Publieksactie voor openheid over Irak

Openheid over Irak

De SP is vandaag begonnen met een publieksactie voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. De partij gaat de komende weken op internet en in het hele land handtekeningen inzamelen, in samenwerking met het burgerinitiatief ‘Openheid Over Irak’.

De Tweede Kamer wees een parlementair onderzoek af, dankzij een blokkade van coalitiepartijen CDA, CU en PvdA. Later dit voorjaar zal een soortgelijke stemming in de Eerste Kamer aan de orde komen. De handtekeningenactie is bedoeld ter ondersteuning van het pleidooi voor zo’n onderzoek dat de SP in de Eerste Kamer zal houden.

Initiatiefnemer van de handtekeningenactie is SP-woordvoerder Buitenlandse Zaken Harry van Bommel. “Er hoort in Nederland een onafhankelijk onderzoek te komen naar de informatie waarop de Nederlandse regering haar steun aan de oorlog heeft gebaseerd. Onderzoek in Amerika en Engeland heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak onjuist was. In veel gevallen zelfs vervalst. President George Bush en premier Tony Blair hebben dat openlijk toegegeven. Wist de Nederlandse regering dat die informatie fout was? Is de regering zelf misleid door bondgenoten, of speelde het toenmalige kabinet zelf ook een spel? Het is hoog tijd dat er volledige openheid van zaken wordt gegeven over de steun aan de oorlog tegen Irak.”

Op de website van de SP kun je aangeven ook achter de actie te staan. De SP-afdelingen gaan de komende weken met handtekeningenlijsten de straat op. Ook zullen er radiospotjes worden uitgezonden en advertenties worden geplaatst met oproepen om te tekenen. Bij deze actie werkt de SP samen met het burgerinitiatief ‘Openheid over Irak’.

Nieuwsbericht SP

Tekenen kan hier

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 21 maart 2007 :: 19.53 uur

90 Comments

90 reacties

 1. Getekend en verzonden

  Reactie door Pool — woensdag 21 maart 2007 @ 20.02 uur

 2. He Pool, ik dacht net dat ik de eerste was!

  Reactie door ToN — woensdag 21 maart 2007 @ 20.11 uur

 3. Ik ook!

  Reactie door bijdehandje — woensdag 21 maart 2007 @ 20.13 uur

 4. Goede actie weer! Ik heb getekend en hoop dat hiermee het onderzoek er echt gaat komen.

  Reactie door Zinfo.nl — woensdag 21 maart 2007 @ 20.29 uur

 5. Opgestuurd en actie doorgemaild naar iedereen in mijn adresboek!

  Reactie door Berend — woensdag 21 maart 2007 @ 20.36 uur

 6. Zonder twijfel…getekend en verzonden !

  Reactie door franslj — woensdag 21 maart 2007 @ 20.39 uur

 7. Ik heb het getekend en ook namens mijn vrouw.

  Daarnaast heb ik bij alle politici op Hyves van de PVDA, CDA, CU, VVD en bij Geert Wilders een link naar [url=http://www.openheidoverirak.nu/]http://www.openheidoverirak.nu/[/url] gekrabbeld…
  Kijken wat er van komt.

  Reactie door Jochem — woensdag 21 maart 2007 @ 20.44 uur

 8. Deze onwil van de regering om open kaart te spelen over klakkeloze deelname aan een vuile imperialistische oorlog op Amerikaans aandringen, laat zien dat het `Koninkrijk der Nederlanden’ allang geen democratie meer representeert, al wil ze dat nog zo graag zo etaleren naar burger & buitenwereld toe.

  Reactie door Haq — woensdag 21 maart 2007 @ 20.50 uur

 9. Ook getekend

  Roel

  Reactie door roel — woensdag 21 maart 2007 @ 21.03 uur

 10. Goede zaak ! Als er politieke partijen zijn, die de bijl aan de wortel van de democratie zetten moet het volk zich daartegen verzetten. Belachelijk om jezelf de mond te snoeren in ruil voor regeermacht !Ik hoop dat de actie eindigt met een grote demonstratie !
  DEMOCRATIE = OPENHEID !!!
  PRINCIPES VERRADEN VOOR ZILVERLINGEN !
  (die taal begrijpen ze de bij de CU goed)

  Reactie door simbro — woensdag 21 maart 2007 @ 21.06 uur

 11. Getekend en verstuurd.
  Nu maar hopen dat deze actie helpt.

  Reactie door kitje — woensdag 21 maart 2007 @ 22.30 uur

 12. Inmiddels is het waarschijnlijk aantoonbaar dat Nederland al voor en tijdens de invasie militair betrokken was bij de slachtpartij in Irak. Ik hoorde Harry van Bommel reppen over een uitzending van reporter op 25 maart waarin dit bewijs getoond zal worden. (De VPRO meldt dit al geruime tijd, maar moet zich vooralsnog beroepen op anonieme bronnen)

  1) Mag een kabinet de grondwet overtreden, en zo ja onder welke omstandigheden?
  2) Mag een kabinet internationale verdragen schenden, en zo ja onder welke omstandigheden?
  3) Ben ik, als burger in een democratie, medeverantwoordlijk voor het criminele handelen van mijn regering, of kan ik dankzij het genootschap van hoofdredacteuren veinzen dat ich es nicht gewust habe?

  Anders gezegd, prima zo’n handtekeningen actie. Maar maken we hier niet de vergissing om de kwestie Irak als een politieke kwestie te zien, terwijl het hier in de grond om een (internationaal) juridische kwestie gaat?

