‘Vrienden van de grondwet’

De Europese Grondwet verdient een tweede kans. Er is geen goed alternatief voor de tekst die de Franse en de Nederlandse kiezers hebben weggestemd en Europa bewijst zichzelf een slechte dienst als de lidstaten besluiten om de Grondwet in mootjes te hakken.
De bestaande tekst moet de basis vormen voor nieuwe onderhandelingen. Dat is de overtuiging van achttien EU-lidstaten. Op initiatief van Spanje en Luxemburg kwamen de achttien gisteren bijeen in Madrid, een bijeenkomst waarvoor de tegenstemmers Frankrijk en Nederland niet waren uitgenodigd.

De voorstanders noemen zichzelf de ’Vrienden van de Grondwet’ die het Duitse EU-voorzitterschap willen ’assisteren’ bij het zoeken naar een weg uit de impasse. (PZC)

Eigenlijk zegt de naam van de club al genoeg. Als ze zich nu vrienden van Europa hadden genoemd, had ik er begrip voor kunnen opbrengen, maar dit is niets anders dan de duimschroeven aandraaien bij twee landen waarvan de bevolking op democratische wijze ‘nee’ heeft gezegd.

Het internationale bedrijfsleven, verenigd in de European Round Table, wil per se die Europese gelijkschakeling door middel van de Grondwet. En net als bij de Interne Markt als bij de invoering van de Euro zijn er altijd wel politici te vinden die zo’n eis willen honoreren.

Zie ‘Een beter Europa begint nu‘ (pdf) voor betere samenwerking, zonder onze souvereiniteit aan Europa af te staan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 27 januari 2007 :: 12.01 uur

97 Comments

97 reacties

 1. Ik onderschrijf de uitspraken van Marijnissen: vooruit met Europa en ‘Een beter Europa begint nu‘ (pdf)ten volle.
  Het wordt nu eens tijd dat de EU politiek gestoeld gaat worden op sociaal beleid i.p.v. alleen maar economisch beleid.

  Reactie door CPM Kouwenhoven — zaterdag 27 januari 2007 @ 12.22 uur

 2. Ik heb niets met die z.g.n Europese grondwet .De grote landen gaan hiermee steeds meer de dienst uitmaken in Europa. Dat zie je wel nu Duitsland de voorzitter van de E U is In Nederland en Frankrijk hebben ze een referendum onder het volk gehouden en die 2 landen wezen de grondwet met overgrote meerderheid af .In Duitsland en verschillende andere landen heeft het parlement over die grondwet beslist (ONDEMOCRATIES)nu probeert Duitsland als voorzitter van de E U die grondwet in alle E U landen door te drukken en Balkenende wil niets liever dan die grondwet er door te drukken Als er 5 jaar geleden een referendum was gehouden over die euro dan was die door ons volk ook met grote meerderheid afgewezen

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 27 januari 2007 @ 12.43 uur

 3. Vrienden van de SP..verenigt U !! Om er een heerlijke oneliner tegenaan te gooien !
  Had je die Barroso moeten zien smilen toen de president van Libanon op zijn conferentie veel geld kreeg toegeschoven,terwijl zijn eigen land ondertussen warmpjes affikte..De Libanonconferentie en tegelijkertijd grote rellen in Beiroet…wat een wereld !
  Tegen de grondwet…tegen de Grondwet,voor een sociaal Europa samen !!!

  Reactie door eric — zaterdag 27 januari 2007 @ 13.27 uur

 4. Wat bereiken ze hiermee? De weerstand in Nederland voor de grondwet zal alleen maar toenemen. Ik hoop hetzelfde in Frankrijk.

  Reactie door Chantal — zaterdag 27 januari 2007 @ 13.35 uur

 5. Misschien was zelfs dat idee van een gezamenlijk Europa, waar ooit eens vanuit de BeNeLux de aanzet werd gegeven tot de EKSG en de uiteindelijke start van de EEG mee zijn begonnen, op termijn toch niet zo’n goed idee.
  Als landen (regeringen) geen respect kunnen opbrengen voor zo’n overweldigende meerderheid van de bevolking die nee zegt tegen wat gebrouwen is, dan is dat een heel slechte zaak. Het is dan erg jammer, wellicht zelfs een ramp, dat Europa ooit zover gekomen is als het nu is.

  Deze hele opstelling moet, volgens mij, een extra aanmoediging zijn om nog kritischer te kijken naar de inhoud van de vervolgstappen, dit geeft geen enkel vertrouwen voor de toekomst.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 13.57 uur

 6. Dat de nee-stemmende landen al niet worden uitgenodigd doet mij het ergste vrezen. Er zal wel zo’n constructie bedacht gaan worden dat de grondwet sowieso op europees niveau gewoon doorgaat en dat de landelijke politiek er niets meer over in te brengen heeft. En dan kun je wel nee gestemd hebben tot je een ons woog, maar doorgaan zal de grondwet. Daarvan zijn de voorstanders allang overtuigd. Ach en die 2 tegenstemmers, who cares?

  Reactie door Jules — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.00 uur

 7. Het groot kapitaal heeft het voor het zeggen is de conclusie ; zij zijn er het meest bij gebaadt ; niet het arbeidersvolk .

  Reactie door Fred — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.20 uur

 8. Quote:
  “voor betere samenwerking, zonder onze souvereiniteit aan Europa af te staan.”

  Beter kan het niet worden samengevat!!!

  [Nou ja, behalve dat volgens volgens mijn "vriend Van Dale" soevereiniteit verre de voorkeur verdient boven souvereiniteit] ;-)

  Reactie door Henk van S tot S — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.41 uur

 9. @ 3 eric

  Eric je hebt het goed gezien, dit is wel de grootste onzin die er is en wel hierom….Israel bombardeerd Libanon plat en wij moeten betalen,….. d#nder op met je Barosso en de hele EU en laat ze die grondwet in hun reet steken.
  We hadden toch NEE gezegd en daar meoet je niet van afwijken… NEEE = NEE.
  By the way,… de joden krijgen toch geen voorrangspositie anders krijg de holocaust toch wel een heel ander beeld dan wat er tot nu toe geschets werd.
  Ik weet ook nog wel wat landen die geld nodig hebben omdat een ander land daar de boel ook heeft plat gebombardeerd.

