Dag van de arbeid

Dat de neoliberalen voor de structurele oorzaken van de armoede in de wereld geen enkele aandacht hebben, is niet zo vreemd. Met de beste wil van de wereld valt immers niet uit te leggen hoe de ‘onzichtbare hand’ van de vrije markt iets aan die structurele oorzaken zou kunnen doen. En elk probleem dat niet door de markt kan worden opgelost, zo zagen we al eerder, dient onder het vloerkleed te worden geveegd. Keer op keer blijkt dat het de rijke landen zijn die profiteren van het openstellen van grenzen. Zij beschikken over de noodzakelijke kennis, technologie én het kapitaal om de kwetsbare ‘concurrenten’ in de arme regio’s uit de markt te kunnen concurreren. Het enige wapen van de arme landen in die strijd is hun goedkope arbeidskracht – dat wil zeggen: hun armoede. Zodra zij hun arbeiders beter gaan belonen trekken de westerse firma’s weer weg.
Is het mogelijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken? Niet als het kortzichtige streven naar winstmaximalisatie de enige maatstaf blijft voor de internationale economische politiek. Zoals de VN-organisatie undp terecht vaststelt in het Human Development Report 1996, wordt het hoog tijd dat er opnieuw gekeken wordt naar het begrip ‘economische groei’. Van groei op zichzelf wordt een land namelijk niet beter.

Deze quote komt uit het boek ‘Tegenstemmen‘ wat ik in 1996 schreef. Inmiddels is het vertaald in het Engels, (Enough, a socialist bites back) en het Grieks, aan beide vertalingen zijn enkele hoofdstukken toegevoegd met samenvattingen uit latere Nederlandse boeken. Meerdere vertalingen staat nog op stapel. Onderstaande is een alinea uit een toegevoegd hoofdstuk in het Engels in 2006:

Neoliberalism likes to present itself as a promise, the promise that if developing countries run down their already wafer thin social safety nets still further and further liberalise their markets and the movement of capital then prosperity will follow as day after night. The reality is that worldwide economic growth has diminished since the early 1980s when neoliberalism began to overrun the world. In the ‘fifties, ‘sixties and ‘seventies the world economy grew by an average rate of around 4% per year. In the ‘eighties and ‘nineties, neoliberalism’s heyday, this fell 3%, then 2% respectively a year. Furthermore, we all know that economic growth is one thing, while the distribution of its fruits is quite another, and if these are unfairly divided then what on earth would we have achieved?. And of course, neoliberalism hasn’t only provided us with lower rates of economic growth, but also with greater inequality. This has been evident in almost all industrialised countries. In the Netherlands, income inequality has been growing since 1983. According to research conducted in every member state of the European Union, in fact, the gap between the best and worst paid workers has grown nowhere so quickly as in our country! It is not for nothing that my party has placed such importance on the struggle against the growing social divide, a divide which is moreover evident not only in relation to incomes and wealth, but also when it comes to education, health care, housing and even the law. And then again, I am here speaking only about developed countries, because it is unfortunately the peoples of developing countries who have been neoliberalism’s biggest victims. We often forget that it is in such countries that the great majority of the world’s population lives.

Op zoek naar een alternatief?
Heel de mens
Heel de wereld

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 01 mei 2007 :: 13.58 uur

168 Comments

168 reacties

 1. Je zegt:
  «The reality is that worldwide economic growth has diminished since the early 1980s when neoliberalism began to overrun the world. In the ‘fifties, ’sixties and ’seventies the world economy grew by an average rate of around 4% per year. In the ‘eighties and ‘nineties, neoliberalism’s heyday, this fell 3%, then 2% respectively a year.»

  Qua tijdstip zal dat zeker kloppen (Reagan & Thatcher) maar de oorzakelijkheid vind ik nogal speculatief. In een grafiek over langere termijn valt altijd wel een “hockeystick” te ontdekken – de oorzaken liggen meestal wat gecompiceerder. Er valt in de economische en sociale geschiedenis van de Lage Landen heel makkelijk een tegenvoorbeeld aan te wijzen. En zoals je weet is één enkel tegenvoorbeeld voldoende om een stelling te weerleggen.

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 14.33 uur

 2. Het toegevoegde hoofdstuk legt een causaal verband tussen economische groeivertraging en het neolebralisme. Die conclusie zou ik toch onderbouwd en beargumenteerd willen zien.

  Is dit ook niet de periode waarin de SP groot is gegroeid en het zou toch absurd zijn om daar een causaal verband mee te leggen.

  Het ligt toch meer voor de hand dat economische groeivertraging en het feit dat de ontwikkelingslanden een zware prijs betalen een verband met globalisering zou hebben.

  Dat laatste hoofdstuk had misschien beter uit kunnen blijven.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.07 uur

 3. @ 1 JK

  Op het moment dat ik mijn stukje schreef stond dat van jou er nog niet op.

  Het is wel treffend dat we haast tot dezelfde conclusie komen.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.09 uur

 4. De strijd tussen arm en rijk zal nooit ophouden ! vooral het verschil zorgt voor veel ellende ; dat is namelijk de winst ; Het is net als touwtje trekken : als aan een zijde van het touw ,niet getrokken wordt , zal de andere zijde winnen !
  Veel mensen zijn dit niet bewust ; hun relatieve welstand , is vaak gebasserd op schuld aan derde !

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.15 uur

 5. gebasserd = gebaseerd .

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.16 uur

 6. waarom wil SP geen lijst verbinding voor de eerste kamer lijst met (andere) linkse partijen?

  Reactie door klaas — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.38 uur

 7. @2.ACE
  Liberaal kapitalisme is geen vooruitgang.
  Dat heeft het Nash Equilibrium reeds bewezen.
  John Forbes Nash heeft hier niet voor niets een Nobel prijs voor gekregen.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.42 uur

 8. Evenwicht voorkomt vernietiging ?

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.47 uur

 9. 1 mei,De dag van de Salonsocialisten.

  Reactie door rafstal — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.58 uur

 10. @ 6 Rob de Kuster

  Leid je die stelling af uit mijn stukje onder nr. 2, dat begrijp ik niet helemaal.

  Of begrijp ik je beautiful mind niet goed ??

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.08 uur

 11. Even een samenvatting van Wikipedia geplukt.

  “In de speltheorie is een Nash-evenwicht een strategie in een spel voor twee of meer spelers. In een Nash-evenwicht kan geen van de spelers door individueel te veranderen zijn winst vergroten. Elke speler speelt dus gegeven de strategie van de ander zijn beste strategie. Als zo’n set van strategieën bestaat, vormen die een Nash-evenwicht. Het evenwicht is echter suboptimaal. Het Pareto-optimum is de meest ideale situatie, waarbij geen van de spelers haar winst kan vergroten, zonder dat dit ten koste gaat van de ander. Een evenwicht kan zowel uit pure strategieën als uit gemengde strategieën (waarbij de verschillende pure strategieën met een bepaalde kans gespeeld worden) bestaan.

  Het concept werd in 1950 door John Forbes Nash geïntroduceerd in zijn dissertatie (proefschrift). Hij bewees toen dat er voor elk spel minstens één evenwicht bestaat als gemengde strategieën toegestaan worden.

  Een Nash-evenwicht betekent lang niet altijd dat de totale opbrengst van alle spelers gemaximaliseerd wordt. Doordat iedereen voor zichzelf, gegeven de strategie van de anderen, zijn opbrengst maximaliseert, kan het goed zijn dat de totale uitkomst niet gemaximaliseerd wordt.”

  Oftewel, wanneer een ieder afhankelijk van de strategy van een ander probeert zijn winsten te maximaliseren zal de totale opbrengst negatief zijn. Daarmee is liberaal kapitalisme dus geen vooruitgang. Integendeel.

  Verdiep u ook eens in de ‘cooperative game theory’ en de ‘non-cooperative game theory’ zoals beschreven in “Theory of Games and Economic Behaviour” uit 1944 van Oscar Morgenstern en John von Neumann.

  John Forbes Nash ging met zijn Nash Equilibrium van de non cooperative game theory uit.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.09 uur

 12. @ 6 Rob de Kuster

  PS ik snap de stelling wel en sta daar ook achter, maar ik snap niet wat je mij wil toevoegen

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.21 uur

 13. @10.ACE
  Ik leg inderdaad een causaal verband tussen neoliberaal kapitalisme en economische groeivertraging. Het is nu eenmaal geen vooruitgang.

  Maar dat is mijn mening, de webmaster heeft wellicht een ander argument.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.29 uur

 14. @ 12 Rob de Kuster

  Ik ben me wel bewust van het feit dat voor elk biertje dat ik drink er een afrikaan overlijd.

  Nash’s theorie was natuurlijk een subsidaire en dat bleek toen hij trachte zijn theorie in overeenstemming te brengen met het nihilisme.

  Anderzijds kon hij abstract niet verklaren waarom de welvaart de laatste 1000 jaar op een hoger niveau is gekomen als zijn Equilibrium natuurlijk en consequent zou zijn.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.37 uur

 15. @ 12 Rob de Kuster

  Ik denk dat ik mijn dag niet heb want ik zie nog steeds het causaal verband niet.

  Neoliberalisme is een actief gestuurd proces en globalisering een natuurlijk proces waarvan de dynamiek afhangt van de mate van liberalisme.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.43 uur

 16. Even ter verheldering. Het Pareto-optimum is een situatie waarbij de verliezers met de winst van de winnaars gecompenseert worden.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.43 uur

 17. @ 16 Rob de Kuster

  Ik ken de theorie, ik pas deze regelmatig toe bij het uitzetten van beleid. Vooral commercieel biedt het grote mogelijkheden maar ik begrijp het verband met neoliberalisme niet.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.48 uur

 18. Het is maar welk rapport je citeert. Het UNDP rapport van 2006 laat zien dat de human development index – ondanks of dankzij neoliberalisme – de laatste 30 jaar alleen maar gestegen is. Alleen in sub sahara landen is wegens aids en andere ziekten de index gedaald.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.04 uur

 19. tsja .koninginnendag is een leuk feestje om de aandacht van de dag van de arbeid af te leiden .

  Reactie door h.verbeek — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.22 uur

 20. Wat mij net weer opviel ( ja, er valt mij nog weleens wat op)

  Op Radio Noord over de dag van de arbeid. Kort interview met ene Mw. Van de Boer van de VVD.

  (onderwerp: dag van de arbeid en je interviewt een VVD er. Hoe bedenk je het.)
  Ze zie ondermeer: “ onbegrijpelijk dat de ambtenaren van de gemeente Groningen deze dag vrij hebben. Wat dat allemaal wel kost.” Over Koninginnedag hoorde ik haar niet.

  En verder: “De dag van de arbeid is niet meer van deze tijd.”

  Kritiekloos aangehoord door de verslaggeefster van Noord.

  Pardon.
  Ik ben van mening dat Koninginnedag niet meer van deze tijd is.
  Maar ja, als je dat zegt wordt je bijkans gevierendeeld en daarna voor de zekerheid nog even opgehangen. Tegenwoordig.

  Goede namiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.27 uur

 21. @14 ACE

  “Ik ben me wel bewust van het feit dat voor elk biertje dat ik drink er een afrikaan overlijd.”

  Daar wil ik wel iets meer over weten. Wordt hiermee bedoelt wat de een teveel heeft heeft de ander te weinig?

  Reactie door Gandalf — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.31 uur

 22. @6
  Ik begreep Klaas dat de PVDA dat nu wel wilde ze kregen dan 1 Zetel dus de PVDA meer in de eerste kamer.
  Maar ik weet het niet zeker maar dacht zo iets gelezen te hebben.

  Reactie door DeHakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.38 uur

 23. @ 19 Gandalf

  Dat is slechts enkel een metafoor voor het pareto optimum, die ik altijd gebruik om het een beetje uit te vergroten.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.50 uur

 24. @18
  Ik denk dat Koninginnedag wel van deze tijd is de mensen kunne nu straffeloos en door armoede gedwongen in het openbaar de oude spulletjes verkopen.
  Verder begreep ik als een stad onze droomprins ontvangt dat dit zo 900000 Euro kost ook dat is van deze tijd geld voor zinloze persoonsverheerlijking dus verspilling van belasting geld.
  En verder komen natuurlijk op deze dag de mooiste peilingen uit de mouw over het koningshuis b.v. dat het volk gek op ze is.
  En dat is ook van deze tijd het volk bedriegen.
  En het is natuurlijk een geweldige dag voor de gelovige onder ons die geloven graag in sprookjes dus deze kans laten ze niet ontglippen.
  En dan kun je verder zien hoe groter het huis hoe meer vlaggen op deze dag dus de kapitalisten zeg maar de graaiers laten zich duidelijk er over uit wie zij zien als hun beschermheer of vrouw.
  Dat is ook van deze tijd duidelijk laten zien dat je een graaier bent zonder schaamte gevoel.

