Bommen en granaten

Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die onder meer clusterbommen en landmijnen produceren. Het Vara/NPS programma Zembla liet zondagavond zien dat onder meer de grote pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds miljoenen euro’s beleggen in de Amerikaanse wapenindustrie. (…) Ook zou veel geld gaan naar bedrijven die het niet zo nauw nemen het kinderarbeid en milieu.(RefDag)

De SP bepleit dat de pensioensfondsen hun investeringen terugtrekken uit bedrijven die zich bezighouden met kinderarbeid en landmijnproductie. Vervolgens moet er een ethische code komen om dergelijke beleggingen in de toekomst te voorkomen.

Het is niet te verkroppen dat een verplicht fonds voor werknemers belegt in bedrijven die precies dat doen waar we in onze samenleving vanaf willen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 19 maart 2007 :: 11.34 uur

178 Comments

178 reacties

 1. het is nu eenmaal oorlog en dan moeten er centen verdiend worden.
  Hoe moet anders dingen gefinancieerd worden.

  Deed Preston Bush toch ook in wo2.
  IG Farben.

  Of zitten wij niet in een oorlog.
  We gebruiken de term opbouwmissies.
  Gewoon een oorlog met als doel te bezetten.
  nederlandse belangen gaan voorop en ook daaraan word verdiend en wij zien daar niks van.

  Reactie door sander — maandag 19 maart 2007 @ 11.46 uur

 2. Helemaal mee eens. Als het zo doorgaat dan zijn we allemaal schuldig aan de ergste misdaden. Het gaat steeds meer bergafwaarts dankzij inventieve economen en machtige warlords die steeds meer bepalen wat onze werkelijkheid en die van anderen is.
  We moeten hiermee stoppen. Hier hebben we een aanknopingspunt.
  Bravo SP, er tegenaan.
  SVP even vragen of er soms ministers zijn die de extra 30% in hun pensioen hebben gestopt!

  Reactie door L'écologiste — maandag 19 maart 2007 @ 11.53 uur

 3. Zie déjà vu, daar heb ik mijn mening al gegeven.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 11.59 uur

 4. En dat gebeurd met het gespaarde pensioen van de werknemer, waarom maken wij ons druk om al die onzinnige milieu maatregelen, terwijl de pensioenfondesen met mede weten van div. kabinetten hun vrije gang kunnen gaan,….. wapentuig, kinderarbeid, milieuvervuiling, slavernij, Bosbelasting, einde VUTregeling, Herkeuringen. 30% meer, en dan nog de gore moed hebben om te zeggen dat we moeten bezuinigen en de lonen matigen ……..

  Er kleeft geen bloed aan onze handen,… nee we drinken het bloed van al die slachtoffers.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 12.00 uur

 5. Naar aanleiding van het programma Zembla van afgelopen zondag zou ik voor het volgende pleiten: Laat de pensioenfondsen verplicht worden om opening van zaken te geven over hun investeringen. Mochten deze investeringen immoreel zijn (zoals wapenhandel, millieuonvriendelijke bedrijven enz.) wij ze kunnen verplichten om hun geld uit die bedrijven te halen en dat ergens anders te investeren. Zie als voorbeeld Noorwegen.
  Groeten, Harry van Laak.

  Reactie door harry van laak — maandag 19 maart 2007 @ 12.03 uur

 6. Het wordt de hoogste tijd dat de vakbonden die een belangrijke stem in het ABP (en andere pensioenfondsen) hebben zich uitspreken. Of telt voor hen ook alleen maar het rendement?

  Reactie door Wil te Amsterdam — maandag 19 maart 2007 @ 12.07 uur

 7. Hebben wij niet het recht om al onze ingehouden pensioenpremies op te eisen, ik denk als je het op een spaarrekening zet dat je per saldo meer overhoud als je met pensioen gaat.
  Je AOW krijg je zowiezo dus die garantie heb je.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 12.08 uur

 8. @ 6 Wil uit Mokum

  Welke vakbond moet dat doen, volgens mij zitten ze er zelf ook tot over hun oren in dit soort beleggingen, ander had de FNV allang aan de bel getrokken, of ze slapen zoals altijd.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 12.11 uur

 9. Tijdje geleden ging het bij het ABP verkeerd met beleggen : een verlies van een paar miljard ; gaf aanleiding om de premies te verhogen : en nu mogen de klanten weer een deel teruggeven om mogelijke verliezen te compenseren ? (BoskabouterBelasting)

  het wordt tijd om eens voor de Tweede kamer met grote groepen mensen , in het openbaar , te gaan KOTSEN ; iets andere actie dan CARNAVAL op het plein .De KOTS moet met grote stromen de Tweede Kamer inlopen .

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 12.18 uur

 10. Duizend bommen en granaten, hier word ik niet goed van. In welke doos zal ik dit bericht stoppen, ahah in de doos normen en waarden. Pensioenfondsen, dat zijn die instituten die zich verrijken met geld(premies) van de werkenden. Het management hebben speciale broeken met grote zakken waar heel wat in kan. Bijvoorbeeld de directeur van het ABP kreeg enige jaren geleden al ruim 600.000 euro per jaar, dat zal wel niet genoeg geweest zijn, vandaar deze misdadige beleggingen. Hoe was het ook weer “Money is the root of all evil”.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 19 maart 2007 @ 12.22 uur

 11. Helaas heb je niets te vertellen wat bijvoorbeeld het ABP met de pensioengelden doet. Dat dat zo snel mogelijk duidelijk moet worden is wel duidelijk als je zembla hebt gezien. Een grove schande dat met ons pensoengeld zulke vreselijke zaken gebeuren.
  Maar ja dat is het huidige Nederland allemaal mogelijk. In het buitenland zijn grote demonstraties tegen de oorlog in Irak maar wat gebeurd er in Nederland?????? De SP wint in de provincies de meeste zetels maar mag dadelijk gewoon nergens meedoen. Nederland is gewoon doodziek met dank aan Balkenende en Bos die het goede voorbeeld geven. Vandaag staken de belastingmedewerkers omdat ook de nieuwe minister van de PvdA niets extra’s wil doen. Dus het maakt niets uit of er nu een VVD of PvdA minster zit. Nu zou ook eindelijk het onderwijs in Nederland de boel eens plat moeten gooien net zolang tot ook hun salarissen eens flink omhoog gaan en dat niet als er ook maar iets in de maatschappij verkeerd gaat er gezegd wordt “daar moet in het onderwijs meer aan gedaan worden”.
  Want leerkrachten werken zich rot en hun salarissen zijn de afgelopen 6 jaar alleen maar achteruit gegaan. En de PvdA tijdens de verkiezingen maar roepen 10% salaris erbij voor het onderwijs, maar nu Bos met Balkenende en Rouvoet lekker samen zijn hoor je daar niemand meer over. Bos heeft de SP gewoon laten stikken samen met zijn vriend Balkenende.

  Reactie door leo v schagen — maandag 19 maart 2007 @ 12.43 uur

 12. Sorry ik ben een beetje van het onderwerp weg geraakt maar het moest er toch even uit.

  Reactie door leo v schagen — maandag 19 maart 2007 @ 12.45 uur

 13. @ 5 Harry van Laak:

  Ik ben het helemaal met jou eens.
  Deze zaken moeten veel transparanter, zolang dit niet zo is kunnen deze fondsen doen wat ze willen. Deze heren toonden geen spoor van schaamte.

  Reactie door Diny — maandag 19 maart 2007 @ 12.48 uur

 14. Beste mensen,

  Even heel kort een reactie op het nieuws, o.a. in de NRC, dat het ABP haar pensioengelden belegt in de wapenindustrie…

  Waarom is hiertegen geen explosie van verontwaardiging te horen via de media?

  We zijn onze derde naoorlogse generatie aan het opvoeden, begeleiden en nu zouden we al weer toe zijn aan de vernietiging van alles wat wij hebben opgebouwd?? Of vallen die bommen altijd bij de buren??

  Hoe kan de politiek met droge ogen vertellen dat die beleggingen ook in de toekomst zullen doorgaan en zijn te verantwoorden?

  Denkt er dan niemand aan de generaties hierna?

  Clusterbommen ontwikkeling zou, volgens de politiek, moeten kunnen?

  Dus straks ook maffia, zwartgeld, drugs en dergelijke “investeringen” worden goedgekeurd, omdat het zo veel rendement oplevert??

  Dat is de maatschappij van morgen?? Hoe moeten onze kinders zo’n denkfout weer rechtbuigen of komt alles vanzelf weer goed?

  Ik zou graag willen dat het ABP mij duidelijk maakt waar in wordt belegd en als ik die keuzes niet goedkeur wil ik een zinnig alternatief…een op de toekomst gerichte belegging die echt meehelpt de wereld beter, socialer te maken.

  Met bezorgde groet,

  Eric Buschgens

  Almere

  Reactie door Eric Buschgens — maandag 19 maart 2007 @ 12.49 uur

 15. @8 Inderdaad pool de vakbonden doen ook niets volgens mij horen zij dit zeker te controleren. Maar ook de vakbonden en zeker het CNV loop keurig aan het handje van het CDA zodat als ze klaar zijn bij de vakbond CNV hun baantje bij het CDA geregeld is. Ik zie graag een nieuwe vakbond komen die nouwe banden zou hebben met de SP daar zou je wat aan hebben.

  Reactie door leo v schagen — maandag 19 maart 2007 @ 12.50 uur

 16. @8 Pool.

  Laten wij met zijn allen de straat op gaan en luid zingen: Wordt wakker, wordt wakker het zonnetje is al op.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 19 maart 2007 @ 12.50 uur

 17. Het is natuurlijk een schandaal dat miljoenen euro,s aan pensioenafdracht terecht komen bij bedrijven die aan dood en verderf hun winsten maken. Nog erger wordt het dat deelname door de vakbeweging in die pensioenfondsen systematisch verzwegen wordt. Lees hierover eens de jaarverslagen van de diverse fondsen en de participatie van vakbondsbestuurders daarin.
  Het wordt hoog tijd dat er een te raadplegen monitor komt over de kosten van oorlog en instrumentarium die wij als natie per dag besteden. Zoals ook over de oorlog Irak door het Nationaal Priorioties Project wordt weergegeven.
  Conversie van pensioenbeleggingsgelden in oorlogsindustrie naar millieuvriendelijke projecten is nu geboden.
  De bondsraadsleden en kaders in de vakbeweging en leden van de ondernemingsraden moeten m.i. de bestuurders eens flink aan de tand voelen en opheldering vragen over het gevoerde beleid.
  Foto op voorpagina volkskrant van vandaag,” vierhonderduizend”
  demonstranten tegen de oorlog in Irak. En velen demonstraties en betogingen elders in de wereld en in de VS.

  Nederland zet fragmentatiegranaten in bij de “wederopbouw” in
  Afghanistan.
  Discussie over het plaatsen van de z.g. raketschilden aan de oosgrens van Europa, het nieuwe stokpaardje van Jaap de Hoop
  Scheffer.

  Gaan we als nederlandse burgers nog wakker worden?

  Reactie door willem jansen — maandag 19 maart 2007 @ 12.53 uur

 18. Op mijn website heb ik ook nog vermeld dat in bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en België is er wél al een ethische norm en zijn alle gegevens van pensioenfondsen openbaar.

  De VBDO pleit al langer voor het duurzaam beleggen van pensioengelden. Deze verantwoorde beleggingen leveren volgens onderzoek hetzelfde of zelfs betere rendementen op, dus dat mag ook geen argument zijn.

  Reactie door Zinfo.nl — maandag 19 maart 2007 @ 13.01 uur

 19. Ben maar een gewonen huisvrouw…Maar wat ik hier hoor en lees gaat toch alle spuitgaten ten buiten. Vraag me wel eens af…wat al die hoge ( HEREN )
  zondags in de kerk denken als ze weer hun kruisje slaan ??? Ze denken vast…zo dat hebben we weer verdiend deze week…over de rug van al die stakkers. Maar (HEREN ) ook jullie schijnen eens verantwoording af te moeten leggen,daar boven ??? Denk er dan NU maar vast aan…BLOED kleeft er aan jullie vieze praktijken !!! Zo..en dat moest ik nu even kwijt !!!
  Hoop dat onze JAN..er nog iets aan kan doen ???

  Reactie door Greet Schutters — maandag 19 maart 2007 @ 13.10 uur

 20. “Clustermunitie is verwerpelijk wapentuig, maar we hebben voor ons zelf geen richtlijnen die ons verbieden om daarin te beleggen”, aldus directeur beleggingen R. Munsters van het ABP. (nu.nl)

  Heb je dan helemaal geen moraal, Roderick Munsters? Heb je echt zo’n plank voor je plaat? Ik wed dat het ABP ook geen expliciete richtlijnen heeft, om met je kop tegen een betonnen muur te lopen, dus ik stel voor, dat je dat dan maar doet!

  Reactie door Hanz — maandag 19 maart 2007 @ 13.26 uur

 21. niet te geloofen dat dit kan.
  ik zit zelf bij pggm naar dit verwacht je niet.

  je moet zelf de premmie afdragen en je hebt er verder niets over te zeggen.

  SP maak hier maar werk van want dit kan echt niet.

  groetjes
  gerard sp lid

  Reactie door gerard — maandag 19 maart 2007 @ 13.35 uur

 22. Nou weet ik waarom ik al die jaren buiten de politiek gebleven ben. Je wordt er echt niet goed van.

  Hoe kan dit en ik hoop dat iedereen protesteert en als het kan het geld er uit halen. Beter een lagere rente dan hier aan mee doen.

  Reactie door Paula — maandag 19 maart 2007 @ 13.39 uur

 23. Kielhalen die VOC-ers.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 maart 2007 @ 13.44 uur

 24. @9 d ólle Henk,

  Dat zijn inderdaad harde woorden van mij onder déjà vu @91.

  Ik zal je hier maar antwoorden omdat dit topic er nog niet stond toen ik daar “tekeer” ging.
  Maar die harde woorden van mij dat is wel de realiteit, we worden mede-schuldig gemaakt aan wanpraktijken en oorlogsmisdaden buiten ons medeweten om.

  En nogmaals dat zoiets ongestraft kan dat begrijp ik ècht niet.
  Lijkt mij hoog tijd worden dat hier een parlementair onderzoek naar ingesteld moet worden, er ligt een mooie taak voor de SP en andere oppositie partijen.

  Laat ze het zooitje maar onder druk zetten, hoe eerder dit kabinet onderuit gaat, hoe beter.
  Het kan toch niet de bedoeling zijn dat het geld van hardwerkende mensen, bestemd voor hun pensioentje, op zo’n walgelijke manier misbruikt wordt?
  Het idee alléén al dat er ook geld van mij wordt gebruikt voor deze praktijken geeft me een misselijk makend rotgevoel, ik ben hier dus ook ontzettend pissig om.

