Teveel of te weinig

De verschrikkelijke schietpartij op Virginia Tech houdt Amerika (en daarmee de wereld) in zijn greep. Onmiddelijk is de discussie over het vrije wapenbezit opgelaaid. Tegenstanders wijzen er op dat het makkelijk verkrijgen van wapens dit soort excessen in de hand werkt. Voorstanders vinden dat ‘niet te veel, maar te weinig wapenbezit de oorzaak is van het bloedbad’. De studenten konden zich immers niet verdedigen.

In dit licht is Bowling for Columbine van Michael Moore zeker een aanrader.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 18 april 2007 :: 12.29 uur

168 Comments

168 reacties

 1. Gisteravond toevallig op de Belg te volgen..

  Reactie door Redstar — woensdag 18 april 2007 @ 12.36 uur

 2. Pistolen stoppen geen kogels, ze schieten ze af. Wie wapens draagt zal er door getroffen worden. Ik hoop dat het ooit zover zal komen dat ze alleen nog maar in musea te bezichtigen zijn. *droomt nog even verder*

  Reactie door patrick — woensdag 18 april 2007 @ 13.01 uur

 3. “Voorstanders vinden dat ‘niet te veel, maar te weinig wapenbezit de oorzaak is van het bloedbad’. De studenten konden zich immers niet verdedigen.”

  wat een debielen! als men niet zomaar aan een pistool kan komen,en die jongen had er geen gehad hoef je je ook niet te verdedigen.
  echt weer amerika.

  volgens mij kunnen ze daar gewoon niet normaal nadenken…

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 13.12 uur

 4. Wapens, waarvoor?
  Wanneer je gelijk opdeeld met de ander, en -
  wanneer je met RESPECT met anderen omgaat, hoef je nergens bang voor te zijn!
  Het is weer die zelfde “kapitalistische” arogantie, die dit soort drama’s veroorzaakt.
  Het zit niet in de wapens,
  het zit in de mens!
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 18 april 2007 @ 13.15 uur

 5. Vroeger keek ik wel naar Westerns. Om daar te overleven heb je een wapen nodig. En behalve dat moet je koelbloedig zijn en er razendsnel mee om kunnen gaan. Ik blijf maar liever thuis.

  Reactie door reint — woensdag 18 april 2007 @ 13.16 uur

 6. Dat er wapens gedragen worden door criminelen en politie, is al gevaarlijk genoeg.
  Als elk verward persoon er zomaar een in de supermarkt kan kopen of een bij de bank cadeau krijgt, is dat vragen om moeilijkheden.

  Michael Moore heeft dat prachtig neergezet in zijn film.

  Reactie door Helma D. — woensdag 18 april 2007 @ 13.21 uur

 7. Mooi , dat de hekken van het Oostblok ; volledig opengezwaaid zijn : daar liggen nog kazernes vol met wapens , die gejat en verspreid worden over de EU ; dat blijkt maar uit de politie aanhoudingen in Den Haag

  Reactie door Fred — woensdag 18 april 2007 @ 13.28 uur

 8. het wordt eens hoog tijd, dat wapens verboden wordt in Amerika, want daar hoor je de meest wildwest verhalen, maar ook dat er ook echt geschoten wordt, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. nu weer 32 studenten/leraren doodgeschoten op een universiteit. wanneer wordt er een verbod ingevoerd op alle wapens?

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 18 april 2007 @ 13.30 uur

 9. Ook in de EU zijn wapens vrij !Bedenk maar dat dit ook kan optreden in de scholen in Nederland ( onlangs een aantal ROC’s : ach het was maar eenmaal ……….)

  Reactie door Fred — woensdag 18 april 2007 @ 13.43 uur

 10. Het is met wapens net zoals met drugs. Men verlegt de verantwoordelijkheid. Wapen en drug zijn slechts instrumenten. Mensen dragen verantwoordelijkheid. Als mens is men in staat bewustte keuzen te maken, daar draagt men dan ook verantwoordelijkheid over.

  Door wapens of drugs te verbannen, creert men een valse schijn van veiligheid. Kiest men een gemakkelijk excuus. Ontwijkt men de kern van de problemen. Deze jongeman in Viginia zou zonder wapens niet minder gevaarlijk geweest zijn. Doden kan op zeer veel manieren. En wapens kan men ook zelf maken. Ook simpele wapens kunnen doden.

  Ik denk dat er op VT een zelfmoord plaats vond. Depressie is onverwerktte woede en zelfmoord is een daad van agressie.
  Soms haat iemand zo intens dat door zichzelf te doden deze in feite de hele wereld vermoordt. Met een zelfmoord houdt voor deze persoon de wereld op te bestaan. In de kern is dit een masochist. Je ziet dit bij anorexia naar voren komen.

  Maar soms wordt deze haat een reden om te leven. De zin van het leven. Door zoals in VT daadwerkelijk de straat op te gaan en random mensen te doden maakt iemand het zichzelf onmogelijk te bestaan. Zelfmoord by peroxy. In feite de kern van een sado-masochist. Of een seriemoordenaar.
  Meestal worden deze mensen uiteindelijk gedood, maar zoals in VT slaat men vaak uiteindelijk ook de hand aan zichzelf.

  Dit was echter geen waanzin, maar ongeremde grenseloze woede.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 13.43 uur

 11. Als je in de staat Virginia, het buiten roken op een terras voor een restaurant op een fikse bekeuring komt te staan maar je wel vanaf je 12e jaar, zonder toestemming van je ouders een handvuurwapen kan kopen ( nee, geen automatische want die zijn te gevaarlijk, ) vraag ik me af, wie is er nu gestoord. De US is doorspekt van geweld, binnen en buiten hun grenzen. De sterke arm van de riffle association rijkt erg ver. ( Leeft Charlston Heston nog?)

  Reactie door Gandalf — woensdag 18 april 2007 @ 13.49 uur

 12. Ook in Finland en Zwitserland is er een zeer hoog wapenbezit. Zijn dit soort excessen echter zeer zeldzaam.
  Het heeft minder met wapens te maken, denk ik. Meer met de cultuur waar men in leeft.
  In Amerika is het ieder voor zichzelf. Wordt egoisme tot ambitie verheven.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 13.55 uur

 13. Persoonlijk vrees ik dat een wapenverbod aan dit probleem helemaal niets bijdraagt.

  Deze knul, zoals ook uit de latere verklaringen van medestudenten en leraren blijkt, was volkomen gestoord.

  Of wapens nu wel of niet vrij te verkrijgen zijn, deze idioot was er toch wel op één of andere manier aangekomen.
  En zoals Fred ook al aangeeft, die gestoorden lopen ook onder ons rond.
  Dit is niet een typisch een Amerikaans probleem, deze idioterie komt overal voor.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 18 april 2007 @ 13.56 uur

 14. Ik heb liever dat ze thuis in Amerika het wilde westen bedrijven,dan buiten hun grenzen zoals dat nu gebeurd.geef ze allemaal maar een gun in de usa,dan hebben ze in ieder geval geen tijd om dood en verderf in de rest van de wereld te zaaien.

  Reactie door rafstal — woensdag 18 april 2007 @ 14.14 uur

 15. Maayke, dat gaat niet gebeuren want veel Amerikaanse gezinnen zijn afhankelijk van de wapenindustrie omdat zij erin aan het werk zijn. Amerika is failliet en nog meer werklozen zou een heel groot probleem zijn.

  Reactie door cynthia — woensdag 18 april 2007 @ 14.35 uur

 16. Rob de Kuster, wat je hebt gebruik je en wat je niet hebt kun je niet gebruiken.
  Doe hier een individueel gerichte samenleving bij en je hebt de perfecte cocktail. Als het hier in Nederland voor iedereen normaal wordt zal ook hier veel meer gebruik van worden gemaakt en dat maakt een samenleving nog angstiger en vol haat.

  Reactie door cynthia — woensdag 18 april 2007 @ 14.40 uur

 17. “De jongste schietpartij rechtvaardigt de eis dat er een onmiddellijk einde wordt gemaakt aan de wet op wapenvrije zones die de scholen van het land overlevert aan de genade van gekken.” De grootste organisatie voor wapenbezitters in de VS”

  Hmmm… beetje rare gedachte, dus omdat er een wapenvrije zone is, kon iemand met een wapen om zich heen schieten….. :S ikke niet snap… maar de ware schuldigen zijn al bekend, het zijn de games weer eens… (http://www.webwereld.nl/articles/46022/ook-dr–phil-geeft-games-de-schuld-van-bloedbad-vs.html
  http://www.webwereld.nl/articles/45995/-schietpartij-vs-schuld-van-videogames-.html)

  Hier word dan wel aan het simpele feit voorbij gegaan, dat er ook miljoenen andere gamers zijn, die geen wapen trekken…. zoiets kan mij aggressief maken… Ik ben 26, speel al geweldadige games vanaf mijn 8ste (Commodore 64) maar het is nou nog nooit een moment in me opgekomen, om een geweer ergens te kopen en rond te gaan schieten, of om met mijn auto, voetgangers omver te rijden…

  Het ligt gewoon aan het feit dat er makkelijk aan wapens te komen is in dat land. Ach ja, zolang je maar het ‘beste land ter wereld’ bent, moet dat niet uitmaken, toch? :D

  Reactie door Jack Reinieren — woensdag 18 april 2007 @ 14.53 uur

 18. d’r Is nog zo’n land waar heel veel Amerikanen zitten: Irak. Daar sterven elke dag wel 32 mensen door vuurwapengeweld. Toch vreemd dat we daar dan geen 48 uur non-stop TV plus herdenking door o.a. George & Laura, plus ‘reacties en steunbetuigingen van de internationale gemeenschap’ voor hebben. Verder weten wij binnen 48 uur al wat er zo ongeveer gebeurd is, welke muziek de dader luisterde, en welke toneelstukken hij schreef. Op een onderzoek naar wat er in Irak gebeurt, en waarom Nederland daaraan meedeed, moeten we daarentegen al jaren wachten.
  Paradoxen, paradoxen….

  Reactie door Martijn — woensdag 18 april 2007 @ 15.01 uur

 19. In Amerika huilt iedereen als een man door het lint gaat en 32 mensen doodschiet,
  maar klappen ze hun handen stuk als een soldaat met een welgemikt schot een flat aan barrels schiet waarbij tientallen doden vallen.
  Dat komt ervan als je zo verliefd bent op geweld…

  Reactie door @bacus — woensdag 18 april 2007 @ 15.05 uur

 20. Volgens de zeer machtige National Rifle Association: “De jongste schietpartij rechtvaardigt de eis dat er een onmiddellijk einde wordt gemaakt aan de wet op wapenvrije zones die de scholen van het land overlevert aan de genade van gekken.”

  Er is maar een conlusie: men moet alle kinderen meteen voorzien van vuurwapens. Schietinstructies vanaf de kleuterschool. Weg met die flaue klapperpistooltjes. En voor het hoger onderwijs zijn natuurlijk alleen machinegeweren goed genoeg, want anders sta je machteloos als er meerdere schietgragen opdagen.

  Terug naar de Middeleeuwen. En voor de concurrentiepositie van onze eigen wapenindustrie moeten we waarschijnlijk van het neoliberlae kabinet het Amerikaanse voorbeeld van een ideale samenleving maar zo gauw mogelijk volgen. Als het grootgraaien ooit eens niet meer zo makkelijk gaat, kun je het dan nog altijd gewapend doen.

  Reactie door Drob — woensdag 18 april 2007 @ 15.32 uur

 21. Ik weet het. Het is een verleidelijke gedachtte. Geef die wapens de schuld. Noem zo iemand volledig gestoord.

  Het is een verdedigingsmechanisme. Geeft een gevoel van veiligheid. Ook al is dat onterecht. Men dissassocieert.
  Noem het volledig gestoort want “normale mensen” doen zoiets niet.

  Als we niet de moeite nemen om ons in te leven zullen we het nooit begrijpen waarom en hoe zelfmoordbomaanslagen te werk gaan. Juist dan creer je een gevaarlijke situatie door zaken te ontkennen. Geen zij versus wij.

  Woede en haat is een normale menselijke emotie en zit in iedereen. Iedereen kan tot zoiets gedreven worden. Geen uitzondering.
  Depressie is onverwerktte woede en zelfmoord is een daad van agressie.

  In plaats van iets te roepen, probeer u eerst eens in te leven. Empathie. Daar leert een mens van.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 15.49 uur

 22. Ach, het vrije westen lijkt steeds meer op het wilde westen….

  Alles dat voor het grijpen ligt, pakt men makkelijk. Reagan en Gorbatsjov waren nog eens verstandig in hun tijd door in te zien dat een wapenwedloop niet echt opschiet. Nu de interne wapenwedloop nog begraven…

  Maar ja, ze worden geregeerd door cowboy Bush dus daar is niet veel goeds van te verwachten…

  Reactie door Karel — woensdag 18 april 2007 @ 16.22 uur

 23. @11
  Dat met het roken zie ik wel zitten.
  Die wapens is afschuwelijk of het moet zijn om de roker van het terras te schieten.

  Reactie door De Hakker — woensdag 18 april 2007 @ 16.36 uur

 24. @11, Gandalf

  Sterker nog, in veel amerikaanse staten is het verboden om vuurwerk te bezitten. Dat is immers gevaarlijk. Vuurwapens daarentegen is geen enkel probleem.

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 18 april 2007 @ 16.39 uur

 25. Natuurlijk zou dat wapenbezit verboden moeten worden – gestoorde mensen heb je overal, maar ze zijn gevaarlijker met een wapen in hun hand.
  Misschien zou iemand Bush eens kunnen afschieten?

  Reactie door Marjolein — woensdag 18 april 2007 @ 16.42 uur

 26. @21 Rob de Kuster

  inderdaad,dat ben ik met u eens.
  kijk maar naar bv wat er tegenwoordig zich allemaal afspeeld op bv sociale zaken,waardoor men nu meent de medewerkers daar beter te moeten gaan beveiligen,omdat men de regels en bureaucratie zo verschrikkelijk heeft aangescherpt,dat er mensen zijn die het echt niet meer zien zitten na 50x tegen een betonnen muur te zijn aangelopen,en het enige wat ze te horen krijgen van de medewerkers is het zinnetje: ik kan er niets aan doen,dit zijn de regels waar ik mee moet werken… [ik doe alleen maar mn werk]

  maar wat nu als er straks iemand tussen zit die bv een Minister vermoord,omdat het diegene allemaal niet meer uitmaakt,ipv een medewerker van de sociale dienst neer te steken?! [weet u nog?]

  als de uitvoerenden van de regels,waar ze vaak zelf van zeggen dat het zo niet langer gaat,nu eens naar boven toe ageren ipv tegen de mensen te blijven zeggen “ik kan er niets aan doen,ik doe alleen maar mn werk”
  staak ook eens voor een ander zou ik zeggen,ipv alleen maar voor de eigen portemonaie/salaris.

  Reactie door iew — woensdag 18 april 2007 @ 16.45 uur

 27. @21 Rob de Kuster

  Gevaarlijke analyse..
  Waneer empathie meer wijdverbreid zou zijn zouden dergelijke excessen mogelijk niet voorkomen? Is het probleem niet, deze exces niet te herleiden tot gebrek aan identificatie? De identificatie van het zelf in relatie met en tot de ‘ander?’ Is het onderliggende probleem wellicht niet een kwestie van gebrek aan inlevingsvermogen maar gebrek aan inleveringsvermogen? Wie is hier de gek? Deze vraag blijf onbeantwoord.
  Natuurlijk, het is afschuwelijk wat er is gebeurd, maar valt deze daad deze persoon als individu aan te rekenen of de Amerikaanse maatschappij als geheel? Is deze daad die niet eens op zichzelf staat niet symptomatisch voor een uitermate individualistische maatschappij? Is deze vreselijke daad niet illustratief voor een falende mentaliteit?

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 18 april 2007 @ 17.17 uur

 28. Goeden middag Vrienden SP.

  Waar er wapens zijn zullen ze ook gebruikt worden, en niet alleen in een oorlog, waar ze in Amerika zo gek op zijn.
  Maar ook in Europa zullen er altijd moorden worden gepleegd, moeten wij dan ook met wapens op zak lopen?
  In Groot Brittanië zijn de agenten niet bewapend, worden daar minder moorden gepleegd dan in andere landen?
  Waar in de wereld is de wapenindustrie zo machtig dan in Amerika?
  Die zullen nooit toelaten dat er een verbod komt, nee eerder zullen ze nieuwe oorlogen propaganderen, en andere landen beschuldigen van terrorisme, om dan nog meer wapens te kunnen produceren.
  Zo is de cirkel rond.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 18 april 2007 @ 17.32 uur

 29. AD MELKERT

  Het schandaal bij de wereldbank inzake de promotie van de vriendin van bankdirecteur Paul Wolfiwitz, heeft een interessante wending gekregen. Het was namelijk niemand minder dan Ad Melkert die Wolfiwitz geadviseert zou hebben om diens vriendin door een soort van ‘outsourcing’ in een hogere salarisschaal te krijgen.

  Ik ben benieuwd of hij zijn (ilegale) mexicaanse poetsvrouwen ook op de loonlijst van de wereldbank heeft laten zettten.

  Groet, Erik Sc

  Reactie door erik — woensdag 18 april 2007 @ 17.34 uur

 30. In Europa gebeurt het ook regelmatig. Dundee, Veghel, Erfurt, Schwyz. Zonder vrij wapenbezit. Er is meer aan de hand.

  Reactie door Gerrit Holl — woensdag 18 april 2007 @ 17.49 uur

 31. Na het columbine drama van 20 april 1999 kwam er ook een discussie op gang over het wapenbezit en hoe makkelijk men aan een wapen kan komen, veel is er niet veranderd volgens mij,en er zal nu wrs ook wel niet veel veranderen.

  Reactie door richard — woensdag 18 april 2007 @ 18.18 uur

 32. Het wordt duidelijk dat hier gaat om een persoon in psychische nood. Dit is door de omgeving wel herkend, maar niet voldoende aangepakt. De dader/zelfmoordenaar kreeg twee dagen arrest voor het lastig vallen van studenten en twee dagen behandeling en dat was het. Ook in Nederland lopen veel psychiatrische patiënten verloren in de massa.
  Zoals hier al eerder is gesteld kun je als je wil overal een wapen vinden, dus dat is niet per definitie de oorzaak. De oorzaak is dat mensen aan hun lot worden over gelaten die specifieke hulp en aandacht nodig hebben. Te gemakkelijk kijken we de andere kant op, tot er zoiets gebeurd. Ook in Nederland zijn er regelmatig excessen, weliswaar op kleinere schaal, maar de oorzaak is bijna altijd dat mensen in nood doorslaan. Er is geen sociaal vangnet meer en onvoldoende betrokkenheid op elkaar.

