Arbeidsrecht niet door Europa laten bepalen

“Wat is flexibilisering nu eigenlijk?” vroeg SP-Kamerlid Paul Ulenbelt aan minister Donner. “Is dat de 20- jarige caissière die eruit wordt gegooid en vervangen door een 17-jarige? Is dat de jongere die nu al zijn 7e tijdelijk contract heeft? Aan welke kant staat het kabinet? Aan de kant van de werkgeversclub VNO-NCW, die de aantasting van het ontslagrecht op de agenda van de komende ‘participatie-top’ wil hebben, of aan de kant van werknemers?”

De Europese Commissie heeft de aanval geopend op de zekerheden van werknemers, door voluit te hameren op verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het is alsof de EU-commisie niets heeft geleerd van het NEE tegen de Europese grondwet. Vaste arbeidscontracten moeten flexibel worden, ontslagbescherming verminderd. Koren op de molen van werkgeversvereniging VNO-NCW.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 17 maart 2007 :: 18.57 uur

100 Comments

100 reacties

 1. Wat betreft het ontslagrecht verschil ik met de SP van standpunt; ik ben voor versoepeling. Het huidige rigide systeem is niet goed, kleine ondernemers en werklozen lijden eronder. Bepaalde groepen werklozen (allochtonen, 50-plussers, langdurig werklozen, WAO-goedgekeurden) hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Werkgevers kijken uit met het aannemen van mensen, want ze zitten er na de inwerkperiode aan vast. Hierdoor maken deze groepen minder kans dan had gekund, en dat is jammer. Nu bouwen ze helemaal geen ervaring op, terwijl het mij beter lijkt om tenminste ervaring op te bouwen (ook al is de keerzijde dat ze sneller ontslagen worden, ze worden dus ook sneller aangenomen).

  Mijn oom heeft een eigen (klein) bedrijf, en komt maar niet van een werknemer af, die nu al een lange tijd in de ziektewet loopt. De rechter heeft beslist dat een passende baan binnen het bedrijf moet worden gezocht voor die persoon, maar hij is te labiel en moeilijk om van op aan te kunnen. Komt niet opdagen, etc. Hij weet zelf ook dat hij een probleem is, en vindt het vervelend, maar het lukt hem niet te veranderen. Intussen zit mijn oom aan hem vast, wat hem veel frustratie, energie en geld kost.

  Reactie door Ellen — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.42 uur

 2. De werkgevers en ook de vakbonden willen slechts Ubermensch op de werkvloer.

  Het is een zotte, dolgedraaide kapalistische wereld!

  AL DIE RECHTSE REGERINGEN ZIJN VUILE FASCISTISCHE ZWIJNEN.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.43 uur

 3. Ik heb altijd al bepleit om uit de EU te stappen, maar de noodzaak wordt nu toch wel duidelijk aangetoond.
  Die graaiers in Brussel denken alleen aan hun eigen zakken en hoe die zo snel mogelijk gevuld te krijgen.

  NEE = NEE tegen de europese grondwet,… het liefst ook nog eens,… NEE tegen de EU.

  Laten ze oprotten met hun regeltjes en pseudo wetten, wij zijn toch Nederlanders, wie denken ze wel dat ze zijn om de mensen nog meer te knechten en in onzekerheid te storten, weg met die snode plannen, en neem dat hele zwikkie in Brussel ook maar mee.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.43 uur

 4. regeringen zijn per definitie links.

  Reactie door Maurits — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.00 uur

 5. Sorry, ik bedoel natuurlijk “kapitalistische”

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.05 uur

 6. @ 1 Ellen

  Je oom is geen ondernemer maar een profiteur, hij wil alleen maar geld uit z’n personeel halen en verders niets.
  Als hij een echte ondernemer is dan weet hij ook dat ondernemen ook dit soort risico’s met zich meebrengt, en als hij dat niet incalculeerd dan deugt hij niet voor het ondernemersschap.
  Trouwens, ik zou als ik die werknemer was jou oom een flinke claim aanhangig maken wegens het niet uitvoeren van een gerechtelijk bevel, per slot van rekening heeft deze werknemer daardoor wel schade opgelopen.
  Het beste is dat jouw oom toch snel een baan voor hem binnen zijn bedrijf creeer voordat hij zijn toko kan gaan sluiten omdat z’n geld op deze manier snel opraakt, maar een goede ondernemer is hij beslist niet hij wil alleen maar de lusten en niet de lasten.
  En hoe hij over zijn personeel spreekt getuigt ook al van een mentaliteit ver onder de maat, beslist niet van een ondernemer.
  Maar je kan dat personeelslid toch ook niet aan z’n lot overlaten of hem opruimen.
  Een beetje sociaal gevoel moet toch kunnen.

  Kijk ik lees maar 1 kant van het verhaal en dat is dit………..

  maar hij is te labiel en moeilijk om van op aan te kunnen. Komt niet opdagen, etc. Hij weet zelf ook dat hij een probleem is, en vindt het vervelend, maar het lukt hem niet te veranderen. Intussen zit mijn oom aan hem vast, wat hem veel frustratie, energie en geld kost.

  probeer ook eens duidelijk te krijgen wat die werknemer wil en niet wat je oom wil, want dat is wel duidelijk.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.07 uur

 7. ondertussen dendert de trein maar verder met de afbraak van de rechten van de mens.
  Zometeen ook de uitkeringen afschaffen.
  Sociaal voor de hoge heren.
  vandaar die 30%.

  Reactie door sander — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.08 uur

 8. @ 1 Ellen

  Je oom kan die werknemer ook een oprotpremie aanbieden zo ongeveer 200.0000 euro, dat is een vrij normaal bedrag voor dit soort bonussen, sommigen krijgen miljoenen, als ze maar weggaan.

  Stel het je oom eens voor, het is altijd beter dan een dwangsom of een vette claim waar hij jaren aan vastzit.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.12 uur

 9. Alles is dienst van het kapitalistische schorem! De arbeider is slechts een makkelijk vervangbaar productiemiddel. Dat de mensen straks geen enkele zekerheid meer hebben maakt kennelijk allemaal niets meer uit, als de grote jongens zelf maar de zekerheid hebben nog meer knaken te kunnen verdienen.

  En de zogenaamd democratische EU ramt het er, hiertoe gemotiveerd door het leger lobyisten wat hen bewerkt, wel weer even door…

  Is het niet handig zo’n centrale mega-overheid als de EU: je smeert er een paar en gelijk heb je het hele continent onder controle? De corporations genieten met volle teugen! Heerlijk overzichtelijk en controleerbaar. De EU is een bouwsteen in de nieuwe wereldorde der globalisering.

  Reactie door J3roen — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.22 uur

 10. Trouwens het hele verhaal rond de versoepeling van het ontslagrecht deugt vvor geen meter, als of men dan WAO-ers, ouderen en medelandrs sneller in dienst zal nemen,…… ja, ja, en dan na gedane arbeid ook weer even snel op straat kan trappen.
  als men personeel nodig heeft hoef dat niet via het versoepelen van het ontslagrecht te gebeuren, een bedrijf heeft werk of niet, en als het bedrijf meer werk heeft dan kan hij gewoon personeel werven daar gaat per slot van rekening toch om, anders neem men maar uitzendkrachten.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.35 uur

 11. @ 8 Ellen

  Moet 200.000 euro zijn

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.37 uur

 12. @ 1. Reactie door Ellen — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.42

  Ik kan je standpunt begrijpen, Ellen en het is wáár, dat er in kleine bedrijven problemen zijn met ontslag en aanname van mensen.

  Hier zal nog flink aan gewerkt dienen te worden om het zowel werknemers, als werkgevers naar de zin te maken.

  Verder denk ik dat de hele grote bedrijven, die vaak geld opzij kunnen zetten om werknemers, als het echt niet meer kan om ze te handhaven, een prima afvloeiïngsregeling aan te bieden, veel flexibeler kunnen zijn en niet alleen maar aan het behoud of liever de groei van hun winsten denken.
  Eigen topmensen binnen die grote bedrijven sturen ze echt niet met lege handen naar huis, als het ff wat slechter gaat met het bedrijf.

  In de jaren 80 werd ik, samen met nog 1100 anderen, ontslagen, wegens “reorganisatie”, met de afspraak dat ik, zogauw er een vergelijkbare functie binnen een half jaar vrijkwam, de eerst zou zijn, die voor zo’n functie in aammerking kwam.

  Een half jaar gebeurde niets, maar één maand erna zat er op de plek, waar ik 14 jaar had gezeten, iemand anders; véél jonger (19 jaar), voor 4 dagen per week (1 dag naar school) en voor Hfl. 900/maand minder salaris dan wat ik had.

  Conclusie: In die tijd van “reorganisaties” werden de “dure” krachten eruit geflikkerd en goedkopere binnengehaald.
  Met m’n, toen 35 jaar en na vele tientallen sollicitaties niet maar aan de bak te komen, kon ik na 2 jaar WW en WWV, me gaan melden bij de Gemeente voor Bijstand.

  Ellende hoor ! Ik heb het geluk gehad energie te vinden om niet bij de pakken te blijven zitten en ben op eigen (financiële) kracht een bedrijf(je) begonnen. Duurde slechts 3 jaar en moest er, wegens lichamelijke klachten, mee stoppen.
  Terug in de Bijstand …en weer de kracht kunnen vinden om eruit te geraken, nu door in een vrij beroep te duiken en dat hield 12 jaar stand, totdat m’n echtgenote overleed en ik vanaf 2002 in de ANW terechtkwam.

  Nu, 5 jaar later, toch maar weer proberen iets op te bouwen, maar wel het laatste hoor. Ben nu 58 en wil echt niet doorgaan tot m’n 85 ste. De accu draait nog maar op halve krachten.

  En hoe gaat dat nu in z’n werk met mensen, die boventallig zijn, waar de productie naar de lage-lonen-landen wordt verplaatst…of voor mensen, die in de Ziektewet belanden door de a-sociaal hoge werkdruk van tegenwoordig ?????

  Reactie door franslj — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.37 uur

 13. De mensen op de wereld moeten maar pikken wat andere mensen die zogenaamd “boven” hun staan zeggen. Om dit te veranderen is nogal wat initiatief en durf vereist. Stel eens je eigen algemene voorwaarden op. Maak duidelijk dat je je “contractueel” jezelf aan de ander verbindt. Gaat het met jou goed dan gaat het met de ander goed en visa versa. Dit in alle lagen van “menselijk” contact. Als iemands welzijn met dat van jou verbonden is dan doet men beide hun best.

  Wellicht een doordenkertje, maar toch.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.56 uur

 14. Zelf ben ik zo’n slachtoffer van dit flexibele systeem in Nederland. Ben niet zo jong meer en de werkgever wil mij sowieso al niet. Als ik dan toch een baantje op de kop kan tikken dat is het altijd maar een tijdelijke baan met grote tussenpozen. Er komt geen rust en vastigheid in mijn leven.

