Zorg geen Markt

woensdag 18 april 2007 :: 18.41 uur

Naar schatting 700 tot 800 vrouwen en mannen waren vanmiddag in Den Haag om te demonstreren tegen de gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

De manifestatie was georganiseerd door de actiegroep ‘Zorg Geen Markt’ die is opgericht door SP-Kamerlid Agnes Kant. Meer dan 10.000 werkers uit de zorg hebben zich er inmiddels bij aangesloten.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

55 Comments

55 reacties

 1. De Wmo is en blijft een verkapte bezuinigingsstrategie. De kosten van de AWBZ (plus delen Welzijnswet, Ziekenfondswet en de WvG) waren zogenaamd niet meer in de hand te houden en dus wordt het potje via een kaderwet gedelegeerd naar de gemeenten. Daarmee vervalt het automatisch recht op zorg in een soort half-recht. Gemeenten elk hun eigen voorwaarden kunnen stellen aan de criteria die bepalen of je aanspraak kan maken of niet.

  Het gevolg van de Wmo is een pot stroperige ellende: voor de zorgverlener, die zijn kosten niet meer kan dekken; voor de zorgmedewerker, die op staat komt te staan of onder een nog grotere werkdruk komt te staan en last but not least voor de cliënt, die ofwel geen zorg meer krijgt ofwel zorg van veel lagere kwaliteit. Kwalitatief goede zorg kan straks enkel nog maar door de bovenmodale Nederlander betaald worden, want dat is dan enkel nog de dure particuliere zorg.

  De politiek had ook een andere keuze kunnen maken dan deze en het recht op bijzondere zorg voor iedere Nederlander behouden laten blijven! Het is een schande!

  .

  Reactie door Thuiszorger — woensdag 18 april 2007 @ 19.20 uur

 2. Thuiszorg? zalang men gezond is denkt de meerderheid ,,mijn een zorg”" toch?
  Pas als ze aan de beurt zijn gaan de ogen open…………te laat!

  Reactie door fred — woensdag 18 april 2007 @ 19.27 uur

 3. Marktwerking in de thuiszorg betekend minder service voor hetzelfde geld,want de zorginstanties moeten winst maken om hun managers te kunnen betalen.Dus de bestedingen van het zorgbudget gaan gedeeltelijk de zakken in van bedrijfsbureaucraten.Het CDA/PvdA/C.U.jagen zo hun oudere (kiezers)achterban de stuipen op het lijf via een a-sociaal beleid,teneinde de Bush/V.O.C.oorlog, in Afghanistan,welke al 500 miljoen euro gekost heeft,te kunnen financieren.CDA,welke waarde hebben je normen nog??

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 18 april 2007 @ 19.52 uur

 4. Ik was vanmiddag aanwezig bij de demonstratie en mocht mijn verhaal doen over de problemen waar ik nu tegenaanloop dankzij de WMO. Opweg naar Den Haag hoorde ik een mevrouw van de PvdA beweren in een discussie waaraan ook Agnes Kant meedeed, dat het allemaal wel goed ging met de WMO want er waren nog niet zoveel klachten binnengekomen bij de meldpunten en de diverse organisaties.
  Dat was wel een hele makkelijke redenatie. Want veel van de clienten van de thuiszorg zijn ouderen die de weg op het internet nog niet zo goed weten en die dus niet zo makkelijk achter de informatie kunnen komen waar ze hun klachten en problemen met de WMO kunnen melden.
  Tijdens de manifestatie vanmiddag heb ik dan ook alle clienten en clientenraden van de thuiszorg opgegroepen om hun stem te laten horen. Ik doe die oproep nu hier opnieuw.
  Laat je eigen gemeente maar ook staatssecretaris mevr. Bussemaker weten welke problemen je ondervindt/waarneemt die met de WMO te maken hebben zodat ze doordrongen raakt van het slechte WMO beleid dat nu wordt gevoerd !
  Mijn brief is al onderweg naar:
  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. staatssecretaris mevr. Bussemaker, Parnassusplein 5, 2511 VX Den Haag.

  Reactie door Carolien — woensdag 18 april 2007 @ 19.59 uur

 5. Zie ook onder Agnes over WMO , onder 27, 31,47.( 3 April )
  Ze zijn stokdoof en stekeblind!

  Reactie door r — woensdag 18 april 2007 @ 20.42 uur

 6. Het draaide zoals gewoonlijk alleen maar weer om de poen; die vervolgens in diverse zakken verdwijnt.

  En ondertussen komt de zorg een miljard tekort; ondanks die marktwerking. WIE KAN ONS DAT UITLEGGEN????

  Reactie door ReneR — woensdag 18 april 2007 @ 21.51 uur

 7. Zie je wel, doordeweeks krijg je nauwelijks mensen op de been. Iedereen moet werken, en degenen die geen eigen vervoer hebben kunnen niet meerijden omdat degenen met wel eigen vervoer werken.

  Reactie door Hans Langbroek — woensdag 18 april 2007 @ 22.31 uur

 8. Hans,ik ben het gedeeltelijk met je eens,dat veel mensen moeten werken,doordeweeks.Maar wat zouden deze mensen doen,als deze demonstratie,in het weekend zou plaats vinden,geen tijd, we moeten naar de camping!Leer mij Nederlanders kennen.Ik ervarings deskundige op het gebied van demonstraties.Ik was aanwezig op mijn scootmobiel Gerard.v.d.Voort. PS als het morgen weer nodig is ben ik weer aanwezig,hulde voor de SP,waar waren PVDA-GROENLINKS-D66????