  Reactie door Pool — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.51 uur

 10. De E U is vroeger eens begonnen met eerst de BENELUX (Belgiè)(Nederland)(Luxemburg)toen enkele jaren naar de 2e wereldoorlog sloten ze een verbond Europese Gemeenschap van Kolen en Staal dat waren de BENELUX landen Duitsland ,Frankrijk en Italiè daaruit is de E.U ontstaan Of we met die forse uitbreiding gelukkig moeten zijn is nog maar de vraag Het is eigenlijk ontstaan om de oorlog in Europa uit te bannen Maar ik voorzie met zo,n grote E U dat het wel eens fout zou kunnen gaan en dat er landen zich terug trekken Ik heb al meer in de site gezet Nederland moet een economischverbond aangaan met Zwitserland,en de Scandinavischelanden en de vroegere BENELUX

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.53 uur

 11. go waar heb ik dit eerder gehoort?? oo ja bij hun grote oorlogs GOD,als je niet voor ons bent dan ben je tegen,logies(met ontbeid,zie balke,einde tripie naar hun heilege grond de usa) toch.
  en uit mijn kinder tijd +- 3 jarig gedrag,
  je mag lekker niet met ons spelen,na na de naha,
  ik ga me steeds meer aan de kant van iran scharen,lekker trappen op alles wat westers is.

  Reactie door ad — zaterdag 27 januari 2007 @ 15.10 uur

 12. Het groot kapitaal heeft een macht en kracht ontwikkeld die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van de mens. Ik voorzie dan ook dat Europa gewoon op neo-liberale/conservatieve (lees: tegen een vrije verdeling van inkomen, kennis en macht) voet verder gaat met het afbreken van de universele rechten van de mens. De grondwet wordt erin geramd ter verrijking van de machtigen. Via de basisbehoeften zal geprobeerd worden het laatste druppeltje uit de portemonnaie van de burger te knijpen.
  De wal zal het schip moeten gaan keren. De wal is dan ofwel de “Klimaatsmuur” (de grenzen van moeder natuur aan de hebzucht, verspilling en disrespect van zg. ‘liberalen’) ofwel een Nieuwe Revolutie van de uitgeknepen burger.
  Maar tot die tijd is er niks op tegen om te proberen via de parlementaire ‘democratie’ het niet zo ver te laten komen.

  Reactie door robbierobson — zaterdag 27 januari 2007 @ 15.19 uur

 13. Op termijn zijn er tal van problemen te verwachten.
  door nivelerende werking die uitgaat van de Eu regelgeving.

  Reactie door che — zaterdag 27 januari 2007 @ 15.22 uur

 14. @9 che
  Ja, gek eigenlijk dat de mensen die in Nederland het hardst tegen iedere (zelfs milde) vorm van nivelering zijn, juist vóór de grondwet zijn.

  Reactie door Irma — zaterdag 27 januari 2007 @ 15.25 uur

 15. mooi , dat er wat meer concurentie is geintroduceerd ; zelfs bij de afdeling zakkenrollers !
  Mooi toch die aansluiting van Oostblokkers .

  Reactie door Fred — zaterdag 27 januari 2007 @ 15.32 uur

 16. Is “Das Vierte Reich” nog te stoppen??

  Reactie door Johan Smeets — zaterdag 27 januari 2007 @ 15.59 uur

 17. Sodemieter op met die EU grondwet, wat nou democratie,wat nou solidariteit, wat nou samenwerking.
  DEMOCRATIE..je mag bij dat loslopend wild
  dat zich EU leiders noemen niet eens nee zeggen, ja mag dus geen eigen mening hebben,
  nou dat mochten wij in de krieg ook niet !!!
  De NEE ZEGGERS zijn gewoon niet uitgenodigd waarom NIET..horen wij er niet bij,zijn wij geen GROOTBETALEND lid van die hobbyclub
  in Brussel? Waar zijn die Nono’s bang voor?
  Wat is er door Balkenende en zijn meelopers
  bekonkeld wat wij niet weten?? Zijn er achterbakse afspraken gemaakt??

  Reactie door Jh. de Wit — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.03 uur

 18. van begin af aan heb ik NEE gestemd tegen de grondwet, maar toch zie ik wel , dat er bepaalde zaken in europees verband besproken kunnen worden, zoals bijv. terrorisme beleid, het asielbeleid, het inenten van dieren in europa, en dergelijke. als ze daar nou eens mee beginnen in plaats van de duimschroeven aan te draaien bij degene die NEE hebben gestemd. het is eigenlijk van de gekke, dat men nederland en frankrijk dwingen om alsnog mee te doen met die europese grondwet, die veel te hard van stapel loopt.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.05 uur

 19. a 11 Johan Smeets.
  Die is kort,die is goed,die is krachtig,die is to the point.
  Goed opgemerkt beste man.

  Reactie door Jh. de Wit — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.07 uur

 20. Het bedrijfsleven wil graag een Europese Grondwet terwijl ze de huidige nationale wetgeving aan hun laars lappen door Polen en andere voormalige oost-europeanen onder erbarmelijke omstandigheden hier te laten werken en huisvesten.

  Reactie door hanri — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.17 uur

 21. De USA heeft ook een eigen grondwet
  En als Europa een eigen grondwet krijgt
  moet er als eerdte regel in staan dat bepaalde Europese landen uir de NAVO moeten stappen en een soort EURO-ARMY moeten creeren
  En ons eigen milieu beleid en onze handelsverdragen gaan uitvoeren

  Reactie door Hans Mesman — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.20 uur

 22. Pas op ook onze vakbonden altijd wel te vinden voor een deal met het kapitaal zullen eerdaags wel weer hun reclame voor dit gedrocht gaan starten.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 27 januari 2007 @ 16.28 uur

 23. hoeveel betaalden we ook al weer per kop van de bevolking? niet meer betalen,
  en ik maar denken dat alle redelijk gevaarlijken oorlogs misdadigers opgepakt waren voor de muur geset waren of opgehangen,nu de nazaten zijn terrug.en dat nog legaal ook?
  de tondeuze licht klaar voor de ja stemmers.

