Het mysterie van de honingbij

Honeybee

Amerika is in rep en roer. Of beter gezegd, enkele mensen met verstand van honingbijen. Afgelopen winter zijn er miljoenen bijen op mysterieuze wijze verdwenen, in meer dan 20 staten. En bijenhouders hebben geen idee waar ze zijn gebleven. Bijenkorven worden vol met honing en larven achtergelaten, maar de bewoners – of hun overblijfselen – zijn niet te vinden.

En dat is ernstig. Niet omdat er straks te weinig honing is, maar omdat de bijen zorgen voor het bestuiven van een groot gedeelte van de landbouwgewassen in Amerika. Maar liefst één derde van het dagelijkse Amerikaanse eten (tevens het gezondste gedeelte) is direct of indirect het resultaat van bijenbestuiving.

Ondanks de menselijke kennis is er nog geen alternatief voor deze ijverige insecten.

We count our pigs, our cows and our chickens (even before they hatch). The Agriculture Department, amid concerns about infectious disease and agro-terrorism, has even proposed establishing a national animal identification system, under which it could trace the origin of any animal in the food chain within 48 hours.

Yet honeybees, which contribute to our food chain in many more ways than any other animal species (and whose pollination makes available the alfalfa and clover processed into hay to feed beef and dairy cattle), are disappearing without a trace at a rate we can’t even measure accurately. Such obliviousness with respect to a precious resource in crisis might play well in a bad science fiction movie, but it’s truly alarming to see it in real life.

Lees het hele artikel in de NewYork Times.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 04 maart 2007 :: 9.34 uur

45 Comments

45 reacties

 1. Als ik in het land van Bush woonde zou ik ook liever gaan emigreren.
  Misschien hebben bijen wel de beste voelsprieten voor de bittere noodzaak te gaan moven uit een wereld waar niemand meer zoet gehouden kan worden door de smoesjes van een leider die niet deugt.
  Bijen met een beetje verstand verlaten zo’n wespennest toch?

  Reactie door Gloria — zondag 4 maart 2007 @ 19.13 uur

 2. Zouden er bovennatuurlijke krachten bezig zijn de VS te straffen.

  Reactie door Pool — zondag 4 maart 2007 @ 19.21 uur

 3. En nu maar hopen dat onze koning ook spoorloos verdwijnt. Want de koningin, laten we eerlijk zijn, is toch alleen goed voor bij de bijen?

  Reactie door L'écologiste — zondag 4 maart 2007 @ 19.24 uur

 4. Wie zoet is krijgt lekkers wie …..

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 4 maart 2007 @ 19.34 uur

 5. HET MYSTERIE VAN DE PVDA STEMMER

  zondag 4 maart 2007, 19.35 uur
  categorie: Binnenland, politiek milieu

  Nederland is in rep en roer. Of beter gezegd, enkele mensen die verstand hebben van PVDA stemmers. Afgelopen winter zijn er duizenden PVDA stemmers op mysterieuze wijze verdwenen.

  Het enige verschil met de honingbijen is, dat honingbijen echt onmisbaar zijn…

  Erik Sc

  Reactie door erik — zondag 4 maart 2007 @ 19.40 uur

 6. Bijen die zomaar verdwijnen. Ja het kan, en de oorzaak is menselijk ingrijpen:
  Het waren missionarissen die na de ontdekkingsreizigers de Europese Honingbij in Midden Amerika introduceerden. Tot dan toe kende men in Zuid en Midden Amerika wel honing van andere dan Honingbijen, maar de productie van die volken was erg laag.
  Het was in 1956 een professor in Brazilië die een Afrikaanse Honingbij introduceerde die productiever was dan de rustige Europese Honingbij. De kruising tussen deze twee subsoorten leverde echter uiterst agressieve bijenvolken op die terecht de naam “Killer Bee”kregen. Honderden mensen en duizenden huisdieren werden door dergelijk agressieve volken doodgestoken. Sinds 1956 heeft deze geafrikaniseerde Honingbij een niet te stuiten uitbreidingstocht gemaakt over het Zuid en Midden Amerikaanse continent. Overal waar imkers met rustige Europese bijen imkerden konden ze plots ‘besmet’ raken met Geafrikaniseerde genen. De Imkers in Noord Amerika poogden met man en macht om deze opmars naar de VS te stuiten, onder andere door langs de grens met Mexico en in Florida tienduizenden bijenwachten te installeren, die zwermen moesten opsporen en vernietigen (Toevallig loopt deze VS zone gelijk met een ander soort van opsporingsgebied!). Inmiddels zijn ondanks alle pogingen ze te stoppen deze agressieve bijen ook in de VS gearriveerd. En een van de kenmerken van deze bij is dat een volk plotseling als het bloeiseizoen voorbij is volgezogen de bijenkast kan verlaten en zich in het wild schuilhoudt tot het goede drachtseizoen weer aanbreekt. Dan gaan ze weer op zoek naar een nestruimte.
  In Suriname weet men sinds de tachtiger jaren van het nadeel een voordeel te maken, door de wilde volken weer in kasten te vangen bij het begin van het drachtseizoen.
  Dus imkers in de VS, snel op cursus naar Suriname!

