Wouter Bos en de SP

Wouter Bos heeft een artikel geschreven naar aanleiding van de kritiek die hij van binnenuit zijn partij ondervindt. Het slot van het stuk is geheel gewijd aan de SP.

(…)

Mijn derde prioriteit is ten slotte een pleidooi voor zelfvertrouwen. Daar ontbreekt het schromelijk aan. Het zal zeker te maken hebben met de omschakeling van oppositie naar regeren en met de polarisatie van het politieke debat waarin compromissen snel aan kritiek onderhevig zijn. Maar het heeft zeker ook te maken met de opkomst van de SP. Dat is ook niet niks. Maar één ding weet ik zeker: als we met zijn allen als konijntjes in de koplampen van de SP gaan zitten staren en bij elke beslissing of elk dilemma ons gaan afvragen of daardoor misschien mensen voor de SP gaan kiezen, zal het alleen maar verder bergaf gaan.
Tegenover die hopeloze bangigheid kies ik voor zelfvertrouwen, assertiviteit en normalisering van onze verhouding tot de SP. Dat betekent allereerst het onderkennen van de verwantschap. Plus de erkenning van het feit dat wat we ook denken van het ‘nee’-karakter van de SP, proteststemmen beter aan de linkerzijde terecht kunnen komen dan aan de rechterzijde.

Normalisering betekent ook dat we de SP nadrukkelijk moeten uitnodigen bestuurlijk samen te werken. Het is in dat opzicht jammer dat de SP uiteindelijk in geen enkel provinciaal bestuur is terecht gekomen; iets waar, voorzover ik het kan inschatten, uiteindelijk alle partijen schuld aan hebben.
Normalisering betekent natuurlijk ook dat we niet naïef moeten zijn. De SP ziet echt de VVD of het CDA niet als haar grootste concurrent maar ons. Dat is allemaal niet erg, maar vraagt wel enige volwassenheid in hoe we met elkaar omgaan. Daar hoort ook bij dat we elkaar niet sparen in het debat. De afgelopen jaren maakten we de fout het debat met de SP onvoldoende te zoeken. Die fout maken we niet nog een keer. We zijn geen SP en we worden geen SP. Wij moeten geloven in eigen kracht en staan voor onze principes. En juist rond solidariteit maken we heel andere keuzen. Ons verhaal is een verhaal waarbij solidariteit mensen sterker maakt, waarbij niet alle heil van staatsingrijpen wordt verwacht, waarbij solidariteit ook internationaal betekenis heeft en waarbij gevestigde belangen soms ter discussie moeten worden gesteld om solidariteit in de toekomst te kunnen borgen.
Bij de SP is solidariteit te vaak een verhaal dat mensen afhankelijk houdt, waar te veel verwacht wordt van de overheid, waarbij te nationalistisch geredeneerd wordt en waarbij te makkelijk aansluiting wordt gezocht bij elke actie gericht op het beschermen van gevestigde belangen. Ook de houding ‘we hebben geen haast om te regeren, we kunnen nog wel vier jaar wachten’ is niet de onze. Wij kunnen immers wel vier jaar wachten, maar de asielzoekers die in aanmerking komen voor een generaal pardon niet, de huurders niet, de WAO’ers niet, de bewoners van achterstandswijken niet, het milieu niet. En dus zijn we aan de slag gegaan. En moeten we dat durven verdedigen.
Natuurlijk, we kunnen ook eindeloos bezig blijven over de dingen die we daarbij niet hebben weten binnen te halen. We kunnen ons laten verlammen door de angst voor de SP en verder zetelverlies. We kunnen er nog honderd spagaten bij verzinnen. Maar we kunnen daar ook een punt achter zetten en laten zien dat we kunnen leren, dat we kunnen leveren en dat we ergens voor staan. Daar kies ik voor.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 13 april 2007 :: 21.14 uur

342 Comments

342 reacties

 1. Kan iemand mij uitleggen wat hij bedoelt met solidariteit zoals het PVDA voor ogen heeft???

  Reactie door Shaman — vrijdag 13 april 2007 @ 21.27 uur

 2. Ik vind dit eigenlijk best een eerlijk verhaal van Wouter Bos. Goed dat hij zegt dat alle partijen schuld hebben aan het feit dat de SP in de provincie nergens meedoet, en dat hij niet de SP daarvan de schuld geeft. Inhoudelijk ben ik het oneens met zijn kritiek op de inhoud van de SP, maar dat was te verwachten. Ik hoop dat de PvdA inderdaad de SP eens serieuzer zal gaan nemen. Daar wordt heel links Nederland – van centrum-links (PvdA) via acamedisch links (Groenlinks) naar idealistisch links (SP) beter van.

  Onderschrijft Tichelaar dit stuk?

  Reactie door Gerrit Holl — vrijdag 13 april 2007 @ 21.43 uur

 3. Hij geeft in ieder geval toe dat ze angst voor de SP hebben.,

  Dat vind ik wel lachen.,

  Gewoon doorgaan met het CDA in de kont kruipen Wouter., dan komt het vanzelf goed.,
  of is Wouter het konijn dat door Balkenende gehypnotiseerd is?

  Dan kun je maar beter oppassen voor koplampen.!

  Reactie door Gerrit — vrijdag 13 april 2007 @ 21.44 uur

 4. Ik begrijp die wel/niet crisis over het leiderschap bij de PvdA wel, hoor.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 13 april 2007 @ 21.44 uur

 5. Bos positioneert de PvdA tussen neo-liberalisme en socialisme (als we de SP even als vertegenwoordiger van de laatste stroming beschouwen). Hij wil als het ware een tussenweg bewandelen, die er volgens mij niet is. Je geeft toe aan de hervormingen die het expanderende kapitalisme eist, of je verzet je er tegen, meer smaken zijn er niet.
  Hiermee tekent Bos het doodvonnis voor de PvdA en daarmee voor de sociaal-democratie.
  Dat hij de SP neerzet als partij die mensen afhankelijk wil houden van de staat (d.m.v. uitkeringen) moet als schimpscheut uitgelegd worden om zich nog een beetje te kunnen afzetten tegen de SP. De dramatiek van Bos is,dat hij niet wil wat de meerderheid van zijn achterban wel wil: een linkse samenwerking, die een verdedigingslinie opwerpt tegen de afbraak van alles wat tot ca 1980 is bereikt aan sociale wetgeving en verzekeringen. PvdA-leden moeten zich richten op Pronk, op Marcel van Dam,op de SP, in ieder geval moeten ze Bos dumpen.

  Reactie door simbro — vrijdag 13 april 2007 @ 21.48 uur

 6. @ 3 Gerrit Holl

  Je vraagt je af of Tichelaar het stuk onderschrijft. Misschien heeft hij het zelfs wel geschreven. Tichelaar als souffleur van Bos! Ik vind Tichelaar sowieso meer een ideoloog dan Bos.

  De opmerking dat Assielzoekers, huurders, achterstandswijken, het milieu en WAO’ers bij de PVDA beter af zouden zijn, is het verdraaien van de feiten. De auteur van het stuk – wie het ook moge zijn – gebruikt de SP-speerpunten bij de Tweede Kamerverkiezingen als rechtvaardiging voor de regeringsdeelname van de PVDA. Een soort van plagiaat dus.

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 13 april 2007 @ 21.57 uur

 7. Wouter, die angst voor de SP is TERECHT!

  Reactie door Monique — vrijdag 13 april 2007 @ 21.59 uur

 8. Helaas voor Wouter, maar vele zijn al overgelopen, en hij liet de CU komen…
  Hij wilde liever niet met de grote SP ernaast….
  Wouter is een beetje laat, nu alle PvdA mensen zelf hun mening al gaven, en als mosterd na de maaltijd!

  Nu pas zeggen dat we niet in de Provincie mogen…. beetje laat, en bij de eerst volgende verkiezing, Groen Links kan, maar we zullen dus geen lijstbinding vragen…

  nog liever een lijstbinding met de Partij voor de Dieren of CU want die zijn tenminste eerlijk en betrouwbaar, en zouden wel eens het CDA onderuit kunnen halen.

  Hoewel de VVD vaak als onze vijanden word gezien,een SP/VVD/CU/GL/PvdD/SGP is niet onmogelijk en de laatste om onze Ateïst een beetje rustig te houden, en de rechtse bij het CDA weg te halen?
  Dus het CDA loopt met CU en SGP de kans van 2 kanten uitgekleed te worden!
  Als je het morgen lees, en de reactie’s zou er wel eens vreemde dingen kunnen gebeuren, net als D66 nu niets meer, maar dat is vaker terug gekomen!

  Reactie door Dirk — vrijdag 13 april 2007 @ 21.59 uur

 9. Ik begrijp niet dat Wouter Bos nu wel toenadering zoekt tot de SP ze hebben duidelijk voor de verkiezingen laten voelen dat regeren met de SP voor en ik zeg het nu uitdrukkelijk de 3 oude concervatieve partijen CDA VVD en PvdA onmogelijk was .En wat betreft dat hij zegt dat de PvdA de grootste vijand van de SP was dat geloof ik ook niet want Jan Marijnissen heeft voor de verkiezingen gevraagd aan Wouter Bos of hij een lijstverbinding aan wilde gaan met de SP en Groenlinks en dat wilde hij ook niet hij hield wel met die z.g.n linkse partijen en daar had ik ook al niet zo,n hoge pet van op een koffieuurtje en in alle provincies hebben ze de SP op een zijspoor gezet .En de PvdA beschuldigde de SP ervan dat zij vrij snel afgehaakt hadden dat was ook niet waar !! Toen hebben de 3 zeer concervatieve partijen op afgelegen oorden heel geheimzinnig gedaan en de pers mocht niet eens weten wat er allemaal besproken was.En durft de PvdA dat nog democratie te noemen ? Democratie is openheid en dan wordt er naar het volk geluisterd Wat hebben zij allemaal consessies gedaan aan het CDA ,De kwestie Irak stond voor Bos heel hoog op de agenda,en hij wilde niet onder Balkenende dienen en de topsalarissen van de managers stond ook hoog bij hem
  Durft hij zich nog een goede partijleider te noemen ?Als Jan Marijnissen zoveel consessies zou doe als Wouter Bos dan zou ik voor de SP bedanken .Want ik houd van een partijleider die staat voor wat hij doet en dat kun je van Wouter Bos niet zeggen , Ik hoop ook nog dat hij mijn verhaaltje leest dan weet hij waar de meeste SP leden voor staan

  Reactie door Dirk Schuit — vrijdag 13 april 2007 @ 22.04 uur

 10. ´Wij kunnen immers wel vier jaar wachten, maar de asielzoekers die in aanmerking komen voor een generaal pardon niet, de huurders niet, de WAO’ers niet, de bewoners van achterstandswijken niet, het milieu niet.´

  Vandaar de eerste 100 dagen niets doen, dan zomerreces, weer niets doen…. en al die mensen maar wachten. Vandaar de weigering van Vogelaar om zelfs maar een klein gebaar te doen naar de huurtoeslag, vandaar de weigering iets te doen aan de WAO-ers die geen bezwaar aantekenden, vandaar dat de zorgverzekeringsramp is teruggedraait, vandaar alles….. Bos, je kletst!

  Reactie door Irma — vrijdag 13 april 2007 @ 22.05 uur

 11. Jammer dat JM hier niet op reageert, misschien kunnen ze een aantal doelen benoemen die ze willen realiseren. De verschillende politieke partijen hebben een eigen achterban, hou nou eens op met dat gekibbel en ga aan de slag………..
  Niet lullen maar poetsen

  Reactie door Jack — vrijdag 13 april 2007 @ 22.09 uur

 12. “Plus de erkenning van het feit dat wat we ook denken van het ‘nee’-karakter van de SP, proteststemmen beter aan de linkerzijde terecht kunnen komen dan aan de rechterzijde.”

  De SP wordt weer afgedaan als simpele protest partij. Wouter Bos vergeet dat dit protest uit de bevolking komt, dat een groeiend deel van de Nederlandse bevolking uitgekeken is op het beleid van de afgelopen tientallen jaren.

  “Ook de houding ‘we hebben geen haast om te regeren, we kunnen nog wel vier jaar wachten’ is niet de onze.”

  Werkelijk onzin Woutertje, de SP is juist een partij van aanpakken.

  “en dat we ergens voor staan. Daar kies ik voor.”

  Ja, goedkoop kletspaar en leugens. Wouter werkt willens en wetens mee aan het vertellen van leugens zoals bij de irak kwestie.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 13 april 2007 @ 22.19 uur

 13. @Jack — vrijdag 13 april 2007, 22.09

  Waarop komen die 100 dagen neer, die de regering wil reserveren om het land in te gaan. Lullen of poetsen?

  Reactie door Wilbert — vrijdag 13 april 2007 @ 22.22 uur

 14. @1, Shaman: “Kan iemand mij uitleggen wat hij bedoelt met solidariteit zoals het PVDA voor ogen heeft???”

  Wat dhr. Bos hiermee bedoelt is vermoedelijk dat de PvdA een beleid wil dat er sterker op gericht is mensen uit een uitkeringssituatie te krijgen. Dat wil de PvdA bereiken door iets tegenover een uitkering te stellen, bijvoorbeeld werken aan omscholing. Dat kan dubbel voordeel opleveren: Minder mensen met uitkering, dus de belasting kan omlaag; en je helpt mensen die aan de zijlijn staan weer terug op de arbeidsmarkt. Klinkt zo gek nog niet als je het mij vraagt.

  Natuurlijk, ook de SP staat dit beleid voor, maar de PvdA is hier iets strenger in.

  Reactie door Pieter — vrijdag 13 april 2007 @ 22.24 uur

 15. Raar toch, die misvatting dat bij de SP “alle heil van staatsingrijpen wordt verwacht”, en dat de SP niet zou zijn van dat “verhaal waarbij solidariteit mensen sterker maakt”. Als er nou iets is wat ik geweldig vind bij de SP, dan is het dat de SP mensen in hun kracht zet.

  Ik weet niet hoe dat gaat bij de PvdA, maar wanneer mensen zich bij een lokale SP-afdeling melden met hun problemen, dan is de vraag niet: hoe kunnen wij het voor je oplossen, maar: wat ga je doen, en hoe kunnen wij je daarbij helpen? Dát is het soort van solidariteit wat mensen sterker maakt. Dat is niet een ideologie die uitgaat van alles overlaten aan de staat. Wat de SP wél doet, is krachten bundelen, en de macht terugleggen bij de gemeenschap — waar hij hoort.

  Ik bedoel: best hoor, dat Wouter Bos de verschillen tussen PvdA en SP wil benadrukken. Daar hebben beide partijen profijt van, want inderdaad, SP en PvdA zijn verschillende partijen. Maar het is een teken van zwakte wanneer de PvdA niet anders kan dan met insinuaties en halve waarheden een schijntegenstelling schetsen.

  Reactie door Anne-Marie Mineur — vrijdag 13 april 2007 @ 22.29 uur

 16. Wouter Bos mist passie. Hij moet z’n “compassie” ter plaatse verzinnen met tenenkrommende uitspraken. Dat is zijn zwakke punt.

  Een leider zonder passie bestaat niet.
  En passie kun je niet aanleren.

  De dagen van Bos zijn geteld. (Misschien een getal van vier cijfers …? Waarschijnlijk stopt het bij drie.)

  Reactie door jk — vrijdag 13 april 2007 @ 22.34 uur

 17. @Pieter — vrijdag 13 april 2007, 22.24

  Streng zijn is nooit het probleem. Doelen formuleren, die haalbaar zijn wél.

  Maar jij zult de volgende keer vast weer stemmen op een partij met de mooiste praatjes. En dat is je goed recht.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 13 april 2007 @ 22.38 uur

 18. @14
  Je kunt dat proces versnellen door de grenzen wagenwijd open te zetten.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 13 april 2007 @ 22.44 uur

 19. @Wilbert: Wat bedoel je met ‘doelen formuleren’, en ‘mooie praatjes’? Suggereer je hiermee dat de huidige ideeen van de PvdA niet haalbaar zijn? Kan je eens iets concreter zijn, met voorbeelden?

  Reactie door Pieter — vrijdag 13 april 2007 @ 22.51 uur

 20. Wouter een beetje slappe hap en ben op moment niet echt jaloers op hem..dat gedraai was dus echt…dacht,dat het kritiek van rechts was,logisch,maar nee…het is wat draaierig allemaal. LEVE SP !

  Reactie door eric — vrijdag 13 april 2007 @ 22.51 uur

 21. @KaRiN — vrijdag 13 april 2007, 22.44

  Point taken.

  En in welke zin draag je zelf iets positiefs bij aan deze discussie?

  Reactie door Wilbert — vrijdag 13 april 2007 @ 22.52 uur

 22. Karin, je gaat toch niet verwachten dat de SP blij is met een dode mus?!

  Reactie door cynthia — vrijdag 13 april 2007 @ 22.54 uur

 23. Je zou aan de PVDA moeten vragen wat ze willen..ik denk dat de achterban van de SP en een groot gedeelte van de achterban van de PVDA hier al uit is. De PVDA is haar sociale hart kwijt, heeft die gegeven voor geld.

  Reactie door cynthia — vrijdag 13 april 2007 @ 22.56 uur

 24. @22, Cynthia: Je moet vragen wat de PvdA wil? Er ligt een vrij nieuw verkiezingsprogramma. Duidelijker kan niet. Hier te vinden: http://www.pvda.nl/renderer.do/menuId/200001362/clearState/true/sf/200001362/returnPage/200001362/itemId/220079847/realItemId/220079847/pageId/200001377/instanceId/200001356/

  Reactie door Pieter — vrijdag 13 april 2007 @ 23.01 uur

 25. @5

  En Simbro, wat tot 1980 bereikt is was mooi, maar wel onhoudbaar. Daarom zijn alle grote partijen er sinds die tijd van doordrongen dat er -pijnlijke, jazeker- ingrepen nodig zijn.

  Toch vind ik het ideaal van de SP symphatiek: iedereen draagt zijn steentje bij aan de samenleving, je houdt niet alleen rekening met jezelf. Ik word knap beroerd van mensen die dat niet doen: topmanagers die zichzelf miljoenen aan bonussen toeschuiven terwijl ze het personeel op de nullijn houden, ‘bewust arbeidslozen’ die principieel tegen loonwerk zijn (maar niet tegen de uitkering die moet worden opgehoest door mensen die wel werken), en rijksambtenaren die ruim 10% loonsverhoging krijgen aangeboden, maar nog niet tevreden zijn.

  Reactie door GJH — vrijdag 13 april 2007 @ 23.02 uur

 26. God zij dank SP dat ‘we’ zover gekomen zijn en er wel degelijk rekening met ‘ons’ gehouden moet worden. Langzaam maar degelijk is het volk bezig te ontwaken en laat zich niet meer in slaap sussen door de neoliberale foefmannen die denken het volk om hun vinger te winden met een hoop vaag geblabla en schijnchristelijk fatsoen. Maar ondertussen… zoals VOC-christenen het gewend zijn: de kat (lees volk) knijpen in het donker!
  Het zal nog lang duren voordat deze mentaliteit uit de geesten gebannen is. We moeten blijven waken en alert zijn op de mannen en vrouwen van de zondaghandel- en wandel. De afkoopdag!!
  En Bos? Schande hoe iemand zich zo mee heeft laten sleuren in de christenwaan van alledag. Het regeerakkoord op chantabele gronden beklonken vanwege de lafheid van een christenleider die NIET zijn fouten van de daken wil schreeuwen. Gedekt door stroman Bos die uit ijdelheid en hoogmoed zijn partij heeft uitgeleverd aan de neofarizeeen.
  En zie nu Bos… als een kat in het nauw en net zoals je in je Bos-tapes het volk liet weten: je hebt geen visie. Erger: je neemt geen verantwoordelijkheid en je laat het volk zakken als een baksteen. Voor jouw aanzien? Het is niet om aan te zien!!
  En weer flik je het: zeggen de SP serieus te nemen, maar ondertussen leugenachtige politieke riedels te bezigen om het volk op het verkeerde been te zetten.
  Te laat Wouter Bos! Maar weet dat het niet te laat is om je partij te redden van die neoliberale virus die voortwoekert in de gelederen van de schijnheilige voccers. Maar daar is LEF voor nodig: OPSTAPPEN EN WEGWEZEN EN DE WAARHEID BOVEN TAFEL. Niet? Dan ga maar helemaal op je bek! Want met de SP valt niet te sollen en met het volk evenmin.

  Reactie door Gloria — vrijdag 13 april 2007 @ 23.06 uur

 27. de vos die passie preekt, de wolf in schaapsvel..de judas met zijn zilverlingen….pasop sp wind vaan bos was nooit te vertrouwen en zal ook nooit vertrouwd kunnen worden..een verrader van huis uit

  Reactie door kees de f — vrijdag 13 april 2007 @ 23.10 uur

 28. @Pieter — vrijdag 13 april 2007, 22.51

  Sorry, Pieter, maar zo werken die dingen niet. Jij beweert iets (m.b.t. iets met “streng”, in dit geval). De verantwoording daarvan moet dan natuurlijk niet van mij komen, maar van jou.

  Als er iets wordt gesuggereerd, is dat door jouzelf.

  Maar als ik een suggestieve opmerking zou moeten maken, zou dat zijn, dat je naadloos Wouter Bos, Tichelaar of Job Cohen zou kunnen opvolgen als partijleider.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 13 april 2007 @ 23.12 uur

 29. Mijns inziens hebben de problemen van de PvdA weinig te maken met de opkomst van de SP. Deze problemen zijn al begonnen toen de PvdA haar ideologische veren heeft afgeschud zonder daarvoor een nieuwe en duidelijk omschreven ideologie te formuleren. De PvdA is een “zwabberpartij” geworden en blijkbaar weten zelfs de politiek verantwoordelijken niet meer waar de partij voor staat. Vandaar dat ze constant in een spagaat zitten. Bos zegt dat de PvdA uit moet gaan van haar eigen kracht, maar dan moet hij wel eerst weten waar die kracht ligt en dat is duidelijk niet het geval. Waarom kiest de PvdA als het erom gaat altijd weer voor het “veilige” midden en niet voor een linkse samenwerking? Vanzelfsprekend is de sterke groei van de SP de PvdA een doorn in het oog. Zolang echter de politiek verantwoordelijken van de PvdA niet willen inzien dat de schuld voor het verlies van kiezers aan de SP aan de PvdA zelf te wijten is, zal dit niet veranderen. De redenen, die Bos noemt om regeringsdeelname van de PvdA te rechtvaardigen, zoals de WAO-ers, de huurders, de achterstandswijken, de asielzoekers, het milieu: hier zou de PvdA samen met SP en Groen Links veel meer hebben kunnen bereiken dan met CDA en CU. Bos heeft nog steeds niet door dat de kiezers deze politieke spelletjes beu zijn en dat dit een van de redenen is, waarom ze zich afkeren van de PvdA. Als de PvdA een nieuwe ideologie definieert waarin ze zich bekeren tot het sociaal-liberalisme: prima, dat is hun goed recht! Maar laat ze daar dan ook duidelijk over zijn. Dan hoeven ze zich ook niet in allerlei bochten te wringen om hun gedraai telkens weer te rechtvaardigen. Bovendien is het wel heel onvolwassen en zelfs uitermate kinderachtig om de SP de schuld te geven van hun eigen falen door steeds feiten te verdraaien. Ook hier prikken de mensen doorheen.

  Reactie door Yolanda — vrijdag 13 april 2007 @ 23.16 uur

 30. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is:
  Neem het PvdA-vogeltje!
  EN HIER GAAT HET OM:
  Dimmen die huursubsidie en spekken die topgraaiers… APPLAUS VOC-SOCIALISTEN!

  Reactie door Gloria — vrijdag 13 april 2007 @ 23.28 uur

 31. Bij NOVA zat een of andere miep die de graaitop omschreef als……. “old boys network” dit cluppie is dus een graadje erger dan de “happy few” die zich ook over de ruggen van de burger hun zakken vullen.

  Het aantal leden dat hun lidmaatschap opzegt bij de PvdA is erg groot, ik denk dat na het stuk in de Volkskrant morgen waar Wouter Bos z’n laatste stuiprekking neerzet het leden aantal nog dramatischer zal dalen.

  Wat moet hij nu nog bij elkaar gaan liegen en draaien, ik denk dat hij op alle aspecten die hij als politicus ten tonele moet zetten een grote flop is.
  Dat artikel bewijst des te meer dat het einde van de PvdA nabij is, waarom anders zo groot uitpakken in de media, heeft de LPF ook niet gedaan nu ze ter ziele zijn, dus dit is echt de laatste strohalm waar de PvdA zich nog aan vasthoud.
  ‘t Is natuurlijk wel een afgang voor ons Woutertje als je jezelf zo publiekelijk te kakken moet zetten.

  Reactie door Pool — vrijdag 13 april 2007 @ 23.31 uur

 32. Nogmaals: ik ben niet de KaRiN van de eerdere reactie hier. Misschien moet ik onder een andere naam gaan reageren.
  Ikzelf ben overtuigd SP-lid en ben echt niet zo dom om in deze pvda-praatjes in te trappen.
  Het maakt allemaal deel uit van een zekere strategie die ze willen voeren. Ik denk overigens dat het geen slimme strategie is.
  De tactiek (de onzin die uitgekraamd wordt) is gewoon te doorzichtig.

  Reactie door Karin — vrijdag 13 april 2007 @ 23.41 uur

 33. @23 Pieter

  Pieter jij bent nogal op de hoogte van het programma van de PVDA.
  Wat doen ze aan de onmenselijke WAO keuringen, waar de PVDA voor de verkiezingen de mond zo vol van had. (niet meer herkeuren boven de 45 blijkt in de paraktijk boven de 49 te zijn) duizenden mensen raken hun uitkering kwijt. van al deze goedgekeurde mensen is nog geen 10 procent aan het werk gekomen. Alle anderen zijn in armoede vervallen. Vele tweeverdieners werden ineens 1 verdiener. Ze waren nog net zo ziek als de jaren er voor, maar werden wel 100 % goedgekeurd. Is DAT sociaal?? zij komen nooit meer aan het werk. Wat doet de PVDA aan de hogere ziektekosten waar ze zo tegen aggeerden? afschafing van de eigen bijdrage? en dan zeker vervangen voor een eigen risico??? Wat doet de PVDA aan de Lasten die huurders hebben t.o.v. mensen met een eigen woning?? en hun hoge woonlasten (gemiddeld meer dan 35% tegen 25% met een eigen woning)hoe zit het met de hypotheek rente aftrek die aangepakt moest worden, het aan pakken van de topsalarissen!! Ik hoor Bos nog zeggen mijnheer Balkenende noemt u 3 maatregelen waar u de topinkomens hebt aangepakt, vooruit noem er twee, vooruit noem er 1….. Mooie verkiezingsretoriek maar meteen als hij er iets aan kan doen geeft hij niet thuis. Inmiddels krabbelt hij weer terug. Teruggefloten door zijn achterban. Mijheer Bos heeft het Irak debat onmogelijk gemaakt door zijn eigen tweede kamerfractie te ketenen om maar op het pluche te kunnen!

  Bos en de PVDA hebben het maar steeds over wat ze WEL bereiken en dat ze verantwoordelijkheid dragen.
  Gelul!! Als ze de SP er wel bij hadden gehouden en het CDA onder druk hadden gezet hadden ze VEEL meer bereikt en waren ze nu misschien wat geloofwaardiger. Ook bij de provincies wordt duidelijk dat de Pvda liever met het CDA en de VVD samen werkt.
  Het lijkt er steeds meer op dat de PVDA de A er maar af moet halen, want voor de arbeider hebben ze alleen maar mooie praatjes, maar praatjes vullen geen gaatjes, en zeker geen portemonee van de armsten,en de herkeurde WAO-ers waar geen werk voor is, omdat ze van alles mankeren.Mensen met hoge salarissen blijven buiten schot. Ze betalen z.g. veel belasting, maar als je al hun aftrekposten bij de belasting, de hypotheekrenteaftrek e.d. er bij betrekt zijn ze nog niet zo slecht af. Zij betalen net zo veel voor een brood als de laagstbetaalden. maken dezelfde verkeersovertredingen maar lachen om de boetes. die zijn n.l. even hoog als voor iemand met het minimum. Als ze belastingschuld hebben kunnen ze het afkopen!! enz enz. Wat doet de PVDA daar nou aan! behalve alleen mooie woorden uitkramen!!
  Nee voor mij dan toch maar de SP die zich NIET ZOALS DE PVDA VERKOOPT AAN HET PLUCHE EN HET CDA WAAR ZE JAREN TEGEN GEAGGEERD HEBBEN!! Volgens mij was dit alleen maar voor de show, anders hadden ze de SP niet zo snel ingeruild voor de CU. Jij gelooft waarschijnlijk nog steeds het verhaal dat de SP is weggelopen! Blijf dromen! je wordt nog wel eens wakker uit deze nachtmerrie! Steeds meer mensen worden wakker en zien het ware gezicht van de PVDA en het CDA. De SP KOMT ER AAN!!
  Groetjes Frans

  Reactie door Frans — vrijdag 13 april 2007 @ 23.44 uur

 34. Toen de SP en ook Groen Links enkele jaren geleden toenadering zochten tot de PvdA, en ook later tijdens verkiezingstijd samen een kop koffie gingen drinken met Wouter Bos, toen wilde de PvdA niets weten van samenwerking. Nu het hen niet zo mee zit, komen ze aanzetten. Samenwerking prima. Maar ik hoop dat de SP zich nu, net als met de coalitieonderhandelingen niet laat omkopen en blijft staan voor de eigen punten. Je kunt nooit in alles altijd je zin krijgen, maar belangrijke dingen moeten blijven staan. Ik hoop dat de kleine man bij de SP altijd een streepje voor zal hebben.

  Reactie door Annie Jansen — vrijdag 13 april 2007 @ 23.57 uur

 35. @25 GJH
  Dat alles wat tot 1980 bereikt is niet houdbaar is, daar geloof ik gewoon niet in. Welke partijen zeggen dat ? Juist, partijen die het neo-liberalisme in het vaandel dragen.
  Het is één grote verkooptruc,te zeggen dat hervormingen (=terugdraaien van verworvenheden) noodzakelijk zijn. De arbeidsproductiviteit blijft stijgen, er is geen reden waarom ineens regelingen verslechterd zouden moeten worden.

  Reactie door simbro — zaterdag 14 april 2007 @ 0.00 uur

 36. Reactie door Pieter — vrijdag 13 april 2007, 22.51

  Goed dan, Pieter. Hier het antwoord op je vragen: Ik weet het niet.

  En jij?

  Reactie door Wilbert — zaterdag 14 april 2007 @ 0.01 uur

 37. Waarom worden dit soort verliezen of winst via de media uitgevochten eigenlijk ?

  Reactie door Jory — zaterdag 14 april 2007 @ 0.03 uur

 38. Oh, oh, oh… Het is niet te filmen! Een compleet gebrek aan niveau: doorzichtige “draaiverhalen”. Als Bos zo doorgaat, komt het helemaal goed… met ons dan…

  Reactie door J3roen — zaterdag 14 april 2007 @ 0.05 uur

 39. Motiverende baas ook, die Bos: Hij wil
  “meer ‘gewone mensen’ en Jan Schaefer-types”.

  Geeft hij nu toe dat er bij de PvdA abnormale mensen zitten? Het zal je maar gezegd worden. Geen wonder dat die Samson een fusie wil…..

  Reactie door Erik van Donk — zaterdag 14 april 2007 @ 0.21 uur

 40. Volgens mij is het probleem van de PvdA simpelweg het uit elkaar groeien van partij en achterban.

  De SP is in dat vacuum gesprongen, etra geholpen door het vacuum dat de LPF heeft achtergelaten.

  De PvdA is niet meer een partij voor de arbeiders, maar voor de ambtenaren geworden (de beleidmakers). Nu wil dit kabinet fors snijden in de aantallen beleidsmakers, tel uit het volgende verlies voor de PvdA.

  Jan Marijnissen spreekt daarentegen, zoals ook wijlen Pim Fortuijn trouwens, de taal van de ‘gewone’ man/vrouw. Deze groep is sterk gegroeid sinds de emancipatie van de vrouw.

  Wat is namelijk het geval: de tweedelingen in de maatschappij worden groter en groter. Er treedt een zekere polarisatie op en dat is goed te merken voor partijen die in het midden zitten (CDA/PvdA/VVD).

  Door welk stereotype laten de stemmers op de diverse partijen zich kenmerken, ik doe een poging:

  CDA: (christelijke) agrarier

  VVD: (hoger opgeleide) ondernemer

  PvdA: regenteske ambtenaar met een 9 tot 5 mentaliteit

  SP: lager tot middelbaar opgeleide arbeider

  GL: academische milieu feministe

  PvdD: de intellectuele proteststemmers

  CU: christelijk Nederland

  PVV: nationalistisch Nederland

  SGP: de super calvinisten

  D’66: de normloze mens die gelooft in zichzelf.

  Zie hier waarom de vijver van de SP gewoonweg het grootst is.

  Reactie door Karel — zaterdag 14 april 2007 @ 0.29 uur

 41. de schoenendoos is omgekeerd.,

  het kapitaal geteld!

  Reactie door Gerrit — zaterdag 14 april 2007 @ 0.33 uur

 42. …… het grote probleem is dat het programma van alle sociaal-democratische partijen vandaag de dag reformistisch is. Dit wil zeggen dat zij geloven in ‘een derde weg’, een ‘kapitalisme met menselijk gelaat’, in een ‘corrigeren’ van het kapitalisme, maar fundamenteel het kapitalisme niet meer bestrijden. In die zin staan zij erg ver van hun socialistische roots, de ene al wat verder dan de andere. Het is door deze gematigde opstelling dat zij steeds opnieuw de deur openzetten naar rechts en electoraal een op-en-neer-beweging kennen, omdat ze binnen het kapitalisme de grote verwachtingen die mensen hebben niet kunnen waarmaken. Ze weigeren de confrontatie aan te gaan met het patronaat en echt de radicale veranderingen die de mensen verwachten door te drukken. Kapitalisme behouden en radicale veranderingen ten behoeve van de gewone loontrekkende mensen zijn nu eenmaal niet te verzoenen. Reformistische partijen missen keer op keer de kans om echt een verschil te maken, waardoor de rechterzijde zich kan herstellen…

  (gekopieerd van Vonk Media)

  Dit verklaart mijns inziens mede de leegloop vanuit de PvdA naar de SP.
  De SP is voor vele Socialisten binnen de PvdA nog het enige echt linkse alternatief. Ik heet ze welkom!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 14 april 2007 @ 0.45 uur

 43. De Pvda heeft afgedaan. Bij mij al jaren geleden, maar sinds de WAO-ingreep onder Kok wist ik al dat het woord ‘solidariteit’ uit Pvda-monden als een holle, valse klank klinkt. En nu haalt Bos dat woord weer uit de partij-mottenballen-kist. Jarenlang was het een in de yuppenkringen rond Bos een non-woord, net als socialisme. Ach, laat ze maar verder keutelen. De SP heeft betere antwoorden en een sterke en gemotiveerde achterban. Kun je van de Pvda niet meer zeggen.

  Reactie door dirk — zaterdag 14 april 2007 @ 1.04 uur

 44. Tjonge!
  En dan moet hij straks ook nog zijn krankzinnig gecompromitteerde Bosbelasting gaan uitleggen.
  Deze man is werkelijk niet te benijden…

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 14 april 2007 @ 1.31 uur

 45. Bij alle bovenstaande analyses, die met zijn alle heel wat krachtiger zijn dan het slappe geleuter van deze Bos – mijn complimenten – mis ik nog een heel belangrijk punt.

