RTL-directeur: Mensen dubbel belazerd

RTL Nederland heeft toegegeven dat belspelletjes niet helemaal eerlijk gaan. Directeur Fons van Westerloo gaf in het programma Rondom 10 de schuld daarvan aan producent Endemol.

De RTL-directeur noemde twee gevallen waarbij kijkers deze week “belazerd” zijn in een belspelletje. Endemol noemt de aantijgingen ongegrond en ontkent dat er kijkers worden misleid. Volgens de producent voldoen de spellen aan de gedragscode die in 2006 is ingevoerd.

Afgelopen week kwamen de belspelletjes van RTL, SBS en Tien negatief in het nieuws. RTL hield de belspelletjes op de eigen zenders daarna extra in het oog. (NOS)

Deze uitspraak deed Fons Westerloo in het programma Rondom Tien, waar ook SP-Kamerlid Jan de Wit aanwezig was. De SP strijdt al jaren tegen de oplichting door middel van belspelletjes. Vorig jaar werd daarom een gedragscode van kracht. De gedragscode lijkt echter aan alle kanten ontdoken te worden. Deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of de belspelletjes die commerciële omroepen dagelijks uitzenden, niet feitelijk illegale kansspelen zijn.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 18 maart 2007 :: 19.50 uur

50 Comments

50 reacties

 1. Das Geld regiert der Welt. Het einde der “Westersche Beschaving” is nabij.

  Reactie door L'écologiste — zondag 18 maart 2007 @ 19.56 uur

 2. Natuurlijk ontkennen ze alles.
  Kom op mensen, we zoeken een woord van 4 letters, ik geef je een hint, het begint met de V en eindigt met LS. Waarom belt nu toch niemand? Ik heb hier 5000 euro om weg te geven. Als je belt is deze 5000 euro van jou, stel je eens voor wat je allemaal met dat geld kunt doen…! Kom op mensen…!

  Reactie door Monique — zondag 18 maart 2007 @ 20.03 uur

 3. Al die belspelletjes direct van de buis halen en van alle bellers de telefoonkosten terugstorten.
  Altijd al gezegd dat de media zo rot is als een appel, het is precies als met de Gooise matras,…. geen naai geen draai.

  Reactie door Pool — zondag 18 maart 2007 @ 20.09 uur

 4. Na jaren van uitzenden en daardoor financieel lekker profiteren, ziet meneer F van Westerloo nu opeens 2 keer in een week, dat mensen zijn opgelicht.

  Nou nou wat een inzicht, en lekker op tijd ook.
  De mensen zijn al jaren getild, dag in dag uit.
  Gelukkig dat alle aandacht voor deze oplichterspraktijken, nu tot inzicht hebben geleid. Maar wanneer verdwijnen de schimmige spelletjes daadwerkelijk van de buis?

  Reactie door kitje — zondag 18 maart 2007 @ 20.11 uur

 5. Het woord is “vils”. Dat woord bestaat wel niet, maar dat doen die 5000 euro ook niet !

  Reactie door simbro — zondag 18 maart 2007 @ 20.17 uur

 6. @2-Simbro: Helaas, je was de derde beller en de tiende beller doet mee met het spelletje. Probeer het nog eens…klik, tuut..tuut..tuut..

  Reactie door Monique — zondag 18 maart 2007 @ 20.44 uur

 7. Hallo,…jij bent de tiende beller, en wat is het woord ????. ehh, ehh, …. het woord is ..VALS., jammer dat is niet het woord wat we zoeken, probeer het nog een keer,…..ik krijg net door van de regie dat we de prijs verhogen naar 10.000 euro.

  Reactie door Pool — zondag 18 maart 2007 @ 21.17 uur

 8. Ik zie niet zo veel verschil tussen mee doen aan een belspelletje of een geloof hebben.
  Het resultaat is alle twee nul,nul.
  Zolang de mens kan geloven geeft dat schijnbaar een goed gevoel.
  Ik zie niet zoveel verschil tussen bel en die 5000 Euro zijn voor jou of bid dan kom je in de hemel.
  In het ene geval is RTL rijker en in het andere geval eet de boodschap brenger er goed van.
  Ik geloof dat we flink belazert worden op deze wereld.
  Maar dat geeft geen goed gevoel.

