An Inconvenient Truth

Voor wie ‘An Inconvenient Truth’ – de film van Al Gore – nog niet gezien heeft, hij is te bekijken via video.google.nl

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 26 januari 2007 :: 19.27 uur

62 Comments

62 reacties

 1. Bedankt, maar ik ben benieuwd hoe lang deze video daar te zien blijft, gezien hij auteursrechtelijk beschermd is.

  Reactie door Vince — vrijdag 26 januari 2007 @ 19.50 uur

 2. Het probleem met Gore’s film is dat het uitleg gedeelte uitmuntend is maar het ‘wat kunnen we eraan doen’ gedeelte aan het eind zo stuitend naief is (idereen een extra sweater aandoen binnen en een spaarlamp monteren en de wereld is gered van de ondergang)dat ik me bekocht voelde. Die “oplossingen” verklaren wellicht waarom Gore zo goed valt bij het estblishment.
  Enfin dit artikel legt het beter uit dan ik:

  http://www.alternet.org/envirohealth/46318/

  Bert

  Reactie door Alcor — vrijdag 26 januari 2007 @ 20.41 uur

 3. @ Vince,

  Het lijkt erop dat deze door hemzelf (zijn organisatie) is beschikbaar gesteld, kijk maar naar degene die hem gepost heeft…

  Reactie door Brekel — vrijdag 26 januari 2007 @ 20.55 uur

 4. Kan allemaal wel zijn, maar ik ga zaterdag even in Apeldoorn kijken wat een stelletje rechts extremisten te melden heeft. Ze vergeten vast de belangrijkste punten.
  Als er al iets mocht overstromen hoop ik echt dat het de NVU treft………

  Reactie door Gerard Mulder — vrijdag 26 januari 2007 @ 20.56 uur

 5. Ik vond het zeer interessant om de film te zien bij maatschappijleer. Het was vooral bijzonder dat mijn klas het een schokkende film vond en er spontaan over ging discussieren! En dat is echt een unicum!

  Reactie door Lies — vrijdag 26 januari 2007 @ 21.24 uur

 6. @Brekel: dat zou inderdaad maar zo kunnen (om het geld gaat het niet voor Al Gore). Goede actie zou dit dan zijn.

  Reactie door Vince — vrijdag 26 januari 2007 @ 21.32 uur

 7. A convenient lie
  (maar meer omdat de halve waarheid een hele leugen is)

  We moeten vooral Al Gore durven zien voor wat hij is.
  Een populist die zijn “finest hours” had in de uiteindelijk verloren strijd om het presidentschap.

  Heeft vandaag het nog iemand over het gat in de ozonlaag? Niet dus!
  Want het gat is alweer dicht tot het volgende gat opdoemt en de concentratie ozon in de atmosfeer nu eerder (te?) hoog.

  De mens is verantwoordelijk voor maximaal ongeveer 4 % van de CO2 uitstoot beweerd men, als bovengrens. Zelfs dit is arbitrair en andere serieuze modellen dat dit slechts 0,5 % zou zijn kunnen niet echt weerlegd worden.
  Het verschilt ook sterk per jaar en eeuw omdat we geen invloed hebben op, bijvoorbeeld, vulkanische uitbarstingen.
  Zeker is wel dat meermaals in de laatste millennia de CO2 concentratie in de atmosfeer
  vele malen hoger was dan vandaag.

  Ondertussen stijgt het zeeniveau met (gemiddeld) een halve cm. per eeuw. Dit is eerder langzaam dan snel.
  Rekening moet worden gehouden dat dit over honderdduizend jaar in de omgekeerde richting zal gaan.
  Enige tienduizenden jaren terug was de Noordzee een prachtige steppe tussen Nederland en Engeland. In die zin zijn we even onderweg naar omhoog.
  Ondertussen krimpt De Zuidpool niet maar groeit zelfs. De Noordpool is bezig aan een cyclus die al van veel langer dateert dan 10.000 jaar.

  “Global warming” is dus voor de komende duizend jaar een gotspe en zelfs dan nog, in onze locale fossielen vinden we tropische residuen.

  Maar al dit zou ons toch niet mogen beletten goed om te gaan met het milieu.
  Het leegvissen van onze oceanen leidt tot een instabiele flora en fauna in deze oceanen voor zeker honderden jaren als niet langer.
  Net zoals de ongebreidelde houtkap in onze regenwouden waardoor zeer waardevolle gewassen en mogelijke gewasmutaties verloren dreigen te raken.

  Het gaat er dan ook niet om of men heel veel geld uitgeeft voor een beter milieu maar hoe.

  Reactie door Eerst nadenken — vrijdag 26 januari 2007 @ 21.42 uur

 8. Al Gore’s film heeft als verdienste het punt van de klimaatverandering op de kaart te hebben gezet bij het grote publiek. Als minpunt ken je er tegen in brengen dat de film erg gelikt is, en af en toe dient als Gore’s vehikel voor persoonlijke ambities.

  Blijft de vraag wat we er aan kunnen doen. Individueel kunnen wij maatregelen nemen als spaarlampen indraaien, maar dit zijn druppels op de gloeiende plaat.

  Blijft dus de politiek die een visie moet ontwikkelen en beslissingen moet nemen. Als we kijken naar de afgelopen 20 jaar, mag het duidelijk zijn dat we van de rechtse partijen niet veel hoeven te verwachten. De VVD is een reactionaire partij die slechts oog heeft voor het belang van de top van de maatschappij, en derhalve een destructieve kracht is in de maatschappij. Onlangs nog werd een statenlid van de VVD vervolgd wegens fraude met vermoedelijke banden met Willem Endstra, Erik de Vlieger, en, wellicht, Willem Holleeder. In de geschiedenis van de VVD zijn meer van dit soort incidenten te zien.
  Het CDA hoopt op een soort christelijk reveille van de bevolking m.b.t. het rentmeesterschap over God’s schepping. Loffelijk, maar erg naief. De PvdA deinst terug van ingrijpende maatregelen, die de middeninkomens zenuwachtig maakt, zie de discussie rond de fiscalisering van de AOW. Vermoedlijk speelt dit bij het CDA ook een rol.
  Groenlinks heeft zichzelf opgesloten in een soort sociaal-liberaal idealisme, maar is niet in staat dit idealisme te toetsen aan de realiteit. Dit geldt evenzo voor D’66.
  Gelet op de huidige kabinetsformatie, lijkt het niet waarschijnlijk veel heil te verwachten op dit gebied, gelet op het gedrag van CDA en PvdA.

