De Goede Week in Granada

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 06 april 2007 :: 0.05 uur

63 Comments

63 reacties

 1. Drie jaar geleden waren mijn en ik bij zijn broer is Madrid en hebben de omstreken verkend. De eerste keer vond ik zon optoch indrukwekkend maar vorig jaar weer geweest in de Goede week tussen Madrid en Merida aan de Portugese grens. Ik moet zeggen ik heb toen zoveel processies gezien met punt mutsen zwart en Paars dat ik er wel echt genoeg van kreeg. In Merida deden ze wel heel echt boete, daar liepen ze op blote voeten en een zelfs met een kruis. Ik moet zeggen in die oude Romeinse binnenstad waande je je met die optocht wel in de middeleeuwen.
  Op een gegeven moment stonden wij daar terwijl die processie de oude stad binnentrok en mijn man zei iets tegen mij, toen hij toegsnauwd kreeg dat hij stil moest zijn van een ongeveer 20 jarig meisje.
  Dit jaar ga ik met mijn dochter en maar gekozen voor 10 mei a.s. ( ook min of meer toevallig omdat zij dan vakantie heeft) Ik zie er naar uit. In het plaatsje waar mijn zwager naar is verhuisd valkbij Madrid waren er op een dag 3 processies dus toch maar even niet dit jaar.

  Reactie door Henny — vrijdag 6 april 2007 @ 5.28 uur

 2. mijn man en ik

  Reactie door Henny — vrijdag 6 april 2007 @ 5.28 uur

 3. goedemorgen,
  in Sevilla is het paasfeest nog veel groter, met massale optochten die de hele nacht duren. overigens een schitterende moskee daar op de foto, destijds gebouwd door de moren. op de foto zie je de roomse broederschappen die boete doen en daarom een kap over het hoofd dragen.

  Reactie door johan — vrijdag 6 april 2007 @ 8.21 uur

 4. En ?

  Reactie door Willem — vrijdag 6 april 2007 @ 8.34 uur

 5. Vandaag komt een nieuw klimaatrapport van de VN uit
  Ons land redt het wel, maar Bangladesh?
  Nederlands belangrijkste uitdaging: voorkomen dat de rivieren overstromen. Vooral Dordrecht en Rotterdam zijn kwetsbaar.
  Door Arjen Schreuder

  Rotterdam, 6 april.Nederland komt er nog genadig van af, vergeleken met de rest van de wereld. Dat is de eerste indruk bij het lezen van de nieuwste publicatie van de VN-organisatie IPCC over mondiale klimaatverandering. Vandaag wordt het rapport gepresenteerd.

  Zeker, er is een grote kans dat Nederland te maken krijgt met meer water, vanuit zee, vanuit de rivieren en als neerslag. „De grootste uitdaging voor Nederland zit in de aanpassing aan water, zowel van de zee als over land”, schrijft het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een analyse van de gevolgen voor Nederland. Maar we zijn rijk genoeg er geld voor uit te trekken, en we zijn gewend water te managen. Heel anders dan landen als Bangladesh, of zelfs een rijk land als de Verenigde Staten.

  Het belangrijkste is volgens het MNP te voorkomen dat de rivieren overstromen. Met het huidige kustbeleid is een zeespiegelstijging van één tot anderhalve meter per eeuw „beheersbaar” voor de kust. Maar de rivieren kunnen hun water straks moeilijker in zee kwijt. „Vooral Rotterdam en Dordrecht vormen een kwetsbaar punt”, aldus het MNP. Daar, en ook in in de omgeving van Arnhem en Nijmegen, moet „klimaatbestendig” worden gebouwd: vooral niet op lage delen.

  De zomers zullen heter worden en dat zal dure aanpassingen vergen van de gebouwde omgeving, waarschuwt Frans Berkhout, directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU in Amsterdam en een van de auteurs van het VN-klimaatrapport. „In Dubai wonen mensen bij 45 graden Celsius. Dat kan. Maar daar zijn de gebouwen wel op ingesteld.”

  Hier niet. Bij langdurige hitte is er voor elektriciteitscentrales onvoldoende koelwater. Vorig jaar moest een laboratorium van zijn instituut wegens de zomerhitte worden ontruimd. „We kregen het niet koel genoeg.”

  Ook de landbouw zal zich moeten aanpassen, zowel aan de hogere gemiddelde temperaturen als aan de weersextremen, zoals zeer natte winters en droge, hete zomers. In een hete zomer kan een enkele zware bui de tarwe pletten. De boerenorganisatie LTO Nederland dringt vooral aan op de ontwikkeling van nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. „Zodat bijvoorbeeld de aardappeloogst niet tegen hoeft te vallen zoals afgelopen jaar”, zegt Peter Prins van LTO Noord. Maar waar de droogte in Zuid-Europese landen de teelt van bepaalde gewassen onmogelijk dreigt te maken, daar wordt het groeiseizoen hier langer. Daardoor neemt de keuze aan gewassen toe.

  Ook het aantal wijnboeren groeit. „Er zijn in Nederland meer gezinnen afhankelijk van de wijnbouw dan van de kabeljauwvisserij”, zegt Rik Leemans, hoogleraar milieusysteemanalyse aan Wageningen Universiteit, en ook één van de Nederlandse auteurs van het klimaatrapport.

  Er zal meer aandacht komen voor andere gewassen, zoals de teelt van zonnebloemen, suikermais en soja. En ook geeft de klimaatverandering nieuwe kansen voor de tuinbouw, denkt LTO-man Prins. „De laatste jaren is veel tuinbouw naar andere landen verhuisd. Die tuinbouw zou misschien weer terug kunnen komen.”

  Anderzijds zal de Nederlandse landbouw ook iets gaan merken van rampzalige gevolgen elders in de wereld. „In de globaliserende economie kan het niet anders dan dat wij óók de effecten zullen merken, bijvoorbeeld door de prijs van grondstoffen en voedsel”, zegt Frans Berkhout.