  Reactie door gerard — donderdag 19 april 2007 @ 1.14 uur

 9. marktwerking voor wie?

  ik kijk op internet welke busmaatschappij het goedkoopste rijdt of deze week een aanbieding heeft voor mijn traject en die kies ik dan uit?

  Ik kijk op internet welk ziekenhuis mij het goedkoopste helpt en toch kwaliteit levert. of een aanbieding heeft in de behandeling van mijn kwaal. 2 nieren halen 1 betalen of zo. die neem ik dan en krijg van de verzekering een standaard bedrag terug. Het verschil is mijn winst (noemen we dan eigen ontvangst of zo). Als ik plotseling visite krijg koop ik ook wel eens bij de buurtsuper; bij acute gevallen neem ik het plaatselijke ziekenhuis.

  Marktwerking is alleen voor de burger voordelig als er directe interactie is tussen klant en verkoper. De busmaatschappij verkoopt aan overheden, de overheden verkopen aan ons; geen marktwerking voor de klant. De ziekenhuizen verkopen aan verzekeraars, de verzekeraars verkopen aan de staat; de klant kan alleen kiezen welke verzekeraar hij neemt. Maar de prijzen stijgen bij allemaal hetzelfde omdat er geen marktwerking is waar hij moet zijn: aan de basis, bij de zorgaanbieder en de klant.

  Reactie door ipuntje — donderdag 19 april 2007 @ 7.03 uur

 10. sorry, mijn reactie hoort bij item marktwerking

  Reactie door ipuntje — donderdag 19 april 2007 @ 7.09 uur

 11. Goed dat deze mensen van zich hebben laten horen. Ik kon helaas door verplichtingen op het werk niet aanwezig zijn. Volgende keer ben ik erbij!

  Reactie door Rudy Nordhausen — donderdag 19 april 2007 @ 7.35 uur

 12. Nederland slaat Europees gezien een modderfiguur: Ik blijf het volkomen van de pot gerukt vinden dat onderaan in zorginstellingen een sterk beroep gedaan wordt op `onmisbaar’ vrijwilligerswerk,terwijl de zorgdirecteuren en kadermanagers schaamteloos buitenproportionele jaarsalarissen incasseren en het Balkenendebeleid dat normaal vindt.
  Gratis gezelligheidswerk doen met zorgvragende doelgroepen,leuk, maar wie motiveert dat? Liefdewerk, oud papier? Mij niet, ik betaal me al scheel aan premie en tandartskosten terwijl ook nog mijn all risk opgaat aan veel te dure tabletten van de pharmamaffia.

  Reactie door Haq — donderdag 19 april 2007 @ 7.55 uur

 13. Mensen durven niets te zeggen ze hebben de zorg nodig. Ik heb een tijdje alphawerk gedaan puur omdat ik vanwege mijn leeftijd niet in mijn eigen vak werk kon krijgen en toch iets wilde doen en dan voor mensen die het nodig hadden. Verzorgende opleiding kon niet want daarvoor was ik te oud terwijl ik denk dat ik zeer gemakkelijk het papiertje had gehaald nodig om wel een redelijk loon danwel sociale voorzieningen te kunnen krijgen maar helaas. Toen ik als alphawerkende aan de bel trok dat het met iemand niet goed ging kreeg ik nul op het request, er werd niets aan gedaan en ik werd gewoon afgescheept terwijl ik zag dat het met de client niet goed ging. Mijn dagdeel werd daardoor vaak 5 i.p.v. 3 uur met betaling 3 uur natuurlijk. Ik had gezien mijn functie natuurlijk geen recht van spreken en kon de client niet in de steek laten. Ik ben er niet goed in, deed meer dan waarvoor ik betaald werd in deze gevallen en niet veel anders dan de verzorgende doet, ben teveel betrokken bij mensen denk ik maar kwam ook te vaak in patriachale situaties terecht. Werkte me kapot mensen wilden me niet kwijt ook als ik zei dat ze beter een verzorgende konden nemen omdat ze daaraantoe waren maar ben gestopt. Uitbuiting en een benadering van de kant van de zorginstelling en in het verlengde daarvan soms door clienten heeft me dat gemakkelijk gemaakt, je was minder dan een zak stront.
  Verzorgende die nu ineens opkomen voor de uitbuiting van de alfhawerkende? Help nog liever iemand voor niets dan zo behandeld te worden en ook nog de misstanden te moeten aanschouwen.