  Reactie door Erik van Donk — vrijdag 26 januari 2007 @ 22.53 uur

 9. @7, Eerst nadenken,

  Ik denk dat het proces van global warming al is ingezet. Naast de toename van CO2 in de atmosfeer, is door het smelten de poolkap ook de permafrost van Canada en Rusland. De bodem daar bestaat voor een groot gedeelte uit veengronden, en bevat grote hoeveelheden methaan. Ook methaan is een broeikasgas. M.a.w. het geringe broeikaseffect veroorzaakt door de mens, “triggert” een tweede broeikaseffect door de natuur.

  Zo bezien kunnen we weinig doen aan het broeikaseffect, maar wordt vnl. een kwestie van damagecontrol. Dit betekent naar mijn mening er in eerste instantie meer aandacht moet worden gegeven aan onderwijs, met name op het gebied van de exacte vakken.

  Reactie door Erik van Donk — vrijdag 26 januari 2007 @ 23.09 uur

 10. @7 Eerst Nadenken

  Het gebeurt niet veel, maar in dit geval ben ik het met je eens.
  Je laatste zin maakt je redenatie compleet.

  Reactie door Gloria — vrijdag 26 januari 2007 @ 23.44 uur

 11. Eerst nadenken, hier zijn de facts: het gat in de ozon laag is nog nooit zo groot geweest als nu volgens onderzoekers van ESA (European Space Agency, de tegenhanger van NASA). Lees dit artikel maar eens:

  http://www.theregister.co.uk/2006/10/03/ozone_depletion/

  En Gore mag dan een populist zijn die vooral op zich zelf kickt, zijn feiten kloppen.
  Ontkennen dat de opwarming die nu plaats vindt vooral door de mens veroorzaakt wordt heeft geen zin meer: er is teveel bewijs.
  Volgende week komt er een nieuw rapport uit van het gezaghebbende Intergovernmental Panel on Climate Change (600 wetenschappers uit 148 landen)waaruit blijkt dat de situatie mogelijk nog erger is dan zelfs Al Gore doet voorkomen.

  http://www.bradenton.com/mld/bradenton/news/local/16521222.htm

  Bert

  Reactie door Alcor — zaterdag 27 januari 2007 @ 0.23 uur

 12. @ alcor

  klimaatsverandering kan ook gewoon door de zon komen. Feit is dat de aarde een dynamisch klimaat heeft die nogal eens kuren (lees:ijstijden) vertoont.

  http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2104022,00.html

  Reactie door Ach ja — zaterdag 27 januari 2007 @ 0.39 uur

 13. @Ach ja: als het artikel wat je opgeeft:
  http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2104022,00.html
  zelf goed gelezen had dan zou je zien dat het hier gaat om de sterkte van het zonlicht dat de aarde bereikt, niet de sterkte van de zon zelf. De door mensen veroorzaakte luchtvervuiling zorgt voor zgn ‘global dimming’. Letterlijk: dat de zonnestralen gedeeltelijk worden tegengehouden door de vervuiling. Dus het is niet de zon maar de mens.

  Het klopt dat dat er lange termijn klimaat schommelingen bestaan die onder andere ijstijden veroorzaken maar die zijn al meegeteld bij de berekeningen. Wetenschappers zijn in staat door het nemen van ijskernmonsters uit het ijs van Groenland tot 600000 jaar terug te gaan in tijd.

  Bert

  Reactie door Alcor — zaterdag 27 januari 2007 @ 1.23 uur

 14. Geen woord in deze film over “Global Dimming” b.v. welke een tegeneffect geeft of enig lopend onderzoek naar andere factoren die wellicht een bepalende rol zouden kunnen spelen in het complexe systeem van deze planeet. Wij begrijpen er nog maar een fractie van.
  Global Dimming b.v. is nog maar kort geleden toevallig als zeer belangrijke factor ontdekt.
  Maar de mens is tot een Godheid verworden. Vooraanstaande politici en wetenschappers zijn de hoge priesters die u de “waarheid” verkondigen. “Wij beheersen de wereld.”

  Goed rentmeesterschap wat Gore verkondigt: daar sta ik 100% achter.
  Innovaties op gebied van een schoner millieu zijn absoluut noodzakelijk. Je nest bevuilen is geen goede zaak.

  Hij die alles weet zal je voorlopig niet horen.

  Reactie door MijnZus — zaterdag 27 januari 2007 @ 2.00 uur

 15. Dag slapeloze zus,

  De waarheden van de wetenschappers blijven slechts bestaan totdat ze worden ontkracht door nieuwe bevindingen. Politici daarentegen verkondigen wat jij(of liever gezegd jouw genen) wilt horen. Politici zijn verkapte mystici. Dat heeft niks met zelfs maar de schijn van objectieve waarheid te maken.

  Met alleen innovaties gaat het niet lukken om de mensheid te redden. Daar de wereldbevolking exponentieel blijft doorgroeien, wordt het binnen de twintig jaar vechten om de energievoorraden en voedsel. Daarbij zullen helaas ook kernwapens gebruikt gaan worden.

  Maar hopelijk vannacht nog niet, eerst slapen.

  Groetjes,
  Bert

  Reactie door Alcor — zaterdag 27 januari 2007 @ 2.54 uur

 16. Al Gore heeft mij in ieder geval geen nieuws gebracht. De wetenscahppers die tegenberichten produceren in Amerika zijn ingehuurd door belangenpartijen. De boter op het hoofd van vele Amerikanen e.a. is nog niet geheel gesmolten.
  Slaap zacht zou ik zeggen.
  Een onderzoek in de US heeft wederom aamgetoond dat wat hier al bekend was nl. dat kinderen binnen een straal van 5 km. wonend van een snelweg longaandoeningen krijgen.
  Dus alle niet-rokende meer asfalt willende automobilisten ga lekker in een niet-roken restaurant zitten en beschuldig de ander van jouw slechte longen en rijdt rustig door.
  Hypocrisie is des mensens oorkussen.
  We verwoesten oerwouden, we roeien hele dierenstammen uit, we overbevissen de wateren en maken ons vooral druk over rokers.
  Slaap zacht mensen ik hoop dat je de balans in je eigen leven wél op een hoog plan hebt staan. We hebben het niet geweten is nog steeds een zeer populaire zin.
  Maar ja wat wil je in een wereld waar het gros van de mensen nog geen boom meer ziet staan omdat ze danwel op het werk zitten, danwel bij de sportclub, in het zwembad danwel in de spierengenererende en afslankbevorderende sportschool waar ze óók fietsen.

  Reactie door Henny — zaterdag 27 januari 2007 @ 8.19 uur

 17. @14 Mijn Zus,

  Inderdaad, het fenomeen global dimming komt sowieso maar weinig in de gewone publiciteit terwijl men al vanaf de jaren 50 dit al constateert.
  Misschien komt het wel vaker aan de orde in puur wetenschappeljke tijdschriften.