  De grootste gevolgen, denken de deskundigen, zal de klimaatverandering hebben op de natuur. „Dát is het grote probleem in Nederland”, zegt Rik Leemans. De natuur ligt op dit moment precies één maand voor op schema. Veel plant- en diersoorten die Nederland als zuidgrens hebben, verdwijnen mogelijk vanwege de opwarming. Zoals het korhoen. Ook de beuk krijgt het op langere termijn moeilijk, omdat die niet goed bestand is tegen lange droogte en zon.

  In het algemeen zullen zogenoemde „opportunisten” van de opwarming profiteren. „Soorten die zich gemakkelijk aanpassen”, legt bioloog Arnold van Vliet uit, beheerder van de Natuurkalender, een waarnemingsprogramma dat ecologische veranderingen in beeld brengt. „Een vlinder als de koninginnepage kun je tegenwoordig in heel Nederland aantreffen. Maar een turfloopkever is een héél gevoelige soort. Die gaat misschien verdwijnen. Dat is spijtig. Het gáát al slecht met de natuur in Nederland. Straks gaat het nóg slechter.”

  Ook het Milieu- en Natuurplanbureau voorziet een „verschuiving van leefgebieden” van soorten. Daardoor zal het natuurbeleid op de schop moeten, verwacht Rik Leemans. „We stoppen anderhalf miljard euro per jaar in natuurbeleid. Dat wordt straks misschien héél ineffectief.”

  Klimaatverandering is voor het MNP „extra reden” te streven naar grote natuurgebieden. „De veerkracht voor het opvangen van extreme omstandigheden, zoals weerextremen dankzij klimaatverandering, is groter in deze grote gebieden.”

  Goed, de Nederlandse natuur gaat lijden onder klimaatverandering.

  Maar is dat een ramp? Moeten we niet blij zijn dat de klimaatverandering beperkt blijft tot het verdwijnen van pakweg de beuk en we in elk geval niet met z’n allen in zee zakken? „Nee”, zegt Rik Leemans. „Je moet de achteruitgang van de natuur nooit bagatelliseren. De natuur is ontiegelijk belangrijk. Een beuk bepaalt ons landschap. Het behoort tot onze cultuur. Het is net zoiets als wanneer het Rijksmuseum zou verdwijnen.”

  Klimatologische gevolgen

  De kust van Nederland kan veilig blijven ondanks zeespiegelstijging, maar afvoer van rivierwater zal moeilijk zijn.

  Misschien moet een deel van het water van de Rijn worden afgevoerd via Zeeland of IJsselmeer.

  Meer ziekmakende bacteriën zoals blauwalg in water. Meer allergieën en hooikoorts. En meer infectieziekten zoals ziekte van Lyme.

  Natuurgebieden moeten groter worden aangelegd, zodat plant en dier zich kunnen aanpassen.

  Minder doden dankzij milde winters, méér doden door zomerhitte en slechte luchtkwaliteit (smog).

  Lees de analyse over de gevolgen van klimaatveranderingen voor Nederland vanaf vanmiddag via: http://www.mnp.nl

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 9.16 uur

 6. In 2004 heb ik een geweldige reis gemaakt door het prachtige Andalucía, o.a.door Sevilla, Córdoba en Granada. Aan ieder aan te bevelen, maar niet midden in de zomer! In en rond Granada heb ik o.a. speciaal een dag besteed aan de progressieve kunstenaar Federico García Lorca (geboortheuis, familiehuis en executieplaats in de bergen (1936, Spaanse Burgeroorlog)).

  Volgens mij is deze foto niet van Granada, maar is het de grote moskee in Córdoba! (Of vergis ik mij toch?).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 6 april 2007 @ 9.56 uur

 7. Ik geloof daar niet (meer)in.

  Mensen die weinig weten, kun je van alles en nog wat wijmaken.

  Wie echt zouden moeten boeten, die doen dat niet.
  Zij lachen zich stiekem wel een aap.

  Gerrit.

  Reactie door Gerrit Jetten — vrijdag 6 april 2007 @ 10.11 uur

 8. Nee, het kan natuurlijk niet de grote moskee in Córdoba zijn, hoe sterk het er ook op lijkt. Want het is een RK processie, of zoiets.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 6 april 2007 @ 10.15 uur

 9. @5 C. Harms

  Een aardig stukje, dat U daar plaatst. Men (de geleerden en anderen) ziet alleen één ding over het hoofd: De Natuur rooit het wel, de vraag is alléén maar of hetzelfde geldt voor (de meerderheid van) Homo Sapiens, en een aantal andere soorten.

  In de geschiedenis van de aarde zijn er al een paar keer zogenaamde Extinction Level Events voorgekomen, waarna 99% van alle voorkomende soorten verdwenen was (dat is ongeveer gelijk aan het percentage soorten dat wij níet kennen…). Zo was er de meteoriet die de dinosaurussen (waarschijnlijk) heeft uitgeroeid, en een aantal milennia geleden de laatste ijstijd (waarvan er trouwens wéér een op stapel staat, een gegeven dat óók de oorzaak zou kunnen zijn van de veranderingen in het klimaat). En tóch lopen wij hier nu rond. ‘Achteruitgang van de Natuur’ is derhalve nogal subjectief, ‘verandering’ is beter. Of het een sléchte zaak is, moet zich uitwijzen denk ik.

  Persoonlijk ben ik van mening dat de mensheid als soort alléén maar kans heeft op overleven als we onder andere Mars gaan koloniseren, want de meteoor of komeet die ál het leven op aarde zal wegvagen, is onderweg, de vraag is alleen van waar hij komt, en wanneer hij aankomt. Risicospreiding dus.

  (De zaken die ik genoemd heb, zijn op het net na te lezen, onder andere via NASA, MIT, NGC, en nog wat andere pagina’s. Aardig in dit kader is het boek ‘On the origin of species’ van Charles Darwin, dat op http://www.gutenberg.org te vinden is.)