  Reactie door Henny — donderdag 19 april 2007 @ 9.40 uur

 14. het is sowieso een grote schande, dat regering balkenende de thuiszorg de nek omdraait. ze hadden er met de tengels van af moeten blijven. er waren heus wel andere manieren om te bezuinigen, maar toch zeker niet zo. de regering is er niet afhankelijk van. zij hebben geld zat om een hulp te betalen. maar voor het gemak vergeten zij wel de mensen, die er wel afhankekijk van zijn en niet zo’n vetpot hebben als die ministers. er wordt, sinds balkenende “premier” is, niet meer naar mensen gekeken, maar eerder naar het geld, wat zij in eigen zakken steken en dan tegen de burgers “durven” te zeggen, dat er geen geld is. nee, wat mij betreft, mogen ze alles terug draaien en alleen datgene aanpakken, waar echt op bezuinigd moet worden, zoals bijv. de administratie in de thuiszorg.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 19 april 2007 @ 11.34 uur

 15. Hoi Jan, ik las in de krant dat je vandaag niet naar Maastricht komt vanwege je weer opspelende hernia. Ik wens je vlugge beterschap (en weinig pijn) en hoop dat je betere verzorging krijgt dan menige thuiszorg-afhankelijke!

  Reactie door Irma — donderdag 19 april 2007 @ 11.35 uur

 16. beterschap Jan! [ik weet wat het is,heb zelf ook hernia]
  gelukkig heeft Jan een heel goed Thuisverzorgend gezin,en hoeft hij geen beroep te doen op de misstanden van de thuiszorg oid…

  men heeft al moeite met het krijgen van alphahulp tegenwoordig.

  Reactie door iew — donderdag 19 april 2007 @ 12.55 uur

 17. Jan, de hernia is waarschijnlijk een ontsteking.dat betekend dat je de kwaliteit van je bloedplaatjes moet verhogen.Daarvoor is knoflook een goede remedie en vooral veel vis eten, met verse donker groene groenten.En natuurlijk………..niet roken!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 19 april 2007 @ 14.40 uur

 18. Zal iedereen niet eens keer wat hebben?
  Laat Jan toch gewoon met rust en ophouden om gelijk doktertje over hem te spelen!

  Reactie door Gloria — donderdag 19 april 2007 @ 15.36 uur

 19. Toch wel leuk , nu de Topmanagers als graaiers worden beschouwd bij het Grote IT bedrijf door de AANDEELHOUDERS ;

  Reactie door Fred — donderdag 19 april 2007 @ 18.06 uur

 20. Weet je waar ik nou “schijtziek” van wordt? mensen die , als je iets mankeert, met de goede raad aankomen :niet roken.

  Als een nietroker en een roker dezelfde ziekte hebben(wat vaak voorkomt) ligt het bij de roker altijd aan het roken, en die nietroker dan? hoe komt die dan ziek?

  Bij mijn man op het bedrijf zijn de ziekmeldingen van nietrokers hoger in aantal dan dat van de rokers, en dat dus wel verhoudingsgewijs.

  Hiermee wil ik niet zeggen dat roken goed is voor een mens want dat is het niet maar ALS een roker ziek is zegt men gelijk dat het aan het roken ligt, dus mijn vraag is wat als een nietroker ziek is, waaraan ligt dat dan?

  Reactie door Carla — donderdag 19 april 2007 @ 19.35 uur

 21. Dag Jan,ik lees net,dat je weer last heb van je rug.
  Ik ben in het verleden twee keer geopereerd aan een hernia,ben dus enigszins ervaring/deskundig.
  Na weer geruime tijd in de lappemand,heb ik een uitvinding gedaan.IK loop nu al weer twee jaar zonder veel pijn.fietst,en wandeld.
  De chiropractieker drukte altijd op dezelfde plek,waardoor de pijn aanmerkelijk verlichte.
  Een uur later,50 euro armer begon het weer.
  Ik dacht,er moet iemand constand op die zwakke plek drukken,mar wie wil,of kan dat?
  Er ging een lampje bij mij branden.
  Een tennisbal…..twee gaatjes erin geboord,een tyrep erdoor op m’n riem geschoven,en op de bewuste plek,riem aantrekken,en hollen met die geit,….haast al drie jaar zonder pijn.
  Wat zegt de chiropraktieker…leuk voor jou,maar ik verdien niets meer aan jou.
  S’morgens stap ik uit bed,doe m.n steunzolen in mijn schoenen doe mijn gehoorapparaten in,m’n gebid in mijn zak en mijn bal op mijn rug en zo woord ik honderd.
  Als je dat ook mee wil maken stopt dan met roken anders heeft mijn tennisbal/advies ook weinig zin………..Groeten van Fred uit Vlaardingen.

  Reactie door fred — donderdag 19 april 2007 @ 20.15 uur

 22. Gloria/Carla
  Statistisch is bewezen dat rokers gemiddeld 7 jaar korter leven.Door de slechte kwaliteit van de buitenlucht,vooral door het intensieve(diesel)autoverkeer en de smog (windstilte)krijgen de ademwegen het niet gemakkelijk, vooral als je daarbij ook nog rookt.Regen haalt veel stofdeeltjes uit de lucht en dat heeft het juist de laatste maand niet gedaan.De longen zijn ook een onderdeel van de lichamelijke zuiverings/stofwisselings organen (de naam schijt-ziek zegt het al!).Als je een sterke lever hebt,(onze chemische fabriek)dan heb je geluk en dan kun je je wat extra gif permiteren.Vrije radicalen ondermijnen onze weerstand,vooral als onze cellen/DNA structuur gedeformeerd zijn geraakt.Ook als wij ons te zwaar belasten via werk of stres dan geeft het lichaam regelmatig signalen af en daar moet de geest naar luisteren.Ik heb zelf een keer tussen hemel en aarde gezweeft en sindsdien ben ik mij voor deze materie gaan interreseren.Als iemand mij een goede raad geeft,dan zeg ik ook niet dat hij een bemoeial is.Jan is en blijft het boegbeeld van de SP en daar moeten wij zuinig op zijn.Kijk maar eens op de website van DE NATUUR UW ARTS:www.natuurlijk-welzijn.org/tijdschrift.htm.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 19 april 2007 @ 21.09 uur

 23. Maan, je zal wel gelijk hebben en het is allemaal goed bedoeld maar het is overbodig om dit een roker iedere keer als hij iets mankeert voor de voeten te werpen.

