Ondertussen in Amerika

Terwijl iedereen zich over het uitgelekte regeerakkoord buigt, vraagt Bush om nog meer geld voor de oorlogen in Irak en Afganistan. Dit bovenop de 350 miljard die het al gekost heeft.

De Amerikaanse president Bush wil de komende twee en een half jaar bijna 300 miljard dollar voor de oorlogen in Irak en Afghanistan reserveren. Dat blijkt uit de begroting die hij vanmiddag bij het Congres heeft ingediend.

Bush wil ook het reguliere budget van het ministerie van Defensie verhogen met ruim 10 procent. Tegenover de hogere uitgaven staan bezuinigingen op onder meer de publieke gezondheidszorg. (NOS)

Uit het regeerakkoord blijkt dat een parlementair onderzoek naar de politieke en militaire steun van Nederland in de oorlog in Irak er niet zal komen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 05 februari 2007 :: 22.23 uur

125 Comments

125 reacties

 1. Oeps…. niet meegenomen in de onderhandelingen.

  Reactie door W. Bos — maandag 5 februari 2007 @ 22.34 uur

 2. Bij hoeveel handtekeningen kunnen we hiervoor een referendum afdwingen?

  http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel/asp/artnr/137690/index.html

  http://www.nrc.nl/binnenland/article620513.ece/Geen_referendum_Europese_Grondwet

  Wat is dit? Niet linksom maar rechtsom?

  Reactie door Shaman — maandag 5 februari 2007 @ 22.37 uur

 3. @ 1
  Bewust uit de onderhandelingen gelaten
  bedoel je zeker!

  Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 22.38 uur

 4. het onderdrukken van de wereld kost nu eenmaal een paar centen…

  Reactie door Ronald — maandag 5 februari 2007 @ 22.42 uur

 5. Jan Pronk oud PvdA minister,
  pleitte bij Nova voor een onderzoek
  naar de oorlog in Irak.
  Jammer dat er niet word geluisterd.

  Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 22.45 uur

 6. @3 Ronald

  Ja en dan te bedenken dat Amerika al jaren
  op de pof leeft.
  Het mag wat kosten!

  Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 22.47 uur

 7. Ik ben *heel* erg benieuwd hoe lang dit kabinet stand gaat houden, en van mij mag de SP zich bij de volgende verkiezingen depvda noemen (de echt partij van de arbeid).

  Nu nog een wat genuanceerder standpunt tegenover werknemers uit het oostblok, we kunnen natuurlijk niet aan de ene kant de vruchten plukken van die markt en aan de andere kant de risicos proberen te ontlopen.

  Dus, keiharde aanpak van koppelbazen en een algemene CAO ongeacht het land van herkomst, en oostblok (of andere) zelfstandigen allemaal onder dezelfde verzekeringen e.d. laten vallen, dan krijg je hooguit nog een prijs/kwaliteits (en communicatie) strijd.

  1 maart maar weer naar de stembus ?

  Jacques.

  Reactie door Jacques Mattheij — maandag 5 februari 2007 @ 22.48 uur

 8. Ach, de Amerikanen geven dat percentage (3% van hun BNP) tenminste uit aan zichzelf. Wij in Nederland zijn oneindig veel stommer en gooien datzelfde percentage in de bodemloze put dat de EU heet.

  Reactie door Wim — maandag 5 februari 2007 @ 22.53 uur

 9. @6, Kitje,

  Hoezo op de pof?

  Reactie door Wim — maandag 5 februari 2007 @ 22.53 uur

 10. Gewoon in een woord: SCHANDALIG!
  Toen ik het nieuws hoorde schoot ik in de lach… zoiets absurds.
  Deze man is echt achterlijk en moet dringend verzorgd worden.
  STOP BUSH!! CRAZY BUSH!!

  Reactie door Gloria — maandag 5 februari 2007 @ 22.56 uur

 11. @ Wim 9

  Staatsschuld die ieder jaar oploopt,
  En daarbij het mega begrotingstekort.

  Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 22.57 uur

 12. Typisch voor de ultra-rechtse opvattingen die Bush cs. erop na houden m.b.t. de Pax Americana en de bijbehorende argumentatie v.w.b. de strijd tegen terreur.

  De VS is inmiddels afgegleden tot een bijna fascistische staat. Met “internationale terreur” als dekmantel zijn talloze burgerrechten ingeperkt of afgeschaft, zonder al te veel protesten van de zwijgende meerderheid. Dit alles uit naam van de vrijheid en democratie. Het is alsof Orwell’s 1984 zich voor je ogen ontrolt.

  Bij zijn verhoor in Nuerenberg in 1946, verklaarde Hermann Goering hoe het lukte de Duitse bevolking te mobiliseren: meng leugens met halve waarheden, en herroep vervolgens je mededelingen. Dit schept een gevoel van angst, die middels propaganda kan worden gekanaliseerd.

  Het is opvallend dat men in de VS totaal geen oog heeft voor de achtergronden van een andere grote terreurdaad: de bomaanslag in Oklahoma City van Timothy McVeigh. McVeigh was soldaat in de eerste Golfoorlog en was getuige van oorlogsmisdaden begaan door het Amerikaanse leger tegen vluchtende Iraakse militairen. Gaandeweg ging McVeigh de Amerikaanse federale overheid beschouwen als een machtsapparaat-an-sich, dat zich niet bekommert om mensenlevens. McVeigh’s motieven zijn uitvoerig besproken in de media, maar nooit geevalueerd: dat komt omdat die motieven raakten aan een paar van de diepste problemen van de Amerikaanse maatschappij, zijn gewelddadigheid en hypocrisie.

  Reactie door Erik van Donk — maandag 5 februari 2007 @ 23.01 uur

 13. Ik ben benieuwd wat de democraten in het Congres hier van vinden. George Bush zit in een lose – lose situatie. Onmiddelijke terugtrekking van de troepen lijkt geen optie terwijl doorgaan op de ingeslagen weg al even weinig perspectief biedt.

  Reactie door M. van Rijnstraete — maandag 5 februari 2007 @ 23.05 uur

 14. @10,

  De staatsschuld als percentage van het BNP wijkt nauwelijks af van ons in Nederland, nl. zo’n 65%. Doen ze het een stuk beter dan bijv. Belgie. En ook wij hadden tot en met 2005 een aanzienlijk begrotingstekort. Deze is pas in 2006 positief (3 mld in de plus naar ik meen) geworden; ofwel ze hebben 3mld teveel gepikt van ons.

  Reactie door Wim — maandag 5 februari 2007 @ 23.07 uur

 15. Eigenlijk is het woord “misdadig” voor dit soort plannen een eufemisme.

  Reactie door ruz — maandag 5 februari 2007 @ 23.19 uur

 16. @ 14 Wim

  De kosten van deze oorlog
  zijn onvoorstelbaar nu al.
  Nog meer geld uittrekken,zou
  gewoon bizar zijn.
  het begrotingstekort in Amerika
  is nu al gigantisch.
  Dit geld zou beter besteed kunnen
  worden aan de Amerikanen zelf.
  Dat Amerika geld aan zichzelf zou besteden
  ben ik niet met je eens.
  Er zijn nog meer dan genoeg andere binnenlandse problemen, waar Bush zijn geld
  beter aan zou kunnen besteden.
  Gezondheidszorg voor iedereen bv zoals in
  ons land.

  Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 23.20 uur

 17. Ironie:

  Canada kent een zorgstelsel, dat erg op dat van ons lijkt. Het zorgstelsel van de VS, dat goeddeels op marktwerking steunt, is drie keer zo duur.

  Reactie door Erik van Donk — maandag 5 februari 2007 @ 23.37 uur

 18. @17, Kitje,

  Natuurlijk vind ik het ook bizar; net als de meeste Amerikanen overigens. Wat ik bedoelde met aan zichzelf geven, is het feit dat alles naar de oorlogsindustrie gaat, dus het geld blijft in Amerika. Weliswaar op de verkeerde plek, maar toch.

  Het geld wat wij weggooien in de EU put is echt weg.