  Reactie door Vincent Mulder — zondag 4 maart 2007 @ 19.45 uur

 7. Ik ben even wat op gaan zoeken en vond een nederlandstalig artikel (uit belgië).

  Ook in Nederland sterven bijenvolken omdat door de warme wintermaanden er teveel activiteit in de bijenkasten is t.o.v. het beschikbare stuifmeel in de natuur.

  In het artikel wordt een oproep gedaan om meer wilde bloemen en laatbloeiers te zaaien/planten zoals de chinese linde?

  Het artikel is geschreven door een imker.
  http://www.konvib.be/pers/150107%20sterfte%20onder%20de%20bijenvolken.pdf

  Reactie door Elsemie — zondag 4 maart 2007 @ 20.03 uur

 8. Biologieles

  Geweldig! Biologieles bij Jan op de weblog. Wie had dat gedacht? Had ik niet ergens gelezen dat Jan grote waarde hecht aan het onderrichten van mensen?

  Erik Sc

  Reactie door erik — zondag 4 maart 2007 @ 20.51 uur

 9. Ik ken het verhaal van de bijtjes en de bloemetjes.
  Dit is een zeer serieus probleem.
  Zonder bestuiving geen vruchten.
  Geen vruchten, geen eten.
  Ik denk of het voedsel wordt erg duur of de Amerikanen gaan afvallen…

  Reactie door Gekke Gerrit — zondag 4 maart 2007 @ 21.11 uur

 10. Zoals meestal in de natuur zijn het de dieren en /of beestjes die hun territorium reeds verlaten hebben, aleer de rampspoed daar is, en zeker die beestjes die in een achtbaan hun wereld kunnen verkennen!

  Reactie door Gonda — zondag 4 maart 2007 @ 21.25 uur

 11. De V.S. en China zijn de landen waar de grootste vervuiling plaatsvind.Dat zijn niet alleen de uitlaatgassen van de miljoenen auto-s en fabrieken,maar ook lekkende nucliaire installaties.Het Pentagon test aan de lopende band nieuwe wapens uit.Allerlei chemische reacties kunnen nieuwe virussen veroorzaken.Ook T.A.V. de astro-fysica kunnen invloeden op insecten en dieren invloed hebben.Wij moeten maar goed doorgaan met onze vervuiling,de natuur/moedertje aarde zal dat niet straffeloos accepteren

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 4 maart 2007 @ 21.26 uur

 12. Amerikaanse vuilbroed is een ziekte van het broed van de bijen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en is dodelijk voor bijenlarven. Bijen worden door hun poetsgedrag besmet met de bacterie, die vervolgens wordt verspreid tijdens het voeden van de larven. De bacterie is resistent tegen hitte en uitdroging.

  Wanneer de bacteriën zich eenmaal in de larve bevinden, tasten ze de larve van binnenuit aan, waarna de larve uiteindelijk sterft. De bacterie wordt binnen de korf verspreid door de voedsterbijen, waardoor alle larven besmet kunnen worden.

  Reactie door Arjen — zondag 4 maart 2007 @ 21.54 uur

 13. ‘t Zou zomaar het begin kunnen zijn van een ecologische rampenfilm. Onheilspellend bericht.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 4 maart 2007 @ 22.04 uur

 14. Beste Arjen als ik goed gelezen heb zijn het juist de bijen die zijn vertrokken, en dat de larven achterblijven wel en/of niet besmet met bacterien, 1 ding staat vast die larven zullen nooit geen bijen worden.