  Eigenlijk is het grootste probleem van de PvdA op dit moment dat ze met het corrupte CDA in één regering zitten. Dat kan natuurlijk niet. Als je met corrupte lieden samenwerkt ben je het zelf ook of anders word je het wel.
  Onnozelheid kan het toch niet zijn? Daarvoor zijn het te ervaren regenten.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 14 april 2007 @ 1.33 uur

 46. Waarom zegt Wouter niet gewoon “Ik wilde toen niet en nu niet samenwerken met die vermadelijde pokke-SP! Ze deugen niet, bedreigen me, ik moet er niks van hebben!!!!” Dan zou ik het tenminste begrijpen, maar ja..De PvdA en Wouter voorop, het zijn en blijven draaikonten! Enerzijds een beetje “stroop smeren”, anderszijds weer kritiek ten overvloede..?? Onderhand snapt toch niemand meer waar die PvdA nou eigenlijk voor staat? Het “slijmen” en “bekritiseren” met en van de SP gaat daar blijkbaar hand in hand..Niet alleen de burger, maar ook de SP zelf zal onderhand echt niet meer weten wat Wouter nu eigenlijk wel of niet wil??!!

  Reactie door ToN — zaterdag 14 april 2007 @ 2.46 uur

 47. Wat een hoofdbrekens,

  ik hou ze in de gaten, nummer 1 Is wel het meest veelzeggend. Het CDA gaat alle Sociale problemen oplossen door de vrije markt.Duurt wat lang. Maar op de dag des oordeels komt het nog goed. En de dierenpartij heeft ook al de evolutietheorie afgeschaft. En haar leiders, werpen homoos net zo hard uit hun kerktorens. Als in een verouderd molim boekje uit de jaren zeventig. Ik heb zelfs geen homo gehoord.Toch zit hier niemand mee. Zie standpunt.nl. Twee maten?

  Dit is toch wel heel sterke kritiek Op de PVDA bij de ochtenden: http://kurl.nl?C31

  Zelf heb ik het niet helemaal goed gehoord doordat ik met de volgende vragen zat: Wat voor afspraken heeft de PVDA voor de verkiezingen gemaakt met CDA(GNDLF). En die enorme som geld 13 miljoen euro. Hoe kan dat met alleen 1euro5. Snap het 12maal. En eigenlijk had men alles moeten terugdraaien. Dat was een mooi gebaar geweest van de PVDA

  Dat waren een maar nog maar 18 maal meer euris geweest . En dan nog maar PEANUTS. Het is gewoon vernedering. Het wachten is op de dag des oordeels.

  Reactie door pjotter — zaterdag 14 april 2007 @ 6.51 uur

 48. er zijn meer dan 3 redenen om niet op de pvda te stemmen.

  Reactie door mcniel — zaterdag 14 april 2007 @ 7.41 uur

 49. Goeden morgen vrienden SP.

  “Bij de SP is solidariteit vaak een verhaal dat mensen afhankelijk houdt.” Wanneer je zoiets leest vraag je je af ‘waar heeft ie het over’.
  Vagen zinnen waar geen touw aan vast te knopen valt, is de bedoeling de mens een rad voor de ogen te draaien.
  Geen steekhoudend argument te vinden in langdradige niets zeggende zinnen is voor deze academicus een manier om de feiten van de werkelijkheid af te wenden, en te pogen de aandacht van wat er werkelijk plaats vind af te leiden.
  Maar uit alle zinnen spreekt een man die voelt dat het niet lang zal duren dat zijn partij voorbij wordt gestreefd door de ENIGE SOLCIALISTISCHE PARTIJ de SP.
  Angst regeert.
  En met Wattenstaafie zeg ik ook WELKOM.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 14 april 2007 @ 7.48 uur

 50. Bos zingt gewoon hetzelfde liedje als vóór de verkiezingen en meent nog steeds dat hij ons SP’ers kan vertellen wat we moeten doen.

  Over een klein jaartje zijn de rollen omgedraaid.

  Hij commissaris bij twaalf bedrijven, zijn partij aan gruzelementen en de SP regeert…!!

  Reactie door Paul Jan Petersen — zaterdag 14 april 2007 @ 8.29 uur

 51. Zoals Yolanda @29 zegt, het is begonnen met de mededeling van Kok dat de ideologische veren afgeschud moesten worden.
  Het overdonderende applaus voor die opmerking klinkt nog na. Wie waren die mensen bij de PVDA die omgingen. Juist ja, de inmiddels beter gesitueerden met 3 keer modaal, die de PVDA niet verlieten om zich elders (VVD) te melden, maar deze gewoon kidnapte met als resultaat de huidige PVDA van Bos. Een beetje rekenwerk zal hij wel kunnen maken op EZ, maar het ontbreken van charisma zal hem nog eens lelijk opbreken.

  Wat is trouwens de beweegreden van Bos om de publiciteit te zoeken? Angst voor een veenbrand in de PVDA? Nou, het staat inmiddels blauw van de rook.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 14 april 2007 @ 8.46 uur

 52. Met wie wil Wouter Bos solidair zijn? Met de winnaars of met de verliezers van het neo-liberalisme?

  Reactie door reint — zaterdag 14 april 2007 @ 8.59 uur

 53. @Reactie door Wilbert — zaterdag 14 april 2007 @ 0.01

  Wat ik probeerde te zeggen, is dat de PvdA iets strenger is als het gaat om uitkeringen. Ze willen huisbezoeken, om te controleren of er gefraudeerd wordt; Boerka dragen?

  De PvdA combineert het krijgen van een uitkering met een sterk activerend arbeidsbeleid, zonder daarbij sociale aspecten uit het hoog te verliezen. Natuurlijk, niet bij iedereen is dat het geval, maar teveel mensen in en uitkeringssituatie komen daar niet eenvoudig meer uit. De kunt ze dan wel zonder voorwaarden een uitkering blijven geven, maar wat los je daarmee op?

  Noemt u mij 3 maatregelen waarmee de SP mensen uit een uitkeringssituatie wil halen? Mensen met een uitkering staan langs de zijlijn, en hoe langer ze een uitkering hebben, hoe moeilijker het is om weer aan het werk te komen. Als je het mij vraagt, is het dan asociaal om niet alles op alles te zetten om mensen uit de uitkering te krijgen.

  Reactie door Pieter — zaterdag 14 april 2007 @ 9.36 uur

 54. Frans 33, en Wattenstaafie 42, betekent voor
  mij een idem dito met dikke streep eronder
  ter benadrukking!

  Lang en vaak genoeg heb ik gehoopt op toch
  ook een ideologische samenwerking d.m.v. die
  lijstverbinding. Het daarin niét willen mee-
  doen, juist om dan toch iets van die eigen
  signatuur te kunnen behouden, heb ik Wouter
  hier openlijk verweten. Zelfs die toegenegen
  heid kon er niet af terwille van een brood-
  nodige samenwerking t.b.v. ons allen, ‘t volk

  Nu érger ik me opnieuw aan dat feit: niét die
  samenwerking voorop te stellen, maar weer de
  verschillen te willen benadrukken in heviger
  mate en heftiger bewoordingen.

  Dan blijft mij ook niets anders over na het
  herlezen van bovenstaande onderwerp, dat er
  veel tegenstrijdige gevoelens, en tevens ook
  uit verband gelichte uitspraken tav de SP,
  een ondertoon van aarzelende toenadering lijkt te heersen, met typisch die angeltjes
  die nog zouden moeten ná stéken, of zijn het
  werkelijk scherpe Kreeftenschaartjes?

  We laten deze ‘muis’ een gaatje om op zijn
  oorspronkelijk gedachtengoed wat te dimmen
  en kunnen hem goedsmoeds de hand reiken, maar
  de uitnodiging om aan te schuiven was er al
  vanuit de SP, en we gaan het spelletje nu niet omdraaien om op de knietjes te gaan of
  we aub met de pvda mee te mogen doen, zó ligt
  dat gevoélsmatig nú, zeker niet!

  Debat om het debat dat géén doel dient is op-
  nieuw verspilling van tijd, er moet gehandeld
  worden én sámen gewérkt.
  Kletsen moet niét in de tijd van de baas!.
  Ja ja, en die baas zijn WIJ MET Z’N ALLEN!

  Leuk, ‘t wordt idd die door mij vooronder-
  stelde nek-aan-nek-race, nu pvda/sp 29/29
  en slechts door de SP meer zaken toe te dich-
  ten waarop zij zich niet aangesproken behoeft
  te voelen, zullen leiden tot nog meer vastbe-
  radenheid en standvastigheid in beleidvoering
  en resulteren in nog meer zetelwinst en het
  gezang 33 hierboven zing ik uit volle borst
  met duizenden mensen in het land van harte
  mee, zij het dan helaas in mineur en gedrágen
  door de impact die het uitstraalt.

  De door Wouter tussen de regels door geschre-
  ven mogelijke toekomstige inschikkelijkheid
  is pas dan geloofwaardig als hij die angeltjes achterwege zou hebben gelaten en
  doet hij dat in de naaste toekomst niet leg
  ik die stekeligheden uit als verkapte arro-
  gantie én ónberekenbaarheid als de dood voor
  de ‘pan gloeiend heet water’ die toch eens
  zijn noodlot zou kunnen worden ipv te willen
  geloven en te willen bouwen op wérkelijke solidariteit!

  Reactie door Madelief — zaterdag 14 april 2007 @ 9.46 uur

 55. zoals je kunt zien komt de ware bos naar boven en de pvda is allang geen arbeiderspartij meer.
  het wordt al net zo leugenachtig als de cda en vvd.
  en om de sp maar keer op keer aante vallen dat siert deze partij niet en wordt hier wel op afgerekend.
  laat deze kabinet maar zo gauw vallen.
  ze doen zogenaamd alles voor de wao,zorg, en ander allen moet je niet tussen de regels doorlezen, want dan zie je wat ze echt doen.
  jans

  Reactie door jans — zaterdag 14 april 2007 @ 9.47 uur

 56. krijgt WB last van zijn geweten??

  OF

  ziet hij in dat hij een stomme keuze heeft gemaakt??

  het wordt steeds leuker met die puvdu

  Reactie door wladimir iljitjs — zaterdag 14 april 2007 @ 9.54 uur

 57. Ik wil toch even reageren op Karel @40. Karel, wat heb jij een slecht beeld van D66 stemmers zeg: ‘de normloze mens die gelooft in zichzelf’. Dat vind ik eerder gelden voor VVD-ers en PVV-ers, eerlijk gezegd. Ik ken veel D66-ers (heb het zelf ooit ook gestemd) en ze zijn echt niet zo, eerder intellectueel, Groenlinks-achtig.

  Veel D66-ers zijn erg begaan met onderdrukte volken en haten Bush. Ze hebben hierin veel respect voor de SP hoe de SP zich opstelt over de Irakoorlog en andere internationale kwesties (Israel-Palestijnen). Verder vinden ze de Power to the people mentaliteit van de SP geweldig (onderwijs, empowerment), omdat D66 daar op een andere manier ook voor staat. Veel D66-ers die ik ken vinden de SP stiekem erg cool.

  Ik wil maar zeggen: met het opzetten van kiezersgroepen tegen elkaar schieten we niets op. Ondanks dat ik de VVD een ramp voor het land vind, ga ik VVD-stemmers niet verachten.

  Reactie door Ellen — zaterdag 14 april 2007 @ 9.54 uur

 58. Ik wil toch even reageren op Karel @40. Karel, wat heb jij een slecht beeld van D66 stemmers zeg: ‘de normloze mens die gelooft in zichzelf’. Dat vind ik eerder gelden voor VVD-ers en PVV-ers, eerlijk gezegd. Ik ken veel D66-ers (heb het zelf ooit ook gestemd) en ze zijn echt niet zo, eerder intellectueel, Groenlinks-achtig.

  Veel D66-ers zijn erg begaan met onderdrukte volken en haten Bush. Ze hebben hierin veel respect voor de SP hoe de SP zich opstelt over de Irakoorlog en andere internationale kwesties (Israel-Palestijnen). Verder vinden ze de Power to the people mentaliteit van de SP geweldig (onderwijs, empowerment), omdat D66 daar op een andere manier ook voor staat. Veel D66-ers die ik ken vinden de SP stiekem erg cool.

  Ik wil maar zeggen: met het opzetten van kiezersgroepen tegen elkaar schieten we niets op. Ondanks dat ik de VVD een ramp voor het land vind, ga ik VVD-stemmers niet verachten.

  Reactie door Ellen — zaterdag 14 april 2007 @ 9.57 uur

 59. Bos heeft het zo vaak over de SP, dat hij volgens mij degene is die in de SP koplampen staart.
  Hij komt wel erg laat ermee dat de verhouding met de SP moet normaliseren en dat toenadering gezocht moet worden.
  Jan Marijnissen pleit al veel langer voor samenwerking en zelfs een lijstverbinding.
  Gezien de verkiezingsuitslagen misschien maar goed dat de SP haar eigen gang is gegaan.

  Reactie door Bert — zaterdag 14 april 2007 @ 9.58 uur

 60. Hallo Ellen,

  Die schets van de partij stereotypen was maar een poging en zeker generaliserend. Maar D’66-ers zijn humanisten (mensen die geloven in zichzelf). Het is niet voor niks dat een pil van drion en het mediabeleid van Medy van der Laan bij D’66 vandaan komt. Het is zeker een partij voor de hoger opgeleiden, maar mijns inziens is het alles moet kunnen (niet voor niets opgericht tijdens flower power) wat men daar bindt, weinig ethisch gevoel aanwezig zou ik zeggen.

  Reactie door Karel — zaterdag 14 april 2007 @ 10.05 uur

 61. De Pvda heeft geen ideologie meer, de ware socialisten zijn opgestapt naar de SP, er is er niet één meer over. Het overgebleven Pvda electoraat bestaat uit pragmatische belangenbeharigers, er is in de hele partij geen oprechte idealist meer te vinden.

  Pronk, Peper en de jonge socialisten hebben gelijk.

  De Pvda heeft nu een leider nodig met grote visie die de partij nieuwe ideolgie voorzet en implementatie afdwingt. Wouter Bos ontbreekt de visie in het geheel en is bovendien geen leider, geen staatsman, geen echte vent.

  Zo’n leider zou elke politieke mogelijkheid aangrijpen om zijn eigen zin door te drijven of anders de coalitie op te blazen.

  Maar het is al te laat, WB heeft zijn ziel aan de duivel verkocht door ethische kwesties als het onderzoek naar Irak en de Europese grondwet te verkwanselen tot slinkse manipulatieve volkmisleidende opzetjes.

  De Pvda is een roerloos schip met een suffe softie onwetende aan de leiding.

  Maar let op !.

  Door de banden met de SP weer aan te halen, kan hij het profiel van zijn eigen partij een beetje ophalen. De associatie met de SP alleen al doet mensen bevroeden dat de Pvda nog socialistisch zou zijn.

  Slim van WB : Join them and smuther them to dead.

  De SP moet NU juist meer dan ooit afstand nemen van de Pvda omdat je nu eenmaal met verliezers en wanordelijke ideologische verraders niets te maken wil hebben, niet mee geassocieerd wil worden.

  SP moet alleen met de Pvda samenwerken daar waar er uitgesproken wezenlijk socialistische idealen gerealiseerd kunnen worden.

  Alle nuances en afgeleidden ( al het andere ) moet de SP zelfstandig doen, zonder samenwerking met de Pvda, ook als het risico van mislukking daarvan dan groter is. Deze nuances en afgeleiden zijn per definitie makkelijker haalbaar en je zult zien dat de Pvda daar nu juist mee zal weglopen en profilerend pronken.

  Reactie door ACE — zaterdag 14 april 2007 @ 10.09 uur

 62. Nu nog even iets meer over die groter wordende tweedeling in de maatschappij die heeft geleid tot de teloorgang van de PvdA. Zoals hier al eerder opgemerkt zit de PvdA in een spagaat. Het ene been staat aan de ene kant van de maatschappij, het andere been aan de andere kant. Aangezien die afstand groter aan het worden is zal het buigen of barsten worden voor de PvdA. Ze moeten kiezen. En als ik hen was zou ik toch het gevecht met de SP maar aangaan, dat is hun enige optie.

  Reactie door Karel — zaterdag 14 april 2007 @ 10.14 uur

 63. Beste mensen,

  Volgens mij is het vrij duidelijk. Het project “sociaal-democratie” is failliet. Het was, begin 20ste eeuw, begonnen om via hervormingen het kapitalisme te veranderen.

  In werkelijkheid heeft het kapitalisme, de sociaaldemocratie opgegeten, ze ging de Pvda haar ondergang tegemoet toen ze in de jaren 90 koos voor het neoliberalisme, de uitingen van Bos zijn de laatste stuiptrekkingen van deze neoliberale sociaal-democratie!

  Mensen op voor het socialisme!

  Reactie door henry — zaterdag 14 april 2007 @ 10.28 uur

 64. De rode vlag van de PvdA heeft een blauw-groene vale schijn gekregen.Wouter Bos wil zijn leermeester Wim Kok na.Die had ook maling aan zijn imago.Binnen de PvdA kader netwerken zitten geen idialisten meer.Die zijn er via de kaasstolpen politiek uitgegooid.De PvdA is een lakei geworden van het grootkapitaal,omdat het kader straks weer het bedrijfsleven in wil met een dik salaris.Den Uil zou zich nu in zijn graf omdraaien!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 14 april 2007 @ 10.41 uur

 65. @53 Pieter zegt: “Als je het mij vraagt, is het dan asociaal om niet alles op alles te zetten om mensen uit de uitkering te krijgen.”

  Zowaar exact de zelfde woorden die de Geus gebruikte om de meest zwakke in de samenleving het mes op de keel te zetten.

  Pak hun uitkering af, dan moeten ze wel. Maar als je een hiaat in je cv hebt of je hebt een WAO verleden, is er geen bedrijf die op je zit te wachten.

  Wetgeving m.b.t. een peuk opsteken op de werkplek is snel geregeld met consequentie bijkans de doodstraf, maar enige dwang uitoefenen op bedrijven om mensen met een uitkering aan een baan te helpen is nog nooit gelukt. Zelfs leuke presentjes in de vorm van kortingen op premies e.d. werken niet. En het is die houding die veranderd dient te worden, goedschiks of kwaadschiks. En dan heb ik meer vertrouwen in de SP dan in de PVDA.

  Als je meer wilt weten kijk dan op http://www.sp.nl
  Bij standpunten re-integratie.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 14 april 2007 @ 10.49 uur

 66. Hallo Karel,

  Leuk dat je zo snel reageert, ik begrijp nu wat meer wat je bedoelt. Maar het humanisme stelt dan wel dat er geen hogere macht is, maar dat betekent niet dat daamee een individu zijn eigen God wordt. Dat is het beeld dat ik heb van het humanisme, ik ben niet specifiek een humanist dus hou me te goede. Het is wel zo dat D66 zich manifesteert als anti-religieuze partij, wat van mij helemaal niet hoeft, integendeel, die anti-religieuze houding slaat helemaal door in Nederland. Het ‘recht om te kwetsen’ is vreselijk.

  Dat zeer liberale van D66, zowel op economisch als niet-economisch vlak, hoeft van mij ook niet. Soms is traditie goed. Ik ben daarin ‘conservatiever’ geworden dan voorheen, omdat alles zo doorschiet. Zo vind ik dat de ChristenUnie echt een punt had in Utrecht over de megalomane bikinireclame.

  Maar dat individualisme en die ‘alles moet kunnen’ mentaliteit komt niet specifiek van D66 hoor. Ze waren er wel voorstander van, net als de andere liberalen, VVD, GL en bepaalde delen van PvdA. Deze vaak intellectuele mensen zien echter niet dat dit misschien voor zichzelf wel werkt, maar niet voor bepaalde groepen aan de onderkant van de samenleving (waar dat WRR-rapport een tijdje geleden over ging: mensen die steeds meer afglijden en zich isoleren van de samenleving). Voor deze laatste groep is de liberale vrijheid heel ‘leeg’. Ze missen een soort van verbindende bron van inspiratie. Van de PvdA van Wouter Bos zullen ze dit ook niet krijgen. Misschien wel van de SP van Jan Marijnissen.

  Reactie door Ellen — zaterdag 14 april 2007 @ 10.51 uur

 67. Vergeet niet dat Bos uit de olie-industrie komt en zelf excorbitante salarissen kende, dan kun je nu moeilijk je vorige werkgevers afvallen!

  Dit symboliseert het failliet van de sociaal-democratie, opgericht om de arbeiders te emanciperen, en niet om het grootkapitaal te dienen!

  Van Troelstra, via Drees naar Den Uyl, ze zouden allemaal in hun graf omdraaien!

  Mensen op, het kan, voor het Plan, van het socialisme!

  Reactie door henry — zaterdag 14 april 2007 @ 11.15 uur

 68. @ 65 Gandalf

  Wow, Gandalf is back in town.

  ” consequentie bijkans de doodstraf “, alle superlatieven ooit bestaan, in één keer naar de maan.

  Deze reactie staat als een huis, respect.

  Reactie door ACE — zaterdag 14 april 2007 @ 11.39 uur

 69. Ellen,

  Het pure liberalisme is idd de doodsteek voor een SAMENleving, dat impliceert namelijk een bepaalde mate van solidariteit. Die solidariteit wordt node gemist bij de liberale partijen (VVD/GL/D66) Deze partijen stellen namelijk expliciet het individu boven de samenleving. Zij leven liever in een groep allemaal op een eigen stukje grond.

  Mijn baas vroeg eens een keer hoe hij van een groep een team kon maken. Mijn antwoord was dat het verschil tussen groep en team 1 kratje bier per week was. Toen was het stil…

  De samenleving is uit elkaar getrokken onder paars I & II (zie ook het boek de verweesde samenleving). In 1995 hebben de banken een cruciale fout gemaakt door hypotheken op basis van meer dan één inkomen te verstrekken. Het prijsopdrijvende effect van de huizenmarkt was extreem, daar ligt een groot deel van de oorzaak van de groeiende tweedeling.

  Ik ben absoluut niet tegen werkende vrouwen, maar het werken van man en vrouw samen heeft wel een onbedoeld negatief bij-effect: de tweedeling tussen arm en rijk groeit hierdoor nog sneller.

  Het is duidelijk dat men het zat is dat de ene helft van Nederland 3x per jaar met vakantie gaat en in een vrijstaand huis/ twee onder één kap woning woont en de andere helft blij is als ze te eten hebben en een flatje van 60m2 kunnen bekostigen.

  De grote uitdaging is hoe we de ‘verderfelijke verworvenheden’ van de paarse perioden kunnen ombuigen naar onbederfelijke verworvenheden.

  Reactie door Karel — zaterdag 14 april 2007 @ 11.48 uur

 70. Ik word een beetje moe en boos van die aanvallen in de politiek. Ga eens regeren en oppositioneren!

  Wouter Bos is realistisch over de verhouding SP en PvdA. Er is van alles mis gegaan in die relatie en hij steekt nadrukkelijk de hand in eigen boezem.
  Politiek is niet voetje vrijen, politiek is behalve beleid maken, ook vooral staan voor de standpunten. Inderdaad, de PvdA en de SP moeten op veel punten samenwerken, maar ook niet bang zijn om zich tegen elkaar af te zetten. De SP deed dat wel, Bos zegt duidelijk dat de PvdA dat heeft nagelaten.
  Ik betwijfel of de volledige winst van de SP hierdoor komt, mensen zullen volgens mij meer uit geloof stemmen in een partij op die partij stemmen, dan door het politieke debat in de voorgaande jaren, maar ik denk wel dat durven afzetten tegen elkaar, standpunten duidelijker maken en dat men elkaar juist dan kan vinden. Men weet waar men aan toe is.

  Over geloof gesproken. Ik begin mijn reactie over mijn vermoeidheid rond de aanvallen in de politiek.
  Een gefrustreerde Maarten ‘t Hart voelt zich weer door regenwulpen aangevallen en een Rudy Kousbroek vindt zich geweldig en zij vallen dus Marianne Thieme aan op haar geloofsovertuiging. Tegelijkertijd staat bijna geen enkele stemmer van de PvdA stil bij de geloofsovertuiging van Wouter Bos, of Albayrak. Waarom? We hebben vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. De geloofsovertuiging van iemand is een persoonlijke zaak. Ik heb in mijn vorige baan 2 Jehova getuigen als collega gehad. Als zij dat niet ooit hadden gezegd, had ik dat nooit gemerkt. Thieme heeft een partij opgericht die een sterke overtuiging richting dieren heeft. Ook heeft haar partij, alleen al door haar aanwezigheid in de kamer, de politiek wakker geschud en is er al het één en ander gebeurt op dierenwelzijn. Daar gaat het om!
  Wouter Bos wordt opeens door een stel ontevreden mannekens en vrouwkens binnen zijn partij aangevallen. Bos heeft inderdaad bij de verkiezingen verloren, maar heeft keihard gewerkt om een groter verlies te voorkomen en is gewoon heel hard aan het werk om Nederland beter te krijgen dan onder de vorige kabinetten. Het is nu aan de oppositie om daar al dan niet in samenwerking met (delen van) de coalitie om daar kritisch naar te kijken. De verkiezingen zijn voorbij, dus vragen over partijleiderschap moeten bij alle partijen pas weer gesteld worden, wanneer er volgende verkiezingen komen. Nu moet er gewoon gewerkt worden! Dus bestrijd elkaar met argumenten over inhoudelijke punten. Stop eens met praten over personen. Want dat is veel minder belangrijk dan de problemen die er in ons land moeten worden opgelost.

  Beste Jan, sorry.. Het is bijna een weblogstukje geworden, maar ik moest mijn frustratie over ‘het gedoe’ kwijt.

  Reactie door Patrick — zaterdag 14 april 2007 @ 12.05 uur

 71. Opkomen voor de zwakkeren, maar niet ten koste van de kracht die we al bezitten, dat is m.i. het probleem waarvoor het huidige socialisme zich gesteld ziet. Gezamenlijk voorwaarden creëren om *iedereen* in de gelegenheid te stellen zijn intrinsieke krachten te ontplooien is waar een *modern* solidariteitsbeginsel op moet zinspelen!

  Reactie door PaulB — zaterdag 14 april 2007 @ 12.16 uur

 72. Laat het maar horen, meneer W. Bos, waar u en het PVDA nu eigenlijk voor staan.
  Welke route heeft u ne werkelijk voor de PVDA leden in gedachtten?
  Wat zijn nu uw politieke idealen?

  Geef richting aan uw partij en laat deze niet zoals in het “nieuwe leren” maar wat aan modderen.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 14 april 2007 @ 12.38 uur

 73. Na het zuur komt het zuur, en nogmaals het zuur.
  Laten we ervoor zorgen, dat de SP bij de volgende verkiezingen (wat mij betreft morgen al) nogmaals verdubbeld, en dat het onrecht wat zwakkeren word aangedaan, teruggedraait word.

  Reactie door Charlie — zaterdag 14 april 2007 @ 12.44 uur

 74. Patrick,

  Wouter Bos is het symbool van de teloorgang van de sociaal-democratie, hij gelooft in het (neo-)liberalisme, de ideologie van het grootkapitaal, en sleept zijn partij hiermede verder in de ondergang, de Pvda geeft de verkeerde man gekozen om “het socialisme” uit te dragen, deze rol zal in de toekomst toebedeeld worden aan een ander, een arbeider,Jan M.!

  Eigen schuld, hele dikke bult!

  Mensen op, het kan, voor het Plan, dat socialisme heet.

  Reactie door henry — zaterdag 14 april 2007 @ 12.45 uur

 75. ik heb sterk het idee, dat wouter bos met 2 monden praat. eerst wilde hij, dat de SP betrokken raakte met de vorming van het nieuwe kabinet. nu lijkt het, alsof bos zich nu afzet tegen de SP. nu danst hij precies naar de pijpen van het cda, waar hij zich eerst tegen afzette met zijn partij. wat wil wouter bos nou eigenlijk????

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 14 april 2007 @ 12.52 uur

 76. Patrick, ik ben ervan overtuigd dat de SP zich niet bedient van tactieken zoals onderuit halen en zwart praten, ik heb dit echter wel al vaker bij o.a. de PVDA gezien.
  DE SP heeft helemaal geen doel hiermee omdat de SP groeit en dat op eigen kracht. De PVDA is geen bedreiging voor de SP. DE PVDA heeft door zich in deze regering te nestelen het sociale gezicht aan de kant gezet, het gezicht dat bij sociale mensen hoort. De PVDA moet dus uitsluitend naar zichzelf kijken en nog maar eens goed nadenken of het verstandiger is uit dit kabinet te stappen omdat ze bijna niks binnenhalen en een liberale koers moeten varen of blijven zitten met als gevolg dat ze teveel concessies moeten doen.

  Reactie door cynthia — zaterdag 14 april 2007 @ 13.18 uur

 77. Het belangrijkste uit het artikel van Bos is de opmerking, dat de uitsluiting van de SP in provincies fout was.Dus niet de SP weigerde samen te werken maar het gevestigde trio. De enorme verkiezingswinst van de SP te negeren is bovendien slecht voor de democratie.en bevestigt het stroperige zitvlees van de gedeputeerden.
  Het wordt hoog tijd dat de loep, waarmee verschillen tussen linkse partijen worden opgeblazen wordt weggelegd en bekeken wordt wat geamelijke standpunten zijn om daar onmheen actie en macht te vormen.Het veel gehoorde idee dat de SP zich door haar standpunten over Europa als partner heeft buitengesloten slaat nergens op. Niet alleen dat een meerderheid van de Nederlanders dit standpunt deelde, maar de PvdA nu ook samenwerkt met de CU die ook tegen de Europese grondwet stemde. Das waar praten we over.

  Reactie door max van den berg — zaterdag 14 april 2007 @ 13.37 uur

 78. blablablablabla…..daar kies ik voor, zegt Wouter Bos.

  Tot hij zich weer bedenkt.

  Reactie door Willem — zaterdag 14 april 2007 @ 13.44 uur

 79. kijk dit is nu echt PVDA gedrag,iets waar Wouter Bos hevig naar uitziet in de toekomst…

  14 April 2007
  Van Hulten ongelukkig met loon Kok
  PvdA-voorzitter Michiel van Hulten is “ongelukkig” met de salarisverhogingen die oud-premier Wim Kok heeft gekregen voor zijn commissariaten. Vorig jaar kreeg Kok 18 procent meer voor zijn commissariaten bij ING, Shell en TNT.

  In het TROS-programma Kamerbreed zei Van Hulten dat hij zich de boosheid van mensen hierover goed kan voorstellen.

  Hij wilde niet ingaan op de vraag of Kok zijn salarisverhogingen had moeten weigeren. Maar hij noemde wel een moreel appèl belangrijk en zei dat er echt een probleem is met de topinkomens. Hij sprak er schande van dat topbestuurders zich daar nies van aantrekken.

  Reactie door iew — zaterdag 14 april 2007 @ 13.53 uur

 80. @14 Pieter
  Je hoort dat in rechtse kringen wel meer nl.: De beste methode om mensen weer aan het werk te krijgen, is de “riante” uitkering afschaffen. Maar dan moeten er natuurlijk wel banen zijn. En het is momenteel wel zo, dat bijvoorbeeld veel ouderen nauwelijks een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Dus het probleem zit eerder bij de vraagkant naar arbeid dan in het aanbod. Omscholing en reïntegratie helpen daarbij niet!

  Reactie door reint — zaterdag 14 april 2007 @ 14.03 uur

 81. @77 reint

  zolang het voor werkgevers voordeliger en makkelijker is om mensen uit oostbloklanden aan te nemen zullen deze mensen die uit een uitkering gezet worden,ongeacht leeftijd nog steeds niet aan het werk komen.

  Reactie door iew — zaterdag 14 april 2007 @ 14.16 uur

 82. @68 ACE,
  Ik was niet echt weg hoor, meer een kwestie van “de zon op mijn balkon.”
  Aangezien het niet eenvoudig voor mij is om de intonatie van je reactie @68 op zijn waarde te beoordelen, krijg ik enigszins de indruk van een dosis ironie. Of toch niet? ‘k weet het niet.Zo ja, geeft niets, zo nee, geeft ook niets.

  @76 iew,
  Feit is, dat je als topbestuurder keihard moet zijn en geen scrupules mag hebben, anders lig je er snel uit in het wereldje. Vandaar ook dat Kok net zo hard meedoet, conform het gedrag van zijn maten/vrinden.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 14 april 2007 @ 14.17 uur

 83. @79 Gandalf

  waar het allemaal aan ligt weet men wel in de politiek etc.
  maar hoe gaan we er mee om of beter nog wat gaan we er aan doen…

  Reactie door iew — zaterdag 14 april 2007 @ 14.22 uur

 84. Wollige taal van Bos die duidelijk maakt dat het zaakje tussen zijn vingers uitglipt. Naast de foute keuzes zit eigenlijk ook zijn eigen ego hem flink in de weg.
  Ik stimuleer de PvdA om zo door te gaan zodat een echt sociaal en solidair Nederland mogelijk zal worden, ondanks de doempraatjes van de (neo) liberalen.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 14 april 2007 @ 14.33 uur

 85. @ 79 Gandalf

  Nu ik het teruglees, begrijp ik het misverstand. Maar, nee geen ironie, ik meen oprecht dat je Pieter corrigeert op een manier waar geen speld tussen te krijgen is.

  Meestal ben je vrij gematigd en nu bediende je je van een prachtig superlatief. Ik zelf vind het uitvergroten middels superlatieven wel leuk maar die van jou kwam als een verrassing.

  Meer doen.

  Reactie door ACE — zaterdag 14 april 2007 @ 14.41 uur

 86. Wat behelst een moreel appèl als de vleesgeworden Pvda in de persoon van Wim Kok er zich ook niets van aantrekt.

  Een moreel appèl is dus zeker geen oplossing.

  Reactie door ACE — zaterdag 14 april 2007 @ 14.45 uur

 87. @80, Reint: Nergens pleit ik voor het afschaffen van uitkeringen om problemen op te lossen. Het enige dat ik gezegd heb, is dat ik me kan vinden in de iets hardere aanpak van de PvdA m.b.t. het verstrekken van uitkeringen.

  Mensen die geen werk kunnen krijgen moet je zeker niet aan hun lot overlaten, wel moet je proberen zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Als omscholing en reïntegratieprojecten daarbij kunnen helpen (wat vaak zeker het geval is, vooral als je er vroeg bij bent!), dan moet je dat zeker doen! Uitkeringen worden wel betaald van geld van ons en onze medemens hè, van mij mag er dan best wat van mensen gevraagd worden dat ze zich omscholen, indien dat nut heeft.

  Overigens ben ik niet rechts; Meerdere keren heb ik SP gestemd! Maar het manifest ‘Vrijheid eerlijk delen’ van GroenLinks spreekt me ook wel aan… dus momenteel ben ik zwevend. Dat ik hier de PvdA loop te verdedigen komt min of meer door toeval ;-) Enig tegengeluid bij al die mensen die de PvdA – soms ongefundeerd (zie bijv. reactie nr. 17, ik doorzie de argumenten niet) – de grond in trappen kan geen kwaad.

  Reactie door Pieter — zaterdag 14 april 2007 @ 15.11 uur

 88. [opgedragen aan de columnist Ronald Plasterk]

  Bos Quichot en de spagaatmetafoor

  Grofweg de afgelopen dertig jaar is de praktiserende politiek in Nederland verworden tot een banale, beroepsgedeformeerde poppenkast. Politici negeren of manipuleren allerlei wetenschappelijke onderzoeksrapporten stelselmatig. Mensen met visie en integriteit houden zich daar liever ver van. Er is niet alleen een kloof ontstaan tussen de politiek en de alledaagse burger, maar ook een kloof met de intellectuele top.

  De PvdA is, decennia lang verstoken van verse zieners, als een bijziende dinosaurus geworden (vul uw favoriete soort zelf in). Die dino staat in spagaat, met elke poot op een andere rand van een canyon. En de zon gaat bijna onder.
  Maar wees gerust: Ridder Wouter is, gezeten op een ezel, met de lans in de aanslag en Sancho de la Tichelaar aan zijn zijde, klaar om elke strijd aan te gaan.

  Als een zwerm vogels die boven een ondergelopen polder op zoek is naar een droge plek om te landen, zo zijn de PvdA intellectuelen nu op zoek naar een oplossing voor hun probleem. Niet wetende welke richting op te vliegen of welke vogel te volgen, worden ze door de wind zo nu en dan uit elkaar gewaaid. Na een paar bochten zie je ze weer hergroeperen in hun gezamenlijke dooltocht. De SP is veel meer down to earth. Daar zoeken ze dat moeras gewoon niet op.