  Maar het blijft gek dat de mensheid het ‘survival of the fittest’ principe niet kán of wíl accepteren als het om haarzelf gaat, álles is ten slotte eindig, zelfs de levensduur van het Universum…

  Reactie door Maurice — vrijdag 6 april 2007 @ 10.19 uur

 10. Is altijd wel mooi zo’n kerk, hoewel ik er niet in geloof bezoek ik dergelijke historische kerken met enige regelmaat.

  Leuke verhandeling C. Harms. Het is natuurlijk fantastisch dat we het water zo onder controle hebben, aangezien Nederland enkele duizenden jaren geleden grotendeels al onder water stond.

  Reactie door Gaudoin — vrijdag 6 april 2007 @ 10.37 uur

 11. Sinds de Spanjaarden de Arabieren uit Spanje verdreven hebben zijn er kerken om de moskeeen in Spanje gebouwd.

  Reactie door Gerrit (die andere) — vrijdag 6 april 2007 @ 11.25 uur

 12. Fijne Paasdagen allemaaal!

  Reactie door maria — vrijdag 6 april 2007 @ 12.32 uur

 13. ZALIG PASEN

  Op mijn kleuterschool – Kindervreugd – in ‘s-Hertogenbosch, was mijn juffrouw een heuse zuster. Zuster Victoire heette ze. Een echte kinderjuf met normbesef, je kent ze wel. ‘s ochtends op de knietjes een gebedje voor in de klas. De kinderen kregen met pasen een kaartje toegestuurd. Daarop stond: Zalig pasen. Hoewel er strenge regels waren, denk ik met plezier terug aan deze tijd (1968-1971). Rust, bezinning en vreugdeervaring. Waar kom je die combinatie vandaag de dag nog tegen? Laat staan dat je het een ander toewenst!

  Ik wens jullie allen een zalig pasen. Met of zonder ei.

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 6 april 2007 @ 13.39 uur

 14. Ik luister naar de mooie uitvoering van de Mattheus Passion op Ned. 2
  Goede Vrijdag… om 15.00u was het zover…
  “Het is volbracht”.
  De laatste woorden aan het Kruis van Hem die mijn Held is.

  Maar wat is dan volbracht?
  We zullen nog door moeten, dwars door de jungle van leugen en bedrog, manipulatie, ontreddering, moord -en doodslag. Maar door Christus gloort het Licht aan de Horizon en Zijn onzichtbare Hand voert ons naar Huis. Verder, steeds verder optrekkende… back to future. Onze toekomst in herinnering brengende. We hebben het geweten. We moesten het zonodig ZELF uitmaken! En zie de werken van de mens…
  Dit was het werk van God in de Mensenzoon:
  “Vader, vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen.”
  Het is volbracht! Als de verloren ‘zonen’ kunnen we Thuis komen. Er wordt op ons met smacht gewacht…
  De Weg is niet moeilijk te vinden. Hijzelf brengt ons naar Huis. Want Hij Is De Weg.

  ZALIG PASEN

  ZALIG PASEN

  Reactie door Gloria — vrijdag 6 april 2007 @ 14.47 uur

 15. @14 PS

  Nou ja, als het er dan toch 2x staat, laat ik er dan 3x van maken. In het teken van de heilige Drie-Eenheid: Vader, Zoon, heilige Geest.

  ZALIG PASEN

  Reactie door Gloria — vrijdag 6 april 2007 @ 14.54 uur

 16. @ Gerrit (die andere) (11):

  Dat is waar, Gerrit. Zelfs zijn kerken gebouwd IN moskeeën, zoals in Córdoba! Had ik even niet aan gedacht. Dus tóch Córdoba?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 6 april 2007 @ 14.59 uur

 17. Prachtig he Gloria, de Mattheus Passion? Het raakt me elke keer, als ik die hoor. De Johannes Passion trouwens ook. Ik ben niet gelovig opgevoed maar ik geloof wel in Jezus. Ik geloof dat hij heeft bestaan en een zeer goed en inspirerend mens was, met veel volgelingen. Een geweldloze vrijheidsstrijder voor de onderdrukten van de romeinen, niet alleen joden maar alle onderdrukte volken op die plaats en tijd.

  Prettige Paasdagen toegewenst aan iedereen.

  Reactie door Ellen — vrijdag 6 april 2007 @ 15.25 uur

 18. @14,15,17

  Ik heb net ook naar Ned 2 zitten kijken/luisteren. Ondertussen in de bijbel bladerend om de tekst te volgen.
  Ik ben dan wel atheist, maar voor Bach mag je me midden in de nacht wakker maken, en als er meer mensen de vier evangelien tot op de letter zouden naleven, zou de wereld een stuk fijner zijn om in te leven.

  Prettige paasdagen!

  Reactie door Jan-Willem — vrijdag 6 april 2007 @ 16.03 uur

 19. ik vind die kappen eng, doet me heel ergens anders aan denken.

  en wat de passie betreft, luister eens naar arvo pärt. hoewel ik bach ook mooi vind hoor.

  Reactie door marga — vrijdag 6 april 2007 @ 17.27 uur

 20. @ 11 en 16

  Ik wil even bevestigen dat het inderdaad de Mesquita-kathedraal in Córdoba is.

  Reactie door Peter — vrijdag 6 april 2007 @ 17.48 uur

 21. Ik post hier nu een aantal dagen op dit weblog.
  Wat mij verbaast is dit: Iemand start een weblog en verbind er zijn/haar naam aan. Voorts schrijft die persoon een stukje waarop een ieder kan reageren. Dan gebeurt er………helemaal niets meer, maw het stukje bloed dood. Een weblog als deze heeft dus als doel het afreageren van je frustraties verder niets. Ik vind dat een gemiste kans van degene die een weblog op het net zet, het is mi (zeker wanneer de plaatser van de stukjes een politiek ambt vervult)een uitstekende mogelijkheid om in discussie te treden met de mensen die reageren. Ik vraag me dus af waarom de schrijver van deze stukjes zich niet bemoeit met de reacties op zijn stukjes. Ik heb begrepen dat er iemand de geplaatste stukjes beoordeelt, ik doe daarom een beroep op deze persoon om zich eens te laten zien met een antwoord.
  Voorts vind ik het erg jammer dat er een aantal personen die hier hun ei kwijt willen en kunnen, dit doen door andere reagerenden op de persoon aan te vallen hetgeen mi erg primitief is.
  Ik wacht een antwoord af en anders hou ik het hier voor gezien omdat ik dit log dan niet meer serieus kan nemen.