  En Nederland een democratisch landje Henk?
  Allang niet meer, we mogen opzitten en ja knikken, zoniet en geef je tegengas word je aan de kant geschoven.
  Zie maar wat er met de SP gebeurt, t’wordt hoog tijd voor vernieuwing daar in dat Haagse bordeel, de bezem erdoor en oprotten die zgn. christelijke hap.
  En dat onder het mom van samen leven etc., ze moeten zich kapot schamen!
  Zo da’s eruit.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 13.45 uur

 25. ZEMBLA EN NOVA EEN LINTJE VOOR TOPJOURNALISTIEK !!

  Reactie door eric — maandag 19 maart 2007 @ 13.47 uur

 26. Aan de schandpaal met die lui!
  Bedrijven bestormen, de TOP naar buiten sleuren en ze midden op de pleinen tentoonstellen!

  Wat een softy bende hier in dit land.
  We bepleiten, het moet transparanter etc.etc….wat ????
  Die pensioenfondsen zijn CRIMINELE ORGANISTATIES DUS!
  Geld van de burgers investeren in gruwelijke moordwapens. CLUSTERBOMMEN JAWEL VOLK!! Wij burgers roepen en ondertekenen voor STOP en ondertussen zitten die gore duivels te beleggen in MOORD.
  Kan nu de ME uitrukken? Hekken zetten om die bedrijven en oppakken die boeven?
  IK PROTESTEER SP!! Ik heb er schoon genoeg van dat mensen met een mesje worden doodgeschoten en buurten worden belegerd terwijl de grootste misdadigers de hand boven het hoofd wordt gehouden.
  Ik heb er genoeg van dat er verdiend wordt aan de doden in IRAK en AFGHANISTAN en dat die kapitalistische lafbekken het onderzoek- Irak tegenhouden. O.l.v. onze landscrimineel BALKENENDE.
  We worden besodemieterd en hoe lang laten we dit aan het politieke pluche over? Sinds wanneer zijn we een krachteloos volk aan het worden? Kunnen we OPSTAAN en al die heren directeuren en hun handlangers voor het gerecht slepen? Het moet! Want het zijn MOORDENAARS met voorbedachte rade.

  Bloed, verdriet, hopeloosheid, moord gaat door de wereld en hierop gaan we lekker zitten pensioneren? Nemen we dit? Straks weer over naar het volgende onderwerp?
  STA OP NEDERLAND! Anders zijn we medeplichtig aan de doden. We hebben het geweten!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 13.47 uur

 27. Het is ook een grof schandaal dat ons pensioen geld totaal verkeerd wordt gebruikt maar het zijn de vakbonden die dat controleren en het hier waarschijnlijk ook mee eens zijn. En ik ben lid van zo’n vakbond en mijn pensioen zit bij het ABP maar wat kan ik er aan doen??? ben ik nu ook fout????? Nee onze vakbonden en de hoge heren van het ABP zijn fout die hebben toch ook hersens (denk ik) Ik betaal aan het ABP en aan de vakbond, iedere maand 19 euro, en weet nu dat vakbonden niets doen voor hun leden. Daarom een nieuwe vakbond de “SV” de Sociale Vakbond en die heeft zo 51000 leden.

  Reactie door leo v schagen — maandag 19 maart 2007 @ 13.49 uur

 28. @14 Je hoort er niets over omdat nieuws geregiseerd wordt en niet alleen in deze. In principe weten we als burgers alleen maar dat wat men ons laat horen en zien en omdat je niet meer weet dan dat, houden wij als onwetende burgers al dit soort zaken mede in stand, zo zie ik het.

  Even in het algemeen;
  Op het moment hoor je ook vrijwel niets over de WAO en de onmenselijke herkeuringen en zou ik iedereen willen oproepen de petitie te tekenen op stopdeherkeuringen.nl want niet alleen mensen die hier middenin zitten worden getroffen maar hoe komt het met gezonde mensen die misschien ook ooit es ziek worden? Welke voorzieningen zijn er dan voor de zieken? Zoals het er nu naar uit ziet is er voor de toekomst weinig hoop. Dus teken de petitie, niet alleen voor de WAO’ers onder ons maar ook voor jezelf.

  Hoe nieuws tot stand komt, zie:
  http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200702/janm.shtml

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/actueel24/kn2411f.htm

  Reactie door Froukje — maandag 19 maart 2007 @ 13.56 uur

 29. Braaaaaaaaaaaaaaak. Ik kan het helaas niet anders formuleren. Hier in het Zuiden des lands krijgen we ook om de haverklap van die mensen uit China en Rusland, omdat daar ‘mogelijkheden’ liggen voor onze bedrijven. Dat die mogelijkheden inhouden dat de burgers daar flink uitgebuit worden, nemen die mensen dan maar op de koop toe, als zij het in het geheel niet relevant. Winst gaat ten slotte vóór alles hè. Geld, het nieuwe Geloof.

  Reactie door Maurice — maandag 19 maart 2007 @ 13.58 uur

 30. @24 Froukje

  Hoe is het mogelijk dat je HIER voor je eigen zaakje durft te komen. Over lijken heet dit!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 14.01 uur

 31. @29 PS

  Moet zijn: @28.

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 14.05 uur

 32. @27 leo van Schagen,

  Je vraagt je inderdaad af of ze hersens hebben, maar volgens mij verrekte weinig.
  Elk weldenkend mens bedankt toch voor deze gore praktijken?
  Het énige wat ze volgens mij in hun kop hebben zijn ogen, maar die kijken de andere kant op en zien alléén maar $$$$$$$$$$$$.
  In en in triest dat onze centen voor deze vuiligheid worden gebruikt.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 14.13 uur

 33. Het ABP,en PGGM zijn net 2 maatschappijen waar ik mijn pensioen verzekering lopen heb. Niet echt mijn vrije keus geweest. Dus ondanks dat ik tegen dit soort praktijken ben, financieer ik wel degelijk iets wat tegen mijn geweten ingaat.

  Reactie door Redstar — maandag 19 maart 2007 @ 14.15 uur

 34. Zou het dan zo zijn, dat men achter de scher-
  men wel van die ‘beleggingen’ af wil, maar
  dat inderdaad alleen maar weet terug te draaien als de werknemer nog ff 3 jaar blijft
  doorwerken? Had men gedacht geruisloos deze
  heilloze beleggingen op die manier met de pen
  sioenuitgaven glad te strijken, opnieuw door
  de burger – die dan eindelijk aan zijn pen-
  sioen toe is – zelf te doen betálen? Wat komt
  me dit laf en achterbaks voor en wie meent
  dat ik me in dit soort constructies zwaar
  vergis, rékent het me dan maar eens ánders
  voor! De burger voor de gek houden, doordat
  de pensioenen anders niet te betálen zouden
  zijn. Inderdaad, als je rekent dat men een
  dergelijke manoeuvre dénkt te kunnen maken,
  nogmaals door de burger ook te belásten met
  de grote, grote beléidsfouten!
  Niét te verteren voor mensen, hun geréchtigd
  pensioen op die manier gefinancierd te weten,
  je zou het nog amper durven of willen aanpak-
  ken. Maar de burger zal er nog wel een ná-be-
  staande van de uitgezonden ‘vredesmissie’-
  leden mee kunnen helpen.
  Wat een blunder om de bommen en granaten
  vooraf te laten gaan aan deze ‘missies’ en de
  vicieuze cirkels in stant te helpen houden!
  Nou en of de uitgangsgedachten van de SP niet
  horen bij het CDA en evenzo medeverantwoorde-
  lijke voormalige VVD-partner in dié market!
  Je zou je toch dood schamen tot een dergelijk
  Kabinet gehouden te weten vooral zwijgzaam-
  heid te betrachten, wijzend naar ‘beroepsge-
  heim’! Ik ben er werkelijk kapot van!

  Reactie door Madelief — maandag 19 maart 2007 @ 14.16 uur

 35. http://www.ecomarkt.nl/list_dir.phtml?&username=guest@domain.ext&password=9999&groups=ECOMARKT&link_id=&categories=f0&link_id=

  en masse terugtrekken uit deze ‘vuile’ pensioenfondsen, als zij geen openheid van zaken geven, en hun investeringen niet terugtrekken.

  en op bovengenoemde link iets koshers zoeken.
  @18 zinfo; dank/mee eens.

  Reactie door gli'occhi, che vedeste — maandag 19 maart 2007 @ 14.16 uur

 36. Nou Gloria

  Ik vind er niks mis aan hoor het stukje van Froukje. Het is wel degelijk ontopic. Ze reageert op reactie 14. Daarna maakt ze alleen een bruggetje naar ander onrecht welke óók uit de berichtgeving wordt gehouden.

  Groet

  Reactie door Sjaak — maandag 19 maart 2007 @ 14.18 uur

 37. Vroeger had je bij de verplichte militaire dienstplicht gewetensbezwaarden, en bij de UWV’s iets als gemoedsbezwaarden. Bij verplichte pensioenfondsen moet er toch ook een dergelijk constructie mogelijk zijn? Dat je er vanuit je (geloofs)overtuiging niet aan mee wilt werken? Zeker met een CU en CDA lijkt me dit iets wat de regering niet zomaar naast zich neer kan leggen.

  Reactie door apollo — maandag 19 maart 2007 @ 14.32 uur

 38. @26 Gloria.

  Goed idee, terug naar de oude tijden, als misdadigers naar het plein en daar aan de schandpaal en daarna burgermeester maken.
  De term burgermeester maken zal je wel niet kennen, maar je kunt het ervaren als een straf als je niet veel in huis hebt.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 19 maart 2007 @ 14.38 uur

 39. Ik hoor bar weinig nog over Irak.
  Zeker de verkiezingen die voorbij zijn.
  Ik snap nu dat die oorlog tegen Irak medewerking heeft gekregen van Nederland.
  Ook militaire steun is er verleend.
  Raar dat de media daar niet op in duikt.
  Het lijkt steeds meer op een toneelstukje met alleen slappe koek verhalen.
  Hoe lang blijven we die onzin aanhoren.
  Een dictee land is het geworden.

  Reactie door sander — maandag 19 maart 2007 @ 14.46 uur

 40. @29 Kun je even dimmen Gloria.

  Eigen zaakje?

  Moeten we weer alles op een rijtje zetten?

  Deze regering deugt niet! Op zo’n beetje alle fronten.

  Heb jou al vaak off topic gezien. Laat een ander ook.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 maart 2007 @ 14.50 uur

 41. In de reportage gisteravond van Zembla heb ik 2 keer het filmpje met dat pupillen meisjesvoetbalteam gezien. Als er een meisje tijdens een partijtje voetbal in het beschaafde westen op een restant van een clusterbom trapt, ( fictie) is dat choquerend. Dan dringt het ook tot je door dat in andere, niet westerse landen dat aan de orde van de dag is. Ben ik hypocriet? Ik sta er niet elke dag bij stil. Dus laat om te beginnen het tot de mensen doordringen wat een verwerpelijk wapentuig dat is. Ik hoop dat het filmpje – van Unicef dacht ik – vaker te zien zal zijn.

  Bij mij komt plots weer een hypothetische vraag op.
  Wat zou je doen als je €10.000 kon krijgen maar dat daar tegenover staat dat er aan de andere kant van de wereld een jouw onbekend kind zal sterven?

  Reactie door Gandalf — maandag 19 maart 2007 @ 15.03 uur

 42. Het is toch godgeklaagd, dit soort instituten zal toch zelf wel enig besef moeten hebben van wat wel en niet binnen de gangbare waarden en normen valt? Nu moet het zeker weer wettelijk geregeld worden dat men in dit soort bedrijven niet kan investeren als pensioenfonds etc. We willen van al die regeltjes af, maar dan zal dit soort instellingen en bedrijven wel enige zelfregulering moeten toepassen.

  Reactie door Nathan — maandag 19 maart 2007 @ 15.03 uur

 43. Inderdaad, aan de schandpaal en bekogelen met ROTTE eieren.
  En laat ze dan maar meteen een week daar staan, achteraf géén medische zorg geven.
  En waarom ROTTE eieren?
  Deze zijn nl. niet meer bruikbaar en om tomaten aan dit soort lui verspillen is doodzonde.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 15.06 uur

 44. @34 Gandalf,

  Ik zou bedanken voor die 10.000 euro.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 15.09 uur

 45. Munsters:
  Onze strategie is om een aantrekkelijk rendement te maken en de ondernemingen die in de wapenindustrie opereren laten soms een aantrekkelijk rendement zien.”

  Maar, zei Munsters, beleggen draait niet alleen om geld. „ABP kijkt bij zijn beslissingen om ergens geld in te beleggen ook naar zaken als milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur. Hoe gaat een bedrijf om met milieu, rechten van werknemers en rechten van aandeelhouders. Wij voelen op dit punt een grote verantwoordelijkheid als vertegenwoordiger van onze deelnemers.”

  Jaja een grote verantwoordelijkheid. De laatste tijd krijg ik steeds meer het gevoel dat de wapenindustrie goede ingangen heeft in het Witte Huis en de NAVO en andere regeringen in Europa. Om maar te zorgen dat de oorlogsmachinerie kan blijven draaien. Langlopende conflicten zijn natuurlijk kassa voor die industrie. Zo ook een technologisch schild (om terrorisme te bestrijden?). Wiens brood men eet diens woord men spreekt leerde ik vroeger. En hoe hoogwaardiger de technologie hoe meer er verdiend kan worden. Dat dat interessante rendementen oplevert wil ik best geloven. Hoewel in de meeste gevallen er geen tegenstander die bestreden moet worden met die hoogwaardige wapentechnologie krijgen ze het er toch doorgedrukt.

  De grote verantwoordelijkheid die mijnheer Munsters voelt staat in schril contrast tot de beperkte toetsing van het sociaal beleid van bedrijven waarin belegd wordt. Ja de werknemers worden er heel goed behandeld en ook de rechten van de aandeelhouders zijn goed gewaarborgd. Hoe sociaal kun je zijn. Zouden ze ook in aandelen Trafigura handelen? Ik heb gehoord dat zij ook altijd opkomen voor de rechten van hun aandeelhouders.