  En nogmaals, het begrotingstekort van de USA is niet echt veel slechter dan landen als bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Zweden. En ook wij in Nederland hebben percentages van rond de 4% gehad met uitschieters naar bijna 6%. In 2003 had Nederland nog een tekort van net onder de 4%…

  Reactie door Wim — maandag 5 februari 2007 @ 23.38 uur

 19. Kitje (9) en Wim (11)
  De staatsschuld van de VS is zo hoog, dat normaal gesproken geen enkele bank nog geld zou lenen. Dat het Bush toch elke keer weer lukt, komt omdat er geen enkele bank is die het aandurft om als eerste een nieuwe lening te weigeren.Dan zou het hele internationale monetaire stelsel in elkaar storten met alle rampzalige gevolgen van dien. Dit is inderdaad een van de grenzen van het kapitalisme, waar het tenslotte aan kapot zal gaan, maar dat wil niet zeggen dat het socialisme dan zal zegevieren, dus juich niet te vroeg! Wie weet wat er dan daarna komt.

  Reactie door hanneke — maandag 5 februari 2007 @ 23.41 uur

 20. @19 Wim,

  Kitje heeft gelijk met de stelling dat de Amerikanen op de pof leven: onder de regeringen van Clinton en Bush is een enorm deel van de productie uit de VS verdwenen. Dit heeft geleid tot een enorme werkloosheid onder de lagere klassen, met alle sociale ene conomische problemen van dien. De economische groei van de VS lijkt vnl. verklaard te worden uit de stijging van huizenprijzen, aangewakkerd door de extreem lage rente van de afgelopen jaren. Daarnaast houdt de VS de dollarkoers kunstmatig hoog, omdat olieproducerende landen verplicht zijn in dollars te betalen. Als de huizenmarkt instort, of OPEC landen besluiten voortaan in Euro’s te gaan betalen, worden de financieele markten overspoeld met overbodige dollars, wat het bankroet van de VS zou betekenen.

  Reactie door Erik van Donk — maandag 5 februari 2007 @ 23.48 uur

 21. Een blind paard heeft nog wel in de gaten dat de PvdA volledig onder controle staat van de USA. Minder duidelijk is hoe dat precies werkt. Ik vermoed dat het alles te maken heeft met het grote aantal snuivers en hoerenlopers in die partij. Maar het zou fijn zijn als iemand het eens precies uit de doeken kon doen.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 6 februari 2007 @ 1.18 uur

 22. Ondertussen in Amerika deed opper-haviken-opa en mede-Al Qaeda-founder Brzezinski onlangs nog wat aardige uitspraken:

  It would, he (Brzezinski) suggested, involve “Iraqi failure to meet the benchmarks, followed by accusations of Iranian responsibility for the failure, then by some provocation in Iraq or a terrorist act in the US blamed on Iran, culminating in a ‘defensive’ US military action against Iran that plunges a lonely America into a spreading and deepening quagmire eventually ranging across Iraq, Iran, Afghanistan and Pakistan.”

  en:

  Following the hearing, this reporter asked Brzezinski directly if he was suggesting that the source of a possible provocation might be the US government itself. The former national security adviser was evasive.

  The following exchange took place:

  Q: Dr. Brzezinski, who do you think would be carrying out this possible provocation?

  A: I have no idea. As I said, these things can never be predicted. It can be spontaneous.

  Q: Are you suggesting there is a possibility it could originate within the US government itself?

  A: I’m saying the whole situation can get out of hand and all sorts of calculations can produce a circumstance that would be very difficult to trace.

  Zie Global Research: http://tinyurl.com/2v3b8p

  “Uit het regeerakkoord blijkt dat een parlementair onderzoek naar de politieke en militaire steun van Nederland in de oorlog in Irak er niet zal komen.”

  Dat maakt dit regeerakkoord voor mij onaanvaardbaar…

  Reactie door Johnito — dinsdag 6 februari 2007 @ 2.07 uur

 23. Ik zie het anders. Het gaat niet om percentages maar om klinkende munten, in dit geval dollars. Wat een gigantische bedragen. Daarmee zouden heel veel goede zaken gedaan kunnen worden die de US internationaal gezien weer tot een fatsoenlijk land zouden maken. Armoedebestrijding zowel in eigen land als elders. Gezondheidszorg verbeteren etc. Maar de macht van de “masters of war” is groot.
  Al is het buiten de deal gehouden, het moet toch mogelijk zijn om later via een onderzoek de rol van Balkenende te onderzoeken inzake de Irak oorlog. Maar of dat wat zal opleveren ?

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 6 februari 2007 @ 6.40 uur

 24. Goeden morgen Vrienden SP

  Natuurlijk, wat kan je anders verwachten van een oorlogsophitser?
  Wat eigenlijk nog erger is dat hier in dit land geen onderzoek komt naar de beweegredenen om aan een oorlog deel te nemen.
  De doofpot in!
  In een dictatuur van het kapitaal gebeuren allerlei zaken die het daglicht niet verdragen kunnen, en de PvdA is meede schuldig aan deze schandalige praktijken.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 6 februari 2007 @ 7.42 uur

 25. Even kijken .. er waren geen WMDs in Iraq maar Balkenende vond het belangrijker naar de leugens van Bush te luisteren. Toen kwam de leugen over de opbouwmissie in Afghanistan van diezelfde Balkenende. Toen heeft Balkenende in een demissionaire situatie de JSF er nog doorheengedrukt. Balkenende heeft zijn partijgenoot De Hoop Scheffer een mooi baantje als NAVO baas bezorgd. Balkenende pakt 30% loonsverhoging in eens waar het gewone volk er niks bij krijgt. Balkenende heeft er voor gezorgd dat Nederland decennia achter loopt op het gebied van alternatieve energie. Het is wel duidelijk waar Balkenende zijn prioriteiten lagen en liggen. Die liggen niet in Nederland. Het is tijd dat Balkenende, handpop van de gevestigde olie-belangen, verdwijnt, verdwijnt, verdwijnt.
  Als dat niet met een parlementaire enquete over Irak lukt dan vinden we wel iets anders om Balkenende te laten verdwijnen, verdwijnen, verdwijnen.

  Reactie door Koen — dinsdag 6 februari 2007 @ 7.47 uur

 26. Goeiemorgen Ouwe dirk@24

  Ze hebben overduidelijk het één en ander te verbergen, da’s een ding dat zeker is.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 6 februari 2007 @ 8.59 uur

 27. Alles is een doofpot aan het worden.
  Gisteren ook nog mr van Acht gezien bij paul en witteman.
  Dat is de enigste cda-lid die ik wel mag.
  Die zei ook duidelijk dat er een onderzoek moet komen naar de uitzending naar irak.

  De burgers zullen het moeten betalen in de VS en de machthebbers(legerleiding/wapenlobby) maar lachen.
  Die denktenk draait al weer op volle toeren om het volgende plannentje om te zetten in daden.
  Zolang we in sprookjes blijven geloven over hoe goed de VS wel niet is,zal het ze blijven lukken.
  De media is het machtigste wapen.
  Of iets aanhalen en duizendmaal herhalen,zodat het aandacht krijgt en mensen het gaan geloven.
  Of je zwijgt.
  Dan krijg je de Irak en afghanistan doofpot affairre’s.

  Wij zijn gewoon simpele zielen.
  Totaal geen invloed.
  Dat zag je maar aan alle demonstratie’s,die tegen de oorlog zijn.
  We zitten er al weer 4 jaar in.
  Over de gevangenissen op cuba hoor je ook al niks meer over.
  Het martelen,wat is toegestaan.
  Ondertussen maar de VS de hemel inprijzen.

  Familie’s met big cash maken de dienst uit.
  Ik noem het maffia.

  Reactie door sander — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.25 uur

 28. @22 Eens over geen parlementaire enquete.
  Ik heb Samson van de PvdA hierover gemaild, hij was tegen Irak oorlog.Ik vind het inleveren hiervan het ergste bedrog van de PvdA, het maakt BBR totaal ongeloofwaardig. Daarnaast vind ik het idioot dat deze enquete een onderhandelings item zou zijn. Balkenende heeft gewoon verantwaarding af te leggen. Aan ons, aan alle slachtoffers en meteen om hem in toom te houden voor de toekomst.
  Ook Jan Pronk sprak zich hierover gisteren in Nova uit (het odium dat hij gelogen zou hebben blijft om hem heen hangen), en al eerder bij P@W (hij heeft 4 jaar consequent gelogen).