  Reactie door Elsemie — woensdag 18 april 2007 @ 18.45 uur

 33. Iew/Wattenstaafie

  Kan men de persoon of individu los zien van zijn omgeving? Dit voorval was niet uniek.
  Het gaat mij niet ook om de schuldvraag.
  Laat ik vooraf stellen dat naar mijn mening geweld ten alle tijden een brevet is van onvermogen. Onmacht.

  Het is zaak om dit te begrijpen. Wanneer we van zo iemand een gestoord monster maken waarvan we ons distancieren is dat welliswaar een logische reactie, maar het weerhoud mensen ervan dit probleem werkelijk te doorgronden. Empathie geeft u een venster in de menselijke ziel waardoor u deze kan doorgronden.

  Neem nu anorexia. Hoeveel mensen denken nu niet dat dit een eetstoornis is? Men begrijpt het gewoon niet, zoveel is evident.

  Desalnietemin, zelfmoordaanslagen zijn we met name in het midden-oosten haast als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Niet begrijpen is gevaarlijk. Het maakt u en mij kwetsbaar.

  Depressie is onverwerktte woede en zelfmoorden zijn een daad van agressie. We hebben er allemaal belang bij om dit goed te begrijpen. Dit gedrag is niet uniek en schuilt in een ieder. Wanneer we dit begrijpen, kunnen we het ook herkennen. En wellicht voorkomen.

  Met het verbieden of aanscherpen van de wapenwetgeving los je niets op, bestrijdt je slechts symptomen. Geweld kent vele vormen.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 19.10 uur

 34. @27.Wattenstaafie
  Het wordt denk ik pas echt gevaarlijk als men dit gedrag politiek of militair gaat inzetten. Ook dat is namelijk niet uniek.

  Het inzetten van zelfmoordenaars die bomaanslagen plegen zijn we in het midden-oosten haast vanzelfsprekend gaan vinden.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 19.49 uur

 35. Waarschijnlijk gaat men nu dit voorval aangrijpen om de rechten van psychiatrische patienten in te perken oftewel de mogelijkheden om mensen tegen hun wil op te nemen uit te breiden. Ik hoorde al zoiets in de Nederlandse en Engelse wandelgangen de afgelopen weken.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 20.14 uur

 36. @21 33 Rob de Kuster,

  Anorexia is ook een eetstoornis getriggerd door een vertekend zelfbeeld aangepraat of niet, het kan beide.

  Emphatie, ik kan met de beste wil van de wereld niet mee/inleven. In al mijn depressies heb ik nog nooit de neiging hoeven onderdrukken om een school binnen te lopen en zoveel mogelijk mensen neer te schieten (gelukkig) en geloof maar dat ik woedend was.

  Vrij wapenbezit doet er iig geen goed aan. Kijk als de drempel een wapen te kopen zo klein is als in Amerika is de drempel om het te gebruiken ook kleiner.

  Reactie door Lisette — woensdag 18 april 2007 @ 20.23 uur

 37. +me ergens

  Reactie door Lisette — woensdag 18 april 2007 @ 20.24 uur

 38. En ook dat is helaas geen oplossing.

  Hoe wil een maatschappij samenleven? En wat nu als een maatschappij daarin faalt?

  Of zijn we al zover doorgeschoten dat we de mens als een autonoom individu zien ipv een sociaal wezen? Natuurlijk heeft de mens een eigen verantwoordelijkheid, maar dat spreekt de rest van de maatschappij niet vrij. Geeft geen card blance.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 20.47 uur

 39. @36.Lisette
  Tja, als u zich niet kunt inleven is het moeilijk leren, Lissete.

  Ik probeer dat wat er in Virginia gebeurt is niet goed te praten. Zaken proberen te begrijpen wil nog niet zeggen dat ik het goed praat. Maar zaken zijn niet zwart-wit. In de menselijke interactie spelen vele factoren mee. Empathie geeft daar inzage in.
  Maar zoals met zoveel, kan men zich daar ook voor afsluiten. Empathie is niet gelijk aan sympathie, Lisette. Ik vraag dan ook niet om sympathie voor wat deze jongeman in Virginia heeft aangericht.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 18 april 2007 @ 21.06 uur

 40. werdt er in bowling for columbine ook niet wat getallen genoemd/vergeleken,,
  in de trant van +- 13000 doden in de us,door wapen geweld.per jaar
  ten opzichte van europa,nog geen fractie van dat,
  de juiste getallen weet ik niet meer maar het maakte haarfijn duidelijk dat vrije wapens/bezit voor gestoorden zijn zoals de heston figuren.
  en was een van die puber moordenaars ook niet op de schietbaan gefilmt,op +- 5 jarige leeftijd,schietend met een figuur die gelijk uit de ouderlijke macht gezet moest worden.

  en iedereen een wapen ,dan kon iedereen zich verdedigen?de oplossing van de heston figuren.
  in iedergeval dan hoeven de zogenaamde terroristen? het vuile? werk niet meer te doen,
  terroristen?probleem opgelost!
  ze doen het zelf wel,,
  tjee ik ben in eenkeer voorstander van de
  s?emi en volauto wapens vrij te verkrijgen in de usa. wie niet luisteren wil moet maar voelen.

  Reactie door ad — woensdag 18 april 2007 @ 21.30 uur

 41. Als der regering grotendeels uit hufters bestaat, en als dat bij handel ook zo is, dan kun je er van op aan, dat het volk ook grotendeels uit hufters bestaat.

  Dat gaat van zelfsprekend ook op voor domheid, onwetendheid en andere tekortkomingen en kwalijke eigenschappen.

  Wij kunnen het ook omdraaien en zeggen: Als het volk – - – enzovoorts.

  Het is een wisselwerking.

  Domme, gekke, belachelijke akelige en rare mensen, die houden er domme rare akelige en gekke culturen op na. Dat hoort bij hun.

  In principe is het ooit gestolen en feitelijk bezette Amerika failliet.
  De GROTE KLAP zal er wellicht niet lang meer op zich laten wachten.

  En zoals men ooit oorspronkelijke bewoners en eigenaars van het land vermoordde, zullen zij dan ook elkaar uitroeien.

  Het Amerikaanse Volk, is dank zij zijn wapencultuur en er op berustende lokale en mondiale economie, zijn eigen ZELFMOORDTERRORIST!.

  Dag Amerika!

  Baai baai, Goed Flaai(t)!

  Haras.

  Reactie door Haras — woensdag 18 april 2007 @ 21.49 uur

 42. @39 Rob de Kuster,

  Integendeel ik kan me heel goed inleven. Ik kan me alleen niet voorstellen dat je tot dit soort acties overgaat.

  Hier is GEEN excuus nog reden voor.

  Reactie door Lisette — woensdag 18 april 2007 @ 22.26 uur

 43. Rob de Kuster

  Zoals ik zojuist weer het journaal heb gezien en de beelden van de gebeurtenissen daar in Bagdad vertaal naar bijvoorbeeld stel je voor dat dit tafereel zich zou afspelen in bijvoorbeeld Amsterdam.
  Worden we dan pas wakker?
  Ik begrijp je heel goed wat je zegt in reactie 34 van 19.34 uur en daarna je reactie 35 van 20.14 uur.
  Het is werkelijk onvoorstelbaar dat ‘we’ niet vanuit het algemene het bijzondere durven afleiden, niet durven deduceren. Het als excessen beschouwen. Het zijn natuurlijk ook excessen, maar deze excessen zijn, staan wel voor, zijn illustratief voor het gegeven dat er iets fundamenteel mankeert aan het zogenaamde samenleven.
  Samenleven verlangd, vereíst immers ook aandacht hebben voor elkaar in zowel grote als in kleinere kring, door jou empathie genoemd. Daar waar deze aandacht, eigenlijk het zich om elkaar bekommeren ontbreekt zijn er blijkbaar mensen die het niet langer trekken. Mensen die vanuit hun frustratie kennelijk niets anders rest, geen andere mogelijkheid meer zien dan hun ongenoegen op een destructieve manier vorm te geven. Geen andere mogelijkheid meer zien dan zich af te zetten dan via destructie tegen datgene wat zij zo ontberen.
  Rob, ik denk dat ik je begrijp. Ik denk ook dat ik de schutter begrijp en ook dat ik de slachtoffers en de nabestaanden en de algemene verontwaardiging, liever of beter gezegd de ontzetting begrijp, maar empathie kan ik in deze niet omzetten naar sympathie, althans naar de schutter toe niet opbrengen. Of hij nu wel of niet ook zelf slachtoffer is van een fenomeen waar we met z’n allen debet aan zijn of niet. Het gebeurde blijft hoe dan ook een menselijke tragedie.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 18 april 2007 @ 22.50 uur

 44. @Lisette.Nee Lisette? ik voel mij door mijn eigen overheid zo in het nauw gedreven,dat deze gedachten iedere nacht mij parten speelt.

  Reactie door rafstal — woensdag 18 april 2007 @ 23.18 uur

 45. Empathie (erkenning)is het vermogen om je in te leven in de ander. Meestal maak je van dit vermogen gebruik op het moment dat iedere vorm van sympathie (herkenning) ontbreekt.
  Als een mens zich niet menselijk gedraagt, sta je bijna met lege handen. Toch heb je altijd in vloed, hoe minimaal ook en juist het minimale is vaak de sleutel.

  Reactie door Elsemie — woensdag 18 april 2007 @ 23.22 uur

 46. @44 rafstal,

  Je speelt met de gedachte…( geloof me ik kan me inleven en meeleven). Maar ga je ook tot actie over? Vaak ( en dan spreek ik voor mezelf) is de fantasie aan wat je zou kunnen doen evenveel waard als het daadwerkelijk doen en het is ook psychologisch verantwoord ;)

  Reactie door Lisette — donderdag 19 april 2007 @ 0.14 uur

 47. Het filmpje van deze Koreaanse Rambo, nu wereldwijd op tv, is te onwerkelijk om geloofwaardig over te komen. Het laat de dader zien als een ietwat overtrokken personificatie van haat, bijna een soort kwaadaardige alien, in plaats van een wanhopige loser.
  Angstpsychose aldus gegarandeerd bij het publiek. Appelleert zijdelings ook nog eens aan het spook van de noordkoreaanse atoomdreiging waarvoor de US wereldwijd militairpolitiek lobbiet.

  Het zou me niks verbazen als dit incident zou zijn gecreërd om de controle op universiteiten en scholen tot draconische proporties uit te breiden. Een zegen voor de mindcontrolfreaks van Bush & en zijn Republikeinse consorten. Met angst is het immers straks weer makkelijk politiek scoren
  op de verkiezingstournee’s volgend jaar.
  En ook nog eens een goudmijn voor de beveiligingsmaffia, wapen- en kogelvrije kledinghandel.
  Ja, en wellicht straks een onvermijdelijk argument om versneld een verplichte gps-chip per persoon te laten implementeren.

  Reactie door Haq — donderdag 19 april 2007 @ 8.49 uur

 48. MEDIAVOORLICHTING EN TALKRADIO KUNNEN SAMENLEVING VERBETEREN

  Dit afschuwelijke incident had voorkomen kunnen worden via mediavoorlichting en talkradio.

  1. MEDIAVOORLICHTING
  In alle programma’s op radio en tv zou een heel bescheiden positieve boodschap moeten zitten op het gebied van moraal of voorlichting. Dat geldt ook voor alle amusementsprogramma’s.

  Bijvoorbeeld voorlichting op het gebied van gevoelens en psychische problemen, opvoeding, relatieproblemen, conflicten, communicatie, argumentatieleer, pesten, pacifisme, medemenselijkheid, democratie, studievaardigheden, levenskeuzes, huishouden, geld, gezondheid, veiligheid en milieu.

  2. TALKRADIO
  Daarnaast zouden deze onderwerpen moeten worden besproken op een talkradio-station dat 24 uur per dag uitzendt. Alle luisteraars kunnen daarbij meepraten via de telefoon. Praatradio versterkt de samenleving als het goed wordt uitgevoerd.

  3. OMSLAG IS NODIG
  Via mediavoorlichting en positieve praatradio kan er een gezondere en betere samenleving ontstaan. Daarin zal veel minder voedingsbodem zijn voor frustratie, haat en geweld.

  Maar op dit moment vormen de (commerciële) media een voortdurende en effectieve brainwashing met negatieve effecten. Zij propageren impliciet voortdurend egoïsme, (psychisch)geweld, milieuvervuiling en overconsumptie.

  4. MIJN PLANNEN ZIJN GOEDKOOP
  Mijn plannen kost relatief weinig extra geld en kunnen leiden tot een sterke vermindering van veel maatschappelijke problemen.

  Vóór de tweede wereldoorlog wilde het socialisme het volk ‘verheffen’. Dat idee is lang uit de mode geweest. Maar inmiddels is de samenleving hard toe aan een positieve ‘update’. Mensen moeten leren om beter om te gaan met hun leven en met anderen. Dan is er minder kans dat bij een enkeling de stoppen doorslaan.

  Reactie door j — donderdag 19 april 2007 @ 10.18 uur

 49. Het is verbijsterend om te lezen hier hoeveel mensen denken het te begrijpen dat men 32 mensen overhoop schiet of dat men zijn eigen gezin en kinderen ombrengt.
  Alleen de gedachte dat je denkt het te begrijpen is onzin het is niet niet te begrijpen.

  Reactie door Jan — donderdag 19 april 2007 @ 11.02 uur

 50. @15. het zou niet verkeerd zijn, als ze de werknemers van een wapenfabriek in de gezondheidszorg weg zetten, zodat ze kunnen zien, wat die rotwapens kunnen aanrichten bij zwaar gewonde mensen, die neer geschoten zijn. het zou ook goed zijn, als de wapenindustrie een deel van de winst afstaat aan de gezondheidszorg. het moet gewoon aangepakt worden.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 19 april 2007 @ 11.41 uur

 51. Wat ik hierboven stel is dat mensen die zelfmoord plegen dit doen uit woede en haat.
  Dat deze mensen NIET gestoorde monsters zijn, maar zoals u en ik. Daarmee wil ik zeggen dat iedereen hier toe in staat is. Hoe onwaarschijnlijk dit u ook in de oren mogen klinken.

  De massamoord in Virginia Tech laat ook duidelijk zien dat deze zelfmoord een daad van agressie was. Leer daar van.
  Zolang we deze mensen als psychisch gestoorde monsters afschilderen en hun daden als onbegrijpbaar en niet te verklaren, zal er nooit iets veranderen.
  In het midden-oosten, en ook dus in Irak, zet men zelfmoordenaars inmiddels militair in. Daar wordt deze materie wel degelijk begrepen en maakt men er ook gebruik van.

  In Virginia ziet u ook dat deze persoon wel degelijk calculeert, zijn daden voorbereidt.
  Dat doen mensen in een vlaag van waanzin NIET. Dit was dus geen wanhoopsdaad of een waanzinnig onsamenhangend persoon.

  Gewoon woede en haat.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 19 april 2007 @ 12.35 uur

 52. @28 Ouwe Dirk, woensdag 17.32 uur:

  Goede middag:

  Ik vrees dat je gelijk hebt, ik heb eens een goed gedocumenteerde economische studie gelezen waarin overtuigend duidelijk werd gemaakt dat eigenlijk al sinds de tweede wereldoorlog de Amerikaanse economie een OORLOGSECONOMIE is, die dus drijft op wapenproductie en vooral wapenvernietiging, hernieuwde wapenproductie enz.
  Dit alles in elkaar steeds weer opvolgende oorlogen en conflicten.
  Altijd maar weer wordt – ook wel begrijpelijk – Hitler er in vergelijkende zin bijgehaald als het summum van kwaad: Voor mij is dat al lang niet meer voor de hand liggend: het kwaad van de oorlog nu in nog steeds geraffineerdere en perversere vorm bedrijven – met kennis van de hele menselijke geschiedenis – dat is voor mij het ultieme kwaad. En vergeet vooral niet dat het oorlogskwaad allerlei “afgeleid” en daarmee verweven kwaad en verderf met zich meebrengt.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 19 april 2007 @ 13.12 uur

 53. @48 j, 10.18 uur:

  “Eerst brood”, dan geestelije vorming”, zo ongeveer luidde een practische antwoord van socialstische voormannen, als zij het verwijt kregen dat ze geen oog zouden hebben (vooral van de zijde van de kerken) voor het zieleleven van de mensen.

  Eigenlijk geldt dat ook voor jouw best wel interessante verhaal.
  Maar bedenk wel dat er momenteel veel mensen zijn die al hun energie nodig hebben om zelfs maar de meest elementaire levensbehoeften te bevredigen, zoals wonen, zorg, energie etc. die erg duur, te duur zijn.
  DAT PROBLEEM DUS EERST OPLOSSEN!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 19 april 2007 @ 13.38 uur

 54. Waarom al die heisa hier om dit schietincident? Ze willen daar toch niet luisteren naar onze welgemeende adviezen. Ik vind die aanslagen in Bagdad (bijna 200 doden en evenzoveel gewonden) veel erger. Over deze enorme moordpartijen berichten onze kranten nog nauwelijks en zo terloops wordt er over gesproken op de TV. Dat zal dan wel weer liggen aan het feit dat het om islamieten gaat, die toch niet anders willen.

  Reactie door Harry Scheltema — donderdag 19 april 2007 @ 14.29 uur

 55. Rob de Kuster, ik geef je gelijk. Waar zijn de mensen in zijn omgeving? Hij was stil en teruggetrokken, dat duidt al op problemen. waar waren zijn ouders? Duidelijk was dat deze jongen anti-depressiva slikte. Maar alleen pillen helpt niet. Ik denk dat hij een voorbeeld is van het te ver doorgeschoten zoek het zelf maar uit.

  Reactie door cynthia — donderdag 19 april 2007 @ 14.35 uur

 56. @48.J/53.Harrieke
  Inderdaad. Het socialisme had eens tot doel de mens te verheffen. Ik hoop dat dit nog altijd tot haar doelen gerekent kan worden.