  Reactie door DeHakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.54 uur

 25. Koninginnedag kan van mij ook afgeschaft worden, samen met dat hele “koningshuis”.

  We hebben een parlementaire democratie, via welke ons land geregeerd wordt. Daar hoeft ook geen president aan te worden toegevoegd. Het koningshuis is hier niet echt bij nodig en heeft een voornamelijk ceremonieéle functie.

  groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.02 uur

 26. @17.ACE
  Het Nash Equilibrium gaat uit van de non cooperative game theorie. Het Nash Equilibrium is niet omtimaal, dat is het Pareto evenwicht. De verliezers worden in een Nash evenwicht dus niet door de winst van de winnaars gecompenseert.

  Wanneer nu alle spelers afhankelijk van de strategie van elke andere spelers probeert zijn winsten te maximaliseren zal de totale opbrengst negatief zijn.

  Non cooperative game theorie resulteert in een negatieve totaal opbrengst. Om hier even heel kort door de bocht te gaan, non cooperative game theorie vertegenwoordigt het liberaal kapitalisme. Cooperative game theorie vertegenwoordigd het communisme.

  In een non cooperative game theorie is het Pareto-optimum het meest ideaal.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.07 uur

 27. @21.Gandalf
  Ace bedoeld hier dat geen enkele speler winst kan behalen zonder dat er verliezers onstaan. Maar het Pareto-optimum is een evenwicht waarbij nu juist de verliezers door de winst van de winnaars gecompenseert worden. Ik denk dat Ace nu juist refereert naar het Nash evenwicht waarbij de verliezers niet door de winsten gecompenseert worden. Een evenwicht, maar niet optimaal.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.13 uur

 28. Het neo-liberale beleid in ons land heeft veel bezuinigingen opgeleverd. We kennen dat rijtje wel: in de zorg – onderwijs – sociale voorzieningen – politie – brandweer – culturele voorzieningen – openbaar vervoer – e.a. – op allen is gekort en voorzieningen zijn afgebroken, of vervangen door privatisering.

  Het doel van dit alles meer winstbejag voor de kapitalisten en de (door o.a. de PvdA) gewenste belasting verlaging te kunnen financieren.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.13 uur

 29. Gelezen in de Twentsche Courant Tubantia, met dank aan Bram Versteeve. Dag van de Arbeid.
  Over de achturige werkdag gesproken. Deze is bevochten in Chicago op 4 mei 1886. Drie jaar later, honderd jaar na de Franse Revolutie, riepen socialisten 1 mei uit tot dag van de arbeid. En laat ons ook even stil staan bij de uitspraak van de Engelse industrieel Robert Owen in het begin van de 19e eeuw. Hij pleitte toen al voor een achturige werkdag, want zei hij: ‘met een betere arbeidsorganisatie en de technische vooruitgang zijn wij in staat om voldoende rijkdom te scheppen voor iedereen’. Waarom nu nog langer lullen over langer werken, als het geld voor het oprapen ligt. Ik vind het jammer dat de SP tot nu toe nog geen werk heeft gemaakt om de Dag van de Arbeid weer op de kalender van de vrije dagen te krijgen.

  Reactie door Harry Scheltema — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.31 uur

 30. Eeen dag voor de zelfstandig woonende chronisch zieken gehandicapten die steeds meer moeten gaan overleven.
  dit steeds meer moeten bewijzen, teveeol bezig moeten zijn met de bureaucratie en zorg, en bijna geen tijd meer hebben om te participeren!
  zorg om te zorgen dat er gezorgt wordt daarui bestaat het leen van hen ,Dat is een zwaar beroep, van smorgens vroeg tot s’avond laat,Geen dag vrij!

  Reactie door r — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.42 uur

 31. @3. ACE
  Blijkbaar ook wat de hypotheekrenteaftrek betreft.

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.54 uur

 32. @23 ACE @26 Rob. Ik heb even om mij heen gekeken ( google)en er begint iets te dagen.

  Dag van de arbeid. Zoals gezegd , om mij heen gekeken.
  Dag ook van solidariteit. Vroeger een dag voor de echte arbeider, die toen ook op zaterdag moest werken. Zondag niet want dat was de dag des Heeren, door toedoen van dominee en pastoor. Zoals ze van de kansel riepen: “in het zweet uwer aanschijn zal gij uw brood verdienen. Of zoiets. Voor het gemak gingen ze eraan voorbij dat de voorste rijen in de kerk nog nooit van zweet gehoord hadden.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.21 uur

 33. van http://www.datwildeikevenkwijt.nl

  Waar ergert u zich het meest aan?
  Politiek [28.6%]
  Verkeer [10.7%]
  Werkgevers [14.3%]
  Gedrag [14.3%]
  Politie [3.6%]
  Personeel in winkels [0%]
  Regels [10.7%]
  Buren [3.6%]
  Reklame [10.7%]
  TV programma´s [3.6%]

  Reactie door Gerrit — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.23 uur

 34. @27 Amita,
  Helemaal mee eens, maar pas op, lees de laatste regel even bij @20.

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.25 uur

 35. @30.Gandalf
  Begrijp mij niet verkeerd, aub.
  Het Pareto-optimum is het meest optimale in een non cooperative game theory.
  Vraag is dan of een non cooperative game theory het meest optimaal is.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.31 uur

 36. Jan, je heet ook gewoon Jan praat tegen ons dan ook gewoon je moeders taal.
  Het klink misschien intressant maar zo ga je van ons vervreemden.en dat zal toch zeker niet je bedoeling zijn?

  Reactie door fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.47 uur

 37. @ Ouwe Dirk
  Van Harte Gefeliciteerd grote SP-vriend!
  Ik hoop dat u een hele mooie dag heeft vandaag!

  Reactie door Irma — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.01 uur

 38. 1 mei, Dag van de Arbeid. Deze dag probeer ik vrij te zijn, en hang van zonsopgang tot zonsondergang een Rode Vlag uit. Uit de tijd ? Kijk eens in andere landen, daar is het een feestdag, hier wordt het doodgezwegen.
  Bewust koninginnedag op 30 april laten, dat leidt idd de aandacht vanm de 1 mei viering af.
  Ik ben voor afschaffing van koninginnedag, trouwens ook voor afschaffing van die hele monarchistische poppekast.
  Ik ben het met Harry Scheltema eens dat het jammer is dat de SP nog geen poging heeft gedaan 1 mei op de vrije dahen kalender te krijgen.

  Reactie door ineke — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.44 uur

 39. Het is voor mij niet zo heel moeilijk om op 1 mei vrij te zijn, ik werk namelijk in de gezondheidszorg en werk bewust op 30 april.
  Net als de dag dat WA trouwde met de argentijnse.

  Reactie door ineke — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.47 uur

 40. Een koekje van eigen deeg………Den Haag, 1 mei. De coalitiepartijen, CDA, PvdA en ChristenUnie, krijgen waarschijnlijk een kleinere meerderheid in de Eerste Kamer dan werd gedacht na de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart.

  Na verdeling van de restzetels zouden de drie partijen nog maar een krappe meerderheid van 39 van de 75 Eerste Kamerzetels halen, in plaats van de voorspelde 41.

  Dat blijkt uit een rekenmodel van oud-PvdA’er Hylke ten Cate, dat partijen zelf hebben gebruikt bij de verdeling van de restzetels. Volgens de berekening van Ten Cate krijgt het CDA 21 zetels, de PvdA 14 en de ChristenUnie 4. De VVD krijgt er 14, de SP 11, GroenLinks 5, de SGP 2, D66 2, de OSF 1 en de Partij voor de Dieren 1.

  De veranderende zetelverdeling is het gevolg van een ingewikkeld spel met de verdeling van de beschikbare restzetels. Tot afgelopen vrijdag hebben de partijen in de senaat onderhandeld over lijstverbindingen, waarmee ze het eigen zetelaantal hoopten te maximaliseren. Tot vorige week spraken PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren over een brede linkse lijstverbinding, maar die strandde uiteindelijk. Volgens GroenLinks wilde de SP niet met de PvdA in één combinatie.Terecht

  Reactie door rafstal — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.57 uur

 41. Graag sluit ik me aan bij iedereen die heel
  veel goede wensen doet voor een gezond en ge-
  lukkig nieuwjaar voor Ouwe Dirk.

  Zelden zo’n Spartaans hárd werkend voorbeeld
  tegengekomen die de SP zo’n wárm hart toe-
  draagt en bij weer en wind met folders langs
  de deur gaat.

  Het liefst produceerde ik nu een groot ROOD
  lint met WITTE letters:

  LEVE DE TACHTIGPLUSSERS VAN DE SP !!
  Een vrolijke verjaardagskus voor Ouwe Dirk
  met een zeer sportieve omhelzing, Madelief.

  P.S. Waar kwam ik eerder een voorbeeld tegen
  dat zó de moed erin wist te houden tijdens
  de verkiezingsopwinding? Nérgens! Bedankt!!

  Reactie door Madelief — dinsdag 1 mei 2007 @ 21.12 uur

 42. Dag van de arbeid….

  Vooral voor de polen en roemenen en andere optionele slaven van het westerse bedrijfsleven wordt het harder werken dan ooit en wij kunnen ons werk wel vergeten als zulke goedkope krachten via legale koppelbazen het land in mogen stromen.

  Een witrussische metselaar vraagt 2 euro per dag…zeg maar dag met je klusbedrijfje. Bedank vooral CDA en VVD en ook PvdA voor deze gigantische stap voorwaards voor dit land.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 1 mei 2007 @ 21.41 uur

 43. hallo luitjes na veel arbeid te hebben verricht en tegen dichte deuren te hebben aangeschopt ben ik na drie maanden weer on-line, ik heb de afgelopen maanden als hard werkend persoon de bodem gezien en heb alle ellende van instanties inmiddels gezien (4 maanden reeds)van illigale bewoning,huisbazen die hun verplichtingen niet nakomen, wonen boven een luidruchtige lokatie in een stadscentrum na een scheiding, geweld en vechtpartijen voor je deur en instanties die je gewoon niet serieus nemen en je niet kunnen helpen met een rustige woonruimte met 2 kinderen, DAAAG “dag van de ARBEID” ik ben ZIEK gemaakt door het grote afschuifsysteem. Wacht tevens al bijna 3 maanden op een aanvullende uitkering halellujah…….ik zing de dag van de arbeid wel uit

  groetjes Pien

  Reactie door pien — dinsdag 1 mei 2007 @ 21.50 uur

 44. #Pien #43

  Ik ben ook ziek op dit moment Pien. Ik heb griep en ik ben flink koortsig.

  Toch zal deze meneer gewoon weer werken met een ziek lichaam morgen hoor; dat wil deze regering en dus eigenlijk deze hele maatschappij graag, dat je doorwerkt met een ziek lichaam en je door het drukke verkeer heen worsteld.

  Want ik krijg geen geld de eerste 2 ziektedagen en dat geld kan ik van het weinige geld dat ik krijg om mijn steeds hogere onkosten te betalen niet missen. En vergeet niet het steeds meer uitgeklede basispakket met straks een eigen risico (in mijn ogen net zo verwerpelijk als de no claim) Dus werk ik door totdat ik er desnoods dood bij neerval.

  Dank aan ieder die op de partijen hebben gestemt; die daarvoor hebben gezorgt. Ik hoop dat ze zelf ook ooit flink de tering krijgen! Ik heb vandaag met mijn zieke lijf geen zin in mooiweer praatjes op dit weblog

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.16 uur

 45. @ReneR: jij krijgt gedurende de eerste twee ziektedagen geen loon.

  Wat te denken aan het vandaag veranderde WW-stelstel: als een WW-er nu ziek wordt, is deze toch VERPLICHT om te solliciteren-studeren-cursus volgen gedurende 13 weken. Dus wordt je geopereerd en verblijf je in een ziekenhuis, vergeet je sollicitatie niet! Heb je koorts of griep, geen excuus.

  Alles onder het mom: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker (komt me bekend voor van een andere overheidsinstelling die ook door de ombudsman Brenninkmeyer werd afgekraakt tot op het bot). De ZW zou te lang wachten met het uitbetalen van de uitkering, daarom dat de eerste 13 weken ziekte de WW gewoon doorloopt met genoemde verplichtingen en zonder aftrek in een later stadium van de niet genoten WW-periode. Dit was voorheen wel immer zo, dan werd de ZW-tijd achter de WW geplakt.

  Reactie door roepie roepie vogel — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.57 uur

 46. Lieve Rene@43

  Ik als Pien was benieuwd naar reacties, jij gaf gelijk een hele goede, het is heel herkenbaar wat jij als reactie geeft op mijn inbreng op de weblog van Jan. Ik herken de no-claim, nog steeds geen huurtoeslag,geen aanvullende uitkering,en nog geen toezegging op zorgtoeslag, en ik werk al vanaf mijn 17de jaar op kantoor, en ben na jaren in de thuiszorg gaan werken… waar ik mij met alle ziel en zaligheid heb toegelegd, nu na 2,5 jaar en dienst te hebben gedaan binnen deze organisatie en de afgelopen maanden een “PRAKKIE” heb meegekregen van mijn vaste bejaarde klanten, voel ik mij na een scheiding een niksnut etc….en dat terwijl ik een gezonde welwerkende en intelligente burger wil en kan zijn maar de woningcorporaties, maatschappelijk werk, sociale dienst, lijken baat te hebben bij het vernietigen van goede en gezonde en intelligente krachten.

