Jong geleerd, oud gezond!

In Noord-Holland zijn vanaf woensdag op 26 middelbare scholen biologisch producten te krijgen. Het gaat om een proef om de scholieren kennis te laten maken met biologisch voedsel. Snacks blijven op sommige scholen nog wel in het assortiment. (NOS)

Ik denk dat dit enkel maar is toe te juichen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Op scholen is tegenwoordig zeer veel ongezond voedsel te verkrijgen, en een gezonde tegenhanger is dan ook zeer welkom. De SP heeft er vaker voor gepleit dat scholen meer gezond voedsel aanbieden in de strijd tegen overgewicht en voor een gezonde levenstijl in het algemeen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 april 2007 :: 20.18 uur

110 Comments

110 reacties

 1. Inderdaad, hopelijk wordt het een succes en krijgen alle scholen dit natuurlijke eten. En dit zou ook bij andere overheidsinstanties ingevoerd kunnen worden…

  Reactie door Zinfo.nl — maandag 16 april 2007 @ 20.32 uur

 2. Het ongezond eten is voornamelijk ontstaan doordat beide ouders zijn gaan werken.Dat was pure noodzaak,aangezien de koopkracht achter is gebleven bij de inflatie van goederen en diensten.Denk maar eens dat het in de 60 en 70-er jaren gewoon was dat moeder de vrouw voor het (gezond)eten en de huishoudelijke taken en kinderopvang thuis was.Ondanks dat er maar eenverdieners waren konden die wel een huis kopen.Dat gaat nu met zijn tweeen soms niet meer.De kinderen zijn nu de dupe via een slechte opvoeding en het buitenshuis eten evenzo door middelmatig tot slecht onderwijs.Daarvoor krijgen wij straks de rekening gepresenteerd via hogere en vroegtijdige ziektekosten en te veel onnodige uitkeringen,welke wel opgebracht moeten worden.Dat hebben wij aan het decenia-lange partij-politieke regentenbeleid van het CDA/VVD/PvdA te danken.Deze partijen bevorderen de geldwolverij van het grootkapitaal,terwijl de toekomst van onze kinderen op een hypocryte wijze z.g.bevorderd wordt,doch in werkelijkheid een sluitpost is.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 16 april 2007 @ 20.41 uur

 3. @ Maan: je verhaal is goed, maar deze ontwikkeling had niet per definitie hoeven inhouden dat het aangeboden voedsel ongezonde zooi werd. Wanneer kinderen niet in pauzes van het plein mogen en de scholen tijdens deze pauzes verantwoorde voeding aanbieden, zal de consumptie van junkfood automatisch verminderen. Maar dat kostte blijkbaar teveel moeite, zowel van de kant van de ouders als van de scholen, en werd het aanbod grotendeels beperkt tot fastfood en snoep. Dit heeft niets te maken met de noodzaak (?) van het tweeverdienen; dit komt gewoon voort uit gemakzucht en geen nee willen zeggen tegen kinderen.

  Reactie door Chantal P — maandag 16 april 2007 @ 20.46 uur

 4. Goeden avond vrienden SP.

  Natuurlijk is dat een probleem, en het is vanzelfsprekend dat de kinderen gezond moeten opgroeien.
  Maar er is nog een groter probleem, en dat is de enorme aanwas van de wereldbevolking, waardoor de kinderen niet aan voedsel kunnen komen. Dat geldt hier niet, hier is alles in overvloed, zolang er geld is, kan dat worden gekocht, maar bij de armen in de samenleving is dat wel anders.

  En dan zijn er religieuze leiders die propaganderen dat er nog meer kinderen moeten komen, dat is onverantwoordelijk voor de mensheid. Dat is misdadig!

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 16 april 2007 @ 20.47 uur

 5. Biologisch voedsel is helemaal niet gezonder, alleen maar duurder.

  Reactie door BF — maandag 16 april 2007 @ 21.00 uur

 6. Blijkens onderzoek zouden wat meer volkorenbroodjes gezond in plaats van chemische maagvulling van mc donalds en pizza hut, de agressie op woon/werk/studieclusters in de USA met tientallen procenten verminderen, mits er ginds uiteraard een weer eens een fatsoenlijke democratische president het land bestiert die vuistvuurwapens niet meer
  even omisbaar acht als mes,vork & lepel.

  Reactie door Haq — maandag 16 april 2007 @ 21.11 uur

 7. Jan nu nog stoppen met roken.

  Reactie door Piet van Dijk — maandag 16 april 2007 @ 21.26 uur

 8. Goede zaak dat ze dit doen, maar er moet meer gebeuren. Gezond eten heeft te maken met prijs kwaliteit verhoudingen. De Aldi is eenmaal goedkoper en ga er maar aan staan een gezin van 4 mensen is veel meer geld kwijt als ze biologisch eten. Biologisch vlees is tig x duurder. Geld voor de meeste producten. Verse groentes zijn duur en worden door het huidige aanbod van kant en klaar steeds duurder. Een stronk Boerenkool is bijna niet meer te krijgen, het zit in zakjes gewassen en gesneden en dat maakt het duurder.

  Reactie door Harry Sangers — maandag 16 april 2007 @ 21.35 uur

 9. Gezond voedsel bestaat bijna niet meer. 95% van de rommel in een supermarkt is zelfs ongezond. Net zoals cola zero (was alles maar zo goed) daar zitten hele gezonde zoetstoffen in. Het koeiendrankje tjokvol hormonen, transvetzuren in het grootste deel van de produkten.

  Vertel mij nu maar eens waar we ons niet een vroegtijdige, en pijnlijke, dood aan eten.

  Reactie door Gaudoin — maandag 16 april 2007 @ 21.39 uur

 10. met alleen het aanbieden van gezond voedsel is geen maximaal effect te bereiken.
  een cultuur-omslag is hiervoor noodzakelijk,met eventueel een campagne op scholen die specifiek gericht is op voeding,voedselbereiding,en voedselkwaliteit.
  ook de rol van reclame op radio,tv en andere media mag onderdeel zijn van een zeer kritische beschouwing v.w.b onze eetcultuur.

  Reactie door visgert — maandag 16 april 2007 @ 21.48 uur

 11. Overigens zijn verse groenten uitstekend te kweken in tuin of op balkon. Een kennis van me komt regelmatig zakkenvol brengen omdat hij het niet meer op krijgt.

  Die kant moeten we weer op.

  Reactie door Gaudoin — maandag 16 april 2007 @ 21.48 uur

 12. @BF — maandag 16 april 2007, 21.00

  Mopper, mopper… :D

  Je zit jezelf steeds lekker in de weg – volgens mij, dan – en niemand heeft daar last of gemak van, behalve jijzelf.

  Goed bedoeld, hoor…

  Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 21.56 uur

 13. waar zijn de tijden van broodtrommel mee,en thermos met melk bv?
  en op school geen voer,
  dat fastfoot op scholen heeft maar 1 doel,geld verdienen.
  en als er geen fastfood op school te krijgen is,gaan we/ze toch gewoon de stad in.
  dus is er maar 1 oplossing,midden in the mittel of noweare(das engeles?)
  buiten de stad/steden/dorpen,en fietsen met je dikke kont,het is maar 5 km,,
  jamaar,jamaar het regent?? paaaap,
  als je nu niet gauw gaat fietsen,mag je er zien te komen op lege banden,en dat is een ietsepietsie zwaarder.
  nauw gauw fietesen en ik blijf naast je rijden TOT aan school,begrepen!!! he he,met me fiat multifla.

  Reactie door ad — maandag 16 april 2007 @ 22.07 uur

 14. Ik krijg altijd het gevoel als ik biologisch voedsel koopt dat ik verschrikkelijk in de maling genomen wordt.
  Natuurlijk gaat het aanbod mee met de vraag maar of het biologisch verbouwen mee gaat met de vraag dat betwijfel ik.
  Het is meer het groene stroom effect je wordt beflikkert waar je bij staat met een nog meer leeg gehaalde geldbuidel.

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 22.28 uur

 15. Take Five (Dave Brubeck)

  Reactie door Wilbert — maandag 16 april 2007 @ 22.31 uur

 16. Mijn Buurman is zo”n gezonheids freak,bij het zieke af.zelfs zijn water word door een onbetaalbaar filterpompje gereinigd.zijn eten is onbetaalbaar.ben is uitgenodigd te eten,maar dat doe ik niet weer(smakenloos)allemaal potten met vitamines,omega3 enz,heeft bloedgroep o positief,en dat vraagt rood vlees.maar is tegen zijn principes.Hij ziet er uit als een junk.ben ook wel eens meegeweest naar de gezondheids winkel en daar zitten lijk bleke figuren achter de kassa.zo nu ga ik een lekker hamburgertje eten.

  Reactie door rafstal — maandag 16 april 2007 @ 23.06 uur

 17. @ BF

  Natuurlijk is biologisch voedsel wel gezonder! Er zijn immers minder (of zelfs geen) hormonen in verwerkt, minder (geen) bestrijdingsmiddelen in verwerkt e.d. En dit zijn stoffen die je zelf binnenkrijgt als je het opeet. Zelfs als je je groenten goed wast, blijven er altijd ‘restjes’ achter. Dat biologisch voedsel duurder is, ligt vooral aan het feit dat dit een relatief ‘nieuwe’ markt is, en dus zijn de producten duurder. In feite maken wij als consumenten zelf uit hoe duur biologische producten zijn, want hoe meer we ervan kopen, des te goedkoper wordt het. Als er markt voor is, zullen supermarkten e.d. er alles aan doen om deze producten aan de man te brengen, dus ook de prijzen verlagen.

  Reactie door natte theedoek — maandag 16 april 2007 @ 23.53 uur

 18. @ rafstal

  Ja joh, vreet jij je dan maar de schompes aan je niet- biologische hamburgertjes! Dan kunnen hardwerkende, belastingbetalende burgers later jouw hartklepvervanging of jouw pacemaker lekker weer gaan dokken!

  Reactie door natte theedoek — maandag 16 april 2007 @ 23.56 uur

 19. Pubers… tot zo’n vijf jaar geleden aten ze alles en dan heb ik het vooral over groenten. In de loop van die vijf jaar is alles wat groen is vies (zucht). Ze eten qua groenten alleen nog maar prei en bloemkool EN Tomaten :D .

  Weet je dat ik niet eens weet wat ze allemaal verkopen op school, ik geef gewoon brood mee (bruin brood) met kaas of/en jam en beleg en een flesje drinken. Ik weet dat op beide scholen automaten staan voor cup a soup, thee, koffie en frisdrank maar das dan ook alles (bij mijn weten).

