Privacy

Op MSNBC staan een aantal (lange) artikelen over de privacywetgeving in Amerika onder de veelzeggende titel ‘Privacy Lost’. Het gaat hier niet enkel over spioneren, maar bijvoorbeeld ook over marketing, en het koppelen van databases.

Eén van de artikelen gaat in op het verschil in privacywetgeving tussen Amerika en Europa. In Amerika ben je minder beschermd tegen bedrijven, maar veel meer tegen de overheid. In Europa is het volgens de schrijver andersom, wat hem leidt tot de volgende conclusie:

The reason that privacy laws in Europe and the U.S. are so different springs from a basic divergence in attitude: Europeans reserve their deepest distrust for corporations, while Americans are far more concerned about their government invading their privacy.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 21 april 2007 :: 14.24 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Ik zou ook liever beschermd worden tegen de overheid. Het is ook nog eens zo, dat door inbreuk op privacy, er gesnoept wordt van de vrijheid!

  Reactie door Redstar — zaterdag 21 april 2007 @ 16.01 uur

 2. Europeanen vragen veel aan hun overheden. Aangezien overheden niet zomaar smijten met wat ze hebben, willen ze weten aan wie ze wat geven. Daar begint het dus mee, de gegevensreeks richting de overheid. Europeanen zijn dus linkser dan Amerikanen, en linkser is bijna per definitie méér overheid dus meer overheidsbemoeienis dus meer privacyinbreuk vanuit de overheid. Stoppen met vragen stopt ook uiteindelijk de inbreuk door de overheid.

  Reactie door Hans Langbroek — zaterdag 21 april 2007 @ 17.17 uur

 3. @2 Kon wel eens kloppen. Maar opvallend is dan dat vooral de zich liberaal noemende Nederlanders vooral behoefte hebben aan veel (overdreven) controle van vooral de minst draagkrachtigen die om hulp aan kloppen. Minder geïnteresseerd zijn zij in een adequate aanpak van faillisementsfraude, dat beloopt al gauw een paar miljard per jaar waarbij juist de overheid de grootste financier is, door het mislopen van belastingen en premies.
  Juist de VVD dringt vooral op dit soort controles aan, controles van steunzoekende burgers dus en juist niet van frauderende ondernemers door het in scene zetten van een failisement. Verder heeft het establishment ook weinig problemen met inbreuken op de privacy als het om de “zogenaamde” veiligheid gaat, overigens kunnen de angst hazen in de USA daar ook wat van.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 21 april 2007 @ 17.36 uur

 4. @Hans Langbroek

  De grootste inbreuk die de overheid maakt op de privacy van de burgers gaat ongevraagd en ongecontroleerd. Bovendien wordt die inbreuk voral gestimuleerd door de rechtse partijen.

  In Nederland heeft die inbreuk op de privacy geleid tot een massamoord op linkse burgers, toen de Nederlandse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog van de gelegenheid gebruik maakte en de Inlichtingendiensten met de Duitsers liet samenwerken om grote aantallen linkse Nederlanders te vermoorden.

  Een andere inbereuk op de privacy die alweer van rechts afkomstig was, de registratie van godsienst om kerkbelasting te kunnen heffen, heeft tijdes de Tweede Wereldoorlog tot de dood van een kwart de vermoorde joden.

  Dus houdt je praatjes maar voor je. Het is rechts dat nu weer gegevens verzameld en ongecontroleerd in Amerikaanse handen speelt.

  Reactie door Drob — zaterdag 21 april 2007 @ 17.45 uur

 5. Steun vragen aan over_heid zou automatish moeten zijn, wij zijn tenslot in een representative democratie of niet?
  overheid vs mensen waar is democratie?
  Mij denk dat alleen Direct democratie heef recht op die naam,de reste is flawekul,en zand in de oog…..
  Zo iederen word belazerd,privacy is een illusie.
  waar belangen van de enkelen elite belangrijker is dan de een van de reste,

  Yep deze wereld is ziek …

  Reactie door Guess — zaterdag 21 april 2007 @ 18.26 uur

 6. De overheid beschikt over alle gegevens van alle ingezetenen, en om zeker te weten dat bepaalde gegevens bij een bepaalde persoon horen moet je altijd een identiteitsbewijs bij je dragen.
  Alsof dat nog niet genoeg is krijgt nu iedere agent een computer, zodat het nog een kwestie van software is om alle gegevens naar goeddunken van de overheid te koppelen. En dat alles onder het mom van je “eigen veiligheid”.
  Ik weet geen sector in het bedrijfsleven die daarover in de verste verte beschikt.