  Reactie door apollo — maandag 19 maart 2007 @ 15.13 uur

 46. Deze maatregelen m.b.t. de beleggingen van pensioenfondsen gaat mij niet ver genoeg.
  Het is inderdaad niet te verkroppen dat mijn pensioen, en dus genieten van een vrij leven na mijn 65ste (ik begrijp nu waarom ik wellicht moet doorwerken),door mij (in)direct gefinancieerd wordt door een fonds waar ik verplicht aan deel moe(s)t nemen. Ik stel voor dat ik als burger het recht krijg om mijn gespaarde gelden elders onder te mogen brengen. Zie het als het persoonlijk privatiseren! Dus niets terugtrekken en een code; mensen en bedrijven die in eerste instantie kunnen komen tot zulke keuzes omwille van het verdienen van geld plegen m.i. een misdaad tegen de menselijkheid en weten zich wellicht niet gestopt door een code of een door deze overheid opgelegde verplichting tot anders handelen.
  Het land staat m.i. voor grote keuzes die verder gaan dan de eigen beurs; de samenhang verdwijnt, het graaien wordt tot in de perfectie geoefend en gebezigd en we stevenen af op een welvaart- en welzijnramp waarvoor de prijs aan onze kinderen en kleinkinderen zal worden gepresenteerd.
  De kortzichtigheid en het oppertunisme in het Haagse dragen helaas de grootste steen bij aan dit proces.
  Bart Brouwer

  Reactie door Bart Brouwer — maandag 19 maart 2007 @ 15.14 uur

 47. @ Gandalf,

  totdat iemand aan de andere kant van de wereld 10.000 euro kan verdienen……

  Reactie door apollo — maandag 19 maart 2007 @ 15.15 uur

 48. @32 d’Olle Henk

  Ja precies, aanpakken die elite! Ze hebben het te bont gemaakt. Er is geen voorbeeld meer voor ons en ons nageslacht. Eruit met die bende!!
  Laten we in Godsnaam een trend zetten in dit land als voorbeeld voor heel Europa!
  Weg met die stinkende kapitalisten. Op de barricade! Schandpalen op alle pleinen in de steden en de dorpen voor al die overheidsdienaars die uitsluitend ZICHZELF lopen te bedienen. Ze stelen van het volk, liegen en bedriegen en heulen met de moordenaars. Blair en zijn nucleaire onderzee-tuig! Bush met zijn waanzinnige kruistocht! En Balkende? Nee!! Die laten wij niet lopen! DEZE KEER NIET!!
  Bouwen aan die schandpaal op het Binnenhof! Mede door dit beleid is het volk SCHULDIG geworden aan BLOEDGELD. Ongecontroleerde pensioenbedrijven… matsen die ECONOMIE.
  Matzen dus die oorlogen. Vernieuwen de wapens en kom op! Die aantrekkelijke JSF… goudmijntje voor de wapenindustrie! YES… de god van Balkenende…ECONOMIE!
  Nee, niet ‘laat de kinderkens tot ons komen’, maar daar laten we gewoon wat bommen op clusteren! Natuurlijke moslimselectie!
  NO WAY! Het is afgelopen uit. De god van Balkenende, Blair en Bush is een bedrieglijke god! Trap NIET in die god. Het is een monsterlijke god!
  Want geloof maar dat de Man van Nazareth HUILT! Ja, God huilt. De God met de Hoofdletter verliest bijna al zijn ‘kinderen’ aan de sluwe geldgod! Aan de leugengod! Aaan de heerser van het dodenrijk!
  Addergebroed!!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 15.18 uur

 49. Bij Christa plaatste ik dit en daar blijf ik bij.

  Ik schrok me rot en schaam me dood.
  40 jaar onderdrukking van anderen, verminking van anderen, verzieking van onze aarde etc. mee gefinancieerd door een flink deel van mijn modale loon in te leveren om een redelijk pensioen te kunnen krijgen. Blijkt dat alleen mogelijk te zijn omdat de één of andere gewetensloze meent dat dat moet gaan over de ruggen van mensen die maatschappelijk mijn gelijke zijn, proleten net als ik.
  Kortom ik heb mijn eigen kameraden onderdrukt.
  En ik had er blind vertrouwen in dat mijn vakbond, die voor de helft toch zeggenschap heeft? dat nooit zou toelaten, dat ik daar gerust op kon zijn. Nu wordt ik dit jaar 65 en ga leven over de ruggen van rechtelozen en dat omdat mijn vakbond gewetenlozen mijn gelden heeft laten beheren.

  Ik schaam me diep, maar ik kon er ook niet direct iets tegen doen.

  Schande, schande , schande, ik hoop dat mijn bond, de AbvaKabo, nog zoveel ruggegraat heeft dat er koppen zullen gaan vallen bij deze schaamtelozen van het ABP. Eerst in de hype mee gaan van speculaties met risico volle aandelen en uiteindelijk mijn pensioen rechten verzieken en nu ook dit nog.

  Schande.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 19 maart 2007 @ 15.24 uur

 50. @33 Gandalf.

  “Bij mij komt plots weer een hypothetische vraag op.
  Wat zou je doen als je €10.000 kon krijgen maar dat daar tegenover staat dat er aan de andere kant van de wereld een jouw onbekend kind zal sterven?”

  Hypothetisch?
  Opeens blijkt de vraag heel wat minder hypothetisch, alleen had ik er geen weet van, kon ik me dat helemaal niet voorstellen, hoewel ik behoorlijk cynisch ben.

  Ik krijg op mijn verjaardag dit jaar en wellicht ook nu al, lijfrente en FUR bij ABP, bloedgeld uitgekeerd.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 19 maart 2007 @ 15.29 uur

 51. @44 Bijdehandje.

  “Gandalf,

  Ik zou bedanken voor die 10.000 euro”

  Echt waar? Jij gaat je pensioen weigeren?
  Want zo ligt het, het is geen ver van mijn bed, nee het is hier en nu. Jouw en mijn pensioen wordt mede opgebouwd met het “rendement”, blijkt nu een mooi woord voor bloedgeld te zijn, dat jouw “verplichte” inleg oplevert en dat gaat dus niet om 10.000 euro, jij, ik, mag hopen dat je per jaar meer zult ontvangen.

  Lijkt er dus op dat ik en ook jij straks gaan leven van “bloedgeld”, ik kan wel janken.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 19 maart 2007 @ 15.37 uur

 52. Weisse Armee Fraktion… laten we die oprichten!
  Met de witte vlag voorop! Nee, geen geweld maar de vrede van de massa. Aansluiten en maar aansluiten en de rij wordt hoe langer hoe dikker. Dwars door de steden en de dorpen… kom mee volk, laten we optrekken naar al die bedrijven, politieke machten en krachten die onze Planeet en haar bewoners het leven onmogelijk maakt. Als een komeet trekken we alle goedwillenden aan op onze weg en de rij wordt hoe langer hoe dikker. We omsingelen de gebouwen en de criminele regeringsbolwerken en zo zullen ze het moeten horen:
  NEE!! Zo willen wij het niet langer! STOP!!
  We zullen ze op de knieen moeten dwingen! Buigen voor de witte vlag van vrede, medemenselijkheid, compassie…
  Want ALLEEN met z’n ALLEN staan we sterk!
  Een machtsblok van mensen met witte vlaggen kan de wereld veranderen!
  STA OP VOLK!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 15.41 uur

 53. @40 Roodkapje

  Ik dacht dat daar genoeg aandacht aan was besteed door Jan. Keer op keer en heeft ieders aandacht.
  Mag dit nu ook even de aandacht? Even dimmen dus met de herkeuringen. Komt goed!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 15.44 uur

 54. Complimenten aan het programma Zembla.
  Weer een beerput opengetrokken met hun programma van gisteravond.
  Nu eens zien hoe hard de protesten zullen zijn.
  De hardwerkende mensen worden nu betrokken in smerige wapenhandel, terwijl ze daar zelf helemaal niets van af weten.
  Valt dit ook onder de normen en waarden van B4?
  Wat niet weet wat niet deerd!!!
  Deze uitzending van Zembla zou vanavond prime time moeten worden uitgezonden op alle zenders.

  Reactie door kitje — maandag 19 maart 2007 @ 15.45 uur

 55. Wat een krokodillentranen weer van onze volksvertegenwoordigers. De allergrootste grootverdiener, subsidieerder van wapentuig is diezelfde overheid.

  Altijd dat vingertjewijzen maar ondertussen worden de lonen van onze SP vertegenwoordigers mede betaald door wapenhandel. Nu zijn landmijnen fout, tanks niet? Kinderarbeid is slecht maar afgedankte jachtvliegtuigen leveren aan Chili is OK?

  Wat een hypocriete bende. Hoe kan ik mijn lidmaatschap bij deze club (overheid) opzeggen?

  Reactie door Wim — maandag 19 maart 2007 @ 15.48 uur

 56. @Gloria.Je reaktie op Froukje???????????

  Reactie door paul — maandag 19 maart 2007 @ 15.49 uur

 57. @44 Bijdehandje

  Ik ook!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 15.50 uur

 58. Maar wie deelt hier op deze site het eten met de kinderen in de honger wereld elk 3 sec sterft een kind van de honger.
  Het is een verderfelijk iets die cluster bommen maar relatief gezien een klein percentage tegen over het andere verderf wat we aan richten.
  Kijk naar ons zelf wie geeft hier een stuk van zijn welvaart weg.
  We zij toch het land met de VOC mentaliteit en rijk worden over de rug van anderen.
  waarom in een keer deze verontwaardieging zitten we dan dicht met onze ogen.
  We staan derde op de wereld ranglijst van landen die verdienen aan oorlogstuig.
  Dat vind schijnbaar toch een meerderheid van de mensen in Nederland normaal zie de verkiezings uitslag.
  Leven we in dit land al niet voor een groot deel op bloedgeld.

  Reactie door De Hakker — maandag 19 maart 2007 @ 15.57 uur

 59. @55 Wim.

  Beetje in de war?
  Weet je niet helemaal waar je het over hebt?
  Ga je eerst eens verdiepen hoe het bijvoorbeeld zit met het geld verdienen van SP volksvertegenwoordigers alvorens een grote mond open te scheuren.

  Mag iemand die uit vooroordelen reageert het woord hypocriet eigenlijk wel gebruiken?

  O ja dat mag sinds Van Gogh het zelfde is als vrije meningsuiting.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 19 maart 2007 @ 16.01 uur

 60. Tuig én wapens gaan sámen, blijkbaar.

  Reactie door franslj — maandag 19 maart 2007 @ 16.01 uur

 61. @58 De Hakker

  Dat is zeker zo. Maar het wachten is altijd op die ene druppel die de emmer doet overlopen…
  Zou het ons all-in nu eindelijk een keer genoeg zijn?

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 16.03 uur

 62. @50 Nou Roelf je gaat 9 dagen eerder dan ik
  met pensioen en tegen die tijd zal ik je zeker vragen hoe je je daarbij voelt.
  Ongemerkt zijn we allebei door die gewetens-
  loze VOCsch(av)uiten aan boord gehaald.
  Als we dat eerder hadden geweten, hadden we
  de hele bemanning laten kielhalen en waren we
  regelrecht teruggevaren om nooit meer met die
  bemanning uit te varen, nooit en nooit meer.
  Historisch besef doet met afschuw omkijken
  naar de West-indische compagnie en de Oost-in
  dische compagnie, het in bezit nemen van de
  bezittingen van de Bataafse Republiek en alle
  lofzangen daaraan gewijd in Google laten nog
  eens extra zien dat de V.O.C. gedachte nog
  steeds lééft en zelfs in het openbaar door
  JPB in de mond genomen werd, sláát inmiddels
  werkelijk álles!
  Heb vertrouwen, heb vertrouwen in elkaar,
  durf te geloven in de ánder, laten we blij
  zijn met alles dat goed gaat…….ik word er
  echt misselijk van.
  Hoé vertellen we dit onze kinderen en klein-
  kinderen?
  Wie meent te staan ziet toe dat hij niet val-
  le….in Vredesnaam….het IS niet anders en
  het KAN niét anders. Deze Balkenende -4 heeft
  vermoedelijk gedacht onze ‘missies’ weer tij-
  dig terug te krijgen op de basis, zodat niét
  zou uitkomen, hoe WEINIG zij in wérkelijkheid
  zijn ondersteund.
  De tégenpartij hebben wij eerst ruim voorzien
  van bommen en granaten en hebben wij ‘onze
  jongens en meisjes’ er vierkant in laten lo-
  pen. Een totaalvisie ontbreekt en te veel
  mensen wisten ervan,….ook dát nog!

  Reactie door Madelief — maandag 19 maart 2007 @ 16.04 uur

 63. Als ik deze column lees zou dat dan misschien de rede zijn dat het CDA de SP weert.
  Hint:Kijken en vragen stellen en de jsf ter discussie blijven stellen.

  Reactie door Henk — maandag 19 maart 2007 @ 16.09 uur

 64. @59, Wat zit je te lullen, man. Ik weet drommels goed waar dat geld naar toe gaat, nl. een gedeelte gaat naar de partijkas, waarvan weer fantastische campagnes van kunnen worden betaald.

  Laat geheel onverlet dat een deel van de overheidsinkomsten uit de wapenhandel komt en daar worden o.a. de lonen van onze kamerleden van betaald. Zolang dit het geval is heb je simpelweg niet met je vingertje te wijzen naar anderen.

  Reactie door Wim — maandag 19 maart 2007 @ 16.11 uur

 65. @56 paul

  Misschien wat te hard gereageerd… sorry Froukje, Maar ik blijf erbij dat ik hier wel even onderscheid wilde houden tussen de moordenaars die pensioengelden van het volk steken in moordwapens, waarmee dagelijks de oceaan van verdriet groter en groter wordt op Aarde EN de schandalige praktijken van de heren herkeurders die het volk lopen te pesten en te treiteren. Het een is het ander niet. Valt wel allemaal onder het frauduleuze regeringsbeleid, maar dit onderwerp mag niet ontkracht worden door een ander ernstig onderwerp.
  Het gaat HIER over mensen die door ONS vermoord worden! En willen wij dit op ons geweten hebben?

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 16.12 uur

 66. @58 De hakker.

  Heb je niet het idee dat dit behoorlijk genuanceerd moet worden?

  Dat er bloedgeld is verdiend over de ruggen van anderen klopt. maar dat ging en gaat ook nog steeds over de ruggen van gewone arbeiders. De VOC voer uit met geronselde bemanningen, velen kwamen nooit weer thuis, weduwen en wezen bleven onverzorgd achter.
  We hebben in dit land, overigens in alle zogenaamd beschaafde landen, een eigen geschiedenis van uitbuiting en onderdrukking die nog vrij recent is en ten dele zelfs nu nog bestaat.
  Er was eens een Enquette commissie over de leef en werk omstandigheden bij de porselein werkers in Maastricht, (Aletta Jacobs). Van de turf stekende arbeiders in Jipsinghuizen kwamen velen om van de tering wegens de prima huisvesting en werkomstandigheden die de burgemeester van Delfzijl, eigenaar van dat pracht project geroemd om zijn menslievendheid door de christelijke overheid, Buiskool, hen bood en er puisant rijk van werd.

