Het zijn maar peilingen

Voor het eerst in de geschiedenis is de SP de PvdA voorbijgegaan in de wekelijkse Politieke Barometer.

Update: Ook in de peiling van Maurice de Hond van vandaag zijn we de tweede partij geworden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 17 maart 2007 :: 18.57 uur

101 Comments

101 reacties

 1. Het zijn maar peilingen, maar je krijgt er wel verdraaid goeie zin van!

  Jaques Tichelaar, het gezellige lachebekje van de PvdA, doet me denken aan Melkert ten tijde van zijn politieke ondergang. Hij weet dat de boot gezonken is, maar zwemt krampachtig verder met het stuurwiel in z’n handen en roept: “toet toet, hier komt de boot”…

  Reactie door J3roen — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.11 uur

 2. Ik mag Jaques Tichelaar wel!

  Reactie door Farshad — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.16 uur

 3. Het zijn maar peilingen! maar ik denk omdat de PvdA samen is gaan regeren met het CDA en de Christen Unie dat dit toch wel eens waar zou kunnen zijn .Dat de SP groter wordt dan de PvdA
  Ik heb zo het vermoeden dat een heel groot deel van de linkerzijde van de PvdA overstapt naar de SP omdat zij niet tevreden zijn dat de PvdA met die 2 andere Christelijke partijen samen is gaan regeren .En ik heb zo het vermoeden dat ook een groot deel van de linkerzijde van het CDA die overstap ook maakt .Vanavond heb ik ook van het radiojournaal van de NOS op radio 1 gehoord dat over enkele jaren de PvdA wel eens zou kunnen fuseren met de SP volgens Diederik Samson lid van de kamerfractie van de PvdA .Voelen zij soms de hete adem van de SP in de rug ? Maar als zij zouden gaan fuseren dan denk ik dat zij samen toch wel veel stemmen zouden kunnen verliezen omdat de mensen dan de politiek helemaal niet meer zouden vertrouwen ,De PvdA zou nu volgens de peilingen 27 zetels hebben en de SP 30 zetels is samen 57 zetels maar ik geloof niet dat zij na een fusie dat aantal zouden halen
  Daarom zeg ik NU SP MEER DAN OOIT

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.24 uur

 4. Dat schept in ieder geval duidelijkheid; de laatste twintig jaar werden de verschillen tussen de standpunten van de P.v.d.A. en de mijne steeds kleiner. Voor een liberaal in hart en nieren als ondergetekende was dit zeer verwarrend. Vroeger had ik, als v.v.d.-er, op verjaardagsfeestjes vaak felle discussies met P.v.d.A-ers uit mijn vriendenkring. De laatste jaren echter werden ze steeds tammer; een enkeling begon zichzelf zelfs al “sociaal-liberaal” te kwalificeren.
  Hun vroeger oprechte betrokkenheid met de derde wereld en de strijd voor de zwakkere in Nederland begon allengs plaats te maken voor de besognes omtrent hun koophuis, hun zeiljacht, de schoolprestaties van hun kinderen etc, etc.
  Om kort te gaan: ze denken zoals ik dat doe maar hebben er voor het fatsoen of voor hun geweten er nog steeds een rood plaatje aan hangen.

  Met liberale groet,

  Reactie door Jan Bert Kuipers — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.27 uur

 5. Volledig terecht, de kiezer begint het door te krijgen!

  Reactie door Ellen — zaterdag 17 maart 2007 @ 19.48 uur

 6. Ik hoop dat het volk helder blijft en zich over 4 jaar niet weer met mooie praatjes laat verleiden door die waardeloze PVDA.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.02 uur

 7. daSPrachtig, SPetterend, SPlendid!!!

  PvdA, SPetter, SPetter, SPetter, die komt een druppel lat(g)er.

  Reactie door bijdehandje — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.04 uur

 8. Je leest ineens ook de grappigste reactie’s van geschrokken PvdA politici, zoals het voorpagina nieuws van Het Parool van vandaag:

  “Over vijf à tien jaar fuseerd de PvdA met de SP”, aldus PvdA-er Diederik Samson.

  Ja, ja,….dat mocht ie willen….!!!

  Diederik, als je zoo graag bij de meest sociale partij wil zitten…..’t staat je vrij om lid te worden van de SP (wel eerst je andere lidmaatschap (jaja die van de PvdA) opzeggen)

  Zodoende hoef je niet zo lang te zwijmelen, maar kan je gelijk meedoen!

  Reactie door Bart — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.16 uur

 9. # 3 ACCEPT

  Jij gelooft toch niet dat je vier jaar moet wachten op nieuwe verkiezingen, volgens mij zitten ze dit jaar nog uit en dan hebben zij hun langste tijd wel gehad.
  Er beginnen al steeds meer kleine irritaties te ontstaan binnen de PvdA i.v.m. de deelname aan dit kabinet.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.17 uur

 10. @4,

  Zelfs de liberalen hebben het door…..

  Reactie door Erik van Donk — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.18 uur

 11. @3 … moet… @ 6 zijn voor ACCEPT

  Reactie door Pool — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.20 uur

 12. Om het maar eens “marktgericht” te zeggen, ik voorzie eerder een hostile takeover door de SP van de PvdA, dan een fusie.

  Reactie door Erik van Donk — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.22 uur

 13. @2, Farshad,

  Ik mag Jaques Tichelaar ook! Ik ken niemand die de PvdA sneller in de vernieling kan helpen als hij! :)

  Reactie door J3roen — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.25 uur

 14. Het zijn maar peilingen.
  Maar wel peilingen waar je blij van wordt.
  SP groter dan de PvdA.
  Wie had gedacht dat echt zo snel zou kunnen gaan.
  PvdA in ieder geval niet.
  Is het weer toeval, dat Diederik Samson nu begint over een samengaan van SP en PvdA binnen 10 jaar.
  Begrijpen ze binnen de PvdA zelf nog wel waar ze mee beig zijn?
  Wouter Bos heeft afstand gehouden van de SP,
  ook tijdens de verkiezingscampagne.
  Hoe komt Diederik er bij om juist nu te beginnen over het evtuele samengaan van de partijen.
  Beetje water na de wijn he.

  Reactie door kitje — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.38 uur

 15. De PvdA in de provincie Groningen heeft het signaal nog niet opgevangen of niet begrepen: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=64409

  Reactie door nettie — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.43 uur

 16. @9 Pool

  Ik hoop dat je gelijk krijgt.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 17 maart 2007 @ 20.58 uur

 17. @Kitje, inderdaad, NU is de SP opeens WEL goed genoeg voor de PvdA. Erg grappig allemaal, maar ook wel triest, die mentaliteit van de PvdA. Ze zwalken alle kanten op, lijken niet meer te weten waar ze voor staan, hebben geen langetermijn visie voor Nederland. Van zo’n partij kan je niet op aan, dat heeft de kiezer feilloos door.

  Reactie door Ellen — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.04 uur

 18. voortschrijdend inzicht groeit met de jaren,ook voor diederik samson,die jarenlang lid was en is van de verkeerde partij????.

  Reactie door visgert — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.04 uur

 19. @15 Nettie
  Hoorde op de radio fractievoorzitter Moorlag hierover. Het vervelende is dat de SP door hem toch een beetje het etiket onbetrouwbaar opgeplakt kreeg.
  Het zijn maar peilingen, ja, maar dat wordt altijd het hardst geroepen door degenen die op verlies staan.
  Ik wil nog wel meer van zulke peilingen.

  Reactie door Bert — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.15 uur

 20. @15 Nettie

  De partij die zich sterk en sociaal durft te noemen gaat met CDA en ChristenUnie. Ik krijg wederom rillingen over mijn lijf van die linkshypocrieten.

  Reactie door Joram — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.18 uur

 21. Mooi Jan maar dit betekend dat de SP zich echt klaar moet maken voor het echte werk. Je verwacht zelf dat het kabinet niet de 4 jaar vol maakt, dus ga op zoek naar wat versterking van de ploeg van 25! Ik denk dat we de 35 moeten kunnen halen. :D

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.20 uur

 22. de lachende derde….

  Reactie door wouter — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.44 uur

 23. Zeg me dat het niet waar is c.q. waar wordt!

  Reactie door Lieverniet — zaterdag 17 maart 2007 @ 21.47 uur

 24. @15 nettie
  Hetzelfde in Limburg, CDA weigert na 1 uur gesprek met de SP in zee te gaan.

  @3 Dirk Schuit
  Kijk maar uit voor die Christen Unie. Het zijn en blijven onbetrouwbare Christenen. De nieuwe wet dat een koffieshop niet binnen een straal van 500 meter van een school mag zitten is door (c)DA en PvdA gewoon overgenomen, maar effectief wil het zeggen dat er in Den Haag geen koffieshops meer mogen zijn. Slim uitgedokterd en dood eng. De Christen Unie regeerde op de constatering met de opmerking dat het eind van het gedoogbeleid in zicht is.

  Enge club die heel Nederland hun benauwde principes wil opdringen!

  Reactie door Irma — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.20 uur

 25. @3,8,12,1,14,17,18

  Mijn mening, zoals die vandaag in het Parool stond, dateert echt niet van na de laatste peiling. Dat zou ook een beetje zot zijn. Bij diverse gelegenheden – ook toen de PvdA op 60 zetels stond en de SP op 13 – heb ik al laten weten voorstander te zijn van een brede linkse volkspartij.

