Geschikt/ ongeschikt

Iedereen kent de commercial van Defensie, geschikt/ ongeschikt. Warchild heeft hem omgebouwd tot een protest tegen kindsoldaten over de hele wereld.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 20 april 2007 :: 10.46 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Goed gedaan! En ook vraag ik me wel eens af waarom er bijvoorbeeld geen commercials zijn van de overheid voor de gezondheidszorg of vrijwilligers werk. Lijkt me veel belangrijker om geld aan te besteden maar waarschijnlijk niet stoer en spannend genoeg om reclame voor te maken…

  Reactie door Zinfo.nl — vrijdag 20 april 2007 @ 11.19 uur

 2. Van zoiets wordt je toch dood- en doodziek,
  driehonderdduizend kinderen voor hun hele leven voorgoed verpest – er zijn geen woorden voor……

  Reactie door Marjolein — vrijdag 20 april 2007 @ 11.49 uur

 3. Goed dat hier ook door de SP aandacht voor wordt gevraagd.

  Reactie door Daan — vrijdag 20 april 2007 @ 11.58 uur

 4. Doden, mishandeling, (seksueel) misbruik, uitbuiting, verwaarlozing enz. van kinderen zijn de ergste vormen daarvan die bestaan.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 20 april 2007 @ 12.20 uur

 5. Van het weekend nog een razendinteressante lezing gezien over dit onderwerp van schrijfster Anne de Graaf. Ik wil me dan ook helemaal aansluiten bij de reacties 2 en 3.

  Reactie door Tim Engelbart — vrijdag 20 april 2007 @ 12.25 uur

 6. Een niet misleidende reclame voor defensie zou zijn een soldaat wiens hersens er uit worden geblazen.

  Bij wervings punten verplichte vertoning van “Das eisernen kreuz” met begeleiding van iemand waarvan één of meer ledematen zijn weggeschoten.

  Dit filmpje zet volgens mij geen zoden aan de dijk. Het suggereert iets wat er niet is.
  Een spotje waarbij een blank kind, herkenbaar als mijn kind of kleinkind, wordt weggeroofd uit het gezin, in een Europese stad en op de Veluwe wordt gebruikt als levens schild met een wapen, tegenover gelijksoortige kinderen ook geroofd uit gelijksoortige gezinnen en ook bewapend en als schild gebruikt, die elkaar onder doodsdreiging bestoken, dat zet zoden aan de dijk, dat plaatst de door “War Child” te bestrijden situatie in een herkenbare omgeving, en jawel dat zal ook shockkeren, maar daar gaat het dan ook om, dit filmpje associeert nauwelijks aan het werkelijke probleem.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 20 april 2007 @ 13.07 uur

 7. kinderen horen geen oorlog te voeren. zij moeten spelen. eigenlijk zou er wereldwijd hiet aandacht aan geschonken te worden bij regeringen van landen, waar het de normaalste zaak is, dat kinderen worden geronseld. dat moet verboden worden. daarom vind het een hele goede zaak, dat marco borsato hier volop aandacht aan besteed.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 20 april 2007 @ 13.30 uur

 8. Het is en blijft afschuwelijk en misselijkmakend wat er met deze kinderen gebeurt,een levende hel op aarde die al jaren bezig is.
  Maayke volgens mij wordt hier al jaren aandacht voor gevraagd op wereld-niveau maar tot nu toe met bedroevend weinig resultaat. Regeringsleiders zouden inderdaad veel meer druk moeten uitoefenen op landen waar dit speelt. Maar erg genoeg : vaak steunen ze van de ene kant die landen met allerlei projecten en financiele hulp maar zijn er van de andere kant geen consequenties aan verbonden wanneer deze landen niet werkelijk proberen iets te doen aan het probleem van kindsoldaten. Wel wordt vaak het regeringsleger erop afgestuurd. Terwijl het blijkt dat er al heel veel bereikt kan worden door ervoor te zorgen dat de plaatselijk – meestal arme – bevolking gesteund wordt op verschillende gebieden.
  Ik ben het trouwens eens met reactie 2 en 4. Ook met 3 : de SP kan inderdaad iets betekenen. Zodat de politiek hieraan ook eens aandacht gaat besteden en de regering hierover eens een duidelijk uitgesproken standpunt zou durven innemen. En zich zou inzetten om dit zeker ook op Europees niveau op de agenda te zetten. Tot er niet echt iets wordt gedaan en het niet blijft bij papieren steun voor deze talloze kinderen.
  Roelf, ik begrijp wat je bedoelt : het is inderdaad vaak zo dat mensen pas met hun hart beseffen hoe erg iets is voor anderen, als ze gaan inzien hoe het zou voelen als hun eigen kinderen en familie hiermee geconfronteerd zouden worden.