  De overheid is daarom je grootste vijand.

  Reactie door jk — zaterdag 21 april 2007 @ 18.50 uur

 7. Och Roelf, in Europa liggen onze privacygegevens voor bedrijven én voor overheid toch al op straat, voor iedereen te krijg. Privacy is iets uit een verleden, het bestaat allang niet meer. We houden met z’n allen de illusie nog wat op om onze eigenwaarde als zelfstandige burgers wat op te houden, maar privacy is non-existent. Dan nog dat leuke complex in Zoutkamp erbij dat één van de modernsten in z’n soort is, en we hebben minder dan geen privacy.

  Reactie door Hans Langbroek — zaterdag 21 april 2007 @ 19.22 uur

 8. De Patriot Act van bedenker,Bush,wordt hier (langzaam)geimporteerd,via telefoon en internet opslag,profiel onderzoek door surf gedrag op internet,camera bewaking, nano-techniek op consumenten producten, betaalgedrag,traject meting,kilometer heffing,iris,DNA, opslag en bestands koppelingen enz.De partij-politieke netwerk overheid vertrouwd haar eigen bevolking niet meer!Heeft dan nog iemand vertrouwen in deze overheid?

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 21 april 2007 @ 19.50 uur

 9. @7 Hans Langbroek.

  Heb je mij iets anders zien beweren?
  Ik heb wel geconstateerd dat er een schrijnend verschil is ten aanzien van de controle behoefte van burgers, “verbazingwekkend” (wie mij kent weet dat het mij juist helemaal niet verbaasd) heeft vooral de zogenaamde liberale kant van onze samenleving die overdreven controle behoefte, maar wel degelijk vooral naar de mensen die het minste weerbaar zijn. Dat is in andere bewoordingen mijn betoog.
  Cynisch is daarbij dat juist mensen uit die hoek heel gemakkelijk mensen in de hoek van de SP associëren met de Stasi en hier in Nederland deze dus gelijksoortige praktijken voor staan.

  Overigens vind ik het een zeer slechte zaak als individu in een democratie, dat de overheid dus zo’n grote onnodige overdreven kennis heeft van ook zaken die haar niets aan gaan. Dit past niet in een democratie waar men uitgaat van de vrijheid van het individu.

  Overigens wat het oor in Zoutkamp betreft, ik heb vernomen dat de overheid het in deze zal moeten gaan doen met dat wat in Burum reeds aanwezig is, Zoutkamp zou exit zijn.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 21 april 2007 @ 20.41 uur

 10. Overheden zijn crimminele organisaties,die het doel nastreven, de bevolking te onderdrukken.aan het hoofd van de nederlandse tak staat Willem Holleeder,zijn adjudanten Balkenende,Bos,rouvoet geven hier invulling aan.Teeven is zijn persoonlijke bewaker.hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de wachtlijst die driekwart jaar voor een hartoperatie bedragen voor W.H minder dan drie dagen duurde.Zalm is op voordracht van W.H uit de politiek verdwenen en moet nu vrezen.Wilders is door de heren adjudanten gevraagd de pvv te leiden,deze dient voor de zogenoemde afleidings taktiek.De hoge bonnesen van de kleine jongens is een manier van witwassen,deze worden na ontvangst gelijk aan Holleeder afgedragen.W.H is een persoonlijke vriend van Bush.Poetin ook.Sadam was ook een dikke vriend van W.H.Maar Sadam had het vriendinetje van W.H geschaakt.Bush bood W.H persoonlijk aan dit varkentje wel even te wassen.De oorlog in Afghanistan bestaat helemaal niet,wat wij te zien krijgen zijn de nieuwste generatie spellen die draaien op direktX 10,deze zijn niet van echt te onderscheiden.Bill gates is een halfbroer van W.H ze hebben de zelde moeder.sorry ik moet nu ophouden,de zuster roept dat er koffie is en ik moet mijn medicijnen nemen.doei.