  Nee zo simpel is het niet de hakker, mijn voorouders en ook vele arbeiders van vandaag de dag en wellicht ook jouw voorouders, hebben gekrepeerd om enkelen rijk te maken. De AOW is pas in 1958 ingevoerd omdat men het toen langzamerhand wel erg schaamterig vond dat bejaarden van armoede moesten creperen.
  Dit is maar een heel heel kleine greep uit de arbeiders geschiedenis van dit land. Ik denk, indachtig schrijfsels die ik eerder van je heb gezien, dat je ook zelf zult vinden dat deze nuance toegvoegd dient te worden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 19 maart 2007 @ 16.13 uur

 67. @Gloria.Oke.En ben het met je eens, dat gedoe bij de pensioenfondsen ons allemaal tot moordenaars maakt.

  Reactie door paul — maandag 19 maart 2007 @ 16.18 uur

 68. @ 54 kitje

  Het wordt zoals gewoonlijk dood gezwegen.

  Reactie door Pool — maandag 19 maart 2007 @ 16.23 uur

 69. God zij dank krijg ik geen pensioen. Is toch weer een voordeel van mijn werk!
  En zo leer ik mijn zegeningen tellen.

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 16.24 uur

 70. @63 oke Gloria.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 maart 2007 @ 16.27 uur

 71. @63 Gloria

  Ik begrijp je wel hoor… val je ook niet aan…Maar ook die onrechtvaardige ‘herkeuringen’ leiden niet zelden tot moord. Zelfmoord! Ook daar is de politiek verantwoordelijk voor.
  Voor velen mag dit misschien wat overtrokken klinken…tótdát het in de directe omgeving plaatsvindt.
  Dan vallen de schellen van de ogen maar is het helaas te laat.
  Cijfers, rapportages,berichten in de krant, krijgen plots een andere dimensie schijnt het wanneer deze ook over een bekend gezicht gaan.

  Reactie door Sjaak — maandag 19 maart 2007 @ 16.27 uur

 72. @Sander.off topic.http://www.no-more-lies.be/nmljoom/

  Reactie door paul — maandag 19 maart 2007 @ 16.29 uur

 73. Als de mensen met pensioenrechten inspraak zouden krijgen over het beleggen van het door hen gespaarde geld, dan zouden dit soort onsmakelijke toestanden voorkomen kunnen worden.

  Nu wordt alles bepaald door een elite die zichzelf riante salarissen toekent, maar geen enkele morele gevolens kent. En dat is toch vreemd voor iets dat een sociaal instituut zou moeten zijn.

  Reactie door Drob — maandag 19 maart 2007 @ 16.31 uur

 74. Wat een schokkende Zembla-uitzending. Wat een schoften bij die pensioenfondsen! Dit moet per direct worden aangepakt!

  Reactie door J3roen — maandag 19 maart 2007 @ 16.32 uur

 75. Erst kommt das Geld und dann kommt die moral? Dan toch maar liever wat minder pensioen!

  Reactie door reint — maandag 19 maart 2007 @ 16.34 uur

 76. Het moet niet gekker worden.
  Door dit soort praktijken zou je bijna gaan schamen dat je wel pensioen ontvangt.
  In mijn geval een klein pensioentje opgebouwd bij PGGM, dat ik zal ontvangen als ik 65 word.
  Maar dit vooruitzicht geeft een bittere nasmaak.
  Krijg er een machteloos gevoel van.
  Waar blijven die spoeddebatten, waarom is er geen massale verontwaardiging?

  Reactie door kitje — maandag 19 maart 2007 @ 16.35 uur

 77. Ik vind dat er zelfs strafrechtelijke vervolging zou moeten plaatsvinden als er in ‘misdadige’ bedrijven, zoals de wapenindustrie, wordt geïnvesteerd. Ik ben ook strafbaar als ik geld in de drugshandel investeer. Waarom zou beleggen in de moordhandel dan anders benaderd moeten worden?

  Het was in 2001 geen kunststuk, om te beseffen dat de waarde van de aandelen Halliburton enorm zou stijgen. Deze is tussen 03/03 en 03/06 verdrievoudigd. Toch ben je op zijn minst een lijkenpikker die bijdraagt aan de instandhouding van zulke criminele ondernemingen als je toch, willens en wetens, hierin investeert. Men zou daar verantwoordelijk voor moeten worden gehouden.

  Micha Jans

  Reactie door Micha Jans — maandag 19 maart 2007 @ 16.38 uur

 78. heeft het abp binnenkort geen groot probleem?? met al die beleggingen in de huizenmarkt van/in de usa?

  Reactie door ad — maandag 19 maart 2007 @ 16.39 uur

 79. @ 78 ad

  Er valt meer te verdienen aan bommen en granaten.
  In de huizenmarkt valt niet veel meer te halen.
  Het jarenlang leven op te grote voeten, breekt nu massaal op.
  Maar de oorlogsmachine draait nog steeds op volle toeren.
  Niet verrassend dus dat vorige week bij RTL 7 al werd verteld, dat de grote pensioenfondsen niet teveel geld hebben belegd in de huizenmarkt in Amerika.
  Waar het geld wel te halen viel, dat blijkt nu uit de uitzending van Zembla.

  Reactie door kitje — maandag 19 maart 2007 @ 16.50 uur

 80. @71 Sjaak

  Ja Sjaak daar ben ik mij zeker van bewust. Geloof dat maar! Maar dit slaat alles!!
  Vergis je niet, hiermee wordt het hele volk betrokken in een afschuwelijke schuld.
  Wie strijkt zo z’n pensioen nog met zuiver geweten op? Hiermee belasten de pensioenfondsen mensen en daar kunnen mensen ziek van worden. Het is om ZIEK van te worden om te beseffen dat je zonder schuld, schuldig bent geworden aan een ‘oude dag’ op de puinhoop van de ander. Op de puinhoop van botten, mishandeling, kinderarbeid en verscheurde ledematen…clusterbommen en granaten. VUILE OORLOG, sjaak!
  We hebben het met velen niet gewild en ALSNOG worden we er in betrokken door die gore beleggers. Die viezerikken op de markt die het geld van het volk willen laten vermeerderen door het aller, allerminste… de dood van een medemens.
  Het juk wordt zwaarder en zwaarder… de Aarde raakt uit balans… de geldgod lacht in zijn vuistje.

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 16.58 uur

 81. @Micha Jans.Lijkt mij ook dat het O.M(zelf ook niet fris)hier is naar gaat kijken.van Anraat? werd vervolg voor het leveren van stoffen voor mosterdgas.deze zaak lijkt mij nog veel groter(),vervolging voor het stimuleren van smerige wapens lijkt mij op zijn plaats.

  Reactie door paul — maandag 19 maart 2007 @ 17.04 uur

 82. @51 Roelf,

  Ja Roelf, ik zou bedanken voor die 10.000 euro, vreet dan nog liever uit de vuilnisbak als dat ik van geld moet leven wat verdiend is met moord en doodslag.
  Kwestie van principe, ik ben in armoe groot geworden en ben er niets minder om.
  Waar ik me wel minder om zou voelen is als ik van zulk smerig verdiend geld zou moeten vreten.
  Dan liever de hongerdood als verder door het leven te gaan als iemand die zich schuldig maakt aan corrupte moord en doodslag.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 17.07 uur

 83. Ik snapte eigenlijk niet dat de SP destijds de staking van philips heeft gesteund.
  Wat is philips nou echt.
  Is schatrijk geworden met de oorlog door radarapparatuur te leveren aan de moffen.

  Reactie door sander — maandag 19 maart 2007 @ 17.10 uur

 84. Nederlandse banken als ING en ABN Amro hebben de afgelopen jaren nog altijd geïnvesteerd in wapenbedrijven die de omstreden clusterbommen produceren. Dat deden ze ondanks publieke aankondigingen er mee te stoppen.

  Dat stelt de Vlaamse organisatie Netwerk Vlaanderen dat geldstromen van banken en financiële instellingen naar defensiebedrijven in de hele wereld heeft onderzocht. In totaal leenden en investeerden 68 banken in de zes belangrijkste producenten van clustermunitie (waaronder de deels Nederlandse bedrijven EADS en Thales) de afgelopen drie jaar 10 miljard euro.

  België verbiedt financiering clusterbommen

  België gaat banken verbieden nog langer bedrijven te financieren die betrokken zijn bij de productie, het gebruik of het bezit van antipersoonsmijnen en clustermunitie. Het Belgisch parlement heeft daartoe in de nacht van donderdag op vrijdag een wetsontwerp aangenomen.

  België is daarmee het eerste land dat de financiering van de productie van clustermunitie strafbaar stelt. Het was ook al het eerste land ter wereld dat de productie en het gebruik van clusterbommen verbood.

  Clustermunitie is wereldwijd nog toegestaan, maar 46 landen spraken onlangs in Oslo wel af dat ze gaan werken aan een verbod. Nederland heeft de bommen die vooral burgerslachtoffers maken nog, maar gebruikte ze bij de NAVO-aanvallen op Servië in 1999 voor het laatst.

  Reactie door paul — maandag 19 maart 2007 @ 17.18 uur

 85. Hier vallen letterlijk hagelstenen uit de hemel!
  Ik kan het mij voorstellen…
  Het wordt tijd voor de actie: baksteen!
  Een paar ruiten mogen toch wel sneuvelen?

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 17.18 uur

 86. Wat vindt Balkenelende en Bos ervan als binnen kort ook Clusterbommetjes in hun tuin aanteffen , als hun kindtjes buitenspellen ? OOOOHH ze worden dan RAZEND , wat vreeemd , dat zij dan NIET RAZEND worden over andere kinderen !
  …. ja , ik begrijp het … ze wonen heel ver weg en zijn bovendien arm , dus ……?

  Zo’n directeur moet eigenlijk DIRECT ontslagen worden !en geen geleuter van Den Haag breedtapijt !

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 17.19 uur

 87. Wranger kan toch eigenlijk niet?
  Je betaald om je oude dag veilig te stellen, om straks de laatste jou resterende jaren comfortabel te kunnen leven.
  Dan realiseer je je toch niet -en is het toch onbestaanbaar- dat je daarmee het leven en het comfort van anderen -zelfs van kinderen- in gevaar brengt, zelfs hun dagen bekort!

  Reactie door Sjaak — maandag 19 maart 2007 @ 17.20 uur

 88. De algemene verontwaardiging hier deel ik. Het is duidelijk genoeg, dus heb ik hieraan niets toe te voegen.

  @ d’olle henk (38):

  Nou, ook als je “meer in huis hebt” lijkt het me geen pretje, om onvrijwillig burgemeester te worden gemaakt…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 19 maart 2007 @ 17.29 uur

 89. Ik snap de commotie ergens wel, maar waar ligt de grens bij het beleggen dan eigenlijk?? Mag er nog belegd worden in McDonalds, je verdient dan aan de hartinfarcten, diabetes etc. van een ander.

  Reactie door johannes — maandag 19 maart 2007 @ 17.30 uur

 90. @84 Gloria,

  Van mij mogen alle ruiten aan diggelen!
  Bij de pensioenfondsen èn bij het Haagse Bordeel.
  Wat een hypocriete zooi. BAH!
  Geloof zo waar dat we een keer eens zijn.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 17.30 uur

 91. johannes ik zou maar eens JP raadplegen en ander de ethiek ; wat een stomme vergelijking !

  De ene is een KIND , met een grote naieviteit voor gevaar ; de anader is het Simpele luiheid

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 17.37 uur

 92. ik wist het, die zijn terrorists aan het fokken
  sluit dit plan goed aan met deze NWO

  Reactie door Guess — maandag 19 maart 2007 @ 17.37 uur

 93. Als nederland alle vieze vuile trukjes openbaar maakt waar het nederlandse bedrijfleven bij betrokken is.
  Zowiezo wat nu gaande is Afghanistan en Irak.
  Dan helpen de wasknijpers niet tegen de stank die er van af komt.

  Wat ik ook wel opmerkelijk vind is de uitspraken over de armeense genocide destijds van CU,om zo de turken voor het blok te zetten.
  Wat heeft nederland zelf wel niet voor klefferige vieze handen zelf.
  Meester in de apartheid en slavenhandel.
  Meester in het afvoeren van de joden in wo2.
  Handelaartjes die over lijken gaan.
  De staat houd wel zijn hand op.

  Las net ook een stuk van wilhelmina.
  Ze kon geen kinderen krijgen.
  Plots was er een kind.
  Ik denk ook daarom die rel met Roy van Zuydewijn.
  Ik denk dat de oranjes niet de echte erfgenamen meer zijn.
  Vandaar ook die slipjesrelletje over het DNA.

  Reactie door sander — maandag 19 maart 2007 @ 17.45 uur

 94. @ Gloria (52):

  De WAF? Deze naam lijkt me in verschillende opzichten minder gelukkige associaties op te roepen….

  @ Madelief (62):

  Je zou er scheur-buik-pijn (à la Tien voor Taal) van krijgen…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 19 maart 2007 @ 17.47 uur

 95. Sjaak, de tijd is bijna rijp.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 maart 2007 @ 17.49 uur

 96. Het zijn juist de gepensioneerden die ons land kunnen redden. Nee, niet comfortabel thuiszitten, maar actie voeren!
  Laat je niet kisten!!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 17.50 uur

 97. Het wordt met de dag gekker in dit land.
  Het is tijd voor actie bij de pensioenfondsen!

  Reactie door Ben tarici — maandag 19 maart 2007 @ 18.02 uur

 98. @90 Olav

  Maar WAFFENDE honden bijten niet!
  We moeten het hebben van massale WAFFERS om die rel/randpolitiek uit te bannen.
  Omsingelen, verspreiden, opdrijven die beulen en laat ze ergens maar een tijdje over hun zonden na gaan denken in eh… Australie ofzo? Daar is nog plek genoeg en rondom sloot, dus dat vlucht niet zo gemakkelijk.

  Olav, Weisse Armee Fraktion werkt! Kwestie van verzamelen en GO. De witte vlag wordt ons wapen van vrede. Zo’n WAFHEID trapt niet plat, maar laat tot en met de kleinste bloempjes bloeien.

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 18.05 uur

 99. @91 Gloria.