  Samen met een aantal SP-ers en GroenLinksers praten we al enkele jaren over linkse samenwerking in het verband van “Een Ander Nederland”.

  Jammer dat het hierboven zo weinig over de inhoud gaat. Zoals het feit dat PvdA en SP wel degelijk naar elkaar toegroeien. De PvdA heeft geleerd dat de door haar nagestreefde verandering soms juist bedreigend is voor de mensen waar ze het voor doet. Het Europese project is daar een goed voorbeeld van. Maar ook de snelle multiculturalisering van oude wijken.

  De SP laat van haar kant juist meer veranderingsgezindheid zien, ook op internationaal terrein. Het nieuwe NAVO standpunt is daar een voorbeeld van. Maar ik herinner me ook nog dat begin jaren negentig SP-ers van mening waren dat het klimaatprobleem er alleen maar was om de arbeider uit de auto te pesten. Nu strijden we zij aan zij voor investeringen in duurzame energie.

  Ach, het kan allemaal ook heel anders lopen en op korte termijn heb we elk onze eigen bezigheden, maar juist voor de lange termijn hoop ik op die linkse volkspartij die een echt links, groen en sociaal kabinet mogelijk maakt.

  Reactie door Diederik Samsom — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.47 uur

 26. Ik hoop voor de SP’ers in het land dat eventuele nieuwe verkiezingen niet te snel komen. Het is zwaar geweest voor de vele lokale afdelingen met drie verkiezingen in pakweg 1 jaar. Het heeft veel gevergt van de vrijwilligers, hoewel iedereen met alle overtuiging en liefde heeft gewerkt is een lange pauze nu toch wel even nodig om orde op zaken te krijgen. Zodat we de krachten kunnen bundelen en er straks helemaal klaar voor zijn. Want dat de SP straks gigantisch gaat winnen als er weer landelijke verkiezingen komen dat mag duidelijk zijn! En terecht, want Nederland heeft behoefte aan een socialer en menselijker beleid!

  Reactie door Monique — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.53 uur

 27. @ 24 Irma

  Ja Irma zo wordt er aan allerlei
  wetten en regels getornd.
  Kijk naar de reacties op de passage over het homohuwlijk, en de reacties van o.a Bonaire.
  Zo gaat het nu ook met het gedoogbeleid, zeker ten aanzien van de coffeeshops in Nederland.
  Eerst het rookverbod, wat het einde zal betekenen van de coffeeshop zoals wij die nu kennen.
  Een jointje roken met vrienden in de shop wordt verboden, dus wordenhet afhaalloketten
  waar men zijn wiet koopt en weer weggaat
  Weg coffeeshop.
  Nu dan weer die afstand tussen shop en basisscholen die ervoor gaat zorgen dat er bijna of geen coffesshops meer zullen komen in de binnensteden.
  Dit werkt illigaliteit in de hand, omdat coffeeshops zullen gaan naar de randen van de steden, waar het toezicht veel minder is.
  Van deze maatregelen wordt het niet beter.
  Deze mensen zijn inderdaad eng.
  We moeten scherp blijven, en zorgen dat er niet teveel wordt geknabeld aan verworven rechten en wetten.

  Reactie door kitje — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.54 uur

 28. @ 25 Diederik Samson

  Dan heb ik toch nog een vraag,
  waarom wilde Wouter dan geen samenwerking met de SP en Groen links.
  Dit voorstel is tijdens de campagne, maar ook ruim daarvoor al besproken met Wouter Bos.
  Hoe zie jij die toenadering of samengang van deze partijen werkelijkheid worden, als de leider van de partij zo duidelijk en publiekelijk afstand neemt van SP?

  Reactie door kitje — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.03 uur

 29. @25 Diederik Samsom
  Het lijkt misschien op papier een leuke optie maar zoals de zaken momenteel staan zou jij als geen ander moeten begrijpen dat SP-ers niet staan te trappelen om aan te schuiven bij (c)DA en CU zoals de PvdA heeft gedaan. Bovendien zijn de belangrijke punten (hypotheekrenteaftrek en Irak-onderzoek) nou juist dingen waarover de PvdA niet had moeten onderhandelen alsof het om de maximum snelheid ging. De waarheid is NOOIT onderhandelbaar!
  Wat betreft samenwerking met GroenLinks, met alle respect, ik begrijp uberhaupt niet waarom die hun naam niet veranderen in GroenRechts.
  Samenwerking op links kan wat mij betreft dan ook alleen wanneer de partijen ook werkelijk links zijn, opkomen voor het volk, solidair, menswaardig en gelijkwaardig. Helaas zijn die zaken, ook bij de PvdA, vaak ver te zoeken en alleen nog herkenbaar bij de SP.

  Herinner je je trouwens ook het SP standpunt omtrent multiculturalisering van rond 1985? Als de PvdA toen aan de linkerkant (de SP-kant) had gestaan waren veel van de moeilijkheden die er nu zijn voorkomen. De PvdA-top loopt zeker te ver vooruit, het zijn geen volksvertegenwoordigers, het zijn eerder betweters die op een denigrerende manier uitleggen aan het volk wat goed voor ze is, in plaats van ze werkelijk te vertegenwoordigen.

  Reactie door Irma — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.13 uur

 30. 25 Diederik Samsom.

  Hoe komt het dat ik het ander zie,dan wat Mr W. Bos zei in zijn propagandapraatjes in amersfoort.

  Wat U vertelt,vroeg ik ook aan w bos.
  Ik vroeg hem of mijn stem op de PVDA kan rekenen op een linkse samenwerking.
  Zijn antwoord was dat ieder zijn eigen koers moest varen.
  Propaganda blad de planet heeft er zijn propaganda praatje van gemaakt en gezegd dat ze zich niet laten verloederen on de sp.

  Bij deze.
  Ik denk niet dat de SP zich wil laten verloederen door zijn partij te laten fuseren met de PVDA.
  Doen ze dat wel,dat ze heel wat stemmen gaan verliezen.
  Misschien toch Geert wilders onze nieuwe hitler aan de macht.

  Reactie door sander — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.22 uur

 31. @25

  U zal toch toe moeten geven dat het krantenartikel nogal opportunistisch overkomt. Waarom was dit dan eerder niet mogelijk? Jullie hebben veel te veel ingeleverd! Alles wat jullie doen of beloven zal als mosterd na de maaltijd komen.

  Reactie door Lisette — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.26 uur

 32. @27

  Ik realiseer me dat het zo kan overkomen. Maar het zou pas opportunistich zijn wanneer ik een mening – die ik al jaren heb – opeens niet meer verkondig, omdat die fout zou kunnen overkomen?

  Reactie door Diederik Samsom — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.31 uur

 33. @25 Diederik Samsom — zaterdag 17 maart 2007 @ 22.47,

  Een linkse volkspartij hebben we al, de SP.
  Samenwerking? Ja tussen Groen Links en de SP maar PVDA wil niet mee doen, niet meedoen aan een lijstverbintenis bij de verkiezingen om meer stemmen voor links te krijgen.
  En na de uitslag van de verkiezingen schreeuwde Bos opeens moord en brand dat hij beslist met de SP samen in een kabinet wilde.
  Een mooi stukje toneelspel om de kiezer te misleiden.

  Vroeger stelde de PVDA nog wat voor toen ze hun ideologische veren nog had en een afdrachtregeling waarvan de acties werden betaald.

  Nu is de PVDA aan het zakkenvullen, 30% loonsverhoging voor ministers en 40% voor de minister precident. En dat in een tijd dat de armoede, het verschil tussen arm en rijk toeneemd.

  De SP heeft dit niet gedaan en is nog steeds een partij vol van actie.

  Maar ik wil nog wel zo lief zijn om een goed advies te geven. Draai de zakkenvul regeling van 30% en 40% terug. Laat de mensen van de partij weer een deel van hun salaris afdragen aan de partij en steek dat in acties.
  En zijn vast nog wel meer dingen te verbeteren bij de PVDA, maar dit is denk ik een goed begin.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.31 uur

 34. 25 Diederik Samsom

  Toevoegend.
  Zou de PVDA echt een linkse partij zijn,dat ze hun rechtse ideeen eerst maar eens moeten laten varen.

  Mooie woorden,maar geen daden.
  Hoop beloftes en het uiteindelijke doel is dat we net zo een maatschappij hebben als de VS.
  Jullie partij heeft deze maatschappij gebracht wat het nu is.
  Samen met de VVD en CDA.
  De estafetteclubje.
  Het stokje houd op bij de SP.

  Maak de PVDA maar eerst eens links en waarschijnlijk krijgen jullie weer wat het verdiend.
  Een sociaal nederland.

  Reactie door sander — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.41 uur

 35. @27
  Of wel het leerproces bij de PVDA moet nog beginnen en ze hebben nog niet geleerd zoals meneer Samson dat wel aangeeft.
  Ik zelf vind het een praatje die van een oplichter zouden kunnen zijn die betrapt is en z.g. beterschap belooft.
  Maar meneer Samson ik zou geen 10 jaar wachten welkom bij de SP.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 17 maart 2007 @ 23.42 uur

 36. 27.

  Inderdaad.
  over 10 jaar bestaat er geen pvda meer.

  http://www.pvdarotterdam.nl/forum/view_topic/804/

  PVDA=partij van de aardolie.