  Reactie door rafstal — zaterdag 21 april 2007 @ 21.40 uur

 11. Als ik dan toch bespied wordt, dan het liefst door God, die dwars door mij heen kijkt. Zowel de beste overheid als het best lopende bedrijf dat we ons kunnen voorstellen.

  Het probleem zit hem ook een beetje in die overheid van mens over mens, van God los, dat die niet meer of niet minder zou zijn dan wij zelf zouden kunnen zijn en dat we dat dáárom niet accepeteren…

  Groetjes Wouter

  Reactie door W6969 — zaterdag 21 april 2007 @ 22.37 uur

 12. Het is zeker interessant om de rol van de overheid en van de ‘corporations’ in het omgaan met privacy te vergelijken. Om dit onderscheid zuiver te houden zou aan 2 voorwaarden voldaan moeten zijn:
  1. de overheid is een democratische;
  2. de ‘corporations’ werken binnen de grenzen van de wet- en regelgeving van een sterke overheid.

  Aan beide voorwaarden is niet voldaan, in de VS niet en ook hier niet. De bedreiging van het hele democratische stelsel door de alsmaar groter wordende invloed van die ‘corporations’ is veel groter dan de bedreiging van de privacy, waar de meeste burgers niet zo wakker van liggen.

  De overheid als zetbaas van de ‘corporations’. In de VS zie je dat het beste. Daar zijn zowel beide partijen als alle functionarissen binnen de politieke partijen geheel afhankelijk van de steun en het geld van het bedrijfsleven en de media (ook een ‘corporation’). Bij een verkiezing mag je alleen nog kiezen of je door de hond of door de kat zult worden gebeten. Politieke vernieuwers komen niet meer aan de bak.

  Hier gaat het steeds meer diezelfde kant op. Ook de SP redt het al bijna niet meer zonder massale inzet van spotjes en andere marketing trucs.

  De democratie is dood; zie mijn weblog.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 21 april 2007 @ 23.50 uur

 13. In 1971 was de laatste volkstelling. Die van 1981 werd eerst uitgesteld en daarna afgesteld. in 1991 werd de volkstelling helemaal afgeschaft. Wij zijn van wege de volkstelling van ’81 allemaal de straat opgegaan, hebben geprotesteerd bij het leven, want we wilden niet op onze vingers gekeken worden. We hadden recht op onze privacy!

  Via mijn sofinummer kan iedereen die van slechte wil is alles van mij te weten komen. Mijn huisarts / tandarts / ziekenhuis / bank / noem maar op, allemaal moeten ze mijn sofinummer hanteren van de staat. Via mijn GSM ben ik overal te traceren, tot ik weet niet hoe lang terug. Mijn internetgebruik kan gemonitord worden. Overal hangen camera’s, die mijn doen en laten kunnen volgen.

  De media komen met berichten dat we liever (nog meer) privacy inleveren om meer gevoel van veiligheid te krijgen. Nu is het de overheid, maar in het kader van de marktwerking en onze liefde voor de VS zal alles binnenkort heus wel geprivatiseerd worden en je gegevens op straat komen te liggen. kunnen ze verkocht worden aan call centers om de boel winstgevend te maken!

  Reactie door ipuntje — zondag 22 april 2007 @ 7.21 uur

 14. @12. Hennie Kreeft

  “De bedreiging van het hele democratische stelsel [...] is veel groter dan de bedreiging van de privacy, waar de meeste burgers niet zo wakker van liggen.”

  In Finland zijn alle inkomens openbaar. Op het web kunnen de Finnen het inkomen van hun buurman bekijken. Die liggen daar inderdaad niet wakker van. Denk intussen niet dat er geen gebruik van gemaakt wordt: 68%!
  Bij het ingebruiknemen van het SOFI-nummer werd wettelijk bepaald dat dat nummer niet tezamen met andere persoonlijke gegevens op één en hetzelfde document mochten worden afgedrukt.
  Òf de regels zijn veranderd òf men lapt ze allerwegen aan de laars, zodat er een extra slotje op moest: de diegiedee.
  Interessant tussenbeide wat Tzwang Tze zegt over het openbreken van sloten: “[...]tot er een sterke dief komt en de hele koffer op z’n rug neemt.”

