Bevrijdingsdag moet volwaardige nationale feestdag worden

Bevrijdingsdag moet ieder jaar een volwaardige nationale feestdag worden. Dit gaat de SP voorstellen in de Tweede Kamer. Nu is 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag voor iedereen, maar daarmee is Bevrijdingsdag volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak ten onrechte een soort tweederangs feestdag. “Vijf mei is onze belangrijkste nationale feestdag. We doen onze geschiedenis en het belang van onze vrijheid en de democratie tekort door deze dag niet ieder jaar volwaardig te vieren.”

Tot 1990 werd eens in de vijf jaar op 5 mei Bevrijdingsdag gevierd, daarna werd het officieel een jaarlijkse nationale feestdag. Van Raak: “Een verbetering, maar wel eentje die helaas halfbakken is doorgevoerd. Er werd namelijk ook bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen over het al dan niet vrij zijn op 5 mei. De praktijk is dat dit totaal niet gebeurt, de werkgever bepaalt gewoon of het wel of geen betaalde vrije dag is. Daardoor wordt Bevrijdingsdag door heel veel mensen nog steeds niet als een volwaardige nationale feestdag beleefd. Daar willen wij verandering in brengen, want het gaat om onze belangrijkste niet-religieuze feestdag. Hoe minder mensen de bezetting en de bevrijding zelf hebben meegemaakt, des te belangrijker het is de waarde van onze vrijheid en de democratie actief door te geven aan de volgende generaties. Dat begint met een volwaardige status van Bevrijdingsdag als nationale feestdag.”

(Persbericht SP)

Update:

Uit een rondgang langs de verschillende partijen door het persbureau Novum Nieuws blijkt dat een Kamermeerderheid het voorstel steunt: PvdA, PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn het in ieder geval met de SP eens.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 02 mei 2007 :: 15.06 uur

156 Comments

156 reacties

 1. Als 30 april nog steeds een nationale VRIJE feestdag is dan zeer zeker ook 5 mei.
  Vind ik persoonlijk veel belangrijker.
  Dus heel Nederland een vrije dag op 5 mei.
  Maar vergeet ook niet de 2 minuten dodenherdenking op 4 mei.
  Ook dit mag niet vergeten worden.

  Reactie door Anja — woensdag 2 mei 2007 @ 15.18 uur

 2. Heel vroeger werd 5 mei zelfs jaarlijks gevierd én was het een verplicht vrije dag. Naar die situatie moeten we terug.
  Met als “voorwaarde”: niet beperken tot viering van de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, maar uitbreiden tot bevrijding van onderdrukking en uitbuiting internationaal. Alleen met actualisering behoudt deze viering haar kracht.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 2 mei 2007 @ 15.31 uur

 3. Terecht voorstel. Ik vind het genant t.o.v. onze bevrijders dat we zo laks met die dag omgaan. En het is goed om echt stil te staan bij de waarde van democratie, iets wat we tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld vinden, alsof het ons aan is komen waaien. Ik hoop dat links en rechts in de Kamer hier ja tegen zeggen.

  Reactie door William da Cruz — woensdag 2 mei 2007 @ 15.32 uur

 4. Herdenken en feestvieren is wat mij betreft huichelachtig als men een deel van de slachtoffers negeert. In dit geval bedoel ik tweede-generatieslachoffers, die vaak al tientallen jaren door een helletje gaan (helletje, want de ouders gingen door de echte hel).

  Men is in Nederland zlefs zover gegaan om mededogen met kinderen van NSB-ers te hebben en hen steun te verlenen. Op zich is dat best, maar het is dan wel absurd dat men tweede-generatieslachtoffers volkomen links laat liggen, terwiijl die misschien wel het miljoenvoudige aan leed hebben te verwerken in vergelijking met de kinderen van NSB-ers.

  Balkenende is zelfs zo ver gegaan om een krans te leggen op het graf van een SS-er, die bij de mordcampagnes in de Sovjet Unie was betrokken, maar ten opzichte van de oorlogsslachtoffers een totaal gebrek aan normen en waarden toont en een ijskoude houding tegenover de slachtoffers in eigen land aanneemt.

  Verder is het mijns inziens van belang dat de archieven van de AIVD open gaan. De AIVD houdt nog steeds archieven uit de tweede wereldoorlog geheim, waarmee oorlogsmisdaden en landverraad in de doofpot worden gehouden. In principe is het mogelijk dat er nog steeds oorlogsmisdadigers en jodenjagers leven die met de geheim gehouden gegevens die de AIVD beheert, vervolgd zouden kunnen worden.

  Reactie door Drob — woensdag 2 mei 2007 @ 15.50 uur

 5. maak er dan een week van, begin bij 30 april, dvdo en ga zo door naar 1 mei, dvda, 4 mei, dvdd, 5mei, dvdv, 6mei dvddmcrt…….

  Reactie door Piet — woensdag 2 mei 2007 @ 15.50 uur

 6. Oneens met Olav, op bevrijdingsdag enkel einde WO-2 herdenken. Als we er een ratjetoe van maken, schaf dan maar af.

  Reactie door Henk — woensdag 2 mei 2007 @ 16.05 uur

 7. Bevrijdingsdag is DE belangrijkste feestdag. Maak dat voor iedereen (ook jeugd en nieuwkomers) glashelder door er een volwaardige nationale feestdag van te maken. Schrap desnoods tweede pinksterdag maar.

  Reactie door B.Baars — woensdag 2 mei 2007 @ 16.09 uur

 8. slecht idee jan…
  de yanks kwamen alleeen maar omdat de russen voor berlijn stonden…
  werden we nu bevrijd van de duitsers of van de russen ?
  als maoist, net als jij, zouden we het dus een dag van nationale rouw moeten vinden..
  toch ?

  Reactie door marx — woensdag 2 mei 2007 @ 16.12 uur

 9. Ik vind het heel goede idee. Vrijheid mag nooit vanzelfsprekend geacht worden. Bevrijdingsdag heeft veel symbolische waarde. Het is een symbool voor verzet tegen waan en tegen onderdrukking.

  @ 4
  Alle slachtoffers van oorlogwandaden dienen met respect herinnerd en benaderd te worden en indien levend moeten ze op onze steun kunnen rekenen.

  Volgens mij Balkenende is schijnchristelijk, normloos en waardeloos. Hij is zo arrogant en zelfgenoegzaam tevreden met zichzelf. Hij straalt alle slechte kanten van VOC.

  Reactie door khosrow — woensdag 2 mei 2007 @ 16.21 uur

 10. We moeten vooruitzien en niet achteruitkijken, anders kunnen we ook beter een VOC dag instellen etc. Het is meer een vorm van collectieve schuld instanthouden, maar daar is Israël veel beter in.

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 16.25 uur

 11. Koninginnedag is nu onze nationale feestdag. Uit een enquete bleek dat 77% de monarchie ziet zitten – onbegrijpelijk. 1 mei wordt ook al niet gevierd. Ik ben het roerend met Jan eens dat 5 mei DE nationale feestdag moet worden.

  Waarom heeft de SP eigenlijk het afschaffen van de monarchie geschrapt uit het verkiezingsprogramma? Is de SP transparant?

  Reactie door Hans — woensdag 2 mei 2007 @ 16.44 uur

 12. Bevrijdingsdag is de enigste feestdag die me echt wat zegt. Ik snap niet dat deze dag nog steeds niet een volwaardige nationale feestdag is. Het is een feestdag niet alleen voor een groep gelovigen, maar een feestdag voor alle inwoners van Nederland.

  Ik snap de kritiek vanuit de werkgevers trouwens wel. Het kost uiteindelijk een werkdag. Ik heb er dan ook geen probleem mee dat een christelijke nationale feestdag wordt opgeofferd voor Bevrijdingsdag.

  Reactie door Michel — woensdag 2 mei 2007 @ 16.50 uur

 13. @ Drob (4):

  Inhoudelijk ben ik het over all met je eens, maar: leed kan je echt niet zo kwantificeren als jij doet, en het ene leed ook niet vergelijken met het andere.

  Een dochter van een NSB-er is na de Tweede Wereldoorlog bij ons thuis kindermeisje geweest. Mijn vader heeft haar uit een kamp met (som slechts vermeende) NSB-ers gehaald.(De behandeling die hun ten deel is gevallen is trouwens ook niet iets om trots over te zijn. Voor de duidelijkheid: mijn ouders hebben onderduikers gehad).
  Het nog jonge meisje had natuurlijk part noch deel aan wat haar vader en/of moeder hadden gedaan.
  Zij heeft op deze manier een nieuwe start in haar leven kunnen maken. En dat is ook goed…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 2 mei 2007 @ 16.50 uur

 14. Maak er een week van??? Nou dan doe mij maar nog een week erbij. Waar hebben we het hier over man?!
  Denk eens in termen van kosten. Dit gaat de werkgevers weer geld kosten en wie denk je dat daar weer voor opdraait? juist jij en ik.

  Reactie door Evil — woensdag 2 mei 2007 @ 17.00 uur

 15. Koninginnedag laten vallen dit is een dag van de persoonsverheerlijking die niets meer met deze tijd te maken heeft en verworven is tot een dag voor de commercie.
  Daarvoor moet bevrijdingsdag een vrije dag worden een dag met veel meer inhoud en gebaseerd op een echte bevrijding.

  Reactie door De Hakker — woensdag 2 mei 2007 @ 17.12 uur

 16. Hoe zou het toch komen, zodra een nationale feestdag aan de orde is, de productie beheersers beginnen te steunen en kreunen.
  Dat honderd duizenden en met het oostfront meegerekend ruim een millioen jonge levens naar god wie weet waarnaar toe geholpen zijn dat moet maar vergeten worden. Ik hoorde eens een politieke BoBo zeggen, de 80 jarige oorlog herdenken wij ook niet meer. De eerste beste oorlog dan geef die klootzakken maar een geweer in hun bibberende handjes, dan moeten zij zich maar zien te redden, maar dan zie je ze niet, de lafaards.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 2 mei 2007 @ 17.20 uur

 17. off topic maar wel leuk.Net op rtl7 de vraag aan M.van Velzen,wie is de grootste aso op dit moment.haar andwoord was WIM KOK.

  Reactie door rafstal — woensdag 2 mei 2007 @ 18.10 uur

 18. Hou toch eens op met dat gezeik over de bevrijdingsdag en herdenking. Kijk vooruit en niet achteruit. Er is genoeg onrecht in de wereld waar je je druk over kan maken. 2000 had een mooie afsluiting kunnen zijn. Duitsers zijn nu onze bondgenoten en wij leren toch niet van het verleden, kijk naar het oostblok. Even niet opgelet of ze moorden elkaar uit. Christenen tegen moslims om niets.

  Reactie door Delftenaar — woensdag 2 mei 2007 @ 18.26 uur

 19. 5 mei volwaardige nationale feestdag: helemaal mee eens.
  Ik vlag nooit, maar 5 mei is wat mij betreft een reden de vlag uit te steken. En 4 mei ‘s avonds natuurlijk ook.
  Schaf desnoods koniginnedag maar af.
  Een feestje is natuurlijk leuk, evenals de vrije koninginnedag, de reden waarom is natuurlijk volstrekt flauwekul

  Reactie door Bert — woensdag 2 mei 2007 @ 19.00 uur

 20. Afschaffen die dagen. Moeten we collectief boete doen voor het feit dat Prins Bernhard een ss’er was, en dadelijk omdat de kroonprins met de dochter van een oorlogsmisdadiger getrouwd is. Alsjeblieft zeg.

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 19.09 uur

 21. En dan vergeet ik nog dat Friso met een gangsterliefje getrouwd is.

  Zullen we daar de Josti Band maar gewoon neerzetten?

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 19.19 uur

 22. Het zal mij allemaal een worst wezen, ik heb niets met oorlogen.

  Reactie door Pool — woensdag 2 mei 2007 @ 19.22 uur

 23. Tja, ik ben het er wel mee eens, maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van een andere vrije dag anders pikt de overheersende klasse het nooit. Ben benieuwd wat we dan op moeten geven, zal wel tweede pinksterdag worden.

  Reactie door kaatje — woensdag 2 mei 2007 @ 19.22 uur

 24. We kunnen beter eerst verantwoording aan de wereld afleggen over de Irakoorlog voordat we 5 mei tot pedante hypocrisie verheffen.

  Ongepast voor een volk dat amper 4 jaar terug honderdduizenden mensen in dood en verderf stortten door de Irakoorlog te steunen.

