Amerika verhoogt minimumloon

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een verhoging van het minimumloon. Eerder ging het Huis van Afgevaardigden akkoord met de maatregel, waarmee het laagst mogelijke salaris voor het eerst in tien jaar wordt verhoogd.

Binnen twee jaar gaat het minimumloon stijgen van 3,98 euro per uur naar 5,60 euro. ($5.15 to $7.25) De maatregel behoort tot het pakket van de ‘eerste honderd uur’ waarmee de nieuwe Democratische meerderheid in het Congres een aantal belangrijke hervormingen wil doorvoeren. (RTL)

Het minimumloon in Amerika is lang onderwerp van verhitte debatten, en ‘hogere‘ politiek. En voor wie dacht dat nu eindelijk zover is, toch niet. Binnen de senaat vechten Democraten onderling, en democraten versus Republikeinen over een 8,3 miljard dollar belastingverlaging voor met name het MKB. De één wil dit koppelen aan de verhoging van het minimumloon, de ander niet.

Nog even wachten dus, tot 5,6 miljoen werknemers hiervan kunnen profiteren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 02 februari 2007 :: 12.11 uur

85 Comments

85 reacties

 1. Nou Balkenelende ……. volgen ….Bush

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.23 uur

 2. Een mooi voorbeeld van wat de politiek voor ‘de gewone man’ kan betekenen. De kreet ‘het zijn allemaal zakkenvullers in de politiek’ gaat dus niet altijd op.
  Nou eens kijken of dit ook voor Den Haag geldt.

  Reactie door simbro — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.55 uur

 3. En dan te bedenken dat het minimum uurloon in Nederland incl. vakantiegeld 8,50 Euro bedraagt. Kun je nagaan hoe de kanslozen in het land van de grote kansen uitgebuit worden.

  Het is toch wel zielig voor die managers, nou blijft er minder over voor bonussen.

  Reactie door Drob — vrijdag 2 februari 2007 @ 13.06 uur

 4. zo zie je maar hoe in de VS lage lonen mensen stimuleren om harder te werken, en dus hoge economische groei daar…

  Reactie door Daan — vrijdag 2 februari 2007 @ 13.35 uur

 5. het zou wel eens goed zijn, dat al die topambtenaren een paar jaar het minimumloon zouden krijgen. dan piepen ze wel anders. datzelfde moet het kabinet balkenende ook krijgen. dan zou het beleid er heel anders uit zien. zij denken alleen aan hun eigen hagje. dat van de burgers zal hen een rot zorg zijn, heb ik sterk het idee.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 2 februari 2007 @ 13.46 uur

 6. Op de berekening van de SVB zag ik dat de AOW van mijn moeder ook met € 20.00 per maand is verhoogd. (Verkiezingsbelofte) Maar daar tegen is de ziekenfondspremie verhoogd,
  de gemeentelijke belastingen verhoogd, de gasprijzen verhoogd, ect. ect.

  Mooie verhoging …

  Reactie door Jan met de Pet — vrijdag 2 februari 2007 @ 14.06 uur

 7. Is dat netto of bruto?

  Reactie door Gandalf — vrijdag 2 februari 2007 @ 14.11 uur

 8. Off topic:
  Formatieakkoord over fiscalisering van de AOW

  DEN HAAG – Werknemers die voor hun 65e stoppen met werken moeten na hun pensionering gaan meebetalen aan de AOW. Dat zijn de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie overeengekomen.

  Deze zogeheten fiscalisering van de AOW gaat in 2011 in voor mensen die in dat jaar 65 jaar worden. Alleen gepensioneerden die naast hun AOW een aanvullend pensioen van 15 duizend euro of meer hebben zullen worden door de regeling getroffen. Volgens bronnen rond de onderhandelingen gaat het dan om 15 procent van de gepensioneerden.

  De fiscalisering zal geleidelijk worden ingevoerd. De PvdA, groot voorstander van de maatregel, wilde die aanvankelijk over een periode van dertig jaar invoeren. Hoe de fiscalisering precies in zijn werk zal gaan is nog niet bekend. Het CPB rekent op dit moment een aantal varianten door. De onderhandelaars ontvangen de uitkomsten daarvan in de loop van de middag.

  De partijen willen met de maatregel het langer doorwerken van zestigers stimuleren. Mensen die tussen hun 62e en 65e stoppen met werken krijgen een korting op de fiscalisering. Wie eerder stopt, wordt voor het volle pond aangeslagen.

  De vakbonden reageren verdeeld op het nieuws. De vakcentrale FNV is woedend. ‘Ik sta perplex dat ze met dit soort rare ideeën komen. Het is van de gekke’, stelt vicevoorzitter Peter Gortzak. Het CNV is positief: ‘Wij zijn verheugd over deze denkrichting’, aldus een woordvoerder. Werkgeversvereniging MKB Nederland ziet het plan niet zitten. Zji denkt dat het voorstel tot gevolg heeft dat een veel te kleine groep mensen de gevolgen van de vergrijzing gaat betalen.

  –> En iedereen zich maar afvragen hoe dit bericht op de website van het CDA komt ? (CDA wilde beslist niet tornen aan de AOW) Eerst het slechte nieuws laten uitlekken, storm laten overwaaien, en straks vlak voor de verkiezingen komt de goed nieuwsshow van het CDA. En het kiezersvolkje laat zich weer massaal bedonderen door het CDA !

  Reactie door Jan met de Pet — vrijdag 2 februari 2007 @ 14.15 uur

 9. Natuurlijk Bruto ! Stel je voor dat je rijk wordt ; dat kan natuurlijk niet , want dan is er namelijk geen onderscheid meer : de mens distrimineert namelijk heel graag ( overigens een natuurlijke wet )

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 14.33 uur

 10. Goeie vraag. Ik neem aan bruto. En hoeveel is het dan netto, hier en daar?? Ik vermoed dat het verschil dan kleiner is.

  Reactie door Jeroen van Gerven — vrijdag 2 februari 2007 @ 14.54 uur

 11. Per 1 januari 2007 is het netto minimumloon
  inclusief vakantiegeld 1236,86 euro per maand.
  De bijstandsuitkering voor gehuwden en ongehuwd samenwonenden is
  daaraan gelijk. Vergeleken met nu gaat de uitkering voor hen met
  28,95 euro omhoog.

  geplakt uit:
  http://www.vereniging-davos.nl/index.php?page=bijstandsuitkeringen—ioaw-en-ioaz-en-wwik—per-1-januari-2007

  Reactie door recycling cenerentola — vrijdag 2 februari 2007 @ 14.56 uur

 12. @13.35 Daan:

  Wat een gevoelloze rotopmerking!
  Weet je wat ook stimuleert: de zweep erover en goed laten merken dat je de mensen desnoods dood wil slaan, je hoeft dan niet eens meer loon te betalen…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 2 februari 2007 @ 15.49 uur

 13. @Daan

  In de Gouden Eeuw, toen we zo lekker aan de slaven verdienden, hadden we een economische groei die nooit eerder en nooit later in enig land van de wereld is vertoond. Jouw onovertroffen intelligentie volgend kunnen we het minimumloon beter tot nul verlagen. Leve de slavenmaatschappij!