  Reactie door Gonda — zondag 4 maart 2007 @ 22.15 uur

 15. @14 Gonda,

  Beste Gonda, ik heb ook geen idee wat er nu precies aan de hand is, maar wellicht heeft dit er ook iets mee te maken. Het blijft inderdaad vreemd dat er geen dode bijen te vinden zijn.

  Reactie door Arjen — zondag 4 maart 2007 @ 22.43 uur

 16. KLIMAAT–VERANDERING

  KLIMAAT–VERANDERING : Heeft ook in Nederland desastreuze gevolgen voor de bijenvolken, die al in een rap tempo de laatste jaren massaal verzwakt zijn en uitsterven.
  Daarom een oproep aan: – bijenliefhebbers en imkers
  - imkerverenigingen en de overkoepelende bonden
  - alle mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn bij het insectenleven en de bestuiving van gewassen
  - de opdrachtgevers, de planners en de uitvoerders van aan te leggen of her aan te leggen beplantingen,
  - de instanties die zich bezig houden met de natuur, bosbeheer, streeken
  landschapsontwikkeling
  - ieder die begaan is met de natuur en het leven om ons heen. Om de daartoe vereisende beplanting aan te poten o.a. ::::
  - De bijenboom – Euodia familie, ook wel Tetradium ( o.a. Daniellii en Hupehensis ) een prachtig
  alternatief voor de maand september. De grote bloemtrossen leveren wekenlang stuifmeel op.
  - De honingboom – Sophora Japonica : hetzelfde verhaal als hierboven
  - Chinese linde : Tylia Henryana, een lindesoort die veel later bloeit dan onze lindesoorten
  Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer te vinden zijn.
  Het gebrek aan stuifmeel kan niet individueel worden opgelost. Het vraagt om een bewustwording
  en een handelen van veel betrokkenen.

  Reactie door Gonda — maandag 5 maart 2007 @ 2.27 uur

 17. Volgens het artikel in de Times, en ook volgens eerdere publicaties in oa Natuur en Techniek, is één van de allergrootste bedreigingen voor onder meer de honingbij het verschijnen van uitheemse soorten “roofdieren” zoals verschillende soorten mijten, en diverse ziekten, veroorzaakt door schimmels en bacteriën(voorbeelden van uitheemse dieren die de natuurlijke populatie verdringen zijn legio, ik noem maar de Spinkrab, die vanuit het hoge Noorden zijn opmars maakt, en niet te stuiten lijkt, terwijl hij veel inheemse soorten verdringt. Of de Victoriabaars in Afrika. Zie “Darwins Nightmare” voor meer van dat soort dingen).

  Ook insecticiden vormen een enorm gevaar voor diersoorten zoals de bij. Als deze stoffen zich éénmaal in de voedselketen bevinden, “beklimmen” ze vanzelf de ladder naar hogere diersoorten zoals de mens (een bekend voorbeeld is sterfte onder roofvogels door DDT). Er zijn diverse wetenschappers die hieraan (nu heb ik het over hormonen – vlees) de steeds vroegere eerste menstruatie van meisjes wijten (de gemiddelde eerste menstruatieleeftijd ligt hier tegenwoordig rond de 9 á 10 jaar).

  Soorten zoals de Afrikaanse bij doen bij het genoemde probleem in de Times niet ter zake, want ook deze dieren zorgen voor bestuiving, al zijn ze dan niet erg vriendelijk. Kreten dat radioactiviteit en dergelijke zaken “zomaar” tot mutaties kunnen leiden, of tot nieuwe virussen, zijn écht nogal vergezocht, en geven het geheel een bijbels tintje. Het verband met de astro-fysica, ofwel sterrenkunde ontgaat me ten ene male, en slaat eerlijk gezegd nergens op, dat is echt iets uit een B-film. Die mensen doen écht geen bizarre experimenten waar dit soort resultaten het gevolg van zouden kunnen zijn.

  Ik wil hier maar even ter verduidelijking zeggen dat wij, met ál onze wetenschap, op dit moment naar schatting slechts 1% van alle diersoorten op aarde “op de kaart hebben”, en daar vallen virussen niet onder, want strikt genomen zijn dat eiwitverbindingen, en géén levensvormen zoals bacteriën (er zijn ook meer onbekende virussen dan bekende!). Het zou ook iets kunnen zijn dat migreert met bij voorbeeld de Afrikaanse bij, of de Vuurmier, die ook aan een opmars op het Amerikaanse continent bezig is.