  Intellectueel gecertificeerde hoogvlieger Ronald Plasterk zweeft, onnavolgbaar voor zijn PvdA-collegae, hoog en eenzaam boven de zwerm. Druk doende om compromissen over oorlog en seksuele geaardheid goed te praten, verliest ook hij echter het overzicht. Zo heeft hij vanaf die hoogte nog niet kunnen inschatten hoe leeg zijn onderwijs-portemonnee beneden in de praktijk zal blijken te zijn. Arme Ronald, want je zal straks een flinke spagaat moeten maken. Maar nu één met je stokpaard. Een héle dikke plus als je dát lukt.

  Reactie door gastronic — zaterdag 14 april 2007 @ 16.12 uur

 89. Ik heb ook wat te zeggen over de pvda.het is mij geen letter waard om over deze overlopers ook maar een woord vuil te maken.nou een dan.een staatsecetaris van sociale zaken die helemaal op gaat in de razzia’s op bijstand gerechteden.

  Reactie door rafstal — zaterdag 14 april 2007 @ 16.15 uur

 90. Bos is de leerling van Kok, ook ooit minister van financiën, Kok verraadde de arbeidersklasse, als geen andere, en met zijn Europese rapporten, gaat hij hiermede op Europese schaal door, beiden symboliseren hoe de sociaal-democratie is opgevreten door het grootkapitaal, de een door SHELL, de ander door de ING, SHELL en TNT.

  Mensen kom op, het kan,op voor het Plan, dat socialisme heet.

  Reactie door henry — zaterdag 14 april 2007 @ 16.24 uur

 91. @65
  Wetgeving m.b.t. een peuk opsteken op de werkplek is snel geregeld met consequentie bijkans de doodstraf, maar enige dwang uitoefenen op bedrijven om mensen met een uitkering aan een baan te helpen is nog nooit gelukt.
  …………..
  Wat een verschrikkelijke slechte onderbouwing en een belediging voor mensen die weer vrij adem kunnen halen op hun werk.
  Nog erger is het om deze onderbouwing het voorkomen dat je longkanker en ander ziektes kunt krijgen gebruikt wordt om een andere stelling sterker te maken.
  Ik zelf vind dat je nooit een actie die voor verbetering van de gezondheid is op deze ordinaire manier mag gebruiken.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 14 april 2007 @ 16.31 uur

 92. het tweede stukje de eerste zinnen,,
  makkelijk praten als je eerst de bevolking/kiezers van sp of anderen belazert,
  ik meen(al voor de verkiezingen) dat ze met dat gevaarlijke cu/cda spul een deeltje hebben gesloten,maarja ze komen alle drie uit het zelfde nest,en we weten allemaal zie daar maar eens tussen te komen,als ze dat niet willen.
  en niet alleen in dat dorp denhaag,maar ook landelijk.

  ps pieter 87,reintegratie projecten zoals het nu gaat,is alleen ten voordele van de bureau,daar moet nodig de bezem door,
  12 uurtjes werk? a 6500 euro is oplichting.

  ook al een pooster voor de ramen hangen??

  Reactie door ad — zaterdag 14 april 2007 @ 16.31 uur

 93. Al die vermeende ‘verblinde’ PvdA konijntjes die in de koplampen van de SP kijken, zijn misschien zo verblind nog niet.
  Waarschijnlijk hebben ze gewoon het licht gezien.
  Dat moet natuurlijk weer geherinterpreteerd worden.
  Na al die jarenlange van duisternis in het PvdA Bos.
  En ja, Wouter, laten we wel wezen, pleidooien voor zelfvertrouwen geef je eerst bij gratie van gebrek daar aan.
  Daar helpt het niet konijnen uit je hoed te toveren.
  Nee Wouter, wanneer je zo door gaat, zie je binnenkort alleen nog maar de dieprode achterlichten van de SP.

  Reactie door Iske — zaterdag 14 april 2007 @ 16.45 uur

 94. Lief klein konijntje met een lichtje op zijn neus.
  Lief klein konijntje met een lichtje op zijn neus.
  Ja Ja, mensen en toen rolde er een hele grote dikke tomaat overheen.

  Reactie door toergenjev — zaterdag 14 april 2007 @ 17.01 uur

 95. mijnheer pieter wat bedoel jij,
  “wat vaak zeker het geval is, vooral als je er vroeg bij bent!”

  Leeg mij eens wat contextuel is?
  ik zal jij leren wat existentieel is..
  Wat is jouw context?
  ik ben tegen zwart maken,zo doe dat maar ook,
  Als jij bedoed waken worden ,ben ik met jij eens,als jij bedoeld alleen de vrij slaven hebben gelijk,dan zeg ik…
  Lees meer,en vooral Orwel,not marx allen,
  Het mecaniek is hier anwezig…pas op
  blijf kritiek!!!!!!!!!

  Reactie door Guess — zaterdag 14 april 2007 @ 17.05 uur

 96. @74 Hebry; Blijkbaar heb je niets van mijn reactie begrepen. Ik trek geen partij voor Bos. Ik irriteer me aan de exhibitionistische zelfbezigheid van de politiek.

  Reactie door Patrick — zaterdag 14 april 2007 @ 17.07 uur

 97. @74 Henry… sorry het moest Henry zijn dus…

  @76 Cynthia… Heb je mijn reactie helemaal gelezen, want je legt me helaas woorden in de mond. Zie verder reactie 94

  Reactie door Patrick — zaterdag 14 april 2007 @ 17.10 uur

 98. Aan alle mensen die de PvdA de grond in trappen, de volgende boodschap:

  Als de SP ooit wil gaan regeren,als Jan minister-president wil worden, dan kan dat naar alle waarschijnlijkheid alleen in samenwerking met de PvdA, tenzij de SP zonder PvdA met het CDA wil gaan regeren; dat kan natuurlijk ook, maar wel wat onwaarschijnlijk.

  Dan is het handiger om te bekijken waar overeenkomsten liggen en waar je kunt samenwerken, dan om maar te blijven mopperen en hakken. Dan kun je beter de uitgestoken hand accepteren en trachten de sfeer tussen beide partijen te verbeteren. Wouter Bos erkent fouten en probeert er van te leren; geen mens is nu eenmaal onfeilbaar, zelfs Jan Marijnissen niet.

  Er kan ook ruzie gemaakt blijven worden, maar dan profiteert het CDA en kan zij blijven bepalen wie er mee gaat regeren zoals Jan gemerkt heeft, want het was Balkenende die de deur naar de SP dicht deed en niet Wouter Bos; Bos heeft uit alle macht geprobeerd de deur open te houden, waarbij Jan niet erg behulpzaam was, ook dat is een hard feit.
  Het CDA zal dan, als ze kan, voor de VVD kiezen. Je kunt het dan de PvdA niet kwalijk nemen als ze kans ziet een CDA-VVD kabinet te voorkomen; zelfs Jan geeft toe dat het huidige kabinet betere plannen heeft dan de drie voorgaande kabinetten.

  Dus: allemaal leren van fouten uit het verleden; dat ook accepteren van elkaar, en kijken of we links zodanig kunnen positioneren dat ze over vier jaar opnieuw in de positie is om te regeren, want alles beter dan wederom rechtse CDA-VVD kabinetten.
  En laten we het wederzijdse verketteren nu maar tot het verleden laten behoren en normaal zakelijk, en daar waar mogelijk, constructief met elkaar omgaan, anders, zoals gezegd, profiteert het CDA en dat wil ook de SP niet, naar mijn overtuiging.

  Reactie door Rob — zaterdag 14 april 2007 @ 17.14 uur

 99. DE ROZE KON IJNTJES

  Lieve kinderen,

  Deze keer vertel ik julllie over het angstige avontuur van de roze konijntjes. Die waren op weg naar de mooie, verre plaats Nirwana. Het was pikdonker in de nacht. Plots zagen ze vanuit de verte twee lichtbundels dichterbij komen, en hoorden ze het gezoem van een motor. “Rustig maar, we hebben nog alle tijd!”riep konijntje Marcel van H. “Maar denk eraan: niet in de koplampen kijken!”
  O jee! Wrrroemmm! Daar raasde de auto al voorbij, en de konijntjes konden nog maar nét op tijd opzij springen.
  “Tjee!”, zei konijntje Marcel van D., die altijd alles beter wist, “Dat was Jan Mandarijn van de staalfabriek. Die heeft zijn oude T-ford omgebouwd tot een bolide. Knap werk!”
  Nog bibberend gingen de konijntjes terug naar hun holletjes.
  “Morgen gaan we weer op weg naar Nirwana”, zei konijntje Jan P. beslist, “Maar dan moeten we wel een andere weg kiezen.”
  “Welke weg dan?”, vroeg konijntje Ruud V.
  “Nee, voorlopig moeten we dezelfde weg blijven nemen,” bromde konijntje Job C.
  Met al deze verwarrende gedachten sliepen de konijntjes uiteindelijk in.

  Welterusten, lieve kinderen, slaap zacht!

  Oom Wouter.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 14 april 2007 @ 17.19 uur

 100. (Bovenstaande comments heb ik nog niet gelezen. Sorry, als ik hetzelfde zeg als iemand anders).

  Wouter Bos noemt de PvdA vandaag in de Volkskrant een brede volkspartij waarin zowel intellectuelen als lager opgeleiden hun plaats hebben. Die binding is volgens hem de grote kracht van de partij, vergeleken met bv. de SP. Maar jammer voor hem: bij de SP is dat niet anders.
  Bos maakt het echt bont als hij het heeft over de invulling van het begrip solidariteit. De keuzen van de PvdA hierin maken de mensen sterker, zegt hij. De solidariteit krijgt internationale betekenis. Niet “alle heil” wordt verwacht van staatsingrijpen. En gevestigde belangen worden soms ter discussie gesteld. Dit zou bij de SP allemaal anders zijn. Ook verwijt hij de SP een houding van “we hebben geen haast om te regeren, we kunnen nog wel vier jaar wachten.” Deze voorstelling van de SP is flagrant in strijd met de werkelijkheid, en dat weet Bos heel goed.
  Hij wil de SP “niet sparen in het debat”. Goh, wat aardig van hem, dat hij dat tot nu toe schijnbaar wél heeft gedaan! Nou, het zal dus spannend worden. Maar als Bos succes wil boeken, zal hij toch echt wel een eerlijker uitgangspositie moeten kiezen.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 14 april 2007 @ 17.23 uur

 101. @87 15.11 uur, Pieter:

  Eigenlijk heb ik niet veel toe te voegen aan alle uitstekende analyses en reacties hier, maar, Pieter: waarom altijd maar weer (want jij bent een van de velen) die toevoeging “Uitkeringen worden wel betaald van geld van ons en onze medemens hè”?

  Op de allereerste plaats: het uitkeringensysteem wat we hebben vergt helemaal niet dat dat telkens vermeld wordt op de uitkeringsaanvraag van elke individuele aanvrager. Het is al erg genoeg dat je in die situatie beland bent en dan hoef je daar niet nog eens pijnlijk aan herinnerd te worden. Waarom zouden wij, NIET TER ZAKE BEVOEGDEN – dat dan wel gaan doen?

  Op de tweede plaats: ik zou er wel een voorstander van zijn dat op de salarisstrook of wat dan ook van de gigaverdienenden in de top van allerlei bedrijven en instituties een dergelijke mededeling zou staan: hun (vele!!) geld komt uiteindelijk ALTIJD uit onze zakken.
  En juist deze “heren” en “dames” blijven daarvan verschoond.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 14 april 2007 @ 17.30 uur

 102. @31 pool:

  een miep klinkt mij ontzettend negatief in de oren. ok allemaal pvda-ers onder elkaar. gaf mij een vreemd gevoel. je kijkt naar de publieke omroep en wat zie je…?
  wat ik geweldig vond was dat ze ook de term zelfbedieningskapitalisme bezigde. en daar hoef je niet veel moeite voor te doen om al die voorbeelden van de afgelopen tijd te zien. en ja inderdaad…allemaal old boys.

  Reactie door marga — zaterdag 14 april 2007 @ 17.37 uur

 103. @87 Pieter

  Waar sta je toch? Waggelend tussen het liberaal eerlijk delen van Femke en het liberaal socialisme van Wouter?
  Hier een beetje zeuren over de uitkeringen vermengd met VVD-gebral?
  Kom jij het hier voor Bos opnemen? Flinke vent zeg! Maar wat een zwak ge-emmer over de hoofden van de mensen die de klos zijn geworden en moeten leven van die paar onbenullige stuivers van ons belastinggeld.
  Richt je op de slurpen belastinggeld die de burger moet opbrengen om de oorlogen van Bush mee te helpen financieren. De samenheuling met de marktjongens en hun liberale ellebogenwerk. Voor hun vrijheid worden wij in de hoek geperst!
  Die Bos? De laan uit! Deze man heeft gesjoemeld met ONS belastinggeld en geeft vrije doorgang aan de farizeese angsthaas Balkenende. Vriendjespolitiek heet dit! En zo is de Nederlander gedwongen steun te verlenen aan de slachting in Irak.
  De 3 van Den Haag zijn SCHULDIG aan MOORD.
  Welke belastingbetaler neemt dit nog? Is het zo moeilijk om met MILJOENEN rechtschapen Nederlanders de 3 te verdrijven uit de Haagsche politieke holen, waar ze hun sinistere plannetjes alsmaar lopen te smeden? NEE TOCH??
  Pieter op jou reken ik niet, maar wel op het volk dat het niet meer neemt. Tja zeg… we zijn niet helemaal op ons achterhoofd gevallen! Die marktwerking eruit, de uitkeringen omhoog, gedegen opleidingen om kinderbreinen smakelijk te voeden, de TOPgraaiers het land uitbannen en opschieten met dat onderzoek Irak! Aanpakken die hypocriete, corrupte, lamlendige politieke bende. Basta!

  Reactie door Gloria — zaterdag 14 april 2007 @ 18.15 uur

 104. Rob@98,

  Het verraad van Bos aan links is al voor de verkiezingen begonnen, wij leren hiervan, alleen als de SP heel groot wordt en de Pvda heel erg klein, is er een oplossing voor de gewone man en vrouw!

  Dus stem en steun SP, mensen kom op, het kan, voor het Plan, dat socialisme heet,

  Reactie door henry — zaterdag 14 april 2007 @ 18.22 uur

 105. @105+
  Verhagen is toch ook vaag over 2e kamer vragen geweest over verder deelname aan Midden Oosten oorlogen?
  Zie ik weer nieuwe, dan wel dezelfde B4 spoken op deze mooie-dit los van klimaat prognose en ellende- dag?
  Waarom nam de SP genoegen met vage antwoorden en wollige uitleg van Verhagen?
  Toch niet vanwege zijn spraakwater mag ik hopen?

  Reactie door maria — zaterdag 14 april 2007 @ 18.22 uur

 106. @ Rob

  De PvdA heeft blijkbaar niet de capaciteit om van fouten te leren omdat ze dat nooit gedaan hebben tot nu toe.

  Mensen die leuke opmerkingen hebben over: “Die uitkering komt uit de zak van de medemens”, het is feitelijk ook zo dat degene die er noodlottig gebruik van moet maken er ook vaak een groot deel van zijn leven aan meebetaald heeft. Een uitkering heb je ook niet voor je lol want de kwaliteit van je leven zal er niet beter op worden.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 14 april 2007 @ 18.31 uur

 107. De PvdA kan zijn sociale gezicht herstellen door de Melkertbanen weer in te voeren. Dat is beter dan het geld aan reïntegratie trajecten te besteden. Wat dat betreft vind ik dat we een rare overheid hebben. Bang om teveel geld aan medische zorg uit te geven, moeten daar de uitgaven nauwkeurig worden gecontroleerd. Maar tegelijkertijd geeft de overheid geld uit om wettelijk verplicht vutters van 60 jaar en ouder te reïntegreren. Terwijl de persoon in kwestie daar geen behoefte aan heeft en de eventuele werkgevers nog minder. Dat noem ik toch wel één van de ideologische dwaasheden van het CDA-VVD kabinet. En misschien hobbelt het huidige kabinet wel op dezelfde voet verder. Op dit soort solidariteit zit de samenleving toch niet te wachten!?

  Reactie door reint — zaterdag 14 april 2007 @ 18.40 uur

 108. Elke vier jaar komt er weer een kabinet met ministers die niets over hun takenpakket weten. Die verzinnen dan weer dingen die niets opbrengen en alleen geld kosten. Moeten we daar niet eens iets aan veranderen. Als al die hobbyprojecten eens stoppen dan hebben we geld zat om zonder bezuinigingen de sociale voorzieningen in stand te houden.

  Overigens verdient het aanbeveling dat de overheid eens manieren gaat ontwikkelen om zelf de broek op te kunnen houden zonder mijn geld te verspillen en twintig keer belasting te heffen over dezelfde Euro.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 14 april 2007 @ 18.53 uur

 109. Reint,

  Welk sociaal gezicht? Het gezicht van Bos en Kok naardat ze hun maandelijkse salaris- strookje hebben bekeken?

  mensen, kom op, het kan, op voor het Plan dat socialisme heet.

  Reactie door henry — zaterdag 14 april 2007 @ 19.16 uur

 110. @85 ACE, is duidelijk en bedankt, ik doe mijn best. Maar zulks komt vaak heel impulsief op. Vaak schrijf ik iets op maar mijn ingebouwde rem zegt dan: niet doen, afhankelijk van het moment en vooral mijn stemming.
  Prettige avond

  @91 Hakker, ik volg je al enige tijd op dit log maar om eerlijk te zijn heb ik niets met jou gehak. San rancune, maar vergelijkingen zijn meestal niet 100% toepasbaar. Heb je het nu ineens over longkanker omdat ik het had over roken op de werkplek wat al 1000 jaar gedaan werd? In de fabriek van de Koninklijke Theodorus Niemeyer mag door wetgeving ook niet meer gerookt worden. Snap je het? Even doordenken graag en niet gelijk gaan steigeren en te snel conclusies trekken uit mijn eenvoudige geschrijf. Geef mij ook een kans zonder mij direct af te branden.

  Ook een prettige avond Hakker.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 14 april 2007 @ 19.27 uur

 111. Prima stuk van Bos. En hij is ook nog eens kritisch naar zijn eigen partij als het om De massale uitsluiting van de SP gaat met de PS, onlangs.

  Voor de komende jaren ligt er een prima sociaal regeeraccoord. Dus niet zo negatief met z’n allen, beste SP’ers.

  Reactie door michiel — zaterdag 14 april 2007 @ 19.31 uur

 112. De tijd zal het leren michiel maar als minderheidspartij in de coalitie zie ik het somber in voor de PvdA. Gezien het klimaat van nu, en het komende totaalbeleid, gaan ze over maximaal vier jaar weer zetels inleveren. Ik ben blij dat de SP niet in dit kabinet is gestapt zodat er nog tijd is om te groeien en een grotere kans om een echt sociaal kabinet te vormen waarin de PvdA hun echte sociale gezicht mogen laten zien. Al zal Bos dat niet meer meemaken want dit zal hoogstwaarschijnlijk zijn laatste rit zijn in Den Haag.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 14 april 2007 @ 19.45 uur

 113. Wij gaan met z’n alle socialer worden,en oorlog voegen,PVDA,hmmm
  Kijk naar de PS in Frank_rijk
  Zij zijn goed op weg, morgen ,zullen zij boot kampen sponsoriseren,
  Democratie? laat mij niet lachen…
  keuzen maken zal een terorist daad worden,pas maar op…

  Reactie door Guess — zaterdag 14 april 2007 @ 20.01 uur

 114. Michiel,

  Als Bos op tijd voor linkse samenwerking had gekozen, had er nu een links kabinet met een prima sociaal accoord gezeten, inplaats van de voorzetting van Balkenende 3, met een licht rode facade,

  mensen op, het kan, voor het Plan, dat socialisme heet

  Reactie door henry — zaterdag 14 april 2007 @ 20.35 uur

 115. @103, Gloria:
  Waar ik sta in het politieke spectrum, mag ik toch zelf bepalen? Op basis van één uitspraak van mij maak je vreemde insinuaties. Waarom toch op de persoon spelen? Waarom geen zuivere argumenten gebruiken en bij de discussie blijven? Triest dat je de oorlog in Irak, neoliberalisme etc. erbij haalt, om in een discussie je opponenten buitenspel te zetten.

  Het enige dat ik gezegd heb, is dat wat mij betreft een activerender arbeidsmarktbeleid gevoerd mag worden, omdat het in mijn ogen socialer is om alles op alles te zetten om mensen van de zijlijn te halen. Het scheelt niet veel of je bombardeert me tot medeplichtige aan een oorlog… dankje.

  Reactie door Pieter — zaterdag 14 april 2007 @ 20.44 uur

 116. @110
  Neem me niet kwalijk maar ik vond het een rare vergelijking.
  En ik moet eerlijk zijn ik snap hem niet die vergelijking.
  Dan zijn er wel andere punten aan te voeren.
  En kom kom Candalf niet zo gevoelig daar komen we niet verder mee.
  We doen hier zoveel aan afbranden.
  En gewoon terug hakken Candalf ,ook een prettige avond.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 14 april 2007 @ 21.20 uur

 117. @ 102 marga

  Ik geef toe dat het woord miep niet gepast is, ik kon niet op haar naam komen, maar ik moet haar wel op enkele gebieden gelijk geven voor wat betreft het intrede van vrouwen op de arbeidsmarkt.

  Ik blijf bij mijn stelling dat huisvrouw zijn ook arbeid is alleen wordt dit niet betaald, en ik vraag mij nog steeds af waarom niet, als een ander je kind(eren) overdag opvangt en te eten geeft wordt hij of zij er wel voor betaald (zie de kinderdump) voor mij blijft het onbegrijpelijk.

  Reactie door Pool — zaterdag 14 april 2007 @ 21.44 uur

 118. @ Michiel:
  Laat me raden: jij ben een PvdA kiezer die de naam van zijn partij wil veranderen in PS! Lachen! Kijk even naar Frankrijk en Ségolene, Dat is net het voorbeeld van “socialisme” die de SP niet wil, sorry, en wat betreft het “prima sociaal regeeraccoord” heb ik mijn twijfels… Topinkomens… huurtoeslag…onderzoek Irak…zelfs de bonden lopen weg. Er is geen reden meer aan. Je kan altijd probeer lid te worden van de ….SP. de enige echte.

  Reactie door Michel — zaterdag 14 april 2007 @ 21.44 uur

 119. Als ik het taalgebruik van Gloria (103) lees ben ik bang dat de PvdA-beer straks z’n kont afveegt met het SP-konijn (om met Jules Deelder te spreken).
  Ene Rob (98) heeft het enige leeswaardige stukje hier neergeschreven.

  SP-ers, hou het keerpunt in de gaten!

  Reactie door jk — zaterdag 14 april 2007 @ 21.56 uur

 120. @116 Hakker
  Tja dat komt hier wel vaker voor.
  Eerst een eindje kritiek weggeven en dan last but not least alsnog een prettige avond gewenst.
  Dan ga je als vanzelf wel eens wikken en wegen he ? :)

  Reactie door Iske — zaterdag 14 april 2007 @ 22.10 uur

 121. Men kan zoveel meningen hebben als men wil maar de overheid is er voor het volk en ontleend zijn bestaansrecht er aan. Als dat geen feit meer is dan kun je de boel beter opdoeken.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 14 april 2007 @ 22.16 uur

 122. Wat is dit voor een kabinet welke zegt de eerste honderd dagen te gaan gebruiken voor gesprekken met de samenleving?
  De eerste honderd dagen in gesprek gaan met maatschappelijke organisaties?! Ja, ja! Het kabinet wil zich op deze manier presenteren als een groep volksvertegenwoordigers die luístert naar de samenleving.
  Nou, dat hebben we gezien bij het debat over de regeringsverklaring: 25 moties! allemaal ontraden door het kabinet…! Of zijn politieke partijen binnen de oppositie geen maatschappelijke organisaties?!

  Nee, men gaat gesprekken voeren met mánagers binnen maatschappelijke organisaties, helaas is gesprekken voeren met managers binnen maatschappelijke organisaties niet hetzelfde als luisteren naar de samenleving. Trouwens, weet Balkenende na 3 kabinetten dan nóg niet wat of er leeft in ‘het veld?’

  Als Balkenende en Bos werkelijk willen weten wat er zich afspeelt binnen de maatschappij dan zijn daar echt geen 100 dagen voor nodig hoor! 2 dagen luisteren naar de SP die ’het veld’ dóór en dóór ként, is véél effectiever. Dit doordat de SP sinds jaar en dag daar ‘over de vloer’ komt en bovendien de ménsen op de wérkvloer spreekt! Vóeling heeft met datgene wat zich daar wérkelijk afspeelt.
  Het geen voeling hebben van dit kabinet met de materie waarom het werkelijk gaat werd recentelijk nog even heel illustratief duidelijk toen minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) de verkeerde wijken in Enschede en Amersfoort aanwees om deze op de lijst van veertig probleemwijken te zetten…?!

  Daarnaast krijgt een geachte afgevaardigde van het zogenaamd goedbedoelende kabinet bij een bezoek natuurlijk een verwrongen en opgepoetst beeld. Het is net als wanneer Beatrix een plaatsje of instelling met een bezoek vereerd. Pleintjes worden voorafgaande aan dit bezoek opnieuw bestraat, heggen worden gesnoeid, rotzooi wordt opgeruimd en gesprekspartners zorgvuldig geselecteerd. Waar managers zeggen tegen aan te lopen, zeggen nodig te hebben, is veelal heel iets anders dan hetgeen werkelijk verlangd wordt en noodzakelijk is om de boel beter te laten draaien.
  De mensen die het wérkelijk aangaat, -en waar het om zou moeten gaan- zij die door maatschappelijke instellingen bediend behoren te worden, én de mensen op de werkvloer weten dit allang, zij wenden zich niet voor niets tot de SP. Zij keren niet voor niets een partij als de PvdA de rug toe. Nu het Christelijke electoraat nog!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 14 april 2007 @ 22.16 uur

 123. @Wattenstaafje
  Gezien de gemiddelde levensduur van een door de bank genomen kabinet Balkellende zijn elke honderd dagen respijt een eeuwigheid en mooi meegenomen.

  Reactie door Iske — zaterdag 14 april 2007 @ 22.39 uur

 124. @ Michiel
  Er was geen linkse meerderheid dus er viel helemaal niet te kiezen voor zo’n kabinet dus dat kan je Bos niet verwijten.

  Reactie door KaRiN — zaterdag 14 april 2007 @ 22.41 uur

 125. @117
  Heel simpel omdat men zelf de keus heeft te kiezen voor de kinderen of voor het werk met kinderen met meer financiële mogelijkheden of gedwongen dat het niet anders kan.
  Kinderen nemen als betaald object dat zou schaamteloos zijn.
  Ik neem kinderen dan heb ik een betaalde baan.
  Tja, wat is dan het echte doel

  Reactie door De Hakker — zaterdag 14 april 2007 @ 22.49 uur

 126. wellicht off topic, maar ik geloof dat het geen kwaad kan dit overzicht aan misstanden in de reintegratei industrie hier even de revue te laten passeren, ook voor de bezoekers die andere politieke richtingen aanhangen moge dit een eyeopener zijn. Wouter, lees je ook even mee?

  Ben

  ervarings deskundige van deze VOC uitwassen gesanctioneerd door het huidig kabinet.

  Reactie door Ben Koot — zaterdag 14 april 2007 @ 23.16 uur

 127. oops link vergeten http://www.clientenraad-leiden.nl/paginas/2005/Reintegratie.pdf

  Reactie door Ben Koot — zaterdag 14 april 2007 @ 23.16 uur

 128. Moraal van het verhaal, Wouterert hoeft helemaal niet de buurt in te gaan, alle info ligt al op zijn bureau, even een babbel met Jan van Zijl van de RWI en je bent klaar!

  Reactie door Ben Koot — zaterdag 14 april 2007 @ 23.21 uur

 129. @ 126 Ben Koot

  Reintegratie industrie hoe passelijk gevonden.
  Het blijkt dat zeker 93% van dit soort reintegratie buro’s puur de eigen zak aan het vullen is, en totaal niets aan reintegratie doen, ja, men l#lt er wel over maar de gewenste arbeidsplaatsen hebben ze niet of nooit in hun bezit gehad, er is inmiddels een wildgroei ontstaan waar in miljoenen en miljoenen euro’s verdwijnen in de zakken van dit soor buro’s.

  En dan heeft een PvdA minister nog het lef om een verhoging van 1,05 euro te vragen als eigen bijdrage van de ontvangers van huurtoeslag.

  PvdA = Partij van de Afbraak, zoals al eerder door iemand op deze weblog werd geschreven.

  Reactie door Pool — zaterdag 14 april 2007 @ 23.43 uur

 130. DEN HAAG – Bij het wegwerken van de tegenvaller van een miljard in de zorg denkt het kabinet niet in de eerste plaats aan hogere zorgpremies. “Zover laten we het liever niet komen”, zei minister van Financiën Wouter Bos vrijdag na afloop van de ministerraad. “Mensen zitten niet te wachten op hogere premies.”

  Ons Woutertje “wil het liever niet zover laten komen”, …later blijkt het dan weer onvermijdelijk te zijn dat de zorgpremies drastisch omhoog gaan.
  “Niemand zit te wachten op hogere premies”… je hoeft er echt niet op zitten te wachten het gebeurd eerder dan je denkt.

  Reactie door Pool — zaterdag 14 april 2007 @ 23.54 uur

 131. Weer heb ik de reakties hierboven niet gelezen, dus de mijne zal er wel al bijstaan.

  De belangen waar de SP voor opkomt en die de PvdA wil verkwanselen zijn de belangen en waarden waar onder andere mijn opa zich sterk voor heeft gemaakt.
  Mijn opa en anderen van zijn generatie, hebben gevochten voor de rechten die wij nu hebben, ze hebben gestreden voor een menswaardiger bestaan, iets waar wij allemaal, de heer Bos incluis, elke dag van mogen genieten.
  Wanneer we het aan het CDA en PvdA over laten, krijgen we het straks allemaal weer zo slecht dat we ineens weer beseffen hoe belangrijk onze verworvenheden zijn.
  En dan worden we weer wakker.
  Of om in PvdAtermen te spreken: ontwaakt.
  Het PvdA ontleent zijn bestaansrecht aan mensen net als mijn opa, mensen die het zo slecht hadden dat het beter MOEST en zich daarom verenigden.
  Zo’n partij heeft er helemaal geen belang bij dat het goed gaat met de mensen want dat kost stemmers.
  En zo simpel lieve mensen,is het.

  Jan, laat je niet paaien door die Bos.
  Wat wel duideljk werd met die paspoortentoestand is dat ze je op elk woord proberen te pakken.
  En voor de publieke opinie mooie praatjes.
  Je zult er nog een harde dobber aan krijgen.
  Maar blijf jezelf en je hebt de PvdA, CDA en die andere praatjesmakers niet meer nodig.
  De tijd zal het uitwijzen.

  Reactie door G. — zondag 15 april 2007 @ 0.07 uur

 132. @87, Pieter

  Met alle respect, maar lees je even mee hoe mensen door naiviteit van de raamabtenaren en misleidde lokale politicie mensen moedwillg de vernieling in helpen. http://www.clientenraad-leiden.nl/paginas/2005/Reintegratie.pdf
  Reintegratie bestaat niet. De foldertaal van al die bureaus is volledig onzin.

  Reactie door Ben Koot — zondag 15 april 2007 @ 0.26 uur

 133. @97 Patrick
  Heeft de PvdA zichzelf niet bediend van alle media, zelfs van de Telegraaf, voor de verkiezingen waarbij de SP door heer de Vries in een extreme hoek werd geduwd.
  Het opkloppen van de paspoort uitspraak, met als middel weer de Telegraaf en Volkskrant, en de publieken.
  Was het niet de PvdA die voor de verkiezingen iedere samenwerking afhield.
  Is het niet de PvdA geweest die de SP gedemoniseerd heeft , en in een cordon sanitair gezet heeft ?
  Zijn het niet ingehuurde krachten van PvdA huize die op ieder blog, en in ieder commentaar van kranten als het over de SP gaat de commentaren vullen met de meest onzinnige vuilnis.
  De PvdA, zelfs nu kunnen ze salaris verhogingen van de heer Kok nog wel billijken.
  De erfenis van Domela Nieuwenhuis, en Drees ligt bij de SP.
  We zullen die erfenis koesteren en beschermen.

  Reactie door Toergenjev — zondag 15 april 2007 @ 0.38 uur

 134. Wouter Bos en de SP staat hier zo mooi bovenaan…

  (…) ‘Kies ik…en dat betekent…’

  (…) ‘Mijn derde prioriteit is ten slotte een pleidooi voor zelfvertrouwen.’

  Waarom gebruikt Bos het woord pleidooi in relatie tot zelfvertrouwen? Heeft hij het hier over het vertrouwen in zichzelf of over het vertrouwen van zijn partij in hem? Of heeft hij het over het vertrouwen van het electoraat in de PvdA?
  Wat betekent pleidooi etymologisch eigenlijk? Pleidooi betekent feitelijk verdediging. Verdedigen is afweren. Afweren is op afstand houden.

  Waarom gebruikt Bos niet het woord appelleren? Het niet kiezen voor het woord appelleren maar kiezen voor het woord pleidooi impliceert dat datgene waarop hij doelt niet aanwezig is. Appelleren betekent immers een beroep doen óp. Een beroep doen op iets wat niet aanwezig is kan niet. De woordkeuze binnen deze context gebruikt geeft onmiddellijk aan dat het aan vertrouwen ontbreekt. ‘Daar ontbreekt het schromelijk aan’ zegt hijzelf. Is het nu een vertrouwenskwestie van één individu naar zijn partij toe? Of van een partij naar één individu toe? Of is het een algemene identiteitscrisis?

  Zou bovenstaande kop niet beter luiden ‘Over Wouter Bos, de PvdA en het inleveren van de identiteit omwille van het pluche?’

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 april 2007 @ 1.42 uur

 135. De Pvda heeft de politieke functie, het socialisme onmogelijk te maken, het is het schild van rechts, vandaar continue regeren met rechts, mooie baantjes en veel poen en nooit regeren met links.

  Mijn conclusie na 100 jaar sociaal-democratie, voor het socialisme heb je een andere partij nodig, die groot en sterk moet worden, en de sociaal-democratie..zo klein als mogelijk!

  Mensen kop op, het kan, op voor het Plan dat socialisme heet.

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 5.21 uur

 136. @132 Ben Koot.

  Bedankt voor de link. Geeft eens temeer het failliet aan van de arbeidsbemiddeling.

  Was het niet in Oude Pekela waar een re-integratiebedrijfje in een jaar €900.000 opstreek voor bemiddeling met als resultaat 8 plaatsingen bij bedrijven, waarvan 4 cliënten op eigen initiatief werk vonden.

  Bestaat er ook een keurmerk voor re-integratiebedrijven? Of loopt de geldstroom via het ook in deze branche bekende old boys network?

  Ik ben zelf ooit ook eens “bemiddeld”. Na een cursus DTPer van 8 weken ( dan ben je in staat om een beetje te freubelen met photoshop, illustrator en quarkXpress. Daarna wordt er met je geleurd bij bedrijven totdat er een zegt, laat maar komen. Om van het gezeur af te zijn. Dan kom je daar en blijkt dat je 2 keer zo oud bent als de directeur.
  Dat heeft ook flink wat gekost.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 15 april 2007 @ 6.37 uur

 137. Reaktie op de Hakker, @ 16.31, Hoezo rook? Wil je een trekje? Dan moet je 60 mensen op je wc uitnodigen voor een uurtje. Dan krijg je dat trekje meegerookt. Nou is stromingsleer erg ingewikkeld. Het hele probleem kan zowieso opgelost worden door afzuiging! Maar daar ga je vast niet mee akkoord. Okee maar dan hoor je ook nergens meer mijn mooie muziek. Waar mensen soms van hun barkrukken vallen. Waarom doe ik het nog?

