Vijf jaar Kennislink

Kennislink is een mooi initiatief met toegankelijke wetenschappelijke stukken. Ze bestaan inmiddels vijf jaar. Begonnen als een databank voor scholieren, en nu uitgegroeid tot nieuws- en achtergrondsite over zo ongeveer alles wat je kan bedenken. Een felicitatie waard!

We zijn ver gekomen sinds het zolderkamertje aan het spoor. Kennislink is een site met tientallen partners die ieder op hun eigen manier bijdragen aan voor iedereen toegankelijke wetenschappelijke informatie. Een podium waar aangesloten disciplines vertellen over hun onderzoek en een succesvolle nieuwsvoorziening die regionale kranten en dagblad Sp!ts voorziet van het laatste nieuws in de wetenschap.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 april 2007 :: 17.52 uur

16 Comments

16 reacties

 1. da’s beter. Gefelictiteerd, kennislink. Ik zal een kennis gaan nemen van deze link ;-)

  Reactie door Hanz — maandag 16 april 2007 @ 18.09 uur

 2. Gelijk even gekeken, en dit heb ik er even uit gevist:

  “‘Ondanks een brede waaier aan bezwaren die zouden kunnen worden aangevoerd laten zij hun kinderen ‘toch’ dopen, en ‘toch’ de communie doen.’ De ouders van nu geven aan hun kinderen ‘toch’ het besef van iets ‘meer’ mee te willen geven’.”

  Nou, klinkt goed. Weliswaar uit context, maar het geeft wel aan dat ouders toch meer willen voor hun kinderen. Soms is ‘meer’ beter dan alleen maar meer. Laat de bezwaren maar aan het licht komen.

  Met een mooie foto.

  Reactie door Bas Schoutsen — maandag 16 april 2007 @ 18.35 uur

 3. Prima website met vele onderwerpen, nieuwtjes en wetenswaardigheden.

  Gefeliciteerd, en op naar de volgende 5 jaar.

  Reactie door Pool — maandag 16 april 2007 @ 19.25 uur

 4. @2
  Ja,ook even gekeken en las dat rokers ongevoelige mensen zijn gruwel foto’s doen hun niks meer.
  Zouden het dan toch beesten zijn.

  Reactie door De Hakker — maandag 16 april 2007 @ 20.10 uur

 5. Uitstekende site met regelmatig nieuws over wetenschappelijke ontwikkelingen.
  Staat al jaren bij mijn favorieten.

  Reactie door Henk — dinsdag 17 april 2007 @ 7.25 uur

 6. Spits!!!! dat vind ik een bedenkenlijk krantje.echt gemaakt voor de onderbuik.

  Reactie door rafstal — dinsdag 17 april 2007 @ 11.49 uur

 7. Inderdaad, een hele leuke site is Kennislink.nl. Gefeliciteerd met jullie lustrum!

  Reactie door Mark — dinsdag 17 april 2007 @ 14.14 uur

 8. @4 en alleman,

  ik weet het niet, maar ik zou ook wel willen dat er (nog) niet-wetenschappelijke, maar ervaring gebaseerde artikelen kunnen verschijnen, zodat het verband toch nog iets toonbaar kan worden gemaakt. Soms vind ik de wetenschappelijke instelling ook erg overtrokken, en zijn initiatieven en verhalen van mensen ook best welkom, mits ‘significant’ en integer. Beesten kunnen zich toch ook maar moeilijk uitten. Misschien zijn beesten ook maar kleine kinderen. Met teugels.

  Maar toch ook even dit: ik rook zelf niet, gelukkig, maar om van het roken af te komen helpt mijns inziens maar één ding: je (uw) eigen wil. Misschien is deze truck van toepassing; probeer eens met zelf-hypnose een sigaret te vergelijken met iets wat je echt niet lust, spruitjes bijvoorbeeld, als dat echt zo is tenminste, anders iets anders. Bij het opsteken van een sigaret. Zeg het voort?