  Er zou een grote demonstratie moeten komen om als burgers een enquete af te dwingen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.29 uur

 29. Ik vindt het schandalig dat er in het regeerakkoord staat dat er geen onderzoek komt naar de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak. Bij mijn weten (maar ik ben maar een domme naieve burger dus kan het mis hebben) is het de kamer die bepaalt wat zij wel en niet wil onderzoeken en niet de regering. Dit is om met Dhr van Agt te spreken monisme ten top (Pauw & Witteman). Verder wil ik als mislukt visionair, waar toch niemand naar luistert, even voorspellen dat de Europese grondwet binnen deze kabinetsperiode geratificeerd is en dit zonder referendum, ondanks alle verkiezingsretoriek gaat het in Nederland verder zoals het altijd al is gegaan want laten we eerlijk zijn we zijn en blijven een conservatief volkje dat erg volgzaam is (op een paar uitzonderingen na).

  Ron.

  Reactie door Ron Esseveld — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.38 uur

 30. Waarom is Balkie zo bang voor een Irak-enquete, dat hij zelfs in het regeerakkoord op laat nemen, dat het er NIET MAG KOMEN ???

  hele vuile klauwen!!!!!

  En met welke ruilhandel heeftie Wout en Dré zover gekregen?

  Reactie door Hanz — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.41 uur

 31. Mén(s)heeft er veel meer voor over om elkaar naar het leven te staan dan om het voor elkaar dragelijker te maken…

  Reactie door Lezer — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.42 uur

 32. @25, Ron Esseveld,

  door het in het regeerakkoord op te nemen, dwingt ie PVDA en CU in zijn kamp, en voorkomt bij voorbaat een meerderheid in de kamer.

  Reactie door Hanz — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.43 uur

 33. @ Ouwe Dirk (24):

  Zo is het, Ouwe Dirk. Ronduit schandelijk dat het PvdA akkoord is gegaan met het wegmoffelen van deze duistere bladzijde. Maar vroeger of later zal het aan het licht komen, want het is een illusie te denken dat het Nederlandse volk het erbij zou laten zitten.

  Wat betreft de Europese “Grondwet”: al eerder heb ik hierover aangegeven dat het juridisch niet noodzakelijk is een nieuw referendum uit te schrijven, en dat het in principe heel goed mogelijk is dat men zal kiezen voor slechts behandeling door het parlement. Het gaat technisch gesproken immers gewoon om een verdrag. Het blijft natuurlijk zaak, dat niet te accepteren!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 6 februari 2007 @ 9.51 uur

 34. Ze moeten gewoon in het midden-oosten zijn.
  Als maar 1 land overstapt naar de euro,dat de economie van de VS als een kaartenhuis inmekaar stort.
  Bush liegt niet,als hij zegt dat het om de veiligheid van de amerikanen gaat.
  Een falliet amerika stelt niet veel voor in de toekomst.
  En als de dollar valt gaat nederland mee in de vrije val.
  Zag daar ook laatst een docu over.
  Dat je een pakje sigaretten moet ruilen tegen een taxiritje.
  Dat was nog te mooi uitgebeeld.
  Het zal wel de fiets worden dan.

  Democratie is een mooi word.
  Je kan er voor moorden.

  Reactie door sander — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.02 uur

 35. @30 Ik zou ook wel willen weten wat daar voor ingeruild is. Hoe komen we daarachter en wat schieten we er mee op?
  Het is een groffe schande dat hier omgeruild kan wordenen, JPB laat zich als een dictator zien. Wouter Bos had het dan ook nooit in moeten leveren. Allemaal de PvdA hierover mailen en bestoken, ik heb dit al gedaan.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.07 uur

 36. Die betere wereld laat dus op zich wachten,wat een verschrikking daar in irak,je wil opdringen aan afganistan,wat ook steeds bloediger gaat worden, en de palestijnen die in een openlucht gevangenis moeten leven.democratie brengen heet dat.wat een schande,je moet je als westerling schamen dat dit allemaal zo maar kan/mag.

  Reactie door paul — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.24 uur

 37. Terwijl Uncle Sam krom loopt van de schulden,blijft de drukpers van de Bush-geld-machine vrolijk doordraaien.Er wordt wel bezuinigt op gezondheidszorg,doch de V.S.infrastructuur brokkeld steeds verder af.
  Nu zal Balkenende weer uitgenodigd worden op het witte huis, om ons weer meer geld en manschappen uit de zak te kloppen.De V.O.C.mentaliteit zit het CDA diep in het bloed.Wel 500 miljoen voor de oorlog in Afghanistan,maar geen geld voor de verpleeghuizen!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.28 uur

 38. @17 erik, ( canada), costa rica geen leger, betere zorg, anti-v.s. alliantie met belendende landen,en nobelprijs vrede. hoezo kan de politiek niet ‘anders’?
  bush cate’goor’ie magnetronspons.

  Reactie door una voce poco fa — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.31 uur

 39. @ Hermie Kreeft (21):

  Citaat: “…..het grote aantal snuivers en hoerenlopers in die partij” (d.w.z.: PvdA).

  Ha, ha! Zou dit significant anders zijn bij andere partijen? Zelf denk ik dat het slaafs volgen van de Amerikanen nog een voortvloeisel is van het aloude virulente anti-communisme in de PvdA.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.33 uur

 40. Men weet gewoon dat de bezetting van Irak gebaseerd is op leugens, en nu maar draaien om er een excuus voor te vinden, wat heeft onze schatkist deze leugen wel niet gekost en mogen we daar niets over zeggen?.

  De VOC mentaliteit van het CDA wordt al aardig meegenomen door de PvdA.

  Het lijkt er op dat er nu de regeer cultuur gaat onstaan zo van ….. bek houden want wij beslissen.

  Reactie door Pool — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.33 uur

 41. @40 Precies Pool,
  Daarom was er natuurlijk een geheim formatie proces. Het zal daar mee te maken gehad hebben en niet met de pers.
  Nu is het akoord nagenoeg een fait a complit om aan de achterbannen te presenteren.
  En het moet er voor 7 maart door.
  En nu maar hopen dat ze het bij de PvdA niet accepteren.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 10.57 uur

 42. Met 300 millard zou Bush heel veel van de wereldnood kunnen lenigen.
  Ik herinner mij nog goed de reden waarom het Amerikaanse en Engelse leger Irak binnen vielen. Irak zou chemische wapens hebben.
  In maart van dit jaar is deze oorlog al vier jaar aan de gang en in deze vier jaar is er nog niet één chemisch wapen gevonden. Vreemd hè?
  Waardoor onstaat terrorisme? Door jarenlange armoede en onderdrukking. Mensen die in zo’n situatie leven, zien geen andere uitweg meer dan het terrorisme. Ik keur terrorisme af en vind het zeer triest dat wij, het rijke deel van de wereld, het zover hebben laten komen.
  Laten we samen gaan delen, dan kunnen we deze verschrikkingen tot een einde laten komen.

  Reactie door Willem Schouten — dinsdag 6 februari 2007 @ 11.16 uur

 43. Vandaag in de Volkskrant,
  Oorlogen in Irak en Afganistan gaat
  de Amerikanen in 2008 140 miljard dollars kosten.
  Ja het mag wat kosten.

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 11.59 uur

 44. sinds bekend is dat er geen parlementair onderzoek zal komen ben ik op zoek naar een manier om balkenende duidelijk te maken dat heel veel nederlanders zich nu doodschamen voor hem als premier. Mijn respect voor hem ben ik al verloren toe hij minister Bot terugfloot. Maar nu schaam ik me dood dat hij onze vertegenwoordiger wordt naar de wereld.Ik snap er niks meer van altijd zijn mond vol over normen en waarden en als er dan een kans is om te laten zien dat je ook ongelijk zou kunnen bekennen ben je niet thuis en erger nog je hebt het lef omje hachie te redden als ruilmiddel in een kabinets formatie We staan voor schut.
  Is er nu geen enkele manier om als burgers los van alle partijen duidelijk te laten weten dit gaat echt te ver.

  Reactie door henny aarts — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.01 uur

 45. NOS journaal meld dat er geen onderzoek komt naar de oorlog in Irak.
  Er is wel besloten om de zaken in de toekomst anders te gaan aanpakken.
  Net alsof dat iets veranderd aan de situatie zoals die nu is ontstaan.
  De beerput moet wel heel diep zijn,
  zou geen andere reden kunnen bedenken
  waarom er geen onderzoek kan komen.

