Gratis boeken

Al eerder heb ik al eens gewezen op de mogelijkheid om boeken online te downloaden, toen ging het om Project Gutenberg, waar je klassiekers kan downloaden.

Er zijn echter nog meer van dit soort initiatieven, ook met nieuwe boeken, zoals OnLibri.nl. Je kunt er terecht voor verschillende onderwerpen.

Ook leuk, debatteren voor iedereen!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 04 april 2007 :: 16.05 uur

47 Comments

47 reacties

 1. Er is niks gratis, laat maar wegdoen met het woord gratis. Want de rekening wordt toch weer bij de gedupeerde burgers in dit geval de ouders gelegd. Want in dit land het krijgen van gratis boeken wordt op andere manier met mensen toch afgerekend.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 17.15 uur

 2. Wat negatief Koshrow. Zoals ik het zie werken ze met reclame.

  Overigens zijn de schoolboeken mede door de SP gratis geworden.

  Kennis is macht is het spreekwoord toch?

  Reactie door Bart — woensdag 4 april 2007 @ 17.17 uur

 3. (debateren voor iedereen) Leren te beheersen…….. Da’s handig voor Pool als ie een VVD-er op zijn favoriete weblog ziet.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 17.24 uur

 4. ……….de vaardigheden argumenteren, presenteren, luisteren en analyseren.

  Tjonge, jonge, jonge nou voet die SP-achterban eens op zou ik zeggen.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 17.27 uur

 5. Wat ook altijd goed werkt is: weggeven! Geef boeken die je uit hebt aan een ander met de mededeling dat hij/zij hem na het lezen ook weer aan iemand anders moet geven. Als je dan weer een ander boek er voor in de plaats krijgt is het dubbel leuk. Je hebt iemand iets gegeven en je hebt zelf iets gekregen.

  Reactie door monique — woensdag 4 april 2007 @ 17.36 uur

 6. Als het maar gratis was/ wordt/ blijft.

  De rekening van ‘Gratis’ wordt altijd dikker dan oorspronkelijk werd bedoeld. Er wordt toch een manier bedacht om de gedupeerde burgers uitbuiten. Er is een extra school rekening onderweg of misschien gaat het ten koste van andere school activiteiten of leerkrachten.

  Is er zoiets als ‘echt gratis’ in Nederland?

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 18.10 uur

 7. @2
  De schoolboeken zijn gratis? Nee hoor, niet tot daarvoor de wet is gewijzigd, dus aankomend schooljaar knijpen ze de ouders nog even uit.
  De verhoging van de Kinderbijslag, ook niets van gemerkt.
  Een regeerakkoord is blijkbaar geen vaststaand feit, men moet er eerst nog 100 dagen over nadenken (niets ondernemen dus)!

  Het ergert me gigantisch dat er momenteel gewoon niets is aangepakt. Vooral de PvdA zou zoveel terugdraaien, maar ik merk nog steeds niks. Verkiezingen waren in november, we zijn nu 4 maand verder en er is niet 1 beslissing echt genomen…. zelfs het Generaal Pardon is niet wettelijk geregeld, de mensen hangen nog steeds onzeker in AZC´s.

  Reactie door Irma — woensdag 4 april 2007 @ 18.46 uur

 8. Nou, “Debatteren voor iedereen” staat inmiddels op de harde schijf.

  Reactie door Erik van Donk — woensdag 4 april 2007 @ 18.48 uur

 9. Meneer C.Harms het is voed op of was het een freudiaanse verspreking en kunnen we allemaal de voet van u krijgen? no offence.

  Reactie door Lisette — woensdag 4 april 2007 @ 19.46 uur

 10. @3, 4, C. Harms,

  Nou, Harms, ik ben “Debatteren voor iedereen” ook al aan het lezen, dus krijgen types zoals jij het hier straks nóg moeilijker. Je redt het hier nu al niet, dus dat voorspelt wat!

  Je zult ongetwijfeld vinden dat ik dat ook erg hard nodig heb, hetgeen voor mij een prachtig compliment is…

  Reactie door J3roen — woensdag 4 april 2007 @ 20.41 uur

 11. Kan iemand (Jan misschien) me in vredesnaam vertellen hoe het nou met die gratis schoolboeken zit, alle regeringspartijen wilden dat maar nu hoor je er niks meer over. Moeten ze soms nog een smoes bedenken om zich er onderuit te praten?

