Kaderscholing

Interview door Prem Radhakishun

Dit weekend is er weer een deel van de afdelingsvoorzitters van de SP ‘op scholing’. Op de kaderscholing was gisteravond tijd ingeruimd voor een lang en kritisch interview van mij door advocaat en programmamaker Prem Radhakishun. Het werd een diepgravend gesprek over de toekomst van de SP.

Interview door Prem Radhakishun

‘Kunnen jullie het activisme wel overeind houden?’, ‘Hoe voorkom je dat de partij steeds verder opschuift richting het politieke midden?’, en ‘Hoe zorg je dat je voldoende goed kader hebt en houdt als je zo snel groeit?’. Het waren interessante en belangrijke vragen, die ik mocht beantwoorden. Erg leerzaam, voor mij en ook voor de aanwezigen, zo hoorde ik na afloop.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 11 maart 2007 :: 0.03 uur

52 Comments

52 reacties

 1. ‘Hoe voorkom je dat de partij steeds verder opschuift richting het politieke midden?’ vind ik nog de boeiendste vraag.
  Waarbij het midden misschien nog niet eens het ergste is, het kleurloze midden is pas erg.
  En het is nu eenmaal zo dat echte invloed pas onder handbereik is als je ook de kiezer uit het hele brede midden aan je weet te binden.

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 10 maart 2007 @ 23.58 uur

 2. ik las net hoe vorige week de VS op slinkse wijze de Iraakse olie heeft overgenomen…dat is niet niks!…de belastingbetaler betaalt honderden miljarden voor oorlogen zodat bedrijven honderden miljarden winst kunnen maken..
  http://corpwatch.org/article.php?id=14391

  ik heb de SP er helaas (nog) niet over gehoord…ik zou graag willen dat de SP op dergelijke internationale punten wat meer van zich laat horen…kom op voor de belastingbetaler door bloot te leggen hoe de multinationals achter de schermen opereren!

  Reactie door Daan — zondag 11 maart 2007 @ 0.30 uur

 3. Kunnen jullie het activisme wel overeind houden?’, ‘Hoe voorkom je dat de partij steeds verder opschuift richting het politieke midden?’, en ‘Hoe zorg je dat je voldoende goed kader hebt en houdt als je zo snel groeit?’.

  Hoe?

  Reactie door Alie Dekker — zondag 11 maart 2007 @ 0.35 uur

 4. “Hoe voorkom je dat de partij steeds verder opschuift richting het politieke midden?”

  Simpel. Gewoon naar Alois luisteren.

  Reactie door Wilbert — zondag 11 maart 2007 @ 0.49 uur

 5. Ja, ik had ook graag de antwoorden willen horen, Jan.

  Reactie door Gloria — zondag 11 maart 2007 @ 0.51 uur

 6. Who the F*** is Alois?

  Reactie door Alie Dekker — zondag 11 maart 2007 @ 0.52 uur

 7. @5

  No idea!

  Reactie door Gloria — zondag 11 maart 2007 @ 0.54 uur

 8. Hoi Gloria,
  Wat zijn jouw gedachten over die vragen?
  De vraag die Twijfelaar beantwoord daar voel ik niet zo veel bij. Voor mij geld dat die ECHTE invloed niet ten koste mag gaan van mijn principes. Ik zou liever zien dat we niet opschuiven richting CDA/PVDA (het midden) maar steeds groter worden op baiss van wat wij denken dat klopt met ons geweten. Ik gooi maar wat in de groep.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 11 maart 2007 @ 1.01 uur

 9. Alois is voor mij een groot denker, Alie, ook al slik ik persoonlijk niet alles van hem als zoete koek. Ik waag het namelijk zelf ook om onafhankelijk van wie dan ook zelfstandig na te denken. Daar hoef je namelijk niet beroemd voor te zijn, toch?

  Of?

  Reactie door Wilbert — zondag 11 maart 2007 @ 1.07 uur

 10. En verder heb ik er spijt van, dat ik hem noemde. Misschien houdt hij helemaal niet van al die aandacht. Hopelijk vindt hij excuses nog steeds onnodig, nu ik impulsief weer een flapuit “moest” zijn.