  Reactie door spat — woensdag 21 maart 2007 @ 22.34 uur

 13. OOK getekend !!

  @7 Jochem, hee daar had ik nog niet aan gedacht leuke tip! laat mn kids ook even tekenen :D

  Reactie door Lisette — woensdag 21 maart 2007 @ 22.35 uur

 14. Natuurlijk getekend!
  Wanneer een onderzoek door de SP geïnitieerd moet worden dan wil ik daar financieel aan bijdragen.
  De onderste steen moét boven.
  Het is toch van de gekke: nota bene in een regeerakkoord vastleggen dat er géén onderzoek mag komen! Dan heb je iets te verbergen wat het daglicht niet verdraagt!
  De democratische beginselen zijn hier met voeten getreden.

  Reactie door Sjaak — woensdag 21 maart 2007 @ 22.38 uur

 15. Het feit dat balkie geen onderzoek wil, geeft duidelijk aan dat er tijdens zijn bezoek aan bush handjeklap is gespeeld.
  “Jij steunt mij en van mij krijg je korting op je jsf-jes”.

  Reactie door Sjors — woensdag 21 maart 2007 @ 22.51 uur

 16. @14 Sjaak,

  Ware woorden dit is alleen nog niet duidelijk bij de doorsnee CDA stemmer, hoe blind kun je zijn…. Laten we BLIJ zij met elkaar en vooral met de VOC mentaliteit….zucht.

  Reactie door Lisette — woensdag 21 maart 2007 @ 22.52 uur

 17. Zeer gevoelige onthullingen op TV

  Van een betrouwbare bron heb ik mogen vernemen dat het de komende dagen, weken zal lonen om de documentaires op Ned 1 2 en 3 in de gaten te houden.

  Er staat een docu op stapel die zaken zal blootleggen over de Nederlandse overheid en inmenging in de strijd in Irak. Het schijnt niet alleen zo te zijn dat, zoals al eerder gemeld, Nederlandse speciale eenheden in Irak actief waren maar dat ze zelfs nog actief zijn op het moment dat ik dit schrijf. Volgens de bron zal deze informatie via een docu op TV komen. Zal dit de nekslag zijn voor Balkenende, Kamp en andere verzetters tegen het onderzoek naar de Irak-oorlog?
  Is dit de reden waarom dit gewraakte onderzoek zelfs als regeerakkoordpunt gebracht werd?

  Het lijkt er nu toch echt op dat de heilige huisjes niet alleen verbouwd worden maar in zijn geheel afgebroken, niet alleen in Nederland maar ook in de VS beginnen de onderzoeken vruchten af te werpen. Vandaag heeft President Bush het moeten afleggen tegen de pers m.b.t. het niet te onderbouwen ontslag van enkele rechters waarvan bekend is dat ze niet pro Bush zijn. Bush weigert elke medewerking aan een onderzoek om precies dezelfde redenen die Balkenende en consorten aandragen hier in Nederland, het niet vrij willen geven van “geheime” informatie. In de VS zijn ze het zat, het onderzoek zal er komen zoals het er nu uitziet, in Nederland zal het onderzoek ongetwijfeld na de uitzending beginnen van de docu waarover ik schrijf.

  Helaas is nog niet bekend wanneer de docu precies te zien zal zijn en op welk kanaal, een beetje opletten dus de komende dagen, weken! Mocht zender, tijdstip en datum bekend worden zal ik dit middels een update doorgeven.

  Bron: http://www.niburu.nl en

  http://www.niburu.nl/niburu.nl/www//phpBB2/viewtopic.php?t=9518

  Reactie door Eric — woensdag 21 maart 2007 @ 22.56 uur

 18. Zekers getekend. Ik vond trouwens de hit-single van de anti-war coalition in Engeland zeer goed gedaan en een erg goed initiatief. Kijk en luister hier: http://www.youtube.com/watch?v=ydt0SL5rYow

  Iets wat wij waarschijnlijk ook kunnen doen. Is hier naar gekeken en wat de mogelijkheden hiervoor in Nederland zijn? Alsin, de SP heeft zulke goede media-mensen in huis, dan kan het natuurlijk ook wel zo’n een soort single in de nederlandse hit-parade krijgen om het gehele publiek te bereiken?

  Reactie door Treb — woensdag 21 maart 2007 @ 23.31 uur

 19. Ook door mij ondertekent en verzonden.
  Uiteraard.
  Bedankt voor de update, Eric.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 21 maart 2007 @ 23.40 uur

 20. Doorgaans ben ik nogal een eigenheimer, maar (o.a.) deze zaak zit mij zo hoog dat ik ook heb getekend. Ik hoop dat het zo’n zondvloed van handtekeningen wordt dat men de waarheid niet meer achterhouden kan.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 21 maart 2007 @ 23.57 uur

 21. Met genoegen getekend.
  Bedankt SP en in het bijzonder Harrie van Bommel!

  Reactie door Gloria — donderdag 22 maart 2007 @ 0.07 uur

 22. @18 Waarom zou je hetzelfde nummer niet nemen, gespeeld door een nederlandse band.
  Wordt het nog herkenbaarder.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 22 maart 2007 @ 0.18 uur

 23. Ik heb natuurlijk ook getekend.

  hier een eyeopener.

  http://www.wegaannaarhuis.nl/docs/WatiseraandehandinNederland.htm

  Reactie door sander — donderdag 22 maart 2007 @ 0.41 uur

 24. Het lijkt me niet meer dan normaal dat we dit, door onze deelname, verplicht zijn aan de bevolking van Irak, welke nu de “vruchten plukt” van dit beleid. De VN is omzeild door de “coalition” en er is vaak gewaarschuwd voor de “doos van Pandora”. Dat scenario is er doorgedrukt tegen wil en dank.

  Reactie door MijnZus — donderdag 22 maart 2007 @ 0.45 uur

 25. @17
  In ieder geval zondag 25 maart 21.45 Nederland 3 KRO Reporter.
  Voor een beschrijving van de inhoud: http://reporter.kro.nl/uitzendingen/2007/irakoorlog/irakoorlog.aspx

  Reactie door nettie — donderdag 22 maart 2007 @ 0.45 uur

 26. vragen naar de bekende weg…

  JA de regering wist van het bedrog..!

  zo dat was het dan. Heb ik het nederlandse volk weer wat geld bespaard.

  je kan er eigenlijk vanuit gaan dat alles dat uit de mond van de regeringspolitici komt leugens of halve leugens zijn. Dat is waarom de SP niet geschikt is voor meeregeren.