  Reactie door GJH — woensdag 4 april 2007 @ 21.34 uur

 12. Lisette — woensdag 4 april 2007 @ 19.46

  Klopt. Foutje van mij.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 21.53 uur

 13. Lisette — woensdag 4 april 2007 @ 19.46

  Er zit geen agressieve betekenis achter.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 21.55 uur

 14. J3roen — woensdag 4 april 2007 @ 20.41

  Ik ‘verzuip’ hier meestal niet tijdens een discussie op argumenten of inhoud, maar op vooroordelen, scheldpartijen of haatzaaierij. Da’s jammer. Jan Marijnissen zegt zelf; wat we binnen kunnen halen bij een regering (of stroming op basis van argumenten) daar zijn we blij mee. Bij de achterban heerst kennelijk de mentaliteit; alles of niks, wie niet helemaal voor ons is, die moet genegeerd of gedemoniseerd worden. Tja. Vindt je het dan gek dat je dan buiten elk college wordt gehouden. Als er al niet eens valt te praten………..

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 22.03 uur

 15. Khosrow, niet zaniken. Verhef den arbeider!

  Reactie door Hans Langbroek — woensdag 4 april 2007 @ 22.16 uur

 16. @13 C.Harms,

  Niet….ok (could have fooled me) en fouten maken is menselijk, vooral spelfouten.

  @11 GJH,

  Ja wil ik ook wel weten eigenlijk die boeken kosten me een fortuin. Ik hoop iig dat het voor het volgend schooljaar geregeld is.

  Reactie door Lisette — woensdag 4 april 2007 @ 23.17 uur

 17. Het project Gutenberg biedt niet alleen gratis boeken in 50 talen, maar ook gratis muziek en plaatjes.
  http://www.gutenberg.org/catalog/

  Reactie door Ineke van der Maat — woensdag 4 april 2007 @ 23.43 uur

 18. Goeden morgen vrienden SP.

  Bedankt voor die nuttige adressen om gratis boeken te vinden. Ik zal er gebruik van maken.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 5 april 2007 @ 8.57 uur

 19. Beste Jan,

  Project Gutenberg is ondergebracht in het multimediale “Internet Archive”

  http://www.archive.org/index.php

  Deze website bevat nog veel meer dan alleen Project Gutenberg, zoals andere gratis toegankelijke en meertalige uitingen van cultuur, literatuur, radio, tv, film, vobcast etc.De website heeft tevens een groot aantal links naar een groot aantal andere openbare culturele websites.

  Je kan je er ook op subscriben via de diverse RSS feeds. Nu nog een website voor gratis toegang tot de laatste wetenschappelijke publicaties en we kunnen werkelijk met zijn allen een betere wereld bouwen … zonder dat we ons zelf overleveren aan een kleine selecte elitaire groep, die wel toegang heeft tot de juiste informatie. Lets start making a new beginning to debunk the many existing myths en lies! Hierin ligt de primaire taak van de SP als volkspartij voor iedereen.

  Reactie door bilogic — donderdag 5 april 2007 @ 9.20 uur

 20. @15 Hans Langbroek,

  Zonder toelichting, binnen de context van deze discussie kan ik uw bijdrage niet volgen. Wat bedoelt u daarmee als ik vragen mag?

  Reactie door khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 14.04 uur

 21. Ik lees al jaren via Gutenberg, en mag wel zeggen dat je daar een schát aan informatie kunt vinden, en voor iederéén vrij toegankelijk.

  Ik ben net even op OnLibri gaan kijken, en heb geprobeerd een boek te downen over wiskunde. Dat lukt niet, want je moet allerlei gegevens invullen over waar je studeert/werkt (Hogeschool of Universiteit), je e-mail, en nog wat meer dingen. Ik vind OnLibri dus géén goed alternatief voor Gutenberg, ze selecteren hun gebruikers, of controleren hun links niet goed.

  Het drama met goede wetenschappelijke literatuur is dat er bergen geld aan worden verdiend, en dat er zelfs vaak (intellectueel) copyright en dergelijke aan vast zit. Toch is er een groep die zich daarmee bezig houdt, te weten de Open Source Community. Die doen niet alléén aan software, maar vinden dat álle kennis ván en vóór iedereen moet zijn, en niet alleen maar voor multinationals.

  http://www.opensource.org/

  Dat is de pagina om te beginnen, er zijn enorm veel deelnemers. Er staat momenteel een auto op de RAI die een product van deze ‘filosofie’ is…

  Reactie door Maurice — donderdag 5 april 2007 @ 14.11 uur

 22. Internet geeft wel toegang to veel informatie, maar veel informatie is lang geen gerichte informatie. Kinderen zitten veel te veel achter de visuele kant en klare informatie achter de computer en te weinig achter de boeken. De boeken zijn nog steeds beste leermiddel voor meeste vakken. Daarmee leert een kind om over de informatie na te gaan denken. Terwijl bij internet wordt het vaak doorgeklikt en daardoor de informatie gaat sneller voorbij.