  @54.Cynthia
  Toeval kwam deze vraag gisteren tijdens de persconferentie in Virginia aan de orde. Er zijn geen medicijnen gevonden op de kamer of lichaam van deze jongen. Hij is slechts 2 dagen opgenomen in de geestelijke gezondheidszorg in december 2005. Hij had toen tegen kamergenoten gemeld dat hij zelfmoord neigingen had.
  Er waren dus wel signalen, blijkbaar.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 19 april 2007 @ 15.26 uur

 57. @54.Harry Scheltema
  Inmiddels is de nummering verschoven.

  Ook gisteren weer werd er een zelfmoordenaar in Bagdad ingezet. 1 van de vele bomaanslagen in Bagdad waarbij 17 doden vielen en tientallen gewonden werd veroorzaakt door een zelfmoordaanslag. Er ligt hier wel degelijk een relatie.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 19 april 2007 @ 15.31 uur

 58. Het totale dodental in Bagdad door bomaanslagen was overigens om en nabij de tweehonderd. Een van de bloedigste dagen in Irak sinds deze oorlog begon.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 19 april 2007 @ 15.39 uur

 59. Misschien zijn er in Amerika teveel wapens van massdestruction.

  190 doden in Irak en de zendtijd besteed aan de 32 is onevenredig groot.

  De prijs voor het economisch belang van de wapenhandel nemen ze er op de koop toe.
  Mensen zijn alleen nog in zichzelf geinteresseerd.
  In Virginia is men gerechtigd zelfstandig een wapen te kopen vanaf de leeftijd van 12 jaar.
  Sex mag pas na het huwelijk.
  Een verknipt land creeert verknipte mensen.

  Reactie door Henny — donderdag 19 april 2007 @ 15.49 uur

 60. Hou toch eens op met al dat stomme gezeik over begrip en empathie over deze dader van zoveel “zinloos” geweld.
  Bekijk de video’s en zie hoe gestoord hij hier al uit komt.
  Ja wel GESTOORD!!!!!!! en volslagen GEK!

  Hadden jullie het nieuws goed gevold, dan hadden jullie geweten dat hier geen begrip voor valt op te brengen “zoals voor géén enkele moordenaar”!

  Deze knul spoorde al vanaf zijn prille jeugd niet.
  Deed nooit een bek open, van kind af aan niet en nu zouden we hier begrip voorop moeten brengen?

  Rot op zeg, we hebben hier te maken gehad met een psychich gestoord geboren idioot!
  Daar hadden de wijze heren in de wetenschap
  iets mee aan moeten vangen, maar ook zij wisten niet hoe of wat.

  Dit geval is hen ontglipt.

  En nou een beetje begrip op gaan zitten brengen voor zo iemand.
  Néé, dames/heren, zover gaat mijn sympathie/empathie niet.

  Het is goed dat zo’n crimineel zichzelf om zeep heeft geholpen, scheelt weer jarenlange opsluiting en executie.
  En dat op kosten van de maatschappij waar we altijd zo over aan het zeiken zijn!!!!

  En val me niet aan op mijn taalgebruik, want den kèn ik er ook nog wel een paar op hun nummer zetten.
  Na alle bovenstaande reacties te hebben gelezen ben ik woest.
  Tolerant? Oké! PRIMA!!

  Maar niet in dit soort zaken.

  Verdomme, voor dat er verder commentaar op deze reactie komt, ga eens informeren bij die ouders die hun kind aan deze idioterie verloren zijn.
  Zijn jullie nu helemaal van de pot gerukt om met zo’n idioot empathie te hebben?

  Ik ben een zeer vredelievend mens, maar er is een grens.
  EN DIE IS BEREIKT!

  Reactie door bijdehandje — donderdag 19 april 2007 @ 16.48 uur

 61. Gecultiveerde mensheid.
  Zo verrot van binnen en opgepoetst van buiten. Niet meer van eigen kwaad bewust. Vervuld van eigen goedheid en met z’n allen bovenop de gruwel van de ander die ons in woord en daad de spiegel voorhoudt: een gruwelijke mensheid.
  Ja, jij en ik!
  Compassie? Wat nou! Het is alles ijdelheid…
  Hoogmoedswaanzin van het volk dat angstig wegkruipt achter de ruggen van de politieke leiders die de bloedsporen van de doden vlijtig witwassen in euro’s en dollars.
  We vinden het wel best om uitbetaald te krijgen in zwart geld waar een wereld van pijn en verdriet aankleeft.
  Want vertel me:
  Hoe kan je maaltijd houden op de wonden van de ander? Feestvieren op de hongerdood van een kind? Het glas heffen op de ‘winst’ van een oorlog waar de mismaakte doden getuigen van het bankroet van de Homo Sapiens?
  Laten we trots zijn op onszelf… de baretten van verwoesting fier op het hoofd en de erepenning van liefdeloosheid opgespeld door de beesten die heersen in de jungle van goed en kwaad.
  SCHULDIG, zo verdomd schuldig aan het sussende geweten en de lafheid van de rechtschapen mens… Ja, jij en ik!
  Compassie? Natuurlijk, voor die ontspoorde mens die jij en ik zorgvuldig hebben laten barsten zonder een hand uit te steken… alleen de doden SPREKEN van het verderf: het menselijke brein in ontbinding met als laatste list: compassie. Tuin daar niet in! Want wat is medelijden als we iedere dag opnieuw MEDE het lijden veroorzaken door niet te willen ontwaken en meehuilen met de wolven in het bos? Zelfmedelijden!
  En die vrijbrief gaat niet op… voor jou niet en voor mij niet.
  Het is tijd om op te staan!

  Reactie door Gloria — donderdag 19 april 2007 @ 17.57 uur

 62. @ 53 Harrieke,

  MEDIAVOORLICHTING EN TALKRADIO ZIJN RELATIEF GOEDKOOP

  1. MEDIAVOORLICHTNG
  Als elk radio- en tv-programma een bescheiden morele of voorlichtende boodschap moet hebben, hoeft dat niets extra te kosten. Het zal de samenleving wel veel geld opleveren doordat de maatschappelijke problemen erdoor structureel afnemen. En dat komt vooral ten goede aan de armsten.

  2. PRAATRADIO
  Voor een permanent talkradiostation moet wel een radiokanaal worden opgekocht en moeten presentators, producenten en technische faciliteiten worden betaald. Maar ook die kosten kunnen ruimschoots worden terugverdiend doordat er in de uitzendingen veel voorlichting kan worden gegeven door deskundigen die worden opgebeld door de presentator. Ook kan talkradio helpen tegen eenzaamheid bij zieken en ouderen. En het kan mensen helpen om de tijd dat ze in een file staan nuttig en gezellig te besteden.

  Wie verstandig zaait, kan flink oogsten.

  Reactie door j — donderdag 19 april 2007 @ 18.22 uur

 63. Ja , daar zal de wapenindustrie niet erg blij mee zijn en nu ook een investeerder als pensioenfonds

  Reactie door Fred — donderdag 19 april 2007 @ 18.26 uur

 64. @60
  De vraag blijft natuurlijk is iemand al gestoord of wordt hij gestoord gemaakt.
  Als ik jou volg was deze man psychisch gestoord dat is een ziekte bijdehandje.
  De een verkracht kinderen de ander ramt zijn vrouw elke avond in mekaar.
  Een ander scheurt met 250 km per uur over de weg.
  En deze schiet een zooitje over hoop.
  Helaas komt dat voor bij mensen en we moeten onze (schepper) dat kwalijk nemen dat hij ons niet volmaakt heeft.
  Jouw reactie van crimineel en ophangen is niet juist maar wel begrijpelijk helaas ben jij niet instaat om dit in te zien,dat je geest ook ziek kan zijn.
  Je reactie is beangstig en benaderd het punt hoe men voor ruim 60 jaar terug om ging met geestelijken gestoorden in ons buurland.

  Reactie door De Hakker — donderdag 19 april 2007 @ 18.51 uur

 65. @ 13. bijdehandje

  “Dit is niet een typisch een Amerikaans probleem, deze idioterie komt overal voor.”

  Heel goed, bijdehandje!

  Ineens weet iedereen precies hoe het in de USA toegaat. Ooit dacht een collega van me dat ze daar altijd “scheurden” over de weg. Wel, overal mag je daar max 90 km/uur. En je kan je er beter maar aan houden, anders wordt het een dure vakantie.
  Als ik aan iemand vraag: “Ben je weleens in Amerika geweeest?” zegt-ie: “Nee, en ik zou ook nooit willen.”
  “Hoe weet je dan hoe ‘t er is?”
  Amerika is een zeer prettig en comfortabel land om te verblijven. Amerikaanse burgers zijn zeer voorkomend, gastvrij en vriendelijk. Vraag me niet om voorbeelden te noemen, want dat wordt een tear jerker. Dat vindt Jan Marijnissen ook, hij komt er graag, en ook Henk Hofland bijvoorbeeld.
  Ik heb tientallen vrienden en kennissen in de USA en ik weet zeker dat geen van die mensen een wapen heeft.

  Je kan ook hier voor zeg € 100 een wapen kopen, inclusief munitie. Denkt je dat als iemand van plan is iemand anders voor z’n kop te schieten dat voor die € 100 zou laten ?

  Er is in Virginia (wat was het West- of Oost-)hier een gestoord iemand aan het werk geweest.
  Maar ook de “officiële” actualiteitenrubrieken als NOVA en P&W suggereerden de “wildwest”-toestanden in Amerika.

  (Wel is in heel Amerika vuurwerk verboden, behalve in Virginia – zou dat er mee te maken hebben? Zou dat hier ooit nog eens kunnen?).

  Reactie door jk — donderdag 19 april 2007 @ 18.57 uur

 66. De heersende Amerikaanse opvattingen over wapenbezit stammen nog uit de tijd van het Wilde Westen, met de grote trek westwaarts en de oorlogen tegen de Indianen. Allemaal even primitief gebleven.
  Kleine kinderen (vooral natuurlijk jongetjes) worden al op zeer jonge leeftijd door hun vaders vertrouwd gemaakt met wapengebruik. Met het bizarre gevolg dat het nogal eens voorkomt dat een peuter of kleuter in een Amerikaans gezin een wapen van het nachtkastje van pa haalt en daarmee een broer of zusje doodschiet. Soms ook een ouder. Jammer dan, dat hadden de ouders niet kunnen voorzien…..
  De pro-wapenlobby (met name de NRA)is in de VS, zoals bekend, ontzettend machtig, te vergelijken met de pro-Israëllobby.
  Zelfs gebeurtenissen als deze blijken de wapenliefhebbers niet tot ander, verstandiger denken te brengen, integendeel.
  Raar volk, die Amerikanen.

  Natuurlijk liggen de diepere, (sociaal-)psychologische c.q. psychiatrische oorzaken van een drama als dit niet in de wapens zelf. Maar het gemakkelijk voorhanden zijn daarvan faciliteert wel degelijk de uitvoering van een dergelijke ongebreidelde geweldsuitbarsting. En daarom is beperking van de toegankelijkheid en het bezit van wapens noodzakelijk. In DIT opzicht ben ik het niet met Rob de Kuster eens. (Voor de rest kan ik mij grotendeels in zijn betoog vinden, maar begrijp ook de boosheid van Bijdehandje (nr. 60)).

  Overigens, zijdelings: mij is wel de gemakkelijke toegankelijkheid voor buitenstaanders van de Amerikaanse universiteiten opgevallen. Dat valt des te meer op, omdat bijna overal de bewaking aanzienlijk is verscherpt in de VS. In oktober vorig jaar heb ik de Columbia University in New York bezocht, en kon daar vrijelijk binnen komen en rondwandelen zonder enige controle. Wat me dus bevreemdde gezien de situatie elders. Waarschijnlijk zullen de universiteiten nu wel tot meer controle overgaan, ook van internen. (Want de veroorzaker van de slachting in dit geval was immers een student).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 19 april 2007 @ 19.38 uur

 67. @60.Bijdehandje
  Empathie is NIET sympathie. Zich in kunnen leven is een middel om te leren, niet een excuus om te veronschuldigen.
  Integendeel, u beweerd dat deze man gestoord was. Daarmee zou u suggereren dat hij niet verantwoordelijk was voor zijn daden. Een patient ipv een misdadiger. Dat zijn uw woorden, NIET de mijne. Ik zoek geen excuus. Hij was wat mij betreft voor 100% verantwoordelijk.
  Ik wil hier wel lessen uit trekken.

  Maar ik ben benieuwd, bijdehandje. Als deze man volgens u volledig gestoord was. Waanzinnig volgens u. Hoe verklaart u de inmiddels talloze en zeer efficiente zelfmoordaanslagen in Irak en Israel. Waanzin? Lijkt mij eerder een militair stukje gereedschap. Met berekende en calculerende efficientie.

  Depressie is onverwerktte woede en zelfmoord is een daad van agressie. Men kan vervolgens de lont uit het kruitvat halen of deze aansteken. Daar is niets gestoord aan, integendeel, er gaat een koelbloedige calculatie aan vooraf. Neemt u anders eens een kijkje in Bagdad zou ik zeggen.

  Door hard te roepen dat deze mensen gestoord zijn distancieert u zich. Zij versus wij.
  Disassociatie. Het is een verdedigingsmechanisme, een vorm van ontkenning. Het behoed u zich hier verder in te verdiepen.

  Maar als we hier geen lering uit trekken blijven mensen sterven. Dan denken we morgen nog steeds dat anorexia een eetstoornis is ipv een depressie. Een zelfmoord in uitvoering.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 19 april 2007 @ 22.29 uur

 68. @66.Olav Meijer
  Ik wil hier geen lans breken voor de wapenindustrie. Daar gaat het mij niet om.
  Natuurlijk ben ik ook voor strakke wapenwetgeving. Schaf het voor mijn part af.

  Maar gebruik het niet als excuus. Het zou in Virginia bitter weinig veranderen. Deze jongen zou nog altijd gemoord hebben, alleen zijn methode zou verschillen. En ik wil u er wel op wijzen dat er veel efficienteren methoden zijn. Helaas.

  Ik wil alleen dat men naar de kern van dit probleem gaat en niet verzand in het bestrijden van symptomen. Daar is niemand mee geholpen.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 19 april 2007 @ 22.36 uur

 69. @64 Hakker,

  Ik weet niet waar je het vandaan haalt, het begrip “ophangen” heb ik niet genoemd.
  En zeker, zo iemand is psychisch gestoord, zwaar gestoord zelfs.
  Het is zelfs zo dat deze crimineel bij politie allang bekend was vanwege z’n enge gedrag.
  Zelfs de naaste familie van hem noemden het zo dat hij als kind al een volkomen emotieloos wezen was.

  Moet ik daar sympathie voor opbrengen?
  Laten we blij zijn dat deze criminele halve zool niet verder op de kosten van de maatschappij teert.

  Reactie door bijdehandje — donderdag 19 april 2007 @ 22.39 uur

 70. @61.Gloria
  Juist. De mens is geen autonoom wezen. De mens is in haar kern sociaal en kan niet los gezien worden van zijn omgeving.
  Daarmee beweer ik niet dat deze jongen in Virginia onschuldig was aan deze misdaad, integendeel, maar ik wil juist ook mijn ogen open houden voor de rol die zijn omgeving gespeeld heeft.

  Men had de lont uit het kruitvat kunnen trekken of men steekt hem aan.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 19 april 2007 @ 23.01 uur

 71. @68 Rob de Kuster

  Het is goed om je ogen open te houden, Rob.
  Ook ik wil ze niet meer sluiten en dat kan tegenstand geven… wees je daarvan bewust.
  De westerse ‘mens’ laat zich maar wat graag wiegen door de politieke baboe’s en lurken gretig aan de uiers van de amerikaanse KOE die zo in haar produktie kan blijven voorzien.
  De witte motor… power to the people?

  En zie hoe de witte tornado alles op zijn weg meesleurt en velen doet verdrinken in de tsunamie van de HOLY economie. Halleluja!! God bless America…?
  De heilige KOE… die Moeder Aarde kaal graast en herkauwt en herkauwt om van geslacht op geslacht het volk te spenen met de ranzige melk van verrotte democratie. Ranzig? Why??
  Omdat de lonten niet uit het kruitvat worden getrokken, maar worden aangestoken.
  Tja… zo kan de melk overkoken.

  Reactie door Gloria — vrijdag 20 april 2007 @ 3.22 uur

 72. Correctie Rob. Moet zijn @70

  Reactie door Gloria — vrijdag 20 april 2007 @ 3.23 uur

 73. @70.Gloria
  Ik ben me die weerstand bewust, Gloria.

  Maar blinde ambitie is geen substituut voor intelligentie.

  Ik denk niet dat een democratie verrot is, Gloria. Het gebrek of misbruik daarvan, daar zit volgens mij een luchtje aan. Maar ik denk dat u dit ook wilde zeggen. In feite is het dan geen democratie meer. Democratie betekent niet slechts bij meerderheid van stemmen. Het betekent dat het volk heerst en dat het gezag verantwoording schuldig is aan het volk. Het gezag regeert in naam van het volk. NIET slechts bij meerderheid van stemmen.

  In Amerika gaat het fout, Gloria. Ik weet niet of het economisch gezien een verstandige zet is om daar blind op te vertrouwen. Amerika heeft met enkele zeer ernstige problemen te maken. Ook ik ben in de USA geweest en heb af en toe nog contact met mensen in Texas en Indiana. Ik begrijp wel waarom men in de USA met alle geweld aan hun wapens vasthouden. Men zegt het ook zonder te verhullen.
  Amerikanen vertrouwen hun regering NIET.
  Misschien hebben ze daar dan ook wel redenen voor. De gemiddelde Amerikaan is wel degelijk bewust van wat een werkelijke democratie behoort te zijn. En herkent het gebrek daar aan. Ze zijn niet allemaal dom, Gloria. Kennedy heeft dat ooit willen veranderen. Hij pakte de federal reserve aan, en vormde daarmee een serieuse bedreiging voor het liberaal kapitalisme. Nadat men Kennedy vermoord had was het slechts een kweste van enkele uren dat men deze maatregelen terug draaide.

