‘Slaafvrije’ chocola

Programmamaker Teun van de Keuken van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde mag claimen dat zijn chocoladereep, Tony’s Chocolonely, wereldwijd de eerste gegarandeerd slaafvrije reep is. Dat heeft de rechter in Amsterdam dinsdag bepaald.

Chocoladefabrikant Bellissimo had Keuringsdienst van Waarde in een kort geding voor de rechter gedaagd, omdat volgens deze onderneming nooit gegarandeerd kan worden dat chocolade “slaafvrij” tot stand is gekomen. “Gegarandeerd slaafvrije chocolade bestaat niet”, stelt Bellissimo. De rechter is het niet met die stelling eens. (Nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 februari 2007 :: 14.30 uur

65 Comments

65 reacties

 1. Zei ik al eerder elders, dat je over woorden kunt uitglijden?
  Enkele ‘vrijgekochte’ uitzendkrachten mogen die kleverige boel opruimen.

  Reactie door Siske — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.45 uur

 2. Wat is de volgende stap ….chocolavrije chocolade omdat chocolade verslavend werkt ?????.

  Reactie door Pool — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.52 uur

 3. Aardig om te horen. Prima om aan te geven dat er ook ‘slaafvrije’ chocolade gekocht kan worden en andere producten die ‘slaafvrij’zijn.

  Ik weet er niet het fijne van, maar kritisch als ik toch ben en provocerend vraag ik mij af of het wel chocolade is.
  Ik hou van puur. Als ik in een willekeurige winkel in dit land probeer lekkere pure chocolade te kopen dan zit er zeer vaak veel andere producten in dan cacao. Rara hoe kan dat toch?
  Ik vermoed dat die chocolade van Tony niet puur is. Er zal wel weer van alles aan toegevoegd zijn. Toevallig ook ‘Hollandse” melkeiwitten en sporen dit en dat? Wie weet het?

  Waarom, minister van volksgezondheid, worden we hier in dit land niet eens volwassen en keuren het voedselaanbod eens op puurheid. Er moeten altijd smaakversterkers bij, zoethouders en in verreweg de meeste restaurants ligt over elk gerecht een dikke laag saus waardoor je niet eens meer ziet wat je eet (dat was natuurlijk ook niet de bedoeling).

  Maar goed ik zal eens kijken of ik van de ‘slaafvrije’ chocolade kan vinden. Ben heel benieuwd wat er in zit. Hopelijk is dit niet weer een manier om gratis reklame te maken waardoor het product goed verkoopt en de heer van der Keuken daar vermoedelijk zelf veel slimmer van wordt dan de arbeiders die onder zijn contract staan. Maar misschien zit ik er wel helemaal naast. Wie weet het?

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.55 uur

 4. en die slaafvrije chocolade is ook nog eens hardstikke lekker. Ehh…verslavend lekker!!!

  Tony’s Chocolonely is o.a verkrijgbaar bij de Jumbo supermarkten.

  Reactie door Cees — dinsdag 6 februari 2007 @ 14.58 uur

 5. Doet mij denken aan de tijd dat ik in Amsterdam woonde. In jaren 60. Ik werkte toen 1 keer in de week op woensdagochtend als sjouwer bij een ondernemertje om zakken cacaobonen te lossen bij de Tjoklat fabriek. Ik zat nog op school en de rest van de week had ik nodig om te recupereren. Kapot was ik, met mijn tere gestel. Zakken van 50 kg. Kon ik in het weekend die zuurverdiende fl 12,50 er doorheen jassen. Vrijwillige slavernij zou je kunnen zeggen.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.39 uur

 6. L`écologiste @3
  Onlangs kocht mijn vrouw een cake bij de Lidle of de Aldi. “Boer’n cake” stond er op. Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat cake van meel, melk, boter en nog wat was gemaakt. Niets van dat alles. Deze was gemaakt van E120 E205 enz enz. Met kunstmatige dit en dat. En een hele riedel aan bestanddelen die in een plasticfabriek niet zouden misstaan. Het gekke was, hij was nog lekker ook.

  Toch knap van die chemische laboranten.:)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.49 uur

 7. Je darmen zullen wel mooi gloeien nou ;)

  Reactie door Peter — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.51 uur

 8. Hoeveel van de Nederlandse bedrijven zijn 100% slaafvrije?

  Reactie door khosrow — dinsdag 6 februari 2007 @ 15.56 uur

 9. @ 6 Gandalf,

  Toch geen space-cake? (geintje).

  Bijna alles is chemie. Ik ken iemand die beweert dat zelfs liefde chemie is.