  @rafstal,

  wat heeft bloedgroep met rood vlees te maken?
  rood vlees =ijzer en je hebt het over bleke gezichten (mogelijk ook geen bleekroze binnenkant van de ogen?) Hij zou ook veel spinazie kunnen eten i.p.v vlees (of gewoon gezond gaan eten schijf van 5 enzo). Volgens mij (maar ik ben geen dokter) heeft hij gewoon bloedarmoede door slechte voeding en dan vooral een tekort aan ijzer.

  Reactie door Lisette — dinsdag 17 april 2007 @ 0.05 uur

 20. Hoewel ik gezond eet mag ik het biologisch voedsel uit supermarkten wel betwijfelen. Een biologisch kipje leeft een paar weekjes langer en krijgt nauwelijks beter voedsel. Biologisch geteelde groenten zijn ook nauwelijks beter dan de “slechte” variant.

  Van goed voedsel ga je er echt niet uitzien als een “junk”, het tegendeel zelfs.

  Ik pleit voor zelf geteelde groenten en fruit. Goed vlees, en voornamelijk kip, is te krijgen bij een boer in de buurt waar je kunt zien hoe ze gefokt worden.

  Reactie door Gaudoin — dinsdag 17 april 2007 @ 0.40 uur

 21. @N.T.ik ben 186 lang.76 kilo. 48 jaar. strak in het vel.dus maak jij je maar geen zorgen dat ik de belasting betaler (ziekenfonds) zal opzadelen met hartklepvervanging of een pacemaker.en vreet jij lekker je biologisch voedsel.

  Reactie door rafstal — dinsdag 17 april 2007 @ 0.43 uur

 22. @ Rafstal

  Iedereen kan tegenwoordig wel wat vitaminen gebruiken omdat in een magnetronmaaltijd niets zit. Omega3 is prima en kan men voldoende binnenkrijgen door makreel, haring, tonijn en zalm te eten.

  En zo kan ik wel meer opnoemen.

  Reactie door Gaudoin — dinsdag 17 april 2007 @ 0.47 uur

 23. @ Rafstal

  Ik zie totaal niet in wat je gewicht, lengte en leeftijd met gezondheid te maken hebben. Een neef van me is ook niet dik maar zo ongezond als de pest. Ik wil zijn aderen, darmen en lever niet hebben.

  Reactie door Gaudoin — dinsdag 17 april 2007 @ 1.02 uur

 24. De schijf van 5 zou ik overigens niet als leidraad nemen. Die is sowiezo al onbetrouwbaar door de vermelding van de koeien hormonendrank.

  Reactie door Gaudoin — dinsdag 17 april 2007 @ 1.05 uur

 25. pfff wat een geklaag hier altijd, volgens mij hebben scholen en ouders hier de grootste verantwoordelijkheid in plaats van dat eeuwige vingertje richting overheid. Is het zo moeilijk om met elkaar om de tafel te gaan zitten en dit te bespreken en af te spreken dat er geen snacks meer verkocht worden?
  Overigens bijv diepvriesgroenten zijn even gezond als verse en heel goedkoop dus er is geen excuus om niet gezond te eten bij mensen die altijd zeuren dat ze et weinig geld hebben

  Reactie door JV — dinsdag 17 april 2007 @ 2.32 uur

 26. Biologisch voedsel wordt in de natuur verbouwd en heeft ook als een beginsel dat het wordt bestoven door bijen, Geniet er nog maar een paar jaar van want dan is dit afgelopen door onze mobieltjes verstoren we wereldwijd de navigatie van deze diertjes. Ik volg dit al geruime tijd en kon ook niet vinden waardoor wereldwijd er geen bij de weg meer terug kon vinden naar de korven. De larven sterven af. Het lijkt mij een grote ramp. Lees meer. http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=1944476

  Reactie door Henk — dinsdag 17 april 2007 @ 2.59 uur

 27. @16 rafstal : “ben ook wel eens meegeweest naar de gezondheids winkel en daar zitten lijk bleke figuren achter de kassa.zo nu ga ik een lekker hamburgertje eten.”

  Beetje overdreven he? Trouwens een bleke huid hoeft niet per definitie ongezond te zijn.

  Op de school waar ik werk ( als vrijwilliger) hebben we een aparte kantine voor de brugklassers. Daar is snoep en chips te koop. Om daar verandering in te brengen moeten bergen verzet worden. Als je het aankaart, krijg je argumenten te horen als: “ach zo erg is het niet, als je gezonde dingen verkoopt, nemen ze het toch niet.” En “gezond eten krijgen ze thuis wel.”

  Ik ga het binnenkort aankaarten bij de ouderraad, maar ik wil wel met alternatieven komen. Dan merk je dus ook dat je te maken krijgt met zaken als bederfelijkheid (fruit).

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 17 april 2007 @ 6.34 uur

 28. @ad, gandalf

  Misschien toch beter terug naar af? boterhammen in een bakje, drinken in een beker? Ik ben mijn hele schooltijd inclusief studie op die manier doorgekomen. het enige wat we, op latere leeftijd, dronken was vers gezette koffie bij de concierge. Maar plotseling, ergens begin jaren zeventig, moesten er allerlei automaten komen en was het eten van thuis niet goed meer. liever cola als melk, liever ondrinkbare automatenkoffie als vers gezet.

  En in deze begintijd waren er ook geen boterhammen te koop, maar kroketten enz., want dat verkocht beter. in de tijd dat scholen minder les gingen geven, gingen ze zich concentreren op een winkeltje er bij?

  Daarnaast ben je niet “cool” als je je boterhammen meeneemt van huis. Naast het dragen van bepaalde kleding moet je ook meedoen aan het consumeren van chips uit de kantine.

  De oplossing zou dus heel eenvoudig kunnen zijn; weg met de automaten en schoolkantines.

  En voor diegenen die zeggen dat kinderen dan niet eten omdat ze niets van huis meekrijgen: misschien heeft meneer rouvoet daar wel wat te doen? zorgen dat ouders weer zelf verantwoordelijkheid nemen voor het eten van hun kind?

  Reactie door ipuntje — dinsdag 17 april 2007 @ 7.40 uur

 29. Het kabinet zou i.p.v. coffeeshops de frituurkots in een straal van 500 meter rond middelbare scholen moeten verbieden.

  Reactie door Willem — dinsdag 17 april 2007 @ 8.04 uur

 30. @Gaudoin.Dat heeft ook niets te maken met je gezondheid.hoewel moddervet is niet gezond.bruinbrood,vers prakkie,weinig snoepgoed en ja omega3 beetje bewegen.thats it.wat ik tegen gezondheids industrie heb.het is veel te duur,het is de nieuwe yuppen cult,en het zijn net activisten.kijk maar naar de reactie van natte theedoek.ps wie eet er nou magnetron maaltijden.bah

  Reactie door rafstal — dinsdag 17 april 2007 @ 9.02 uur

 31. Twintig jaar terug stond ik ‘s morgens vroeg voor 4 personen broodjes (of tarwebollen) klaar te maken en daar ging ipv boter ‘mage- re’ fritessaus (op elke zijde één dunne
  ‘streep’), tja….en daar tussen gingen combi’s van tenminste 3(tot 5 verschillende)
  soorten rauwkost (sla, rettich, wortel, kom-
  kommer, radijs, tomaat, augurk, dun gesneden
  met kaasschaaf of zelfs aardappeldunschiller
  en dat gekombineerd met kaas- of vleesbeleg.

  Brood snijden als een sandwich (diagonaal) is
  ook leuk en per stuk in een plastic zakje, zodat men met het zákje half om het broodje
  dat altijd met ‘schone handen’ kon nuttigen.

  Ik mag uit ‘horen zeggen’ memoreren, dat men
  onderling graag ‘ruilde’ als voorbeeld, ook
  later bij werkzaamheden in een fabriek, waar-
  bij men koos voor even buitenlopen ipv blij-
  ven hangen in de kantine, die dan en passant
  werd aangedaan voor koffie/melk!

  Ook voor tweeverdieners geldt dat ‘s avonds
  al de div. groenten voorbereid en in tupper-
  ware bewaard, ‘s morgens tijdwinst opleveren
  Mogelijk, dat bijv. bij Gandalf daar eens ‘n
  schoolwédstrijd van zou kunnen worden ge-
  maakt. Overigens staat het minimale klieder-
  tje magere fritesaus in géén vergelijking
  met, veel halvarine, veel mayonaise etc.

  Wel grappig en leuk hoor, als je járen láter
  alsnog te horen krijgt,dat men ‘watertandend’
  had staan kijken naar die lekkernijen…..en
  er is zo weinig voor nodig om het ‘de werken-
  de/studerende stand’ het ook een beetje naar
  de zin te maken en zelfs het ‘broodje in de
  hand’ de dágelijkse verrássing kan betekenen,
  soms zelfs met een briefje er bij van 4 woor-
  den!

  Vergat ik nog het noemen van allerlei soorten
  geschikte vis,uit blik of gerookt of ei in
  kleine stukjes, makkelijk eetbaar, toegevoegd
  en altijd weer die ‘vrolijke bedankjes’.
  IK zou zeggen: probeer zelf nu ook eens wat
  uit en voeg naar eigen smaak div. kruiden toe
  al dan niet vérs geknipt (van het plántje)!

  Maak wérk van ‘hoe blijf ik sterk’! Groetjes.

  Reactie door Madelief — dinsdag 17 april 2007 @ 9.48 uur

 32. Het is al een paar maal aangehaald, maar ik doe het ook nog een keer.
  Wat is er mis met een broodtrommel meegebracht van thuis?
  Bruin brood met kaas, een flesje vruchtensap en een appeltje voor tussendoor, beter kan je je kinderen niet geven lijkt me zo.

  Al die automaten op school, ik vind het GROTE flauwekul en verspilling.
  Tevens bevordert dit de gemakzucht van de ouders die tegenwoordig te bedonderd zijn om een fatsoenlijke gezonde hap eten voor die kinders klaar te maken.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 10.21 uur

 33. @31 Madelief,

  Je stond er nog niet toen ik mijn reactie plaatste, jouw versie is iets uitgebreider, ik beperk me dan tot bruin brood met kaas en een appel, maar de bedoeling is hetzelfde.
  Ik ben nu eenmaal een figuur van weinig woorden.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 10.24 uur

 34. Onlangs nog bij tros Radar een item over cholesterol gezien waaruit je de conclusie kon trekken dat de zwaar overdreven cholesterol hype koren op de molen is van de medicijnmannen uit Duitsland de USA en vooral Zwitserland. Weer een complot.

  De overgrootmoeder van een kennis is 94 jaar en eet nog elke dag roomboter.

  Van Becel schijn je gehoorsklachten te kunnen krijgen. “Wat zegt U.”