  Reactie door caelestis — donderdag 22 maart 2007 @ 2.01 uur

 27. ik staa achter harrie v bommel

  Reactie door jacob — donderdag 22 maart 2007 @ 4.40 uur

 28. Middels het toesturen van een éénmalige ac-
  ceptgiro van 10 euro, om bij te dragen in
  een onderzoek naar de inval in Irak zou ik
  graag meedoen.
  Toezending van een groepsfoto van 25 SP Kamerleden, (waarbij Jan Marijnissen op de
  lege zetel kan worden geprojecteerd) zou ik op hoge prijs stellen immers déze groep maakt werk van onréchtbestríjding en is een
  mooie herinnering aan deze aktie!
  Afdeling Utrecht kan ik helpen met enveloppes
  instoppen, of de jongeren springen er in!
  SP, een partij met energie voor te behártigen
  zaken! Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 22 maart 2007 @ 5.03 uur

 29. Daar is men toch wel al wakker nu hier nog.
  http://www.gelderlander.nl/discussie/article1226968.ece

  Reactie door De Hakker — donderdag 22 maart 2007 @ 6.53 uur

 30. Uiteraard heb ik ook getekend. Meteen ook voor de andere acties (pensioenfondsen en 0900-belazerd), waar ik ook achter sta.

  Balkenende was DEMISSIONAIR toen hij de steun aan de oorlog gaf. Dat vind ik helemaal een schande. Onbegrijpelijk dat D66 later toch in dat kabinet is gaan zitten. Dat Pechtold nu fel van leer trekt tegen de steun aan de Irakoorlog vind ik ongeloofwaardig. Een beetje zelfreflectie zou op zijn plaats zijn. Pechtold had volgens mij het thema het liefste nog gejat van de SP, de rat. Nu deze actie er is lukt dat lekker niet meer.

  @25 Nettie: interessant, ik ga zondag kijken. Hopelijk is het niet om 23.00u, want dan is er ook een goede docu op BBC2 over dit onderwerp, en dan meer over de filosofische kant van het begrip vrijheid voor het westen en hoe ‘we’ onze vorm van vrijheid willen forceren op de rest van de wereld.

  @29 De Hakker: Von der Dunk, altijd een goede schrijver, dank je voor dit artikel.

  Reactie door Ellen — donderdag 22 maart 2007 @ 7.59 uur

 31. Is er iemand die mij even kan helpen aan advies. Ik wil wel tekenen maar er zit mij wat dwars.
  Afgelopen weken is er door de bevolking gloorgas gebruikt althans er werden tankwagens met gloorgas tot ontploffing gebracht. Nu weet ik dat het meest giftige gas wat er bestaat juist dit gas is. Om even een idee te geven. Gloor wat verdampt en in aanraking komt met zuurstof wordt zoutzuur, adem je dat in hebben je longen geen overlevingskans want die bestaan uit vocht. Als iemand dus zegt dat Irak geen gifgas middel heeft beseft toch hopelijk wel dat dit niet juist is. Vervolgens berust mijn vraag op het idee moet je bij alleen al een intentie het te gebruiken al niet ingrijpen.
  Het idee om Irak aan te vallen was berust op het gebruik van chemische wapens. Die hadden zij dus niet fysiek maar wel al gebruikt en kennelijk schromen zij zich niet om deze producten toch te ontwikkelen en te gebruiken.
  Als mensen elkaar doden om macht is het niet logisch om een goedkeuring te geven maar als mensen doden om recht moet je niet spelen met juist die rechten waar het omgaat en dat verdedig je zeker niet met gifgas hoop ik toch.

  Reactie door Henk — donderdag 22 maart 2007 @ 8.22 uur

 32. @25 nettie
  Ziet er interessant uit, dankje voor de link.

  @28 Madelief
  Schitterend voorstel, zou de SP Heerlen ook graag aan meewerken!

  Reactie door Irma — donderdag 22 maart 2007 @ 9.22 uur

 33. Blix over Irak en Iran

  http://news.sky.com/skynews/video/videoplayer/0,,31200-iraqweek_blix_p3494,00.htmler :

  Reactie door maria — donderdag 22 maart 2007 @ 9.31 uur

 34. natuurlijk getekend/verzonden,
  Eric,sander,nettie, tnx voor de urls.

  Reactie door gli'occhi, che guevara, eh vedeste — donderdag 22 maart 2007 @ 9.39 uur

 35. ik denk dat irak weer hetzelfde is als de babalonische tijden 1600 voor cristus.
  De cyclus herhaalt zich weer.

  Misschien dat de verloeren stad atlantis wat meer zegt.

  Reactie door sander — donderdag 22 maart 2007 @ 10.34 uur

 36. De inval in Irak was op basis van resolutie 1441. Politieke steun voor de inval ,dat is althans het standpunt van de regering. Ik weet nog wel dat er destijds een hoop stemmingmakerij was en veel onduidelijkheden waren. En dat het bovenstaande niet voldoende was voor de Tweede Kamer. Het geheime bewijs was doorslaggevend.
  Als je afgaat op het verhaal van Blix heeft Irak zich, zij het schoorvoetend, gevoegd naar de inspecties en hun medewerking verleend. Dus was resolutie 1441 geen aanleiding om Irak binnen te vallen. Ook het bewijs van de VS was nep maar daarmee zijn wel regeringen over de streep getrokken.

  Er zijn wel wat voorvallen geweest waaruit toch wel iets meer dan alleen politieke steun blijkt. Waarvan je moeilijk kunt volhouden dat men daar niets vanaf wist.