  Ik ben nogal ouderwets en geloof dat wanneer je gaat klooien op micro, nano, pico-niveau je wel verdomd goed moet weten wat je doet. En ik vrees dat men dat in de meeste gevallen niet weet. Smaken kúnnen misleidend zijn. Ik bedoel wanneer het lekker is hoeft het nog niet OK te zijn. Maar goed ik ben de laatste decennia steeds wijzer geworden. Ik koop nooit meer een product zonder te kijken waar het vandan komt en wat er in zit.
  En moet zo uitkijken hè. Staat er bijv. fabriqué en France. Dan denk je lichtzinnig dat het uit Frankrijk komt. Ja, maar de jam (ik noem maar wat, of nog veel erger de honing) blijkt dan uit Oos-Europa te komen of zo (misschien wel dichtbij de kerncentrale vandaan). Bij geitenkaas controleer ik altijd of-ie niet uit Oost-Frankrijk komt en ga zo maar door.
  Met die honing dacht ik het gevonden te hebben. Honing uit Nieuw-Zeeland, tot iemand mij erop attent maakte dat de Fransen op Muroroa kernproeven hebben gehouden…

  Wanneer was er ook al weer radioactief besmet melkpoeder naar ik geloof Afrika geëxporteerd door ik dacht Nederlanders?

  Mijn laatste zuurtje:
  De generatie opgegroeid in de 60-er jaren is de eerste geweest die op zeer grote schaal is blootgesteld aan die E’s. De gevolgen merk je misschien pas bij je 65ste…

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.12 uur

 10. Heel mooi! Ik hoop dat goed voorbeeld doet volgen.

  Reactie door Rudy Nordhausen — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.26 uur

 11. paradox op onze eigen zwarte periode van slavenij

  Reactie door kebe — dinsdag 6 februari 2007 @ 16.43 uur

 12. Ach we slaven meer dan het halve jaar m belasting te verdienen voor de nietsnutten regering die het aanwend om noch meer traumatische gestoorde nutteloze azieligzoekers binnen te halen.
  Wie in deze wereld zijn nu de slaven??

  Reactie door s.porter — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.03 uur

 13. Haha! Bellissimo trapt in zijn eigen val!
  De reep van Teun is ook bij Dirk v.d. Broek
  te krijgen – wel duur trouwens – en het is melkchocola (vind ik niet lekker).
  De Keuringsdienst van Waarde is een geweldig
  programma, dat allerlei verkooptrucjes aan de kaak stelt: je blijft lachen!

  Reactie door Marjolein — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.10 uur

 14. Deze “slaafvrije” chocolade vind ik een prima actie, die duidelijk maakt hoe het e.e.a. in elkaar zit.
  En fabrikant “Belissimo” kan zich beter omdopen in “Brutto, Sporco i Cattivo” :)

  @ L’écologiste (9):

  Verliefdheid/liefde veroorzaakt inderdaad biochemische reacties. Daardoor “voelen” we het ook. Maar dit verschijnsel is daarmee natuurlijk niet “identiek aan” chemie.

  S.porter (nr. 12) is weer, zoals gewoonlijk, actief als provocateur. Het arme joch zal hieraaan wel verslaafd zijn…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.37 uur

 15. Kunen we svp beginnen met een onderzoek naar de bevrijding van de huidige slaaf van en verslaafde aan het VS beleid? Zie nieuw regerings akkoord.
  Het is onze taak JPB gedwongen af te laten kicken. Hij kan een nieuwe kliniek hiervoor, prima zelf bekostigen.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 17.54 uur

 16. Over chemie, liefde etc.
  Gedurende mijn studie (levensmiddelentechnologie) ben ik tot de conclusie gekomen dat een mens niet meer of minder is dan een grote wandelende klomp chemische reacties. Het is misschien niet de meest romantische zienswijze, maar dat heeft me niet weerhouden.

  Terwijl ik dit berichtje tik wordt overal in mijn lichaam adenosine-trifosfaat omgezet in adenosine-difosfaat, wat in m’n hersenen leidt tot elektrische activiteit en in m’n spieren tot beweging. Ondertussen vinden er in mijn spijsverteringsstelsel ontelbare chemische reacties plaats om de bloemkoolsoep die ik net heb gegeten te verteren.

  Eten bestaat op zijn beurt natuurlijk uit allerlei chemische verbindingen, van voornamelijk koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, zwavel en fosfor. En de nodige mineralen, zoals natrium, chloor, kalium, magnesium etc. etc.

  Niet dat dit de meest relevante bijdrage op dit topic is, maar het leek me wellicht illustratief…

  Reactie door Jan-Willem — dinsdag 6 februari 2007 @ 18.28 uur

 17. Hmm die de Geus heeft (waarschijnlijk niet via zijn reïntegreut bij het UWV (?) een met chocolade- en goudomrande baan bij het OESO in Parijs gekregen?
  En verdomd hoe komt het dat niemand op het idee komt, die man zijn paspoort in te houden?

  Reactie door Alex — dinsdag 6 februari 2007 @ 18.56 uur

 18. L`écologiste @9
  “De generatie opgegroeid in de 60-er jaren is de eerste geweest die op zeer grote schaal is blootgesteld aan die E’s. De gevolgen merk je misschien pas bij je 65ste…”
  Dan heb ik nog 5 jaar te gaan. Maar de basis die bij mij gelegd is in de jaren 50, wil zeggen dat ik als ukkie, peuter en kind straffe kost heb gegeten en daardoor mogelijk gevrijwaard blijf van enge zaken. Cola en chips e.d. bestond nauwelijks. Patat en frikadellen voor kindertjes lijkt mij ook niet alles.
  Over honing gesproken. Hier in Groningen is een imker die zijn honing verkoopt voor €0,50 per kg. Echt waar. Je komt echter wel op een wachtlijst. De man heeft maar één bij.:)