  Reactie door Lieve — vrijdag 20 april 2007 @ 15.06 uur

 9. Correctie!
  op Europes niveau op de agenda zetten. Tot er echt iets…..
  moet dit uiteraard zijn.

  Reactie door Lieve — vrijdag 20 april 2007 @ 15.09 uur

 10. Hele goede zaak. Als jeugdbegeleider ken ik drie jongens die te jong waren en toen het orientatiejaar bij defensie mochten doen. Te jong voor militaire opleiding. Zo haalt defensie ze toch binnen. Twee zijn er afgevallen, waarvan één vrijwillig. De verhalen van de jongen die nu militaire opleiding heeft gedaan en het vervolg te Oirschot wordt ik niet vrolijk van. Het is een afvalrace. Begin aantal kan ik niet noemen, maar elke week wist hij in het weekeinde weer te melden dat er jongens(kinderen) waren gestopt.

  Ik ben overtuigd lid van War Child, maar in ons land is de aandacht van de SP voor dit probleem heel goed. Ook wij hebben kindsoldaten, maar noemen dat orienteren.

  Ik keek laatst een stukje de film van kindsoldaten in Siera Leone met de vrienden van mijn zoon.(17 jaar) Cool, riep er één onder de film. “Realiseer je je dat dit realiteit is”, vroeg ik. Stil keken ze verder. De film was afgelopen en gelukkig was wel het eerste wat één van de vrienden zei:”Ja, Ton daar wordt je stil van”.

  19 jaar minimum leeftijd voor orientatie en militaire opleiding is jong genoeg.

  Reactie door Ton Sijm — vrijdag 20 april 2007 @ 15.46 uur

 11. Perfect,van warchild
  De manier zoals defensie werft is geen realiteit.
  Het wekt de indruk dat het om survival tochtjes gaat.
  Vandaag werd bekend dat er een nederlander is omgekomen in het midden oosten.
  Daar breng je je kinderen toch niet voor groot.

  Reactie door che — vrijdag 20 april 2007 @ 18.12 uur

 12. M’n 10-jarige zoon had laatst op radio of tv iets gehoord over kindsoldaten, en kwam met vragen bij me, kon niet geloven dat zoiets bestond.
  Maar hoe leg je dat uit aan een kind, dat veilig in Nederland opgroeit?
  Hoe leggen we het aan onszelf uit, dat we dat laten gebeuren?

  Reactie door Hanz — vrijdag 20 april 2007 @ 19.27 uur

 13. Nederland legt de kiem voor oorlogvoeren ook bij kinderen met zijn valse “voorlichting” over het leger en met de er aan verbonden kneuterige aktiviteiten, om er in te kunnen stampen, hoe geweldig Ons leger is. Zolang er tenminste geen stront aan de knikker is.

  Als ik de reclame voor het leger zie, dan denk aan een pedofiele kinderlokker en potloodventer.

  Vanaf 18 jaar, terwijl je eigenlijk nog een kind bent, maar er geen baas of bedrijf is te vinden, die jou in dienst wil nemen, mag je tegen een beloning, dienst nemen in het Nederlandse Leger.

  Op die leeftijd is iedereen gemakkelijk beinvloeden om allerlei smeerlapperij te leren en te worden geindoctrneerd.

  En dan is het ook niet moeilijk om je om te scholen tot vernieler en huurmoordenaar voor de Staat.

  En zo belangen van handel industrie olie en geld te dienen, met hulp van allerlei gemeen wapentuig. Daar ligt bijna ook nog altijd de toekomst van gesjeesde regeerders.

  Dat wapentuig dat steeds beter en dus gemener wordt, staat symbool, voor lafhartigheid, die een leger, maar vooral een regering in wezen uitstraalt en waar mee het en die zich ook inlaten.

  Jacob B,die niet naar Afghanistan wilde, en darvoor werd veroordeeld, had groot gelijk met zijn mening.

  Ik geloof dat de rechters hun keutel aangaande zijn veroordeling, achteraf toch maar hebben ingetrokken.