  Voor alle alleenstaanden:

  Als je een partner zoekt en het wil maar niet lukken, ga dan eens rondhangen op de afdeling één persoons pan/magnetron gerechten bij AH. Daar tref je dan vaak andere alleenstaanden. Wie weet. :)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 17 april 2007 @ 10.38 uur

 35. Ervaring mee Gandalf? ;)

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 10.46 uur

 36. volgens mij is ons voedsel juist expres minder gezond tegenwoordig,de vitamine en voedingssupplementen industrie is namelijk vele malen groter geworden,door de jaren heen.

  dit loopt paralel aan elkaar…
  nu word de zorg ook steeds duurder,maar het ligt natuurlijk aan onze levenswijze zegt men dan,dat we steeds sneller en vaker ziek worden.
  het is altijd de schuld van de burger!

  nu eten we genetisch gemanipuleerde groentes en volgespoten met anabolen vlees.
  maar omdat we zelf zo stom zijn om niet het DUURDERE biologische voedsel te kopen is het natuurlijk onze eigen schuld!

  en aan de andere kant van de wereld gaan er mensen dood van de honger….

  Reactie door iew — dinsdag 17 april 2007 @ 10.51 uur

 37. Voedigsproblemen bij de scholen leggen is onzin. In de buurt van scholen zijn legio mogelijkheden om ongezond te eten. Het gaat om mentalitetisverandering bij ouders en kinderen. Ik ben geen leerkracht, maar ik zie steeds meer dat verantwoordelijkehden heel makkelijk bij het onderwijs worden neergelegd. Het vak waar het om gaat wordt steeds meer uitgekleed en wat bij ouders hoort bij onderwijs neergelegd.

  Reactie door Ton Sijm — dinsdag 17 april 2007 @ 11.01 uur

 38. Ik vraag me af of dit biologische eten wel zo gezond is. Uit onderzoek is gebleken dat er, doordat er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen, in biologische eten schimmels en ander ongedierte in zitten die per saldo even schadelijk zijn als de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt bij niet bio-voedsel.

  Reactie door johannes — dinsdag 17 april 2007 @ 11.03 uur

 39. @ 32 bijdehandje

  Inderdaad daar is niks mis mee, mijn kinderen nemen een volle broodtrommel mee precies zoals jij omschrijf, en ze willen niet anders, heel af en toe eten ze iets uit de muur maar dat is zelden, en soms na een lange tijd gereden te hebben in de auto vinden ze en Mc D wel lekker maar, gelukkig gebeurd dat zelden.

  Wat ik me wel kan voorstellen dat het voor veel mensen een probleem is om gezond eten op tafel te zetten, en dan bedoel ik niet uit de bio industrie o.i.d. nee, gewoon groente en vlees en aardappelen.
  Vaak hebben de mensen hier geen geld voor terwijl het toch wel je eerste levensbehoefte is.
  Kijk als dit kabinet begint te mekkeren dat er ongezond gegeten zou worden in dit land, dan moeten ze er ook voor zorgen dat je gezond eten kan kopen.

  Goeimiddag trouwens allemaal

  Reactie door Pool — dinsdag 17 april 2007 @ 12.24 uur

 40. @ 35 Gandalf

  Dus dat wordt binnenkort kijken naar volledige maaltijden voor 2 personen voor in de magnetron.

  Trouwens van trekken wordt je ook doof, verrek alweer m’n batterijtje leeg.

  Reactie door Pool — dinsdag 17 april 2007 @ 12.28 uur

 41. @40 Pooltje toch!!!!

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 13.07 uur

 42. Kinderen mogen eraan ruiken en proeven, het is gezond. Laten we dan wel even stellen dat zolang de markt zich richt op de bio-industrie en die subsidieert en de biologische boeren in de kou laat staan zullen de producten zo duur blijven dat velen in de thuissituatie er niets mee kunnen. Gezondheid is nog steeds te koop daat waar forse winsten nog vertaald worden als positief voor de economie met het bouwen van een flat voor varkens in de randstad en dit soort fokken, kweken etc… gesubsidieerd blijven door Europa. Laten we ons met een kluitje in het riet sturen? Goede gezonde biologische producten zijn niet bereikbaar voor een heel groot deel van de bevolking en zolang de mentaliteit m.b.t. economie en gezondheid niet verandert zal het niet doorwerken zoals het goudbrokaat getoond tijdens de luxe viering bij de verjaardag van de EU genoten maar door weinigen geconsumeerd kan worden, want laten we eerlijk zijn. Welk kind wil er niet als een princes uitzien.
  De kinderen zullen goedkope katoen moeten blijven dragen waar honderden katoen-boeren kapotgemaakt door westerselandenpolitiek door de bestrijdingsmiddelen aan dood gaan door de gespoten gifstoffen.
  Het lijkt allemaal zo mooi. Tegelijk nemen we de boer die zijn eigen windmolen had voor energie opwekking zijn subsidie af. De kassen hun subsidie voor gebruik en opslag natuurlijke warmte en ga zo maar door. Eten drinken kleden alles heeft m.b.t. gezondheid zijn samenhang en de economie bepaalt nog altijd de waarde ervan en voor wie die waarde ‘waarde’ mag hebben.

  Reactie door Henny — dinsdag 17 april 2007 @ 13.09 uur

 43. is het dan niet zonde dat het gehakt van de supermarkten beter is als het gehakt van de slagers. Terwijl de slagers toch claimen uitgezocht vlees te verkopen en de lidl (beste uit de test) gewoon gehakt verkoopt.

  http://www.ad.nl/gehakttest/article1277452.ece?pageNavType=all

  en wat zegt dat over dat biologische eten? nou minstens een paar ????

  Reactie door ipuntje — dinsdag 17 april 2007 @ 13.13 uur

 44. 33. Vers bruin brood met alle mogelijke soor-
  ten kaas is net zo goed heerlijk als het maar
  niet grijpen wordt naar met chocolade, cocos,
  en andere ‘zoethoudertjes’, zoals in de zomer
  ook jongelui een stuk komkommer meenemen, vult, is lekker bij die warmte en ‘zet niét
  aan’. Juist de áfwisseling máákt het ver-
  schil en zoals ik ook het weekend al weer zag
  is er tijd tussen reakties en plaatsing ervan
  en dat moet nu eenmaal ingecalculeerd worden.
  Fijne dag verder!

  Reactie door Madelief — dinsdag 17 april 2007 @ 13.18 uur

 45. 34 Gandalf, …..maar een uitzending later
  werd dat cholesterol wel weer degelijk aange-
  raden om te behandelen.
  Ook ik had familie, die met roken, drinken,
  en uitgebakken spek ouder werden dan 90 jaar,
  dus lijkt het erop dat het toch een ‘genen’-
  kwestie is.
  Maar ook gezond levende mensen, wier familie
  oud werd, overleefden zelf niet het jaren lang moeten meeroken op de ‘werkvloer’.
  Overigens zou het eten van avocado’s goed zijn bij een te hoog cholesterolgehalte,
  waarbij dus vooral de ónderwaarden de afwij-
  kingen bepalen, maar misschien wist je dat al. Het is moeilijk accepteren bij een zo ‘ge
  zond mogelijk’ leven én voeden, er na het 50e
  of 60ste levensjaar plotseling zoveel achter
  uitgang kan optreden, dáár rekent men dan nog
  lang niet op als je zoveel mensen tegenkomt
  die rond de 80 zijn en nog heerlijk onbekom-
  merd hun gang gaan, of minimale klachten heb-
  ben! Een redelijke gezondheid is in wezen het
  grootste ‘goed’ dat een mens ten deel kan
  vallen en met z’n allen moeten we daar zo
  veel mogelijk de voorwaarden voor schéppen!
  Fijne dag en succes met wat je gaat aankaar-
  ten, groetjes, Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 17 april 2007 @ 13.26 uur

 46. Even een reactie op het commentaar van Maan Arkenbosch. Het is een beetje een gewoonte geworden als men het niet meer weet om de schuld van alles af te schuiven op ouders die beide werken. Nou, ik werk al mijn hele leven en heb samen met mijn man 2 kinderen groot gebracht. Het eten is bij ons heilig en daarom wordt daar heel veel aandacht aan besteed. Een gezonde warme hapje hoeft niet veel tijd te kosten en gezonde boterhammen meegeven voor de lunchpauze is niet moeilijk. Ik denk eerder dat de commercialisering in onze samenleving zijn greep zelfs op de scholen heeft gekregen. Waarom bieden anders de scholen zoveel ongezond en overbodig voedsel aan? Zijn zij daartoe verplicht? Lijkt mij niet. Volgens mij zijn scholen er om goed onderwijs te bieden. Wel is het zo dat je als consument amper grip hebt op de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. En daar moeten wij ons tegen verzetten en niet tegen werkende ouders.

  Reactie door colette sacco — dinsdag 17 april 2007 @ 14.02 uur

 47. @45 Madelief,

  Daar raak je een punt van waarheid aan, het cholestorol is nl. grotendeels bepaald door het genetische materiaal wat we mee hebben gekregen.
  Natuurlijk kan voeding er veel aan doen, maar het blijft oppassen geblazen.
  Maar heb je die genetische aanleg mee gekregen dan kun je niet ongestraft alles naar binnen werken, biologisch of niet!
  ==================

  @34 Gandalf,

  Van Becel wordt je doof?
  Beluister het nummer Angst van wijlen Robert Long eens goed.
  Van leven ga je dood!
  Heb je angst voor morgen, dan moet je vandaag gaan hangen.
  Maar ik hoop dat ik van jou weer een goedemorgen overigens aantref.

  Fijne dag verder met z’n allen en Pool gedraag je een beetje!

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 14.34 uur

 48. @46 Coletto,

  Mee eens!

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 14.47 uur

 49. Heel goed! Goed ook te zien dat biologische producten de laatste tijd steeds meer “marktaandeel” winnen.

  Ongelofelijk jammer echter dat deze biologische producten niet voor iedereen betaalbaar zijn: velen hebben tenslotte al moeite genoeg in hun normale levensbehoeften te voorzien. Met regelmaat hoor je mensen klagen dat normale verse groenten en fruit al te duur zijn.

  De overheid steekt wel geld in irritante reclamespotjes die je vertellen gezond te moeten leven, maar niet in de bevordering van de consumptie en betaalbaarheid van biologische producten. Evenals de zorgverzekeraars die cholesterol verlagende chemische BOCHT vergoeden, maar bij biologische producten een geweldige kans laten liggen.

  Zeker met de invoering van de Codex Alimentarius in 2009, waardoor -op last van handelsembargo’s- importproducten met flinke resthoeveelheden bestrijdingsmiddelen en andere toxische stoffen moeten worden toegelaten op de Nederlandse markt, worden biologische producten zeer belangrijk voor de gezondheid.