  Nu de jongere werkzoekenden: Meestal begint men zo rond het dertigste jaar met bijvoorbeeld het kopen van een woning. Omdat de mark nu al zo flexible is, heeft ook deze jongere geen vastigheid en kan ieder moment op straat gegooid worden.(Tenzij je in een beroep zit waar een vreselijk tekort in is maar van deze zijn er slechts weinig.) Deze jongeren hebben ook recht op vastigheid zodat zij met een gerust hart hun toekomst kunnen plannen en niet met de donkere wolk boven het hoofd moeten leven dat ze bij het verlies van de baan in enorme schuldproblemen kunnen komen.

  Reactie door C. v.d. Vis — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.08 uur

 15. @ 13 Jan Pruimboom

  Ik heb nog steeds geen reactie gehad op mijn vraag in het item,…. ” Montségur valt ” en wel op mijn reacties 35, 49, en 73 let wel in reactie 73 vraag ik je om excuses aan te bieden aan alle uitkeringsgerechtigen die jij voorheen met je website (waarin je mensen onder valse voorwendselen geld probeerde afhandig te maken) neerzette als zijnde oplichters en bedelaars.

  Ik zou zeggen pak je kans om het nu te doen.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.22 uur

 16. @ Pool

  Maak het maar eens even duidelijker. Je zit me van alles te beschuldigen maar daar moet je maar eens duidelijker over zijn. Ik wil het helemaal niet op de man spelen want daar ben jij beter in blijkbaar. Ben je niet goed wijs of zo?

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.30 uur

 17. @ Pool

  Ik heb tenminste het lef om alles wat ik zeg en doe onder mijn echte naam te doen, en dan zit jij me van alles te beschuldigen. Maak het maar eens waar, anders ff je excuses aanbieden om mijn naam te bezoedelen.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.40 uur

 18. Nou sp, de ontslag bescherming niet versoepelen?

  dan is dit het gevolg :

  TNO ziet tweedeling van arbeidsmarkt

  Werkgevers hebben steeds minder trek in vast personeel. Om van alle administratieve rompslomp af te zijn, huren ze vaker mensen in die bij uitzendbureaus op de loonlijst staan.

  De trend dat werkgevers meer in zee gaan met geavanceerde uitzenders, schetst onderzoeksinstituut TNO in zijn visie op de arbeidsmarkt in 2020. In het TNO-rapport ’De toekomst werkt’ zegt Hans Kamps, voorzitter van de branchevereniging van uitzendbureaus (ABU), dat inmiddels 30 procent van de uitzenders ’payroller’ is; dus niet alleen meer uitzendt, maar ook detacheert. Deze ontwikkeling heeft volgens hem de laatste twee jaar een grote vlucht genomen.

  lees verder op :

  http://www.trouw.nl/hetnieuws/economie/article661323.ece/TNO_ziet_tweedeling_van_arbeidsmarkt

  Reactie door Ronald — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.46 uur

 19. Om Pool gerust te stellen heb ik onlangs de website http://www.helpmeuitdeschulden.nl weer actief gemaakt. Hij wil een mens in nood niet helpen maar laat anderen zich niet weerhouden.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.55 uur

 20. 13 Jan Pruimboom.

  makkelijke redenering weer.
  Alsof degene die de halve wereld bezit,met wat minder zo erg de pineut is.
  Degene die de halve wereld bezit heeft nog niet genoeg.
  Hij gaat voor heel.

  Reactie door sander — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.56 uur

 21. 13 Jan Pruimboom.

  Ook een doordenkertje.

  Reactie door sander — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.57 uur

 22. Stukje van de SER
  Ook voor de werkgevers is dit een belangrijk advies, zei MKB-Nederland-bestuurder Michaël van Straalen namens de drie centrale ondernemersorganisaties. Het moet gemakkelijker, eenvoudiger en beter uitvoerbaar worden om arbeids- en kennismigranten in Nederland te laten leven en werken. De urgentie hiervan is groot, vond hij, uit een oogpunt van versterking van de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven en instellingen. Cruciaal is dat het kabinet met dit advies doorpakt en daadwerkelijk uitvoering geeft aan de voorstellen. Nederland heeft hier veel bij te winnen, vond hij.
  Ook nog een stuk over Europa

  SER BESPREEKT 50 JAAR EUROPESE SAMENWERKING

  16 maart 2007 – Vanochtend bracht de SER een verklaring uit naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het Verdrag van Rome. Met dit verdrag werd op 25 maart 1957 de Europese Economische Gemeenschap opgericht, de voorloper van de Europese Unie. De SER roept regering en parlement op om het maatschappelijke debat over Europa van een nieuwe impuls te voorzien. De SER wil betrokken blijven bij het Europese integratieproces en een bijdrage leveren aan de ambitie van het kabinet te investeren in een sterk draagvlak voor verdergaande Europese samenwerking. Dit is essentieel om sociaal-economische doelstellingen te bereiken.

  Namens de drie ondernemerscentrales voerde Jan Willem van den Braak (VNO-NCW) het woord. Ondanks dat de samenwerking in Europa niet altijd gladjes verloopt en er ook wel wat overbodige regelgeving wordt geproduceerd, slaat bij hem de balans van voor- en nadelen volledig door naar de voordelen. Deze liggen vooral op het vlak van politieke en economische stabiliteit, welvaart en werkgelegenheid. Deze voordelen zijn zo vanzelfsprekend geworden dat de Europese Unie aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan, omdat burgers dat succes niet meer herkennen. Van den Braak was daarom blij dat het nieuwe kabinet als eerste pijler een actieve rol van Nederland in Europees en internationaal verband aankondigt. De ondernemersorganisaties zitten ondertussen ook niet stil: op 21 maart zullen VNO-NCW en MKB-Nederland met een gezamenlijke nota komen over de Europese agenda tot 2012.

  Het kroonlid Yvonne van Rooy memoreerde dat de SER vanaf het prille begin betrokken is geweest bij de totstandkoming van ‘Europa’. Het ligt dan ook voor de hand dat de SER nu met een verklaring komt. Zij vond dat er veel bereikt is Europa, veel meer dan de founding fathers hadden kunnen bevroeden. Maar hoe meer er wordt bereikt, hoe meer scepsis er bij de mensen ontstaat. Kijk maar naar de euro. Bovendien is de regelgeving soms te gedetailleerd, waardoor het draagvlak bij de burgers onder druk komt te staan. Daar komt bij dat de verdragen niet meer zijn toegesneden op de huidige omvang van de EU. Om de EU slagvaardiger te maken is het nodig dat dit verdragen worden aangepast. Daarnaast moet de publieke opinie worden gevoed met informatie over de EU. Er moet een brug worden geslagen tussen de ambities van de EU en de – begrijpelijke – zorgen bij de burgers. De SER kan hierbij een belangrijke rol spelen, vond zij.

  CNV-voorzitter René Paas – sprekend namens de vakcentrales CNV en MHP – benadrukte dat Europa op de eerste plaats mensen, niet landen, moet samenbrengen, zoals Jean Monnet, een van de grondleggers van de EU heeft gezegd. Het gaat om de mensen en draagvlak is daarom van levensbelang. Door het nee van de Franse en Nederlandse kiezers is de Europese integratie tot stilstand gekomen. Om er weer beweging in te krijgen is het van groot belang dat Europa weer vertrouwen krijgt van de burgers. Dat kan Europa pas krijgen als het laat zien waar het op uit is. Vrije handel en vrij verkeer zijn belangrijk, maar ze inspireren niet, vond Paas. Het zijn slechts instrumenten voor de grote Europese idealen. Hij riep op zichtbaar te maken dat vrede, stabiliteit en welvaart bij Europa in goede handen zijn

  Een ander geluid kwam van FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die niet stond te juichen bij 50 jaar Verdrag van Rome. Ze zei niet tegen een verenigd Europa te zijn, maar wel bedenkingen te hebben tegen de richting waarin Europa zich ontwikkeld. Ze vond dat de EU op sociaal gebied zaken laat liggen, en dat er te veel wordt vertrouwd op marktwerking. Ze kondigde aan dat de FNV aanstaande vrijdag een nationaal debat gaat starten over flexibiliteit en zekerheid. Hiermee sluit ze aan op de oproep van minister Timmermans aan maatschappelijke organisaties om het debat over Europa weer vlot te trekken.

  SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan constateerde dat alle sprekers zich persoonlijk betrokken voelen bij Europa. Het gaat dan ook om veiligheid, welvaart en sociale stabiliteit, om Europa als drager van beschaving en cultuur en als representant van een manier van leven en werken. In andere werelddelen wordt er heel veel van Europa verwacht, daar zien ze Europa als een klein wonder. Hij riep dan ook op dit gemeenschappelijke erfgoed te koesteren.

  Reactie door janus — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.20 uur

 23. @12 Franslj, dank je voor je genuanceerde reactie. Spijtig te horen dat je ontslagen werd in een reorganisatie en dat je vanwege lichamelijke klachten je eigen bedrijf niet kon voortzetten. Ik kan me voorstellen dat je het af en toe niet meer trekt. Heel vervelend. Er zit iets niet goed dat mensen vanaf 45 jaar zo moeilijk aangenomen worden. Ik vind dat belachelijk, mensen worden over een kam geschoren, ondergewaardeerd.

  @Pool, ik besefte iets te laat dat mijn reactie over de lotgevallen van mijn oom en zijn werknemer er wat ongenuanceerd uit kwam… de jouwe echter ook! Maar goed, ik wist waar ik aan begon :D

  Toch jammer dat je zo denkt over een kleine zelfstandige. Hij moet keihard buffelen, anders gaat zijn bedrijf kopje onder. Logisch dat hij dan capabele mensen om zich heen wil, toch? Hij probeert het echt vna de kant van die werknemer te zien, is ook erg geduldig geweest. Maar je mening over hem is kennelijk al gevormd? Hij stemt trouwens al sinds 1994 SP. Vind je hem nu nog steeds een profiteur?

  Reactie door Ellen — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.22 uur

 24. @ 16 @ 17 Jan Pruimboom

  Wil jij dan ontkennen dat jij die website van jou die waarin jij de mensen vroeg om geld te storten omdat je anders je huis uitgezet zou worden, je kinderen geen eten meer zou hebben, wou jij beweren dat die website niet van jouw was en dat je na alle kritiek van de mensen op deze weblog je vlug uit de voeten maakte en op 5-12-2006 je website heb vervangen voor die welke er nu staat.

  Als je de oude reacties ook wil lezen zal ik ze allemaal hier plaatsen.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.24 uur

 25. De enorme papierberg die werkgevers voor hun kiezen krijgen moet maar eens afgelopen zijn, dat scheelt al een hoop klachten! Dan kijken naar de kosten en daarin een verlaging aanbrengen is al een tweede klachtvermindering en ten derde de ontslagbescherming aanpassen. Als een werknemer echt niet goed zijn werk doet en hiervan is regelmatig verslag gedaan dan moet diegene als hij/zij niet verbetert ontslagen worden..simpel zat! Ik heb ook een collega die er de kantjes vanaf loopt en van diegene is een dossier aangelegd maar omdat deze collega al 8 jaar in dienst is, is het niet uit te leggen dat ze nu nog voor het bedrijf werkt. Krom redeneren dus! Er is van alles gedaan door het bedrijf en dan moet het ophouden en moet er gewoon ontslag kunnen volgen.