  Reactie door Wilbert — zondag 11 maart 2007 @ 1.15 uur

 11. Alie 7
  Ik beantwoord de vraag niet, ik herhaal ‘m juist want ik zou het antwoord graag willen weten. De Sp als kleurloze middenpartij zit immers niemand op te wachten. Aan de andere kant kun je niet ontkennen dat de SP juist mede gegroeid is door af te stappen van sommige oude principes c.q. dogma’s.
  Er is toch niemand die gelooft dat de SP had kunnen groeien tot 25 zetels als er door de partij hardnekkig was vastgehouden aan de principes uit de jaren 60 en 70?
  Ik heb zonet uitvoerig zitten lezen op wikipedia over de SP. Of het allemaal waar is weet ik niet maar het leest in elk geval een stuk lekkerder dan het verhaal “mao in de polder” waarin ook de onstaansgeschiedenis van de sp is terug te vinden. Een goede karakterisering van een deel van de (wellicht nieuwe) aanhang : “maar ook mensen die eenvoudigweg het sociale element een warm hart toedragen en zich door het intellectualisme en ethisch moreel-liberalisme en individualisme van andere partijen elders niet – ook niet in andere linkse partijen – thuisvoelen.”
  Als we ooit in dit land nog zover komen dat het politieke midden bestaat uit aandacht voor sociale rechtvaardigheid en solidariteit mag wat mij betreft de SP daar bivakeren.

  Reactie door twijfelaar — zondag 11 maart 2007 @ 1.27 uur

 12. @10 Wilbert

  Waarom steeds die zelfcorrectie?

  Reactie door Sjaak — zondag 11 maart 2007 @ 1.43 uur

 13. @7 Hoi Alie

  Het antwoord van twijfelaar vind ik dubieus.
  Ik hoop met jou dat het gedachtengoed van de SP zo aanslaat dat de bevolking ZELF laat zien dat zij genoeg hebben van die middenmoot die stiekemweg steeds meer opschuift naar rechts.
  Juist dat moet het ‘volk’ niet bevallen en ik geloof stellig dat het rijpingsproces spoedig zo rijp is geworden dat het grootste deel van de bevolking vlucht uit die glibberige-midden-verlakpolitiek en gaat kiezen voor het heldere, gezonde politieke water, waar het goed zwemmen is voor IEDEREEN! Kom op lui: zwem mee met de SP.

  Reactie door Gloria — zondag 11 maart 2007 @ 1.44 uur

 14. @Sjaak, 11/03/2007, 1.43

  Dank. Je weet werkelijke worstelingen te detecteren.

  Reactie door Wilbert — zondag 11 maart 2007 @ 2.23 uur

 15. of toppic
  wat is er waar van de cia ontvoering/en in europa,,waarom hoor je die dingen alleen maar bij onze goede buren belgie/lichtpunt/
  terwijl het zelfs behandeld is in eu parlement?
  waarom zwijgt de nederlandse pers hier over,en meerdere dingen,,
  is het daarom dat de c!da/vvd/en nu ineens de pvd,a? geen onderzoek willen,inverbant met irak/en hun medewerking aan de cia martel vluchten,
  sorry maar ik ga dat c!da/vvd volk steeds meer verschrikkelijk haten,nagelang er steeds meer boven water komt,,
  dit stem volk is zo verschrikkelijk schuldig aan alles,als je willens en wetens stemt op dit soort moordenaars,wat een ???r volk.

  Reactie door ad — zondag 11 maart 2007 @ 9.25 uur

 16. en waarom duiken de namen massadonie/polen enz/dus voorheen oosteuropa/dus waar gevolterd wordt door de CIA, steeds meer op,de zogenaamde nieuwe lid staten,die wij door de neus geboort krijgen.
  en waarom wordt een diplomaat,door de engelsen zwart gemaakt en ontslagen? is dat het nieuwe europa,dat lijkt mij meer op het 60+ jaar geleden europa.

  Reactie door ad — zondag 11 maart 2007 @ 9.35 uur

 17. Ik ben er trots op dat iemand nog in nederland zijn woorden met gevoel kan uitdrukken!

  Zet em op SP!

  Gr
  een grote sp fan (haarlem)

  Reactie door Niels Limbeek — zondag 11 maart 2007 @ 9.58 uur

 18. Activisme houd je overeind door de lijn te volgen die nu is ingezet. Laat je regelmatig zien op de werkvloer en bij bedrijven en instellingen. Blijf praten met werknemers en werkgevers en de regionale/ provinciale SP geledingen. Door deze interacties onderhoud je volgens mij de wederzijdse betrokkenheid optimaal en creeer je de grootste politieke win-win situatie. Goed kader zit niet alleen in Den Haag. Genoeg goed kader in het land te vinden vermoed ik.

  Reactie door Gerrit — zondag 11 maart 2007 @ 9.59 uur

 19. Een voorbeeld van het opschuiven van een partij is wel te zien bij de.. VVD… want als je drie keer rechts gaat beland je uiteindelijk toch links.

  Goede morgen allen.

  Reactie door Pool — zondag 11 maart 2007 @ 10.35 uur

 20. @ 14 Wilbert

  off topic

  Mischien leuk om mee te nemen in je overweging omtrent het fileprobleem
  weet je nog op het item 7 X 30 meter.