  Reactie door J3roen — dinsdag 17 april 2007 @ 15.00 uur

 50. De meeste ouders interesseert het geen hol wat hun kinderen vreten als het maar snel en met weinig energie klaar gemaakt hoeft te worden.
  Het is een vorm van grote slapte om dit weer bij de scholen te leggen.
  Dat het grootste gedeelte van de kinderen te vet is dat ligt aan deze generatie ouders en nergens anders aan.
  Ook hier geldt eerst in je eigen hol kijken en dan pas verder.
  Kinderen dumpen en dan ook nog de ander de schuld geven over het slechte vreten.
  Het is allemaal zo makkelijk.
  Schandalig dat we dit weer even snel bij de scholen op het bordje leggen en avonds snel met de frituurpan ze de patat door de strot dauwen.
  En daarna steken pa en ma nog even het rook kanon aan en onder het genot hiervan even de scholen een veeg uit de pan geven.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 17 april 2007 @ 16.41 uur

 51. @ Hakker,

  uiteraard kan men dit niet even op het bordje leggen bij scholen.

  Bij mijn broer thuis wordt altijd gezond gegeten, iets van de patatzaak of de Mac heb ik er nog nooit gezien. Snoepen blijft tot een minimum beperkt. Maar dan heb je een storende factor: vriendjes. Die vriendjes schijnen wel met regelmatig rotzooi te mogen eten en dan vragen de kinderen waarom hun wel en wij niet.
  Dan ook nog eens de aanhouden reclames tussen tekenfilms door.

  Al zou je het willen dan kun je er bijna de hand niet meer in houden. Dan krijg je school waar de prikkels erg hoog zijn en nu kunnen ze zelf gemakkelijk de keuze maken om ongezond voedsel naar binnen te gooien. Het lijkt me dus erg verstandig om deze prikkels te verwijderen uit de school.

  Reactie door Gaudoin — dinsdag 17 april 2007 @ 17.22 uur

 52. @50 hakker,
  Schandalig dat we dit weer even snel bij de scholen op het bordje leggen en avonds snel met de frituurpan ze de patat door de strot dauwen.

  Nou nou hakker, dat is een beetje bezijden de waarheid. Het gaat er om dat scholen vaak niet kritisch genoeg kijken wat er in de kantine te krijgen is. Magnums, cola en de hele Haribo bende. Of saucijzenbroodjes met middenin van die derrie waarvan je niet kunt achterhalen wat de oorsprong is, hond kangoeroe of een ander schepsel.

  Dus een beetje sturing richting gezonder kan geen kwaad en dat staat los van wat er in de diverse huisgezinnen op tafel komt. ( Of op schoot voor de tv, bord op de knieën)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 17 april 2007 @ 17.23 uur

 53. Mooi idee om op scholen ook eens wat gezond voer te verkopen, maar of het wat uithaalt?
  ik moet het nog zien. Want kinderen zijn zo gewend aan al die zoete vette rotzooi, die willen echt niet op een winterpeen gaan kauwen.
  Biologisch eten is duur, maar als je weinig of geen vlees eet en al die overbodige chips en tussendoortjes weglaat kan je best
  gezond eten.

  Reactie door Marjolein — dinsdag 17 april 2007 @ 17.31 uur

 54. @47 Bijdehandje

  “Van Becel wordt je doof?
  “Beluister het nummer Angst van wijlen Robert Long eens goed. “

  “En dat is allemaal angst, allemaal angst, de hardste schreeuwers zijn meestal het bangst.”

  Natuurlijk ken ik dat lied, ik moest er zelfs even aan denken toen ik Becel noemde. Maar het was niet aantoonbaar maar is ooit echt een persbericht geweest ergens in de vorige eeuw zo rond 1980. Had iets te maken met het verminderen van het oorsmeer. Eet smakelijk overigens.:)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 17 april 2007 @ 17.31 uur

 55. J3roen@49,

  Dat chemische bocht waar jij het over hebt, redt tot nu toe heel wat mensenlevens.
  Waarschijnlijk ben je nog jong en heb je geen genetische afwijking zoals vele andere voor een te hoog cholestorol.

  Ik ben het met je eens dat het biologische voedsel veel en veel te duur is voor een gewone jan Boerenl*l, (vraag me trouwens af of het wel zoveel gezonder is) maar dat neemt niet weg dat als je een te hoog cholesterol hebt maar kunt eten wat je wilt, ondanks dat chemische bocht.
  Ook al eet je nog zo karig en gezond, dat chemische bocht blijft “brood”nodig.
  Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die maar raak vreten en een mentaliteit hebben van na mij de zondvloed.
  Die mensen moeten gewoon keihard met hun neus op hun leef(vreet)gedrag worden gewezen, maar nogmaals diegene waar het in de genen zit, daar doe je niets, maar dan ook niets aan.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 17.36 uur

 56. Wat betreft de cholestorol, in Radar gaven de doktoren ook toe dat statinen bij een vrouw nutteloos zijn. En nee, er is niet echt aantoonbaar bewijs wat betreft cholestorol goed of slecht.

  Maar de producenten van botertjes, drankjes en pilletjes zijn er goed mee.

  Reactie door Gaudoin — dinsdag 17 april 2007 @ 17.44 uur

 57. bedrijven zouden dat ook moeten doen in de kantines

  Reactie door che — dinsdag 17 april 2007 @ 17.47 uur

 58. 28 ipuntje,,inderdaat ik ben ook zo naar school gegaan,en hier in de polder tig duizenden,en op de fiets zeg maar er waren er bij die 5-8 km moesten fietsen,smorgens en smiddags.
  met een trommeltje brood/melk/orangengensap fers geperst (zij me moeder,totdat we een keer de bon zagen van de supermarkt)kijk dus wordt je ook nog sneller slim met wit/bruin/melk brood EN orangensap.
  en toen ad je per dag een half brood.
  smorgens brinta,eerste pause 4-5 plakken brood.tussen de middag 4-6 plakken,en stiekem in de klas nog twee,kwam je naar 5 km fietsen thuis eerst een plak of twee jawel brood,
  dan kwam pa thuis,huppa je werdt geroepen van het voetbal veld,,EETEN,
  huppa twee borden warm,,kijk mama de buurman staat over de heg te loeren,zo twee blinde finken jam jam.
  twee borden met gele fla,buuuuuurrrb,
  even uitbuiken,en voetballen maar weer,tot half 8 uur dan moest je naar binnen,en niet zoals dat grut van nu tot 10 uur maar wat staan te?? ja wat eigenlijk,we vervelen ons,,
  ga lekker voetballen of hardt lopen/fietsen,,hee man dat is zo passe.zoutop.
  NOGMAALS WEG MET DIE KANTINES,
  het is gewoon mis gegaan met die melk is goed voor elk op school te verstrekken,
  en daar zijn ahum wederom wat van die manegers handig op ingesprongen GELD hijg hijg geld.
  dus ook maar die manegers opzoute mannen/en de ergste vrouwen(die weten wel wat kinderen nodig hebben)nog nooit een kind in de handen gehad maar ze weten het,,
  natuurlijk in,stinkt of zo??.zucht

  Reactie door ad — dinsdag 17 april 2007 @ 17.57 uur

 59. @52
  Iemand met een beetje zakenlijk inzicht begint bij die school die biologisch eten verkoopt direct om de hoek van die school met een patatkraam.
  Bij ons in het dorp stromen de scholieren tijdens de pauzes en na schooltijd de patat en snoep zaken binnen.
  Het is nog wachten op de eerste koffieshop.
  Ik ben bang Candalf dat het dweilen met de kraan open is.
  Ik vraag me af waarom er eigenlijk van die vreet automaten staan op school weg die dingen.
  Verder kijken de scholen ook niet wel eens over een fietspad gereden vanaf de school richting bewoonde wereld het is net of dat je door een vuilnisbelt fiets.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 17 april 2007 @ 19.22 uur

 60. Mooi maar hoe zit het met het bewegingsonderwijs tegenwoordig op school, volgens mij is dat door bezuinigen wel minder geworden of niet?

  Het lijkt me een goede zaak om daar meer aandacht aan te besteden, o.a. door vakdocenten in te voeren voor de gym. Volgens mij zou een vakdocent voor gym in de toekomst verplicht worden maar schiet het nog niet echt op. Kan de SP hier niet een voorstel voor indienen?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 17 april 2007 @ 20.09 uur

 61. @54 Gandalf,

  In de 80-er jaren beweerden ze ook dat pindakaas kankerverwekkend zou zijn.

  Allemaal angst! En de grootste schreeuwers?
  Ze gingen met z’n allen aan de jam.

  En wat Evert@60 zegt over gymlessen, dat lijkt me heel erg nuttig, dit is tegenwoordig, wat ik ervan mee krijg een ondergeschoven kindje aan het worden.
  Hup al die jongelui moeten bewegen, hoe meer hoe beter.

  Genoeg voor vandaag, deze ouwe duikt z’n bed in, tijd voor een tukkie.
  Slaap lekker allemaal.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 17 april 2007 @ 21.12 uur

 62. Opmerkelijk dat er op scholen geen les gegeven wordt in voedingsleer en gezond leven.
  sociale vaardigheden zou er ook nog bij kunnen.
  aanpak bij de bron is beter dan het bestrijden van de symptomen.

  Reactie door che — dinsdag 17 april 2007 @ 21.28 uur

 63. Bijdehandje, die mensen komen vanzelf aan de beurt want teveel eten en drinken is ongezond en lijdt tot meerdere ziekten waaronder die van Hart en vaten. Doe hier een flinke portie stress bij en je begrijpt het al! De zorg staat voor kassa

  Reactie door cynthia — dinsdag 17 april 2007 @ 22.11 uur

 64. Ook ik heb vernomen dat biologisch eten niet gezonder is dan niet biologisch, maar wat weet je nu nog zeker? Zeker is dat er enorm aan verdient wordt. Ik zou het wel goed vinden als op scholen gezonde maaltijden en broodjes verkocht worden in plaats van vette broodjes, snoepgoed, frisdrank en melk. Maar ik onderschrijf ook het stukje van che. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen

  Reactie door cynthia — dinsdag 17 april 2007 @ 22.16 uur

 65. Ik ben van het aanrechttype! Hoeraaa!!!
  Iedere ochtend voor dag en dauw de ontbijtafel klaar met warme thee en uitgeperste sinaasappels voor mijn 3 kinderen.
  Ondertussen de broodbakjes (soms met leuk briefje) gevuld met bruin brood, vleeswaren en kaas en een vruchtendrank mee.
  Iedere middag de lunchtafel gedekt (tijdens de basisschool)met uitgebreide broodmaaltijd, karnemelk en fruit.
  Iedere middag rond 16.00 uur de thee/koffiepot op tafel met snoepje/koekje en heel veel vriendjes en vriendinnetjes mee.
  Iedere avond verse groenten met aardappels/rijst en vlees/vis/sojaprodukten, toetje.
  En: Eten met mes en vork. Kaarsje. GEEN TV. En bij alle maaltijden gezellig UITGEBREID natafelen! Feesttijd!!