  Ook Amerikanen beseffen dit. Helaas niet allemaal.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 20 april 2007 @ 11.14 uur

 74. Rob de Kuster, bizar dat vermeld is in het NOS journaal dat hij anti depressiva slikte als blijkt dat hij dit dus niet deed maar wel opgenomen is geweest voor 2 dagen. Die jongen schreeuwde dus om hulp!!!! Rob, zo gaan ze hier ook om met mensen. Zoek het zelf maar uit
  Bijdehandje, een gestoord mens weet niet waar hij-zij mee bezig is en deze jongen heeft alles gepland, heeft zijn wapen opnieuwe gevuld en heeft toen nog een keer toegeslagen. Hij was volledig bij bewustzijn dus! Hij handelde niet in een psychose bijvoorbeeld. Bijdehandje, symphatie is een fijn gevoel krijgen bij iemand..je vindt iemand symphatiek. Emphatie betekent dat je je inleeft en dat heeft dus ook te maken met mededogen. Door je te verplaatsen in zijn situatie, voor zover dat mogelijk is, krijg je begrip voor de daden of juist niet. Iemand afschrijven en niet onderzoeken waarom iemand zo ver is gegaan stopt een leerproces waardoor het de volgende keer niet voorkomen kan worden. In Amerika en en nederland gaan we steeds meer die kant op..de kant van wegkijken en zoek het zelf maar uit. Dit heeft grote consequenties! Mensen die niet mee kunnen komen in de maatschappij worden niet gehoord en bestempelt en veroorzaken afschuwelijke dingen omdat er niet naar ze geluisterd is..Mohammed B bijvoorbeeld

  Reactie door cynthia — vrijdag 20 april 2007 @ 11.44 uur

 75. @74 Cynthia,

  Waarom heb ik toch het gevoel dat jullie mij steeds weer proberen uit te leggen wat het verschil is tussen empathie en sympathie?

  Niet nodig. dat verschil ken ik.

  Maar wat ik dus niet kan en niet wil, is het me verplaatsen in een figuur die met voorbedachte rade en ten volle bij zijn verstand zomaar even 32 mensen afschiet.

  En nu kan er hier inééns wel geopperd worden dat we met ons allen moeten begrijpen wat hier aan ten grondslag ligt, maar dat gaat er bij mij niet in.

  Vraag eens aan die ouders, geliefdes en andere dierbare nabestaanden, medestudenten wat een hel dit voor hun moet zijn om zo hun dierbaren te moeten verliezen.
  Kijk, in die mensen kan en wil ik me wel volledig inleven, maar niet in zo’n dolgedraaide gek die al dat leed veroorzaakt heeft.

  En ik denk, dat als je zoiets ook nog ens bij je volle verstand flikt en alles terdege hebt voorbereidt, dan ben je nog geschifter als ik al eerder al heb aangegeven.

  Stomweg een koelbloedige moordenaar, die zeer waarschijnlijk zwelgde in zelfmedelijden en te bedonderd was om iets aan zijn eigen situatie te veranderen, zichzelf aan te pakken.
  Maar wat is er makkelijker tegenwoordig om maar de schuld aan alles en iederéén te geven ipv. naar jezelf te kijken en te proberen je eigen gedrag te veranderen?

  Ik heb hier geen goed woord voor over en zal dat ook niet krijgen.

  Fijn weekend verder.

  Reactie door bijdehandje — vrijdag 20 april 2007 @ 12.10 uur

 76. René Diekstra, een bekende psycholoog, schrijft in zijn collum dat het psychologische profiel van de dader erg overeenkomt met dat van de depressie-agressie student die hij in een onderzoek onder een zestigtal jongeren die een ernstige suïcidepoging hadden gedaan tegen kwam.
  “Wat opviel was dat een meerderheid van hen behalve doodswensen ook sterk agressieve fantasiën had of had gehad voorafgaande aan hun poging.”
  Hij stelt zich de vraag hoeveel jongeren er eigenlijk zijn met die kenmerken?
  Een voorzichtige schatting van hem is één op de honderd!
  “onbegrijpelijk dat we naar dit soort processen niet of nauwelijks onderzoek doen.
  Is dat omdat we het maar liever niet willen weten? Omdat het te kwaadaardig is?”
  Diekstra vreest dat hier geldt dat wat we niet willen weten, dat dat ons juist deert.
  “De les die we, ook hier, uit Virginia moeten trekken: we moeten op zoek naar jongeren die ons als vijand zien. En ze leren om vrienden te maken.”

  Reactie door Elsemie — vrijdag 20 april 2007 @ 12.20 uur

 77. @.60. ik heb ook geen enkel begrip voor een moordenaar, die lukraak 32 mensen de dood injaagt, maar toen ik gisterenavond op het nieuws hoorde, wat hem tot die daad bracht,dacht ik wel: “Er moet toch wel iets meer achter zitten.” de dader is zijn leven lang gepest en daarmee wil ik die moorden absoluut niet goed praten. maar het verklaart wel, waarom hij dat heeft gedaan. zoiets is nooit goed te praten, maar als je je levenlang bent gepest, dan heb je al een trauma opgelopen en dan…..kun je weleens tot dit soort dingen toe in staat zijn. hij wilde zelf niet dood, maar gaf wel de verklaring, waarom hij dat heeft gedaan.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 20 april 2007 @ 13.09 uur

 78. @75.Bijdehandje
  Tja, nu doet u het weer. U noemt hem een crimineel, maar schreeuwt dat hij volledig gestoord is. Daarmee zegt u dat hij niet verantwoordelijk is voor zijn daden en neemt u het in feite voor hem op. Dat is nu weer even niet zo bijdehand. Wat is het nu eigenlijk? Crimineel of patient?

  @74/76.Cynthia/Elsemie
  Zo ziet u maar. Liberaal kapitalisme is geen vooruitgang. Het totaal resultaat is negatief.

  @71.Gloria
  Ik ben in het verleden vaak de discussie met Amerikanen aan gegaan. Stelde hen de vraag.
  Democratie of liberaal kapitalisme?
  Je ziet ze dan twijfelen. Tot dat je hen uitlegt dat er ook nog zoiets is als kapitalisme onder het gezag van een democratie. Wanneer je uitlegt wat het verschil is tussen liberaal kapitalisme en kapitalisme kiezen ze allemaal voor een democratie. Ook diegene waar je het minst van verwacht. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het socialisme. Maar kapitalisme onder het gezag van een democratie kan ook.
  Liberaal kapitalisme is geen optie. En de Amerikanen die hier bewust voor kiezen is in aantal veel kleiner dan we vaak denken.

  Als socialist ben ik voor een gereguleerde markt, NIET een vrije markt. Voor macht is maar 1 plek, daar waar het thuis hoort, bij het volk. En nergens anders.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 20 april 2007 @ 13.18 uur

 79. @78 Rob de Kuster,

  Ik denk dat u niet zo vol van uw eigen gelijk moet zijn en dingen niet verdraaien die ik heb geschreven.
  Als je goed leest Rob de Kuster, dan is het toch vrij duidelijk dat ik hier helemaal niets goed praat en het zeker niet voor deze gek opneem.

  En doe me één plezier, zoek een ander uit voor je muggenzifterijtjes.
  Lezen en begrijpen zijn 2 verschillende dingen “meneer”!

  Verder wens ik u een goed weekend toe.

  Reactie door bijdehandje — vrijdag 20 april 2007 @ 14.14 uur

 80. @79.Bijdehandje
  Laat ik beginnen u ook een goed weekende toe te wensen, bijdehandje. Ik zal het er verder bij laten.
  Alleen wil ik wel zeggen dat ik niet vol zit van mij eigen gelijk, integendeel, ik deel net zo als ieder ander hier slechts een mening. Het staat een ieder vrij om daar gaten in te prikken.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 20 april 2007 @ 14.54 uur

 81. @71.Gloria
  Je ziet dit conflict tussen democratie en liberaal kapitalisme nu ook vorm krijgen tussen het congress en het Whitehouse.
  Ook daar staan de verhoudingen inmiddels op scherp.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 20 april 2007 @ 14.58 uur

 82. @74 11.44 uur, Cynthia:

  Juist, heel erg juist!

  Je letterlijk “invoelen” (en daarbij ook je geest en intelligentie betrekken) hoort
  eigenlijk altijd vanzelfsprekend te zijn, de lessen die hieruit te trekken zijn waren immers ook medebepalend voor onze wetgeving. Ook ons gevoel voor normen en waarden kan niet zonder een gezond medeLIJDEN en medeLEVEN: het herkennen van veel gemeenschappelijks in onze medemensen versterkt zo voortdurend het besef van de kracht van deze normen en waarden en laat deze ZEER ERNSTIG TE NEMEN begrippen dan zeker niet zo lichtvaardig PROSTITUEREN als tegenwoordig – vooral in de politiek – schering en inslag is.

  Ik denk dat ook jij wel weet waarom men dat steeds meer achterwege laat: EGOISME, niet willen toegeven dat de onvermijdelijke lessen die uit dit inlevingsproces te trekken zijn feilloos laten zien hoe slecht en verkeerd heel veel ontwikkelingen en dingen zijn.

  Want:
  1) Ruiterlijk erkennen dat men fout is en de intentie aangeven dat men gemaakte fouten ongedaan wil maken, HOE VANZELFSPREKEND EIGENLIJK, maar wie doet dat (POLITIEK!!!!!) nog …?
  2) En, misschien nog belangrijker, hoogstwaarschijnlijk moet er MATERIEEL wat worden ingeleverd, wat gezien 1) dus eigenlijk onvermijdelijk is, maar… “WE WETEN WAT WE “HEBBEN” EN DAT LATEN WE LIEVER ZO …

  Wij zouden moeten eisen dat allerlei ZIEL -en GEVOELLOZE redeneringen (want waar zijn dan bijvoorbeeld RECHTVAARDIGHEID, REDELIJKHEID, GEVOEL voor de JUISTE MAAT, etc.??) nooit doorslaggevend mogen zijn voor beslissingen, zeker als die een hele samenleving aangaan.

  Juist het erfgoed van de westerse “beschaving” bevat in de kern en fundamenteel (wetgeving, normen en waarden!!!) eigenlijk alles al om dit eigenlijk vanzelfsprekend te doen zijn.
  Noem het desnoods, ik wil niemand beledigen, maar stel een makkelijk geschiedkundig te verifieren feit vast, het CHRISTELIJK erfgoed van Europa.

  Helaas zijn daar eigenlijk altijd kwaadwillenden mee vandoor gegaan en hebben Hem (Jesus) voortdurend te schande gemaakt.
  Daarom ben ik blij dat God zelf vermanend zegt – wetend dat dit heel veel gerechtvaardigde woede en ergernis oproept die onvolmaakte mensen in hun passie dan tot verkeerde beslissingen zouden kunnen leiden -”IK ben de gramschap” …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 20 april 2007 @ 15.00 uur

 83. @73 Rob de Kuster

  Ik houd van democratie Rob. Mijn meningen zijn wel expliciet en soms bewust kort door de bocht vanwege een intuitief gevoel voor balans, maar ik sta altijd open voor de mening van anderen en ben gewend, net zoals de SP, dat mijn meningen niet altijd de meerderheid hebben…
  Goede ontwikkeling in Nederland is dat mensen steeds meer durven te geloven in het socialisme. De zwaarste dobber zijn de christenen… langzaamaan gaat het ook hen dagen. SP is de meest ‘christelijke’ optie!

  Maar nu naar de ranzige democratie, Rob.
  Jazeker hebben Amerikanen gevoel voor democratie. Ik heb goede ervaringen met Amerikanen zo in mijn leven. En dat niet alleen! Alle mensen uit zeer veel verschillende culturen die ik tijdens mijn lesgeven in het AZC heb ontmoet zijn zeer positieve ervaringen geweest.
  Mensen willen wel… kunnen ook precies aangeven waar het in hun land verkeerd gaat. Doorzien overheden en regeringen. De burgers zijn om de donder niet dom zoals de machthebbers maar al te graag willen doen laten geloven!

  Waar ik met ranzig op doel is zoiets als bij Kennedy! Ik ben bang dat de democratie omver geholpen wordt door een houtgrepige minderheid, waar de meerderheid de dupe van wordt. Het is niet meer nodig om een president te vermoorden… door de uitvinding van de computer is het eenvoudiger geworden.
  Vele lonten worden aangestoken om de algemene opinie te beinvloeden en tenslotte blijft er voor de burger maar EEN ding over voor de broodnodige democratie: stemmen!
  En nou juist daar kan aan getornd worden… Het grootste gevaar voor de democratie zit nu bij de stemcomputers. De houtgrepige minderheid zal niet terugdeinzen voor manipulatie. Vandaar dat er maar EEN zaak in orde moet komen:
  Strikte beveiliging van de stemcomputers en een bewijs in handen voor iedere stemmer van de uitgebrachte stem. (2 tellingen!)
  Dit is de enige manier om ranzige democratie weer gezond te maken en te houden.
  Het is voor mij onbegrijpelijk dat, in het land waar de computer is geboren, men hier geen werk van heeft gemaakt.
  En dan vraag ik mij weer af hoe democratisch dit land is…
  En zie hoe men in Nederland bezig is om stemcomputers te controleren op bijverschijnselen. Ook weer een manier om het volk te doen laten geloven dat het in orde is… NIET DUS!
  Ware democratie, Rob, is een eerlijke gecontroleerde uitslag van iedere uitgebrachte stem.
  Dag Rob! Ik heb haast. Heb pas vanavond weer tijd om de nieuwe items te lezen etc.

  Reactie door Gloria — vrijdag 20 april 2007 @ 15.17 uur

 84. @83.Gloria
  Dat ben ik met u eens. Natuurlijk, stemmen MOET eerlijk en controleerbaar zijn. Technisch is het helemaal geen kunst om een papertrail te produceren zodat in geval van twijfel er een hertelling kan plaats vinden.
  En ook dat kan anoniem.

  Wanneer iemand per computer een stem uitbrengt dient een printer deze uit te printen zodat de persoon in kwestie deze zelf kan controleren voordat deze in een bus gaat. Op de printout hoeft alleen maar de uitgebrachtte stem te staan, geen persoonsgegevens van degene die de stem uitbracht. Zo kan men achteraf de stemmen altijd controleren. Eigenlijk heel simpel.
  Technisch gezien een koud kunstje.

  En ik heb in mijn leven al heel wat PC’s in elkaar gezet.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 20 april 2007 @ 18.50 uur

 85. @82 Harrieke, correctie en aanvulling:

  Op de eerste plaats excuses aan alle nietgelovigen, maar ik vond mijn betoog nog niet helemaal af.

  Waarschijnlijk omdat ik me zeer door mijn gedachtegang liet meeslepen, deze onnauwkeurigheid:
  “IK ben de gramschap …” moet zijn “MIJ IS de gramschap …”, wat dus betekent dat God zich het recht voorbehoudt om UITEINDELIJK over iedereen te oordelen. Wel wat ouderwets Nederlands, maar dat is zeker niet perse slechter of onnauwkeuriger, integendeel zelfs!

  Als je daar goed over nadenkt, dan is dit zowel bevredigend voor ons gevoel voor rechtvaardigheid als troostend wanneer alles hopeloos lijkt en het kwade weer eens voor de zoveelste keer onbestraft blijft of lijkt …
  De Deense filosoof Soren Kierkegaard (de streep door de o van Soren lukt even niet) worstelde ook met dit, misschien wel grootste, probleem van de mensheid, het probleem van God, goed en kwaad en het tegelijkertijd bestaan van deze drie.
  Een van zijn conclusies, na lang ermee te hebben geworsteld, (in mijn bewoordingen, want moet uit mijn geheugen putten): Wee de bedrijver(s) van kwaad die HIER niet word(t)(en) bestraft, want die zullen aan de vreselijke toorn van God worden onderworpen. Dit werpt ook een interessant licht op de bedrijvers van soms gigantisch kwaad die, zo lijkt het tenminste, tijdens hun leven al fors gestraft zijn en de bedrijvers van het nieuwe megakwaad die kennelijk hun straf ontlopen …(kunnen WIJ eigenlijk wel bepalen wie het ERGSTE is?)

  En, om meteen maar mogelijke tegenargumenten voor te zijn: NATUURLIJK horen GOD, RECHTVAARDIGHEID en TOORN/WOEDE bij elkaar, daar waar rechtvaardigheid GROF GEWELD wordt aangedaan, zou het wel heel raar zijn, zeker voor de slachtoffers, als dan gerechtvaardigde, BESTRAFFENDE TOORN zou uitblijven. Dit principe is ook in ons strafrecht terug te vinden.
  Intussen verbiedt ons dat niet om, daar waar wij dat kunnen, hier de regie over ons bestaan te voeren, en daar hoort ook een RECHTVAARDIGE POLITIEK en RECHTSPRAAK bij.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 20 april 2007 @ 19.46 uur

 86. Bijdehandje, je hoeft en moet niks..toch leek het mij, aangezien je aangaf het verschil niet te kennen…zo staat het er.. omdat je het had over symphatie in plaats van emphatie. Ik voel ook geen symphatie voor die jongen, althans nu niet omdat ik hem niet ken. Je hebt als maatschappij echter de keuze weg te kijken/te straffen en daarmee problemen uit het zicht te halen en meer niet!!of je hebt de keuze te begrijpen en te voorkomen/ervan te leren. Achter ieders gezicht schuilt een verhaal…Maar nogmaals jij bent vrij in jouw keuzes

  Reactie door cynthia — vrijdag 20 april 2007 @ 22.30 uur

 87. @85 Harrie V

  Maar dat is het kromme juist van onze rechtspraak: het gaat louter van feiten uit.
  Meer zit er niet in voor de mensheid, want wij kunnen niemand ten diepste doorgronden.
  Gelukkig kan God dit wel! Het is dan ook tenslotte aan Hem om iemand schuldig of niet schuldig te bevinden en vergeet niet dat mensen die Jezus in hun leven hebben gevraagd aan Hem de allerbeste Advocaat hebben. Hij is de Pleiter! De Wonderbare Raadsman.

  We zullen Hem hard nodig hebben als we voor God staan en waar ons leven tot in de kleinste details wordt ‘doorgelicht’…
  we zullen met onszelf geconfronteerd worden tot aan de diepste bedoelingen.
  Of mensen nou wel of niet in God geloven, daar ontkomt niemand aan.
  De aanklager (de duivel) en de Pleiter(Jezus) zullen hun werk doen…
  Vandaar dat het van levensbelang is om alles in Handen van Jezus Christus te leggen. Want wat kan de Pleiter doen voor iemand die NIETS in Zijn Handen heeft gelegd?