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.17 uur

 46. Nederland onder druk gezet om EU grondwet!
  Barosso begint te dreigen.
  Wedden dat die grondwet er onder deze regering word doorgedrukt!!!
  En geloof maar niet dat wij daar iets over te zeggen krijgen.
  Nee ook dat is vast al bekokstoofd in de
  zeer geheime formatie!!!

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.31 uur

 47. Ik had van deze a.s. regering niets anders verwacht.
  Hetzelfde geldt voor het buitensluiten van de SP aan regeringsdeelname.

  Reactie door iwan faiman — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.36 uur

 48. Had iemand iets anders verwacht? Coalitievorming is altijd een kwestie van geven en nemen. Als alle drie de partijen blij zijn met het tot stand gekomen regeerakkoord wil dat zeggen dat of ze elkaar aan het belazeren zijn, of dat ze hun kiezers belazeren of dat ze dichter bij elkaar staan dan wij denken. Het een hoeft het ander trouwens niet uit te sluiten. Wat betreft de PVDA heeft Prof. Heertje helemaal gelijk. En inderdaad is het schandalig dat een onderzoek naar de deelname van Balkenende aan de oorlog in Irak is verhandeld tegen andere zaken. Dit onderwerp had niet meegenomen mogen worden in de onderhandelingen. Dààr ga je nog niet over onderhandelen. Het moet gewoon onderzocht worden.
  Trouwens het heeft geen zin om Balkenende, Bush en andere figuren hier met de meest grove bewoordingen voor het voetlicht te halen. Daarmee streef je het doel voorbij en ondergraaft je standpunt. Zonder gescheld punten naar voren brengen komt sterker over. Vind ik.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.38 uur

 49. Ik mag hopen dat de beslissing of er wel of niet een onderzoek naar Irak komt gewoon door de kamer wordt bepaald en niet door de regering, het is tenslotte een parlementaire enquete?
  Kom op Sp hard aan de bel trekken, het mag toch niet zo zijn dat het parlement er nu niet om mag vragen en anders een handtekeningactie om het vanuit het volk te regelen, mijn handtekening heb je in elk geval!

  Reactie door Esther van Rems — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.46 uur

 50. @ 46 Gandalf

  Ja zeker had ik iets anders verwacht,
  namelijk er een onderzoek zou worden afgedwongen.
  Maar nu blijkt dat de PvdA alleen maar
  heel hard blaft, en niet durft te bijten.
  Ik vind het schandalig dat de hele kwestie
  met een pennestreek van tafel word geveegd
  en rechtstreeks onder het tapijt word geschoven.
  Wat ik nog erger vind is dat er geen massaal protest uitbreekt.

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.50 uur

 51. je kunt erom vragen, Esther, maar als PVDA en CU dit regeerakkoord tekenen, zijn ze gedwongen bij een evt motie tegen te stemmen.
  Daarmee is er bij voorbaat geen meerderheid voor de motie te halen in de kamer.

  Reactie door Hanz — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.17 uur

 52. Bron: Trouw De 30-01-07

  Spoeddebat over Nederlandse steun aan oorlog Irak
  (Novum) – Het nieuwe kabinet krijgt direct na zijn aantreden een spoeddebat voor de kiezen over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Dat gebeurt op verzoek van D66 in de Tweede Kamer.
  Het voorstel voor een spoeddebat van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold volgde op het uitblijven van antwoorden van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA). Bot was het antwoord op schriftelijke Kamervragen van de democraten schuldig gebleven.

  De partij wilde weten wat het kabinet vindt van de Amerikaanse opstelling in de oorlog in Irak. Ook het verzoek van D66 voor een parlementair onderzoek naar de besluitvorming over de Nederlandse steun aan de oorlog zal onderwerp zijn van het debat.

  De aanvraag tot een spoeddebat werd gesteund door de SP en GroenLinks.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.26 uur

 53. Dus in het regeer accoord staat dat het parlement niet meer over de eigen onderzoeken gaat.

  Nou als het parlement dat accepteerd, dan kunnen ze beter naar huis gaan, levert geljk weer meer financiële ruimte op voor het Kabinetsbeleid, uitschakelen van de democratie.

  Dat begint al goed. :-(

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.37 uur

 54. @ 52 Maria

  Dat is goed nieuws!!!

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.39 uur

 55. @52+

  Als bovenstaand debbat er dan ook meteen komt, meteen een motie van wantrouwen naar kabinet BBR ivm met het regeerakkoord enquete eruit te halen.Moet kunnen!! Daar moet wel een weg voor zijn. Niks politiek respect en BBR de tijd gunnen.Dat speelde evenmin bij de nieuwe 2e kamer en het GP, toen was het ook meteen raak.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.45 uur

 56. Dat geld hebben ze nodig om te veroveren.

  Las ik ook net over de fillipijnen.
  De Filippijnen: Meer dan 500 jaar verzet tegen buitenlandse overheersing
  1521. Eerste poging tot kolonisatie. Ferdinand Magellan, de Portugese ontdekkingsreiziger, landt op de kust van een van de Filippijnse eilanden en eist de hele archipel op voor Spanje. Hij wordt echter gedood door Lapu-Lapu, de eerste verzetsheld van de Filippijnen.

  1565. Begin van de Spaanse kolonisatie. Pas in 1565 slagen de Spanjaarden erin om een koloniale overheersing in te stellen. Maar het zal nog bijna tien jaar duren eer de gehele archipel, met uitzondering van het zuidelijke eiland Mindanao, in handen is van de kolonisatoren.

  1896. De Filippijnse revolutie breekt uit. De gewapende opstand tegen de Spaanse kolonisator verspreidt zich van Manilla over het gehele land.

  1898. De VS koopt de Filippijnen. Op het moment dat de oorlog tussen de Verenigde Staten en Spanje uitbreekt is de Filippijnen al grotendeels bevrijd door de Filippijnse verzetstrijders. Op 12 juni roept de Filippijnse generaal Aguinaldo de onafhankelijkheid uit. De rol van het Filippijnse verzet wordt echter genegeerd door de VS die de kolonie voor 20 miljoen dollar overkoopt van Spanje na diens nederlaag.

  1898-1916. De Filippijns-Amerikaanse oorlog. De Filippijnse revolutionairen laten zich niet zonder slag of stoot opnieuw koloniseren. Het duurt tot 1916 eer de VS het hele land onder controle krijgt. Daarbij komen 800.000 tot 1 miljoen Filippino’s om, zo’n 10-15 percent van de bevolking.

  1942. Japanse bezetting. Tijdens de tweede wereldoorlog wordt het land bezet door Japan die er een brutaal militair bewind instelt. Filippijnse guerrilla’s van het Volksleger tegen Japan (Hukbong Bayan Laban sa Hapon – Hukbalahap) blijven echter gedurende de hele bezetting weerstand bieden.

  1946. Formele onafhankelijkheid. Na de nederlaag van Japan in de tweede wereldoorlog wordt de Filippijnen formele onafhankelijkheid gegund door de VS. In werkelijkheid blijft het land echter economisch, politiek en militair onderworpen aan de vroegere kolonisator.

  1972. Marcos dictatuur. Op 21 september kondigt president Ferdinand Marcos de krijgswet af. Het land wordt voortaan bestuurd door een bloedige dictatuur met steun van de VS. Het vreedzaam en gewapend verzet tegen de dictatuur groeit echter gestaag tot de uiteindelijke val van de dictator.

  1986. De val van Marcos. Massale verkiezingsfraude door Marcos en een mislukte militaire coup zorgen ervoor dat de volksbeweging tegen de dictatuur in een stroomversnelling terechtkomt. Na dagen van massaal volksprotest (“People Power”) moest Marcos op 25 februari het land ontvluchten. Corazon Aquino, de weduwe van een in 1983 vermoorde oppositieleider, wordt presidente.

  1991. Vertrek van de Amerikaanse militaire basissen. Wanneer het verdrag over Amerikaanse militaire basissen in de Filippijnen afloopt, weigert de senaat, onder druk van de straat en wegens de Amerikaanse steun voor Marcos, om dat te verlengen. De basissen van de VS worden ontmanteld en de Amerikaanse militairen verlaten het land.