  (gave website Hermie! )

  Reactie door jk — zondag 22 april 2007 @ 9.36 uur

 15. @Hermi Kreeft

  Excuses voor verkeerde naam in de eerste regel!

  Reactie door jk — zondag 22 april 2007 @ 10.35 uur

 16. Wat mij opvalt,dat onder het mom van terrorismebestrijding er ‘n controle maatschappij aan het ontstaan is, die erger als in de voormalige DDR.
  Tenminste, dat werd erover gezegd en geschreven door de westerse media.
  Dezelfde media propageert de controle maatschappij hier in Nederland.
  Kijk maar naar de telegraaf, de krant van slapend Ndereland!

  Reactie door Ben tarici — zondag 22 april 2007 @ 12.04 uur

 17. Sorry, het moet Nederland zijn.

  Reactie door Ben tarici — zondag 22 april 2007 @ 12.06 uur

 18. Hermi Kreeft, wat een goede site zeg!

  Reactie door Hans Langbroek — zondag 22 april 2007 @ 12.11 uur

 19. En het wordt allemaal nog veel ‘leuker’. Met de rfid-chips de chipkaart voor het openbaar vervoer en in artikelen kan worden nagegaan waar je bent geweest, wat er in je koelkast ligt en nog veel meer private zaken waar de overheid en zeker Amerika niets mee te maken heeft.

  Reactie door Antoinette — zondag 22 april 2007 @ 12.29 uur

 20. Ben benieuwd wanneer de eerste stemmen opgaan voor verplichte chip-implantaten bij mensen waar al z’n gegevens opstaan. Ik schat hooguit 60 jaar, en met de huidige veranderende denkwijze (ontmenselijking van individuen) waarschijnlijk eerder.

  Reactie door Hans Langbroek — zondag 22 april 2007 @ 12.36 uur

 21. Hermie Kreeft

  Mijn complimenten voor je interessante weblog!

  Reactie door e.krul — zondag 22 april 2007 @ 12.43 uur

 22. @Roelf.

  Ik ben het met je eens. Bedroevend is echter dat waar de SP in het college zit er wel eens, al dan niet morrend, akkoord wordt gegaan met standaaardmatig verrichte huiszoekingen (eufemistisch huisbezoeken genoemd) bij aanvragers en/of ontvangers van een bijstandsuitkering, dus zonder dat er sprake is van een concrete verdenking van fraude. Op dit punt verschillen SP en VVD in de praktijk dus vaak veel minder dan ik wenselijk vind.

  Reactie door Jolet — zondag 22 april 2007 @ 14.05 uur

 23. @20. Hans Langbroek

  Piet Grijs schatte in zulke omstandigheden de tijd op 30 jaar – de tijd dat een beleidsmaker nog te leven had, zodat hij het in elk geval zelf niet meer mee hoefde te maken. Let maar op: zowat alle rampen worden voorspeld voor over zo’n 30, 35 jaar.
  Zelf schat ik dat dat veel eerder gebeurt.

  De burgers een chip, de politie een computer – George Orwell zei het, 60 jaar geleden.

  Reactie door jk — zondag 22 april 2007 @ 14.18 uur

 24. @22 Jolet.
  Dat is schandalig, als die huiszoekingen plaats vinden dan is dan onwettelijk. Ik weet dat ze toch gedaan worden en wie weigert wordt het krijgen van het recht op uitkering ontzegt. Toch blijft dit dus illegaal. Let op echt waar illegaal. Als daar door SP coryfeeën aan word mee gewerkt dan is dat een dubbele schande ook voor de SP. Dit heeft niets te maken met het maken van vuile handen als men in een college gaat zitten, maar alles met het mee werken aan illegale onderdrukking van mede mensen en dat zou niet des SP’s moeten zijn.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 22 april 2007 @ 15.26 uur

 25. Wanneer een meisje wordt ontvoerd en de keel doorgesneden en de politie wil van een beperkt aantal ‘boefjes’ wat speeksel afnemen dan mag dat niet van onze goeroe’s van de privacy. Immers een kinderverkrachter en moordenaar heeft in dit ziek zieltogend land meer rechten dan het domme slachtoffer.
  Van mij mogen ze mijn DNA afnemen, maar ja ik ben dan ook geen produkt van de geitenwollensokkerij en heb dus minder rechten.