  Hij weet zelf ook wel dat roken niet gezond is. Hoeft een ander hem niet te zeggen, geen betutteling meer graag.

  Iedereen die rookt neemt zelf die verantwoording, net als iedereen die autorijdt, kun je nl. ook vroegtijdig aan overlijden

  Reactie door Carla — donderdag 19 april 2007 @ 22.09 uur

 24. @22 Maan Arkenbosch

  Had ik gevraagd om een gezondheidsanalyse?
  Bespaar mij deze futiliteiten en laten we opgaan naar belangrijkere zaken in deze wereld.
  Ik ben supergezond overigens en ik heb in Nederland een plek waar het leven goed is. Je denkt toch niet dat ik midden in een stad woon waar de auto’s en hun uitlaten mij mijn gezondheid ontnemen. Ik kijk wel uit!
  Maan, ik wens je die 7 jaar langer toe hoor in deze krankzinnige wereld!
  By the way: Ik ben allergisch voor gezondheidsfreaks.

  Reactie door Gloria — donderdag 19 april 2007 @ 22.31 uur

 25. goedemorgen,
  ik las vanmorgen in de krant dat de zorgpremie weer fors omhhog gaat,er gaat bij ons een weekloon naar de zorg dat moet niet kunnen.waar moeten de mensen het toch allemaal van betalen ik kan goed geloven dat er veel mensen zijn die het gewoon niet kunnen op brengen.nederland geeft aan alles goed geld maar waar blijven ze voor hun eigen medemens.laat ze in de andere landen hun eigen zaakjes opknappen ,zodat de regering dat ook hier kan doen.er leven hier teveel mensen tegen de armoedegrens.daar kan beter iets tegen gedaan worden,en anders laat de mensen met een boven modaal inkomen maar wat extra inleveren.vooral de mensen met topsalarissen die kunnen makkelijk met wat minder.vaak gaat alles over de rug van de gewone hardwerkende mens.dat moet toch niet kunnen.maar als de zorg weer omhoog gaat krijg je nog meer wanbetalers.is dat de bedoeling.hier moet iets aan gedaan worden.

  Reactie door denise vissers — vrijdag 20 april 2007 @ 7.09 uur

 26. 24. Gloria je haalt me de woorden uit de mond. Weet je overigens dat er onderzoek is gedaan naar de enorme schadelijkheid van al de supplementen, vitanmines etc.
  Mensen hebben niets anders meer te doen dan bezig zijn zo oud mogelijk te worden uit pure angst oud te worden. Contradictie intermini Nee dus.
  Ze leven om gezond te zijn en vergeten daarbij te leven en dat doen ze zeven jaren meer. Het doel is het middel geworden niet het leven zelf. Het gaat zoals bij zoveel niet om de kwantiteit maar de kwaliteit en genot en ondeugd horen daarbij. Ze lopen zich de benen onder het lijf uit en krijgen vervolgens allemaal een te groot hart, letterlijk dan wel, ze hebben de endorfinen nodig om te functioneren. Als ze een gebakje eten kunnen ze er niet van genieten want dat mag ‘eigenlijk’ niet…….en al die stresshormonen doen hun werk.

  Reactie door Henny — vrijdag 20 april 2007 @ 10.11 uur

 27. Gloria en Henny, wat een verademing om jullie stukken te lezen!

  Reactie door cynthia — vrijdag 20 april 2007 @ 11.20 uur

 28. Wie kan mij nou eens goed uitleggen waarom bv in Belgie de premies voor het ziekenfonds lager zijn, de zorg een stuk beter is en er zo goed als geen wachtlijsten bestaan voor de ziekenhuizen.
  Is dat omdat in Nederland de directeuren, managers, crisismanagers, planners, boekhouders en al diegene die er ook zo’n onzinnige baan op na houden zo goed betaald worden?
  Zou het ook kunnen zijn dat de verzekleringsmaatschappijen teveel grote en dure kantoren hebben laten bouwen? (die moeten immers ook betaald worden) De salarissen van het “hoger”personeel zal ook wel niet misselijk zijn.
  Zoals u waarschijnlijk wel weet moeten de ziekenfondspremies volgend jaar ontzettend omhoog, want de verzekeringsmaatschappijen lijden verlies. (Ach gut) Dit stond vanmorgen in de “Stentor”.
  We moeten gewoon lekker doorgaan met de marktwerking te bevorderen dan wordt ons zorgstelsel nog waardelozer, maar Balkenende wil dat natuurlijk niet inzien. (hij zal er toch niet aan verdienen? Of zou “men”hem een baantje beloofd hebben voor als hij niet meer in de politiek zou zitten? Je weet het niet.)
  Harry van Laak.