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 19.23 uur

 25. @Olav Meijer

  Natuurlijk ben ik het er mee eens dat men de kinderen van de NSB-ers niet mag verwijten wat de ouders gedaan hebben. En zelfs het vervolgen van de mensen omdat ze zo stom waren achter de NSB aan te lopen en daarna niet meer durfden zich er van los te maken, vind ik fout.

  Maar je moet je eens voorstellen wat met de tweede-generatieslachtoffers is gebeurd. Dag in dag uit de verhalen over de gruwelijkheden uit de concentratiekampen. Opgroeien met een of twee psychisch totaal gedeformeerde ouders, die vaak ook nog lichamelijk invalide zijn. En dat houdt niet op als je het huis uitgaat, want je houdt je verantwoordelijkheid voor de ouders. En je mag nooit klagen, want het leed van de ouders is zo onnoeemlijk grot (sommigen hadden meer meegemaakt dan alle Nederlandse militairen na de orlog bij elkaar hebben meegemaakt!!). En dan mogen sommigen nog niet eens trots zijn op hun ouders, wanwege de politieke vervolging: je moet zwijgen! En die politieke vervolging gaat vaak gepaard met broodroof.

  Me dunkt, dat is toch van een totaal andere orde dan wat NSB-kinderen hebben meegemaakt.

  Reactie door Drob — woensdag 2 mei 2007 @ 19.51 uur

 26. @ ACE: Als we met z’n allen eens wat meer historisch besef zouden hebben, zouden we dat soort blunders minder snel maken, denk ik. Daarom ben ik voor een opwaardering van 5 mei tot een echte nationale feestdag waarop democratie en vrijheid en vrede centraal staan. Je kunt als chagerijnige mopperkont altijd 10 redenen bedenken om iets niet te doen, maar ik zie in die kans om de bewustwording te vergroten vooral een goede redenen om dit WEL te doen.

  Reactie door Cora — woensdag 2 mei 2007 @ 19.58 uur

 27. @ Cora

  leef je in een sprookjeswereld? Zulke dingen zullen altijd gebeuren en dat maakt weer deel uit van de toekomstige historie. Voor het midden-oosten is Bush gelijk aan Hitler. Niet verwonderlijk als je weet dat zijn opa Hitler financieel gesteund heeft.

  Er zullen nog veel meer dagen komen (en die we vergeten zijn) dan kunnen we het hele jaar vrij zijn.

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 20.03 uur

 28. goed idee….maar!!!!

  kunnen de winkels dan ook dicht..dan heb ik ook eens vrij……hoor ook al dat de bouwmarkten op tweedekerstdag open willen….waar slaat dit op…..klussen met kerst

  Reactie door roelof — woensdag 2 mei 2007 @ 20.51 uur

 29. @ 26 Cora

  Als er na 52 jaar het historisch besef nog niet is, zal het nooit meer komen. Onzin dus.

  670.000 doden in Irak en nog tientallen jaren grote menselijke ellende door jouw en mijn toedoen, dat wordt feesten.

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 20.51 uur

 30. Ik weet het niet heb er moeite mee als ik de heer Zorregieta hier rond zie lopen en in het NOS journaal voorbij hoor en zie komen als…. omdat….en niemand er meer bij stilstaat…

  Belang van vrede en belang van erkenning van verdriet en ellende van alle vervolgde, vermoorde, gemartelde en verdwenen mensen individueel op de hele wereld is belangrijk. Voor ieder vermoord en verdwenen en vernederd en gemarteld mens/familie individueel is het leed onverdraaglijk en haast niet in te voelen.

  In een wereld als deze waar per dag tientallen en soms honderdtallen mensen sterven omdat ze vermoord, opgeblazen worden, gemarteld worden danwel verdwijnen kan ik bijna geen ‘bevrijding’vieren.
  De bevrijding m.b.t. de tweede wereldoorlog is er niet voor de bevrijders maar voor de slachtoffers.De bevrijders waren en zijn lange tijden in de geschiedenis eveneens daders geweest.

  Het heeft er iets van alsof enkel ons land belangrijk is, enkel onze oorlog omdat het ons land was dat op 5 mei bevrijd werd.
  Maar de jaren daarvoor werden hier evenals vele andere personen in naam van de overheid joodse mensen als ongewenst vreemdeling over de grens gezet.
  Dat dezelfde bevrijders meegewerkt hebben op andere continenen aan dezelfde misdaden wordt gemakkelijk vergeten.
  Misschien dat het bevrijding is ook dat eens te erkennen en ook in het heden de slachtoffers te herkennen.

  Reactie door Henny — woensdag 2 mei 2007 @ 21.30 uur

 31. Plus het feit dat het volk van Israël de Nazi’s in gruwelijkheid inmiddels al voorbijgestreefd zijn. Daar betalen we allemaal aan mee.

  Bevrijding? Nederland heeft weinig last gehad van de Duitse bezetting. Waar heb je het dan over? Hypocriet noem ik dat en niets anders.

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 22.04 uur

 32. Ik zit eigenlijk te wachten totdat dergelijke niet politieke items van de agenda verdwijnen.

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 22.08 uur

 33. Als SP’r blijf ik me om steeds meer dingen druk maken: zoals het huis van de historie, dat moet volgens een vastgestelde canon gebeuren.

  Het is ongeveer vastgesteld dat er geen Nijmeegs palijs van Karel de grote geweest is, Willibrord is twijfelachtig, vikingen bijna onmogelijk. Daarnaast heeft Nederland toendertijd vrijwel onder water gestaan. En dat nemen we aan als historie?

  Auschwitz heeft decennia lang het aantal doden naar beneden bijgesteld en toch spreken we nog over een fictief aantal van 6 miljoen. Wie houdt wie nu voor de gek?

  Tsjonge..

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 22.16 uur

 34. Hans, de SP heeft dit standpunt niet opgenomen in hun 4 jarenplan omdat dit niet in 4 jaar te realiseren is em dus niet de moeite waard is om nu een punt van te maken. Dit neemt niet weg dat de SP het koningshuis nog steeds een poppenkast vindt en ze liever een gekozen staatshoofd hebben omdat hij/zij gekozen is en dat is democratisch. Echter, 70% van Nederland wil een koningshuis en als dit zo blijft zal de SP hier geen punt van maken omdat dit geen nut heeft ook al hebben ze dus wel een afwijkende mening hieromtrent..aardig transparant dacht ik zo!

  Reactie door cynthia — woensdag 2 mei 2007 @ 22.16 uur

 35. Helaas ben ik van mening dat bevrijdingsdag een hypocriet gebeuren is geworden aangezien er nog steeds niet geleerd wordt van het verleden. Ik kan het niet goed hebben als ik smoelen zie die zelf niet betrouwbaar zijn en hun hart verkocht hebben aan geld vrede en geen oorlog meer in hun mond nemen en uitspugen. Vooral als er gezegd wordt dat er geleerd moet worden van het verleden en dat het vooral nooit meer mag gebeuren…wat is de realiteit? Het gebeurt nog steeds!
  Dus zonder politici die niet echt zijn en hun preek houden zou bevrijdingsdag al beter zijn.

  Reactie door cynthia — woensdag 2 mei 2007 @ 22.20 uur

 36. Als er dan zonodig en feestdag moet komen, creeer dan een vredesdag in de hele wereld onder auspicien van de VN zodat er op die dag in de gehele wereld, minimaal één dag, een staakt het vuren kan gelden.

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 22.28 uur

 37. Volgens mij moeten het twee halve dagen zijn. Eén halve om te herdenken en een halve om te vieren. Zonder al die levens die zich hebben gegeven hadden we geen vrijheid.

  Reactie door Ton Sijm — woensdag 2 mei 2007 @ 22.42 uur

 38. @ Ton Sijm

  Als de Amerikanen niet ontdekt hadden dat Duitsland met een atoombom bezig waren hadden ze echt niet gekomen hoor, ondanks de verzoeken van Engeland. De Amerikanen hebben die technologie overigens gebruikt…..

  Reactie door Gaudoin — woensdag 2 mei 2007 @ 22.45 uur

 39. @ 33 Ton Sijm

  Als JPB nog een enkele jaren blijft zitten, god verhoede het, zullen we nog wel een aantal meer
  feestdagen nodig hebben. Dan komen we er echt niet met ééntje.

  OP welke dag vieren we het einde van de Irak-oorlog eigenlijk ?

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 23.21 uur

 40. Is het nu uit armoede zo’n topic over een nationale feestdag.zijn er geen zaken die de aandacht vragen.het haalt zelfs de krant.SP wil nationale feestdag.lekker belangrijk zeg.

  Reactie door rafstal — woensdag 2 mei 2007 @ 23.55 uur

 41. Ik heb het niet zo op ‘nationale’ feestdagen; dat kan al gauw erg eng worden; meer iets voor rechts; paraderen met uniformen en medailles en zo; brrr… Dan nog liever een religieuze feestdag.

  Dan mis ik nog een paar puntjes.

  Die Juul is al heel lang dood, dus aan Koninginnedag zal sowieso gesleuteld gaan worden. Zijn jullie vergeten dat we Bea overgeslagen hebben vanwege de kou? Er hangt ons natuurlijk het risico boven het hoofd van 27 april, de verjaardag van de echtgenoot van onze volgende koningin. Hi hi; of 17 mei zelf, dan kan het ook mooi weer zijn; de IJsheiligen zijn dan net voorbij.

  En dan hebben we nog de discussie over 9 mei als Europese feestdag. We zijn natuurlijk tegen het neoliberale project maar vóór een vredig Europa. Goed idee dus.

  Het dreigt zo inderdaad wel erg druk te worden rond 1 mei.
  Boven vele weken feest vieren zou ik dan de voorkeur geven aan 1 mei zelf!
  Blijven knokken voor de gewone mensen.
  Laat de aristocraten maar hun eigen boontjes doppen.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 3 mei 2007 @ 1.28 uur

 42. Ik vind het persoonlijk niet hoeven, elk jaar vrij.. De oorlog is bijna zeventigjaar geleden, directe slachtoffers dat worden er met het jaar minder en na deze oorlog zijn er nog genoeg oorlogen gekomen..
  Niet dat ik niet onwijs dankbaar ben dat er helden waren die hun leven gaven zodat ik nu kan schrijven wat ik meen.. maar dat kunnen we evengoed wel.
  Ik vind zoals het nu is is het goed.

  Reactie door Marianne — donderdag 3 mei 2007 @ 1.56 uur

 43. @Gaudoin
  @ACE

  Mee eens! Ik moet er zelfs niet aan denken!!
  Nou ja… op de 2 minuten na.
  Zie alleen maar weer mensen in uniform en daar kleeft dood aan. Ook voor de goede lieve vrede! De Hitler waanzin voorbij en de wereld middenin de Bush waanzin. Wat Hitler niet lukte, laten we Bush mogelijk maken. ‘Democratische’ werelddictator! Hoe nationalistisch kan een mens zijn om bevrijdingsdag te vieren met het bloedbad in Irak. De zgn missie in Afghanistan en die hele gore wapenindustrie die de Aarde op haar stutten doet wankelen. BLOODY MONEY!
  Nee! We zijn HELEMAAL niet bevrijd. Erger:
  We moesten ons schamen dat we dit leugenkabinet in de zetels hebben geholpen. Het zijn de dienaren van Bush en het potentiele oorlogszuchtige UK/Blair.
  Op 5 mei heb ik geen zin in Nederland oranje en haar vlag. Zelfs niet meer in Anne Frank, want hoeveel van die meisjes zijn er NU niet in Irak… om te huilen!!! En dat doe ik al genoeg. Viva de pensioenfondsen en de clusterbommen.
  Nee SP, ik laat mij niet strikken in hypocriet nationalisme. Goed bedoeld, maar pakt verkeerd uit bij mij.
  Standbeelden, kransen en kanonschoten… legeraanbidding! Zonder legers hadden we geen oorlog gehad. Dan maar wat minder pensioen!