  Belgische filerijders goedkoper verzekerd

  Uitgegeven: 10 maart 2007 09:45

  BRUSSEL – Belgen kunnen korting krijgen op hun autoverzekering als ze veel in de file rijden. Filerijders rijden namelijk langzamer, waardoor ze minder brokken maken.

  De Belgische verzekeraar Actel, die dit heeft gelanceerd, geeft de filekorting op basis van de woon- en werkplaats. Het bedrijf kiest hiervoor erkende fileroutes zoals de toegangswegen van Antwerpen, Brussel en Luik.

  Wie op een zondag in de file naar het strand vastzit krijgt geen korting, meldde Actel zaterdag.

  http://www.nu.nl/news/1003429/30/Belgische_filerijders_goedkoper_verzekerd.html

  Reactie door Pool — zondag 11 maart 2007 @ 10.43 uur

 21. Het voorkomen dat je opschuift naar het politieke midden. Het antwoord is heel eenvoudig: Kijk naar de PvdA en zeg tot jezelf zo doen wij het nooit.
  Hoe groter een partij groeit (en daar gaan wij voor) hoe meer PB’s (partij bonzen) er komen en die willen allemaal hun sporen zetten. Via de politiek hun loopbaan gaan bepalen. Blijf achter de partij principes staan want de partij zijn wij met zijn allen.
  Bezoek de partij vergaderingen en houdt ze wakker en bij de les. Er is nog een lange weg te gaan.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 11 maart 2007 @ 11.39 uur

 22. De SP is steeds gegroeid door zichzelf te blijven, opschuiven naar het midden is onverstandig en daarmee zou de SP afstand doen van zijn principes. Blijf dus links.
  Wanneer je zo snel groeit lijkt het vinden van goed kader mij inderdaad een probleem.

  Reactie door Bert — zondag 11 maart 2007 @ 11.58 uur

 23. Volgens mij kan je activisme overeind houden
  zonder naar het politiek midden te verschuiven. Ik denk dat als je sterke achterban door interactie die wederzijdse betrokkenheid onderhoud, (zoals gerrit @17 dat zegt) je als politieke partij best op het gladde ijs van dat politiek midden kan begeven.

  Of je moet jezelf de vraag gaan stellen of je in het kader van een Vakbond beter in je vel zit.

  De Stem-massa, stemt in het algemeen door ontevredenheid of machteloosheid.
  De passionele stemmer is vaak ook lid van zo’n partij en zal zo’n partij door dik en dun steunen.

  Zo’n kaderscholing lijkt mij overigens voor alle stedelijke afdeling een interessante scholing. Want eerlijk gezegt heb ik het vind ik het moeilijk onderwerp.

  Ergens geloof ik in wat ik in mijn eerste alinea zei, maar eenvoudig zal dit niet zijn.
  Eenmaal op het platform van het kabinet spreekt men een andere taal en meet men met ander maten. Waar het hem in zit weet ik niet zo goed daar ben ik politiek niet mondig genoeg voor.

  Maar als je als werknemer in de ondernemingsraad je draai heb gevonden is de stap naar een vakbond misschien wel logisch, maar de betrokkenheid met je vorige omgeving zal vervagen en een algemener karakter krijgen.
  Je krijgt dan te maken met andere tegenstanders andere belangen en besluitsvormen van grotere omvang en bredere maatschappelijk gevolgen heeft.

  Kortom dat je je wat meer moet afstemmen op de belangen van “Die Anderen” lijkt mij onoverkoombaar. En hoe ver ga je daar in.
  Mogelijk kom je tot de conclusie dat een oppositie het gene is waar je beter uit de verf komt. Toch zal dan alleen de passionele stemmer overblijven en de stemmer die de gewenste verandering in principes ziet wegzinken, zal verkassen naar een de andere Hoop.

  Ik denk daarom dan ook, dat het belangrijk is dat het activisme overeind moet blijven.
  Juist daar is waar de SP in uitblinkt, want geef toe hoe vaak heeft de SP eigenlijk niet helaas zeldzaam erkend het bij het rechte eind gehad.
  Het onderlinge kontact de interactie van de burger naar de partijen in alle regionen en andersom, dat heeft de partij gesterkt maar ook het meegroeien in de actuele belangen van het volk en dat betekend soms ook strijdbijltjes neer leggen.

  Reactie door kbo — zondag 11 maart 2007 @ 12.13 uur

 24. Kunnen jullie het activisme wel overeind houden?’

  Naarmate je ouder wordt, wordt het steeds lastiger. Gelukkig hebben we tegenwoordig Viagra waarmee de activiteit langer staande gehouden kan worden.