  Het eigenaardige aan het verhaal is natuurlijk het feit dat er géén volwassen bijen gevonden worden. Dat laat niet zo bar veel ruimte over voor speculatie. De Times noemt als mogelijkheid dat de bijen door omgevingsinvloeden zoals chemicaliën de kluts, en dus de weg kwijtraken, zodat ze hun korf niet meer vinden, en vervolgens verhongeren. Een interessant aspect in dit kader is misschien het feit dat bijen met name in het ultraviolette deel van het spectrum zien. Straling, óf net een verandering daarin, is misschien een andere mogelijke oorzaak dat de beestjes de weg kwijtraken.

  We moeten daarbij ook op het feit letten dat het artikel het heeft over bijen die voor bestuiving dienen te zorgen, en niet per sé voor honing, een tekort aan stuifmeel kun je derhalve uitsluiten (die korven staan op velden waar ze moeten bestuiven, ergo; genoeg stuifmeel). En meer laatbloeiers aaplanten heeft dan waarschijnlijk niets te maken met dit gegeven, en biedt dan ook géén oplossing.

  In elk geval is dit iets om je ernstige zorgen over te maken, want bijen zijn écht onmisbaar voor óns.

  Reactie door Maurice — maandag 5 maart 2007 @ 3.53 uur

 18. Ik denk dat ze nu op zoek zijn naar Jacques Tichelaar.

  Reactie door Farshad — maandag 5 maart 2007 @ 10.44 uur

 19. Niks …wetenschap…niks mistery…Bush heeft die bijen gewoon als geheim wapen naar
  Iran gestuurd.De achtergebleven honing gebruikt hij om rond de lippen van b.v.Balkenende en zijn zooitje te smeren.

  Reactie door Ger — maandag 5 maart 2007 @ 12.35 uur

 20. @17 Maurice

  Bedankt voor deze uiteenzeting. Met interesse gelezen.
  Konden de bijen het ons maar eens uitleggen… maar wat ze hiermee proberen te zeggen is dat er iets goed mis is.

  Reactie door Gloria — maandag 5 maart 2007 @ 15.10 uur

 21. @18 Farshad

  Ha, ha!!!

  Reactie door Gloria — maandag 5 maart 2007 @ 15.11 uur

 22. @19 Ger

  Het zou mij niets verbazen als de bijen een rol moeten vervullen in Bush’s oorlog!
  Wie weet zijn ze ingezet om de papavers weer tot volle bloei te brengen. Olie en opium…de religie van het volk van Bush!

  Reactie door Gloria — maandag 5 maart 2007 @ 16.52 uur

 23. Hele mooie foto van een heel vlijtig beestje!

  Erik Sc

  Reactie door erik — maandag 5 maart 2007 @ 20.47 uur

 24. Misschien zijn de bijen weggehaald door milieuactivisten om te voorkomen dat genetisch gemanipuleerde klaver- en koolzaadvelden andere ‘besmetten’.

  Reactie door Edward — maandag 5 maart 2007 @ 21.21 uur

 25. bijen zijn uiterst gevoelige diertjes,wiens hersenwerking met die van ons bepaalde overeenkomsten vertonen,in duitsland is er een onderzoek met bijen gedaan naar niet thermische inwerking, dus electromagnetische blootstelling, met een aantal results; de communicatievibratie voor bijen is 200/300 Hz, en ze blijken door hun lichaamsresonantie hypersensibel voor EHF-golven zoals door HAARP be-expirimenteerd wordt, middels een methode/apparaat wat de aardse atmosfeer,de ionosfeer/magnetosfeer kan beinvloeden/veranderen,alsmede een idem voor terugkaatsing van een extra high frequency signal.(EHF)zonder directie/intentie verlies.deze bijen konden nog weleens een bioindicatorslachtoffer zijn van HAARP.het is wellicht niet totaal contextueel; de klimachange/gewasbestrijdingsmiddelen/dect-straling/ompoling u.s.w. versterken mogelijk ook.
  waar die bijen dan gebleven kunnen zijn is mij een raadsel;tenzij in een iono/magnetosfeer vergaan?
  jan, scherp je michaelszwaard voor trans’formatie’! s.p.; zwerm uit!!met het echte divine zoet!