  Reactie door Gloria — donderdag 3 mei 2007 @ 2.04 uur

 44. Amsterdam 3 mei 2007

  Tien jaar geleden toen Pim Fortuyn nog niet bestond en het geen een grote puinhoop was in Nederland en iedereen nog gewoon lekker deed waar hij zelf zin in had en er nog niemand naar een voedselbank hoefde om zijn kinderen eten te geven, toen niemand zich nog stoorde aan hoofdoekjes,Abdula, Achmed, toen iedereen nog vredig naast en met elkaar leefde zeg maar toen het nog gezellig was …. in die tijd dat er nog nagedacht werd over vrijheid en democratie en we nog vrij waren.
  Ik heb altijd op school geleerd dat zoiets als een Auschweis bij je moeten hebben een soort fascistiese overheid impliceert , wie er tien jaar geleden over begon in Nederland werd voor Duitser uitgemaakt men dacht aan kaartenbakken en overvallen men dacht aan Gerrit van der Veen Hannie vd Schaft en men dacht hoeveel mensen er niet zijn vermoord simpelweg omdat er een J in hun indentiteits bewijs hadden staan …..als ik morgen op het leidseplein loop heb ik zomaar kans dat de Politie een razzia houd onder het motief “prefentief fouilleren” man vrouw kind iedereen gewoon op klaarlichte dag zonder enige aanleiding Auschweiss laten zien we hebben uitzettingscentra waar men mensen welliswaar niet in veewagons op transport stelt maar we geven ze gewoon een enkele reis naar de hel per vliegtuig, we hebben Wilders Verdonk we hebben onze vrijheid verkwanseld en leven ineen schijndemocratie we gebruiken onze vrijheid om nadere mensen hun vrijheid te ontnemen ik zou bijna gaan geloven dat de tweede wereldoorlog en de Nazi’s niet bestaan hebben…..wat mij betreft valt er helemaal niets te vieren ik wil eerst bevrijd worden

  Reactie door Bertje — donderdag 3 mei 2007 @ 2.43 uur

 45. Hallo Jan en medeschrijvers,

  Er wordt op deze weblog veel gediscuseerds over of je nu nog wel of niet WOII moet herdenken. Ik denk persoonlijk dat bevrijdingsdag niet over WOII alleen gaat. Op die dag herdenk al de mensen die gevalllen zijn in oorlogen. Mensen die gestreden hebben voor vrijheid. Of het nu in 40-45 gebeurde, of dat het heden te dage nog in Irak gebeurd. Vrijheid is een hoog goed en dat mogen we best vieren.

  Met vriendelijke groet,

  Reactie door Nico van Aurich — donderdag 3 mei 2007 @ 2.50 uur

 46. Natuurlijk moet 5 mei een nationale feestdag worden er moet veel meer besef zijn dat vrijheid niet vanzelfsprekend is,maar het moet een echte vrije dag zijn net als Koninginnendag. Wat zijn wij toch zuinig met onze feestdagen ondernemers lijken wel bang te zijn voor meer feestdagen. Als het doorgaat dan moeten we het ook eens goed doen. Geen winkels open. Wernemers die wel moeten werken op die dagen compenseren met factor 3 dus 8 uur werken 24 uur vrij. Nu wordt vaak gesteggeld over geld als werknemer moet werken. Ook verbod dat winkels opengaan met Kerst en Pasen. Koninginnendag en 5 mei.

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 3 mei 2007 @ 2.57 uur

 47. Harry Sangers

  Vrijheid leeft in je hoofd en woont in je hart, vrije dag compensatie factor 30 winkel open winkel dicht maakt helemaal niets uit en heeft niets met vrijheid te maken vrijheid moet je nooit gebruiken om een ander te beperken in zijn vrijheid jij zelf schrijft hier geloof ik zes keer dat iemand iets zou moeten en je wilt ook een verbod op winkels die open zijn over welke en wie zijn vrijheid heb jij het eigenlijk

  Reactie door Bertje — donderdag 3 mei 2007 @ 3.22 uur

 48. NEEEEEEEEEEEEE

  Dan heb ik weer een dag zonder inkomen; want wie gaat dit vergoeden als je uitzendkracht bent? Nou???

  Heeft die SP daar ook aan gedacht? Op zich heb ik er niks op tegen; maar nu zullen er mensen worden benadeeld. Dat is nu ook al het geval met de rest van de feestdagen.

  Reactie door ReneR — donderdag 3 mei 2007 @ 5.12 uur

 49. Henny — woensdag 2 mei 2007 @ 21.30

  Alweer raak. Bedankt.

  Pjotter

  Reactie door pjotter — donderdag 3 mei 2007 @ 5.18 uur

 50. Voor hen die het leuk vinden:

  Ik heb een SP-toolbar gemaakt. Hiermee heb je altijd het laatste sp nieuws en rode blogs bovenaan je explorer bij de hand. Hebben? reclame vrij te downloaden op http://spnl.loyaltytoolbar.com/exe

  Bedankt voor alle leuke reacties tot dusver! In antwoord op een paar vragen: Ja, de toolbar is zeer zeket ook spyware vrij. Ik heb ‘m gemaakt om de SP community sterker te maken, niet mezelf. Verder houd ik er niet van mensen uit te sluiten, maar helaas is win98 en ouder niet geschikt voor dit soort technieken. Dus inderdaad win2000 en nieuwere versies gebruikers kunnen ‘m gebruiken.

  Veel plezier!

  Reactie door Kees — donderdag 3 mei 2007 @ 6.48 uur

 51. Helemaal eens met 5 mei:
  helemaal eens met 30 april laten vallen (koekhappen doe je maar in je eigen tijd.

  Verder invoeren: vrije dag op 1 mei (dag van de arbeid).

  Reactie door Ad van de K. — donderdag 3 mei 2007 @ 7.07 uur

 52. Goeden morgen vrienden SP.

  Eigenlijk zou het 1 mei moeten zijn om een feestdag in te lassen, maar helaas in dit land is dat niet mogelijk.
  Heel slim heeft men er konninginnedag van gemaakt, en alles verder op slot gedraaid, met medewerking van de PvdA.
  Daarom hoop ik dat de 5e mei wel doorgaat. jammer dat dan grote bijeenkomsten zoals op 1 mei voorkomen in België hier niet haalbaar zijn.
  Je voelt je altijd meer verbonden bij zulke manifestaties, en een nieuw elan ontstaat!

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 3 mei 2007 @ 7.59 uur

 53. Nog even wil ik reageren op de gelukwensen op 1 mei.
  Lieve mensen heel veel bedankt.
  Ik hoop jullie nog lang hier te ontmoeten.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 3 mei 2007 @ 8.27 uur

 54. Je zou kunnen zeggen dat we in mei 1945 bevrijd zijn van het fascisme, een universeel kwaad; dat is wel een gedenkdag waard – 5 mei.
  Dat is ten koste gegaan van miljoenen slachtoffers – dat herdenken we dan op 4 mei. Lijkt mij een goeie volgorde.
  Beide gelegenheden elk jaar.

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 8.58 uur

 55. @ Drob (25):

  Drob, begrijp me goed: ik onderschat het door jou genoemde leed dus ook in het geheel niet…..

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 mei 2007 @ 9.23 uur

 56. @ Henny (30):

  Dat bedoel ik dus ook in nr. 2: geen nationalistisch gedoe.

  Toen ik in 1969 op 4 mei ‘s avonds op het Domplein te Utrecht stond, met een spandoek met de tekst: “Vrijheid ook in Griekenland!”, beet iemand mij toe: “Ga daarmee maar in Athene staan!”
  Mijn ractie was: “Dat is juist het probleem: dat dát niet kan…..”

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 mei 2007 @ 9.36 uur

 57. Een nieuwe bevrijdingsdag lijkt me wenselijk: de dag waarop Nederlands bestuur zich voortaan niet meer door USA laat dicteren en hun imperialistische bemoeials geknipt en geschoren laat opzouten. Waarlijk, wat een feestdag zou dat zijn.

  Reactie door Haq — donderdag 3 mei 2007 @ 9.48 uur

 58. @ Bertje (44):

  Heel treffend, Bertje! Maar daarom juist kan Bevrijdingsdag (of hoe we dat ook zouden moeten noemen) volgens mij een herinnering zijn, een waarschuwing…..

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 mei 2007 @ 9.48 uur

 59. Help, er is sprake van misbruik van mijn teksten. Op die schaduw site. Heel erg gemeen.Ik heb er geen toestemming voor gegeven, maar maakt me enorm boos. Waarom ik juist weer?

  Reactie door pjotter — donderdag 3 mei 2007 @ 10.01 uur

 60. in 1970 werd de jaarlijkse bevrijdingsdag
  afgeschaft,en werd het een 5 jaarlijkse viering.de reden was,dat men dacht dat de oorlog zo lang geleden was,dat een jaarlijkse viering niet meer nodig was.
  de generatie die 2 wereldoorlogen hebben meegemaakt zijn er niet meer,zoals mijn ouders,getuigen van de tijd.
  ik ben nog in het bezit van het empfangsbeweis van de radio,het was oorlog,en men wist van horen en zeggen.
  wat via de media,de laatste jaren over de oorlog vertoond is,is meer dan mijn vader,die in 1977 gestorven is ooit heeft geweten.
  eerherstel van de jaarlijkse bevrijdingsdag
  herdingking van de doden van een zinlose oorlog,vind ik belangrijker dan de viering
  van de verjaardag van een koningin.
  maar het mag niet ten koste gaan van de generatie duitsers die nu leven,dat is volkomen misplaatst.

  Reactie door hw rademaker — donderdag 3 mei 2007 @ 10.10 uur

 61. Als ik lees dat de Palestijnse mensenrechtenorganisatie uitgerekend op 5 mei zo’n extremistische moefti Sabri heeft uitgenodigd, dan kan ik niet anders concluderen dan dat Bevrijdingsdag gebruikt wordt voor politieke provocatie.
  Jammer.

  Reactie door Henk — donderdag 3 mei 2007 @ 11.57 uur

 62. @ACE: je bedoelt 62 jaar, mag ik aannemen? Als je het over historisch besef hebt lijkt het me handig als je zelf ook weet hoe lang de oorlog geleden is ;-)

  Reactie door Chantal P — donderdag 3 mei 2007 @ 12.27 uur

 63. Hmmmm… wel jammer dat 1 mei ook nog steeds geen officiële feestdag is in Nederland, wat in België al wel zo is. Kan de SP daarover niet een keer een voorstel in de Kamer indienen? Dat 5 mei nog steeds geen volwaardige feestdag is, is al tot daar aan toe, maar aan 1 mei wordt hier behalve door wat linkse diehards zo goed als geen aandacht aan besteedt. Schande!

  Reactie door natte theedoek — donderdag 3 mei 2007 @ 12.39 uur

 64. Zou beter zijn elke dag allert te blijven op onrecht in al zijn vormen : 1 dag in het jaar is weer snel vergeten :wat Drob vermelde is waar ; mensen die in de Tweede wereldoorlog hebben meegemaakt hebben dat vaak aan hun opvolers verzwegen , omdat het leven weer verder ging : Zelf ben ik na middelbare leeftijd verschillende boeken gaan lezen over oorzaak en gevolg ; en kan je begrijpen , waarom er nu nog zoveel haat is in bijvoorbeeld de Balkan en zelfs nog tegen Duitsers : dan leer je dat in Duitsland honderd duizende verzet pleegde en voor moesten boeten op vaak de meest afgrijzelijke boetdoening : je merkt dat in de loop van de geschiedenis daar niet erg veel positieve ontwikkeling van de mensheid heeft plaatsgevonden en de wreedheid is nog steeds hetzelfde ; erger dan dieren elkaar aandoen ; vaak slechts om te overleven ; Bij de mens was/is het vaak niet de reden van overleven , maar oorzaak van macht en dus geld .

  Reactie door Fred — donderdag 3 mei 2007 @ 12.59 uur

 65. Misschien is het een ideé een bevrijdingsdag in te stellen als de SP aan de macht is.

  Reactie door Joop — donderdag 3 mei 2007 @ 13.07 uur

 66. @ 51 Chantal P

  Een rekenfoutje. Ik had het al eerder geconstateerd maar laat in negen van de tien gevallen mijn reken- en schrijffouten staan omdat verbetering niets toevoegt en het er bovendien niet duidelijker door wordt.
  Ik besteed bewust zo weinig mogelijk tijd aan dit weblog, schrijf wederom bewust mijn reactie uit het hoofd, zonder tekst controle en zet ze er ook spontaan op zonder dubbelcheck.

  Als ik ze dan teruglees, wemelt het altijd van de fouten en nog domme fouten ook.

  Nu zit er maar eentje in.