  Reactie door sander — zondag 18 maart 2007 @ 0.02 uur

 37. Diederik Samson (25).
  Hoewel ik eigenlijk de laatste tijd niet veel zin meer heb me op deze website in de discussies te mengen maak ik vanavond een uitzondering.Het door jou genoemde idee is iets waar ik al jaren op zit te wachten. Dat kun je op diverse sites van de SP nalezen, als die nog terug te halen zijn. Ik heb daarbij dikwijls geopperd dat het dan voor mij gaat om een deel van de PvdA, n.l. dat deel dat nog sociaal democratisch is, en niet de top van de partij, die nauw verweven is met het Anglo-Amerikaans -Israelisch kapitaal. Soms heb ik zelfs een soort “oproep” gedaan aan de eerlijke PvdA-ers om nu eindelijk eens uit de fraktie te stappen en met enkele mensen los van de PvdA verder te gaan, daarbij b.v. denkend aan mensen als Rob v. Gijzel!.
  Kortgeleden heb ik me op deze weblog nog afgevraagd of jij de rug recht zou houden
  als de PvdA (wat ik verwacht) haar bezwaren tegen de kernenergie zou inslikken.Nu ik dit gehoord heb , heb ik weer een beetje moed dat je geen tweede Koenders zult worden.

  Reactie door Aad Sweep — zondag 18 maart 2007 @ 0.05 uur

 38. nog als aanvulling aan Diederik Samson:als oude man heb ik het hele proces van verloedering in de PvdA vanaf de vijftiger jaren tot nu toe meegemaakt( Van NATO-Drees tot Shell-Kok en Bos). Ik vrees dat bij de SP hetzelfde proces zich gaat herhalen, en juist eerlijke PvdA-ers zouden dat een halt kunnen toeroepen hoe zot dit ook moge klinken.

  Reactie door Aad Sweep — zondag 18 maart 2007 @ 0.18 uur

 39. @ 32 Diederik Samson

  Het feit dat je hier op deze weblog reageer, mag ik daaruit concluderen dat je de PvdA gaat verlaten of in iedergeval de gang van zaken binnen de PvdA in twijfel trek en je aansluit bij een echte sociale partij ???. Velen met mij vinden dat de PvdA en Woutertje Bos zijn kiezers en leden bedrogen heeft.
  Mischien ben jij het lichtend voorbeeld voor hen hoe het dan wel zou moeten, het zou je als oprecht geaarde socialist sieren om de overstap te maken naar de SP.

  Reactie door Pool — zondag 18 maart 2007 @ 0.40 uur

 40. Propaganda bladje Planet voor de PVDA.

  Regeren met SP
  Het waren vooral PvdA-veteranen die waren afgekomen op Bos’ optreden. Oude socialisten, die terugverlangen naar de tijd dat de partij nog van de arbeiders was. “Gaat u regeren met de SP?”, roept een oudere man Bos toe. “We verloochenen onze vrienden niet”, antwoordt Bos. “Maar dan moeten ze wel genoeg zetels halen, en die hebben ze op dit moment niet.”

  Ik zei echt wat anders en zo oud ben ik niet.

  Reactie door sander — zondag 18 maart 2007 @ 0.41 uur

 41. @25
  http://www.sp.nl/interact/word_lid/
  Hoeft u ook niet meer in zo’n spagaat te staan maar kan meteen aan de slag.

  Reactie door MijnZus — zondag 18 maart 2007 @ 1.04 uur

 42. Diederik Samson,
  Hulde voor het feit dat u hier uw standpunt komt toelichten, maar uw mening lijkt me meer ingegeven door de intentie om dit Kabinet toch maar vooral de “rit te laten uitzitten en stroop te smeren”..Het doel van uw betoog lijkt niet veel verder te gaan dan de komende 4 jaar..Fusie over 10 jaar? Als de PvdA ook maar iets had laten zien in die richting, dan was bij de laatste verkiezingen een lijstverbinding toch alvast een mooie aanzet daarvoor geweest? Als je daar al niets in ziet, dan is voor mij SP’er de boodschap wel duidelijk! En tja, ook u kunt zo’n proces versnellen door nu alvast uw eigen keuze te maken, blijft het PvdA of toch SP…Balletjes opgooien (over een termijn van 10(!) jaar), is leuk maar vooral opportunistisch en nietszeggend..Ik neem in elk geval wel aan dat de SP daar geen 10 jaar op gaat zitten wachten en tot die tijd haar eigen koers zal varen!

  Reactie door ToN — zondag 18 maart 2007 @ 1.53 uur

 43. Daarnaast hebben PvdA en CDA een kabinet gevormd zoals het CDA (in dit geval met steun van de PvdA) dat doorgaans wel vaker doet! Neem er als grootste partij genoegen mee dat er een CDA/PvdA kabinet komt,maar liever dan een relatief kleine partij (CU of D’66) erbij voor die broodnodige (desnoods) minimale meerderheid!
  Deze politieke spelletjes leiden ertoe dat mensen niet meer gaan stemmen..De SP heeft 25 zetels gehaald, goed voor zo’n slordige anderhalf miljoen kiezers!!
  Het resultaat is nu, dat deze anderhalf miljoen kiezers blijkbaar net zo goed niet naar de stembus hadden hoeven gaan..Met hun mening is door dit BBR-kabinet de vloer aangeveegd en daarmee heeft Nederland opnieuw de schijn gewekt, dat men het ook hier in Nederland met die z.g. “democratie” niet zo nauw neemt!

  Reactie door ToN — zondag 18 maart 2007 @ 2.41 uur

 44. @25,

  Geachte heer Samson,

  Ook namens mij hulde dat u uw standpunt hier verdedigt, al lijkt het erop dat de verschillende leden hier op het log er niet erg warm voor lopen. Ik ga ervan uit dat dit bij de PvdA leden niet anders zal zijn: ook bij de laatste parlementsverkiezingen waren termen als “communisten”, “drammers”, of verwijzingen naar Mao of de DDR niet van de lucht. Kennelijk is de houding bij uw partij nog altijd dat de SP een soort Fortuynistische oprisping is, die wel wegebt na het vertrek van Marijnissen.

  Persoonlijk zie ik een fusie tussen beide partijen niet gebeuren. In tegenstelling tot de SP is de PvdA al jaren geen linkse partij meer. Nog altijd worstelt uw partij met de tegenstelling tussen individualisme en solidariteit, daarbij voorbijgaand dat het individuele belang nooit boven dat van de maatschappij kan staan. De PvdA is een partij voor de risicomijdende managers van woningcorporaties, energiebedrijven, zorginstellingen en het hoger beroepsonderwijs, vooral opererend in de semipublieke sector en opvallend door hun hoge salarissen, bonussen en gouden handdrukken. Gouden handdrukken die hoger zijn naarmate de wanprestatie groter is, met het argument dat de betrokkene elders niet meer aan de slag kan.

  Er is weliswaar een kentering in uw partij, maar deze is nog voorzichtig en vrijblijvend. Op kretologie als sterk en sociaal zit niemand te wachten, als dit niet wordt omgezet in daden. Gelet op de hoeveelheid water die de PvdA in de wijn heeft gedaan bij de formatie, verwacht ik niet dat de PvdA voorlopig uit het dal klimt.

  Reactie door Erik van Donk — zondag 18 maart 2007 @ 2.57 uur

 45. Dit, deze keer, is niet zomaar een peiling!
  Althans, de cijfers liegen er niet om! Blijkt toch dat leugens niet onopgemerkt blijven en afgestraft worden.
  Daarnaast oprechtheid wordt gehonoreerd.

  Reactie door Sjaak — zondag 18 maart 2007 @ 4.13 uur

 46. Korte schets waar de kracht van de SP ligt.

  WIE ……….zie je altijd op straat.??????????????

  Reactie door tom — zondag 18 maart 2007 @ 9.25 uur

 47. oja ,kan ook het leger des heils zijn

  Reactie door tom — zondag 18 maart 2007 @ 9.26 uur

 48. Beste heer Jan Marijnissen Ik heb hier op @3 ook al iets in de site gezet Diederik Samson heeft hier een weerwoord gegeven maar van Jan Marijnissen heb ik nog geen weerwoord gehoord Wat mij betreft geen fusie met de PvdA want ik ben in 1994 van de PvdA overgegaan naar de SP Het CDA en de Christewn Unie vind ik nog veel erger dan de PvdA In naar ik heb begrepen hebben zij de z.g.n Christenen de SP in de staten van Groningen buiten het colege gehouden en ik ben bang dat dit in Limburg en in Noord Brabant ook gebeurd Dat maakt de SP bij de volgende verkiezingen alleen nog maar groter Ik vind dat de SP maar op eigen kracht verder moet gaan dat doen ze nu al 10 tallen jaren en hebben ze volgens mij met geen enkele ander partij een fusie nodig en gaan zij verder op eigen kracht Tjonge ,Tjonge wat zijn die andere partijen toch bang van de SP de opmars is niet meer te stoppen dankzij de active medewerking van de leden van de Soialistische Partij daarom zeg ik
  NU NOG VEEL MEER DAN OOIT SP

  Reactie door Dirk Schuit — zondag 18 maart 2007 @ 9.45 uur

 49. was het de pvda niet die de sp links lied liggen ,
  was het de pvda niet die namens de heer bos zij niet met jp rampspoed te willen regeren
  en nu de sp probeer te tekkelen
  SP blijf wakker en hou ons wakker

  Reactie door meijer — zondag 18 maart 2007 @ 10.35 uur

 50. Diederik Samson,

  Goed dat u hier reageert. Mijn opmerking dat de SP nu wel goed genoeg is voor de PvdA sloeg niet op de laatste peilingen, maar op de enorme winst in de Provinciale Statenverkiezingen. Maar goed, u heeft duidelijk gemaakt dat de linkse samenwerking voor u al veel langer speelt, in “Een Ander Nederland”. Ik had daar inderdaad van gehoord maar was dat samenwerkingsverband vergeten.