  Harrie, het is zo jammer dat mensen, die niet in God geloven, denken dat dit alles voor hen niet opgaat.
  Maar net zoals hier: of je nou wel of niet in de Nederlandse wetgeving gelooft… als je ‘m overtreedt word je er toch aan gehouden. En erop afgerekend.
  Ook al had je goede redenen om de wet te overtreden.

  Gelukkig wordt dit bij God allemaal in ogenschouw genomen.
  Dag Harrie!

  Reactie door Gloria — vrijdag 20 april 2007 @ 22.34 uur

 88. @84 Rob de Kuster

  Precies Rob! Alleen… waarom gebeurt het dan niet??
  Op z’n minst verdacht toch? Zolang het punt stemcomputers niet op orde is heeft het niet eens zin om te spreken over o.a. kapitalisme onder het gezag van democratie/ liberaal kapitalisme/ socialisme.
  Gaat het heen waar de houtgrepige minderheid ons toe dwingt…
  Ik noem het de ‘democratische’ dood van de democratie! En dit zal kost wat kost voorkomen moeten worden. Maar zie: het is weer muisstil in het land van de stemcomputers. Niemand lijkt zich er nog druk over te maken. Wat is het volk naief!
  Te weten dat dit de BASIS is voor een gezonde democratie.
  Iedere politicus met gevoel voor ware democratie zou dit allereerst op orde moeten brengen: stemcomputers met uitgeprinte/controleerbare stem. Daar heeft de burger recht op! Daar heeft de democratie recht op!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 20 april 2007 @ 23.05 uur

 89. @82/85.Hariekke
  U hoeft u voor uw geloof niet te verontschuldigen. Uw menig is oprecht en gemeend.

  Ik denk dat we bij hetzelfde uitkomen wanneer ik stel dat politiek vanuit de inhoud vorm behoort te geven en NIET vanuit de vorm inhoud. Ik denk dat daar de kern van het gezag ligt.

  Juist in het liberaal kapitalisme ziet u dat men vanuit de vorm inhoud probeert te geven.
  En hoe dit steeds weer faalt.

  We spreken ons wellicht anders uit maar ik vermoed dat we hetzelfde bedoelen.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 20 april 2007 @ 23.25 uur

 90. @88.Gloria
  Wellicht moet het huis eerst op orde gebracht worden voordat men het in kan gaan richten. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat misschien het socialisme eerst de confrontatie met het liberaal kapitalisme moet aan gaan voordat we dit huis genaamd democratie kunnen gaan inrichten.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 21 april 2007 @ 1.26 uur

 91. @87 22.34 uur vrijdag) Gloria:

  Dag gloria:

  Ik ben het helemaal met je eens, echter nog deze toevoeging:

  De wet omschrijft redelijk helder en nauwkeurig hoe in veel gevallen te oordelen, bijvoorbeeld over de strafmaat, schadevergoeding, omgangsregeling voor kinderen etc. Bovendien is er rekening gehouden met voortschrijdend inzicht: alle vonnissen worden in de z.g. “jurisprudentie” vermeld en zijn ter inzage om bij toekomstige gevallen – indien nodig – rechters behulpzaam te zijn in soortgelijke gevallen.
  Bovendien is er ook nog eens een heel minutieuze, nauwkeurige bechrijving van de te volgen weg gedurende een strafprocedure en dat van begin tot eind: het wetboek van strafvordering. Omdat dit haast pietluttig gedetailleerd is geschreven, vinden juist hierin advocaten vaak aanknopingspunten om een overigens – naar de GEEST best wel gerechtvaardige procedure – onderuit te halen en niet ontvankelijk te verklaren. Die minutieuze “pietluttigheid” is natuurlijk het gevolg van de – terechte – angst dat het geringste foutje groot onrecht kan veroorzaken. Het tegenstrijdige is nu juist dat daarom vaak de grootste boeven met de “beste” advocaten dan soms de dans ontspringen, want de procedure voldeed niet helemaal aan de minutieuze en strenge vereisten …
  Mensen die zich daar – terecht – kwaad over maken moeten maar denken dat over het algemeen die zorgvuldigheid een waarborg is voor een eerlijk proces. Beter dan heldere en niet voor meerdere uitleg vatbare formuleringen kunnen ONVOLMAAKTE mensen het niet maken, met genoemd, maar doorgaans acceptabel, risico.

  Omdat echter rechtspraak niet de rechtlijnige logica kan bevatten van een wiskundige redenering (mensen en gebeurtenissen zijn daarvoor te complex), is er natuurlijk ook ruimte voor het (be)oordelend vermogen van de rechter(s), bijv. het begrip “verzachtende omstandigheden” is – onder omstandigheden – ter beoordeling van hen.
  Als dit wijze, levenservaren en vooral RECHTvaardige, VAARDIG dus in het rechtspreken!!, mensen zijn, kun je best een goed vonnis verwachten.
  En, in overeenstemming met jouw en mijn geloofsovertuiging, kan ook een rechter zich hebben overgegeven aan Jezus.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 21 april 2007 @ 2.40 uur

 92. @90 correctie:

  “… naar de geest best wel gerechtvaardigde PROCEDURE …” ==> “… naar de geest best wel gerechtvaardigde AANKLACHT …”

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 21 april 2007 @ 2.56 uur

 93. Het onvolledig uit te spitten item geeft nog
  al repercussie en dat binnen 3 dagen tijd.
  Echter een volledige, eerlijke documentaire
  kan pas uitsluitsel geven over oorzaak en ge-
  volg, maar dan ook hélemaal!
  In dit geval mag de dader (en slachtoffer mo-
  gelijk tevens) wel vanaf de baarmoeder bestu-
  deerd worden alvorens er een goed beargumen-
  teerde diepte-analyse op toe te passen.
  Sommigen gebiologeerd door dit onderwerp aan
  tv en pc gekluisterd en er 21 keer op te rea-
  geren, hetgeen ook te denken geeft.
  Gek en geniaal liggen niet zelden in elkaars
  verlengden en de impact die een suïcidaal
  ingesteld mens ondergaat door het telkenmale
  zichzelf herhalen van een voorgenomen daad,
  totdat hij danook werkelijk de daad bij de
  gedáchte voégt, kan in één ogenblik van onbe-
  dachtzaamheid, en plotseling overweldigend
  gevoél, uitgevoerd worden.
  Verwijzing naar Diekstra en Kierkegaard zegt
  me genoeg, maar gelukkig ook over degene die
  ernaar verwijst.
  Slechts mensen die hun levenlang tot en met
  hebben moeten balanceren, ook op het koord
  van het leven, weten hoe nauw deze kúnst van
  leven luistert en werd het tot een tweede na-
  tuur.
  Intussen weet ik niet of deze wel zeer mis-
  deelde knaap ook probeerde een ‘gamespel’
  te schrijven dat zijn weerga niet zou kennen.
  Ook niet, wie hém droeg, wáár zijn wieg stond
  en hoe hij zich mogelijk bij niét één land
  voelde aangesloten.
  Hoe gedisciplineerd gedrag enerzijds en moge-
  lijk ‘ongeremdheden van fysieke aard’ ander-
  zijds, ondershuids tot niet te handhaven aber
  raties kan leiden en een trieste uitweg doen
  vinden…in voor de hand liggende methoden,
  die de mens in het leven ‘voorgeschoteld’
  krijgen als zijnde toepasbare middelen.
  De pers beschreef dat het ‘motief van de da-
  der’ nog onduidelijk was, maar het kan niet
  lang duren of men heeft een x aantal mogelijk
  heden op rij en pas dán wordt deze aktie ge-
  duid! Zelfs een aantal medicijnen, waarbij
  de contra-indicaties overduidelijk zijn, kun-
  nen leiden tot een dergelijke impulsieve
  daad, hoe ook deze lijkt berékend te zijn!
  Tot zo lang sluit ik mijn eindconclusie uit!
  Overigens las ik ooit dat het ‘gezond’ zou
  zijn, als een puber/adolescent in de eigen
  volwassenwording overweegt wat het effect zou
  zijn van zo’n daad voor zijn omgéving en in
  ‘normale’ omstandigheden schuift hij derge-
  lijke zichzélf ingebéélde gedáchten, daarna
  gewoon opzij. Dit vermeld ik speciaal voor die jongeren die wel eens in het eigen rij-
  pingsproces spélen met die gedachte, die
  uiteindelijk nooit zullen worden uitgevoerd.

  Slechts mensen in rámpzalige omstandigheden
  komen tot een dergelijke daad of bijna daad!
  Het merendeel van zelfdodingen vindt plaats
  in eenzaamheid en niét in het openbaar.

  Zelfs het springen vóór een trein, van brug
  of dak geeft ménsen nog seconden lang, ont-
  zettend véél tijd om alsnog van de dáád op zich zélf af te willen zien en met een pistool is dat dan uitgesloten: ná denken
  hoeft dan niet meer, op zich niet zelden het
  allergróótste probléém (gewéést!).

  Teveel van het ‘slechte’ en te weinig van het
  ‘goede’ in vóórbeeld, is een appél wat we op
  de samenleving mogen doen en op ons zelf en
  ons wezenlijk afvragen waartussen wijzelf ei-
  gelijk willen balanceren, met álle mogelijk-
  heden waarvan gebruik te maken valt en na la-
  ten die structureel en funktioneel toe te
  passsen !

  KIJK hoe geweldsdelicten ons in films op TV
  worden voorgeschoteld en hoe eenvoudig domme
  mensen die in de praktijk weten te copiëren!
  KIJK ook hoe slimme mensen ánderen weten aan
  te zetten tot akties die van geen kant te
  dulden of te rechtvaardigen zijn!
  KIJK, in de geschiedenis!

  Reactie door Madelief — zaterdag 21 april 2007 @ 9.06 uur

 94. @86 Cynthia,

  Ik ben het met je eens nu ik het teruglees, dat het er wat onduidelijk staat, maar neem maar van me aan dat ik het verschil tussen deze twee zaken heel goed ken.

  Ik wens je verder een goed weekend toe.

  Reactie door bijdehandje — zaterdag 21 april 2007 @ 9.22 uur

 95. @93 9.06 uur zaterdag 21/4, Madelief:

  Ik citeer je: “KIJK hoe geweldsdelicten ons in films op TV
  worden voorgeschoteld en hoe eenvoudig domme
  mensen die in de praktijk weten te copiëren!
  KIJK ook hoe slimme mensen ánderen weten aan
  te zetten tot akties die van geen kant te
  dulden of te rechtvaardigen zijn!
  KIJK, in de geschiedenis!

  Ik huiver bij deze gedachte, maar ik ben er van overtuigd dat er letterlijk kwade krachten in samenwerking met manipulatieve media werkzaam zijn om de duistere doelstellingen van bepaalde groeperingen te bwerkstelligen.
  Mogelijk gaat hun macht zover.

  En inderdaad, allerlei psychoanalytische – of andere beschouwingen zijn dan hoogstens “min of meer ïnteressant” maar dan eigenlijk niet meer relevant, arme wereld, vreselijk …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 21 april 2007 @ 15.54 uur

 96. @93.Madelief

  http://www.mrpositive.com/rules.html

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 0.03 uur

 97. @96 Rob de Kuster

  Ook even gekeken. Bedankt Rob!

  Reactie door Gloria — zondag 22 april 2007 @ 1.43 uur

 98. @96 Rob de kuster:

  Misselijk, gluiperig, geniepig, egoisme bevorderend, onwaarachtig filmje. Alles wat fout gaat is dus je EIGEN (want niet voldoende positief je best gedaan).
  Schuld en maatschappelijke structuren, grote ongelijkheid etc. doen er niet toe.
  Wel, dan zijn dus ook alle grootegoisten vrijgepleit!!

  Maar, waarom moesten wij dat zien …?
  SP-ers trappen toch niet in zulke zoetgevooisde leugens?

  Harrie V.

  Zou dat ook vertoond worden aan mensen die ternauwernood op hun benen kunnen staan van de honger, of aan alles verloren hebbende mensen na een grote natuurramp?

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 2.10 uur

 99. Wie haat predikt zal haat oogsten.

  Wie het wapen verheerlijkt maakt grote kans erdoor getroffen te worden.

  The Wilde West is niet uitgestorven. Eerst waren het de Indianen die uitgeroeid moesten worden dat is goed gelukt nu de Irakezen en de Taliban nog en als het even kan Iran.

  Geen land ter wereld heeft zoveel wapens geexporteerd om vervolgens landen aan te vallen omdat ze er gebruik van maken.

  Een land dat iedere soldaat die gewond is in Irak een Cross of Honour komt bezorgen op het moment dat ze in het hospital arriveren om ze vervolgens berooid en voor het leven getekend wederom terug te dumpen in de uitzichtloosheid van hun bestaan en te vergeten.

  Iedere arme donder die geen uitzicht heeft op een beetje fatsoenlijk leven wordt gerekruteerd met mooie beloften en vervolgens uitgekotst met kruis welliswaar maar het hero-schap duurde slechts vijf minuten. Pas op het kerkhof voor gesneuvelden wordt het levenslang.
  Geen rijkeluiskind dat gaat vechten in Irak zij studeren op de universiteit hoe ze anderen voor hun karretje moeten spannen, gebruiken en misbruiken.

  Geen land ter wereld heeft zoveel

  ‘weapens of massdestruction’

  Geen land ter wereld heeft zoveel energie gestoken in de verspreiding ervan.

  Geen land is er zo goed in datgene uit te zenden van banden dat ze het beste uitkomt. Dat waarin de werkelijkheid verborgen blijft achter de beweegredenen.

  En toch hebben wij allen ons oordeel al klaar. Wij weten wat er speelde wij lijken wel een almachtige.

  200 doden in Irak op een dag doen minder stof opwaaien en daarvoor zijn wij nederlanders mede-verantwoordelijk. Maar ja dat zijn Irakezen natuurlijk, daarvan zien we geen rouwende familieleden,vrienden, begrafenissen achtergronden….
  De bange gezichten gezien van kinderen in Afghanistan als Nederlandse soldaten het geweer in de aanslag deuren intrappen van huizen meerdere malen. Kinderen in Afghanistan zijn natuurlijk andere kinderen dan in Nederland, die zouden we niet blootstellen aan dergelijke zaken. de ‘impact’ op hun leven zou te groot zijn.

  Graag zou ik m.b.t. Irak de achtergrond weten maar ook daar wordt verborgen gehouden en slechts de illusie aan de openbaarheid vrijgegeven.

  Ik oordeel niet daar ik niet weet wat ik niet zie en niet kan oordelen over wat ik niet weet.

  Het ene leven is meer waard dan het andere blijkbaar, ik kan daar niet anders over denken.

  Reactie door Henny — zondag 22 april 2007 @ 8.54 uur

 100. Goed omschreven Henny, en oh wat weet Neder-
  land de ‘politiek’ te relativeren door de ka-
  ders in een ander daglicht te plaatsen en er
  vergelijkenderwijs nog geen ‘nadelige invloed’ in te zien m.b.t. tot hen die de
  ‘missie’ als een daad van liéfde meekregen!

  Hoeveel doden moeten er vallen die Nederlan-
  ders zijn in hun paspoort om in te willen
  zien dat middeleeuwse tendenzen daar eerder
  regel dan uitzondering zijn?

  Het zal wel weer quasi-beschaamd optreden na
  verloop van tijd in woorden van Overheidszijde als: ‘zo hadden we het nog
  niet bekéken’ en zal men voornemens zijn in
  de toekomst meer adequaat te zullen gaan op-
  treden. Hoe zo dan, adequaat? Ik kan dat woord intussen niét meer hóren dan het er
  verschrikkelijk wárm van te krijgen!

  In heel het land gaat op de eerste maandag van de maand om 12.00 het luchtalarm af, bij
  wijze van check. Voor MIJ heb ik het tot een
  persoonlijk gedenkteken gemaakt ten tijde van
  de Schipholbrand en gebiedt tot waakzaamheid,
  nu niet een zichtbaar teken zoals een vlag
  die ‘halfstok’ hangt, maar een duidelijk HOOR
  baar teken, eensluidend voor ons allemaal!

  De zorgverzekeringen mogen zich aantrekken,
  dat als er een ambulancesirene gaat die moge-
  lijk te maken heeft met ernstig zieke mensen
  die in een crisis raken, doordat zij de medi-
  cijnen en (na-)behandelingen aan primaire
  operaties verbonden, niet konden betalen en
  NIET van de zorgverzekering vergoed kregen,
  terwijl men meende voor althans medicijnen
  goed verzekerd te zijn.

  Wiens léven is dan nog wél de moeite waard
  als men oogt ‘het beste met de individuele
  mens vóór te hebben’, maar de daadwerkelijke
  uitvoering een schertsvertoning, naar de bui-
  tenwereld toe, is gebléken.

  Intussen kunnen we hier in het land een para-
  dijs aanleggen voor Haagse struisvogels, die
  werkelijk niets, maar dan ook niets hebben
  van de frèle, vriendelijke roze flamingo’s,
  die ons strálende levenswijze tonen!

  Als een ieder wérk zou maken van ‘de plaats
  waarop hij gesteld is’ zoals dat zondag’s al-
  tijd zo keurig van de kansel wordt geroepen,
  zouden er althans andere initiatieven worden
  ontplooid die niét nog verder méns óntérend
  hun destructieve uitwerking zouden uitdragen!

  Het is duidelijk door je gezegd:
  “Het ene leven is meer waard dan het andere
  blijkbaar, ik kan daar niet anders over denken.”

  Kon ‘blijkbaar’ nog maar ‘schijnbaar’ zijn,
  maar dát is intussen óók al bewézen: het niet
  als zódanig te kunnen opschrijven, helaas!

  Reactie door Madelief — zondag 22 april 2007 @ 10.48 uur

 101. @98.Hariekke
  Nee, Hariekke. Niet egoisme, empathie.
  Dat is de boodschap die in dit filmpje verborgen ligt. Empathie.

  “In de spiegelende etalages zien we vaak ons zelf.”

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 11.37 uur

 102. Maar misschien is het teveel gevraagd.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 11.57 uur

 103. @102 Rob de Kuster:

  Wat bedoel je daarmee?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 12.25 uur

 104. @96 Rob de Kuster,

  Deze heb je van Wattenstaafie gejat!!!!!
  Voortaan graag een bronvermelding waar je het vandaan hebt gehaald en niet zelf aan de haal gaan om mooie sier te maken.

  Reactie door bijdehandje — zondag 22 april 2007 @ 13.42 uur

 105. @96 Rob de Kuster:

  Goede middag,

  Ik heb dat filmpje nog eens bekeken, want je weet maar nooit, maar mijn conclusie blijft hetzelfde.