  2001. People Power II. De Filippino’s doen de “People Power” van 1986 nog eens over wegens de extreme corruptie van president Joseph Estrada. Massaal volksprotest dwingen Estrada tot aftreden en hij wordt opgevolgd door vice-presidente Gloria Macapagal-Arroyo.

  2002. VS-Militairen zijn terug. De VS vindt in de zogenaamde “wereldwijde strijd tegen het terrorisme” een voorwendsel om terug militairen naar de Filippijnen te sturen. Presidente Arroyo staat de hernieuwde militaire aanwezigheid van de VS toe voor “militaire oefeningen.” Het verzet tegen de buitenlandse overheersing laait terug op.

  Reactie door sander — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.47 uur

 57. @54
  Kitje

  Ja, ik had het gelezen en even gegoogled om het terug te vinden.
  Wat kan hier van komen, het betreft onbeantwoordde vragen tijdens B3??? Wist D66 al datde enquete eruit was etc.
  Wat mij betreft meteen de val van BBR, zou D66 weer de guts hebben als de SP het niet heeft?
  Kan iemand hier iets meer over zeggen?

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.54 uur

 58. @53 Roelf

  Dit kan toch niet acceptabel zijn, is dit eerder in het Nederlandse staatsrecht kabinet/parlement voorgekomen?

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.57 uur

 59. Maar ondertussen heeft het kabinet besloten om de laatste Nederlandse militairen langer in Irak te laten verblijven. Vooralsnog tot augustus van dit jaar. Men zou oorspronkelijk in februari naar huis komen.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.02 uur

 60. Maar ondertussen heeft Bush het congress de mond gesnoerd en gaat de alles gewoon door. Het geld komt er.

  Reactie door Rob de kuster — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.06 uur

 61. @59 En ondertussen wil ex minister Kamp toch meer geld voor defensie.
  Enondertussen wordt er verder geinvesteerd in JSF (waar de meerderheid voor deverkiezingen op tegen was!)
  En ondertussen heeft Bos enquete ingeleverd
  En ondertussen geen referendum meer…
  En ondertussen wordt er lovend gedaan over de socialere koers van BBR!

  BBR MOET WEL HEEL SNEL VALLEN!

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.12 uur

 62. Maar ondertussen wil Bush binnenkort een anti-missile systeem in Oost Europa plaatsen. Zelfs als dit een nieuwe cold war met Rusland opleverd.
  Een teken aan de wand dat een oorlog met Iran voor de deur staat.
  Het US congress is slechts een pleistertje voor het bloeden. Door haar zogenaamde verzet tegen Bush onstaat er nog enig symphatie voor de US goverment, maar ondertussen gaat alles gewoon haar gangetje. Er is geen verzet vanuit het congress. Dat lijkt maar zo.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.28 uur

 63. Maria,
  voor een parlementaire enquête heeft men een meerderheid nodig, een meerderheid die echter wel Balkenende steunt, dus die enquête kun je wel op je buik schrijven, ook moties van wantrouwen zullen niks uithalen aangezien Balkenende gewoon een meerderheid heeft en de oppositie niet.

  Vandaar dat ze dat ook in het regeerakkoord vastleggen, dan kan de pvda niks anders doen als tegenstemmen of het kabinet laten vallen, dat laatste zullen ze echt niet doen hoor die plucheplakkers.

  Reactie door ronald — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.45 uur

 64. @63 Ronald, Ook al lijkt het zinloos, toch een motie van wantrouwen om er ruchtbaarheid aan te geven. Leek me wel, dit kan toch niet met slechts een spoeddebat erover verder ongepasseerd gaan?!
  Daarnaast zou de PvdA intern hierover verdeeld zijn. Een motie indienen brengt de zaak BBR over dit besluit/akkkoord ook aan het wankelen.
  PvdA =plucheplakkers maar niet allemaal.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.03 uur

 65. Ronald: Als er toch een motie komt en de PvdA stemt tegen dan hebben deze kamerleden
  vreselijk veel tegenover zich te verantwoorden. Het is m.i. ook volledig terecht om een schism in de PvdA verder te bevorderen. Het is aan Bos te danken dat deze is ingeleverd.Van Agt had het ook over een smet op kabinet B4. Stevige politiek voeren gaat hier toch niet aan voorbij. Het betreft onze deelname aan een illegale oorlog!!! En impliciet het dwarsbomen Balkendes onstilbare honger om verder te investeren in het VS defensie/oorlogs beleid.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.19 uur

 66. @65+ Moet zijn: onstilbare honger om ons belastingeld verder te investeren etc.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.21 uur

 67. @58 Maria.

  Ik heb nog nooit van zo’n brutaliteit naar het hoogste orgaan in onze democratie gehoord, zo’n minachting voor de Volksvertegenwoordiging lijkt mij nu voor het eerst te worden geëtaleerd.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.22 uur

 68. @62 Rob de Kunster

  Er is geen verzet vanuit het congress. Dat lijkt maar zo.

  Hier idem als er dadelijk, al zij het een zinloze, geen motie van wantrouwen wordt ingediend. Zie ook mijn 65, BBR van binnenuit belagen,scheuren bevorderen.
  Niks politiek correct en ethiek, het gaat hier om oorlog.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.27 uur

 69. @67 Roelf: Wat doen we eraan?

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.28 uur

 70. Roelf ik vond JSF en Schiphol er door jassen al brutaal, had ook nooit mogen gebeuren.
  Ook toen veel te weinig oppositie.
  Iedere keer als JPB de ruimte wordt gegeven neemt hij meer. De SP moet echt veel steviger optreden en niet wachten op een volgende verkiezings zegen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.31 uur

 71. De strijd tegen het internationale terrorisme kost nu eenmaal flink wat geld en de tijd van het ‘gebroken geweertje’ is nu echt voorbij.

  Wij staan in het krijt bij de Amerikanen; dus zijn we solidair…

  Reactie door P. Rietveld — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.33 uur

 72. @63 Ronald.

  Ja voor een enquete is een meerderheid nodig, die meerderheid moet in het Parlement, volksvertegenwoordiging, worden verkregen.

  Elk parlementslid wordt geacht zijn functie als volksvertegenwoordiger “zonder last of ruggespraak” uit te oefenen. Kortom geen enkel parlementslid mag zijn stem laten afhangen van iets dat hem/haar wordt opgelegd, door wie dan ook. Elk parlementlid moet eigenstandig tot een besluit komen.

  Door dit in een regeerakkoord op te nemen wordt elk parlementlid van een regeringspartij het recht ontnomen om eigenstandig tot een oordeel te komen in deze kwestie. Dat is tegen de wet. Over Normen en Waarden gesproken.

  In een openbaar debat moeten volksvertegenwoordigers vrij kunnen speken over wat hun op het hart ligt, dat kan inhouden dat sommige parlementsleden van ook regeringspartijen, een ander standpunt kunnen innemen dan dat door een partijleider wordt “opgelegd” zoals hier gebeurt. En in dat debat zal dan duidelijk worden hoe de stemmingen in het parlement liggen en daaruit zal dan een besluit kunnen vloeien en dat besluit, over de eigen zaken in deze, een parlementaire enquete is bij uitstek alleen een zaak van het parlement, kan in tegenspraak zijn met de wens/wil van de regering. Een regering zal zich ten alle tijde bij zo’n besluit moeten neerleggen of heen gaan.

  De regering regeert, het parlement is het hoogste orgaan in een democratie en vertegenwoordigt het volk en heeft altijd, indien nodig, het laatste woord.
  Dat laatste wordt het parlement ontnomen door het parlement het recht op een eventuele enquete te ontzeggen op voorhand.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.36 uur

 73. Roelf Als de SP bij dit 1ste spoeddebat genadeloos gaat blaffen, zich ook als een leeuw als volksvertegenwoordiger laat zien, zal dat
  goed doen, ook voor 7 maart.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.37 uur

 74. @Maria & Roelf van Bergen

  Daarom ben ik dus ook tegen deze manier van regeren, een regering moet niet uit de politieke partijen worden samengesteld maar gewoon de juiste man op de juiste plek en geen binding met partijen hebben.

  Dat kabinet kan langer of korter (naar wens van het parlement) blijven zitten.

  Denk maar dat als er een nieuwe min van justitie moet komen die functie gewoon in de krant wordt gezet en iedereen kan solliciteren.

  Voor elke maatregel zal zo’n kabinet dus een meerderheid moeten verwerven, ben je gelijk van dit soort afspraken af.