  Succes met uw werk in de Tweede Kamer, ik hoop dat u enigszins vrij wordt gelaten, en niet al te veel vastzit aan de fractiediscipline en het regeerakkoord. Met name over Irak vond ik het verbijsterend dat geen een van uw collega’s het aandurfde om bij zijn/haar standpunt te blijven. Geen een, ook uzelf niet. Zelfs de Eerste Kamer-fractieleider lijkt het niet aan te durven, hopelijk zet Klaas de Vries met zijn medefractieleden WEL door.

  Reactie door Ellen — zondag 18 maart 2007 @ 10.49 uur

 51. Diederik.

  Ik schat in dat je de leeftijd van mijn zonen hebt. Ik heb de PvdA in de jaren 50 tot nu mee gemaakt, zelfs nog een poosje als lid tot 1966 toen werd mij duidelijk dat regenten en regentengedrag juist bij de PvdA zijn plaats had (Jan Beyert wethouder Delfzijl, afdelingsvoorzitter en gedeputeerde in Groningen). Midden jaren 70 wende ik mij tot de PPR. jawel juist om de milieu standpunten (ik ben en was arbeider) en de filosofie achter het radicalisme, iets waar ook bij Groene Links niets meer van is terug te vinden. In de jaren 80 was de PvdA niet al te groen, de SP uit die tijd is nu juist niets te verwijten door iemand van de PvdA nu. De SP NU is de partij die zich niet alleen voor de onderliggende op overtuigende wijze inzet, maar ook nog eens de partij die zich NU extra bewust is dat als het milieu naar de bliksem wordt geholpen er voor een ieder maar zeker voor de onderliggende in een kapitalistische maatschappij, geen plezierig leven meer mogelijk is, uiteindelijk überhaupt geen leven meer mogelijk is. De PvdA is in deze ten opzichte van de jaren 80 alleen maar achteruit geboerd, dat jij, als GreenPeace prominent dat niet hebt gezien, doet mij vermoeden dat je carrière maken toch ook wel belangrijk vond. Een verwijt dat David MacTaggert begin jaren 90 zijn opvolgers bij GreenPeace trouwens ook al voor de voeten wierp.

  Al met al. jouw constatering dat de SP de arbeider in de auto wilde houden en dat de PvdA kennelijk een ander standpunt in nam, is absoluut onjuist, eerder heb ik het als toenmalig PPR aanhanger en juist vooral om het groene gehalte, andersom ervaren. De PvdA was als de dood om samen met de PPR afgeschilderd te worden als autotjepesters dan had de VVD bij het electoraat nog een stok samen met de leugen van potverteerders, om de PvdA te slaan en goede sier bij het electoraat te maken. Want Diederik daar gaat het bij de PvdA al heel lang om, electoraat om het aantal en niet om het verwezelijken van de idealen, electoraat om de eigen salarissen voorlal veilig te stellen (aanvaarden van die 30% geeft mij zonder precedent gelijk). De PvdA is de partij voor de carrière van de partij bonzen, niets meer en niets minder en kennelijk begint het electoraat dat ook langzamerhand door te krijgen.

  Dus Samson, als het je om idealen gaat kom bij de SP, maar je kunt je riante inkomen dan wel vergeten, een fatsoenlijk inkomen zal dan je deel zijn.

  Ik vrees dat je zo’n aanbod, om wille van de financiële carrière afwijst.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 18 maart 2007 @ 12.02 uur

 52. Diederik,zolang jullie die lafbekken politiek bedrijven,hou maar op.pak die donner is bij zijn jasje en laat hem duidenlijkheid geven tav de wao.stel is een daad inplaats van je ballonpraatjes.

  Reactie door paul — zondag 18 maart 2007 @ 12.15 uur

 53. @48 Dirk Schuit — zondag 18 maart 2007 @ 9.45,

  Waarom zou Jan Marijnissen beslist antwoord op Diederik Samson moeten geven? Als de SP achterban het zelf ook kan. Dat geeft wel weer aan dat ook zonder Jan Marijnissen de SP kan blijven bestaan, de SP is veel meer dan Jan Marijnissen alleen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 18 maart 2007 @ 12.48 uur

 54. redelijk veel kiezers “stuurden” de auto “NL” naar rechts de laatste jaren,
  gelukkig hebben meer andere kiezers die “redelijk veel kiezers” het stuur uit handen genomen en de auto een zwiep naar links gegeven..zoooo…das prettiger rijden, “auto NL”….blijf links bijsturen graag ! leve SP ! “we slaan linksaf,dank u!

  Reactie door eric — zondag 18 maart 2007 @ 13.02 uur

 55. @ 54 eric

  Ik hoop dat niet alles met het autorijden vergeleken gaat worden, want als je te lang links blijft rijden wordt je gestraft.

  Alhoewel de PvdA dit wel gerealiseerd heeft, door de SP er buiten te houden tijdens de formatie.

  Reactie door Pool — zondag 18 maart 2007 @ 13.22 uur

 56. Beste @53 heer Evert Thichelaar jr ik heb aan hr J Marijnissen gevraagd of hij als partijleider daar op in wil gaan ,ik heb ook in de site gezet de vrijwilligers bij de leden van de partij dat zijn wij dat ben ik met U eens !!
  Met vriendelijke groet
  Dirk Schuit

  Reactie door Dirk Schuit — zondag 18 maart 2007 @ 13.42 uur

 57. Waar we natuurlijk op zitten te wachten is dat de SP het indifferente machtsblok, geheten “CDA”, voorbijstreeft en voorbij snelt (of althans minimaal tot concessies uitdaagt). Zo niet, blijf ik heerlijk op de PvdA stemmen.

  Reactie door PaulB — zondag 18 maart 2007 @ 14.25 uur

 58. @25, Diederik Samson,

  Vooropgesteld vind ik het heel goed van je dat je je uitlatingen hier persoonlijk toe komt lichten. Dat zouden we wel van meer politici willen zien! Neemt niet weg dat je ook moet begrijpen dat de PvdA onder SP-ers veel goodwill is kwijtgeraakt en velen -waaronder ikzelf- jullie, op basis van de standpunten van de PvdA, niet bepaald meer kunnen zien als onze strijdmakkers…

  Dit, niet in de laatste plaats door het gedraai omtrent het zeer gewenste onderzoek naar de Nederlandse deelname in Bush’ illegale oorlog in Irak. Dit druist dermate tegen het “waarheidsbeginsel” van de SP in, dat als een mogelijke fusie wordt geopperd, velen dit niet serieus kunnen nemen.

  Daarnaast scoort de PvdA hier ook geen punten met Wouter Bos’ beschuldiging aan het adres van onze Jan, ten tijde van de coalitiebesprekingen. Zeker niet als we enkele maanden daarna worden gecomplimenteerd met onze “veranderingsgezindheid”.

  Desalniettemin hoop ik dat mensen zoals jij binnen de PvdA in staat zullen zijn de koers van de partij te wijzigen: dat is beter voor iedereen in ons land.

  Reactie door J3roen — zondag 18 maart 2007 @ 14.26 uur

 59. een geweldige diskussie – de inhoud ontbrak? waar denkt diederik samson dat de aversie tegen de pvda vandaan komt – omdat we niet van dan weer wel dan weer niet een stropdas houden? het gaat ons altijd om de inhoud en gezien het beleid van paars moet de sp zich verre houden van de pvda. hoewel ik erg blij was dat ze in de zaak van dekker/winsemius aan onze kant stonden. maar dat gebeurt te weinig.
  en dan de beeldvorming, de sp in het verdomhoekje proberen te zetten, wat door veel partijbonzen gebeurt; bijv. de diskussie over de campagne met michiel van hulten.
  zoals het me nu lijkt is wouter bos de regie kwijt en staat diederik samson klaar de leiding over te nemen. dan is er nog wel een frisse wind nodig in de pvda.en…
  geen woorden maar daden. te beginnen met irak?

  Reactie door marga — zondag 18 maart 2007 @ 14.34 uur

 60. @51, Roelf van Bergen,

  Mooi, dan is dat “arbeider in de auto houden”-argument bij deze ook ontkracht! En inderdaad: de PvdA is inmiddels niets meer dan een club carrierepolitici. Ook haar nieuwe ploeg ministers en staatssecretarissen (helemaal met de 30% loonsverhoging) wekken nou niet bepaald een sociale indruk…

  Reactie door J3roen — zondag 18 maart 2007 @ 15.35 uur

 61. @60 J3roen,

  Kzou de ‘tovernaar’ uit Capelle aan den IJssel dan ook tekenen met euro tekens in zijn ogen terwijl hij zijn loonstrookje bekijkt ;)

  Reactie door Lisette — zondag 18 maart 2007 @ 15.45 uur

 62. Toevoeging, hij heeft immers 40% bijgekregen toch? (weet het niet zeker).

  Reactie door Lisette — zondag 18 maart 2007 @ 15.47 uur

 63. alle goede dingen komen langzaam
  met anderre woorden de sp komt er alleen ook wel dus weg met de pvda.