  Reactie door cynthia — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.30 uur

 26. Ook werkgevers veel beter informatie geven en overzichtelijker scheelt al een hoop. Er zijn teveel regels en uitzonderingen…

  Reactie door cynthia — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.30 uur

 27. @1
  Je denkt verkeert want jouw oom zou het liefste de 50+ er uit donderen maar door het ontslag recht kan hem dat wel eens wat kosten.
  Verder kan jouw oom altijd van zijn personeel afkomen maar dat kost inderdaad wat.
  En als het zo niet lukt om personeel er uit te gooien moet die een paar BV maken je zet het personeel in de failliete BV en hij is ze kwijt.
  Moet ik je nog meer trucs vertellen.
  Schijnbaar is het een lul verhaal van je oom want als hij langer dat twee jaar in de ziekte wet loop dan is hij er al vanaf.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.40 uur

 28. @ 23 Ellen

  Oke Ellen, ik ben mischien ook wat te hard gegaan met oordelen,.. Sorry hiervoor… en dat heeft niets te maken of je oom SP stemt of niet ik weet dat het heel hard werken als kleine ondernemer, maar dat neemt niet weg dat de ondernemer ook risiconemer is.

  Het is jammer dat hier het verhaal van de wernemer ontbreekt.

  Maar ik vind het niet logisch dat hij alleen maar capabele mensen in dienst wil hebben, mensen zijn n.l. geen robots, mensen kunnen ziek worden e.d.

  Maar de SP blijft voorstander van dat de werknemer optimaal beschermd moet blijven en dat versoepeling van het ontslagrecht nooit mag plaatsvinden.

  Wens je oom maar sterkte en laten ze het samen naar ieders tevredenheid oplossen.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.58 uur

 29. 12 Franslj.

  Zo een verhaal wat U verteld ken ik ook.
  Wij zijn niks meer als een nummertje.

  Mijn broer werkt bij een fabriek,waar ze tapijttegels maken.
  Die hebben ze ook letter gek gemaakt door dingen te beloven die uiteindelijk nooit zijn uitgekomen.
  Hij is 10 jaar geleden ook opgenomen geweest en compleet doorgedraaid destijds.
  Hij hoeft nu nog maar 2 dagen te werken en krijgt 3 dagen gak.

  We zullen moeten concureren met de chinezen.

  Reactie door sander — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.03 uur

 30. @23. Reactie door Ellen — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.22

  Bedankt voor je begrip, Ellen !
  Achteraf gezien, was het toch niet zo erg hoor.

  Weet je…van al die tegenslagen heb ik veel geleerd en het belangrijkste wat ik er van geleerd heb is, dat je, bij wat een mens ook overkomt, je er altijd alleen voor staat om het aan te pakken en/of op te lossen, ondanks de goede bedoelingen van de omgeving.

  Niettemin zitten er zeker ook elementen in, waarvan we, op politiek nineau, best eea beter, socialer en menselijker mogen, moeten regelen.

  Sommigen gaan er onderdoor, als ze met tegenslagen te maken krijgen en anderen groeien er doorheen en komen er weer bovenop.

  Ik vind, met de SP, dat we het arbeidsrecht niet door Europe moeten laten bepalen. Dat kunnen wij als Nederland best zelfstandig.

  Kleinschalig handelen werkt overzichtelijker en is beter te controleren en kan best samengaan met andere landen, die ook voor kleinschaligheid kiezen.

  Reactie door franslj — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.11 uur

 31. 1 Ellen.

  Heeft je oom een fouje gemaakt.
  Hij kon beter beginnen met halfjaar contracten en dat een paar keer verlengen.

  Reactie door sander — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.13 uur

 32. @ 16 @ 17 @ 19 Jan Pruimboom.

  Jan Pruimboom je hebt voor mij niet het voordeel van de twijfel, gezien dat je spontaan de URL van die bewuste website hier op deze weblog plaatst
  Ik bied je geen excuses aan maar ik wil wel de strijdbijl begraven, mischien een beetje laf van mij maar per slot van rekening is dit de weblog van een politieke partij en geen willekeurige chatroom.

  Even nog een vraagje,….. wanneer gaat politiwiki.nl en janpruimboom.nl en pruimboomwebdesign.nl weer full on-line ???

  helpmeuitdeschulden.nl heb je sinds 9-2-2007 weer online gezet net voor dat jij hier weer op deze weblog verscheen.

  Nou ik mag hopen dat je het als zelfstandige ondernemer het gaat maken en dat jij je vriend Karel dan een beetje financiele steun kan geven.

  Nu blijkt achteraf dat je helemaal geen ondernemer bent want je staat niet ingeschreven bij de kamer van koophandel voorheen wel met je bedrijfje… WORLDSOFT UNLIMITED OF JP CONSULTANCY, maar die zijn opgeheven door faillissement… ik kan alleen nog maar familieleden van je terug vinden en dat zijn BLACK MAGIC TATTOO en G Pruimboom.
  http://www.nieuwsbank.nl/inp/2000/12/16/B005.htm

  Een goede raad, ga je leven beteren want dit soort acties kan je als (ondernemer) de kop kosten, maar dat zal je inmiddels wel ervaren hebben.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.54 uur

 33. Volgens mij zijn jullie het best met elkaar eens, maar praten jullie langs elkaar heen! Want Ellen heeft natuurlijk gelijk als zij stelt dat vooral kleine ondernemers het moeilijk hebben met de huidige wetgeving: twee jaar iemand betalen die de ziek (gehandicapt) is, is zeer moeilijk op te brengen als je maar een paar mensen in dienst hebt en vervangend werk is ook lastig! Laten we dus aub in de gaten houden waarom het gaat! En niet de “schuld” in de schoenen schuiven van deze werknemer/werkgever!- waarvan we de details niet eens kennen! Maar we weten wel dat zeer veel mensen ten onrechte bij (grote) bedrijven en bij de overheid op straat worden gekieperd omdat ze te oud/te duur zijn. En dat jonge mensen geen vaste banen meer krijgen. Dat wil “Europa” nu ook nog eens extra makkelijk maken. Alsjeblieft niet!

  Reactie door elma verhey — zondag 18 maart 2007 @ 1.53 uur

 34. 1. Ellen, ik begrijp je heel goed.
  Mijn vriend is bedrijfsleider bij een klein bedrijf van 7 man. een van die jongens heeft 2 jaar geleden een zwaar ongeval gehad waardoor hij niet goed meer kan zien.

  De eigenaar is zo lief om hem ondanks het feit dat hij geen diepteperceptie meer heeft, toch aan te houden als werknemer, zijn werk moet altijd overgedaan worden en hij maakt grote fouten. Het berdijf draait financieel drie kwart minder omzet door hem.
  Dus Pool, niks klootzak van werkgever!

  Een klootzak in mijn ogen, omdat hij deze man er niet uitgooit (heeft een volledige WIA verzekering ook nog eens geweigerd), dit zou wel eens de strop kunnen worden voor de andere 8 man. Maak dan maar eens een keus.

  Wat Europa betreft; kat in het bakkie, via de achterdeur een verdrag (grondwet), alles bepalen.

  Reactie door kaatje — zondag 18 maart 2007 @ 2.57 uur

 35. Wat betreft flexibilisering; dit is een concept dat bij multi-nationals vandaan komt.

  Ik werk op dit moment bij een van de grootste overheidsinstellingen van Nederland als consultant, ik kom daar tegen dat men om mee te beginnen 150 miljoen per jaar over de balk gooit omdat financien en sociale zaken niet kunnen samenwerken.

  Het gaat niet om de ministers, dat zijn schertsfiguren, puppets on a string, het gaat om de hoge ambtenaren en die zijn ziekgekocht door de lobbyisten. Het is bon ton dat je in overheidsbedrijven bakken met geld over de balk smijt.
  Als een of andere idioot van een minister dan weer een domme beslissing neemt, wordt een paar honderd mensen de straat op gekwakt.

  Ze voldoen niet aan de eisen van het huidige “bedrijfsleven”, die managers voldoen ook zeker niet, maar blijven de rest van hun leven zitten bij de overheid.

  Het was een koud kunstje geweest om die mensen om te scholen en een plek te geven in de strijd ” op weg naar klanttevredenheid”. Dat is dan de slogan, je moet je toch kapot schamen als je honderden externe consultants in dienst neemt, omdat je intern alleen maar mensen hebt rondlopen die niet verder kunnen denken dan hun neus lang is.
  Je moet je toch kapot schamen als je MT bestaat uit 85% externen.

  En als je een lid van de raad van bestuur hebt die op het intranet verteld over zijn prachtige vakantie in Afrika, dan moet je je helemaal kapot schamen.

  Ik ben diep geschokt over de mate van geldverspilling.

  Zover mijn tirade.

  Flexibilisering zou goed zijn, indien elke persoon in Nederland verzekerd zou zijn van minimaal e.2000 per maand, zo niet dan is het een heel slecht plan; het is er alleen maar voor de werkgevers (de grote).

  Reactie door kaatje — zondag 18 maart 2007 @ 3.39 uur

 36. klopt die twee jaar doorbetalen regeling,,ook weer cda/de geus meen ik,,is belachelijk,, leuk voor mensen die 10-12+++ jaar in dienst zitten?
  maar minder leuk voor mensen die net beginnen.
  het werkt dit in de hand,,eerst een half jaar uitzendbureau,je weet wel de moderne slavernij,dan een verlenging,
  krijg je wat,een ongelukje op het werk,weg baan,je wordt binnen no time vervangen,ze hebben immers blikken vol,een blik met hollanders,
  en bij grote, een blik met oostblokkers,en dat blik hollanders wordt niet geopend die willen zogenaamdt niet.
  vroeger was het zo na twee wacht dagen werdt er uitgekeert,toen werdt het meen ik 2 weken,weer wat verder een jaar? maar daar wil ik van af blijven?.
  en toen de almachtige geus,twee jaar,
  maar eeuuu waar betaal je eigenlijk je zieken premie dan voor,even kijken 6.1%?
  juist de 30 % verhoging van de exsteem rechtse machthebbers.
  en eeu laten we beginnen met het versoepelen van het ontslagrecht van de eu klan,en die belachelijke wachtgeld regeling,tegen ons een half jaartje 70% van het laats verdiemnde loon,en let wel daar moet je minnimaal ik meen een half jaar voor gewerkt hebben,
  en niet zoals die rooie van oudenallen? twee maanden,en dan potverteren,zonder sollisitatie plicht.
  nee de ww/soos is te duur dus volwassenen tot 28 geen uitkering/vvd/
  ze zijn zooo slim en geslepen,hun kun je niets maken,
  krijgen ze al op hun uitkering wat exstra,inverband met de gestegen ziekte kosten,die de gewone burger dus gewoon betaalt,immers particulieren zijn er op vooruit gegaan(eeu goed bekeken op achteruit),en wij zijn van 32 gulden/30 eurie naar 90+++ eurie gegaan,dus wie betaalt de particulier nu?
  en wie betalen de EU die dus ook nog zelf even beslissen dat ze en meer en beter(ze hebben niet eens gestaakt,en hebben ze wel een bond?niet nodig he,als je wernemer bent en ook nog alles zelf in de hand hebt)
  en maar beslissen kunnen dat hun werkgever gewoon ontslagen/versoepeld/ wordt,
  omgekeerde wereld.