  Reactie door ronald — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.45 uur

 75. Roelf en anderen
  Kan de SP sowieso geen motie bij de hoge raad, Staten Generaal, advocatuur gespecialiseerd in staatsrecht en dies meer indienen omdat de 2e kamer,als hoogste democratisch orgaan/volksvertegenwoordiging, in haar vrijheid haar taak te behartigen, nu beperkt is.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.48 uur

 76. @69 Maria.

  Tja wat doen we eraan.
  Persoonlijk dus niets, maar dat wisten we al.

  Ik denk dat onze fractie en die van ook Groenlinks, maar ook is het zelfs mogelijk dat de VVD dit een te ernstige aantasting van hun grondwettelijk recht vinden, zelf bepalen of er wel of niet een enquete wordt gehouden, zich sterk zou kunnen maken voor het verkrijgen van een meerderheid op een motie van afkeuring op deze brutaliteit van dit kabinet.

  Dat is geen goed begin voor dit kabinet. Dat is als er een meerderheid wordt gehaald en die kans lijkt mij niet denkbeeldig, maar ik zit niet in Den Haag, dan is het gehele nieuwe kabinet in één klap aangeschoten wild. Ik denk dat ook de VVD dat een leuk begin van dit kabinet zal vinden.

  Vervolgens zal er dan een debat moeten worden aangevraagd omtrent het instellen van een enquete commissie.

  Ook hier lijkt me de kans groot dat de VVD mee zal doen.

  In een openbaar debat zal dan elk parlementslid die meent daar over een zegje te moeten doen, met het water voor de dokter moeten. Dat debat zal waarschijnlijk eindigen in het afwijzen van het instellen van een enquete commissie, maar dan zijn wel op een openbare manier de meningen van de diverse parlementariërs duidelijk geworden. Het volk weet dan waar hun vertegenwoordigers staan.

  Vooral PvdA’ers zullen dan dus openbaar kleur moeten bekennen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.50 uur

 77. Ronal Dat kabinet kan langer of korter (naar wens van het parlement) blijven zittend.

  Dat is dus nu veranderd omdat de 2e kamer de wind uit de zeilen is genomen.
  Verder denk ik dat ik het met jou voorstel, vernieuwing eens ben, moet ik nog over nadenken.
  Aan de orde is om genoemde wanakkoorden uit BBR te krijgen. Machteloos als je er zelf in staat.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.54 uur

 78. En ik maar denken dat het niet erger kon :(
  (naief he)

  Mooi voorbeeld hoor die USA. Meer geld voor oorlog en dat betalen uit (o.a.) de PUBLIEKE gezondheidszorg.
  M.a.w. meer geld om de armeren uit de maatschappij de oorlog in te sturen (dat is de groep waar de VS oorlogsmachine het liefst misbruik van maakt) en hebben ze dan “zeer patriotistisch” gevochten “voor de vrijheid van hun land”, dan zullen ze bij terugkomst (als ze al terug komen) zien dat hun lieve moedertje niet meer naar het ziekenhuis mag als ze ziek is, want daar is geen geld voor………..

  Mijnheer de President, slaap zacht !

  Dat Jan-Peter geen onderzoek wil naar de leugens in de aanloop naar die oorlog, daar sta ik niet van te kijken.
  Ik sta er wel van te kijken dat PvdA en vooral de CU daar in meegaat.
  Ik ben zeer benieuwd hoe JP dit bij zijn laatste oordeel tegenover zijn god uit gaat leggen.

  Kunnen ze JP en trawanten niet een baantje aanbieden in die Hirsi Ali-denk-tank ??

  Schone taak voor de SP om het volk te mobiliseren en een parlementaire enquete te EISEN.
  JP, Woutertje en Andre proberen dit te voorkomen door het in het regeerakoord te zetten en zo de 2de kamer (m.n. hun eigen fracties) monddood te maken.
  Dat laten we toch niet gebeuren !!!

  Komop SP !!!

  Reactie door R. de Jonge — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.55 uur

 79. @Roelf en anderen Let wel dat dit spoeddebat dan aan D66 te danken is!!

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.56 uur

 80. @73 Ronald,

  Aardig maar een land is geen bedrijf. Overigens in een regering zitten steeds vaker mensen die op hun kwaliteit zijn aangezocht en waar het volk dus ook in het geheel niet betrokken is geweest bij hun benoeming. Het parlement kan daar zelfs tegen in gaan. Dus is de praktijk al een beetje zo als jij voor zou staan.

  Een regering moet echter wel een beleid kunnen voeren dat min of meer in overeenstemming is met de wil van het volk, vastgesteld door verkiezingen (afgeleide vertegenwoordiging), dat kan dus alleen maar in een coalitie in ons land, we zijn nogal een divers volkje, en ja dan hoort dit soort gedoe er bij. Een regering moet, hoe je hem ook samenstelt, wel weten waar het naar toe moet gaan. Anders zitten ze echt niet lang.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.56 uur

 81. @72.Roelf
  En zo is het maar net.
  @61,@68.maria
  Daarnaast zou ik de consequenties voor partijen als het CDA en PVDA of CU niet onderschatten, maria. Als ze deze oorlog in de doofpot stoppen zal dat haar uitwerking op hun achterban niet missen. Men neemt ook een enorm risico.
  Deze oorlog is nog niet voorbij en kan en zal waarschijnlijk enorm escaleren.
  Het nu proberen in de doofpot stoppen kan en zal later als zeer negatief ervaren worden.
  @71.P.Rietveld
  Wij zijn die Amerikanen helemaal niets schuldig. En al zeker president Bush niet.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.58 uur

 82. Roelf : Vooral PvdA’ers zullen dan dus openbaar kleur moeten bekennen.

  Precies, had ik ook genoemd en hopen dat dit debat niet wordt afgeblazen. En een zinloze motie van wantrouwen indienen, zodat de gemiddelde burger, die minder met de politiek bezig is, deze info ook meekrijgt.
  Daarbij mijn idee van @75 als mogelijkheid?
  Een SP rechtszaak aanspannen!

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.00 uur

 83. Rob de Kuster. Daarom ben ik ook niet zo benieuwd naar de nieuwe regeer akkoorden maar zeer bezorgd. Ik begrijp Jan in zijn intro en link hierover ook niet meer goed.

  Precies, dat bedoelde ik ook met een enquete en het inperken van JPB’s honger.
  Citaat:
  Deze oorlog is nog niet voorbij en kan en zal waarschijnlijk enorm escaleren.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.04 uur

 84. 71 P.Rietveld.

  Het is wat je ingestampt is met geschiedenislessen op school.

  Die tweede wereld oorlog is wat ingewikkelder,dan ons word voorgehouden.
  De Vs kwam pas in actie toen de russen niet te verslaan waren door de moffen.
  Ik wil zelfs beweren dat machtige families in de VS waaronder Preston Bush hitler hebben gespekt.
  Zelf verdienen aan de nazi’s tijdens oorlogstijd.
  Gewoon de boel op splitsen,zoals elders in de wereld.

  Of weet je al van alle andere dictators in de wereld die er geplaatst zijn door de VS.
  Neem nu George Bush Sr met H.kissinger tijdens de Allenda staatsgreep in chili.
  krijg je een figuur als pinochet en is die man ooit veroordeeld.
  nee ze pakken mensen als milosivic op die zijn soeveraniteit wil bewaren.

  Blijf maar lekker doordromen over de bevrijding van superman.

  Reactie door sander — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.08 uur

 85. Kunnen we als burgers zelf geen advocaat betrekken om een staatsrechteljke zaak tegen BBR aan te spannen?
  Het is voor een advocaat een enorm prestigeus project dit te doen, met veel stemmen en de SP kas moet dit kunnen lukken.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.09 uur

 86. @ 57 Maria

  Vind het ook een beetje vreemd dat dit
  iniatief van D’66 komt.
  D’66 heeft toch ook toegestemt in deze
  oorlog.
  En maakte ook deel uit van balkenende 3.
  Maar goed dat er nu een spoeddebat komt
  is alleen maar toe te juichen.
  Jammer alleen dat het iniatief niet van onze
  SP fractie is gekomen.