  Reactie door ad — zaterdag 27 januari 2007 @ 17.57 uur

 24. Precies, echte vrienden van een democratisch Europa kunnen geen vrienden zijn van deze grondwet.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 27 januari 2007 @ 18.02 uur

 25. Zijn we het allemaal al eens over de Nederlandse Grondwet?

  ;) http://forum.fok.nl/topic/972835/5/50#45716861

  http://www.idbewijs.nl

  Reactie door Rob Coleman "The Dutch Joker" — zaterdag 27 januari 2007 @ 18.36 uur

 26. ’Vrienden van de Grondwet’…..dus toch vriendjespolitiek??????

  Bekrompenheid troef !

  Sp…Laat zien dat wij niet aan vriendjespolitiek doen en bekrompenheid ons vreemd is.

  Reactie door franslj — zaterdag 27 januari 2007 @ 18.45 uur

 27. IK BEN TEGEN !

  Ik begrijp wel niet precies waarom want ik ben niet zo gek om die meer dan zeshonderd bladzijden te gaan lezen.
  Het voelt gewoon veel beter om TEGEN te zijn!
  Trouwens de SP is tegen dus ik ook.

  Volgens mij is een ding zeker. Als we VOOR zouden zijn wordt Amerika hier de baas en komen ze vanuit alle Oost-Europese landen ons bezetten.
  We hebben dan niets meer te zeggen ook want Europa is als vazal van Amerika dan de baas en die willen gewoon meer welvaart, minder criminaliteit, sterkere economie en een beter milieu!
  Alleen dat is al om te kotsen!

  IK BEN TEGEN!
  Want Jan Peter Balkenende is voor en Wouter Bos ook!
  En alleen daarom moet je TEGEN zijn!
  En Europa moet afblijven van onze criminelen want het zijn wel ONZE criminelen!

  Het is ook de schuld van Europa dat er hier nu voedselbanken zijn en de WAO bijna is afgeschaft en dat we nu bijna gelijk geopereerd worden terwijl we best nog even hadden willen wachten.

  IK BEN TEGEN!

  En heb ik daar nu eens goed over nagedacht?

  Reactie door Eerst nadenken — zaterdag 27 januari 2007 @ 18.53 uur

 28. @ 27 Eerst Nadenken
  Je hebt inderdaad niet de moeite genomen om de grondwet eens door te lezen. Foei!

  Reactie door robbierobson — zaterdag 27 januari 2007 @ 18.57 uur

 29. @28 Ga toch lekker je eigen conferences ten tonele brengen. Zeker geestig en succes verzekerd!
  Wel even zelfvertrouwen opbouwen om ook op het echte podium te kunnen staan, succes gewenst!

  Reactie door maria — zaterdag 27 januari 2007 @ 19.06 uur

 30. Van de ene kant horen we bijna dagelijks iets over “globalisering”…Global Village en in Europa zitten nog ‘n aantal machtswellustelingen die binnen de “globalisering” hun eigen geldingsdrang willen botvieren.

  Me dunkt dat er genoeg werk te doen is om in Global Village eens eerst te zorgen dat er voor iedereen voeding, kleding, onderdak, onderwijs en op de persoon toegespitste werkgelegenheid komt.

  Die 18, zonder Nederland en Frankrijk, willen dus duidelijk iets anders.

  Het is dus ook duidelijk waar wij “Village People” op 8 maart op stemmen !!!!

  Reactie door franslj — zaterdag 27 januari 2007 @ 19.10 uur

 31. @21 mesman,
  ik denk dat je de spijker op z,n kop slaat.
  De Navo zal opgeheven worden.
  Er er komt een EU army.
  en de EU dienstplicht wordt ingevoerd.
  Onze (klein)kinderen als kanonnenvlees naar oorlogs gebieden.
  Mischien ben ik een doemdenker maar dit scenario is niet ondenkbaar.

  Reactie door che — zaterdag 27 januari 2007 @ 19.13 uur

 32. @ 10 Dirk Schuit

  Lijkt mij een prima idee wat je zoal neerpent, of anders toch liever onafhankelijk blijven van de rest, weten we tenminste waar ons geld heen gaat, en hoeven wij de begrotingsgaten van andere landen niet te dichten.

  Reactie door Pool — zaterdag 27 januari 2007 @ 19.18 uur

 33. @ 29 Maria
  Conferences? Materiaal zat, maar het lijkt me erg vermoeiend. Ik heb geen adhd, ben niet manisch aangelegd en geen last van geldingsdrang. Ik ben eerder een beetje moe van al dat gedoe.

  Reactie door robbierobson — zaterdag 27 januari 2007 @ 19.36 uur

 34. Vermoedelijk wordt in Madrid op ondemocratische wijze gezocht naar een formule om te bewerkstelligen dat op ondemocratische wijze de Europese Grondwet op democratische wijze tot stand is gekomen.

  Reactie door ruz — zaterdag 27 januari 2007 @ 19.44 uur

 35. Je bent een bangerik beste Jan.
  En als je dit wel plaatst begrijpt niemand er wat van.
  De echte discussie durf je niet aan te gaan.
  Dan liever de wistoets weer aangedaan.

  Reactie door Eerst nadenken — zaterdag 27 januari 2007 @ 20.08 uur

 36. @ 27 E.N.

  Door een karikatuur te maken van de mening van de tegenstanders van het grondwettelijk verdrag, neem je de bezwaren tegen dat verdrag nog niet weg. En die bezwaren zijn talrijk.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 27 januari 2007 @ 20.14 uur

 37. @33 Robespsieere Mijn Bijdrage was bedoeld voor @27, eerst nadenken.Sorry voor dit misverstand, een beetje moe soms Ja!
  Maar niet voor een ware en integere satire!