  En dat was maar en klein onderdeel van mijn jaren van alleenstaand fulltime moederschap.
  GOUD WAARD REGERING!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 17 april 2007 @ 22.30 uur

 66. @59 Hakker, “wel eens over een fietspad gereden vanaf de school richting bewoonde wereld het is net of dat je door een vuilnisbelt fiets.”

  Ik weet er alles van. Al fietsend of lopend wordt er permanent geconsumeerd.

  De slogan “Nederland wordt steeds schoner” is grote lulkoek. Onder het mom van een stichting wordt er gewoon commerciële handel gedreven met info materiaal en speciale vuilnisbakken en dat soort zaken die dan gekocht dienen te worden.

  Ik woon vlak bij een VMBO school, als je ziet wat een hoeveelheid afval die lui op straat droppen.

  Onder het motto:

  “je eigen rommel gooi je in principe niet in een afvalbak, alleen als het niet anders kan”

  Zo krijgt de omgeving een beetje een getto uitstraling met bijhorende graffiti. Zie je ook van die types lopen bij 25 C. met pet én capuchon op, lekker duister en vet cool natuurlijk.

  Zo, even lekker gemopperd kan ik er weer tegen voor vandaag.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 18 april 2007 @ 6.38 uur

 67. @65 Gloria, wat voorbeeeeeldig.
  Het geluk druipt er af. Rechtstreeks uit de Libelle of Margriet? :)

  Reactie door Gandalf — woensdag 18 april 2007 @ 6.41 uur

 68. @64 Cynthia

  Ik ben er van overtuigd dat biologisch verbouwde groente smaakvoller is dan gewone groente. Uit ervaring.

  Reactie door Gandalf — woensdag 18 april 2007 @ 6.44 uur

 69. @67 Gandalf,

  Ook een goeiemorgen.
  Wat Gloria beschrijft is helemaal niet zo voorbeeldig, daar heb je geen libelle of ander blaadje voor nodig.
  Vroeger deed mijn vrouw precies hetzelfde, dat was en is heel normaal en ik zie dat bij mijn kinderen precies hetzelfde gebeuren.
  Ik vind jouw beeld van de tegenwoordige jeugd nogal negatief, er zitten er nog genoeg tussen die wel hun rommel op school weggooien of meenemen naar huis en daar in de vullisbak doen.
  Ik denk dat je je iets minder moet ergeren en als je iets ziet van op straat gooien zeg er dan wat van, kan ook wel eens helpen.
  Dat is trouwens niet alleen schoolgaande jeugd die dat flikt er zijn genoeg ouderen die het ook wel makkelijk vinden om hun rotzooi op straat te dumpen.
  Ja dan zijn de mensen net apen. ‘kopieergedrag’. Goed voorbeeld doet volgen.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 18 april 2007 @ 8.17 uur

 70. @65
  Wel een beetje eentonig.

  Reactie door De Hakker — woensdag 18 april 2007 @ 9.00 uur

 71. @ Rafstal

  21. Gefeliciteerd er maar mee dan. En ik vreet niet louter biologisch voedsel ofzo. Mijn reactie kwam meer vanwege het feit dat die van jou weer typisch zo’n eigenwijze, sceptische ‘mannetjes van middelbare leeftijd’ reactie is waar het gebrek aan nuance van afspat.

  30. Leuk, dan rechtlijnige gezuig op Internet he? Alles is voor jou weer heel makkelijk in een hokje te plaatsen of niet? Yuppenvoedsel dit, activisten dat, en natuurlijk is ook natte theedoek dan een activist en een yup vanwege zijn reactie. Daar heb je vast heel lang over na moeten denken, niet?

  Ik zou zeggen, pak nog lekker een hamburgertje, en ga er een boek over schrijven ofzo.

  Reactie door natte theedoek — woensdag 18 april 2007 @ 9.04 uur

 72. @65/@66 Echt Gandalf, idd voorbééldig!
  Heus, in heel wat gezinnen ging het er zo aan
  toe, vaak afgekeken van generaties ervoor!
  Na schooltijd, afhankelijk vaak van de bui-
  tentemperatuur, om 16.00 uur nog ontbijtkoek
  of fruit extra of al een ‘voorproefje’ op de
  versgemaakte groentensoep.
  Hoewel wij het zonder kaarsje(s) deden, ging
  iedereen pas eten als men állemaal opgeschept
  had, dus gelijktijdig. Schrokken was er niet
  bij en de tafelgesprekken zorgden voor het
  uitwisselen van pret of dagelijkse ergernis-
  sen op de school/werkvloer.
  Zo schoof later één van mijn kidds dus ook
  keurig de stoel aan van de mentrix toen er
  een vwo klassikaal eten was, en wáchtte tot
  zij haar bestek in handen had! (Al generaties
  schoof zo de ‘pa’ in het gezin de zetel aan
  voor de vrouw des huizes). Bij rapportbespre-
  kingen hoor je dan dáár iets over: best leuk!

  Ik mopper braaf met je mee Gandalf en ik wed
  duizenden anderen ook! Goed dat je dat nu een
  keer duidelijk verwoordt: vet cool, petten en
  capuchon op met 28 graden warmte hier, en
  dat nu niet bepaald tégen een zonnesteek, maar lekker onderdompelen in de anonimiteit!
  *****
  Overigens dat ónderduiken is ook politici
  niet vreemd, zo zag ik een aantal weken terug
  een bekende politicus, volmaakt in het zwart
  gekleed, diagonaal het Leidseplein in Amster-
  dam oversteken, ‘s middags om half 5, in zijn
  hand een gele plattegrond van Amsterdam. Ik
  had hem bijna ‘gespot’ met digitale camera,
  maar liet hem na een drukke dag toch maar
  even met rust. De ogen en zijn lengte kwamen me maar al te bekend voor. Ra ra ra wie zou dat nou toch wel zijn geweest? Já dus!!
  *****
  De schillen en de dozen voor de buurtbewoners
  om naar te kijken, aan de overkant in de berm
  waartussen dan het slootje ligt, en bij ver-
  draaide wind de hele troep aan bewonerszijde
  met een schepnet moet worden uitgeschept, in
  één woord: walgelijke mentaliteit.

  Al 20 jaar terug losten scholen die ellende
  op, door jongelui, vanwege in de klas onaan-
  gepast gedrág, met vuilniszak de omgeving van
  het schoolplein en op de paden erbuiten de
  TROEP op te laten rapen, ipv het laten bij
  een berisping of náblijven op school, waar
  dan snel al vast wat éigen huiswerk werd ge-
  maakt. De methode werkte en in mijn woon-
  plaats worden scholen er danook op gewezen,
  dat deze vorm van óverlast al feitelijk hele-
  maal niét nodig is, i.d. bij bushalten. Maar
  ook nog steeds volwassenen die hun auto-asbak
  denken te kunnen legen in de goot van de
  straat, daar waar zij believen uit te stappen
  en dus minstens zo’n verwerpelijk voorbeeld is, al jaar en dag!

  Met warme dagen neemt die ellende weer toe en
  het gooien ‘voor de lol’ van frisdrankblikjes
  is in de loop der tijden al menigeen op bijv.
  een enkel/beenbreuk komen te staan, doordat
  die ‘voor de lol’ onder de trapper van een
  fiets terecht kwam en de berijder/ster zes
  tot 8 weken uit de roulatie was!

  Lichamelijke opvoeding (incl. gééstelijke op-
  voeding, – ethiek-) en Maatschappijleer zijn
  nog steeds de ‘lessen’ die nog wel wat uitge-
  breid kunnen worden.

  Biologisch verbouwde groenten is zeker veel
  smaakvoller maar wel afhankelijk of ze in de
  groeitijd worden besproeid met regen of sloot
  water, maar als je wéét hoé tomaten het beste
  zouden kunnen groeien….?….dan zouden de
  daarin voorkomende mineralen op een bijzondere manier worden toegevoegd (en geen
  sporen van medicijnen mogen dragen!!!).
  Je begrijpt intussen wel hoe men soms wil
  trachten een flinke tomatenoogst te ruïneren!
  Juist…dát laatste woord in een anagram dan
  even denken anders te moeten aanpassen.
  Mooi niét dus!

  Hoi, was je al uitgemopperd of is er jouwer-
  zijds nog ook nog iets overgebleven om
  ergens vanaf te laten……????
  Je moet maar zo denken, dat álle kleine beet-
  jes hélpen, toch? Your turn…..smile…..!

  Reactie door Madelief — woensdag 18 april 2007 @ 9.12 uur

 73. @natte theedoek.Zeg nu zelf,voor iemand met een gemiddeld inkomen is het toch niet te betalen.en dat biologichs voedesl mag dan wel niet bespoten zijn.maar een kilometer verder is een varkens boer en zijn uitstoot komt in het grond water.dit verzin ik niet,want deze situatie doet zich hier voor.prettige dag vandaag.

  Reactie door rafstal — woensdag 18 april 2007 @ 9.43 uur

 74. Lisette.google maar even.bloedgroepen en gezondheid.dan zie je zelf wat een bepaalde bloedgroep vraagt.

  Reactie door rafstal — woensdag 18 april 2007 @ 9.45 uur

 75. @ rafstal

  Niet te betalen is overdreven, duur akkoord. Maar wees je ervan bewust dat de consument in feite zelf bepaalt hoe duur het is. Hoe meer het gekocht wordt, des te goedkoper zal het worden omdat er dan markt voor is. Dan zal ook de bio industrie aan bestaansrecht verliezen, omdat de monopolie op de voedingsmiddelen dan door biologische producenten wordt overgenomen. Dat voedsel niet bespoten wordt is niet alleen beter voor mensen, maar ook voor het milieu. En dan natuurlijk het vlees. Bij biologisch vlees zijn geen hormonen ingespoten en dus is het gezonder. Bovendien wordt er geen woud gekapt voor de voerproductie voor die beesten, wat dus weer beter is voor het milieu. Het is dus niet enkel een kwestie van naar je eigen belangen kijken maar ook naar wat het met je omgeving doet. Ik kan dat vanwege de hogere prijzen ook niet altijd, helaas. Om nu te zeggen dat dit daarom luxe is die alleen yuppen en idealisten zich kunnen veroorloven, is wat overdreven. Alles wat nieuw op de markt komt is duur, maar wordt naarmate het langer bestaat goedkoper.

  Fijn trouwens om te lezen dat je nu ook eens iets beschrijft wat je uit eigen ervaring weet, in plaats van bevooroordeeld en rechtlijnig te zijn, RESPECT DUDE!!!!!!!!!!