  Reactie door De Hakker — zondag 18 maart 2007 @ 21.27 uur

 9. Bel spelletjes zijn oplichterij maar wie is er hier nu gek.

  Reactie door lapper — zondag 18 maart 2007 @ 21.40 uur

 10. Ze maken gebruik van mensen die naïef zijn en vaak ook wanhopig.
  Stel, je zit in een situatie waarin je elke cent drie keer om moet draaien. Of zelfs schulden hebt. En dan zie je daar dat spelletje op tv. Het antwoord is ZO simpel, je ziet het meteen, je weet het antwoord. En de presentator/trice toont een koffertje met geld, of zegt dat je zo een X-bedrag krijgt als JIJ het antwoord weet! Blijkbaar tref je het, is het een stil moment, want niemand belt en jij ziet toch echt het juiste antwoord! OK, het kost extra, maar toch even bellen…. aiiii… een soort antwoordapparaat die zegt dat je de zoveelste beller bent en dat je er dus niet door bent (jammer dat ze dat er niet bij vertelden op tv). Maar als je nu meteen wéér draait, misschien ben jij dan….!!??

  Het is hetzelfde effect als bij een gokkast. Je hoopt dat je volgende euro de jackpot op zal leveren. Ik durf ook te wedden dat er mensen verslaafd zijn aan deze belspelletjes. Want ze spelen in op het gevoel van ‘dit is je kans, pak hem…dit geld is eigenlijk al van jou…je hoeft alleen maar even te bellen’.

  Reactie door Monique — zondag 18 maart 2007 @ 21.54 uur

 11. ..ja Fons,voor mij is dat geen nieuws..
  Er zijn dinge,die ZIE je meteen,zonder na te denken…Berlusconi en belspelletjes zijn beiden ERRUG FOUT…heb jij een bril of ik? Dus afschaffen die blonde dames,die de popijoop uithangen op de buis..

  Reactie door eric — zondag 18 maart 2007 @ 22.05 uur

 12. De commotie over belspelletjes en de belazerij is nu toch wel bij iedereen bekend dacht ik.

  Dus wie er nu nog intrapt en toch belt is knettergek, dus NIEMAND meer bellen, dan houd het vanzelf op toch?

  Als vanaf nu niemand belt moeten ze wel stoppen maar ik ben bang dat er altijd nog mensen zijn die het toch nog proberen (zucht)

  Reactie door Carla — zondag 18 maart 2007 @ 22.34 uur

 13. Grappig? filmpje van gesjoemel en bedrog met de envelop met het goeie antwoord:

  http://www.youtube.com/watch?v=nqcYb-JiZY8

  Nog veel meer bedrog op:

  http://belspelletjes.50webs.org/bedrog2.htm

  Reactie door pjotter — zondag 18 maart 2007 @ 22.50 uur

 14. Komen ze lekker snel achter.
  Mijn kind wist dit al 5 jaar geleden toen hij 11 was.
  Vind ook die strippende vrouwen vies zo s nachts.
  Moeten die ook niet moven?
  Wat is er toch gebeurd dat alles zo slonzig moet zijn steeds?
  Ook die vreemde belwinkels op elke hoek van de straat moeten weg. Ook veel coffeeshops waar te dure auto”s voor geparkeerd staan.
  En schaf ook gelijk de Vlinderreisjes af voor jeugd uit Marokko, Kaap Verdie en Suriname. Vind het heavy dat de witte kinderen die in problemen komen, gewoon thuis op de bank moeten blijven zitten.
  Want Stichting Leergeld geeft geen geld als dat er echt niet is voor een dure buitenlandse schoolreis.
  Geef je weer aardig wat te doen!