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 6 februari 2007 @ 19.03 uur

 19. @ 18 Gandalf,

  Hahahaha.
  Nou we verschillen niet zoveel jaren.
  Midden jaren tachtig hadden mijn ouders een koelkast en daar zat een fles Exota in. Ken je het nog? Help explosiegevaar.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 6 februari 2007 @ 20.11 uur

 20. TSJERNOBYL EN BLADSPINAZIE

  Op 16 april 1986 was er een ontploffing in reactor nummer 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Enige dagen later was bij de Centra in ons winkelcentrum de bladspinazie in de aanbieding. Weer een dag later kreeg iedereen die verse bladspinazie op de schappen had dan wel in de ijskast had liggen het advies deze spinazie niet te consumeren. Kilo’s van deze groene lekkernij werd er doorgedraaid. Mijn moeder, altijd gek op aanbiedingen, had iets lekkers gemaakt. Er zat geen enkele E stof in…wel CCCP’s

  Life is like a box of chocolate. You never know what you will get!

  Popeye groetjes Erik

  Reactie door erik — dinsdag 6 februari 2007 @ 21.07 uur

 21. @ 3 L’écologiste

  Volgens mij bedoel jij de echte pure chocolade, die met meer dan 60% cacao. Hellas, zie recept.

  Ingrediënten van Tony’s Chocolonely® reep

  Gewicht 1 reep
  200 gram

  Ingrediënten
  rietsuiker, vollemelkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, natuurlijke vanille, emulgator: soyalecitine (gegarandeerd gentech vrij), cacao: tenminste 30%.

  Allergie-informatie: glutenvrij
  Gemaakt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt.

  Reactie door Irma — dinsdag 6 februari 2007 @ 21.44 uur

 22. keuringsdienst van waren is een redelijk objectief en positief kritisch programma waarvan er veel te weinig zijn op onze nationale kwelbuis.
  opmerkelijk dat een eenvoudig product zoals chocolade,onderdeel is van slavernij en uitbuiting maar nog interessanter is om te weten dat dagelijkse gebruiks-voorwerpen en massaproducten met scheepsladingen tegelijk uit zuid-oost azie worden geimporteerd.
  deze producten worden door straatarme mensen tegen low cost opjaagtarieven in elkaar gezet in enorme fabriekscomplexen die de vergelijking met een strafkamp niet zouden misstaan.
  hopelijk zullen meer en grote groepen consumenten die overigens steeds meer zouden moeten willen consuminderen,ervan overtuigd raken dat fair trade veel grotere kansen geboden moet worden als nu het geval is.

  Reactie door visgert — dinsdag 6 februari 2007 @ 22.12 uur

 23. Vanavond de uitzending gezien,volgende week het slotstuk, de laatste zinnen:ik sta voor l*l want op de zakken staat ivoorkust.ik moet het nog zien en ben bang, dat ik in mijn leven geen eerlijk chocolade zal kunnen eten.

  Reactie door paul — dinsdag 6 februari 2007 @ 22.18 uur

 24. @ 21 Irma,

  Dank je.
  Nou dan zat ik er niet zo ver naast. Vollemelkpoeder….?

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 6 februari 2007 @ 22.36 uur

 25. @ 20 erik,

  Toevallig werkte ik toen in Frankrijk.
  Heb enkele specialisten gesproken. Paddestoelen: 17000 becquerel per kilo; melk van de koeien daar 900 becquerel. Even mengen en dan heb je 600 (niveau voor afkeuring was 300 maar is toen verhoogd naar 600; ook in Nederland!). Afgekeurde melk duikt jarelater op als melkpoeder in..Pakistan, India?

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 6 februari 2007 @ 23.04 uur

 26. ‘t Kan mij niet schelen wat er in zit, en door wie het gemaakt is en wie die cacoabonen heeft geplukt,……. ik vind chocolade gewoon lekker.
  Als je bij alles moet gaan stilstaan en nadenken dan kun je bijna niets meer eten want overal zit wel een “luchtje” aan, en op dit item toevallig een chocolade luchtje.

  Vroeger waren er van die freaks die biologische groente teelden, men huurde bij een boer een stuk land en gingen dat bewerken.
  Groente kweken zonder te bespuiten of wat maar ook, helaas de boer zijn aardappelveld lag er in de buurt en die ging vrolijk zijn aardappels bespuiten tegen ongedierte e.d. maar de wind blies dit bestrijdingsmiddel ook over het landje van die freaks, het heeft heel lang geduurd voordat men het in de gaten kreeg.
  Er is volgens mij niets gebeurd met deze mensen, althans ik heb er niets over gehoord.

  Reactie door Pool — woensdag 7 februari 2007 @ 0.41 uur

 27. @16 jan willem

  Ha,ha wat leuk jouw verhaal.
  Tja, de chemische mens!