  Ik vind het een aaneenschakeling van goedkope cliche’s uit het alom bekende clicheboek dat iedereen wel kent “Het leven is een leerproces”.
  Nou en, wisten we dat nog niet dan? (overigens is het leven zo duiden mij iets te simpel.)
  Om daar dan mooie plaatjes bij te zetten van mensen in allerlei situaties verandert daar niets aan.

  Bovendien, ik krijg sowieso al argwaan als mensen zich, zoals in dit geval, Mr.Positive noemen. Dat suggereert nu juist weer, en zo VOEL IK HET ZEER STERK AAN, dat alle problemen (en dat zijn er zoals we allen weten, waarom anders de SP!!, nogal wat) aldus op te lossen zijn, ZONDER zelfs maar begrippen als egoisme en rechtvaardigheid MET EVENVEEL EN ZELFS VEEL MEER woorden in overweging te hoeven nemen.

  En, ik denk dat mijn empathisch vermogen er best mee door kan.

  Zoals jij het brengt, dit was niet de eerste keer, ik denk aan een bepaald engels citaat van weken geleden, lijkt het of je mensen uit de tent wil lokken zonder eerst zelf je kaarten op tafel te leggen, ietwat irritant. Mocht dat niet zo zijn dan bij voorbaat excuses, enfin, zand er over.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 15.27 uur

 106. @103.Hariekke
  Ik vraag enkel dat men leert van datgene wat er zich in Virginia heeft afgespeeld. Ik vraag om empathie. Daar ontbreekt het namelijk aan. Wanneer men zich hier voor afsluit en zich over geeft aan speculatie gaan in de korste tijd de wildste geruchten over en weer. Onterecht overigens.

  @104.Bijdehandje
  Ik zou niet durven, Bijdehandje. Ik claim deze movie niet als de mijne. Ik verwijs er slechts naar. U kunt op de desbetreffende website de auteur terug vinden.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 15.37 uur

 107. @103.Hariekke
  Voordat ik het vergeet;
  “In de spiegelende etalages zien we vaak ons zelf.”

  Ook hier een verwijzing naar het empathisch vermogen, Hariekke. Niet meer dan dat.

  In empathie ligt volgens mij de oplossing van dit probleem. Maar dat is slechts mijn mening, wellicht denkt u daar anders over.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 15.44 uur

 108. Er was ooit een tijd dat het socialisme tot doel had de mens te verheffen.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 15.46 uur

 109. @106 Rob de Kuster:

  Het gevaar van dit soort EIGENLIJK GELATENHEID PREDIKENDE filmpjes is, dat ze de aandacht afleiden van waar het werkelijk om gaat: een wereld barstensvol pijn en onrechtvaardigheid die om die pijn te verlichten om ECHTE oplossingen SCHREEUWT!!

  Tegelijkertijd is de mens (in mijn visie met behulp van God) heel wel in staat om verantwoorde, STRUCTURELE verbeteringen in die sitatie te brengen en zeker op microniveau menselijk lijden te verlichten en – minder zwaarmoedig – het leven te veraangenamen.
  Maar dat vereist wel een grondige PROBLEEMANALYSE, die ook de veroorzakers en regisseurs van al wat fout is gegaan in een helder en schril licht zet.

  Je zou kunnen zeggen dat elke levensbeschouwing die bovenstaande in overweging wil nemen al getuigt van het empathisch vermogen van haar aanhangers.

  Ik vergelijk het een beetje met medelijden: een zeer positief (van empathie getuigend!) gevoel, dat echter pas dan zijn volle kracht bewijst als dit – indien mogelijk! – de medeLIJDENDE persoon in staat stelt om het lijden te verlichten of zelfs ongedaan te maken.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 16.11 uur

 110. Maar ik zie nu in dat men het als irritant ervaart. Wellicht heeft het socialisme inmiddels haar doelen bijgesteld en is mij dit ontgaan. In dat geval mijn oprechtte excuses.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 16.30 uur

 111. Hariekke

  “een wereld barstensvol pijn en onrechtvaardigheid die om die pijn te verlichten om ECHTE oplossingen SCHREEUWT!!”

  Misschien zelfs wel zo hard schreeuwt dat ze het niet hoort als een ECHTE oplossing u wordt aangereikt. U woorden zijn een testimony voor een gebrek aan empathie.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 22 april 2007 @ 17.06 uur

 112. Ik lees hier een socialistische visie, met empathie en analyse en lering en daarnaast een christelijke, ook met empathie en analyse en lessen die geleerd moeten worden, die botsen, wat kunnen we daarvan leren?

  Rob de Kuster vind ik wat rationeler dan Harrieke wat bij meerdere weerstand oproept, gezien de emotionele reactie’s.
  Zijn weerzin verwerkt hij wellicht anders dan degene die het van de daken willen schreeuwen. Hier kan en wil ik geen waarde oordeel aan geven, alleen dat mensen juist in die beleving elkaar nodig hebben. Het verschil in beleving doet voor mij niets af aan het feit dat ik beide reactie’s waardevol vind.

  In de analyse en de lering vind ik overeenkomsten en aanvullingen. In de beleving gaat ieder voor zich, soit!

  Reactie door Elsemie — zondag 22 april 2007 @ 18.11 uur

 113. @109 Harrie V

  In bovenstaande reacties heb je helemaal verwoord wat bij mij nog ‘in de pen’ zat.
  Toen ik het filmpje bekeek eindigde het voor mij totaal dubbel. Ik kon er even niets mee en heb Rob bedankt.
  Natuurlijk is het leven een leerschool. Maar hoe ga je daarmee om?
  Dat is de reden dat ik weg ben gegaan van het Boeddhistisch denken en zo enthousiast ben over Jezus Christus! Een wereld van verschil! Nee, niet de voortdurende acceptatie naar wat je overkomt, maar leer er wel van. En dan? Actie!! Verzet!! Je niet meer laten ringeloren!! Schreeuw het van de daken!!
  Toen ik over het filmpje na liep te denken dacht ik: dit is typisch VVD-denken. Dit komt de rechtse rakkers goed uit. Dit filmpje met empathische saus overgoten doet mensen hopeloos tekort.
  Het is ook het Boeddhistische karmadenken. Zo stapt men ook daar over het mensenverdriet heen en verwijst naar een vorig leven, waar may be het volgende leven een oplossing gaat bieden. En zo hebben de graaiers vrij spel en het arme volk kan ‘dood’vallen. Het kaste-systeem is een filosofie van het glasharde liberaal kapitalistisch denken verhuld in een roes van geloof en dat alles omdat Siddharta een prins was die veel te lang onder een boom heeft zitten mediteren. De kern van Boeddhisme is ego-is-me. Ik,ik en nog eens ik!
  Fier en rechtop over de ruggen van medemensen op naar het Nirwana. Zelfs de giften aan de armen versnellen het doel dat NEVER bereikt zal worden.
  Het is voer voor de politici en allerlei business. De monniken leven op de ruime giften van het volk en het volk offert met bordjes eten de dikbuikige goden om hen goed te stemmen.
  En zie wat het volk onder de armoede moet lijden… ach ja, volgend leven beter!

  Zie dan naar Jezus! De uitgemergelde, gemartelde Verlosser. Bespot, bespuwd en uitgejouwd door het volk. Aan het Kruis met Hem!
  Je zal maar God zijn… die alle zonden van de wereld op Zich komt nemen! Je zal maar zo GROOT zijn, om zo KLEIN te willen worden.
  Ziedaar de MENS! ECCE HOMO…

  Het is NIET God die van ons vraagt alles gedwee te accepteren en geruisloos door te schuiven naar de volgende les, want IEDERE les is de les van STOP! Nog steeds niet geleerd om je leven in ZIJN HANDEN te leggen?
  Daar draait alles om!! Men neemt Christus niet serieus. Men denkt het ZELF wel te weten en de lessen gaan door en door…
  De oorlogen, de moorden, de honger en het lijden… STOP!
  Maar wat te doen met dovemansoren en al die ego’s die in hun ijdele denken zich meer en beter voelen dan die ander?
  Ziedaar de wereld. ECCE MUNDI…
  De lessen willen maar niet geleerd worden en de gevangenis van het kapitaal ketent de mens tot op het bot! Zoals ook het communisme NOOIT een eerlijk delen werd en de mens tenslotte verdrukte en monddood maakte.
  Op naar democratie. Ook deze is op sterven na dood! De mens is een onbetrouwbaar wezen en in staat tot liegen, bedriegen, moord en doodslag.
  NIETS zal werken zonder Jezus Christus. Geen enkele religie, filosofie, politiek…
  Wat daarbuiten? Bolwerken van kommer en kwel, lijden, lessen en de ontmenselijking van de mens die zich rondwentelt in zelfverheerlijking.
  Er is maar EEN les. STOP mens! Keer je om!!
  En ziedaar… een toegestoken Hand die ons dwars door de jungle terugleidt naar waar we vandaan kwamen. En geloof maar dat onderweg steeds meer stemmen zich zullen gaan verheffen.
  Want het is Christus die ons wakker schudt en aanzet tot PROTEST tegen iedere vorm van menselijk lijden. Want IEDER leven telt.
  HIER EN NU!

  @96 Rob de Kuster
  Ik hoop dat je de film nog eens wilt bekijken en zie hoe gevaarlijk zgn empathie kan zijn. Het is koud en kil de mens overlatende aan het schrille lot dat niet altijd in eigen handen genomen kan worden.
  Het is het slimme werk van de duivel en zijn handlangers die de mens in slaap wil sussen en ons door al die lessen de ENIGE les uit handen wil nemen: OVERGAVE aan Jezus Christus! Pas dan kan een mens ergens werk van maken. Pas dan is er ware empathie en die kan veel medelijden voorkomen door NIET meer MEDE het lijden te veroorzaken.

  Reactie door Gloria — zondag 22 april 2007 @ 20.00 uur

 114. @112 Elsemie

  De synthese is christelijk socialisme.

  Reactie door Gloria — zondag 22 april 2007 @ 20.04 uur

 115. @114 PS

  Waarom?
  Omdat socialisme ZONDER Christus leidt tot socialisme.
  Omdat socialisme MET Christus leidt tot socialistische empathie. Dit reikt verder dan alleen de economische opbrengsten ten goede te laten komen aan de gehele bevolking. Hiermee kan alsnog de geest en de ziel omkomen van de honger…

  Reactie door Gloria — zondag 22 april 2007 @ 20.38 uur

 116. Tja, zoveel domheid. Hoe moet je daar nog tegenop. Tjonge.
  Ik ga deze discussie achter me laten, het heeft zo geen zin. Laat ik het hier bij laten;
  Jesus IS de bron van het socialisme. Er is geen andere versie.
  Empathie is HET middel om te leren. Keer u daar van af en geen enkele probleemanalyse heeft dan nog zin. Als u zich NIET in kunt leven, hoe wil u dan leren?
  En een van de vele dingen die Jesus vertegenwoordigde was zijn rol als leraar, als bron van het socialisme, was nu juist empathie.
  Maar goed, leer voor mijn part niet, ga op in morele verontwaardiging en kijk hoe het verleden zich blijft herhalen. Dat lucht lekker op, maar meer ook niet.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 0.32 uur

 117. @116 Rob de Kuster:

  Goede morgen allen:

  Ik heb nu voor de derde keer (zucht) dit roze, en onwaarachtige flutfilmpje gezien, waarin aleen maar QUASIDIEPZINNIG dingen in clichevorm worden gepresenteerd die een gemiddeld, met gezond oordeelsvermogen gezegend, mens zo ook wel weet.

  En Rob, jij verwijt anderen domheid en – nog erger – gebrek aan inlevingsvermogen?

  Begrijp jij zelf dan niet dat het drammerig steeds maar hameren op een begrip (empathie) zeer irritant begint te werken?
  Zeker als je tegelijkertijd kennelijk niet door hebt(BEGRIJPEND lezen van andere reacties!!) dat deze al IMPLICIET vervat is in en een NOODZAKELIJKE VOORWAARDE is voor de grote wereld – en levensbeschouwingen en een aantal theorieen.

  Immers, hoe konden hierin anders zulke scherpe analyses gemaakt worden?
  Juist, door inleven in, medelijden hebben met, verontwaardigd zijn over, ja ook de humor ziende, enz.
  Al deze reacties getuigen van het empatisch vermogen van de mensen die deze wereld – en levensbeschouwingen en theorieen vorm gaven en van degenen die deze aanhangen.

  Ik hoef, als ik steeds weer hamer op rechtvaardige inkomensverhoudingen, toch ook niet elke keer EXPLICIET te vermelden dat de mensen ETEN nodig hebben, dat is, zeker in een rijk land, VANZELFSPREKEND.

  Overigens, jouw constatering dat een mens die zulke daden pleegt niet gestoord is, is gewoon onzin: de stoornis zit hem nu juist in het feit dat het hem aan een gezond REMMEND mechanisme ontbreekt, en dat hij kennelijk NIET NORMAAL KAN FUNCTIONEREN.
  Elke goede pschycholoog is met dit verschijnsel bekend: hij kan zich gaan inleven tot hij een ons weegt en zal daardoor zeker nog wat aanvullende informatie kunnen vergaren, maar dat zal aan die conclusie niets WEZENLIJKS veranderen.

  Wel waar is dat juist door goede, maatschappijanalyses en JAWEL!!, bestudering van de mens zoals die ons wordt overgeleverd door bijv. het christendom, ons wordt geleerd dat door stelselmatige ONVERSCHILLIGHEID, TERZIJDE SCHUIVEN, UITSLUITING, GROF GEWELD, EGOISME, CYNISME, GENADELOOSHEID, HARTELOOSHEID, LIEFDELOOSHEID dit type mens kan ontstaan. Ik zou bij elk woord van deze opsomming kunnen zeggen, “gebrek aan empathie”, maar de opsomming zoals hij daar staat is veel beeldender en veelzeggender.

  Ik denk dat nu wel duidelijk is dat het “plotseling” opvoeren van een allang bestaand en bekend begrip als empathie ook geen verbazingwekkende “ontdekking” meer is.

  P.S.: Ik zal een voorspelling doen: wedden dat het filmje waardoor jij kennelijk zo bent gebiologeerd, VOORNAMELIJK als “heel leerrijk” en “een ontdekking” wordt ervaren door nogal met zich zelf ingenomen mensen zonder al te veel materiele problemen en met, en nu komt ie, een minder dan gemiddeld empathisch vermogen. En ze doen dan vervolgens ook nog niets met de “lessen”, omdat die hun zelfgenoegzaamheid niet veroordelen …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 23 april 2007 @ 6.48 uur

 118. @117 correctie:
  …FUNCTIONEREN ==> …COMMUNICEREN

  Reactie door Harrieke — maandag 23 april 2007 @ 6.55 uur

 119. Wat zouden Rob de Kuster, Harrieke en Gloria
  elkaar een weekend lang kunnen verblijden met
  elkaars belevenissen en zienswijzen en gelou-
  terd kunnen komen uit hun persoonlijke strijd
  die zij gedrieën de naam van ‘opbouwmissie’
  zouden kunnen toedichten.
  Spiritueel zou het hen alle drie goed kunnen
  doen en verrijken en of ze daar nu authentiek
  in óranje gewaad, of met zwarte aktentas over
  straat willen, wachten we dan wel af. Ook wát
  feitelijk het resultaat is van hen die elkaar
  tráchten te ‘vinden’, en nadien hiér komen
  vertellen of ze er zich nú ‘tevéél of te wei-
  nig’ van hadden voorgesteld! Ideetje?

  Reactie door Madelief — maandag 23 april 2007 @ 11.24 uur

 120. @117.Hariekke
  Ten eerste ben ik niet gebiologeerd door welk fimpje of onderwerp dan ook.
  Ik ga niet meer in herhaling vallen, Hariekke. U begrijpt het niet en wil het wellicht ook niet begrijpen. Het zij zo.

  Misschien wil u nu eenmaal geloven dat mensen in o.a. Bagdad volledig gestoord zijn wanneer deze een zelfmoordaanslag plegen.
  Maar goed, uw woorden; “ONVERSCHILLIGHEID, TERZIJDE SCHUIVEN, UITSLUITING, GROF GEWELD, EGOISME, CYNISME, GENADELOOSHEID, HARTELOOSHEID, LIEFDELOOSHEID.”

  Mijn stelling bij nr.10 was dat depressie onverwerktte woede was en zelfmoord een daad van agressie. Volgens mij komt u hier al aardig in de buurt, al is het mij wel duidelijk dat u deze materie niet begrijpt.

  Ik heb jaren geleden mensen verloren door zelfmoord, inmiddels al 25 jaar geleden, en daar mijn lessen uit getrokken. Het heeft voor mij ook eventjes geduurd voordat ik het begreep, misschien komt u ook nog zo ver.
  Ik laat dit onderwerp nu voor wat het is. Ik deel slechts een mening, ik heb niet de ambitie hier iemand te bekeren.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 12.08 uur

 121. @119.Madelief
  Nee, dank u. Ik hoef niemand te overtuigen.
  Als men iets anders wil lezen in mijn woorden is dat voor hun eigen rekening.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 12.20 uur

 122. @119.Madelief
  Gaat u toch aan mensen die familie of vrienden aan zelfmoord verloren hebben uitleggen dat deze volledig gestoord waren.
  Ideetje?

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 12.43 uur

 123. Rob de Kuster,

  Na alles nog eens te hebben doorgelezen kan ik niet anders dan de conclusie trekken dan dat je de zaken nogal door elkaar haalt en uit hun verband rukt.

  Mensen die zelfmoord plegen door welke reden ook is iets anders als het bovenstaande geval waar het hier om gaat.
  Deze maakt eerst 32 anderen koud ipv. alleen zichzelf.

  Kijk Rob de Kuster, als mensen het niet meer zien zitten in dit leven dan kan ik me voorstellen dat ze er een eind aan willen maken, hoe rot ook voor de nabestaanden, maar zo’n beslissing heeft men te respecteren, een ieder beslist en heeft het lot over zijn/haar leven in eigen handen.

  Maar als een “gestoorde idioot” wat deze knul nog steeds voor mij is, eerst 32 anderen af moet maken, kan ik niet anders concluderen dat hij inderdaad niet “fris” was.
  Als je het hier op deze aarde zat bent en er een einde aan wilt maken, om welke reden dan ook, zou ik zeggen doe het dan, maar sla dan alleen de hand aan jezelf en stort niet nog eens zovelen anderen in de ellende die deze knul op z’n geweten heeft.