  Dan is er nog het feit dat de regering de inval alleen politiek steunt maar later wel militaire stabilisatiemacht stuurt die het land moet heropbouwen.

  Omdat het een beslissing met verregaande consequenties is geweest mag je verwachten dat daarover verantwoording wordt afgelegd.
  Zo zit onze rechtsstaat nu eenmaal in elkaar. Waarom dit onderzoek zo wordt afgehouden is vreemd en daarmee roept de regering allerlei vermoedens over zichzelf af. Zeker als veel mensen een onderzoek willen dan wordt het steeds lastiger om het tegen te houden. In feite is het natuurlijk van de gekke dat je op zo’n manier een regering moet dwingen om zich aan haar eigen spelregels te houden.

  Reactie door apollo — donderdag 22 maart 2007 @ 11.29 uur

 37. Natuurlijk ben ik voor openheid van zaken en daarom was ik haantje de voorste toen het op tekenen aan kwam.

  Reactie door Harry Scheltema — donderdag 22 maart 2007 @ 11.40 uur

 38. Het antwoord is zeer simpel: Jan-Peter wil niet op zijn bek vallen.

  Reactie door walking bull — donderdag 22 maart 2007 @ 12.35 uur

 39. Schande is het, nu de PvdA in de regering zit,zijn ze nu plotseling niet meer voor een openbaar onderzoek van de kwestie Irak ,terwijl ze tijdens de verkiezingscampagne riepen dat er een onderzoek moet komen over deze kwestie. Over verkiezingsbedrog gesproken !!!Het zal mij benieuwen hoelang deze regering het volhoud.Ik heb ook getekend voor een onderzoek naar de kwestie Irak Een onderzoek moet er komen .Wij de bevolking hebben recht op openheid van onze regering

  Reactie door Dirk Schuit — donderdag 22 maart 2007 @ 13.08 uur

 40. Ik heb bij de actie net Getekend.

  De vuile handen van oorlogmisdadiger Balkenende dient bloot gelegd worden.
  Er zit heel veel stinkende vuil in zijn achterkamer. Als het zo belangrijk was om onderdeel van het regeerakkoord te worden, is ook belangrijk genoeg om het te gaan onderzoeken. Rond miljoen dood, veel meer van huis en hard verdreven en gewond geraakt, destabilisatie van het gehele regio, grote risico voor Nederlanders, beschadiging van onze rechtsbesef, nationale onpartijdigheid en zelfstandigheid,,,,,, allemaal dankzij de Jaknikkende Balkenende(schothond van Bush).

  Reactie door khosrow — donderdag 22 maart 2007 @ 13.42 uur

 41. Wat mij opvalt is de stilte rond de quasiitelecuelen die van deze leugen een publieke opinie wisten te maken. Arend Jan Boekestijn gelooft nog steeds ale enige op dit planeet dat er wapens zijn en samen met Leon de Winter dat Irak banden had met Al-Qaida. Jammer dat deze leugenaars niet op een ander domein tot verantwoording worden geroepen. De buikspreekpop van Leon, Afshin Ellian, zou ik hierbij niet eens bij willen betrekken.

  Reactie door Gert — donderdag 22 maart 2007 @ 14.09 uur

 42. @ spat (12) en Eric (17):

  In een radiouitzending van het VPRO-programma “Argos” op 16 maart jl. kwam al naar voren, dat volgens vertrouwelijke, betrouwbare bron wel degelijk ook Nederlandse militairen hebben deelgenomen aan de aanval op Irak, nl. F 16’s en “special forces”, onder leiding van….. Denen!
  Spat, het gaat hier in de eerste plaats zeker om een politieke kwestie. De juridische aspecten zijn ook belangrijk, maar secundair. (Ze vormen wel een handvat om het e.e.a. aan te pakken).

  Verder heeft nu zelfs de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton, erkend dat de coalitietroepen die Irak in 2003 binnenvielen een fout hebben gemaakt door niet snel de macht over te dragen aan de Irakezen (BBC gisterem, Spits vandaag).

  Zo worden steeds meer schillen van de ui gepeld….

  Gert (41):

  Je kent de door jou genoeme quasi-intellectuelen, met name “historicus” Arend Jan Boekestijn (inmiddels lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer), toch wel wat te veel invloed toe door te stellen dat zij van de leugen “een publieke opinie” wisten te maken. Zij kwaken ook gewoon de Amerikaanse propaganda na.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 maart 2007 @ 15.21 uur

 43. zo dan ben ik de eerste nu eens een keer..

  verzonden.

  Reactie door ad — donderdag 22 maart 2007 @ 16.23 uur

 44. Ingevuld en verzonden!

  Reactie door J3roen — donderdag 22 maart 2007 @ 18.28 uur

 45. @ 19 Rob de Kuster

  Zelfs ik heb getekend.

  Reactie door Rob — donderdag 22 maart 2007 @ 18.35 uur

 46. @14, Sjaak,

  Daar sluit ik me geheel bij aan! Daar wil ik indien nodig ook wel aan bijdragen: als het er maar komt!

  Reactie door J3roen — donderdag 22 maart 2007 @ 19.40 uur

 47. @25 nettie

  Reporter… KRO? CDA!!!

  Overigens een onzalig plan om mensen weer op kosten te jagen met jawel…10 euro! Voor een illegale SH*T oorlog en die waarheid moet gewoon boven tafel komen. Moeten we tegenwoordig gaan betalen voor de waarheid?
  Die handtekeningactie moge voldoende zijn om dit kabinet bij te sturen en gas te geven om de onderste steen boven te halen.
  Integriteit zullen we af moeten dwingen. Niet goedschiks dan kwaadschiks! Omsingelen dat Binnen(vetters)hof! Opgeblazen volvreters van de leugen moeten ontmaskerd worden.