  Reactie door maria — zaterdag 27 januari 2007 @ 8.44 uur

 18. Gore (en trouwens Clinten eerder ook al) komt, met een staf van 54 mensen, in zijn privé-jet uit de States naar Europa vliegen, om ons te vertellen dat het niet goed gaat met het klimaat.
  En dat terwijl 25% van alle energie juist in de States wordt verbruikt.
  Amerikaanse arrogantie.

  Reactie door Roel. — zaterdag 27 januari 2007 @ 10.26 uur

 19. Hallo,

  Ik heb een rekensom gemaakt over het CO2 effect van de afgelopen 2000 jaar.

  Er zitten wel wat ruwe aannames in, maar ik kom tot schrikbarende cijfers!

  href=”http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=3573.0

  Wellicht dat iemand het kan narekenen, of met andere onderzoeken kan staven?

  Met bezorgde groet,

  Robert

  Reactie door Robert — zaterdag 27 januari 2007 @ 11.55 uur

 20. What a pitty, to late for more than 20 years.

  Helaas hoewel de boodschap duidelijk is, het is veel te laat, maar wellicht zijn er nog mensen met hoop, laten die dan zo snel mogelijk wat gaan doen.

  Bijvoorbeeld de volgende , draconische, maatregelen:

  De werkgevers verbieden personeel te ver van hun werk te laten wonen, lokatie gebonden werk ook al liggen lokaties op grote afstanden van elkaar, wordt voorzien van werknemers uit de regio, ook als dat meer werknemers in dienst nemen betekend.

  Vliegvakanties worden verboden. Vliegen mag alleen nog maar voor economisch noodzakelijke reizen en voor ideële doeleinden zoals het promoten van deze film.

  Stofzuigers van meer dan 1000 Watt worden verboden.
  LCD televisies worden verboden.

  En zo zijn er nog wat, op het eerste gezicht draconische, maatregelen te bedenken.

  Als er 20 jaar geleden, toen al duidelijk werd dat dit er aan kwam,

  maar toen niemand er van wilde horen omdat het wat ongemakkelijk was op een zelfde wijze als nu nog steeds de aanhangers van stichting HAN reageren, na ons de zondvloed,

  adequaat was gereageerd dan waren draconische maatregelen niet nodig geweest en was het aanstormende probleem van nu via een geleidelijke bocht afgewend.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.23 uur

 21. @17 Maria,
  Hoewel een “mijn zus” anders suggereert,

  je hebt gelijk Global dimming is al heel lang bekend en wordt in “alle” rekenmodellen die serieuze meteorologen gebruiken om enig zinnigs te zeggen omtrent de nu juist bij die deskundigen vaststaande zaak van een stevige invloed van de mens op de opwarming, meegenomen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.29 uur

 22. Al Gore: tot SP erelid benoemen?

  Reactie door Daan — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.38 uur

 23. Overigens is er iets wat me dwars zit bij deze film.
  Hoewel de boodschap terecht is en hoewel kennelijk Gore het belangrijk vindt dat die boodschap gebracht wordt. En hoewel de film zeker iets gekost zal hebben, maar vooral Gore’s tijd, is het niet mogelijk de film “gratis”te downloaden, kennelijk moet de film maatschappij en ook Gore, verdienen aan dit verhaal. Nu denk ik dat Gore wellicht ook wel een poosje zonder deze inkomsten kan en wellicht ook de filmmaatschappij en dan denk ik zo , als de brengers van deze boodschap het zo belangrijk vinden dat hij zo breed mogelijk over de aarde wordt verspreid en dat er zo hopelijk verandering in gedrag zal komen, waarom dan niet alles in het werk gesteld en deze boodschap breed en gratis brengen?

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 15.43 uur

 24. @22 Roelf van Bergen

  Is dat zo? Je hebt volkomen gelijk dat dit gratis en voor iedereen bereikbaar zou moeten zijn.
  En daar was ik al bang voor: er is veel te verdienen aan het milieu!

  Reactie door Gloria — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.05 uur

 25. @21 Roelf
  Begrijp ik het goed dat in de gegeven tijds prognoses, het smelten van de ijskappen, het effect van global dimming is meegenomen?

  Daarnaast heb ik begrepen dat niet alle experts het eens zijn dat de drastische opwarming van de aarde aan de mens, broeikas effect/uitstoot CO2 te wijten zijn. Het zou eveneens een natuurlijk proces zijn en nieuw geologisch tijdperk daarin aangebroken.
  Dat we onze aarde en lucht niet moeten bevuilen, zonder meer.

  Dat de regering gedegen maatregelen moet nemen om de zeer kwetsbare gebieden tegen de voorspelde overstromingen te bescherming, is een open deur.
  Dat dit geen prioriteit bij ze heeft ook. De villa /huizenmarkt floreert in de hoog gelegen gebieden van ons land. Het zou dat je nu al voordeliger uit bent als je genoeg geld hebt om een 2e onderkomen daar te kopen.
  Kortom, het ergste scenerio dat ik kan bedenken is dat de welgestelden hoog en droog-al hun schaapjes op het droge!- zullen zitten en de arme sloebers sans pardon, met de nattigheid te maken krijgen.

  Reactie door maria — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.23 uur

 26. @16 Henny

  Zo, die zit!! Met recht.
  Die mening kan ik helemaal delen en ik ben blij dat je hier weer eens langs komt ‘scheuren’.
  Gaat ‘t goed met je?
  Groet!

  Reactie door Gloria — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.24 uur

 27. @16 Jawel Henny het is om te janken en als meer dan 25 jaar.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.55 uur

 28. ik sla de film op ,ait, kun je later avi van maken, om hier thuis aan iedereen te kunnen laten zien, roelf .
  van global dimming had ik nog niet gehoord, en ‘t is me nog onduidelijk of het de gl. w. compenseert of versterkt,
  eerst nadenken, helemaal mee eens,en wij mensen moeten doen wat we kunnen,hopelijk meer dan damage control,en robert, wat een informatieve site! neoweb.nl, tnx!

  Reactie door recycling cenerentola — zaterdag 27 januari 2007 @ 19.46 uur

 29. @7 “Hoe nadenken?”

  Dat gat in de OZON laag, niemand heeft het er nog over?

  Laat Gore het in de film daar nu ook over hebben en ook nog vertellen hoe dat gat, door de kennis te gebruiken die er,

  onderanderen door een Nederlandse Nobelprijs winnaar Paul J. Crutzen,

  was aangeleverd ( Gore noemt Crutzen niet), nagenoeg gedicht is. (Overigens nog steeds niet helemaal en dat kan ook nog wel een tijdje duren).