  Reactie door Drob — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.30 uur

 14. Vast nooit meer money dan good old Rod Stewart die op de 13e feb. in Amerika voor wat zakenlieden even in 8 uurtjes 770.000 euri bijelkaarzingt (voor his own..zielig,he)
  Een feestje van wat zakenvrinden,joh..
  Critici zeggen me nu : 1.ik ben jaloers 2.ik kan niet zingen. 3.ik zou alles “in verhouding moeten zien”..dan kan dat.
  De 1e twee argumenten zouden kunnen kloppen maar de laatste is echte bullshit !!
  Leve Rod..I am $$$$$$$$$ SAILINGGGG……

  Reactie door eric — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.45 uur

 15. @4,13
  De redenatie van Daan volgend: “je krijgt alleen wat te eten als je 18 uur per dag voor me werkt. Maar dan moeten wel je vrouw en kinderen ook meehelpen, anders kun je het vergeten !” Het is een bekend feit, dat veel mensen in de VS meer dan één baantje hebben omdat ze het anders niet kunnen bolwerken. Als je 14 dagen vakantie hebt in een jaar mag je blij zijn. Een Eldorado voor ondernemers !

  Reactie door simbro — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.47 uur

 16. @8 Jan met de Pet

  Tja, dat was ook het eerste wat ik dacht vanmorgen bij het horen van dit achterlijke nieuws! Bewust gelekt!!

  Wat doorzichtig allemaal en nog erger: hoe mensen zich laten behandelen! Als kinderen die straf krijgen. Strafbelasting. Nou ja, ik word niet goed van dit farizeese schooltje met leraartjes die met christelijke sceptertjes willen zwaaien.

  Oh SP, behoed dit land voor de zoveelste fout! Je kunt de bevolking zo niet behandelen. Mensen met de zweep tot aan hun 65e laten zwoegen. Godsgeklaagd! Wat een ordinaire despotische regeling. Nederland lijkt wel een strafkamp aan het worden.

  Mensen die op tijd willen stoppen maken dat ZELF uit. Vanaf 60 jaar zouden mensen BELOOND moeten worden voor ieder jaar dat zij langer willen doorwerken. Genoeg gesjouwd door velen.
  En de werk-junks? Die gaan maar in therapie om te leren hoe ze met zichzelf (en partner) kunnen leven.
  Afgelopen uit met de POWER van de economie.

  En het CNV positief? Ja natuurlijk! De C-tjes met alle handen op EEN Balkenende buik.
  Een grote farizeese balkenbrij!

  Het is tijd voor… kom er nog wat van?
  Revolutie!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.01 uur

 17. Ik ben benieuwd hoe het CDA de AOW-sloopregeling in elkaar wil zetten.

  Eerst hebben ze een leven-sloopregeling ingevoerd, waarbij je kunt sparen om eerder op te houden met werken. En wie weet, nu krijg je er als beloning een extra belasting overheen. Tsja, het is wel de logica van de bijbel, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

  Reactie door Drob — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.14 uur

 18. In ieder geval heeft Balkenende en zijn bewogen christenclub de hypotheekrenteaftrek voor zichzelf en de zijnen veilig gesteld!

  Het allerergste is dat dat ettertje niet wil stoppen voor zijn 65e! Shame you!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.24 uur

 19. @Fred

  Ik hoop dat u dat volgen van Bush niet te letterlijk neemt. Het minimumloon is weliswaar vehoogt, maar het is na verhoging 5,60 euro. Ons minimumloon in Nederland is 7,90 euro na 23 jaar (nog zonder vakantiegeld en -uren, anders zelfs 9,19 euro). Ik zal even niet ingaan op de koopkracht, maar dat is ook relevant. Het verschilt per land nogal wat u met een euro of dollar kunt kopen.

  Als Balkenende Bush volgt dan moet hij het minimumloon dus drastisch verlagen! Het is trouwens niet president Bush, maar de democratische partij die het minimumloon wil verhogen – dat terzijde.

  U zal waarschijnlijk bedoelen, dat Balkenende het minimumloon in Nederland nog hoger maakt. Dat klinkt natuurlijk als een mooi gebaar, maar een hoog minimumloon vergroot de werkloosheid in een land. Werknemers kunnen steeds minder mensen aannemen, omdat de loonkosten stijgen terwijl de arbeidscapaciteit blijft gelijk. Het gaat dan ten koste van de winst en daarmee wordt het moeilijker om nieuwe werknemers aan te nemen en nieuwe investeringen te doen. Het aantal werklozen neemt dus toe. Dat wilt u toch ook niet als socialist?

  Als een echte socialist zou u inderdaad moeten vinden dat Balkenende Bush moet volgen, maar dan doordat Balkenende het minimumloon moet verlagen naar het niveau van de VS.

  Ook weer zo’n ongemakkelijke waarheid.

  Reactie door jimmy — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.28 uur

 20. Ja Bos, meegenomen he?
  Wist jij ook wel dat je met het CDA je eigen zaakjes veilig kon stellen.
  Met de SP was het echt serieus geworden gozer!
  Pak de ouderen maar, laat ze maar zwoegen tot aan de laatste dag! En ga jij maar lekker bovenop je eigen veiliggestelde spaarpot zitten.
  En je job? Hoe is het mogelijk om legaal zoveel geld te verdienen aan volksverlakkerij! Crimineel.

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.35 uur

 21. Even wat anders.
  De van Mesdag kliniek is ook geprivatiseerd.
  Komen straks de reclames op radio en tv.
  “Heeft u recentelijk nog een moord of verkrachting gepleegd?
  Kom bij ons, hier heeft u goed onderdak.
  Ik bedoel maar.
  En de GGDG ( Geestelijke Gezondheid Dienst Groningen is ook al geprivatiseerd. Werkt efficiënter zeggen ze.
  Het gaat maar door.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.43 uur

 22. @19 Gandalf

  Tja Gandalf, wat kunnen we met een volk dat lekker doorslaapt. Zie ze maar eens in de benen te krijgen.
  Ondertussen laten ze hun land verkwanselen.
  Een onverantwoordelijk volk!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.53 uur

 23. Dat is jammer voor de mensen van wie productiviteit lager ligt dan het minimumloon. Die vinden dus geen werk meer.

  Reactie door BF — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.56 uur

 24. @Gandalf

  Het is toch ook zo dat het na privatisering veel efficiënter werkt. Echt waar, het graaien van bonussen gaat na privatisering veel efficiënter.

  Het liefst zouden het CDA, PvdA en VVD het liberale graaien in de grondwet opnemen, zoals eerder in dat Europese gewrocht.