  Reactie door enjaro — zaterdag 27 januari 2007 @ 20.23 uur

 38. “Nooit nagedacht”

  Jij denkt dat ik en anderen je serieus zullen nemen?

  Niet op deze armetierige manier.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 20.37 uur

 39. @37 Sorry Robbespierre , de directie heeft getoond niet zoveel op te heben met mijn sommige van mijn bijdragen, afzender was Maria dus.
  Met goede groet

  Reactie door enjaro — zaterdag 27 januari 2007 @ 20.39 uur

 40. Robbierobson @33
  Zo jochie wordt je er zo moe van??
  Het is nu negen uur,ga dan lekker naar je bedje.

  Reactie door Jh. de Wit — zaterdag 27 januari 2007 @ 21.06 uur

 41. Ik bepaal zelf wel mijn eigen leven, dank u.

  Reactie door robbierobson — zaterdag 27 januari 2007 @ 21.21 uur

 42. @39 21.21 uur

  Nu nog wel. Hoewel?
  Nee, ik ga niet in op de discussie, maar je eigen leven nog bepalen?
  Kan dat Uberhaupt nog? En straks helemaal, die vraag nog een keer..?

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 27 januari 2007 @ 21.40 uur

 43. SAMEN IN EEN SOCIAAL EUROPA.
  Kan met deze titel een alternatief voor de grondwet worden geschreven.Zijn de gezamelijke socialistische fracties in het europese parlement daartoe bereid c.q.in staat? Ik hoop het van harte.
  Herman

  Reactie door Herman — zaterdag 27 januari 2007 @ 21.47 uur

 44. Vrienden van de Grondwet; kijkt morgen allen massaal naar Zembla’s Wonderdokters van het UWV (Vara 22.15).
  Zou de Europese Grondwet de schending van WAO-ers toelaten vrienden van de grondwet?
  Zijn wij eigenlijk vrienden van onze grondwet, zijn onze politici in Den Haag wel vrienden van onze eigen grondwet wanneer de rechten van mensen en kinderen en dieren geschonden worden en er geen sancties zijn voor UWV etc?

  Kijken dus!

  Reactie door PMPMeese — zaterdag 27 januari 2007 @ 21.51 uur

 45. EUROPA: Z’N DOEL VOORBIJ GESCHOTEN

  In de jaren tachtig studeerde ik “International Business Administration” aan de Hogeschool voor Economie en Management in Utrecht (diploma 1991). Europa stond hoog op de agenda. Een bezoek aan Brussel met voorlichting in het EU gebouw stond op het programma. “Europa” was: vrij verkeer van mensen, goederen en kapitaal. Over een grondwet werd nooit geproken. Volgens mij is dat item pas laat een doel op zich geworden. Dat het zo snel doorgedrukt moet worden verbaasd me ten zeerste. Misschien behoort het ook helemaal niet tot het het oorspronkelijke gedachtengoed van de eerste “Europeanen”.
  Europa lijkt z’n doel voorbij te schieten

  Erik

  Reactie door erik — zaterdag 27 januari 2007 @ 22.07 uur

 46. Vrienden van de grondwet = vrienden van het kapitaal.Meer privatisering,betutteling,uitbuiting van werknemers,oorlogshandelingen,subsidie-fraude,achterkamertjes politiek,gelobby,zakken vullerij etc.etc.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 27 januari 2007 @ 22.10 uur

 47. Ik heb het bovenstaande eerlijk gezegd – tegen mijn gewoonte in – dit keer niet helemaal gevolgd, dus excuses als ik iets dubbel zeg…

  Volgens mij hebben we hierover in Nederland in 2005 een referendum gehouden. Dat was een raadplegend referendum, geloof ik, maar bij wijze van “gentlemen’s agreement” heeft het kabinet het destijds van tevoren toch min of meer als bindend referendum verklaard. Op zich prachtig, natuurlijk. Maar achteraf blijkt dat dus (wederom, zou ik willen zeggen) nergens over te gaan. Het volk sprak, de uitkomst was NEE en dat was kennelijk niet de verwachting, maar zéker niet de bedoeling. Anders snap ik niet, waarom er uit alle macht zo enorm moet worden gemasseerd om er met terugwerkende kracht nu toch kunstmatig iets van een JA uit te boetseren.

  Je koopt er gewoon niks voor.

  Zou JP trouwens doelbewust zo vaag en onduidelijk zijn of is hij gewoon niet verstandiger? Ik denk persoonlijk het eerste, anders zou hij door anderen ooit allang wel gecorrigeerd zijn worden geweest…

  Reactie door Wilbert — zaterdag 27 januari 2007 @ 22.19 uur

 48. Heb zelf al een rood potlood gekocht,als de SP er zich nu sterk voor maakt dat bij een evt volgend referendum over de eu grondwet,er geen stemcomputers worden gebruikt, en waarnemers van buiten de eu aangesteld zullen zijn.wil ik best nog een keer het vakje NEE rood maken.

  Reactie door paul — zaterdag 27 januari 2007 @ 22.47 uur

 49. Ik ben het eens met Maayke Jong-Doppen’s ZINNIGE reaktie: zie nr.18.
  Maar wordt er nu ‘Meeste stemmen gelden’ gewenst en SNEL, door landen die ‘Ja’ stemden, ZONDER Referendum? Net als Good Old England die ook afzag van Referendum ..wat Democratie..
  Angela Merkel wil denk ik eerder een GOEDE EU Grondwet dan haastige spoed! Dus is dat praten, luisteren en onderhandelen om tot zo’n wet te komen.
  ‘Het idee van een EU Grondwet moet dienen om BETERE, EFFICIENTERE en DEMOCRATISCHER besluitvorming in de EU te bewerkstelligen.’ zie het artikel van (PZC) dat je kan aanklikken bovenaan bij: Dit Onderwerp van Discussie ‘Vrienden van de Grondwet’.
  Zo’n goede grondwet moet denk ik erg ‘BASIS’ zijn en blijven zodat een nog groeiende EU, met lidstaten van zeer uiteenlopende cultuur, geschiedenis, geografie, als grondstoffen en ligging, zich daar aan kunnen en willen houden.
  Kortom:
  EEN EU GRONDWET MOET VOOR AL DIE LANDEN IETS KUNNEN BETEKENEN: zowel voor de GRIEK als de HOLLANDER, PORTUGEES, BULGAAR of ROEMEEN..