  Reactie door pjotter — zondag 15 april 2007 @ 8.30 uur

 138. Gandalf,

  Ze hebben zelf een keurmerk bedach http://www.google.nl/url?sa=t&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.boaborea.nl%2F&ei=YcYhRtf5N4uG0QS-sf23Bg&usg=__d0RKZ5adeI1FShhNh2tEqHSUzmE=&sig2=bhGRp1QtupmQDb5bOVaUhw
  Tot voor kort onder de bezielende leding van nu minister Vogelaar.

  Zoals je ziet tis een old boys network.

  Ben

  Reactie door Ben Koot — zondag 15 april 2007 @ 8.30 uur

 139. Over arbeidsbemiddeling gesproken, hier een blik in de toekomst, met deelname van de Pvda…

  Vrees voor uitpersen van gastarbeiders
  door Jouke Schaafsma
  AMSTERDAM – Het ongebreideld toelaten van arbeiders uit nieuwe EU-landen, zoals het kabinet wil, zal een explosie van misstanden veroorzaken.

  Dit jaar is het aantal meldingen van buitenlandse werknemers over inhumane toestanden al ruim verdubbeld. Dat stelt de Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddeling (VIA), waarvan de leden jaarlijks in totaal 30.000 buitenlandse werknemers aan een baan helpen in ons land. Bij het speciale meldpunt van de vereniging komen nu wekelijks meerdere excessen aan het licht.

  “We moeten al twee keer per week de sociale inlichtingen en opsporingsdienst, de fiscus en de arbeidsinspectie inlichten over zich misdragende bedrijven”, zegt voorzitter Gerlof Roubos van VIA. ” Het is het topje van de ijsberg. Ze melden het doorgaans pas als ze weer thuis zijn, omdat ze anders niet durven.”

  Het kabinet wil dat werknemers uit nieuwe EU-landen straks zonder werkvergunning in alle sectoren aan de slag komen. Volgens de grootste branchevereniging voor legale internationale arbeidsbemiddeling heeft invoering van het kabinetsstandpunt grote negatieve gevolgen. “Er is dan geen enkel toezicht meer. Je hebt dan geen middel om een eventuele economische ontwrichting, erbarmelijke huisvesting of andere misstanden tegen te gaan”, zegt Roubos. In Nederland werken naar schatting 60.000 werknemers uit nieuwe EU-landen legaal, van wie circa tachtig procent Pools is. De rest komt uit Duitsland, Griekenland, Portugal en de Baltische Staten. Naar schatting nog eens 40.000 mensen werken hier illegaal.

  Is dit het sociale accoord van de Pvda, waar Michiel en Reinert het over hadden…

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 8.36 uur

 140. “Was het niet in Oude Pekela waar een re-integratiebedrijfje in een jaar €900.000 opstreek voor bemiddeling met als resultaat 8 plaatsingen bij bedrijven, waarvan 4 cliënten op eigen initiatief werk vonden.”

  Misschien enigszins off-topic, maar ik kan een associatie niet onderdrukken:
  Kan, na de re-integratiebedrijven, de SP ook eens een blik werpen op de CBK’s? – de “bemiddelingsbureaus” voor kunstenaar. Die organisaties worden steeds vetter, terwijl ik niet zie dat de kunstenaar er beter van wordt (voor een paar euro kan een bedrijf 10-tallen kunstwerken huren, en dan wordt het ook nog ingericht).
  Zie intussen voor de subsidies de verslagen van de Rekenkamers, in de orde van het bedrag hierboven, althans in mijn provincie.
  Gisteren lees ik dat de helft van al die subsidies naar Amsterdam gaat.

  Intussen ziet het er volgens mij zo uit:
  http://www.ganuenta.com/artistshat.htm

  Reactie door jk — zondag 15 april 2007 @ 8.58 uur

 141. pool, dank voor je reactie mbt “miep”.

  je haalt er verder wel een heel andere diskussie bij: het al dan niet betaald worden van moeders voor het opvoeden van hun kinderen. dat zet vrouwen wel lekker op hun plaats – achter het aanrecht. geef dan iedereen een basisinkomen.
  het is een hele oude diskussie, met veel tegenargumenten. de belangrijkste vind ik wel dat vrouwen niet alleen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van de kinderen en ook recht hebben op een maatschappelijke ontwikkeling. de maatschappij wil alleen herintredende vrouwen als er een arbeidstekort is, anders zitten ze echt niet op ze te wachten.
  lees joke smit eens, eind jaren 70 uitgegeven.

  Reactie door marga — zondag 15 april 2007 @ 9.13 uur

 142. 12. Evert Tichelaar.

  Dat is nu precies wat ik er ook uithaal. Ook van Hulten over dit intervieuw gehoord bij Tros Kamerbreed zaterdagmorgen, precies hetzelfde.
  Er kan geen gesprek meer zijn of ze halen er de SP of SP stemmers bij op een negatieve manier in allerlei bijzinnen om ze tegelijkertijd onderuit te halen.Dit gaat ”schijnbaar” ongemerkt maar is meer dan strategie.

  Ook wat betreft de vraag in verkiezingstijd wat heeft u gevraagd aan de rijkste nederlanders toen de anderen fors moesten inleveren ging niet enkel om de bonussen maar weldegelijk ook over het vragen van een bijdrage(belasting) van de topinkomens op het moment dat de anderen ook moesten inleveren. Hier wordt gesjoemeld met de werkelijke vraag en de achtergrond om de uitvoering van dat punt onmogelijk te doen lijken en de aanleiding te maskeren zodat hij niets behoeft te doen aan het tarief wat hij ook nooit echt van plan was, het stond leuk voor de verkiezingen en de rest kan hij gemakkelijk manipuleren via de onderhandelingen met vakbonden en werkgevers. Daar spreek je af dat mensen niet meer kunnen vragen bij arbeidstekorten om de winsten van bedrijven veilig te stellen. Bovendien wat die globalisering en vrije markt betreft indien je daar zo’n voorstander van bent waarom kelderen de prijzen hier dan niet nu al die goedkope landen zoveel produceren,waarom financier je dan nog steeds kinderarbeid in Bangladesh etc…waarom nog zoveel armoede in Nigeria rijk an olie, precies om dezelfde reden beschermen van werkgevers en handel. Daar doen we niet zo hard mee aan die zogenaamde wereldwijde globalisering.
  Ik begin zo nu en dan zo genoeg te krijgen van politiek en de denigrerende toon ik weet niet hoe het anderen vergaat. Als de boodschap je niet aanstaat haal je consequent de boodschapper onderuit is het devies van de PvdA en dat is de kiezer en in het verlengde darvan de SP.
  Dat doe je dus zeer selectief. En dan moet je Scheafertypes inzetten. Wat een demagogie wat een onderschatting van het vermogen van de kiezer hier doorheen te prikken. Nog een wolf in schaapskleren erbij!!! De mens manipuleren door te doen of hij het schaefertype een van hen is….geen inhoud maar…. ach laat maar het is te genant voor woorden. Zoiets worden op andere terreinen ‘infiltranten’ genoemd.

  Zo ook pasgeleden met betrekking tot de exorbitante zelfverrijking aan de top.En dan devolgende Indien de SP echt had willen regeren!!!!!!de indoctrinatie door de herhaling…..en daarbij hun eigen rol niet vernoemen. Indien de PvdA dit gewenst had had de PvdA dit kunnen realiseren. Daar moet je dan wel enige principes voor hebben die daarbij aansluiten.
  Ze noemen dat bij ons steken onder water en in de communicatie wordt dat gedefinieerd als agressief, achterbaks etc… niet iets waar je eerlijk op kunt reageren, dat is ook niet de bedoeling.

  Hij zegt dat de PvdA NIET moet doen waar hijzelf op dat moment en ook van Hulten in dat programma tegelijkertijd mee bezig is.
  In ieder gesprek over politiek danwel de PvdA wordt de SP erbijgehaald als een partij die leunt op enkel kiezers uit de arbeidersklasse (klasse nog beneden de middenklasse) als NEE-stemmers tegen iedere verandering, als mensen die van politiek en beleid en globalisering geen kaas hebben gegeten, het grote geheel niet zien (daar zijn ze te dom voor)
  Iedere keer dat hij mijn persoontje en vele andere kiezers met mij zo bruskeert omdat het gewoon niet klopt, vele leraren, artsen, verpleegkundigen e.a. hebben gekozen voor de SP, voel ik meer aversie opkomen tegen de PvdA. Wie zijn arbeiders wie zijn boven-en onderklasse en waarom nooit spreken over de verzorgingsstaat als het erom gaat dat de belastingbetaler, de Staat der Nederlanden dus, ook die midden en onderklasse de miljarden financiert t.b.v. de kapitale panden van grootverdieners. Ook dat is de verzorgingsstaat, belastinggeld maar die mensen worden nooit ‘beticht’ van misbruik danwel hun eigen zaakjes veiligstellen danwel het zijn van nitwits die niet weten etc……danweel gebruikers van diezelfde verzorgingsstaat

  Hij zegt zogenaamd iets positiefs maar tegelijkertijd zet hij de SP weg alsmede de SP anhang als een stelletje nitwits als onderklasse,als mensen zonder hersens als tegenstemmers etc….Mensen in de midden-en bovenklasse werken blijkbar niet want zijn geen arbeiders in die zin. Nee met arbeiders bedoelt de PvdA iets heel anders nl. een voor hen blijkbaar ‘ minderwaardig’ volkje die achter de SP aanholt omdat ze hun eigen belangen willen verdedigen en verder niet nadenken. Dat doen de villa bezitters hetzelfde met de hypotheekrenteaftrek maar daar wordt niet over gesproken. Dat mensen SP stemmers ook nog zoiets hebben als een moraal m.b.t. oorlog en vrede en Irak, m.b.t. armoede in de wereld, m.b.t. milieu etc dat hoor je niet…
  Een wolf in schaapskleren en de manier waarop begint me heel erg tegen te staan.
  Ik heb speciaal de volkskrant gekocht moet het nog helemaal lezen maar enfin de strekking is al bekend via de media.

  Reactie door Henny — zondag 15 april 2007 @ 9.51 uur

 143. @128 Ben Koot
  Op de website van het RWI doen ze wel hun best om de re-integratieindustrie zo goed mogelijk te “verkopen”. De negatieve berichtgeving moet dus zoveel mogelijk worden weggemoffeld.

  Reactie door reint — zondag 15 april 2007 @ 9.52 uur

 144. Beste mensen.
  Er zijn veel inzenders die schrijven als een kip zonder kop.Verdiepen jullie eens in de politiek.Veel geschreeuw en weinig wol.
  Het is maar makkelijk om van de zijlijn
  overal commentaar op te geven,maar verantwoordelijkheid nemen ho maar.
  Jullie zijn juist die mensen die van de ene partij naar de ander hollen.Als het maar in jullie straatje past.Daar bereik je niets mee,daar word Nederland niet beter van.

  Reactie door T.v.d.Ouden — zondag 15 april 2007 @ 10.41 uur

 145. De PvdA is een zinkend ship omdat ze
  a) alleen maar oog hebben voor allochtonen
  b) ze het bijslaapje vormen van het CDA
  c) de zieke geesten van hypocrieten als übermensch van Dam en Wim Kok de partij nog steeds domineren.

  Er is trouwens weer een meisje vermoord. Hoe staat de SP tegenover de gevolgen voor de dader ?
  Nemen ze daarin de PvdA standpunten in die vinden dat het verkrachten en wurgen van kinderen en vrouwen grappig en bon ton is of gunnen ze zo’n lieve man ook levenslang.
  Het blijft verbazing wekken dat dit onderwerp dat letterlijk en figuurlijk al miljoenen mensen in dit land heeft kapotgemaakt (wie kent geen vriend of familielid dat vermoord is?) totaal geen item is in de politiek.

  Hoezo een elitaire ivoren kaste ?

  Reactie door Twain — zondag 15 april 2007 @ 10.42 uur

 146. Wat de meeste mensen op dit forum gewoon vergeten, er is een ruime meerderheid van rechts in de kamer.De SP komt zonder de steun van de PvdA nooit aan de bak,met wie wil je anders regeren?

  Reactie door Piet van Dijk — zondag 15 april 2007 @ 10.57 uur

 147. @ 144 T.v.d.Ouden

  De enigste die van het ene partij naar de andere partij rent is Woutertje Bos en dat past niet in ons straatje om eerst allerlei beloftes te doen en daarna met de vijand te heulen.
  Hij heeft gewoon de kiezers en zijn achterban verraden maar wil dat niet erkennen.
  Hij doet wel pogingen om de zaak te redden, maar dat zal weinig uithalen, men heeft z’n spelletjes door.

  Reactie door Pool — zondag 15 april 2007 @ 11.07 uur

 148. Ik heb alle reacties nog niet gelezen, daar ik gisteren in mijn geboorte land (gem.Ede) was.
  De neergang (afgang) van de PvdA is niet alleen te verwijten aan Wouter Bos, hoewel hij heeft zich zelf gepromoveerd tot zeikpaal
  van de PvdA. Wil je een duidelijk beeld hebben dan moet je de geschiedenis van die partij tegen het licht houden.
  Te beginnen bij de oprichting en waarom die partij werd opgericht. Korte termijn visie’s
  zeggen mij niet zoveel dat zijn veelal uitingen die bol staan van emotie’s.
  De PvdA= Parij van de Arbeid en niet partij van de arbeiders, daar zit het probleem, het is een partij geworden van de elite. Het socialisme in het verleden, was voor scholing voor iedereen, maar als iets niets wordt berg je maar, als een vakbondsleider een Nijerode opleiding heeft en partijleider wordt en daarna minister, die heeft absoluut geen feeling met de onderklasse. Heel veel van die snurkers zaten in die partij ter eigen glorie en victorie. Op basis daarvan is verraad gepleegd naar de arbeidersklasse.
  Voor hen die het nog niet begrijpen, arbeidersklasse word verdeeld in meerdere klassen in volgorde van opleiding, hoe hoger opgeleid, hoe hoger men staat op de maatschappelijke laddder en dan moet je sterke benen hebben om de weelde te kunnen dragen, zonder de laag opgeleiden te vernederen. Alsnog een artikel uit een socialistisch weekblad waarin heel voorzichtig steun werd verleend bij de oprichting van de PvdA en een artikel uit 1976 hoe het in de afdelingen van de PvdA verging. Laat deze tragedie nooit in de SP ontstaan, maar pas ook op voor te veel partij dictatuur.
  http://members.home.nl/h.hiensch/PvdA-1946.rtf

  http://members.home.nl/h.hiensch/PvdA-elite.rtf

  Reactie door d'olle Henk — zondag 15 april 2007 @ 11.11 uur

 149. @ T.v.d. Ouden

  Het grootste gedeelte dat hier komt zijn regelmatige bezoekers die ook regelmatig bijdragen aan de discussie en per definitie veel interesse in politiek hebben en er zich ook in verdiepen.

  Jouw reactie is juist die van een kip zonder kop.

  Tevens zijn SP stemmers de meest trouwe stemmers, dat veel PvdA stemmers naar de SP gegaan zijn zal een doorn in het oog zijn.
  Dat SP geen verantwoordelijkheid wilde nemen voor een a-sociaal CDA beleid is een pluspunt en baant de weg voor een kans om verantwoordelijkheid te nemen voor een sociaal beleid.

  Reactie door Gaudoin — zondag 15 april 2007 @ 11.37 uur

 150. @ T.v.d.Ouden

  laat de politiek zich nu maar eens in de burger verdiepen!
  ipv andersom!
  wie schuift al de verantwoordelijkheden nu eigenlijk af op bv de marktwerking?!
  en wij staan niet aan de zijlijn,wij staan midden in de maatschappij.
  een maatschappij die er niet beter op word met deze politiek!

  Reactie door iew — zondag 15 april 2007 @ 11.39 uur

 151. @146 Piet van Dijk

  daarom word de SP ook veel groter dan de PVDA,zodat we ze niet meer nodig hebben…

  Reactie door iew — zondag 15 april 2007 @ 11.41 uur

 152. Ik zat gisteren naar dat progamma te kijken en ik ben even de naam kwijt bij de vara op ned 1 waar aboutaleb een preek gaf over het verschil van armoede hier en in afrika.
  Ik geef hem gelijk dat wij hier geen honger kennen,want voedselbanken zijn er om toch eten te krijgen.
  Alleen wat mij stoorde is dat ze niks zeggen over de kloof tussen rijk en arm die alsmaar toeneemt.
  Hij heeft niks te klagen en zal zeker ook instemmen met verhogingen voor hoger opgeleid personeel,omdat hij nu zelf eenmaal wat beter opgeleid is.
  Het soort zoekt hun eigen regelgeving,wat bij hun past.

  Wat mij opviel is dat de meeste mensen het verschil door hebben wat werk en uitkeringen zijn.
  De uitkeringen staan gelijk aan werken voor de normale man.
  Door te werken vervallen alle subsidie’s die men krijgt bij een uitkering.
  Oftewel je werkt om te eten.
  Reken maar uit wat je per jaar kwijt bent aan belastingen en wat je overhoud.
  De normale man moet nu 2 jaar hard doorwerken om een keer op vakantie te gaan.
  Daar gaat niks aan veranderen en het word steeds erger.
  Omdat de vaste lasten harder groeien als het loon.
  De staat is degene die eraan verdiend.
  Nu zijn er maatregelen genomen om te bezuinigen op de staat.
  Geloof 750.000.000,00 en waar word niet op bezuinigd.
  De belastingdienst,de desbetreffende bekeurende instantie’s die de burger bekeuren op elk akkefietje,de rechtsstaat die de mensen laten voorkomen.

  Ik vroeg mij al af waarom de politie niet meer optreed bij een woninginbraak.
  Dat is heel simpel te verklaren.
  Tenzij er heel veeeeeel geld in omgaat,dan komen ze langs.
  Heeft men een verzekering,dan komt de verzekeringsagent langs om te kijken of het inderdaad is gestolen.
  Het gaat ze niet om wie het heeft gestolen,maar of het is gestolen.
  Omdat zij de claim moeten uitbetalen.
  De politie is niet meer,als een ordedienst in het werk gesteld door het kapitaal.

  Ik kreeg van de week een bedrag van 337,00 voor een langdurigheidstoeslag,omdat ik langer als 5 jaar rond het minimum moet rondkomen.
  Ik heb geen uitkering van de gemeente,en zij moeten die 337,00 uitbetalen.
  Ik kan elk jaar zo een bedrag krijgen.
  Vandaag of morgen ga ik weer een paar dagen per week werken,wanneer ik een oproep krijg via Amfors.
  Maar ondertussen krijg ik een oproep van het CWI om weer deel te nemen aan een re-intergratietraject,terwijl ik onder het UWV val.
  Omdat ik die langdurigheidstoeslag heb aangevraagd,willen zij zorgen dat ik daar niet meer voor in aanmerking kom.
  Door een zelfmade baantje aan te bieden.
  Daardoor zal ik net boven het minimum uitkomen en geen recht meer hebben op die langdurigheidstoeslag,huursubsidie,gemeentelijke belastingen,zorgtoeslag,hondenbelasting,etc en etc.
  Zo gaat dat tegenwoordig in onze economie.
  Bakken met geld verdienen ze en het gaat allemaal naar de verkeerde instellingen.
  Wij worden een werkslaaf.
  100%.

  Reactie door fredje — zondag 15 april 2007 @ 11.41 uur

 153. @ 145 Twain

  U schrijft,……

  …….Er is trouwens weer een meisje vermoord. Hoe staat de SP tegenover de gevolgen voor de dader ?
  Nemen ze daarin de PvdA standpunten in die vinden dat het verkrachten en wurgen van kinderen en vrouwen grappig en bon ton is of gunnen ze zo’n lieve man ook levenslang.
  Het blijft verbazing wekken dat dit onderwerp dat letterlijk en figuurlijk al miljoenen mensen in dit land heeft kapotgemaakt (wie kent geen vriend of familielid dat vermoord is?) totaal geen item is in de politiek.

  Hoezo een elitaire ivoren kaste ?

  Ik heb hier toch wat moeite mee, en wel om het volgende,… Iedereen keurt moord of geweld niet goed dus dat standpunt is duidelijk, en een strafmaat wordt nog altijd bepaald door het gerechtshof, en dat er hier miljoenen mensen door kapot zijn gemaakt door deze misdrijven zal wel loslopen, dat er veel leed is zal ik niet ontkennen, maar we moeten ook de zaak niet overdrijven want daarmee ontkrachten we eigenlijk wat we willen aantonen n.l. het vele leed.
  By the way,… ik ken geen vrienden of familie die vermoord is, en ik zal ook niet een uitzondering zijn.

  Reactie door Pool — zondag 15 april 2007 @ 11.55 uur

 154. @133 Toergenjev; Sorry hoor. Maar uit jouw reactie komt naar voren dat ik de PvdA loop te verdedigen. Integendeel. I could not care less.
  Als je mijn reactie leest, dan lees je mijn frustratie over de politiek in het algemeen. Ik neem als voorbeeld de schandelijke aanval van Maarten ‘t Hart op Marianne Thieme en de verhouding SP en PvdA.

  Ik schrijf dat de politiek alleen maar met zichzelf bezig is. Met de poppetjes. Ook ver na de verkiezingen. Dat maakt me moe. Wat mij betreft moeten ze nu gewoon aan het werk. Wat kan mij die poppetjes schelen? Het gaat om de problemen in het land. Ik geef de SP zelfs een compliment. Hoewel ook de SP poppetjestalk heeft gedaan.

  Ga nou niet tegen mij over de PvdA fulmineren, want ik heb het daar niet over. Als je op iemand reageert, lees dan eerst wat hij of zij schrijft en neem niet een klein stukje uit zijn of haar betoog. Want dan loop je het risico dat je alleen een illustratief voorbeeld bevecht, waar de schrijver verder niets mee heeft.

  Reactie door Patrick — zondag 15 april 2007 @ 12.06 uur

 155. @ 133. Toergenev
  “De erfenis van Domela Nieuwenhuis, en Drees ligt bij de SP. We zullen die erfenis koesteren en beschermen.”

  Je zou best eens gelijk kunnen hebben.

  Reactie door jk — zondag 15 april 2007 @ 12.14 uur

 156. Ga naar de kern. Waar staat de PVDA voor?
  Wat zijn Wouter Bos politieke idealen.

  Alles wijst er op dat men het sociaal democratie bij de PVDA verraden heeft.
  Wouter Bos stuurt op het liberaal kapitalisme aan, ook al verwoord hij het anders. Let op in het Europa of Irak debat. Daarin herken je het gebrek aan sociaal democratie bij de PVDA. Action speaks louder than words.

  SP, laat u niet in woorden verzanden. Blijf dicht bij de kern. Liberaal kapitalisme is niet democratisch!

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 15 april 2007 @ 12.28 uur

 157. Buitenhof gezien? Wouter Bos als psycho-analysticus van de Pvda-ziel “allemaal bange konijnen die in de koplampen van de SP kijken”

  Therapie: Een peptalk over zelfvertrouwen, gebaseerd op binnengehaalde, halfslachtige compromissen die als “overwinning” worden bejubeld!

  Om links Nederland enthousiast te maken is er veel meer nodig…..

  Mensen op, het kan, voor het Plan, dat socialisme heet.

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 12.42 uur

 158. Zie de lobby vanuit de media.
  De Volkskrant trakteert het volk op een Bos-maaltijd en het nagerecht mochten we proeven in Buitenhof.
  Het was niet culinair, hoe kon het ook?
  Met zoveel armoede mochten we eten van de voedselbank met heel veel overdatum.
  Nu hopen dat we geen buikgriep krijgen…

  Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @ 13.21 uur

 159. @144 T.v.d. Ouden. Leuke reactie. U bent toch niet ernstig hoop ik. Wie bedoelt u met “jullie”?
  Het gros hier op dit log verdiept zich in de politiek, dat verzeker ik u.
  Waaruit blijkt volgens u dat het niet het geval is? En waaruit blijkt uw verdieping in de politiek?

  Ik denk dat iets anders u dwars zit. De mening die mensen hier geven is u niet welgevallig. U heeft blijkbaar een andere. Mooi dus, laat maar horen of ga anders naar een web-log waar u zich kunt vereenzelvigen met de rest, met of zonder kippenkop.
  ( of is het kippekop)?

  Reactie door Gandalf — zondag 15 april 2007 @ 13.24 uur

 160. Wat ook altijd wel aardig is dat Bos zoveel problemen wil oplossen: onderwijs, achterstandswijken etc. Maar was het niet de PvdA die in eerste instantie die problemen mede veroorzaakt heeft? Net zoals Zalm zijn eigen eerdere spilziekte moest oplossen.

  Vreemd wereldje daar in Den Haag. Zit er iets in het water dat hersenverweking veroorzaakt.

  Reactie door Gaudoin — zondag 15 april 2007 @ 13.28 uur

 161. Ik hoop overigens dat als de SP gaat regeren ze een meer directe democratie gaan hanteren en bij belangrijke ingrijpende beslissingen de mening van de bevolking goed peilen en, waar mogelijk, respecteren.

  Reactie door Gaudoin — zondag 15 april 2007 @ 13.38 uur

 162. Een verschrikkelijke en smerige uitzending van Buitenhof. Wouter Bos kreeg daar (weer) alle gelegenheid om zonder tegenspeler allerlei halve waarheden en hele leugens te verkondigen over de SP en de manier waarop de SP zichzelf (volgens Bos dus!) buiten spel heeft gemanouvreerd.De SP heeft nooit in die vorm gezegd dat ze liever nog 4 jaar buiten het bestuur van het land of de provincies blijft.
  Tot zover dus van mijn kant alle steun aan de SP. Maar wat ik niet begrijp en waar ik me steeds meer aan erger is het feit dat de SP hier niet Kei-en keihard tegenin gaat met gebruik van alle toegestane middelen. Mensen die dit niet zouden begrijpen zul je toch niet vasthouden, die trappen de volgende keer wel weer in de lulpraatjes van de PvdA.Geef eens in het openbaar een analyse van die partij, met daarbij de verbondenheid van de top met het Anglo-Amerikaanse Israelische kapitaal,(Shell, Unilever, Corus , Philips enz.) en het verraad aan de eigen achterban, voor wie dit allemaal verborgen blijft.Jullie willen me toch niet wijsmaken dat de top van de SP dit allemaal niet zou weten?

  Reactie door Aad Sweep — zondag 15 april 2007 @ 13.40 uur

 163. Aad,

  Het is maar wat de mensen willen geloven, de waarheid omtrent de kabinetformatie, is toch gewoon, dat vriendje Tichelaar en vriendje Verhagen, allang vóór de verkiezingen, samen afspraken hebben gemaakt over een te vormen CDA/PVDA-coalitie, daarom noemt Tichelaar zichzelf toch ook “rat”,

  Mensen op, het kan, voor het Plan, dat socialisme heet.

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 14.04 uur

 164. @141 marga

  Zelf moeder? En? Stond jij alleen maar achter het aanrecht?
  Kinderen opvoeden is breinwerk en staat niet los van de maatschappij. Het is een schande dat de alleenstaande moeder gedwongen wordt te solliciteren! Naar wat? Naar het in de steek laten van het meest waardevolle werk voor onze maatschappij. Het is geen oude discussie, marga. Integendeel. Het wordt hoog tijd dat er een nieuwe discussie gaat ontstaan om eindelijk dit werk eens te gaan waarderen en thuis te brengen op de arbeidsmarkt. Dit is de grootste steek die het feminisme heeft laten vallen.
  De effecten worden steeds meer zichtbaar…
  verlaten kinderen en moeders die er geen werk van maken. Een vervlakte maatschappij waar vrouwen zich alleen nog maar kunnen voegen in het voetspoor van de man.
  De vermannelijking in ons land doet vrouwen tekort en vooral zij die zich geroepen voelen dicht bij hun wortels te blijven. Het gefrustreerde feminisme tracht deze wortels geheel en al uit te roeien: kinderen in de opvang en de moeders gevangen in de wurgende greep van tuinbroekretoriekende vrouwen die maar niet willen evolueren. Met deze scepter zwaaien vrouwen over vrouwen en wie niet luistert moet maar voelen!
  Een ware teloorgang. Niet alleen voor het belangrijkste werk op Aarde, maar voor het algemeen welzijn van ons land. Een ontworteld land. Een gefrustreerd land. Waar de economie de mooiste bloemen heeft platgewalst en het onkruid welig tiert.

  Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @ 14.13 uur

 165. De SP zal de PvdA verdampen. Waarom zou iemand op de PvdA willen stemmen? Wouter Bos is duidelijk over zijn houdbaarheidsdatum heen. Premier zal hij zeker niet worden na dit kabinet, want de SP gaat dan veel groter worden. De machtsgeilheid, het vastkleven aan het pluche (al na paar weken) van Wouter Bos is weerzinwekkend. Wouter Bos weet niet wat links zijn is. Links zijn is meer dan holle kreten als ‘solidariteit’ roepen. De PvdA is een politiek-correcte regenteske bestuurderspartij, met wereldvreemde bobo’s die proberen sociaal te doen. De SP is de partij voor het volk, een zichtbare partij die weet wat er gebeurd in de samenleving en welke problemen er zijn en hoe die problemen opgelost moeten worden. De SP is in Nederland de laatste houdvast van het socialisme, in tegenstelling tot het links-elitisme van GL en het verraad van de PvdA.

  Reactie door Spa_R — zondag 15 april 2007 @ 14.14 uur

 166. Ik probeer het nog een keer (nog liever dan de vorige post) ;-)

  @Michel:

  Over de topinkomens:

  - In het regeerakkoord is opgenomen dat de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector gemaximeerd zullen worden.

  - Ook de ontslagvergoedingen van veelverdieners in de publieke en semi-publieke sector worden aangepakt.

  - En Bos gaf aan dat hij zijn rol als aandeelhouder in staatsdeelnemingen zal gebruiken om het beloningsbeleid bij staatsdeelnemingen aan de orde te stellen.

  Wanneer je de topinkomens fiscaal zwaarder gaat belasten (bv van 52 naar 55 procent) dan wordt het bruto inkomen gewoon ook 3 procent omhooggetrokken. Waardoor men een nóg hoger salaris geniet.

  De huurtoeslag wordt met €1,05 per maand verlaagd. Dat is €2,60 per jaar. Dat valt in het niet bij het niet doorgaan van de huurliberalisatie en de laagste huurverhoging dit jaar sinds decenia.

  Over 4 jaar kan de SP aanschuiven om NL nog socialer te maken.

  Reactie door michiel — zondag 15 april 2007 @ 14.40 uur

 167. Michiel,

  Geheel doof en blind, en de Wouter Bosbijbel als echte Pvda-papegaai uitkotsend, gaat ons nu beleren!

  -Zoals Wouter de private sector, en met name de knip- en roofkapitalisten uit de financiële sector, is vergeten, zo vergeet Michiel ze ook te vernoemen, maar ja Wouter is niet dom, als minister van financiën heeft hij met deze kapitalisten veel van doen!

  -Door de vele privatiseringen van de afgelopen jaren, is er niet veel staatsdeelname meer over, dus ook hier een fopspeen!

  -Bij verrijking denk ik aan inkomen, vermogen en winsten, ook met name uit de financiële sector, wij, socialisten, denken aan een geheel van vermogens-, transactie-, inkomens- en winstbelastingen dat naar bovenaangepast moet worden!Woutertje denkt alleen aan de vrijwillige code Tabaksblat, die zo is gebleken niet werkt!

  -Het is een schande voor de lage inkomens dat de kortingen op de huurtoeslag, niet door Ellen Vogelaar, na beraad met de minister van financiën, Woutertje, niet zijn teruggedraaid, zoals beloofd!

  Michiel, binnen vier jaar is het afgelopen met de sociaal-democratie, kiezersbedrog is niet te verkopen!

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 15.05 uur

 168. Jammer dat Wouter ook niet meer van de Socialistische krant “Het Vrije Volk” gebruikt weet te maken, want ik was toch wel even verbaasd dat daar de van oudsher de katholieke Volkskrant voor werd gebruikt, welke ik er ook bij lees. Maar het maakt het er helaas niet allemaal geloofwaardiger op en ik kan de SP geen ongelijk geven en om daar niet met mee te willen regeren en héél veel water bij de wijn moet doen en een enorm gezichtsverlies doet lijden.

  Reactie door Willem — zondag 15 april 2007 @ 15.10 uur

 169. Willem,

  Rosa Luxemburg, jarenlang woordvoerster van de sociaal-democratie, zei “Scheiss Sozial-demokratie” nadat ze akkoord waren gegaan met de Duitse, imperialistische oorlog, Eerste Wereldoorlog geheten.

  Ze noemden ze opportunisten, deze wijze les, zijn wij als socialisten,nooit vergeten!

  Mensen op, het kan, voor het Plan, dat socialisme heet. Leve Rosa Luxemburg!

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 15.27 uur

 170. Ach Wouter…

  Als in Noord-Holland de PvdA-lijsttrekker (en inmiddels gedeputeerde) Peter Visser ondanks twee verzoeken van de SP weigert inhoudelijk in te gaan op de reden waarom de PvdA vanaf het allereerste begin heeft gekozen voor samenwerking met de VVD – en niet met de SP – hoef je bij mij niet aan te komen met je uitnodiging aan het adres van de SP om bestuurlijk samen te werken. Als er een partij is die dit (vorige maand nog!) blokkeert is het de PvdA.

  Reactie door Harald — zondag 15 april 2007 @ 15.31 uur

 171. @ 158 Gloria

  Perfecte woordkeus, en perfect weergegeven.

  Goeiemiddag allen

  Reactie door Pool — zondag 15 april 2007 @ 15.43 uur

 172. @166 michel

  Je gebruikt drogredenen! Maar dat zijn we gewend van de regeerders en hun aanhang.
  Jaar in jaar uit is de huursubsidie verlaagd en zijn de huren exorbitant gestegen, terwijl de uitkeringen al die jaren bevroren zijn gebleven tot aan nu. Tel dat maar eens even bij elkaar op en dan hebben we het over tientallen euro’s die successievelijk zijn ingeleverd door de armsten.
  Dat is het hele verhaal, Michel!
  Walgelijk dat de PvdA deze mensen nog meer af wil pakken, terwijl ze kruipen voor de graaiers. Dit is het gezicht van Wouter Bos en handlanger Tichelaar. Sjoemelaars!

  Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @ 16.23 uur

 173. 144. T van den Ouden.

  Moet deze reactie iets bijdragen. Wie zijn jullie en hoe weet jij dat ‘jullie’ van de ene partij naar de andere huppelen.
  Maak even bekend wat je zelf aanhangt en waarom jij denkt je te hebben verdiept in de politiek, in beleid. Uit deze reactie kan ik me uberhaupt niet voorstellen dat je enig politiek danwel beleidsmatig besef hebt maar jezelf juist presenteert als degene die je bepaalde eigenschappen toekent. Is hier enige vorm van projectie merkbaar? De meesten zijn die fase reeds lang ontgroeid. De one-liners zonder inhoud hebben geen ander effect meer op mij en naar ik denk op velen dan dat ik je hierbij een spiegel voorhoud. Meestal ga ik niet in op inhoudsloosheid en gebrek aan argumentatie want eigenlijk is het zonde van mijn tijd en derhalve sla ik kreten zonder inhoud meestal over al lees ik ze natuurlijk wel.Nu even een uitzondering, ben je toch nog belangrijk.

  Buitenhof gezien. Wat me het meest opvalt is dat de manier van preken van Wouter Bos en de PvdA leden erg veel gelijkenis begint te vertonen met de tapes van Balkenende tijdens zijn vorige kabinetten. Het herhalen van zinnen en uitspraken om de discussie over waar het werkelijk om gaat uit de weg te gaan. Hetzelfde mechanisme als waar de PvdA in de oppositie zich groen en geel aan ergerde als het om Balkenende ging.