  Ga toch eens met de familie en vrienden van de nabestaanden praten die hun dierbaren “dank zij deze gek” hebben verloren.

  Ideetje?

  Reactie door bijdehandje — maandag 23 april 2007 @ 13.32 uur

 124. @120/121

  Nou Rob, niet zo gepikeerd doen. Het zou een interessant weekend zijn geworden. Toch?
  Lieve Rob, waarom voel je je aangevallen? Geef toe dat dit filmpje voor tweeerlei uitleg vatbaar is. Hoe goed misschien ook de maker van het filmpje het bedoeld heeft, ik kwam precies met mijn gevoel hierover uit bij Harrieke. Het is juist een kwestie van nauwlettend kijken en inschatten hoever dergelijke opvattingen kunnen reiken. Het New Age denken is een van die gedachten die alles willen omvatten vanwege hun eigen gemis aan diepzinnige doorschouwing om te kunnen onderscheiden.
  Ook door dit filmpje kunnen mensen op het verkeerde been worden gezet. Het lijkt liefdevol, maar is in wezen glashard.
  Het is nu eenmaal je les, dus leer ervan…
  En als dit de empathie van het geheel is, dan loopt de mens het gevaar tekort te schieten aan compassie. Zoals ook een kind dat een onvoldoende krijgt op school op zichzelf wordt teruggeworpen, zonder dat de leraar zich (doorgaans) verdiept in externe omstandigheden. Ook scholen zijn glashard.
  De moeder Theresa-methode getuigt van de volheid van geest: empathie en compassie kunnen mensen daadwerkelijk helpen. Inleven in de mens en er ook zijn voor die mens.

  Ik ben het met je eens dat mensen die moordaanslagen plegen niet afgedaan mogen worden met ‘psychisch gestoord’. Dat is idd de gemakkelijkste weg. Naar de boodschap zal geluisterd moeten worden. Het inleven in de slachtoffers is niet zo moeilijk. Het inleven in de dader vereist dieper inzicht… in jezelf! Voor hen die de moed hebben.
  Dag Rob!

  Reactie door Gloria — maandag 23 april 2007 @ 14.38 uur

 125. @123.Bijdehandje
  Uw domheid komt bij mij over als een vreugdevuur van ijdelheden.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 14.49 uur

 126. Rob de Kuster:

  Ik citeer mijzelf dan ook maar weer, met hetzelfde citaat dat jij aan mij ontleende, al vergat je een belangrijk woord dat ik wel meeneem:

  “stelselmatige ONVERSCHILLIGHEID, TERZIJDE SCHUIVEN, UITSLUITING, GROF GEWELD, EGOISME, CYNISME, GENADELOOSHEID, HARTELOOSHEID, LIEFDELOOSHEID.”
  Ik voeg daar nog bij: mogelijk ook materiele, hopeloze armoede zonder uitzicht op verbetering.
  Als hoop dan ook nog eens de bodem wordt ingeslagen …
  Als het bovenstaande niet de conclusie is na o.a. een indringend proces van inleving, dan weet ik het niet meer …

  Dit, Rob de Kuster, zijn nu precies de STELSELMATIGE wreedheden die al tientallen jaren in de bezette Palestijnse gebieden, de BAKERMAT van de hedendaagse zelfmoordenaars, worden bedreven en vormen aldus, samen met mogelijke culturele eigenaardigheden, een MOGELIJKE verklaringsgrond voor dit verschijnsel dat bij veelbelovende, gezonde jonge mensen uiteindelijk leidt tot de ZEER ERNSTIGE STOORNIS, die ONGEREMD doden van anderen is.
  En dat die uit zeer ernstige DEPRESSIEVE/HAATGEVOELENS voortkomt, had dan inmiddels allang door een eventuele psychiater kunnen worden vastgesteld, die haat komt immers niet uit de lucht vallen, zoals, dacht ik, nu wel is aangetoond.

  En dan zijn er, min of meer los van dit alles, ook nog de psychopaten waarbij een volslagen afwezigheid van empathie valt vast te stellen en die dan eigenlijk heel goed bruikbaar zouden kunnen zijn voor manipulatieve, kwaadwillende krachten, een huiveringwekkende gedachte.

  En tenslotte, maar dat is een puur persoonlijke mening, ik houd ook ernstig rekening met demonische bezetenheid, omdat bij al dergelijke personen in een dergelijke geestelijke gesteldheid, a.h.w. zonder afweersysteem, een “open deur” daarvoor is te vinden.

  Ook voor wat mij betreft is de discussie nu gesloten.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 23 april 2007 @ 15.17 uur

 127. @125 Rob de Kuster,

  Het doet mij deugd te constateren dat uit uw reactie domheid bij u hoogtij viert.
  Maar goed, je hebt altijd baas boven baas.
  Nadenken is niet uw sterkste kant.
  Kopiëren daarentegen wel.

  Reactie door bijdehandje — maandag 23 april 2007 @ 15.57 uur

 128. @124.Gloria
  Als u hier de reacties terug leest, en neemt u van mij maar aan dat ik de woorden op de letter weeg, dan ziet u dat 2 a 3 deelnemers iets proberen te lezen wat er NIET staat. Hun stellingname is onterecht.
  En ik heb maar weinig woorden nodig om dat gedrag te omschrijven; karaktermoord.

  Waar anders dan in de politiek.

  Dag, Gloria.

  (Naar dit filmpje gaat naar mijn mening te veel belangstelling naar uit. Het staat als een testimony voor human empathie. Het is wat het is, meer niet. Ik denk dat men empathie in relatie tot het socialisme ernstig onderschat. Het is de kern waar het om draait.)

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 16.24 uur

 129. nr 125. Vat je wérkelijk niet waar het hier
  om gaat Rob de Kuster of wil je het onder-
  scheid niet maken, tussen moord en zelf-
  doding?
  Overigens is bij de beide manieren van doden
  e.e.a. overduidelijk niet een ´normaal´ ge-
  drag te noemen.
  Voorbedachten rade kan iemand aangewreven
  worden die bovenmatig bestiale trekken ver-
  toont die wetenschappelijk aantoonbaar zijn.
  Wélk evt. extra gen in mensen doorvoor in de
  toekomst de oorzaak zal blijken te zijn, zal
  voorlopig wel niet kenbaar worden gemaakt,
  om méér dan gevoelige redenen!
  Moord en doodslag te kust en te keur, maar
  door veel communicatietechniek nu extra in
  het vizier, het is er een uitvloeisel van
  dit negatieve verschijnsel ook te moeten mee
  maken, helaas!

  Reactie door Madelief — maandag 23 april 2007 @ 16.37 uur

 130. Rob de Kuster,

  Als je ballen zou hebben zou je ook namen noemen.

  En wat dat filmpje betreft; dat staat aan een persoon gelinkt die er ook volkomen achter staat, blijkt ook uit al zijn reacties op dit log, kan ik van jou niet zeggen.

  Voor mij ben je wat andersdenkenden zo onverdraagzaam als de pest.
  Iets wat ik van Wattenstaafie niet kan zeggen.
  Hij heeft deze link terecht onder zijn naam als verwijzing staan, dat blijkt ook uit zijn reacties op dit log.

  Waarschijnlijk heb je iets nodig om af te reageren Rob de Kuster, maar daar zijn andere instanties voor om handen.
  Succes om de de weg naar het juiste inzicht te vinden in je leven!

  Reactie door bijdehandje — maandag 23 april 2007 @ 16.49 uur

 131. @124.Gloria
  Leest u reactie @93 er maar eens op na.

  @126.Hariekke
  Eindelijk, daar zijn we dan.
  Wat is het nu? Armoede, wanhoop en hopeloosheid wat drijft tot zelfmoordaanslagen OF woede? U ziet het misschien niet, maar er is een wezenlijk verschil. Armoede, wanhoop en hopeloosheid drijft NIET tot zelfmoord. Daar gaat u FOUT.
  Het is woede en NIETS anders.

  Schizofrenia is een stoornis. Een post traumatisch syndroom. Een disassociatie die resulteert na een zeer traumatische ervaring. Een disconnect.
  U zal dit na verloop van tijd mogelijkerwijs bij de slachtoffers aantreffen, NIET bij de dader. Depressie, noch woede is een geestelijke stoornis. Zelfmoordenaars in Palestijns gebied of Irak zijn niet gestoord.
  Het is GEEN wanhoopsdaad of het gevolg van armoede. Virginia was daar wel HET voorbeeld van. Ook bij rijk en welvarenden komt dit gedrag voor. Ook in Amerika of Duitsland.
  Ik ben niet degene die hier zaken door elkaar haalt.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 16.59 uur

 132. @127.Bijdehandje
  Ik ben veel beter op dit onderwerp geinformeerd dan u wellicht denkt en nee, ik identificeer mijzelf niet met het subject.

  Ik spring wanneer ik opsta op mijn leeftijd niet meer met beide benen tegelijk in mijn broek.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 17.33 uur

 133. @129.Madelief
  Het gedrag is zondermeer misdadig te noemen, crimineel. Maar dat is heel wat anders dan geestelijk gestoord. Blijkbaar is voor velen dit onderscheid moeilijk te maken.

  En helaas is het toenemende communicatiemiddel geen waarborg voor een correcte redenering. Een fout wordt nog even gemakkelijk gemaakt.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 17.41 uur

 134. Rob de Kuster,

  Als u werkelijk wat in uw leven zou hebben meegemakt, wat ik zeer betwijfel, dan zou u weten dat de praat die u hier verkoopt grote KUL is.
  Ik zet er bij deze nu aan “uw adres” een punt achter, dit is werkelijk water naar de zee dragen.

  Reactie door bijdehandje — maandag 23 april 2007 @ 18.17 uur

 135. Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @16.59:

  Dan toch nog deze reactie:

  Ik citeer je: “Wat is het nu? Armoede, wanhoop en hopeloosheid wat drijft tot zelfmoordaanslagen OF woede? U ziet het misschien niet, maar er is een wezenlijk verschil. Armoede, wanhoop en hopeloosheid drijft NIET tot zelfmoord. Daar gaat u FOUT.
  Het is woede en NIETS anders.

  Beste rob, ik dacht dat ik redelijk duidelijk had aangegeven dat, om het met jouw woorden te zeggen “Armoede, wanhoop en hopeloosheid” tot (misschien wel TOMELOZE!!) woede kunnen leiden … voeg daar dan ook nog eens de andere door mij genoemde wreedheden bij … uitkomst is dan misschien wel GIGAwoede?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 23 april 2007 @ 18.32 uur

 136. … en beste Rob, als je de vreselijke ervaring moet meemaken dat een jou vertrouwd, misschien wel geliefd iemand, zich van het leven berooft: VRESELIJK!!
  Het is een gezonde, normale menselijke reactie dat je jezelf dan vragen gaat stellen die mogelijk schuldgevoel kunnen oproepen.
  Dat bewijst dan weer dat je een MEDEVOELEND mens bent, die pas dan weer echt goed verder kan als na grondige en EERLIJKE zelfreflectie de conclusie gerechtvaardigd is dat je er echt niets aan kon doen.
  Mocht dat niet zo zijn, dan is berouw en eventuele genoegdoening geven ( niet gemakkelijk!!) heel heilzaam. Want, in
  godsnaam, wie wil dat een ander sterft!!!

  Tenslotte, mensen hebben geen volledige controle over hun leven, zoiets meemaken is, ik herhaal, vreselijk en eigenlijk te GROOT voor het menselijk bevattingsvermogen.

  Vat dit niet verkeerd of dwingend op: juist hier is overgave aan een liefdevolle en ALLES BEGRIJPENDE en NIET VEROORDELENDE GOD het beste medicijn.
  En dit is niet cynisch bedoeld, baat het niet, het schaadt ook niet …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 23 april 2007 @ 18.52 uur

 137. Gloria
  Ik ben socialist omdat ik solidair ben vanuit een gevoel van verbondenheid, altijd gehad en puur intuïtief. Rationeel gezien kan ik dit herleiden naar wederkerige afhankelijkheid.
  Je hebt elkaar niet alleen nodig voor materiële zaken, maar ook voor identificatie, noem mij bij mijn naam, want voor wie ik lief heb wil ik heten, bevestiging waardoor je je verbonden voelt. Emotionele afhankelijkheid is nog veel groter, een nazi-arts heeft dit met gruwelijke experimenten aangetoond.
  Daarnaast heb je de behoefte om je te identificeren met personen die je nabij staan waardoor je ego zich vormt en spiegelen we ons ook aan anderen om zelf’bewust te zijn.

  Als ik de verhalen over Jezus lees en plaats deze in Zijn tijd dan heeft Hij vooral een belangrijke impuls gegeven aan het ‘Zelfbewustzijn’ van de mens.

  Reactie door Elsemie — maandag 23 april 2007 @ 20.46 uur

 138. @136/136.Hariekke
  Als ik uw lijn van gedachte volg zou er voornamelijk in arme landen, mensen in een uitzichtloze situatie dit soort zelfmoordaanslagen plegen. Niet dus.

  Virginia Tech en nog niet zo lang geleden Erfurt in Duitsland zijn daar het bewijs van.

  Men kan een mens niet los zien van zijn omgeving. Plaats een persoon in een sociale omgeving waar wederzijdse positieve interactie plaats vind of beschouw een persoon als een autonoom automaat en werp deze terug op zich zelf. DAT zijn de onderscheidende factoren.
  Rijk of arm, hopeloos of toekomst perspectief. Het heeft er niets mee te maken.
  De menselijke interactie tussen u en ik. Zo simpel is het. Waar gaan we van uit?
  Kijk eens naar anorexia, deze woede zit direct onder de oppervlakte en laat zich vrij gemakkelijk tonen. Het is geen identiteits conflict en het heeft ook niets met een eetstoornis van doen.

  Lees @10 er nog eens op na. Empathie is hier van wezelijk belang. Daar ligt het verschil.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 22.31 uur

 139. laten we elkaars mening respecteren in plaats van elkaar bevechten zou ik zeggen….

  Harrieke, het een versterkt het ander volgens mij. Een uitzichtloze situatie mede als gevolg van armoede kan depressief maken of jaloers en vol haat en in die depressie kan iemand geen oplossingen meer zien en na gaan denken over zelfmoord of dit gaan doen. Overigens als je het hebt over zelfmoordacties dan denk ik dat je in ogenschouw moet nemen dat dit wordt gezien als een heldendaad. Degene die dat doet wordt door Allah beloont…Ik denk zelf dat gedachten aan zelfmoord komen doordat een persoon zichzelf haat omdat zijn/haar beeld niet overeenkomt met het gewenste beeld van hem/haar!….
  Schizofrenie is een stoornis die een persoon vanaf de geboorte al heeft en die zich openbaart in de pubertijd. 1 op de 100.000 mensen geloof ik, heeft deze stoornis.

  Reactie door cynthia — maandag 23 april 2007 @ 22.46 uur

 140. Rob de Kuster, ook anorexia is een stoornis in de hersenen. Het onstaat niet maar is er al….Hetzelfde met obesitas. Het lichaam heeft een onvermogen aan signalering..het merkt niet dat het genoeg heeft gegeten.

  Reactie door cynthia — maandag 23 april 2007 @ 22.49 uur

 141. Laat ik het anders stellen. Eenvoudiger.
  Wat investeren we nog in elkaar? En wat is het resultaat als menselijke interactie zich voltrekt zonder dat men in staat is zich in te leven in de ander? Wat anders dan woede is dan uitkomst?

  Ik weet dat in de menselijke interactie vele factoren meespelen. Maar waar gaan we van uit?

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 23.32 uur

 142. Vandaar mijn opmerking;

  “In de spiegelende etalages zien we vaak ons zelf.”

  Soms kan ik ook een spiegel zijn.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 april 2007 @ 23.38 uur

 143. @139/140.Cynthia
  Iedereen kan schizofreen worden, maar inderdaad. Vaak onstaat het op zeer jonge leeftijd. Soms is trauma niet te bevatten, en treed er een mechanisme in werking. Een biologische reactie van zelf behoud. Een wel zeer extreme vorm van ontkenning. Men disassocieert. Disconnect. Men kan het niet verwerken.

  Waarom hongert iemand zichzelf uit? Omdat deze zichzelf haat? Omdat deze de hele wereld haat en door zichzelf te doden eigenlijk de hele wereld dood? Haat of woede kan op zich zelf terug slaan wanneer deze eigenlijk naar buiten gericht was.

  Ik denk, Cynthia, dat schizofrenie inderdaad een psychische stoornis is.
  Maar bij anorexia zit volgens mij het probleem in de menselijke interactie. Of juist het gebrek er aan. Men begrijpt elkaar niet waardoor de situatie juist verergert.

  Ik zie het wellicht verkeert, maar volgens mij zijn mensen het waard om in te investeren. Hoe zou het anders moeten?
  Afin, zo denk ik er over.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 0.18 uur

 144. @141/142 Rob de Kuster

  Sorry, ik kon weer niet bij de discussie blijven. Had van alles te doen vandaag. En dit zijn de momenten van heerlijke nachtelijke rust.
  Rob, lees ook nog eens mijn reactie @61 door.
  Daar komen we het dichtst bij elkaar, denk ik. Je bevestigt het met ‘juist’, maar direct wandel je verder…
  Ook daar hield ik het heel klein. In de verhouding ‘jij en ik’. Hiermee probeerde ik aan te geven dat we de vinger naar ONSZELF moet wijzen. Het is te simpel om van ons af te wijzen met ‘geestelijk gestoord’. WANT WIE IS DIT NIET??
  Al die gestoorde zenders van mensen… zie hoe mensen ook bovenop jou gaan zitten. Het is alles woede. In mijn ogen was het filmpje niet handig en daar week ik af. Niet om tegen jou te zijn, maar om juist te wijzen op het evt inhumane effect wat zo’n ‘empathisch’ filmpje teweeg kan brengen.
  Ik hoop dat je dit inziet. Absurd is natuurlijk waarom jij geen link door kan geven die een ander (evt) al heeft doorgegeven. Alsof dit niet regelmatig is gebeurd!
  Ik hoop dat je niet te zeer aangetast bent door de emotionele reacties hier. Ik begrijp heel goed dat jij mensen dieper over deze zaak wilde laten nadenken dan het oppervlakkige ‘gekkenwerk’. En dat is ook nodig. En daar ben je wat mij betreft in geslaagd. Het ‘gunnen’ is op het weblog niet overdadig aanwezig. Behalve onder ‘ons kent ons’. Ik weet er alles van!
  Laat je hierdoor niet afschrikken, Rob. Want jouw bijdragen doen mij en anderen WEL goed.
  Ook hier is het vaak ‘overleven’ en daagt ons uit om elkaar heel te houden.
  Empathie… is waar de mensheid aan tekort schiet en het zou heel wat rampen kunnen voorkomen. Maar ondanks dat communicatie zo simpel is geworden, zie dit weblog, wordt des te meer duidelijk hoe complex de mens in elkaar zit. Allemaal eilandjes die voor zichzelf gaan. Soms mijlen ver van elkaar, soms elkaar ontmoetende…
  Het is niet gemakkelijk om mens te zijn.
  Welterusten Rob.