  Reactie door ACE — donderdag 3 mei 2007 @ 13.10 uur

 67. Als in Nederland, Duitsland, Rusland wordt toegestaan dat, onder het mom van het recht op vrije meningsuiting, neo nazi’s/fascisten de straat op gaan en provocerende teksten mogen brullen dan lijkt het dat niet iedereen vindt dat bevrijdingsdag iets is om te vieren! Zolang ANTI fascistische demonstraties door de politie uiteen worden gemept heb ik mijn twijfels of “men” de overwinning op het fascisme wel echt wil vieren. Verbiedt neo nazi´s/fascisten hun kop boven het maaiveld te steken, geef anti fascisten dezelfde vrijheid het brullende bruine tuig te bestrijden dan valt er weer heel wat te vieren.

  Reactie door william — donderdag 3 mei 2007 @ 13.14 uur

 68. @ 45 Nico van Aurich

  Bedoel je niet Dodenherdenking op 4 mei want op 5 mei herdenken toch echt alleen de bevrijding van de duitsers en WOII.

  Reactie door ACE — donderdag 3 mei 2007 @ 13.15 uur

 69. @Joop, SP en vrijheid?
  Lees toch echt het volgende:

  Bevrijdingsdag MOET ieder jaar een volwaardige nationale feestdag worden. Dit gaat de SP voorstellen in de Tweede Kamer.

  Van de SP MOET alles, alsof de mens te dom is om zelf regelingen te treffen.

  Reactie door Sjors Pals — donderdag 3 mei 2007 @ 13.31 uur

 70. @64. Joop

  Dream on!, Joop.
  Dat is pas als ze een middeltje uitvinden tegen obesitas of – als dat eerder is – tegen het navelstaren …

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 13.32 uur

 71. Vrijheid moet je elke dag vieren!
  Maar ik vind het wel een goed voorstel want het is een feest om vrij te zijn.
  Alhoewel: de laatste tijd krijg ik het gevoel dat het minder wordt met de vrijheid in ons land.
  Daarom: ben waakzaam!!!

  Reactie door Antoinetta — donderdag 3 mei 2007 @ 13.59 uur

 72. Voor Sjors en jk,
  Ik had gehoopt dat jullie enig gevoel voor humor zouden hebben.
  Maar het blijft een leuk ideé, toch?

  Reactie door Joop — donderdag 3 mei 2007 @ 14.00 uur

 73. Bevrijding?

  Dit is geen loflied op de Duitsers, die in mei 1940, Nederland kwamen inlijven bij het Derde Rijk. Maar het waren heus niet allemaal etters.

  Een dag voordat de Duitsers voor een groot deel te voet, door Heerlen trokken (waar ik toen met mijn arme ouders en mijn zusjes woonde, in een desolate steeg naast de mijn, in een appartement zonder sanitaire voorzieningen werd ons gezin wegens huurschuld op straat gezet.

  Naast keurig in het gelid lopende zingende Duitsers, mooi gewassen en geschoren: Klik, klak, over de kasseien en muziekkorpsen, waar ik mij met andere kinderen tussen wrong en al huppelend hun liedjes meezong, kwamen er ook pelotons doodvermoeide, haveloze soldaten voorbij.

  Die soldaten, die zich letterlijk voortsleepten, werden gedwongen om te zingen. Menige commandant schold op hun en stootte hen met een vuist in hun zij.

  Een Duitse officier zorgde in het voorbijgaan, met zijn soldaten ervoor dat wij weer ons huis binnen konden. Zijn soldaten droegen al onze meubels de gats in en de trap op naar boven.

  Op stoep de met zwarte verse en opgedroogde fluimen, die mijnwerkers hadden uitgespuugd en die ook tegen de zwarte ommuring van de mijn waren geplakt, stond ons gezin met zijn schamele huisraad. Vooral vermoeide Duitsers konden dat niet aanzien.

  Hun commandant, die een bijna lege emmer onder de tafel zag staan vroeg aan mijn moeder om water voor zijn mannen.

  “Loop naar de pomp!” zei mijn vader. Mijn moeder, die nooit de slimste was, en verkeerd begreep wat mijn vader zei, wenkte de officier en ging hem voor naar de gemeenschappelijke pomp.

  Toen de officier en zijn mannen zich hadden verfrist en hun dorst hadden gelest, brachten zij onze meubels weer naar binnen.
  En de huisbaas, die toch wel een echte vriend van de Duitsers was, die werd zeer vermanend toegesproken.

  Ik weet niet of mijn ouders gedurende de oorlogsjaren nog huur hebben betaald voor hun krot. De huurschuld van voor de oorlog bleef in ieder geval open staan en werd opgeschoven, tot de oorlog voorbij was.

  En bijna onmidellijk nadat de Duitsers waren verdreven, stonden mijn ouders om die oude schuld, weer op straat.

  Ondanks de bezetting werkten Nederlandse instanties, zoals rechtbanken gewoon door, met waar zij mee bezig waren.

  De huisbaas wist er voor te zorgen, dat mijn ouders vlak voor Kerstmis 1940 uit de ouderlijke macht werden gezet, en dat ik en mijn zusjes van elkaar werden gescheiden en in akelige gestichten werden geplaatst.

  De (geweldloze)intocht van de Duitsers althans in Heerlen, werd door Heerlenaren in mijn omgeving op een gemoedelijke manier opgevat. In mijn ogen leek het voor die mensen een feestelijke gebeurtenis.

  Men ging al vlug over tot de orde van de dag. En zelfs mijnwerkers die middagdienst hadden (de dagdienst was al ondergronds) die gingen, alsof er niks aan de hand was, die dag meestal gewoon aan het werk. Voor een deel omdat zij naar zij meenden, anders zouden worden beboet, voor willekeurig verzuim.

  De middenstand in mijn kringetje paste zich aan en deed alsof Heerlen al bij Duitsland
  hoorde. In de Winkel van Vrusch, hoorde je alleen maar “Biete Sjeun en Danke zeer!”

  De intocht van de Duitsers, had in mijn ogen, in ieder geval voor mensen in mijn omgeving, een feestelijk tintje. Ze begonnen in ieder geval, nog net niet te juichen.

  Het gesticht waar ik in de oorlog woonde, was zelfvoorzienend, maar er was op het einde niet meer genoeg te eten. De commandant van het legerondeel in het dorp, was een geestelijke. Ik geloof Kleber.

  Die zorgde dat er af en toe Duits brood en ander eten en petroleum voor de lampen en een slechte kwaliteit steenkool naar het gesticht ging.

  Amerikanen die later in het huis waren gelegerd, stookten er stoelen en banken op. Zij mochten van hun oversten tenslotte niks meer aan ons weggegeven.

  Langs met linten afgezette mijnenvelden, gingen wij na de bevrijding bij soldaten, met een non, vaak vruchteloos bedelen voor petroleum en andere dingen die wij nodig hadden.

  Maar terwijl onze non hun wist af te leiden, lukte soms toch wel om het een en ander bij hun te stelen.

  Arme en verdrukte mensen in Nederland, hebben eigenlijk niet veel aan de bevrijding gehad.

  Hun verhongerde en verzwakte kinderen werden Naar Indie gestuurd om er te vechten te sterven en de Nederlandse onderukking, uitbuiting en diefstal daar voort te zetten in de namen van God, koningin, geldmachten vlag en het valse vaderland, waar op veel Hoge Hoofden enorm veel boter zat.

  In een ander gesticht kreeg toen de oolog voorbij was te horen:

  “Joet, jou hebben ze vergeten te vergassen!”

  Groeten die Joet: Haras.

  Reactie door Haras — donderdag 3 mei 2007 @ 14.01 uur

 74. @72. Joop

  …ik kan me wel voor m’n kop slaan!

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 14.24 uur

 75. Beste Haras,
  Ik ben zeer geraakt door je schrijven.
  Vrijheid is dus een betrekkelijk begrip.
  Ik hoop dat je ervaringen je niet blind hebben gemaakt voor positieve dingen in het leven.
  want dan dooft het licht.

  Reactie door Joop — donderdag 3 mei 2007 @ 14.25 uur

 76. Gaan we nog oorlog voeren tegen dit kabinet? of blijven het wachtkamer topics bij de SP.

  Reactie door rafstal — donderdag 3 mei 2007 @ 14.47 uur

 77. @74 jk.
  Niet doen jk. We hebben alle hersenen nodig voor leuke ideeën.

  Reactie door Joop — donderdag 3 mei 2007 @ 15.09 uur

 78. @69 Sjors Pals.

  Beste Sjors,
  Een citaatje uit jouw postje “Van de SP moet alles,alsof de mens te dom is zelf regelingen te treffen”einde citaat.

  Natuurlijk zijn mensen,veel,mensen niet te dom om zelf regelingen te treffen maar beste Sjors er is geen individu in dit landje die
  zo even uit de losse pols ,in dit geval de
  bevrijdingsdag,kan regelen.Voor die dingen moet je toch echt bij een politieke partij zijn,hoor!
  En je opmerking dat “van de SP alles “moet is
  ook niet helemaal to the point…natuurlijk
  MOET er veel gebeuren,de zorg,de armoe,het
  onderwijs,etc.etc.etc. en daar werkt de SP dan ook gelukkig hard aan…maar dat nou
  alles MOET ,ben je mal Sjors!van de weinige leuke dingen die er nog zijn blijven ze echt af,hoor.
  Sjors zoals veel scribenten op de diverse SP logs heb ik de oorlog van ZEER NABIJ meegemaakt,bombardement van Rotterdam,
  armoede,honger,angst,joodse school-
  vrienden zien wegvoeren,lijken op straat,het doodschieten voor niks van onschuldige doodeenvoudige arbeiders op o.a. de coolsingel,razzia’s.En toch hoeft voor mij de bevrijdingsdag niet zo nodig, ik hou het
  liever bij een intensere dodenherdenking.
  Sjors ik heb mijn hele leven op hoofdzakelijk buitenlandse zeeschepen gewerkt
  ik heb de wereld meerder malen bereisd ik
  heb hier en daar vuurgevechten gezien,zo erg dat wil je niet weten. Ik zou t.z.t. als
  er werkelijk vrede op de hele wereld heerst
  een bevrijdingsdag willen vieren.
  Oke ik zal de commentaren van de diverse loggebruikers wel weer tegemoet kunnen zien
  want opgemeld verhaal wordt tegenwoordig al gauw als slapgelul van een ouwe mafkees ge-
  kwalificeert.
  Sjors het ga je goed.

  Reactie door Toon van Vliet — donderdag 3 mei 2007 @ 15.22 uur

 79. Het kabinet reist 100 dagen door nederland om te luisteren naar het volk.Ik geloof er geen reet van,ze zitten lekker in de tuin en lachen zich een deuk,dat wij het gepeupel hier intrappen.het lijkt wel een lange vakantie voor de Heren/Dames van dit onzalige kabinet.Waarschijnlijk word het wachten tot de derde disdag in september.dan komen ze tevoorschijn met hun malle hoedjes om te luisteren naar de opper malle hoed.en de SP maar zeuren over amenementen die al 12 weken onderweg zijn,dus 9 teveel.dit is toch geen politiek bedrijven meer.volksvelakkerij noem ik het.

  Reactie door rafstal — donderdag 3 mei 2007 @ 15.35 uur

 80. En de kleine detaillist is weer eens de dupe hierdoor, door inkomstenderving en extra kosten aan personeel!

  Welke compensatie krijgen de detaillisten hiervoor!
  Zolang onze moslim medelanders op zondag gewoon open mogen en zelfs op feestdagen dat wij niet open mogen gehandhaafd blijft in het winkeltijden besluit. Laat de politiek blijken geen feeling met kleine detaillisten te hebben.
  En als ze dan al personeel in dienst hebben kunnen ze weer extra salaris gaan betalen!
  De winkeltijden besluit is zo wie zo al in strijd met Artikel 1 van de grondwet !!!

  5 mei kan ik wel wat voor voelen, maar dan een andere dag er voor inleveren 2e paasdag oid!
  Doorgewinterde SP’er die het niet eens is met dit voorliggend voorstel!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 3 mei 2007 @ 16.13 uur

 81. Elke dag is een feestdag

  Reactie door reinier — donderdag 3 mei 2007 @ 16.24 uur

 82. Een gotspe zou ik dit voorstel van de SP willen noemen.
  Laat eerst maar eens je stem tegen het misbruik van de Hamas beweging van onze bevrijdingsdag horen Jan Marijnissen.
  Moefti Ikrima Sabri is omstreden doordat hij heeft meerdere malen de jihad heeft verheerlijkt en heeft opgeroepen tot geweld tegen de Verenigde Staten, de vernietiging van de staat Israël en de verdrijving van alle joden.