  Reactie door Gloria — woensdag 7 februari 2007 @ 2.49 uur

 28. @9 L’ecologiste

  Die honing!! In koffie en thee doe ik altijd Acaciahoning. Die smaakt het minst naar ‘bij’, of zeg maar honing. Dat typische van honing vind ik niet lekker, dus vandaar Acacia. Ook de zoetste en prachtig licht van kleur.
  Iedere keer sleept mijn zoon 3 potten voor mij mee uit Groningen. (Jumbo) Acaciahoning is duur, dus vandaar! Ik zie dat de honing van bloemen uit Roemenie en Hongarije (mix) komt. Wat denk je? Safe??

  @ iemand
  Kan iemand die verstand heeft van chemie mij uitleggen WAARDOOR die chemische reacties op gang komen bij verliefde mensen? Spelen we daar zelf nog een rol in of zijn we alleen maar chemische slaven?
  Ik bedoel: is de chemische reactie een effect van liefdegevoelens of worden deze gevoelens opgewekt door de willekeurige dans van de chemie?

  Reactie door Gloria — woensdag 7 februari 2007 @ 3.04 uur

 29. PS L’ecologiste

  Ik neem alleen 72+ bittere chocolade.
  Schijnt nog gezond te zijn ook!

  Reactie door Gloria — woensdag 7 februari 2007 @ 3.08 uur

 30. @ 29 Gloria

  Wat is 72+ bittere chocolade nu weer, ik ken alleen maar 40+ kaas.

  Goeiemorgen trouwens

  Reactie door Pool — woensdag 7 februari 2007 @ 7.26 uur

 31. @ Gloria,

  Chocolade schijnt goed te zijn voor je stemmingen(ik bedoel humeur..), hoorde ik laatst. Weet niet of het waar is.

  Die Acacia honing komt heel vaak uit de Balkan. Daar is dacht ik wel wat naar beneden gevallen. Nu weet ik niet of honing van Acacia’s veel radioactiviteit bevat.
  Heidehoning denk ik wel omdat het radioactive materiaal moeilijk uitspoelt van wege de grote hoeveelheid organische materiaal in de bovengrond. Bijen bezoeken duidenden bloemen en zo hoopt het materiaal zich op in de honing. Bij bomen zoals de Robinia pseudoacacia zou het best allemaal kunnen meevallen.
  Als ik al honing gebruik dan is het Manuka bush, maar die is verschrikkelijk duur geworden (en ja komt uit het dichtbij Mururoa gelegen Nieuw Zeeland). Alleen in buitenland koop ik lokale honing.

  Van de meeste honing weet je nooit waar hij precies vandaan komt. Er wordt volgens mij vreselijk mee gesjoemeld. Ik weet bijv. dat in Portugal soms honing wodt bijgemengd met goedkope honing afkomstig uit andere landen.

  Alleen wanneer ik het lokaal koop in het buitenland waar geen wolk vorbij is gekomen durf ik het te gebruiken. En het is zo lekker!

  Maar zoals gezegd gebruik ik het niet meer vanwege mijn angst voor radioactiviteit. Bij De Traay controleren ze op pesticiden e.d. maar bij mijn weten niet op radioactiviteit en van de Keuringsdienst van Waren weet ik dat ze nauwelijks tot niet controleren.

  Wat Pool zegt herken ik. Veel mensen zeggen dat tegen mij dat wanneer je overal stil bij gaat staan dat je dan bijna niets meer kunt eten. Frank Zappa zong ooit over the dangerous kitchen. Onze overheid laat het aan ons over. Alsof iedereen de tijd en kennis bezit om het zelf uit te zoeken. De overheid moet veel beter voor ons zorgen.
  Ik vind dat er veel te veel met vrachtwagens heen en weer wordt geeden. Er wordt gigantisch geklooid met voedsel. Ik wil gewoon weten waar mijn eten vandaan komt. En wanneer van die freaks (ik was er zelf zo één begin jaren 70) niets meer gehoord wordt…Van mij dus nog wel, maar eromheen werd niet gespoten, althans toen niet.
  Ik vind ook dat biologische producten niet van een boer moeten kunnen komen die niet-biologische buren heeft. Dat is oncontroleerbaar. Ik ben groot voorstander van echt grote en dus goed controleerbare spuitvrije gebieden die minstens zo groot zijn als een regio. Bijv. de Betuwe in zijn geheel. Ik heb jaren geleden al eens voorgesteld om Ameland als proef te gebruiken voor geheel biologisch. Kijk dan kun je weer een beetje traditioneel boeren verbinden met goed natuurbeheer en gezonde producten. Mooie combinatie voor toerisme en kunnen de mensen meteen met eigen ogen zien wat dat oplevert. Dan gaan waarschijnlijk veel meer mensen zien dat dit de juiste weg is. En hoe meer mensen meedoen hoe goedkoper het wordt. Vergeet niet dat de bioindustrie heel veel krediet heeft opgenomen om de prijzen zo laag te houden. De laatste jaren zijn we begonnen met een beetje terugbetalen alleen de meesten zien nog steeds niet dat de lage prijs van een stukje vlees elders gecompenseerd wordt door hoge lasten voor drinkwater, en andere belastingen voor overheidsdiensten. Wanneer dat allemaal verdisconteerd zou worden in de kostprijs zouden biologische producten vermoedelijk goedkoper zijn. Ook weer een voorbeeld van gerommel en hoe transparantie ver te zoeken is. Het huidige kabinet wordt ook weer zo’n rommelkabinet. Ze kunnen nooit eerlijk zijn. Maar doordat ze het 10-100 keer achter de ellebogen hebben en duizend keer kontdraaien maken ze ook nog eens veel extra fouten (‘leugen’ op ‘leugen’ stapelen maakt uiteindelijk een onontwarbare som). En die extra fouten moeten uiteindelijk weer extra door de burger betaald worden bovenop de normale zaken.