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.11 uur

 87. @ 57 Maria

  Vind het ook een beetje vreemd dat dit
  iniatief van D’66 komt.
  D’66 heeft toch ook toegestemt in deze
  oorlog.
  En maakte ook deel uit van balkenende 3.
  Maar goed dat er nu een spoeddebat komt
  is alleen maar toe te juichen.
  Jammer alleen dat het iniatief niet van onze
  SP fractie is gekomen.

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.11 uur

 88. Roelf, Bah Bah bah
  Citaat
  Ik denk dat ook de VVD dat een leuk begin van dit kabinet zal vinden.

  Heb ik al eerder genoemd dat een aantal w.o. ik een voorbode hebben gezien dat er aangestuurd zal worden op CDA/VVD ,een val JPB goed uit zou komen.
  Het is JPB doe gestopt worden, hij is uiterst gewiekst, hoogmoedig, potentaat en uit op alleen heerser (met de VVD en een splinterpartijtje, gewillige dienaar voor JPB alleen omwille van een democratische notie hm hm)

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.20 uur

 89. #6 Kitje, dat zijn ook mijn vragen, het zou fijn zijn antwoord vande SP hierop te krijgen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.22 uur

 90. Kitje D66 heeft naar ik weet niet ingestemd met Irak en zeker niet met missie uruzgan

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.23 uur

 91. “De strijd tegen het internationale terrorisme kost nu eenmaal flink wat geld en de tijd van het ‘gebroken geweertje’ is nu echt voorbij.

  Wij staan in het krijt bij de Amerikanen; dus zijn we solidair…

  Reactie door P. Rietveld — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.33″

  -De VS als land staat voor honderden miljarden in het krijt bij zo’n beetje de rest van de wereld.

  -De strijd tegen het terrorisme levert voor sommigen juist heel veel op.Vanaf de start van de “war on terror:”

  PNAC blij, Bush blij, Giuliani blij, Rockefellers’ Chase Bank blij, Silverstein blij, Bechtel blij, Blackwater blij, Halliburton/Cheney blij, Carlyle blij.

  Ik denk niet dat zij vrijwillig zullen toestaan dat terrorisme ooit echt “uitgeroeid” zal raken…er moet natuurlijk wel altijd iets te “verheropbouwen” zijn, hetzij in den vreemde, hetzij in eigen land.

  Reactie door Johnito — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.27 uur

 92. R.de Jonge
  Ik ben zeer benieuwd hoe JP dit bij zijn laatste oordeel tegenover zijn god uit gaat leggen.

  En hoe wij met elkaar kunnen voorkomen dat JPB nog veel meer tegen zijn wil in, uit te leggen heeft.
  Grootscheepse actie SP, op naar de dam en een staatsrechtelijk advocaat.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.34 uur

 93. Johnito
  Citaat
  De VS als land staat voor honderden miljarden in het krijt bij zo’n beetje de rest van de wereld.

  Ik heb begrepen dat de huidige VS burger deze mega schuld niet in zijn eigen beurs voelt maar dat volgende generatie(s) met de ook de financiele schuld geconfronteerd zal worden.
  En Nederland maar lekker meedoen met vooruitziende blik.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.39 uur

 94. Kitje D66 heeft een grote fout begaan door oorspronkelijk in te leveren en kabinet Balkenende aan een meerderheid te helpen.
  De vruchten zijn voor de partij zelf zijn zuur, ze hebben wel voor de val B2 gezorgd.
  Wie er voor B1 naar B2 zorgde weet ik even een niet meer.
  Laat de SP een val B4 zorg dragen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.45 uur

 95. @82 Maria

  “Daarbij mijn idee van @75 als mogelijkheid?
  Een SP rechtszaak aanspannen!”

  Nee dat zou van de gekke zijn. De beide wetgevende machten, want zowel een regering als het parlement zijn wetgever. Kunnen een conflict toch niet uitvechten voor de rechter?

  Dat is een rare vertoning.

  Nee er is maar één plaats waar dit uitgevochten kan worden en dat is in het parlement. En er is maar één groep die daar toe besluiten kan en dat is de volksvertegenwoordiging.

  Anders zou een rechter invloed kunnen uitoefenen op de volksvertegenwoordiging, dat is nog erger dan dat een regering dat doet door te besluiten dat een parlementaire enquete niet doorgaat.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.59 uur

 96. @ Sander (56):

  De Philippijnen hebben inderdaad heel zwaar te lijden (gehad) onder het Spaanse resp. Amerikaanse imperialisme.
  (Eind jaren tachtig heb ik mensen van het verzet geïnterviewd voor de videofilm “The tormented archipelago”).

  @ Ronald (63):

  Je hebt gelijk, maar wie weet is er na verloop van tijd een bres in te slaan. Vooralsnog niet, natuurlijk.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.02 uur

 97. @83 kitje.

  Waarom een enquête?
  Omdat sommige parlementariërs, of ze nu voor uitzending waren of niet, nu tot de conclusie komen dat ze weleens voor gelogen konden zijn door de regering omtrent de redenen van deelneming.

  En bij D66 schijnt men dat idee dus ook te hebben.

  Het voorliegen van het parlement is in een democratie een “doodzonde” dat kan en mag men niet zomaar laten passeren, immers zo wordt het Volk geminacht.

  Nu schijn het dat het CDA echt bang is voor de uitkomsten van zo’n enquête, anders hadden zij dit niet laten opnemen in het regeerakkoord.

  Immers als er niets aan de hand was dan hoefde niemand te vrezen voor de uitkomsten.

  Dus doen om wille van en ten faveure van de democratie.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.06 uur

 98. Roelf:
  Als een kabinet besluit qua regerings akkoord de 2e kamer uit te schakelen, kan een advocaat daar toch aan te pas komen?
  Kan de 2e kamer met een meerderheid, mogelijk VVD en de Partij voor de dieren, wellicht zelf een beetje CU(al stemde ze voor) en zelfs Wilders erbij, een enquete nog wel afdwingen?

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.07 uur

 99. Roelf: Ik ben ook een beetje van de gekke in het zoeken naar alle wegen, je weet maar nooit wat er uit komt.Toch klopt hier iets helemaal niet.Het zal dan ook aan de voorgaande ‘democratische’ oppositie liggen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.13 uur

 100. Olav, Elsemie, Beppie :wat smaken die olie rolos, die ik verstopt had, toch uitzonderlijk lekker!

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.33 uur

 101. Ik dacht ook al dat Aantjes er bij Nova een z’n mond had, maar dat is niet fair van me omdat de man op fysieke mond leeftijd is.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.36 uur

 102. Gaan we weer geregeerd worden door stel regenten ? Als ik zo het nieuws hoor van de radio dan heb ik toch wel het idee dat dit kabinet het ook wel geen 4 jaar zal volhouden net zomin als die 3 vorige kabinetten We worden geregeert door de z.g.n Christenen zodoende blijft het geloof het centrum van de macht of het nou Protestand,Katholiek of Jood of Moslim is het geloof en de staat dat moet gescheiden blijven Ik wens de SP succes met de statenverkiezingen op 7 maart 2007

  Reactie door Dirk Schuit — dinsdag 6 februari 2007 @ 18.06 uur

 103. @100 maria heb gisteren een halve ZAK rolos
  opgevreten en wat denk je ik moest spugen,
  spugen en nog eens spugen helemaal kotsmisselijk, maar was ook niet slaafvrij hé
  deze rolo’s.

  Reactie door beppie — dinsdag 6 februari 2007 @ 18.11 uur

 104. @ 197 Roelf

  Uit je reactie begrijp ik dat je denkt
  dat ik tegen een enquete zou zijn.
  Dat is absoluut niet het geval.
  Zou het toejuichen, vind het alleen
  heel frappant dat juist nu D’66 een
  spoeddebat anvraagt.
  Dit geeft mij een eigen straatje schoonvegen
  gevoel.
  Had dan ook veel liever gezien dat dit verzoek van onze SP fractie was gekomen.
  Maar dat dit spoeddebat er nu komt is meer dan toe te juichen!!!!

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 18.23 uur

 105. @ 103
  moet zijn @ 97 Roelf.

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 18.24 uur

 106. Maar dit nemen we toch niet als volk! Dan gaan we toch digital protesteren?
  Een website opzetten en het hele volk benaderen voor een ja of nee enquete. Ik denk dat het een ruime ‘ja’ wordt.
  Nou, dan moet je wel een rasdictator zijn om zoiets te negeren.