  Boeken moeten betaalbaar blijven. Monique idee, zie haar reactie nummer 5, is een heel goed. Wwant sommige boeken op het curriculum kunnen na het gebruik opnieuw gebruikt worden door iemand anders, dus doorgeven en delen van boeken met elkaar houdt de kosten laag.

  Reactie door khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 14.56 uur

 23. Inzake gratis boeken? Gratis? Alleen het zonlicht is nog gratis, maar voor hoe lang nog. Natuurlijk is het online lezen van boeken niet gratis, geen enkele provider biedt gratis internet aan klanten. Bovendien vind ik een echt boek beter. Bovendien als ik op reis ben lees ik graag en een internetverbinding in de trein, bus of laat staan vliegtuig? Kweenie…
  Ik sla liever de bladzijde om, dan dit met een muis te moetn doen.

  Reactie door Jan Br. — donderdag 5 april 2007 @ 16.36 uur

 24. @22 khosrow

  Het ‘leren nadenken over informatie’ is een proces dat (helaas) maar weinig kinderen zelfstandig (kunnen) doorlopen. Dat ligt niet aan het medium dat die informatie aanbiedt, maar aan de gebruiker.

  Het valt me hier bij voorbeeld op dat veel mensen érg vaak naar wikipedia verwijzen, een website waarop iedereen in principe informatie kan neerzetten, óók mensen die helemaal geen kennis van zaken hebben. Naar informatie die daar vandaan komt moet je dus érg kritisch kijken, en ze elders proberen te verifiëren…

  Het gaat er dan volgens mij ook vooral om dat ouders en leerkrachten kinderen begeleiden in het proces om kritisch te leren omgaan met informatie, of dat nu over literatuur of internet gaat. En dat gebeurt toch te weinig in mijn beleving. Bronnenonderzoek hoort daar onder andere bij, en dan maakt het niet uit of je het over een boek, of over een website hebt.

  Over het doorgeven van boeken kan ik zeggen dat ik het een interessant idee vind, maar ik kan het me van me zelf niet voorstellen. Veel informatie die in boeken staat raak je kwijt op het moment dat je ze weggeeft, en dat zou ik persoonlijk niet willen en kunnen.
  (Ter illustratie, ik verzamel en lees ze, en heb er ongeveer 7000, waaronder ook een aantal mooie unieke antieke).

  Ik ben persoonlijk dan ook een voorstander van het gebruik van beide, internet én boeken. En als het over pagina’s zoals Gutenberg gaat, dan kan ik alléén maar lovend zijn voor de inzet van de mensen die daar hun tijd in willen steken, gratis en voor niks.

  Reactie door Maurice — donderdag 5 april 2007 @ 17.32 uur

 25. @ 23 Jan Br. en @ 24 Maurice

  Jullie noemen gelding argumenten. Maurice elke medium heeft zijn unieke functie, voor en nadelen. Dat geldt voor boeken en internet ook. Het probleem is dat tegenwoordig onder de dekmantel ‘gratis’ veel dingen van waarde worden van ons en onze kinderen weg gehaald om vervolgens mensen door te verwijzen naar al te vaak gebrekkig en oncontroleerbaar, onachterhaalbaar en snel veranderbare websites. Ik vind Internet een handige tussendoor interactie en informatiemiddel. Maar de concrete interactie vindt toch in Persson plaats en concrete kennis wordt door verifieerbare tastbare middelen zoals boeken gedaan.

  Ik vind het wel jammer dat tegenwoordig de kinderen worden goedkoop naar internetsites verwezen, terwijl die moeten gewoon ouderwets(trouwens vaak nog steeds de best) door lezen, waarnemen, praten, spelen, oefenen, zien en nadenken leren. Veel kinderen zien geen natuur meer. Op school brengen ze een keer per jaar een bezoek naar een dierenpark. Voor informatie worden ze verwezen naar wikipedia, de bibliotheken zijn beperkt open, in sommige buurten zijn er niet eens een bibliotheek. Veel gezinnen kunnen de dure prijzen voor boeken niet opbrengen. Trouwens ook die internet is niet gratis en komt met heel veel ongevraagde nadelen. Op deze manier worden veel kineden al van meet af achtergesteld. Alle kinderen in dit land zijn van ons allemaal en die zijn de kapitaal van dit land. Die verdienen allemaal een kans om zich te ontwikkelen.

  Reactie door Khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 18.48 uur

 26. @23 Jan Br.