  Dus Gore laat in de film zien “Dat er nagedacht is” jij demonstreert steed het tegendeel.

  Je mag in je verdere story geloven, de echte meteorologen hebben daarover een andere mening en hun verhaal is zeer plausibel en op degelijk wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.

  Kortom omdat ik hun insteek en die van Gore, jawel dus ook met ozon, logisch vind en het volgen van hun insteek hopelijk leidt tot maatregelen, en daar heb ik eerder een hard hoofd in, die effect kunnen sorteren en als zij gelijk hebben ook nog eens hard nodig zijn en snel genomen moeten worden.

  Zelf schat ik zelfs in dat ze een heleboel onheil al niet meer kunnen afwentelen, voorkomen is beter is mijncredo.

  In elk geval in deze, stukken beter dan navel staren en dat “NADENKEN” noemen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 21.40 uur

 30. @28 Hoe sla jij de film op?
  De film is tegen opslaan beveiligd.

  Overigens vertelt de film voor mij niets nieuws en vind ik dat het wel erg veel over mijnheer Gore zelf gaat.

  De CD-rom die de Britse regering in 1997 “gratis” uitgaf, aan te vragen bij elke Britse ambassade in die tijd: “The Environmental challenge” was in essentie meer to the point, in elk geval leidde het niet steeds van het onderwerp af door een paar familie filmpjes en/of de rondreis voor deze boodschap.

  De hele boodschap had in een kwartier nadrukkelijk en verschrikkelijk kunnen worden over gebracht.

  Wie de film heeft gezien kan zich nu de opname van het Aralmeer nog herinneren?

  Ik bedoel maar.

  Gore heeft hier, zoals ik al hier boven aangaf, wellicht ook een promotie doel voor zich zelf, daarvoor zit er mij wat te veel Gore en te weinig boodschap, de boodschap is wel aardig compleet maar raakt onderbelicht, in deze film.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 21.49 uur

 31. Die hypocriete Amerikanen,wat dacht men van het transport van hele legers over de wereld,plus brandstofzuipende tanks en voertuigen van deze legers,de daar uit voortkomende luchtvervuiling,de vervuiling (verarmde uranium)van de munitie en bommen,de als gevolg van hun oorlogen enorme oliebranden,de vervuiling van hun enorme oorlogsindustrie en deze elitaire Amerikanen willen ons de maat nemen.Ze zien wel de splinter,maar niet de balk in hun eigen oog.

  Reactie door Alexos — zondag 28 januari 2007 @ 10.35 uur

 32. @25 Maria,
  Kennelijk even over je bijdrage en vraagstelling aan mij, heen gekeken.

  Jawel alle bekende factoren, dus ook global dimming, is mee genomen in de prognoses van de erkende gerenommeerde meteorologen.

  Eigenlijk zit in een deel van de veroorzaking van het opwarmingseffect al een component global dimming, bewolking, die dimmen dus de belichting van de aarde, . maar laat wel warmte door, bij de uitstraling, naar het heelal houden wolken, werkt als een gewitte broeikas, de warmte echter vast.

  ‘s Winters bij heldere hemel nachtvorst, veel uitstaling en bij bewolking hogere temperaturen, gaat de uitstraling tegen.

  Maar goed het antwoord is dus, global dimming is meegenomen, meer informatie is te vinden op de site van het KNMI.

  Alle gerenommeerde experts zijn, voor zover mij bekend, het er over eens dat global warming een menselijke component heeft.
  Er zit hier en daar verschil in de inschatting hoe groot die component is. Men erkent dat er sprake “kan zijn”, men is daar overigens in het geheel niet zeker van en erkend dat ook, van een natuurlijke component zoals die ook in het verleden is voorgekomen, echter de ontwikkelingen gaan zo verontrustend snel dat men er het over eens is dat de menselijke component wel erg veel uitmaakt.
  Dus over hoeveel invloed de menselijke component heeft is men het niet eens, maar over die invloed en dat hij ook waarneembaar is, daar is men het wel weer over eens.

  Het Heidelberg Apeal, in Nederland vertegenwoordigd door de Stichting HAN, hangt de theorie van een zekere Lomborg aan, echter achter Lomborg staat geen enkele gerenommeerde Meteoroloog, Lomborg is overigens geen Meteoroloog maar een statisticus, op zich diskwalificeerd dat natuurlijk iemand niet als iemand die geen zinnige dingen zou kunnen zeggen over een vakgebied dat niet de zijne is, maar dwarsliggen tegenover de gekwalificeerde deskundigen, dat is nogal wat.

  Meer over Lomborg en zijn berisping door de Deense Academie van Wetenschappen wegens onwetenschappelijk handelen, is hier te vinden:

  http://www.tegenwicht.org/12_moraal/lomborg.htm

  Wat je redenering over mensen met geld betreft, ik weet het niet, ook bij een ramp zullen zijn op de hoge delen van Europa niet goed kunnen overleven, wellicht hebben ze nog iets tegen waar ze zich niet van bewust lijken te zijn, namelijk geen vaardigheden om onder primitieve omstandigheden te kunnen overleven. Immers ze hebben zich fysiek altijd laten verzorgen door de fysiek werkenden.

  Maar ik heb soms zelf ook wel eens die aandriften om op de wijze te denken die jij demonstreert. Mensen die zich exorbitant zelf verrijken via de inzet van anderen (arbeiders) en daarna vluchten naar oorden die een beter klimaat hebben en die een zekere bescherming zouden kunnen bieden als de boel sociaal uit de hand gaat lopen, bijvoorbeeld de Bermuda’s.

  Vroeger vluchtte men naar België omdat je daar niet zo veel belasting hoeft te betalen als je puisant rijk bent. Het geld dat je hier “gekregen” hebt wordt dus bij anderen besteed en helpt daar de economie, zeer asociaal.

  Tot die conclusie kwam de heer Zwarttouw ( de laatste echte directeur van Fokker) ook en uit schaamte kwam hij terug naar Nederland, maar zo zijn ze met een lampje te zoeken, waar is Boonstra?

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 28 januari 2007 @ 12.14 uur

 33. roelf, ik moet zo ergens heen, op de site van video google viewer downloaden,installeren,
  moet ie de film presenteren in die viewer, dat wordt opgeslagen in mijn documenten mijn video’s, = map aangemaakt mijn google videos.
  om op dvd te zetten extensie veranderen naar avi, en zo importeren in ‘n dvd moviemaker progr. ofzo. nero software, of wat jij hebt,succes! hoor wel of ‘t gelukt is.
  of gewoon opgeslagene via je p.c. afspelen.