  Reactie door ad — zondag 18 maart 2007 @ 7.32 uur

 37. 34 Ad.

  inderdaad,goed zo.
  Laat ze dat deel ook maar eens zien.

  Reactie door sander — zondag 18 maart 2007 @ 8.25 uur

 38. Geen versoepeling van ontslagrecht!!!
  Kijk wat er met de nieuwe europeanen gebeurt.Allerlei slinkse constucties om de loonkosten te drukken.
  Dit zal ook zo gaan als het ontslagrecht wordt versoepeld.
  Wat betreft de uitzendbureau’s, dienen deze door wetgeving beperkt te worden tot werving en selectie bedrijven.Hierdoor komen we ook af van de eindeloze jaarcontracten.
  En boven al dienen we als nederlandse werknemers ons beter te organiseren.
  Als er dergelijks in bijv.Frankrijk bebeurd ligt het land dagen plat.

  Reactie door tom — zondag 18 maart 2007 @ 9.16 uur

 39. @33 Elma Verhey, het gevolg van e.e.a. is hoe
  langer hoe meer zichtbaar, nl. dat jonge, al
  dan niet áf- of uitgestudeerde mensen hun ei-
  gen léven moeilijk kunnen opstarten.
  Simpel weg door het niet beschikbaar krijgen
  van woonruimte, en willen zij een huis kopen
  is er geen kans op een verantwoorde hypotheek
  omdat men mensen heel lang in het ongewisse
  laat over een ‘vast contract’. Te grote risi
  co’s bij allerlei invalshoeken, financiëel
  en sociaal. Werken aan sociale zekerheid die
  niet ergens geruggesteund wordt. Dat wekt bij
  zonder veel irritatie op! Wil men na afgeron-
  de vooropleidingen op eigen benen staan en
  heeft men er zeker ook de leeftijd naar, wordt er van ‘bovenaf’ niet meegewerkt!
  Dié wóón- en wérkONzekerheid moet worden weg-
  genomen. Werkgevers moeten wel steun kunnen
  ondervinden van overheid en samenleving om in
  bijzondere omstandigheden te kunnen en mogen
  óntslaan, maar dan zal er een gedegen proce-
  dure voor beide partijen dienen plaats te
  vinden, die in beider standpunten een gerecht
  vaardigde oplossing mag aanreiken.
  Echter waar de SP NEE zegt tegen “Europa”,
  zal men, indien men een versoepelder uitvoe-
  ring voorstaat, toch evengoed goed rekening
  dienen te houden met een overmaat aan ‘in-
  stroom’ als buitenlandse werknemers daar de
  lucht van krijgen! Is het eigenlijk wel juist
  dat wij ons in Nederland opstellen, alsof wij
  “Europa” al volledig accepteren en de richt-
  lijnen volgt én uitvoert? Juist van alle bon-
  den mag toch een duidelijke stellingname wor-
  den verwacht? Half- of éénjaarscontracten ver
  lengen zou toch alleen maar in UITzonderlijke
  gevallen moeten plaatsvinden, daar waar men
  reden heeft aan te nemen proefondervindelijk
  tewerk te moeten gaan? Dit nu als ‘standaard’
  te moeten gaan accepteren, druist toch totaal
  in tegen wat men zich persoonlijk, sociaal als toekomstperspectief ziet? Ook hierin ver-
  wacht ik een breed opgezette aanpak, omdat
  niets zo fnuikend is als structureel ONzeker-
  heden te moeten (zien) ervaren!
  Goede zondag gewenst! Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 18 maart 2007 @ 9.34 uur

 40. Jan dat is toch niets nieuws.
  Kijk naar Euro-news en BBC World. Daar zijn ze allang mee bezig. Flexibilisering houdt gewoon in dat zodra de grenzen verder opengaan en dat gebeurt nu, dus hameren ze er nu steeds meer op. een duurdere nederlandse kracht gemakkelijk vervangen kan worden door een buitenlandse kracht.Een minimumloon hier betekent voor bestaansmogelijkheden een stuk minder dan het voor die mensen betekent als ze het investeren in hun eigen land waar de kosten levensonderhoud een heel stuk lager zijn. Gevolg CAO afspraken hebben geen invloed meer. VNO NCW zal altijd kiezen voor de goedkoopste kracht. Zo zal dit de lonen van Nederlanders alsmede de arbeidskosten bijhoorlijk drukken. In de UK heeft dit al geleid tot een exorbitante verlaging van inkomens van bouwvakkers. Voor jou tien anderen die een stuk goedkoper zijn. Bovendien aan de andere kant de sterke hand die zegt iedereen aan het werk. Dus gedwongen werken tegen het minimumloon en zodra je op basis van inspanning wat meer verlangt vlieg je eruit.
  Tel uit je winst waar ook nog eens Nederland de winstbelastingen verlaagd heeft.
  Nederland is het bedrijfsleven, de politiek bestaat steeds meer uit vertegenwoordigers daarvan. Kijk maar naar de Ex-shellers door alle partijen heen vertegenwoordigd die steeds meer toetreden tot de kamers.

  Reactie door Henny — zondag 18 maart 2007 @ 10.28 uur

 41. Ik denk inderdaad dat we deze regels moeten veranderen een goed voorbeeldt hiervan is het boerenbedrijf.
  Als daar een koe niet meer genoeg melk geeft door ouderdom of een beetje ziek dan gaat hij naar de slacht een beetje ruwer als ontslag maar het uitgangspunt is het zelfde het is niet meer wat het was en de tijd en geld om de zieke koe beter te maken ontbreekt.
  De koe mag nog even boe roepen dat is het dan maar het mes gaat er toch in.
  Het is best vervelend dat de mens meer spraakzaam is en regels heeft bedacht om dit systeem bij mensen te voorkomen en ieder geval er voor te zorgen dat het netjes gebeurt en dat men deze schok even financieel op kan opvangen.
  Ook bij koeien zou je best een humaner systeem kunnen bedenken maar dat maakt de melk zo duur.
  Ik begrijp nu van een enkeling dat we zeg maar de menselijke melkkoe goedkoper willen maken door ze ook als een melkkoe te gaan beschouwen dus het is jammer maar als je ziek
  bent of wat ouder of even overbodig het mes er in.

  Reactie door De Hakker — zondag 18 maart 2007 @ 11.29 uur

 42. Tijdperk van de slavenarbeid zonder rechten is terug, Leve de VOC!

  Maar… ongenadig hard zal de hamer vroeg of laat terugslaan…de revolutie kun je ruiken!!!

  Reactie door e.krul — zondag 18 maart 2007 @ 11.42 uur

 43. Alleen door de politiek van de vrienden kan men straks nog aan een baan komen…ik voorspel een oproer die zijn weerga niet kent!!!

  Reactie door e.krul — zondag 18 maart 2007 @ 11.44 uur

 44. @ 34 kaatje

  Jij schrijft,…….

  Mijn vriend is bedrijfsleider bij een klein bedrijf van 7 man. een van die jongens heeft 2 jaar geleden een zwaar ongeval gehad waardoor hij niet goed meer kan zien……..

  en doordat die werkgever hem in dienst houd steekt het volgende probleem de kop op

  ……….Het berdijf draait financieel drie kwart minder omzet door hem……….

  Moet ik hieruit de conclusie trekken dat die andere zeven mensen alleen maar managers zijn ??? die over de rug van die ene bijna blinde werknemer hun geld verdienen en omdat er financieel 75% minder omzet wordt gemaakt nu beginnen te zeuren, die andere 7 mensen kunnen toch ook wel werken of mankeren die wat aan hun handjes.

  En dan dit nog…..

  Dus Pool, niks klootzak van werkgever!

  Ik heb die oom van Ellen nooit klootzak genoemd, in mijn eerste reactie aan haar leek het of hij alleen maar de lusten en niet de lasten wilde hebben van z’n personeel, in m’n tweede reactie aan Ellen heb ik dat afgezwakt doordat zij uitlegde hoe het in elkaar zat. maar goed we hebben het verhaal maar van 1 kant gehoord.

  Nog even dit .. heeft die werkgever van je vriend nou 7 of 8 man in dienst.

  Reactie door Pool — zondag 18 maart 2007 @ 12.03 uur

 45. @Sander, dat klopt. Hij werkte al een paar jaar met deze werknemer (3 tot 5 meen ik), en had hem een contract voor onbepaalde tijd gegeven.

  @De Hakker, nee het is geen lulverhaal, maar misschien wat onduidelijk neergezet door mij: de werknemer voelde zich weer goed, wilde weer aan de slag en uit de ziektewet. De rechter bepaalde dat mijn oom hem weer in dienst moest nemen, in een passende baan. Die vond hij/creerde hij, bij de administratie (van de afd. technische voorbereidingen van de isolatie af, het is een isolatiebedrijf) maar daar functioneert de betreffende persoon ook niet.

  @Elma Verhey & Kaatje, dank voor jullie prima bijdragen. Het is vaak niet zo zwart-wit als velen (willen) denken. Voor grote bedrijven is het een iets ander verhaal.

  Misschien is het Deense model zo slecht nog niet: soepeler ontslagrecht maar ook hogere uitkeringen (ook voor de bijstand). Dit kan hernieuwd zelfvertrouwen en optimisme geven aan mensen: ze krijgen meer kans ervaring op te doen en krijgen een hogere uitkering als het niet lukt. Misschien iets voor de SP om eens te kijken hoe dat werkt daar, erover te praten met de Deense socialistische partij? Het zou mij niets verbazen als men er tevreden mee is.

  Reactie door Ellen — zondag 18 maart 2007 @ 12.12 uur

 46. Er broeit, kookt iets onderhuids bij 100duizenden. Velen voelen en ervaren een groeiende onvrede over de huidige omstandigheden en terecht.

  Zoals iemand of meerderen op dit weblog al aanstipten, hunkert ieder mens naar zekerheid, veiligheid, bescherming, vrijheid en hoe anders blijkt de werkelijkheid te zijn.

  Eerst worden we aan “Materiële Bezittingen” gekoppeld. die vaak met leningen en hypotheken bezwaard zijn. We zijn dat geworden, wat we bezitten !
  Vervolgens worden we uitgeknepen door machtige werkgevers, die er op uit zijn om zelfs “over mensen te kunnen bezitten”.

  Hoe ver kan hebzucht gaan????

  Als enkeling je hiertegen te verweren, is ondoenlijk, maar als vele enkelingen zich aansluiten bij een politieke partij als de SP, kan dat op den duur als bedreiging voor de heersende macht gevoeld worden.

  De ongebreidelde hebzucht wordt daardoor aan het wankelen gebracht en misschien ontstaat er dan eindelijk eens een menswaardig evenwicht tussen “Hebben en Zijn”…tussen “Welvaart en Welzijn”.

  Utopie of Werkelijkheid?