  Als je telefoon hebt (géén kabel), bestaat er dus wél een gratis provider, en die is van de SP; tomaatnet, kijk maar op SP.nl.
  Dat gedoe met die muis kan ik me voorstellen, maar de techniek staat voor niets, en binnen 5 jaar ben je er vanaf, dat garandeer ik je (oprolbare touch-screens). En je kan natuurlijk ook je boeken op een geheugenkaart zetten alvorens je het vliegtuig instapt…

  En elke zonsopgang kost je een dag van je leven…

  @25 Khosrow

  Ik begrijp waar je op doelt. Ik ben zelf ouder, en lees elke dag samen met mijn kind. Ook trekken we samen regelmatig de natuur in, waar ik zelf ook erg in geïnteresseerd ben.
  En het gróte nadeel van ál die media is inderdaad ook volgens mij het feit dat ze niet echt interactief zijn, ook al claimt men vaak van wel, vooral op internet en pc’s, waar we het dan over software hebben. En over de kwaliteit ervan heb ook ik mijn twijfels, zeker als ik zelf eens kijk naar boeken, computerprogramma’s en websites die ik van kinderen aanbevolen krijg; vaak is het toch vooral voor de fabrikant interessant (winst, winst, en nóg eens winst)…
  Maar die dingen zijn uiteindelijk net zo beperkt als de auteur van het geheel, en zullen ook in mijn ogen nooit kunnen tippen aan het intermenselijke contact.

  Zelfs wat we hier aan het doen zijn is nog niet geheel naar mijn zin, eerlijk gezegd. In de diverse onderdelen van het weblog zie je allerlei misverstanden en mini-ruzies ontstaan over de vorm en dergelijke van wat mensen schrijven. En dat is voor mijn gevoel in een gesprek toch iets minder aan de orde, want dan kun je je standpunt toch wat duidelijker overbrengen, omdat je van mens tot mens spreekt, en elkaar kunt aankijken. Dan weet je vaak meteen of iets fout overkomt (wat volgens mij meestal niet eens de bedoeling is), en niet pas als je een week later een ‘scheld-reactie’ op het log ziet staan.

  Het probleem van de kosten van boeken beaam ik, en dan hebben we het nog niet eens over de ontwikkelingslanden, waar we wél de grondstoffen voor onder andere boeken vandaan halen (jatten, in mijn ogen). Ik vind ook dat ze véél en véél te duur zijn, en dat zit hem mede in die copyrights die ik al eerder noemde. Vandaar dat ik ook naar de Open Source Community verwees, want die mensen zijn daar dus tegen, en proberen daar iets aan te doen. Zowel juridisch, als door het uitbrengen van allerlei artikelen (boeken, software, enzovoort), waarover géén individueel copyright geldt, en waar dus iedereen aan kan en mag.

  Helaas heb je dan nog altijd de prijs van de drager (papier, CD, DVD, noem maar op), en dan denk ik dat daar een mooie taak ligt voor onze Jan (en anderen), om het er eens met de (internationale) politiek over te hebben. Want als we stellen dat élk mens recht heeft op onderwijs, dan moet ook élk mens recht hebben op de middelen daartoe. En volgens mij liggen daar dus géén afspraken over…

  Reactie door Maurice — donderdag 5 april 2007 @ 20.43 uur

 27. @ 26 Maurice,

  U hebt het goed van elkaar als u in de natuur kunt trekken. In Rotterdam hebben ze zelfs het zuider park afgekapt om ruimte te maken voor nieuwe penthouse flats, kantoren en woningen voor de rijken. Toen ik voor het eerst naar Rotterdam kwam viel het nog mee maar nu is het een namaak van derde rang Amerikaanse Steden. Rotterdam wordt nooit New York. Want de culturele diversiteit in dit stad wordt als probleem benaderd. terwijl In New York wordt dat juist gevierd. De afvoer van Shell ligt niet zo ver van de nep tacky skylines. Mijn kinderen spelen niet op straat. Als ik tijd heb neem ik ze af en toe met de metro naar Kralingen plas.

  Rotterdamse bestuurders en corruptie zijn twee onlosmakelijke entiteiten. Als ik aan Burgemeesters in dit stad denk dan denk ik Haven schandaal, ESF fraude, toegelaten asbest schepen, afgekapte bomen, veel te veel fastfoodketens, aparte wijken, aparte scholen, aparte arbeidsvoorwaarden op grond van irrelevante zaken waaronder afkomst,,,

  Ik denk dat vooral leerboeken moeten door algemeen boekenfondsen gefinancierd te worden. Zonder dat we later indirect een dikke rekening voor terug krijgen. In recente jaren heb ik kennis gemaakt met zowel productie als copy rights zaken. Ik weet dat iemand die een serieus en zinvol boek gaat schrijven neemt aantal jaren tijd om het op goede manier te kunnen doen. Ik ken aantaal mensen die schrijven. Maar dan hun boeken zijn echt goud waard. Daartegenover zijn die overnacht authors, die geloof ik niks van. Hun boeken zijn duur maar toch waardeloos. Schrijven alleen is niet genoeg. Mensen moeten iets weten om daarover te kunnen schrijven.