  Prima idee, alleen wij hebben een goede leider/leidster nodig, ik heb een idee.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Gloria-Social.JPG

  Reactie door d'olle Henk — maandag 19 maart 2007 @ 18.08 uur

 100. Sjaak. Heb vandaag de woorden ‘schellen van de ogen’ gebruikt. Was bij een krantje/kabelgebeuren, waarbij ik aandacht vroeg voor Stop de Herkeuringen.
  Kan je de mail zo sturen.

  Dank je nog voor het artikel over de engel Gabriel. Vreemd mannetje.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 maart 2007 @ 18.10 uur

 101. @93 PS Olav

  Wat betekent precies ‘burgemeester worden gemaakt’?
  Zoiets als ‘iets soldaat maken’?

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 18.10 uur

 102. @94 d’olle Henk

  Plaatje!! Wauw… tja ik ben toch meer van het volgende type vrees ik, sinds mijn zwarte haar is geblondeerd.
  Kom op kerels!! Wij hebben gebaard en jullie gaan de klus afmaken! Onderweg zorgen wij, vrouwen, voor het aanrechtwerk.

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 18.20 uur

 103. @97, NU niet afdwalen. On topic blijven. Dat aanrecht weten we wel.

  @94.Dit vertelde mijn oma mij altijd (weet niet of ik het goed schrijf)

  Mien leivert, mien schrijert, mien suuker, mien tee, wir most dou smocken als ik dat nei dee.

  Moj Leivert,

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 maart 2007 @ 18.25 uur

 104. @95 Gloria.

  Het kan ook zo, maar dat is meer mijn stijl.
  Addergebroed moet je niet liefkozen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Marianne-1.JPG

  Reactie door d'olle Henk — maandag 19 maart 2007 @ 18.27 uur

 105. Zembla heeft weer eens een beerput opengetrokken gelukkig. En hoe reageerd Nederland niet dus. Ja op deze site en de SP reageren wel maar de rest denk alleen maar aan een tweede badkamer een nog mooiere keuken een mooi sloepje een verre en dure vakantie een nog groter huis enz. enz. Maar dat door onze pensioenfondsen heel fouten zaken doen daar maken de meeste mensen zich niet druk om. Kijk maar overal onderzoeken en demostraties over de oorlog in Irak maar in Nederland slaapt iedereen verder. Geen wonder dat er zoveel jongeren zeggen te willen emigreren. Maar er is nog één alternatief namelijk DE SP.

  Reactie door leo v schagen — maandag 19 maart 2007 @ 18.28 uur

 106. @97 d’olle Henk

  TOP henk!!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 18.38 uur

 107. Lieve Gloria:

  Begeestering en een gloed van opwinding, een nieuwe en rechtvaardige wereld binnen handbereik, als mannen dat lezen in vrouwenogen en omgekeerd, welk een FORMIDABELE kracht zou daarvan uit kunnen gaan …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 19 maart 2007 @ 18.50 uur

 108. Pensioenfondsen voor beleggen in alles waar kinderen de dupe van zijn, zo blijkt: Kinderarbeid, clusterbommen en landmijnen!

  Maar de schrille waarheid van morgen zal nog erger zijn! Het wachten is op pensioenfondsbeleggingen in organenbanken van lichaamsdelen van jonge donateurs in de derde wereld. Leve de marktwerking!
  Met korting voor de lijfrentepolishouder die
  zijn levensloop al per bestelde long, nier, hoornvlies, penis & lever heeft ingedekt.
  Straks extra lange jeugd voor de stinkend rijke oude knar nietwaar?

  Reactie door Haq — maandag 19 maart 2007 @ 18.54 uur

 109. 79 kitje
  ik meende echt vorige week te horen dat juist in die huizen rotzooi zoveel geld van het abp zat,,en ik meende te horen dat de risico fondsen juist verkocht waren aan europese beleggers,zoals het abp,,
  maar ik kan het natuurlijk verkeerd begrepen hebben,,
  maar in bommen en granaten gaat mij toch echt te ver,,vooral nadat ze beweren dat er zoooooooon tekort is/vergrijzing en dergelijken,,aldus de cda/vvd/pvda leugens,,
  gek ik kan mij nog zo herrinneren voor +-6 jaar terrug dat er ook een bericht/uitzending was,dat die pensioen fondsen tot aan de nok gevult waren(ps dat was voor het aantreden van de nieuwe N sies,cda vvd en dat andere stoele vul partijtje)
  nu weten we dus waar die in belegt hebben en waarom de gewone man/vrouw voorgehouden wordt dat er een tekort komt/is,,tja als je niet bekent wil maken waar het geld is ingestoken ,,kun je gewoon zeggen dat er een tekort is,,en kun je dus gewoon doorgaan met grof geld te verdienen aan moordt,,jammer dat het nu aan het licht komt dat het tekort in wapens zit,,de vieze honden,sorry voor dat laatste in de gedachtegang van een vvd’er/cda’er,
  wandt er is nu een nieuwe site geopend door de gestapo oeps sorry (politie) tegen kinderporno?dat was er al? en hou je vast terroristieche uitlatingen,,geheel annoniem(dus niet,,dat is onmogelijk) daar kun je melding maken verader spelen alla cda/vvd normen en C waarden,,dat er een gevaar op een pagina zit :-)
  je zus waar hebben ik dat toch eerder gezien,even het geschiedenis boek uit de kast halen.

  Reactie door ad — maandag 19 maart 2007 @ 19.02 uur

 110. Lieve Gloria.denk je wel aan je gezondheid.ik weet van mijzelf dat als ik mij boos maak,last van mijn rikketik krijg.ook even tijd maken voor een kopje thee,en vooral niet vergeten te eten.groetjes paul.

  Reactie door paul — maandag 19 maart 2007 @ 19.15 uur

 111. Nederland is een bijzonder hypocriet land aan het worden , waar ieder Fatsoenlijk mens ,zonder het zelf te weten mede MOORDENAAR van kinderen ;

  Reactie door Fred — maandag 19 maart 2007 @ 19.16 uur

 112. @104 leo v schagen 18.28 uur

  O, hoe herkenbaar leo v schagen!

  Ikzelf ben niet zo gefortuneerd, maar het gekke is veel van mijn vrienden zijn dit wel.
  Voorheen, toen ik nog met hen sportte -wat ik nu niet meer kan door lichamelijke ongemakken- was wat je schrijft me nooit opgevallen.
  Wanneer ik nu contact met ze heb dan is het inderdaad zo dat ze het alleen nog maar hebben over die tweede badkamer, een nog mooiere keuken, een mooi sloepje, een verre en dure vakantie, een nog groter huis enz. enz.
  Geld en wat je er mee kan doen bepaald de boventoon.
  Begrijp me niet verkeerd; het zijn goedwillende mensen hoor. Maar wel enorm afgedwaald van waar het wérkelijk omgaat als je het mij vraagt.

  Reactie door Sjaak — maandag 19 maart 2007 @ 19.21 uur

 113. @ d’olle henk & Gloria: LOL! :D
  Revolutionair girlpower! Nou van mij mag het, ik word hier dus echt revolutionair van. Mijn bloed kookt.

  @87 & 86 Sjaak en Fred: goed verwoord, ik denk er exact zo over.

  Reactie door Ellen — maandag 19 maart 2007 @ 19.56 uur

 114. Daar lag het kind uiteen gereid door een cluster bom.
  Misschien kan god haar in de hemel vertellen waar het allemaal begon.

  God als hij bestaat zou haar vertellen in een koud kikkerland.
  Waar mensen zitten met een vreselijk koud verstand.

  Het zijn gelovigen de bidders van die natie.
  Die geven alleen aan hun eigen rijkdom gratie.

  Er zit een vent aan het hoofd die belooft zijn natie veel zoet.
  Het laat hem koud of hij dat doet met kinderbloed.

  Hij heeft toch ook wel eens kinderhand in zijn knuist
  Denkt hij niet hoe moet zo kinderhand voelen door een cluster bom vergruist.

  Maar de heren praten over rendement en investeren.
  Ze denken schijt het zijn niet onze kinderen die niet moeten creperen.

  Aan het eind van jaar maakt men vol trots bekend hoeveel geld men bezit.
  Op dat zelfde moment legt men een kind op de baar gehuld in bloed doordrenkt wit.

  En God als hij bestaat zal beginnen te wenen met het kind in zijn armen.
  En zal roepen ik dacht dat stront alleen zat in de darmen.

  Reactie door De Hakker — maandag 19 maart 2007 @ 20.35 uur

 115. Wat hier is gebeurd is voor mij echt schokkend. Dit is in een woord IMMOREEL: als het maar goed rendeert, daar gaat het onze beleggers toch om. En dat er dan ontelbare mensen verminkt rondlopen omdat ze de pech hadden op een landmijn te stappen, kinderen uit elkaar gereten werden omdat een cluserbommetje op een vlinder leek: tja, vervelend, maar wij zijn het toch aan onze pensioenbetalers verplicht om het economische criterium: “wat is financieel het aantrekkelijkst?” te hanteren: we zijn als pensieonfonds toch geen wereldverbeteraars??!!!
  Werkelijk weerzinwekkend dat dit in “beschaafd” Nederland kan gebeuren met geld dat argeloos is “toevertrouwd” aan het Pensioenfonds waar ik nu eenmaal deel van uitmaak> IK ROEP DE SP OP OM AAN HET TEGENGAAN HIERVAN DE HOOGSTE PRIORITEIT TE GEVEN!!!!

  Reactie door Paul van der Lugt — maandag 19 maart 2007 @ 20.39 uur

 116. dat zouden meer mensen moeten doen,???ja,kritisch analyseren die hele handel,en nadenken over enorme kapitaalstromen die als een sleepnet naar nog meer winst de hele wereld worden overgetrokken en op veel plaatsen nog meer ellende en armoede aanrichten!!
  maar u als burger en consument kunt ook een bijdrage leveren,want waar komt nog steeds onze speklap vandaan,waar wordt en op welke wijze kleding gekleurd en gemaakt???
  op welke wijze komt een hamburger tot stand, of zijn onze chocolade paaseieren wel vrij van slavenarbeid ??
  zijn enorme partijen chinese allerhande wel vrij van mensonterende uitbuiting,en zijn onze voetballen wel kinderarbeid-vrij??
  vaak wordt op deze vragen met een schouderophalen gereageerd,of zonder schaamte zelfs de schuld bij de slachtoffers zelf gelegd,maar een ieder kent wel het gezegde verbeter de wereld maar begin bij jezelf,ook als dit betekent dat je soms tegen een muur van onbegrip en desinterrese aanloopt als je ons gezapige consumenten-wereldje ter discussie stelt!!

  Reactie door visgert — maandag 19 maart 2007 @ 20.41 uur

 117. @112 Sjaak,

  Tot dat ze zelf iets gaan mankeren Sjaak, dan pas zien ze (hopelijk) hoe ze jaren lang bezig zijn geweest.
  Heel misschien gaan ze dan de zaakjes eens relativeren.

  Reactie door bijdehandje — maandag 19 maart 2007 @ 20.55 uur

 118. 114 hakker.

  Zo kennen we je weer.
  De goeie oude hakker.

  Reactie door sander — maandag 19 maart 2007 @ 21.17 uur

 119. @ 116. Reactie door visgert — maandag 19 maart 2007 @ 20.41

  Wel eens naar de pc onderdelen gekeken en dan vooral naar “made in..”

  Muis, toetsenbord, pc en vooral die printjes die erin zitten, beeldscherm…enfin…teveel om op te noemen.

  Waar te beginnen, visgert?

  Reactie door franslj — maandag 19 maart 2007 @ 21.35 uur

 120. @110 paul

  Lieve paul bedankt voor je goede zorg! Heb net lekker gegeten en een eind met de hond gefietst, want ik moest nog wat energie kwijt!
  Ik ben erg gezond en ik schrijf niet alleen mijn woede op, maar ik zit er nog bij te schreeuwen ook. Zo van: ‘Zijn ze in dit land nou helemaal knetter geworden??’ Etc. etc. etc.
  En dan dat geram op mijn toetsenbord… wil je niet weten! De witte lettertjes zijn niet allemaal zichtbaar meer.
  Kom op paul, wees goed voor je rikketik en op naar de WAF.
  De bezem moet door dit land! Liggen bij jou de bakstenen al klaar? Er moeten heel wat spiegelbeeldjes aan flarden.

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 22.15 uur

 121. @114 De Hakker

  Prachtig Hakker. Bedankt!

  Reactie door Gloria — maandag 19 maart 2007 @ 22.17 uur

 122. Er zit maar een ding op. ZO GAUW MOGELIJK WEGWEZEN BIJ PENSIOENFONDSEN DIE BLOED AAN HUN HANDEN HEBBEN. Kun je als particulier zelf je pensioen elders onderbrengen?
  Graag reacties, kan onderneem ik actie.

  Reactie door Carien — maandag 19 maart 2007 @ 23.02 uur

 123. @ 109 ad

  Ja wat moet je nou geloven he?
  Nu in ieder geval van sommige pensioenfondsen openheid van zaken.
  Via website word tekst en uitleg gegeven,
  over de beleggingen van deze verschillende fondsen.
  Net op de tv gezegd door iemand van een pensioenfonds.
  Weet zijn naam niet, was te laat.
  Maar goed er komt een beetje openheid van zaken, beter laat dan nooit.

  Reactie door kitje — maandag 19 maart 2007 @ 23.12 uur

 124. 46 Bart Brouwer ik kan het niet beter zeggen. Wat mij daarnaast eveneens geraakt heeft vooral in mijn boosheid m.b.t. de ernst van de situatie is de volstrekt gewetenloze reactie van de bonzen.
  Met een mond vol tanden beweerden ze doodleuk er geen boodschap aan te hebben, ontweken de vragen of liever weigerden antwoord of glunderde bijna van het hoge te behalen rendement.
  Alders PVDA PVDA PVDA wat een hypocriet,
  Kijk uit dat soort mensen bestaat de linkse PvdA nu, SHELL pensioenfonds zat ook in alle beleggingen.
  En dan die van de spoorwegen, dat verwronge hoofd, had zeker al een tijdje op de rails gelegen.
  En dan onze vakbonden die tot over de oren betrokken zijn bij pensioenbeleggingen daar al aan gedacht.
  Wie oh wie is nog te vertrouwen?
  En dan maar naar de fair-trade in Amsterdam of een boompje planten om de luchtvervuiling af te kopen van je vliegreis om vervolgens in het kontenkruipersprogramma De wereld draait door te kunnen komen want daar moet je op z’n minst een BN-er voor zijn, met of zonder hersens dat maakt niet uit.
  Hoe godvergeten hypocriet kun je zijn. En dat zijn mensen die zeggen dat de hufterigheid in de maatschappij toeneemt en dan als eerste wijst naar wijken waar geen pensioentje te bekennen is.
  De waarheid spreken zou het eerste gebod van onze normen en waarden moeten zijn die net zoals de hoogopgeleiden de kleine man ook verwerven moet volgens ene Brink en Bos. Mijn reactie op PvdA en Van Den Brink was nog niet droog of ik keek en huiverde.
  Welke waarden en normen en over wie hebben we het eigenlijk?
  Waar liggen die normenloze en waardenloze wijken eigenlijk?