  Reactie door franslj — zondag 18 maart 2007 @ 12.49 uur

 47. @ 46 franslj

  Precies wat ik bedoel, prima verwoord.

  Reactie door Pool — zondag 18 maart 2007 @ 13.07 uur

 48. @41 de hakker.,

  inderdaad, niet meer alleen de auto als mekkoe, maar de burger, en dan vaak veelal de onderkant van de maatschappij eerst.,

  maat schappij., sorry mate!

  Reactie door Gerrit — zondag 18 maart 2007 @ 13.16 uur

 49. @45
  Dan heeft ten eerste de rechter beslist en heeft jou oom niet genoeg argumentatie aan geleverd om het ontslag hard te maken.
  Nu is de man in een andere functie en je geeft aan dat hij niet functioneert dan moet jouw oom alle inspanningen doen en die werknemer ook om er wat goeds van te maken.
  Lukt dat niet dan ontslag aanvraag via de kantonrechter of CWI dus ik snap niet waar je oom zich druk om maakt.
  Maar het kan zijn dat je oom weer met een slecht verhaal aankomt dat is dan dom.
  Dus wel goede archief opbouw en niet met een lul verhaal komen.
  Bij de kantonrechter gaat dat snel en alleen het kost een paar centen ligt nog aan de tijd van dienstverband ik denk dat je oom dat teveel vindt maar dat is dan jammer.
  …………..
  Het is vreemd dat met name in de eisen van de ondernemers en het kapitaal de beschaving steeds meer terug gezet wordt.
  Je oom had die man kunnen verzekeren en dit door kunne berekenen in zijn uurloon. Dat door bereken heeft elke werkgever wel gedaan zie de enorme stijging van de door de klant te moeten betalen uurloon alleen het komt bij de werkgever in de zak en niet bij de zieke werknemer of te moeten ontslagen werknemer.

  Reactie door De Hakker — zondag 18 maart 2007 @ 14.57 uur

 50. @32, Pool,

  Heb zojuist het een en ander m.b.t. Jan Pruimboom doorgenomen en inderdaad; dat roept nogal wat vragen op…

  @16, Jan Pruimboom,

  Gezien we Pool hier kennen als iemand die niet zomaar ergens fel op reageert en je opnieuw actief gemaakte website geen verdere duidelijkheid verschaft, sluit ik me aan bij Pool en vraag je een en ander eens te verduidelijken…

  Reactie door J3roen — zondag 18 maart 2007 @ 15.54 uur

 51. @ Pool

  Ik heb de bewuste website geregistreerd op mijn naam ja, omdat dat wat sneller ging.

  Ik sta momenteel niet bij kvk ingeschreven dat klopt omdat ik momenteel free-lance werk en in mijn vrije tijd een eigen bedrijfje op aan het starten ben, inschrijving zal niet lang meer duren.

  Overigens heb ik mijn vorige inschrijving een aantal jaren geleden stopgezet omdat ik er niets meer mee deed en de belasting dan blijft zeuren. Ik ben overigens nooit failliet gegaan, heb het gewoon stopgezet. Ik werkte toen overigens bij Getronics.

  Mijn websites zijn zodoende nog niet online. Ik ben wel met een aantal projecten bezig die ik nog af moet maken en een aantal concepten die ik uit aan het werken ben. Politiwiki is daar 1 van en ik zoek daar nog wat mensen voor die bij kunnen dragen. Als je je geroepen voelt dan hoor ik dat graag.

  Op verzoek van Karel heb ik toen de site stopgezet omdat hij hier jankend aan de tafel zat omdat er nogal wat kritiek was.

  Zoals je ziet is het niet moeilijk om meer over mij te weten te komen en kies ik er ook voor om alles onder mijn eigen naam te doen.

  Een aantal familieleden hebben inderdaad een eigen onderneming, klopt.

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 18 maart 2007 @ 16.14 uur

 52. @ Pool

  Overigens heb ik bij de lancering van de bewuste website om na deze eenmalige oncoventieele actie al het idee gehad om de site te gebruiken als informatiepunt voor mensen die in de schulden zitten. Dat lijkt mij nog steeds een goed idee. Ook dan zou hulp welkom zijn.

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 18 maart 2007 @ 16.44 uur

 53. De EU-commissie heeft wel degelijk geleerd van het NEE tegen de Europese Grondwet denk ik.
  Vanmiddag bij Buitenhof werd aan Ruud Lubbers gevragd hoe verder met de Europese Unie in het kader van het NEE van Nederland. Lubbers vindt dat er geen referendums meer moeten komen en dat het voortaan aan verenigingen (bedoelde hij maatschappelijke organisaties ?) het bedrijfsleven en de politiek is om toekomstige verdragen van de EU te bepalen. Een tweede maal hierom gevraagd antwoordde hij : het is aan het bedrijfsleven en de politiek……… en verenigingen. Het was duidelijk te merken dat hij liefst zou hebben dat enkel bedrijfsleven en politiek hierover zouden gaan.
  Stel dat dit een standpunt is dat gedeeld wordt door andere Europese leiders, dan is er wel degelijk geleerd van het NEE van de Nederlandse en Franse bevolking.
  Het CDA heeft procentueel de meerderheid,
  het nieuwe kabinet staat voor een actieve rol van Nederland in Europees verband, en ook de VVD zal dit zonder twijfel steunen.
  Als je daarnaast met een open mind leest hoe de VNO-NCW en de SER erover denken – de reactie van @ 22 Janus is heel verhelderend, bedankt Janus – dan wordt duidelijk waar het naartoe gaat.
  Wat betreft de oproep van minister Timmermans aan maatschappelijke organisaties om het debat over Europa weer vlot te trekken : indien hierbij, door het Kabinet en het bedrijfsleven, de tegenstanders even serieus worden genomen als de voorstanders is dit prima.
  Gelukkig dat de SP er is om, zoals nu voor de ontslagbescherming en de vaste arbeidscontracten, het Kabinet in het oog te houden.
  Ik ben er ook zeker van dat hoe langer hoe meer mensen het belang en het nut van de SP zullen inzien.

  Reactie door Lieve — zondag 18 maart 2007 @ 17.20 uur

 54. Het nederlandse arbeidsrecht is een van de meest uitontwikkelde van Europa.
  Landen die pas bij de EU zijn of langer waren zover nog niet.
  Als Brussel zich daar mee gaat bemoeien betekent dat de nivelerende werking op arbeidsrecht voor ons een achteruitgang betekent.
  Voor de werkgevers nieuwe kansen.
  Dus werk aan de winkel voor de bonden.

  Reactie door che — zondag 18 maart 2007 @ 18.18 uur

 55. @52, Jan Pruimboom,

  Met alle respect: het is wel van alles wat en niks helemaal. Het blijft toch allemaal tamelijk vaag en onduidelijk. Ik kan me goed voorstellen dat dit argwaan oproept.

  Reactie door J3roen — zondag 18 maart 2007 @ 18.54 uur

 56. Wat bedoel je precies J3roen?

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 18 maart 2007 @ 19.01 uur

 57. Ik ben bang dat de vragen rondom mijn persoontje het weblog een beetje vervuilt. Indien gewenst wil ik best wel informatie geven via e-mail of msn.

  Mocht dat zo zijn dan post ik dat e-mail adres voor normaal verkeer en msn wel hier.

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 18 maart 2007 @ 19.12 uur

 58. @ 50 J3roen

  J3roen dat is nou precies wat er zou moeten gebeuren, en dan nog,….. waar gaat dat gestorte geld naar toe, en wie kan dat controleren, wie beoordeeld wie geld krijgt uit deze actie, het is allemaal met de beste bedoelingen, maar alles bij elkaar genomen lijkt het zo’n eenmansactie die gehuld is in een waas van onduidelijkheden, en daar reageer ik dan op, kijk er worden al genoeg mensen belazerd het zij via internet of wat maar ook en dan gaat Jan Pruimboom hier ook nog zitten met zo’n website.
  En waarom juist de weblog van de SP uitgekozen voor zijn actie en niet die van de VVD want daar zit waarschijnlijk meer geld dan hier onder de mensen, want de VVD zit vol met graaiers, en dan heb je ook nog het CDA die kunnen dan deze gelegenheid aangrijpen om te laten zien tot hoever hun naasteliefde reikt.

  @ 51 @ 52 Jan Pruimboom

  Ik heb je reacties gelezen, maar wat @ 50 J3roen schreef onderschrijf ik volledig.
  Jan Pruimboom lees ook maar de reactie die ik aan J3roen en kijk of je er wat mee kan doen.
  Maar dat je duidelijker moet zijn waar het omgaat en wie je wil bereiken en hoe het een en ander te controlen zal zijn zou ik zeker in je verhaal op die bewuste website meenemen.

  Reactie door Pool — zondag 18 maart 2007 @ 19.23 uur

 59. Ja maar Jan DE nederlanders hebben toch om heel andere redenen NEE gezegd.
  Dat weten wij DE nederlanders niet maar ZIJ toch wel.
  We gieten de grondwet in verdragen en eisen het recht op waar de bedrijfslobby al jaren om gevraagd heeft.
  Het recht uit te buiten.
  We verplaatsen de bedrijven niet naar de derde wereld om dáár de mensen uit te buiten maar halen eerst de derde wereld hiernaartoe, houden de bedrijven aldoende hier vast en geven ze de uit te buiten arbeiders op een presenteerblaadje nu nog wel met behoud van minimumloon maar daar is dan ook alles mee gezegd.
  Hier is al jaren naartoegewerkt, dit is precies uitgetekend door het bedrijfsleven en de EU en van valse voorwendselen voorzien door de EU en de lidstaten de christen democraten in hoofdzaak, zodat het niet al teveel op zou vallen bij die domme bevolking.
  De open grenzen zijn erdoor, de aansluiting van Roemenie en Bulgarije evenzeer dus behoeftige arbeidskrachten genoeg, dan is het zaak er nog voor te zorgen dat de europese (nederlandse)arbeidskracht die meer verdient dan het minimumloon gedwongen wordt voor dat minimumloon te gaan werken op straffe van het feit dat hij anders “zonder pardon” de laan uitvliegt omdat de ander die maar al te graag werkt voor dat minimumloon (omdat hij veel minder kosten van levensonderhoud heeft in het land van herkomst) de baan maar al te graag aanvaardt.
  En ja Jan dát kan alleen als ik, de europese commissie’ daarvoor de weg vrijgemaakt heb. En dat doe ik, de Europese commissie door het ook mogelijk te maken de huidige arbeiders met hun arbeidsrechten die meer verdienen dan het minimumloon gemakkelijk te kunnen dumpen en aldus vervangen.
  Nou Jan Piet graag of niet voor jou tien anderen toch. CAO overleg en poldermodel kunnen we opheffen er valt niets meer te onderhandelen.
  Dat is precies de bedoeling van de EU, dat wisten we (en zij) allang. Een reden dat ze Roemenie en Bulgarije toch toelieten ondanks dat ze in geen velden of wegen voldeden aan de vooraf gestelde normen voor toetreding,waaronder corruptie aanpakken. Het bedrijfsleven zat te springen om goedkope arbeidskrachten en dat duldde geen uitstel.
  Corruptie daar maakten zij zich niet zo druk over daar zijn ze in de derde wereld al jaren mee bekend. Want je kunt wel zeggen dat regeringen corrupt zijn maar dat kunnen ze niet zijn zonder een zich van corruptie bedienend en dus corrupt bedrijfsleven.
  Maar ja als de Polen al allemaal komen werken in West- Europa moet Polen natuurlijk voorzien worden van arme naar werk snakkende Roemenen en Bulgaren.
  De EU ,dat is één grote marktwerking, wordt bestierd door het bedrijfsleven, heeft niets meer te maken met veiligheid en andere flauwekul en/of het belang van haar inwoners.
  Ze willen geen europees blok zijn tegen Amerika en de rest van de wereld, ze willen Amerika zelf zijn. De Friedmann doctrine.
  Neem alle belemmeringen weg en laat de bedrijven niet naar de derde wereld gaan maar haal de derde wereld hiernaartoe met de regels en mogelijkheden die wij daartoe zullen verschaffen danwel opheffen waaronder het ontslagrecht.
  En de bovenkant die krijgt een bonus vooraf bedongen ook als ze het bedrijf naar de knoppen hebben geholpen of als ze door aldus verkregen verlaging van de arbeidskosten de winst tot grote hoogte weten op te stuwen.
  Dankzij de europese commissie die hun baantjes in het bedrijfsleven na Europa allang veiliggesteld hebben want wees eerlijk Voor wat hoort wat.