  Hoewel dit een gekscherend antwoord lijkt, is het dat niet. Toegegeven dat een woordenboek der beeldspraak wellicht ter hande genomen dient te worden
  om te begrijpen hoe het antwoord niet gekscherend was.

  ‘Hoe voorkom je dat de partij steeds verder opschuift richting het politieke midden?’

  Door vooral naar links te blijven hangen, M.A.W., trouw te blijven aan je principes.

  Dit lijkt een open deur en wel een heel eenvoudige antwoord echter….

  Sommige dingen moet je niet moeilijker maken als dat zij zijn, bovendien is trouw blijven aan je principes niet
  automatisch inherent aan het niet hoeven leren en verbeteren van standpunten.

  ‘Hoe zorg je dat je voldoende goed kader hebt en houdt als je zo snel groeit?’

  Door trouw blijven aan je principes niet automatisch inherent te laten zijn aan niet hoven leren en of verbeteren – aanpassen van standpunten. Of het verwarren ermee.

  Of mijn antwoorden de juiste zijn….

  Geen idee

  Het is wat mijn hart zegt.

  Jeroen Westerman

  Reactie door Medemens — zondag 11 maart 2007 @ 12.48 uur

 25. ALOIS DE ALWIJZE

  Beste Wilbert,

  Bij ons in de streek dragen vele mannen de naam Alois. Alois komt van Alwijs, hij die alles weet.

  Zo hebben wij een bakker die Alois heet. Hij weet hoe je zoete broodjes moet bakken…

  Dan ken ik nog een Alois Alzheimer. Wat hij precies deed ben ik vergeten.

  Tot slot was daar nog Alois Hiedler, de man die later zijn naam veranderde. Dit had hij waarschijnlijk beter niet kunnen doen. Het kostte miljoenen het leven.

  Groet, Erik Sc

  Reactie door erik — zondag 11 maart 2007 @ 13.17 uur

 26. @Erik

  Ik ken ook nog Alois Korakov. Die vent was bezopen. Hij was vergeten wat zijn voornaam was en noemde zich toen maar Alois.

  Reactie door Drob — zondag 11 maart 2007 @ 13.36 uur

 27. Zolang de SP vast blijft houden aan haar basisprincipes en blijft luisteren naar de mensen (o.a. door acties te ondersteunen, alles langs de SP-meetlat te leggen en vergeet de telefonische hulpdienst niet!) zal iedereen het linkse gedachtengoed in ere houden.
  Zoals die Wiarda Beckman meneer in Buitenhof al zei, we moeten niet alleen laten regeren door doctorandussen, maar juist ook door gewone mensen, volksvertegenwoordigers.
  Om te voorkomen dat die ondersneeuwen en onder de indruk raken van de hoogdravende taal die de andere partijen graag gebruiken, is er de scholing.

  Maar het blijft bij de SP altijd neerkomen op de 3 punten:
  - menselijke waardigheid
  - gelijkwaardigheid van mensen
  - solidariteit tussen mensen

  Reactie door Irma — zondag 11 maart 2007 @ 13.58 uur

 28. Drob,

  En jij hebt ook een slokje – waarschijnlijk Smirnoff – te veel op. Bedankt mijnheer Korsakov.

  Erik Sc

  Reactie door erik — zondag 11 maart 2007 @ 14.37 uur

 29. Off topic

  @ 14 Wilbert

  Weet je dat er nooit files zijn op snelwegen in Duitsland waar geen snelheidsbeperkingen zijn, dit moet in Nederland toch ook kunnen.

  Nu weet ik niet wat beter is voor het milieu,……. met een hoge snelheid binnen een half uur zonder file op de plaats van bestemming of na een uur in de file te hebben gestaan op de plaatst van bestemming aankomen.
  Het bewijs is geleverd,… hoe hoger de snelheid hoe minder de filevorming.

  Ik vind het wel fijn om met 250/260 km p/u over de Duitse wegen te rijden, ‘t schiet tenminste lekker op.

  http://nu.nl/news/1004142/21/Brussel_roept_op_tot_maximumsnelheid_op_Autobahn.html

  Reactie door Pool — zondag 11 maart 2007 @ 15.08 uur

 30. Ik denk dat de SP een belangrijke rem heeft ingebouwd om te ver naar het centrum van de politiek te schuiven. Door de vergoedingen grotendeels terug te laten storten naar de partijkas, houd je binnen je partij voornamelijk de idealisten over. De beweegreden van deze mensen om actief te zijn in de partij is de verbreiding van hun idealen. Zij zullen veel minder bereid zijn om water in de wijn te doen dan degenen die lid zijn van een partij vanwege vergoedingen of carrièremogelijkheden. En hiermee voorkom je dus afdrijven naar het midden.