  Reactie door Willij Vanderlinden — zondag 18 maart 2007 @ 23.47 uur

 15. Ik heb rondom 10 gezien, met Jan de Wit, en mij viel met name Noah Boeken op, die het had over poker als zijnde een ‘behendigheidsspel’. Hij vroeg op een bepaald moment aan Jan de Wit of die de regels zelfs maar kende. Of dat zo is, weet ik niet, maar ik ken ze wel degelijk. Ik pokerde al toen die lieve Noah nog op de kleuterschool zat. Sterker nog, ik heb zelf gokautomaten ontworpen, en weet precies wat een kansspel is en wat niet. En poker is er écht wel ééntje, en dan óók nog één waar zenders als Veronica en Tien mee omgaan als zou het mogelijk zijn om te leren winnen. Dat is duidelijk niet waar (als iemand denkt van wel, wil ik graag een debat over speltheorie aangaan…), en ik zou wel eens graag willen weten of dat niet gestopt kan worden. Ik mag van de wet ten slotte óók niet zeggen dat je met roulette kan leren winnen, omdat dat niet kán.
  Wat betreft de belspellen is het voor mij duidelijk dat dit oplichting móet zijn. Bij de meeste van die spellen kun je de regels niet eens op teletekst vinden. Er staat dan de één of andere vage juridische omschrijving van wat de exploitant allemaal kan en vooral mág, maar de criteria om bij die persoon in de studio terecht te komen staan er maar zelden bij (ik heb ze nog niet kunnen vinden), en bij mijn weten is dat verplicht, zoals bij alle kansspelen is.

  Dat het kansspelen zijn, is voor mij méér dan duidelijk. Als er namelijk sprake is van een n-de beller, is de kans dat je in de studio komt 1 op n. Daarmee doet het begrip verwachtingswaarde zijn intrede, en dús ook de term kansspel. Ik snap niet dat het OM daar onderzoek naar moet gaan doen…

  Verder ben ik het met een aantal anderen hier eens dat ál die spellen in hoge mate verslavend zijn. Misschien is het voor de SP zelfs mogelijk om onderzoeken bij de VAN (Vereniging van Automatenhandelaren Nederland) op te vragen, daar die mensen zélf geprobeerd hebben om daar wat aan te doen met name door alle negatieve verhalen die er destijds loskwamen omtrent fruitautomaten.

  Reactie door Maurice — maandag 19 maart 2007 @ 2.38 uur

 16. Maandagavond even nar het programma zembla kijken dan zie je hoe kansspelen echt tot problemen kunnen lijden. Nederlandse pensioen maatschappijen gokken op de Amerikaanse markt in de wapenhandel. Volgens mij illegaal .

  Reactie door Henk — maandag 19 maart 2007 @ 7.36 uur

 17. we worden met z’n allen ook nog eens medeschuldig gemaakt aan oorlogen waar we fel op tegen zijn.
  pensioenfondsen beleggen in wapenindustrie en bedrijven waar men zich schuldig maakt aan kinderarbeid.

  aanpakken en afstraffen!

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 8.24 uur

 18. @ 17 Bijdehandje

  Goeimorgen

  Geen wonder dat elk kabinet zo fel tegen alles wat maar met het pensioen te maken heeft gekant is.
  Ze hebbeb het geld nodig om de wapenindustrie flink te spekken en daarom willen ze geen parlementair onderzoek want dan moeten ze met de billen bloot en zal ook dit onderwerp ter sprake komen,….. G#%@&@#*&^domme het gebeurd wel met ons geld dat daar helemaal niet voor bestemd is en dat doet maar zonder de bevolking om toestemming te vragen of er uberhaupt met pensioengelden belegd mag worden.
  Mischien is het raadzaam dat iedereen apart de pensioenfondsen gaat aanklagen, en dan maar kijken wie gelijk krijgt de bevolking of de oorlogzuchtigen en de slavendrijvers.
  Het is toch bedonderd dat we dat allemaal maar slikken van die graaiers.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 9.21 uur

 19. Natuurlijk zijn directeuren alles te ontkennen ; daar worden zij voor betaald ;Het zijn gewoon GANGSTERS ; MAFFIA-bazen ; die mensen met een beetje hoop om in hun leven iets meer geld te krijgen ,aan dit sooort spelletje meedoen : natuurlijk wel dom , maar de overheid dient deze mensen te beschermen tegen MAFFIA-bazen .