  Reactie door roel — zondag 18 maart 2007 @ 16.23 uur

 64. 25. Diederik Samson

  De PvdA heeft geleerd dat de door haar nagestreefde verandering soms juist bedreigend is voor de mensen waar ze het voor doet. Het Europese project is daar een goed voorbeeld van. Maar ook de snelle multiculturalisering van oude wijken.

  Deze zin staat zo vol algemeenheden en nietszeggende stelligheden dat ik hem eerst maar eens wil ontkrachten.

  DE mensen Diederik bestaan niet.
  De maatschappij is een som van groepen mensen met verschillende mogelijkheden doelen middelen etc…waarvoor de PvdA het doet is dus een even holle frase als je je doel en de groep niet definieert.

  De economische groei bevorderen met als leus dat dat goed is voor DE samenleving en dus voor iedereen is een holle frase.
  Een groeiende economie heeft niet automatisch tot gevolg dat de vrucchten daarvan neerslaan op alle groepen in die samenleving, dáár begint beleid en wat mij betreft misleiding.

  Om die economisch groei te bereiken worden niet DE maatregelen voor DE mensen genomen maar worden bepaalde maatregelen voor bepaalde mensen genomen of maatregelen die meer terugslaan op de ene groep dan de andere.
  Welke maatregelen dat zijn is beleid en gestuurd door de politiek en grotendeels economisch bepaald omdat de PvdA dit evanals het CDA en VVD als doel definieert en dus als uitgangspunt hanteert.
  Niet het doel m.b.t. mensen staat centraal maar de economie staat centraal en dat wordt vergoeilijkt met de algemene stelling dat een betere economie per definitie beter is voor DE mensen in Nederland.
  Terwijl dit volstrekte nonsens is.
  DE middelen daartoe gaan ten koste van heel wat mensen in diezelfde samenleving en de opbrengsten vloeien terug bij juist de hoogopgeleide elite van nederland de beleggers etc.. de universitaire wetenschappers, DE Europeaan zoals zo vaak omschreven al is het ook daar niet DE Europeaan maar DE europese onafhankelijke elite die zo lekker europees kán zijn.
  Het is een even grote gotspe als om te stellen dat NEDERLANDERS nog nooit zo welvarend zijn geweest als nu wat ik regelmatig voorbij hoor komen in media en politiek terwijl eenieder weet dat de tweedeling in de maatschappij m.b.t. arm en rijk aanzienlijk is toegenomen, armoede aanzienlijk is toegenomen evenals rijkdom en met de PvdA doelstellingen zullen blijven toenemen.Repressie aan de onderkant laten passeren aan de bovenkant.
  Eisen repressie inhoudingen uitkeringen, verlaging lonen an de onderkant moeten leiden tot lagere arbeidskosten hogere winsten etc.. Belastingverlaging bedrijfsleven tot aantrekken bedrijven.
  Weet je waar bedrijven het liefst toeven Diederik In landen waar ze geen strobreed in de weg gelegd wordt om de bevolking uit te buiten. Wij doen het anders wij leveren een groot deel van de bevolking uit om het bedrijfsleven te trekken.
  Degene die niets moet is het bedrijfsleven, waar geen repressies bestaan en waar steeds geld bij gaat door er belasting af te doen omdat zij volgens de huidige begrippen de machtsfactor nummer 1 zijn m.b.t. economische groei.
  Niets aan exorbitante zelfverrijking wel het toelaten van goedkope arbeidskrachten vooral werkers in een bepaald segment die de lonen van de nederlanders in dat segment zullen drukken omdat er daar zoveel van zijn in Europa.Daarnaast felixibilisering van de arbeidsmarkt waardoor iedere bouwvakker die wat meer verdient dan het minimumloon eruitgeknikkerd wordt zodra er een Pool of Roemeen aankomt die blij is met het minimumloon omdat dat in het land van herkomst meer betekent gezien het verschil in de kosten van levensonderhoud.
  In de UK zijn de inkomens van bouwvakkers met bijna de helft gezakt sinds de grenzen open zijn.Waarom zouden wij denken dat dat hier niet gebeurt.Die mensen hier in Nederland zijn toch niet achterlijk.
  De economie wordt er beter van maar welke nederlanders worden er beter van een betere economie? De aandeelhouders, de hoogopgeleiden, de heren politici die marktconforme salarissen opeisen.
  Doe niet alsof er geen groepen zijn in de samenleving die niet bedreigd worden i.v.p. zich bedreigd voelen.

  Depla was zeer verontwaardigd over de uitspraak van de rechter m.b.t. de AOW controle. Uitkeringen noemde hij het. Pensioenen zul je bedoelen, opgebouwde rechten.
  Ooit Diederik een gemeenteambtenaar gezien die in een Villa-wijk onaangekondigd AOW samenlevingsverbanden ging controleren en ongevraagd huizen binnendrong, in wasmanden keek?
  Alsof hoogopgeleiden per definitie normen en waarden hebben. Geld in Luxemburg en Belgie verborgen voor de belasting zul je bedoelen.Voorheen nooit opgegeven tweede huizen in Spanje waar nooit iets aan gedaan werd.Guus Hiddink niet veroordeeld voor zijn “standplaats BL” omdat de rechter hem als BN-er op zijn blauwe ogen geloofde toen hij zij de intentie te hebben gehad in Belgie te gaan wonen. Rechtsongelijkheid alom.
  Het oude geld zit bij de VVD en het CDA het nieuwe geld de nouveou riche bij de PvdA en Groen Links
  Het zijn grachtengordelpartijen geworden.

  Josjka Fisher wilde nederlanders overtuigen van het belang van Europa.
  Europa was opgericht en belangrijk voor de veiligheid na de tweede wereldoorlog.
  Wat is daar van over.
  Raketschilden in Polen en Tjechie gericht op het midden-oosten een nieuwe koude oorlog tegen Iran en Syrie gestart door de US?
  Geheime vluchten die minder geheim waren dan ze eruitzagen van de CIA over Europa,vele landen hadden toestemming gegeven maar ontkenden, geheime gevangenissen. Mensenrechtenverdragen? Opstelling nu weer t.o.v. de nieuwe regering in de Palestijnse gebieden.
  Aan me hoela Meegedaan aan de oorlog in Irak nog vóór de aanval? Geen recht van het volk op weten?
  Normen en waarden door Gabriel van den Brink in het programma Buitenhof van 19 november 2006 met Bos als eerste genoemd “De Waarheid spreken”
  Een CDA adviseur. lijkt me, die dat zegt en samen met de PvdA ons dit recht op waarheid onthoudt.
  De eerste waarde en daarmee de norm is onderuitgehaald dus spreek niet over paternalisme m.b.t. mensen in oude wijken die heropgeveod moeten worden met de waarheid. Wim Kok de geestelijk vader van Wouter Bos? Commissaris ING Shell die de bonussen goedkeurt.Niets in het regeerakkoord niet over Irak niet over indamming exorbitante of door Wim Kok voorheen genoemde exibitionistische zelfverrijking.

  Europa is het centrum van de marktwerking en alles is er marktwerking en ongeloofwardig. Merkel die als het hardst roept over terugdringing CO2 maar niets wil weten als het over eisen aan de autoindustrie gaat, de normen naar beneden weet bij te stellen.
  Die zit in Duitsland nl. niets wil weten van snelheidsbeperking op de Duitse wegen.
  Terugdringing kernwapens en kernenergie?
  Iran bedreigen terwijl Blair miljarden uitgeeft aan kernwapens tegen wie terroristen? Non proleferatieverdrag stelt helemaal niets voor.
  Laat me niet lachen Europa is verworden tot een grote lobby van het bedrijfsleven.
  DE mensen in Europa bestaan niet. Er zijn verschillende groepen mensen binnen Europa de een vertegenwoordigd de ander uitgekotst.

  Multicultultiralisering van de wijken.
  SP beticht van nationalistisch denken.Verkeersproblemen te weinig speelruimte in wijken voor kinderen. Luchtvervuiling.

  Opstand villawijk er mag geen weg komen achter hun ellenlange bospercelen waarop hun huizen staan om een verschrikkelijk vervuilend verkeersprobleem voor honderden anderen op te lossen.
  De eerste die staan te schreeuwen als er een asielzoekers danwel ander centrum in de buurt komt zijn de eigen huizenbezitters en hoe grotere huizen hoe harder ze roepen want dan wordt hun huis minder waard en staat de advocatuur klar.
  Als we het over spreiding hebben zullen we het dan ook daarover hebben. Géén vrijplaatsen meer voor villabewoners maar ook daar in die wijken enige voorzieningen huisvesten. Wat zij onder de verworvenheden van een multiculturele samenleving verstaan is het exclusieve Griekse restaurant waar je zo lekker kunt eten of de Chinees, De Turk het Marokkanse etc.. etc….en vrij kunnen rreizen en werken in hoge functies in het buitenland.
  Grenzen open niet voor de echte vluchtelingen, die houden we het liefste buiten, maar wel voor de nieuwe europeanen en vervolgens een hek om de grachtengordel.
  En kom me niet af met waar Spekman etc,. woont, ze wonen daar vrijwillig en kunnen gaan en stan war ze willen en ik wil ze over een paar jaar weleens zien, een commissariaatje bij Unilever weet ik veel.
  Een 30 jaarlange nu ex PvdA-stemmer.