  Reactie door pien — dinsdag 1 mei 2007 @ 23.04 uur

 47. @ 23 ACE

  Jij schrijft,…..

  …..Ik ben me wel bewust van het feit dat voor elk biertje dat ik drink er een afrikaan overlijd…..

  Dan ken ik mensen die hele volksstammen hebben doodgezopen.

  En het is maar goed dat je het hier onderstaande ook maar even heb uitgelegd, want anders begrijp er niemand iets van (trouwens dat zullen de meeste nu nog niet doen).

  Een goed advies,… probeer het de volgende keer het eens in gewoon begrijpend nederlands neer te pennen dan kan iedereen het snappen en dan weten we wat er bedoeld wordt.

  ….Dat is slechts enkel een metafoor voor het pareto optimum, die ik altijd gebruik om het een beetje uit te vergroten…

  @ Rob de Kuster…

  Jij kan er ook wat van,….

  …Het Pareto-optimum is het meest optimale in een non cooperative game theory.
  Vraag is dan of een non cooperative game theory het meest optimaal is….

  Hoe moet iemand die net geslaagd is voor z’n nburgeringscursus, dit lezen,… die denkt direct dat de SP een club voor hoog opgeleide Nederlanders is.

  Dit is niet om jullie aan te vallen maar probeer ook te begrijpen dat niet iedereen hier op een bepaald niveau zit, en dit voor hen adakadabra is, en zodoende niet reageren op bepaalde items of postings.

  Een goedeavond trouwens.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 mei 2007 @ 23.30 uur

 48. @ 44 ReneR

  Een flinke borrel, en een heet bad, daarna op de rand van het bed gaan zitten,, 2 whiskey’s achterover klappen, gelijk onder de wol, en ik weet zeker dat je jezelf morgen een stuk beter voel.

  In ieder geval beterschap

  Reactie door Pool — dinsdag 1 mei 2007 @ 23.43 uur

 49. Off Topic

  Bij Knevel en van den Brink:

  VIVA RAMSES SHAFFY
  He’s back!!
  Applaus held!

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 mei 2007 @ 23.49 uur

 50. @ 46 pien

  De maatschappij neemt een vogelvlucht met de snelheid van een raket richting verloedering, en dit is dus het resultaat van het maden en wormen beleid van Bakellende en de term “fatsoen moet je doen” geld alleen voor de burger, en dat alles onder het mom van dat ieder zijn eigen verantwoording moet dragen.

  Het wordt echt tijd voor de barricades.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 mei 2007 @ 23.50 uur

 51. @43 @45 Pien

  Welkom terug hier, Pien! Je hebt veel moeten meemaken. Sorry! Ik hoop oprecht dat er gauw verlichting voor je is. Zorg maar fijn voor je kinderen en neem de tijd voor ze. Probeer ook te genieten van de zon die voor niets schijnt. Heel veel sterkte Pien!

  @44 ReneR

  Ik wens je gauw beterschap toe, ReneR.
  Wat een tof weblog heb je met als opschrift:
  HET IS TIJD VOOR REVOLUTIE.
  En dat is ‘t!!
  Veel grapefruits uitpersen. Dag ReneR!

  Reactie door Gloria — woensdag 2 mei 2007 @ 0.08 uur

 52. @48 PS

  Pien, de @45 is natuurlijk @46.
  Groet!

  Reactie door Gloria — woensdag 2 mei 2007 @ 0.10 uur

 53. “Zoals de VN-organisatie undp terecht vaststelt in het Human Development Report 1996, wordt het hoog tijd dat er opnieuw gekeken wordt naar het begrip ‘economische groei’.”

  Ik zou maar rap ophouden die VN nog serieus te nemen want dat is een marionetten theater met een dubbele agenda.
  Lichtend voorbeeld is het gemak van de VS in de “omgang” met deze organisatie.
  Het is een slappe hap, net als de Volkerenbond was. Een illusie om het klootjesvolk en klootjeslanden de ogen dicht te plakken met een droom over een betere toekomst. De VN is een schromelijk falende, incompetente en geldverslindende club van vergadertijgers met de weerstand van een smeltend pakje boter. De werkelijke droom is macht en geld. En dat is niet zo gek want we zijn slechts een paar genen verwijderd van de meest verwante diersoorten. Territoriumdrift op wereldschaal uitgevoerd met menselijke “intellegentie”. De VS die Irak aanvalt is niets anders dan een kat of hond die tegen de kastanjeboom in de tuin van de buren pist.
  Het deel van de mensheid wat zich als “preditors” of “jagers” gedraagt heeft de touwtjes in handen. Het deel wat dit wil overstijgen heet “socialist” en is evolutionair nog in een beginstadium. Sommigen zullen daarbij teruggrijpen naar “preditor” methodes om hun ding te doen waarbij ze helemaal mis slaan. Het socialisme heeft de tand der tijd doorstaan, ondanks “preditors”, maar is als optie verre van uitgekristaliseerd in haar essentie en bewustzijn in de mens.
  De Dag van de Arbeid grijpt, in herinnering, terug naar een verleden en derhalve vindt ik de Dag van de Arbeid irrelevant en ongewenst.
  Socialisme zou juist gericht moeten zijn op evolutie en toekomst en vernieuwing van de mens als bewust sociaal wezen.

  Reactie door MijnZus — woensdag 2 mei 2007 @ 0.36 uur

 54. Lieve Pien,

  Alle goeds gewenst.
  En….

  Wie kan er zich nog een welwillende en intelligente burger voelen in een graai en verontachtzaam de samenleving politieke cultuur?
  Was er maar een wellwillende intelligentie politiek als volksvertegenwoordigers.
  Ieder respect voor de intelligentie van het volk ontbreekt
  Die weten donders goed dat werknemer en de gewone consument belazerd wordt.
  Ik mocht vanavond meerijden in de cabine van een NS machinist. Hij wist na uitleg hoe het werkte ook haarfijn uit te leggen hoe wij als reizigers en hij als werknemer- 19 jaar staat van dienst als machinist- door de privatisering en wat er dadelijk voor de reiziger weer bij komt alleen maar weer meer in gingen inleveren. Hij hield van zijn beroep maar was er qua privatisering overheidsdiensten niet gelukkig mee.

  Reactie door maria — woensdag 2 mei 2007 @ 0.51 uur

 55. Het is aan de SP om het nieuwe, moderne socialisme tot uitvoering te brengen en te laten zien dat dit een slagvaardige en rechtvaardige idiologie is welke zowel bevolking als bedrijfsleven op een hoger plan weet te brengen op economisch en sociaal gebied.
  Als die stroming ook nog de helderheid van geest heeft niet mee te gaan in de waan van alledag maar kijkt naar ons als mens in het ecosysteem Aarde in het inmense universum en zonder bagage uit het verleden zich richt op het heden en de toekomst zal het goedkomen.

  Reactie door MijnZus — woensdag 2 mei 2007 @ 0.59 uur

 56. Dit moet ik nog even kwijt.
  Dag van van de arbeid? En respect daarvoor?
  Volgend jaar de invoer ter politieke confrontatie (en dus meteen na Koninginnedag):

  Dag van de Graaiers!

  Reactie door maria — woensdag 2 mei 2007 @ 1.02 uur

 57. Op de een of andere manier heb ik niets met de uitleg en expose hierover van Jan.
  Dit zal aan mij liggen.

  Reactie door maria — woensdag 2 mei 2007 @ 2.08 uur

 58. @46 Pien,

  Allereerst welkom terug, ben er zelf ook net weer.
  Meid ik wens je heel veel sterkte toe en hoop dat al die ellende snel achter de rug is.
  Blijven knokken Pien al zal het niet meevallen, maar je bent strijdlustig zoals ik me kan herinneren uit vroeger tijden.
  Ook hier kom je weer bovenop al kan je het je nu waarschijnlijk niet voorstellen.
  En knoop één ding héél goed in je oren, een niksnut ben je ZEKER NIET!
  Nogmaals heel veel sterkte en vechtlust toegewenst van mij.

  Reactie door Anja — woensdag 2 mei 2007 @ 9.09 uur

 59. Ik ben als kloozak geboren.
  En zal als klootzak blijven leven.
  Ik werk in een fabriek.
  Maar meestal ben ik ziek.

  Soms komt de directeur bij mij.
  Die zegt “Kerel, wat ben jij een ei!”
  Dan vraag ik: “Maar mijnheer, waarom?
  Ben ik dan zo dom?

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — woensdag 2 mei 2007 @ 10.39 uur

 60. Tja dat Pareto optimum.
  Op zichzelf is het pareto optimum een leuk voor de hand liggend kriterium om maatschappelijke besissingen te verantwoorden.
  Het staat die veranderingen voor die een willekeurig iemand gewin brengen en niemand
  schade toevoegt.

  Eenvoudig gezegd, wanneer iemand zich bezit/gebruiksrecht toeeigend en niemand daarbij schaadt, voegt diegene meerwaarde toe aan de samenleving als geheel.

  Zover ik het kan overzien is dat in een kapitalistische samenleving niet het geval.
  De verrijking gaat immers ten koste van anderen.

  Hehe soms zie je door de woorden het bos niet meer. Maar toegegeven het zag er erg
  intellectueel uit ;)

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 11.17 uur

 61. Klaas, omdat er geen andere echt linkse partij is en de SP groeit en dus zich niet hoeft te verbinden met partijen die de weg kwijt zijn

  Reactie door cynthia — woensdag 2 mei 2007 @ 11.34 uur

 62. Een Parito voorbeeld met een vlekje:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article421393.ece/Bijna_kwart_miljoen_mensen_medisch_onverzekerd

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 11.37 uur

 63. Pien, zet hem op he!

  @56 Maria, voor zover ik weet is het elke dag “dag van de graaiers”

  @59 Haras, waar is je trots gebleven.
  “They can’t take away my dignity” is ergens uit een liedje maar ik kan mij niet herinneren welk.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 2 mei 2007 @ 12.20 uur

 64. @ Pool & Alex

  Rob de kuster en ik hadden discussie over het oorzakelijk verband tussen neoliberalisme en groeivertraging dat in het toegevoegde hoofdstuk wordt gesuggereerd.

  Ik wil zeker niet hoogdravend overkomen maar weet dikwijls niet hoe ik het anders moet zeggen. Ik ben mij er wel degelijk van bewust dat 7 van de 10 belangrijkste theorieen bij toeval tot stand zijn gekomen.

  Ook John Nash heeft deze theorie ook vrij banaal ondekt namelijk aan de hand van het versieren van een vrouw.

  Zo ingewikkeld is het dus allemaal niet.

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 12.34 uur

 65. Wat een naiviteit weer van de heer Marijnissen:

  ‘Zodra zij hun arbeiders beter gaan belonen trekken de westerse firma’s weer weg.’

  Waarop is loon gebaseerd?
  Prestatie = Kwaliteit * Kwantiteit / Arbeidskosten

  Kortom Arbeidskosten zijn slechts een klein onderdeel van dit proces, Kwantiteit vergroten is lastig (men werkt waarschijnlijk al op vol vermogen). Blijft over de Kwantiteit te verhogen, dit hebben de mensen zelf in de hand!

  De heer Marijnissen maakt continue de denkfout dat lonen bepaald worden door werkgevers, een denkfout die vrijwel alle socialisten maken! Als u voor een baas gaat werken, wie bepaalt dan het loon? Voorzover ik mij kan herinderen heeft een baas mij nog nooit gedwongen voor een bepaald loon te komen werken! Daarentegen vraag ik de werkgever om te voldoen aan mijn salariseisen, deze heeft de keuze dit te aanvaarden of niet! Echter de enige die invloed kan uitoefenen is de werknemer zelf, die moet er voor zorgen dat hij ze geld “waard” is. De heer Marijnissen wil het omgekeerde, hij verwacht eigenlijk niks van een werknemer, maar heeft wel de grootste mond over werkgevers. Ik adviseer de heer Marijnissen eens te gaan praten met economonen die wel een reeele visie hebben.

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 13.26 uur

 66. @MijnZus, ah als ik het goed begrijp wil je dat ik een slaaf van dit socialisme word? Mag ik vragen wie jou het recht geeft om mij te onderwerpen aan een volledig achterhaalt principe?

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 13.29 uur

 67. @Pien, werd je soms gedwongen om kinderen te nemen? Daarnaast nogal asociaal om wel kinderen te nemen, maar als je ze zelf niet kunt onderhouden de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen?

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 13.32 uur

 68. @Sjors Pals.U hoef ik niet meer naar de politieke voorkeur te vragen.laat me raden:eigen beurs eerst.