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 9.34 uur

 20. Moeten ze snachts wat meer slapen en overdag wat meer doen.
  Hoeven ze s’nachts ook niet meer te bellen.

  Reactie door sander — maandag 19 maart 2007 @ 9.36 uur

 21. RTL moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor de belspelletjes die ze uitzenden. Ze zijn er toch zelf bij? Of voelen ze zich te goed om naar de bagger te kijken die ze over het volk uitstorten?

  Reactie door Jan Breur — maandag 19 maart 2007 @ 10.18 uur

 22. Bij RTL gaat het alleen om de POEN ! niets anders : ethiek bestaat niet !

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 10.30 uur

 23. Die meneer van Westerloo heeft wel een partij boter op zijn hoofd zeg. Ik kan me voorstellen dat hij niet altijd van alle details op de hoogte is maar de omzetten moeten hem toch wel opgevallen zijn? Daar kijk je als bestuurder toch wel even naar om te zien hoe dat tot stand komt?
  Maar belofte maakt schuld, als meneer van Westerloo daadwerkelijk vindt dat er mensen zijn opgelicht mag hij ook wel wat terugdoen voor die bellers. Of houdt het op bij ‘Ich hab es nicht gewüst.’

  Reactie door apollo — maandag 19 maart 2007 @ 10.46 uur

 24. Jan Breur, verwacht nu maar gewoon het één
  of andere cliché: je hoeft niet op die bel-
  spelletjes in te gaan en wat het aan winst
  oplevert wordt ongetwijfeld toegedacht aan
  veel goede doelen, of iets dergelijks en
  daarmee maken ze zich dan uit de voeten of
  verdwijnen zij ‘uit beeld’.
  Elk gezin kan een gespecificeerde telefoon-
  rekening ontvangen en daarmee intern de zaak
  corrigeren. Zwakte echter van volwassenen is
  dat ze altijd wel ee smoes hebben om mee te
  willen/kunnen doen. Grootste zwakte is dus
  de oudere i.c. opvoeder die zichzelf niet weet aan te pakken om paal en perk te stel-
  len aan de gang van zaken. Fijne dag Jan!

  Reactie door Madelief — maandag 19 maart 2007 @ 10.47 uur

 25. Waar zeuren jullie nou? Je bent toch zelf verantwoordelijk voor je belgedrag, en iedere randdebiel kan inzien dat de belspellen pure oplichting zijn.

  Trouwens als je die belspellen gaat verwijderen uit de programmering, dan kun je ook gelijk programma’s uit de vooravond schrappen. Er worden prachtige dramaseries van het geld betaald dat binnen stroomt via belspelletjes.

  Of we gaan alles achter de decoder zetten? Maar dan zijn het weer kapitalistische zwijnen.

  Reactie door Rob — maandag 19 maart 2007 @ 10.48 uur

 26. Carla (12) heeft helemaal gelijk: iedereen die een beetje nadenkt ziet direkt dat je beduveld wordt. Gewoon niet doen, dan sterft
  het gewoon uit, want dan verdienen ze er niks meer aan. Overigens prima dat Jan de Wit dit nu eens aan de orde heeft gesteld.

  Onthutsende uitzending van Zembla, over het “clustergevoel” van onze pensioenfondsen. Waarom kan het hier niet zoals in Noorwegen?

  Reactie door Marjolein — maandag 19 maart 2007 @ 10.53 uur

 27. Gewoon niet aan meedoen, aan belspelletjes, staatsloterijen, postcodeloterij etc.erc. Scheelt een hoop geld. Niet naar kijken ook, die shows op de t.v. Allemaal onzin.
  Lees een boek, ga naar het theater, museum.

  Reactie door Vera — maandag 19 maart 2007 @ 10.54 uur

 28. Mensen willen bedrogen worden.

  Reactie door willem — maandag 19 maart 2007 @ 10.55 uur

 29. JE moet ooit een gokje wagen in het leven.
  Wie kent dat gevoel NIET?
  Wanneer het pijn doet of ten koste gaat van…. ben je gewaarschuwd en zul je moeten stoppen.