  Reactie door Henny — zondag 18 maart 2007 @ 19.37 uur

 60. @ Pool

  Ik geef het maar op wat betreft mijn reacties, het maakt niets uit wat ik zeg en je grijpt de kans op verduidelijking niet aan. Je hebt je mening al gevormd en je wijkt er niet vanaf. Heel liberaal en weinig sociaal. Wantrouwen is een slechte eigenschap wat mij betreft. Op vertrouwen kunnen we de wereld beter maken.

  Ik ga er hier niet meer op in. Persoonlijk wil ik je gaarne te woord staan. Voeg me maar toe aan je msn als je dat wilt. Zoja, dan hoor ik het wel en post ik het e-mail adres.

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 18 maart 2007 @ 21.26 uur

 61. Pool, hou nu eens op met mensen hier zo te demoniseren joh.

  Jan staat jou steeds netjes te woord en je blijf maar doorgaan met je insinuaties.

  Begrijp je dan niet dat andere gebruikers hier niks meer van snappen, het is nl. geen chatbox is al vaker gezegd, hou het log waarvoor het is bestemd.

  hou je aan het onderwerp.

  Reactie door Carla — zondag 18 maart 2007 @ 22.39 uur

 62. @ 61 Carla

  ..zucht..

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 7.23 uur

 63. Een reden om vast te houden aan de Nederlandse grondwet , omdat het arbeidsrecht rust op de grondwet .

  Hoorde die Lubers : minister van STAAT ; zijn meninig dat het volk zich maar moet bezig houden met huishouding en niet met de keuze wel/niet EU-grondwet :

  Die vent gedraagt zich ook al als een Franse zonkonning : Er moet maar eens een Franse revolutie gaan plaats vinden in Holland !

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 9.22 uur

 64. Het nieuwe Keizerrijk Europa ; met in de onderlaag Slaven met een kleine fooi en zweepslagen : Daar dromen dat tuig in Brussel van .

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 9.31 uur

 65. Ook flexible ontslag voor decadente en flippende directeuren en managers : zoals directeuren van pensioenfondsen , die GEMEENSCHAPS geld vergokken aan de wapenindustrie ?

  Is dat een reden waarom de Bosbelasting zal worden ingevoerd ; om de tekoreten ontstaan door blunderen van directeuren te compenseren ?

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 9.39 uur

 66. Als de werkgever niet kan krijgen wat ie wil in Nederland, dan laat hij het werk wel ergens anders doen, lijkt me dus een goede zaak die versoepeling van het ontslagrecht. Als we vast willen blijven houden aan verworven rechten, hebben onze kinderen geen toekomst meer in Nederland. Bedrijven die willen investeren kijken wel uit. Overigens vind ik ook dat wij zelf ons arbeidsrecht moeten bepalen, en niet Europa.

  Reactie door Gerrit (die andere) — maandag 19 maart 2007 @ 9.42 uur

 67. @ 63 Fred

  Over welk huishouden heeft die billenknijper het, zie alweer zo’n CDA-er die ons eronder wil houden, wat dat is bij die club,.. het zal nog wel een voortvloeisel zijn uit de tijd dat christelijk Nederland nog slaven verkocht in Amerika ten tijde van het VOC tijdperk.
  Alle CDA-ers die in de politiek belanden hebben allen het zelfde trekje, en wel,…..
  knechten, uitbuiten, bemoeizucht, de ikke mentaliteit, en het achterbakse,… zeer zeker gezien die uitspraak van Lubbers, waar bemoeit hij zich mee hij is toch al uit gerangeerd in de politiek en ver daar buiten i.v.m. zijn sexuelehandelingen.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 9.50 uur

 68. “Op vertrouwen kunnen we de wereld beter maken.”

  dat kan alleen met mensen die te vertrouwen zijn en die ook laten zien,dat zij te vertrouwen zijn.

  beetje een loze kreet…

  Reactie door iew — maandag 19 maart 2007 @ 9.59 uur

 69. @66
  Zolang er in de wereld loonslaven zijn doen ze dat,dus over de mentaliteit van de werkgevers zijn we het eens.
  Dus daar moet de verbetering van vandaan komen en niet van regels die iedereen tot slaaf maakt van het ondernemingsschap.
  Ik heb het al een keer eerder benoemt gesprek met een werkgever een hele hoop vakmensen in dienst en maar kankeren op zijn personeel,en pronken met zijn bedrijf dat mag dat het veel waard is maar op de vraag als al die mensen morgen dag zeggen wat heb je nog dan op een paar machines na.
  Totaal niets dus.

  Reactie door De Hakker — maandag 19 maart 2007 @ 10.00 uur

 70. @ 61 Carla

  Zie, nou doe ik het weer ik demoniseer Lubbers, maarja,…….. of wil je soms beweren dat hij niet bij de VN is weggestuurd wegens sexueel getinte handelingen, of denk je dat hij is weggestuurd voor het stelen van een rolletje drop.

  Verdiep je eens in het verschil tussen demoniseren en bekritiseren, en dan zal je zien dat jouw reactie onterecht is, en verdiep je eens de zaak voordat je begint te blaten en geef eens aan waar ik niet correct geweest zou zijn.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 10.20 uur

 71. Gerrit , heb jij al een soepeler ontslag regeling bij je werkgeve aangevraagd ?
  Zodat jouw kinderen dadelijk worden aangenomen als jij , ontslagen wordt .

  Er zijn voldoende middelen voor een werkgever aanwezig om een werknemer te ontslaan : zoals reorganisatie , werkweigering,……..

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 10.35 uur

 72. @ 68 iew

  Terecht en correct weergegeven.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 11.35 uur

 73. @61 carla

  Lieverd, je zit hier niet in het politieke midden. Je zit hier bij de SP! Dit zegt iets van ons hart en de betrokkenheid met een zeer onrechtvaardige, moorddadige wereld.
  Dus laat alsjeblieft Pool zijn hart spreken en vergis je niet in mensen die zo netjes en beschaafd blijven… LEVENSGEVAARLIJK!
  De kille, koelbloedige moordenaars verhult in ‘pak en stropdas’retoriek!
  Je kent ze wel van het Balkenende/Zalm niveau… maar ondertussen! Ons land op misdadige wijze onderuit gehaald. De burger besodemieterd, de zakken leeggeroofd en zichzelf 30% erbij geschreven op hun maandelijkse inkomen afschrift!
  Je hoeft maar EEN beschaafd ‘NU’ te spreken en zie… de granaten en clusterbommen leggen mensen op GRUWELIJKE wijze plat!! Kijk wat verder dan de letter, Carla.

  En Jan Pruimboom? Dubieus figuur!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 14.44 uur

 74. Toch Ellen ondanks dat ik de problematiek begrijp kan ik de uitkomst niet met je delen.
  Ik vind je conclusie dat ze dan ook weer snel worden aangenomen niet beargumenteerd en ook niet bewezen,ik zie eerder het tegendeel dat zie je nu al bij ex-wao-ers.
  Zeker gezien in vele sectoren zodadelijk bij het groeiend aanbod op de arbeidsmarkt een overschot bij het steeds verder openstellen van de grenzen kan ontstaan waarbij leeftijd van de werknemer een nog grotere rol zal gaan spelen.
  Bovendien is het nu al zo dat je tot twee keer toe een tijdelijk contract krijgt van 2 x 1 jaar. Ik dacht genoeg om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Ook daar wordt misbruik van gemaakt door werkgevers door iedere keer alleen mensen op contractbasis aan te nemen en vervolgens als ze niet meer kunnen verlengen te ontslaan om opnieuw…..
  De lonen zullen onmverwijld dalen voor eenieder.

  Een passende baan aanbieden is iets anders dan het aanvaarden van het niet komen opdagen van de werknemer. Dit kun je aanwenden als werkweigering en staat los van het feit dat je een passende baan moet aanbieden. Dit laatste is veroorzaakt niet door het ontslagrecht maar door de nieuwe WAO wet die er zo nodig door moest komen.
  Ik ben het wel met je eens dat dit alleen werkt zo het al werkt want vele grote werkgevers houden zich er helemaal niet aan in een bedrijf van enige omvang. Als zaak met bijvoorbeeld één betaalde kracht erbij om maar eens te chargeren heb je al helemaal geen passende baan.
  Dit pobleem is volgens mij allang voorzien door de SP bij de invoering van de WIA.
  Dit was de tegenprestatie dat het bedrijfsleven moest leveren voor andere versoepelingen en voordelen van deze wet.
  Ik vind het onterecht dat je daardoor het hele andere verhaal en het gevaar daarvan voor velen en de invloed op heel de samenleving uit het oog dreigt te verliezen.
  Je vergeet ook dat er op grote schaal al gebruik gemaakt wordt van uitzendbureaux.
  Soory ik vind je redenatie alhoewel begrijpelijk te kort door de bocht. Wel moet er op individuele nbasis beter gekeken worden naar de mogelijkheden. Ook nu al kan een bedrijf redelijk gemakkelijk alleen niet geheel vrij ontslagvergunning aanvragen en wordt het vaker dan je denkt gewoon verleent.

  Reactie door Henny — maandag 19 maart 2007 @ 17.15 uur

 75. @74 Henny, de uitzendbureaus was ik vergeten, dat is waar, net als contracten voor bepaalde tijd. Ik zit niet zo diep in deze materie, geef ik toe. Daarom laat ik het ook met alle plezier over aan de kenners. Misschien lijkt het alsof ik de gevolgen voor de hele maatschappij uit het oog verlies, maar ik wil er wel degelijk voorzichtig mee omgaan.