  Reactie door Drob — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.05 uur

 25. good old Rod Stewart heeft ook een minimumloon…8 uur zingen 770.000 euri netto
  Zielig,he…Ja critici 3 argumenten van jullie nu : 1.ik ben jaloers *klopt stinkend jaloers 2.ik kan niet zingen (klopt ook,maar Rod ook niet) 3.de critici menen,dat ik dan e.e.a. in verhouding moet zien…en das nou lulkoek..dat laatste argument. Rod gewoon doorgaan met je minimumloon…I am $$$ailing

  Reactie door eric — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.26 uur

 26. good old Rod Stewart heeft op 13 feb in Amerika ook een optreden met minimumloon…8 uur zingen 770.000 euri netto
  Zielig,he…Ja critici 3 argumenten van jullie nu : 1.ik ben jaloers *klopt stinkend jaloers 2.ik kan niet zingen (klopt ook,maar Rod ook niet) 3.de critici menen,dat ik dan e.e.a. in verhouding moet zien…en das nou lulkoek..dat laatste argument. Rod gewoon doorgaan met je minimumloon…I am $$$ailing

  Reactie door eric — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.27 uur

 27. @17 Maar de huur liberalisatie is mooi van de baan.

  Reactie door Piet van Dijk — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.48 uur

 28. De verhoging van het minimum loon binnen 2 jaar met 40% voor de minima in de V.S.is vrij fors.Deze mensen hebben wel een inhaalslag te maken,dus het is rechtvaardig.Ook de V.S. kunnen niet om de “marktwerking” heen.Dat betekend dat vooral bedrijven welke bulk en massa-productie maken uitwijken naar Azie,China,India,Vietnam etc.Dat betekend dat deze mensen dus straks wellicht ontslagen worden.Tegelijk gaat de inflatie omhoog/koopkracht omlaag en de $ omlaag.Kortom de minima zijn weer degenen welke er voor moeten boeten, vooral door de noodzakelijk te nemen milieu-maatregelen welke ook miljarden kosten.Op een vrij domme manier heeft de senaat dit besluit genomen.Zij hadden het minimumloon niet zo snel zo sterk moeten laten stijgen.Er had een stijging van hooguit 10% per jaar moeten plaatsvinden.Tegelijkertijd had de senaat voor de minima een subsidie-pakket moeten goedkeuren van ongeveer 20% in 2 jaar.Deze 20% subsidie had de senaat moeten weghalen via een belastingverhoging voor rijken,welke Bush via een belastingverlaging voor hun er door gedrukt heeft.Dus, de belastingverlaging van de rijken weer terugdraaien en deze aan de minima geven.Voorts dient de senaat Joe Sixpack het rijden in grote benzine-slurpers af te leren door op brandstof een accijns(verhoging) te gooien,want de Amerikaan rijdt nog altijd voor ongeveer 60 $ cent per liter.Goed voor het milieu en de inflatie/koopkracht en goed voor de minima.
  Bovendien kan de V.S. de enorme berg Aziatische/Chinesche import inperken,hetgeen de werkgelegenheid ook ten goede komt.Door beperking van Chinesche import zal ook minder milieu-verontreiniging plaatsvinden.Want als iemand deze globus vervuilt dan zijn het de Aziaten wel met hun riool-rivieren en verzwavelde lucht.Het wordt de hoogste tijd,zoals reeds eerder gesteld,dat er een milieu-import heffing komt op Aziatische spullen,waarvan de milieuvervuiling,niet in het producct ingecaluleerd is.Want uiteidelijk komt deze rommel ook deze kant uit, en dan kunnen wij er weer voor opdraaien en de Aziaten zijn de lachende derde!!

  Reactie door Maan Arkenbosch,Fin.Ec.Analist. — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.50 uur

 29. @3 Drob,

  Inderdaad, Amerika is snoeihard. Het verschil tussen rijk en arm is daar enorm toegenomen, al voordat Bush aan de macht kwam.

  De armen, ook de werkenden onder hen, hebben het daar SLECHTER dan in 1970. Ze hebben minder te besteden. Dus een inhaalsslag is echt op z’n plaats.

  Reactie door Ellen — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.57 uur

 30. Om die reden ben ik trouwens ook niet zo weg van de Democraten, die ook enorm naar rechts zijn opgeschoven. Hillary Clinton is ook behoorlijk rechts (VVD-achtig, D66 is alweer te links voor haar bij wijze van spreken). Ze was ook voor de Irak-oorlog.

  De enigen die misschien okee zijn voor de presidentsverkiezingen 2008 zijn Barack Obama (Democraat, destijds tegen Irak-oorlog) of Chuck Hagel (Republikein! maar destijds tegen Irak-oorlog en nu nog feller tegen voortzetting van de Amerikaanse aanwezigheid dan Obama, hoe hij verder op sociaal-economisch gebied is weet ik niet). Hagels fans willen dat hij meedoet in ieder geval.

  Reactie door Ellen — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.03 uur

 31. @ 18 Jimmy

  Het, met hulp van de vakbonden, kunstmatig laag houden van de lonen (lekker eufemistisch “loonmatiging” genoemd) is de pest voor Nederlandse economie. Het remt de innovatie en daarmee de groei van de arbeidsproductiviteit.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.06 uur

 32. Ik kan niet wachten totdat ik maandag de andere ‘zoetigheden’mag gaan uitpakken die die ‘rooie rakker’ Wouter Boskabouter heeft weten los te pulken in een verschrikkelijk
  ‘man’ tegen ‘man’ gevecht, waarbij de gristelijke waarden weer eens hernieuwd op de schop genomen werden.

  Reactie door Alex — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.15 uur

 33. @Ed Sorrento

  U bent verkeerd geinformeerd. Loonmatiging gaat werkloosheid juist tegen. Zodra de lonen te snel stijgen, meestal door vakbondseisen, zal de economische groei verdampen. De werknemers hebben dan wel een kleine salarisverhoging, de ruimte van het bedrijf om te herinvesteren is vrijwel nihil. Daarmee is groei niet meer mogelijk.

  Juist door loonmatiging is er ruimte voor bedrijven om in R&D (innovatie) te investeren. Innovatie is nodig voor een bedrijf om te overleven en daarmee uw baan op langere termijn te verzekeren.

  Ik geef u overigens gelijk dat (de huidige) vakbonden de pest zijn voor de economie. Slects 10% van de Nederlandse arbeiders zit bij een vakbond. Desonadanks bepalen zijn CAO’s voor gehele bedrijfstakken, waarvan de meerderheid niets te maken wil hebben met de vakbond.

  Het is wel waar dat de interne economie (Nederland als land) op korte termijn niet zal groeien door loonmatiging. Helaas is de groei van arbeidsloon nu eenmaal alleen mogelijk bij een groeiend en winstgevende onderneming.

  Loonmatiging is goed. Uiteindelijk wordt u er juist beter van.

  Reactie door jimmy — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.22 uur

 34. @22 Gloria, we blijven alert, maar dan…….

  Reactie door Gandalf — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.25 uur

 35. @20 Gandalf
  Waar kan ik deze informatie over de Mesdag kliniek en privatisering terugvinden?
  Let wel op de benadrukking van behoorlijk bestuur(tig managers).

  Ik lass onderstaand.Weer zakkenvullers en dat over de rug meest kwetsbaren, de psychiatriche patient heen gaan?