  Reactie door Gloria — donderdag 22 maart 2007 @ 19.49 uur

 48. @ 47 Gloria, grote gelijk.

  “Integriteit zullen we af moeten dwingen” zo denk ik ook. De waarheid moet boven de tafel hoe dan ook.

  Reactie door khosrow — donderdag 22 maart 2007 @ 20.50 uur

 49. Hoi Gloria,
  Harry van Bommel noemde deze uitzending van Reporter in een vraaggesprek afgelopen woensdag met Argos. Harry kun je nog beluisteren via http://www.ochtenden.nl ; ga dan naar woensdag 21 maart 2007 Argos Supplement.
  Groeten en een fijne avond,
  Nettie

  Reactie door nettie — donderdag 22 maart 2007 @ 21.44 uur

 50. Ik hoop oprecht dat er een onderzoek komt. Ik heb zelf dertien jaren in een uniform gelopen en een uitzending meegemaakt. Het Nederlandse leger inzetten in crisisgebieden en voor vrede en veiligheid is op zich een goede zaak. Maar dit kan alleen als de regering die diezelfde militair uit wenst te zenden helderheid geeft over het hoe en waarom. Loyaliteit werkt namelijk twee kanten op. In Irak zijn uiteindelijk ook Nederlandse doden te betreuren geweest. De nabestaanden hebben het recht om te weten waarom hun geliefde is omgekomen. Waarom zat Nederland op dat moment in de geschiedenis op die plaats. Militairen zijn normale mensen met een bijzonder beroep. Als normale mensen hebben zij het recht te weten waarom men huis en haard achter moet laten en bijzondere risico’s moet nemen. De aanwezigheid in Irak is voor Nederland in 2003 begonnen en dus openheid! Dan pas ben je loyaal naar je militairen, hun achterban en de bevolking van zowel Irak als Nederland toe.

  Reactie door Ton — donderdag 22 maart 2007 @ 21.55 uur

 51. Bedankt voor je link nettie! Ik had de uitzending gemist.

  Reactie door Sjaak — donderdag 22 maart 2007 @ 23.33 uur

 52. Getekend en verzonden.
  En nu roep ik iedereen op om net als ik de straat op te gaan en handtekeningen te verzamelen.
  Er moet nu maar eens openheid komen.

  Reactie door Tineke — vrijdag 23 maart 2007 @ 0.06 uur

 53. Ik ben hierover al eerder duidelijk geweest.
  Zonder verantwoording af te leggen aan de bevolking, die de troepen levert en betaalt, is het makkelijk voor een regering aan een oorlog deel te nemen.
  Met welke landen zijn we nog meer in oorlog ?
  Op wiens gezag ?
  Om welke redenen ?
  En waarom geen openheid ?
  Zijn er op termijn nog meer oorlogsverklaringen en -handelingen te verwachten ?
  Hoe moet ik het begrip defensie definiëren in het kader van een aggressief Flintstone-offensief met honderdduizenden doden in een woestijn duizenden kilometers van hier ?

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 23 maart 2007 @ 0.34 uur

 54. @49 nettie

  die reportage van reporter zal zondag te zien zijn op tv,ik weet alleen niet welke zender…

  ik vernam dit vanochtend,maar ook dat deze reportage waarschijnlijk veel stof zal doen opwaaien.

  er werd zelfs gezegd dat men het zeker annemelijk zal maken dat de kamer onvolledig is geinformeerd en er al een dubbelle agenda werd gedraaid,nog voor dat de Hoop Scheffer uitleg moest komen geven in de 2e kamer!

  de waarheid moet boven tafel komen!

  Reactie door iew — vrijdag 23 maart 2007 @ 9.20 uur

 55. Voor de mensen die het intereseert.http://argusoog.punt.nl/?id=358652&r=1&tbl_archief=&kje

  Reactie door paul — vrijdag 23 maart 2007 @ 9.22 uur

 56. ad 54 iew:
  zondag 25 maart 21.45, Nederland 3! En als je naar de uitzending van Argos van afgelopen woensdag luistert, hoor je Harry van Bommel over deze kwestie; daarvoor ga je naar http://www.ochtenden.nl/ en klik je vervolgens op woensdag 21 maart 2007 Argos Supplement.

  Reactie door nettie — vrijdag 23 maart 2007 @ 11.45 uur

 57. De Tweede Kamer is in 2002 in de aanloop naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak onvolledig ingelicht. Het eerste kabinet van Balkenende meldde niet dat er een uitgebreid Amerikaans verzoek lag om mee te vechten in Irak.
  Ook waren er al vroeg twijfels of een militaire actie tegen Irak wel gerechtvaardigd was. Dat meldt het KRO-televisieprogramma Reporter zondag in een uitzending over de Nederlandse rol in Irak.
  Reporter heeft onder meer documenten in handen waaruit blijkt dat de Verenigde Staten op 21 november 2002 Nederland vragen om militaire middelen. Daarbij is een uitgebreide lijst gevoegd met een verzoek om onder meer de Luchtmobiele Brigade, fregatten, mijnenjagers, F-16′s, Apache-helikopters, precisiewapens en onderzeeërs.

  Dus :
  Zondag 25 maart 2007, 21:45 uur op Nederland 3

  De lucht uit de Balkenende beerput wordt steeds penetranter. Snel de deksel eraf en opschonen.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 23 maart 2007 @ 14.34 uur

 58. het ad,trouw en de telegraaf reppen er nog met geen woord over,dit zou toch groot nieuws moeten zijn in de kranten?

  ik dacht laat ik eens even kijken bij deze 3 kranten of men dit nieuws ook oppakt,maar nee dit word weer weggelaten.

  ook vanmiddag verscheen dit nieuws pas bij nos.nl maar dan even genuanceerd geschreven natuurlijk. “kamer wist niet van VS verzoek” luid dan ook het kopje.

  op nu.nl is het direct opgepikt al heel vroeg vandaag,daar luid de kop: ‘Balkenende lichtte Kamer onvolledig in over Irak’

  de rest van de kranten op internet rept er tot nog toe met geen woord over…
  of heeft het ergens onopvallend geplaatst.