  Reactie door Dirk — zondag 11 maart 2007 @ 15.08 uur

 31. @ 29 Pool 250/260 km/uur

  Was jij dat. En ik maar denken dat ik eindelijk eens een vallende ster had gezien!

  Erik Sc

  Reactie door erik — zondag 11 maart 2007 @ 15.31 uur

 32. 29 pool.

  hoorde je ook bij buitenhof hoe gemakkelijk Mr Timmermans praate over de millieu uitstoot.
  Dan betaalt toch nederland voor die landen als compensatie.
  Niet Mr Timmermans,maar de normale boerel?l is de pineut.
  Die gasten leven echt in een droomwereld.
  Alsof China/india en de VS ook maar 1 spatje daarvan aan zullen trekken.
  Laat ze eerst de alternatieven aanbieden die al zolang zwaar belast zijn.
  Wil je zonnen-energie dan betaal je heffingen.
  Wil je LPG,krijg je een zwaarder tarief.
  Het zijn leugenaars die de boel verdraaien.

  Reactie door sander — zondag 11 maart 2007 @ 15.59 uur

 33. Het is echt lente aan het worden, de slechtvalken zijn weer terug op het honk van vorig jaar. Er zijn nu twee eieren.

  Hier kun je alles volgen:

  http://www.planet.nl/planet/show/id=2219210/sc=19b33e

  Veel plezier

  Reactie door E.Krul — zondag 11 maart 2007 @ 16.17 uur

 34. @ 31 Erik Sc

  En dan nog niet het gas helemaal ingedrukt, wat betreft die vallende ster dat was die ge-chiptuned Ferrari F430 die mij zachtjes voorbij ging.
  Daar mag ik met m’n A8 alleen maar respect voor hebben.

  @ 32 sander

  Hij heeft lekker lullen, van zijn salaris zal hij het niet zo hard voelen, als de gewone mens weer extra uitgeknepen wordt om weer miljarden op te hoesten ook voor landen binnen de EU die, … a. geen geld hebben of willen uitgeven om uberhaupt iets aan die uitstoot te doen, en b. het geen moer kan schelen of er meer of minder uitstoot zal zijn in 2020 zolang wij idiote Nederlanders maar het gelag gaan betalen.
  Laat mister Co2 eerst eens nagaan of die ophef over het milieu wel gegrond is, schreeuwen dat de aarde vergaat kennen we al, mischien dat we allemaal in de ark van Noach plaats moeten nemen.
  En inderdaad als je wat aan schone energie gaat doen betaal je het gelag dubbel, precies zoal jij zegt…. LPG,.. driedubbel de wegenbelasting,. Diesel,…. dubbele wegenbelastong t.o.v. benzine.

  Wie verneukt wie

  Reactie door Pool — zondag 11 maart 2007 @ 16.56 uur

 35. beste pool,

  ik heb niet zo vaak in duitsland gereden – maar wel in de file gestaan. zal ik nooit vergeten. auto’s gingen over de vluchtstrook rijden waarop de politie optrad. het ging allemaal heel vlug, heel strak en streng. erg duits, maar zou voor nederland misschien ook wel goed zijn.
  komt jouw reactie voort uit de wens van europa dat duitsland ook een snelheidslimiet in gaat voeren?

  maar kloppen doet het dus niet.

  ik wil ook nog even op ad reageren; laatst schreef ik op dit web mbt de cia vluchten. er was toen net een uitzending geweest van vpro radio, die er – weer – aandacht aanbesteedde.
  het was de dag na het motto van het kabinet: samen leven, samen werken (of vice versa). de journalist zei toen:

  samen martelen

  heeft ook veel indruk op mij gemaakt.

  jij bedoelt waarschijnlijk tv en kranten. ik heb geen tv, noch kranten. toch goed geïnformeerd.

  Reactie door marga — zondag 11 maart 2007 @ 18.08 uur

 36. @Pool
  Een kleine correctie: als je een LPG G3 installatie hebt, betaal je nauwelijks meer dan iemand met een auto op benzine.

  Reactie door Paula — zondag 11 maart 2007 @ 18.55 uur

 37. @ 3 en @5…Alie en Gloria.

  ja, vind ik ook jammer, dat Jan zo weinig vertelt over zijn leerzame ervaringen binnen de kaderscholing. Okay…wij, weblogbezoekers kunnen dan wel ónze invulling geven op de gestelde vragen, maar daar gaat het niet om.

  We zijn min of meer aanhanger van de SP; onderschrijven het SP programma en de uitvoering ervan.
  Kom op Jan..laat ons ook iets weten over de invulling van je leerzame ervaringen !

  Als de SP het activisme overeind wil houden, hoe breng je dat over op het kader?

  Hoe voorkom je dat de partij steeds verder opschuift richting het politieke midden? Hoe hanteert het kader dit?