  Reactie door Henny — maandag 19 maart 2007 @ 23.15 uur

 125. Zembla.vara.nl

  Voor info over pensioenfondsen.

  Reactie door kitje — maandag 19 maart 2007 @ 23.48 uur

 126. Al jaren geleden een verzoek gedaan om uit het pensioenfonds van PGGM te kunnen gaan maar het mag en kan niet, ben verplicht collectief aangesloten door mijn werkgever. Ze zijn al jaren bezig geld uit te besteden aan Alp invest waar een aardig bedrag (vele miljoenen per jaar) aan uitgekeerd wordt om te beleggen. En ik vraag me af of die gemaakte winsten ook werkelijk terug gestort worden naar PGGM en ten goede komt aan de deelnemers, maar ik vrees van niet. Bij Alpinvest verdient een gewone werknemer al een dik salaris dat kan je van de zorg niet zeggen, tenminste als je niet bij de toplagen zit. Volgens PGGM moet in maar vertrouwen hebben in hun goede beleggingen en de salarissen van de PGGM meneer als antwoord op mijn brief meent dat een goed dik salaris hoort bij hun funktie. Wat ben ik dan voor hen???? Een winstgevend spaarvarkentje.

  Reactie door Rita — maandag 19 maart 2007 @ 23.55 uur

 127. @94 Olav, goed dat je weer hier bij de ‘les’
  bent en intussen heb ik hoofd-pijn-stillers:
  het is hier af en toe tien-voor-t(w)aal(f)!!
  Je zou toch denken dat een gebrek aan psychi-
  sche weerstand tegen dit soort politiek ge-
  rotzooi, met alle rampzalige gevolgen in de
  portemonnee van de burger,nu heel gemakkelijk
  mij al weer een griepje oplevert!
  NOVA gezien via de p.c., de regiozenders wor-
  den hier vannacht omgezet, wist je daar van?
  MORGEN, zei Harry van Bommel, gaat de SP een
  aktie opstarten om ‘de onderste steen bóven
  te krijgen’, echter ik las daar nog niets van
  maar dat kan aan mij liggen: ik ben echt even
  niet goed bij mijn hoofd-huid-zeer.
  De straat op om evt. te demonstreren, kan dus
  ook niet! Ik heb toch zo de balen van die
  flipper uit tiel, snap je? Tot lezens!

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 3.14 uur

 128. @127 Madelief,

  Wat hèt ook is, beterschap gewenst.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 20 maart 2007 @ 9.17 uur

 129. Dat heet nu het Zwitselevengevoel?

  Ik ga een tomaatje eten rijk aan antioxidanten, hard nodig in het gevecht tegen het gif in de samenleving.

  Madelief ik kwakkel al maanden met hernieuwde aanvallen het is een zware winter en inderdaad het wordt tijd dat er weer een andere zon gaat schijnen.
  Tegen onderdrukking is het moeilijk vechten maar als we genoeg zongerijpte tomaten in de strijd aanwenden moet het lukken.

  Gloria kijk maar uit. Zelfs toen een vogel iets hards op de ruit van de kamer van wijlen minister Verdonk liet vallen en één pietluttig gaatje ontstond stond heel den Haag, heel Nederland op zijn kop van het ‘terroristengezang’.
  Wij hebben ook geen pensioen, dacht dat wordt armoede maar nu kan ik daar zeer positief mee omgaan het blijkt rijkdom te zijn.
  Ik kan dan met vreugde constateren dat ik er in ieder geval op die manier niet aan bijgedragen heb en mijn ‘dubbele’ boterham, waarschijnlijk karig belegd zal smaken als de lekkerste die ik ooit gegegten heb.

  Kregen vanmorgen “perspectief’ weer binnen met groot op de voorkant ERBIJ HOREN- OF NIET. Nou niet dus.
  Heb aleens verzocht het ons niet meer toe te sturen het berokkent zolangzamerhand psychise schade. Helaas dát ontvangen is ook verplicht. Lezen gelukkig niet.
  Hardlopen als therapie?
  Hardlopers zijn doodlopers toch?
  Ik cynisch hoe kom je erbij.

  Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 9.36 uur

 130. Het blijft toch vreemd allemaal. Toen Balkenende III vier jaar geleden bezuinigingen aankondigde, “je pensioen moet je zelf doen”, was een van de argumenten dat door de tegenvallende beurscijfers de pensioenfondsen lager uitvielen. Dat vond ik toen al vreemd. Alsof je iemand 100€ uitleent om te gaan gokken en hij niks terug hoeft te betalen omdat het gokken tegenviel.
  Nu vind ik het helemaal vreemd. Sinds wanneer doet de wapenindustrie het slecht op de beurs in tijden van laagconjunctuur, oorlogen varen daar immers wel bij.

  Reactie door Edward — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.02 uur

 131. @127 Madelief
  Probeer je rust te nemen en te genezen, in elk geval van die rotgriep die heerst. Mocht het op akties aankomen nemen we namens jou wel een paspop mee!! Beterschap!!

  Reactie door Irma — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.04 uur

 132. Bijdehandje bedankt, na verloop van tijd kom
  ik er vast wel weer vanaf, maar juist omdat de temperatuur héérlijk is en ik aardig opzie
  tegen evt. opnieuw langdurig veel te heet weer moet ik ook al weer een ander ritme zien
  te bereiken, waarbij overdag dan wat minder
  aktiviteiten gepleegd moeten worden. Voorlo-
  pig red ik het nog prima zonder hulp te hoeven inroepen. Eén van die hartmedicijnen,
  waar ik nooit van af mag, werken letterlijk
  deprimerend binnen drie uur nadat ik dat inge
  nomen heb, en kán er de klok op gelijk zetten
  Nu neem ik dat medicijn zo vroeg mogelijk in
  als ik nog ‘flink bezig ben’ en kan dan zo’n
  depressie van ongeveer een halfuur mooi ‘weg
  wérken’, arbeidstherapie nog altijd de meest
  geschikte oplossing of je wijden aan een graag gedane hobby en beveel het ieder aan!
  Groetjes, Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.53 uur

 133. Ik vindt het ziek dat een pensioenfonds als pggm, waar iedereen die in de zorg werkt automatisch bij aangesloten zit en dus mee finacieerd aan mijnen en clusterbommen.
  En dus indirect mee helpt slachtoffers te maken, terwijl we hier tijdens ons werk mensen verzorgen en o.a. helpen bij hun ziekte proces.

  ik vind dit echt heel ziek, en hoop dan ook dat deze regering hier wat mee doet!!!!!!!!

  Reactie door Erica — dinsdag 20 maart 2007 @ 10.58 uur

 134. @129 Henny, ja duidelijk genoeg voor me hoor,
  dat jij je ook aan alle kanten verzét tegen
  negatieve invloeden en vroeg me al af waar
  jouw stérke bijdragen hier uit ontstaan wa-
  ren. We laten het er niet bij zitten en met
  jouw zienswijze ben ik het geheel eens. Dat
  blad wat jij ontvangt is dat uit hoofde van
  jouw evt. (voormalige??) baan? Ik ken het
  niet en weet niet of het gezocht moet worden
  als een ‘gezondheidsbrochure’ danwel een pu-
  blicatie van Justitie?
  Wel fijn, dat bij alles wat we niet kunnen
  nog net wel kunnen bepalen, waarbij we abso-
  luut niét willen horen, toch?
  Wel of niét ingaande op de ander dat onge-
  merkt toch snel te lang chatten wordt, is het
  goed ook vooral de éigen ‘losstaande’ mening
  tegen te komen en er een andere invalshoek
  aan toegevoegd te zien. Het fél gefocust wil-
  len houden op het topic zelf brengt soms geen
  nieuws en juist door het afdwalen ontdek je
  soms dat juist dat vernieuwing kan brengen én
  ‘perspectief’, maar dan van het goede soort!
  (In Google kon ik zo snel niet vinden, waar
  jouw ‘blad’ aan te relateren is. “Ontvangen
  verplicht”? Wat kan dat toch zijn?).
  Hernieuwde aanvallen in een zwáre winter?
  Kunnen we jou soms helpen met een oud wonder-
  middel of is daar geen kijk op?
  Voor mij is die winter, op enkele dagen na,
  te zien als een flinke herfst! In ieder geval
  dan stérkte gewenst en leg het tzt nog eens
  uit als je wilt en mogelijk heb ik de ‘voorge
  schiedenis hier’ gemist, kan goed zijn!
  Blijf ons flink voorzien van je info, wil je?
  Groetjes Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 11.13 uur

 135. Heb net naar de herhaling van zembla gekeken.de tweede keer.had nu wat meer aandacht om op te letten wat de woorden/overwegingen enz waren.mijn conclusie is.opsluiten dit tuig,kamp zeist heeft nog genoeg plaats.

  Reactie door paul — dinsdag 20 maart 2007 @ 11.24 uur

 136. IRMA ik hoop dat je het naar je zin gehad
  hebt in Heerlen, zondagmiddag in ‘t politieke
  cáfé.
  Woensdag, 21 maart is er de demonstratie in
  Den Haag m.b.t. de WAOkeuringen; ik was vast
  besloten daar heen te gaan, maar dat kan ik nu wel shaken!
  Ik zie hier met veel plezier de AGENDA, links
  boven en leef vaak op afstand mee. Ook ben ik
  me bewust, dat dat slechts een gedeelte is
  van de vele zaken die ondernomen worden en ge
  lezen moéten worden, door de ploeg van 25
  energieke vrouwen en mannen!
  Ook Heerlen, dit jaar de trots ook van de SP,
  is vast extra gemotiveerd om op alle terrei-
  nen flink door te zetten, kan niet missen!
  Ja, grappig hé, altijd was ik met ‘koorts’ ex
  tra in de weer, en de piek is er straks weer,
  om de vier uur! Wel lachen dus inwendig, dat
  ik me met minder ‘verhoging’ zo gammel als wat kan voelen en er lamlendig bijzit…..en
  niét moet zeuren, want mijn lendenen zijn niet lam! Kom Irma, ‘wij zullen doorgaan’ is
  het simpele devies: Stevig Pareren, ook SP!
  Fijne dag verder, en die PASPOP? Graag, 3
  maatjes kleiner dan, staat een stuk leuker
  en mijn totaal SP rode mantel kan er wel om-
  heen geslagen worden! Héééé….ff …wáchten
  want ik wil zélf méé! Groetjes, Madelief!

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 11.28 uur

 137. @ 133

  Madelief doe het wat kalmpjes aan, de heersende griep is een taaie.

  Beterschap

  Reactie door Pool — dinsdag 20 maart 2007 @ 12.12 uur

 138. @133 Erica
  Deze regering doet hier niets mee dat kan ik je nu al verzekeren. Het gaat om geld gewin en daar is Balkenende als Christen heel goed in. Misschien moet hij de bijbel eens een keer goed gaan lezen dan zou hij de volgende keer SP stemmen.

  Reactie door leo v schagen — dinsdag 20 maart 2007 @ 13.25 uur

 139. @ Gloria (101):

  “Burgemeester maken” betekent (volgens mijn eigen definitie) iemand ten overstaan van een groep anderen zodanig ontkleden, dat geslachtsdelen en achterwerk goed zichtbaar zijn. (Wan een jeugdspelletje).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 20 maart 2007 @ 14.32 uur

 140. @ Madelief (127):

  Harrie van Bommel doelde op de handtekeningenactie/petitie, om te bereiken dat het Irak-onderzoek er t162ch komt. EN KOMEN ZAL HET!

  Beterschap intussen!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 20 maart 2007 @ 14.41 uur

 141. @ 138.Reactie door leo v schagen — dinsdag 20 maart 2007 @ 13.25

  “…Misschien moet hij de bijbel eens een keer goed gaan lezen dan zou hij de volgende keer SP stemmen…”

  Dan stuur JPB maar gelijk, voor de komende 20 jaren, naar een gesloten klooster, want anders krijgt ie die bijbel nooit uit…die kletskous !

  Reactie door franslj — dinsdag 20 maart 2007 @ 15.02 uur

 142. @ 139 Olav Meijer

  Burgemeester maken is wat anders dan je broek laten zakken alhoewel vroeger dit wel veel gebeurde en ook met die uitdrukking…… hier een ander voorbeeld ik heb nog een fles wijn, en die wil ik openen en wel of niet leegdrinken, dan zeg ik ….die ga ik even burgemeester maken.

  Reactie door Pool — dinsdag 20 maart 2007 @ 15.35 uur

 143. Het is niet te verkroppen dat Nederlandse werknemers bij een verplicht pensioenfonds zitten. Hebben we die ethische code ook niet nodig. En kunnen we zelf beslissen waar we in willen beleggen. Als moslim zal je toch verplicht bij een pensioenfonds zitten dat zwaar in de bioindustrie zit.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 20 maart 2007 @ 16.17 uur

 144. Als ik er doorheen zou zeilen dan ligt het hele bedrijf plat. Ze hebben toch geen poot om op te staan? Dat moet fundamenteel anders, liefst vandaag nog, en ik ben blij dat het aan het licht kwam. Hopen maar dat zij het ook zien.

  Begint er op te lijken.
  Lekker cryptisch, moet er maar een literair stukje van maken.

  Kom op mensen! En beterschap voor iedereen.