  Reactie door Henny — zondag 18 maart 2007 @ 17.34 uur

 65. Laat me vooropstellen dat ik niets tegen buitenlandse mensen heb integendeel maar wel wil praten over de verschrikkelijke hypocrisie in deze van al die zogenaamde betweters en dat ik liever een mens toelaat wiens leven in gevaar is dan achter al die economische praatjes aan te lopen.

  Reactie door Henny — zondag 18 maart 2007 @ 17.51 uur

 66. “toen hij zei” natuurlijk de andere fouten laat ik maar voor wat ze zijn. De PvdA heeft wel wat bij me losgemaakt en nalezen op foten nou ja sinds we op radio 1 het weer krijgen van wether news en personeelszaken Human resources heet en we spreken over development en task-firce vraag ik me af waarom buitenlandse mensen eigenlijk verplicht nederlands moeten leren.

  Reactie door Henny — zondag 18 maart 2007 @ 18.38 uur

 67. Nalezen op fouten hemmmmm zo kan die wel weer, task-force

  Reactie door Henny — zondag 18 maart 2007 @ 18.40 uur

 68. @64
  Prima stuk Henny.

  Reactie door De Hakker — zondag 18 maart 2007 @ 18.43 uur

 69. @ Dirk Schuit (3):

  Zo’n door Diederik Samson voorgestane, door een fusie tot stand gekomen “volkspartij” zou volgens mij onvermijdelijk veel beginselen van de SP los moeten laten. Dan zou dus ongetwijeld een afsplitsing aan de linkerzijde plaatsvinden. Nee, het lijkt mij beter dat PvdA-ers, die zich écht nog een beetje socialist voelen, zich aansluiten bij de SP. (En dat is natuurlijk ook de angst van Samson c.s.).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 18 maart 2007 @ 19.02 uur

 70. Beste Diederik.
  Je bent millieudeskundige in de pvda dus je moet dan toch direct begrijpen dat wij,eenvoudige SP érs, je vervuiling doorhebben je hele betoog ruikt naar zweetsokken en je bent ook niet okselfris.
  Kwalijk riekende probeerseltjes hebben wij verrekt snel door dus stel ik voor dat je aan een andere partij die onzin gaat verkopen. Maar je mag van mij ook de vijverhofstraat bellen om een inschrijvingsformulier aan te vragen, misschien treffen wij elkaar eens op een meeting.
  Voor mij,maar ik spreek voor mijzelf,ben je echt welkom,zoals iedereen,bij de SP.

  Reactie door Toon van Vliet — zondag 18 maart 2007 @ 19.17 uur

 71. @ Diederik Samson (25):

  Je hebt er gelijk in dat het allereerst om de inhoud gaat. En op dit moment zijn er grote verschillen tussen de SP en de PvdA. Alleen al het feit dat de PvdA het onderzoek naar de Irak-oorlog heeft ingewisseld om maar mee te kunnen regeren: om te gruwen!
  Verder is de NAVO nog steeds een instrument van imperialistische belangen. Ik heb me dan ook gekeerd tegen een mogelijke omarming van de NAVO door de SP. Gelukkig is het een en ander genuanceerd in het partijprogramma gekomen:
  “We verzetten ons tegen de sluipende ontwikkeling van de regionaal gerichte ‘oude’ NAVO naar een ‘nieuwe’ NAVO, die wereldwijd opereert als offensieve en agressieve interventiemacht, onder leiding van de Verenigde Staten. Het nieuwe strategische concept dat de nieuwe NAVO ontwikkelt, moet aan het parlement worden voorgelegd, zodat er een uitspraak komt over welke internationale veiligheidsstructuur in de toekomst het beste de vrede, veiligheid en rechtvaardigheid kan waarborgen en welk aandeel Nederland daarin wenst te hebben. De NAVO, die nu opereert als een verlengstuk van de agressieve politiek van de Verenigde Staten, zou vervangen moeten worden door een zo breed mogelijk gedragen politiek-militaire organisatie die daadwerkelijk een veilige en eerlijke wereldorde dient.”
  Je noemt het “het nieuwe NAVO-standpunt” van de SP. Gelukkig zie ik hierin niet zo veel verandering.
  Al met al lijkt het me zeer voorbarig om over een “fusie” tussen SP en PvdA te filosoferen. Het lijkt me beter als PvdA-ers zich eerst eens gaan bezinnen over het socialistische gehalte van hun partij.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 18 maart 2007 @ 19.30 uur

 72. Ik zie Wouter Bos zijn stropdas nog niet omknopem tot een bandana.

  Reactie door Sjaak — maandag 19 maart 2007 @ 0.21 uur

 73. @72 Sjaak,

  Nou ik ook niet! Dit is alleen mr Samson zijn uitspraak en IMO een wanhopige poging om te redden wat er te redden valt voor ze in de D66 val vallen. Die trent is er al ze verliezen steeds meer zetels.

  Spijtig voor die ene helft van de PvdA die nog wel voor de arbeiders is. Maar die hoor je dan ook niet.

  Reactie door Lisette — maandag 19 maart 2007 @ 6.24 uur

 74. @73 Lisette
  Het staat die helft van de PvdA Kamerleden natuurlijk vrij om, met hun zetel, over te stappen naar de SP. Als ze echt voor de arbeiders waren dan braken ze wel met de lijn die de PvdA nu volgt.

  Reactie door Irma — maandag 19 maart 2007 @ 8.26 uur

 75. @Irma,

  Idd en van mij mogen ze ;) Moest zomaar aan Belle en het Beest denken. Kom erbij kom erbij bij DE linkse partij, gooi je idealogie niet ten grabbel. Doe niet meer mee aan volksverlakkerij :D

  Reactie door Lisette — maandag 19 maart 2007 @ 9.09 uur

 76. @72 Nou Sjaak, na al die onthutsende mede-
  delingen van dit weekend, moeten we er na-
  tuurlijk wel de moed even inhouden en toch
  proberen ooit tot compromissen te komen, ech-
  ter zonder de sociale basis(v)aardigheden te
  verliezen!
  Als variant op jouw ‘bandana’ (lost vast véél
  problemen op) zie ik op zo’n dagje uit van
  Kabinet en Kamers dan mogelijk toch bijv. een
  Renske en een Diederik een inspirerende tango
  dansen, voor mijn part op zo’n terrasje van
  ‘the blue lagoon’ achter het Kurhaus en de
  meute zal met veel plezier vanaf de boulevard
  toekijken, een echte moonlightserenade!
  Maar zover is het nu nog niet en een grapje
  moet vandaag maar eens kunnen aan het begin
  van de week! De ‘afhankelijken’ in den lande
  worden dit Kabinet, met zijn achtergehouden
  info, die heel het volk ten deel hoort te val
  len, spuug zat!
  19 maart 2007 Hier in het midden van Neder-
  land, sneeuwt het en die blijft liggen!
  De zuivere witte vlokken die nergens om hoe-
  ven te liegen en nooit kwalijke sporen achter
  laten en evenals vorig jaar zie ik daartussen
  in de struiken een roze fris ontloken, prach-
  tig! Goeie dag gewenst, dáár is niks mis mee,
  zegt Ouwe Dirk, dus blijven we samen met hem
  stemmen op de SP, toch? Groetjes, Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 19 maart 2007 @ 11.15 uur

 77. we gaan de goede kant uit. alleen zorgen dat de sp het kan waarmaken. dus, veel tijd en energie stoppen in het trainen en vinden van nieuw SP bloed, die het werk kunnen gaan doen!

  fusie met pvda? nee, echt niet. ik was vroeger wel iemand die OF pvda OF groen links stemde, maar er is weinig van over, van de beginselen en passie waar ik mijn stem op uitbracht. compassie met je medemens, aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving, dat is al lang verdwenen. ik merk bij groen links ook niet veel *groen* meer… juist nu, dat we (klimaat) oplossingen nodig hebben, innovatieve maatregelen, vooruit denkende goed geinformeerde politici… nee, laat liever de gelijkdenkenden uit deze partijen overstappen naar de echte linkse partij, de sp!

  Reactie door Anja — maandag 19 maart 2007 @ 13.13 uur

 78. Merkwaardig voorstel, het kan zijn dat iemand op persoonlijke titel een andere mening is toegedaan maar zit je dan niet gewoon bij de verkeerde partij? Waarom was er eerst geen lijstverbinding met de SP en Groen-links mogelijk en wel een fusie? En dan vertellen dat de SP is weggelopen bij de formatie. Als dat de ontwikkeling is die je ziet zodat er over tien jaar een fusie mogelijk is? Als de PvdA op deze voet verder gaat mag je blij zijn als de partij dan nog bestaat.

  De PvdA heeft veel te veel toegegeven tijdens de formatie door het CDA en de CU. Resultaat wel regeren maar ten koste van geloofwaardigheid en daarmee dalende populariteit van de PvdA.

  Kortom een opportunistisch voorstel, misschien moet de SP eerst maar eens samen regeren met de PvdA en dan kun je altijd nog zien of de samenwerking bevalt.

  Ik vind het overigens wel moedig dat je op dit forum gaat staan. Hopelijk krijgen we nog een reactie op al de tegenwerpingen? De argumenten voor raken zo wel behoorlijk ondergesneeuwd.