  Reactie door recycling cenerentola — zondag 28 januari 2007 @ 12.31 uur

 34. @ Henny (16):

  Indredaad is duidelijk aangetoond dat de mens bezig is het milieu te verpesten. Op allerlei manieren. Terecht wordt hierover de noodklok geluid. Want ook al zijn er andere, natuurlijke factoren, die het milieu beïnvloeden, en ook al hebben uiteenlopende klimatologische omstandigheden in de geschiedenis van de aarde bestaan, onloochenbaar is dat de mens met zijn kortzichtige milieugedrag een zeer nadelige invloed uitoefent, met zeer gevarlijke consequenties. Soms kan een relatief kleine verandering een balans volledig doen omslaan. Daaran moet dus gewerkt worden.

  Overigens is er niets mis met sporten, zemmen en fitnessen, hoor. :)

  Reactie door Olav Meijer — zondag 28 januari 2007 @ 18.32 uur

 35. Hoi Gloria het gaat naar omstandigheden redelijk wel met mij. Dát klopt altijd toch. Ja soms ben ik even zoek. Ik denk omdat vele onderwerpen al zeer vaak voorbij gekomen zijn in enige vorm en de onderwerpen zo langzamerhand wat mij betreft wel wat uitgemolken zijn. Bovendien lees ik vaak weinig reacties op mijn bijdragen, misschien ook wel omdat ik vaak rechtstreeks op het onderwerp reageer en minder op personen, ook al heb ik alle bijdragen wel gelezen.
  Even ‘rust’, afstand en reflectie is zo nu en dan ook niet slecht.
  Om enig cynisme in mijn bijdragen te proberen te vermijden, want cynisch dreig ik soms te geraken, moet ik weleens wat gas terugnemen.

  Reactie door Henny — zondag 28 januari 2007 @ 18.47 uur

 36. @33
  recycling cenerentola

  Bedankt, gelukt.
  Had zoiets eerder gepost, zie het niet meer. ;-)

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 28 januari 2007 @ 19.56 uur

 37. @35 Dank voor antwoord. Ik dacht wel te weten dat global dimming een natuurlijke respons op de opwarming van de aarde was. Dat is bij wijze ook het wonder van de krachten van de natuur.Dat deze geen eindeloos tegenwicht kunnen bieden, leek me zeker. Het begint voor de mens zelf met respect voor en inzicht in de natuur hetgeen wij steeds meer verwerven,
  Wat ik niet wist, en ik ben ook echt vaak onvoldoende of slecht geinformeerd, is of met de huigige prognoses, met global dimming rekening ook mee gehouden was.
  Met nogmaals dank voor respons en groet,

  Reactie door maria — zondag 28 januari 2007 @ 22.05 uur

 38. @37 Roelf, ik hoop overigens dat jij mij ook goed begrepen heb aangaande geschetst politiek/menselijk scenario.
  Ik geloof er dus geen meur van dat een kabinet Balkenende, BBR zich op tijd druk zal maken om aan onze kwetsbare gebieden en bevolking bescherming te bieden.
  Winsemius noemde of all things in Binnenhof dat de burger hier eerst klaar voor gemaakt moest worden, hier aan toe moesten
  zijn zodat de politiek zich er ook mee bezig kon houden.
  Ik had Winsemius hoog in mijn vaandel totdat hij deze opmerking maakte. Hij sprak dan ook voor de VVD en was zelf meer bezig met zijn eigen prestige project Almere tot cultuurstad te verheffen.
  Ik heb me in ieder geval wild geërgerd aan genoemde opmerking van hem.
  Terwijl er een braintank hierover met onder meer het WNF en in samengaan met België gaande is om qua water expertise en als mogelijkheid bv. Dubai, zandophopingen/eilanden buiten de Noordzeekust aan te leggen, die op alle gebied soelaas kunnen verlenen.
  Zand verwerving hiervoor vanuit de zee zou een grote geul leveren, een natuurlijk beschermd gebied worden waar ook het WNF veel heil in ziet.
  We zullen hier denk ik voor langere tijd helemaal niets meer over horen.
  Als laatste , de natuur laat zich niet tarten zonder haar consequenties. Als wij en de politiek dat nog niet hebben begrepen zijn we oerdom.
  Of de klimaat veranderingen , global warming , geheel aan de mens te wijten is, blijft een vraag die m.i. onderzoek, inzicht en voorbereiding evenzeer waard is.
  met groet

  Reactie door maria — zondag 28 januari 2007 @ 22.48 uur

 39. @35 Henny

  Ja hoi! Ik geef toe dat we nogal eens om dezelfde onderwerpen draaien. Ik krijg dan ook het gevoel dat het wel zo’n beetje gezegd is. Maar er komen steeds nieuwe mensen bij dus daar ligt dit anders voor.
  Ik ben altijd weer verheugd als je langs komt ‘fietsen’. Ik herken veel in de manier waarop jij je ook druk maakt om allerlei wantoestanden.
  En cynisch? Ja, dat lijkt mij logisch na al die jaren van Farizees beleid en weer zo’n geflipte afterparty voor de komende jaren…
  Wat denk je? Gemanipuleerde stemcomputers of chronische VOCCER’S?
  Het volk wil niet leren. 42 VOC-zetels!
  Henny, read you!

  Reactie door Gloria — maandag 29 januari 2007 @ 0.41 uur

 40. @38 Ja hoor Maria ik heb dat mee genomen.

  En ik kan me in de redenatie verplaatsen.
  Ik had hier eerst een heel cynisch verhaal omtrent mijn beleving van de huidige situatie neer geschreven, maar heb dat gewist, ik wil anderen geen aanleiding geven de hoop op te geven.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 29 januari 2007 @ 12.02 uur

 41. 34. Daar is op zich niets mis mee zij het dat de mens zo druk is dat hij/zij zich enigszins dreigt te vervreemden van de natuur en minder voeling met die natuur, grond waar wij op lopen, maakt afstandelijker tot het onderwerp.
  Zo kun je fietsen in een honk of de auto laten staan en fietsen in het bos, tussen de weilanden etc….of het maken van lange wandelingen óók zeer goed met hard?lopen mis je ook het goede zicht en de loopband in het honk levert enkel televisiebeelden op.
  Zo was het enigsziins bedoeld.
  Druk drukker druktst laat mensen niet meer stilstaan bij de natuurlijke omgeving, de groei en het belang daarvan.
  Zo zie je dat ook weerspiegeld in de ‘tuintjes’ mensen leggen er stenen in, gemakkelijk voor het onderhoud want een tuin daar hebben ze geen tijd voor, teveel werk en met palnten verzorgen hebben ze ‘niets’.
  Daardoor leggen wel veel vogels het loodje de insekten verdwijnen etc…
  Met je handen wroeten in de aarde kan een zeer medidatief ontspennende en reflecterende functie hebben.