  Reactie door Frans — vrijdag 6 april 2007 @ 18.15 uur

 22. Frans — vrijdag 6 april 2007 @ 18.15

  Dit weblog is een voorproefje op wat we krijgen als de SP aan de macht komt.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 18.24 uur

 23. Off Topic: De Polen komen…
  http://www.nos.nl/nos/artikelen/2007/04/art0.html

  Waarom niet EERST Polen zelf ontwikkelen alvorens de grenzen te openen…nu krijg je BrainDrain en sociale dumping…

  Reactie door Dirk — vrijdag 6 april 2007 @ 18.59 uur

 24. #

  Frans — vrijdag 6 april 2007 @ 18.15

  Dit weblog is een voorproefje op wat we krijgen als de SP aan de macht komt.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 18.24
  #

  Ik ben een positief ingesteld mens Mevr./Hr.Harms :)

  Reactie door Frans — vrijdag 6 april 2007 @ 19.52 uur

 25. Gloria :

  “Vader vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.”

  Ook deze zin was één van de laatste die de zoon van God op aarde sprak aan het kruis.

  Reactie door Gonda — vrijdag 6 april 2007 @ 20.30 uur

 26. Frans — vrijdag 6 april 2007 @ 19.52

  Wij misschien wel, maar een aantal hier niet.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 20.32 uur

 27. @Frans.Niet afhaken Frans,de laatste tijd is het een beetje een rommeltje.dit komt mede door het gewraakte artikel in de Telegraaf.veel nieuwe namen en dat is altijd aftasten.Ik heet jou alsnog hartenlijk welkom.In de hoop dat je een stuwende kracht zult zijn.

  Reactie door rafstal — vrijdag 6 april 2007 @ 20.47 uur

 28. MADELIEF

  Ik heb deze week niets van Madelief vernomen. Is ze al lang weg? Ik mis haar positieve instelling in zaken en kijk op het leven. Er wordt zo ontzettend negatief gedaan op de weblog deze week dat ik wel wat zonnestraaltjes kan gebruiken!

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 6 april 2007 @ 21.28 uur

 29. Ik heb ook geluistd naar de Mattheus Passion, niet op nederland 2 maar heb er C.D.’tjes van.
  En Gloria, Jesus Christus heeft ook toen hij aan het kruis hing: Vader, mijn Vader, waarom heeft Gij mij verlaten.

  Wie is om 15.00 uur heden middag even stil geweest!?

  Wie heeft het vlees niet kunnen laten staan?

  En Waarom discrimineerd de Paus nog steeds de VROUW?

  Reactie door Els — vrijdag 6 april 2007 @ 21.33 uur

 30. @21 Frans — vrijdag 6 april 2007 @ 18.15,

  Ja, het is hier soms een beetje dode boel maar soms is er ook aardig discussie. Het meer de bedoeling dat de bezoekers in discussie gaan met elkaar dan met Jan volgens mij.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 6 april 2007 @ 21.39 uur

 31. In naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, en mijn Moeder die 25 Maart gelukkig gestorven is; een Zalig Pasen toegewenst.

  Reactie door Els — vrijdag 6 april 2007 @ 21.40 uur

 32. Met gelukkig wordt bedoeld als, geen pijn meer heeft(kanker). Het is goed zo. Ze is in haar slaap stiletjes heen gegaan.

  Reactie door Els — vrijdag 6 april 2007 @ 21.43 uur

 33. Hallo Jan, mag ik je middels deze weg een url van mijn site doorgeven te weten; http://www.pablodejong.web-log.nl Daarop kun je alle verrichtingen volgen van 2 jonge (allebei de 21 nog niet gepasseerd) politiek geinteresseerden die de lokale politiek van Breda op de kop zetten en dat nog meer gaan doen! Zeker de moeite waard om te bekijken, de site staat op plek 22 van de meest gewaardeerde websites in Nederland. Daarbij moet ik aantekenen dat de landelijke website van de SP op plaats 6 staat. Vr.groeten, Pablo de Jong-Breda

  Reactie door Pablo de Jong — vrijdag 6 april 2007 @ 22.02 uur

 34. Een ieder beleeft het geloof op zijn eigen manier. Zolang de mens op deze aarde rondloopt zijn er heel wat geloven ontstaan.
  Ook heidenen hadden een geloof. Het woord heiden heb ik altijd misplaatst gevonden.
  De germaanse goden voldeden ook in hun tijd.
  Het joodse geloof is ook zeer oud. De verandering kwam toen Jezus Christus (hij was ook een jood) in opstand kwam tegen de wantoestanden in het joodse geloof, wat hij met de dood moest bekopen.
  Voor mij was hij de eerste socialist op aarde. Hieruit is het Christendom geboren, ook in die kerk zijn wantoestanden ontstaan, hiertegen kwam Luther in opstand met het gevolg de Reformatie. Ik denk dat wij aan een nieuw geloof toezijn, als ik de kerk van vandaag bekijk. In het verleden gingen de kerkelijke opstandelingen aan het kruis of de brandstapel op. Zo heftig zal het wel niet meer worden, ik sta altijd erg wantrouwend tegenover hen, die het ware geloof verkondigen en zij die, de Germaanse feestdagen ingepikt hebben.
  Laten wij vandaag Pasen vieren in de ware betekenis van het woord.
  Een vrolijk Paasfeest gewenst, omdat hij gestorven is voor een betere wereld. Alleen ik kan er niet vrolijk van worden.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 6 april 2007 @ 22.08 uur

 35. @ 32. Reactie door Els — vrijdag 6 april 2007 @ 21.43

  Leef met je méé, Els !