  Reactie door iew — vrijdag 23 maart 2007 @ 15.50 uur

 59. Inmiddels is het ANP bericht aangevult met onderstaande tekst.

  Overvliegvergunning

  Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer, nu NAVO-secretaris-generaal, meldde echter dat het Amerikaanse verzoek alleen een overvliegvergunning en de facilitering van doorvoer betrof.

  Enkele maanden eerder, in de zomer van 2002, hadden ambtenaren van Buitenlandse Zaken een nota geschreven over de Nederlandse positie ten aanzien van de oorlog in Irak. Daarin staat dat de juridische basis voor een oorlog ,,voldoende” maar ,,niet volstrekt aanvechtbaar” is. De Hoop Scheffer krijgt die nota 19 augustus 2002. Juist op die dag doet hij vragen in de Kamer over de legitimiteit van een militaire actie af als ‘voorbarig’ en noemt hij een oorlog ‘hypothetisch’.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 23 maart 2007 @ 16.37 uur

 60. Dan heeft Jeep de Hoep Sjiefer ook aardig naast het potje gepiest.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 23 maart 2007 @ 16.40 uur

 61. @sjaak

  JSF korting?

  Was dat maar waar….de vliegtuigen zijn alleen maar duurder geworden….nee, Jaapje de Hoop-leugenaar mocht in die periode rekenen op de NATO post. Dát was de beloning. het ongedierte….

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 23 maart 2007 @ 17.17 uur

 62. Zeg mensen

  Let er even op, hoe vaak balkenende staat te knipperen met zijn ogen op de 2e vraag van frits Wester tijdens de persverklaring van vandaag, wat ze nu steeds op het journaal laten zien……

  Wat zeggen de deskundigen op het gebied van non verbaal gedrag nog maar daarover?????

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 23 maart 2007 @ 17.21 uur

 63. http://www.nrc.nl/anp/binnenland/article667964.ece/Tweede_Kamer_kreeg_niet_alle_info_over_Irak

  http://www.nrc.nl/anp/binnenland/article667802.ece/Balkenende_lichtte_Kamer_onvolledig_in_over_Irak

  Reactie door Koen — vrijdag 23 maart 2007 @ 17.44 uur

 64. aanvullend op @61

  http://www.nrc.nl/binnenland/article667765.ece/Bush_kondigde_aan__We_will_go_ahead

  Reactie door iew — vrijdag 23 maart 2007 @ 18.05 uur

 65. en hier nog iets meer info inzake Irak kwestie: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/3/23/230307_reporter.html

  Reactie door iew — vrijdag 23 maart 2007 @ 18.13 uur

 66. attentie…………attentie……..attentie

  Nu we het toch over Irak hebben……
  a.s. zondag naar reporter kijken dan zie/hoor
  je ,als er niet even gauw door de RVD gecensureerd wordt,hoe we door de troika
  de grauwsluiers van de democratie,ik zeg niet het socialisme,dat is heel iets anders,de “heren”Balkenende/Bos/Rouvoet ,de devoot gelovige engerds, zijn belazerd.
  Dan zullen we merken hoe goedgelovig volkje wij zijn. kijken dus en maandag graag de commentaren, IK HOU MIJN HART VAST!!!!!!!!!
  16.000.000. mensen kunnen zich toch niet zo- maar in de boot laten nemen,DUS EEN KLEIN BEETJE ACTIE ZOU VOOR DIT LAND DRINGEND NODIG ZIJN, HIER LIGT NIET DIRECT EEN TAAK VOOR DE KAMER…NEE…HIER LGT EEN JOB VOOR ONS!!!!

  Reactie door Toon van Vliet — vrijdag 23 maart 2007 @ 18.32 uur

 67. @61 ReneR

  Volgens mij was je post gericht aan Sjors?

  Reactie door Sjaak — vrijdag 23 maart 2007 @ 18.33 uur

 68. ik vind het ontzettend goed van de SP dat deze petitie er is. het onderzoek naar irak moet er beslist komen.De manier waarop die oorlog ons indertijd door de strot geduwd is,is een grote schande. het feit dat de pvda dit standpunt in de formatiegesprekken heeft ingeleverd is tekenend waar ze voor staan. ga zo door SP! jullie zijn nu nog de enige geloofwaardige partij die staat voor wat ze zegt!

  Reactie door l.voordouw — vrijdag 23 maart 2007 @ 19.23 uur

 69. Voor wie het nu nog niet duidelijk is dat Balkenende de kluit belazert heeft en nog steeds belazerd.

  Balkenende weet zich zoals ReneR elders (62) al aangaf overduidelijk geen houding meer te geven:
  http://www.janmarijnissen.nl/2007/03/21/publieksactie-voor-openheid-over-irak/#comment-348711

  Balkenende blijft maar hameren óp en komt niet verder dan het zogenaamde syllogisme dat Saddam Hoessein maar had moeten laten zien dat hij geen massavernietigingswapens had en dat het feit dat hij dat weigerde de politieke steun aan de oorlog rechtvaardigde.

  Zoals Micha Jans in dit verband elders (43) al terecht opmerkte: Bewijs maar eens dat jij niet een appel bij de groenteboer gestolen hebt. Hoe wil je dat doen?

  http://www.janmarijnissen.nl/2007/03/19/vier-jaar-irak/#comment-347994

  Onderzoek! NU!