  Gruwel foto’s zijn meer iets voor uitdagers, onbewust moet je daar toch slim voor zijn. En dat blijkt dus ook niet (echt) te helpen. Om heel eerlijk te zijn; een eerste sigaret is niet om te pruimen, (een tweede sigaret is niet aan mij toevertrouwd, die slaan we over,) en bij een derde sigaret ben ik geen ervaringsdeskundige, maar een meeroker. Laat de wetenschap de deskundige maar horen. Daar kan ik niet over oordelen. Het moet toch ook leesbaar zijn? Bij deze.

  Stichting Piekobello.com – Hoe en waarom

  (Even een naarstig wetenschappelijke poging om te kijken om html-syntax werkt op dit forum, voor relevante doeleinden uiteraard.)

  Zeg het voort.

  Reactie door Bas Schoutsen — dinsdag 17 april 2007 @ 14.43 uur

 9. Gefeliciteerd Kennislink! Een prachtig online naslagwerk!

  Reactie door J3roen — dinsdag 17 april 2007 @ 15.15 uur

 10. overigens vond ik op kennislink nix over tiller/hameroff etc.; kan aan mij liggen.

  Reactie door D’amour l’ardente flamme — dinsdag 17 april 2007 @ 21.47 uur

 11. Beste D’amour l’ardente flamme,

  Kan aan mij liggen maar ik begreep werkelijk niets van je bericht onder 10. Herformuleer je onderwerp en vraag in goed Nederlands. Misschien dat ik je dan kan helpen via mijn contacten bij de TUD.

  Groeten,

  Mark

  Reactie door Mark — dinsdag 17 april 2007 @ 22.12 uur

 12. mark, ik zie dat mijn bericht gecoupeerd is.
  e.e.a. gaat te ver voor op dit weblog,als u mij wilt mailen kan dat. i.i.g. bedankt voor uw aanbod. imdqdhotmail.

  Reactie door D’amour l’ardente flamme — woensdag 18 april 2007 @ 12.00 uur

 13. Grapprig is het verhaaltje van Kees de Jager dat ons mogelijk vanaf het jaar 2011 een kleine ijstijd te wachten staat. Kunnen alle plannen de prullenbak in. Jammer dat hij het niet verder uitlegt. Ik vermoed dat het te maken heeft met een periodiciteit in het aantal zonnenvlekken met een periode van enkele eeuwen (ik dacht vier eeuwen). Ik ben benieuwd of het uitkomt, want de statsitieken van een paar eeuwen geleden zijn nogal onbetrouwbaar en de periodiciteit wordt dor nogal wat menesen aangevochten (het zou een random verschijnsel zijn). Maar dat er eens weer een kleine ijstijd komt daar zijn de meeste deskundigen het wel over eens.

  Ik zou maar vast een plaatsje bij Bartlehiem reserveren en de chocolademelk warm maken!

  Reactie door Drob — woensdag 18 april 2007 @ 12.43 uur

 14. @8,

  Nou, dat is al aardig leesbaar zo. Met dank aan de IT. ICT. Met de C voor communicatie. En de computermodellen die zo een belangrijke positie innemen in onze maatschappij. En cryptie. Zouden die ook gebruikt worden bij de belastingdienst? Gmbl.

  Kennislink is aardig toegankelijk, en hopelijk worden de wetenschappers zelf ook een beetje flexibel, meer toegankelijk. Mag ook best rebels en buiten de muren om. Schoenmaker blijft bij je leest en trek het je aan; bekijk het maar positief. Toegankelijk, je op aangename wijze boeien, doch opbouwend, doelbewust en trefzeker. Humor. Lijkt me leuk. En dat te bedenken dat iemand mij ooit adviseerde om populair wetenschappelijk schrijver te worden. (Dat zei mijn muziekleraar van de Werenfridus. *snif*) Talent te over. De één ziet dit en de ander ziet dat; We hebben altijd wel een beetje gelijk.. maar wetenschappelijk schrijver, ik moet het nog zien te worden. In adverbium.

  (Nu maar hopen dat *snif* geen syntax is voor iets groens of zo, not a pretty sigh.. Oeps.) Groetjes aan Werenfridus, het was een geweldig jaar. Door mijn geheugen selectief uitgekozen tot significant. ( :)

  :|

  Weri bedankt. Succes Kennislink. Nog vijf jaar erbij voor jullie, met veel of weinig IT, naar keuze. Dan zorg ik dat ik zelf ook nog een beetje toegankelijk ben, voor die informatie, ook best belangrijk. Al het beste, op Kennislink. Het is terecht.