  Reactie door una voce — maandag 5 maart 2007 @ 21.49 uur

 26. @25 una voca
  Of je bent familie van P.Kouwes OF er zit een radiozender in je kies…
  Ik volg het niet dus… Verder denk ik dat Vincent Mulder @ 6 een plausibel verhaal heeft mijnsinziens.

  Reactie door MijnZus — maandag 5 maart 2007 @ 23.21 uur

 27. @ 26 MijnZus

  Una voce makes sense to me, als hij serieus is tenminste. Het lijkt science fiction, maar het zou niet het eerste (indirect)menselijk ingrijpen zijn dat leven op aarde beïnvloedt of vernietigd. Und so weiter veraadt dat hij wel degelijk Duitse vakliteratuur heeft geraadpleegd. Deze is meestal aardig betrouwbaar.

  Groet, Erik Sc

  Reactie door erik — dinsdag 6 maart 2007 @ 9.29 uur

 28. dat bijen verwijnen is een verontrustend fenomeen,wat vincent mulder en anderen zeggen kan in het contextuele meegenomen worden, marcel messing’s boek maakte op mij een diepe indruk (WordenWijWakker), ad electrosmog zijn al jaren vele adequate onderzoeken gedaan die echter geignoreerd worden, op pubmed (database med. research)staat gewoon dat blootstelling aan o.1 v/mtr al pathologisch risicovol kan zijn, terwijl de overall internationale grenswaarden veel hoger liggen, en dan ook nog dom genoeg op alleen thermisch effect bepaald, hieronder wat sites 2 see;
  http://www.001.be.cx/
  http://www.milieuziektes.nl/
  http://www.viewzone.com/haarp11.html
  geen zender in kies; amalgaam laten verwijderen;wel antenne in mio cuore…
  ben niet geporteerd van duitsland – hun vakliteratuur is echter grundlich,en ze lopen qua electropollutie maatregelen wel voor op ons.
  tijd voor transformatie!!

  Reactie door una voce — dinsdag 6 maart 2007 @ 10.25 uur

 29. de bijen die verdwijnen heefd in zekere zin te maken met het ingrijpen van de mens, kijk naar naar alle zendmasten en andere aparaten die straling uitzenden, het is bewezen dat bijen een kruispunt van aardstalen opzoeken, en daar hun volk vestigen, deze aardstralen hebben zeer veel invloed op de dracht van honing en stuifmeel,dus de bijen raken de weg in zekere zin kwijt doordat ze gestoord worden instabiele stralingen, daarnaast is stuifmeel de grootste natuurlijke buffer van (radio)actieve straling dit is ook bewezen, dus het ingrijpen van de mens gaat zn tol eisen op de aarde, we zijn rentmeesters van de wereld dat kunnen we ook zien aan de opwarming van de aarde, we moeten deze verdweiningen als een ernstige waarschuwing zien,geen natuurlijk evenewicht, is ook geen mens. dus mensen wees gewaarschuwd. het zijn tekenen van het einde

  Reactie door arjan — dinsdag 6 maart 2007 @ 10.26 uur

 30. Onze socialistische zuiderburen hebben ook een mening over het milieu.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Vonk.mht

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 6 maart 2007 @ 11.28 uur

 31. ervin laszlo was afgelopen zondag op tv; geen ‘bau’ scenario’s meer; business as usual,
  er is een kettingreactie (dank
  @30!)in de keten niet alleen qua natuur;van belang analogien in processen te detecteren, laszlo sprak over: in ieders belang te veranderen/andere waarden en nieuw bewustzijn/awakening & recognize/ iemand moet een visie hebben (zoals we moeten naar de maan-is gebeurd,etc.)weer een net zo groot project als toen/all interconnected via akashafield/denken&doen samengaan/duurzaamheid/zeeer urgent om intuitief te herkennen wat gecommuniceerd moet worden. laszlo is oprichter club van budapest.
  http://www.clubofbudapest.org/
  ik hoop op een internationale sei-(sociaal/ecologische/innoverende)alliantie.
  off topic; nieuw element ontdekt;grafeen,bruikbaar als supergeleider=>bouw supercomputers.
  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/33438068/

  Reactie door una voce — dinsdag 6 maart 2007 @ 12.09 uur

 32. @ Maurice:

  Een interessant, instructief verhaal, Maurice! Zo raken we hier ook een beetje “bij”.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 6 maart 2007 @ 13.56 uur

 33. @25 @28 @29

  Heb ik met belangstelling gelezen, en ik krijg nu plotseling het idee dat het misschien iets te maken kan hebben met die zendmasten voor mobiele telefoons (ik weet alleen even niet meer hoe de naam was), waar zo’n gedoe over was. Want ook dit soort zaken valt onder het kopje straling, een ding dat ik in mijn eerdere verhaal al als mogelijke optie heb genoemd.