  Reactie door apollo — maandag 19 maart 2007 @ 14.14 uur

 79. @76 Madelief

  Al moest ik elke dag naar de stembus Madelief. Ik zou geen dág verzaken om op de SP te stemmen. Weer of geen weer…ik ga wéér…

  Reactie door Sjaak — maandag 19 maart 2007 @ 14.39 uur

 80. Zoals ik al eer der zei “Een roos en tomaat gaan niet samen. Als je met de doorne in de toamat prikt gat hij schimmelen. Dus niet te dicht bij elkaar leggen.

  Reactie door Henny — maandag 19 maart 2007 @ 16.50 uur

 81. en als je dan toch gaat reageren diederik dan ook graag op het laatste nieuws over het gebrek aan samenwerking met betrekking tot het provincie bestuur. of is dat juist strategie want een fusie tussen een hele grote sp en een minder grote pvda dat is natuurlijk niet zo gunstig voor jullie.

  ik ben benieuwd naar de peilingen later deze week.

  Reactie door marga — maandag 19 maart 2007 @ 21.04 uur

 82. @32,

  Waarom een vraagteken achter U stelling…Weet U het niet zeker? EN waarom verloochend meneer Bos dan het linkse gedachtengoed van de PvdA. Leg dat dan eens uit! U zal wel niet reageren maar U leest het wel :p

  Reactie door Lisette — maandag 19 maart 2007 @ 22.50 uur

 83. mr Samson kwam effe zijn gal spuien.
  Gezien de reactie’s zal hij wel niet het lef hebben om met tegenargumenten te willen komen.
  Helaas Mr samson is er geen meerderheid hier te behalen.
  Wij zijn niet omkoopbaar.

  Reactie door sander — dinsdag 20 maart 2007 @ 0.06 uur

 84. @64 17.34 uur, Henny:

  Bij elke door jou gedane uitspraak ging het in mij harder zinderen: net als Gloria weet jij het kernachtig en ONTEGENSPREKELIJK te formuleren. Zo spreekt alleen iemand die door een rechtvaardige woede en een onvernietigbare hoop op een betere wereld wordt gedreven.
  Je hebt nagenoeg alle politieke en z.g. maatschappijbetrokken academische prietpraat ontmaskerd.

  Het beste in jouw betoog vond ik het als het ware met mokerslagen hameren op wat waarschijnlijk het meest misbruikte cliche is (en daardoor bijna altijd ONOPGEMERKT blijft): “DE mensen …”

  Hartelijk dank,

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 20 maart 2007 @ 3.17 uur

 85. Nou, als de reacties hier representatief zijn voor het gevoel in de SP dan is mijn voorspelling van 10 jaar wellicht nog iets te optimistisch…

  Ik snap ook wel dat velen hier niks voelen voor een ‘fusie’ van twee partijen; zo wordt dat in mijn eigen partij ook gevoeld.

  Niettemin is het in mijn ogen onvermijdelijk dat progressief links Nederland zich uiteindelijk verenigt. Dat dat tot op heden nog niet is gelukt heeft vele – en soms begrijpelijke – oorzaken. Alle partijen (ook GrL) zijn daar blijkbaar nog niet klaar voor. Bij het zoeken naar de oorzaken daarvan moeten we voroal bij onszelf te rade gaan en niet alleen naar de ander wijzen; doe ik ook voor mijn eigen partij.

  Het gaat uiteindelijk namelijk niet om de SP of om de PvdA of om GroenLinks; het gaat om de idealen die we koesteren en vooral ook willen verwezenlijken. Wanneer we elkaar blijven verketteren; voor nepsocialist of erger uitmaken, weten we een ding zeker: dan komt dat ideaal er nooit.

  Reactie door Diederik Samsom — dinsdag 20 maart 2007 @ 9.30 uur

 86. 85.Diederik bedankt voor je antwoord maar ik vind het niet goed genoeg het is nietszeggend en je haalt wederom de boodschapper onderuit zonder op de boodschap in te gaan.
  Ik heb Wouter Bos en de PvdA vóór de verkiezingen zelfs in bescherming genomen tegen Verhagen en de persoonlijke aanvallen op Bos, ook hier.Ik heb geprotesteerd tegen de NOS om het CDA gehalte van diezelfde NOS aan CDA congreszendtijd in verhouding tot PvdA en anderen.
  Ik ben ex-PvdA stemmer behoorde tot de trouwe achterban en ik houd niet van persoonlijke aanvallen maar m.b.t. ethiek en waarheid doe ik géén concessies en ja ik vind dat de partij van de arbeid esentiele waarden aan de kant schuift.
  Ook jij wenst dus niet op de inhoud in te gaan maar kiest ervoor precies hetzelfde te doen nl. het argument te gebruiken van de verkettering voor het niet-samen kunnen gaan i.p.v in te gaan op de inhoud en dat is verkettering op zich.
  Laten we het hebben over ‘waarden’ en ‘normen’ over democratie. Daar hangt nl. een prijskaartje aan. Compromissen moeten gesloten worden maar niet op fundamentele zaken als het ondermijnen van democratische waarden, rechten. Niet op iets wat de democratische beginselen volkomen onderuithaalt. En laten we eerlijk zijn. Toch tenminste de PvdA leden die ik zie in de media gebruiken de uitgestelde techniek overgenomen van het CDA omdat die ‘gewerkt’heeft m.b.t. de vuile aanval op de PvdA, momenteel op de SP.
  Geen antwoord van je over verplichte stemming Irak
  Géén antwoord op de vraag; Noem me eens 3 maatregelen waarop, nee noem me er twee, nou één dan wat u gaat doen aan de bovenkant de exorbitante nee exibitionistische zelfverrijking aldaar.
  Beantwoord die vragen eens Diederik.
  Als ik fulmineer tegen onbetrouwbaarheid dan kan ik niet anders uitkomen als dat niet een PvdA-er bereid is op de inhoud in te gaan, ook jij niet. Het argument van Tichelaar in de kamer m.b.t.Irak was géén argument.
  Niet IK heb de stelling van Verhagen in waarheid doen veranderen. Ik vind de PvdA NIET recht door zee NA de verkiezingen.
  Graag inhoud Diederik. Hier kan ik echt niets mee, bijvoorbeeld mijn verhaal over de reaktie van Depla op de uitspraken van de rechter. Volgens PvdA woordvoerder op dit terrein ex-rechter zou de politiek zich moeten onthouden van reacties op rechterlijke uitspraken.
  Géén antwoord op de vraag of AOW-ers aan de onderkant, een vreselijk woord dat bijna door de PvdA in navolging van rechts betiteld wordt als mensen met geen opleiding danwel geen verstand danwel allemaal a’socialen de enigen in Nederland zonder normen en waarden. Geen antwoord op Gabriels van Den Brink dat die normen en waarden beginnen met ‘de norm’ de WAARHEID te spreken.
  Inhoud Diederik. Ik vind je een aimabel persoon en ik denk ook gedreven maar dat ontslaat ook jou niet als representant van de PvdA politiek de verantwoordelijkheid te dragen alsmede de verantwoording van die politiek. Antwoord graag Diederik, ik wacht er met smart op.
  Heeft een AOW-er in een oude wijk minder recht op wettelijke bescherming dan een AOW-er in een villawijk? Waarom Diederik? Zijn ze allemaal als a-social bestempeld op afkomst danwel inkomen.
  Pensioenfondsen, vakbonden hebben zij meer normen en waarden?
  Antwoord graag Diederik op inhoud graag want dat is waar ik om gevraagd heb.
  Ik hunker!!!!!!!!
  En laat me dit zeggen Diederik ook toen ik het zeer goed had gaf ik mijn stem aan de PvdA en was ik wie ik nu ben en leefde niet anders maar vond evengoed dat armoede niet hoorde. IK heb ook de hoge particuliere ziektekostenverzekeringen moeten betalen maar had er geen probleem mee omdat er altijd mensen waren die géén werk hadden, géén mogelijkheden en het daarom slechter hadden en daarvoor kwam je op. ook ik heb het grootste deel van mijn leven de auto laten staan totdat werk het eiste en dat heeft maar even geduurd uit milieu overwegingen.
  Op tal van terreinen heb ik geleefd zoals ik ben en gestemd waarvoor ik stond mét realiteitszin en dat doe ik nog.
  Niet mijn realitietszin is veranderd wel de partij die de rest invulde.
  Ik hunker nog steeds Diederik!!!!!!!
  En weet je wat pijn doet Diederik vervolgens afgeschilders te worden als een potentiele Geert Wilders gast omdat ik SP heb gestemd.
  Inhoud ook hier graag en durf ook dat eens te weerspreken. Ik hunker nog steeds.

  Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 11.14 uur

 87. 85 Diederik.

  Waar blijft het kwartje van Kok.
  PVDA= partij van de aardolie.

  Reactie door sander — dinsdag 20 maart 2007 @ 15.03 uur

 88. @ 86.Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 11.14

  …hij mag niet van zijn baas, Henny. Zo zelfstandig denken en reageren is toch wel wat teveel voor Diederik…en natuurlijk ook te veel voor anderen binnen de PvdA, CDA en CU.

  Als ze jouw reactie lezen, zeggen ze tegen partijgenoten; “Hebben jullie die reactie van Henny op het SPweblog óók gelezen?”