  Reactie door harry van laak — vrijdag 20 april 2007 @ 12.21 uur

 29. http://www.nu.nl/news/1050113/1814/Willem_Holleeder_bij_kennis_en_van_beademing.html

  De zorg geen Markt ???????

  Het overgrote merendeel kan na ongeveer 8 (acht) dagen zich voorbereiden uit het ziekenhuis ontslagen te worden na een open hart operatie!
  Een enkeling wordt een week in coma gehouden!
  Veel cardiologen spreken hun afkeur al uit en willen inzage in het medisch dossier van ene H., omdat ze vraagtekens zetten!
  En de SP staat dit oogluikend toe, omdat diezelfde H. een monster proces moet volgen!

  Lijkt meer op een één tweetje tussen de advocaat en de specialist om zo meer tijd te hebben om het dossier eigen te maken?

  Reactie door Sinne Tolsma — vrijdag 20 april 2007 @ 14.09 uur

 30. zorgpremie omhoog,maar de zorgtoeslag niet…
  wie zei er ook al weer dat de zorgpremie altijd mee zou stijgen?!
  wie het weet mag het…?![bekende uitspraak van een medeblogger]

  Reactie door iew — vrijdag 20 april 2007 @ 15.23 uur

 31. Een vriendin had een consult bij de internist van 10 minuten á raison 500 €.
  Het consult bood geen perspectieven. De zorgverzekering werd geattendeerd op de hoge declaratie, maar bij controle bleek het bedrag wel juist gedeclareerd!

  Tip voor Jan M: Een chiropractiker vraagt 50 tot 75 € per uur! Zonder röntgenfoto ziet hij alle blokkades.

  Reactie door Elsemie — vrijdag 20 april 2007 @ 15.53 uur

 32. @30 15.23 uur, iew:

  Als je maar vaak genoeg LIEGT, dan wordt elke volgende LEUGEN minder gevaarlijk voor de leugenaar, zeker als die daarop nog steeds niet DOELTREFFEND is aangesproken …
  Kennelijk is dat de treurige WAARHEID die omhelst wordt door een regering, die kost wat kost een hele samenleving WELBEWUST naar de verdommenis wil helpen omdat een minderheid van profiteurs dat voor zijn voordeel wil.

  Het is met liegen zoals met heel veel dingen, laat je het eenmaal toe, dan begeef je je op een hellend vlak en als dan ook nog eens de remmen weigeren (verminderd besef van ethiek en moraal!!) dan heeft de zwaartekracht vrij spel.

  Nog niet eens zo lang geleden was het besef van dit gevaar nog maatgevend voor het handelen van veel mensen, daarom is o.a. GOED ONDERWIJS, met bijbrengen van geschiedkundig inzicht, het waarom van menselijk handelen etc., ook zo belangrijk.
  En, hebben we momenteel goed onderwijs …? nee dus.

  Harrie V.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 20 april 2007 @ 16.02 uur

 33. @32 Harrieke

  men wil helemaal geen goed onderwijs denk ik dan,het is namelijk veel makkelijker om de mensen te besodemieteren als ze dom gehouden worden…

  jij houd ze dom en ik houd ze arm…
  zo ging het vroeger tussen kerk en staat al.

  Reactie door iew — vrijdag 20 april 2007 @ 18.48 uur

 34. harrieke
  tussen liegen zien een liegen geloven,is een verschil,namelijk geloof,now als mensen meer kritiek tegenzichzelf zou kijken,zullen zij meer vragen stelen…
  Ik bedoel mensen geloven wat zij willen,maar wie laat zij geloven wat zij willen?
  Propaganda?reliegie? Medias? huidige politiek?ons?
  Waar ligt de grens tussen free will en free feeling? en benevolent fascism?
  Dat is wat aan de hand is,Social darwinism zal binnecort op het tonnel verchrijnnen,en andere manier de mens als apen te verelijken,met een alfa leader met volgeling ,het rest zal moeten intern strijden om in het binnen circel binnen te Komen…
  Evolutie,
  Pas op dat is gevaarlijk
  Want allemaal dezelfde in onze verschillen zijn wij wel…
  Wij hoefen niet meer de boom in.

  Reactie door Guess — vrijdag 20 april 2007 @ 20.11 uur

 35. Zorg is een markt als alle andere. Een afgedwongen monopolie in de gezondheidszorg leidt uiteindelijk tot exact dezelfde resultaten als ieder ander afgedwongen monopolie in welke markt dan ook: hogere kosten, achterblijvende kwaliteit en wachtlijsten, wachtlijsten, wachtlijsten.
  Degenen die het kunnen betalen zoeken wel een privé-kliniek in het buitenland. Degenen die dat niet kunnen zijn zwaar de dupe van een bewezen onwerkbaar gelijkheidsideaal. Een ideaal dat bovendien altijd weer met geweld, en van andermans geld, moet worden afgedwongen.

  Privatisering in de gezondheidszorg NU. Volledig en zonder voorbehoud. Iedere dag dat we ermee wachten kost onnodig mensenlevens.