  Reactie door rafstal — woensdag 2 mei 2007 @ 14.07 uur

 69. Sjors Pals
  Wat voor de een een denkfout heet is voor de ander het onvermogen van de denker om te zien.
  Een lastig te stellen begrip voor de denker
  die enkel denkt.
  Terwijl degene die dat ziet door datzelfde denken niet echt gehinderd wordt.
  Kijk das nou intelligentie.
  Kwaliteit kan dus ook aangeven hoe slecht iets is.
  Mijn advies: Doe dus aan gerichte kwaliteitsverbetering van de gebrekkige onderdelen.

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 14.15 uur

 70. @60.Alex
  Het Pareto-optimum is nu juist het meest optimale evenwicht in een kapitalistische maatschappij en daar ook op gebaseerd.
  Eigenlijk kapitalisme onder de autoriteit van een democratie. Dus niet liberaal.

  Het Pareto-optimum is ontwikkelt door een liberaal die later zich bekeerde tot het fascisme; dat dan natuurlijk weer minder, helaas. Vilfredo Pareto ( 15 juli 1848 – 19 augustus 1923 )

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 mei 2007 @ 14.25 uur

 71. ; dat dan IS natuurlijk weer minder, helaas.

  Ik mis het woordje IS in het bovenstaande.
  Hoewel klein, allerminst onbeduidend.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 mei 2007 @ 14.29 uur

 72. Reactie voor Sjors (67),
  Laatst was ‘onze’ econoom Heertjes bij Pauw en Witteman.
  Hij kwam tot dezelfde conclusie als die van Jan. Een transparante eerlijke verdeling van werk, kapitaal en beloning bljft de beste garantie voor vrijheid en een algemeen gevoel van waardering.
  Dat er moet worden gewerkt is wel duidelijk.
  Uitvreters krijgen bij de SP ook geen beloning.

  Reactie door Joop — woensdag 2 mei 2007 @ 14.30 uur

 73. @47.Pool
  Ik wil evenmin als hoogdravend overkomen.
  Het is helaas taaie materie, de gebrekkige verwoording van mij help daar allerminst bij.
  Maar dat is dan weer mijn gebrek.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 mei 2007 @ 14.32 uur

 74. Zien is kijken naar wat is, en niet wat jij daarin mist. ;)

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 14.37 uur

 75. Sjors , wat wordt er verstaan onder KWALITEIT ? : die formule , waar komt die vandaan ?

  Reactie door Fred — woensdag 2 mei 2007 @ 14.38 uur

 76. Fred, kwaliteit is de waarde die een consument hecht aan een product of dienst binnen een vrije markt. Jij betaalt waarschijnlijk graag meer voor een vers scharrelei dan voor een legbatterij ei.
  Mits de prijs in verhouding staat tot de kwaliteit, en juist de consument heeft de macht om die verhouding te waarderen!
  Of heb je liever dat de overheid bepaalt wat kwaliteit inhoud?

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 14.44 uur

 77. Rob de Kuster.
  Ieder heeft zo zijn (denk)wijze he? Pareto ook. Het Pareto Optimum is niets anders dan een in woorden gevangen gedachte.
  Die een zekere idialiteit vertegenwoordigd in de verdeling van goederen/diensten.
  De werkelijkheid helaas is ietsje weerbarstiger dan een in woorden gevangen gedachte.
  Een echt dilemma.

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 14.50 uur

 78. @72, wat is eerlijk? Dat je dus werk en kapitaal gaat verdelen volgens de opvattingen van een beperkte groep?
  Dat noem ik niet eerlijk, maar dat noem ik onderdrukking.

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 14.51 uur

 79. Gandalf,Anja,Maria,Gloria,Pool bedankt voor jullie warme ontvangst op de weblog van Jan.
  En Sjors als je goed leest begrijp je misschien dat ik juist een betere situatie wil voor mijn kinderen dus dat slappe gelul van jou gaat nergens over. Elk mens kan in een (ongevraagde) situatie terecht komen waardoor werk en inkomen wegvallen geheel dan wel gedeeltelijk. Dus denk eerst eens even na voordat je weer wat typt.

  Reactie door pien — woensdag 2 mei 2007 @ 15.02 uur

 80. Is arbeid het enige god here in this world?gekkopeld aan geld,wordt het een war machine,volken vechten for nix minder,he is misschien tijd om andere economie te bedenken,gods arbeid kan niet blijven groeien,zo als wij doorgan ,hebben wij twee keus
  1, een new planet verzieken ,and daar 3 miljarden laten werken voor a new world
  2, minsten 1/2 van het wereld bewolking laten creperen.dood gaan zonder enige kans van zorg,water and food
  Ik denk optie 2 is nu het best gekozen optie,voorall omdat het economie zal daarna verder groeien.
  Noem mij maar pessimist…
  Weer en Weer

  Reactie door Guess/bozo — woensdag 2 mei 2007 @ 15.03 uur

 81. Voor wie iets naders wil weten over de werkelijke inhoud van het begrip ‘kwaliteit’

  Robert Pirsig: ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud.’
  Een brug geslagen tussen wetenschap en Metafysica.

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 15.07 uur

 82. @pien, ik wens uiteraard niet dat je in de situatie zit waar je nu in zit, mijn mening is alleen dat je niet de verantwoordelijkheden van jezelf aan een ander moet opleggen. Neemt niet weg dat anderen niet uit eigen beweging mogen helpen.

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 15.31 uur

 83. @77.Alex
  Hmmmm….is werkelijkheid niet een geval van perceptie?

  “Zen en de kunst van het motoronderhoud.”

  Ik vraag me af wat beide tot elkaar heeft gebracht. Een weerbarstige werkelijkheid?

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 mei 2007 @ 15.36 uur

 84. @ 64 ACE
  @ 73 Rob de Kuster

  Ik weet dat jullie beslist niet hoogdravend zijn, maar ik zou me kunnen voorstellen dat als je bepaalde uitspraken leest, dat niet iedereen zal begrijpen wat er bedoeld wordt.

  Trouwens prettige middag allen

  Reactie door Pool — woensdag 2 mei 2007 @ 15.47 uur

 85. @83 Rob de Kuster
  Het wordt niet vaak zo weergegeven als ik hier doe, maar de werkelijkheid is het samenvallen van receptoren in één enkel mens.
  Het wonderlijke doet zich voor dat die dan samen kunnen vallen en gelden voor de hele mensheid.

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 15.58 uur

 86. Verder bedacht ik op mijn vrije middag in de voorjaarszon, dat woorden grofweg uitdrukking kunnen geven aan twee ‘zaken’, zijnde gedachten en ervaringen.
  Ik pleeg de voorkeur te geven aan de tot uitdrukking gebrachte ervaring.
  Zo zeggen de woorden van Pien en Renee R hierboven mij meer dan alle andere.

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 16.03 uur

 87. internet explorer

  Op de hoofdpagina van Google staat voor Google een i. Wie weet wat deze i betekent? Ik ben nog niet helemaal wakker, denk ik.

  Groet Erik Sc

  Reactie door erik — woensdag 2 mei 2007 @ 16.09 uur

 88. @ Sjors
  Geldt asociaal, eigen verantwoordelijkheid en blijkbaar geen beroep mogen doen op instanties, voor jou enkel voor ouder(s) van kind(eren) of ook voor anderen die hulp nodig hebben van instanties ?
  Daar zijn instanties toch voor bedoeld ?
  Ik zou echt eens een idee willen hebben hoe
  anderen, in dit geval jij dus, hiertoe komen.
  Want je hoort of leest het best vaak.
  @ Pien
  Heel veel sterkte gewenst en volhouden!
  Er bestaan in een aantal steden ook SP afdelingen die mensen helpen in moeilijke situaties. Deze adressen kan je opvragen bij de SP.
  Misschien heb je hier iets aan.

  Reactie door Lieve — woensdag 2 mei 2007 @ 16.33 uur

 89. @erik:

  http://itvibe.com/news/4144/

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 17.29 uur

 90. @Lieve, men gaat ze goddelijke gang maar met het vragen aan hulp aan dit soort instanties, door het slappe beleid in dit land, zijn dit soort instanties zo overstelpt met onnozele aanvragen en misbruikers dat ze inderdaad niet meer werken. Dat deze instanties ten onder gegaan zijn aan hun eigen succes hebben we mede te danken aan 30 jaar links gekwakkel.

  Mag ik opmerken dat Pien zelf gekozen heeft om 2 kinderen te nemen (ik ben nog geen vrouwen tegen gekomen die spontaan zwanger werden).

  Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 17.44 uur

 91. Graag lees ik andere meningen. Was het niet Paulus die zei,”Onderzoekt de geschriften en behoudt het goede”.
  http://members.home.nl/h.hiensch/1mei.htm

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 2 mei 2007 @ 17.58 uur

 92. @90 foutje, moet zijn
  http://members.home.nl/h.hiensch/1mei.mht

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 2 mei 2007 @ 18.03 uur

 93. @87Erik Google’s persoonlijke zoekdienst heet voortaan iGoogle.

  Reactie door rafstal — woensdag 2 mei 2007 @ 18.28 uur

 94. @9 rafstal — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.58,

  Ja, de pvda doet ook nog aan de 1 mei viering. Zatten in een zaaltje naast die van ons (de SP).

  Was een mooie avond, Hans van Heijningen was te gast als spreken en nog een leuk bendje voor de muziek.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 2 mei 2007 @ 18.51 uur

 95. @ 87 Erik Sc

  Die i staat er als geheugensteuntje dat google ook op je mobieltje z’n werk goed doet, kijk maar naar de ( i ) itoets op je mobieltje die je gebruikt als je gaat internetten op je mobiele telefoon.

  Reactie door Pool — woensdag 2 mei 2007 @ 19.13 uur

 96. #51 Gloria

  Dank je.

  Ik heb me er doorheen gesleept en het gaat nu alweer gelukkig wat beter zonder dat ik een aanslag behoefde te doen op mijn dagelijkse inkomen.

  Reactie door ReneR — woensdag 2 mei 2007 @ 19.26 uur

 97. #45 Roepie roepie vogel

  Dank voor de info.

  Dat is dan ook de reden dat ik een paar topics terug; over de WAOers, aandacht heb gevraagt voor de WW; die naar mijn inzichten teveel naar de achtergrond is verdwenen.

  #46 Pien

  Ook aan jou dank. Ik heb trouwens ook in de verpleging ooit gewerkt; drie jaren lang.
  Ik weet niet hoezeer jij nog wat kunt maken van je opleiding in de zorg; maar als je zou kunnen doorleren voor ZV-er; met behoud van loon, dan zijn er meer mogelijkheden. En aan de bak zul je ooit heus wel komen want dit land vergrijst straks in rap tempo.

  Reactie door ReneR — woensdag 2 mei 2007 @ 19.34 uur

 98. Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @:

  Goedenavond:

  Ik citeer je: “Dat deze instanties ten onder gegaan zijn aan hun eigen succes hebben we mede te danken aan 30 jaar links gekwakkel.”

  Dat je een “harde” bent waaraan begrippen als o.a. solidariteit slecht besteed zijn is mij al lange tijd duidelijk, maar dat je het verschil niet kent tussen politiek links en rechts, is een reden te meer om jou niet erg serieus te nemen.

  En … in je Reactie door Sjors Pals — woensdag 2 mei 2007 @ 14.51 sla je toch -weliswaar niet zo bedoeld!! – de spijker op z’n kop: dat is nu precies waar naar rechtvaardigheid hunkerende, nee SNAKKENDE, mensen zo’n afkeer van hebben.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 2 mei 2007 @ 19.48 uur

 99. Evert Tigchelaar jr — woensdag 2 mei @18.51:

  Beste Evert, goedenavond,

  We “vertypen” ons allemaal wel eens, ik merk herhaaldelijk dat ik aldus fouten maak, maar jouw spellingsontsporing lijkt welhaast veelzeggend: het pvda-zaaltje zat kennelijk vol “zatten”, dronkelappen dus!

  Mijn oma zei ooit eens ” ‘nen dronken mens hee z’n verstand nie”. (oma was Brabantse)
  Mogelijk was een dergelijke manier van tijdelijk niet toerekeningsvatbaar zijn voor de pvda-zatten HET middel om uitgerekend op 1 mei niet geplaagd te worden door voor de hand liggende, kritische gedachten over het achteloos en met VOORBEDACHTE RADE verkwanselen van het ware socialistische gedachtengoed …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 2 mei 2007 @ 20.11 uur

 100. …hoewel, socialistisch is niet hetzelfde als sociaal democratisch, dus ik dacht ze nog te veel rechtvaardigheid toe.

  Maar als zelfs een minimum aan solidariteit geen optie is, het marktdenken wordt omhelsd, met beloften en met waarheid wordt omgesprongen of dat het toverballen zijn die voortdurend van kleur en dus van hoedanigheid verschieten, mag men zich dan zelfs nog wel SOCIAAL DEMOCRATEN noemen??!