  Reactie door franslj — vrijdag 6 april 2007 @ 22.27 uur

 36. @ 34. Reactie door d’olle Henk — vrijdag 6 april 2007 @ 22.08

  Juist, d’olle Henk…niet echt iets om vrolijk van te worden.
  Velen vinden de Mattheus Passion “schitterend” om de uitvoering te zien, te beluisteren, te beleven. Prima hoor !

  Velen, waaronder ik, vinden het maar “niets” en wat mij betreft, komt dat mede door het “verplicht” stil moeten zijn in mijn jeugd, als m’n ouders ernaar luisterden.

  Ik vertrok dan voor uren en ging aan de wandel door de velden en de opbloeiende natuur.

  Ik vraag me ook vandaag nog steeds af, wát er zo “mooi” is aan het cultiveren van het lijden en sterven van Jezus, terwijl we dagelijks zien hoe verdeeld de wereld is.

  Tijdens het nieuws zag ik Balkenende en Rouvoet voorbij komen en ze zeiden nog iets…weet niet meer wát en verder leek de nieuwslezer te willen zeggen; Goede vrijdag én de Mattheus Passion moet je beleven !

  Ik gun ieder de kracht, die iemand uit Pasen haalt en tevens allen, die het op een andere (religieuze) wijze nodig hebben.

  Reactie door franslj — vrijdag 6 april 2007 @ 22.40 uur

 37. Het ‘gevoel’ dat ik bij Bach krijg is Somber. Het doet me dan ook geen goed.

  Reactie door Lisette — vrijdag 6 april 2007 @ 22.55 uur

 38. @Els.Sterkte en kracht toegewenst.

  Reactie door rafstal — vrijdag 6 april 2007 @ 23.23 uur

 39. @31 Els

  Dat is allemaal nog kersvers, Els. Het zal niet gemakelijk voor je zijn. Van mijn moeder is nu 2 jaar geleden en ik mis haar dagelijks. Els, ik wens je sterkte toe!

  Reactie door Gloria — vrijdag 6 april 2007 @ 23.47 uur

 40. @39 PS

  Met 2 k’s natuurlijk!

  Reactie door Gloria — vrijdag 6 april 2007 @ 23.48 uur

 41. @34 d’olle Henk

  Hallo Henk, alles goed?
  Wel jammer dat je religies alleen van de buitenkant hebt geobserveerd. Dan wordt alles een ratjetoe van dezelfde pot nat en ‘socialiseer’ je de Goddelijke Missie weg middels je socialistische verve. Dat laatste niets mis mee hoor! Alleen hiermee doe je de totale werkelijkheid van Zijn Komst naar de Aarde binnen het Jodendom tekort. Het dieper schouwen in deze hele ‘materie’ is van levensbelang. Geloven komt je niet aanwaaien. Het is een werkwoord, dat van weerskanten onderhouden en gevoed moet worden. Hiermee doel ik niet op de van buitenaf ingepredikte waarheden van dominees en pastoors in de wel of niet prachtige kerken en kathedralen. Integendeel! Juist door je heel persoonlijk naarbinnen te ‘bewegen’ ontmoet je het gevoel van onderscheid en laat Christus je zien wie Hij werkelijk is.
  Amazing!

  En ja, dan kan ik zeggen dat ik vanwege het effect van geloven socialistisch stem en bij de SP de meeste aansluiting vind.

  Reactie door Gloria — zaterdag 7 april 2007 @ 2.45 uur

 42. @ 41 Gloria d’olle Henk

  Ik geloof dat de aarde rond is alhoewel ik dit niet kan bewijzen.

  Ook bij geloof speelt ratio een belangrijke rol, waarom hebben jullie voor het christelijk geloof gekozen en niet bijvoorbeeld de islam of het boeddhisme ?.

  Het boeddhisme bijvoorbeeld is toch veel menselijker.

  Reactie door ACE — zaterdag 7 april 2007 @ 12.10 uur

 43. Gloria en andere Matthaeuspassion-liefhebbers:

  Allereerst, goede middag en een ZALIG Pasen gewenst!

  Afgelopen zaterdag 31 maart heb ik die beluisterd in de St. Janskathedraal te ‘s-Hertogenbosch. Dit was de tweede keer dat ik een uitvoering live mocht beluisteren.

  Er moet me echter een ding van het hart: ik hoor liever de beide opnamen die ik ervan heb want, wat me telkens weer opvalt is dat, zeker in de St. Jan, de akoestiek eigenlijk totaal ongeschikt is voor dit soort werken: een veel te lange nagalmtijd, waardoor alles tot een heel erg vervormde klankenbrij wordt gereduceerd, waardoor bijv. de verstaanbaarheid heel slecht is en – door allerlei akoestische eigenaardigheden?? – bij tijd en wijlen de zuiverheid zelfs in het geding lijkt.

  Jammer van zo’n indringend werk, maar die indringendheid ervaar ik, zoals gezegd, eerder met mijn opnamen.

  Hartelijk groeten van

  Harrie V.

  Harrie V.

  Ik vraag mij af of Bach dit werk wel bedoeld heeft voor zulke grote,galmende ruimtes en of daarnaar onderzoek is gedaan.
  Ik in ieder geval ben er zeker van dat de Matheus en soortgelijke werken veel beter af zijn in een normale concertzaal of schouwburg.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 7 april 2007 @ 13.23 uur

 44. Ik vind het vreemd,maar ook mooi dat er op een site van een politieke partij wordt gereageerd op de Mattheus Passion.Ik heb er ook,zoals elk jaar, naar gekeken en vind het prachtig,maar wel een lange zit.Iedereen die dit leest: goede,zalige of gezegende Paasdagen toegewenst(doorhalen wat niet van toepassing is)

  Reactie door henk — zaterdag 7 april 2007 @ 14.22 uur

 45. @42 ACE

  Nou, noem jij dat maar menselijker. Van karma op karma mensen laten zwemmen in de diepe oneindige oceaan naar het Nirvana?
  Er is EEN way out… dat is Goddelijker!

  So what of de Aarde rond is. Mensen worden hier vierkant besodemieterd, uitgebuit en vernederd door de geldgod.