  Reactie door Olinda — zaterdag 27 januari 2007 @ 22.48 uur

 50. @ 39 Enjaro/maria
  excuses aanvaard, zag later ook dat je bericht meer op mijn voorganger was gericht, beter eerst “even lezen” de volgende keer.
  Ik mag dan wel reactionair over komen, maar dan zonder geweld en onthoofden is geen hobby van me. Robbespiere is dan ook zeker mijn held niet.
  Je bijdragen zijn mij overigens zeer welkom, net zoals de wakkere bijdragen van Maan, Lécologiste, Dirk, Gloria, Irma, Fred, De Hakker en de vergeten anderen.

  Reactie door robbierobson — zaterdag 27 januari 2007 @ 22.56 uur

 51. @ 46 wilbert, de allerlaatste opmerking van
  jouw betr. JP doelbewust zo vaag en onduidelijk of is hij gewoon niet verstandiger vraag ik mij ook al een hele tijd af. Gevoelsmatig denk is ook het eerste.

  Reactie door beppie — zaterdag 27 januari 2007 @ 22.58 uur

 52. Zoals Ed Sorento om niet de minste te noemen.

  Reactie door robbierobson — zaterdag 27 januari 2007 @ 23.01 uur

 53. @Beppie — zaterdag 27 januari 2007, 22.58

  Check, “mate” ;) en bedankt voor je support. Behalve ons zijn er ongetwijfeld vele anderen, die er zo over denken.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 27 januari 2007 @ 23.47 uur

 54. @53 Wilbert

  Gecorrigeerd zijn worden geweest…
  Ha, ha dat zijn heel wat werkwoorden op een rijtje, maar het WERKT niet bij Balkenende.
  Niet in het verleden, nog in het heden of in de toekomst.

  Vriendje grondwet wordt uit de christelijke grond getild en gewettigd. En je weet: die grond is glibberig. NEE=JA & JA=NEE.
  VOC he?

  Reactie door Gloria — zondag 28 januari 2007 @ 0.32 uur

 55. Het grondwetsvorstel was tot nu sterk van neoliberale kenmerk. Dat heeft (nog) niet duidelijk veranderd, dus mag het op deze manier ook verder niet doorgaan – d’accord! Een gevaarlijke volte binnen het debat bestaat v.m. in gedeltelijk duidelijk wordende fundamentalistische uitingen met name zoiets als ‘is het vierde rijk nog te stoppen’ (z.nr. 16)? Euronesia bestaat onheroepelijk en wie dit process wil controleren moet voor meer democratische instanties binnen de EU zijn. Wie dat automatisch in tegenstelling met de nationale democratische belangen brengt, bewegt zich vaak en snel op het gebied van populisme en vulgaire propaganda. Minimum social en maatschapelijke standards in de EU om fraude en social-dumping te voorkomen en teglijk meer nationale oplossingen op dat gebied? Een aparte unie met Benelux, Scandinavie en Zwitserland en teglijk tegen een ‘vesting europa’? Wanneer dit de unanime meening van met name heel ‘Nederland’ is, maakt me dat echt ongerust.

  Reactie door H.H. Rassmes — zondag 28 januari 2007 @ 0.35 uur

 56. @ 49 Olinda

  Merkel is nog van de oude garde “Ein land Ein Natie” maar we hebben toch NEE gezegd, respecteer dat dan en loop verder niet te zeiken NEE = NEE … en laat al die onzinnige speculaties nou achterwege want ons volk zei NEE en dat moet je koesteren.
  Waarom zijn er altijd van die figuren die toch hun medemens andere meningen wil opdringen, die een democratisch besluit hebben genomen, is het nou echt zo moeilijk om het te begrijpen of speelt hier toch die bekende plaat op het voorhoofd een belangrijke rol.

  Reactie door Pool — zondag 28 januari 2007 @ 0.49 uur

 57. `Off Topic`

  Morgen, 28 januari om 22.15 uur bij de VARA/NPS op Nederland 3, “Wonderdokters van de WAO” (zie verder WAOPLEIN).

  Goed weekend.

  Reactie door Roodkapje — zondag 28 januari 2007 @ 0.50 uur

 58. @ 49 Olinda

  Ik doe hier geen aanval op jou, al lijkt het er wel een beetje op, ik heb het mischien wat ontacties neergepent, maar ik begin het zo langzamerhand zat te worden dat gedraai om die onzinnige grondwet.
  Dus voel je niet ontriefd door mijn reactie.

  Reactie door Pool — zondag 28 januari 2007 @ 0.54 uur

 59. Lieve Gloria,

  Geen grond is glad genoeg om ons (=incl. beppie) uit te laten glijden, toch?

  Reactie door Wilbert — zondag 28 januari 2007 @ 1.02 uur

 60. @55

  Maar mijn dierbare Wilbert, heb jij je weleens op glad ijs begeven? Link hoor!

  Reactie door Gloria — zondag 28 januari 2007 @ 1.25 uur

 61. @58 Pool

  EEN Rijk… Rijk der rijken.
  Gemeenschappelijke samenzweerders.
  Verenigde staten van Europa.
  Vereende kracht ter ontkrachting van de denkende mens.
  Geen grond onder de voeten.
  Steeds verder wegzinkende in het moeras van het Rijk der rijken.

  Zandman is gekomen. Mijn ogen vallen dicht.
  Welterusten prins.

  Reactie door Gloria — zondag 28 januari 2007 @ 2.04 uur

 62. Zo, daar ben ik weer. Hogerhand had even besloten, dat ik een elektriciteitsstoring moest hebben.

  Glad ijs is weliswaar oppassen geblazen, Gloria, maar als je dat gewoon doet, is er geen reden om zenuwachtig te worden, volgens mij.