  Reactie door Gloria — dinsdag 24 april 2007 @ 1.50 uur

 145. @143 Rob de Kuster

  Zag ik daar ineens je reactie voor Cynthia.
  En ja, ik geloof zeker dat zelfmoord een naar buiten gerichte woede is die men op zichzelf toepast. De weg ernaar toe kunnen velen zijn.
  Het is zelfs in mijn ogen een vorm van integriteit om dan maar niet die ‘vreselijke’ mensheid te vermoorden, maar jezelf weg te nemen uit die mensheid.
  Het is niet vanzelfsprekend heldhaftig om te blijven leven op Aarde… vaak ook een kwestie van zwakte. Alhoewel het ook wel weer heldhaftig is om die zwakte ter plekke te leven als een blok aan het been.
  Nee, ik ben niet voor zelfmoord. Ik leef die zwakte maar liever, want ik kan op mijn meest heldere momenten niet begrijpen dat mensen gezapig en lollig doorleven op Aarde die soms een hel lijkt te zijn. De oorlog in Irak heeft mij ten diepste geraakt. Hoeveel kunnen we er nog hebben? ‘Brood en spelen’ kunnen die gedachten niet van mij afnemen. Het is juist door empathie dat het leven op Aarde zwaarder wordt.
  Mens worden is niet gemakkelijk.

  Reactie door Gloria — dinsdag 24 april 2007 @ 2.27 uur

 146. @144/145.Gloria
  Uw bijdrage bij @61 was mij niet ontgaan.
  Ik ben mij er van bewust dat wat ik schrijf soms heftige reacties kan geven bij anderen.
  Dat geeft niet. Ik kan desondanks een dieper inzicht geven, soms door te spiegelen. Het vervolgens te duiden en er dan vorm aan te geven. Woorden alleen zijn vaak niet genoeg.

  En ik heb 25 jaar geleden inderdaad 2 personen in een periode van een half jaar aan zelfmoord verloren. Dan wordt een mens helaas met zijn neus op de feiten gedrukt, of je dat nu wilt of niet. Je hebt geen keus.
  Het heeft voor mij wel eventjes geduurd voor dat ik zover was dat ik het begreep. Ik was toen nog een kind. Maar inmiddels is dat alweer lang geleden.
  Daar door wist ik wel wat er in Virginia speelde, kon ik het een plaats geven.

  In mijn reactie aan Cynthia omschrijf ik twee zeer verschillende condities die toch nauw aan elkaar zijn verwant. Anorexia en schizofrenie. Het een tref je aan bij een dader, het ander bij het slachtoffer.
  Nu is schizofrenie wel heel extreem, maar in zeer milde mate zie je dit gedrag van ontkennen steeds weer terug. Dat ontkennen is een verdedigingsmechanisme. Een natuurlijke reactie waar niet altijd even makkelijk door heen te prikken is. Dan is het zaak om dingen helder bij hun naam te benoemen. Mensen willen deze jongeman in Virginia als volledig gestoord zien. Dat geeft een veilig gevoel. Te denken dat deze anders was, gestoord. Helemaal gek. Hij versus wij. Men moet er niet aan denken dat normale mensen kunnen doden in zo’n situatie. Vandaar dat je ook hier soms heftige reacties ziet. Maar dan komen we niet dichter bij een oplossing. Herkennen we het probleem niet en gaan we maar door.
  Het zit inderdaad, volgens mij dan, in zoiets simpels als menselijke interactie. Waar gaan we van uit bij zelfs het meest banaal menselijk contact? Van onszelf of juist die ander? Proberen we ons in te leven?
  Het lijkt vanzelfsprekend, maar is het allerminst. Zeker tegenwoordig. Men gaat gemakkelijk aan de ander voorbij. Je ziet het hier ook wanneer ik hetzelfde ga doen, de reactie kan dan niet anders dan woede zijn. Voor mij is het helder, Gloria, empathie staat aan de basis van het socialisme. Hoe zou het anders moeten?

  “Mens worden is niet gemakkelijk”
  Laten we dan beginnen de mens te herkennen, ook in de ander. Misschien wel juist in de ander.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 11.39 uur

 147. Mens ZIJN ook niet!

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 24 april 2007 @ 11.52 uur

 148. @93.Madelief
  Het is niet dat ik uw woorden niet begrijp, maar ik denk dat hier wel een verklaring op zijn plaats is.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 12.02 uur

 149. @139 cynthia — maandag 23 april 2007 @ 22.46:

  Beste cynthia, goede middag,

  Dank voor de reactie, maar daar waar jij het hebt over een zelfmoordaanslag als heldendaad:
  Dat verwoordde ik al impliciet, ik citeer mezelf, @126 “… samen met mogelijke CULTURELE EIGENAARDIGHEDEN, een MOGELIJKE verklaringsgrond voor dit verschijnsel …”

  Juist omdat ik daaraan dacht, verwoordde ik het zo.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 24 april 2007 @ 12.26 uur

 150. @147.bijdehandje
  Ik weet het, bijdehandje.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 12.40 uur

 151. Rob de Kuster, ik vind dat je voorbij gaat aan afwijkingen die er al vanaf de geboorte in kunnen zitten. Er hoeft maar een gebied in de hersenen niet goed te werken, er hoeft maar een stofje niet goed te werken en de computer! heeft gevolgen voor het lichaam. Een mens wordt niet altijd ziek maar kan het ook al zijn vanaf de geboorte! Ik heb het niet over de jongen in Virginia. Mij lijkt het een jonge man die geschreeuwd heeft om hulp maar waar niet naar geluisterd is. Ik ben zelf geen voorstander van stempels maar jij haalde er afwijkingen in de hersenen bij.
  Anorexia is een afwijking en schizofrenie ook die zich altijd zullen openbaren als dit in de hersenen zit! Een klinische depressie is ook zoiets maar we kennen ook een depressie als gevolg van omstandigheden en het denken daarover van de persoon! Er onstaat dan zelfhaat..het beeld van hem/haar komt niet overeen met de gewenste werkelijkheid en daarom verstoot hij/zij zichzelf. Ik ken dit ook van zeer dichtbij. In onze cultuur wordt denken gezien als intellectueel en als het hoogste goed, maar wie de kracht van denken overschat of onderschat wordt er gevangene van.
  Ik denk dat jij denkt dat alles maakbaar is

  Reactie door cynthia — dinsdag 24 april 2007 @ 14.53 uur

 152. De mens is niet perfect maar wel goed genoeg

  Reactie door cynthia — dinsdag 24 april 2007 @ 14.56 uur

 153. @139/149.Cynthia/Hariekke
  Laten we de situatie in Virginia en Erfurt of Columbine niet uit het oog verliezen.
  Ik denk niet dat de omgeving deze als helden daden omschrijft. Ook niet door de familie van deze daders.
  Even ter herinnering.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 15.03 uur

 154. Rob de kuster,

  Bent u zich er van bewust dat u hier op dit topic een derde van alle reacties op uw naam heeft staan?

  Maakt mij verder niets uit hoor, maar zie nu eindeljk de werkelijkheid eens onder ogen.
  152 reacties en 50 van Rob de Kuster.
  Voor zover ik kan nagaan probeert u zich intelligenteer voor te doen als dat u werkelijk bent.

  Misschien een psycholoog zonder werk?
  Geeft niets, zijn er zovelen van.
  Of probeert u zich zo als zodanig te manifesteren?
  Jammer, heláás mislukt.

  Op mijn leeftijd en met mijn levenservaring moet u toch iets overtuigender overkomen om op mij indruk te maken.

  En zeker, als ik wakker word spring ik ook niet metéén met 2 benen in m’n broek.
  Weet je hoe dat komt?
  Het gaat nogal moeilijk met één poot, moet er eerst m’n andere been aanzetten.
  Jammer maar het zij zo!
  Maar daarom verlies ik nog niet de realitiet uit het oog.
  Rob de Kuster gooi die oogkleppen eens af, uw kijk op de werkelijkheid wat de geestesgesteldheid van sommige personen in onze samenleving betreft is nogal WAZIG.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 24 april 2007 @ 15.22 uur

 155. Om niet als een sexsist over te komen, realitiet moet realiteit zijn.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 24 april 2007 @ 15.24 uur

 156. @146 Rob de Kuster

  Tja, dat zal niet gemakkelijk geweest zijn in jouw kindsbeleving. Tijd rijpt… en je hebt het leren begrijpen en ermee kunnen leven.
  Hoe kunnen we dat immense leed voorkomen? Iedereen zo gefocust op eigen pelgrimstocht.
  Nederland uitgekleed! Het is koud geworden…
  Om ieder huis een schutting en eilandjes van kapitaal. De armen moeten zich schamen, zij hebben hun lessen niet geleerd? Of zijn zij het juist die niet handelen in belang van het Kapitaal, maar kozen voor het empathische vermogen dat schuilgaat in de mens en zo graag boven water wil komen?
  De scheiding zal moeilijk te trekken zijn.

  We worden in potentie als mens geboren en het is aan de mens om het te worden. Dit wordingsproces gaat met vallen en opstaan… door verbrijzelde harten heen trekken we ons spoor. Durven nauwelijks om te kijken naar de schade die we op onze weg hebben aangericht. Barbaarse mens…in wording. Opgestaan in vlees en bloed door de ‘paringsdans’ van de mensheid. En zie: kinderen voeden kinderen op!
  Een leven de tijd om mens te worden… klimmende, steeds verder opklimmende in LEEF-tijd. Tijd van leven is ons gegeven. We zouden moeten hangen aan de lippen van de oudsten; onze oren moeten spitsen om hun boodschappen te verstaan. Maar wie heeft daar nog een boodschap aan?
  Door het KAPITAAL en de ECONOMIE zijn we dovemanskinderen geworden. Geen aandacht en zorg meer voor de jongsten, geen aandacht en oor meer voor de oudsten. Tijd=geld!
  En zo bergen we alles op uit empathie voor de geldgod. Mister MAMMON heeft de mensheid verleid. De ratelslang heeft de hersens gespoeld en de mens maakt gebruik van nog maar een paar weke delen. ‘Kamers’ worden niet meer ten volle benut en op alle ‘stoelen’ niet meer gezeteld… en wat niet gebruikt wordt zal afsterven.
  Het vege lijf vaart wel door het Kapitaal en beklijft hoge leeftijden, maar loop eens op een wandeling door de seniorenbuurten en zie de eenzame wachtende mens. Kijk eens binnen in de verzorgingshuizen… de opgeborgen mens heeft niemand meer aan de lippen hangen. Als oud vuil in het oudenasiel mogen zij niet meer meetellen. Zij, op wie wij ons leven hebben gebouwd.
  Eigenwijze, hooghartige, kapitaalverblinde kinderen… hebben de macht overgenomen. De neoliberale geesten dwarrelen op de Aarde als sneeuwvlokken die met het ‘witte’ tapijt de stromen van bloedgeld bedekken om zo de mensheid klaar te stomen voor de grootste kindsheid aller tijden: Dementia sinilis.

  Ik schuil veilig bij Jezus! De Bron van het Levende Water Die uit wil stromen in de rivier van het Socialisme om het water zuiver te houden en telkens weer te reinigen met die Wonderbare Liefde die doet MEDEleven, die doet MEDElijden, die doet MEDEwerken aan de mens in opbouw.

  Reactie door Gloria — dinsdag 24 april 2007 @ 17.07 uur

 157. @154.Bijdehandje
  Maakt u zich maar niet ongerust, ik heb niet de ambitie om indruk te maken. Ik plaats slechts een mening op dit weblog, net zoals u dat ook doet.
  Zeg het maar, bijdehandje. Houd u vooral niet in. Vertel het me maar, die realiteit van u. Gooi het in de groep. Vertel mij maar eens hoezeer ik er wel niet langs zit. Leg het me maar eens uit.

  Hadden we laatst niet 1000 postings en waar ging dat nu eigenlijk over?

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 20.28 uur

 158. @151,Cynthia
  Wel, men kan zich inderdaad enorm verbreden op dit onderwerp. Maar ik was eigenlijk niet van plan om elke variatie uit de psychiatrie erbij te halen. Volgens mij heb ik nergens naar afwijkingen in de hersenen verwezen.

  Oei, Cynthia, laten we vooral geen gevangenen worden van ons denken en open blijven staan voor een andere mening.

  Ik denk niet dat alles maakbaar is, integendeel, ik kan me mateloos verwonderen over de pracht die we natuur noemen. In al haar variaties.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 20.40 uur

 159. jij haalde er depressie, schizofrenie en anorexia bij, niet ik…oei

  Reactie door cynthia — dinsdag 24 april 2007 @ 21.08 uur

 160. @159.Cynthia
  Dat klopt, maar waar had ik het over aangeboren en afwijkingen in de hersenen?

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 24 april 2007 @ 21.55 uur

 161. Zowel een klinische depressie, anorexia en schizofrenie zijn defecten in de hersenen.
  Omgevingsinvloeden spelen ook mee maar dat hij/zij die dit met zich meedraagt het krijgt is simpelweg te verklaren door de defecten.

  Reactie door cynthia — zondag 29 april 2007 @ 16.39 uur

 162. Snap je nu waarom ik je vroeg of je vind dat alles maakbaar is? Overigens, schizofrenie moet in je zitten wil je het kunnen ontwikkelen..anders heb je het over een psychose bijvoorbeeld, en dat is een tijdelijke of permanente waanvoorstelling die veroorzaakt kan worden door een trauma/stress

  Nog even terug naar die jongen en zijn verhaal…ook wij hier in Nederland hebben een cultuur van meer, beter, hoger…
  Dit heeft tot gevolg dat er meer mensen buiten de boot gaan vallen en vooral omdat de weg naar de top al voor velen weggetimmerd is..de elite dekt zich namelijk in. Wie we zijn als mens is niet meer van belang voor onze en de Amerikaanse maatschappij, als we maar werk hebben/studeren/naar school gaan en meedoen met de rest en vooral niet aan de zijlijn gaan staan want dan zijn we opvreters en loosers. Deze jongen had een diepe haat tegen rijkelui-kinderen. hoe en wat precies is mij niet duidelijk. De verschillen tussen scholen in achterstandwijken en scholen in rijke wijken is echter wel enorm. Sterker nog, het niveau-verschil is heel groot. Ik zie deze jongen als een signaal dat het drastisch anders moet omdat teveel mensen buiten de boot dreigen te raken.Ik geloof dat Oprah hier mee bezig is en Bill gates ook..de laatste vertrouw ik niet zo maar toch.

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 19.33 uur

 163. Langleve solidariteit zou ik zeggen..langleve rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. waar gaan we naar toe met z`n allen.

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 19.35 uur

 164. @j, Marijnissen,

  ik had het eerder over het moeten en mogen, (en natuurkundige wetten ed,) maar dit voorbeeld illustreert het onderscheid toch wel het beste denk ik:

  “Mensen moeten leren om beter om te gaan met hun leven en met anderen.” (@48, 10.18, j):

  moeten wordt mogen, als dat positief uitpakt, of een goede uitwerking voor heeft, in dit geval een onmiskenbaar zegen, als ik het goed heb begrepen. Hier is in ieder geval nog niet het laatste over gezegd, al is de uitwerking ervan waarschijnlijk simpeler dan dat ik onder woorden kan brengen.

  Belangrijk, denk ik, omdat het ‘moeten’ niet altijd in even goeie aarde valt, als ze het mogen ervan hebben ontzien. Alle uitleg pogingen ten spijt, het citaat geeft in ieder geval de noodzaak aan, de voorwaarde, nou ja, het is wel duidelijk wat het aangeeft.

  Mijn punt is: om het makkelijker te maken. Lukt niet altijd. Maar het mag wel.

  (Is het mogelijk om mijn standpunt later nog aan te passen? OK, laat de digitale ‘Hakkersgilde Momentum’ maar komen, met bijval..)

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 2 juni 2007 @ 20.23 uur

 165. Michael Moore mag ik wel; ik betwijvel of hij ooit met teveel of teweinig aan komt zetten, al is dat natuurlijk wel een hele verworvenheid. Maar daar hebben we elkaar voor.

  Ik kan daar alles van maken, maar ik kies voor Moore. (Maar misschien is het beter dat ik ‘Bowling for Columbine’ eerst zie, though.)

  Sterkte voor de slachtovers, en voor diegene die dit mogelijk gemaakt hebben, ook nog op dit tijdstip. Om van iets negatiefs, weer iets positiefs te maken.

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 2 juni 2007 @ 20.36 uur

 166. Goed uitgerust Jan? Dat mag wel gezegd worden in het openbaar toch? We zijn je zeer dankbaar voor (al) je inspanningen in de afgelopen weerk. Maar wie ben ik om daarover te oordelen ;)

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 2 juni 2007 @ 20.41 uur

 167. Vandaag ook nog even dit opgeschreven, ter verheldering van eerder genoemde (‘moeten’ en ‘mogen’);

  moeten: voor je eigen bestwil, (per) best mogelijk besluit, mijns inziens

  Dat was het denk ik.

  Reactie door Bas Schoutsen — maandag 25 juni 2007 @ 16.18 uur

 168. @18.16 – Toevallig samen opgeschreven met het schietincident van vandaag, Jan (onder Working Class Hero. Ik weet niet of dat toevallig is, of dat het niets met elkaar te maken heeft. (Ik zie dat het onderwerp hier de gebeurtenissen op Virginia Tech aanging.) Dat moet nog blijken.

  Groet,

  Reactie door Bas Schoutsen — maandag 25 juni 2007 @ 16.23 uur