  Ik heb inmiddels het stuk van Wouter in de Volkskrant gelezen heb die krant speciaal gekocht. Het is een Wim Kok stuk. Ze willen niet praten over personen, nee want dat is ongemakkelijk met de zich als directeuren gedragende zichzelfverrijkende PvdA bestuurders in de publieke en semie publieke sector, de woningbouwcorperaties etc… in de raden van commissarissen verblijvende PvdA vaders die zelf graaien en met het smoesje komen van de goedkeuring door de aandeelhooudersvergadering het CDA verhaaltje van weleer ten top uit de mond van de PvdA.
  De PvdA bestuurderssector die groen prediken en dan de projectontwikkelaar steunt.

  Het is precies zoals Rob de Kuster zegt.
  De PvdA is een neo-liberale partij die gebruik maakt van haar naam en hetzelfde verleden dat Wouter Bos aanhaalt enkel en alleen uit electorale overwegingen.
  Ik zie niet zoveel verschil met de bottom-up solidariteit van het CDA.
  De PvdA had moeite met het vuile spel van het CDA in de verkiezingscampagne.( zo ook ikzelf) Als ze er al wat van geleerd hebben is dat ze nu hetzelfde vuile spel spelen t.a.v. de SP en vooral de SP stemmers omdat het gewerkt heeft.

  Ze voeren dezelfde strategie t.a.v. de SP al beweert hij in Buitenhof het tegengestelde. Hij is er de persoon niet naar…. aan m’n hoela, hij doet het constant doet het meer subtiel, strategisch overwogen, verhullend maar evengoed. Des te gevaarlijker. Het grove laat hij wel aan Tichelaar over de straatvechter.
  Uitgaan van je ‘eigen’ verhaal maar het geen moment doen door in iedere discussie over jezelf de SP erbij te halen op dezelfde manier met dezelfde one-liners en blijvende onterechte aanteigingen. Het NEE-VERHAAL, het niet willen besturen etc.. moet in ieder item erbijgesleept worden. Het steeds maar aanduiden van mensen als het gewone volk wat steeds meer aangeeft dat ze zichzelf niet onder het gewone volk verstaan er geen deel van uitmaken.Het naar voren schuiven van een Schaefer-type om te misleiden als zouden zij een van ons zijn als stunt ter overtuiging, inderdaad de wolf die zich hult in schaapskleren uitgedost a la Schaefer, een under-cover neo-liberaal.
  De steeds herhaalde woorden en de inhoud laten een contradictie zien die zijn weerga niet kent.Het is electoraal gel’l.

  Bij de SP is solidariteit te vaak het verhaal dat mensen ”afhankelijk” houdt. Bullsh’t.
  Hij komt met precies hetzelfde verhaal waarmee het CDA de afgelopen tijd haar beleid heeft verdedigd, niet anders. De uitleg van SP beleid in deze is pertinent onjuist dat gaat over het middel tot en niet over het stimuleren van zelfredzaamheid en de bescherming van allen die het daarmee niet redden.
  ” Waar te gemakkelijk aansluiting gezocht wordt bij elke actie gericht op het beschermen van gevestigde belangen.”
  Ik zou zeggen dat de PvdA de gevestigde belangen aan de bovenkant meer dan beschermd en daar geen actie nodig blijkt te zijn. De hypotheekrenteaftrek is bij de PvdA in zeer goede handen zo ook de belastingtarieven aan de top en de premie-tarieven. De huurtoeslagen gaan wederom gewoon omlaag. Ze kunnen geen 15 miljoen missen wel miljarden voor de hypotheekrenteaftrek, in een blauwe maandag miljoenen extra hulp voor Afghanistan, even ter plaatse genomen etc…
  Er is ook nog zoiets als een maximum inkomen voor berekening voor premie-inkomen etc…cumulatief drukt dit evenals de kosten van hypotheekrenteaftrek, onevenredig op de lagere inkomensgroepen t.b.v. de topinkomens.
  De PvdA is voor het toenemen van welvaartsverschillen ze werken er nl. zelf aan mee. Het is niet enkel iets van globalisering net zo min als het feteren van villabewoners m.b.t. de hypotheekrenteaftrek enkel iets met globalisering te maken heeft.Evenals het niet afhankelijk maken van kinderbijslag etc… iets te maken heeft met globalisering. De PvdA zwijgt met de woorden laten we kijken wat we wel….
  Waar hebben we dat eerder gehoord? Juist bij het CDA.
  Bos heeft het over de Aboutalebiaanse versie van respect m.b.t. normen en waarden. Wel dat laat maar aan de heer Aboutaleb over die in mijn visie allang van de plank, sokkel is teveel eer, gevallen is met zijn rechtsongelijkheid m.b.t. onaangekondigde controles bij AOW-ers zonder dat er sprake is van een aanwijzing dat er gefraudeerd wordt en zonder rechterlijk bevel en dat dan natuurlijk enkel in de moeilijke wijken want daar wonen bij voorkeur de fraudeurs. Aan de top wordt er nergens gefraudeerd en daar doet het recht wel zijn werk nl. de wet die voor iedere nederlander(zou moeten gelden) geldt naleven.Is dat zo? Als ik de NMA bezie, de bouwfraude, de Europese onderlinge afspraken van bedrijven, de niet opgegeven buitenlandse rekeningen en bezittingen van Nederlanders, de ontduiking van beslastingen etc..etc… de nog steeds niet voor de belasting toegankelijke buitenlandse rekeningen enfin. Aboutaleb heeft daar geen boodschap aan die past de wet niet toe als het om AOW-ers gaat uit kansarme wijken en is zeer selectief in het bestrijden van fraude en toepassing van de wet is blijkbaar afhankelijk van het doel dat je nastreeft, welke nederlander je bent etc…In de beoordeling van Nederlanders verdeelt hij mensen bij voorbaat in normen en waarden vakjes. Des temeer geld je bezit des temeer normen en waarden je bezit en destemeer recht je hebt en des temeer word je toebedeeld door de PvdA. Het zijn aan de top bijna heiligen en aan de onderkant allemaal boeven.
  Voor de wet zijn we allemaal gelijk zo niet voor de PvdA en de heer Aboutaleb. Ik hoor Adeleid nog zeggen dat het niet past dat de politiek rechterlijke uitspraken becommentarieerd, dat geldt niet voor PvdA bestuurders als Aboutaleb blijkbaar. Als dit de normen en waarden van de PvdA moeten voorstellen dan vraag ik me af hoe gekleurd die zijn en wat ze eronder verstaan.
  Weer zijn er bouwfraudezaken waarbij de opgelegde boetes verlaagd worden daar anders het bedrijf failliet gaat. Voor personen die geen flauw benul hebben en zich nooit en te nimmer een advocaat kunnen veroorloven is dat geen probleem die storten ze met de eigen verantwoordelijkheid in de hand de ellende in. Die pak je hard aan ondanks de gevolgen. Die worden niet zo gemakkelijk geloofd op hun blauwe cq bruine ogen als de heer Guus Hiddink die ooit wel het plan had daar te gaan wonen terwijl hij het niet deed.Wel in een hotel in Eindhoven verbleef een half uur rijden van zijn niet bewoonde woning (waar hij dus desondanks gemakkelijk kon gaan slapen) omdat hij zich daar in Eindhoven zo goed thuisvoelde. Zijn functie bepaalde zijn geloofwaardigheid bij het geluk van geld voor een goede advocaat en een rechterlijke macht die niet alle ogen hetzelfde beoordeelt goedgekeurd met het PvdA-keurmerk.. Moet je als uitkeringsgerechtigde eens mee aankomen. Daar waar het uikomt is de elite superintelligent daar waar ze gepakt worden op fraude zijn ze ineens allemaal superdom.

  Laat het nu net Jan Marijnissen zijn geweest die als eerste gezegd heeft dat wat goed was aan wat de PvdA wel binnnengehald had. Maar dat is natuurlijk niet van toepassing te vermelden in het huidige PvdA waar juist Wouter Bos gezien zijn stuk in de volkskrant op een grove manier die subtiel moet overkomen bezig is als een bang konijn in de koplampen van de SP te kijken. Is zijn blik vertroebeld nee hij doet alsof. Hij is intelligent en weet precies waar hij mee bezig is. Het op een commerciele manier verkopen van een product dat de lading niet dekt door het alternatief steeds hernieuwd als minder af te doen met de meest grove niet onderbouwde one-liners die je kunt bedenken. Ik mag hopen dat hij er pijn van in z’n ogen krijgt, nu is het enige resultaat dat hij ze dichtknijpt. Wie ging er in een windjack en spijkerbroek en T-shirt danwel trui en zonder stropdas op campagne. Hou nou toch op met je beeldvorming Wouter en kijk eens heel goed in de spiegel. Je patij profileren ok maar dan wel op eigen kracht en niet door het demoniseren van de ander met one-liners of beter steken onder water en vooral het schofferen van de kiezer.
  Er is geen ander deel van Nederland dat zoveel naar de overheid kijkt dan het bedrijfsleven en de topinkomens. Er is geen partij die zo wenig over de grenzen kijkt naar de arme landen als de door het bedrijfsleven en de top geregiseerde PvdA die door haar houding de vervuiling en verdroging in Afrika, Shell in Nigeria en verdediging van Europese en Nederlandse subsidies ten koste van de arme landen, de bananboeren in Nigeria de caceau-boeren, de katoenplukkers etc. in stand weet te houden en niet in de laatste plaats de prijzen voor iedere nederlander en Europeaan ook aan de onderkant hoog te houden,
  Wie kijkt er niet over de grenzen heen. De vraag moet zijn welke grenzen wat wordt beschermd en wat niet en waarom. Waarom die grenzen wel m.b.t. prijzen handhaven, subsidies en uitbuiting van de derde wereldlanden daardoor.
  Als goedlopende agrarische bedrijven als die van de heer Veerman hoge subsidies krijgen ten koste van boeren buiten europa.Wij subsidie krijgen voor achterstandsgebieden in Nederland, meestal verkwanseld maar toch, waar komen die terecht hoezo achterstand t.o.v. andere landen over de grenzen?
  Houd toch op Wouter met je verhaaltjes. Als je niet de hele waarheid vertelt houd dan maar liever je mond. Over protectionisme van eigenbelang aan de top en het bedrijfsleven kleeft blijkbaar een ander verhaal van zelfbehoud en grenzen.
  Sorry voor de lange verhandeling maar ik word zolangzamerhand een beetje ziek van de retoriek van de PvdA die zegt op eigen kracht te willen maar het niet doet zichzelf profileert met het demoniseren van de ander daar waar de ander niet aanwezig is en ”zegt” op eigen kracht te handelen.
  Wat een b’lshit te zeggen dat de SP zich meer afzet tegen de PvdA dan het CDA en de VVD waar ontleen je dit aan zeker daar waar de SP al jaren samenwerking voorstond en jij dit afgehouden hebt. Ik houd niet van die gladde praatjes. Ik heb hem verdedigd tegen het CDA maar hij is vele malen erger dan voorgesteld en ik ben enorm teleurgesteld in de integriteit van ene heer Bos die het spel beheerst maar als dat spel enkel poker is geen enkele inhoud daaraan ten gronslag legt. Links l”ullen rechts doen.

  Reactie door Henny — zondag 15 april 2007 @ 16.30 uur

 174. Henny,

  Ik zal het kort samenvatten, de Pvda verscherpt de klassenjustitie en de klassen-ongelijkheid, inplaats van er iets aan te doen profiteren ze er zelf van!

  Mensen op, het kan, voor het Plan, dat socialisme heet.

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 16.58 uur

 175. Wat mij opvalt is dat niemand inhoudelijk ingaat op het argument van Bos dat een verhoging van het belastingtarief niet helpt omdat men dan de brutosalarissen navenant gaat verhogen of anderszins deze tarieven zal weten te omzeilen.

  De SP heeft veel kritiek, maar heeft ook geen oplossing. Veelzeggend, met name in het licht van de bijdrage van Ewout Irrgang (SP)
  in het topinkomen-debat van afgelopen week, is het volgende citaat uit het SP programma:

  “Werken hoort lonend te zijn. Dat uitgangspunt staat een progressieve belastingpolitiek in de weg.”

  Vindt de SP dat nog steeds?

  Reactie door Willem — zondag 15 april 2007 @ 17.02 uur

 176. Het is nog de vraag of topinkomens er last van hebben als de belastingtarieven omhoog gaan. Ze kunnen dit immers compenseren met aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek. Het is overigens wel merkwaardig dat de overheid de belastingtarieven niet wil verhogen door te wijzen naar de lagere tarieven in het buitenland. Terwijl men zich niet aan het buitenland wil aanpassen wat betreft de hypotheekrenteaftrek. Misschien de PvdA nog wel, maar hier is Balkenende toch duidelijk de baas.

  Reactie door reint — zondag 15 april 2007 @ 17.32 uur

 177. Tjonge, ons Woutertje gaat knap door de hakker.
  En voor sommige punten terecht.
  Schreeuwt men hier niet te hart want zolang de politiek bestaat is er altijd wel een partij die ons bijna in het voorportaal van de hemel zet tot dat men zelf aan de beurt is.
  En naderhand niet meer blijkt te zijn dan een niet bestaand geloof.
  Eén ding heeft de SP wel bereikt het geloof voor groot deel teruggebracht dat het beter kan.
  Maar zo als de geschiedenis leert is dit soort geloof altijd bedrog geweest als men zelf de touwtjes in handen heeft.
  Beangstigend de toon hier zo nu en dan ik weet niet hoe anders denkende nog als de SP de lakens uitdeelt zich kunnen of mogen manifesteren.
  Als dit log een voorbode is dan zie ik het somber in ,en zou in dat geval mijn laatste hoop zien verdwijnen.

  Reactie door De Hakker — zondag 15 april 2007 @ 17.44 uur

 178. @173 Henny. Geweldig goed geschreven. Ik heb het 1 keer gelezen maar ga het zeker nog minstens 2 keer doen.

  Ik kom net van mijn balkon af en mijn hoofd begint al aardig op een tomaat te lijken.
  Goedenavond overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 15 april 2007 @ 17.58 uur

 179. Na opzegging volkskrant.tv programmas als P&W,Nova niet meer te kijken,heb ik vanaf vandaag ook buitenhof in de ban gedaan.de publieke omroep mag wat mij betreft verdwijnen.(vpro is de moeite waard)langzamerhand ben ik aan het punt toegekomen dat ik alleen nog reclame kijk.

  Reactie door rafstal — zondag 15 april 2007 @ 18.02 uur

 180. @171 Pool

  Goedemiddag!
  Pool wil jij even kijken bij “Uit de stront”? Daar is iets tevoorschijn gekomen ivm een wethouder uit Leiden. Begrijp jij hier iets van? Ik heb Jan om uitleg gevraagd, want dit lijkt mij niet juist.
  Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

  Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @ 18.05 uur

 181. @Henny — zondag 15 april 2007, 16.30

  Klasse, Henny! Bedankt. Ik deel je verontwaardiging helemaal.

  Maar laten we vertrouwen en geduld blijven houden om onze doelen als SP’ers (leden en stemmers) op een gewetensvolle manier en op – daadwerkelijk – eigen kracht te bereiken.

  Ook NU.

  Reactie door Wilbert — zondag 15 april 2007 @ 18.08 uur

 182. @175 Gandalf

  Geen zonnebrandcreme gebruikt? Ook ik kom net uit mijn tuin en heb op z’n ‘zomers’ liggen zonnen. Heerlijk he Gandalf?
  Nu nog even lekker met fiets en hond naar bos en water.
  Tot straks!

  Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @ 18.09 uur

 183. @173 Henny

  Topper! En zo is’t!!

  Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @ 18.25 uur

 184. @Henny
  Wat mij betreft mag dit ‘stukkie’ van jou integraal afgedrukt worden in de Nederlandsche Dagbladen.
  En overzeesche gebieden natuurlijk ook.
  Met een copy & paste op mijn HD bewaard voor het nageslacht.
  Regards!

  Reactie door Iske — zondag 15 april 2007 @ 18.29 uur

 185. Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @

  Gloria,

  Ik vraag mezelf of waarom ik nu weer reagereer. Mijn reacties worden toch meestal door de moderator verwijderd. Het artikel in de Volkskrant onlangs, waarin een SP’er hier melding maakte dat ze haar lidmaatschap zou opzeggen en prompt werden haar bijdrages verwijderd, verbazen met niets. Een echte discussie is blijkbaar niet mogelijk binnen de SP. De neuzen moeten dezelfde kant opwijzen.

  Blijkbaar is dit een incestueus clubje die niet zit te wachten op een discussie met iemand van een andere partij.

  Succes met nog 4 jaar schreeuwen en niet of nauwelijks alternatieven bieden.

  Reactie door michiel — zondag 15 april 2007 @ 18.29 uur

 186. @Gloria 180.Het laatste restje vertrouwen wat ik nog had in de politiek.Dat was dus de SP.is met die constatering verdwenen.het is voor mij niet te plaatsen.ben blij dat je er op terug komt.want het moet wat mij betreft duidenlijk zijn of dit ook een SP uitgangs punt is.

  Reactie door rafstal — zondag 15 april 2007 @ 18.49 uur

 187. @ Michiel (111):

  Nou, Michiel, Bos mag toch nog wel wat oprechter worden.
  In “Buitenhof” vandaag herhaalde hij het weer: “Wij (de PbvdA) zeggen niet: we kunnen nog wel een paar jaar wachten, zoals de SP.” En: “Zonde dat de SP in geen enkele provincie bestuursverantwoordelijkheid heeft aanvaard.” (Sic!). Jawel, let op de woordkeuze: “aanvaard”. De SP was, zoals Bos heel goed weet, wel degelijk bereid deze verantwoordelijkheid te “aanvaarden”, maar werd “vakkundig” buitengesloten.
  Bos hoeft de SP in het debat inderdaad niet te “sparen”, maar de zaken valselijk voorstellen is heel andere koek.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 15 april 2007 @ 19.00 uur

 188. Beste Henry,

  Het plan dat socialisme heet? In welke tijd leef jij?
  Terug naar het oude communistische ideaal? Dan kun je lekker alleen gaan regeren en heb je al die andere sukkelige partijtjes niet meer nodig?
  Is dat niet al bijna twintig jaar geleden als een hopeloze mislukking uit elkaar geklapt? Of je het nu leuk vindt of niet: Nederland is een coalitieland met een neiging tot centraal rechts, met af en toe een kleine verschuiving en verder zeer gelukkig zeer democratisch.

  Ga zo door met zeuren en klagen en schelden (niet alleen jij, maar ook vele anderen op dit forum) en de SP zal voor eeuwig oppositie voeren en nooit iets structureels voor elkaar krijgen; afgezien van een enkel incidenteel succesje. Gelukkig leidt Jan de SP en niet dat clubje scheldgrage gefrustreerden, dat is in ieder geval een hele geruststelling.

  Reactie door Rob — zondag 15 april 2007 @ 19.04 uur

 189. Olav, ik heb buitenhof niet gezien, maar als Bos inderdaad heeft gezegd: “Zonde dat de SP in geen enkele provincie bestuursverantwoordelijkheid heeft aanvaard,” dan is voor wat mij betreft het hek van de dam. Dit is schandalig. Ik begrijp dat Bos tijdens de uitzending vrijuit kon spreken, zonder opponenten? Hij weet ook wel dat de SP buiten de deur is gehouden door m.n. de PVDA regenten. Bos probeert dus goed garen te spinnen met list en bedrog. Als de SP dit over haar kant laat gaan, ja, dan weet ik het niet meer. Kom op Jan Marijnissen, de onderste steen boven.

  Reactie door Gandalf — zondag 15 april 2007 @ 19.27 uur

 190. @182 Gloria, ja, eindelijk. Maar nu heb ik een rode kop van kwaadheid over hetgeen Olav onder 184 schreef.( over Bos bij buitenhof)
  Prettige avond verder.

  Reactie door Gandalf — zondag 15 april 2007 @ 19.31 uur

 191. Het valt me nog mee dat mijn provocerende post van 18.29 uur hier nog staat. De moderator zal wel aan het eten zijn.

  Bos geeft in zijn Volkskrantsopiniestuk van dit weekend aan dat IEDEREEN schuld heeft aan het niet meedoen van de SP, in de provincies. Iedereen, dus ook zeker de gevestigde partijen. Hij trekt het boetekleed zelf ook aan.

  Moet je niet zo boos worden, Gandalf. Wat het ware verhaal is een ander verhaal dan die van Olav.

  En verder sluit ik me geheel aan bij Rob. Matig jullie toon eens wat meer richting andersdenkenden. Het lijkt wel alsof de PvdAeen vreselijke partij is en de stemmers op deze partij een stel aso’s. Jullie hebben niet het alleenrecht op de waarhed. Dan pas kunnen er leuke discussies volgen.

  Reactie door michiel — zondag 15 april 2007 @ 19.52 uur

 192. Wouter Bos wil in de Volkskrant zoveel zeggen:als laat mij met rust, dan zal ik bewijzen dat het goed komt.Dit verhaal gelooft niemand.Het lager kader en de leden willen echter geen woorden maar daden.Hij is een representant van de rechter PvdA vleugel en heeft academici rondom zijn persoon in strategische posities geplaatst.De PvdA academici willen echter hun bereikte posities niet opgeven.De partij zal langzaam afbrokkelen, omdat er geen charismatische bindende leider binnen de PvdA is,welke eerlijk en sociaal rechtvaardig de partij uit het moeras kan trekken.Verder zal m.i. het CDA meer leden en stemmen verliezen aan de Christen Unie.Kortom het politieke landschap zal over 4 jaar behoorlijk anders zijn.De graai cultuur en de leugens rondom de Irak oorlog eisen een antwoord

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 15 april 2007 @ 20.00 uur

 193. @michiel.Leuk pvda,partij van de aso’s.komt wat mij betreft dicht in de buurt.en draaikont/leugenaar Bos is natuurlijk de uitgelezen leider van deze p.v.d.aso’s.

  Reactie door rafstal — zondag 15 april 2007 @ 20.07 uur

 194. Reactie door Gandalf — zondag 15 april 2007
  Beste Gandalf
  Dat hoeft toch helemaal niet als het om media profilatie en welles nietes gebikker gaat?
  Er is toch nog wel meer politieke gaande dan het media gedoe over Bos om over te discussieren? Het gaat maar door, door en nog eens door.
  Laat Marijnissen er mee ophouden op het log en actuele politieke discussies aandragen. Wellicht zie ik het alleen maar als een zich zelf herhalend topic?
  Wat maakt het nou uit wat Bos op Buitenhof zegt, iedereen weet toch dat wat Bos zegt morgen weer anders kan zijn.
  Of evetjes door voetbal beinvloedt wordt of zo , ik noem maar de laatste media uithoek of zo.Dat bedoel ik dus….of zo!
  Ander topic zoals Verhagen en de SP over mogelijk Iran?
  Alleen de politieke vaagheid daarover kost ons al een aardige eurocent! Laat staan wat de rest zou ‘kosten’.

  Reactie door maria — zondag 15 april 2007 @ 20.20 uur

 195. @ 141 marga

  Wat ik wil aangeven is dat huis- vrouw/man ook een baan is die normaal betaald moet worden, maar wat ik vergeten ben te vermelden en dat is natuurlijk weer typisch iets van mij, dat het wel een vrije keus moet zijn of deze vrouw/man wel of niet voor zijn of haar kinderen thuisblijft en niet kiest voor een carriere maar de opvoeding van de kind(eren) als baan neemt.
  Natuurlijk is het ook een recht dat vrouwen recht hebben op een maatschappelijke ontwikkeling.

  Als ik even de drukte voorbij ben zal ik het boek van joke smit gaan lezen, het zal vast nog wel in de bieb te vinden zijn.

  Reactie door Pool — zondag 15 april 2007 @ 20.24 uur

 196. @Gandalf — zondag 15 april 2007, 19.27

  Vannacht om 1.10 is op Ned 2 de herhaling van Buitenhof te zien. Beetje laat, maar je kunt het misschien opnemen.

  Let vooral eens op de terloopse opmerkingen tussendoor, richting de SP.

  Wel even beloven, dat je kop niet zal exploderen, hoor.

  Reactie door Wilbert — zondag 15 april 2007 @ 21.14 uur

 197. @180 Gloria/186 rafstal

  Ik heb gezocht en gezocht maar heb het bewuste artikel niet kunnen vinden.
  Wellicht bestaat het ook niet. Hieronder heb ik gezocht
  Groet,
  http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/?eceForm=advanced&service=search

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 april 2007 @ 21.22 uur

 198. Uiteraard is het niet zinvol om hogere belastingtarieven in te stellen, daarin heeft Bos gelijk. Wat mij betreft mag de belasting omlaag en gaat de overheid methoden ontwikkelen om zichzelf te gaan bedruipen.

  Wel zal er creatief gedacht moeten worden over het feit dat als werknemers in moeten leveren, of het bedrijf verlies maakt, de top niet beloond gaat worden. Meer prestatiecontracten dus waar de beloning aan gerelateerd is.

  Reactie door Gaudoin — zondag 15 april 2007 @ 22.12 uur

 199. Overigens is het wel zo dat als bedrijven megawinsten maken voor zichzelf, de aandeelhouders en flinke bonussen dat de produkten die wij afnemen veel en veel te duur zijn en daadwerkelijk goedkoper kunnen. Dat is met de marktwerking onmogelijk omdat de concurrenten samen de prijs lekker hoog kunnen houden. Daarom is monopolisme ook verboden omdat dat veel goedkoper is.

  Reactie door Gaudoin — zondag 15 april 2007 @ 22.15 uur

 200. Wat een show vandaag met Bos bij buitenhof.
  Een half uur orakeln over hoe goed de PVDA het wel niet heeft gedaan en wat ze allemaal binnen hebben gehaald.
  In eerdere reacties gaf ik al aan dat hij niet wenst te vertellen wat er binnengehaald had kunnen worden als hij en de PVDA er daadwerkelijk voor gekozen hadden om de SP binnenboord te houden. Hij koos maar wat graag voor de CU, want dan kon hij zich af blijven zetten tegen de SP. Hij heeft per slot het meeste verloren aan de SP. Hij wil veel liever met het CDA samen en als het niet anders kan met de VVD dan met de SP.
  Wouter Bos en de PVDA is niet links!!! Alleen in verkiezingstijd willen ze dat een grote groep mensen laten geloven. Dit doet hij met populistische uitspraken over het aanpakken van de hogere inkomens, het beschermen van de zwakkeren in de samenleving, de huurders enz enz. In de praktijk komt er weinig van terecht. Ik heb vandaag nog eens zitten kijken naar de uitzending van Zembla, daar zag je prima hoe het gaat met de zakkenvullers in den Haag. vooraanstaande CDA-ers en VVD-ers vielen daar door de mand. Wouter kiest er liever voor om met dit soort zakkenvullers op te trekken dan met SP-ers die duidelijk uit idealisme in de politiek zitten.
  Het enige dat ze kunnen is roepen dat de SP geen verantwoordelijkheid wil dragen. Wouter en Balkenende geef ze maar eens de kans. In vele gemeentes is jaren geroepen dat de SP geen verantwoordelijkheid durfde te nemen. Ook daar kregen zij geen kans, totdat ze uiteindelijk groot genoeg waren, zodat ze niet meer om de SP heen konden.
  In al deze plaatsen waar de SP aan de macht kwam is er na dat ze verantwoordelijkheid zijn gaan dragen steeds alleen maar winst gemaakt, en werden de partijen als PVDA,CDA en VVD weggevaagd!! DAAROM mag de SP geen regeringsverantwoordelijkheid krijgen!! van de bestaande clan die om de zoveel jaar de buit onderling verdelen!! Voor het oog mag de VVD nu een paar jaar aggeren, en over 4 jaar gaat de VVD weer samen met de PVDA enz enz. Ze verdelen de buit mooi onderling en zorgen dat de rijken rijker worden en de armen armer!! Het lijkt steeds meer op de bouwfraude. Misschien moet de NMA hier maar eens onderzoek naar doen!!In de bouw mogen geen afspraken gemaakt worden en de buit onderling verdeeld. In Den Haag gebeurd niet anders!!Nu hebben we een nog veel grotere maffia die er alles aan doet om de SP buiten de deur te houden!! Lekker alles onder elkaar verdelen. Er is GEEN!!! LINKSE PVDA het is een grote rechtse kliek die de totale verzorgingsstaat gaat afbreken!! Natuurlijk gesteund dooor hun vriendjes waar ze voor de verkiezingen zo tegen aggeerden.(voor de SHOW)
  Bos heeft de hogere toneelschool gevolgd, maar daar onvoldoende opgelet! De bevolking prikt er steeds meer door heen!! We worden genept! Tijd voor tegengas!!Actie!! Op deze site kun je goed zien dat mensen hem door hebben!!Bos had het vandaag ook nog over de WAO-ers die niet konden wachten op 75 %. Daarmee is niet vergoed dat hij al die andere WAO-ers die nog steeds op een verschrikkelijke manier uit die WAO geflikkerd worden, aan hun lot over laat!!(herkeuringen)Met de PVDA zijn deze mensen in ieder geval geen donder opgeschoten! Deze mensen worden gewoon wisselgeld, voor het pluche van de PVDA, Maar ja dat kan niet anders he wouter!! Want jullie dragen in ieder geval verantwoording!! JA!! VERANTWOORDING VOOR DE ARMOEDE VAN VELE DUIZENDEN MENSEN DIE UIT DE WAO GEFLIKKERD WORDEN EN IN DE ARMOEDE GESTORT WORDEN!! Verantwoordelijk voor het feit dat er geen onderzoek komt naar Irak, Verantwoordelijk voor verdere privatisering van allerlei zaken!! verantwoordelijk voor een verdere afbraak van de sociale voorzieningen , verantwoordelijk voor het uitblijven van een graaitax,het uitblijven van de aanpak van de hypotheekrenteaftrek en het daadwerkelijk terugbrengen van de netto woonquote van huurders!!! EN verantwoordelijk voor het feit dat het CDA nu samen met de PVDA en de Christen unie in de regering zit en NIET met de SP!!
  Roepen dat de huurders niet verder achteruit zijn gegaan door de inzet van de PVDA is het enige wat hij er tegenover kan zetten. Dat was eigenlijk niet echt binnenhalen, want hiervoor bestond een meerderheid in de tweede kamer en was er ook wel van gekomen zonder de PVDA in de regering! Overigens de lasten van huurders zijn NIET OMLAAG GEGAAN HOOR! Gewoon 1,1 % er bij. Als je daar tegenover zet dat de lasten voor huurders de laatste 20 jaar met tientallen procenten zijn gestegen is dit dus een pirus overwinning, die alleen maar moet vergoeilijken waarom de PVDA in de regering is gaan zitten en de SP heeft laten vallen!!
  Wouter ondanks de hoge toneelschool ben je gezakt voor dit toneelstukje!
  Het wordt tijd dat er een partij komt die een einde maakt aan dit toneelstuk(lees:drama) en die echt weet waar ze voor staat!! DE SP DUS!Hopelijk worden we net als in vele gemeentes zo groot dat ze niet meer om ons heen kunnen!!
  groetjes Frans

  Reactie door Frans — zondag 15 april 2007 @ 22.17 uur

 201. @191 en @ 188 Michiel en Rob.
  Het feit dat jullie opmerkingen in ieder geval op deze site komen te staan en blijven staan toont aan dat de SP in ieder geval democratisch is en iedereen zijn woord laat doen! Dat is helaas bij de PVDA anders!! Die reageren zelfs niet op moeilijke vragen in mailtjes!! Dat is blijkbaar niet de moeite waard!! Van de SP krijg ik altijd antwoord op mijn mail!! soms zelfs binnen 24 uur! daar mag de PVDA een voorbeeld aan nemen! DE SP weet helaas als geen ander dat we hier in Nederland een coalitie moeten vormen!! Daarom staan zij(nog) steeds aan de zijlijn!! DE SP heeft zelfs VOOR de verkiezingen de hand uit gegestoken naar de PVDA, maar deze werd niet gepakt!! Ook na de verkiezingen wilde Wouter dit NIET!! Zelfs in de provincie Brabant heeft de PVDA de SP buiten gehouden. Ze hebben er totaal niets meer te zeggen, maar zitten wel samen met het CDA EN VVD in een coalitie alle inspanningen van de SP ten spijt!!

  Groetjes Frans

  Reactie door Frans — zondag 15 april 2007 @ 22.30 uur

 202. @186 rafstal
  @194 Wattenstaafie

  Wat denken jullie zelf? Zouden we een vals bericht op het weblog hebben doorgekregen? Want dit kan toch niet waar zijn?
  Wattenstaafie, het ging om het “Leids Nieuwsblad”. Maar dat is een huis aan huiskrant die op vrijdag bezorgd wordt en op hun site worden geen berichten doorgegeven.
  Ik krijg ook geen reactie van Jan, dus nu weet ik het niet meer. In “uit de stront” heb ik je daar ook geantwoord, Wattenstaafie.
  Nu nogmaals de vraag: Is dit SP beleid? En zal zo’n wethouder zich zo vergaloppeerd hebben? Dit is nauwelijks te geloven?
  Wat jammer dat we niet even uit de droom geholpen worden door iemand van de SP fractie. Juist dat zwijgen verontrust mij.

  Rafstal, ik moest wel lachen toen je ergens schreef dat je na al die opzeggingen en stupid media nu haast alleen nog maar reclame kijkt! Je kunt zo leuk uit de hoek komen. Maar het blijft triest dat het Buitenhof/Nova zoveel belangenverstrengeling heeft met de PvdA. Wat een gewillige presentator zat er vanmorgen. Hij was degene die Bos steeds aanstuurde op de SP. Je kon merken dat er afspraken over zijn gemaakt.

  Dat de SP zeer groot wordt is een voldongen feit, maar of ze het ook mogen? Het liberaal kapitalisme laat niet gauw los… ze zullen alles in het werk stellen…
  Zelfs de leugens van Wouter Bos werden zonder tegenspraak aangenomen. Dit heet: onder EEN hoedje spelen.

  Reactie door Gloria — zondag 15 april 2007 @ 22.47 uur

 203. Ik lees dat hier mensen zijn die kinderen krijgen om willen zetten in een betaalde Job.
  Hoe diep moet je zinken om deze natuurwet om te willen zetten in klinkende munt.
  Het kind als Job garantie WALGELIJK wat een liefdeloze gedachte.

  Reactie door De Hakker — zondag 15 april 2007 @ 22.51 uur

 204. Beste mensen,

  die Rob laat blijken dat de Pvda-arrogantie, “wij alleen vertegenwoordigen links”,nog steeds niet is verminderd, maar wat zijn ze bang voor hun positie en de SP en wat hebben ze weinig zelfvertrouwen!

  Dit is een coalitie-land, maar de Pvda heeft de SP geleerd dat ze alleen mag meedoen als ze groter wordt als de Pvda, en dat gaat ook gebeuren, de vele voortreffelijke analyses over de Pvda,hier,maken dit zeer duidelijk.

  Ik kies bewust de woorden “kop op, het kan voor het Plan, dat socialisme heet” omdat dit uit de hoek van de Pvda komt, echter hij kent de geschiedenis van zijn eigen partij niet eens, zeker weer zo’n opportunist die lid is van gelijkgezinden.

  Er is maar een antwoord op de door de Pvda en Bos geregiseerde aanval op de SP, keihard terugslaan en veel groter worden, en dat is onze opdracht voor de komende jaren!

  Leve het socialisme, Leve Rosa Luxemburg!

  Reactie door henry — zondag 15 april 2007 @ 23.02 uur

 205. @173 Henny

  Dank!
  Jouw geheugen en vermogen om de samenhang der dingen te zien en te verwoorden is als een fileermes! Menigeen beleeft de ene onthutsende onverkwikkelijke politieke gewaarwording na de andere. Laat zich veelal onbewust meeslepen door de waan van de dag en vergeet door de focus gericht op de gebeurtenissen van het moment al het hieraan voorafgaande. Zo niet bij jou! Jemig! Je somt nogal wat op, en het is allemaal onmiskenbaar en onweerlegbaar waar! Ziek, doodziek word ook ik van al die gemene spelletjes die binnen de politiek worden gespeeld. Op Bos is van toepassing ‘ook gij Brutus?’ Walgelijke man die Bos.