  Ik persoonlijk denk van niet.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 2 mei 2007 @ 20.31 uur

 101. @90 Sjors -Kinderen “neem” je niet zoals je hier citeert, en ook ik weet dat toevallig als géén ander!! Mijn kinderen zijn namelijk echte wenskinderen!! Bespeur ik hier enige “baarmoedernijd”?? En dat je nooit vrouwen bent tegengekomen die “spontaan” zwanger werden dat zal dan wel te maken hebben met een te beknopte sexuele voorlichting.

  Reactie door pien — woensdag 2 mei 2007 @ 20.50 uur

 102. @91 d’olle Henk
  Ja ik kan me dat voorstellen van die meningen.
  Ik herrinner me nog die avond dat de regenton vol was hier.
  (Die is inmiddels weer hardstikke leeg)
  Jij aan de Hooghoudt en ik aan de Vieux.
  Ik begreep dat je de liedjes van Edo Staal die je volgens mij via Pool verkreeg, mooi vond.
  groet!

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 21.03 uur

 103. @66 Sjors Pals

  Je zal echte beter moeten gaan lezen. Lees mijn betoog nog maar eens door (met name het laatste deel) en probeer het tot je door te laten dringen. Dan begrijp je meteen de onzinnigheid van je opmerking naar mij.

  Reactie door MijnZus — woensdag 2 mei 2007 @ 21.57 uur

 104. Sjors Pals, stel: je hebt een vriendin en je bent al 7 jaar samen. Je kiest ervoor om kinderen op aarde te zetten en met 2 inkomens is het goed te doen. Plotseling, jA DAT KAN, besluit 1 van de partners er vandoor te gaan met een ander en dus valt er 1 inkomen weg; je moet je huis uit want die is te duur en stel je wordt ook nog eens arbeidsongeschikt door een ongeluk of vanwege psychische problemen en geloof me dat kan een mens totaal verlammen waardoor werken onmogelijk wordt. Is er sprake van eigen keuze? Was de eigen keuze niet het samen grootbrengen van kinderen en gewoon doorwerken? Echter, de omstandigheden veranderden en daardoor is de situatie veranderd. Eigen schuld of overmacht. Geen enkel mens, uitgezonderd helderzienden ( kun je over discusseren of zij bestaat)kan in de toekomst kijken. Blijkbaar heb jij nog niet zoveel meegemaakt of heb je het geluk gehad over geld te beschikken zelfs als je situatie slecht was…
  Ik ken de situatie van Pien niet, ik vind het wel erg dom dat je haar beoordeeld en veroordeeld en zegt dat zij haar problemen niet op anderen moet wimpelen omdat zij hulp heeft gezocht voor haar problemen. Ik vind dat juist een teken van sterkte en wat jij waarschijnlijk ook niet snapt is dat mensen niet altijd de keuze hebben om wel of niet hulp te zoeken want een mens moet toch eten bijvoorbeeld en de rekeningen gaan ook door…

  Reactie door cynthia — woensdag 2 mei 2007 @ 22.36 uur

 105. Sjors Pals, ik denk dat jij ook steun zoekt in jouw vriendenkring of familiekring en dat is in feite ook je problemen bij een ander neerleggen

  Reactie door cynthia — woensdag 2 mei 2007 @ 22.37 uur

 106. @60 Alex:
  Als je graag als intellectueel wilt overkomen, zorg er dan op zijn minst voor dat je tekst qua spelling en grammatica een beetje klopt. Niet dat het mij iets uitmaakt hoor, maar het komt zo tegenstrijdig over allemaal.

  @ 67 Sjors Pals:
  Wat is die Sjors Pals toch een raaskallende en naïeve man, die vanuit zijn ivoren torentje wel even zal bepalen wie er wel of niet kinderen mag krijgen?? Of wie er allemaal wel of niet gebruik mogen maken van onze Nederlandse voorzieningen?? Vast zo’n rijke kapitalist die alle belastingfoefjes kent om onder zijn verplichtingen uit te komen, maar ondertussen een beschuldigend vingertje wijst naar een hardwerkende burger?

  Sjors, als je nog even goed @43 en @46 gaat lezen (wat je duidelijk niet gedaan hebt), zie je toch heel duidelijk staan dat Pien al vanaf haar 17de een volledig lid is van het werkende deel van de maatschappij, en dus ook haar hele leven alle premies heeft betaald en er uiteraard nóóit voor gekozen heeft om in deze situatie te belanden. En door een scheiding op latere leeftijd kan het inderdaad voorkomen, BUITEN iemands schuld, dat diegene van de ene dag op de andere ineens op straat staat met helemaal niets. En zie het dan maar eens te redden als vrouw alleen met ook nog een paar kleine kindjes erbij…. En dat ook nog in deze huidige maatschappij?? Waar de laatste jaren alleen maar een Bak-ellende op losgelaten is??
  En waarin alle hulpverleningsinstanties gewoon nooit thuis zijn?

  Ik heb een dergelijke situatie persoonlijk in mijn omgeving zien gebeuren en ik kan alleen maar zeggen dat iemand met een (acuut) probleem bij GEEN ENKELE instantie gehoor zal krijgen. Eén zinnetje weten ze echter allemaal: “Wij kunnen niets voor u doen, mevrouw!”. Ze laten gerust een moeder met kinderen maandenlang zonder geld zitten. Huisvestingsproblemen? Haha, ga maar lekker achteraan in de rij staan! Over 5 of 6 jaar ben je wel een keer aan de beurt! Ongeacht of je zelf én je kinderen iedere nacht geen oog dicht meer doen omdat tot 5.00u ‘s morgens de bassen van het onderliggende café het hele pand doen schudden!
  Pien, jouw situatie lijkt echt héél erg op die van een goede vriendin van me, dus ik weet wat voor een enorm drama dit zal zijn voor je, en ik kan alleen maar zeggen dat ik vreselijk veel respect heb voor je doorzettingsvermogen en strijdlust, want ik weet dus van nabij hoe het is als alle instanties je iedere keer weer in de kou laten staan en dat de meeste mensen na drie maanden al rijp waren geweest voor het gesticht. IK in ieder geval wel!

  En dan vinden we het nog steeds raar dat we met een alarmerend hoog oplopend tempo steeds maar weer geconfronteerd worden met nieuwsuitzendingen over alwéér een gezin die er definitief de brui aan gaf?? Alwéér een vader of moeder die samen met de kinderen voor de trein springt??
  Ik begrijp het inmiddels VOLLEDIG, hoor!!!
  Ik snap PRECIES hoe het komt! Het is alleen ronduit schandalig dat er nog steeds NIETS verandert! Alle instanties schijnen volledig BLIND te zijn voor alles wat er gebeurt! In dit land moet het blijkbaar eerst TE LAAT zijn, voordat er iemand wakker wordt!!
  Tot nu toe heb ik al verschillende mensen ontmoet die stuk voor stuk voor 1000% gemotiveerd waren om aan de slag te gaan. Om te studeren, evt. zichzelf om te scholen, cursussen te volgen, zelfs op eigen kosten, en om te werken, KEIHARD te werken. Maar het leek er erg op dat de instanties hier TOTAAL niet op zaten te wachten.
  Die mensen hebben nog steeds geen werk, maar zijn er zelfs gigantisch mee in de boot gegaan en zijn nu zelfs nog slechter af dan ooit tevoren! Stuk voor stuk hebben ze spijt als haren op hun hoofd dat ze ooit de ambitie hebben gehad om een beter leven op te willen bouwen en UIT die bijstand te willen! Dom dom dom!!

  Kortom: JUIST de mensen die alles correct en volgens de regels willen doen en graag WILLEN werken, juist DIE mensen worden het HARDSTE gesaboteerd, gestraft en dwars gezeten door overheidsinstanties, hulpverlening, etc.
  De enige methode met effect lijkt tegenwoordig nog om maar gewoon ergens in te gaan breken, want zodra je voor de rechter staat wordt er meteen een blik hulpverleners opengetrokken.
  En Pien, héél erg veel SUCCES verder!!

  En last-but-not-least nog even de zin die álle hulpverleners en instantiemedewerkers uit het hoofd moeten leren voordat ze worden aangenomen, en uiteraard ook allemaal al kunnen dromen, en die ik al duizenden keren heb moeten aanhoren, en Pien ongetwijfeld ook al miljoenen keren:

  ** “Wij kunnen niets voor u doen, mevrouw!” **

  Reactie door amadeus — woensdag 2 mei 2007 @ 22.43 uur

 107. @ 63 Gandalf

  Het is een song van Shirley Bassey,…. The greatest love of all.

  …I decided long ago
  Never to walk in anyone’s shadow
  If I failed, if I succeed, at least I’ll live as I believe
  And no matter what they take from me
  They can’t take away my dignity
  Because the greatest love of all is happening to me
  I’ve found the greatest love of all inside of me
  The greatest love of all is easy to achieve
  Learning to love yourself
  Is the greatest love of all…

  Prettige avond verder

  Reactie door Pool — woensdag 2 mei 2007 @ 22.54 uur

 108. @102 Alex.

  Edo staal was prima, veels te jong gestorven.
  Zijn weduwe woont hier vlakbij. Hij doet mij altijd aan Chris Rea denken, maar of Chris Hooghoudt lust dat weet ik niet, ik denk eerder een goede Ierse wisky. Het mooiste in het Grunneger land is een Hooghoudt drinken op een hoogholtje in het wijde Hogeland.
  Proost. Groetjes Henk.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 2 mei 2007 @ 23.16 uur

 109. @103 d’olle Henk
  Ok . Henk maar wij leven vooralsnog (nog);)
  Let us spread the word.
  Dank voor je prompte reactie.
  p.s Ja idd Ik meen te begrijpen waarom ie je aan Cris Rea doet denken.
  Die houdt van whiskey trouwens en poetst zijn tanden met puur h2o

  Reactie door Alex — woensdag 2 mei 2007 @ 23.42 uur

 110. @ 104 Henk H

  Chris Rea,… ik heb nog wel wat werk van hem, ook op vinyl, best goede gitarist/zanger.
  Ik denk dat hij geen druppel whisky meer drinkt na zijn ingrijpende ziekte, gelukkig treed hij wel weer op.

  Ik spreek je wel weer

  Reactie door Pool — woensdag 2 mei 2007 @ 23.52 uur

 111. @96 ReneR

  Gelukkig maar. En nu er weer tegenaan hier he?
  En dat Drouwenerzand (jouw weblog)… drama op rij!
  Ook weer jammer dat daar de hele boel veranderd is. Gezellige terras voor het restaurant is ook weg. Nu allemaal opgesloten in de commercie met heel veel patatten en croquetten… en heel veel geduld. pfff…

  Reactie door Gloria — donderdag 3 mei 2007 @ 0.46 uur

 112. @53 MijnZus

  “Socialisme zou juist gericht moeten zijn op evolutie en toekomst en vernieuwing van de mens als bewust sociaal wezen.”

  Beauty MijnZus!

  En als toetje jouw @55. Culinair!
  Ofwel: helemaal mee eens.

  Reactie door Gloria — donderdag 3 mei 2007 @ 0.52 uur

 113. Goeden morgen vrienden SP.

  Allen heel hartelijk bedankt voor de gelukwensen bij mijn 82e op 1 mei.
  Met excuses dat ik niet op het net aanwezig was, maar de gasten die ik had namen de veel tijd in beslag.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 3 mei 2007 @ 8.25 uur

 114. 40 Rafstal, zeker terecht anders moeten ze zodadelijk nog tegen een Irakonderzoek stemmen. Nu moet de PvdA met de spreekwoordelijke billen bloot.

  Maar ja het ging over de dag van de arbeid.
  Doop het maar om in de dag van de uitbuiting.
  De arbeid wordt niet meer gewaardeerd als hij niet tenminste voor de aandeelhouder een fixe winst genereert. Dat kan door de lonen op een minimum te stellen en daarvoor moet de markt vele werkzoekende armen creeren nou dat is met de hulp van de overheid goed gelukt zou ik zeggen.
  De markt voor goedkope producten wordt op slot gezet.Daar zijn de grenzen torenhoog. Overheden zijn verworden tot kapitaalgeneratoren en zijn er niet langer voor het geheel van haar inwoners voor regulering en evenwicht van het geheel.
  Die zogenaamde VRIJE markt is er niet als het gaat over prijzen. Economie staat als eerste op het budget van de EU, dat zegt genoeg. Ook Al Gore is alweer vergeten.

  Reactie door Henny — donderdag 3 mei 2007 @ 8.28 uur

 115. @99 Harieke, ah dus ik begrijp dat jij vind dat solidariteit van bovenaf opgelegt moet worden?
  Naar mijn weten is solidariteit nogaltijd de behoefte om compassie te geven aan minder bedeelden, mooie boel als je mensen daar toe gaat dwingen.

  @101 Pien, ik heb helemaal geen behoefte aan kinderen, maar zoals je zelf al aangeeft was het nemen van kinderen een bewuste keuze van je, misschien had je destijds beter moeten nadenken over de gevolgen van kinderen als het financieel wat tegenzit? Onee lossen andere mensen wel voor je op.