  Bij de SP heb je daar veel minder last van.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 7 februari 2007 @ 9.26 uur

 32. Goedemorgen Gloria,

  Tja, in mijn mensbeeld zijn het de chemische reacties die de dienst uitmaken. Ook dingen als bewustzijn zijn gebaseerd op chemie. Het is wel een beetje ontluisterend om je te realiseren dat zoiets fijns als verliefdheid slechts een samenspel van hormonen en neurotransmitters is. Maar ik kan er goed mee leven. Je moet er gewoon niet teveel over nadenken, denk ik :)

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 7 februari 2007 @ 9.50 uur

 33. Ik ben blij dat teun van de keuken gewonnen heb.

  mensen die wel en andere merk repen eten zijn heelers dus kriminelen, en de fabriekanten ook want die laten de armen en om dat ze arm zijn zijn ze noot gedwongen om de kinderen te laten werken.

  die kinderen horen op school te zitten maar omdat ze maar 8 euro cent per zak caccouw krijgen kunnen ze de school niet betalen of voor hun zelf zorgen.

  en daarom heerst er daar gedwongen kinder arbeid waar ook nog bloed zweet en tranen bij komt kijken het zal je kind maar wezen die onvoerd wordt en met de sweep geslagen wordt om harder te werken voor die lullige 8 euro cent per zak.

  caccouw bonen is net zoveel waard als goud.

  MAAR WIJ WESTERLINGEN WILLEN NIET DELEN MET MET DE ARMEN.

  wij willen allen maar rijk worden en de armen blijven arm.

  die mensen die die bonnen plukken hebben zelf nog nooit en reep chacolade gezien of gegeten.
  dus weten ook niet hoeveel de echte waarden van de caccauw.

  ze worden gewoon vreet op gelicht door de chocolade industrie.

  moet je eens voor stellen je heb hard gewerkt heb van 7:00 tot 22:00 7 dagen per week dan ben je kapot dan ben je blij dat je op je zachte matras met je zachte kussen kan liggen om lekker zagt te slapen.

  maar die mensen dus ook de kinderen heelaas die komen thuis van hard werken en de zelfde uren hebben gedraait, DIE MOETEN OP EN PLANK LIGGEN OF OP DE GROND MET EN PLEESMET ALS KUSSENS.

  EN WEETJE WAAROM OMDAT ZE HET NIET KUNNEN BETALEN.
  terweil de caccauw en goud mijn is !!!!

  Reactie door Marimin — woensdag 7 februari 2007 @ 10.08 uur

 34. @ 33 Marimin,

  De ‘slaven’ waar jij het over hebt zijn de klos. Ik dacht dat we ooit ontwikkelingshulp juist om zulke redenen hebben bedacht.
  Eerst kwam het leger met geweld en toen kwam de missie om de zogenaamde ‘primitieven’ mak te maken door ze bang voor de Heer te maken. Daarna kon de fabrikant komen om ze uit te buiten.

  Afrika, ooit het kloppend hart dé tam-tam van de wereld en nu ver af gegleden dankzij die prachtige christelijke cultuur van soldaat, pastoor en kapitalist. De zogenaamd primitive mens zou de wereld nooit zo kapot gemaakt hebben als voornoemde drie-eenheid, die op slinkse wijze de geheimen uit de natuur ontfutselt heeft en ingezet voor technologie, en nu komt het, die in handen van de verkeerden is en op globale wijze het land en zijn bewoners kaal vreet. Help, the vandals took the handles.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 7 februari 2007 @ 11.16 uur

 35. @ 34 L’écologiste

  Hier noemen wij het ontwikkelingshulp, in die landen noemen ze het een crediet om wapens te kopen….

  Die mensen en kinderen die op die plantages werken weten niet eens wat ontwikkelingshulp is laat staan dat ze weten dat het voor hen is.

  Miljarden en miljarden euro’s en dollars zijn er in de loop der jaren naar Afrika gegaan voor ontwikkelingshulp en zie het effect,.. alleen stamhoofden en aabverwante artikelen zijn er schatrijk van geworden zie hun huizen, hun luxe bordelen, hun wagenpark enz. enz. enz.
  Het wordt eens tijd dat we stoppen met geld weggooien richting Afrika.

  Reactie door Pool — woensdag 7 februari 2007 @ 11.46 uur

 36. @ 35 Pool,

  Aaaaaaaargh, waar zijn toch de tijden van Tarzan gebleven?

  Kleingeestige, zuinige knieperds met enge denkwerelden sturen ons aan. Billy the Kid, de laatste vrije held, verslagen door de nette bankiers die Pat Garreth inhuurden. Het nieuwe wilde westen: de oude helden (nog echte mannen) ingewisseld voor kleingeestige nietszeggende onzichtbare mismaakten met hand op de remote controll sturen sturen maar gereverkeerden en aanverwanten waar leiden jullie ons naartoe?