  Reactie door Bas Schoutsen — woensdag 18 april 2007 @ 16.51 uur

 15. Ik vind het een mooi initiatief, ook het hoofdstukje over imigratie en intergratie.
  MAAR TEVENS VRAAG IK WE WEL AF, EN IK DENK NIET ONTERECHT,
  IS NEDERLAND NIET WAT TE TOLERANT???

  Die (extreme) moslimgroeperingen krijg je hier niet meer weg en vrees dat ze hier al veel verder bezig zijn als menigéén denkt om hier hun “geloof” en “verderf en onverdraagzaamheid” uit te zaaien.
  Zeker tov. van vrouwen.
  Dat is maar een ondergeschikte groep, vrouwen worden door hen gewoon als vuil beschouwd.

  Ik ben niet tegen het moslimgeloof.
  BEFRIJP ME HEEL GOED!
  Het moslimgeloof is mits goed beleden een heel vredig en verdraagzaam geloof, maar Nederland is veel en veel teveel tolerant geweest is het toelaten van de uitwassen hiervan.

  En voor de aanvallers die hun kans nu schoon zien, NEE, ik ben geen aanhanger van Geert Wilders, maar in hart en nieren een SP’er, maar sommige dingen kunnen niet getoloreerd worden.

  Ik wens over 20 jaar nog steeds mijn mening te kunnen uiten en niet onder de curatele bekrompenheid van het moslimgeloof te moeten staan.
  Tolerantie tov. immigranten prima, maar wel aanpassen aan onze cultuur en NIET AAN HUN cultuur en geloof en ik zie dat hélaas steeds meer gebeuren.

  Ik zal het héél kort en grof zeggen.
  Als men zich niet aan kan passen
  (voorbeeldje: imam van Tilburg, verkondigt mooie praatjes naar buiten toe, maar daar klopt geen éne donder van; hij is de islamitische gemeenschap in de moskee alleen maar aan het aanzetten toe en opruien van onverdraagzaamheid to. de westerse wereld) en dan zeg ik:

  OPDONDEREN EN UITZETTEN.

  Liever nog gisteren dan vandaag, maar ik vrees het ergste en dat is dat Nederland al té ver is gegaan wat tolerantie betreft.

  Reactie door bijdehandje — donderdag 19 april 2007 @ 17.59 uur

 16. @15,

  De jihad is een heilige strijd om ‘anders denkenden’ uit de middeleeuwen te krijgen en in de tijd van verlichting te brengen. Het is eigenlijk maar een klein stapje voorwaarts, en is niet te behalen met geweld en/of wapens; dat is een (neerwaardse) spiraal, zaait eerder angst en verwarring, dan de helpende hand, en maakt dingen stuk daar waar dingen nodig waren om verder te komen.

  We moeten ons niet met ons laten sollen en niet willen toestaan dat dat soort praktijken de ronde doen, ook niet onbewust. Als men wil dat anderen ten onder moeten gaan, zullen ook zij ten onder gaan die deze dingen zelf veroorzaakt hebben, om het weer goed te maken, naar kracht en kruis. Al naar gelang ze iets op hun geweten hebben, is dat het wat ze mee zullen dragen, en wat ze weer goed hebben moeten te maken.

  Het creeren of laten ontstaan van een hel, zij het hier, of ergens anders, is dat waar jezelf in terecht zult komen. En ik kan en mag daar niet aan meewerken, of toestaan, voor zover ik kan. Het feit dat je daar kennis van zult nemen, de link zult kunnen leggen, dat is aan jouw. Dat zal jouw wereld zijn, niet meer en niet minder; laat het dan ook geen strijd zijn. (Algemeen gesproken; Niet de jouwe hoor bijdehandje, daar heb ik geen idee van..)

  Veel liefde, licht en kracht aan iedereen die dit nodig hebben of zullen hebben. Zij het van God, Allah, of anderszins; dat is niet aan een geloof onderhevig.

  Reactie door Bas Schoutsen — donderdag 19 april 2007 @ 20.23 uur