  Ik zag in hem inderdaad ook de methodiek van Balkenende toepassen. Het herhalen van zinnen en uitspraken om de discussie over waar het werkelijk om gaat uit de weg te gaan. Wie met pek omgaat wordt er mee besmeurd!
  Hij is erg ver gezakt, erg ver van roots van de PvdA afgedwaald. Ik heb afgelopen week nog eens het verkiezingsprogramma van de PvdA
  http://www.parlement.com/9291000/d/vtk2006_vp_pvda.pdf
  erop nagelezen, “laten we kijken wat we wel…“ er blijft geen spaan van overeind in het regeerakkoord!
  En zich nu maar afzetten tegen de SP, met aan de andere kant een verlovingsring in de hand! Bah! Bos is niet onzeker zoals is gesuggereerd, nee, hij is geraffineerd!
  Henny, blijf vooral ons geheugen opfrissen en blijf ons de samenhang der dingen laten zien.
  De één heeft het nodig, de ander niet, maar het is geenszins overbodig, hárd nodig dat mensen ontwaken! Uit de droom worden gehaald: Bos is een charlatan!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 april 2007 @ 23.16 uur

 206. @ 203 De Hakker

  Hakker je leest weer niet goed,….. het is als je al een kind of kinderen heb.
  Ik heb helemaal geen zin om met jou hierover in discussie te gaan, maar ik wil jou 1 vraag stellen en ik hoop dat je die ook beantwoord, en wel deze,….

  Waarom wordt het zelf opvangen/opvoeden van je eigen kind(eren) niet betaald,… maar als een ander jou kind(eren) opvangt/opvoed dan krijgt die er wel voor betaald.

  Reactie door Pool — zondag 15 april 2007 @ 23.34 uur

 207. @204 Henry,
  Dat de SP groter kan worden dan de PvdA houdt ik zeer wel voor mogelijk; realisme is me echt niet vreemd. Maar ligt het echt aan alle andere partijen dat de SP bijna nergens mee doet, of zou dat misschien ook wel eens een beetje aan de SP kunnen liggen?; in dat opzicht kan de SP nog wat leren van de PvdA door ook nadrukkelijk naar zichzelf te kijken of er fouten gemaakt zijn i.p.v. alleen de boze buitenwereld de schuld te geven.

  En als de inbreng van de SP overal van het niveau “leve Rosa Luxemburg” is, dan kan ik me zowaar wel voorstellen dat de SP geen poot aan de grond krijgt.

  Dus beste Henry: kom met beide benen op de grond, bekijk de zaak met nuchterheid en laten we er gewoon zakelijk voor zorgen dat rechts niet te veel in de melk te brokkelen krijgt. En dat alleen de PvdA links vertegenwoordigt is natuurlijk onzin en een grove ontkenning van het linkse karakter van SP en Groen Links; geen enkele PvdAér zal dat ook ooit beweren, en dat weet je best.
  Dus niet mopperen en terugkijken, maar met de blik vooruit anders, zoals ik hier al eerder betoogd heb, mag het CDA weer kiezen met wie ze wil regeren en dan zal ze zich de kans niet laten ontnemen om dat weer met de VVD te doen. Dat wil de SP niet, en dat wil de PvdA ook zeker niet; daar ligt ons gezamenlijke belang en dan kun je daadwerkelijk iets betekenen voor de mensen voor wie je wilt opkomen.

  Een bekend spreekwoord zegt dat je met stroop meer vliegen vangt dan met azijn; dat is niet altijd leuk, maar ook dat is politiek.
  Jan heeft die boodschap in twaalf jaar Tweede Kamer inmiddels begrepen; nu jij nog Henry.

  Reactie door Rob — zondag 15 april 2007 @ 23.45 uur

 208. @ Rob

  Ik denk dat in tegenstelling tot andere partijen de SP hun principes niet wil prostitueren zoals andere partijen doen, waaronder de PvdA.
  Naar mijn mening erg zuiver en zal de partij steeds groter maken. Op een dag dus de grootste en eisende partij.

  Reactie door Gaudoin — zondag 15 april 2007 @ 23.53 uur

 209. De PvdA had met de magere behaalde zogenaamde resultaten de verkiezingen in moeten gaan. Ik bedoel; vóór de verkiezingen hun concessiebereidheid moeten presenteren.
  Dan had toch geen zinnig mens PvdA gestemd!
  Concessiebereidheid is een mooi woord, is ook onontbeerlijk bij het streven naar samenwerking, maar betekent toch niet dat je je eigenheid, je principes van de hand doet! Gewoon verkwanselt!
  Hoe kan Bos zichzelf nog op de borst kloppen, in de spiegel kijken! Ik begrijp dit gewoon niet. Kennelijk begrijpt een groot deel van zijn aanhang het ook niet.
  Bijna alle ‘speerpunten’ heeft hij ingeleverd en heeft nu straatvechters die zichzelf al de kwalificatie ‘rat’ toebedelen nodig om de man in de straat te overtuigen dat hij het tóch goed heeft gedaan. Het maximale eruit heeft gesleept!
  Nou, als de prijs binnen de huidige politieke constellatie betekent dat de ziel ingeleverd dient te worden om maar te mogen regeren ben ik blij dat de SP zijn ziel nog heeft behouden. Mijn ziel geen schade heeft berokkend!
  Wouter, Wouter.. je hebt zoveel mensen belazerd!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 april 2007 @ 23.56 uur

 210. @206 Pool

  Typisch jofele Hakker! Vrouwen de deur uit en kinderen opbergen. Dat is niet de natuurwet volgen, maar de wet van de staat. Wat een liefde heeft de man toch voor kinderen!

  Reactie door Gloria — maandag 16 april 2007 @ 0.04 uur

 211. @Pool
  Goede reactie bij “uit de stront” Pool!
  Nu maar hopen dat er gauw gereageerd wordt.
  Rafstal heeft Paul Jonas gemaild. Lijkt mij ook een goed idee. Zo’n wethouder deugt niet.
  Welterusten Pool.

  Reactie door Gloria — maandag 16 april 2007 @ 0.09 uur

 212. Beste mensen,

  Rob gaat niet in op mijn analyses, en bij gebrek aan argumenten, op de man spelen zoals de Pvda de laatst tijd de aanval kiest op Jan en natuurlijk de partij.

  Wouter Bos en de Pvda hebben voor de verkiezingen nooit gekozen voor linkse samenwerking, met SP en Groenlinks, en in het geheim onderhandeld met het CDA, nu moeten we dit verraad en deze slechte compromissen van ze accepteren, als hoogste linkse wijsheid!

  Zoals Rosa Luxemburg de sociaal-democratie van binnenuit kende, ze ken ik ze ook, ik weet waar ik overschrijf!

  En zie hier, in de laaste peiling blijkt de SP groter dan de Pvda! Dit verklaart de geregiseerde aanval van Woutertje op de SP en op Jan!

  SP weer wat groter dan PvdA in peiling
  RIJSWIJK – In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de SP zondag weer groter dan de PvdA geworden. De PvdA, met in de Kamer 33 zetels, verliest in vergelijking met vorige week twee zetels en staat nu op 27. De SP (25 zetels in de Kamer) wint er twee en noteert 29 zetels.

  Verder zijn er geen verschuivingen te zien. De coalitie telt in de peiling 72 zetels.

  Rob we kunnen het zonder de Pvda, let maar op! En het begin van het einde is onder Bos begonnen!

  Verder ga aan je eigen partij werken, inplaats van hier te lopen spioneren! Het is hard nodig, want van het socialisme is bij de Pvda niet veel meer over!

  Leve het socialisme, Rosa luxemburg bedankt voor de waarschuwing en de wijze lessen, wij socialisten zullen overwinnen!

  Reactie door henry — maandag 16 april 2007 @ 0.18 uur

 213. @212 Henry

  Applaus Henry! We zullen nog veel last hebben van de slechte verliezers. En ja, de zo beoogde linkse samenwerking die Rob voorstaat heeft Wouter Bos onmogelijk gemaakt. Hij praat al net als zijn leider. Typische PvdA-mentaliteit. Geeuw…

  Reactie door Gloria — maandag 16 april 2007 @ 0.28 uur

 214. @87 Pieter 15.11u
  Ik begrijp echt werkelijk nooit waar iemand (van welke partij dan ook) het idee vandaan haalt om de zaken, praktisch gezien, simpelweg om te draaien!
  Met alle respect voor jouw mening hoor, maar je moet ook beseffen dat er nu eenmaal mensen in een uitkeringssituatie zitten! Ik ben het volledig eens met jou dat deze mensen met een betaalde baan veel beter af zouden zijn en daarmee minder afhankelijk…Ik vind dat tegelijkertijd helaas niet meer dan mooi klinkende retoriek maar wel heel erg buiten de werkelijkheid..Beste Pieter, weleens gehoord van de uitdrukking “dromen zijn bedrog”??
  Natuurlijk zijn deze mensen met een betaalde baan veel beter af, maar kunnen jij en ik dan misschien afspreken dat we deze mensen hun uitkering korten danwel stopzetten op het moment dat ze deze baan ook daadwerkelijk gevonden hebben!? En hoe gaan we ze daarbij helpen i.p.v. er een theorie op na te houden van zoiets als “we korten ze bij voorbaat al op hun uitkering, knijpen ze aan alle kanten af, werken ze in de schulden, maken ze monddood en als we dat maar gewoon blijven volhouden…Ja, dan gaan deze mensen vanzelf wel een baan zoeken (vooropgesteld dat zo’n baan er voor die mensen is)!!”. Volgens mij zit jij nog steeds in het VVD/CDA-dogma “gevangen” en volg jij hun redenatie die allang bewezen heeft NIET te werken!
  Wanneer ga jij, net als de SP, eens een beetje om je heen kijken om te zien hoe de werkelijkheid in elkaar zit? Ik durf te wedden dat jij daar vast niet 100 (!) dagen voor nodig hebt..gewoon om je heen kijken en wat meer met mensen praten, ietsie minder “lullen” misschien ook..?

  Reactie door ToN — maandag 16 april 2007 @ 2.21 uur

 215. @196 Wilbert, bedankt maar ik was vroeg vertrokken, zodoende ook niet hier gekeken.

  @194 Maria, ik begrijp wat je bedoeld, maar als nu duidelijk is dat aanvallen via de media door Bos ver bezijden de werkelijkheid zijn, dan speelt Bos hoog spel met risico’s. Waarom? Ja, er zijn zeker belangrijker zaken, maar om mijn “partijtje” zo onderuit te halen, zint mij niet.

  @191 Michiel,

  “Het lijkt wel alsof de PvdAeen vreselijke partij is en de stemmers op deze partij een stel aso’s. Jullie hebben niet het alleenrecht op de waarhed. Dan pas kunnen er leuke discussies volgen.”

  Dat van die aso’s hoor je niemand beweren. Maar het is wel een partij die het vertrouwen van haar eigen kiezers ( de echte PVDA-ers) heeft geschonden, en niet zo zuinig ook. Het knopen tellen van Tichelaar gaf exact aan hoe hij zijn eigen PVDA ziet, geen trotste partij, maar gewoon aan het handje van het CDA, verkocht aan de hoogst biedende, het christelijk kapitalisme.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 16 april 2007 @ 6.44 uur

 216. @210
  Ook dat is walgelijk kinderen dumpen bij betaalde instanties voor lange tijd in de week.
  Je maak een fout als er een aan het kind denk ben ik het,jij bent steeds bezig om het kind hebben om te zetten in klinkende munt.
  Ofwel je ziet als een last met grote financieel nadeel.
  Het is een schande om over betaling hier van het kind hebben te beginnen terwijl in het grootste deel van de wereld ouders net instaat zijn om hun kinderen eten te geven.
  Wat een bewondering voor de ouders daar in plaats van die geldwolfen hier.

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 7.14 uur

 217. @206
  Kinderen die gedumpt worden voor langere tijd in de week en wel bij betaalde instanties is net zo walgelijk.
  En dat de overheid mensen instaat stelt kinderen de hele week van 7.00 uur t/m 19.00 uur te dumpen is een walgelijke daad.
  We hebben het niet over een half dagje wegbrengen naar een opvang dat kan zelfs wel eens goed zijn voor een kind.
  Ik maak bezwaar door het kind steeds meer te zien als een financieel kwaad.
  En ik walg er van als mensen zo als jij en je rechter hand Gloria die het hebben van kinderen om willen zetten in een Job garantie en dan wijzen met het vingertje maar hun beuren ook centjes en dumpen hun kinderen.
  Het gaat er om wat je zelf echt voelt voor je kinderen en voor je kinderen ga je als het moet door de hel.
  Het klink een heel klein beetje als kinder prostituee het kind ondergeschikt maken aan je eigen positie met gewin terwijl het in mijn ogen duidelijk andersom moet zijn het gewin moet bij het kind liggen.
  …………
  Verder heb geen zin om hierover met jou in discussie te gaan je instelling is zo materialistisch dat dit geen zin heeft.

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 7.36 uur

 218. Oh moet ik het zo zien,
  als we vinden dat het een tonnetje minder moet pikken ze er twee bij.
  Neem je dat wouter?, nee toch, niet zo fatalistisch.
  Onze graaibelasting was ooit 70%.
  Die is wel flink gedaald met blijkbaar nog meer graaien tot gevolg.
  Dan maak je toch een nieuwe graaischijf en verhoogt het tarief toch desnoods tot uiteindelijk 100% als ze niet willen luisteren.
  Laat ze daar maar eens tegenop boxen.

  Reactie door Kakel — maandag 16 april 2007 @ 8.40 uur

 219. @ leidse kwestie
  op http://vvdleiden.nl/item.html&objID=5636 stond een stukje over dit item; ik heb het stukje gekopieerd naar “uit de stront”.

  Reactie door ipuntje — maandag 16 april 2007 @ 8.42 uur

 220. Niks mis met dit verhaal, gewoon duidelijk. Eindelijk niet draaikonterig, laten we nu maar eens rustig afwachten hoe het de komende tijd zal gaan. Ik stem al jaren SP, maar na reactie SP over dubbele nationaliteit, juist op moment dat het allemaal zo gevoelig ligt…. jammer! Juist Marijnissen die altijd zo goed is in de boel te relativeren, gaat zich nu ook verlagen tot olie op het vuur gooien. Ik hoop dat dit een eenmalige misstap is. Prima dat SP dit standpunt heeft over de dubbele nationaliteit, maar goedkoop om later met deze reactie te komen. Geef het gewoon toe Jan dat het moment van reageren niet echt handig is geweest, dat zou je sieren!! Verder hoop ik dat ik niet zover zal komen in de toekomst PvdA te gaan stemmen. Blijf aub integer, fouten maken mag maar geef het toe en verlaag je niet tot het gedrag van bijna de hele politiek!

  Veel succes en wijsheid!!

  Reactie door Rowin Parlevliet — maandag 16 april 2007 @ 8.52 uur

 221. @ 217 De Hakker

  …… zucht …..

  Ik weet niet hoe en waarop jij mensen beoordeeld, maar ik zou mij toch eens gaan verdiepen hoe mensen in elkaar zitten voordat ik hier allerlei vooroordelen begint uit te kramen.

  Jammer Hakker, ik had je hoger ingeschat, maar ja, een mens kan zich vergissen.

  Reactie door Pool — maandag 16 april 2007 @ 9.09 uur

 222. Volgens mij is iedere beweging op ideologische grondslag gedoemd vroeg of laat te verdwijnen. Als SP-er mag je dit niet zeggen, als PvdA-er dat weer niet, als SGP-er moet op zondag de haan bij de kippen weg.
  Als je iets in de politiek wilt bereiken kijk dan puur naar het getal. Bijvoorbeeld een ouderen-partij (60+-ers?), die zouden binnen afzienbare tijd overal een politiek meerderheid hebben.
  Dan heb je natuurlijk wel iemand nodig als Jan Marijnissen die zo’n kar trekt.
  Je moet dan geen ruzie maken, zoals in vorige ouderenpartijen, mekaar niet voor flapdrol uitmaken en zinnige, seculiere doelstellingen formuleren, zodat je geen last hebt van andersdenkenden. Zorgen dat er scholen, kerken en moskeeën in overvloed zijn.
  Zo’n beweging kan dan, zoals het hoort, zorgen dat de behoeftigen in de samenleving niet in de kou blijven staan.

  Reactie door jk — maandag 16 april 2007 @ 9.30 uur

 223. Woutertje Bos past precies in de VVD-partij :
  gewoon ASOCIAAL gedrag ; weinig oplossendvermogen ,

  Reactie door Fred — maandag 16 april 2007 @ 9.40 uur

 224. @ Michiel (166):

  Citaat:”De huurtoeslag wordt met €1,05 per maand verlaagd. Dat is €2,60 per jaar.”
  Werkt je rekenmachientje niet goed?

  @ (185):

  Je doet geen recht aan het feit, dat op dit weblog toch echt veel bijdragen staan van niet-SP-ers, tot aan vrij rechts toe.

  @ 191:

  In nr. 187 heb ik opgeschreven, wat Bos LETTERLIJk in “BUITENHOF” heeft gezegd. Dat staat op zichzelf, los van het Volkskrantartikel!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 16 april 2007 @ 10.35 uur

 225. @219 ipuntje. Ik kon de reactie van ene René D op het stuk van mevrouw Greetje van Gruting-Wijnhold Fractievoorzitter VVD Leiden ook wel waarderen. Dus die kopiëer ik nog even mee.

  René :D. ( reacties) – woensdag 11 april 2007, 20:57
  Same old story, same old shit, same old solutions, but with another name. Liberaal? Misschien. Sociaal? Nauwelijks…Hoofdlijnen, verder komt men weer niet

  Reactie door reint — maandag 16 april 2007 @ 10.35 uur

 226. … of beter nog, laat JM zorgen dat hij ook ALLE ouderen aan zich bindt, want iedereen mag natuurlijk mee – net de Amsterdamse tram, van achteren wat eruit van voren wat erin. Je krijgt dan in no time de grootste partijever. Niet de jeugd, maar de ouderdom heeft de toekomst. En laat de mensen overal en voluit de vrijheid om ieder voor zich zijn godsdienst te belijden, behalve in de politiek, zodat dat niet door list, geweld of bedrog op andere manieren afgedwongen moet worden. (Eén van de sterke punten van Johan de Witt – maar het heeft hem wel zijn kop en z’n darmen gekost).

  Dan heb je ook voor je Wetenschappelijke Bureau een onuitputtelijk arsenaal van kennis en wijsheid. Lijkt mij, hoor …

  (Ik zie vanochtend dat nu de generaals zich met het klimaat gaan bemoeien – net als in “De stenen bloedzuiger”).

  Reactie door jk — maandag 16 april 2007 @ 10.40 uur

 227. @206 Pool

  Daar heb je een heel vet punt, als je zelf je eigen kind wil opvoeden krijg je geen geld , breng ze maar weg naar een ander, die daar wel voor wordt betaald.

  Als je daarover nadenkt klopt er iets niet.

  Reactie door Carla — maandag 16 april 2007 @ 10.41 uur

 228. @ Henny (173):

  Een heel fraaie “filippica”, Henny!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 16 april 2007 @ 10.42 uur

 229. Jammer dat Bos zo zit af te geven op de SP want het is wel waar dat als het ooit tot regeren komt voor de SP dan zal het waarschijnlijk met de PvdA zijn.
  Daarnaast vind ik Bos nogal tegenstrijdig in zijn uitlatingen. Eerst geen lijstverbinding en nu, niet zo veel later, de SP uitnodigen bestuurlijk samen te werken. Maar wel wordt de SP in de provinciale besturen buiten de deur gehouden waar alle partijen schuld aan hebben ook de PvdA dus. Wat een uitnodiging, het komt er alleen niet zo overtuigend uit.

  Met de topsalarissen net zo. Punt van Bos was geen wetgeving maar een moreel appel. Je moet de bestuurders individueel aanspreken. Vervolgens werd gevraagd of hij oud-collega Kok al eens had aangesproken op zijn bonus. Antwoord: De specifieke problematiek bij ING was hem niet bekend waardoor hij Kok niet individueel kon aanspreken.

  Al met al is er nog weinig basis voor een uitnodiging. De PvdA wilde zo graag regeren, doe dat dan ook en laat je niet afleiden door allerlei onbelangrijke zaken als dubbele paspoorten. Regeren is vooruitzien dus zet je ideeen om in beleid en hopelijk ontstaat er dan weer een basis waar de PvdA mee verder kan.

  Reactie door apollo — maandag 16 april 2007 @ 11.01 uur

 230. @ rafstal (186), @ Wattenstaafie (197) en Gloria (202):

  Inmiddels heeft Paul Ulenbelt onder het item “Uit de stront”(13 april jl.) een reactie geschreven, nl.:

  “Paul Jonas, SP-wethouder in Leiden heeft een visie op reintegratie gepresenteerd onder de titel: Investeren in mensen. Daarin staan veel voorstellen om mensen in de bijstand een werkelijk perspectief te geven. Die nota komt nog op de site van de Gemeente. Het gaat om opleiding, gebruik van bizondere bijstand en kinderopvang en zoeken naar werk indien dat mogelijk is. Slecht werkende commerciele reintegratiebedrijven gaan de laan uit.
  Mijn advies: ga te rade bij de bron en ga niet af op wat de VVD zegt over een SP-wethouder.”

  Dus: einde onrust.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 16 april 2007 @ 11.27 uur

 231. @221
  Jammer dat je het niet snapt.
  Ik vergis me niet je bent steeds bezig om het hebben van kinderen om te zetten in geld.
  Kinderen uit liefde en niet meer als dat.
  Ik heb kinderen genomen met die motivatie en geld zaken kwamen bij bij mij niet op.
  persoonlijk word ik erg misselijk omsteeds die link te leggen tussen het kinderen hebben en geld en in de verzorging een Job te zien.
  En altijd blijft de vraag wie zijn we werkelijk achter deze reacties.

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 11.40 uur

 232. Ja, zucht, daar gaat ie weer.

  @220 Parlevliet zegt: “Verder hoop ik dat ik niet zover zal komen in de toekomst PvdA te gaan stemmen.” En daar achteraan: “ Blijf aub integer,” aan Jan Marijnissen gericht.

  Dat snap ik niet.
  Het verzoek om integriteit bij Jan Marijnissen en gelijktijdig dreigen naar de PVDA over te stappen. Ik heb sterk de indruk dat integriteit bij de partij van de knopen tellers heel heel ver te zoeken is.

  Reactie door Gandalf — maandag 16 april 2007 @ 11.40 uur

 233. De eerste reactie op de woorden van Bos moet zijn dat hij op een curieus moment tot zijn inzichten ten aanzien van de SP komt. Nu de verkiezingen van 2006 en 2007 geweest zijn en de de besturen op alle niveaus gevormd zijn, zoekt hij toenadering tot de SP en betreurt hij het feit dat de SP alleen in enkele gemeenten in het bestuur zit. Dit terwijl hij alle kans heeft gehad om bij de verkiezingen via een alliantie samen op te trekken en zich bij de onderhandelingen sterk te maken voor bestuursdeelname van de SP. Zoals we allen weten is dat niet gebeurt. Ik vind weliswaar dat ook het CDA en de SP zelf daar een rol in hebben gespeeld, maar de sleutel lag toch vaak bij de PvdA. Eigenlijk wil de PvdA de SP er alleen bij hebben als er een linkse meerderheid is en de SP ook nodig is voor een meerdeheid (in Amsterdam koos de PvdA bijvoorbeeld liever voor GroenLinks).

  Van de andere kant is de toenadering van Bos op dit moment ook wel weer moedig, omdat hij het vanuit een zwakke positie doet. Bovendien ben ik het met zijn woorden wel eens, al maakt hij – zoals velen de laatste tijd doen – een karikatuur van de SP-standpunten. Het is van groot belang dat de linkse krachten meer gebundeld worden en zeker niet tegenover elkaar komen te staan.
  Persoonlijk ben ik een linkse kiezer, die niet aan een partij gebonden is. Ik voel me bij zowel SP, PvdA als GroenLinks voldoende thuis om er op te kunnen stemmen. D66 heeft door haar steun aan het rechtse kabinet Balkenende-3 voorlopig afgedaan. De SP heeft bij de laatste twee verkiezingen mijn stem gekregen op grond van de persoonlijkheid van de leider en de ontwikkeling die de partij heeft doorgemaakt naar een modern-socialistische partij, die als enige duidelijk afstand neemt van het neo-liberalisme en daarbij simpelweg verstandige en praktische beleidsvoorstellen weet te formuleren. Ik begrijp wel iets van de kritiek dat de SP soms wat provinciaals en naar binnen gekeerd is, maar in de huidige tijd, waar de vooruitgang iets onvermijdelijks lijkt te hebben, vind ik dat ook een gezond teken van kritisch vermogen. Zolang we van Nederland maar geen eiland proberen te maken, waar we met de buitenwereld niets te maken hebben. Daarbinnen mogen we natuurlijk best onze eigen keuzes maken.
  Wat voor alliantie of samenwerking er eventueel ook komt, het is essentieel dat de SP haar eigen gezicht weet te behouden en de PvdA losweekt van het idee dat het neo-liberalisme overmijdelijk is en dat echt linkse keuzes conservtief en niet-realistisch zouden zijn.

  Reactie door Jeroen van Gerven — maandag 16 april 2007 @ 12.23 uur

 234. Beste Jan,
  Ik geloof er rustig op te kunnen vertrouwen dat je voldoende verstand hebt om Woutertje te doorzien.
  Tenslotte loopt hij al van 200? achter Balkenende aan. Aan ons, het SP volk zal het niet liggen. We staan achter je.

  @Gloria.26
  Ik had het niet beter kunnen schrijven.

  @pieter. 24-53-87.
  Noem me een reden waarom je op de SP site bent.
  Je bent toch niet de broer van Woutertje.
  Moet je eens proberen commentaar te leveren bij de PVDA.

  @98.
  Als Bos ook was uitgestapt toen het CDA de deur dichtgooide, was Woutertje nu MP geweest i p v Balkenende. Hadden we een linkse regering gehad.

  @ michiel 111.
  Ben je er weer.

  Reactie door sjan — maandag 16 april 2007 @ 12.49 uur

 235. Over welke Wouter Bos hebben jullie het eigenlijk: over die van zaterdag in de krant, of over die in Buitenhof? Die van zaterdag was een andere dan die van zondag. Van zijn zaterdagse verhaal bleef zondag weinig overeind. Hij gaf als vanouds af op de SP en zei dat de SP zichzelf buitenspel zette door geen druppel water in de wijn te willen doen. Eigenlijk noemde hij ons een tegenpartij. Hallo zeg, moeten we nog meer tijd verspillen om deze lulhannes aan onze zijde te krijgen!

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 16 april 2007 @ 13.31 uur

 236. Hmm,

  voor al die mensen die hier iets over kinderen schrijven: voor een eerlijke verdeling van de kosten van kinderen opvoeden moet je bij de twee kleine christelijke partijen zijn, die stellen per slot van rekening een (inkomensafhankelijk)kindgebonden budget voor. Daar moet de SP toch ook voor zijn lijkt mij…

  Reactie door Karel — maandag 16 april 2007 @ 13.40 uur

 237. @234 Sjan

  Hoe had er een linkse regering gevormd kunnen worden na de verkiezingen? Dat had alleen gekund met steun van D66 en Christenunie. D66 en CU hadden elkaar al min of meer uitgesloten en D66 en SP geloof ik ook, en ook SP en CU konden/wilden niet samen.

  Reactie door Rob — maandag 16 april 2007 @ 13.54 uur

 238. Voor hen die iets willen bewaren voor het nageslacht, hier de brief die Wouter Bos afgelopen zaterdag in de Volkskrant plaatste. Er zit geen Copy-Wright op dus je kunt hem printen, leuk voor de kleinkinderen als ze later in de pplitiek willen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/T-tot.txt

  Vandaag een artikel in VK dat Wim KoK, 18%
  salarisverhoging krijgt, nu snap ik dat Wouter niets voor een graaitax voelde
  http://members.home.nl/h.hiensch/PvdA-KoK.doc

  Reactie door d'olle Henk — maandag 16 april 2007 @ 14.02 uur

 239. @ 231 De Hakker

  Ik ben niet bezig om kinderen om te zetten in geld, laten we dat voorop stellen.
  Ook onze kinderen zijn uit liefde geboren en met de morele plicht dat wij zelf onze kinderen gaan opvoeden en grootbrengen.
  Onze 2 zoons zijn nooit naar een opvang geweest, wij hebben de kids zelf grootgebracht en nu nog steeds want er is/was altijd iemand thuis.
  Op het moment dat ik mijn bedrijf verkocht ben ik thuisgebleven om verder voor de kinderen te zorgen zodat m’n vrouw haar studie en werk volledig kon hervatten.
  Geld was bij ons geen issue, liefde voor de kinderen en er zijn voor de kinderen elke dag opnieuw ging voor alles.

  Ik ben ook een fel tegenstander van die onmenselijke kinderdump, en precies zoals je zegt,…. kinderen uit liefde en niet meer als dat.

  Maar helaas is de realiteit toch wat ingewikkelder…..
  Ik zal je een voorbeeld geven,…… een alleenstaande moeder/vader met een kind van 5/6 jaar oud,en heeft een bijstandsuitkering, deze moeder wordt gedwongen te werken, en haar kind iedere dag bij een kinderdump te droppen, waar blijf je dan met jou redenatie van de kinderen zelf grootbrengen, en wie zet hier dan kinderen om in geld,… in ieder geval niet die moeder.

  Reactie door Pool — maandag 16 april 2007 @ 14.05 uur

 240. @ Jeroen van Gerven (233):

  Een helder verhaal!

  Citaat: “.Ik begrijp wel iets van de kritiek dat de SP soms wat provinciaals en naar binnen gekeerd is…… Zolang we van Nederland maar geen eiland proberen te maken, waar we met de buitenwereld niets te maken hebben.”

  Ook dit soort kritiek is onterecht, en wordt gebaseerd op een karikatuur van de SP-standpunten.
  De SP is bv. niet tegen Poolse werknemers, maar wel tegen onaanvaardbare arbeidsvoorwaarden.
  En de SP is bv. niet tegen Europa, maar wel tegen een extreem neo-liberaal Europa en vóór een sociaal Europa.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 16 april 2007 @ 14.11 uur

 241. @238 T-tot.txt werkt niet goed, reden: de automatische terugloop kun je hier niet gebruiken, weer wat geleerd.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 16 april 2007 @ 14.32 uur

 242. @240 d’olle Henk
  copy/paste naar Word en het is goed te lezen hoor Henk!

  Verder wil ik je bedanken -ik had dit al eerder willen zeggen- voor al je (soms uit de oude doos hier geplaatste historische) stukjes en prentjes…Heel leerzaam!

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 16 april 2007 @ 14.46 uur

 243. @239
  Dat laatste is een schandalige zaak Pool dat ben ik met je eens.
  Maar ook in die gevallen kun je nog onderscheidt maken want als vrouw en man uit elkaar gaan en een blijft zitten met de kinderen dan moet de ander maar flink bijdragen in de zorgplicht zodat de man of vrouw met kinderen zich volledig met de opvoeding bezig gaat en kan houden.
  Laten we niet te snel het onverantwoorde wip gedrag bij de maatschappij leggen.
  En als echt de moeder of vader overblijft zonder financiële steun met de kinderen dan vind ik de solicitatie plicht en alleen maar een bescheiden uitkering een schandalige zaak.
  Maar het is natuurlijk wel een aardige zet van je deze maar ik neem aan dat we steeds er van uitgegaan zijn dat we het hadden over een (normaal) gezin

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 15.23 uur

 244. @ 243 De Hakker

  Gelukkig heeft men nog steeds de vrijheid om zelf te kiezen .. wel of geen kinderen te nemen.

  En Hakker ik ben uitgegaan van de situatie zoals ik die geschetst heb in @ 239.

  Reactie door Pool — maandag 16 april 2007 @ 16.16 uur

 245. In de toekomst krijgt iedereen gewoon een fokbonus om genoeg werkvee te produceren om de economie te laten draaien. Het werkvee dumpt het toekomstig werkvee in instellingen waar het geconditioneerd kan worden om de abstractie economie te dienen. Als je niet meer kunt dan kun je je laatste jaren als nutteloos burger uitzitten (met betaling van Bos-belasting) en dan ga je dood.

  Reactie door Gaudoin — maandag 16 april 2007 @ 16.31 uur

 246. @230 Olav Meijer

  Einde onrust? Hoezo??

  Reactie door Gloria — maandag 16 april 2007 @ 16.34 uur

 247. @236 Karel

  Dat is EEN punt van de SGP. Een inkomensafhankelijk kindgebonden budget. Daar zou ook de SP voor moeten pleiten.
  Zie item “uit de stront”, waar ik dieper op dit onderwerp inga.

  Reactie door Gloria — maandag 16 april 2007 @ 16.40 uur

 248. @ Gloria (246):

  Daarmee bedoel ik, dat de berichtgeving over de SP-wethouder in Leiden onjuist blijkt, en dat door een Tweede Kamerlid van de SP nu is rechtgezet, zodat er geen reden tot ongrrustheid (meer) bestaat. Dat is alles.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 16 april 2007 @ 17.41 uur

 249. Toelichting op nr. 248:

  Het betreft dus een nota waarin
  voorstellen staan om mensen in de bijstand een werkelijk perspectief te geven. Het gaat om opleiding, gebruik van bijzondere bijstand en kinderopvang, en zoeken naar werk INDIEN DAT MOGELIJK IS. Alles wijst erop dat wordt uitgegaan van de behoeften van de bijstandsgerechtigden, dus lijkt het me voorshands voorbarig te spreken van dwang wat betreft (eenouder)gezinnen met kleine kinderen o.i.d.. De nota komt nog op de website van de gemeneete.
  Het lijkt me derhalve goed Ulenbelts advies op te volgen: te rade gaan bij de bron en niet voetstoots voor waarheid aannemen wat een VVD-tante claimt. Dus: eerst de desbetreffende nota (met de visie van de wethouder) goed lezen, en dan (eventueel) verder commentaar geven.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 16 april 2007 @ 17.58 uur

 250. 196. Inderdaad Wilbert

  Dat gebeurt momenteel niet alleen bij buitenhof nl. in ieder programma op radio en TV worden dezelfde items m.b.t. de SP in bijna exact dezelfde bewoordingen erbijgesleept en uitgesproken ook als de intervieuwer er geen enkele aanleiding toe geeft dit nergens vraagt het geheel buiten het onderwerp van de vraag staat. Het is volgens mij een interne afspraak dit steeds en zoveel mogelijk te vermelden. Strategie dus uitgedokterd door de spindocters of hoe heet zoiets. Het ligt er TE dik bovenop. Daarom zeg ik dus ook dat hij niet op eigen kracht maar via demonisering van de SP zijn doel wil bereiken en dat is nu juist de contradictie in de volkskrant dat is wel duidelijk.(Waar hij precies hetzelfde doet, nog een graatje erger als in buitenhof. Hij haalt daardoor zijn eigen betoog compleet onderuit.
  Hij is even irritant bovendien als Balkenende omdat hij op precies dezelfde manier (herhaling na herhaling) vragen omzeilt en steeds hetzelfde antwoord geeft zodat je al zou je het willen geen echte reactie cq antwoord krijgt. Iets wat Bos en de SP zo irriteerde aan Balkenende toen ze in de oppositie zaten nl nooit een echt antwoord op de vraag. Bos een keer gezien is genoeg dan weet je al bij voorbaat wat hij en zijn kornuiten gaan vertellen niets nieuws zelfde ratel overal op TV, radio en weet ik waar, zonde van de tijd.
  Het gaat mij hier m.b.t. mijn getergdheid niet eens enkel om de inhoud van de PvdA maar de manier van omgaan met elkaar met de kamer en andere partijen via de media op een vreselijk onbeschofte voor mij agressieve bijna denigrerende manier, dat vooral vind ik schandalig en niet integer daar kun je met argumenten niets tegen beginnen. Het is pure demagogie,niet gestoeld op enige werkelijkheid danwel inhoud. Dat wat Bos en de PvdA in Balkenende haatte overtreffen ze met verve. Ze zijn erger dan hetgeen zij bevochten. En dat is me zo heel erg tegengevallen buiten natuurlijk de schandalige reactie op de graaicultuur.
  Ik heb het al gezegd ze zetten nu een stropop in

  een neoliberale undercover PvdA-er als zogenaamde socialist, a la Schaefer tussen de ‘gewone’ mensen, wat dat dan ook moge zijn.
  Een salonsocialist verkleed als havenarbeider.
  Helaas Schaefer was echt en voor de rest is heel Nederland meegeevalueerd in de 21e eeuw en zal niemand daar meer intrappen.
  De PvdA maakt een grote fout de mensen die zij konden bespelen in het verleden zijn niet meer zo dom worden niet meer onder de duim gehouden zoals in de jaren 50, zijn beter geinformeerd en doorzien het spel beter.
  Was het niet om te huilen dan zou je erom moeten lachen Aan de ene kant zeggen dat het domme lui zijn de stakers van Smit bijvoorbeeld of TPG waar Jan zogenaamd achteranloopt en aan de andere kant alles uit de kast halen om ze weer bij de partij van de arbeid te krijgen. Zou iemand zich voor zo dom laten verslijten. Nee toch.