  Juist die ingrijpende veranderingen op allerlei vlak die zijn ingevoerd (in het onderwijs, en de verzelfstandigingen/privatiseringen) vaak op een heel ondoordachte manier, maakt dat ik zeker niet pleit voor snelle, rigoureuze veranderingen! Ik moet er niet aan denken, dat soort incompetente politiek hebben we de afgelopen tijd al genoeg over ons heen gehad!

  Ik wilde echter een tegengeluid laten horen, en erop wijzen dat er wel degelijk problemen zijn met het huidige systeem. Zoals ik al meldde, de langdurig werklozen en 50-plussers die niet worden aangenomen, dat is echt een probleem. Intussen gaan de grenzen open, maar deze mensen die graag willen werken komen niet aan de bak. Ervaringen in het buitenland (de VS, normaal niet mijn voorbeeld, hierin wel een klein beetje) leren dat mensen wel degelijk eerder aan de bak komen met het soepeler ontslagrecht.

  Bovendien: wat zou een alternatieve oplossing zijn om 50-plussers of andere impopulaire groepen op de arbeidsmarkt aan de bak te krijgen? Velen van hun willen graag werken maar het wordt hen niet gegund. Oplossingen voor dit probleem worden in de reacties hier niet aangedragen, maar daar ben ik dan wel benieuwd naar hoe jullie dat zien.

  Reactie door Ellen — maandag 19 maart 2007 @ 19.07 uur

 76. @ 75. Reactie door Ellen — maandag 19 maart 2007 @ 19.07

  Je zegt, Ellen…”wat zou een alternatieve oplossing zijn om 50-plussers of andere impopulaire groepen op de arbeidsmarkt aan de bak te krijgen?..”

  Gooi eens een balletje op?

  Wat denk je ervan om ieder persoonlijk uit te nodigen en een gesprek te beginnen?

  Wat denk je ervan om iedereen, die op gesprek wil komen, te garanderen (schriftelijk dan wel), dat ie nooit minder kan verdienen dan wat ie vandaag verdient/ontvangt in geval van uitkering?

  Wat vind je van de eerste vraag, die je iemand stelt: Waar ben je goed in ?

  Tweede vraag: Zou je willen samenwerken met mensen, die ook goed zijn in waar jij goed in bent?

  Zo…het begin is er…en hoe nu verder?
  Wie durft?

  Reactie door franslj — maandag 19 maart 2007 @ 21.27 uur

 77. @ 76 franslj

  Derde vraag: wist u dat bij beeindiging dienstverband binnen het half jaar hij mischien in de armoedeval terecht komt.

  Vierde vraag: u weet dat u niet meer verdiend dan het minimumloon, want u mag blij zijn dat ik u uitnodig voor een gesprek.

  Vijfde vraag: kunt u uw uitkeringeinstantie niet vragen of zij u een bedrag kunnen meegeven (rugzak met geld) zodat ik geen risico loop als u ziek wordt of zoiets, per slot van rekening zijn oudere mensen sneller vatbaar voor langdurige ziektes en aandoeningen.

  wie volgt….

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 22.35 uur

 78. 75. Ellen ik weet er alles van wij behoren ook tot die ‘top’
  Maar ik wens zowel je oom alsmede de onfortuinlijk ongezonde medewerker al het beste.

  Reactie door Henny — maandag 19 maart 2007 @ 22.59 uur

 79. @ 76 franslj

  Zesde vraag: Hoe oud bent u ?, … 59 jaar meneer,
  bent u wel eens ziek geweest,… ja meneer,

  Dank u voor uw komst, u hoort van ons.

  Dont call us,… we call you

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 23.49 uur

 80. En wat te denken van het antwoord; U bent “overgekwalificeerd”voor deze baan.

  Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.30 uur

 81. @ 76 franslj

  Zevende vraag: ich bin Yaroslav aus Polen, …
  sie suchen arbeit, 5 euro pro stunde bruto

  in ordnung, wan anfangen,…..
  Morgen.

  Wo ich schlafe,…….

  Auf camping, 1 haus viele Polen, 15 euro pro tag pro persoon.

  Gut ik morgen arbeiten

  Bis morgen.

  En wie bent u,… ik ben Jan Jansen, ik moet solliciteren, want ik ben net uit de WAO geknikkerd,.

  Juist ja, en heeft u nog last van uw handicap ?.

  ja meneer, het blijft moelijk bewegen en vaak pijnlijk en dan moet ik plat blijven liggen anders wordt het nog pijnlijker.

  juist ja, ik zal kijken of wij in de toekomst een plaatsje voor u kunnen vinden want op dit moment is het hier een gekkenhuis zo druk is het.

  Bedankt voor uw komst, u hoort nog van ons.

  Reactie door Pool — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.36 uur

 82. @75
  Die oplossing ligt bij de werkgever,ik hoor steeds geklaag dat ze geen werknemers kunnen krijgen.
  Dat klopt als je al de 50-65 jaar afschrijft dan ben je meer als 30 % procent van het
  aanbod kwijt en zeer veel ervaring kwijt.
  Het is kortzichtigheid van de werkgevers daar ligt de oorzaak.
  Verder moet je de sollicitatie plicht van 55+ opheffen want nu sollliciteert ook een gedeelte die niet meer wil.
  Dus de werkgever scheert ze allemaal over een kam en de prullenbak in.
  De 55+ die dan solliciteren weet de werkgever dan ook dat ze willen.
  Helaas nemen de meest werkgevers niet meer het fatsoen voor een terugkoppeling omdat de sollicitatie niet serieus genomen wordt.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.39 uur

 83. @ 77. Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 22.35

  Hey hey…wacht eens ff, beste Pool. Ben jij in ene de werkgever, waar een 50 plusser komt solliciteren?
  Waar Ellen mee aan kwam zetten, was het volgende; …”wat zou een alternatieve oplossing zijn om 50-plussers of andere impopulaire groepen op de arbeidsmarkt aan de bak te krijgen?..”

  En hierop probeerde ik een balletje op te gooien en stelde ‘n aantal “open” vragen, met als doel, om meer mensen te laten nadenken over mogelijkheden van mensen, die nu het gevoel hebben “buiten de samenleving” te verblijven.

  Dit kan betekenen, dat we allereerst het oude, heersende patroon van “met elkaar omgaan” achter ons laten en onze blik te richten op “nieuwe, nog niet uitgeprobeerde” mogelijkheden.

  Ieder mens heeft náást z’n beperkingen, tevens mogelijkheden ! Kunnen we dat als uitgangspunt hanteren?

  Waar kiezen we nu voor; beperkingen cultiveren en verder passief afwachten wat anderen voor ons beslissen?
  Of kiezen we voor mogelijkheden cultiveren, rekening houdend met de beperkingen en zelf beslissingen te nemen?

  Stel; We zitten met een aantal mensen in een cirkel (denkbeeldig) zónder leider in het centrum, maar iedere deelnemer/deelneemster in die cirkel kijkt naar het midden, waar dus géén leider zit, maar waar “nog niets” aanwezig is.

  In een rondvraag zijn we erachter gekomen waar ieders beperkingen liggen, maar ook mogelijkheden.

  Hoe verhouden die zich nu tot die “lege, nog niet ingevulde” plek in het midden.

  Zouden we die “lege plek” een naam kunnen geven? Een naam, die past bij ieders doelstelling? Bijvoorbeeld, nu we dan toch op het SP weblog vertoeven, “Sociaal en Menselijk Geheel”?

  Kijk…dan zijn we geen volgelingen van “iemand”, maar kijken we, vanuit onszelf, naar een door onszelf gecreëerde mogelijkheid.

  Kleine groepjes mensen, die stapje voor stapje, een zinvol bestaan creëren en inzien dat er balans noodzakelijk is tussen “Welvaart en Welzijn”.

  Mooie dag verder !

  Reactie door franslj — dinsdag 20 maart 2007 @ 11.10 uur

 84. @ 80 Henny

  Inderdaad dat komt heel vaak voor dat mensen (ovegekwalificeerd) zijn, hoe verzinnen ze het.

  Reactie door Pool — dinsdag 20 maart 2007 @ 11.21 uur

 85. De grootset bedreiging voor de arbeidsrechten is Nederlandse regering. Die tolereert en zelfs bevordert slavenhandel.

  Reactie door khosrow — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.03 uur

 86. Mooie, creatieve reactie Franslj @76 & 83! Ik doelde meer op politieke maatregelen, maar zoals jij het hier formuleert, over intermenselijke relaties: heel mooi gezegd.

  Je schrijft:
  “Waar kiezen we nu voor; beperkingen cultiveren en verder passief afwachten wat anderen voor ons beslissen?
  Of kiezen we voor mogelijkheden cultiveren, rekening houdend met de beperkingen en zelf beslissingen te nemen?”

  Hier sluit ik me bij aan. De lokale SP-afdelingen zouden hier een mooie rol in (kunnen) spelen. Ze doen het waarschijnlijk al, op allerlei manieren: de SP is lekker actief, dichtbij de mensen en geeft de mensen vaak een optimistisch gevoel. Ik wil ook gaan kijken wat ik kan doen, op eerdere topics heb ik dat al genoemd, ben in December 2006 lid geworden, en wil hier in Leeuwarden me graag inzetten voor de SP. Misschien doet jouw lokale afdeling ook iets op dit gebied, Franslj. Ben je lid van de SP? Zo niet, dan hoeft dat geen bezwaar te zijn, denk ik.

  Nog even over de uitzendbureaus: het is vreemd dat ik ze was vergeten, want ik sprak er laatst nog een vriend over die er werkt als intercedent. Hij zei dat 50-plussers ook voor uitzendklussen “onbemiddelbaar” zijn. Bovendien zijn uitzendbureaus duur voor (kleine) werkgevers en ongunstig in CAO voor werknemers. Dus ik ben niet zo gek op uitzendbureaus, daar ligt de oplossing zeker niet.

  Reactie door Ellen — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.18 uur

 87. Vanavond trouwens op NOVA:

  De achterkamertjes van Europa
  Ruim zeven jaar werkte Derk Jan Eppink als topambtenaar voor de Europese Commissie, een wereld vol achterkamertjes en intriges, waar beslist wordt over de toekomst van bijna een half miljard Europeanen. Nu hij zijn functie neerlegt, blikt hij terug op zijn Europese tijd in het boek ‘Europese mandarijnen’. Zijn conclusie: EU-ambtenaren zijn slinks en vals. Derk Jan Eppink is te gast.

  Reactie door Ellen — dinsdag 20 maart 2007 @ 20.16 uur

 88. @ 86. Reactie door Ellen — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.18

  Ja, ik ben lid van de SP, sedert nov. vorig jaar. Ik zeg er wel bij, dat ik dit probeer. Ik ben nog nooit lid geweest van een politieke partij, maar heb wel reeds op velen gestemd. Vertrouw politiek niet en de SP geef ik het voordeel van de twijfel.

  Politiek heeft de afgelopen 50 jaar niets kunnen veranderen aan de honger en het geweld in de wereld; evenmin de georganiseerde religies.

  Ergens moet er een begin gemaakt worden met wezenlijke veranderingen, Ellen en ik hoop en wens vurig dat de SP, karakter en standvastigheid zal tonen om deze weg op te gaan; naar een menselijk en sociaal samenleven in z’n geheel.