  Reactie door Gloria — zaterdag 7 april 2007 @ 15.07 uur

 46. Hoi Jan Marijnissen (en iedereen hier die van hoge cultuur houdt),

  Vanavond start de prachtfilmreeks Trois Couleurs – Blue, Blanc, Rouge op televisie (23.30u, Canvas). Een aanrader. Tijdens de campagne voor de Prov. Staten verkiezingen hebben we elkaar even gesproken, over onder andere cultuur en film, en toen noemde ik deze trilogie ook (net als Le Mépris van Godard). Toen ik zag dat Trois Couleurs op Belgie 2 wordt uitgezonden, kon ik me niet inhouden, ook al is het hier natuurlijk geen filmrubriek :D Maar omdat jij cultuur en film een warm hart toedraagt, net als veel vaste bezoekers van je weblog volgens mij, waag ik het er toch maar op.

  De thema’s van Bleu, Blanc en Rouge zijn gebaseerd op de Franse Revolutie: Liberté, Égalité, Fraternité. Het gaat mij vooral om Rouge. Een absoluut meesterwerk. Bleu heb ik niet gezien, geef ik toe, maar schijnt ook heel goed te zijn, Blanc is de minste van de drie maar nog steeds goed, vrij grappig is die, zeker geen tijdsverspilling.

  Rouge (over twee weken te zien) heeft als thema Broederschap, en het menselijke verlangen naar (lots)verbondenheid. Maar het gaat ook over de moraal en de complexiteit van de moderne maatschappij. Dit alles brengt de maker, Kieslowski, op een adembenemende manier, zowel visueel als inhoudelijk. Waar ik erg van hou bij films is als ze accumulerend zijn, er wordt iets langzaamaan, subtiel opgebouwd en aan het eind ben je helemaal overrompeld van hoe meesterlijk het in elkaar zit. Dit geldt ook voor de karakterontwikkeling. Het beste is om de film op te nemen, je ontdekt er steeds weer iets nieuws in, omdat het zo gelaagd is en zo filosofisch. Sommige critici zien er een religieuze film in, waarin één van de karakters symbool staat voor een bijbels figuur, ik zal niet zeggen welke (niet Jezus trouwens). Ik zag dat destijds niet zo, maar ga zeker weer kijken (en opnemen) dus misschien zie ik dingen nu anders.

  Maar vanavond dus Bleu, met als thema: vrijheid. Schijnt ook een schitterende film te zijn, en wat erin naar voren komt is dat vrijheid zonder geluk en hoop geen vrijheid kan zijn. Ik ben erg benieuwd naar deze film. Er schijnen ook verwijzingen naar de bijbel in te zitten (1 Corinthiërs 13). Alle drie de films zitten vol met symboliek en ook de kleur van de film komt in veel beelden voor. Dit klinkt gekunsteld, maar werkt heel goed vind ik. Aan het eind van Rouge komen alle films tezamen, dus het is het beste om alle delen te zien.

  Na het politieke gesteggel over je interview is dit een mooie manier om je lekker helemaal te verliezen in kunst. Echt een aanrader voor jou en je gezin, en voor iedereen die van goede films houdt.

  Zouden de politieke stromingen liberalisme en socialisme hier trouwens hun kleur vandaan hebben gehaald? Uit de Franse vlag en Franse revolutie? Interessant vind ik dat. Deze films gaan daar trouwens niet over (politiek), maar dus meer over relaties tussen mensen.

  http://www.imdb.com/title/tt0108394/

  Reactie door Ellen — zaterdag 7 april 2007 @ 16.56 uur

 47. @41 Gloria.

  Wat religie precies inhoud is zo flexibel als een loden deur. Eerlijk gezegd, en als ik zeg eerlijk gezegd dan meen ik het, vind ik de kerkgeschiedenis veel belangrijker.
  Die geschiedenis geeft weer hoe de mens omgaat met zijn geloof en hoe anderen misbruik ervan maken. Op internet vind je tegenwoordig heel wat uitleg zoals,
  http://www.thidee.nl/start.htm
  Ook een uitleg wat spreekt voor een ieder.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Christendom.mht
  Ook in het maandblad voor veteranen las ik deze ochtend een artikel van Aalmoezenier René Heinrichs:”Wereld wordt bedreigd door machthebbers’
  René Heinrichs was in 2004 aalmoezenier bij de luchtmacht op vliegbasis Tallil in het zuiden van Irak. Hij is boos op de Nederlandse regering die volgens hem met verkeerde motivatie troepen naar Irak heeft gestuurd en daarmee militairen en hun gezinnen onnodig veel verdriet heeft gedaan.
  De aalmoezenier heeft zijn eigen missie: werken aan vrede.
  Wat heeft het één met het andere te maken?
  Geloof is gebaseerd op eerlijkheid, wanneer die basis onderuit gehaald wordt dan krijg je te maken met een zooitje wat nu in Den Haag zit. Dat probeert christelijk over te komen en spreekt over normen en waarden zoals figuren hel en verdoemenis van de kansel schreeuwden. Echt Gloria in de religie
  behoef je niet zo diep te gaan, het is zo eenvoudig uit te leggen dat ik het onbegrijpelijk vind dat je mensen hebt, die afstuderen in de theologie.
  Verder gaat het met de oude Henk prima, bedankt voor jouw vraag.
  d’olle Henk.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 7 april 2007 @ 17.16 uur

 48. 21. Frans.

  Er bestaat een andere site van de SP waar je kunt reageren op stellingen gedeponeerd door SP Tweede Kamerleden etc. Daar krijg je dus wel reactie. Ook deze site is voor eenieder toegankelijk.

  Reactie door Henny — zaterdag 7 april 2007 @ 17.16 uur

 49. @ 45 Gloria

  Dat de aarde rond is, is zowat mijn enige geloof.

  Bedoel je met mensen besodemieteren ; condooms verbrandpartijtjes in Afrika.

  Goddelijk is vergankelijk.