  Het gedoe om (vermeende) vredesmissies naar andere landen te sturen, is gewoon een smerig, corrupt handeltje met de regering van Bush.

  Er is heel wat over op te schrijven.
  Maar ik stop er nu mee.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — vrijdag 20 april 2007 @ 20.59 uur

 14. Dan word je gestuurd met een opbouwmissie in een mijnenveld. Er is dekking door UK en USA, zij staan garant voor de veiligheid.
  De ‘ironie’ wil dat het juist andersom is, de Nederlands soldaten verlenen support aan de UK en USA. Het NOS journaal bericht dat Nederland IN VERHOUDING minder manschappen heeft verloren. Ik moet er van kotsen!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 20 april 2007 @ 23.12 uur

 15. “Iedereen kent de commercial van Defensie”,
  nou, ik niet hoor.
  Maar, zoekt en gij zult vinden:
  http://www.werkenbijdelandmacht.nl/index.html?nieuws=19
  Weliswaar loopt mijn computer (IE6SP2) erop vast, maar dat is altijd nog beter dan een kapot geschoten Afghaan.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 21 april 2007 @ 1.33 uur

 16. Hm, dit werkt beter geloof ik:
  http://www.youtube.com/results?search_query=landmacht+ongeschikt

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 21 april 2007 @ 1.51 uur

 17. Vind het geen sterk filmpje. Een kind dat lui op de bank zit tv te kijken met een grote zak chips en verveeld even de cubus oplost voor z’n moeder. Het vervolg geeft de suggestie dat hij liever iets heel anders doet. De boodschap die volgt is natuurlijk goed, maar de video slaat de plank mis. Of ik zie het allemaal verkeerd. Het was beter geweest de keiharde realiteit te laten zien.

  Reactie door Mart — zaterdag 21 april 2007 @ 9.15 uur

 18. Niet geheel off-topic:

  Was de mijn waardoor een Nederlandse militair werd gedood soms ook medegefinancierd door zijn eigen pensioenfonds?

  Reactie door L'écologiste — zaterdag 21 april 2007 @ 13.01 uur

 19. LIVES IN THE BALANCE

  I’ve been waiting for something to happen
  For a week or a month or a year
  With the blood in the ink of the headlines
  And the sound of the crowd in my ear
  You might ask what it takes to remember
  When you know that you’ve seen it before
  Where a government lies to a people
  And a country is drifting to war

  And there’s a shadow on the faces
  Of the men who send the guns
  To the wars that are fought in places
  Where their business interest runs

  On the radio talk shows and the T.V.
  You hear one thing again and again
  How the U.S.A. stands for freedom
  And we come to the aid of a friend
  But who are the ones that we call our friends–
  These governments killing their own?
  Or the people who finally can’t take any more
  And they pick up a gun or a brick or a stone
  There are lives in the balance
  There are people under fire
  There are children at the cannons
  And there is blood on the wire

  There’s a shadow on the faces
  Of the men who fan the flames
  Of the wars that are fought in places
  Where we can’t even say the names

  They sell us the President the same way
  They sell us our clothes and our cars
  They sell us every thing from youth to religion
  The same time they sell us our wars
  I want to know who the men in the shadows are
  I want to hear somebody asking them why
  They can be counted on to tell us who our enemies are
  But they’re never the ones to fight or to die
  And there are lives in the balance
  There are people under fire
  There are children at the cannons
  And there is blood on the wire

  © Jackson Browne

  Reactie door Wakker! — zaterdag 21 april 2007 @ 18.25 uur

 20. @ 6. Roelf, ik ben het helemaal met je eens. Dit filmpje zet geheel geen zoden aan de dijk. Überhaupt als we kindsoldaten willen voorkomen, dan moeten we er voor zorgen dat allerlei rebellenlegers geen kansen krijgen om te knokken. Een belangrijke stap om dit voor elkaar te krijgen is door vele handelsembargo’s in de westerse wereld af te schaffen. Zo krijgen de boeren in de 3e wereld een eerlijke kans hun producten in Europa en VS aftezetten. Op deze manier hoeven kinderen ook niet meer te werken voor inkomsten en kunnen ze naar school om een vak te leren. Maar ja, vrijwel zeker zullen de westerse regeringen daar niet zo’n heil in zien :(

  Reactie door Bart Couwenberg — maandag 23 april 2007 @ 21.55 uur