  Wat zijn je hulpmiddelen om het kader op peil te houden, wat kwaliteit betreft?

  Hoe ziet zo’n kaderscholingsdag/week-end eruit?

  De taken van het kader binnen de SP: spelen hier “hokjesgeesten” een rol? Weet de één wat de ánder doet en communiceert dit met elkaar?

  Deze vragen komen spontaan in me op, alleen al om het feit, dat ik weiger klakkeloos achter iemands ideologie aan te hollen.

  Kijk…wat Wilders doet, is me wel duidelijk. Het kleinste compromis of de geringste tegemoetkoming aan de gedachtengang van de PVV, kan voor mij aanleiding zijn om bij de SP af te haken.

  Daarom Jan…de SP pretendeert een “open” partij te zijn. Laat dan de duidelijkheid en helderheid op een sociale samenleving, blijken.

  Mijn ervaring met andere (regeringspartijen)politici is er een van: Kunt u me op weg helpen in dit of dat probleem? Het antwoord vóór de verkiezingen is; Ja, natuurlijk ! Het antwoord ná de verkiezingen is; Ja, natuurlijk, áls het maar niets kost !

  Ik hoop dat de SP wáár maakt, wat ze zegt !

  Reactie door franslj — zondag 11 maart 2007 @ 19.23 uur

 38. Paula.

  Wat zei U.

  Ook de vaste kosten voor het rijden op autogas zijn iets hoger. Dat komt onder meer door de hogere wegenbelasting voor auto’s op autogas. De overheid heeft dit nadeel deels ongedaan gemaakt door een jaarlijkse korting van 317 Euro op de wegenbelasting. Deze korting is echter alleen van toepassing op auto’s met een zogenaamde G3-installatie (dit G3 systeem is technisch wel mogelijk in de Jeep motoren, echter niet rendabel gezien de kostprijs). De automobilist moet daarnaast rekening houden met de aanschaf- en inbouwkosten van een autogasinstallatie. Die kosten moeten in de afschrijving van de auto meegenomen worden. De kosten voor de inbouw van een autogasinstallatie hangen af van het automodel, de gasinstallatie en het type tank. De prijzen variëren tussen de 1600 en 2200 Euro.

  Reactie door sander — zondag 11 maart 2007 @ 19.47 uur

 39. maar franslj,

  hoorde dick pels op radio 1 zeggen (2x) over het debat naar aanleiding van de nevenfunctie van mw arib dat de pvda het erbij liet zitten haar te verdedigen. maar dat marijnissen ….weet niet meer precies zijn formulering. maar marijnissen had het dus duidelijk voor haar opgenomen. en dat terwijl pels geen sp-er is. volgens mij is hij pvda lid.
  maar waarom zo geformuleerd, zo afstandelijk? als je lid bent dan kun je gewoon zelf invloed uitoefenen. geef je mening door aan het bestuur van je afdeling, discussier er daarover. we hebben een basisvisie: heel de mens. hier te downloaden volgens mij.
  ik vind het heel vervelend overkomen als mensen meteen gaan dreigen, voordat er zelfs dus nog maar iets is gebeurd.
  ik heb alle vertrouwen in de sp, niet alleen in jan trouwens.
  wij hadden laatst gedoe in de fractie. een buitenstaander had bij jan geklaagd dat hij onze vergaderingen niet bij mocht wonen. wilde hij wanneer het hem uitkwam. de partijsecretaris heeft teruggemaild: de fractie is alleen verantwoording schuldig aan de kerngroep(onderdeel van de afdeling), open voor alle leden van ons gebied. dat vind ik nou klasse.

  Reactie door marga — zondag 11 maart 2007 @ 20.07 uur

 40. marga 35,,af en toe zul je iets horen in de verte,,maar het valt mij gewoon op dat de laatste jaren,de zuiderburen,steeds meer over dit soort dingen raporteren,ok dan komt er soms een uitzending in nl achteraan van een minuut of 10.
  voorbeeld wij maken reklame over dat palmeiland,palm infest,de belgen laten even zien wie die exstreem dure gebouwen neerzetten,met paspoort ingenomen werkers,dan kunnen ze dus niet weg,met 3-6 op 1 kamer/nou ja kamer zeg maar varkens stallen,en gemiddelt 3 doden per week.
  dat het hele irak belijd op leugens bedrog en erger berust,dat het gemartel in cuantanamo de spuigaten uitloopt,met de gehele top van de usa aan het woordt,voorstanders en tegenstander,soldaten,en legerleiding die gewoon staan te liegen,+- een 3 kwartier++,,
  5 weken later een uitzending in nl van een kwartier,,dat er een cannadees ontvoert wordt en maanden later gedropt wordt ergens in de rimboe door de cia,en nu die uitzending van wederom die cia,die al tig jaren in de oostblok landen opereert,ook in de ahum rode tijd,dollars en dollars storten op rekeningen van zogenaamde groepen die tegen het bewind/regering zijn,
  enz,enz, kortom veelste wijnig info via tv,,ik denk dat dan er heel anders gereageert wordt op dat c!da,dat,dat de partij was en is die dat toestaat op nl grondgebied te landen en bij getankt? worden,zonder vragen.dus een echte moord partij,en hun blinde levensgevaarlijke recht exstremisten aanhang.