  Elk mens zal zijn dierbare hierin bijstaan.
  Maar wat doen de commerciele omroepen in weze????
  Ze blijven zeuren, drammen en jammeren aan je hoofd dat wanneer je nog EEN KEER die gok waagt je je wond niet meer voelt en misschien wel helemaal heelt.
  Dit heet psychologische misleiding of sterker, mishandeling.

  Laat de overheid maar eerst eens goed in de gegevens duiken omtrent de gevolgen van gokverslaving. EN laat even de drugs en alcohol achterwege.
  Gokken is fnuikend, sluipend en totaal vernietigend. Boven aan de zelfdodingslijst staat niet voor niks “gokken” in de top 3.

  Een gokje wagen zou naar m.i. dan ook NOOIT mogen worden gestimuleerd.

  Gokken is al van oudsher een natuurlijke impuls van de mens. Je even laten gaan, nu of nooit, wat heb ik te verliezen, er zijn er wel meer te verzinnen. Of je nu gokt op een nieuwe baan of geld zet op een paardenrace jij zal altijd denken dat je 50/50 % kans hebt.

  Helaas is de spanningsfactor de Kick de boosdoener die je laat geloven dat je deze keer pech had. EN dat is juist het moment dat je steun nodig hebt.

  En hierin schitterd de Overheid weer in zijn afwezigheid.

  Reactie door kbo — maandag 19 maart 2007 @ 11.06 uur

 30. @ 21 Jan Breuer

  Jij denkt toch niet dat de RTL zelf die verantwoording zal nemen, dan kunnen ze gelijk wel opdoeken, het is net als met het bordeelgedoogbeleid van Schr.park 175 het blijft dweilen met de kraan open.
  Daar moet toch ook de gemeente hun verantwoording nemen.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 12.24 uur

 31. Laat ik beginnen met te zeggen dat ook ik van mening ben dat gokken aangepakt mag worden.

  Toch heb ik me wel een beetje verbaasd over Jan de Wit in Rondom Tien. Dat de overheid gokken toestaat in Holland Casino is toch te gek voor woorden? Jan de Wit lijkt dat echter geen probleem te vinden.

  Ten tweede: je kunt ook overdrijven. Pokeren is in principe een behendigheidsspel. DAt je de uitwassen tegengaat – ok, maar sla niet door daarin.

  (En op het gevaar af dat ik nu zelf van overdrijving wordt beticht:) Ik denk dat er nog wel een paar zaken in aanmerking komen om eens grondig te onderzoeken. Geld lenen bijvoorbeeld aan mensen die dat eigenlijk niet kunnen aflossen en daardoor in problemen komen. Of neen die staatsloterij. Speculeren op de hebzucht van mensen. Dat je mensen geld aftroggelt voor goede doelen vindt ik nog niet zo’n probleem, maar moet de overheid zich daarmee inlaten?

  Reactie door Eelco — maandag 19 maart 2007 @ 14.09 uur

 32. @25 Rob

  Noem dan eens wat van die ‘prachtige dramaseries’ die van dat geld betaald worden?
  Ik hoop niet dat het dan gaat over series zoals GTST, Baantjer en dergelijke, want óók daar zien we toch vóóral merknamen duidelijk én vaak in beeld komen. Volgens mijn bescheiden mening hebben commerciële zenders géén bestaansrecht, en ik ben voor totale afschaffing.
  Wat mij vooral stoort, is dat zendtijd van kanalen, of deelzenders, zoals Nickolodeon en Jetix geheel betaald worden door de reclame makers die de reclameblokken tussen de programma’s vullen. Merchandising als hoogste goed. Ik verdom het om mijn kind als consumeerder te laten opkweken door zenders als die. In de tijd dat je vooral boeken had, kenden we de term ‘pulp’. Nu, voor mij zijn die zenders een duidelijk voorbeeld van iets waar ik de kwalificatie ‘pulp-tv’ aan geef: televisie voor de maker, en niet voor de kijker…

  Reactie door Maurice — maandag 19 maart 2007 @ 14.23 uur

 33. weet je wat mij opvalt zijn meestal blonde dames die zo n spel presenteren dus het klopt wel die gezegde dom blondje veel
  geleerd en trots vertellen dat je een belspel presenteert zielig gewoon