  Reactie door khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 22.08 uur

 28. Ik ben van mening dat alles vergoed moet worden en hoe meer kinderen iemand krijgt hoe meer geld er uit de subsidie-tiet gewrongen moet worden.
  Dus ook extra boeken.
  Immers de SP denkt de laatste tijd precies hetzelfde als Groen Links, hoe meer mensen, hoe meer vreugd, fuck the Panda’s, Fuck the Dolphins, Fuck Earth
  Gewoon lekker gratis alles bij fokken

  Reactie door Circus circus — donderdag 5 april 2007 @ 23.17 uur

 29. @27 Khosrow

  Ik kan helaas óók niet naar de natuur lopen, daarvoor zit ik te zeer ingebouwd tussen allerlei wegen. Ik ga dan maar een stukje weg, buiten mijn gemeente waar wél nog wat te wandelen valt. Want veel groen is er in mijn buurt helaas ook niet meer (ik kan het vrachtverkeer nú, in de nacht pas góed horen).

  Ik vind zelf ook dat auteurs van hun werk moeten kunnen leven, alléén is het helaas váák zo dat de uitgevers de gróte winsten maken, en niet de (goede) auteurs. Dat wordt dan ingekleed met verhalen zoals ‘wij dragen het risico’ en zo. Want de meeste serieuze auteurs willen gewoon lekker schrijven om het schrijven, en niet om er bakken geld aan te verdienen. Omdat ze de wereld iets willen vertellen…

  Ik weet zelf hoe het is als je als kind een mooi boek hebt om te lezen, bij weg te dromen, en in een ándere wereld te stappen. Je éigen fantasie, en niet een voorgekookte wereld uit een tekenfilmfabriek. Dat is héérlijk, en dat moeten alle kinderen naar mijn mening kunnen ervaren, ongeacht wat hun ouders verdienen. Hier hebben we de laatste jaren steeds meer longziekten in de buurt, en daar weet de industrie hier natúúrlijk niks vanaf. (Het asbest is al een week weg uit mijn huis.) En ik merk dat ik zelf weer de neiging begin te krijgen om in zo’n boek wég te kruipen, want van de tv en zo wordt je niet echt vrolijk meer. En dan is een mooi verhaal, al is het maar fantasie, iets waardoor je een stúk beter slaapt.

  Inderdaad, de overheid moet daar iets mee doen in de vorm van boekenfondsen of zoiets. Als we een generatie laten opgroeien die alléén maar Jetix en dat soort troep ziet, dan worden het wél brave consumenten, maar zéker géén goede mensen. Er moet dan wel echter iets méér gedaan worden denk ik, in de vorm van kinderen begeleiden met lezen, en dan wel thuis. Want de scholen alléén kunnen dat niet klaarspelen, dat moet voor een deel toch thuis, anders krijg je al snel dat kinderen op school een verplichting voelen om te lezen, en dat ze het thuis niet willen, want niemand doet het daar. Dit merk ik in mijn omgeving maar al te vaak, dat ouders afhaken zodra hun kinderen kunnen lezen, en die vervolgens ook hun interesse verliezen. Veel mensen denken dan waarschijnlijk dat ze hun plicht dan gedaan hebben, en dat de rest ‘vanzelf’ gaat gebeuren. Niet dus. Je moet er met kinderen over praten wat ze lezen, ze boeken aanbieden, en zo voort. Ook al doet de school dat voor een deel al. Ouders zijn toch het éérste voorbeeld voor kinderen denk ik, want dat merk ik bij mezelf. In eerste instantie apen ze je na, en als je het goed aanpakt groeit de interesse en wordt ze blijvend.

  Reactie door Maurice — vrijdag 6 april 2007 @ 2.12 uur

 30. Een probleem is dat binnenkort niet meer kunnen lezen. Want we gaan met zijn alle probleemgewijs leren zonder leraren, zonder structuur, zonder kennisverwerving.
  Het enige wat in dit land telt is het bakken van lucht en dit vervolgens te verkopen.
  Dit is een land waar een gebakken lucht verkoper in een peperdure villa kan wonen en een bakker of winkeluitbater met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen.