  Vóór de elektriciteitsstoring van zojuist had ik het erover, dat ik gewoon een bepaalde kant op wil. Ik had mooie woorden voor je bedacht, maar die zijn nu even niet meer voorradig.

  Maar dat komt wel weer een keer.

  Reactie door Wilbert — zondag 28 januari 2007 @ 2.21 uur

 63. De Europese elite kan aan simpel denkende mensen zoals ik niet goed uitleggen waarom die grondwet nodig is. Alleen al om die reden zou men tegen moeten zijn. De democratische controle staat voorop!

  Reactie door reint — zondag 28 januari 2007 @ 5.46 uur

 64. Macht, macht hebben, is een ziekelijk fenomeen en kan iedereen besluipen. Macht hebben wil zeggen: je kan alleen macht hebben over anderen. Daarentegen is machteloosheid slechts bestemt voor je zelf.

  Ik ben van mening dat de machthebbers op het EU toneel slecht marionetten zijn die ook maar worden gestuurd door de werkelijke machtigen die anoniem zijn. Er is meer tussen hemel en aarde, wordt wel eens beweerd. Maar er is nog meer gewoon om de grond waar wij geen weet van hebben.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 28 januari 2007 @ 8.27 uur

 65. @14 Irma
  Als 62 % van de nederlanders NEE stemt tegen de grondwet.
  Mag je verwachten dat dit ook in de verkiezingsuitslagen tot uiting komt.
  Helaas was dit nog niet zo.
  Maar het geeft wel aan dat er een groot potentieel nieuwe SP,ers aan zit te komen.

  Reactie door che — zondag 28 januari 2007 @ 9.33 uur

 66. @ 45

  verbaasd = verbaast

  Reactie door erik — zondag 28 januari 2007 @ 10.01 uur

 67. @ 58 Roodkapje

  Vandaag 22:15 Zembla en om 0:55 de herhaling op Ned 3 ….. Wonderdokters van het UWV.

  Reactie door Pool — zondag 28 januari 2007 @ 10.56 uur

 68. Ik ben bang dat de tegenstanders van de EU grondwet spoedig als terroristen zullen worden bestempeld.

  Reactie door De Hakker — zondag 28 januari 2007 @ 11.44 uur

 69. @68 De Hakker.

  ;-) Ja is een beproefd standaard recept om ongewenste tegenstanders te stigmatiseren.

  Wie de gevestigde orde bestrijd is een terrorist.
  Wie de gevestigde orde, door deze te bestrijden, overwint is een vrijheidsstrijder.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 28 januari 2007 @ 12.23 uur

 70. Referendum over de grondwet.

  Vraag:

  Bent u NIET tegen de grondewet?
  Kruis aan ja of nee.

  Ja! (Ik ben niet tegen de grondwet)
  Nee! (ik ben niet tegen te grondwet)
  Wilt u niet in een vrij land wonen? Ja/Nee

  Betekent allemaal hetzelfde.
  De Kapitalistische STRONTWET, wordt ons dus toch door de strot geduwd

  Groeten van Haras,

  Reactie door haras — zondag 28 januari 2007 @ 12.41 uur

 71. De regering leent aan Hun zijn oor.
  Onze vrijheid gaat daaraan teloor.
  Zie haar hoeren, zie haar snoeren,
  door des koopmans euro in te voeren.

  “Mensenlief, o blijf toch kopen,
  Help Ons en maak schuld met hopen.
  Spiegels, kralen, kom toch kijken.”
  Ons nepgeluk, zal hen verrijken.

  Voor de handel en het geld,
  is de tijd haast uitgeteld.
  En hun groten van de aarde,
  die verliezen snel hun waarde.

  Zij kruipen daarom bij elkander,
  om hun macht te hergroeperen.
  De Koopman helpt hen als geen ander,
  om Macht die taant, te concentreren.

  Als jij niet meer kan betalen,
  komen ze jouw huis leeghalen,
  met als vlag op hun modderschuit,
  de Koningin, die dat besluit

  Ons Symbool van koopmansgeest,
  staat altijd klaar bij hun tempeest.
  Je wordt om schuld nog steeds gebeten,
  als je wat je kocht, al is versleten.

  “Wij worden arm als u niks koopt.
  Uw Koning die wordt dan genoopt,
  om arm te leven, zonder nut.
  Dan zitten Wij met hem in de put.

  Help mee de aarde te bederven.
  Opdat niemand die kan erven.
  Dat is ons grootste ideaal.
  Werk en koop toch allemaal.”

  Hoor hoe ik rope: “Wil niks meer kopen.
  Wordt weer naakt en ga weer lopen.
  Weg met computer en teevee.
  Geef die aan het vuilnis mee.”

  Ja, om Macht en poen te kunnen slopen.
  Zouden wij minder moeten kopen,
  De handel, die gaat dan failliet
  Voor Grote Kooplui veel verdriet.

  Werken wordt door mij gehaat,
  omdat dat de wereld schaadt.
  Ik koop niks en ik ga niet kijken.
  Ik wil de Koopman niet verrijken.

  Allemaal de groeten van Haras Mormolus.

  Reactie door haras — zondag 28 januari 2007 @ 13.05 uur

 72. @ 68 De Hakker
  @ 69 Roelf van Bergen

  Wat is het toch leuk om dan een terrorist te zijn, mag je tenminste je mening uiten.

  Reactie door Pool — zondag 28 januari 2007 @ 14.43 uur

 73. @17. daar heb je best kans op. want ze probeerden de zichzelf in alle bochten te wringen om de burgers ja te laten stemmen met al die leugens. “de lichten gaan uit, als nederland NEE stemt”, zei brinkhorst van D66. onzin, dus. allemaal flauwekulverhalen, die de voorstanders van de europese grondwet verkondigden. ik weet zeker, dat de tegenstanders van de europese grondwet dichter bij de waarheid zitten dan de ja knikkers.

  Reactie door maayke jong-doppen — zondag 28 januari 2007 @ 14.49 uur

 74. 71 Haras.

  Lees voor euro grondwet.
  rope is roep.
  Werken woerdt – - -
  De handel wordt door mij gehaat
  omdat die de wereld schaadt.