  Reactie door Henny — maandag 16 april 2007 @ 18.38 uur

 251. @Sjan: Ja, ik ben er weer. Terug van geweest. Heb je me gemist?

  @Olav: Lig jij wakker van €12,60 dan?

  @Gandalf: “Dat van die aso’s hoor je niemand beweren. Maar het is wel een partij die het vertrouwen van haar eigen kiezers ( de echte PVDA-ers) heeft geschonden, en niet zo zuinig ook.”

  Anders lees je de reacties nogmaals door. Wellicht verander je dan van mening. Of moet ik er nog bij vertellen dat ik al eens eerder voor Michiel Smit ben uitgemaakt hier?

  “Het knopen tellen van Tichelaar gaf exact aan hoe hij zijn eigen PVDA ziet, geen trotste partij, maar gewoon aan het handje van het CDA, verkocht aan de hoogst biedende, het christelijk kapitalisme”

  Onzin. Grote delen van het regeeraccoord zijn rechtstreeks overgenomen uit het regeeraccoord. Ikzelf ben meer dan tevreden met alle plannen voor de komende jaren. Na 4 jaar Balkenende en 8 jaar Paars is dit een droomregeeraccoord voor de sociale medemens onder ons. Dit was het beste wat de PvdA eruit heeft kunnen slepen. Natuurlijk zijn er punten waar ik zelfs van gruwel, maar ja.

  Wat ik super vind is de aanpak van de achterstandswijken en de aandacht voor ontspoorde jeugd. Omdat dit allemaal terug is te voeren op de integratie. En daar is een boel mis mee. Helaas is het zover gekomen. Maar het is nu of nooit willen we met z’n allen op een ‘normale’ manier naast en met elkaar kunnen leven. Daar valt de discussie over de topsalarissen bij in het niet.

  Reactie door michiel — maandag 16 april 2007 @ 18.55 uur

 252. “Grote delen van het regeeraccoord zijn rechtstreeks overgenomen uit het regeeraccoord.”

  herstel: rechtstreeks overgenomen uit het PvdA programma.

  Reactie door michiel — maandag 16 april 2007 @ 18.56 uur

 253. De PvdA (en veel andere partijen) denken nog in een pre-historische gedachtengang. De SP is vooruitstevend en beheerst de marketing techniek velen malen beter dan met name de VVD die ook al flink achterloopt.

  De SP begrijpt als enige de macht van het internet en zal daarmee de voorsprong steeds groter maken.

  Reactie door Gaudoin — maandag 16 april 2007 @ 19.02 uur

 254. Het is niet alleen denigrerend t.o.v. een andere partij het is vooral zeer denigrerend richting de kiezer en dat zal ik de PvdA en Bos nooit en te nimmer vergeven.
  De PvdA op dit moment is de arrogantie ten top en staat niet als een volksvertegenwoordigende partij in de kamer maar als een regentenpartij.
  Parlement en kabinet vloeien bijna vanzelfstprekend samen en discussie of afwijking wordt wel aanhoord maar niet aanvaard.

  Hij heeft het maar over zijn prachtwijken HET onderwerp bij uitstek dat Jan Marijnissen al zeer lang voor de PvdA op de politieke agenda had staan een PvdA die die wijken niet zag staan toen. (zij hadden er in hun grachtenpanden en tweekappers danwel alleenstaande huisjes buiten de stad niet mee van doen) Wie is hier met gestolen goed zeer populistisch bezig.
  Bovendien is de hypotheekrenteaftrek ook een zeer populistisch onderwerp en toen de AOW belasting niet goed viel paste Bos op een zeer populistische manier zijn plan aan.
  Maar ja dat was voor de verkiezingen.
  Er is geen partij vrij van de eigen populistische programmapunten anders ahadden we geen politieke partijen maar bestuurderspartijen zonder eigen programma.
  Dit omdat ”het” volk niet bestaat.

  Misselijk van de Volkskrant had ik hem maar niet gekocht. Van Kalshoven heeft een goed idee om een slaatje te slaan voor particulieren uit de waardevermeerdering in de wijken op het moment dat ze prachtwijken zijn geworden. Ik walgde al van die man en nu lat hij precies zien wie hij is. Hij was toch eens advisuer van de PvdA onder Wouter Bos?

  Reactie door Henny — maandag 16 april 2007 @ 19.14 uur

 255. @Olav Meijer 248.Onjuist? lees Gloria haar bijdrage maar een in:uit de stront.

  Reactie door rafstal — maandag 16 april 2007 @ 19.21 uur

 256. Patrick, ik geef alleen mijn mening en ik houd het bij mezelf en dus kan ik geen woorden in jouw mond gelegd hebben. Je hebt het zelf verkeerd gelezen

  Reactie door cynthia — maandag 16 april 2007 @ 19.30 uur

 257. @henry — maandag 16 april 2007, 0.18

  Als aanvulling op je alinea, die begint met “En zie hier, in de laatste peiling blijkt …” het volgende.

  Wouter Bos wil uit de door de PvdA verloren afgelopen verkiezingen leren, hoe ze het de volgende keer o.a. beter doen bij De Stemwijzer. Dat zei hij althans in Buitenhof.

  Dat is het bewijs, dat de stemwijzer in ieder geval door hemzélf niet als objectief wordt gezien. Zélfs zegt hij eigenlijk, dat hij niet schroomt om De Stemwijzer te manipuleren.
  Een oprechte partij staat immers waar ze voor staat en gaat geen populaire standpunten in het verkiezingsprogramma zetten, die ze niet meent, om De Stemwijzer te beïnvloeden.
  Wouter Bos staat hierin volgens mij overigens geenszins alléén, maar is wél de enige, die ik dit heb horen toegeven. (Als dat doelbewust was, heeft hij bij mij aardig wat credits teruggewonnen.)

  Je mag een oprechte partij daarmee naief of dom noemen, en dan heb je ergens nog gelijk ook. Want de keerzijde van die oprechtheid is – zo blijkt – dat het aanzienlijk moeilijker wordt om mee te (mogen) regeren. (Alsof oprechtheid wat “eng” wordt gevonden, maar over wíé zegt dat dan wát?)

  Het voert me echter te ver om een oprechte partij onoprecht te noemen en van “niet willen/durven” te betichten. Dat doen alleen gewetenlozen, van wie de één kiest voor de subtiele manier (of stiekeme, achterbakse, zo u wil) en de ander meer als straatvechter acteert. Het “good cop, bad cop” idee. De één bereikt de mens met common sense, de ander die met overwegend onderbuikgevoel.

  Het verschil tussen “good cop” en “bad cop” dient echter ook een ander doel. Wat je als goed mens voor je geweten niet kunt verantwoorden, kun je dan lekker overlaten aan de “bad cop”. Gewoon even je “cop” in het zand steken. Immers, als je geweten het toestaat gewetenloos te zijn, zou je maar raar in elkaar zitten.
  Niet voor niets staan trouwens bij zowel het CDA als de PvdA de “good cops” op de eerste plek en de “bad cops” op de tweede.

  Ik kan er nog wel verder op doorgaan, maar vind het wel mooi zo. Als je wil, kun je er in je huis, tuin of keuken trouwens zelf ook wel op doorfilosoferen, nietwaar?

  Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 19.59 uur

 258. @248
  Jammer ,ik dacht we hebben de flapdrol binnen de SP gevonden.
  Dat wordt verder zoeken.

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 20.05 uur

 259. @Gaudoin — maandag 16 april 2007, 19.02

  Ik kom je sinds kort geregeld tegen. Welkom, wat mij betreft.

  Wat je zei over de voorsprong, die de SP heeft – en verder uitbouwt – door de kracht van het internet te benutten, is m.i. zeker wáár. (In dit verband heb ik het alleen liever niet over macht, zoals je vermoedelijk had gemerkt.)

  Dat inzicht m.b.t. internet ligt voor mij trouwens óf in het verlengde ván óf parallel áán de eerdere “uitkomst”, dat SP’ers de beste beleggers blijken te zijn.

  Voor mij is het daarmee tevens óf dom om de SP niet aan de macht te willen laten zijn (en zelfs geen kans te gunnen) óf er spelen andere belangen.

  En dat laatste is natuurlijk het geval, weten SP’ers dan ook weer.

  Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 20.35 uur

 260. Innerlijke queeste kan als reultaat vinden opleveren. No offence, slechts psychologisch bedoeld.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 16 april 2007 @ 20.38 uur

 261. Correctie op mijn bijdrage (Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 19.59)

  “De één bereikt de mens met common sense, de ander die met overwegend onderbuikgevoel.”

  moet zijn:

  “De één bereikt de mens met onvoldoende common sense, de ander die met overwegend onderbuikgevoel.”

  Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 20.46 uur

 262. op dit moment hebben er 92 verschillende inzenders aan de discussie deelgenomen

  Reactie door jk — maandag 16 april 2007 @ 21.25 uur

 263. off topic: Net tegenlich gekeken over Iran.Ik ben niet geschokt.sterker, ik voel zelfs hun frustratie.ik gewone blanke nedelander voel zelfs overeenkomsten.ik haat mijn eigen overheid,een overheid die mij het gevoel geeft,dat ik hun vijand ben.mischien verhuis ik wel naar Iran en sluit mij aan tegen de strijd van de inperialisten uit het westen.als wao”er zit ik al twee en half jaar in mijn schuilkelder en heb het gevoel alsof ik in een oorlog zit.Nederland sucks

  Reactie door rafstal — maandag 16 april 2007 @ 22.07 uur

 264. @jk — maandag 16 april, 21.25

  Fijn dat we iemand in ons midden hebben, die zulke dingen telt.

  Nu alleen nog iemand, die ons kan vertellen, wat we aan die wetenschap hebben en dan zijn we helemáál blij…

  Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 22.14 uur

 265. @263
  Je moet wel opschieten want er zijn al 60000 die zich voor het martelaarschap hadden aangemeld.
  Indrukwekkende documentaire met als weerzinwekkende beelden de uitspraken van zeg maar de door hun zelf geziene bevrijders uit de USA.
  Ik zelf kreeg ook een vorm van schaamte dat ons land aan die waanzin mee doet.

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 23.03 uur

 266. @264. wilbert

  hoegenaamd niets;
  je kan het cijfer vergelijken met bezoeken aan andere (politieke) weblogs of met andere onderwerpen. SP-weblog steekt met kop en schouders boven andere uit, zeer populair dus. Niet voor niets in 2006 de weblog van het jaar (Dutch Bloggies).
  Vergeleken met het onderwerp “Interview De Telegraaf” – daar waren 380 verschillende deelnemers (althans verschillende vermelde namen achter “Reactie door”; als iemand verschillende aliassen gebruikt dan worden die als verschillend geteld – uiteraard).

  Waarom ik het doe? Hobby.

  Reactie door jk — maandag 16 april 2007 @ 23.05 uur

 267. @264. wilbert

  zeg maar interactieve “kijkcijfers”

  Hoe ik het doe? Dat wil je niet weten. Copy & Paste van de blog naar een tekstfile-tje en daar laat ik er een routine op los.
  De run-tijd kan ik meten in minimaal milliseconden – ook bij de vrij grote Telegraaf-blog is de performance

  Reactie door jk — maandag 16 april 2007 @ 23.27 uur

 268. @264. wilbert

  sorry, … kleiner dan 1.
  (het kleiner-dan teken met wat er achter staat werd weggefilterd).

  Reactie door jk — maandag 16 april 2007 @ 23.29 uur

 269. @jk — maandag 16 april 2007, 23.05

  Hobby? Dat vind ik een goede reden :)

  Misschien leer ik het zélf ook nog wel eens een keer om niet bij voorbaat dingen negatief uit te leggen…

  Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 23.31 uur

 270. @De Hakker.Juist,je begon je echt af te vragen wie zijn hier de terorristen.De USA, en dus ook nederland,Balkenende en zijn terror kabinet dat tot zijn schouder in de reet van Bush zit.en de vorm van schaamte noem ik plaatvervangende schaamte.

  Reactie door rafstal — maandag 16 april 2007 @ 23.37 uur

 271. @264. wilbert
  de hobby is het schrijven van de routine;
  als je die wilt zien stuur ik die graag toe.

  Reactie door jk — maandag 16 april 2007 @ 23.40 uur

 272. @208/245/253 Gaudoin

  Goede reacties! Kunst om met weinig woorden veel te zeggen. Soms lukt mij dit ook, maar niet altijd. Ofwel: meestal niet.
  Groet!

  Reactie door Gloria — dinsdag 17 april 2007 @ 0.11 uur

 273. @jk — maandag 16 april, 23.40

  Don’t get excited.

  (Als ik soms niks ben, ben jij niet altijd alles.)

  En ik heb ook mijn eigen hobbies.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 17 april 2007 @ 1.03 uur

 274. @273 Wilbert

  En als jij soms alles bent, ben ik niet altijd niks.
  Groet!

  Reactie door Gloria — dinsdag 17 april 2007 @ 1.27 uur

 275. @273. wilbert

  I see.

  Reactie door jk — dinsdag 17 april 2007 @ 10.05 uur

 276. Merkwaardige figuren heb je bij de PvdA, Wim Kok, Wouter Bos en nu Ad Melkert. Dit in de Volkskrant deze morgen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/AdMel.rtf

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 17 april 2007 @ 10.14 uur

 277. Gandalf! “PvdA neemt SP-standpunten over”?
  Daar schrijf jij, bij nr 5 op 14 oktober,
  “wat is wijsheid” t.a.v. het ‘meedoen’ met
  een Kabinet, etc., etc, lees het nog eens!
  Je twijfel over de gevólgen van het meedoen
  lijken intussen aardig in kaart gebracht en
  was je pessimisme volkomen gerechtvaardigd.
  Iets ánders zoékend, kwam ik je daar tegen en
  ben heel blij, dat de SP NU niét meedoet aan
  deze poppenkast/cast!

  Met alle klachten die er zijn, toch vnl. het
  réchtdoen aan mensen die strikt noodzakelijk
  hulp nodig hebben, en hun levensverlengende
  medicijnen nog steeds niet vergoed zien, zo-
  als vóór de Zorgwet van 1 jan.2006, dát wél
  het geval was. De Zorgverzekeringen onder aan
  voering van Hans Wiegel in de coördinerende
  ‘top’ hebben het op vele fronten finaal laten
  afweten en we hóren dáár veel te weinig over.
  Vandaag dan de Min. v. Defensie die meer geld
  wil zien…voor de OPBOUWmissie soms?

  Ik kén minima die de accu’s voor hun ‘scoot’
  niet kunnen vernieuwen en moeten bédelen bij
  de gem.soc.dnst of er wat aan te doen valt!
  Mensen die zuinig, zeer zuinig met hun uitga-
  ven zijn, maar er financieel niet meer uitko-
  men en als ‘zieken’ verplicht worden de meest
  noodzakelijke uitgaven daardoor moeten doen.

  Zolang Wouter Bos doorgaat met het verkeerd
  stigmatiseren van de SP en nu ook Groen Links
  gebrek aan regeringsdeelname verwijdt, zal
  juist dát -middels die herhaalde benadering-
  de PvdA zetelverlies gaan opleveren.

  In Buitenhof zeggen, dat ‘die verschillen er
  natuurlijk wel zijn’, betekent nog niet m.i.
  dat je die moet blijven accentueren, want het
  maakt de eigen bestaanszekerheid er absoluut
  niét beter op.
  De sport moet niet worden als een zoekplaatje
  dat aanspoort tot het ontdekken van de ver-
  schillen, maar doet men er verstandiger aan
  de overeenkomsten op te zoeken en dáár wat
  mee te DOEN!

  Als de PvdA wil meeregeren en daartoe géén 4
  jaar kan wachten, dan gaat het ernaar uitzien
  dat deze regering in géén 4 maanden wézenlij-
  ke veranderingen/verbetering gaat beWERKstel-
  ligen en kan het Kabinet maar beter een aan-
  tal velletjes mottenbalpapier in de onderkle-
  ding gaan aanbrengen, want er lijken inmid-
  dels opnieuw gáten te ontstaan, of wáren er al tijdens het voorgenomen ‘regeringsakkoord’
  Náár het vólk toe in een zelfverzekerd op-
  treden het tégendeel te suggereren van
  “Nu even niét (zéuren)!”,is inmiddels achter-
  haald!

  Het volk wil rechtsgelijkheid, rechtszeker-
  heid, fatsoenlijke beloning, en bij het daar
  op aandringen, als antwoord: ‘zie wat we nu
  al hebben bereikt’, maar de levensbenodigde
  voorzieningen worden niét als prioriteit ge-
  steld ! Daar is geen uitstel bij mogelijk,
  daar vállen al letterlijk slachtoffers, zowel lichamelijk als op ‘papier’!

  Dit Kabinet wordt zo geen knalfeest, maar zal
  zichzelf uit elkaar doen knallen.
  De ‘doden’ hebben géén verweer meer, dáár
  doet het de nabestaanden zéér.
  De ‘doden op papier’ zijn te ziek of kunnen
  niet aan hulp komen zich ‘niet vérder af te
  laten schrijven’.

  Zoals gemakzuchtige ouders, terwille van de
  eigen facade/decorum, hun kinderen kledend
  in een driedelig pak en een aktentas in de
  hand, ten toon spreiden en hen wat ‘spullen’
  bezorgen om er ‘netjes bij te zitten’,…..
  maar vergeten hen te begeleiden als scholier/
  student of tot vakbekwame mensen op te voe-
  den. Dan werkelijk menen goed aan hen gedaan te hebben, maar hen feitelijk de stevige ba-
  sis onthielden waarop zij een leven lang moe-
  ten draaien: diploma’s, doorzetting en recht-
  schapenheid, elementen waarmee ze altijd aan
  de slag kunnen en zelfs switchen, onderbouwd
  door een slagvaardige, inventieve overheid
  die een ‘steun’ moet betekenen en uitstralen.

  Een dergelijke vorm van uitstraling lijkt nu
  bijna geheel verdwenen en een perspectief is
  er niet meer duidelijk te zien of te ervaren.
  Suïcidecijfers zullen dit tonen t.a.v. jeugd,
  maar ook van ouders die zich bedrogen voelen,
  al deden er velen nog zo hun best!

  Van de bevolking leasers maken i.s.o. losers
  zou de ‘opdracht’ moeten zijn en al het geld
  dat nu wordt gebruikt voor anti-depressiva
  omzetten, naar gratis en gerieflijk vervoer.
  Plaatsbewijzen voor voorstellingen die indi-
  recht toch al door de belastingbetaler worden
  gesubsidieerd, goedkoper maken, zodat er gro-
  te bevolkingsgroepen niet het toekijken en
  het aanhoren hebben, maar het eraan meedoen.

  Niet láter, maar nu, in dezelfde tijd dat ze
  zich een slag in de rondte werken om mede de
  economie aan de gang te houden, maar nu al te
  veel bezig zijn, met eten, werken, slapen,
  zonder dat dáár ‘leven’ aan wordt toegevoegd!

  Reactie door Madelief — dinsdag 17 april 2007 @ 11.10 uur

 278. @240 Olav Meijer

  Met het standpunt over de Poolse werknemers ben ik het wel eens. Toch zie ik soms voorbeelden, waarbij de SP de zaak vanuit het Nederlands perspectief benadert. De Europese grondwet is daar ook wel een voorbeeld van. Vanuit Nederlands perspectief kun je inderdaad zeggen dat de grondwet ons dingen opdringt die we liever niet willen (niet alleen neo-liberale zaken overigens), maar de voortgang van de Europese integratie neemt tegenstellingen weg en is met name voor de armere Europese landen zo belangrijk dat je daar ook een keer overheen moet kunnen stappen. Bovendien blijft nu voorlopig alles bij het oude.
  Ook bij de dubbelpaspoortenkwestie zie je het terug. Vanuit onze ogen bezien is het natuurlijk goed voor de integratie als immigranten voor één paspoort kiezen. Ik vind het echter ook te waarderen als mensen hun eigen cultuur (die niet minder is dan de onze) niet verloochenen. Ik zou mensen dus altijd de ruimte geven voor twee paspoorten.
  Bij dit soort punten volg ik dus meer GroenLinks of de PvdA.

  Reactie door Jeroen van Gerven — dinsdag 17 april 2007 @ 12.08 uur

 279. 257. Wilbert
  Dat was nu precies wat ik dacht, je haalt me de woorden uit de mond. Bos gaat de kiezer in de stemwijzer vertellen wat ze willen horen.
  Hij wil de stemwijzer populariseren. Oeps…. Die manipulatie ligt er nu al duidelijk bovenop zoals ook Madelief aangeeft en ikzelf in het Shaefer-verhaal. Ook hier lijkt het CDA politieke manipulatie gehalte ” we doen niets verkeerd we moeten het alleen anders uitleggen” of door andere mensen (die zich gedragen als links (als autoliefhebber) als gewoon, zich presenteren als een van u, door PvdA gecopieerd. De vorm moet de aandacht afleiden van de inhoud en het ‘ gewone’ volk, niet vertegenwoordigen maar vooral ze ‘het gevoel’ geven…. Daar zullen heel wat rollenspelen aan vooraf moeten gaan anders krijgen ze dat met de beste wil van de wereld niet rond. Dat is de essentie van toneelspelen een karakter neerzetten waaraan je zelf niet behoeft te voldoen. Het spel wordt het doel, niet de inhoud.

  Reactie door Henny — dinsdag 17 april 2007 @ 12.46 uur

 280. @253. Gandalf
  “De SP begrijpt als enige de macht van het internet en zal daarmee de voorsprong steeds groter maken.”

  En dat terwijl het bijna dagelijks in de media benadrukt wordt. Echt grote issues zijn in de USA gewonnen of verloren dankzij internet. De SP heeft dit inderdaad goed gezien. Ik voorspel dat SP in 2007 opnieuw de prijs van beste blog krijgt.
  In Nederland heeft de pc en internet een ongekend grote dichtheid – ik denk dat Gandalf gelijk heeft.
  Oorspronkelijk bedoeld als verdediging tegen de Russische voorsprong in de ruimtevaart, is het nu een machtig en dankbaar wapen voor politieke bewegingen.

  Reactie door jk — dinsdag 17 april 2007 @ 13.23 uur

 281. 12.46 Exact dat láátste Henny en met name
  dat ‘já-zeggen’ en ‘néé-doén’ staat me ont-
  zettend tegen. Weinig verslaggevers die daar
  radicaal door heen prikken en dat aan de kaak
  stellen, of de vraagsteller wordt al snel met
  een one-liner weggewuifd. De clichékreten
  slaan je op tv al weer om de oren en intussen
  sukkelt de samenleving voort en zou zich aan
  de Europese richtlijnen moeten conformeren en
  dragen meer bij aan kosten dan dat ook de
  voordelen eens in de goede hoeken van Neder-
  land zelf terecht komen.

  Intussen lijken wij onze rug recht te moeten
  houden naar het buitenland toe door ons met
  geldverslindende prestigeprojecten te moeten
  bezighouden of cultuuraankopen te moeten doen, waarvoor niet gespaard werd, maar BE-
  spaard op de ZORG die in het bijzonder de
  húlpbehoevenden in onze samenleving is ver-
  schuldigd, conform de regels die wij voor het
  eigen land eerbiedigden tot enkele jaren te-
  rug!
  Den Haag heeft er geen moeite mee, dat er
  hoúten hammen en hoúten kazen worden geëta-
  leerd, om de schijn op te houden en de gezonde zeelucht is te weinig om héél het land van te voorzien! Letterlijk én figuur-
  lijk! Hoe lang gaat dit nog duren?
  Hoe lang vindt het volk dat dit zo nog mag
  doorgaan?

  Reactie door Madelief — dinsdag 17 april 2007 @ 13.47 uur

 282. De SP kan halverwege dit jaar een enorme
  zetelwinst tegemoetzien om verschillende
  redenen, maar dat heb ik al eerder genoemd,
  net zoals destijds die 25 zetels! Ik stond
  er toen niet van te kijken, evenmin van het
  aantal SP-leden in nov. toen Jan Marijnissen
  zijn 12 1/2 Kamerlidmaatschap kon vieren!
  Het volk laat zich niet meer voor de gek hou-
  den of wat aanleunen, het gaat middels ver-
  kiezingen grondig bijsturen en kiest de juiste man op de juiste plaats en niét vóór-
  tijdig!
  Wouter Bos kon en kan meekiezen:
  SParren of SPalken!

  Reactie door Madelief — dinsdag 17 april 2007 @ 13.51 uur

 283. Ik vind het een goed betoog van Wouter Bos. Maar eerlijk is eerlijk, heb het al wel eerder gehoord. Hopelijk gaan we nu wat meer merken over hun nieuwe professionele houding tov van de SP. Tichelaar zei bij Nova/2 Vandaag (?) ook mooie woorden paar maanden terug, maar vind daar ook niet alles van waargemaakt mbt de houding van de PvdA tov de SP.

  Reactie door Wouter — dinsdag 17 april 2007 @ 13.55 uur

 284. @281. Madelief
  “De SP kan halverwege dit jaar een enorme
  zetelwinst tegemoetzien [...]”

  Hoezo, zijn er dan verkiezingen?

  Reactie door jk — dinsdag 17 april 2007 @ 14.06 uur

 285. Als je bij de laatste verkiezingen de hulp van stemwijzer gebruikte en op alle vragen: “ik weet niet” aanklikte was de uitslag……..CDA!

  Reactie door Elsemie — dinsdag 17 april 2007 @ 14.09 uur

 286. @278
  Wat heeft cultuur met twee paspoorten te maken.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 17 april 2007 @ 14.16 uur

 287. @285. Elsemie

  Ik heb aan zo’n beetje alle politici hier in de provincie per e-mail laten weten dat die Stemwijzer niet deugt – van geen kanten, en voorgesteld om dat ding wat minder rigide te maken, bijvoorbeeld “Ja”, “Nee”, “Geen bezwaar”. In plaats van “Weet niet” of “Geen mening”. <&gt
  Want nu helt hij inderdaad naar rechts. Vorig jaar heel erg zelfs.
  Maar net als Maurice de Hond met z’n peilingen kun je er alles uit krijgen wat je maar wilt.

  Reactie door jk — dinsdag 17 april 2007 @ 17.26 uur

 288. @ rafstal (255):

  Zie nr. 249. (Wel goed lezen graag).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 17 april 2007 @ 17.59 uur

 289. @Olav Meijer.sorry,maar hij stond er nog niet toen ik reageerde.

  Reactie door rafstal — dinsdag 17 april 2007 @ 18.07 uur

 290. @ Jeroen van Gerven (278):

  De Europese “Grondwet” in de oorspronkelijke vorm heeft toch wel veel gevaren in zich. Inderdaad niet alleen een verdergaande neo-liberale ontwikkeling, maar ook het gevaar van verlies van zeggenschap over kwesties die voor Nederland wezenlijk van belang zijn, b.v. op het gebied van het strafrecht (denk aan de drugsregelgeving e.d.), en wellicht zelfs ook het personen- en familierecht. De dwang tot aanpassing is voor Nederland praktisch steeds in negatieve richting. Dus is het opletten geblazen!
  Zelfs het kabinet geeft nu toe dat veel meer moet worden uitgegaan van het z.g. het “subsidiariteitsbeginsel”, d.w.z.: alles op het niveau regelen waarop dat het beste in democratisch opzicht kan. Alleen “naar boven” delegeren wat echt noodzakelijk is voor het gemeenschappelijke belang.

  Wat betreft de paspoortenkwestie geef ik je gelijk. Maar daarover begin ik niet opnieuw. (Is al heftig genoeg gebeurd onder “Interview Telegrtaaf” van 31 maart jl.).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 17 april 2007 @ 18.26 uur

 291. @ Elsemie (285):

  Tja, dat is dan slim bekeken. Alle stemmen tellen mee, heeft men reeds lang bij het CDA bedacht.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 17 april 2007 @ 18.33 uur

 292. @Elsemie.Dat is schokkend.een land vol met mensen die het niet weten.mensen stemmen niet op een partij programma,maar op een persoon waarvan zei denken dat die gevoelsmatig dicht bij hun staat.Balkenende,want die weet het ook niet.onbenullen stemmen op een niwit.

  Reactie door rafstal — dinsdag 17 april 2007 @ 18.52 uur

 293. De PvdA is op zoek naar Jan Schaefer-types.
  Volgens Wouter Bos is er een leegloop van
  de gewone man. Waar zou die gebleven zijn?
  Nog enkele jaren en de sociaal democratie kan ten grave gedragen worden.
  Zou het einddoel, wat men in 1946 voor ogen had, bereikt zijn? Neen dus, partij doctorandussen in de PvdA hebben meegeholpen BV Nederland in de uitverkoop te plaatsen.
  Hoe krijgt men de lage landen weer op de rails? Het antwoord is volgens Wouter Bos de arbeider moet weer ontdekt worden, wij brengen de levensstandaard beneden het bestaansminimum terug, naar het niveau van de 19e eeuw en het spel der spelen kan opnieuw gespeeld worden, hij vergeet één ding, het volk is dank zij het Vrije Volk, en de Volkskrant een beetje wijzer geworden maar eerst moeten wij van die idiote marktwerking verlost worden.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Jan-Sch.doc

  Dit is een goed stukje door Bert geschreven.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 17 april 2007 @ 19.41 uur

 294. Toelstra had een grote fout gemaakt ; Kok en Bos hebben dit gecorrigeerd’; daarom mogen zij SAMEN regeren : zijn nu zelf de vrindjes van de VVD .SAMEN tennissen en SAMEN zuipen en vreten van de opbrengsten .

  Reactie door Fred — dinsdag 17 april 2007 @ 20.20 uur

 295. Veel woorden weinig echt nieuws van Wouter.
  Hij wil geen konijn zijn.
  Maar is ondertussen wel een echte krokodil met tranen en al.
  Nu wel de toenadering zoeken tot de SP,
  terwijl de PvdA steeds de boot heeft afgehouden.
  En dan tegelijkertijd beweren meer het debat aan te gaan met de SP, omdat dat in de afgelopen tijd te weinig is gebeurt.
  De titel van zijn boek was ‘wat Wouter wil’,ik denk dat zijn volgende boek ‘wat wil Wouter nou’ moet gaan heten.
  De SP moet gewoon doorgaan op de ingeslagen weg, wij moeten niet wakker liggen van de PvdA, de PvdA moet wakker liggen van ons.

  NU SP

  Reactie door kitje — dinsdag 17 april 2007 @ 20.28 uur

 296. Gloria,

  In Den Bosch is het al niet veel beter, als is het bij ons een CDA werhouder die voor veel opwinding zorgt http://denbosch.sp.nl/weblog/2007/04/13/sp-fractie-stelt-wederom-schriftelijke-vragen-inzake-sagenn/

  Reactie door Ben Koot — dinsdag 17 april 2007 @ 21.23 uur

 297. @296 Ben Koot

  Evenzo treurige zaak, Ben!
  Hopen ook maar dat het in Leiden geen lijden wordt met dat First-Work-project van onze Paul Jonas(sen) in de walvis… van je EEN, TWEE, DRIE! D’r uit met die dwangarbeid!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 17 april 2007 @ 23.09 uur

 298. @298
  Corr.: Work First! (Eat after!)

  Reactie door Gloria — dinsdag 17 april 2007 @ 23.11 uur

 299. @ 296 Ben Koot
  @ 297 Gloria

  Noem mij eens 3 gemeentes waar mensen met een uitkering niet extra gepakt worden….

  Noem mij dan 2 gemeentes………

  Noem mij 1 gemeente….

  Het is dit soort laffe bestuurders de enigste vorm van macht die ze nog ten toon kunnen spreiden, de meest zwakkeren te pakken omdat die zich niet kunnen en mogen verzetten want zodra men protesteert wordt op grond van verbaal geweld hun uitkering stopgezet of minimaal een fikse strafkorting boven het hoofd hangt.

  Dat heet nu bestuurlijke macht 2007,.. met als motto …… 3 uitkeringsgerechtigen halen … 1 betalen ….OP = OP dus werkgevers u heeft de keus, sla uw slag uw gemeente denkt met u mee.

  Reactie door Pool — woensdag 18 april 2007 @ 0.48 uur

 300. Hoe moet ik nu toch een Zeeuw uitleggen,
  dat ik zelf soms ook te consulteren ben en
  indien je hier al langer mee las, laten zien
  dat ik soms een apartje heb met de naaste
  toekomst? “Mark my words” was er al één van
  en ‘reserve zetels voor de SP’ bleken ook
  geen overbodige luxe.
  Het ledenaantal van de SP, over de 50 duizend
  rond 17 november 2006, al evenmin.
  Nu dan de peilingen die gaan doorschieten,
  naar mate Nederland ‘wakker’ aan het worden
  is, niét door die kránt, maar door de reali-
  teit van élke dag!
  De zoete koek die Nederland wordt voorgehou-
  den, maar het ‘zuur’ wat men van de onover-
  dachte maatregelen krijgt, en ook daar de
  soms schandalige gevólgen!
  Kárren mán met die kruiwagens uit Den Haag,
  ze moeten stuk voor stuk in de revisie!
  Zeeuwse babbelaars zijn heerlijk en dat moe-
  ten we zo zien te houden.
  Die práters in Den Haag moeten het Kabinet
  in de aanbieding doen, alhoewel er naar ‘an-
  tiek’nu niet bepaald vráág is!
  Fijne dag gewenst en groetjes, Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 18 april 2007 @ 10.01 uur

 301. @Madelief 300.
  “[...] laten zien dat ik soms een apartje heb met de naaste toekomst?”

  Je bedoelt ‘zesde zintuig’? Het is voor rest van de SP te hopen dat die wat rationeler te werk gaat.
  Ik vind het hier vooral een groot “roept u maar”-gehalte en ook zwaarmoedig, behalve De Hakker, die zie ik wel zitten. Als er dan ook nog “paradinges” bij komt weet ik tenminste hoe laat het is.

  Reactie door jk — woensdag 18 april 2007 @ 10.24 uur

 302. In Leiden is er een bijeenkomst geweest van de PvdA om de eerste 50 dagen van het kabinet/Bos te evalueren.

  200 mensen zijn uitgerukt en komen lallen doordat het bier gratis was.

  Verders s er niets gezegd, alleen maar dronkemanstaal.

  Bos schitterde door afwezigheid, niet omdat hij het druk had, neeeeee hij weet ook dat kinderen en dronken mensen de waarheid vertellen.

  Trouwens om 13.30 uur http://www.tweedekamer.nl
  het spoeddebat aangevraagd door de SP m.b.t. de huurtoeslg.