  Ik zou willen dat de SP zich wat meer drukker ging maken over het falende schoolsysteem dat dat jaren van PvdA-terreur tot een bedenkelijk nivo is weggezakt.
  Ik zou willen dat de SP zich wat drukker zou maken over de echte arbeiders ipv de pijlen te richten op de luchtbakkers en ‘slachtoffers’ van de Zieligheidsindustrie.
  Anders gaat de SP die weerzinwekkende allochtonen partij van de PvdAfgunst achterna.
  Het gaat om de echt zwakkeren in deze samenleving (niet de tienduizenden neppers die er OOK bijlopen) en de arbeiders die daadwerkelijk nog de poten uit de3 mouwen steken.

  Reactie door Twain — vrijdag 6 april 2007 @ 12.30 uur

 31. #30 Twain

  Als je even verder leest op het log, zie je dat de door jouw genoemde zaken onder andere items aan de orde komen. Met name over het onderwijs zijn er méér dan één. We hebben het hier maar over één facet, en wat daar in onze persoonlijke visie aan vast zit. En dat kan verschillen van wat ‘de SP’ ervan denkt…
  Trouwens, in mijn optiek zijn kinderen de ‘echt zwakkeren’ in élke samenleving.

  Reactie door Maurice — vrijdag 6 april 2007 @ 13.50 uur

 32. @ Maurice

  Ben het met u helemaal eens. Ik denk dat de kinderen staan helemaal niet op de prioriteitenlijst van de regering. Al jaren niet meer. Niet qua onderwijs, niet qua groen, niet qua levensmilieu, niet qua sport. De kinderen krijgen alleen maar gebakken lucht van de overheid. Natuurlijk de ouders zijn medeverantwoordelijk. Maar steeds meer ouders hebben het ook zelf enorm moeilijk om eindjes aan elkaar te knoppen.

  Reactie door Khosrow — vrijdag 6 april 2007 @ 16.49 uur

 33. Ik vind dit een beter idee dan het idee van de heer Marijnissen over de dubbele nationaliteiten. Hoewel fascistien ook wel voor dit soort gratis kampagnes zouden bepeleiten, vind ik toch wel wat aardiger idee dan dat allochtonen zich zouden moeten sieren door hun oorspronkelijke nationaliteiten moeten opgeven. Jan marijnissen toont lichtelijk fascistische trekken met zijn sier-gedoe. Maar het idee van gratis boeken kan het wellicht iets goed maken? Dat dachten ze bij SP maar nee hoor, het helpt niet. Een Fascist is gewoon een fascist en daar valt niet mee te dansen. Dus probeer je maar op een andere manier te onderscheiden van PvV

  Reactie door Antifaso — vrijdag 6 april 2007 @ 18.42 uur

 34. @33 Antifaso

  Lekker fascistisch geluid van jou. Zeker ook lid van de Partij vd Asocialen? Ga daar lekker je bommetjes lopen gooien.

  Reactie door Gloria — zaterdag 7 april 2007 @ 1.06 uur

 35. @32 Khosrow

  Klopt helemaal, volgens mij, en vaak is het in de zogenaamde ‘probleemgezinnen’zo dat kinderen hun ouders in alle opzichten de baas zijn (en dan heb ik het inderdaad over agressie, intimidatie en geweld). Ik zie dat in mijn omgeving en op mijn werk dagelijks. En als bonus willen de mensen van onder meer de VVD die ouders dan aanpakken in plaats van ze ondersteuning aan te bieden.

  Ik denk zelf dan ook dat met name het lezen een positieve draai kan geven aan de positieve ontwikkeling van een kind. De geschiedenis is al gruwelijk genoeg, zónder dat we daar onze eigen hoofdstukjes bij moeten gaan plaatsen. En dat kunnen ze oppikken (deels dan) door er over te lezen, en empathie te ontwikkelen, en niet door middel van allerlei films die geweld voornamelijk gebruiken om extravagante speciale effecten te kunnen laten zien. Want dan ontgaat de boodschap die het geweld zélf in zich draagt je ten ene male.

  Ik heb in dit kader trouwens ook een hekel aan films zoals ‘The passion of the Christ’ die vandaag vertoont wordt op tv. Een orgie van geweld, ik heb er een stukje van gezien, en pas voor de rest. Volgens mij ontgaat je de boodschap van die man dan helemaal: heb Uw naaste lief gelijk Uzelf…

  Ik probeer dat hier thuis over te brengen door middel van het zinnetje: ‘als jij sterker bent dan iemand anders, betekent dat dat je die ander moet helpen’, en gelukkig pakt mijn kind dat goed op. Er ís dus nog hoop, denk ik dan.