  De ondernemingsraad van de FPC Dr. S. van Mesdag, een forensisch psychiatrisch centrum dat plaats biedt aan 197 tbs-patiënten, hekelt de trage besluitvorming rond de verzelfstandiging van de kliniek. Het vertrouwen bij de OR en het personeel dat deze vertegenwoordigt is vrijwel verdwenen door de wijze waarop het Ministerie met de belangen van de organisatie en het personeel is omgegaan. De benadering van het personeel en de wijze van voeren van overleg met de Ondernemingsraad hebben naar de mening van de OR de grenzen van behoorlijk bestuur ver overschreden.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.32 uur

 36. @Jimmy

  Na de voorgaande reacties van een psychopaat het volgende.

  Lonmatiging is soms goed voor de economie, maar heel vaak zeer slecht. Handhaving van de koopkracht zorgt voor hogere bestedingen die essentieel zijn voor een goede economie. Ondergraaf je de koopkracht, dan lopen de bedrijven weg naar het buitenland. Ga je uiteindelijk toch weer over tot hogere lonen, dan krijg je die bedrijven heel moeilijk weer terug. Loonmatiging betekent vaak een armoedeval voor de hele bevolking op lange termijn.

  Reactie door Drob — vrijdag 2 februari 2007 @ 20.52 uur

 37. @ 36 Jimmy

  In Nederland blijft de groei van de lonen (en zeker de CAO-lonen)al jarenlang trendmatig achter bij de groei van de arbeidsproductiviteit. Dat betekent enerzijds dat de loonkosten per product dalen en anderzijds dat een steeds kleiner deel van het nationaal inkomen terechtkomt bij de factor arbeid. De arbeidsinkomensquote, de verhouding tussen die twee, is op het laagste niveau sinds ongeveer derig jaar. Dat is overigens geen exclusief nationaal verschijsel, maar een trend die samenhangt met de globalisering van de economie die meer macht geeft aan de kapitaalverschaffers. Op korte termijn leuk voor de aandeelhouders, op langere termijn het recept voor chronische onderbesteding met de daaruit voortvloeiende werkloosheid en onnodige armoede.

  Voor het individuele bedrijf is loon een kostenfactor. Als zodanig kunnen lage lonen een bedrijf overeind houden in de nationale en internationale competitie. Maar loon is ook koopkracht en vanuit dat perspectief bekeken zorgt een langdurig volgehouden generieke “loonmatiging” voor een stagnerende koopkracht die bedrijven aanzet tot kapitaalexport in plaats van investeringen en innovaties.

  Overigens verdraai je mijn uitlating over loonmatiging en de vakbonden door te stellen dat je het met me eens ben dat “huidige vakbonden de pest voor de economie zijn”

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 2 februari 2007 @ 23.01 uur

 38. @37
  Loonmatiging is goed. Uiteindelijk wordt u er juist beter van.
  ……………….
  Versta je daar onder een eeuwig durend proces want dan kun je er dus nooit beter van worden.
  ………………….
  Misschien toevoegen minder grote winsten daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.
  …………………..

  Reactie door De Hakker — vrijdag 2 februari 2007 @ 23.19 uur

 39. Een goede zet die loonsverhoging. Dan neemt de concurrentiekracht van Nederland tov de VS weer iets toe en dat is hard nodig bij de huidige koers van de USD.

  Reactie door Balans — zaterdag 3 februari 2007 @ 0.28 uur

 40. i have a dream .marten luther king .en ik zij de gek.america your ugly en so is your polici.

  Reactie door h.verbeek — zaterdag 3 februari 2007 @ 1.23 uur

 41. @1 Gandalf

  Pas maar op straks zitten we echt weer in de problemen, veronderstel dat de Mesdagkliniek ook nog eens met een zustertje voor dag en nacht er bij doet en 2 keer per maand een uitstapje naar familie of vrienden, en als dat nog niet genoeg is krijg je als TBSer ook nog een vergoeding gedurende de tijd dat je onder behandeling bent.
  Het probleem wordt dan de lange wachtlijsten voor diegene die zich daar willen(moeten) laren behandelen.

  Goedemorgen trouwens

  Reactie door Pool — zaterdag 3 februari 2007 @ 9.42 uur

 42. Minimumloon verhogen is de beste gangmaker van elke economie

  Reactie door ACE — zaterdag 3 februari 2007 @ 10.57 uur

 43. @42
  Fout
  Slavernij is de beste gangmaker van de economie.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 3 februari 2007 @ 12.19 uur

 44. @De Hakker

  Het is maar hoe je ‘goed voor de economie’ definieert.

  Maar ik vrees dat je bij de huidige definities gelijk hebt.

  Bij slavernij zit er niet alleen handel in de geproduceerde goederen, maar ook in de mensen. Dus heb je dan een grotere economie. En als je het koppelt met een fokprogramma, dan zit je helemaal goed. Dan wordt je industriele onderneming tegelijkertijd een landbouwbedrijf.

  Kijk maar eens hoe de voetbaleconomie gegroeid is toen de handel in mannenvlees mogelijk werd gemaakt.

  Reactie door Drob — zaterdag 3 februari 2007 @ 12.36 uur

 45. @ 43 De Hakker

  Ik begrijp wat je wil zeggen. Ik benaderde het probleem vanuit een belangeloos perspectief.

  Je hebt volkomen gelijk dat de werkgevers misselijkmakend misbruik maken van de mensen. En al helemaal NU.

  Het verschil tussen kostprijs van een uurloon en wat de werkgevers voor een arbeidsuur rekenen/incasseren is nog nooit zo uit verhouding geweest als NU.

  Zolang de mensheid bestaat is die verhouding nog nooit zo scheef geweest als vandaag. Weerzinwekkend.

  Of het door de werkgevers berekende uurloon moet met 50 % omlaag, of het loon van de mensen moet worden verdubbeld.

  En dan nog is de verhouding zeer negatief voor de werknemer.

  Reactie door ACE — zaterdag 3 februari 2007 @ 12.53 uur

 46. @43 De Hakker “Slavernij is de beste gangmaker van de democratie”?

  Liberale (kapitalistische) economen hebben juist een tegengestelde mening. De beste gangmaker van de democratie is volgens hun vrijheid. Lees elk boek er maar op na. Juist socialistische economen willen vrijheid ontnemen van sommigen om zo de vrijheid van het collectief te garanderen.

  @ 45 ACE “Zolang de mensheid bestaat is die verhouding nog nooit zo scheef geweest als vandaag. Weerzinwekkend.”

  Volkomen onwaar. Weliswaar zijn de rijken rijker geworden dan ooit, maar de hoeveelheid armen is in de gehele wereld afgenomen de afgelopen alleen maar afgenomen. Met andere woorden, iedereen is rijker aan het worden. Kijk maar op de plaatjes van http://www.gapminder.org/ een ontwikkelingsorganisatie.

  Nu praat ik misstanden niet goed, maar het gaat juist goed met de wereld.

  Reactie door jimmy — zaterdag 3 februari 2007 @ 13.53 uur

 47. @46 jimmy

  Nou jimmy, ik zou zeggen: slaap zacht!
  Nog wat brood en spelen?