  Reactie door Bas Schoutsen — dinsdag 20 maart 2007 @ 16.28 uur

 145. Pool, bedankt, dacht ik toch aardig immuun te
  heten, ik loop het waarschijnlijk ook op, net
  als vélen, in het openbaar vervoer!
  Een lichte vorm zelfs van mogelijk zich aan-
  dienende bronchitis moet ik er niet meer bij
  hebben, dat bleek me een aantal jaren terug
  ook al, nog voor mijn angina pectoris defini-
  tief werd gediagnosticeerd, aanvankelijk door
  pijn in de kaken, waardoor ik aan heel andere
  dingen dacht dan iets rond het hart!
  Ook bij griep, met veel spierpijnen denkt men
  soms te laat aan een tevens ongemerkt opko-
  mend hartinfarct, vooral als mensen toch al
  rugkwalen hebben. Kaakpijnen, van-oor-tot-oor
  pijnen, dus áltijd onmiddellijk laten nakij-
  ken en ik had het nog lachend over ‘de bof’!
  Maar goed, vorige week ben ik méér dan ge-
  slaagd voor de cardiofietstest, dankzij ook
  mijn 3 stents, die de ringwegen filevrij hou-
  den! Toch maar even die uitleg, stel je voor
  dat mensen daardoor nog eens beter de eigen
  situatie inschatten, want ach niet één mens
  loopt direct naar een arts, en zeker niet als
  die er niet om ándere redenen er nog maar iets te zoeken heeft en een mens zich verlaat
  op zijn huisapotheek en instruerende lectuur.
  Intussen ga ik vrolijk verder en met het af-
  tellen van enkele etmalen ben ik het vast snel teboven! Taaie griep? Zeurt die, of is
  ie geméén Pool? Gegarandeerd een goede reden
  om dan eindelijk eens terug te kunnen zéuren!
  Voorlopig ben ik nog steeds van plan een hele
  oude taaie te wórden, met alles wat ik me er
  maar bij kan voorstellen! Fijne avond vast!
  Met hartelijke groet…Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.17 uur

 146. 142. Snap ik niets van Pool! Als je UNE bou-
  teille de vin ontkurkt, dan maak je die toch
  burgemoéder? Maar het is toch bepaald niet
  netjes van je als door het ontkurken háár
  broek daar dan van af zakt!
  Wat voor ondeugende jeugdspelletjes speelden
  jullie dan vroeger, en waar? Niemand die dan
  daar aanstoot aan nam?
  Iets ‘soldaat’ maken (verorberen) is wel een
  bekende uitdrukking, maar was dat bijv. dan
  hippie- of communegedrag of in het zwembad?
  Was dat dan wél écht leuk? Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.24 uur

 147. @143
  Denk je dan niet dat een hoop moslims ook de Euro tekens in de ogen hebben zitten.
  Of denk je dat dit andere mensen zijn met andere gevoelens.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.24 uur

 148. Olav bedankt, ik wacht die instructie voor
  die petitie wel af of léés béter binnen enke-
  le etmalen.
  Fijn ook van iedereen ‘linken’ aangereikt te
  krijgen, ook al weet ik niet zeker of ze al-
  lemaal betrouwbaar genoemd moeten worden.
  Maar wat meer in de bréédte te lezen kan al
  helemaal geen kwaad, maar er gaat idd erg
  veel tijd in zitten, ook al heb ik die goed-
  deels voor mij zelf alleen, maar zoals ieder-
  een zijn er nog andere sociale bezigheden te
  verrichten! Maar intussen wat verder terugge-
  lezen en zag dat deze keer Henk de grappen-
  maker was en gok maar zo, dat het vermoede-
  lijk een jongensspelletje (voor ‘onder el-
  kaar’ was, of ‘in dienst’ of zo, of jongens-
  internaat). Maar goed ik heb nog nooit gefor-
  ceerd een vent burgemeester te maken maar
  weet wel wie ik graag als burgevader zou wil-
  len verkiézen! Fijne avond, en even bij de
  ‘les’ blijven hier om voor JM af en toe even
  de puntjes op de SP te zetten….nodig!Groet!

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.40 uur

 149. Niet bang zijn dames, ik ga weer lekker onder
  de wol, na verplicht even in beweging te zijn
  geweest en kan het jullie ook aanraden: lekker fietsen om in conditie te blijven, of
  zittend op een kruk, benen van de grond en
  alles laten bewegen, goed voor de conditie!
  Doe ik ook, en begin met vingeroefeningen
  áán de piáno!! Fijne avond allemaal! Groet,
  Madelief, ja ja….ik méén het!

  Reactie door Madelief — dinsdag 20 maart 2007 @ 17.44 uur

 150. Rust lekker uit Madelief!
  Slaap is weldadig en werkt herstellend.
  Slaap is een regulerend mechanisme een soort van ‘alert’ dat de grens is bereikt.
  Slaap is paradoxaal genoeg nodig om alert te zijn.
  Geeft nieuw vermogen tot activiteit. Ondanks de ingebakken REMslaap zal een tukkie jou bewustzijn niet remmen schat ik zo in.

  Reactie door Sjaak — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.17 uur

 151. @ Pool (142):

  Dat is volgens mij nu juist “soldaat maken”! Of zouden deze functies tegenwoordig niet meer goed van elkaar te onderscheiden zijn? :)

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.19 uur

 152. 134. Dat blad Perspectief wordt verstrekt door het UWV voor WAO-ers of gedeeltelijk WAO-ers. Nu zul je mijn bijdrage VEEL beter begrijpen. Het contrast tussen de naam en de dagelijkse werkelijkheid en hoe er met mensen omgegan wordt is zeer confronterend.
  En maak je geen zorgen ik kijk zelfs naar het economische nieuws en beursen.
  Je moet weten wat er speelt en hoe iets verloopt. Herken je vijand dan weet je wie je vrienden zijn toch. Om leugens te ontmaskeren moet je je zoveel mogelijk op de hoogte stellen dus lees ik ook het economisch nieuws in de krant (week-end voor heel abonnement is het budget niet toereikend meer) luister ik naar BBC Euronews CNN en andere landen van ‘herkomst’.

  Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.24 uur

 153. Moet natuurlijk zijn 34. Madelief. Beterschap.

  Reactie door Henny — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.25 uur

 154. @ 151 Olav Meijer

  Klopt ook, dat soldaat maken, ik denk dat het streekgebonden is welk gezegde er gebruikt wordt.

  Reactie door Pool — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.47 uur

 155. 147

  Doordat allen alleen maar de dollar/euro teken willen zien,dat deze maatschappij langzaam de afgrond in stort.

  Reactie door sander — dinsdag 20 maart 2007 @ 18.50 uur

 156. It is about blood money. Schijnheilig CDA en PvdA doen ook mee aan(JSF)

  Reactie door khosrow — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.01 uur

 157. @madelief.het blad wao perspectief moet je zien als het programma op tv,wat na de voedselbank word uitgezonden.hoopvol geklets en een vertekend beeld.een beetje een kerkblad,waarin verteld word dat er voor iedereen nog hoop is.

  Reactie door paul — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.06 uur

 158. sssssssttttttttt, Madelief slaapt!

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 20 maart 2007 @ 19.48 uur

 159. Geschokt las ik dat ook mijn pensioensfonds de PGGM uit Zeist investeert in wapens.

  Als werknemer in de zorg word ik betaald om mensen beter te maken , daarmee word ook mijn premie opgebracht . Dat mijn pensioenfonds verdiend aan wapentuig dat dagelijks aan de andere kant van de wereld slachtoffers maakt is mij dan ook een doorn in het oog .

  Pensioensfondsen moeten snel hun investeringen terugtrekken uit bedrijven die zich bezighouden met kinderarbeid en landmijnproductie. Vervolgens moet er een ethische code komen om dergelijke beleggingen in de toekomst te voorkomen. Dit bepleit SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op onthullingen van tv-programma Zembla, waaruit blijkt dat grote pensioenfondsen vrijwel alleen kijken naar rendement en ethische overwegingen achterwege laten. Zembla maakte duidelijk dat pensioenfondsen de honderden miljarden waarover zij beschikken deels investeren in bedrijven die zich bezig houden met kinderarbeid, landmijnproductie en grootschalige ontbossing. Van Velzen: “Om de toekomstige pensioenen te kunnen betalen is geen kinderarbeid nodig. Als de fondsen deze investeringen niet intrekken, zal de SP de minister van Sociale Zaken voorstellen om in de Pensioenwet op te nemen dat pensioengelden sociaal en duurzaam geïnvesteerd moeten worden.”

  Ik ondersteun de oproep van Mevr. van Velzen van hartte. En roep mensen op die ook vinden dat hun pensioen niet mag worden verdient over de levens van andere via onderstaande link de PGGM te vragen te stoppen met deze vorm van investeren .

  http://www.pggm.nl/particulieren/contact/sub/info_aanvraag_particulieren.asp?ComponentID=17425&SourcePageID=94698#1

  Reactie door jantje paasman — dinsdag 20 maart 2007 @ 20.24 uur

 160. @ jantje paasman

  “Geschokt las ik dat ook mijn pensioensfonds de PGGM uit Zeist investeert in wapens.

  Als werknemer in de zorg word ik betaald om mensen beter te maken , daarmee word ook mijn premie opgebracht . Dat mijn pensioenfonds verdiend aan wapentuig dat dagelijks aan de andere kant van de wereld slachtoffers maakt is mij dan ook een doorn in het oog.”

  Dat is volgens mij een voorbeeld van een monsterverbond. A maakt de wapens waarmee verwondingen worden toegebracht B behandelt de verwondingen. A en B helpen elkaar wederzijds.

  Afgelopen weekend had ik een tandarts nodig. Ik vond er een die ‘gesponsord’ werd door Nestlé, je weet wel van Lion, Nuts en al die andere meuk tjokvol suiker waarvan je gebit naar de maan gaat.

  Reactie door Edward — dinsdag 20 maart 2007 @ 20.46 uur

 161. Knip, plak en stuur op:

  Aan: PGGM
  T.a.v. mevrouw Bos, directeur beleggingen
  Postbus 117
  3700 AC Zeist

  Datum: 20 maart 2007
  Betreft: uitzending ZEMBLA zondag 18 maart 2007

  Geachte mevrouw Bos,

  Geschokt was ik na het bekijken van de uitzending ZEMBLA, waarin de beleggingen van de pensioenfondsen aan de orde werden gesteld. Beleggen in de wapenindustrie, in bedrijven waar kinderarbeid is, in zwaar milieuvervuilende organisaties wordt klaarblijkelijk heel normaal gevonden. En dat om een zo hoog mogelijk rendement te halen, “omdat zij het waard zijn”. (Om maar eens uw reclame term te gebruiken).

  Ik wens mij als deelnemer van PGGM, nota bene de sector zorg en welzijn, NIET te vereenzelvigen met dit beleid. Het mag dan wel om onze oudedagsvoorziening gaan maar niet tegen elke prijs. Kinderarbeid, mensen die overlijden door clusterbommen en landmijnen, milieu dat onherstelbaar wordt aangetast door de vervuilende, inzetten / gebruiken om er zelf beter van te worden vind ik walgelijk. Daar wil ik niet mee geassocieerd worden.

  De uitleg op uw site is voor mij niet voldoende. Alleen alternatieve investeringen in bedrijven die geen enkele belangen hebben in vernietiging van de aarde en mensen is voor mij acceptabel. Wij leven ons leven integer. We trachten in deze maatschappij goed te doen en ons handelen ter discussie te stellen, dit alles onder het motto “verbeter de wereld begin bij jezelf”. Hoe moet ik dit rijmen wanneer ik door uw investeringen ongewild medeplichtig wordt gemaakt aan vernietiging van mens en aarde.

  In de uitzending werd Noorwegen als voorbeeld gesteld dat het ook anders kan, mijn oproep aan U: volg dit voorbeeld, stel uw beleggingen aan de “ethische” kaak, maak gegevens inzichtelijk.

  Maar bovenal NEEM UW MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDING!!!

  Met vriendelijke groet,

  Reactie door carien — dinsdag 20 maart 2007 @ 21.11 uur

 162. Prima, dat op deze beleggingen de schijnwerpers gericht zijn en ik heb al jullie reacties met stijgende verbazing en verontwaardiging gelezen.

  Één ding spookt nog steeds door het hoofd.
  Hoe zit dat dan met onze regering, die kan beschikken over ingehouden belastingen, zoals btw/loonbelasting/vermogensbelasting en noem maar op?

  Worden delen van deze gelden ook belegd en waarin? Geeft de regering ook niet delen van deze gelden uit aan wapentuig aanschaffen enz..?

  Reactie door franslj — dinsdag 20 maart 2007 @ 21.19 uur

 163. Olav en Pool.

  Burgermeestermaken is oud en heeft niets te maken met soldaat maken, Olav zit er heel dicht bij. Het is niets anders dan jongens onder elkaar en vernedederend met geweld een andere jongen, die ze niet mogen, zijn geslachtsdeel uit zijn broek halen en dan hard lachen omdat hij zo’n klein piemeltje heeft. Wie dat zo bedacht heeft weet ik niet, maar het is een oude voorstelling die ik naar geloof niet meer bestaat.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 21 maart 2007 @ 0.12 uur

 164. Zo, zo, zo, zo, ach Henk, hoeveel traumaatjes
  zal dat opgeleverd hebben in het verleden?
  Maar dát sociale gedrag vereist hier dan een
  eigen topic en dat zal voorlopig nog wel niet
  aan de orde zijn. Anekdotes genoeg gehoord in
  mijn leven en niet álle waren helaas om te
  lachen maar voor betrokkenen hoop ik toch echt dat ze geen schade op lange termijn heb-
  ben opgelopen: ik zal wel weer te serieus zijn op dat punt, soedah! Groetjes, Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 7.57 uur

 165. @150 Sjaak dat is volkomen waar en het is ook
  gek te constateren dat bij slapeloosheid je
  nog steeds niet gaapt van moeheid, noch lek-
  ker gééuwt van ontspanning, maar op een gege-
  ven moment gewoon niet meer uit je ogen kunt
  kijken en veel dubbel of wazig gaat zien.
  Jaren terug, een poos aan bed gebonden, leer-
  de ik in ‘slaap te vluchten’, middels zo’n
  tv-stem die in ‘hypnose-stijl’ praatte of was
  de tune van een bekende soap het moment om te
  gáán ontspánnen en viel ik direct in een be-
  wusteloze slaap, en bij de eind tune werd ik
  dan weer wakker! Dát, echter, zal géén hyp-
  nose geweest zijn, want ik was dan werkelijk
  niet aanspréékbaar!. Een aantal uren pure
  duisternis, het liefst in slaap, schijnt ie-
  dereen nodig te hebben om nieuwe cellen aan
  te maken in de hersenen liet ik me vertellen!
  Uitgerust wakker worden, zonder wékker, is
  één van de dingen waarvan te genieten valt!
  Toch vreemd dat ik laatst constateerde na ‘n
  vermoeiende droom, niet vervélend of panieke-
  rig, noch te omschrijven in een te herinneren
  story, toch een hoge bloeddrukpiek van je-
  welste in mijn slaap te hebben opgelopen en
  hoé dát nou toch mogelijk is? Betekent dus
  mogelijk dat mensen die regelmatig een ‘nacht
  merrie’zouden hebben, mogelijk ook pieken in
  de bloeddruk, waarbij dan de meting van de
  lage bloeddruk minstens zo belangrijk is als
  de hoge bloeddruk!. Nooit eerder dat direct
  gemeten te hebben stond ik er wel verbaasd
  van!. Grappig dat we over een verKWIKkende
  slaap spreken, maar dan moet het kwik wél laag blijven, merkte ik! Fijne dag Sjaak!