  Reactie door Jan Visser — donderdag 3 mei 2007 @ 16.32 uur

 83. Om nou te zeggen de hele dag, maar een deel van de pauze werd er bij ons wel uitvoerig gepraat om het SP-voorstel om van 5 mei een nationale feestdag te maken. ‘De praktijk is dat dit totaal niet gebeurt, de werkgever bepaalt gewoon of het wel of geen betaalde vrije dag is. Daardoor wordt Bevrijdingsdag door heel veel mensen nog steeds niet als een volwaardige nationale feestdag beleefd’, aldus kamerlid van Raak.
  En dat voor een partij waar geen enkel personeelslid ooit vrij geahd heeft op die dag. Bij de gratie gods wordt er daar op eerste kerstdag niet gewerkt

  Reactie door van duuren — donderdag 3 mei 2007 @ 18.02 uur

 84. #54

  Bevrijding vieren….luchtkasteel vieren

  Terwijl dat we de laatste tijd geniepig verraden zijn aan het grootkapitalisme en de EU regenten. De idealen van Hitler van 1 groot Europa zijn intussen gerealiseert door de onbewuste politici van de laatste 20 jaar.

  Daar mogen we wel eens bij stilstaan; dat we eigenlijk onze souvereiniteit hebben verkwanseld; waar men eigenlijk in de jaren 40 voor vocht. We vieren eigenlijk een soort pseudo-vrijheid in onze onvrijheid. Laten we maar snel dit idee schrappen zolang de omstandigheden daar niet aan toe zijn. 30 april mag van mij ook weg. Vier maar dag van de Arbeid; zoals in alle omringende landen. Want wie nu nog werk heeft en kan rondkomen daarvan heeft reden om wat te vieren dacht ik zo.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 3 mei 2007 @ 19.21 uur

 85. #80 Sinne

  Waren het niet de VVD; het MKB en VNO NCW zelf; die gepleit hebben voor die 24-uurs economie en onbeperkte markt??

  Reactie door ReneR — donderdag 3 mei 2007 @ 19.26 uur

 86. #79 Rafstal

  Als er al gesproken wordt over “nederland” of de nederlanders door Haagse politici; dan is dat in feite de Randstad en een stukje rond Eindhoven hoor.

  Vooral hier in het noorden tellen we niet mee. Dat kun je ook wel zien als je bekijkt waar het meeste geld per inwoner heengaat!

  Reactie door ReneR — donderdag 3 mei 2007 @ 19.29 uur

 87. Toen we het millenium in gingen hadden we mooi de kans eens schoon schip te maken met het verleden.
  Niet alleen ten aanzien van onze oosterburen waarvan het merendeel niet eens de oorlog meer heeft meegemaakt ,maar ook voor alle foute nederlanders.
  Al dan niet van adel.
  Maar helaas alle oude gebruiken rondom 5 mei worden in stand gehouden.
  Daarom vind ik het woord bevrijdingsdag niet passen het is te weinig vergevingsgezind en houd een zekere haat dragendheid in stand.
  5 mei als herdenkingsdag van de vrijheid in het algemeen.
  Waarbij ook eens gekeken moet worden naar de vrijheid van de palestijnen,de irakezen,de afghanen.
  Maar dan moeten we eerst van die oorlogzuchtigheid af die we daar zelf ten toon spreiden anders is het zo,n hypocriete vertoning.

  Reactie door che — donderdag 3 mei 2007 @ 20.33 uur

 88. Ja, natuurlijk, maar dan een feestdag om ook stil te staan bij alle andere oorlogen…

  Ik wordt wel een b-tje moe van dat gezeur van al die “middenstanders” over dat het veel kost en dat er dan maar een andere dag moet worden ingeleverd… we hebben al de minste feestagen van heel Europa, een vrije dag is goed voor de economie want dan wordt er ook weer geld uitgegeven!

  Reactie door Jessys — donderdag 3 mei 2007 @ 20.39 uur

 89. @ rafstal
  Je hebt volledig gelijk!!
  Eerst worden we 100 dagen voor de gek gehouden, dan gaat de hele meute op riant zomerreces en dan is het al september en staat de begroting voor volgend jaar vast zonder inspraak. Het is verschrikkelijk!

  Reactie door Irma — donderdag 3 mei 2007 @ 20.59 uur

 90. @75 Beste Joop,

  Mijn ervaringen hebben mij nog altijd niet blind gemaakt. Mijn licht, dat nog maar heel zwak was, toen ik jonger was, maar dat op een gegeven ogenblik toch aanging, dat is nog niet gedoofd.

  Dat mag voor mij zelf pas uitgaan als ik in ooit in de kist kom te liggen. Wat mij betreft, zou het daarna gerust voor andere mensen mogen blijven schijnen. Maar daar heb ik niets over te zeggen.

  Ik zet het zolang ik nog leef, niet onder de korenmaat. En ik wil proberen om het naar vermogen en mijn beetje kennis, steeds feller te laten schijnen. Het deert mij niet, dat dat voor sommige lui, vals licht is.

  Al ben ik nu heel wat ouder: ik laat mij (behalve soms door mijn vrouw) door niets en niemand er onder krijgen.

  Eigenlijk zou ik hier een van mijn gedichten onder moeten zetten, om dat aan te tonen. Het is zeer positief en therapeutisch voor andere mensen.
  Maar dan dan staat er teveel tekst op mijn plekje.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — donderdag 3 mei 2007 @ 21.27 uur

 91. @ReneR.Beste Rene,ik woon nu in de randstad.Maar mijn hard ligt in groningen.ik heb altijd in helpman gewoond.heb altijd last van heimwee.hier in de randstad is het net een grote inrichting en nooit rust aan je kop.misschien drinken we ooit nog een kop koffie bij de drie gezusters.groeten.

  Reactie door rafstal — donderdag 3 mei 2007 @ 21.31 uur

 92. Ik heb niet de tijd genomen om alle reacties te lezen, mij bekruipt het gevoel van een Forum waarbij alles gehaald wordt om eigen statement in stand te houden zonder echt inhoudelijk te blijven bij het onderwerp.
  Dat 17 jaar geleden een ziek kabinet, in medewerking van werkgevers, heeft besloten om bevijdingsdag voor de werkenden onder ons eens in de vijf jaren te kunnen vieren met een clausule dat werkgervers en nemers dit maar zelf moeten regelen, is een van de slechtste beslissingen geweest.
  Ons land in bevrijd, en dat is een feit.
  Of dit door, de nu door velen gehate, Yankey is geweest of door Chinezen, zal mij een Tomaat zijn.
  Dit land heeft 67 jaar geleden de strijd verloren van de Nazi’s en heeft 5 jaren lang onder een juk moeten leven.
  De gevallenen behoren met respect herdacht te worden op de 4e mei.
  En het zal weer een Recht, plicht, moeten worden om de bevrijding van dit juk te vieren.
  Het betuigd van slecht smaak om andere oorlogen, en ook de zeer verkeerde Irak oorlog, er bij te halen,want dit heeft geenzins te maken met WOII.
  De enige overeenkomst is rassenhaat en genocide.
  De mens leerd hier toch niet van, maar we kunnen wel gedenken en de hoop uitspreken dat wij, zoogdieren, het ooit eens beginnen te snappen dat kwaad met kwaad vergelden niets oplost, in het breedst van de bewoording.

  Reactie door Louis — donderdag 3 mei 2007 @ 21.48 uur

 93. Juist Irma

  Onbegrijpelijk winterreces (crisis), 100 dagen lanterfanten en zomer reces.

  Toegegeven volgens mij de enige die zich hiervoor inzette om dit af te schaffen was die brillemans van de LPF.
  Maar hij kreeg volgens mij de SP niet achter zich.
  Absurd.
  En dan wil Plassterk de inderdaad riante vrije dagen van de leraren korten.

  Reactie door Twain — donderdag 3 mei 2007 @ 22.13 uur

 94. Wellicht moeten we die invallen voor een Suikerfeest dag zoals het CNV en FNV wil

  Reactie door Twain — donderdag 3 mei 2007 @ 23.23 uur

 95. @73 HARAS

  Wat verdrietig allemaal. Bedankt voor je verhaal. Heel ontroerend en toch aardig dat je moeder deze helpers niet ‘naar de pomp heeft laten lopen’.

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 0.28 uur

 96. Dan blijft de vraag zijn we werkelijk bevrijd.
  Alles wijst erop dat we nog steeds te doen hebben wat de stars and stripes vragen.

  Reactie door che — vrijdag 4 mei 2007 @ 6.28 uur

 97. @73 HARAS.

  Beste man,wat een mooi geschreven rotverhaal!
  Ik denk,beste man,dat wij beiden even oud zijn dat wij,dus onze ouders en de kinderen
  (groot gezin) en ik denk veel,heel veel, andere mensen,het e.e.a. hebben meegemaakt en niet alleen IN de oorlog maar
  hoofdzakelijk daarvoor.
  A R M O E D E BIJ ONS THUIS, beste Haras niet
  te beschrijven.Jaarlijks een klerenkaart halen bij het maatschappelijk hulpbetoon en
  dan de broek en boezeroen gaan halen, alles
  te groot en alles van dezelfde kleur,dan de
  klompenkaart eenmaal per jaar een paar,ook
  te groot en dan geen sokken hebben,Haras kan je dat voorstellen?Op school s’middags naar de eetzaal,daar kreeg je dan een prakkie(maar
  wel lekker hoor)Een maal per week een pakje margarine halen aan de voorhaven.
  Mijn ouders kregen pas een paar centen toen de Duitsers de kinderbijslag invoerde!!!!
  Haras… de goede ouwe tijd.
  Haras toen ik,koud na de oorlog, ging varen en voor het eerst in NewYork(hoboken)aankwam en die enorme grote volgeladen supermarkets( b.v.the Woolworth)zag, dacht ik echt dat ik in het Hof van Eden terechtgekomen was.
  Ik zag vruchten e.a. die ik nog nooit had gezien laatstaan geproefd.
  Haras je bent te bescheiden als je bang bent om te veel ruimte te gaan gebruiken op dit log voor je gedicht., niks mee te maken,KOM OP MET JE GEDICHT!!Ik kijk er nu al naar uit.
  Enorme groet,houdt de kokers op de wind,
  gezondheid en geluk voor je hele omgeving.
  Ik vind je goed!!!

  Reactie door Toon van Vliet — vrijdag 4 mei 2007 @ 10.09 uur

 98. @ Haras

  Een beetje buiten het onderwerp …
  Aangespoord door een paar commentaren hier heb ik je verhaal gelezen.
  Ik denk dat er aan dat soort verhalen grote behoefte is bij het publiek. Een zwager van me schreef in een plaatselijk suffertje bij wijze van feuilleton z’n ervaringen over z’n diensttijd in Indië (Indonesië), inclusief zijn reis er naar toe. Op een goed moment werd hij door een uitgever benaderd om het als boek te publiceren – hetgeen geschiedde.
  En jouw verhaal klinkt toch heel anders, dichterbij, dan het toch min of meer afstandelijke ‘Landarbeiders’ van Kees S.
  Ontroerend, goed gedoseerd.

  Maar je zal daar al wel mee bezig zijn, neem ik aan.

  Reactie door jk — vrijdag 4 mei 2007 @ 11.42 uur

 99. Louis, de vraag is of dit wel werkt. Kijk om je heen en zie het tegendeel. Ik heb alleen maar gemeld dat ik het een hypocriet gebeuren vind, want zijn wij vrij? Op bevrijdingsdag komt J.P met zijn, in mijn ogen vrome smoel, een preek uitspugen waar ik het koud van krijg. Dat hypocriete gedoe!!!Dit haalt de waarde van bevrijdingsdag naar beneden.Het wegkijken, het mooiweerpraten, het heben over vrijheid en tegelijkertijd vrijheid voor velen beperken, driedeling in de maatschappij bevorderen, globalisatie met onvrijheid voor derdewereldlanden, gehandicapte mensen in een hoek trappen, mensen die veel zorg ( zelfs bij weinig zorgvraag) gebruiken beboeten. Nee er is niet veel geleerd volgens mij. Het is wel geweldig dat wij bevrijd zijn van bezetting door Duitsland maar om het dan te hebben over vrijheid…

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 12.13 uur

 100. Wat zijn jullie reaguurders toch allemaal lekker negatief zeg. Bekijk het leven eens van een positieve kan. Jullie doen allemaal zo moeilijk terwijl het leven al zo moeilijk is. Wind je liever op over zaken die er echt toe doen!