  Ik mag wel zeggen dat ik dit een bijzonder constructieve discussie vind. Mijn dank aan iedereen.

  Reactie door Maurice — dinsdag 6 maart 2007 @ 15.43 uur

 34. Beste bijenvrienden, gans Amerika met zijn president inbegrepen hierbij sleuren is absurt! Heeft niets te maken met gezonde of zieke bijen. Ganse bijenvolken die uitsterven kunnen vele oorzaken hebben. Eén ervan is zeker de aantasting door varroa (luis die bloed zuigt bij de bijen en hun larven). Wat ook zeker is, is het feit dat bijen altijd buiten de nest gaan sterven.

  Reactie door Bergen Flor — dinsdag 6 maart 2007 @ 19.43 uur

 35. NOODKREET!!!!!!!!!!!!
  bijen kunnen ook op een andere manier verdijnen, namelijk door boeren die gewasbeschermingsmiddelen onjuist toepassen.Ik ben op deze manier vorig jaar zo al mijn bijenvolken verloren 32 stuks, schadepost 17500,- euro. Het akelige aan dit verhaal is dat de desbetreffende landbouwer zich verantwoordelijk acht voor de schade die hij aangericht heeft, maar de verzekering van de boer wil de schade niet vergoeden omdat in de veiligheidsfiches niet aangegeven word dat dit besrijdingsmiddel giftig of dodelijk is voor insekten en bijen, terwijl het wel in de veiligheidsfiches word aangegeven met een doodshoofd, dodelijk voor mensen, vee, en in het water levende organismen. Het lijkt me dan ook sterk dat bijen niet dood zullen gaan bij opname van dit middel. Omdat insekten en bijen niet genoemd worden
  krijg ik geen schadevergoeding, SP wat kunt u voor mij doen, want ik voel mij als imker
  en ook de bijen vogelvrij-verklaard. Deze praktijken moeten in de toekomst gestopt worden,en is dit voor de SP misschien een aanleiding om de wetten in deze te herzien en aan te scherpen,want er worden jaarlijks miljoenen liters van dit gif verspoten. Vanaf mijn twaalfde jaar ben ik imker en nu na 42 jaar komt hierin een abrupt einde,ik voel mij dan ook geheel ontarmd en ik heb geen financieele middelen om een proces aan te gaan met de verzekering. SP ik heb jullie met de verkiezingen niet in de kou laten staan, hopelijk laten jullie mij in deze nu niet in de kou staan.

  Reactie door Bé Kikkert — woensdag 7 maart 2007 @ 13.49 uur

 36. b. kikkert, heb je wel een rechtsbijstandsverzekering?; of iemand anders in jouw huishouden;dan geldt ie voor jou ook, dan is juridische hulp gratis,je kunt uit de gouden gids ook een free advocatenkantoor bellen voor advies/slimmigheidjes voor wat betreft dat insecten niet genoemd worden bij die veiligheidsfiches terwijl het toch om erkend dodelijk gif gaat, verder is het zo dat het eerste halfuur bij een advocaat gratis is. de landbouwer in kwestie is gelukkig zo fair dat hij zich verantwoordelijk acht voor de schade, wellicht kunnen jullie samen een geschil voorleggen aan de verzekering-of is er via jouw verzekering nog iets recht te zetten. of de ombudsman inschakelen.verder ben ik ‘t met je commentaar hier eens, en ik wens je heel veel sterkte man!!!

  Reactie door una voce — woensdag 7 maart 2007 @ 14.54 uur

 37. nog even overlegd met mijn dochter die fisc. recht studeert; ook wanneer de verzekering weigert de schadepost te vergoeden, is de landbouwer naar alle waarschijnlijkheid gewoon schadeplichtig. Middels een burgerlijk proces waarbij hij aangesproken zou kunnen worden op grond van een onrechtmatige daad (6:162 BW) of iets wat in deze sfeer valt, hierbij is een (pro deo?)advocaat echter wel verplicht. De boer had immers betere informatie moeten inwinnen omtrent dit product en (bij twijfel) overleg moeten plegen met zijn buurman (die imker is) vóórdat hij het middel veelvuldig over zijn gewassen uitspoot.