  Reactie door Sjaak — vrijdag 23 maart 2007 @ 19.54 uur

 70. Herstel: Zoals Micha Jans in dit verband elders (43) al terecht opmerkte moet zijn (143)
  http://www.janmarijnissen.nl/2007/03/19/vier-jaar-irak/#comment-347994

  Reactie door Sjaak — vrijdag 23 maart 2007 @ 19.57 uur

 71. #sjaak

  Ja je hebt gelijk….sorry voor het ongemak, ik haalde jullie door elkaar.

  Reactie door ReneR — vrijdag 23 maart 2007 @ 20.03 uur

 72. 59. Gandalf.

  Op 28 febrari 2002 is er een telefoongesprek geweest tussen Bush en Balkenende, 3 weken voor de start van de oorlog.
  Bush laat er geen twijfel over bestaan dat er een oorlog komt.
  Citaat: “One way or the other: we will go ahead, I don’t like to use my troops, but I will”aldus Bush.

  Aanvulling: Al eerder vóór augustus 2002 lekten notities uit waruit bleek dat de juridische diensten van zowel de ministeries van Buitenlandse Zaken als Defensie bedenkingen uitten over de legitimiteit van de oorlog.
  Zo schreef de directeur juridische zaken van het ministerie van defensie op 28 januari 2003 dat slechts een extra mandaterende resolutie van de Veiligheidsrad als grondslag kon dienen voor een rechtmatige oorlog op Irak.
  Ook over de vermeende dreiging van massavernietigingswapens waren twijfels, onder meer bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Dit allesK.

  Reactie door Henny — vrijdag 23 maart 2007 @ 21.37 uur

 73. @17.Eric
  U verwijst naar een betrouwbare bron, doch als link geeft u de vrijmetselaarij op.
  Verklaar u nader?

  http://www.niburu.nl/

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 24 maart 2007 @ 0.09 uur

 74. Wanneer gaan we met 1,5 miljoen nederlanders naar de dam? Ik wil druk…

  Reactie door Marcel Jongmans — zaterdag 24 maart 2007 @ 1.03 uur

 75. Ik ben VOOR een parlementair onderzoek naar de oorlog in Irak. Een parlementair onderzoek naar de oorlog in Irak heeft als doel om de democratie als zodanig te herstellen, NIET om die af te breken!!!
  De bron waar Eric bij @17 naar verwijst is de vrijmetselaarij. En zoals men weet streeft die nu juist naar een terug tredende overheid waarbij het bedrijfsleven het overneemt.
  Daarom SP, pas op! Verlies het doel niet uit het oog. Het gaat uiteindelijk om het behouden van de democratie.

  Waar democratie en socialisme ophoud, daar begint het fascisme.

  Wanneer men er in slaagt om de SP voor het karretje te spannen om de democratie af te breken, kan men de SP verbieden als partij.
  Let dus op, blijf scherp.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 24 maart 2007 @ 2.02 uur

 76. Waarom stellen wij niet aan Bakellende de volgende vragen om te bewijzen dat hij een goed christen is,….:

  1. Bent u christen

  2. Gelooft u in God

  3. Kunt u dat bewijzen, laat mij uw God zien.

  Dit verlangde men ook van Saddam, alleen dan m.b.t. tot wapens die er niet zijn/waren.

  Reactie door Pool — zaterdag 24 maart 2007 @ 9.30 uur

 77. 24 Maart 2007
  Druk op Nederland om Uruzgan-missie
  De druk op Nederland neemt toe om langer in Uruzgan te blijven. Dat zei minister Van Middelkoop van Defensie op Radio 1.Volgens hem dringen de NAVO en andere landen die in Afghanistan actief zijn, er bij Nederland op aan om de missie in Afghanistan te verlengen.

  Het vertrek van de Nederlandse soldaten staat gepland voor augustus 2008.Het kabinet beslist daar deze zomer over.

  NAVO-topman De Hoop Scheffer was deze week op bezoek bij Van Middelkoop en hij heeft de minister informeel gepolst over verlenging van de missie. Maar een concreet verzoek heeft De Hoop Scheffer niet gedaan, aldus Van Middelkoop.

  1 telefoontje van Boesj naar JPB is voldoende….

  Reactie door iew — zaterdag 24 maart 2007 @ 14.46 uur

 78. @76

  Ha, ha… goeie Pool!!

  Reactie door Gloria — zaterdag 24 maart 2007 @ 15.32 uur

 79. @75 Rob de Kuster

  Welke democratie Rob?
  Deze bestaat hier al enkele jaren -de Balkenende kabinetten- slechts in naam.

  Reactie door Sjaak — zaterdag 24 maart 2007 @ 17.52 uur

 80. Ik zag net een docu van JFK.
  Je zag duidelijk dat hij van voren is geraakt,waardoor hij naar achter klapte.
  als lee harvey oswald van achter JFK had neergeschoten,dat hij naar voren gevallen zou zijn.
  Het staat zwart op wit letterlijk.

  Ik bedoel te zeggen,dat duistere krachten bepalen wie schuldig is en wie niet.
  Wat word er openbaar gemaakt,waardoor de VS daar moest zijn en waarom nederland meehielp.
  Ik weet de reden wel.
  De valuta “de dollar”staat op het spel.
  Nederland heeft bakken met geld in de amerikaanse economie zitten.
  Valt de dollar,dan gaan vele landen meevallen.

  Laat de VS in mekaar storten met hun dominante wereldrol.
  Dan voelen zij ook wat armoede is met hun luxe.
  De grootste verslinders vind je daar.
  En dan hebben we de russen ook nog,die europa ook nog eens in de houdgreep gaat houden met hun gasvoorraad.

  Het ziet er niet rooskleurig uit de toekomst.

  Reactie door sander — zaterdag 24 maart 2007 @ 19.59 uur

 81. @ 80. Reactie door sander — zaterdag 24 maart 2007 @ 19.59

  Ik begrijp je gevoel van onmacht en boosheid wel, Sander, maar als, zoals je zegt, “…Valt de dollar,dan gaan vele landen meevallen.Laat de VS in mekaar storten met hun dominante wereldrol.Dan voelen zij ook wat armoede is met hun luxe…”, dan zullen er vele burgerslachtoffers vallen, die van politieke spelletjes geen weet hebben en kinderen zijn daar dan weer vaak als eerste de dupe van.