  Reactie door Evil — vrijdag 4 mei 2007 @ 13.09 uur

 101. @100. Evil

  Evil, je weet, als je denkt dat je ‘t moeilijk hebt, heb je’t al moeilijk …

  Reactie door jk — vrijdag 4 mei 2007 @ 13.36 uur

 102. Ja alleen koninginnedag, en bevrijdingsdag nationale feestdagen.
  Vervolgens naar een ieders keus,of geloof in te delen feestdagen,te weten;
  joodse,christelijke en islamitische feestdagen,met een maximum van 7 dagen.
  Dit komt de arbeidsparticipatie van allochtonen ten goede,want bij een evenredige verhouding autochtoon/allochtoon kun je gewoon tijdens de feestdagen de bedrijfsvoering doorlaten gaan.
  Welke ook de economie ten goede komt.

  Reactie door tom — vrijdag 4 mei 2007 @ 14.42 uur

 103. @102 tom

  “..want bij een evenredige verhouding” er is geen evenredige verhouding dus die vlieger gaat niet op. Bovendien een evenredige verhouding kan een bedrijf niet draaiende houden.

  Voorbeeld. 100 mensen in een bedrijf waarvan er, zeg even 25 Islam zijn heeft als resultaat dat een bedrijf op 25 mensen zou moeten werken???? Dat gaat dus niet werken.

  Voorbeeld 2. 100 mensen in een bedrijf waarvan er, zeg even 25 Islam zijn heeft als resultaat dat een bedrijf op 75 mensen zou moeten werken???? Dat gaat dus niet werken want dat wil zeggen dat er 25 mensen teveel werken en dus ontslagen zouden moeten worden.

  Reactie door Evil — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.18 uur

 104. Ik had niet een de gaten, dat ik zo’n mooi stukje had geschreven beste Toon van Vliet en anderen, die mij complimenteren.
  Kon ik maar altijd zo schrijven!

  Goed dan, ik plaats mij gedicht hieronder naar aanleiding van wat jij schrijft:

  “Haras je bent te bescheiden als je bang bent om te veel ruimte te gaan gebruiken op dit log voor je gedicht., niks mee te maken,KOM OP MET JE GEDICHT!!Ik kijk er nu al naar uit.
  Enorme groet,houdt de kokers op de wind,
  gezondheid en geluk voor je hele omgeving.
  Ik vind je goed!!!

  Reactie door Toon van Vliet — vrijdag 4 mei 2007

  Daar gaat ie:

  GELOOF

  Wie ieder wil vergeven,
  die kan zich zelf genezen,
  wanneer een kwaal hem kwelt.
  Maar, men moet niet vergeten,
  dat hoor ook ik te weten:
  Vergeef het eerst je zelf!
  Ik weet, dat God steeds in ons woont,
  en niet ver weg in Zijn Hemel troont!
  Bij ons leent Hij Zijn Kracht, en Macht
  om steeds voor ons te zorgen.
  Zelfs in de zwartste nacht.
  En is mijn tijd gekomen,
  dan kan ik vredig gaan.
  Dan ben ik aangenomen,
  om in God te bestaan.
  Het is een wisselwerking.
  Vandaag leeft God in mij
  En steeds brengt hij versterking,
  Maakt mij van ‘t kwade vrij!
  Hij ligt in mij te slapen,
  tot ik Hem wakker maak.
  Mijn Goede God heeft lak er aan,
  aan wat ik ooit hebt fout gedaan I
  In ons ligt God Zijn grens
  Van al wat Hij vermag.
  Ik mag gerust aan God bevelen
  “Maak mij de Nacht tot Dag!”Ì
  Want God die wil de mensen dienen.
  En in de schepping mee bestaan.
  Daarin heeft Hij zich uitgedeeld.
  Wordt scheppingsspel met ons gespeeld,
  Hij maakte zich in alles, klein.
  om overal God te zijn.
  Ooit geef ik alles terug aan Hem,
  mijn ziel, mijn lijf, mijn stem.
  Ik leef dan meer dan ooit tevoren
  In God ga ik dan nooit verloren!

  H a r a s.

  Ik schrijf (schreef) dit ssort proza wel op.
  Het klopt niet dat ik er altijd zelf naar leef. En dat wil ik ook niet omwille van mijn innerlijk evenwicht.

  Ik hoor(de) het als het ware schuin, rechts als het ware, boven mij gewoon zeggen, wanneer ik zit of zat te schrijven.
  Ik kan veel over van alles opschrijven, maar er over praten vind ik heel moelijk.

  Groeten van Haras en ga jullie allemaal goed. En beterschap gewenst voor wie die nodig heeft.

  Ik ga straks met mijn poes Daysie na de dierenarts. Die is al 18 jaar oud. Zij eet niet meer, en drinkt niet en ligt er maar stil bij in zijn mandje. En wil alleen maar worden geaaid en toegesproken. Ik geloof dat hij heel rustig doodgaat.

  Ondanks dat hij erg zwak is en een paar dagen alleen maar lag te liggen en bijn niet meer kan of wil lopen, is hij een uurtje geleden toch naar buiten gegaan. Hij ligt lekker in de zon en laat inneens zijn kop niet meer op de grond hangen.

  Haras.

  Reactie door Haras — vrijdag 4 mei 2007 @ 17.04 uur

 105. @12
  Geef maar gewoon 7 vrije dagen er bij en schrap al die geloof dagen.
  Ik vraag me af al die ellende die er door het geloof is en was wat er nog te vieren valt.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 4 mei 2007 @ 17.10 uur

 106. Ja Evil, we denken allemaal hetzelfde…?

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 18.34 uur

 107. Haras @ 104.
  Beste man,
  Goed…nee mooi gedicht, ik stel voor,oke..ik heb niets te vertellen ,dat je
  b.v. elke dag een gedicht op het J.M.log zet.
  Naast al het min of meer,soms kwazie, sociale geschrijf
  is een beetje cultuur nooit weg en we weten dat Jan Marijnissen,uiteindelijk de eigenaar van dit log, ook een gedicht kan waarderen.
  Haras bedankt en doorgaan,man…. en zorg goed voor die ouwe rakker van een poes!
  Toon.

  Reactie door Toon van Vliet — vrijdag 4 mei 2007 @ 19.35 uur

 108. We denken dat oorlog ver achter ons ligt echter dagelijks worstelen veel jonge veteranen met de gruwelen die zij hebben moeten zien op de slagvelden van Irak, Afghanistan, Bosnie Libanon en waar niet meer. Daarom moeten we vieren dat we leven in een vrij land. Waar men mag zeggen wat men denkt, maar wel rekening dient te houden met de ander zijn gevoelens. Pas als je de onvrijheid hebt gezien besef je het belang van deze dag. Persoonlijk was dit voor mij in Bosnie, maar 1 oorlog was dan ook meer dan genoeg. En laten we er vooral geen gehotemetoot van maken achter vlaggen en vaandels aan. Maar een feest met muziek waarbij onze kinderen kunnen dansen en zingen samen met de vele andere culturen in onze samenleving. In vrijheid!

  Reactie door Ton — vrijdag 4 mei 2007 @ 19.51 uur

 109. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan 5 mei als nationale feestdag boven koninginnedag.
  Bevrijdingsdag. dat heeft inhoud, koninginnedag niet. Koninginnedag gaat over een achterhaald concept aangaande een vanaf de geboorte gepriviligeerde familie, hoewel ik Wim-Lex een sympathieke vent vindt. 5 nei is van en voor iedereen en symbolisch voor vroeger maar ook voor het heden en de toekomst. net als dodenherdenking.

  Reactie door themanfrank — vrijdag 4 mei 2007 @ 21.25 uur

 110. Voortaan zal ik op 4 mei onze Poes Daisy gedenken.

  Ondanks dat dat bij haar geimplanteerde aard hoorde te liggen, heeft zij nog nooit een muis of een vogeltje gevangen en opgegeten.

  Vlees at zij ook nooit. Dat lustte zij niet.
  Alleen. maar brokjes. En water, dat zij altijd aan de kraan dronk. En soms at zij gras in de tuin.

  Zij zal wel niet hebben geweten of geproefd, dat in haar brokjes toch vlees zat.

  Het ergste wat de vredelievende Daisy deed, was het plagen van spinnen en vliegen, die zij soms wel ving maar niet op at.

  Daarnaast krabde zij aan mijn stoel, als zij aandacht wilde, wilde drinken, wilde eten, en geaaid of geborsteld wilde worden.

  Maar dat gekrab waren wij als het daar niet om ging, eigenlijk zelf schuld, omdat wij niet hadden gezien dat haar nagels te lang waren.

  Want zij ging alleen maar naar buiten, als het daar lekker warm was en de zon scheen.

  Van Katers moest zij niets hebben.

  Verder dan halverwege de tuin kwam zij nooit, en helemaal niet achter in de tuin, bij de vijver met al zijn begeerlijke kikkers en vissen.

  Even na half zeven vandaag, is Daisy dood gegaan. Omdat, (vooral de Katholieke Kerk) nog altijd beweert, dat dieren geen ziel hebben, worden er zoveel andere dieren, door Christenen misbruikt, mishandeld en doodgemaakt om op te eten.

  Maar onze lieve Daisy had wel degelijk een ziel. Die heeft zich verenigd met de oerbron, waaruit alles is kunnen ontstaan.

  Daar wordt hij nu als water vermengd met de stof van andere zielen en het Oer. Delen van Daisy haar ziel, zulLn terug keren en worden uitgespreid in andere wezens of vormen van bestaan.

  Als ik zou willen bidden, dan zou ik gerust VOOR en TOT mijn principieel Heilige Poes, Daisy mogen bidden.

  De Paus van Rome zal dat wel niet willen doen.

  EN DAAROM VERKLAAR IK VANAF NU, ONZE OVERLEDEN, HEIDENSE POES DAISY ZELF HEILIG!

  Wie wil, die mag eventjes meehuilen met:

  Haras.

  Reactie door Haras — vrijdag 4 mei 2007 @ 21.26 uur

 111. @97 Toon van Vliet

  Toffe reactie van jou voor Haras, Toon!
  Goed om ook jouw verhaal te lezen. Mijn God, wat hebben jullie veel meegemaakt.
  Bedankt dat ook jij dit wilde delen met ons.

  @Haras

  Je mooie gedicht “GELOOF” getuigt van doorleefde ervaring en spreekt van waarheid.
  Prachtig en zo is ‘t!!

  Kom op! Koppie op poes Daisy!
  Haras, ik hoop dat je nog even laat weten hoe het is gegaan met haar bij de dierenarts?
  Sterkte met poes.

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 21.58 uur

 112. Als het er nu om gaat of we een extra vrije dag kunnen incasseren, maak je niet druk zodadelijk ben je nog blij dat je kunt werken.

  108. Dat is erg Tom maar de gruwelen die zij hebben moeten zien zijn voor hen minder erg dan voor de slachtoffers die ze moeten ondergaan en hun familie denk ik.

  Dat is ook het verschil tussen denken en weten wat je denkt. In Nederland kunnen we gemakkelijk vinden dat we Irak mogen binnenvallen maar het zien van de gevolgen daarvan makt pas duidelijk wat de gevolgen van die gedachten zijn.
  Bovendien worden er mensen die zeggen wat ze denken maar niet zeggen wat wij willen door Verhagen het Land niet ingelaten.

  Vrijheid is zo beperkt als de invulling die je eraan geeft. Vrijheid die ten koste gaat van een ander is nog altijd vrijheid maar voor mij een schijnvrijheid.
  Ik kan zelf in grote vrijheid leven en de ander ongegeneerd onderdrukken. Of ik dan nog zo blij moet zijn met “mijn” vrijheid?

  Reactie door Henny — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.04 uur

 113. @110 HARAS

  Sorry Haras, ik lees nu pas dat poes Daisy is overleden. Jouw reactie stond er nog niet.

  Lieve Daisy, speel en spin en zon maar lekker in de poezenhemel. Allemaal hier missen we je een beetje mee.
  En Haras, ik weet… altijd weer verdriet. Afscheid. Pijnlijk.
  Warme pakkerd.

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.07 uur

 114. Met je poes is het gedaan.
  Zij is heen gegaan.

  Het was voor velen maar een beest.
  Maar waarom deze schat en is niet een schoft het geweest.

  Volgens haar baasje was ze lief en zacht.
  En heeft ze nooit kinderen verkracht.

  Volgens haar baasje zeggen de gelovigen het beest heeft geen ziel.
  Ach,de mannetjes van alle soorten dus ook de gelovigen pissen gewoon allemaal uit hun piel.