  Reactie door Twain — zondag 22 april 2007 @ 15.35 uur

 26. Veilig samenleven,
  deel de macht!

  Reactie door pangaea — zondag 22 april 2007 @ 16.24 uur

 27. de mensen schijnen wakker te worden.
  De media bepaalt ons leven en zit vol met leugens.
  Dat is zo gek nog niet,als je bedenkt dat bv casema is over genomen door de carlyle groep.
  De nanochip is onderweg en ik heb thuis een apperaat waar je de chip mee kan aflezen.
  Het is gewoon een kwestie van tijd,waneer er bij ons allemaal een nanochip word ingeplant.
  Welkom in de toekomst,waar wij werkelijk als slaven te werk worden gesteld.
  Wij zullen leven in een open concentratiekamp,en de enigste manier om te kopen en verkopen is de chip.
  Zoals we nu al weten,dat goedkope arbeidskrachten onze markt zullen overspoelen.
  Het is aftellen en waarneer de wapenwet in de VS word afgeschaft en iedereen zijn wapen moet inleveren,gaan we het meemaken.
  De nieue wereld orde.

  Reactie door sander — zondag 22 april 2007 @ 17.36 uur

 28. @25 Twain.

  Biedt je aan voor de DNA databank, ik denk dat daar geen bezwaren tegen zijn. Ik weet haast zeker dat vrijwillig dna afstaan volledig legitiem is.

  Overigens beperkt aantal “Boefjes”? Ik weet niet over welke case je het hier hebt, kan me geen voorstelling maken. In de meeste gevallen gaat het om DNA afnemen van een behoorlijk aantal mensen die “NIET” verdacht zijn maar wel tot de “sociale” omgeving behoren. In het geval van Marianne Vaanstra werd zowat heel Kollummerland uitgenodigd om DNA af te staan, of zijn de inwoners van Kollummerland in jouw ogen allemaal behorende tot de categorie “beperkt aantal boefjes”?.

  Ik vrees dat je gewoon niet weet waar je het over hebt, maar vanuit je vooroordelen een mening vormt en dat is nu juist wat we in een fatsoenlijke samenleving niet moeten willen. Heksenjachten zijn anders het gevolg en daar vallen altijd erg veel volledig onschuldige slachtoffers bij en de echte daders ontspringen daarbij ook nog vaak de dans omdat men meent een dader veroordeelt te hebben zodat hij/zij het niet meer zal doen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 22 april 2007 @ 18.02 uur

 29. @rafstal.Vandaag peter r de vries gekeken.en deze bevestigde dat onze overheid een crimminele organisatie is.Gladio achtige toestanden met verborgen wapen depots en linken naar de onderwereld.chapeau rafstal,hopenlijk houd deze zelfde overheid je niet te lang gevangen.dwingd deze je niet langer zulke zware medicijnen te slikken en word je eigen duistere levensgang ook nog eens duidenlijk voor je.groet rafstal.

  Reactie door rafstal — zondag 22 april 2007 @ 22.34 uur

 30. NBC = Republikeinse kletspraat, ze kunnen amper Europa op de kaart aanwijzen.

  Reactie door Wakker — zondag 22 april 2007 @ 23.19 uur

 31. ????! Antwoordt rafstal aan rafstal?!

  Reactie door Hans Langbroek — zondag 22 april 2007 @ 23.20 uur

 32. @ Hans Langbroek.Ik zit hier alleen en we hebben het erg gezellig met ons drie’en.