  Reactie door una voce — woensdag 7 maart 2007 @ 15.15 uur

 38. Ja ,dat is wat met die verdwijnziekte het ziet er niet best uit. Ik zelf heb ook een paar volken aan verloren. Maar gelukkig heb ik nog voldoende over. Het is niet nieuw dat dit gebeurd 20 jaar geleden was de verdwijnziekte er ook al. Toen werd er gezegd dat het wellicht door de nosema besmetting kwam. Nu hoor ik allerlei geruchten waar het aan kan leggen. Maar helaas we weten het niet. Wat de geafrikaniseerde bij betreft, Ja die is niet zo gemoedelijk als dat wij hier gewend zijn. Eens per jaar werk ik daar 4 weken lang mee. Maar er is goed mee te imkeren. En inderdaad komt daar ook de verdwijnziekte voor. In nov.. 06 heb ik het daar ook meegemaakt De kasten zijn dan volslagen leeg, geen bij meer te zien binnen 1 dag Waarom het in noord Amerika zo massaal voor komt .Joost mag het weten Wat ik wel graag zou willen weten is hoe men daar imkert en onder welke omstandig heden.

  Reactie door apiario — woensdag 7 maart 2007 @ 19.57 uur

 39. @ 38 apiario
  Als ik op apiario klik kom ik op een prachtige site over bijen.
  Joost en ik willen heel graag weten hoe het verder mer de bijen gaat.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 10 maart 2007 @ 0.11 uur

 40. Dag Elsemie,
  Nou dat gaat goed vooral van vandaag. De zon schijnt heerlijk en de bijen halen stuifmeel De afgelopen week heb ik er even in gekeken en er was al volop gesloten broed aanwezig. Ja, zins vorige week ontdekte ik deze site vandaar dat ik een beetje nieuw ben. Als uitzondering op het gebruikelijke bijenhouden doe ik een experiment met ronde ramen in de kast deze draaien iedere 12 uur een halve slag ,daar doe het motortje 2minuten over dus heel langzaam. Het afgelopen jaar heb ik er al mee gewerkt,en het stimuleerde mij het nog even voort te zetten Je zult wellicht afvragen wat er de bedoeling van is. Nu, de uitvinding is in Hongarije gedaan en ik probeer of het hier ook werkt . Tot op heden moet ik toe geven dat de bijen niet zwermen ,althans ze deden het niet hier In de vroege herfst toen ik de kast stil had gezet ,was er prompt een zwerm.Ook heb ik ontdekt dat de bijen een hekel aan hebben dat de koninginedop recht op staat, in plaats van naar beneden, ze knagen hem dan af ,dus geen zwermen.Verders beweerde men dat het een hogere opbrengst van honing zou geven .Nu de bijen halen er geen meer honing op, maar ze bergen het voor 30% meer op in de honingkamer
  Dus kan je inderdaad meer honing slingeren.
  Verders hebben varoamijten een hekel aan dat er wordt gedraaid ze zouden hun oriëntatie kwijt raken. Inderdaad zeg ik nu, dat wat ik proefondervindelijk gezien heb, is dat mijten daar niets van moeten hebben ,dat gedraai stukjes wat niet gedraaid werd daar zaten wel mijten in. Vandaar dat ik ook dit jaar zonder bestrijding door ga Iedere dag zal ik op mijn web-log als er aanleiding en interesse voor is het experiment laten zien hoe het verders verloopt Binnenkort gaat het draaien weer van start.
  Verders ben met genen geboren waardoor ik altijd makkelijk heb kunnen teken en schilderen Dus af en toe zal ik ook in het kader van de bijenhouderei
  er een platje bij tekenen of schilderen
  Regelmatig kom ik in Brazilie om de kennis over het wel en wee met de bijen daar te vergaren. Zodoende ben ik aardig op de hoogte wat de “killerbee”
  betreft
  Zo Elsemie dat weet je dan ook weer. en houd http://www.apiario.web-log.nl in de gaten.