  Reactie door ACE — zaterdag 7 april 2007 @ 21.27 uur

 50. Heel veel sterkte Els, ik weet wat je doormaakt. Ik wens je kracht toe!

  Reactie door Irma — zaterdag 7 april 2007 @ 22.22 uur

 51. @49 ACE

  Voor mij nu even geen politiek weblog, ACE. Op deze reactie na neem ik even time out.
  Pasen heeft voor mij een bijzondere lading. Nogal logisch als je gelooft in Jezus Christus. Zonder Pasen was er geen Verlossing geweest.
  Die verlossing ervaar ik dagelijks…

  Dat de Aarde rond is moge toch heel bijzonder zijn. Het valt mij op dat alles in het heelal rond is. We zien geen vierkante planeten. Er is dus niets hoekigs in het heelal neem ik dan maar even aan.
  Heb je de Bijbel weleens gelezen, ACE? Wat mij daar opvalt bij Openbaring hoofdstuk 21 is dat -”de heilige stad die van God uit de hemel naar beneden kwam”- vierkant is. In de vorm van een kubus. En ook al is dit deel van de Bijbel zeer symbolisch en vanuit het visioen van Johannes geschreven dan nog blijft het opzienbarend dat hier specifiek over het vierkante verschijnsel (heilige stad) geschreven is.
  Misschien kan een wiskundige mij uitleggen of een vierkant een speciale betekenis heeft?

  Nou ja ACE, zo je reacties te lezen is dit waarschijnlijk energieverspilling van mijn kant dus ik zal erover ophouden.
  Zou wel handig zijn als jij wat duidelijker je zaken omschreef, want wat bedoel met “condooms verbrandpartijtjes in Afrika?” Heeft dit iets met de kerk te maken? ACE, verbind Jezus niet automatisch met het instituut kerk. En wat bedoel je met: “Goddelijk is vergankelijk”?

  Communicatie is belangrijk. Zomaar 3 zinnen neerzetten is gemakkelijk maar het zegt mij niets. We moeten het hier alleen doen met woorden en ik heb geen zin in raadseltjes. Hopelijk neem je nog de moeite om het mij duidelijk te maken?
  Tot later ACE! Eerst nu even feest vieren en Paasmaaltijd houden met mijn familie/kinderen. Goede dagen voor jou en je familie.

  Reactie door Gloria — zondag 8 april 2007 @ 1.45 uur

 52. @43 Harrie V

  Jammer van die akoustiek in de St. Jan.
  Misschien idd beter in een concertzaal of schouwburg.
  Zalig Pasen Harrie!

  @47 d’olle Henk

  Best interessant die Kerkgeschiedenis. Maar meer ben ik geinteresseerd in wat het geloof met mij doet in het hier en nu. Als ik naar mensen kijk en vooral o.a. naar politiek Den Haag dan zou ik niet gemakkelijk kunnen geloven. Gelukkig was ik zo eigenzinnig om het ZELF te onderzoeken. En zo heb ik veel onderzocht en het goede behouden. Met christenen heb ik niet zoveel, met Jezus des te meer! Het spoor wat christenen door de geschiedenis heen hebben getrokken vind ik beschamend en ik maak mij daar heel druk over, zoals je weet.
  Je schreef over de aalmoezenier. Lieve Henk, ik begrijp daar niets van! Hoe kan je meetrekken met oorlogstroepen in uniform en nog trots zijn op lintjes op de mouw…
  Tussen soldaten verkeren die bereid zijn om iemand dood te schieten en ze daarna geestelijk te ondersteunen?? Hoe? Met Jezus?
  Zo kan ie wel weer! Begrijp mij goed Henk, juist door Jezus heb ik NIETS met wapengekletter. Ik heb groot respect voor dienstweigeraars en allen die weigeren zich schuldig te maken aan moord.
  Hilarisch dat de Christen Unie Middelkoop levert. Om te schamen! Vandaar… ik heb niet veel met christenen.
  Dag Henk. Nogmaals: voor jou en iedereen: Zalig Pasen.

  Reactie door Gloria — zondag 8 april 2007 @ 2.23 uur

 53. PASEN kan een vreugdevol feest zijn.
  Ná de ‘dood’ de ‘overwinning’ te ontdekken is
  het ópstaan en wákker worden in de ‘geest’
  waarin we ons verbonden weten.
  Dan zijn geen woorden meer nodig om elkaar in
  die essentie tegen te komen en te ontdekken,
  dat je de ánder eigenlijk al een leven lang
  kent.
  Met optimisme proberen opbouwend vorm te geven aan dit aardse bestaan mogen wij ons
  laten bezielen vanuit een alles overwinnende
  kracht die kan verbinden wat niet gescheiden
  behoeft te zijn.
  Het zoeken naar het volmaakte wordt ónvoor-
  waardelijk gevoed met verbondenheid die ieder
  zich deelachtig kan maken door goed- en wel-
  willendheid.
  Wij allen kunnen trachten, uit een heilloze
  hel hollend, proberen die ‘wederopstanding’
  ‘in dié geest’ deelachtig te worden!
  Héb goede moed en ondanks álles:
  VROLIJK PASEN !

  Reactie door Madelief — zondag 8 april 2007 @ 8.57 uur

 54. ERIK Sc, ja die ‘verbouwing’ duurde een aantal weekjes en aansluitend vertrok ik ook.
  Ook volgende week word ik nog in beslag geno-
  men door het voorbeeld wat Els zo duidelijk
  beschreef, en ook aangetrouwde familie van mij overkwam en uiteraard álles wat daar om-
  heen extra aandacht nodig heeft.
  Jouw behuizing zal hier en daar vast ook nog
  wat onwennig zijn, en ook wij zullen weldra
  onze draai weer gevonden hebben!
  Grappig jouw beschrijving over Bardolino,
  waar ook ik ooit deelnam, op uitnodiging van,
  aan een bbq en er x jaren terug een heel ge-
  zellige dág beleefde, in de zeker nog ouder-
  wetse gedisciplineerde omgangsvorm en in een
  tijd waarbij van ‘intimidatie’ nog lang geen sprake was! Goeie ouwe tijd! Groet, Madelief.
  (P.S. overigens bedánkt, attent van jou)

  Reactie door Madelief — zondag 8 april 2007 @ 11.04 uur

 55. @ 51 Gloria

  Je hebt gelijk Gloria. Op mijn standpunten kom ik later nog wel een keer terug.