  Het beloofd weer gouden tijden voor het Urker Mannenkoor!

  Reactie door L'écologiste — woensdag 7 februari 2007 @ 13.13 uur

 37. Stelling: iedereen die voor een baas werkt is slaaf.
  Vriendelijke groet,
  harsan

  Reactie door HARSAN — woensdag 7 februari 2007 @ 13.39 uur

 38. @30 Pool

  Ha, ha, ja maar jouw 40+ kaas gaat om het vetgehalte. De 72+ van chocolade heeft te maken met het cacaogehalte.
  Snappie? (Was zeker een grapje van jou!)

  Reactie door Gloria — woensdag 7 februari 2007 @ 15.41 uur

 39. @31 L’ecologiste

  Met al die honing-gevaren vraag ik mij af of het nog wel gezond is? Want omdat ik zo’n zoetekauw ben wilde ik niet teveel rietsuiker gebruiken in koffie of thee.
  Ben ik nu verkeerd bezig?

  Reactie door Gloria — woensdag 7 februari 2007 @ 15.44 uur

 40. @ Jan Willem (16):

  Maar hoe verklaar je nu dat mijn “chemische fabriek” bij de ene persoon wél als een gek tekeergaat, en bij de andere persoon niet of nauwelijks? Deze chemische processen zijn niet “autonoom” -daarvoor zou ook geen enkele verklaring kunnen worden gegeven- en worden kennelijk door iets anders aangestuurd, wat daarbuiten staat.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 7 februari 2007 @ 16.30 uur

 41. Weet je,miljoenen mensen eten chocolade en ook al zou het geen slaafvrije zijn…zal hun worst wezen..ze stinken met auto-s,vliegen over de steeds viezere wereld en haten onze weblogjes…er is nog veel te doen ! het eerste vonkje zullen we maar zeggen..Voorlichting zou veel doen,niet gesponsord door die fabrikant dan..

  Reactie door eric — woensdag 7 februari 2007 @ 17.16 uur

 42. @ 39 Gloria,

  Kijk ik weet niet alles zeker.
  Persoonlijk kies ik voor rietsuiker in plaats van honing, ook al hou ik heel veel van honing. Als ik niet precies weet waar die honing vandaan komt (en dus ook of er niet is bijgemengd)is het voor mij een probleem.
  Daarom kies ik voor rietsuiker.
  Lyle’s golden syrup at ik graag maar dat heeft mijn vaste winkel niet meer. Weet niet waar je het nog kunt krijgen. Is heerlijk zoete stroop voor op de boterham en is ongeveer zo lekker als honing, maar honing is anders. Een Bordeaux smaakt anders dan Sherry om maar wat te noemen.
  Baklava en aanverwanten..ja ik weet je houdt ervan, ik ook.
  Je neemt een risico, maar heel soms eet ik het toch. Het is zo lekker!

  Kortom, ik zou zeggen ga zoveel mogelijk over op rietsuiker en af en toe pak je honing en dan het liefst wat ongevarlijk lijkt.

  Meer kan ik je niet meegeven. Kernenergie mag dan wel CO2 vriendelijk zijn, wanneer het een keer fout gaat heb je er eeuwen last van. Pollonium heeft korte halfwaardetijd maar wat er in de kerncventrale zit blijf je generaties lang last van hebben.

  Sorry lieve Gloria.

  Groeten van l’écologiste die wat minder actief zal gaan worden. Maar hij blijft tot de verkiezingen nog wel posten, daarna een stuk minder. Hij moet waarschijnlijk weer wat klussen gaan klaren. Is hij ook wel weer blij mee. Maar dit blog zal ik niet vergeten en regelmatig wanneer het kan bezoeken.
  Ciao,

  Reactie door L'écologiste — woensdag 7 februari 2007 @ 19.36 uur

 43. @ 36 L’écologiste

  Het Urker mannenkoor is ook niet meer wat het geweest is, vroeger zong men nog vissersliederen, nu met de nieuwe generatie koorzanfers openen ze bij elk concert met het lied ….”Cocain round and a round my brain” zeg maar zo, ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is.

  @ 38 Gloria

  Nee Gloria, ik heb nooit van 71+ chocolade gehoord, jij bent de eerste van wie ik het hoor.

  Trouwens ik ga nieuwe posters plaatsen dus vanaf morgenavond kun je jouw russinnen bewonderen.
  Wist je dat Old Henk ook zijn foto’s gaat publiceren, hij zal jou dat wel laten weten.

  Verders allen een prettige avond.

  Reactie door Pool — woensdag 7 februari 2007 @ 23.21 uur

 44. @42 L’ecologiste

  Oooh L’ecologiste… ik ga je voor straks nu al missen.
  Neem overal je laptop mee naartoe!
  Blijf bij ons!

  Reactie door Gloria — woensdag 7 februari 2007 @ 23.40 uur

 45. @43 Pool

  Ik kijk ernaar uit. Maar doe ook nog een flinke portie Russen!
  Ik weet dat vrouwen manhaftig kunnen zijn, maar mannen zijn om naar op te kijken.
  Tarzan was mijn lievelingsfilm… vandaar Jezus nu! Ik val altijd op de sterkste!!