  Reactie door HenriOsewoudt — zaterdag 21 april 2007 @ 2.17 uur

 36. ROT OP markt uit de Zorg!
  Terug naar het ziekenfonds, PLEASE!
  En naar de gulden, PLEASE!
  En al die Nutsbedrijven waar we normale energiekosten van hadden, PLEASE!
  En naar de Spoorwegen zonder markt. En naar de conducteur achter het loket. En de trein die altijd op tijd reed. En de koffiekarretjes en de rookcoupe’s, PLEASE!
  En normale huren en koopprijzen, PLEASE!
  Terug die hele handel naar de Overheid, PLEASE! PLEASE! PLEASE!

  ROT OP neoliberaal Nederland. Wat een SH*TLAND is dit geworden.

  Reactie door Gloria — zaterdag 21 april 2007 @ 2.30 uur

 37. den haag geeft niet thuis, ze zijn het land in.

  Reactie door mcniel — zaterdag 21 april 2007 @ 17.04 uur

 38. De zorg is geen markt, want, los van het feit dat het aardig lucratief kan worden, de markt hier als een overbodige injectie dient met een onbekend duister substantie. Die vervolgens niet is getoetst. De markt is hier niet gezellig, niet handig, en staat alleen in de weg.

  Misschien kunnen we beter onze energie steken in wat de zorg nu eigenlijk precies is. Geef de zorg geen extra uitdaging, die hebben ze al genoeg. Geef de zorg een extra uitdaging, als je de marktwerking licht en leven op de zaak kan (laten) brengen, je de speelbal in wezen ziet, niet stil hoeft te liggen, en het daarmee leuk kan maken, voor de mens die je per slot van rekening, ten goede kent.

  En kijk dan maar wat het oplevert. Daar hoef ik toch niet meer van te maken?

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 21 april 2007 @ 20.18 uur

 39. @36,

  ik weet zeker dat jij een mooi plaatsje kan innemen, Gloria! Ik hoop het voor je, in de nabije toekomst.

  Groetjes van,

  en

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 21 april 2007 @ 20.27 uur

 40. 36 Gloria mee eens, blij dat ik 10 mei een weekje weg ben dankzij de zeer goedkope vervuilende luchtvaartindustrie en een zwager die mijn vakantie betaalbaar maakt.
  Even uit de stank van dit land weg, even een frisse neus halen. Ik moet lachen als ze hier het rookverbod van Spanje aanhalen als voorbeeld. In Spanje wordt nog in iedere bar vrolijk doorgerookt, krantje gelezen en de peuken nog altijd op de grond gegooid om vervolgens weer opgeveegd te worden. Wat een volksverlakkerij hier in Nederland.

  Reactie door Henny — zaterdag 21 april 2007 @ 21.15 uur

 41. @40 Henny

  Geniet ervan! Heerlijk voor je!! Toffe zwager trouwens!!!
  Oh wat een zaligheid om in die kroegjes lezende, rokende en peukweggooiende mensen te zien. Ik voel mij zo thuis in de wereld waar het nog zo gezellig is en rommelig en vooral niet die Ubermenscherige gezondheidfreaks die de wereld schoonvegen in hun ziekelijke drang naar de ‘volmaakte’ mens. Ik word daar volkomen ongezond van!
  Vroeger waren het de christenen die alles verboden… nu zijn het de lichamelijke egotrippers die met hun veroordelende blik de wereld inkijken. Brr… so clean, boring and dull.
  Mijn gezondheid en vreugde ligt voornamelijk in het feit dat de mens inperfect is en daar ook naar handelt. Ons kent dan weer ons. Toch?
  Laatst op tv treinreizen in de wereld gezien waar ik van zat te smullen: een zootje! Mensen en dieren en potten en pannen al kokende en etende en rokende en drinkende in de trein. Kan je het je voorstellen? Gezellig! Moet je ons hier in de trein zien zitten… never! Ik niet meer!!
  VIVA Spanje Henny! Ook nog een beetje zee, zand en een palmboom? Go for it! En natuurlijk: SANGRIA met groene suiker en schijfje citroen op de glasrand. De laatste keer Spanje voor mij was Blanes. Vaak in Barcelona geweest omdat mijn broer daar een Kunstgalerie had. Al jaaaren niks meer. No money en geen zwagers.
  Doe van mij de groeten aan al die ‘ongehoorzame’ Spanjaarden. I love it!
  Dag Henny!

  Reactie door Gloria — zondag 22 april 2007 @ 0.59 uur

 42. @41 PS

  Ha, ha Henny! Zo zie je maar weer hoe iMperfect de mens is… toen ik inperfect schreef.

  Reactie door Gloria — zondag 22 april 2007 @ 2.06 uur

 43. @HenriOsewoudt — zaterdag 21 april 2007, 2.17

  Je zegt: “Zorg is een markt als alle andere.”.

  Nee, flapdrol, dat is het niet. Heb je op een markt ooit wel eens iemand zien shoppen voor welke ziekte of aandoening dan ook? Niet toch? Geen mens wil immers een ziekte of aandoening.

  Zolang er op de Albert Cuyp en de Dappermarkt geen kraampjes zijn, waar je ziektes en gezondheidsaandoeningen kan kopen, is “de zorg” geen markt “als alle andere”. Of dacht jij, dat zeldzame, ongeneeslijke ziekten alleen bij de gefortuneerden voorkwamen, die de therapie daarvoor kunnen betalen. Nou, nee hoor. Ik dacht het niet.

  Ik zou het je bijna gunnen om dat aan den lijve te ondervinden. Bijna. Maar niet helemaal. Want ik gun niemand ellende.