  Het valt soms niet mee hè, ouder zijn. Je bent zelf ten slotte óók mens, met alle bijbehorende tekortkomingen. Het ergste vind ik dat sommige (of misschien zelfs veel) ouders hun kinderen leren dat er betere mensen zijn, en bijgevolg ook ‘mindere’ mensen. Dat is iets wat ik zelf probeer te vermijden, omdat ik dat zelf niet geloof. Er zitten weliswaar verschillen in rassen, en alle mensen zijn anders dan álle anderen, maar dat is juist iets om blij over te zijn vind ik. Wat zou de wereld een saai oord zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn. Ik denk dat het dan allemaal écht geen zin meer zou hebben.

  Ik merk dat ik lyrisch begin te worden en stop er voor nu dan ook maar mee.

  En er wás licht…

  Reactie door Maurice — zaterdag 7 april 2007 @ 2.36 uur

 36. @35

  Ha,ha Maurice, waarom stoppen? Ik lees het met genoegen en ja! Er was licht… en Jesus Christ Superstar. Op Net 5. Zie maar. Welterusten en volgens mij zijn Khosrow en jij hele goede, lieve en attente vaders.

  Reactie door Gloria — zaterdag 7 april 2007 @ 3.15 uur

 37. De Wikimedia Foundation doet meer dan Wikipedia, zoals Wikibooks. Wat precies als doel heeft waar we het hier over hebben:

  http://nl.wikibooks.org

  Reactie door Jeroen — zaterdag 7 april 2007 @ 3.41 uur

 38. @37 Jeroen

  Die had ik nog niet gezien, ga me maar eens opgeven om te zien of ik iets kan bijdragen. Bij deze bedankt!

  Reactie door Maurice — maandag 9 april 2007 @ 3.36 uur

 39. @36 Gloria

  Nog een bedankje voor een compliment ditmaal, ik ben net 10 cm gegroeid :D Een goede nacht gewenst.

  Reactie door Maurice — maandag 9 april 2007 @ 3.39 uur

 40. @ Maurits

  Wij zijn een reproductie(in de zin van naamaak)land geworden. De aandacht gaat vooral om te veel te snel. Met zulke scenario zijn we als ouders en ook de kinderen in dit land de dupe.

  De VVD wil ons als slaaf in te zetten om toch die productie quota en daarbij behorende winst voor zichzelf hoger geachte dames en heren te behalen. Zowel werkende en niet werkende ouders worden zich uitgeleefd door de toenemende kosten van levensonderhoud en hun poging om de schandalige trend bij te benen. Als een ouder voel ik dat ik zelf achter mijn hoofd twee extra ogen nodig heb. Want kinderen worden gebombardeerd door allerlei consumptie dingen en we moeten keer op keer aan kinderen uitleggen dat die zijn wegwerp en onnodige artikelen. Daarnaast is het zo dat er wordt veel van de kinderen en weinig in hun geïnvesteerd. Ik neem de leerkrachten met ongeveer 30 kinderen in een klas niet kwalijk want die doen hun werk vaak heel goed onder zware omstandigheden. Maar ene kind is de andere niet en de ouders moeten naast hun drukke banen op allerlei leer gebieden ondersteuning te bieden. Niemand weet alles en niemand kan alles tegelijker tijd. D ouders worden gedwongen om allerlei softwares voor hun kinderen te kopen om daarmee de tekorten in het onderwijs te compenseren. Ik vind het schandalig dat groeiende aantal kinderen in dit land worden op deze manier op achterstand gezet. Maar dit soort mechanisme is ook bedacht door CDA, VVD, D66, Saloonsocialisten PvdA. Op die manier houden ze de klassenmaatschappij in stand. Nog schandaliger is het feit dat ze de schuld altijd bij de gedupeerde kinderen en hun ouders leggen.

  @ Gloria,
  Bedankt, dat is de mooiste compliment die een vader kan krijgen.

  Reactie door khostrow — dinsdag 10 april 2007 @ 11.26 uur

 41. Excuses voor de foute spelling van naam.

  Mijn laatste reactie was bedoeld @ Maurice.

  Reactie door khostrow — dinsdag 10 april 2007 @ 11.28 uur

 42. @41
  Hoi Khosrow. Kijk even bij jouw naam, daar is ook iets aan veranderd?
  Groet!

  Reactie door Gloria — dinsdag 10 april 2007 @ 13.42 uur

 43. Ah Hoi Gloria,

  Hoe gaat het er mee?