  Reactie door Gloria — woensdag 7 februari 2007 @ 23.45 uur

 46. L’ecologiste
  Ik heb Lyle’s golden syrup in de kast staan.
  Hééeerlijke snoeperij.
  Ik wens je een leuke klus en ik sluit me aan bij Gloria, blijf er BIJ!

  Reactie door Elsemie — woensdag 7 februari 2007 @ 23.51 uur

 47. Ik ben verlaaft aan chocolade is dat wat.

  Reactie door Henk — donderdag 8 februari 2007 @ 6.04 uur

 48. @ 46 Elsemie 44 Gloria,

  Dank voor jullie reacties. Ik ben van plan regelmatig terug te keren op dit nest.
  Elsemie, kun je me en adres geven waar jij die Lyle’s vandaan haalt? Mijn vriendin en tegenwoordig vrouw, neemt ze wel eens me uit Engeland, maar daar komt ze slechts 1x per jaar.

  Trouwens chemie hier en daar en overal, maar wie is de beweger? De Eerste Beweger? Gloria had jij daar geen antwoord op?
  Waar komt het worden vandaan? Leven is altijd weer worden. Met aldehyde kun je wellicht aminozuren maken en vandaar weer eiwitten. Wat bliksem door de oersoep (doe de Miller proef). Heb wel eens wat in die richting gedaan bij een prof van de NASA. Exobiologie noemen ze dat.

  Maar nu even concentreren op 1 ding:
  We gaan op 7 maart een nog grotere klap uitdelen dan afgelopen jaar!!!

  Reactie door L'écologiste — donderdag 8 februari 2007 @ 11.35 uur

 49. Heel goed initiatief van die Chocollony.
  Maar pas op, Tony, wordt niet te groot en bedreigend voor de gevestigde orde.
  Anders vergaat het je net zoals met de Amerikaanse uitvinder van de waterstofmotor met ingebouwd electrolyse-systeem:

  http://waterpoweredcar.com/stanmeyer.html

  Reactie door robbierobson — donderdag 8 februari 2007 @ 14.50 uur

 50. Of de ontwikkelaar van ‘koude fusie’ waardoor energie uit water op grote schaal mogelijk is:

  http://www.pureenergysystems.com/obituaries/2004/EugeneMallove/

  Reactie door robbierobson — donderdag 8 februari 2007 @ 15.17 uur

 51. @ L écologiste
  Ik doe geregeld marktonderzoek en ik weet het niet helemaal zeker meer maar ik dacht die supermarkt die ook zo heet als “onze” Jan en met een boom in de achternaam.
  Het was overigens het enige wat ik daar heb gekocht. Ik gebruik hem heel spaarzaam omdat ik nogal heftig reageer op “zoet”, maar als smaakmaker in b.v. een dressing zeer aan te bevelen. Verder staat er veel TOMAAT op het menu, dat is dus echt hééééél gezond en bovendien stimuleert de aanwezige melatonine een goede nachtrust. Zo WORDEN WIJ iedere ochtend goed WAKKER!

  Reactie door Elsemie — donderdag 8 februari 2007 @ 17.16 uur

 52. @ 51 Elsemie,

  Dank je. Dus JL. Nooit gewwest, eens kijken waar ik die kan vinden.
  Tomaat vooral tijd lang bakken/koken dat schijnt gezond te zijn.

  net nog gedraaid:

  Mange des tomates mon amour van Jack Ary

  Reactie door L'écologiste — donderdag 8 februari 2007 @ 21.29 uur

 53. Ik luister nog ter afsluiting:

  “Laat me”
  van Ramses Shaffy

  opgedragen aan JPB

  Reactie door Elsemie — donderdag 8 februari 2007 @ 22.56 uur

 54. Toevallig deze week een reep chocolade uit Venezuela gekregen van een vriend. Dit was de eerste echte chocolade die ik ooit heb geproefd. Meer dan 73% cacao. Goddelijk! Memorabel!

  We vreten hier staven suiker! Zoals alles suiker bevat. Kijk maar naar wat in die potjes en zakjes zit: WORTEL of SUIKER. Is goedkoop. Als het maar zoet is. Om maar verslaaft te worden.
  Normaal voedsel kennen we hier nauwelijks nog.

  Op een dag gaan we hier nog Soylent Green eten…
  Must See film voor alles van voor bouwjaar ’73
  http://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green

  Reactie door MijnZus — vrijdag 9 februari 2007 @ 1.40 uur

 55. @48

  Oke L’ecologiste in wording! Zullen we het ooit ZIJN? Ik ben benieuwd wat zijn zal worden…

  Wie is JL??? Jan Lindeboom? Jan Lariks? Jan Lepelboom? Jan Lijsterbes? Ken ik niet!

  Reactie door Gloria — vrijdag 9 februari 2007 @ 2.03 uur

 56. @54 PS

  Jan Lidl?

  Reactie door Gloria — vrijdag 9 februari 2007 @ 2.04 uur

 57. @ 54 Mijn Zus
  Soylent Green? Die film kende ik nog niet! Bedankt voor de tip!
  De plot zo eens lezende, bekruipt me het idee dat we al halverwege deze film leven.