  Reactie door tvspelletjes — maandag 19 maart 2007 @ 14.48 uur

 34. Erger mij niet alleen hieraan maar meer nog aan de goedgeuierde 06-reclame na 00.00uur. Wellicht kan de SP hier ook iets aan doen.
  groet
  f

  Reactie door Frans — maandag 19 maart 2007 @ 15.14 uur

 35. 34, Frans, ik zié aan mijn toetsenbord dat je
  heel duidelijk een tikfout maakte, maar zo
  lijkt het wel een Freudiaanse verschrijving,
  en ja menigeen irriteert zich ook daaraan.
  Het is maar net hoe je elk kansspel ook wilt
  zien! Jeugd moet niet in de verleiding worden
  gebracht, als de tweeverdieners aan het werk
  zijn, maar als de tweeverdieners zichzelf ook
  niet aan ‘spelletjes’ weten te limiteren zijn ze minstens zo laakbaar en/of onvolwas-sen. Het is ook wel degelijk een punt van aan
  dacht, waarmee jongelui, middels TV, wel niet
  van hun huiswerk worden afgehouden en dát is
  veel meer dan men denkt…en als dan ook nog
  wat toezicht en begeleiding ontbreekt, is men
  eigenlijk bezig ook zichzelf aan alle kanten
  te belazeren. Zelfdiscipline is waar het aan
  alle kanten aan ontbreekt. Niet dat de zweep
  erover moet, maar het ‘zichzelf in de hand
  houden’ lijkt soms een uitgestorven begrip.
  Sommige opvoedingen vroeger waren van het-
  zelfde soort graniet als de áánrecht waar men
  bézig was. De bedoeling ooit was daar een ste
  vig houvast aan te hebben en men heeft dat ge
  makshalve los gelaten en verruild voor zachte
  kunststof, kunstmiddelen en een hoop franje!

  Reactie door Madelief — maandag 19 maart 2007 @ 15.40 uur

 36. Madelief, Ben eenverdiener en zorg voor twee. Mijn zoon, 31, baalt hier eveneens van. Was overigens een reviaanse tikfout. Bedankt voor het college.
  groet
  f

  Reactie door Frans — maandag 19 maart 2007 @ 15.58 uur

 37. @36 Frans dat is een extra inspanning en hoop
  van harte dat je goed contact met je zoon
  hebt en houdt. Graag wens ik je sterkte en be
  dankt voor ook jouw bijdragen waarvan de emo-
  tie me niet onberoerd laat! Goeie dag gewenst
  in een zo goed mogelijke gezondheid!Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 19 maart 2007 @ 16.11 uur

 38. Madelief,
  Je vous merci. Je m’apelle Francois et je vous souhaite tous va bien qu’il finit bien.
  Salutations

  Reactie door Frans — maandag 19 maart 2007 @ 16.21 uur

 39. Deze link van Nu.nl gejat.
  Duidelijk verhaal over belspelbedrog van onze zuiderburen.
  artikel: http://www.nu.nl/news/1012947/21/rss/Presentatrice_belspelletje_bedreigd.html

  Beelden youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v=nqcYb-JiZY8

  Reactie door smartie — maandag 19 maart 2007 @ 17.38 uur

 40. De verlokking om snel “makkelijk” veel geld te verdienen zal altijd aantrekkelijk blijven voor mensen. Het simpelweg verbieden van bijv. belspelletjes zal die behoefte niet wegnemen.

  Bovendien is het overduidelijk een geval van meten met twee maten. Het is immers uitermate vreemd dat vergunninghouders (zoals Holland Casino & de Lotto) kennelijk wel geld uit de zak van de consument mogen kloppen..met de belofte van nog veel grotere prijzen.

  Anderzijds moet er dan ook maar eens worden gekeken naar allerlei andere zaken die verslavend zijn EN bijvoorbeeld OOK schadelijk zijn voor de gezondheid. Soft-drugs en drank zijn twee sprekende voorbeelden. Maar ja, beleid en accijns maken kennelijk een boel goed.