  Reactie door Gloria — zaterdag 3 februari 2007 @ 15.55 uur

 48. @45
  Ik ben met je eens ACE dat inderdaad die verhoudingen totaal zoek zijn.
  @45
  Je bent niet in alle landen geweest natuurlijk Jimmy ,er zijn veel landen een stuk armer geworden omdat het westen steeds maar rijker werd.
  Maar kijk even bij voordeur dan moet je concluderen dat het verschil tussen onder aan de lat en boven aan de lat is dit land steeds groter wordt.
  En natuurlijk is het zo dat die gene aan de bovenkant de onderkant ook nog wel wat gunnen zie de voedselbanken.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 3 februari 2007 @ 16.57 uur

 49. Dan wordt de Dollar nog minder waard !

  Reactie door Fred — zaterdag 3 februari 2007 @ 17.03 uur

 50. @Gloria & De Hakker

  Ik heb juist veel gereisd. Overal waar er socialistische structuren zijn of tot voor kort waren, zijn de mensen arm en passief. Andersom, kapitalistische landen hebben juist relatief veel welvaart. Daar kunt u anders over denken.

  Het dogma “wij zijn rijk, omdat zij arm zijn.”, wat u ook in Nederland geldig vindt door een groeiende kloof tussen arm en rijk, is onzin. U heeft wel gelijk dat er een kloof is tussen arm en rijk, maar niet dat die kloof volledig wordt veroorzaakt door de rijken.

  Wij zijn rijk, omdat wij economische activiteit hebben. Op het moment, dat niemand meer handelt in goederen of diensten in Nederland, valt alles stil. Wat denkt u dat er dan gebeurt met het geld dat in omloop is? Zodra de economische activiteit verdampt, verdampt de welvaart. Die zal dan niet via magie ineens in de derde wereld verschijnen.

  Gelooft u dat werkelijk? Nee, wij zijn rijk doordat bedrijven en mensen economische activiteit creeren. U mag trots op uzelf zijn, zonder dat u zich schuldig hoeft te voelen.

  Reactie door jimmy — zaterdag 3 februari 2007 @ 17.57 uur

 51. Helaas, ik durf mijn naam niet bekend maken, big brother (UWV) is watching. Hopelijk geen belemmering om reactie te plaatsen.

  Reactie: Fijn voor de Amerikanen.
  Maar waarom bestaat er een wettelijk minimumloon, ook in Nederland?

  Ik ben in Lourdes @ NL geweest. Deels arbeidsgeschikt verklaard, volgens uwv kan ik 40 uur per week werken, zelfs in ploegen- en/of nachtdiensten. Ondanks lopende bezwaarprocedure moet ik solliciteren om zodoende aanvullend inkomen te krijgen (WW).
  Nou zou ik heel erg graag part-time gaan werken. En welke werkgevers reageren op mijn sollicitaties? Degene die GEEN cao hebben. Nou is ook dat nog niet het grootste probleem. Probleem is dat een werkgever mag aanbieden (qua loon en arb.voorw.) wat hij/zij wil.
  DUS OOK ONDER HET WETTELIJK MINIMUMLOON MAG!

  En als je dan eindelijk ´s als WW-WAO-er door een werkgever uitgenodigd wordt voor een gesprek, komt de aap uit mouw: GEEN MINIMUMLOON, provisiebasis!

  Waar gebeurd voorbeeld: baan voor 5 dagdelen per week, volgens internet 20 uur, in contract: 10 klanten per week bezoeken + afhandeling administratie. Het aantal uren wordt niet vermeld. basisinkomen: € 137,50 bruto per maand. Maar dit wordt niet als salaris genoemd, het is een “onkostenvergoeding”, wordt dus voor werkgever anders belast. En de rest is op basis van provisie. Wel zou ik volgens de wervingstekst een full-time inkomen genereren met een part-time job.
  Juristen gebeld: dit mag gewoon in Nederland. En als je niet akkoord gaat en de werkgever speelt dat door naar UWV, dan is dus je WW-uitkering in gevaar…

  Dus wat stelt een wettelijk geregeld minimuminkomen nou helemaal voor! De baas is de baas en anders de uitkerende instantie.

  Reactie door LOURDES — zaterdag 3 februari 2007 @ 18.02 uur

 52. @50
  Misschien mogelijk Jimmy dat je een lijstje maak van arme socialistische landen en kapitalistische landen.
  Je heb er nog wel kijk op merk ik.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 3 februari 2007 @ 19.23 uur

 53. @51 Lourdes.

  Wat ik er altijd van begrepen heb, is dat aan het minimuminkomen de sociale uitkeringen
  gerelateerd zijn. Daarom is men zo zuinig met het verhogen van het minimum inkomen.

  Reactie door Old Henk — zaterdag 3 februari 2007 @ 20.37 uur

 54. @ 51 Lourdes

  Op het minimumloon heb recht als je voor 40 uur p/w werkt voor een werkgever.
  Deze werkgever is verplicht jou dat te betalen ook al zou er geen zin in hebben , hij moet gewoon.
  Doet hij dat niet dan is hij strafbaar.

  Maar……. als jij gaat solliciteren, mag je ook een salaris eisen wat boven het minimumloon ligt natuurlijk wel binnen de proporties van de te verrichten werkzaamheden, die vrijheid heb je gewoon en wil die werkgever dat niet betalen dan kan tie de klere krijgen, de fout die de meeste mensen maken is dat ze door het stof rechtstreeks in de reet van zo’n werkgever kruipen en op alles ja en amen zeggen, ook voor wat betreft hun salaris.
  Vraag,…… waarom zou een werkgever jou wel het minimumloon mogen aanbieden, en jij de werkgever niet jou salaris willen eisen.

  Geloof mij maar het UWV of een gemeentelijke sociale dienst zal dat zien als werweigeren en je proberen sancties op te leggen dan zal ik u zeggen … ga procederen zeker weten dat je gelijk krijgt, want je hebt geen werk geweigerd je kon het alleen niet eens worden over de betaling en dat is heel wat anders, dus niet zo bang zijn als er stront aan de knikker kopmt gewoon procederen en 100% zeker dat je wint.

  Nooit akkoord gaan met een onkostenvergoedinsregeling je snijd jezelf daar diep mee in de vingers.
  Of die wergever betaald je een salaris of hij kan de pot op.
  En inderdaad het mag in Nederland maar daar hoef jij niet mee akkoord te gaan dat mag ook in Nederland.

  Reactie door Pool — zaterdag 3 februari 2007 @ 21.07 uur

 55. @De Hakker

  Prima, ik geef hieronder een paar voorbeelden. Overigens merk ik dat u zich irriteert, dat is niet mijn bedoeling. Mijn opmerkingen, hoewel serieus, probeer ik altijd te besluiten met een vrolijke noot.