  Reactie door robbierobson — vrijdag 9 februari 2007 @ 13.11 uur

 58. @ 56 Gloria,

  Hahaha Jan met de korte achternaam..
  Had even gekeken op supermarkt.nl en vond Jan Lindenboom. Ken ik ook niet maar daar kun je Lyle waarschijnlijk vinden.
  Ik ga binnenkort op onderzoek uit.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 9 februari 2007 @ 14.41 uur

 59. @58 L’ecologiste

  Nog een keer suikerzeuren, L’ecologiste.
  Wat is goed aan honing en wat is goed aan suiker? Dat laatste leek mij slecht in ieder kopje koffie en/of thee. Dus ik wilde het wat minder suikerrijk aandoen. Ik dacht dat honing beter door het lichaam wordt opgenomen en minder schadelijk is. Als ik nou in een winkel de Oostblok-honing vermijd is dan honing altijd beter dan suiker?

  Reactie door Gloria — vrijdag 9 februari 2007 @ 23.31 uur

 60. @ 59 Gloria,

  Was het weekeinde weg dus ik reageer beetje laat.
  Suiker is een drug. Maar er is zoveel een drug. Koffie, thee, alcohol, wiet, Bryan Ferry zong zelfs dat liefde een drug is…

  Persoonlijk hou ik nogal van bier (echt bier dus) en wijn. Daar zitten ook veel suikers in (alcohol is bijna hetzelfde).
  Persoonlijk zou ik zorgen niet te zwaar te zijn dus niet veel te eten maar af en toe moet je gewoon er even uitknallen. Geniet vooral en zorg voor kwaliteit en laat die kwantiteit maar zitten.
  Als jij honing lekker vindt moet je zeker af en toe honing gebruiken. Misschien komt er ook een dag dat je er minder van wilt. Dan ga je gewoon minder gebruiken toch.
  Het blijft een persoonlijke zaak, maar wanneer je zoals ik bang bent van radioactiviteit en wanneer dat nu eenmaal slecht gecontroleerd wordt zou ik er heel erg mee oppassen. Je weet hoe ze zijn. Het gaat hun alleen maar om geld. En wanneer de politici er niet meer onderuit kunnen gaan ze pas wat doen, vgl. fijnstof en volksgezondheid 25 jaar te laat.

  Voor de rest hoef ik je niets te vertellen. Zoals jij bent is het lijkt me heel goed. Je bent een echt mens en je leeft elke dag. En daar gaat het wat mij betreft ook om.

  O ja het is trouwens Jan Linders en niet Jan Lindenboom, mocht je daar wat rietsuikerstroop willen scoren.

  Schubert: Der Lindenbaum. Prachtig lied trouwens.

  Reactie door L'écologiste — zondag 11 februari 2007 @ 18.51 uur

 61. @60 L’ecologiste

  Heel bedankt! En nee, ik ben helemaal niet zwaar, integendeel. Vandaar dat ik mij nogal veel kan permitteren. En dat is het probleem, ik houd van snoep. Tum,tum en hartjes en maxi-zakken Biggetjes en ja… honing.
  Ik ga zoeken naar honing die ‘veilig’ is. Bier is niet voor vrouwen heb ik geleerd en ik vind het ook zelfs vies. Een wijntje bij het eten af en toe, maar ik houd niet echt van alcohol.
  Verder eet ik weinig, maar gezond. Enfin, L’ecologiste het vege lijf moet toch onderhouden worden. En zo te lezen doe jij dat helemaal bewust. In mijn ‘rijke’ tijd haalde ik in de biologische winkel wekelijks een groentepakket en kocht ik van alles daar. Maar nu -in armoede- is dit onmogelijk geworden.
  Dag L’ecologiste!! Ik wens je een heerlijk leven toe samen met je vrouw.

  Reactie door Gloria — maandag 12 februari 2007 @ 0.21 uur

 62. Weer een zieke discusie waar gaat het over!
  negrzoenen de winkel uit zwarte pieten die slaaf wakker maken in sommige debielen die andere kleur hebben !
  en nu weer chocolade slaafjes ik word ziek van nederland en hun gezeik!
  wat een verschrikkelijk zeik land hebben we toch je zou zo gaan emigreren!

  Reactie door michel — woensdag 14 februari 2007 @ 10.50 uur

 63. Geweldig vind ik dit!, weer een stap in de goede richting…bedankt meneer van de Keuken!

  Reactie door cynthia — donderdag 15 februari 2007 @ 19.52 uur

 64. Nou Michel wat let je? En met jouw iedereen die zo denkt.. dan blijven namelijk mensen over die wel inzien dat er vragen gesteld mogen worden en dat er veranderingen gewenst zijn! Ach het is toch maar ver van je bed? jij doet dit werk niet?

  Reactie door cynthia — donderdag 15 februari 2007 @ 19.54 uur

 65. Wij houden in onze winkel een workshop slaafvrije chocolade paaseieren maken.
  Zo steun je Teun.s’-Hertogenbosch IJs en Zopie.nl 0618877177

  Reactie door annerie van der zalm — woensdag 21 maart 2007 @ 22.48 uur