  In Nederland is er een beperkt aantal vergunninghouders, die OOK steeds intensiever geld uit de zak van de consument trachten te kloppen. De casino’s zijn steeds makkelijker toegankelijk en bieden ook spellen voor lagere bedragen. Allemaal pogingen om nog meer geld te verdienen.

  Waarom heeft de overheid eigenlijk ZELF akkoord gegeven op de Code Promotionele Kansspelen? Waarom is er geen vergunningstelsel opgezet voor andere partijen, zoals bijvoorbeeld de commerciele tv-zenders?

  Vanuit het EU-bestuur werd vorig jaar reeds een groot vraagteken gezet bij het restrictieve kansspelbeleid van de nederlandse overheid, die lijnrecht staat tegenover ‘vrij verkeer van diensten en goederen’. Het toelaten van nieuwe vergunninghouders maakt deze hele situatie een stuk transparanter; de “rotte appels” zijn er dan snel uit te pikken en snel te straffen.

  Bovendien zal het eeuwenoude marktprincipe van vraag en aanbod voor een gezonde concurrentie zorgen. Een explosie van het aanbod zal uiteindelijk worden beperkt door het feit dat de vraag/doelgroep eindig is.

  Uiteindelijk lijkt het erop dat de bestaande vergunninghouders vanwege dit laatste feit liever geen nieuwe concurrenten toe willen laten. Nu hoeven zij zich immers geen zorgen te maken over concurrentie en kunnen zij nota bene met de bescherming van de overheid de nederlandse burger FLINK wat geld afhandig maken…

  Reactie door Lezer — maandag 19 maart 2007 @ 23.50 uur

 41. @31 Eelco

  Heb ik per ongeluk overheen gelezen, in eerste instantie. Wat betekent dat, dat poker ‘in principe’ een behendigheidsspel is? Het is echt een kansspel hoor. Ik vraag me af waar jullie dat vandaan halen? En leg me anders maar eens uit hoe je met behendigheid bij 5-card stud wint van een tegenstander, terwijl jij van de deler een grote straat hebt, en de ander een royal flush (zónder geruild te hebben, allebei)? Dan kun je zo behendig zijn als je wil, maar je winkans is gelijk aan 0.

  Andersom, zélfs als je perfect speelt (met de zogenaamde ‘read’), kun je bij poker nóg géén goede hand krijgen gedurende een hele avond, en dat betekent dus dat je alléén maar verliest… En dat geldt óók voor Noah’s spel Texas Hold’m, waarbij er dus ook regelmatig topspelers uitvliegen, én dan ligt het plotsklaps aan de kaarten, en niet aan ‘behendigheid’… (En dat is Noah ook gebeurd toen hij met die voetballers speelde, met dezelfde opgaaf van redenen).

  Reactie door Maurice — dinsdag 20 maart 2007 @ 2.36 uur

 42. Ik moet wel lachen met de jet-set en de intellectuelen die als argumnet de eigen verantwoordelijkheid van de burger benadrukken met de woorden” Je bent toch niet zo stom om daar in te trappen” Dezelde mensen waar heel de anti-rimpel industrie en de anti streaindustrie op draait en miljarden verdient. Want wie koopt een potje creme van Vichy van 200 euro?
  Ach het is mar hoe je het bekijkt al denk ik dat vaak mensen die hard geld nodig hebben omdat ze dat zelf tekort hebben uitgedagd worden ondanks hun wetenschap het ‘toch’maar eens te probereb je weet nooit meteen uit de problemen. Daarom vind ik m.b.t. bovenvastgestelde die opmerking van Sezanne bij buitenhof ook zo lekker elitair.

  Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.20 uur

 43. Toch fijn dat ik zelf mag weten of ik aan een belspelletje mee doe of niet.

  Geef eerlijk de winkans weer, dat moet wel gebeuren, maar ik mag vervolgens toch wel zelf weten of ik bel of niet

  Reactie door Tim — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.39 uur

 44. dit gaat net zolang goed totdat er een trutje van de tv spelletjes opgewacht wordt,
  tja en zoek dan de verschillen maar eens,de foto van voor de uitzending en op de foto uit het ziekenhuis
  of bij ,nu volgt een politie berigt,gisteren avond is het lichaam gevonden van een tot nu toe onbekende vrouw
  of is dat te moeilijk,hier een conpositie foto,, wie is het?,,
  of zoek de verschillen,na dat het bekent is wie het is,maar dan moet je eerst de kluis openen.
  oooojee wat zeg ik nou nu gaat vast een cda/vvd/cu stemmer naar de politie site,anoniem vertellen dat op de sp site een gevaarlijk iemand zit,mischien wel een terrorist?of erger een burger,,whaahaha,duivels lachje of zalm lach,tzelfde!