  Reactie door Pool — woensdag 18 april 2007 @ 12.06 uur

 303. @290 Olav Meijer
  Ik denk dat de grondwet voor Nederland voor- en nadelen had/heeft. Ik zie de nadelen op landelijk niveau wel die je noemt (en andere). Ik zit ook niet zo te wachten op een EU die zich hier te lande met allerlei details komt bemoeien. Daar staat tegenover dat de grondwet staat voor verdere integratie. Dat heeft voor Nederland economische voordelen en is, veel belangrijker, politiek een stap vooruit. Het is een goede ontwikkeling als Europese landen een eenheid vormen en niet tegenover elkaar staan. Internationaal politiek is het belangrijk dat Europa met één mond spreekt en een tegenmacht vormt (denk aan de verdeeldheid over Irak). Verder vind ik dat de grondwet Europa democratischer had gemaakt. Dat is ook hard nodig als je nationale soevereiniteit inlevert. Nu blijft voorlopig alles zoals het is (gebrekkig dus).
  Misschien heeft de grondwet een neo-liberale invalshoek, maar er staan zeker ook op het socialisme geïnspireerde zaken in, evenals soms een christelijk-conservatieve toon. In ieder geval is de grondwet opgesteld door een zeer divers politiek gezelschap.
  Maar goed, waar het me hier nu even om ging is dat de SP de neiging heeft om bij grote ontwikkelingen die op lager niveau tot pijnpunten leiden, op de rem te gaan staan. Daar zijn soms goede redenen voor, maar vaak vind ik het jammer dat daarmee belangrijke ontwikkelingen afgeremd worden. Daarom begrijp ik het verwijt van provincialisme wel een beetje.

  Reactie door Jeroen van Gerven — woensdag 18 april 2007 @ 12.25 uur

 304. Een EU-grondwet heeft invloed op de rest van de wetten in Nederland !

  Reactie door Fred — woensdag 18 april 2007 @ 12.47 uur

 305. Zie een stukje gezondverstand , wat Wouterje Bos mist :

  http://www.marxists.org/nederlands/einstein/index.htm

  Reactie door Fred — woensdag 18 april 2007 @ 13.22 uur

 306. Jeroen van gerven, heb jij serieus waar alles begrepen wat er staat in de grondwet? Ik denk dat bijna niemand dit echt begrijpt omdat het heel vervelend geschreven is. De taal van de universitaire hoogmoedswaanzin geleerde dus, in mijn ogen.
  Wat vind jij van een samenwerking op een aantal grensoverstijgende gebieden? In plaats van ieder land tot eenheidsworst te maken en regels algemeen geldend te maken waardoor je chaos krijgt omdat niet ieder land hetzelfde is? Jeroen, ik heb de grondwet gelezen voor zover ik dat volhield en mij is het duidelijk dat de EU een speeltje zou gaan worden voor de rijke heren en dat proces speelt nog steeds

  Reactie door cynthia — woensdag 18 april 2007 @ 14.53 uur

 307. Het is mij ook duidelijk dat Nederland de melkkoe voor de EU is en dat Nederland in rap tempo verloedert en verarmt. De rijke heren zullen hier geen last van krijgen omdat zij hun zakken al goed gevuld hebben en Nederland als het zinkt zullen verlaten voor een resort op de Canarische eilanden of een resort in Dubai of waar dan ook.

  Reactie door cynthia — woensdag 18 april 2007 @ 14.55 uur

 308. @Cynthia 307.
  Nederland de melkkoe? De bijdrage van Jeroen van Gerven lijkt mij meer to the point.
  De Europese Grondwet is een verzameling overeenkomsten tussen de EU-landen die allang van kracht zijn, sommige al 25 jaar – daar staat niks nieuws in. Ze zijn voornamelijk gebundeld en de tekst is prima te lezen – in de Nederlandse vertaling dan. Het Frans van Giscard d’Estaing is alleen toegankelijk voor Franse baronnen. Dank aan de vertalers dus.
  Tegenstemmen is terugdraaien van gevestigde zaken. Ook de munt, de euro, is voor het bedrijfsleven (lees export) van groot belang, geen onvoorziene valutaverliezen meer. Ik neem aan dat de SP niet naar het (kiezel-)stenen tijdperk terug wil.

  Reactie door jk — woensdag 18 april 2007 @ 16.01 uur

 309. @308 jk

  “De Europese Grondwet is een verzameling overeenkomsten tussen de EU-landen die allang van kracht zijn”

  dat is dus precies waarom we dit dus niet nog eens extra hoeven vast te leggen in de vorm van een grondwet of grondwettelijk verdrag.
  het is dus niet nodig,zoals u zelf al aangeeft.

  en hetgeen men zo graag extra wil regelen in europees verband kan ook gewoon via verdragen,maar wij willen wel zelf blijven beslissen.

  en de zaken die er extra bijgeschreven staan in die nieuwe grondwet/grondwettelijk verdrag,geven nu juist onze beslissingsbevoegdheid aan brussel,dat moeten we dus niet willen en dat wil de Nederlandse bevolking dus ook niet,zoals u weet…

  NEE = NEE !!!

  in bv Zweden-Denemarken-Engeland hebben de burgers lang niet zoveel last van het hoofd boven water houden,daar zij immers hun eigen munteenheid hebben gehouden,om maar even een voorbeeld te noemen.

  het zijn alleen landen waar de euro is ingevoerd waar het slechter gaat en men de eigen munt terug wil,dat speelt hier niet alléén.

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 16.34 uur

 310. @309. iew
  “dat is dus precies waarom we dit dus niet nog eens extra hoeven vast te leggen[...]”
  Als dat het alleen is had je net zo goed vóór kunnen stemmen. Dan waren we van het gedonder af geweest.

  “NEE = NEE !!!”
  hoeveel uitroeptekens kun je hebben …

  Zweden, Denemarken en Engeland.
  Zweden heeft torenhoge problemen met zijn sociale verzekeringstelsel en zijn pensioenen; Denemarken heeft een zorgwekkende hypotheek op het toekomstige onderhoud van zijn windmolenpark – een veelvoud van de miljarden die het gekost heeft; de storingen zijn niet van de lucht; Engeland heeft 300.000 ernstige drugsverslaafden (het hoogste in Europa), waarvan een kleine 200.000 in de categorie heroïne.
  Maar voor het overige vliegen je er de gebraden kwartels in de mond.
  Er is hier in Nederland vooral één heel vreemde epidemie: de kennelijk ziekmakende gedachte dat de buurman iets meer heeft.

  De wereld stopt niet bij Oss of de kloosters van Laôn …

  Reactie door jk — woensdag 18 april 2007 @ 18.23 uur

 311. @301 10.24 uur, JK:

  O, jij ziet dus kennelijk het huidige kabinet wel zitten en dat daar wel verstandige taal gesproken wordt:
  Ik vind in ieder geval dat je of niet leest, of slecht van begrip bent, of een gebrek aan realiteitszin hebt (kijk nog eens goed en kritisch om je heen!), of de talloze gebreken van de huidige wereld eigenlijk niet zo erg vindt, of een combinatie van dit alles, of …. heimelijk de SP best wel verstandig vindt, maar dit niet wilt toegeven.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 18 april 2007 @ 20.02 uur

 312. @310 18.23 uur, JK:

  Ik citeer je:
  “Er is hier in Nederland vooral één heel vreemde epidemie: de kennelijk ziekmakende gedachte dat de buurman iets meer heeft.”

  Wat is dit voor drogreden?
  Waar een gemiddeld mens met een beetje gevoel voor rechtvaardigheid wel zo langzamerhand goed ziek van wordt, is dat er TORENHOGE verschillen zijn ontstaan tussen de laagste en de hogere en hoogste inkomens: die afdoen met een BEETJE doet geen recht aan de werkelijkheid.
  Bovendien: ik vind het nogal verontrustend en zeer ergerniswekkend dat de veroorzakers van deze onduldbare onrechtvaardigheid, alsmede degenen die het daarmee eens zijn, daar blijkbaar helemaal niet ziek van worden.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 18 april 2007 @ 20.21 uur

 313. JK, dat jij dit niet ziet zegt toch alles over jou?

  Reactie door cynthia — woensdag 18 april 2007 @ 22.26 uur

 314. @Harrieke & Cynthia

  Ik zeg dit in de eerste plaats omdat wat iew in 309. zegt volslagen nonsens is. Denen, Zweden en Engelsen zijn niet beter af dan Nederlanders.
  Over de inkomensverschillen: het zgn. loongebouw – dat is in de loop der jaren geworden zoals het geworden is in het voortdurend tripartite overleg (vakbonden, werkgevers en SER). Die regelen niet de salarissen en bonussen van het management, dat doen de commissarissen.
  Lees het excellente boek “Inkomensverdeling in Nederland” van prof. Pen, misschien wat gedateerd, maar dan zul je zien dat dat in ons land in grote evenwichtigheid plaatsvindt.
  Arbeidsvoorwaarden worden zeker bij grote bedrijven met grote zorgvuldigheid vastgesteld, anders kan een bedrijf niet functioneren.
  Over de SP: ja, ik vind de SP sympathiek, maar intussen ook al verstard. Ik vind Jan Marijnissen een bewonderenswaardig politicus, zoals er maar weinig zijn, van wie ik me niet kan voorstellen dat hij de interne problemen bij zijn partij niet ziet.

  Reactie door jk — woensdag 18 april 2007 @ 23.05 uur

 315. @ 314 jk

  Jij schreef,…..

  …….Ik vind Jan Marijnissen een bewonderenswaardig politicus, zoals er maar weinig zijn, van wie ik me niet kan voorstellen dat hij de interne problemen bij zijn partij niet ziet……

  Leg mij eens uit welke interne problemen zijn er dan ?????.

  Hallo, jk,… dit is de SP hoor,..en niet de PvdA, en om ongenuanceerde uitlatingen hier te doen, of om net te doen of er problemen zijn binnen de SP om zo de lezer op het verkeerde been te zetten kunt u beter achterwege laten, er wordt al genoeg onzin geschreeuwd hier.

  Reactie door Pool — donderdag 19 april 2007 @ 8.47 uur

 316. @ 314. Pool

  Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar het zou de eerste politieke partij zijn zonder problemen – ik heb er ook al een genoemd in die bjdrage waarop je reageert.
  Je zegt waarschijnlijk terecht dat het “hier de SP is en niet de PvdA” (ik heb niets met de PvdA); 70 0f 80% hier zal dus iets hebben met de SP – daarin lees ik wel een paar problemen ja.
  Dat ligt natuurlijk aan mij omdat ik een “gelegenheidsstemmer” ben. Zo had ik bij de Provinciale bijna SP gestemd, en wel op basis van een bepaald punt in het programma.

  Over dit WebLog: ik heb ergens gelezen dat de SP er trots op is dat in tegenstelling tot die van de PvdA deze weblog voor iedereeen gemakkelijk toegankelijk is. Het zal de SP worst wezen of ik het daarmee eens ben, maar ik ben het wel, en ik vind het ook nogal wijs (in de zin van verstandig).
  Bovendien acht ik de mensen hier (ik een tijdje meegelezen) tè overtuigd en stabiel om door mij op een verkeerd been te worden gezet.
  Als je ze nog eens naleest – wat god verhoede – zal je geen enkele bijdrage van mij vinden met ook maar een zweem van een “5-de colonne”-activiteit.
  Ik zeg de dingen zoals ik ze vind.

  Reactie door jk — donderdag 19 april 2007 @ 10.05 uur

 317. Goede morgen, 301, JK.
  De SP is rationeel genoeg om te zien dat ar-
  beid loont, ook binnen de eigen partij waar
  men aan structurele opbouw doet en niet loze
  kreten slaakt naar wat zoal ‘voorbij’ komt.
  De resultaten van gedégen werk en duidelijke
  koers beheersen de uitgangspunten van deze
  partij. De partij is flexibel genoeg in het
  benaderen van ándersdénkenden maar er zijn
  duidelijk grenzen aan en dát is wat ook de
  vele nieuwe kiezers/leden aantrekt.
  Mensen die voor de SP kiezen, doen dat heel
  bewust en zeker als ze van andere partijen
  komen, daar waar ze met mogelijk hartzéér vertrokken, maar intussen de SP uitgegroeid
  zien tot méér dan men aanvankelijk dácht!
  Het getuigt dus alleszins van rationaliteit
  om de feiten onder ogen te zien en aan het
  eind van dit jaar zélf de balans op te maken
  en te zien, welke veranderingen en vergroting
  de partij doormaakte de afgelopen twee jaar.
  De leden zijn niet alleen geworven, maar kwa-
  men op eigen initiatief, zijn ook niet door
  ándere partijen aan Jan Marijnissen kado ge-
  geven.
  Zorgvuldig lezen leert hier dat e.e.a. wel
  degelijk de ‘oogst’ doet voorspellen, zelfs
  al zou ‘het weer’ ter rijping ervan af en toe
  nog even tegen zitten.
  Grootste misvatting van de laatste tijd die
  men uit jalouzie de SP wil aanwrijven is het
  evt. ‘niet snel bereid zijn geweest tot het
  aanpakken van regeringsverantwoordelijkheid’.
  Echter, die wil was er wel, maar gerede aan-
  leiding om te twijfelen aan het welslagen van
  aller standpunten binnen de coalitie’.

  Grootste onhebbelijkheid lijkt toch wel Jan
  Peter Balkenende zelf, die zich evt. zwaar
  gedomineerd zou voelen door PvdA en SP sámen
  en dat niet zag zitten en zich daarover open-
  lijk uitsprak in duidelijke bewoordingen als
  dat hij ‘de verhoudingen’ tot het CDA niet zo
  bevorderlijk vond.
  Daarna wist hij van de vragen vanuit de oppo
  sitie, gesteld door Mark Rutte van de VVD,
  deze nagenoeg allemaal te verwerpen:
  autonomie op komst en intussen dus ook de
  pvda proberen te integreren in het cdabeleid.
  De 100 dagen zullen een resultatenlijstje
  moeten gaan vertonen dat hout slaat, zo niet,
  kan het gemaakte regeringsakkoord in de papierversnipperaar of maakt men er hakhout
  van. Het halfslachtige optreden t.a.v. de
  missies, waarbij men rustig nog eens de zaak
  zou willen verlengen, terwijl intussen de
  ‘werkelijkheid’ ons door buitenstaanders niet
  verzwegen wordt, en van regeringszijde niet
  langer ‘gecensureerd’, zal één van de redenen
  zijn die onder het volk grote beroering zal
  brengen. De goodwill die Nederland zou uit-
  stralen met opoffering van eigen inwoners die
  het wérk moeten opknappen dat méér en meer
  met oorlogshandelingen gemoeid is ipv het ons
  gesuggereerde opbouwwerk, zal grote consterna
  tie en commotie teweeg brengen.
  Amerika trekt terug, kan het ook niet meer
  langdurig betálen, de Veiligheidsraad zal er
  niet onnodig de handen aan branden, en Neder-
  land blijft in het middenoosten, na hulp en
  ondersteuning, daar nog langer terwijl ook
  een adm.apparaat is opgezet?
  Is dit dan nog een ideële bijdrage te noemen?
  Eerder lijkt het op ‘werkverschaffing vanuit
  Defensie’….en men komt daar allengs achter!
  Nee, jk, kárre man, met dat geboemel en ge-
  sjoemel daarover in Den Haag, wég met dat
  sausje, dat altruïsme t.a.v. de wereld moet
  voorstellen….ten koste van de vele, vele
  achterblijvers van deze zgh ópbouwwerkers,
  die voor de camera t.b.v. het ‘eigen brood op
  de plank’, weinig anders kunnen verklaren,
  dan er nog wel wat in te zien!
  Echte watchers komen met de praktijkverhalen!
  Waar de SP zich wel en niet mee wil inlaten
  betekent dus een duidelijke realiteitszin aan
  de dag leggen en doet dat danook! Tot kijk,
  en bij de balans opmaken spreek ik je weer!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 april 2007 @ 10.20 uur

 318. @ 316 JK

  jij schrijft weer,…..

  ……Je zegt waarschijnlijk terecht dat het “hier de SP is en niet de PvdA” (ik heb niets met de PvdA); 70 0f 80% hier zal dus iets hebben met de SP – daarin lees ik wel een paar problemen ja.
  Dat ligt natuurlijk aan mij omdat ik een “gelegenheidsstemmer” ben. Zo had ik bij de Provinciale bijna SP gestemd, en wel op basis van een bepaald punt in het programma…..

  Natuurlijk is het goed dat jij de dingen mag zeggen zoals jij ze vind, maar dan nog heb ik geen antwoord op m’n vraag omtrent de interne problemen die Jan Marijnissen niet ziet binnen de SP.
  Je kan wel proberen weg te draaien om het nu bij de bezoekers neer te leggen,… maar in @ 314 heb je het wel over interne problemen bij de SP.

  Reactie door Pool — donderdag 19 april 2007 @ 10.28 uur

 319. @310 JK

  u kunt het allemaal erg indrukwekkend en ingewikkeld bij elkaar typen,maar er klopt niets van.

  ik heb hier net een week met mensen uit Zweden en Engeland doorgebracht.[logees]
  wij hebben uiteraard over diverse zaken/verschillen etc gesproken.

  een aantal artikelen zoals bv fotocameras en drank zijn daar duurder dan hier.[Zweden]
  maar het gewone leven is daar stukken voordeliger,de verzekeringen en belastingen zijn daar vele malen beter geregeld,en de bureaucratie zoals wij die kennen hebben zij niet mee te maken.
  daarbij komt dat de huizen ook nog erg goed betaalbaar zijn in Zweden.

  in bv Engeland is het veel beter geregeld voor bv allenstaande ouders.
  en werk tegen een normaal salaris is er ook nog goed te vinden.
  als je een vak in je vingers hebt krijg je daar ook direct naar betaald en begint men niet over het minimum jeugdloon.
  zo kan ik nog een waslijst maken met zaken die in die landen vele malen beter zijn geregeld.

  ik heb mijn informatie dus uit eerste hand,en 1 van de conclusies was in ieder geval dat men van het salaris maandelijks een stuk meer geld overhoud dan hier het geval is in Nederland.

  ook de zorg en OV is prima geregeld daar,zeker als het gaat om betaalbaarheid.

  drugsverslaafden heb je hier ook in overvloed [ook voornamelijk heroine]
  alleen hier heten ze zieken en geven we ze gratis methadon als medicijn.[alleen methadon is geen medicijn,ook geen afkickmiddel,maar een heroinevervanger]
  daarom lijkt het alsof het hier niet zo’n probleem is,maar daar betalen we ook allemaal miljoenen aan mee.

  ons begrotingstekort loopt hier met de dag op.
  het feit is en blijft dat ondanks de problemen die er in andere landen zijn,de burger er niet zo heel veel last van heeft als landen die de euro hebben ingevoerd.
  neem om te beginnen maar eens de steeds maar weer groeiende armoede in de eurolanden.

  ik heb door de jaren heen een netwerk opgebouwd via internet met heel veel verschillende mensen uit diverse landen,en die vertellen toch vaak andere dingen en hoe zij dit ervaren,dan dat u in de krant en in het nieuws voorgeschoteld krijgt.
  zij hebben er namelijk dagelijks mee te maken!

  en uitroeptekens daar ben ik gek op!!!

  Reactie door iew — donderdag 19 april 2007 @ 10.58 uur

 320. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Krijg je er van mij een paar gratis voor
  niks iew voor al je getrouwe inspanningen.
  Hoeveel kunnen we er hebben iew?
  Aan úitroepen en tékens hebben we immers
  nooit genoeg? Er kan nog méér bij, toch?

  Ook mijn ja is ja en mijn NEE was ook NEE en
  de SP mag trots zijn op die stellingname,
  want mooi dat de div. Kabinetten zichzelf
  nu behoorlijk in de vingers snijden en
  groot-op moeten meedoen, maar dat niét kun-
  nen, maar men blaaskaakt een eind weg als
  zouden de kale koude kikkers véren hébben!!!!

  De economie trekt aan, Zalm enthousiast over
  zijn resultaten, en nu is er opnieuw sprake
  van ernstige financièle tekorten en zoals ik
  toen reeds opmerkte bij een Zalm rakend
  topic…`binnenkort zal wel weer blijken dat
  het met de dijken en onderhoud slecht gesteld
  is en dáár geld bij zal moeten´……echt
  niet leuk om daar helaas flink gelijk in te
  krijgen. Tussendoor verklaren dan dijkwach/
  ters de goede conditie van onderhoud van de
  Nederlandse polders, dijken, etc.!!!!!!!
  De tégenstellingen rijzen de pan uit en we
  zouden onze eigen lijstjes eens moeten gaan
  ´bijhouden´ en af en toe publiceren!!!!!!
  Léve het ´rode potlood´ iew en de eerlijke
  stémmentéllers! Fijne dag iew!
  P.S. Zo, ik zal jou zeker niet op rantsoen
  willen zetten, blijf met álle getrouwen om
  ons heen agéren tegen zoveel misvattingen
  binnen de politiek, bedankt !!!!!
  Groet, Madelief!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 april 2007 @ 11.50 uur

 321. @ Pool 318.
  “op m’n vraag omtrent de interne problemen die Jan Marijnissen niet ziet binnen de SP.”

  Ik zei juist dat ik me niet kan voorstellen dat hij ze niet ziet. Natuurlijk ziet hij ze. Hij noemt ze ook (bv. het invullen van 23 zetels en nog een paar), maar hij ligt er niet wakker van zegt hij.
  Maar die bedoel ik niet specifiek. Ik bedoel meer de problemen die voortvloeien uit ik zal maar zeggen het DNA van de SP. Het onbewuste “religieuze” in veel bijdragen. Noem het dan “endogeen”. Maar daar kun je ook anders over denken. Misschien heeft een politieke partij dat wel nodig.
  Ik zie ook regelmatig gesproken worden over “Jan Marijnissen” en de “SP”, de leider en de partij, alsof het twee verschillende dingen zijn – en niet alleen op deze weblog.
  Dat vind ik ook een beetje eng.
  Zo heeft dit kabinet voor 100% het DNA van de gereformeerde jongelingsvereniging, en dat vind ik levensgevaarlijk. En JPB laat zich voor 100% en onafgebroken souffleren door z’n moeder, dat vind ik nog gevaarlijker.
  Maar zo kan ik wel een boek schrijven over all pinekeuteligheden die door media en politici opgeblazen worden tot een hot issue, terwijl ze tegen de echte dingen aankijken als een kind tegen de kachel: “Au!”.

  Reactie door jk — donderdag 19 april 2007 @ 12.21 uur

 322. @319 iew

  Om te beginnen kun je beter op wat objectievere bronnen afgaan dan op datgene wat een paar mensen je vertellen. Maar zelfs als het allemaal zou kloppen is het helemaal niet duidelijk hoeveel dit met de euro te maken heeft. De huizenprijzen in Zweden zijn b.v. laag omdat (1) de grond in een land met zoveel ruimte veel goedkoper is en (2) omdat in de 90er jaren de hypotheekrente-aftrek is verminderd van max 90% naar max 30%, waarna de huizenprijzen kelderden. Heeft dus niets met de munteenheid te maken. En als het in Engeland zo geweldig zou zijn, waarom ligt dat dan niet aan het veel liberalere beleid (neo-liberaler in SP-jargon) dat men daar voert? Een goed OV daar? Laat me niet lachen. Velen, oa de SP, wijzen juist op de deplorabele staat van de Engelse spoorwegen als argument tegen privatisering en/of liberalisering.

  Reactie door wd — donderdag 19 april 2007 @ 12.30 uur

 323. @ 321 Jk

  Ik begrijp het nu, bedankt voor de uitleg, …. maar het zijn volgens jou de stromingen van wel of niet religieuse aard binnen de SP waar verschillen in zitten.
  Nee ik was al bang dat er echte interne problemen binnen de SP waren.
  Die diverse stromingen is alleen maar een plus en zal nooit een probleem zijn of worden het is goed om bepaalde standpunten ook eens te horen van iemmand met een andere opvating van religie, vind je niet ???.

  In ieder geval ik begrijp het helemaal en ben blij dat er geen problrmrn zijn bij de SP.

  Prettige middag verder, ik ga in de tuin zitten en een beetje de planten besproeien.

  Reactie door Pool — donderdag 19 april 2007 @ 13.23 uur

 324. @ 323 Sorry voor de foutjes, het toetsenbord had weer eens kuren nadat het koffie gedronken had.

  Reactie door Pool — donderdag 19 april 2007 @ 13.25 uur

 325. Mij is volkomen duidelijk wat @321 JK aanvoelt, persoonlijk ben ik al zo’n kleine 20 jaar lid van de SP, en in het verleden wel eens het een en ander meegemaakt, maar
  als ik hier schrijf wat mijn werkelijke gedachten zijn dan wordt niets meer van mij hier geplaatst. Daarom laten wij bij de les blijven. Nederland is ziek, doodziek.
  Lubbers had in het verleden al eens hier over.
  Ik zal iets plaatsen van een SP stemmer ik hoop dat het goed overkomt maar hij heeft het wel bij het juiste eind.
  http://members.home.nl/h.hiensch/MvD-1.doc

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 19 april 2007 @ 13.40 uur

 326. @Pool 323, 324

  (dat toetsenbord kun je gewoon onder kraan houden en een beetje uitschudden – met die koffie, dat gebeurde op kantoor zo vaak.)

  Pool, ik wou al zeggen: wees blij dat ik het signaleer. En van interne problemen bij de SP heb ik natuurlijk totaal geen weet. Ik weet alleen wat ik lees hier. Dat noem ik dan misschien wat cryptisch “verstard”.
  Hier en daar heb ik mijn mening geventileerd.
  Bv. over Irak – er is helemaal niks mis met de “olie” als reden. Irak mmoet zijn verantwoordelijkheid daarin weten tegenover de hele wereld. De rest is koek.
  Over de reïntegratiebedrijven. Die heb ik vergeleken met de CBK’s. De CBK’s zijn door hun vetzucht autonome instituten geworden tégen de kunstenaar ipv voor. Nu wordt hier in Zeeland ten langen leste over de cultuur de noodklok geluid door de SGP!
  We hebben hier keihard gevochten voor een passend cultuurhuis, plannen waren er, geld was er, een aannemer was er, maar nu is er alleen nog bouwput met een mafiose aanblik. Dankzij de verantwoordelijke wethouder en z’n partij. Ook de SP heeft ons toen niet gesteund – omdat “het een maatje te groot was”. Hoezo? Alles was geregeld. Maar er waren plotseling andere speeltjes.
  Kijk maar op http://www.a-theater-nu.nl.
  Intussen hebben ze verstand van cultuur als een koe van warm eten.
  Over de AOW-maatregel, over AZL &c.
  En wat iew zegt over prijzen: laat hij naar de prijsindexcijfers kijken voor en na de euro – er is geen verschil.

  @d’olle Henk
  Ik vind je stukjes nogal zinnig – wat moet er dan ingestaan hebben dat ze niet geplaatst worden?

  Reactie door jk — donderdag 19 april 2007 @ 14.19 uur

 327. @323. Pool
  Nu ik het nog eens doorlees denk ik toch dat je het niet helemaal begrijpt.
  Ik bedoel de bijna religieuse reacties (of reflexen) op de wat meer kritische bijdragen.
  Bijna SGP-achtig – alhoewel ik Van der Vlies een zeer zinnig mens vind, maar meer als die jongere (ik weet z’n naam niet meer) in die discussie over abortus – wat een engerd …
  Andries Knevel is ook zo iemand.
  Dat bedoel ik.

  @d’olle Henk
  Op een paar zinsneden na ben ik het wel met MvD eens. Jan Blokker Sr zei het wat mooier. Hij noemde het stuk van Wouter Bos een “opeenstapeling van doctorandussenzinnen”.

  Reactie door jk — donderdag 19 april 2007 @ 14.43 uur

 328. @wd en jk

  @wd
  openbaar vervoer rijd niet alleen in Engeland maar ook in Zweden en Denemarken.
  openbaar vervoer zijn niet alleen de treinen/spoorwegen,er zijn ook nog andere middelen van OV,en ik had het over de betaalbaarheid ervan en het feit dat de mensen daar een stuk meer salaris overhouden iedere maand in vergelijking met de landen die de euro hebben ingevoerd.

  @jk
  u zegt: “En wat iew zegt over prijzen: laat hij naar de prijsindexcijfers kijken voor en na de euro – er is geen verschil.”

  die indexering waar u over spreekt klopt niet kijkt u hier maar eens naar: http://www.sdnl.nl/hp-prijzen.htm

  dit is namelijk de werkelijkheid,en het is nu toch wel bekend dat Zalm verkeerd heeft gerekend met de omwisseling naar de euro,hij heeft dat nota bene zelfs toegegeven.
  als u die leugens voor zoete koek slikt vind ik dat prima hoor,alleen ik dus niet wat die verwijzingen naar die indexering betreft.

  Reactie door iew — donderdag 19 april 2007 @ 15.43 uur

 329. @ 327 Jk

  Zoals je het nu schrijft is het nog duidelijker, maar ik had al tussen de regels door jou uitleg al enigzins begrepen.

  Het toetsenbord heb ik ook afgewassen en lekker in de zon laten drogen en zie het resultaat, geen enkele toets blijft meer hangen.

  Over cultuur moet je bij mij niet aankomen,… ik val onder de catagorie… “cultuurbarbaren” …. ondanks dat ik wel van bepaalde kunst hou, graag eens naar het theater gaat, ook weleens een museum bezoek,… en dat ik ook probeer alle vragen die met kunst te maken heeft, gesteld door mijn kids daarop het antwoord een te vinden,… maar mezelf er in verdiepen nee dat ligt niet zo in m’n aard.

  Reactie door Pool — donderdag 19 april 2007 @ 16.22 uur

 330. @306 Cynthia (en reacties daarop)
  Het punt wat ik aankaartte was of de kritiek dat de SP provinciaals is, terecht is. Dat vind ik deels en daarbij heb ik de Europese grondwet aangehaald. Dit is wel typisch een voorbeeld waarbij de SP bij haar standpuntbepaling erg naar binnen gekeken heeft en de nadelen voor Nederland heeft benadrukt en ook de retoriek gebruikte die ik bij jou ook lees (een project van hoge heren, etc.). Het internationale perspectief (de belangen van andere landen en de verbetering van de EU) worden daarbij nogal makkelijk aan de kant geschoven.
  Ik zeg niet – ook niet in dit geval – dat je dan niet tot de afweging kunt komen dat de negatieve consequenties op een lager niveau een positieve ontwikkeling op hoger niveau moeten tegenhouden. Maar ik zou het moedig vinden en een goede ontwikkeling voor de SP als vaker een grotere ontwikkeling wordt omarmd, ondanks het feit dat het op lager niveau pijn doet of niet begrepen wordt. Het is dan ook een taak om de voordelen uit te leggen en te bepleiten de nadelen voor lief te nemen.

  Reactie door Jeroen van Gerven — donderdag 19 april 2007 @ 17.15 uur

 331. @326 JK.

  Ik ben zo,n ruim een jaar doende het een en ander op deze site te plaatsen. Verschillende keren verdween het een en ander daar word ik nog koud nog warm over.
  Alleen vraag ik mij af wie is wie om te kunnen oordelen over het denken van een ander. Werkelijk kwaad word ik zoals ik gisteren op een vakbondsvergadering was en aan moest horen over de leegloop bij de vakorganisaties. Hier tegenover stellend de leegloop bij de PvdA, de leegloop bij de kerk. trek ik maar één conclusie, BV Nederland is dood ziek, er is geen solidariteit meer, geen zekerheid meer, uitzicht op vast werk vergeet het.
  De schuldigen liggen op het kerkhof zich rot te lachen op de graven van de arbeiders.
  De laatste 25 jaar heeft links het af laten weten, anders werd Wim Kok boos.
  Let wel dit proces is niet meer te stoppen of er moet een wereldwonder gebeuren.
  Het wordt geen “back to the fifty’s” maar terug naar naar de 18e eeuw. Om moraliteit word gelachen en de graaiers graaiden voort.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 19 april 2007 @ 19.27 uur

 332. @330 Jeroen.

  De opzet van EU is niets anders dan iets in de stijl van de ver.staten van Amerika.
  De ver.staten van Europa zou dan economisch
  sterker worden op de wereldmarkt. De EU heeft hier heel veel tijd voor uitgetrokken om dat voor elkaar te brengen wat niet door oorlogen mogelijk was maar heel wat economische slachtoffers zullen vallen, misschien meer dan tijdens een oorlog.
  Dat is de keerzijde van de medaille.
  De EU met hun intellectuele bagage moet eens nadenken dat Europa geen Amerika is en een heel andere historie kent. Ik ben een geboren Nederlander en dat wens ik te blijven, wij hebben al de grootste moeite met sommige idioten in den Haag, moet dat een veelvoud worden in Brussel? Bespaar ons die ellende. Ik wil best meegaan met de Fransen, “Egalité, Fraternité en Liberté”.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 19 april 2007 @ 21.14 uur

 333. De achterban van de PvdA staat achter Bos, maar arrogant zijn ze immers altijd geweest,ze willen niet naar de kiezers luisteren. Dus boze kiezer, de SP, doet er uw voordeel mee

  Waar is de PvdA nu mee bezig, zelfs als er straks wel goed geregeerd is, spint de PvdA er geen gare bij, het CDA en de CU zullen er met de winst van door gaan, Laat het onderzoet Irak er nu komen. Trek Bos terug zijn houdbaarheid is verstreken. Al is de leugen nog zo snel, de PvdA, achterhaald hem niet, of is het WEL.

  Reactie door Peter — vrijdag 20 april 2007 @ 10.30 uur

 334. Karel, jouw opsomming, bijdrage 40, van mensen die sp stemmen en/of sp lid zijn is niet compleet. Er zijn ook hoger opgeleiden die zich goed bij de SP thuisvoelen! Evenals er mensen met veel geld zijn die op de sp stemmen.

  Reactie door cynthia — zaterdag 21 april 2007 @ 15.11 uur

 335. Pieter, ik ken het partijprogramma van de PVDA goed genoeg om te weten dat het mooi lijkt wat er staat maar in de praktijk niet haalbaar is. De PVDA vind ik een ster in het geven van schijnoplossingen

  Reactie door cynthia — zaterdag 21 april 2007 @ 15.12 uur

 336. KOrtom: de SP is er voor iedereen

  Reactie door cynthia — zaterdag 21 april 2007 @ 20.58 uur

 337. Dat is waar Cynthia,

  maar ik had het niet over de individuele stemmer maar over de grootste gemene deler.

  Bij de vvd-stemmers zitten ook mensen met een uitkering, bij de CU ook niet-christenen en bij het CDA ook niet-agrariërs

  Reactie door Karel — dinsdag 24 april 2007 @ 11.01 uur

 338. De SP moet niet reageren op de uitlatingen van Bos. Mijns inziens zijn het alleen maar proefballonnetjes. Er is genoeg nuttig werk aan de winkel, wat dat betreft kunnen we wel vooruit.

  Reactie door dolf martin — dinsdag 24 april 2007 @ 12.13 uur

 339. Ok Karel, toch vond ik het belangrijk om dit erbij te vermelden, aangezien allerlei mensen deze site bezoeken..

  Reactie door cynthia — dinsdag 24 april 2007 @ 14.59 uur

 340. Jeroen van gerven, ik denk dat je nog maar even goed moet lezen wat de insteek van de SP is en haar beeld van de EU want jouw visie is te beperkt. Juist de SP kijkt niet naar binnen maar zowel naar binnen als naar buiten. De SP heeft namelijk haar eigen meetlat en dat is: gelijkwaardigheid ( gelijke behandeling en kansen, rechtvaardigheid( iedereen heeft de mogelijkheid zich te beschermen en het recht beschermt te worden en zich te verdedigen en niet zoals nu alleen mensen met een goed gevulde beurs en solidariteit ( tegenslagen horen bij het leven en als iemand tijdelijk aan de zijlijn staat moet hij/zij geholpen worden weer verder te komen en in ieder geval moet hij/zij kunnen blijven wonen en eten

  Reactie door cynthia — dinsdag 24 april 2007 @ 15.04 uur

 341. Ik ben blij dat de SP geen lijstverbintenis aangaat met Groen-midden en de PVDA. De SP redt het op eigen kracht denk ik en is de enige echt linkse partij die nog over is. De PVDA moet maar eens gaan nadenken wat ze willen en waar ze mee bezig zijn.

  Reactie door cynthia — zondag 29 april 2007 @ 16.42 uur

 342. Trouwens, het zijn geen uitzonderingen..

  Reactie door cynthia — woensdag 2 mei 2007 @ 19.22 uur