  Dat wil jij toch ook niet !

  Reactie door franslj — zaterdag 24 maart 2007 @ 20.57 uur

 82. @79.Sjaak
  Tja, ik weet het. Het is treurig gestelt.
  Maar juist in de beslissing mbt de oorlog in Irak is onze democratie geweld aan gedaan.
  De enige en juiste weg is dit dan ook tot in de kern te onderzoeken en indien nodig te corrigeren.
  Het is tragisch dat er reeds zo’n enorme schade in Irak is aangericht. Zeg maar gerust een enorme ramp.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 24 maart 2007 @ 22.27 uur

 83. franslj.

  Laat de VS maar iedereeen gijzelen en chanteren.
  Als je niet voor bent,dan ben je tegen.
  Door niks te zeggen,worden we afgevoerd naar de slachtbank.

  Zometeen hebben we de keuze tussen Wilders en het geloof.
  De SP bestaat al een hele lange tijd en op de dag als vandaag hebben ze nog niks te zeggen.
  Ze helpen ons in slaap te vallen.
  Eromheen draaien en en niet to the point.

  4 jaar weer aanmodderen.
  Over 4 jaar hebben ze nog niks te vertellen.
  Daar zorgt de stemcomputer wel voor.

  Ik wil kiezen voor een vrije wereld.
  We zitten nu gevangen in het katholieke geloof die van nature een fasistenclubje is.
  Door hun geloof uit te breiden,zijn geen andere geloven gewenst.

  Reactie door sander — maandag 26 maart 2007 @ 10.31 uur

 84. @ 83. Reactie door sander — maandag 26 maart 2007 @ 10.31

  De weerstand groeit, Sander…ook al lijkt het soms wat langzaam te gaan !

  Reactie door franslj — maandag 26 maart 2007 @ 14.37 uur

 85. @sander

  Er zal van alles mis zijn binnen het Katholicisme. Maar vergeet niet dat Bush, Blair en Balkenende niet katholiek zijn.
  Je kunt het beter christenen noemen die geestelijk verdwaald zijn en daardoor een vreselijk spoor door de wereld trekken.
  Nogmaals: zij zijn door de aantrekking van macht en geld: Christen…DOM! STUPID.
  Anti-christen!

  Reactie door Gloria — maandag 26 maart 2007 @ 15.05 uur

 86. Zo juist naar de wereld draait door gekeken.
  De “heer Koenders” het schertsfiguur van ontwikkelingshulp was gast. Er werd gesproken over het Irak onderzoek terwijl die man zat te liegen, dacht ik aan de Krieg, toen hadden wij de NSB.Is het nou brutaal als ik Koenders een NSBér noem???
  Thijs Romer was goed, de presentatrice was goed mmmmaaaarrrr Astrid Joosten was het beste en to the point zij ageerde behoorlijk fel toen “onze minister van Niks”
  even de SP onderuit probeerde te halen door te zeggen dat de SP er zelf uit was gestapt.
  Astrid Joosten zei ” dat is flauw,de SP mocht niet mee doen” kijk dat vind ik nou leuk maar bovenal positief en nuchter van Astrid.
  Thijs Romer vroeg ook nog aan “de minister”
  dat als hij over tien jaar er achter komt dat hij “de minister “dus, zijn ziel aan duivel verkocht,wat dan zijn conclusie zal zijn.
  Wij hebben echt een goede ministersploeg
  ,echt zo goed, om ze p.o. in het lel te vegen.
  Wel te rusten maar weer.

  Reactie door Toon van Vliet — maandag 26 maart 2007 @ 19.57 uur

 87. Opnieuw weet u zich als SP uitstekend te onderscheiden. Een prima en noodzakelijk initiatief. Ik ondersteun u dan ook van harte! Hopelijk zal de Eerste Kamer zich bij haar oordeel laten leiden door gezond verstand en een humaan rechtvaardigheidsstreven, waaraan partijpolitieke overwegingen mijns inziens soms echt even ondergeschikt gemaakt dienen te worden.

  Reactie door Esegab — dinsdag 27 maart 2007 @ 2.37 uur

 88. @86 Toon van Vliet

  Bedankt voor bovenstaand verslag. Ik heb niets meegekregen vanavond omdat ik weg was. Goed om dit even te lezen over Astrid Joosten en de rest.
  Evenzo welterusten!

  Reactie door Gloria — dinsdag 27 maart 2007 @ 2.39 uur

 89. Tis natuurlijk wel een raar zaakje, vele mensen ‘voelen’ dat er iets niet klopt, intuitief, weten vele nederlanders dat het er het een en ander wordt verzwegen.

  En ik kan je uit jarenlange ervaring vertellen, dat intuitie altijd klopt! En laten nu steeds meer nederlanders de laatste jaren meer en meer op hun intuitie af gaan, ze weten dat er iets niet klopt en dat brengt argwaan met zich mee.

  Die balkenende, intuitief aanvoelende klopt er iets niet met die man, hij verzwijgt iets, net zo’n gevoel bekruipt mij wanneer ik bush of blair hoor praten, het voelt niet goed en als iets niet goed voelt, hoef ik het niet.

  Jan, blijf boven op de huid van het kabinet zitten, wees de vlo in de pels en maak het ze moeilijk, 1 man kan een verschil maken in de wereld.

  Reactie door Robert — zaterdag 31 maart 2007 @ 11.29 uur

 90. De actie loopt aardig hoorde ik. Hoeveel handtekeningen zijn er?

  Reactie door Daan — woensdag 16 mei 2007 @ 23.46 uur