  Eikel…;)

  Reactie door Wilbert — zondag 22 april 2007 @ 4.01 uur

 44. @43 Wilbert
  De markt is er niet voor ziektes maar voor medicijnen en behandelingen, dat lijkt me duidelijk.

  Je laatste opmerkingen negeer ik maar. Prettige dag.

  Reactie door HenriOsewoudt — zondag 22 april 2007 @ 11.50 uur

 45. HenriOsewoudt,
  Markt impliceert dat er een vraaggestuurd aanbod is (de klant bepaald de prijs/kwaliteit van de zorg). Nu heeft de overheid een aanbodgestuurde markt gecreëerd die onbetaalbaar wordt. Dit komt hoofdzakelijk door nieuwe technieken die meer vraag “creëert”.
  Een andere reden voor het onbetaalbaar worden is dat specialisten door monopolie positie’s de prijzen goed weten op te drijven.
  Tevens is door alle nieuwe ontwikkelingen bij veel mensen én bedrijven én overheden het idee ontstaan dat er voor iedere kwaal een remedie beschikbaar is, waardoor de eigen verantwoordelijkheid veel te lang buiten beeld is gebleven. Een gebrek aan opvoeding én onderwijs, waardoor gezonde inzichten en leefwijzen alleen aan “freaks” worden toebedeeld. Als we nu een verzekering kiezen dan merkt iedereen hoe moeilijk het is om de “vraag” te bepalen. Als je last van stress hebt moet je dan naar de therapeut of naar je werkgever? Of moet je je via de therapeut alsnog op de werksituatie laten wijzen, zodat er nog meer geld rondgepompt wordt . Het leven was voor velen al erg gecompliceerd voordat de ondoorzichtige zorgmarkt met zijn gigantische bureaucratie de kop op stak.
  Marktwerking maakt de zorg aleen maar duurder! Marktwerking speelt de werkers in de zorg tegen elkaar uit,terwijl ze meer zouden moeten samen werken. Marktwerking gaat ten koste van de kwaliteit, omdat er te weinig aanbod is, worden patiënten die afhankelijk zijn van de zorg “uitgebuit” en dat is SCHANDááááááááá”aááááá”aááá”aááááálig!
  Ik ben voor regulering van de zorg door de overheid.
  In België gaat het goed, behalve de aspirine dan.

  Reactie door Elsemie — zondag 22 april 2007 @ 15.22 uur

 46. Elsemie, erg goede bijdrage! Ik onderschrijf dit volledig

  Reactie door cynthia — zondag 22 april 2007 @ 16.16 uur

 47. @ 46 Cynthia
  Dankjewel, het kost nog steeds veel kruim om in deze termen over gezondheid en zorg te praten.
  Helaas is het recht van de sterkste, (de meest gewetenloze en egoïstische), al weid verbreid.
  Wat is het doel? Vrijheid in gebondenheid noemt een organisatie zich, die voortvarend in de ‘markt’ stapte en nu tegen de feiten op moet boksen. Ik moem het losbandigheid!

  “Uw zorg is onze zorg”
  ………zorgt ervoor!

  Volksverlakkers en monsterlijke parasieten!

  Reactie door Elsemie — zondag 22 april 2007 @ 17.50 uur

 48. Maar ook moeten we dan de zorgaanbieders aanpakken die veel geld in hun eigen zakken steken.
  mijn huishoudelijke hulp is clientgericht geautoriseerd om mij te douchen,( met een PGB mag het de buurvrouw ook doen!) wat zeker als je dagelijks drie maal zorg krijgt fijn is aangezien ik hierdoor minder mensen in huis krijg en ook eens een uurtje langer kan blijven liggen.
  wat blijkt mijn huishoudelijke hulp die mij douchst krijgt voor dit douchen betaald als huishoudelijke hulp (8,95bruto) en de zorgaanbieder declareerd bij het zorgkantoor als persoonlijke verzorging.
  waar blijft het geld van de zorg.
  ik heb hierover contact opgenonmen met de zorgaanbieder en wat blijkt hier willen en hoeven ze met de client niet over te praten, aangezien ze dit al jaren zo doen en het hun beleidsvoering is .
  Er is mij verzocht hier niet verder opin te gaan daar anders de autorisatie ingetrokken zou kunnen worden!

  Dan het CIZ, een bot log orgaan wat handen vol geld kost en de kijk op zorg hebben ze niet .
  Ze hebben geleerd om minuten op te tellen en zelf dat kunnen ze niet en zit jij als gehandicapten bij de rechter , wat dan weer zo’n anderhalf jaar moet duren.
  en als mondig mens maken ze je het dan ook bij een uitbreiding van zorg steeds weer moeilijk en kan je weer een bezwaar indienen.
  Wat betreft de indicatiestelling wordt je uitgekleed alsof je een dader bent,de rapportages laten te wensen over.
  wat betreft de rapportage is het uitkijken geblazen aangezien deze gegevens inclusief medische gegevens door een proces gaan waar geen enkele zorgvrager iets van weet en waarvan ik me afvraag of het allemaal juist gebeurd!
  Zeker bij mensen met zorg in natura.
  Terug naar de huis dokter en wijkverpleegkundige die weten wat de client nodig heeft!