  De rijmelaria was al oud.
  Te laat dacht ik er aan om er iets aan te veranderen.

  Mijn gerijm is altijd te veranderen.
  Maar grote, hoge bedriegers en profiteurs blijven in allerlei vormen, hetzelfde.
  Semper idem.

  Reactie door haras — zondag 28 januari 2007 @ 15.03 uur

 75. #72 Pool,

  Vergissing :-)

  Zodra je ge-labelt bent als terrorist, wordt het je verboden je mening weer te geven.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 28 januari 2007 @ 15.53 uur

 76. Ik zie zoveel overeenkomsten met het vroegere Sovjetsysteem. Namelijk het geslijm van politici bij het Politburo om gunsten en baantjes te verkrijgen. De overeenkomsten nemen alleen maar toe. Vrienden van de grondwet = vrienden van het Sovjetsysteem.

  Reactie door Harry — zondag 28 januari 2007 @ 16.56 uur

 77. @76 Harry.

  Je kan ook een andere theorie kunnen volgen, de theorie van Marx: Laat de heersende klassen beven voor een communistische revolutie. De propletariërs hebben bij haar niets te verliezen dan hun ketenen. Zij hebben een wereld te winnen. Proletariërs aller landen verenigt u!-zo eindigt het Communistisch Manifest. Zo vormt Marx de begrippen tot hamers: in de door klassentegenstellingen verscheurde maatschappij van kapitalisme is het proletariaat onmisbaar; de ellende van dit proletariaat, de klassentegenstellingen zelf is gevolg van het feit dat de productiemiddelen in het bezit der burgerklasse zijn; bourgeoisie en proletariaat beide zijn gevolg van de kapitalistische structuur.
  Letwel: de privatisering zet alles weer terug naar de oude normen en de kleine man is weer het slachtoffer. De EU versnelt deze achteruitgang, daar de god van het geld(Mammon) nog steeds aanbeden word.

  Reactie door Old Henk — zondag 28 januari 2007 @ 17.48 uur

 78. Ik ben het volkomen eens met de eerste reactie van de heer van Kouwenhoven.
  Mensenrechten…. microeconomische gevolgen….humaan vluchtelingenbeleid…..rechten van het kind…..eigen verantwoordelijkheid m.b.t. de vluchtelingen uit Afrika die door verwoestijning door onze jarenlange vervuiling de oversteek naar Spanje maken etc..etc…. naleving non-proliferatieverdrag etc..etc…

  Reactie door Henny — zondag 28 januari 2007 @ 18.29 uur

 79. @ 75 Roelf van Bergen

  Shit,… ik heb de hokjes gedachte van Remkes vergeten, nou ja,… dan maar weer anarchist, was ik toch al een beetje.

  Reactie door Pool — zondag 28 januari 2007 @ 19.04 uur

 80. Al wie niet voor ons is is tegen ons en negeren we.
  “Waar hebben we dat eerder gehoord?”
  Ben benieuwd wanneer de aanval zal komen en de diepe buiging volgen.Wouter Bos zorgt ervoor dat het referendum en ons Nee geen enkele waarde meer heeft. De PvdA is vóór evenals ze voor Afghanistan waren.
  Links…rechts…. hoelala….

  Reactie door Henny — zondag 28 januari 2007 @ 19.31 uur

 81. @42 Wattenstaafje
  Nog bedankt ook voor jouw wakkere bijdragen.
  Het bepalen van mijn eigen leven verloopt tot nu toe naar wens, afgezien van de voorzienigheid. In de nabije toekomst evenwel zal ik mij ook als een jonge boom moeten buigen voor de wind.

  Reactie door robbierobson — zondag 28 januari 2007 @ 20.24 uur

 82. De SP heeft in 2005 ingespeeld op de gevoelens van onzekerheid bij de Nederlandse bevolking. Daarom is gekozen voor behoud voor het bestaande en stemde ca 60% neen.
  Het zou de SP sieren om over partijpolitieke
  belangen heen te springen en om met alle andere partijen tot Nederlandse eensgezindheid te komen over dit onderwerp. Dat is meer dan 50% +1!

  Reactie door Adriaan — zondag 28 januari 2007 @ 21.01 uur

 83. @80
  Wat een domme opmerking.

  De SP heeft de bevolking duidelijk gemaakt dat de “grondwet” geen goed idee is.

  Dat heeft de bevolking “AAN HET DENKEN GEZET” en de uitkomst van dat denken is: Dat veel meer mensen dan de aanhang van de SP tegen deze “grondwet” hebben gestemd.

  Ik durf zelfs te veronderstellen dat een groot aantal eminente voorstander er hoewel niet bedoeld, “POSITIEF aan hebben meegewerkt dat de grote meerderheid van dit volk uiteindelijk helemaal geen vertrouwen in deze “grondwet” had.

  Kortom een groot deel van het succes van stem tegen is vooral te danken aan de prominenten die “Stem voor” aanprezen.

  Hier was het zoiets als, heb je Bot of Brinkhorst of Bos als vriend, dan heb je de vijand SP niet meer nodig.

  Kortom het mondige Nederlandse volk heeft beslist hoe zij vonden dat er gereageerd moest worden.

  Dat heeft niets met partij politieke belangen te maken maar alles met een mondige zelf beslissende bevolking en dus alles met echte democratie.

  Het is nog steeds verstandig als al die partijen die voor waren en wellicht nog steeds zijn, zich achter de oren krabben en de democratie serieus gaan nemen, kortom jouw oproep zou je in eerste instantie aan die partijen moeten richten een groot deel van hun natuurlijke achterban heeft namenlijk tegen gestemd.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 28 januari 2007 @ 21.16 uur

 84. @ 80 Adriaan

  Niet dus. Dat grondwettelijke verdrag deugt gewoon niet op inhoudelijke gronden.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 28 januari 2007 @ 21.44 uur

 85. “Als ze zich nu vrienden van Europa hadden genoemd, had ik er begrip voor kunnen opbrengen, maar dit is niets anders dan de duimschroeven aandraaien bij twee landen waarvan de bevolking op democratische wijze ‘nee’ heeft gezegd.”