  Ja ik merk het pas achteraf. Zelf vind ik het niet erg als iemand mijn naam in de informele interacties verkeerd schrijft of uitdrukt. Maar uit respect voor de anderen voel ik me genoodzaakt om de namen zo correct mogelijk uit te drukken of schrijven.

  Afgelopen tijd heb ik heel veel achter de computer gezeten om te statistieken. Soms dacht ik dat ik zou bijna blind gaan. Maar niks is gratis. Behalen van een voldoende voor dat vak ook niet. Dat is(was) voor mij een zeer moeilijk vak gezien mijn verouderde wiskunde kennis. Maar nu begint het beetje in de goede richting te bewegen met dank aan de docent en aantal jonge medestudenten met een VWO achtergrond die trouwens zelf ook moeite hebben met dit vak maar waren wel bereid om samen met mij te oefenen. Als ik om me heen kijk zie ik heel veel prachtig en sociale jonge mensen die met elkaar schouders onder zetten en van elkaar en aan elkaar leren. Dat is zeker een hoopvolle teken. Kennelijk zijn er nog steeds ouders die aan hun kinderen bepaalde fatsoen normen mee geven. Hoewel ik niet Nederlandstalig ben opgegroeid was ik van jonge leeftijd meer gericht op taal dan op cijfers. Nu begint het cijferinzicht wat bijkomen. Daar ben ik zeer blij mee. Want nu kan ik het gegoochelde beleidcijfers van de overheid makkelijker bestuderen, opsporen en deconstrueren. Voor zover dat ik zie klopt helemaal niks van alle die getallen in de overheid nota’s. En dat verklaart waarom het beleid in dit land zo slecht aan toe is. Het komt door het feit dat de overheid en de organisaties blijven cijferleugens te produceren en aan de burgers te verkopen. Kijk naar bijvoorbeeld de getallen uit de mond van mevrouw Verdonk. Niemand wist hoeveel asielzoekers daadwerkelijk om ging, over welke periode en hoeveel waren daadwerkelijk op een deugdelijke manier behandeld.

  Veel liefs en groet.

  Reactie door khosrow — dinsdag 10 april 2007 @ 16.29 uur

 44. Er wordt te veel van de kinderen verwacht en te weinig in hun toekomst geïnvesteerd. Hoezo kennis economie? Hoezo gezin als hoeksteen van de samenleving?

  Volgens mij gezinnen worden gezien als huidige slaven en de kinderen als de toekomstige. Het gaat om oude China in Nederland scenario. Zelfs China gaat vooruit maar als het aan Balkenende ligt gaan we terug naar VOC.

  In de VOC scenario alleen de elite klassen gaan vooruit. Die hoeven niks in te leveren.

  Reactie door khosrow — dinsdag 10 april 2007 @ 16.40 uur

 45. @43 Khosrow

  Hallo Khosrow! Sorry dat ik zo laat reageer, ben nogal druk de laatste dagen en wat minder tijd voor het weblog. Kijk dan alleen even naar de nieuwe items.
  Wat ben je goed bezig zeg met dat statistieken! Goh, vind ik ook moeilijk en ben meer ‘talig’ dan ‘cijferig’. Maar je hebt nu veel meer inzicht in al dat cijfer-bedrog door overheid en organisaties. Kennis is macht, Khosrow! GO en ga die glibberige cijferpaden maar eens goed na. Het is zeker van groot belang om ze ook hierin te kunnen volgen en op de hoogte te blijven van al dat creepy beleidgegoochel met cijfers.
  Applaus voor jou, Khosrow!

  Lieve groet!

  Reactie door Gloria — donderdag 12 april 2007 @ 0.37 uur

 46. @44 Khosrow

  Yes indeed!
  Nederland wordt stuk ge-VOC’t!

  Reactie door Gloria — donderdag 12 april 2007 @ 0.42 uur

 47. ‘t Valt me op dat zo’n discussie als bovenstaande steeds meteen als een baksteen zakt in niveau. Aanleiding is melding van een leuke manier om aan gratis boeken te komen. Meteen is er iemand die gaat zeuren niets is gratis in Nederland. Een volgende gaat daar weer over zeuren. En tenslotte gaat de discussie over helemaal niets meer, althns niet over iets wat met het uitgangspunt heeft te maken.
  Laat mij nog even terugkeren naar de aanleiding van deze reeks reacties:Ook op http://www.onlibri.nl kan iedereen (gratis ja) downloaden een handleiding over de spelling met de titel: Intuïtief goed spellen. Waarschijnlijk heel handig, ook voor als men aan het schrijven slaat op websites.

  Reactie door Kees van Kempen — zondag 23 september 2007 @ 13.07 uur