  Met vriendelijke groet

  Apiario

  Reactie door apiario — zaterdag 10 maart 2007 @ 13.56 uur

 41. O,Ja Elsemie

  Over bijen in Brazilie kijk maar even op
  http://www.apiarioflorin.co.br Hollandse invloeden op het imkeren daar (bijenkorf)

  Apiario

  Reactie door apiario — zaterdag 10 maart 2007 @ 14.03 uur

 42. @ 40 apiario
  Het weblog is een prachtig beeldverhaal.
  Een reactie die ik plaatste kon ik nog niet terug vinden.
  Ik begrijp dat imkeren een prachtig vak is.
  Nu nog even naar de bijen in Brazilië kijken.
  Ik ben wat imkeren betreft een leek, daarom is het moeilijk voor mij om op het technische verhaal te reageren.
  Daarom is het ook een verassing dat uw verhaal op het weblog ook prachtige auarellen laat zien.

  Vriendelijke groet

  Reactie door Elsemie — zaterdag 10 maart 2007 @ 21.08 uur

 43. Beste Elsemien,

  Hoe het kan dat de reactie niet zichtbaar is geworden ? Oef ,…dat weet ik niet… ik zal probeer vandaag achter te komen.
  Elsemie ik maak fouten die veel mensen maken die al lang imker zijn, ze denken vaak dat een ieder dat dan wel weet. Dus niet. Mij excuus daarvoor Ik heb jaren lang elders op het net gepubliceerd en ben gewoon verder gegaan. En ik belicht nu wel moeilijke dingen ,maar later wordt het wel wat eenvoudiger.
  Zo heb ik hier een foutje getypt in het adres http://www.apiarioflorin.com.br (was de m vergeten)maar ik wist niet hoe ik het moest herstellen Of kan dat hier niet?
  Geniet van de aquarellen, en bedankt dat je heb gereageerd

  Reactie door apiario — zondag 11 maart 2007 @ 8.34 uur

 44. De indianen hadden het zonder wetenschappelijke achtergrond maar met een scherpe blik en gezond verstand goed door, zie onderstaande tekst.

  Want de Aarde is onze Moeder

  Als walvissen en dolfijnen dood aanspoelen aan de kusten,
  zwermen sprinkhanen de oogsten verslinden,
  legers mieren verdwaasd rondtrekken,
  trekvogels niet meer weten hoe ze moeten terugkeren naar hun plek van vertrek,
  bijen en vlinders uitsterven door vergiftiging van bloemen en bomen,
  als vele soorten planten en dieren zich terugtrekken uit het leven,
  weet dan blanke broeder, dat de laatste dagen van de aarde zijn aangebroken.

  Besef dat de boodschap die uw rode broeders u brengen om de aarde en alle levende wezens lief te hebben de enige mogelijkheid is tot overleving.

  De aarde is onze moeder en als u haar blijft verkrachten en leegroven,
  zal ze binnen honderd jaar haar kracht tonen.
  Dan zullen de aarde en de zee gaan beven,
  de rivieren als ratelslangen woest met hun staart slaan,
  zal de droogte uw oogst doen mislukken
  en zullen oorlogen over heel de wereld razen.
  Water zal uw land binnenstromen
  en hete, roodgloeiende modderstromen uit vuurspuwende bergen zullen over uw huizen komen.

  Als u deze verschijnselen ziet, weet dan blanke broeder, dat een terugweg niet meer mogelijk is.

  Big Eagle,
  opperhoofd van de Eagle-clan der indianen,
  in een toespraak tot het blanke opperhoofd van Washington op 4 juli 1912.

  terug
  Webstats4U – Free web site statistics
  Laatste wijziging op: 03-03-2007 22:37

  Reactie door Elles — woensdag 14 maart 2007 @ 13.17 uur

 45. Ik ben onder de indruk van wat er allemaal op deze site over bijen wordt vermeld. Een heleboel mensen hier lijken er echt verstand van te hebben. Helaas, ik niet, dus controleren kan ik het niet. Met het indianenverhaal @44 kan ik het helemaal eens zijn: het is de mens zelf die zijn omgeving naar de Filistijnen helpt. De manier waarop wij onze economie geregeld hebben (met de veel te grote vrijheid voor de ondernemers) heeft hier schuld aan. Maatregelen om de gevolgen hiervan te bestrijden komen per definitie te laat.

  Reactie door simbro — maandag 16 april 2007 @ 20.57 uur