  @104, Cynthia, toen je destijds SAMEN besloot kinderen te nemen, besloot je dus ook om SAMEN de kinderen groot te brengen, het feit dat je relatie beeindigt betekent dus NIET dat je de financieele sorres maar op een ander moet verhalen, kortom ga lekker verhaal halen bij je Ex, en niet bij de belastingbetaler.
  Daarnaast is met een scheidingspercentage van boven de 50 procent nogal naieef om te denken dat je vriend de rest van je leven bij je zal leven.

  @106, Amadeus, ik heb gewoon een middeninkomen, en heb al 4 jaar geen belastingformulier ingevult.
  Och en noem me naieef, en raaskallend (zonder dat je benoemd waar ik dan naieef ben, of raaskal).
  Ik snap ook wel dat Pien niet bewust in deze situatie is terechtgekomen, maar om verantwoordelijkheden op een ander af te schuiven is nogal simpel.

  Reactie door Sjors Pals — donderdag 3 mei 2007 @ 11.45 uur

 116. @Henny, je begrijpt er dus helemaal niks van. In een vrije markt is het een WERKNEMER VRIJ om te vragen wat hij wil verdienen. Of ken jij Werkgevers die werknemers dwingen om bij hun te komen werken voor dat salaris?

  Reactie door Sjors Pals — donderdag 3 mei 2007 @ 12.05 uur

 117. @ 115 Sjors Pals

  Dus jij wil beweren dat iedereen maar even zijn leven voor de komende 25 jaar moet gaan plannen, en o wee als het niet zo verloopt als het niet volgens die planning verloopt, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid je eigen schuld dikke bult. Hmmm… ik ben benieuwd bij wie jijzelf gaat aankloppen als jou iets overkomt wat je niet had kunnen voorzien, ik denk dat ook jij dat bij de overheid zal doen want na aanleiding van de reacties die ik van jou heb gelezen kan ik haast niet anders concluderen dan dat jij behoorlijk eenzaam bent.

  Reactie door natte theedoek — donderdag 3 mei 2007 @ 13.01 uur

 118. @101 Pien,

  Oei, die moet hard aankomen, maar je hebt helemaal gelijk.
  Kinderen “krijg” je en ze zijn gewenst, maar niets is vanzelfsprekend, geen mens kan voorspellen hoe het in de toekomst zal verlopen.
  Als dat wel zo zou zijn, dan denk ik dat nog weinigen een kinderwens zouden hebben.

  Nogmaals sterkte gewenst Pien.

  Reactie door Anja — donderdag 3 mei 2007 @ 13.55 uur

 119. @115 Sjors,

  Je vraagt waarom ik jouw reactie raaskallen en naïef noem? Dat zal ik je vertellen.
  (Ik praat nu even niet over Pien, maar over die kwestie uit mijn eigen omgeving. Pien’s situatie lijkt hier zo te horen erg veel op en ik denk dat er, naast haar, nog veel meer mensen in Nederland zijn die in deze hel zijn beland.)

  Als een vrouw al 18 jaar getrouwd is, en in al die tijd steeds frequenter te maken krijgt met huiselijk geweld, dan vind ik het juist erg dapper van haar om die enorme stap te nemen en samen met de kinderen uit het huis te vluchten, niet alleen voor haar zelf, maar ook om de kinderen te kunnen vrijwaren van alle spanningen van het in de vuurlinie zitten. Haar ex vond hun aanwezigheid (van notabene zijn eigen kinderen!) namelijk nooit een bezwaar om regelmatig uit dronkenschap zijn handjes te laten “wapperen”, om het maar even zachtjes te zeggen.
  Ook deze mevrouw heeft (net als Pien) vanaf haar 19e of 20e fulltime gewerkt, pas sinds een paar jaar nog slechts 12 uur per week, omdat haar man een goede baan had en ze er ook voor de kinderen wilde zijn als ze uit school kwamen. Altijd heeft ze pertinent geweigerd om ergens haar hand op te houden, hoewel ze evengoed wel al bijna 30 jaar lang netjes al haar premies betaald heeft. Toch was “de bijstand” voor haar altijd een soort absoluut dieptepunt, waarvan ze zeer zeker wist daar absoluut nooit een beroep op te hoeven en zullen doen.

  Zelfs toen ze een kamer vond voor haar en haar kids heeft ze het nog zo lang mogelijk op eigen kracht geprobeerd te doen, door bijv. het vervroegd aanvragen van vakantiegeld, het platlopen van uitzendbureau’s voor extra werk, zuinig leven, zeer bewust boodschappen doen (wat ze altijd al deed, maar nu nog kritischer), etc.etc. Pas toen het echt niet anders meer kon en ze op straat dreigde te komen, besloot ze (uit pure ellende en uitzichtloosheid!) het hulpverleningscircuit in te schakelen en ook (tijdelijk!) een bijstandsuitkering aan te vragen om het diepste dal even te kunnen overbruggen, hooguit voor 2 of 3 maandjes. Dit is (hier in Nederland) tenslotte een recht en niet een gunst, en ze heeft er ook altijd netjes haar sociale premies voor betaald. Zou ze deze (voor haar vreselijke) stap niet maken en zichzelf en de kids verder naar beneden laten glijden, ga dan over een aantal jaar ook niet klagen over twee kinderen die inmiddels door pure honger het criminele pad op zijn gedwongen en de maatschappij een veelvoud hiervan zullen gaan kosten.

  En volgens jouw vreemde theorietje (@67, dat het asociaal zou zijn om kinderen te nemen als je later misschien in financiële problemen zou komen…) zou dan niémand meer kinderen horen te krijgen, want iederéén kan namelijk onverwachts buiten zijn schuld in een dergelijke situatie komen.

  En bovendien, als jij je auto in de prak rijdt en je hebt altijd je verzekeringspremies betaald, dan claim je de kosten toch ook bij je verzekering? Maar waarom eigenlijk? JIJ kiest er toch voor om auto te rijden? En JIJ maakt nu die brokken toch? Waarom leg je nu dan ineens zo asociaal die verantwoordelijkheid bij anderen? Want door jouw claim moet iedereen straks een hogere premie gaan betalen….
  En krijg jij bijvoorbeeld huurtoeslag? Lekker asociaal zeg, anderen laten opdraaien omdat jij zo nodig in een duur huis moet wonen….

  Word alsjeblieft even wakker nu en stop met dat naïeve huichelachtige beschuldigende vingertje en dat oordelen over mensen waarvan je de situatie totaal niet kent.

  Ik neem aan dat je inmiddels wel begrijpt waarom ik vind dat je inderdaad zeer naïef aan het raaskallen bent. Blijkbaar zijn er mensen die totaal niet in de realiteit leven en vanaf hun privé ivoren torentje wel even zullen vertellen hoe de rest zijn leven in moet vullen.
  Maar veel erger vind ik nog dat alle (hulp-)instanties de mensen eerst van het kastje naar de muur sturen, en áls je dan iemand zover hebt dat hij wél naar je luistert, te horen krijgt: “Ooohhh.. wat erg, zeg! Nou, succes er maar mee, hoor. Maar wij kunnen echt niets voor u doen…”. Of het nou gaat om (aanvullend) inkomen, huisvesting, psychische hulp, of wat voor hulp dan ook, terwijl er notabene ook nog twee schatten van kinderen onder gebukt gaan, leerprestaties die naar beneden duiken, etc., dan vind ik dit gewoonweg schandalig!! Durven ze dit nou écht nog een “sociaal” stelsel te noemen???

  Reactie door amadeus — donderdag 3 mei 2007 @ 14.59 uur

 120. @115 Amadeus
  Een doorwrocht betoog.
  Dank ook voor je compliment in @6o in aanmerking genomen dat nederlands niet mijn eerste taal is.
  Verder is het helaas onopgemerkt aan je voorbijgegaan dat ik een poging deed intellectualiteit van de daaromheenhangende tierelantijnen te ontdoen.
  Kijk en luister eens naar het wekelijkse vragenuurtje van J.P.B. in dit opzicht.
  Dan noem je mij wellicht een dromer.
  Hoe dan ook, het maakt niet uit. Ik pas niet
  in de hokjes waar ik door derden in geplaatst
  wordt :)
  met vriendelijke groet.

  p.s. Het is heel moeilijk een naief iemand van repliek te dienen. Je zadelt je op met het volgens jou gemiste inzicht van de ander.

  Reactie door Alex — donderdag 3 mei 2007 @ 16.21 uur

 121. Amadeus
  Met cijfers heb ik dus klaarblijkelijk ook problemen
  Ik verwees naar je reactie onder @106

  Reactie door Alex — donderdag 3 mei 2007 @ 16.53 uur

 122. @amadeus,

  Wie beweert er hier dat Pien te maken had met huiselijk geweld?

  Ik heb het haar niet zien schrijven of ik moet hartsikke blind zijn dat het me ontgaan is, maar dat denk ik toch van niet.

  Niet metéén oordelen amadeus, het kan net zo goed zijn dat manlief op een groen blaadje is gevallen en dat Pien daardoor nu in de puréé is belandt.

  En als Pien verstandig is gaat ze verder niet op de details in, daar heeft niemand van ons allen ook maar iets mee te maken.

  Punt is dat ze nu in de ellende zit en ik hoop dat deze tijden voor haar snel voorbij zullen zijn en dat ze weer uitzicht heeft op een wat vrolijker leven.

  Reactie door Anja — donderdag 3 mei 2007 @ 17.25 uur

 123. @113.Ouwe Dirk
  Alsnog van harte gefeliciteerd, Ouwe Dirk met uw 82ste verjaardag. Het was me in al het kabaal haast ontgaan. Maar nu weet ik waarom die zon alsmaar blijft schijnen.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 3 mei 2007 @ 18.11 uur

 124. Sjors pals, je hebt helemaal gelijk! Leef niet meer mnensen want dat betekent dat je fouten maakt en dat er onvoorziene gebeurtenissen gebeuren. Maak dus geen keuzes en neem je verantwoordelijkheid niet en het probleem is opgelost! Vermijdt!

  Reactie door cynthia — donderdag 3 mei 2007 @ 18.57 uur

 125. Sjors pals, voordat je met genoegen in je handen wrijft…de situatie slaat niet op mij persoonlijk.
  Jij kent dus de mannen en vrouwen niet die zomaar ineens met de noorderzon vertrekken zonder spoor achter te laten en zonder geld? tsja dat verklaart je in mij ogen domme opmerkingen

  Reactie door cynthia — donderdag 3 mei 2007 @ 18.59 uur

 126. Ik heb wel een advies aan jouw en dat is leef in plaats van plan!

  Reactie door cynthia — donderdag 3 mei 2007 @ 18.59 uur

 127. Dank jullie wel lieve mensen (zeker Anja) die mij hebben gesteund, ik wens ook niet in te gaan op nonsens en zuigers die hebben wij al genoeg gezien op de site.Ik hoop en spreek mijn regelrechte oprechtheid en hoop uit voor een ieder die een zelfde sitautie meemaakt of zich daarin bevind en zich uitworsteld.

  Reactie door pien — donderdag 3 mei 2007 @ 19.08 uur

 128. @46.Pien
  Heeft u het geprobeert via het buro voor rechtshulp? U kan ook bij een willekeurig advocatenkantoor een half uur gratis orienterend gesprek aanvragen om uw zaak voor te leggen.

  Ik weet niet wat uw situatie is en kan u daarom ook moeilijk adviseren. Maar een stijging in uw inkomsten is vaak de snelste weg uit de ellende. Bijvoorbeeld door bij te studeren, diploma’s halen. Dat klinkt als een cliche, ik weet het, maar het geeft u meer mogelijkheden naar de toekomst toe. Het is een verrijking, in meerdere opzichten.

  Wat gemeentelijke instanties betreft of zelfs belastingdiensten, soms wil het nog wel eens helpen als u de desbetreffende gemeenteraadsleden er op aanspreekt of aan schrijft. Per telefoon of per post laat zich menig loketje omzeilen.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 3 mei 2007 @ 19.15 uur

 129. @cynthia, vandaar mijn advies om niet in gemeenschap van goederen te trouwen, en zelf een reserve op te bouwen, zoals ik al eerder aangaf strand meer als de helft van de huwelijken, en het is dus nogal naieef om financieel afhankelijk te zijn van je partner. Als je niet in staat bent om je kind in je eentje op te voeden, dan moet je er ook niet aan beginnen.

  Reactie door Sjors Pals — donderdag 3 mei 2007 @ 19.44 uur

 130. @122 Anja:

  Anja, inderdaad heeft helemaal niemand beweerd dat Pien te maken heeft met huiselijk geweld. Dat heb ik ook helemaal niet geschreven. Als je nog even goed het begin van mijn verhaal leest (ik denk de 1e of 2e zin), dan zie je daar staan:
  “Ik praat nu even niet over Pien, maar over die kwestie uit mijn eigen omgeving.” Een kwestie waar ik mij dus ook heel erg aan gestoord heb, en die (zo te horen) veel overeenkomsten vertoont met die van Pien. Misschien niet eens zozeer in de persoonlijke situatie (die gaat mij ook helemaal niet aan), maar des te meer op het gebied van dichte deuren bij de diverse instanties, die dus gewoon ofwel hun werk niet doen, ofwel geen bestaansrecht hebben.