  Vergelijkt u China eens met Hongkong en Taiwan, (Voormalig) Oost- vs. West-Europa, Noord- vs. Zuid-Korea, Vietnam vs. Thailand, Libie vs. Israel, Zimbabwe vs. Zuid-Afrika, etc. U kunt kapitalistische (volgens de SP: neoliberale) landen en socialistische landen vergelijken op basis van de volgende indicatoren; kinderarbeid, sanitaire voorzieningen, economische groei, kindersterfte, (an-)alfabetisme, etc. Keer op keer zullen landen met vrije markten op termijn betere resultaten laten zien dan landen met gesloten markten.
  Of op een kleinere schaal van verschil (tussen socialisme en liberalisme) kunt u de economische groei van Frankrijk en Duitsland (overwegend sociaal-democratisch) vergelijken met die van de VS en VK (overwegend liberale systemen) in de afgelopen 30 jaar.
  http://hdr.undp.org/hdr2006/pdfs/report/HDR_2006_Tables.pdf

  De uitzondering op de regel blijven de Scandinavische landen. Zij hebben een hoge economische groei weten te koppelen aan een uitgebreide welvaartstaat. In vergelijking met Anglo-Saksische (neoliberale) landen doen zij het beter. Helaas, schijn bedriegt: Scandinavische zijn sinds enkele jaren achterop geraakt, muv Noorwegen vooral vanwege de grote olie- en gasbaten. Daarbij is bijvoorbeeld de werkelijke werkloosheid in Zweden liefst 15% tegenwoordig (Zweden neemt uitkeringsgerechtigden niet op in de werkloosheidscijfers).
  http://www.johannorberg.net/?page=home&blogpagenum=0

  Dit is wel mijn laatste post, het is zaterdagavond, dus andere dingen zijn belangrijk nu. Voor nu beste mensen een prettig weekend.

  Reactie door jimmy — zaterdag 3 februari 2007 @ 21.59 uur

 56. @ 50 @ 55 jimmy

  Jij schrijft in @ 50 ………

  Ik heb juist veel gereisd. Overal waar er socialistische structuren zijn of tot voor kort waren, zijn de mensen arm en passief.

  Dan schrijf je ook in @ 55 dit……

  Keer op keer zullen landen met vrije markten op termijn betere resultaten laten zien dan landen met gesloten markten…….

  Geloof je zelf wel wat je schrijft?, want dit is de grootste onzin die er bestaat.

  Je hebt veel gereisd zeg je zo te oordelen aan je kennis ben je niet verder geweest dan landen binnen de EU.
  Vertel mij eens even hoe zie jij de situatie in Oekraine, Georgie, Belarus, Rusland, Japan, Zuid-Korea, Indonesie(Java) en Australie.

  En dan nog die onzin die je weer neerpent over arm en rijk…….

  Het dogma “wij zijn rijk, omdat zij arm zijn.”, wat u ook in Nederland geldig vindt door een groeiende kloof tussen arm en rijk, is onzin. U heeft wel gelijk dat er een kloof is tussen arm en rijk, maar niet dat die kloof volledig wordt veroorzaakt door de rijken……….

  De werkelijkheid is dat de kloof weldegelijk veroorzaakt wordt door de rijken, want heeft een arm iemand de kans om uit gemeensschapsgelden te graaien, neem al die graaiers bij de multinationals.
  Als je als manager eruit vliegt, wordt je behoorlijk in de watten gelegd,… als je als arbeider eruit vliegt mag je blij zijn dat je geen strafkorting van het UWV krijgt.
  Hoezo er is geen kloof.

  Ik denk dat je volgend jaar maar eens alleen op vakantie moet gaan en praat dan eens met de plaatstelijke bevolking en verdiep je eens hoe de realiteit is m.b.t. armoede, welvaart en de kloof tussen arm en rijk in dat land, want wat je hier zit te schrijven … jonged jonge jonge het deugd van geen kanten.

  Over Scandinavische landen kan ik niet veel vertellen omdat ik daar nooit heb gewerkt of daar verdere intresses in had, dus daar moet ik je het antwoord schuldig blijven.

  Reactie door Pool — zondag 4 februari 2007 @ 0.20 uur

 57. @ 17.28 Jimmy:

  Zelfs als jouw “visie” zich zou beperken tot – pakweg – een groep van zo’n 10 mensen, die je door zijn omvang zeer goed zou kunnen kennen, zou jouw oordeel waarschijnlijk nog luiden:
  “Deze groep is zeer rijk, want het gemiddeld inkomen bedraagt maar liefst 200.000 Euro per hoofd”. (dat die groep dan in werkelijkheid 2 mensen bevat met elk 1 miljoen euro en 8 arme sloebers met helemaal niets, heb je dan gewoon niet gezien, alles wat geen geld is valt kennelijk buiten jouw gezichtsveld)

  Het alleen maar krom in economische termen over hele samenlevingen praten, zeker in deze tijd waarin, MEER DAN OOIT TEVOREN, zichtbaar is wat er allemaal mis is, getuigt niet alleen van kortzichtigheid maar ook van de alsmaar toenemende verharding.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 4 februari 2007 @ 3.46 uur

 58. @ 17.28 Jimmy:

  En zelfs als zo’n louter economische benadering gemeengoed zou zijn (wat iets anders is als AANVAARDBAAR!), dan nog is er voor elke aangehangen theorie een andere mogelijk: er zijn immers (zeker in de economie) geen eensluidende theorieen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 4 februari 2007 @ 3.55 uur

 59. In de province Ontario in Canada is het minimum ook verhoogt naar 8 dollar per uur. 5.21 Euro dat is….

  Je kan er echt niet van leven…

  http://lpaula.wordpress.com/2007/02/02/minumum-wage-hike-canada/

  Reactie door Paula — zondag 4 februari 2007 @ 9.53 uur

 60. Jimmy,

  Ga eens in het o zo kapitalistische Haiti kijken. Eeen alnd dat al decennia lang de intense politieke steun van de VS heeft. Het is een voorbeeld op aarde. Een werkelijk paradijs. Vijftig jaar geleden waren Cuba en Haiti economisch en sociaal vergelijkbaar. Ga eens kijken hoe wonderbaarlijk de gezondheidszorg en het onderwijs zich in het ideale kapitalistische Haiti ontwikkeld hebben.

  Reactie door Drob — zondag 4 februari 2007 @ 13.10 uur

 61. Dit is mijn laatste post. Overigens voor andere lezers is het beter om “on-topic” te blijven. Het gaat over minimum loon in de VS.

  @Harrieke V & Drob

  “Er zijn immers (zeker in de economie) geen eensluidende theorieen.”

  Helemaal mee eens. Elke wetenschappelijke theorie is falsificeerbaar, juist daarom ga ik op de feiten af. Socialistische systemen verarmen landen op termijn meer dan kapitalistische systemen. Het enige succes van socialisme is dat iedereen ongeveer even arm (en ongelukkig) wordt. Al heb ik nooit ontkend dat kapitalisme geen misstanden met zich meebrengt en dat zal ik ook niet doen. Een perfecte wereld bestaat – helaas – niet.

  Overigens, Haiti is geenszins een markteconomie. Haitianen hebben slechts 52,2% economische vrijheid. Gelijk aan een onvrije markt (Ter vergelijking, de socialistische dictatuur Wit-Rusland heeft 47,4% economische vrijheid) De rol van de VS tov Haitiaanse regering ziet u mij hier nergens verdedigen.