  Kleinschaligheid is m’n motto momenteel en probeer een steentje bij te dragen door, samen met m’n vriendin, computercursussen te geven, ook aan mensen met een ‘smalle’ beurs, waarbij “de méns achter de pc” centraal staat.

  Dit doet goed…te weten dat we mensen kunnen ondersteunen en of we er veel aan verdienen, boeit ons niet zozeer.

  Het “prijskaartje” voor voeding, kleding en onderdak invullen is al voldoende, maar priotiteit nr 1 is en blijft, m’n dochters (pubers nog) zorg geven en begeleiden, zolang als nodig is.

  Wat 50 plussers betreft; kleine groepjes vormen…capaciteiten ontdekken en daar iets mee doen…kleinschalig. Dat heb ik als oplossing in m’n achterhoofd en niet steeds maar afwachten totdat anderen ons iets komen aanbieden. Kunnen wij, 50 plussers, best zelf.

  Reactie door franslj — dinsdag 20 maart 2007 @ 22.11 uur

 89. @ 83 franslj

  Ik begreep het wel waar Ellen op doelde, maar om een echt werkend alternatief te vinden, om bepaalde groepen mensen weer te helpen, om aan een normaal betaalde baan te komen, zal je eerst de werkgeversmentaliteit drastisch moeten veranderen.
  Zij denken (de meesten) nog steeds in cijfertjes en euries.

  Prettige nacht verder

  Reactie door Pool — woensdag 21 maart 2007 @ 0.14 uur

 90. over welk arbeidsRECHT ,arbeids R E C H T
  gaat het ????
  Rechten in de EU ???
  Manipulaties zal je bedoelen.

  E r U it!!!

  Reactie door Rik — woensdag 21 maart 2007 @ 10.18 uur

 91. @ 89. Reactie door Pool — woensdag 21 maart 2007 @ 0.14

  Goede morgen allen !

  Je zegt, Pool; “…om bepaalde groepen mensen weer te helpen, om aan een normaal betaalde baan te komen, zal je eerst de werkgeversmentaliteit drastisch moeten veranderen…”

  Wie moet de werkgeversmentaliteit veranderen? Waarom? Hoe? Waar haal je de energie vandaan om dit te doen? En als het dan uiteindelijk is gelukt, heb je dan nog kracht over om 50 plussers te ondersteunen? (misschien zijn het tegen die tijd al 70 plussers)

  Nee, hoor…wat ik bedoel, is, dat 50 plussers in kleine groepjes bij elkaar komen en de beperkingen en mogelijkheden bespreken en vandaaruit plannen ontwikkelen en uitvoeren, die ieder weer aan een zinvol, sociaal en menselijk bestaan kan helpen.

  Dit moet kunnen, binnen de Sp te beginnen en als zo’n kiem, in de juiste voedingsbodem geplant, begint te groeien, zal het weldra anderen opvallen dat het dus ook anders kan.

  Ik wil liever bij 50 plussers beginnen dan eerst de werkgeversmentaliteit aan te pakken.

  Veranderen begint in ons “denken-voelen”, geloof ik toch !

  Reactie door franslj — woensdag 21 maart 2007 @ 10.30 uur

 92. @ 91 franslj

  Allemaal leuk en aardig franslj, maar iemand die bv. 55+ is en een uitkering heeft, denk jij dat zijn uitkeringsinstantie tegen hem /haar zal zeggen….. doe maar kalmpjes aan, ga eerst alles maar een in een groep bespreken en dan hoor ik het wel.
  Nou franslj ik denk dat men eerder je uitkering stopzet als het te lang duurt naar hun zin dat je niet of te weinig solliciteerd gewoon omdat je bezig ben met het ontwikkelen en uitvoeren aan een zinvo;, sociaal en menselijk bestaan.

  Kijk jou omschrijving is de ideale situatie hoe het zou moeten, helaas is de werkelijkheid heel anders, en dan denk ik pak eerst die werkgevers eens aan, want die hebben totaal geen trek in ouderen en ex WAO-ers

  Off topic

  Voor de zelfstandigen onder ons…..

  Eigen risico WGA aanvragen tot 1 april

  Ondernemers die eigenrisicodrager voor de WGA willen worden, moeten dit vòòr 1 april aanvragen bij de Belastingdienst.
  Wanneer de Belastingdienst het verzoek van de ondernemer goedkeurt, betekent dit dat de ondernemer het risico draagt maximaal 10 jaar lang een WGA-uitkering te moeten betalen aan een deels arbeidsongeschikte werknemer. Hiermee sluit de de ondernemer het UWV uit, waar hij ook het risico kan afdekken.

  Reactie door Pool — woensdag 21 maart 2007 @ 19.21 uur

 93. @ 92. Reactie door Pool — woensdag 21 maart 2007 @ 19.21

  Klopt, Pool…zo ongeveer. Mensen zekerheid bieden op de eerste plaats. De zekerheid van kunnen voldoen aan de eerste levensbehoeften.(voeding, kleding, onderdak etc..)

  Hoe kun je, als 50plusser en uitkeringsGERECHTIGDE, energie stoppen in iets wat bij je past, als je niet in staat bent om je huishouden, je gezin eventueel, te onderhouden?

  Zekerheid bieden, zorgt voor minder spanning, voor rust en van hieruit starten, lijkt me een sociale en menselijke benadering.

  Ja, dat is waar…het neemt tijd in beslag, maar goede kwaliteit en duurzaamheid wordt door iedereen op prijs gesteld, dacht ik zo.

  De prijs, die nu betaald wordt voor onrust en onvrede, wordt ook alleen maar hoger…iedere dag meer en meer…totdat we inzien dat het anders kán en moet !

  Reactie door franslj — woensdag 21 maart 2007 @ 21.53 uur

 94. Wij moeten ons nooit aansluiten bij europa.
  Dan zijn wij verloren.
  Om de simpelste reden,dat zij regels gaan invoeren waar wij niks over te zeggen hebben.

  Maar nu doen ze het zonder een referendum.
  We hebben echt te maken met tuig,die nederland hebben verkocht aan de amerikanen om er beter op te worden.

  Reactie door sander — donderdag 22 maart 2007 @ 2.33 uur

 95. @Pool & Fransjl,

  Scholing is waar het om draait denk ik. Als mensen daar beter toegang tot krijgen, is al een wereld gewonnen. Hier zouden de Arbeidsburo’s veel meer in moeten doen en meer budget voor moeten krijgen. Scholing = empowerment, vrijwilligerswerk trouwens ook. Beide kan via de SP ook (vrijwilligerswerk en je scholen om daarin de ins en outs te leren kennen, bijv. van wetgeving). Goede zaak.

  Pool, dank je voor je waarschuwing over eigen risico WGA. Ik heb het gemaild aan mijn oom.

  Reactie door Ellen — donderdag 22 maart 2007 @ 7.32 uur

 96. “Er worden gemeentelijke leer-werkmaatschappijen opgericht, waar mensen die nog geen werk kunnen vinden scholing en praktijkervaring wordt geboden tegen een eerlijk loon.”
  http://www.sp.nl/standpunten/cd_132/standpunt_over_wet_werk_en_bijstand.html

  Standpunt van de SP. Heel goed. Ik heb echt helemaal mijn partij gevonden, blijkt maar weer. 99% van wat de SP vind vind ik ook, en die 1% gaat over voor mij relatief minder belangrijke onderwerpen.

  Reactie door Ellen — donderdag 22 maart 2007 @ 9.09 uur

 97. @ 95 en @ 96. Reactie door Ellen — donderdag 22 maart 2007 @ 9.09

  Kan me helemaal vinden in je aanvulling, Ellen. Bedankt !

  Reactie door franslj — donderdag 22 maart 2007 @ 13.28 uur

 98. @ 95 Ellen

  Graag gedaan Ellen, ik hoop voor je oom en werknemer dat ze er samen in goede harmonie uitkomen.

  Reactie door Pool — donderdag 22 maart 2007 @ 14.56 uur

 99. Dat gebeurt natuurlijk wel door een Europese Grondwet : wat zoals wij weten is de grondwet de basis voor alle andere wetten .

  Reactie door Fred — maandag 26 maart 2007 @ 14.40 uur

 100. UVT/CBS Onderzoek werpt nieuw licht op ontslagrecht & behoud onderneming.
  Universiteit Tilburg i.s.m. CBS, Symposium & promotieonderzoek op 22 juni 2007.

  Dit onderzoek toont aan dat verreweg de meeste werkgelegenheid en behoud onderneming plaatsvindt in de fase voor het faillissement. Het is niet nodig het gehele ontslagrecht te bekijken!

  Bij een gezond bedrijf staat werkgever tegenover de zwakkere werknemer en politiek links tegenover rechts. Als een bedrijf in crisis of faillissement verkeerd hebben werkgever en werknemer parallelle belangen. Werknemer en werkgever beiden zwak zijn. de bank of een andere derde de leiding neemt. Hierop is geen toezicht en in deze voorfase gaan tientallen miljarden en de meeste banen om.

  Luttikhuis oppert een ontslagrecht bij deze bedrijf in financiële mogelijkheden anders te zien dan bij gezonde bedrijven. Het Leeuwendeel van het ontslagrecht betreft collectief ontslag bij deze crises bedrijven. De rechter zou een besluit moeten kunnen nemen om collectief ontslag toe te staan om de resterende werkgelegenheid & onderneming te redden. Corporate recovery & collectief ontslag bij bedrijven in crisis biedt substantiële mogelijkheden voor politiek links en rechts. Luttikhuis oppert de stille rechter-commissaris de verantwoording te laten nemen om een bedrijf te reorganiseren. Hij zou moeten beginnen op het moment van melding van betalingsonmacht aan de fiscus of op het moment dat een klant wordt overgeplaatst naar de afdeling bijzonder beheer van de bank.

  Flexibilisering ontslagrecht op deze wijze te koppelen aan de komende faillissementswet is nieuw. Hiermee beperkt je het klassieke conflict over ontslagrecht tot collectief ontslag bij bedrijven in crisis. Door de maatschappelijke doelen “behoud onderneming” en “”behoud werkgelegenheid” te koppenen aan de nieuwe faillissementswet ontstaan veel nieuwe mogelijkheden voor zowel politiek links als rechts. De directe economische en sociale winst, zoals de toename van de nationale krediet ruimte, schept ruimte voor het meenemen van sociale werknemers doelen van de CNV. De 111 jaar oude faillissementswet blijkt een maatschappelijke goudmijn.

  Staatscommissie Herziening Faillissementswet; Commissie Kortmann (lid promotiecommissie) bepleit nu ook toezicht en legt de nadruk op de voorfase. Haar faillissementswetvoorstel komt ook deze dagen, maar je mag verwachten dat deze promotie/symposium duidelijk wordt wie toezicht kan gaan houden en wat de bevoegdheden worden. Symposium UVT, 22 juni meer op http://www.corporate-recovery.org.

  Reactie door johan — woensdag 6 juni 2007 @ 21.18 uur