  Ik wens je een innemend en betekenisvol Pasen toe. Jij hebt het zeker verdiend.

  Reactie door ACE — zondag 8 april 2007 @ 12.59 uur

 56. @53 Madelief,

  Hallo, goed jou hier weer te zien.
  Begon me al zorgen te maken dat er iets ernstigs aan de hand was, maar gelukkig ben je nog onder ons.
  Ook voor jou “speciaal van mij” een goede Pasen gewenst.
  Groeten van deze ouwe bok voor jou en de jouwe.
  Bijdehandje.

  Reactie door bijdehandje — zondag 8 april 2007 @ 16.00 uur

 57. @56 Ha ouwe makker, zo te lezen, lijkt het ge
  lukkig prima met je te gaan, fijn zo…..na
  zo’n griepvolle winter, ondanks de ‘warmte’.
  Ja, er was wel wat ernstigs, maar deze keer
  niet hiér in huis, elders! Ik schreef daar al
  een keer gecamoufleerd over! Drukke week ach-
  ter de rug, zoals zovelen in dezelfde omstan-
  digheden en nog één voor de boeg, en daarna
  lees ik weer geregelder mee! Heb dus ook de
  media niét op de voet kunnen volgen.
  ‘k Heb nog een leuke trouwens:
  vanaf 2013 de paspoorten om de 4 jaar ver-
  lengen en de winst naar DE ZORG sluizen!
  Dát zou ons, dán hoogbejaard, nog een ver-
  diende thuishulp kunnen opleveren….én ie-
  dereen betaalt dan daaraan mee!
  Overigens, al ga ik géén huis kópen, ik dien
  wel een piepkleintje tijdig op te leveren,
  vandaar, de dámes hier kunnen er om de beurt
  over meepraten, got it? Fijne dagen verder
  en schrijf maar weer verder aan zaken die ik
  dan niet verder aanroeren hoef, bedankt!
  Hartelijke groeten weer aan allen die hier
  af en toe iets ‘intermenselijks’ tegenkomen
  en….reken maar dat de SP over niét geringe
  tijd weer in de lift zit, réken ik ook op!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 8 april 2007 @ 17.04 uur

 58. 1. Correctie De stad waar ik de processie indrukwekkend vond was natuurlijk niet Merida maar Caceres, haal die twee iedere keer door elkaar.

  Els ik wens je veel sterkte soms kan de dood ook een bevrijding zijn al zal het verdriet er niet altijd minder om zijn.

  Verder heb ik niet zoveel met geloof en de kerk. Ik geloof in de mens ben geen agnost noch atheist ik denk meer humanist.
  Wel moet ik zeggen dat de geschiedenis van het geloof heel veel mooie gebouwen heeft nagelaten. Al was de armoede nog zo groot de met goudbrokaat versierde gebouwen, kerken en kathedralen kwamen er toch wel. Iedereen heeft het hier altijd over de VOC mentaliteit
  maar die heerste niet alleen bij overheden.
  Desondanks wens ik iedereen fijne dagen en doe dat iedere dag van het jaar.

  Reactie door Henny — maandag 9 april 2007 @ 8.00 uur

 59. Wat is dit? De Ku Klux Klan in zwarte gewaden?

  Reactie door natte theedoek — maandag 9 april 2007 @ 9.34 uur

 60. Pasen, de kruisening van Jezus en de exodus van de Joden uit Egypte. Eastern and Pass over.
  Dat juist dit jaar in diverse godsdiensten Pasen samen valt.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 9 april 2007 @ 13.48 uur

 61. @ 60

  Ja dat zeg ik, gewoon de KKK, ze hoeven alleen dat kruis nog maar in de fik te zetten en klaar is kees.

  Reactie door natte theedoek — maandag 9 april 2007 @ 14.02 uur

 62. Wankel geloof

  April heeft iets van tere overvloed.
  van vloeibaar groen, reeds druppelend uit de dop,
  maar in de bloemen, wakend in de knop
  hoor ik het pompen van stuwend bloed.

  Mijn tuin vangt zonlicht, schuw en bleek en wit,
  dat tuimelt van de takken van de berk
  totdat het valt, gezeefd als in een kerk,
  alsof er toch iets goddelijks in zit.

  Zo denk ik vaak, alleen of met mijn vrouw,
  als ik het jonge, weke onkruid wied
  en onderwijl een wereldbeeld ontvouw,

  dat uitmondt in het laag gehouden lied
  dat mensen zingen die in diepe rouw
  op weg zijn naar een hooggestemd verdriet.

  (Frans Hoppenbrouwers, Uit: Calendarium Poeticum, sun, Nijmegen, 1998)

  Reactie door Elsemie — maandag 9 april 2007 @ 16.24 uur

 63. Ik liep paaszaterdag door de Fluwelengrot in Valkenburg, onder begeleiding van een deskundige gids. Boven ons 20 meter dikke laag mergel en onder ons nog eens 20 tot 25 meter dikke laag mergel. 12 Graden celsius, luchtvochtigheid van ongeveer 90 %.

  Hij, de gids, vertelde over een in mergel uitgehouwen dinosaurus, die 80 miljoen jaar geleden hier huisde. Limburg was toen zee …lag aan de zee.

  80 Miljoen jaar geleden ging het door m’n hoofd…en wij maken ons druk over iemand, die, pakweg, 2000 jaar geleden leefde en een sociale en menselijke maatschappij predikte. En anderen, die beweren dat het weer iemand anders was, die ongeveer hetzelfde predikte.

  Wat zijn wij toch nietige wezens, dacht ik, 25 meter diep in een mergelgang en wat maken die nietige wezens toch een hoop drukte.

  Terug in het daglicht werd ik weer opgenomen in de wérkelijkheid van alle dag.

  Reactie door franslj — maandag 9 april 2007 @ 19.24 uur