  Helemaal mee eens Jan!! Ze willen Nederland en Frankrijk zo onder druk zetten door ons buiten te sluiten van hun overleg. Nou, ze zoeken het maar uit met die schijt grondwet van ze, wij motten hem niet.

  Reactie door Kees — zondag 28 januari 2007 @ 22.05 uur

 86. eh, ben ik nu enige die dit konte draaien een beetje zat is. Die nee, was toch niet voor europa of tegen, het was tegen de balk en zijn club. Dat was in ieder geval naar mijn meening de algemene opinie toen, of heb ik het verkeerd ?

  Reactie door alex — zondag 28 januari 2007 @ 23.00 uur

 87. @86

  Nee alex het was tegen dat waar het om ging de “grondwet”.
  Als het bij jou om iets anders ging is jouw zaak.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 28 januari 2007 @ 23.19 uur

 88. @86
  Je heb het verkeerd.
  Kijk even nog naar de peiling van vandaag bij AD 70% is tegen.

  Reactie door De Hakker — zondag 28 januari 2007 @ 23.24 uur

 89. @ 86 alex

  Ik zal je even uit de brand helpen…….

  We hebben op 1 Juni 2005… NEE gezegd tegen de europese grondwet.

  En vorig jaar een tijdje voor de verkiezingen van 22-11 hebben NEE gezegd tegen een nieuw kabinet met het CDA en de VVD.

  En nu zullen we op 7 Maart weer onze stem als SP massaal laten horen en zo de grote overwinnaar zijn van de verkiezingen der staten generaal oftewel de eerste kamer.

  Ken je het nog volgen……

  Reactie door Pool — maandag 29 januari 2007 @ 0.35 uur

 90. Hoorde gisteren in het programma Buitenhof de VVDer Mark Rutte zijn angsten uitspreken over de kabinetsformatie.
  Hij liet al wat puntjes doorschemeren wat er in de achterkamer zoal besproken wordt.
  Het gaat met name over het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek, het gaat over het inkomensafhankelijk maken van de premie van de ziektekostenverzekering en nog een tal van andere zaken die teruggedraaid gaan worden en waar de VVD helemaal niet blij mee is.
  Volgens Rutte zit de angst bij de PvdA er goed in omdat ze bang zijn hun aanhang te verliezen en zo ook hun geloofwaardigheid en dat hun kiezers nu massaal op de SP gaan stemmen.
  Laten we het hopen dat de rode roos niet gaat verwelken, maar, mocht dit toch het geval zijn dan komt hij in het voorjaar weer op als een frisse rode tomaat.

  Reactie door Pool — maandag 29 januari 2007 @ 8.47 uur

 91. Ik vind dat Alex wel even een puntje heeft. Tijdens de aanloop naar het EU grondwetreferendum hebben m.i. anti Balkenende emoties meegespeeld. En ja, het ging om de grondwet. Doordat Balkenende en zijn trawanten ons zijn gaan voorliegen ( er komt oorlog en het licht gaat uit) met gebruik van overheidsgeld – ons geld dus – hebben deze lieden hun zaak geen goed gedaan. En dat, zoals blijkt, hebben veel mensen nog niet vergeten.

  @89 Pool
  …..en wat komt er: Balkenende zoveel ( moge God het verhoede) en gaat uiteindelijk die grondwet gewoon door. Houdt er maar vast rekening mee. De democratie is een lachertje geworden.

  Reactie door Gandalf — maandag 29 januari 2007 @ 9.10 uur

 92. @91
  En met behulp van geld(kosten ruim 200000 Euro)van de contributie van de FNV leden door een show op de TV met in een van de hoofdrollen de Waal.

  Reactie door De Hakker — maandag 29 januari 2007 @ 10.58 uur

 93. @35. [zeker]eerst nadenken. de SP is duidelijk in zijn standpunt, wat betreft de europese grondwet. ze willen wel met europa samenwerken, maar niet de manier, waarop het nu zou moeten gaan. waarom denk jij, dat de grote meerderheid NEE heeft gestemd?

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 29 januari 2007 @ 15.19 uur

 94. @77. Ik denk aan dit soort dingen:
  http://www.nrc.nl/buitenland/article448203.ece/Ambtenaar_EU_vecht_vriendjespolitiek_aan

  Reactie door Harry — dinsdag 30 januari 2007 @ 9.08 uur

 95. 83. Hoezo onzin ik ben het volkomen met je eens maar ik veronderstel dat Bos echt geen referendum meer houdt en zich aan het Nederlandse Volk niets gelegen zal laten liggen omdat de PvdA voor is. Dat puntje levert hij graag (zogenaamd is het een punt) in bij Balkenende. (Wij moesten wel compromissen sluiten toch)
  Of IK was niet duidelijk of je hebt het ‘verkeerd’gelezen.
  We zien toch allen hoe het eraantoegaat binnen Europa en mijn tegen was echt niet alleen gestoeld op de SP campagne, ik probeer het een en ander bij te houden en heb mijn ogen en oren niet in de zak.
  De informatie van de SP is voor menig mens wél een verademing daar er buiten hun web-sites angstvallig stilzwijgen overheerst.

  Reactie door Henny — dinsdag 30 januari 2007 @ 9.34 uur

 96. @95 Henny.

  Nee hoor Henny je was volkomen duidelijk. :-)

  Correct je bent het met mij eens bij 80. Echter ik weet zeker dat ik op iemand anders gereageerd heb, helaas vergeten bij mijn reactie de naam te vermelden,en kennelijk zijn er berichten verdwenen en is de telling dus gewijzigd.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 31 januari 2007 @ 13.26 uur

 97. Laten we eens kijken naar de bijlagen van de grondwet dan hebben ze het over verlagen minimumloon,kinderarbeid moet kunnen werkweek van 60 uur etc etc.Bezint eer ge begint.Als de Europa zo door gaat gaan we met zijn allen de bietenbrug op.

  Reactie door Willem — zondag 4 februari 2007 @ 21.27 uur