  Reactie door rafstal — zondag 22 april 2007 @ 23.30 uur

 33. Alleen camera toezicht op die plekken waar dat echt nodig is.
  Verder, oprotten uit ons priveleven.

  Reactie door Karel — maandag 23 april 2007 @ 4.30 uur

 34. 22. Jolet

  Indien dat waar is dan moet daar echt wat aan gedaan worden. Ik vind dat ten hemel schrijend.

  Ik begrijp overigens ook helemaal niets van het feit dat de SP bij monde van Christa van Velzen achter de boevenpakjes staat.
  Buitenhof met Desanne van Brederode was weer eens aardig bezig. Het idee is van Dijsselbloem van de PvdA maar Christa die zei” Maar het belangrijkste is dat de bezuinigingen op begeleiding etc.” werd door Desanne gebruikt als pispaal.
  Zou Desanne lid zijn van de PvdA? Ik denk het wel. Dan hebben we collumnisten van PvdA en VVD die hebben altijd al aardig kunnen samenwerken. Ik heb niet meer zo het idee dat Buitenhof nog hetzelfde onafhankelijke programma is. De media laten zich aardig voor het karretje van de PvdA spannen. Zullen er wel achter staan. Onafhankelijk kritisch is Buitenhof m.i. reeds lang niet meer. Ik stond voor 100% achter de hoogleraar (de?)Winter. Eindelijk iemand die mijn ergernis en frustratie eens verwoord en nog normaal rationeel probleemonderkennend en vandaaruit probleemoplossend te werk wil gaan. Maar ja stoere taal is meer ‘in’ dan verantwoord beleid. 100 dagen het land in en hier zit iemand van de werkvloer, de Hoogleraar deskundige en daar werd de vloer mee aangeveegd door de CDA-er die een eenmaal ingenomen standpunt alleen maar kon herhalen en geen enkele inhoudelijke reactie gaf op argumenten of inbreng. Dat luisteren naar de samenleving is een farce als je luistert met je oren dicht. Actief luisteren is er niet bij.

  Reactie door Henny — maandag 23 april 2007 @ 5.21 uur

 35. Privacy ? de OV kaart bevatten genoeg gegevens om iemand zijn reisgedrag te bepalen , zo ook met de chipkaart .
  de registratie van een GSM- en internet- kan ook zeer eenvoudig bepalen wat iemand dat ; Maar dat is maar een kleinigheid !
  Bedenk hoeveel mensen keihard met hun GSM praten ; de meeste heebn zo’n ding niet nodig : in het OV , op school , in de bedrijven worden vele oeverloze gesprekken gevoerd die iemand kan horen : hoezo privacy ?

  Reactie door Fred — maandag 23 april 2007 @ 9.52 uur

 36. Deze kent iedereen al?
  http://www.aclu.org/pizza/images/screen.swf

  Reactie door Harry — maandag 23 april 2007 @ 11.30 uur

 37. De mensen zijn gek dat ze hun eigen privacy te grabbel willen gooien.

  het misbruik ligt nu al op de loer

  Reactie door ReneR — maandag 23 april 2007 @ 13.16 uur

 38. Privacy in Nederland, Hoe, Wie, Waar,

  Overdonderd door een labyrint van regelgeving en verplichtingen vreten we als ratten op een hoop elkaar de staart af.

  Reactie door ACE — maandag 23 april 2007 @ 14.57 uur

 39. Waar ligt voor jou de grens tussen prive en openbaar? Welke geheimen wil je wel, welke zeker niet met je virtuele vrienden delen? Geef jij op Internet je ware Ik prijs of verander je elke keer van identiteit?
  Ga naar http://www.privacyproject.nl en deel jouw ervaringen op dit gebied met anderen.
  Op de site zijn films te zien van studenten van kunstacademies en de filmacademie, die hun persoonlijke visie op privacy geven. Ook vind je er documentaires en trailers van speelfilms, waarin privacy een rol speelt. En wil je tips of juridisch advies, dan kun je terecht op het spreekuur van onze privacy adviseur Dr. Bob.

  http://www.privacyproject.nl is een initiatief van Holland Doc, het multimediale podium voor documentaires van de Publieke Omroep.

  Reactie door Maaike — woensdag 26 september 2007 @ 12.11 uur