  En het gaat hier ook vooral om het feit dát iemand hulp nodig heeft (en die nergens kan krijgen), en niet zozeer wat zijn of haar exacte persoonlijke situatie is. Dat was ook één van de pijlers van mijn betoog: Oordeel niet over mensen waarvan je de achtergronden totaal niet kent!

  Reactie door amadeus — donderdag 3 mei 2007 @ 19.56 uur

 131. Lieve Rob de Kuster,

  Ik heb voor mijn scheidingspocedure nu al een advocaat,tevens voor mijn uren verlies, maar dat kost mij weer 90 € voor deze zaak en zolang ik nog geen volledige sociale-dienst uitkering heb blijft het problematisch ik heb vandaag een voorschot gehad van de sociale-dienst van 250 € en de huur is 400 van deze kamer met 2 kids (om de week hebben we beiden de kids) want ik wil de kids niet weghouden van de vader, wij zijn als 17 jarig getrouwd koppel een aandelen lease-plan ingestapt waarin wij beide de gevolgen niet hebben kunnen overzien…en die stukken willen ze hebben bij de sociale-dienst voor mij. In de trant van heb je bezittingen ,auto,spaartegoeden etc, nou ik kan vertellen aan de hele wereld dat ik dat niet heb en wij niet hadden.Alleen aflossen…al verkoop je deze handel blijft er 8800 euro schuld over plus de lening van het voormalige krediet, zo nu weet heel de site het en kom allen betweeters met advies, bedoel niet jouw Rob maar personage’s zoals Sjorse o.a. maar ik vecht waar ik recht op heb ondanks dat ik zeer,zeer, moe ben

  Lieve groetjes van Pien

  (voor al die kanjers die sociaal denkend zijn)

  Reactie door pien — donderdag 3 mei 2007 @ 20.03 uur

 132. Workingclass hero’s

  Reactie door Fred — donderdag 3 mei 2007 @ 20.25 uur

 133. @130 Amadeus,

  Uit jouw reactie, hetgene wat tussen haakjes staat in @119, [Piens situatie lijkt hier erg veel op], ben ik er hoogstwaarschijnlijk ten onrechte vanuit gegaan dat je het anders bedoelde.
  Hiervoor excuses als het door mij verkeerd is geínterpreteerd, neem tevens van mij aan dat ik niet oordeel over mensen.
  Wie geeft mij het recht om dat te doen?

  Reactie door Anja — donderdag 3 mei 2007 @ 20.25 uur

 134. @120 Alex:

  Alex, bij deze neem ik mijn nogal negatieve opmerking over jou snel weer terug. Inderdaad is mij in eerste instantie ontgaan dat je bericht een vleugje cynisme bevatte en ook zag ik niet meteen dat het eigenlijk een reactie op een ander bericht was.
  En zeker als Nederlands niet je eerste taal is kan ik niet anders concluderen dan dat je absoluut geen domme jongen bent, hoewel ik dat er ook zeker niet mee bedoelde.

  Tja, zo zie je maar weer hoe snel mensen geneigd kunnen zijn tot het plakken van labels… En hoe belangrijk het is dat dit soort web-dialogen mogelijk zijn em de lucht ook weer geklaard kan worden.

  Hoewel ik mijn opmerking zeker niet negatief bedoelde, kan ik me voorstellen dat het niet fijn overkwam. Ik ben ook absoluut niet iemand die valt over spelfouten, integendeel zelfs, overkomt me zelf ook vaak, maar als iemand zulke dure en ingewikkelde woorden en termen voorbij laat komen, wetende dat drie kwart van de bezoekers hier geen idee hebben waar het over gaat, dan krijg ik vanzelf de neiging om die persoon snel een toontje lager te laten zingen. Uiteraard nog niet beseffende dat jij ook maar reageerde op een ander berichtje. Dus bij deze mijn welgemeende excuses.
  En Alex, vooral je laatste alinea bij bericht 120 (bij je p.s.) vind ik zéér spitsvondig en heel mooi geformuleerd!

  Reactie door amadeus — donderdag 3 mei 2007 @ 20.46 uur

 135. Hier begrijp ik even niet wat e.e.a. met
  De dag van de arbeid te maken heeft.
  Amadeus kon schitterende muziek componeren,
  maar ik lees dat die hierboven kennelijk
  vindt dat mensen ‘af en toe een toontje lager
  te laten zingen’?
  Is zo’n stuk dan geschreven in G-groot of
  G-klein, of in Ais en Bes, klinkt ook niet
  gek.
  Maar goed de heer Jan Marijnissen zet hier
  niet de ‘toon’ in met dezelfde gedachte:
  mensen een toont je lager te laten zingen,
  integendeel hij stimuleert ze het hoogste
  lied te zingen, maar gewoon in C (ollectief)-
  groot zónder mollen!
  Gedachtenisvolle avond gewenst op deze ge-
  denkwaardige dag, die sommigen zowel buiten
  als van binnen koud kunnen maken en doen ril-
  len, als waren zij met ijsheiligen hand in
  hand gaan lopen!
  Wácht u voor de nachtvorst! Goedenavond!

  Reactie door Madelief — donderdag 3 mei 2007 @ 21.20 uur

 136. Nou er zijn in Nederland niet minder arbeiders gekomen dan vroeger. Als we weer moeten vechten om ons geld dan zullen de meeste mensen dan ook wel voelen dat ze nog steeds geen directeur zijn.

  Reactie door Laurent — donderdag 3 mei 2007 @ 21.26 uur

 137. Het is cynisch bedoeld beste Gandalf. En daar daar zit ook nog meer achter dan ik zelf weet en prijs geef. Het houdt verband met een herinnering.

  Dit negatieve liedje werd werd door een buurjongen, voor mij gezongen toen ik een jaar of 17, 18 was. Ik woonde toen bij mensen, die mij als gratis knechtje, waren kwamen uitzoeken in een gesticht.

  Terwijl mijn even oude buurjongen, die ander werk deed, dan ik, de ziekenkaart had, werd ik door mijn “pleegouders” ondanks, dat ik echt ziek was, gedwongen om toch in hun bedrijf mijn werk te doen.

  Zij hadden een champignonkwekerij in de Sint Pietersberg. Ik kreeg er geen loon en werd er zelfs uitgehongerd. Ik at rauwe chamignons en oud brood voor hun schaap, dat op de berg mocht grazen. Als ik de kans kreeg en niemand het zag.

  “Die jongen is toch zo gulzig! Hij eet verdorie het brood voor het schaap nog op.
  Een gulzigaard, is erger, dan een dronkaard!” zei de pleegmoeder.

  @59 Haras, waar is je trots gebleven.
  “They cant take away my dignity” is ergens uit een liedje maar ik kan mij niet herinneren welk.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 2 mei 2007

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — donderdag 3 mei 2007 @ 22.08 uur

 138. @99 Harrieke — woensdag 2 mei 2007 @ 20.11,

  Ja, dat was een vertyping, als ze zat waren weet ik niet, niet gekeken want die die Jacques Tichelaar was er ook bij.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 3 mei 2007 @ 22.12 uur

 139. Amadeus
  Over and out :)

  Reactie door Alex — donderdag 3 mei 2007 @ 23.18 uur

 140. @137 Alex
  Oprecht mijn complimenten als Nederlands niet jouw eerste taal is.
  Ik vind dat je prachtig schrijft met diepgang en humor.
  Dag Alex!

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 0.44 uur

 141. @131.pien
  Dankje voor de informatie, pien. Ik wil me niet opdringen in een persoonlijke situatie.
  Alleen helpen, voor zover ik dat kan.

  Ik weet niet of het voor u mogelijk is om een financiëlen afspraak te maken met uw ex totdat de scheiding is uitgesproken. Als dat niet mogelijk is zou de gemeente u voorschotten ter hoogte van een bijstanduitkering behoren te verstrekken. Als de scheiding is uitgesproken en er een alimentatie of anderzins financiëlen regeling getroffen wordt zal deze achteraf door de gemeente verrekend worden.

  Vroeger kon men een verklaring omtrent inkomen en vermogen aanvragen bij de gemeente en daarmee een bijdragen in advocatuurkosten claimen. Ik weet niet of dat nu nog altijd mogelijk is. Voorwaarde was destijds wel dat men dus geen financiëlen middelen had.

  Als u bij de gemeente van kastje naar de muur gestuurd wordt, schrijf of bel de desbetreffende gemeenteraadslid aan of beter nog de burgemeester. Zoek het desnoods hogerop, neem met nee geen genoegen.
  U kan ook via het buro voor rechtshulp proberen de situatie met de gemeente vlot te trekken. Als uw rechten geschonden worden, schakel desnoods ook hier een advocaat in.

  Een beslissing bij een gemeente kan lang duren, maar men behoort u tot die tijd voorschotten te verstrekken.

  Neemt u hier eens een kijkje, pien.

  http://www.advocaten.nl/folder40.htm

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 4 mei 2007 @ 1.38 uur

 142. @137.Haras
  Dat lijkt me geen gemakkelijke jeugd, Haras.
  Het spijt me dat te horen.
  Ik hoop dat met de tijd er voor u ook een betere toekomst aanbrak.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 4 mei 2007 @ 2.01 uur

 143. Haras, alleen mensen met een van nature
  ijzersterke inborst weten zich in hun leven
  van dergelijke invloeden te ontdoen. De
  meesten lukt dat, begrijpelijkerwijs, niet
  want de impact kan vernietigend toeslaan,
  eerst mogelijk niet en op latere leeftijd als
  nachtmerries terugkomen, helaas. Zelfs al ben
  je met ‘zoete dromen’ in slaap geraakt.

  Toch blijkt heel vaak, dat mensen op hun ei-
  gen manier afrekenen met hun jeugd, of hun
  privé (aangedane…) ervaringen. Zij komen
  sterker uit negatieve situaties, doordat zij
  zich maar één ding voornemen, nl. het zélf
  zo niét en nooit in hun leven zó te zien her-
  halen. Echter het is ook een gegeven, dat
  mensen dit gedrag herhálen, hoewel ze zich er
  met man en macht (vrouw en kracht??) tégen áf
  zetten. Te concluderen naar jouw aanwezigheid
  hier (tenzij je ons een verhaal ter studie
  deed toekomen) heb jij je zelf boven die si-
  tuatie uit weten te tillen, met gezond ver-
  stand, een hoop relativeringsvermogen en mis-
  schien ook met wat liefderijke of professio-
  nele hulp van buitenaf. Dan heb jij geluk ge-
  had en bent één van die ‘strijders’ in ons
  land die het er bij tegenslag niét bij laten
  zitten. Bravo, en sterkte, en doorgaan met de
  door jou ingeslagen goéde weg!
  Geniet van een zonnig weekend, waarna de mil-
  de regendruppels je humeur niet zullen ver-
  storen, het kan mens en natuur een wéldadige
  verrukking worden!
  Groetjes van Madelief voor jou en die mét jou
  zijn!

  Reactie door Madelief — vrijdag 4 mei 2007 @ 11.27 uur

 144. Sjors pals, hoe kun je zo denken? Heb je niet zoveel meegemaakt? Of ben je gewoon nog heel jong en optimistisch over de toekomst? geloof je in de maakbaarheid van alles? Sjors, mag ik je erop wijzen dat je mijn reacties ook niet eens goed gelezen hebt?

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 12.56 uur

 145. @Cynthia, ik heb genoeg meegemaakt, en geloof zeker niet in de maakbaarheid van alles. Het punt is dat ellende en vreugde wezenlijk onderdeel zijn van het leven.
  Echter veel zaken zijn prima te voorkomen door rationeel na te denken en door goede (contractuele) afspraken te maken. Kennelijk vinden mensen het heel gewoon dat als men gaat werken voor een baas je netjes een contract tekent. Echter als het gaat om het opvoeden en verzorgen van kinderen, dat men dan plots er vanuit gaat dat het “allemaal wel goed zit”.

  En wat betreft je reacties, die heb ik allemaal goed gelezen.

  Er wordt hier ook gedaan alsof het normaalste zaak is dat de maatschappij maar moet opdraaien voor kinderen. Ik heb zelf bewust geen kinderen, daar heb ik goede redenen voor, vind jij het fair dat ik daar dan aan moet meebetalen? Of mag ik jou ook om een gift vragen als ik meer drink in het cafe als jou?

  Je zal waarschijnlijk wel met het dogmatische verhaaltje aankomen dat de kinderen in de toekomst mij moeten gaan verzorgen. Laat 1 ding voorop staan, dat ik hier dus falikant tegen ben!