  Reactie door Henny — dinsdag 30 januari 2007 @ 9.59 uur

 42. @41 Henny

  “Met je handen wroeten in de aarde kan een zeer medidatief ontspennende en reflecterende functie hebben.”

  Maar wel goed je handjes wassen ;-)

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 30 januari 2007 @ 14.30 uur

 43. @41 Henny

  Weer helemaal de spijker op z’n kop.
  Wat je zegt! De tuinen van tweeverdieners met kinderen… stenen, nou ja luxe stenen dan. Alles ingericht en gebouwd op GEEN WERK.
  Kinderen kunnen er fietsen en rommelen en hun ongebreidelde gang gaan. Zij worden niet meer opgevoed met: “Kijk uit voor dat plantje” of “Niet in het perk”.
  Stenen, lokalen, pretparken en met Pasen naar de meubelparadijsen is het lopende bandwerk van de ‘huidige’ mens.
  En ja, dat wroeten, spitten, planten en schoffelen en het turen naar de opkomende natuur in de lente waar de vogels hun nesten gaan bouwen is een ware troost voor mij in dit verharde, ongezellige, verwaarloosde stenen tijdperk!

  Reactie door Gloria — dinsdag 30 januari 2007 @ 16.23 uur

 44. Sorry: paradijzen!

  Reactie door Gloria — dinsdag 30 januari 2007 @ 16.24 uur

 45. Gisteren via Pauw en Witteman nog eens geattendeerd op een wellicht nog niet voorziene versnelling.

  Door de stijgende temperatuur smelt natuurlijk niet alleen het gletsjerijs, maar ook de permafrost, de permanent bevroren grond binnen de poolcirkel (Toendra). Daar dat smelten gaat er van alles ontbinden dat anders geconserveerd was. Hierdoor komen zeer grote hoeveelheden methaangas vrij en methaangas is een wellicht nog ernstiger broeikasgas dan kooldioxide (koolzuurgas).

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 31 januari 2007 @ 13.45 uur

 46. Bij Evert Wesker

  http://wesker.web-log.nl/wesker/2007/01/de_discussie_is.html

  vond ik een aardige samenvatting van het betreffende rapport.

  Ik ben zo brutaal dat hier ook te plaatsen. Hij heeft het erg goed samen gevat en dat werkt erg verhelderend.

  Overigens het door mij gesignaleerde Methaan effect heb ik niet gevonden en dat lijkt me erg reëel.

  Roelf

  • De gemiddelde temperatuur op de wereld is blijven stijgen; 11 van de 12 warmste jaren sinds 1850 zijn geregistreerd vanaf 1995. Computermodellen geven aan dat de temperatuur rond het jaar 2100 zo’n 3°C gestegen zal zijn. Een stijging van 6°C is echter niet onmogelijk.

  • Het is vrijwel zeker, dat de concentratie CO2 en de opwarming op wereldschaal, ver boven het niveau is van de natuurlijke variabiliteit in de laatste 650.000 jaar. Daarbij is vrijwel zeker dat menselijke activiteiten een dominante rol hebben ge- speeld in de verhoging van de broeikasgassen in de afgelopen 250 jaar.

  • Emissies van luchtverontreinigende producten door de mens, die äerosolen vor- men in de atmosfeer (denk in combinatie aan SOx, NOx, koolwaterstoffen en ozon alsmede roet) hebben gedeeltelijk de opwarming teniet gedaan.

  • Het netto effect van de menselijke activiteiten over de laatste 250 jaar, heeft zeer waarschijnlijk een warmer worden van het klimaat tot gevolg (en al gehad). Daar- naast is het zeer waarschijnlijk dat het geheel van menselijke activiteiten verant- woordelijk is voor de geobserveerde veranderingen in het klimaatsysteem van de aarde en het versterkte smelten van het ijs op de Arctische Oceaan.

  • Het zeeniveau zal doorgaan met stijgen in de 21e eeuw, vanwege het uitzetten van het water in de oceanen en door verlies aan ijs dat op land gelegen is.

  • Het voorziene warmer worden van het klimaat als gevolg van de verhoging van de concentratie CO2 in de 21e eeuw, zal waarschijnlijk het smelten van de totale ijskap van Groenland tot gevolg hebben in de komende duizend jaar. Dit gebeurt in som- mige van de computerklimaatmodellen.

  • Het is waarschijnlijk dat de warme golfstroom in de noordelijke Atlantische Oceaan in snelheid zal teruglopen in de 21 eeuw, als gevolg van het warmer worden van het wereldklimaat en de extra zoet water productie door de Groenlandse ijskap. Uit geen van de modellen resulteert de verwachting dat de warme golfstroom volledig tot stilstand komt rond of voor het jaar 2100. Ook zal het klimaat rond de Noord Atlantische Oceaan daardoor niet afkoelen.

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 31 januari 2007 @ 15.59 uur

 47. Veerabhadran Ramanathan heeft pas midden jaren 90 op de Maladiven aangetoond wat Global Dimming veroorzaakt.
  Dat noem ik niet lang geleden.
  Daarnaast zijn de oceanen (die het grootste gedeelte van de planeet overlappen) het minst in kaart gebrachte element in het systeem. Dat er ook gletchers zijn waar juist ijs aanvriest haalt het nieuws niet. Dat bv de smog boven L.A. voor 90% wordt veroorzaakt door de omringende vegetatie van die stad willen we niet horen. Dat er een zelfde opwarming plaats vond in de jaren ’20 (toen er helemaal geen grootschalige industrialisatie was) laten we voor het gemak ook maar buiten beschouwing. En zo zijn er vele aspecten aan te dragen welke in het belang van de Super Machtige Godheid Mens met zijn agenda maar buiten beschouwing worden gelaten.
  Dit alles blijf ik roepen tot het onomstotelelijk is weerlegd of aangetoond en dat is door de zelfbenoemde kliek van “deskundigen” nog niet gedaan.
  Dat alles post ik onder het pseudoniem “MijnZus” en wel met als reden dat niet elke persoon die zich bv ICT deskundige noemt en geboren te Roden en in Sneek woont, mij tot aan de voordeur kan volgen tegen mijn wil zoals ik dat bij sommigen zonder enig omhaal wel kan. Dat is hun keuze. Het gaat mij om kritische meningen en discussies waar anderen over kunnen nadenken en niet om de persoon of het gelijk.
  Dat dit “gelijk” hoe dan ook moet worden verkregen door een enkele individu, waarbij infantiele sneerderijtjes over een pseudoniem de oprechtheid en intentie van iemand die hier een reactie plaatst moet worden ondermijnd doet mij besluiten hier voorlopig maar niet weer te komen.
  Als laatste nog een tip: zuur zijn en sneren kan uitstekend op GeenStijl.nl
  Wij spreken elkaar in 2050 wel weer als je er dan nog bent.