  Reactie door ad — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.36 uur

 45. @43 Tim

  Bel tot je niet meer kan Tim.
  Duurt niet lang…

  Reactie door Sjaak — dinsdag 20 maart 2007 @ 21.26 uur

 46. Trente8! François, Je te remercie pour tous
  les salutations, mais pourrrrrrquoi en Fran-
  çais aujourd’hui? En effet, c’est une surpri-
  se! Peut-être tu m’explique cela plus tard?
  Maintenant je te souhaite beaucoup de plaisir
  ici. Au revoir! Mais oui d’était mois,Fleur!

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 17.53 uur

 47. Quarante6,Marguerite,
  Bien recu votre message et je vous de nouveau souhaite le mieux. Salutations. f

  Reactie door Frans — donderdag 22 maart 2007 @ 16.11 uur

 48. Is het dan niet dat je gek word van die_
  spelletjes het stinkt toch word wakker Holland_
  Maar laat jan daar ook is aan reklame”s doen_
  dat verpest alles, Laat ik het zo zeggen GELD_
  STINKT, is het echt voor de mensen kom mensen!

  Reactie door Symon kelder — maandag 26 maart 2007 @ 23.09 uur

 49. @43 Tim

  Zélfs aan de winkans heb je niet veel. Als voorbeeld: in de staatsloterij heb je (ongeveer) een winkans van 1 op 2 (kans dus 0,5). Alleen zegt dat niets over je winst als zodanig. Bij een lot van 13,50 Euro kan dat als volgt uitpakken:

  Je wint 10 Euro, hetgeen betekent dat je 3,50 Euro verliest!!!
  Je wint 100 Euro, hetgeen betekent dat je 86,50 Euro winst maakt.

  In feite heb je alléén iets aan de verwachtingswaarde, dat wil zeggen je netto opbrengst per betaalde eenheid (Euro, gulden, dollar, etc.)

  Bij fruitautomaten (in Nederland) geldt bij voorbeeld de regel dat de verwachtingswaarde 0,80 moet zijn. Dit betekent in de praktijd dat je van elke gespeelde Euro 80 cent overhoudt. En dus, dat je op termijn als speler ALTIJD verlies draait. Anders kunnen exploitanten namelijk nooit rijk worden…

  Reactie door Maurice — maandag 26 maart 2007 @ 23.27 uur

 50. Ik vind al dat gedoe over pokeren en belspelletjes erg overtrokken. Ik ben het wel eens met het feit dat mensen niet bedonderd horen te worden. In die zin mag het aangepakt worden wat mij betreft. Maar in de uitzending kwam ook naar voren dat de regering mensen moet beschermen tegen dit gokken en dus tegen zichzelf. Dat vind ik dus te gek voor woorden. Wij zijn geheel verantwoordelijk voor onze eigen daden en of wij wel of niet deelnemen aan een belspel, een spelletje poker of wat dan ook, dat kunnen wij zelf wel bepalen. Daar hebben we toch geen regering voor nodig. Het viel me erg tegen dat de SP er zo over denkt.De regering verbiedt het drinken van alcohol toch ook niet. Dat is ook een zeer ernstige verslaving die bovendien nog veel gevaarlijker is voor de omgeving van de dronkaards. Denk aan huiselijk geweld en aan vechtpartijen die ontstaan onder invloed van drank. Pak dat eerst “even” aan.
  En die belspelletjes, je hoeft er niet aan mee te doen. Daar hebben ze nu die ontzettend handige afstandbedieningen voor uitgevonden. Je kunt ze zo wegzappen. :)

  Reactie door Jeanneke — vrijdag 30 maart 2007 @ 16.51 uur