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 8.13 uur

 166. Henny, prachtig, dat je zoveel mogelijk info
  verzamelt en zaken in een breder perspectief
  kunt zien. In het algemeen komen veel mensen
  niet toe aan het wérkelijk bestuderen van de
  onderlinge ‘samenhang der dingen’, of ze moe-
  ten werkelijk helemaal ‘hun handen vrij’ heb-
  ben of er ‘beroepsmatig’ álle tijd in kunnen
  steken.
  Ja, waarheden en leugens, het is maar net wat
  een mens voorgespiegeld krijgt, maar hoorde
  ik laatst iemand toch weer onomwonden verkon-
  digen, dat het in een aantal gevallen zelfs
  noodzakelijk kan zijn je ‘vijanden’ om je
  heen te verzamelen, zodat je kunt zién en wé-
  ten wat ze in wezen uitspoken. In een aantal
  gevallen kun je je dan afvragen hoe het dan
  zit met iemands ‘vriendenkring’, maar in je
  gedachten er diverse kanttekeningen bij
  plaatsen.
  Zégt dit joú wat: zo zouden er met dat oog-
  merk véél diners in “Des Indes” hebben plaats
  gevonden tussen een Waterman en een Kreeft
  die zich daarmee kennelijk als een vis in het
  water voelden en kennelijk regelmatig aan het
  ‘baantjes trekken’ waren.
  Economie zat onvoldoende in mijn opleiding en
  Marketing is op een afstand wel enigszins te
  herleiden door (infra-)structuren te proberen
  goed te plaatsen, maar in de totale voorlich-
  ting mis ik toch elke keer die SUPER-visie,
  een aantal disciplines die de zaken van a-z
  weten te coördineren. Elke keer smakt men over onvoldoende detailkennis, waardoor kapi-
  tale fouten worden gemaakt.
  Voorbeeld: toen de Bijenkorf jubileerde en
  60 jaar werd, stond erop de gevel:
  “De Bijenkorf hééft het”.
  Nu kun je zeggen: ze hebben het voor elkaar,
  V&D, Vendex en de HEMA erbij……….maar
  wát levert dit op aan werkgelegenheid?
  ABN-AMRO samen met Barclays, maar wat levert
  dat aan werkgelegenheid op?
  Ik zie van schrik nog allerlei klanten zich
  met spoed laten overschrijven naar de Post-
  bank/Ingbank, om het mogelijk gevoelsmatig zo
  Nederlands mogelijk te houden!
  Ik vind het zelf ook niet logisch dat de En-
  gelsen niét meedoen met de EURO wel partner
  in the market worden met hun POND!
  Wat dat voor diepgaande consequenties kan
  hebben in de naaste toekomst is mij nog niet
  duidelijk genoeg! Helaas ontgaat mij deze
  verkooplogica en verwacht er eerder teleur-
  stellingen door. Het ‘links’ en ‘rechts’ rij-
  den van auto’s of treinen weet men zelfs niet
  te ‘regelen’, wat moet de klant in Nederland
  dan van de wisselende valuta in Engeland
  denken? Gaat Engeland dan in het gehele
  United Kingdom de valuta richten op de dollar
  of de euro? Ja, dáár zit ik écht mee Henny, of zie jij dat niet zo somber in? Groetjes!
  Madelief!

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 9.00 uur

 167. @ d’olle henk (163) en Madelief (164):

  Met enige moeite heb ik de gedachte weten te onderdrukken dit oude spelletje tijdelijk in ere te herstellen, zodat het nog één keer kan worden gespeeld met Balkenende…..Net op tijd bedacht ik: dat is het niveau van de politieke spelletjes van het CDA (moddercampagne). Niet doen, dus! :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 21 maart 2007 @ 10.29 uur

 168. Weet je wat nu zo treurig is?
  Ik had vanwege mijn huwelijk recht op pensioen van het ABP. Mijn ex-echtgenoot die heel goed wist dat hij er niet onder uit kon om mij dit uit te betalen heeft ondanks dat toch een juridische procedure aangespannen met het idee: als ik maar lang genoeg treiter dan laat ze mij dat pensioen wel houden. Nu, bijna een jaar heb ik moeten vechten om mijn recht te krijgen en ik was heel blij want dat bedrag maakt het leven een beetje leuker. Alleen nu ik weet wat het ABP er mee doet en gedaan heeft voelt het ineens vies aan. Ik ben niet meer blij, integendeel.

  Reactie door Antoinetta — woensdag 21 maart 2007 @ 12.14 uur

 169. @167, Ha ha ha die Olav: heus het allereerste
  dat in me opkwam na jouw ludieke voorstelling
  van zaken was: ‘grote jongen, grote knul,
  goed gedaan jochie’! Er schieten me trouwens
  nog wat, helaas niet op te schrijven gedach-
  ten, te binnen en voeg me zelf dan maar toe:
  ‘nog net op tijd deze keer je mond gehouden’!
  Ach ja, laten we de procedure even ombouwen
  Olav. Herinner je je misschien nog van een
  enkele uitzondering een Ron Brandstedershow
  met zijn levensgrote tomatensoeptobbe waar
  zo af en toe iemand in belandde? Nou, als we
  ‘m voor de grap eens daarin kieperen zouden?
  Bovendien gingen de ‘dagjes uit’ op excellen-
  tieniveau er toch ook wel smeuiig aan toe?
  Ja kies ik uiteraard toch voor stevige, rood-
  gekleurde zeer pittige ossestaartsoep met
  héél véél peper! Lijkt me toch een aardig
  remplaçant in tegenstelling tot een moeilijk
  te verwezenlijking ontknóping en mensen van
  nature niet makkelijk weten te ‘ritsen’, toch
  Olav??? Dus? Lenzen uit, bril af, oortjes
  in het laadje laten en een SPetterende duik
  voorbereiden en plénzen maar….tja, moeten
  we dan Ron nog aan een schnabbeltje helpen?
  Misschien mag je helpen ‘m af te douchen!
  Bommen en granaten hier komen de fanaten!
  Fijne avond en zelf neem ik aSPergesoep voor
  die broodnodige variatie en jij? Groet!

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 15.23 uur

 170. Antoinetta wat afschuwelijk lijkt me dat en
  ik kan er niets op bedenken en ook ik weet
  dat ik mezelf voor de gek houd als ik jou ad
  viseer het dan maar zo te zien, dat jij het
  meest ‘reine’ gedeelte van dat ABP ontvangt
  en aangezien ook jij niet wist, wat er met
  onze ingelegde premies werd gedáán, noch dat
  wij ooit enige info in algemene zin daarover
  ontvingen, hoef je je niet ‘moreel’ schuldig
  te voelen. Zelf heb ik er ook nog een aantal
  ‘uitzendjaren’ op zitten, waarover helemaal
  niets wordt ontvangen en hoogst waarschijn-
  lijk ook geen pens.premies werden geheven in
  die tijd, hetgeen ik dus liever wel zou hebben gezien. Aaneengesloten perioden van
  dienstverbanden, maar ook willens en wetens
  door werkgevers tot het 25ste jaar mensen al
  helemaal niet in pensioenfondsen mochten toe-
  treden en dat scheelt al snel in een aantal
  gevallen zeker 10 jaar op de in totaal ver-
  richte arbeidsTIJD! Als er dan wordt gepocht
  met de V.O.C. dan zijn er ontzettend veel
  mensen in Nederland buiten de boot gevallen
  en zelfs ‘de Zilvervloot’ werd destijds uit
  de vaart genomen, want….de búrgers…werden
  er béter van, merkte men wat te láát met de
  diverse náberekeningen!
  Geniet nu maar van de jou toekomende centjes
  want de mogelijke ontgoocheling is inmiddels
  misschien al buiten proportie gebleken en heb
  je récht op een bepaalde manier van ‘rust’!
  Néém de tijd en alle initiatieven te baat om
  jezelf te doen hervinden en herstellen na ‘n
  mogelijk moeizame periode en probeer er af-
  stand van te nemen en je te focussen op andere nieuwe mogelijkheden en uitgangspun-
  ten. Afzonderen is vaak gevoelsmatig het
  eerste wat een mens wil, maar de geméénschap
  blijven zoeken feitelijk het meest noodzake-
  lijke om je uit zo’n ervaring te doen tillen,
  sterkte en hartelijke groet, Madelief.
  P.S. Niets forceren hoor, maar ook niet langer ‘rouwen’ dan de situatie mogelijk zou
  ‘verdienen’…pak de nog overgebleven kansen!

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 15.39 uur

 171. @1, Sander,

  Interessante vermelding naar -dat uiterst verotte- IG Farben (producent van Zyklon-B in WO II). IG Farben staat kennelijk ook aan de wieg van de Codex Alimentarius; een verzameling “voedselveiligheidsnormeringen” en volgens sommigen een “vrijbrief” voor toxiciteit van ons voedsel voor de industrie. Onze overheid ondertekende de Codex in 2005.

  Hoewel ik een en ander nog aan het uitzoeken ben en NIET kan bewijzen, noch kan stellen dat er uberhaupt iets mis is met de Codex Alimentarius, lijkt het me toch nuttig hier wat meer informatie over te vergaren om er verder inzicht in te krijgen.

  Hoewel ik nog niet kan beoordelen of de volgende website wel of niet “deugt”, is het wellicht toch aardig om eens door te lezen:

  http://www4.dr-rath-foundation.org/PHARMACEUTICAL_BUSINESS/history_of_the_pharmaceutical_industry.htm#nuremberg

  Reactie door J3roen — woensdag 21 maart 2007 @ 16.16 uur

 172. @ Madelief (169):

  Wat een scala van fantastische mogelijkheden en beelden zie ik voorbij komen!

  Voor mij zit er nu geen (tomaten-, ossenstaart-, dan wel asperge- of andere)soep in.
  Zou Balkenende zelf misschien het kabinet in de soep laten lopen, ook al is het niet veel soeps? :)

  Smakelijk eten, met misschien wel veel spekjes, enz.!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 21 maart 2007 @ 18.15 uur

 173. Kijk Olav, bij alle ongerief help ik je, zo
  nodig, misschien zelfs afslanken met wat van
  die onschuldige fantasietjes.
  Goeie soep, ook die van jou, maar spekjes die
  mag ik alleen nog maar per mm3 en absoluut
  totaal uitgebakken en niet meer dan 30 gram in de 3 maanden! Wat ik daar wel niet allemaal voor moet laten staan? Veel, heel
  veel, maar die oer-ouderwetse lucht moet me
  dan maar voldoende zijn en aan dat soort si-
  tuaties weet ik me keurig te onderwerpen!
  Vervangend dieetvoer is dan bijv. gerookte
  zalm en avocado’s en in beide zie ik inmid-
  dels geen ‘personen’ meer! Nee, niet te veel
  pannekoeken, want let maar op hoeveel eieren
  men ongemerkt niet zou kunnen eten per week,
  gezien en ongezien, (advocaat, bindmiddel in
  vleesprodukten, cake, gebak etc.), dus zit er
  maar één ding op: culturele lekkere trek zien
  te krijgen en daar zo af en toe gehoor aan
  geven! Ideetje? Geniet dus van álles wat je
  mág en doe dat glorieus, maar mét máte! Dag !

  Reactie door Madelief — woensdag 21 maart 2007 @ 18.31 uur

 174. 171 j3roen.

  Ik weet het.
  Het is een herhaling wat nu gaande is.
  Die kwakbollen die daar achter zaten lopen nog vrij rond en nemen het roer over.
  het ergste is dat onze medelanders zijn klep dicht houd en dat niemand aan de bel gaat trekken.
  Allemaal bang voor hun reputatie.
  Degene die opstaan worden voor gek verklaard.
  Lak aan die mensen en ogen open blijven houden.

  Reactie door sander — woensdag 21 maart 2007 @ 19.15 uur

 175. Als we dan toch aan het strippen zijn kunnen we dan de bankrekeningen ook even meenemen.

  De kabinetten Balkenende hebben het altijd over relatief, relativieren.

  Als kind deed ik dat al. Het is een groot geheim omdat ik het maar met enkelen in mijn omgeving gedeeld heb. Ik vond het afwijkend gedrag maar toch zéér effectief.

  Als ik keek naar de koningin op prinsjesdag kleedde ik haar in gedachten uit en zag wat het was.Ik moet zeggen relativerender kon het niet.
  Blijkbaar kon ik als kind dingen zien zoals ik deed op een kinderlijke manier.
  Grappig is ik denk nog steeds in beelden.

  Ik heb nog wat geleerd relativeren is prima maar dit te ver doorvoeren is wegpraten.
  Dát is het kernmerk van Zalm geweest.

  Reactie door Henny — donderdag 22 maart 2007 @ 9.13 uur

 176. Wat krijgen de “investeerders “nu bij de pensieonfondsen ? Ook een leuke Bonus , voor extra verdiensten !

  Reactie door Fred — maandag 26 maart 2007 @ 14.39 uur

 177. Beste Medemens,
  Wilt u meer informatie over bewapening? Kijk dan hier:
  Volkskrantblog.nl/blog: Ton Hoogeboom: Violation of Humanrights: Psychotronics
  Nonlethal Secret Weapons: bio-electronics :
  http://www.volkskrantblog.nl/blog/5286 en hier:
  http://freedomfchs.com/ffchsmessages/viewtopic.php?t=563 en hier:
  http://bellaciao.org/en/article.php3?id_article=6205
  Hoogachtend.

  Reactie door Anatole — woensdag 30 mei 2007 @ 12.36 uur

 178. Weer zo een storm in een glas water. Terecht dat er aktie wordt gevoerd tegen clusterbommen, dat zijn inderdaad ondingen. Maar waarom wordt er zo gehamerd op pensioenfondsen? Door te beleggen in deze bedrijven, kopen ze alleen maar aandelen van andere beleggers, een en ander uit oogpunt van risicospreiding. Er wordt dus NOOIT premiegeld overgemaakt naar de bommenmaker zelf maar dat wordt wel gesuggereerd met dit soort akties. Zie bijvoorbeeld de tekst hierboven:

  De SP bepleit dat de pensioensfondsen hun investeringen terugtrekken….

  Dit zijn geen investeringen maar beleggingen, dat is iets heel anders. Dit moeten de 2e kamerleden toch ook weten?!?

  Reactie door Arno — woensdag 13 juni 2007 @ 12.38 uur