  Bron http://www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm

  @Pool

  U zegt vooral dat ik onzin verkondig, dat mag. Helaas kan ik uw uitspraken alleen weerleggen als u die ook motiveert met feiten, zoals Drob en Harrieke (en liefst met cijfers).

  Er is overigens een misverstand. Ik claim niet dat rijken zich niet misdragen – dat is evident. Ik stel alleen dat het dogma “wij zijn rijk, omdat zij arm zijn” op verkeerde aannames berust. Binnen landen groeit de kloof tussen arm en rijk wel, maar de armen worden niet armer, maar rijker. Wel heeft zich de laatste jaren in het eurogebied een koopkrachtdaling voorgedaan door de prijsstijgingen van producten rondom de invoering van de euro. Dat is niet de schuld van de (vrije) markteconomie, maar van een slecht geplande invoering, m.n. korte periode van dubbel prijzen. (Dat gaven Zalm & Nout Wellink onlangs ook toe.)

  Reactie door jimmy — zondag 4 februari 2007 @ 14.20 uur

 62. @Jimmy

  Economische vrijheid is niet in een getal uit te drukken.

  Ik ben het met je eens als je zegt dat een pure planeconomie niet tot een optimale economie lijdt. Maar een pure markteconomie veroorzaakt grotere rampen dan een pure planeconomie. Wat mij betreft kun je het beste door die twee systemen heen laveren. Steeds weer opnieuw afwegen wat beter aan de markt overgelaten kan worden en wat beter centraal geregeld kan worden. En zeker moeten aan de markt beperkingen opgelegd worden met betrekking tot o.a. uitbuiting en monopolievorming.

  Reactie door Drob — zondag 4 februari 2007 @ 15.15 uur

 63. Ben benieuwd of het nieuwe kabinet de miniumlonen verhoogt.

  Reactie door Ben tarici — zondag 4 februari 2007 @ 15.33 uur

 64. Een minimumloon veroordeelt laaggeschoolden tot een leven lang werkeloosheid en staatsafhankelijkheid.

  Reactie door HenriOsewoudt — zondag 4 februari 2007 @ 18.08 uur

 65. In Engeland is het loon van de bouwvakker sinds het openstellen van de grenzen bijna 50% teruggelopen!!!!!!! Er zijn geen 30.000 Polen komen werken zoals Blair voorspelde maar 450.000. De economie loopt goed. De rijken worden rijker en de armen armer.

  Amerika minimumloon de eerste verhoging in 10 jaar. Mensen met twee drie baantjes was daar heel gewoon. Ze moesten het hoofd boven water zien te houden.
  Ook daar de rijken steeds rijker en de armen steeds armer.
  Bovendien Nike zit geheel in het buitenland en gebruikt kinderen en arme vrouwen om hun duurverkochte schoenen te slijten.
  En de tennis- en sportmensen maar reclame maken, evenals voor Dubai waar Chinese en Indiase slaven worden gebruikt in de bouw (paspoorten worden ingenomen bij binnenkomst en worden ondergebracht in barakken, kunnen niet weg en krijgen amper geld)
  En op RTL maar reclame maken voor Dubai….. het paradijs op aarde, voor wie? Evenals de sporters voor Nike (zelfs nederlandse dagbladen kwamen met copy (naast de reclamepagina0 En dat had niets met elkaar te maken?
  Ach ja it’s a wonderful world.

  Reactie door Henny — zondag 4 februari 2007 @ 19.31 uur

 66. Nederland is een van de beste landen om in te toeven aldus een buiten(aards)lands onderzoek.(3e plaats of zo)
  Het grootste minpunt was: De kosten van levensonderhoud en het weer, jawel….
  En dan Balkenende nog maar zeggen dat dat echt wel meevalt en dat de….(uitkeringen) in verhouding tot het buitenland…..
  De basale kosten van levensonderhoud zijn hier dus schrikbarend hoog waaronder energie.
  Om de concurrentie binnen Nederland niet meer te hebben gaan we met z’n allen toch lekker fuseren om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen.
  En wij maar sappelen voor hun hoge bedrijfswinsten in het buitenland behaald en uitgekeerd aan de aandeelhouders.
  En als de aandelen ‘hoog’genoeg staan verkopen de provincies ze voor veel geld.
  Die provincies die zeggen voor hun burgers op te komen vertrouw ik dus voor geen cent, die willen er enkel zelf beter van worden als het eenmaal goed loopt en dan
  SOLDEN zegt de belg.

  Reactie door Henny — zondag 4 februari 2007 @ 19.42 uur

 67. @ 61 jimmy

  Morgen weer naar school zeker, maar doe je best verder en probeer later wat in economie te doen, maar overtuig je wel eerst van elke situatie in welk land maar ook, voordat je commentaar gaat geven over de economische situatie aldaar.
  Verders kun je toch stellen dat de reacties van Drob en Harrieke jouw visie op (buitenlandse)economie doet verbleken.

  Maar Oke je bent nooit te oud om te leren.
  Succes met je verdere loopbaan.

  Oja, ik had een artikel over de economie in Oekraine en Georgie in het russisch hier neer gezet, maar deze is verwijderd, en mischien wel terecht ook het was n.l. nogal een grote post.

  Reactie door Pool — zondag 4 februari 2007 @ 20.20 uur

 68. @61 Jimmy.

  Het lijkt mij een goed idee, dat je het j.l.
  geschreven boek door prof. dr. Arnold Heertje, Nederlands bekendste econoom. Zie:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Geluk-10.rtf

  Reactie door Old Henk — zondag 4 februari 2007 @ 21.08 uur

 69. @ 63 Ben Tarici

  Ik ben daar ook zeer benieuwd naar want voor 22-11 had ons Woutertje het nog wel gezegd… eerst de voedselbanken opheffen, uitkeringen en minimumloon omhoog ouderenpensioen hypotheekrenteaftrek en nog div. ander zaken.
  Ik ben bang dat er weer geen donder van terecht zal komen, maar ondanks alle leugens kan hij toch zijn aambeien oplopen op dat pluche.

  Reactie door Pool — zondag 4 februari 2007 @ 22.12 uur

 70. Aangezien er grote belangstelling is, reageer ik vrolijk door. M’n vriendin is de stad uit, dus volop tijd. ;)

  @Pool
  Da’s handig inderdaad, citaten in het Russisch en Georgisch. U kunt ook proberen om argumenten te geven in het Nederlands: dat is wel zo handig voor de rest van het forum. Ik hoef overigens niet meer naar school, maar ik leer graag bij. Voor u lijkt me school of zelfstudie juist een grote kans om uw denkwereld te verruimen.

  @Drob
  Economische vrijheid is wel in getallen uit te drukken. Dat heb ik zojuist laten zien, overigens zijn er veel meer instituten die dergelijke metingen. Bijvoorbeeld ook het Fraser institute houdt zich daar mee bezig. http://www.freetheworld.com/release.html

  @Old Henk
  Ik heb veel respect voor dhr. Heertje: prachtige man en geest. Op economisch gebied ben ik meer van de Chicago school of economics, m.n. Friedman. Deze econoom is ook bezig met geluk, maar stelde het individu voorop “Life, Liberty, and the pursuit of Happiness.”