  Reactie door ad — zondag 11 maart 2007 @ 20.28 uur

 41. # 35 marga

  Ik heb zelden in Duitsland in een file gestaan, alleen tijdens wegwerkzaamheden en in de vakantieperiode als er een ernstig ongeluk was gebeurd.
  Verders kon ik op de snelwegen altijd goed doorrijden, en ik in heb Duitsland wat kilometers gereden.
  Ik ben voorstander van dat er binnen de EU totaal geen snelheidsbeperkingen moeten zijn of komen, want doordat iedereen dan sneller op de plaats van bestemming is hier bijna het hele fileprobleem mee opgelost.
  Files onstaan door langzaam en traag rijden.
  Het klopt dus wel

  @ 36 paula

  Vroeger reed ik op LPG (toen was er geen G3)en betaalde ik fl. 428,- per kwartaal aan wegenbelasting, en 30 cent per liter LPG, voor mij was het rendabel om op LPG te rijden.
  Ik weet niet of tegenwoordig die G3 gasinstallatie nog al aan de prijs zijn, ik weet wel dat er nog al wat problemen met deze instalaties zijn.

  Maar goed, als ik nu op G3 zourijden dan betaal ik per kwartaal 160 euro meer dan dat ik nu op benzine rij, dus dat is snel verdiend, en het prijsverschil tussen benzine en G3 is ook zo groot niet meer.
  Zou het verschil erg groot worden dan zou ik weer voor gas kiezen, maar op dit moment heeft het voor mij weinig zin, het zou ook onrendabel zijn.

  Reactie door Pool — zondag 11 maart 2007 @ 20.32 uur

 42. ps de vpro doet soms goede dingen,enz.
  het gaat mij er om dat de zogenaamde gevestigde goedbekeken ahum eo,en die andere politiek getinte uitzendingen er veel ste wijnig van laten zien,,dan gaat er bij mij toch het idee spoken dat ze bang zijn om de centen/tijd,
  en eerlijk gezegt veel mensen zien maar wijnig of niets van de uitzendingen van de vpro,zoals bv dat consumenten progamma,dat de europiaan? belazerd worden omtrent genetisch gemanupuleerdt voetsel,het verse pondje gehakt van een half jaar oud,uit afrika van een echte nederlandse koe bijvoorbeeld,enz,
  zo nu ga ik even terrug naar de realietijd?,harry potter begint net ;-)

  Reactie door ad — zondag 11 maart 2007 @ 20.41 uur

 43. He, zie ik daar een paar bekenden op de tweede foto, aan de linker kant. Enkele mensen van de mijn afdeling (Noord oost Fryslân)!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 11 maart 2007 @ 21.11 uur

 44. Daan @2

  Stel dat we morgen plots allemaal een alternatieve energie bron gebruiken, dan stort de hele wereld economie in mekaar.
  Het Kapitaal en de Olie onomstotelijk met elkaar verbonden en zijn dus de sleepboten in de haven.

  Met andere woorden de wereldmachthebbers zullen wel gek zijn zich daar in alle eerlijkheid in te uiten.
  Wind, water, lijnzaadolie, gas, water, suikerbieten noem maar op, het schijnt in dit hogewaardige technisch tijdperk nog steeds niet mogelijk te zijn.
  Zowel (nasa,leger) zullen we daar niks van horen.

  En wat me ook irriteerd is wat Bush daar doet in Brazilie. Het verbouwen van deze bieten gaat ten kosten van de laatste restanten van onze longen van de aarde.
  Hij zit daar zeker niet om het voor ons straks allemaal betaalbaarder en schoner te maken.

  Juist het groen op deze aardkloot, juist die planting, die koolmonixide omzet in zuurstof moet wijken voor aanwas, runderen, of elders skigebieden.

  En mocht het toch allemaal lukken, dan zul je zien dat de acijns op deze geweldige schone energiebronnen, de gewone man weer flink kopzorgen zullen bezorgen.