  Het baasje rouwt als bij het verliezen van een kind.
  Maar ook dit verlies en het leed lost op in de loop van de tijd in de wind.

  Ach,wat moet dit beest nog met heilig.
  Wie weet is hij nu in een andere wereld en voor het op gevreten te worden veilig.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.18 uur

 115. @110. Haras

  Haras, de “kroon op de schepping” heeft zichzelf een ziel verschaft. Ik kan me niet voorstellen dat, als de “soort mens” een ziel zou hebben, z’n naaste verwanten in de scheppingsorde dat niet zouden hebben.

  Opnieuw een prachtig, ontroerend stukje over je poes.

  Ik heb me veel met beeldende kunst bezig gehouden. Mensen vroegen me: hoe weet je nu wat kunst is? ‘t Zelfde met muziek: hoe weet je nu wat mooie muziek is? en met gedichten en met proza.
  Er is maar één ding: als je – bij wijze van spreken – water in je mond krijgt, dan heb je met een echt “kunstwerk” te maken. Geraakt worden, in vervoering raken.
  Dat doen jouw stukjes. Koester ze!

  Reactie door jk — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.46 uur

 116. Sterkte Haras!

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.48 uur

 117. @115 jk

  Hallo jk, je bent er nog! En gelijk heb je.
  Soms wat buurmannengepraat (ha,ha) maar voor de rest voor allen merendeels leerzaam toch?
  Ja, ik geloof ook dat ‘alle ziel’ blijft bestaan zoals jij veel mooier zegt en Haras weer op zijn lieve manier .
  Kunst en muziek… bij mij loopt het water soms spontaan uit m’n ogen. Uit m’n mond meer als ik aan baklava denk of aan die heerlijke zoete biggetjes zonder kleurstoffen. Heb net weer een lading genoten. Mmm… zalig!
  Dag jk, ik hoop dat je blijft.

  En Daisy? Geloof maar dat Haras haar ooit in prachtig gewaad terug ziet. Kom niet aan God’s dieren, dan kom je aan Hem!!
  Dag Daisy!!!!

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 mei 2007 @ 0.00 uur

 118. VOOR DAISY

  Poes met alles d’r op en d’r aan
  hier eindigt niet jouw lieve bestaan
  het leven is meer
  dan wereldse sfeer
  tijd om je vleugeltjes uit te slaan

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 mei 2007 @ 0.49 uur

 119. Op 31 maart 1992 ging ze zomaar dood, 33 jaar….slokdarmkanker dat wel, maar we kenden elkaar nog maar zo kort, plannen gemaakt, samenwonen, baan, kinderen, etc..bruusk afgekapt…
  Tot het einde vol goede moed, samen, blij dat ik haar gekend heb.

  Reactie door Tomatenklets — zaterdag 5 mei 2007 @ 1.16 uur

 120. En zij dat ze mij gekend heeft.

  Reactie door Tomatenklets — zaterdag 5 mei 2007 @ 1.39 uur

 121. Lijkt mij een goed plan, zeker zolang mensen die WOII hebben meegemaakt nog in leven zijn (dus minimaal tot 2045 zeg maar)

  Reactie door Karel — zaterdag 5 mei 2007 @ 9.41 uur

 122. @114 Hakker
  Goed hoor !!

  118 Voor Daisy.
  Gloria een echt gedichtje voor ee POEZIEalbum. Met die beiden stukjes is Haras zeker blij.

  @119/120 Tomatenklets
  @#$%^man daar lopen de tranen echt van over
  mijn gezicht,ik moet je eerlijk zeggen,ik heb veel meegemaakt maar gelukkig niet wat
  jou is overkomen.Je sterkte wensen op het
  log is gemakkelijk maar ik doe het toch, wens je met alle respect, veel geluk.
  De wijze waarop je over de vrouw spreekt
  c.q schrijft is hartverwarmend.
  Enorme groet!

  Reactie door Toon van Vliet — zaterdag 5 mei 2007 @ 9.41 uur

 123. Ook al heeft niemand van jullie Haar gekend, ik wil iedereen bedanken die zijn medeleven heeft betoond, bij het overlijden van mijn poes Daisy.

  Zij scheen niet te lijden, toen zij in haar mandje dood was aan het gaan, na een mooi, veilig leven in mijn gezin.

  Ik durfde gisteren niet niet op te schrijven, dat de dierenarts, eufemistisch gezegd, haar heeft laten “inslapen”. Ik weet ook niet of dat wel juist was.

  Dat zij op het laatst nog de tuin in ging was een laatste opflakkering, misschien, omdat zij daar wilde sterven.

  Niet eens op een verborgen plekje, onder een struik, maar in de volle zon wilde zij dood gaan. Maar de wind was voor haar toch te koud. En daarom ging zij maar terug naar haar warme mandje onder een kastje.

  Zij was helemaal uitgedroogd en de dierenarts stelde voor om haar te laten “inslapen.”

  Ik kreeg tranen in mijn ogen en met mijn vrouw, kon ik het niet opbrengen, om bij Daisy te blijven en aan te zien, hoe de dierenarts Haar de benodigde spuitjes zou geven.

  Hij legde Haar na afloop heel netjes neer in de doos waarin ik haar had gebracht.

  Ik had haar het liefst in mijn tuin willen begraven op het plekje in de zon, tussen twee hosta’s in, waar zij gisteren het laatst geeft gelegen.

  Maar mijn dochter, die ook katten heeft, en van wie wij Daisy ooit kregen, omdat haar andere katten niet met die (te) lieve Daisy overweg konden, die wil de poes graag in haar tuin begraven.

  Zij is hem altijd als een van haar poezen blijven zien, die gewoon was uitgeleend of uit logeren ging bij haar ouders.

  Want voor Wij Daisy hadden heb ik in de oprit, onze gecastreerde kater Sivester overreden, die altijd op mij wachtte als ik thuis kwam. Hij liep van achter een plant, in het donker ineens onder mijn auto.

  Nog geen minuut, voor dat dat gebeurde, moest ik denken aan de poes van een zwager, die ook zo aan zijn einde kwam. Ik had er niet bij stil gestaan, dat dat een teken had moeten zijn om op te letten.

  Gelukkig had Daisy in Haar lange leven meer geluk dan de eveneens lieve Silvester, met wie zij nu in vriendschap verenigd is.

  Maar nu moet ik weer overgaan, tot de orde van de dag. Er zal misschien weer een andere poes komen.

  Groeten van Haras. En nog eens; Bedankt!

  Reactie door Haras — zaterdag 5 mei 2007 @ 12.39 uur

 124. @119
  Kloten Tometenklets.

  “Zoveel soorten van verdriet.
  Ik noem ze niet
  Maar één
  Het afstand doen en scheiden…

  Niet het snijden
  Doet zo`n pijn
  Maar het afgesneden zijn.”

  Vasalis

  Sterkte kerel.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 5 mei 2007 @ 12.49 uur

 125. #117. Gloria
  «Ja, ik geloof ook dat ‘alle ziel’ blijft bestaan zoals jij [...]zegt»

  Dat zei ik niet – let op het woordje “als” in de tweede regel; zelf heb ik er niet zoveel mee …

  Reactie door jk — zaterdag 5 mei 2007 @ 13.10 uur

 126. Dag Toon van Vliet, @ 107,

  Ik schrijf (schreef) niet alleen “mooie” gedichten, maar ook nare teksten en akelige, stekelige liedjes, waar keurige vooraanstaande mensen zich aan erger(d)en.

  Muzikanten van een Heerlense groep (GET PARAAT, die er nu niet meer is) voor wie ik ooit een paar liedjes schreef werden bijvoorbeeld uitgejouwd om een tekst over “een Grote BOEM” in de kerncentrale van Doodewaard waarin onder andere stond:

  “En kijk, het lijk van de dode waard,
  die voor die BOEM, niet bleef gespaard.

  Doodewaard, veel doden waard,
  om wie er daar zijn geld vergaart.

  En Mien, die hield van masturberen,
  die moet dat nu met haar teentjes leren!”

  Wie (op eigen houtje) daarna nog doorgingen met de muziek, die laten tegenwoordig, na het uitvallen van hun wilde haren, alleen nog maar leuke, lieve, tamme en
  gecensureerde teksten horen.

  Een zielekijker zou misschien kunnen beweren, dat manieren van mijn geschrijf, (liefde naast haat en tussen welbevinden en frustratie) uitingen zijn van een geestessplijting.

  Dichters, of hun gedichten, hoe mooi die ook kunnen zijn, wekken soms haat, ergernis, agressie en jalouzie op bij dominante mensen.

  Omdat zij niet kunnen wat de dichter kan die in sommige gevallen met zijn woorden onder duiven schiet, die zij het liefst zelf willen vangen, voelen zij zich bedreigt en aangetast. Misschien is dat het meest bij mannen.

  In de kroeg, waar ik vrouwen en meisjes kende, voor wie ik ooit (persoonlijke) gedichten schreef, zei een dergelijke figuur uit de psychiatrie eens tegen mij:
  “Als ik daar de kans voor kreeg, dan zou ik jou graag plat willen spuiten”

  En redacteuren van de krant zeiden als ik binnenkwam: “Pas op: Daar is Gerrit. Die hoort alles, die ziet alles en hij kijkt dwars door je heen!”

  Mijn geschrijf van toen, maakte mij niet bij iedereen geliefd. En vooral niet bij vakmensen, die ik daar als leek, op hun vakgebied, soms het gras voor hun voeten mee wegmaaide.

  Ik verzamelde eer waar zij door meer kennis dan ik, meer recht op meenden te hebben.

  Dichters, en schrijvers, kunnen kwetsbaar zijn. Vooral dichters stellen zich vaak kwetsbaar op, en zij laten diep in zich kijken. Te diep soms.

  Ik denk niet, dat iedereen het op prijs zal stellen, als ik naast mijn gekanker, op dit blog ook nog mooie gedichten en stukjes ga (blijf) schrijven, die mensen kunnen raken.

  Ik zal er eens over nadenken en afwachten, want andere gebruikers van dit blog, of mogelijk Jan Marijnissen zelf er van denken.

  Maar om dat elke dag te doen, al heb ik voorraad, dat is wat veel van het goede. Een keer in de week, zou misschien wel kunnen.

  Ik heb in plaats van mij als Van Goch in een oor te snijden, wat jaren geleden heel wat schrijfsel vernietigd. Daar heb ik achteraf wel wat spijt van.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — zaterdag 5 mei 2007 @ 15.26 uur

 127. In een stukje geschreven door Guus Middag in NRC handelsblad bij bespreking gedichtenbundel kwam ik het volgende tegen;

  ‘Zij die wij liefhebben/en verloren, zijn niet meer waar ze waren,/maar zijn altijd waar wij zijn.’

  Reactie door Henny — zaterdag 5 mei 2007 @ 17.35 uur

 128. @119/120 Tomatenklets

  Vreselijk voor je!
  Ik hoop dat ‘het leven’ de liefde in je ruimbaan heeft gegeven voor ‘die ander’, die nooit haar plaats inneemt maar aan wie jouw liefde nieuwe plaats heeft kunnen gegeven.
  Pakkerd!

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 mei 2007 @ 17.43 uur

 129. #117. Gloria

  heeft Joop op #77 voor gezorgd …

  Reactie door jk — zaterdag 5 mei 2007 @ 17.50 uur

 130. @129 jk

  Gelukkig maar!

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 mei 2007 @ 18.54 uur

 131. @127 Henny

  Prachtig!

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 mei 2007 @ 18.56 uur

 132. Dank voor jullie warme reacties.
  Het leven gaat, hoe wrang ook, gewoon door.
  Ik heb na enige tijd m’n leven weer op kunnen pakken, heb het gebeuren een plaats kunnen geven.

  Ik heb wel geleerd dat liefde en delen zeer belangrijke elementen in het leven zijn.
  Zo ook bij de SP.

  Reactie door Tomatenklets — zaterdag 5 mei 2007 @ 21.17 uur

 133. @99. Chyntia, ik ben blij dat je het geweldig vind dat we bevrijd zijn van de overheersing van Duitsland.
  Jammer vind ik het wel dat je in de herdenking hieraan, waar bevrijdingsdag eigenlijk voor bedoeld is, voor bij gaat en je er allerlei Politieke maatschappelijke misstappen bij haald wat hier niets mee van doen hebben.
  Of JP nu een toespraak houd waar jij niets aan vind of dat Trix een boodschap verteld wat je wellicht walgelijk vind heeft niets te maken met het feit dat deze dag weer terug moet als zijnde “verplichte” vrijedag.
  Voor zaken als ongelijkheid in welvaart in de wereld, het slecht behandelen van gehandicapte en andere hulp behoeftigen zal ik persoonlijk een ander kanaal gebruiken.
  Natuurlijk is er in dit land veel mis en het is belangrijk om het onder de aandacht te brengen, maar het onderwerp is in mijn ogen nog steeds Bevrijdingsdag als zijnde herdenking van 67 jaar geleden!!