  Reactie door natte theedoek — woensdag 18 april 2007 @ 10.31 uur

 76. @ 67 Gandalf

  Wij doen ook elka dag gezamelijk ontbijten en avondeten, en in het weekend gezamelijk lunchen, is gewoon gezellig en het zijn van die spaarzame momenten dat je bij elkaar bent, waar je dan ook vaak even wat dingetjes bespreek.

  Over de troep op straat kan ik je nog wat leuks vertellen,…. enkele jaren geleden was ik Kuala Lumpur en spuugde per ongeluk op straat, die klodder koste mij omgerekend ongeveer 80 gulden doordat ik gesnaaid was, als je een sigarettenpeukje op straat weggooit kost je ook al een flinke duit.

  Mischien iets voor hier in ons land omdat in te voeren dit soort maatregelen.

  Reactie door Pool — woensdag 18 april 2007 @ 11.27 uur

 77. @75 natte theedoek

  “Alles wat nieuw op de markt komt is duur, maar wordt naarmate het langer bestaat goedkoper.”

  volgens mij is het biologische voedsel er al heel wat jaartjes,in ieder geval al veel langer dan de plasma tv…
  die plasma tv is tegenwoordig zowat de helft goedkoper dan ze waren toen ze voor het eerst op “de markt” kwamen.
  alleen is het biologische voedsel nog steeds even duur als toen dat jaren geleden op de markt kwam.

  daar komt nog bij dat in mijn overgrootmoeders tijd al het voedsel nog biologisch was en de prijzen laag…

  maar goed,niet genoeg mensen kochten een plasma scherm/tv dus moest de prijs omlaag,men vergeet alleen dat de energiemaatschappijen grof geld verdienen aan de plasma/lcd tv’s daar deze krengen ontzettend veel stroom verbruiken.

  en aangezien het ongezondere voedsel dat we nu eten weer andere “markten” schept zoals duurdere zorg,en de voedingssupplementen markt een boost geeft,zal het biologische voedsel echt niet snel goedkoper worden.

  ik ben het dus absoluut niet met u eens op dit punt.

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 11.53 uur

 78. TIP.de meesten zullen het wel weten,maar voor die het niet wisten.ga zaterdag als er een markt in de buurt is,tegen sluitingstijd heen.zaterdag moet alles weg.vraag je 1 komkommer,krijg je er drie.vraag je een paprika krijg je er drie enz.voor de meeste marktkooplui is dinsdag weer de eerste dag van de nieuwe week,dus alles moet weg.

  Reactie door rafstal — woensdag 18 april 2007 @ 11.58 uur

 79. Als je eens rondom een VMBO school observeert ,blijken heel veel leerlingen in de pauzes de supermarkten te bezoeken en wat wordt er dan gekocht SHIT-voer en powerdrankjes ,zoals RED BULL ;in Amerikaanse univeristeiten is onderzoek gedaan naar de “werking”van dat spul op het gedrag van leerlingen ,echter een aantal stofjes in RED BULL in de uitwerking onbekend .
  Maar dat ouders hun kinderen 10-15 euro geven om de dag rond te komen is wel een bijzonder slecht gedrag van ouders : vaak krijgen zij in de ochtend niets te eten ,voordat zij naar school gaan .
  mooi toch die carriere van de vrouw ? een Spperpunt van de PvdA , naast kinderen ook een carriere .
  helaas door invoering van de Euro , door o.a. Duis is het inkomen van het gezin gehalveerd .

  Reactie door Fred — woensdag 18 april 2007 @ 12.26 uur

 80. @79 Fred

  dat is nu precies waarom de vrouw eigenlijk verplicht is om ook te gaan werken en de kids dan maar te dumpen,wil men nog wat geld hebben om aan het gezin en opvoeding,eten etc etc te kunnen besteden.

  alles waar de overheid in faalt of geen zin meer in heeft word onder de noemer marktwerking weggegeven aan de hoogste bieder,want men wil wel de centjes blijven vangen bij de overheid.

  en alles wat hierdoor in gezinnen en huishoudens verkeerd gaat is inneens allemaal eigen verantwoordelijkheid geworden.
  maar zolang de middelen en toegang tot de oplossingen worden geblokkeerd, of onbetaalbaar zijn voor velen lopen we gewoon in een soort dictatuurtje rond om de boel in het gezin bij elkaar te kunnen houden.

  en dan een verbazing ten toon spreiden als men ziet dat een groot deel van de bevolking verradicaliseert of als er personeel van een overheidsinstantie word aangevallen vanwege de idioterie die men bedenkt in den haag…

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 12.52 uur

 81. @ iew

  met de verkoop van een plasma gaat het toch iets anders hoor. Alle consumenten-electronica wordt in vier of vijf prijsfases verkocht. De eerste en (gedeeltijk) de tweede fase dienen om de ontwikkelingskosten terug te verdienen. Daarna gaat het om kostprijs + winstmarge. Zo bereikt men een zo groot mogelijke afzetmarkt.

  Biologisch voedsel zal in de toekomst niet veel goedkoper worden dan nu.

  Reactie door Gaudoin — woensdag 18 april 2007 @ 12.55 uur

 82. @81 Gaudoin

  inderdaad,dat zei ik al dat het biologisch voedsel niet goedkoper is geworden of word.

  een zo groot mogenlijke afzetmarkt wil men dus eenvoudigweg niet,want dan komt de bio industrie in gevaar…

  en die bio industrie levert namelijk veel meer op,namelijk extra markten zoals bv voedingssupplementen wat ik al schetste.

  als men gezonder KAN gaan eten doordat het biologisch voedsel goedkoper zou worden verkocht,kunnen na verloop van tijd ook de zorgkosten worden gedrukt,want men word minder snel ziek bv…

  dus waarom gebeurt dit dan niet?!
  daar is maar 1 verklaring voor “GELD” [graaien]

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 13.08 uur

 83. @29 8.04, Willem:

  Je bent beslist geen Vlaming, want die zou er met Frietkotten i.p.v. de door jou genoemde “frituurkots” niet zo’n onsmakelijk zootje van maken …!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 18 april 2007 @ 13.11 uur

 84. @ 79 Fred

  Gloria schreef,……

  ……..Maar zo zit het overheidssysteem in elkaar: kinderen en verzorgenden de deur uitwerken en dan het volk verwijten dat kinderen slecht opgevoed zijn…..

  Ja Fred, men moet keuzes maken in het leven, en dan wordt vaak het eigenbelang en egoisme als leidraad genomen.

  Reactie door Pool — woensdag 18 april 2007 @ 13.26 uur

 85. Ja Madelief, ik was uitgemopperd want ik moest de daad bij het woord voegen tijdens mijn werkzaamheden als beheerder van de kantine van een middelbare school.

  En als er , zoals vanmorgen weer kinderen zijn die hun afval onder stoelen en banken deponeren, dan zeg ik er direct iets van, ongeacht of er 200 leerlingen zitten of niet. Ze kennen mij. Maar ook gelijk daarna zand er over, anders verstoord dat de band ( of het bandje) dat je met ze hebt.
  Overigens is dit een keurige school en vrij streng.

  Ook ik ben voor al die zaken zoals tafelmanieren en gezelligheid, bij mij thuis ook. Het aandacht geven aan een kind dat thuiskomt uit school is erg belangrijk. Ik vraag steevast: “heb je nog nieuws of zijn er nog roddels, “ Gekscherend natuurlijk. Mijn kind had op school verteld aan haar klasgenootjes dat ze altijd even met ons “bij praat”, daar keken ze echt van op. De meeste komen thuis en verdwijnen naar hun kamer en computer en je ziet ze pas weer tegen etenstijd. Jammer.

  Maar het stukje @65 van Gloria leek mij enigszins ironisch, vandaar mijn reactie.

  Reactie door Gandalf — woensdag 18 april 2007 @ 13.28 uur

 86. @77 iew,

  Ik beschik niet over de juiste gegevens, maar ik waag toch te betwijfelen dat levensmiddelen in (over)grootmoeders tijd goedkoper waren.
  Het zou namelijk best zo kunnen zijn dat er toen een veel groter percentage van het inkomen besteed werd aan levensmiddelen. Er waren immers nog geen telefoon-, televisie- en autokosten die op het huishoudbudget drukten.

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 18 april 2007 @ 14.01 uur

 87. @86 Jan-Willem

  inderdaad,en toen kregen we de euro,en kreeg iedereen kosten die op het budget drukken,en de minima in het bijzonder…

  want toen we de gulden nog hadden,ging het toch echt een stuk beter met ons land.

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 14.10 uur

 88. Gandalf, smaakvoller of gezonder dat is wel een verschil

  Reactie door cynthia — woensdag 18 april 2007 @ 14.43 uur

 89. @86, ikzelf (in toenemende mate off-topic)

  Ik ben het eens na gaan zoeken (niet makkelijk overigens). Ik vond een lijstje met prijzen van levensmiddelen uit 1914 (vlak voor de duurte van de eerste wereldoorlog).
  Die prijsniveaus zijn bijna modern! En dan te bedenken dat de lonen toen beduidend lager waren.
  Ik zal er eens een paar noemen (omgerekend naar eurocenten.
  -38 cent voor een pond boter (ongeveer een kwart goedkoper)
  -23 cent voor een pond margarine (ongeveer de helft goedkoper)
  -43 cent voor een pond ham (wat kost ham tegenwoordig?)
  -7 cent voor een pond rijst (ongeveer een kwart goedkoper)
  Producten als spliterwten en roggemeel enzo waren wel fors goedkoper, maar het blijft binnen de factor 10.
  Een jaarsalaris lag destijds (blijkbaar) rond de 400 Euro, en dat is dus zeker 40 keer minder dan vandaag.
  Relatief zou je dus kunnen stellen dat levensmiddelen vandaag de dag zeker 4 keer zo goedkoop zijn als in 1914.

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 18 april 2007 @ 15.23 uur

 90. @ 87 iew

  En zo is het en niet anders.

  Reactie door Pool — woensdag 18 april 2007 @ 15.23 uur

 91. @86 Jan Willem

  400 GULDEN inderdaad, doe dit dan maar eens maal 40 en dan komen we uit op?! juist 16000 GULDENS!

  dat is nu dus?! in euro’s ? [7239 euro dus ongeveer]
  maar men mag/moet nu niet meer terug rekenen naar de gulden weet u nog?

  waarom doet iedereen dat dan nog steeds wel?
  [in ieder geval de meeste mensen wel]

  uw rekensommetje is naar mijn idee natte vingerwerk…

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 16.06 uur

 92. @91, iew

  Wat bedoel je precies? Alle bedragen in mijn stukje zijn omgerekend naar euro’s. Ik reken nooit om naar guldens. Dat komt omdat ik tijdens de invoering van de euro in Zweden woonde en, dus al gewend was aan een andere munteenheid. Toen ik terugkwam uit Zweden, was het in de winkel slechts een kwestie van “met tien vermenigvuldigen” om de prijs in Zweedse kronen te krijgen (waaraan ik inmiddels gewend was).