  “Ja”, zeggen partijleden, …”niet op reageren, Diederik en jullie allemaal niet, want we gaan onze vingers toch niet branden aan die SP’ers”…aldus de top.(vermoedelijk)

  Reactie door franslj — dinsdag 20 maart 2007 @ 15.21 uur

 89. Mr Samson komt hier de VS kiestelsel promoten.
  De democraten zijn het zelfde als de PVDA.
  de Rupubliekeinen als het CDA/VVD.

  De SP is ralph nader.
  En net zoals in de VS gaat dat niet samen.

  Uw preken voor samenwerking gaat niet op.

  Reactie door sander — dinsdag 20 maart 2007 @ 16.49 uur

 90. Elke partij leeft en verandert. De PVDA van gisteren is niet de PVDA van vandaag. De SP van vandaag is niet de SP van morgen.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 20 maart 2007 @ 16.53 uur

 91. @85, Diederik Samson,

  Inderdaad, 10 jaar lijkt me iets te positief…

  Overigens heeft onze Jan keer op keer op een gezamelijk puntenplan aangedrongen, maar dat wees de PvdA steeds af. Desalniettemin bleven we even goede vrienden. Jammer dat de PvdA bij de besprekingen met het vingertje naar onze Jan begon te wijzen, dat hebben velen binnen de SP jullie niet in dank afgenomen.

  Wat betreft de idealen die we zouden delen; daarvan zou ik graag wat terugzien bij de handelswijze van de PvdA.

  Het blokkeren van een onderzoek naar de steun voor de illegale oorlog in Irak, past in ieder geval niet binnen onze idealen…

  Reactie door J3roen — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.08 uur

 92. @85 Beste Diederik,

  Mogen zodra “jouw fusie” er door is ook SP-leden hun zakken gaan vullen als commissaris bij de ING Bank? Zo ja dan ben ik wel geïnteresseerd in die fusie. Misschien ben ik wel een goede kandidaat om onze voormalige PvdA-VVD-premier W. Kok op te volgen bij de Internationale Socialisten ,pardon, Nederlanden Groep.

  Reactie door Yessica — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.12 uur

 93. @85, Diederik Samson,

  Anderen hier opperden het ook al, maar ik begin me nu toch ook af te vragen of je wel bij de juiste partij zit. Dit is niet lollig bedoeld, maar bloedserieus.

  Als je werkelijk zo vol bent van echt sociale idealen en je diep van binnen ook weet dat bijvoorbeeld zo’n Irak-onderzoek er eerlijkheidshalve moet komen, hoe kun je dan nog volledig gaan voor je PvdA-lidmaatschap?

  Zoiets vind ik werkelijk moeilijk te begrijpen. Ik zou een dergelijke concessie aan de waarheid nooit voor mijn partij kunnen doen…

  Reactie door J3roen — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.27 uur

 94. Misschien is er nog een hedge-fund dat de PvdA kan overnemen of is dat al gedaan door de private equity?

  Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.39 uur

 95. Hij krijgt nog betaald,daarom.

  Reactie door sander — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.17 uur

 96. Marijnissen: fusie met PvdA in geen vijftig jaar
  20 maart 2007, 18:56 (2 reacties)

  DEN HAAG (ANP) – SP-leider Jan Marijnissen ziet een fusie met de PvdA ,,in geen vijftig jaar” tot stand komen. Zelfs een linkse samenwerking komt voorlopig niet van de grond, vreest hij. ,,Ik denk dat die linkse samenwerking pas lukt als de SP groter is geworden dan de PvdA.”

  Marijnissen reageert op uitspraken van PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom. Die zei zaterdag in Het Parool binnen tien jaar een samengaan van PvdA en SP te verwachten.

  Reactie door Irma — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.26 uur

 97. @85 Diederik Samsom.

  de idealen die de PVDA voorstond tijdens de campagne voor de 2e kamerverkiezingen,zijn tijdens de formatieperiode weggevaagd.

  de verre van idealistische positie waar de PVDA zich nu in bevind is daar het gevolg van.

  water bij de wijn doen,of idealistische standpunten weggeven in onderhandelingen,is in mijn ogen ook verre van ideaal.

  ik vind het nog steeds erg smerig dat de PVDA ook blijft volhouden dat de SP zou zijn “weggelopen” bij de formatie/onderhandelingen.

  nu de eigen achterban van de PVDA inziet dat Wouter Bos nu de verkeerde idealen nastreeft [CDA idealen] en velen waarschijnlijk op een andere partij gaan stemmen,gaat de PVDA inneens weer naar de SP lonken.

  die lijstverbintenis voorafgaand aan de verkiezingen had een betere stap geweest dan dit compromiskabinet waar het nu in zit.
  want wat heeft de PVDA nu eigenlijk binnengehaald? en welke idealen zijn er nog over gebleven? tegenover hetgeen het CDA wilde en nog steeds wil,en dat gebaseerd is op de 3 Balkenende regeringen daar aan voorafgaand.

  hoe ging het ook alweer bij de formatie rond Balkenende 1 met de PVDA ? of bent u dat alweer vergeten?
  dat is nu precies waarom ik denk dat de PVDA de wijn te veel heeft verwaterd bij dit regeeraccoord.

  de SP is gegroeid omdat wij nooit zoveel water bij de wijn zullen doen “OM” mee te kunnen regeren.[dat is althans mijn overtuiging]

  wat nu als de PVDA z’n poot stijf had gehouden tegenover het CDA bij de coalitievorming?
  wat voor kabinet had het CDA dan moeten vormen?[zonder SP en PVDA]
  en wat voor gevolgen had dat dan gehad als we het dan hebben over meerderheden in de 2e kamer?

  ik vind dat de PVDA op dit punt is “weggelopen” en teveel heeft geslikt tijdens de onderhandelingen,terwijl ze er veel meer uit hadden kunnen halen.

  van de SP weet ik zeker dat zij hard hadden onderhandeld en daarom wilde men de SP er in eerste instantie ook al niet bij hebben.
  dit is naar mijn mening dus de 2e keer dat de PVDA een kunstje met zich laat flikken door het CDA.

  Reactie door iew — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.41 uur

 98. beste diederik,

  ja die jan, hij maar steeds vragen om samenwerking vóór de verkiezingen. en wat krijgen we nu????
  slecht getimed zou ik zo zeggen.
  je wilt punten op papier,(is dat een algemene uitdrukking: papier is geduldig?) ik vraag om daden.
  toch fijn dat je er weer was al krijgen we (nog) niet wat we vragen.

  Reactie door marga — dinsdag 20 maart 2007 @ 21.35 uur

 99. Maurice lijkt ‘ze’ aardig in de peiling te
  hebben en dan bedoel ik niet de politieke
  barometer maar het OM.
  Dan bedoelt hij de wérkelijke ‘moordenaar’
  te ontmaskeren, maar of deze het dan feite-
  lijk wel of niet zal zijn is al ernstig ge-
  noeg, maar nog ernstiger is de getoonde, na-
  latige werkwijze van het OM en blijkt weer
  opnieuw dat Binnenlandse Zaken veel beter en
  intensiever zal moeten samenwerken om te vol-
  gen procedures op elkaar af te stemmen en
  vooral góed kort te sluiten! Ook op dit ter-
  rein, weer een te constateren ‘langs elkaar
  heen werken’, zoals ook artsen, onwetend van
  elkaars handelwijze een patiënt allen op zich
  denken te hélpen genezen en de werkelijke
  coördinatie ontbreekt, totdat een apotheker
  verschrikt uitroept dat een aantal recepten
  op naam van betrokkene elkaar absoluut niet
  zullen verdrágen! Hoe láng zéggen we dit al?

  Overigens Diederik evt. ‘kort houden’ is ge-
  woon vragen om diens verzoek tot verwijdering
  uit zijn huidige partij.
  Jongelui van tegenwoordig zijn heel wat asser
  tiever opgegroeid en hebben hoe langer hoe
  minder last van de beïnvloeding door de oude
  re garde, laten zich minder gezéggen en voor-
  al als ze beknot worden in de door hen voor-
  ziene mogelijkheden! Diederik vindt zijn weg
  wel, absoluut! Voorzichtige Kreeften verlie-
  zen niet graag zonder reden hun knipschaar!
  Fijne avond allemaal! Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 16.04 uur

 100. @99 Madelief
  Mooi gesproken! Ik zou het nog iets korter houden zelfs, “Voorzichtige Kreeften verliezen niet graag hun knipschaar!”..Ik hoop dat andere politici het voorbeeld van Diederik volgen en ook eens de moed zullen hebben om zo rechtstreeks in discussie te gaan. Daar is toch moed voor nodig.
  Overigens ook een fijne avond!

  Reactie door ToN — woensdag 21 maart 2007 @ 20.00 uur

 101. diederik,
  heb er nog eens een nachtje overgeslapen en vraag me nu af of de SP ook een afgezant van de pvda krijgt, zoals tichelaar dat met het cda heeft gedaan?
  ik vind het een vreemde move, willen fuseren met de sp en ondertussen al jaren zoete broodjes aan het bakken zijn bij het cda. is het geen beter idee met hun te fuseren? dat bedoel ik serieus – ook strategisch gezien. dan komt een kabinet cda/sp wel in zicht, immers.

  Reactie door marga — donderdag 22 maart 2007 @ 9.41 uur