  Reactie door r — zondag 22 april 2007 @ 19.26 uur

 49. 43. Volgens mij is op die markt de gulden echt geen daalder waard integendeel.
  Ach ja ik kan kiezen of ik wel dan niet naar een arts ga als ik een hartinfarct krijg maar als ik niet ga ga ik dood. Tenminste als ik nog kan denken op dat moment. Toch wel iets anders dan het kopen van theezakjes van het ene of het andere merk, kan ook water drinken.
  Worden jullie niet zo langzamerhand doodziek van deze discussie. Er zijn vast aandeelhouders bij die een graantje van mijn infarct willen meepikken als ik dit zo lees.Misschien ook nog interesse in mijn grijze hersencellen? Wie biedt?

  Reactie door Henny — zondag 22 april 2007 @ 20.33 uur

 50. Hoelang blijven we in Nederland nog doorzaniken over deze ellende.
  Jesuss!

  Reactie door Karel — maandag 23 april 2007 @ 4.35 uur

 51. @ 49 Henny
  Als je het over de duvel hebt, in de krant een bericht over de Nederlandse Zorgautoriteit die de ‘kwaliteit’ wil verbeteren en de heer Ab Klink adviseert om ziekenhuizen toe te staan winst uit te keren aan nog aan te trekken aandeelhouders!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Volgens NZa is de vrees ongegrond (Waarom wordt niet vermeld, Je moet het zo zien) en zou een aantal ziekenhuizen de kans moeten krijgen als een ‘echt’ bedrijf te gaan werken. SP, opletten, Agnes Help!

  Reactie door Elsemie — maandag 23 april 2007 @ 11.35 uur

 52. Ja , Elsemie zoals ik al zei Nederland in de uitverkoop!
  Zo wordt de mens tot product gemaakt!en blijft er weinig geld over voor de menselijke zorg!

  Reactie door r — maandag 23 april 2007 @ 15.21 uur

 53. Henny, jij slaat de spijker op zn kop, de gezondheidsfreaks DURVEN niet meer te leven, ze zijn alleen nog maar bezig met overleven en oud worden.

  Ik zag die ijdele plastische chrirug shumacher ofzo(weet niet precies zijn naam) en die slikt 40 pillen per dag om “jong” te blijven, de zielepoot.

  Het gekke is toen ik hem zag dacht ik dat hij tegen de 60 was, blijkt hij nog maar 45 jaar te zijn, zag er uit als een ijdele 60er.

  nou ja ze doen maar, ik doe er niet aan mee, ik eet gezond, drink mn sapje op tijd en rook zo nu en dan een sigaretje, en….ik ben nooit ziek.(57 jaar) gek he?

  Reactie door Carla — maandag 23 april 2007 @ 17.31 uur

 54. Beste Mensen het is gewoon een rommel in dit land.Ik heb zelf 20 jaar geleden een heup prothese gekregen omdat ik met een heupafwijking geboren ben ik was toen 32 jaar dus erg jong hij heeft er 18 jaar in gezeten waarvan de laatste 2 jaar gewoon erg slecht maar ja. 15 jaar geleden kon ik een scootmobiel krijgen maar heb dat af geslagen omdat ik zoiets heb zolang ik kan lopen blijf ik lopen,nu ik sinds 4jaar dus niet langer dan misschien 50 a75 meter kan lopen met een kruk vroeg ik een scootmobiel aan de gemeente wel lichamelijk had ik hem wel nodig maar we verdiende te veel het is namelijk in dit land zo als je volgens de normen en waarde leeft dan krijg je geen hulp.En nu met deze nieuwe wet kunnen ze nog meer mensen in de kou laten staan zodat ze met dat geld andere dingen kunnen doen.Er is zelfs een jongenman uit apeldoorn voor me bezig geweest omdat hij werkende bij de gemeente daar zeker ervan was dat ik geholpen had moeten worden.Omdat ik ook al 18 maanden niet meer alleen naar buiten kon,maar nee geen antwoord.Nu heb ik zelf 2 jaar geleden een tweedehands scootmobiel gekocht 2500 euro en hij is niet wat ik had moeten hebben ik ben inmiddels in een half jaar tijd 2 maal aan de zelfde heup geholpen omdat hij na vernieuwing tot 5 keer uit de kom is gegaan ik durf eigenlijk niet weg op me scootmobiel omdat de verring dus helemaal niet goed is en bang ben dat het door het hobbelen er weer uit kan gaan.En dan woordt er gezegt dat de gemeente helpt nee hoor echt niet.De ziekenfonds en de ministers alles gaat omhoog maar de burgers krijgen niets we mogen alleen belasting betalen en als je 5 ploegendienst werkt mag je heel veel betalen ik wil helemaal geen nieuwe scootmobiel en ik wil hem ook helemaal niet voor niets maar kom me wel wat te gemoet we hebben al heel veel aangepast en dat hebben we ook allemaal zelf betaald maar ook wij hebben lasten net als iedereen en mijn man werkt ook niet voor zijn plezier 5 ploegen.

  Reactie door lenie — maandag 13 augustus 2007 @ 18.06 uur

 55. Hoe groot is het gedeelte van het totale zorgbudget, dat uiteindelijk niet bij de verzorgende terecht komt?

  Reactie door rob schiltmeyer — zaterdag 29 september 2007 @ 15.04 uur