  Mijn rekenvoorbeeld is inderdaad deels nattevingerwerk, aangezien ik nergens het modale inkomen van 1914 kon vinden. De 400 Euro die ik noem zijn voor een onderwijzer in 1900.

  Verder heeft mijn stukje niet tot doel om welk oordeel dan ook te vellen over de Euro. Het was meer bedoeld om mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen, en om te kijken of de uitspraak die ik eerder had gedaan wel klopte (namelijk dat levensmiddelen vroeger relatief duurder waren).

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 18 april 2007 @ 16.35 uur

 93. @92 Jan Willem

  “Een jaarsalaris lag destijds (blijkbaar) rond de 400 Euro, en dat is dus zeker 40 keer minder dan vandaag.”

  dit is onjuist,dat waren dus echt 400 gulden en geen euro’s

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 17.26 uur

 94. @93, iew

  Van mij mag het. Ik vond ergens op internet het jaarsalaris van een onderwijzer in 1900. Dat was 800 Gulden. Daar heb ik dus kort door de bocht 400 Euro van gemaakt.
  Als jij stelt dat een modaal jaarsalaris toen dichter in de buurt van de 200 Euro lag, maakt dat mijn stelling alleen maar sterker.

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 18 april 2007 @ 17.46 uur

 95. @ Jan Willem

  lees dit dan ook maar eens:
  http://www.plateel.nl/nl/pg_8.html
  dan komt u toch wellicht anders uit met uw berekeningen.

  hanteerd u soms de rekenmachine van Gerrit Zalm? die drukte namelijk ook wat verkeerde sommetjes en cijfertjes in… ;)

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 17.55 uur

 96. @ Jan Willem

  en dit ook nog even: ‘Prijzen in vijf jaar de helft gestegen’
  http://www.sdnl.nl/hp-prijzen.htm

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 17.59 uur

 97. @95, 96

  Dat is wel interessant inderdaad. Bedankt voor de links. Ik heb mijn informatie hiervandaan: http://www.shgv.nl/1915.htm
  En om, zoals die plateel-site doet, het hele verhaal enkel op te hangen aan de broodprijs is wel erg eenzijdig.
  En, al is de broodprijs 30 keer zo hoog als toen, het inkomen is 100 keer zo hoog nu.

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 18 april 2007 @ 18.16 uur

 98. @ 89 Jan-Willem

  Waar kocht je die producten dan, volgens mij is dat erg duur in 1913, de prijzen waren toen een stuk lager, toen mijn moeder is 100 jaar was geworden hebben we het nog wel eens over die tijd gehad, maar ik weet nog dat wij hele varkens kochten die werden dan geslacht en gesneden e.d. en dat ging de diepvries in, aardappels kocht je per mud (70 kg), groente er werd voor een krop sla 2 cent betaald, boter en kaas was wat duurder, maar zelf reusel maken was weer stukken goedkoper.
  Maar de mensen verdiende ook niet zoveel, gas ging op muntjes e.d.

  Reactie door Pool — woensdag 18 april 2007 @ 18.27 uur

 99. @88 Cynthia
  Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, toch?

  Pool, Jan-Willem, iew,
  Door de invoering van de € is niets duurder geworden, alleen het inkomen is pakweg gehalveerd. Tel uit je winst.

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 18 april 2007 @ 18.48 uur

 100. @99 Gandalf

  ja zo kun je het ook zeggen,komt op hetzelfde neer.
  maar de prijzen zijn overduidelijk ook flink gestegen,lees in ieder geval de link die ik onder @96 heb geplaatst maar eens.

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 18.56 uur

 101. Bedankt voor de link iew. Het bewijs dus.

  Reactie door Gandalf — donderdag 19 april 2007 @ 6.51 uur

 102. Ook goéde morgen!
  @85,….vást! Natúúrlijk! OOOH, wás het dát?

  Hoe is het in het noorden?
  Wéér voor ‘snert’ of ‘ijs’ na schooltijd?
  Want een ‘lekkertje’ traktéren, doen we na-
  tuurlijk wel thuis. Dáár is ook niets mis mee
  op gezette tijden, en die régelmaat!

  Niet alleen Sonja Bakker, maar zéker ook onze
  Barbera de Loor, liet in een door haar bege-
  leid project zien, hoe de ouderwetse manier
  van voeden én regelmaat, zonder schádelijke
  tussendoortjes weer opnieuw ‘ouderwets’ op-
  geld kan doen, kost in wezen niets extrá’s ,
  alleen wat meer zelfdiscipline……ja…de
  ‘thuiszórg’ is daar dag en nacht verantwoorde
  lijk voor én hoé! Dát zie je búiten!

  Sinds mensen een ‘loopje met de dagelijkse
  maaltijden nemen’ en te weinig buiten lopen,
  maar IN de sportschool blijven hángen ipv in
  bos of park te fietsen of trachten een buiten
  sport te doen, is het mis met het gewicht.

  Ook zondag’s zijn parken en bossen in verhou-
  ding tot het aantal inwoners in de buurt, té
  leeg! Groepjes, leerlingen, studenten, buurt-
  bewoners zouden kleinschalige eigen activi-
  teiten kunnen opzetten en steden dienen veel
  meer te voorzien in recreatieprojecten die de
  inwoners géén geld extra moeten kosten, maar
  ontspanning ná gedane arbeid.

  Sommige dorpen hebben daar wel degelijk plek
  voor ingeruimd ipv er hoogbouwflats te pro-
  jecteren of prestige-objecten die flink veel
  toegangsgeld kosten.

  Niemand die na de 2e W.O. lééd aan overge-
  wichtsziekten of het in de génen had.
  Die welvaartsziekte nu een mooi naampje geven
  en rondbazuinen dat het in de genen zou zit-
  ten is vaak de grootst mogelijke onzin, als
  je ziet dat zo mogelijk de naaste zusters of
  broers daar stuk voor stuk ánders over oorde-
  len.

  In de buurlanden wordt meer ‘gedronken’ en in
  Amerikaanse mensen zien we hier zomers het
  strálende ‘welvaren’ als touristen.
  Zij zullen zich wel ongemakkelijk voelen met
  het bezetten van 2 zitplaatsen in bussen en
  treinen, ten koste van ouderen of hulpbehoe-
  venden.

  Zo, we zullen de zaakjes vandaag even ferm
  zwartwit aanpakken, en natuurlijk sluit ik uit de mensen met échte schildklierklachten
  die bij wijze van spreken dik worden van water drinken en dáár wérkelijk weinig door
  uit de voeten kunnen, triest genoeg!

  Politieke JONGERENPARTIJEN zouden elkaar wel
  kunnen uitnodigen eens een kijkje te komen
  nemen in elkaars woonplaats.
  Logies en fiets aanbieden om er eens rond te
  komen kijken en maatregelen voor de toekomst
  uit te denken. Buurtontmoetingshuizen op last
  van en voor rekening van de samenleving be-
  horen gemeenschapsgoed te zijn, zeker in de
  winter!
  Voor elk wat wils moet het weer worden en de
  eigen beurs mag daar niet de belemmering in
  zijn. In mindere zórgkosten betaalt een der-
  gelijke investering zich mettertijd uit en
  praten we weer over een ‘gezonde leefgemeen-
  schap’! Géén geintje!
  Fijne dag gewenst!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 april 2007 @ 9.20 uur

 103. @101 Gandalf

  graag gedaan!
  maar dit is nu precies wat ik al een hele tijd probeer duidelijk te maken,namelijk…

  alle Balkenende kabinetten regeren op exact de zelfde manier,al heeft men bewijzen,feiten of niet te weerleggen argumenten het maakt allemaal niets uit.

  het loopt altijd op de zelfde manier af,namelijk…
  u moet het niet zien zoals HET IS,nee u MOET het zien zoals het kabinet het uitlegd,en zo niet dan vegen we de moties,protesten etc gewoon van tafel.
  sterker nog we voeren aangenomen moties gewoon niet uit,als wij er niks in zien.
  en verder gaan ze gewoon door met hetgeen ze mee bezig zijn,schijt aan alles en iedereen,net als BOESJ.

  er klopt naar mijn mening helemaal niets van,4 jaar ellende en het CDA gewoon weer de grootste partij?! [een kabinet dat 3x valt,met dezelfde premier ?]
  waarom hield de Koningin een demissionair kabinet op de been? was dat om tijd te hebben om de stemcomputers nog van de juiste chip te kunnen voorzien? iedereen wilde namelijk direct nieuwe verkiezingen.

  die machines waren [aangetoond] niet veilig,toen inneens wel [kort geding van de baan] en achteraf blijken ze absoluut niet veilig te zijn geweest,maar we hebben er per sé wel mee MOETEN stemmen.

  neem daar even het lobbyen van PVDA bij naar het CDA toe,lang voor de verkiezingen [Tichelaar]
  en het Bilderberg onderonsje waar ook onze Koningin en Maxime verhagen bij was.
  dit was allemaal na de val van B2 en vóór de 2e kamer verkiezingen.

  het was namelijk geen verspreking van Balkenende als je het mij vraagt, hij HEEFT een VOC mentaliteit !

  u begrijpt namelijk wel dat als de SP in de regering was gekomen dat de EU lobby een heel groot probleem had gehad.

  ook wist men al dat A. Merkel die grondwet weer op tafel ging leggen en JPB had al getekend.

  men zegt dan wel eens “complottheorie” maar dat hoeft het helemaal niet te zijn,zeker niet als alle puzzelstukjes precies passen…
  het vervelende is dat het moeilijk te bewijzen valt,we kunnen namelijk de verkiezingen niet controleren.

  dus waarom moesten wij stemmen op onveilige,en zeer makkelijk manipuleerbare, oncontroleerbare stemmachines,terwijl er meer dan genoeg tijd en mogenlijkheden waren om met het potlood te kunnen stemmen.

  een overgrote meerderheid in ons land heeft meerdere malen voor de verkiezingen gezegd “WIJ WILLEN GEEN BALKENENDE 4 !!”