  Dit lijkt mij ook de beste manier voor de ‘vernieuwde’ EU Grondwet.
  Daar zullen we eerst het volk voor raadplegen! Wat denken ze daar wel.

  Ik hoop dat iemand zich hiervoor opwerpt!
  Moet toch kunnen?

  Reactie door Gloria — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.13 uur

 107. @103 Beppie:
  Sorry voor het onpasselijke en spugen van je, hopelijk ben je hersteld? Dat krijg je als je te veel rolos eet. Nu nog even JPB waarschuwen en de gezondheidszorg dat onze premier aan een rolo verslaving lijdt en daar niet eens ziek van wordt. Hijh ziet er fris en fruitig uit. Dat duidt op een zeer ernstige en meer dan verontrustende verslaving. Er moet in het regeringsakkoordeen bijsluiter over rolo’s komen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.26 uur

 108. @103 Beppie:
  Dat ik me ook slap heb gelachen ja,zeker eten!!En scherpe ironie over een oude ZAK rolos’!

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.29 uur

 109. @104 kitje.

  Nu nee hoor dat had ik allemaal goed begrepen.
  Mijn antwoord duidde er op waarom ik denk dat het van D66 komt.

  Verder vind ik dat geen probleem, als er maar iets gebeurd.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.30 uur

 110. @107 Roelf van Bergen

  Wat vind je van mijn idee? We hoeven als volk toch maar niet alles te nemen? Dit is toch geen democratie meer?

  Reactie door Gloria — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.35 uur

 111. @ 107 roelf

  Oke dan begrijpen wij elkaar.

  Reactie door kitje — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.41 uur

 112. Beppie : Wat dacht je trouwens over een volk dat aan gedwongen politieke voeding, verstoppig dan wel diaree onderhevig is?ijdt? Over uitdroging en versterving maar niet gesproken. Volgens mij kan je dat als bejaarde met effinciente verzorging ook van een Rolos gefinacieerd dieet krijgen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.48 uur

 113. 104 kitje.

  Ik vroeg mij gisteren al af waarom ik geen D66 geluid hoorde in de media.
  Maar waarempel moet spuit 11 nog effe claxoneren.

  Reactie door sander — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.50 uur

 114. Sander: Het is alleen maar goed dat D66 dit wel doet. Wat zeur je nou?

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.51 uur

 115. Sander :klaag er dan terecht om dan de SP haar toeters niet heeft laten horen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.54 uur

 116. 115 maria.

  vind je niet dat we een beetje laat zijn met toeteren.
  En wat voor effect heeft het nu het grootste gedeelte geen hoorzitting wil.

  Dat is mosterd na de maaltijd.

  Reactie door sander — dinsdag 6 februari 2007 @ 22.22 uur

 117. Ik moet Roelf van Bergen hierin gelijk geven. Het parlement controleert, ONAFHANKELIJK!!!
  Dat kan en mag niet door een regeringsbesluit afgebakend of beperkt worden. Nu de coalitie dat toch probeert zou ik voorstellen dat gewoon naast u neer te leggen en als parlement gewoon een onderzoek naar de besluitvorming rondom de politieke en militaire steun aan Irak afdwingen.
  Het parlement heeft daar een eigen verantwoording in.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 6 februari 2007 @ 22.53 uur

 118. En mochten de regeringspartijen druk uitoefenen op leden van de tweede kamer dan zet zij druk op een onafhankelijk parlement. Dat alleen rechtvaardigd reeds een onderzoek.

  Reactie door Rob de kuster — dinsdag 6 februari 2007 @ 22.59 uur

 119. Wat mij betreft komt een onderzoek naar de oorlog in Irak er alleen niet wanneer de tweede kamer er na stemming bij meerderheid er toe zou besluiten om geen onderzoek in te stellen. Daar ligt de verantwoordelijkheid en nergens anders.
  Als een ONAFHANKELIJK parlement bij meerderheid van stemmen daartoe be-
  sluit.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 6 februari 2007 @ 23.05 uur

 120. De besluitvorming inzake Afghanistan mag wat mij betreft ook onder de loep worden genomen, trouwens. Sowieso stinkt de “war on terror.” Maar ja, dan stap ik een lijn over…

  Reactie door Johnito — woensdag 7 februari 2007 @ 1.49 uur

 121. De USA citizens beginnen een steeds grotere hekel te krijgen aan Sjors Bush… Geen wonder eigenlijk….

  Terroristen hebben al lang gewonnen, beat it

  leuk filmpje over amerikanen

  http://www.youtube.com/watch?v=HCkYfYa8ePI

  Reactie door Macros — woensdag 7 februari 2007 @ 12.22 uur

 122. Voor 350 miljard hadden ze zulke enorme Concentrated Solar Power installaties kunnen bouwen dat Amerika in zijn eigen electriciteit zou kunnen voorzien.
  Met die andere 300 miljard hadden ze elke Amerikaanse auto kunnen voorzien van een hydro-technische ( http://hytechapps.com/aquygen/hhos )aanpassing zodat ook hiervoor geen invoer van olie meer nodig zou zijn.
  Maar het gaat Global Warmer Bush natuurlijk niet om de toekomst. Hij kan toch niet zijn olie- en oorlogsvrinden voor de kop gaan stoten!

  Reactie door robbierobson — woensdag 7 februari 2007 @ 20.50 uur

 123. Vredesbeweging en de waarheidsbeweging.
  Die bijten elkaar regelmatig.

  Vrede kan er alleen komen als de mensen zich bewust worden van de propaganda die dagelijks op hen afkomt.

  Zo is het veel mensen al duidelijk dat 9/11 een overheidsondersteunde pretext voor de oorlogen was. Maar door de globalisten-elite gefinancierde vredesbewegingen willen niets horen en houden zich doof.

  Zo wordt de aanstaande oorlog tegen Iran niet genoemd tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van Stop de Oorlog

  [quote]Met debat & discussie over o.a.
  - Palestina & Libanon: geen vrede zonder rechtvaardigheid
  - Irak & Afghanistan: haal de troepen terug
  - Boekpresentatie: Imperialism & Resistance
  - Actueel ooggetuigeverslag uit Beiroet
  - Korte films over de oorlog in Libanon van zomer 2006

  Sprekers op deze avond:
  - John Rees (Stop the War Coalition)
  - Tariq Shadid (Palestijnse Gemeenschap Nederland)
  - Hajo Meyer (Een Ander Joods Geluid)
  - Miriyam Aouragh (Samen tegen Racisme)
  - Steven de Vries (Dwars, GroenLinkse jongeren)
  - Hans van Heijningen (Socialistische Partij)
  - Bart Griffioen (Internationale Socialisten)[/quote]

  In Amerika zijn er nu truthers die de bull bij de horns pakken :grin:
  en zich niet meer de mond laten snoeren.
  Ondanks nette verzoeken van 9/11 truthorganisaties om een paar minuten spreektijd om 9/11 onder de aandacht te brengen tijdens de demonstratie werd dit geweigerd. Dan maar zo:
  http://video.google.com/videoplay?docid=5655507896487906746

  Verdere info over 9/11: http://video.google.com/videoplay?docid=-6923428677107484936&q=911+mysteries
  http://www.waarheid911.nl

  Zelf ook lid van een vredesbeweging? vraag ze eens per email waarom ze niet over de Iran-situatie spreken of over 9/11 7/7 DU enz.

  Reactie door Karel — vrijdag 9 februari 2007 @ 13.02 uur

 124. 123 Karel.

  Ik kan mij maar 1 ding bedenken.
  Wij zijn in handen van de groot-industrielen en bankiers.
  Zij hebben niet voor niks alle media in handen.
  Een amerikaans bedrijf Carilylegroep waar Bush Sr en James baker lid van zijn.
  Die koopt de casema op hier in Nederland.
  wat voor belang zou de Casema nou hebben,behalve controleren wat je uitzend.
  Het brainwashen zou er ook wel bijhoren.

  Reactie door sander — vrijdag 9 februari 2007 @ 16.18 uur

 125. [...] van het nieuwe kabinet. Of nog gekker als je volgt wat Amerika tot nu toe heeft uitgegeven aan de oorlog in Irak en nog wil uitgeven de komende [...]

  Pingback door De malle molen van het leven » Blog Archive » Tegenstellingen — dinsdag 13 februari 2007 @ 10.07 uur