  Ook ben ik een grote fan van Friedrich Hayek, die stond – alhoewel vanuit het graf – lijnrecht tegenover socialistische economen als Heertje, Tinbergen, etc. Die raad ik u aan om te lezen, vooral de boeken; “Capitalism & the Historians” en vooral “The road to Serfdom”.

  @HenriOsewoudt Friedman was echt een held.

  Reactie door jimmy — zondag 4 februari 2007 @ 22.58 uur

 71. @ 70 jimmy

  Die naam HenriOsewoudt werd ook hier op deze blog wel gebruikt door iemand maar dat zal wel niet de echte zijn geweest.

  Even terug te komen op mijn niet geplaatste reactie in het Russisch zal ik alsnog voor je vertalen dan zul je zien dat voormalige communistische/socialistische landen nu niet arm en passief zijn, integendeel.
  Ik heb een buitenhuis(dacha) in Oekraine waar ik regelmatig naar toe ga, ik kom al vele jaren in oost europa en heb er als ondernemer leuk gewerkt en veel geleerd, vooral “economisch denken” is mij daar bijgebracht maar dan op de niet westerse manier van graaien en zakkenvullen en de proletarier knechten.
  Dus als ik de tijd kan vinden zal ik je bevredigen met getallen en cijfertjes uit die regio.

  En voor jou geld dus het gezegde ……. als de kat van huis is….

  Prettige avond verder

  Reactie door Pool — zondag 4 februari 2007 @ 23.44 uur

 72. @71 Pool

  Deze kaart heb ik gekocht in Moskou in 1982, waren er toen geen andere tijden?
  http://members.home.nl/h.hiensch/Rev-1.jpg
  groeten Henk

  Reactie door Old Henk — maandag 5 februari 2007 @ 12.37 uur

 73. @ 72 Henk H

  Geweldig Henk, ik wash helaas in 1982 niet in Rusland ik was in dat jaar druk met muziek, studie en allerlei andere leuke en minder leuke dingen.
  Alhoewel lampegietersavond bleven we vieren, zij het in wat rustiger belevenis als toen ik nog een stukje jonger was.
  Mijn Oostblok periode begon pas een aantal jaren later, maar dat neemt niet weg dat ik er ontzettend veel geleerd heb.

  Reactie door Pool — maandag 5 februari 2007 @ 13.56 uur

 74. @73 Pool

  Ik ben nog tot 1995 lid gebleven van de vereniging Nederlans-Ussr, jammer je kreeg daardoor veel informatie vooral op cultureel
  gebied, jammer 1n 1995 werd de vereniging opgeheven.
  gr. Henk

  Reactie door Old Henk — maandag 5 februari 2007 @ 15.56 uur

 75. @ 74 Henk H

  Ik meende dat er weer zo’n soort gelijke vereniging was opgericht die sociale en culturele info met elkaar uitwisselt.
  Ik weet wel dat er diverse Nederlandse verenigingen en clubs zijn die samen met Oekrainse verenigingen nogal actief zijn zowel op humanitair als op cultureel gebied.

  Goeieavond trouwens

  Reactie door Pool — maandag 5 februari 2007 @ 19.40 uur

 76. @ 74 Henk H

  Ik trouwens nog wat Russische posters, ik denk zo’n 400 als jpg-tjes
  Op onderstaande link zijn er alvast een paar te bekijken.

  http://www.freewebs.com/sppool/

  Reactie door Pool — maandag 5 februari 2007 @ 22.59 uur

 77. @76 Pool

  Dat is mooi, heel mooi. Zo heb je ook op
  http://www.maopost.com hele mooie posters.
  gr. Henk

  Reactie door Old Henk — maandag 5 februari 2007 @ 23.19 uur

 78. @ 77 Henk H

  Bedankt Henk, machtig mooi man.

  Prettige nacht verder en welterusten.

  Reactie door Pool — dinsdag 6 februari 2007 @ 0.24 uur

 79. @76

  Hoi Pool, ik heb ook even gekeken. Zitten mooie tussen zeg!
  Ben jij die toffe gast op de hoofdpagina?

  Reactie door Gloria — dinsdag 6 februari 2007 @ 0.36 uur

 80. @ 79 Gloria

  Goeiemorgem

  Er zitten inderdaad hele mooie tussen, als ik wat meer tijd heb zal ik alle politiek getinte posters eens plaatsen.
  Ook de posters waarin de vrouw gezien wordt als draaiende motor achter de maatschappij en economische vooruitgang.

  Reactie door Pool — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.55 uur

 81. Gloria, ik heb ze gezien die vrouwelijke draaiende motors als bouwvakarbeidsters, vrouwen met ballen(spier), zij deden niet voor kerels onder, maar met een goed hart.

  Reactie door Old Henk — dinsdag 6 februari 2007 @ 11.46 uur

 82. @ 81 Henk H

  Excact verwoord iets waar de vrouwenbeweging Nederland (femenistisch front) zich nog wel eens mee achter de oren mag krabben.

  Reactie door Pool — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.43 uur

 83. @80 Pool

  Graag! Ik ga ze zo weer allemaal opnieuw bekijken. Zitten echt kunstwerken tussen.
  Prins, gaat het goed met je? Wat zijn we weer lekker heftig bezig hier he? Als het aan ons lag hadden we de wereld allang van de Assepoesters etc. etc. afgeholpen toch? Leefden er alleen maar weldadige prinsen en prinsessen… waarmee ik bedoel dat IEDEREEN het dan goed had.

  @81 Young Henk

  Geloof maar dat ik er ook wat van kan! Aanpakken die handel!! Maar niet op z’n ‘feministisch’. Gewoon als vrouw die zich helemaal niet verdrukt voelt in de mannenwereld. Integendeel! Eerder door vrouwen…

  Dag lieve socialistische snoezen!
  Moet kunnen toch?)

  Reactie door Gloria — dinsdag 6 februari 2007 @ 20.56 uur

 84. @ 83 Gloria

  Ik zal de nieuwe posters erop zetten zo gauw ik klaar ben met het installeren van Windows Vista Ultimate bij mijn beide jongens en alle andere Pc’s. Je kent het wel dat doet Pa wel even die heeft nog wel wat tijd over.
  Dus je moet even geduld hebben, ik laat het je wel weten.

  Prettige avond verder, en je hoort me wel weer.

  Reactie door Pool — dinsdag 6 februari 2007 @ 21.34 uur

 85. @83 Gloria:

  Zo af en toe maak ik wel eens een limerick.

  Bij mij is dat meestal in een wat ouderwets Nederlands, omdat mij dat vooral bij dit gebruik van de taal goed afgaat en het verhoogt m.i. vaak het ironisch effect.

  Vooruit dan maar, een limerick gewijd aan feminisme:

  “Vrouwtje”.

  Een fel feministe kwam zich beklagen,
  haar Goedzak kon ze niet écht meer behagen.
  Ze heeft snel beslist:
  Was voordat ze ’t wist
  weer een vrouw mét listen en lagen.

  En nu ga ik snel slapen, moet morgen vroeg weer op.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 8 februari 2007 @ 3.27 uur