  Reactie door iew — donderdag 19 april 2007 @ 10.05 uur

 104. Ja, iew, die ‘stem’-computers knagen ook nog
  steeds aan mij! Waren die trouwens ook in ge-
  bruik ten tijde van Pim? Heeft conventioneel
  denkend Nederland soms gedacht: zo’n uitslag
  nooit meer?
  Gelukkig heeft onze SP leider het léven nog!
  Uiteindelijk iew is m.i. het wáre verhaal over Pim ook nooit boven tafel gekomen…..
  en kan op vele manieren de nasleep zijn toe-
  gedekt, totdat…..!
  Een geweldsdelictpléger moet gegrónde reden
  hebben iemand ‘om te leggen’ en de mate waarin v.d.G. dat zou hebben gehad betwijfel
  ik nog steeds in grote mate.
  Zoals vandaag het al dan niet geknipte inter-
  view uit de States m.b.t. de Koreaan de in-
  druk geeft met bijv. ook een vorm van gods-
  dienstwaanzin te maken te hebben, en dáár
  waar wij bij de NOS het ‘piepje’ hóren kan
  dat door God, Allah of Bush vervangen worden,
  maar wát zei hij toen werkelijk dat de rest
  van deze aardkloot ineens niét zou mogen
  horen?
  Met de pogingen om Noord- en Zuid-Korea weer
  op de rit te krijgen, zou een dergelijke aan-
  tijging bv Bush wel heel belabberd uitkomen!
  Of wij tzt de wérkelijkheid te hóren krijgen
  is nog maar zeer de vraag en de ‘behoudende’
  politieke naar buitentreding zal zich onge-
  twijfeld bedienen van kreten als zou zij vor-
  men van massa-hysterie of demagogie willen
  vóórkomen.
  Nederland zal nog schrikken als de realiteit
  de complottheorieën verre zullen overtref-
  fen. NFI zal het nog zwaar te verduren krij-
  gen als zaken verkeerd zijn aangepakt en door
  derden worden bewezen!
  Vrijheid van meningsuiting in Nederland is er
  op slechts enkele punten en nog maar zeer be-
  trekkelijk ook.
  Het wordt weer druk op internet en dan gaan
  mijn ´leestekens´ zich onder elkaar te ver/
  stoppen, lastig! Kijk, als dáár al de hiaten
  in communicatie optreden, kun je nagaan hoe/
  ver dat kan gaan en zeker met de diverse co/
  deringen die nog de nodige fouten kan opleve/
  ren. Zo wat zou het nu, 11.37 uur, weer zijn
  dat Internet roodgloeiend doet staan.
  Fijne dag iew en spréék je uit, misschien
  opereer je vanuit een betere locatie! Groet!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 april 2007 @ 11.35 uur

 105. @85 Gandalf

  Jammer dat je zo weinig hebt onthouden van mijn voortdurende geroep om ZORG=WERK thuis.
  Nee, het is geen Libelle-sh*t! (Sorry) Ik lees dat spul niet.
  Wel heb ik als moedermens begrepen dat TIJD en AANDACHT voor kinderen de enige verzilvering is voor een goede toekomst. En daar hoort ook de maaltijd bij. Niet zoals dieren uit hun ruif eten, maar met respect aan tafel en OOR en OOG voor elkaar. Zo heb ik het van huis uit geleerd en meegenomen en zo ook is het een feest als ik bij mijn (nu uithuizige) kinderen eet.
  Er bestaan geen vandalistische kinderen… ze worden zo gemaakt door gebrek aan respect voor hun uniciteit. Een heel mens met alles d’r op en d’r aan… verdient een veilig ‘nest’ en een veilige maatschappij waar een volk in opstand zou moeten komen zodra een regering het in hun botte kop haalt om kinderen uit te besteden en het WERK van de moeders successievelijk aborteert. Deze misdaad dringt blijkbaar binnen de politiek en hun aanhang maar niet door.
  Hierdoor komt het belangrijkste werk ter wereld in de kou te staan. Kinderen zijn de moeite niet meer waard. Als alleen nog maar een enkele moeder een roepende in de woestijn is… kan je nagaan hoever dit volk al afgezakt is in de ruif van de politieke vreters!

  Reactie door Gloria — donderdag 19 april 2007 @ 18.41 uur

 106. De meest gepleegde wens na het beëindigen van
  de tafel is: “wij heffen de tafel (=zitting)
  op” na het geijkte: “Wel moge het u bekomen?”
  Vandaag mijn moederwérk uitbetaald met een
  vrije middag waarop perkplanten etc. werden
  gehaald en ‘verplicht’ gefietst voor de con-
  ditie. Als tuinvrouw maakte ik dus nog eens
  2 extra overuren ook!
  Ontspánning is lézen en daar schijn ik nog
  amper aan toe te komen, zoals velen die
  thuis ‘van álles’ doen, behalve niksen!
  Fijne, rustige avond gewenst allemaal!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 april 2007 @ 21.17 uur

 107. @96 iew
  En als je dan bedenkt dat doordat de prijzen zoveel omhoog zijn gegaan, de belastinginkomsten (meestal 19%) over al die produkten dus ook zoveel omhoog zijn gegaan, weten we ineens waar de meevallertjes van Zalm vandaan kwamen. Wat we al die tijd al dachten: uit ons geknepen!
  Tijd dat er een verlaging van het BTW tarief komt om zodoende de prijsstijgingen een beetje te compenseren.

  Reactie door Irma — vrijdag 20 april 2007 @ 11.09 uur

 108. Beste Madelief:

  Ik denk dat we, zolang er geen bevredigend antwoord is gegeven op het waarom van de diverse Nederlandse deelnames aan buitenlandse conflicten (Afghanistan, Irak) en zolang het rode potlood niet terug is, we gewoon STELSELMATIG op bijv. dit weblog moeten EISEN dat we gehoord worden.

  Ook de SP zou dit welhaast HARDNEKKIG STRUCTUREEL moeten maken in de tweede kamer.
  Ik denk hierbij aan een historisch precedent: Carthago (in het huidige Noord-Libie) vormde een geduchte bedreiging (zo althans werd het gezien) voor het Romeinse rijk, maar werd lang met rust gelaten. Reden voor de ongeduldige Romeinse senator Cato (als ik me niet vergis) om na elke senaatszitting, ook als Carhago helemaal niet ter sprake was gekomen, te roepen “OVERIGENS (!) ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden”
  Uiteindelijk is Carthago ook volkomen met de grond gelijk gemaakt door de Romeinen …

  Misschien kunnen wij uit deze mogelijke, stelselmatige parlementaire hardnekkigheid hoop putten.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 21 april 2007 @ 4.38 uur

 109. Goed idee Harry, maar sommigen hier willen
  vooral star bij het ons voorgeschotelde onderwerp blijven en niet van het geplaveide
  pad wijken, onderwerpen die trouwens velerlei
  zijn en waarbij ‘overigens’-toevoegingen niet
  zelden ‘het gesprek’ een stuk aantrekkelijker
  maken of geplaatst in een groter geheel, méér
  kanten te zien geeft, danwel er wat minder be
  grensd ‘gerelativeerd’ zou kunnen worden.

  De stemcomputers (liever niét!) hebben alleen
  nog zin als mensen zelfs niet meer tot 10/16
  miljoen kunnen téllen! Goed, die aandacht
  houden we er IN!

  Echter het gat van 8 honderd euro’s van het
  afgelopen jaar, nodig in mijn gezin, is er
  nog steeds, daar waar die van God verlaten
  zorginstellingen meenden dat ze dat ‘gewoon’
  niet hoeven uit te betalen, als de patiënt in
  kwestie niét overgevoelig is voor asperine!

  De zorgverzekeringen, die het hierover aan de
  stok hebben gehad met de Vereniging van Car-
  diologie, hebben nog steeds niet door dat een
  dergelijk medicijn onmogelijk in de nabehande
  ling achterwege kan worden gelaten.

  Verklaring destijds van cardiologen zélf was
  o.m., dat dit middel, Plavix, feitelijk langer dan een jaar geslikt dient te worden,
  maar men het niet meer voorschrijft omdat de
  zorgverzekeraars het zelfs ál na het eerste
  jaar niet meer willen vergoeden.

  Het middel kan wel onder een andere gebruiks-
  naam goedkoper geleverd worden aan ziekenhui-
  zen, maar daar heeft de particulier dus niets
  aan.

  Het is géén mop maar m.i.v. j.l. 1 april is
  er opnieuw een verschil gemaakt, nl. of je op
  afspraak ‘gedotterd wordt en van stents’
  voorzien, danwel betrokken bent bij een onver
  wachte spoedopname n.a.v. een hartinfarct,
  waarna het middel niet zal worden vergoed.
  Weblog Bloedlink, geeft er uitgebreide info
  over.

  Jong geleerd,……moet kennelijk worden hoé
  een mens ziek wordt: zie je het aankomen of
  valt zo’n gebeuren onverwacht op jouw dak,
  want dat gaat je aanzienlijk meer kósten be-
  zorgen!

  Gezond oud worden is een gift, die beschermd
  mag worden met alle eigen inzet die mogelijk
  is.
  Heb je onverhoopt zaken in je genen die een
  mens geen lang leven beschoren zal blijken te
  zijn, dan is er naast die enorme desillusie
  ook nog die berg kósten!

  Als dit Kabinet, deze Regering niet alsnog ‘n
  einde weet te maken aan deze ‘verdeeldheid’
  mag het ook om dié reden binnen de kortste
  keren verdwijnen.

  De meeste onveilige gevoelens ontstaan nog al
  tijd op het moment dat mensen in grote nood
  zich niét van hulp en bijstand voorzien weten, zelfs al dachten zij daarvoor én
  daarvan (goed) verzékerd te wéten!.
  ZORG kán geen márkt zijn of ongelijke behande
  ling inhouden!

  Ziek Nederland moet gezond wakker wordend
  Nederland nog veel meer bij de politieke les
  houden en zich bezinnen, dat first things
  first zullen moéten!

  Mensen die zich dat bewust worden zullen op-
  nieuw de switch richting SP gaan maken bij de
  e.v. verkiezingen, aarzelend maar toch voor
  een aantal verstokte kiezers van intussen
  verstarde ándere partijen.

  Wie ronduit vrijelijk kiest voor het gedachte
  goed, waarmee de SP zich bezig houdt, zal er
  geen enkele moeite mee hebben, de doelstel-
  lingen met een ‘STEM’ te honoreren.
  Velen vandaag gezónd voelende momenten van
  harte gewenst! Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 24 april 2007 @ 10.24 uur

 110. Gloria, er zijn echt waar ook kinderen die een stoornis in de hersenen hebben en dat kan heel vervelend gedrag als resultaat hebben…dit neemt niet weg dat goede zorg en een luisterend oor en een kijkend oog niet van belang zijn want dat zijn ze wel!! Ik ben het met je eens, toch vind ik het te eenzijdig om te zeggen dat geen enkel kind slecht wordt geboren ook al is de omgeving wel van belang. Psychopaten zijn zodra ze op aarde zijn al psychopaat en een omgeving die in de gaten houdt en gedrag verandert is dan erg belangrijk. Ook pedofilie bijvoorbeeld, dat is aangeboren..

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 19.41 uur