  Reactie door Louis — zaterdag 5 mei 2007 @ 21.31 uur

 134. Louis, ik heb geen mening gegeven over het wel of niet vieren van bevrijdingsdag, ik heb wel mijn mening gegeven over het nut hiervan…dat is iets anders

  Reactie door cynthia — zaterdag 5 mei 2007 @ 21.39 uur

 135. Ik heb me openlijk dus afgevraagd of dit zin heeft losstaand van het feit dat het een feit is dat we bevrijd zijn. Ik ben niet verplicht om een antwoord te geven op een specifieke vraag toch?
  Maar nu je het er toch over hebt, van mij mag iedereen vrij zijn op bevrijdingsdag. Tegelijkertijd maakt het me eigenlijk niet uit en zou het ook best een vrije dag naar keuze mogen zijn. tegelijkertijd vind ik het nog steeds hypocriet dat er gesproken wordt over vrijheid als eigenlijk de bevrijding van de handen van Duitsland bedoelt wordt want echt vrij?

  Reactie door cynthia — zaterdag 5 mei 2007 @ 21.43 uur

 136. @122 Toon van Vliet

  Ha,ha!! Leuk gevonden Toon dat POEZIEalbum.
  Klasse.

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 mei 2007 @ 23.48 uur

 137. Enne euhm…”Bevrijdingsdag”….Ja hoor es, het zou elke dag bevrijdingsdag moeten zijn, het zou zo moeten zijn, dat er niets te vieren valt!

  Reactie door Tomatenklets — zondag 6 mei 2007 @ 1.18 uur

 138. @137 Tomatenklets

  Precies! Niets te vieren… maar gewoon vanzelfsprekend blij zijn.
  Dat gun je toch de hele wereld?

  Tomatenklets, fijn dat het inmiddels goed met je gaat. Ja liefde en delen… wat zou de wereld er dan goed uitzien.
  De SP doet onze hoop levend houden.
  Welterusten!

  Reactie door Gloria — zondag 6 mei 2007 @ 2.20 uur

 139. Gisteren vertelden een aantal Surinamers op een TV programma (voor zover ik het goed heb begrepen) dat zij niet zo veel gevoel hadden voor het woord “bevrijdingsdag”.

  Zolang er geen excuses wordt aangeboden voor het slavernijverleden zou een nationale bevrijdingsdag voor de nazaten van slaven weinig betekenis hebben, volgens hen.

  Schoolboeken moeten de juiste en de volledige versie van de slavernijverleden vertellen, vinden zij.

  De verwaarde feiten over VOC-mentaliteit moeten rechtgezet worden, vinden zij.

  De versie van VOC-mentaliteit volgens de neo-liberalen en Balkenende is:

  “Laten we blij zijn met elkaar. Laten we zeggen: Nederland kan het weer, die VOC-mentaliteit. Over grenzen heenkijken. Dynamiek!”

  De versie van de VOC-mentaliteit voor de nazaten van de slavenhandel is:

  “Hebzucht, roof, kolonisatie, moord, onderdruking”.

  Zolang er geen openheid is over de feitelijke geschiedis van Nederland zal de bevrijdingsdag geen volwaardige feestdag worden.

  Voordat de SP hiervoor voorstellen doen in de Tweede Kamer, moet men eerste met de nazatenen van de slavernij en kolonisatie spreken.

  Dit is om te voorkomen dat het woord “volwaardigheid’ zoals VOC-mentaliteit ook twee betekenissen krijgt: een voor neo-liberalen en een voor socialisten.

  Reactie door Birten Lostar — zondag 6 mei 2007 @ 9.30 uur

 140. 137 Tomatenklets

  Da’s een mooie, die is raak!!!!!!!!!!

  Reactie door Toon van Vliet — zondag 6 mei 2007 @ 9.49 uur

 141. #139. Birten Lostar
  «Zolang er geen excuses wordt aangeboden voor het slavernijverleden [...]»

  Birten, ik heb het niet gezien, maar dan lopen die Surinamers wat achter of het TV-programma klopt wat op (zoals wel vaker gebeurt).
  Een paar jaar geleden is hier tegenover mijn voordeur, net om de hoek, op een publiek plein een “Monument voor de Slavernij” onthuld, compleet met gepaste toespraken, met verontschuldigingen tegenover een officiële delegatie van Surinamers. Een mooie zwartmarmeren zuil met inscripties en een – naar mijn smaak wat groot uitgevallen – fontein. Daar worden ook regelmatig door Surinamers verse bloemen bij gelegd.
  En er ligt op een andere plaats in de stad ter nagedachtenis aan de slavernij nog een kunstwerk in het plaveisel, ook met de nodige ceremoniën onthuld.

  (Jonathan I. Israël heeft in ‘De Republiek’ uitvoerig beschreven wat de betekenis van Middelburg is geweest voor de VOC, niet alles bepaald om trots op te zijn, en niet te vergeten de WIC – die was zo mogelijk nog erger).

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 11.10 uur

 142. Beste @141 JK,

  Jou woorden tegen hun woorden. Volgens de aanwezige op TV is er nog geen excuus vanuit koningen nog vanuit de staat.

  Bovendien vinden Surinamers dat de feitelijke geschidenis nog niet geschreven.

  Daarom is op dat punt een gesprek en/of diaaloog met de betrokkenen op zijn plaats.

  Reactie door Birten Lostar — zondag 6 mei 2007 @ 13.10 uur

 143. #142. Birsten

  ‘t Zijn niet mijn woorden, Birsten, dat ding staat er en de teksten van de toespraken zullen nog wel ergens te achterhalen zijn. Ook op 4 mei worden er jaarlijks kransen gelegd voor deze groeperingen, zoals ook door en voor homo’s, moslims enz. Ze liggen er nog dus ik ga wel ‘ns even kijken voor wie allemaal.
  Een dialoog met de betrokkenen lijkt me inderdaad het enige.

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 13.35 uur

 144. Trouwens, ik ben beniuwd hoeveel aanhangers/leden de SP heeft van Surinaamse, Antilliaanse, Molukse en Indonesiese afkomst.

  Ik zie wel, Marokkanen, Turken, Iraniers e.d , maar ik zie geen leden afkomstig van van de ex-kolonieen van Nederland.

  Is dit niet merkwaardig?

  Reactie door Birten Lostar — zondag 6 mei 2007 @ 13.51 uur

 145. #144. Birsten

  Dat komt door “God, Oranje, Nederland”.

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 13.55 uur

 146. Beste JK @ 145,

  Ik snap niet goed wat je bedoeld met “Dat komt door “God, Oranje, Nederland”.

  Maar wat denk je over de psychologische schade die het slavernij en kolonialisme hebben toegebracht????

  Het slavernij en kolonialisme zit onder een groot deel van de nazatenen nog erg diep, volgens mij.

  Het is mijn ervaring (tijdens de viering 400 jaar VOC) dat deze mensen over dat onderwerp nog geen terechte ‘grote bek’ hebben tegen Nederlanders die dat verleden als een ekonomisce expantie zien.

  Adviesraad Internationale Vraagstukken concludeert het volgende:

  “Ernstig onrecht uit het verleden heeft veelal gevolgen op de leefomstandigheden
  en de belevingswereld van mensen van vandaag. In dit verband moet ook het leed worden onderkend dat de slachtoffers van slavernij en kolonialisme hebben ondergaan en de effecten daarvan op de nabestaanden van deze slachtoffers”.

  http://www.aiv-advies.nl/ContentSuite/upload/aiv/doc/nr22(1).pdf

  Het probleem is nog gecompliceerder dat wij denken.

  Reactie door Birten Lostar — zondag 6 mei 2007 @ 17.13 uur

 147. #144. Birten Lostar
  «Ik zie wel, Marokkanen, Turken, Iraniers e.d , maar ik zie geen leden afkomstig van van de ex-kolonieen van Nederland.»

  Ze zitten bij het CDA of nog erger …

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 17.16 uur

 148. Tevens zit in hierboven genoemd rapport de volgende adviezen.

  “(…) Uitgaande van rechtvaardigheid jegens slachtoffers dient historische verantwoordelijkheid te worden aanvaard.

  (…) Voorts wordt aangedrongen op het aanbieden van verontschuldigingen…”

  Zolang Nederland deze adviezen niet volgt, zal gevangen zitten in het verleden, laat staan bevrijd.

  Reactie door Birten Lostar — zondag 6 mei 2007 @ 17.21 uur

 149. @144 Lostar.

  Het is bekend dat die bevolkingsgroepen die je opnoemt nogal gezagsgetrouw waren, dat is historisch zo gegroeid. Mijn vrouw komt uit het voormalige Ned. Oost Indië. Ik zelf heb nog na de overdracht vanaf 1951-1953 op Ned. Nieuw Guinea gezeten en nooit een ongetogen woord gehoord over de Nederlanders dat deden de Nederlanders wel. Om een duidelijk beeld van die tijd te krijgen moet je op de stoel van een inlander gaan zitten want die hielden
  hun mond totdat Soekarno de roeptoeter ter hand nam.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 6 mei 2007 @ 18.06 uur

 150. Helemaal mee eens. We hebben tot nu toe alleen maar oranje dagen en Christendagen. Bah.
  1 mei moet ook een vrije dag worden!! Elk land in Europa viert 1 mei als feestdag, behalve Denemarken (ook al zo’n truttig land als Nederland).
  zie

  http://europa.eu/abc/travel/pdf/holiday_2006_nl.pdf
  Kom op meer vrije dagen voor Nederland en met terugwerkende kracht dan krijgen we subiet een jaarlang vrij!

  Reactie door L'écologiste — zondag 6 mei 2007 @ 19.00 uur

 151. Het sprrekt voor zich dat de 5e mei als nationale feestdag moet worden gevierd. Ik denk dan ook dat we deze dag niet langer als ” bevrijdingsdag” moeten vieren, maar als ” dag van de vrijheid” zodat dit ook de jongere generaties meer aanspreekt. Dat we blij mogen zijn dat we hier in alle vrijheid met elkaar mogen leven. Trouwens tis vandaag op de kop af 5 jaar geleden dat Pim Fortuyn is vermoord, Dus we moeten ons blijven realiseren dat vrijheid NIET vanzelfsprekend is.

  Reactie door Dick Hamelink — zondag 6 mei 2007 @ 23.34 uur

 152. Dick Hamelink, ik vind het juist zo hypocriet om over vrijheid te spreken in een tijd waarin vrijheid niet vanzelfsprekend is en steeds meer beperkt gaat worden. Ik vind het wel belangrijk dat de geschiedenis nooit meer vergeten wordt..het erge is alleen volgens mij dat hier niet van geleerd is en wordt. Hoe kun je kinderen dan besef bijbrengen? Ik denk niet op deze manier. Ik denk dat wij pas blij mogen zijn als dodenherdenking en de dag van de bevrijding niet meer gevierd hoeven worden zoals rode tomaat ook gedeeltelijk heeft gezegd. Dan kunnen we een dag hebben waarop we vieren dat het goed gaat met de wereld en dat er geleerd is van het verleden…

  Reactie door cynthia — dinsdag 8 mei 2007 @ 15.04 uur

 153. excuses, zoals tomatenklets ook gedeeltelijk heeft gezegd

  Reactie door cynthia — donderdag 10 mei 2007 @ 12.32 uur

 154. 1 Mei moet een volwaardige feestdag worden en niet Koninginnedag!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 10 mei 2007 @ 19.30 uur

 155. Ohoo, ik voelde me dan ook zeerernstiggekwetst door de verspreking….

  Reactie door Tomatenklets — donderdag 10 mei 2007 @ 19.33 uur

 156. Ja dat moeten ze zeer zeker doen!

  Alleen vraag ik me af waarom ALLEEN de Belgen en Duiters op “de dag van de Arbeid” een vrije dag hebben????

  Waar werken wij dan al die jaren met zijn allen voor?!!
  Of hangt hier voor onze regering weer een prijskaartje aan, om geheel Nederland zijn vrije dag door te betalen?

  Reactie door J.Thomissen — zaterdag 12 mei 2007 @ 22.38 uur