  Waarom zou je in godsnaam niet je eigen centjes bij elkaar mogen sparen, en daar gewoon van genieten, Neeeeeeeee lekker handje op houden bij anderen. Voor de meeste SP’ers niet erg, wie niks weg te geven heeft, vind het niet erg dat het systeem zo werkt. Wel typerend dat jullie SP’ers altijd de grootste mond over solidariteit hebben!

  Zo lust ik er ook nog wel een paar.

  Moeten lelijke mannen ook de kans krijgen om met mooie vrouwen naar bed te gaan? Niemand kan er immers wat aan doen dat iemand lelijk is geboren toch?

  Reactie door Sjors Pals — vrijdag 4 mei 2007 @ 15.18 uur

 146. De dag van Sjors Paljas die de vraag en aanbodprijs gevonden heeft en de zogenaamd vrije wil alsof er geen regulerende overheid is in de markt alsof de markt zelf vrij is. Alsof er geen importheffingen zijn, protectionisme, afspraken belastingen etc..etc…. m.b.t. prijzen etc..etc…
  Ditzelfde principe toegepast op de wereld en de prijzen zou onze kosten van levensonderhoud tot in lengte van dagen reduceren tot eentiende van het huidige niveau.

  Sjors en Sjimmy taal. Jip en janneke verdraaierij.Selectief shoppen.
  Hij kan niet zonder de ander maar hij weet het nog niet. Er bestaat enkel vrijheid in afhankelijkheid maar daar komt hij nog wel achter als hij droog is achter de oren.

  Reactie door Henny — vrijdag 4 mei 2007 @ 15.37 uur

 147. @Henny, probeer eerst eens in normale taal te omschrijven wat nu je punt is, enige vorm van interpunctie en enters zouden ook al een hoop bijdragen aan de troep die je hier neer zet. Ik heb werkelijkheid geen idee wat je nu bedoelt.

  Reactie door Sjors Pals — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.35 uur

 148. Lieve Madelief,

  “- – -heb jij je zelf boven die si-
  tuatie uit weten te tillen, met gezond ver-
  stand, een hoop relativeringsvermogen en misschien ook met wat liefderijke of professionele hulp van buitenaf,” heb jij opgeschreven.

  Vanaf, dat ik met lege handen, zonder diploma’s en alleen wat kennis van een debielenschool op straat werd gezet, heb ik het zonder hulp van buitenaf allemaal zelf en alleen opgelost.

  Geen nachtmerries. (meer)

  Gods water loopt gewoon over de akkers.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — vrijdag 4 mei 2007 @ 18.08 uur

 149. @140 Dag Gloria!
  Ja mijn eerste taal is het Limburgse dialect ;)
  Een hele bijzondere taal met een warmte
  tot in de diepte van alle klanken.
  Maar mijn wezenlijke door Amadeus terecht gesignaleerde probleem betreft, ik heb 17 jaren in Duitsland gewoont en gewerkt.
  Daarna die taal bestudeerd.
  Sindsdien hussel ik nog al eens iets door elkaar, want er is ook nog conversatie in het Engels en Frans.
  Eigenlijk ben ik nogal wars van grammatica.
  Wonderlijk is , dat wanneer ik in een land ben, hoe respectievelijk uit het niets een woordenvloed gevonden wordt, die ik in mijzelf niet vermoede.
  Steeds fijn mijn naam te lezen gevolgd door een uitroepteken.
  Wie is daar eigenlijk mee begonnen?

  Reactie door Alex — vrijdag 4 mei 2007 @ 18.15 uur

 150. Sjors, de SP vindt het niet verboden als mensen geld sparen..jij snapt echter nog niet denk ik, dat er mensen zijn, ja zelfs met werk! die niet kunnen sparen omdat de vaste lasten te hoog zijn en er ook nog gegeten moet worden. Sjors, de SP is tegen zelfverrijking ten koste van anderen. Bonus hier en topinkomen daar..zonder dat het te verantwoorden is! Dat is toch ordinaire fraude Sjors? Of vind jij dit normaal?
  Waarom eikel je dan zo over mensen die betalen voor een product en dit vervolgens niet krijgen? Jij zou dit toch ook niet pikken?
  Nog een tip Sjors: zoek uit waar het meeste van de door ons allemaal betaalde belastingen naar toe gaat of nee laat maar ik zeg het je wel, de EU!

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 18.43 uur

 151. Topinkomens, bonussen, teveel managers, dure directeuren, ons kent ons, nieuwe technologieen, veel meer papierwerk,bezuinigingen op arbeiders, verschraling van het onderwijs terwijl hier tegelijkertijd heel veel geld in om gaat en datzelfde geld voor de zorg. Sjors, ben jij niet naar school geweest? dat wordt door ons allemaal opgehoest. Jouw ouders hebben jouw op aarde gezet en hebben vast ook zorg gehad in een ziekenhuis. Zij hebben vast ook kinderbijslag gehad en zij konden vast ook de hypotheekrente aftrekken en ook de kosten van een eventuele studie. Sjors, zo zie je maar weer wat solidariteit doet! Dat geeft kansen

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 18.48 uur

 152. Sjors, jouw laatste stukje vind ik ronduit lachwekkend, maar wie weet is het een gat in de markt. Een darkroom gevuld met lelijke mannen die mooie vrouwen voor een uurtje mogen hebben tegen een hoge prijs….
  Trouwens, er bestaat zoiets als plastische chirurgie en als je als man of vrouw hinder hebt van je uiterlijk kun je daar wat aan laten doen en ik geloof zelfs met een vergoeding! Oh nee, daar ben jij op tegen.

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 18.52 uur

 153. Sjors pals, nog even een tip: denk nooit voor een ander maar wees hokjesvrij en leer iemand echt kennen

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 18.54 uur

 154. @148, Ja zeker Haras, dat “…..” had ik ge-
  schreven en heb er enorme bewondering voor
  dat je je uit de nesten hebt gewerkt, nesten
  die niet zo toegankelijk waren, als je er mis
  schien van had gedacht? Je bent een echte,
  vrije vogel geworden, wiens vlucht niet meer
  te stuiten lijkt en zelfs je gedachten weet
  om te zetten in prima proza, want wie is het
  intussen die jou zó jezelf deed leren kennen
  waardoor je weer zelfrespect kreeg, na al die
  ellende? Was er niemand die je af en toe een
  klap op je schouder gaf van waardering of ‘n
  duwtje in de rug? Echt niet? Zie je dan wel,
  hoe sterk je was en nog méér werd? Dat komt
  je ten goede de rest van je leven en het voelt beter aan op een berg te staan, als je
  ooit wist hoe diep een dal kan/kon zijn. Het
  moet je feitelijk een enorm goed gevoel geven
  je leven toch zinvol weten in te richten en
  zelf de koers te bepalen. Houd het roer goed
  recht Haras en bewandel de gulden middenweg,
  dan kan jou geen kwaad overkomen, stel ik me
  voor…..ennuh Haras…Toon heeft gelijk:
  doorgaan waar je mee bezig was en blijven
  doén. Fijne avond verder, groetjes, Madelief

  Reactie door Madelief — vrijdag 4 mei 2007 @ 21.27 uur

 155. @Cynthia

  Applaus Cynthia! Je reacties getuigen van vuur en spirit en ik lees ze graag.
  Lieve heldin we gaan er wel komen! De SP zal dit land ooit geven wat we verdienen.
  En daar doen we hier allemaal ons best voor.
  Dag Cynthia enne… we zullen doorgaan!
  Kom op he?

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.36 uur

 156. @149 Alex

  Ik denk dat ik met die uitroepteken begonnen ben? Zal wel… zoiets als “He, daar is Alex weer!”
  Altijd blij als je weer eens verschijnt, soms wat langer, soms wat korter.
  En dan schrijf je zo mooi… heel overdacht en soms cryptisch.
  Alex, dus Limburgs! Ha,ha, grappig die eerste zin.
  Ik heb maar een taal… Haags! Nee, niet op z’n ‘Haagse Harrie’. Te gekke gast maar ook hij overdrijft. Ik mocht alleen maar ‘hoog nederlands’ spreken van mijn ouders. Ik werd vaak gecorrigeerd en jammer dat ouders tegenwoordig zo gek zijn op dat veel te lange gebrabbel. Alsof ze kinderen klein willen houden.
  Toch neem je dat mee en zo spraken mijn kinderen al vanaf zo’n 2 jaar over ‘consultatiebureau’ en ‘Afghaanse windhond’. (Onze hond toen) Ha,ha, enig vind ik dit!! Ontroerend zelfs als die volzinnen zo prachtig uit die ernstige koppies komen.
  En nu in het Noorden? Ik versta niets van dit dialect en kan het ook niet spreken. Toch doen de schatten hier hun best voor mij en zijn niet star. Het zijn overigens alleen de oudsten die alleen maar dialect spreken hier. De jongere generaties hebben hun kinderen direct ABN geleerd.
  Beter toch? Taal is communicatie en zo kunnen we elkaar allemaal verstaan in dit land.
  Esperanto als wereldtaal was toch ook wel een goed idee. Wat ik van mijn ouders weet die les hierin kregen was dat de taal te weinig woordkeuze had? Dus wat oppervlakkig bleef? Het Arabisch schijnt de taal van de meeste ‘diepgang’ te zijn. Engels het minst naar mijn idee.
  Dag Alex!

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 23.00 uur

 157. 147. Sjors laat me dat nu ook niet verwacht hebben.

  Reactie door Henny — zaterdag 5 mei 2007 @ 19.29 uur

 158. @153 cynthia,

  Pas jouw tip aan Sjors ook eens aan jezelf toe, zou je niet misstaan!

  Reactie door Anja — zaterdag 5 mei 2007 @ 19.54 uur

 159. Anja, wat heb je? Ga je nu tegen mij tekeer..je doet maar

  Reactie door cynthia — zaterdag 5 mei 2007 @ 21.51 uur

 160. Gelukkig kan ik wel oprecht in de spiegel kijken Anja

  Reactie door cynthia — zaterdag 5 mei 2007 @ 21.51 uur

 161. Tip aan jou: houd het bij jezelf als je iemand niet kent, dit voorkomt dat je de plank misslaat

  Reactie door cynthia — zaterdag 5 mei 2007 @ 21.52 uur

 162. @159, Jammer voor je cynthia, ik ken jou dóór en dóór.
  En juist daardoor sla ik de plank niet mis.
  Já já, dat heb je ervan als je een jaartje alléén maar leest.

  Hoe?

  Voor jou een vraag, voor mij een weet.
  Kortom, sweet dreams baby.

  Ht mandje was zwaar, maar heeft het begeven.

  En nu op naar je ware socialisme!

  Hélaas heb ik er hier (van jou) op dit log niet veel van gezien, t’is meer achter een ander aanhobbelen dan dat je werkelijk je eigen inhoudelijkheid laat zien.

  Dááááááág Cynthia, fijn weekend verder.

  Reactie door Anja — zaterdag 5 mei 2007 @ 22.37 uur

 163. Beste mede weblog leden, Anja en ik kennen elkaar niet persoonlijk en daarmee kan zij mij niet door en door kennen. Ik heb wel geleerd dat wie de bal kaatst deze terug kan verwachten

  Reactie door cynthia — zondag 6 mei 2007 @ 14.00 uur

 164. Als jij besluit iets persoonlijk te maken terwijl je iemand niet persoonlijk kent, hoeveel waarde heeft dit dan? Wil je dan iemand naar beneden halen? Dat vind ik zwak en niet van nut. Laten we elkaar respecteren en in waarde laten en tolereren dat we allemaal anders denken. Geef je mening maar val niet aan want dan kun je allen maar een tegenaanval krijgen en wat is daar nuttig aan?

  Reactie door cynthia — zondag 6 mei 2007 @ 14.02 uur

 165. En met dat aanvallen bedoel ik op de persoon aanvallen

  Reactie door cynthia — zondag 6 mei 2007 @ 14.02 uur

 166. Dit vind ik wel een goed onderwerp!!
  Waarom hebben de Belgen en de Duitsers wel een Vrije dag en wij Nederlanders Niet???!!

  Waar werken wij dan al die jaren met zijn allen voor?!!
  Of hangt hier voor onze regering weer een prijskaartje aan, om geheel Nederland zijn vrije dag door te betalen?

  Koninginnendag is het feest van de Koningin dat wij dan een feestdag hebben,hebben wij aan haar te danken!!

  De dag v/d Arbeid is speciaal bedoeld voor de Sociaal hard werkende Arbeider(ster) en word ook wel gezien als een tegenmoet koming van zijn of haar inzet voor de economie van het Land!!!

  Wij als Nederlander hebben in heel europa de minste vrije dagen??
  Vraag me af waarom, want de meeste vrije dagen zijn hier Afgeschaft??

  Een Nederlandse arbeider(ster) dient meer respect te krijgen voor zijn werk inzet!!

  Reactie door J.Thomissen — zondag 13 mei 2007 @ 15.49 uur

 167. J.Thomissesn, en een beter salaris!

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 10.38 uur

 168. J. Thomissen bedoel ik..

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 10.38 uur