  Reactie door kbo — zondag 11 maart 2007 @ 21.26 uur

 45. uitgerangeerd

  Reactie door Maan Arkenbosch Fin.ec.ann.&Marktstrategie — zondag 11 maart 2007 @ 22.08 uur

 46. uitgerangeerd

  Reactie door Maan Arkenbosch Fin.ec.ann.&Marktstrategie — zondag 11 maart 2007 @ 22.08 uur

 47. @ 39. Reactie door marga — zondag 11 maart 2007 @ 20.07

  Ik lees Marga…”ik vind het heel vervelend overkomen als mensen meteen gaan dreigen, voordat er zelfs dus nog maar iets is gebeurd…” …bedoel je hiermee te zeggen dat ik de persoon ben die een dreigement uit?

  Als dat zo is, kan ik je geruststellen. Is niet als dreigement bedoeld, maar meer als waarschuwing voor het feit dat ik me niet in de maling laat nemen en dat weet Jan en de SP ook, hoor.

  Ik neem niets klakkeloos aan wat een ander uitspreekt en onderzoek zelf wel of het wáár is. Met mensen die, anders gezegd, kritisch zijn, kan de SP ook overweg, lijkt me.

  Reactie door franslj — zondag 11 maart 2007 @ 22.16 uur

 48. Vroeger had je nog de sociale academie, maar hoe en waar kun je NU nog leren wat sociaal is en hoe je daarnaar te gedragen en welke actie’s daaruit voort kunnen vloeien?
  Tijdens een uitzending op t.v. vandaag hoor ik dat er tegenwoordig op universiteiten hersenen gemeten worden van salesmanagers om aan te tonen of er een gebrek aan empathische activiteit is?!? Hoever is de mens dan al niet vervreemd. Het zullen wel werknemers van KPN, UPC en soortgelijke organische gezwellen, die gelukkig mag ik hopen nog niet uitgezaaid zijn.
  Empathisch vermogen, het zich inleven in de ander is een noodzakelijke vaardigheid om te kunnen overleven als groep in SOciAAl verband. Het is niet zo moeilijk als het lijkt hoor, een kind kan de was doen, helaas
  dwalen we gedurende de carrière en door onze ambities af van de weg. Die weg begint dicht bij jezelf en richt zich met hart én gezond verstand op de ander.

  Reactie door Elsemie — zondag 11 maart 2007 @ 22.24 uur

 49. @ 46. Reactie door Elsemie — zondag 11 maart 2007 @ 22.24

  Die weg begint bij jezelf, zeg je Elsemie en dat is maar al te wáár. Alleen…wie vertelt dat iemand afgedwaald is? Hoe? Let wel…de “afgedwaalden” laten zich vaak niets zeggen en gaan door op de ingeslagen weg.

  Inleven in een ander betekent ook, dat ik besef ontdek van angsten, verdriet, boosheid en afgeleiden van deze gevoelens. Maar wat, als ik uitsluitend met de ratio ben opgegroeid en opgevoed?

  Snap je…zeker goed bedoeld van jou, maar een van de moeilijkste thema’s voor onze huidige samenleving.

  Reactie door franslj — zondag 11 maart 2007 @ 22.44 uur

 50. [...] http://www.janmarijnissen.nl/2007/03/11/kaderscholingsweekend/ [...]

  Pingback door Weblog Arnout Hoekstra » SP Kaderscholing — zondag 11 maart 2007 @ 23.09 uur

 51. @ 49 franslj
  Wij begrijpen elkaar franslj,
  Hoe moeilijk is het om gehoor te vinden over zaken die er écht toe doen in het leven.
  De economische indoctrinatie is enorm en door tegengas te geven krijg je al snel de grootste rotzooi over je heen. Zie wat er vandaag gebeurde in buitenhof. Gesprekken waarvan je verwacht dat ze op het BiNNeNhof gevoerd worden. Nee op die laatste plek worden er alleen maar shows opgevoerd.
  Het zal nog wel gekker worden. De aanhouder wint is mijn stelling, blijven confronteren maar wel met respect en kansen creeëren.
  Ik blijf dat doen in mijn kring en oefening baart kunst. Scholing is belangrijk maar moet op bredere schaal en niet alleen politiek gericht. De essentie is denk ik dat je zelf weer verantwoordelijk leert dragen voor je beslissingen en de effecten daarvan t.a.v. jezelf en van de kring van mensen, familie nou ja, dat kan ook een andere hoeksteen of zwerfkei zijn. De politiek kan ook een middel zijn voor het bereiken van een sociaal geheel, maar het mag nooit een doel op zich worden. Wat mij betreft!
  Maar het blijft moeilijk.

  Reactie door Elsemie — zondag 11 maart 2007 @ 23.22 uur

 52. @ 50 aanvulling
  Ik bedoel dat de politiek nooit een doel mag worden.

  Reactie door Elsemie — zondag 11 maart 2007 @ 23.23 uur