  Reactie door MijnZus — woensdag 31 januari 2007 @ 22.18 uur

 48. @47

  Nee! Please MijnZus niet gaan!!!
  Zie nou wat voor goede reacties je hier post!! Daar leer ik (wij) van en het geeft toch niet dat Roelf er anders over denkt.
  Zeg jij nou toch wat jij te zeggen hebt. Roelf doet het op zijn manier en jij op de jouwe. In dit geval staan jullie nu eenmaal tegenover elkaar, maar jij draagt evengoed hele belangrijke argumenten aan. Ik ben juist blij dat zaken die ik intuitief aanvoel door jou zo goed onder woorden worden gebracht.
  MijnZus, ik heb het soms ook niet gemakkelijk hier… maar toch, kom op!!
  Ik hoop het en ik ben ervan overtuigd dat ik dit namens velen zeg!
  MijnZus tot gauw!!!
  Lieve groet.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 1.27 uur

 49. Lieve Gloria,
  Van niemand verwacht ik dat men het met mij eens is. Ook ik heb niet de waarheid in pacht. Ik gooi alleen een kritische noot in de discussie en wil de onderste steen boven hebben voor zover dat mogelijk is in zo’n complex vraagstuk. Ik lok een reactie uit, maar wel met de bedoeling dat die over het onderwerp gaat. Het stuit mij echter ontzettend tegen de borst stante pede te worden afgemaakt op een manier die een volwassen discussie ontsiert door te sneren, een zure teneur en op de persoon te spelen. Dat daar een inborst achter steekt die veel pijn en verdriet uitstraalt en dat dit via een kromme omweg in negativisme op mijn reacties wordt verhaald vind ik nog kwalijker en jammerlijk. Ik heb daar part noch deel aan (gehad). Dan gaat het niet meer om het onderwerp en daar is het mij alleen om te doen.
  Mijn leven is ook niet verschoond geweest van teleurstellingen in relaties, werk, etc. Ik ben ook verneukt tot en met door alles wat maar een zuchtje macht of geld heeft.
  Weet je wat ik werkelijk dacht gisteren? Ik wou dat ik met Roelf in Sneek in de dorpskroeg zat met een stevige borrel om een enorme boom op te zetten en als vrienden uit elkaar te gaan!
  Ik zal er over nadenken Gloria…
  Je bent een mooi mens! En dat is Roelf ook ongetwijfeld, maar ik ben hier niet om mijn persoon, intensies of positie te verdedigen.
  Je moet de kerk in het midden houden.

  Reactie door MijnZus — donderdag 1 februari 2007 @ 22.20 uur

 50. @49 MijnZus

  He lieverd! Direct na je seintje hier naartoe gegaan.
  Je bent er dus weer en gelukkig!
  Ja, dat zou nou echt tof zijn als jij en Roelf in de dorpskroeg met een stevige borrel een flinke boom op gaan zetten. Elkaar in de ogen kijken werkt altijd anders… jullie zullen vast als vrienden uit elkaar gaan.
  Hopelijk leest Roelf dit ook en wie weet reageert hij nog. Kom op Roelf!
  Sorry voor al je teleurstellingen in je leven. Tja, het leven is bepaald niet gemakkelijk. Je moet wel een held zijn om op Aarde geboren te worden. Toch?
  Zo zie ik eigenlijk iedereen op Aarde, maar ja niet iedereen maakt het ons gemakkelijk.
  Goed om elkaar te vergeven en de kerk? Middenweg helaas.
  MijnZus, read you again and go on!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 0.07 uur

 51. @Roelf
  http://www.arnovanderheyden.nl/discografie/schoapen/Arno-Oet-Grunnen-02-De-Vief.mp3

  Reactie door MijnZus — vrijdag 2 februari 2007 @ 1.10 uur

 52. @49 t/m 51 Gloria en Mijn zus.

  Ik vind het allemaal prima, in de kroeg zal niet lukken, ik heb daar zo mijn bezwaren tegen al ben ik er in mijn leven wel zo’n 5 maal in geweest. Maar misschien ontmoeten Mijn zus en ik elkaar nog wel eens, je weet maar nooit. Gezien het laatste bericht is het zelfs niet uit te sluiten dat wij elkaar, wellicht totaal onbewust van elkaar, ontmoet hebben.

  Sorry voor de niet Groningers maar naar aanleiding van de link ga ik nu even over op mijn moers taal en bedankt voor de link.

  Joa dei vief, dei he’k zulf nog mit opbouwd. En een poar joar ook zörgd dat de boudel zo goud mogeliek bleef draai’n.

  Doarnoa dat zulfde een zet doan aan de Eems en tussen deur veur mien collegoas opkoom en nog wat milieu akties op de weg holp’n.

  De Vief Piep’n, wie had’n een bedriefs orkestje dat zo hoite.

  Alles is verdween’n niks is er bleem’n.

  (Met exuus aan K. Ter Laan);-)

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 2 februari 2007 @ 14.16 uur

 53. Dat van dei vief, dei d’r nait meer binnen, spiet mie ook te toon’n oet. Schaande.
  “Wat blieft, dat is de herinnering”
  Mor wie hebb’n mekoar en de toukomst.
  Elk denkt doar aans over. Mor wie hebb’n allain mekoar.
  Elk kin wel ains vergreld ien kop wees’n, deur dit of dat, mor, Roelf: kop der veur en moud hold’n!
  Wie binn’n ‘t nait hailtied ains, mor of wie nou via Harkstede of Sauwerd noar Stad goan moakt ook niks oet. Onderweeg’ns gebeurt d’r toch wel vanalles.
  Stoet mitneem’n dus en kiek ains noar aal dei klaproos’n langs kaant van weg van’t summer: Dat hebb’n wie wel beriekt ien aal die joar’n!
  Wie komm’n d’r wel oet…

  Reactie door MijnZus — zaterdag 3 februari 2007 @ 1.03 uur

 54. (Voor degene die het klaproos verhaal heeft ontcijfert: in de jaren ’70 waren ze bijna uit het Groninger land verdwenen door de pesticiden in de landbouw welke daarna zijn verboden. De klaproos beleefde een “come back”.
  De rest van het bovenstaande verhaal in het Gronings ging over de broodwinning in Harkstede en Sauwerd. Die dorpen staan er om bekend Lange Vingers te maken van het graan en ze per vijf te verpakken. Met name in de zomer.)

  Reactie door MijnZus — zaterdag 3 februari 2007 @ 1.23 uur

 55. @Roelf en MijnZus

  Wat goed van jullie! Zo te zien al 2 Groningse vrienden. Als Haagse kak’se’ begrijp ik niets van het Gronings en zoals het altijd gaat: waar 2 Groningers samen zijn kan ik het schudden!(ha,ha)
  Toch zeer attent MijnZus dat je het even vertaald hebt.
  Overigens Roelf, kon jij de link van MijnZus openen? Bij mij lukte het weer eens niet!
  Dag leiverds! (gronings!)

  Reactie door Gloria — zondag 4 februari 2007 @ 2.34 uur

 56. @55.

  Ja ik kon de link openen, het is een prachtig lied van iemand onderweg naar “Stad”. En wat hij zoal ziet, maar vooral ziet hij 5 vingers, dat zijn de vijf pijpen van de Hunze Centrale, de centrale die ik mee heb opgebouwd en waar ik enige jaren in continudienst als storingstechnicus heb gezorgd voor het zo soepel mogelijk produceren van elektriciteit.

  Aan het einde van de 90′er jaren is de centrale afgebroken en zijn de pijpen, tot verdriet van veel Groningers, “gesprongen” dus met dynamiet gecontroleerd afgebroken.

  Wat betreft “Stad”.

  Groningers noemen hun hoofstad “Groningen” geen “De Stad” maar zoals gebruikelijk zo weinig mogelijk woorden dus wordt het “Stad”.

  Groningen kent nog twee steden “Appingedam”in het Gronings “Daam” en Winschoten, winschoten heeft om historische redenen een bijnaam, normaal wordt de naam gewoon met de afgebeten n Winschoot’n genoemd, de bijnaam is Sodum, hier weid ik niet verder over uit.

  Dus tegenover de buur provincie Friesland, Fryslân, met elf steden, is Groningen hier maar slecht van voorzien.

  Wat betreft mijn verwijzing naar “Ter Laan”, deze persoon heeft het enige echte Groninger Woordenboek samen gesteld met een voorkeurspelling, de kans is groot dat ik me niet aan die spelling gehouden heb, vandaar mijn excuses aan deze man.(overl.1963)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kornelis_ter_Laan

  Dus ook in het Gronings kennen we zoiets als wat men in Fryslân, geaf Frysk en min Frysk noemt.
  De kans is dus groot dat ik schrijvend min Gronings gebruik.;-)

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 4 februari 2007 @ 14.25 uur

 57. @55
  Wellicht nog een leuke anekdote, overigens echt gebeurd.

  Ik woonde in Hoogezand en mijn buren kwamen uit Den Haag.

  Op enig moment besloten de ouders van de Buurvrouw om van Den Haag naar een bejaarden woning in Hoogezand te verhuizen.

  Toen de buurvrouw haar vader in de tuin bezig was vroeg zijn Groningse buurvrouw:

  “Mag joe hier wel weez’n ?”

  Letterlijk hoorde dus de hagenees:

  “Mag u hier wel zijn’?”

  Begrijpelijk werd de man kwaad, wat dacht de buurvrouw wel, zou hij ook zelf mogen uitmaken waar hij zou zijn?

  De buurvrouw droop verontwaardigd af en bij de volgende ontmoeting negeerde ze onze Hagenees en zijn vrouw.

  Toen ze bij de buren op visite waren en die waren al aan enige afwijkende gezegden gewend, hij was schoolhoofd dus dan leer je snel, werd opa duidelijk gemaakt dat zijn buurvrouw het allemaal heel vriendelijk had bedoeld en alleen belangstellend was geweest.

  In gewoon Nederlands was haar vraag als volgt weer te geven:

  “Hebt u het hier wel naar uw zin?”

  De volgende dag is opa naar de buren gegaan met een bos bloemen en heeft zijn excuses aangeboden en uitgelegd waarom hij zo kwaad was geworden.

  Daarna was de sfeer voor altijd zoals die bij goede noabers, buren, moet zijn.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 4 februari 2007 @ 14.35 uur

 58. @56/57 Roelf

  Ja, de Hunze Centrale! Was binnenkomst “Stad” voor mij. Ik heb de 5 pijpen in zien storten. We zijn op afstand gaan kijken… pijnlijk moment.

  Overigens de binnenkomst is nog steeds een groot probleem met al die stoplichten. (Langs Ikea enzo) Zouden rotondes moeten worden. De zaak zit teveel vast. En dan ook nog de brug die af en toe open moet!

  Ja Roelf, dat Gronings kan echt verwarring geven voor ‘outsiders’.
  Grappig jouw anekdote.
  Ik ben van Groningen gaan houden. Behalve als ik in Den Haag ben… strand, zee, meeuwen en al die drukdoende mensen met hun teveel aan woordgebruik! Heerlijk dat vlotte gebabbel met jan en alleman.
  Gelukkig ben ik een tijdje onderweg om weer thuis te komen. En langzaam geniet ik weer van de prachtige wijdheid, de horizon en die hele Groningse outfit.

  Reactie door Gloria — zondag 4 februari 2007 @ 16.52 uur

 59. Jaren geleden op discovery had men het al over de betonnen huizen die dit ook veroorzaken. Daarbij is het ook zo dat de aarde draait en keert. Eeuwen geleden bos en rijkdom in egypte, nu zanderig en droog.
  Dat zijn dingen die ook mee tellen. ( klimaat en verandering van stand van aarde)

  En ja, de rijke vriendjes willen graag rijk blijven. Dus gezonde producten als brandstof ?? Forget it. we konden al lang op water rijden of op olie zaad. ( als dat laatste echt gezond is hi)

  Maar nee, het is ten strengste verboden van meneer balkje.

  Als dit er door heen zou komen, dan word er een arme zeer rijk en de rijke armer.

  Geheimzinnige genoodschappen hier op het aard hebben er ook een aardig handje in.

  Wij kunnen er tegen in gaan wat we willen, maar helpt het ?

  Nee pas als hun weten hoe ze hun rijkdom en macht kunnen houden, dan pas zal de zaak veranderen.

  Lieve aarde, gezondheid meis. En ik kan me voorstellen dat je op een dag het helemaal opgeeft.

  Reactie door dezie — zondag 4 februari 2007 @ 17.08 uur

 60. Deze vind je leuk Roelf:
  http://www.sillius.nl/groningana/

  Reactie door MijnZus — dinsdag 6 februari 2007 @ 1.37 uur

 61. @60 Mijn Zus.

  Ja leuk gelijk twee woorden aangeleverd: appelsien en ophimmeln.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 16 februari 2007 @ 20.10 uur

 62. Er is nu ook een Nederlandse plek voor climaat truth: http://www.ipcc.nl
  Gelukkig wordt hier iets beter opgelet dan b.v. de media doen.

  Reactie door Fons — dinsdag 20 februari 2007 @ 19.50 uur