Een kleine cultuuromslag

Uit Brits consumentenonderzoek blijkt dat na een jarenlang stijgende lijn voor het eerst het aantal gesprekken per mobiele telefoon is afgenomen. Het aantal sms’jes en mailberichten dat per mobieltje werd verzonden is bijna met een derde gestegen.

Het gemiddeld aantal telefoontjes van pre-pay bellers daalde van 14 per week naar 10, een afname van 28,5 procent. Mensen met een abonnement belden 23 procent minder; zij gingen van 35 tot 27 gesprekken per week.

De hoofdconclusie van de onderzoekers: “Mobiele telefoons hebben hun functie als statussymbool verloren. Mensen hebben blijkbaar niet langer de behoefte om er mee rond te zwaaien op een ‘kijk mij eens’ manier. Ze beseffen dat bellen in het openbaar als vervelend en behoorlijk onbeschoft kan worden ervaren. Daarom stappen ze steeds meer over naar ‘stille’ communicatie als sms en mail.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 03 mei 2007 :: 17.46 uur

31 Comments

31 reacties

 1. Ik heb me altijd al geërgerd aan mensen die voluit op straat tegen hun mobiel lopen te schreeuwen. Ik heb zelf (natuurlijk?) ook een mobiel, maar ik zet hem altijd op de trilfunctie en als ik moet bellen, zorg ik ervoor dat niet iedereen meeluistert (voor zover mogelijk). Ik heb een GSM overigens nooit als statussymbool gezien, zag er alleen het voordeel van, dat ik naar onze ouders kon bellen, als ik in een file stond. Heb nu overigens geen last meer van files, ik ben sinds kort dichter bij mijn werk gaan wonen, en kan nu lopend naar het werk :D

  Reactie door Jack Reinieren — donderdag 3 mei 2007 @ 18.27 uur

 2. Volgend jaar zijn we met z’n allen bezig te communiceren via rooksignalen of een boodschap versturen met gebruik van trommels (tam tam) mischien dat we weer gaan schrijven en gewoon versturen per post.
  Mischien is een postduif een optie.
  Het leukste blijft altijd nog een bezoekje afleggen om zo wat bij te praten.

  Reactie door Pool — donderdag 3 mei 2007 @ 18.43 uur

 3. Ik pleit net zo als met het roken een verbod van deze monsters op plekken waar een ander er veel hinder van ondervindt je kunt bijna 100% met beide verboden deze overlappen.
  Dus openbaarvervoer,horecagelegenheden enz.
  Wat een zuiverheid zou deze combinatie van verbod weer brengen in en op deze gelegenheden.

  Reactie door De Hakker — donderdag 3 mei 2007 @ 18.56 uur

 4. Zelf bel ik veel meer met de GSM dan dat ik SMS. Omdat bellen in het openbaar inderdaad behoorlijk irritant is, bel meestal ik vanuit de beslotenheid van mijn eigen auto. Uiteraard met carkit.

  Reactie door M. van Rijnstraete — donderdag 3 mei 2007 @ 19.11 uur

 5. Ik stond laatst bij V&D bij de kassa om af te rekenen,stond er een vrouw naast me tijdens het afrekenen ging haar telefoon, ze nam hem op en liet de cassiere wachten, ik ergerde mij eraan en de cassiere ook, ze hield daar een heel gesprek en die cassiere maar wachten , ik keek de cassiere aan en zei toen tegen die vrouw:wil u daar mee ophouden, dit is behoorlijk asociaal wat u doet, toen bleef ze doorpraten met de telefoon tussen haar schouder en oor zodat haar handen vrijkwamen en stond al pratende af te rekenen, ze zag mij zgn. niet en keek ook de cassiere niet aan, zoveel lompheid had ik nog nooit gezien.

  Reactie door Carla — donderdag 3 mei 2007 @ 19.19 uur

 6. «[...]Ze beseffen dat bellen in het openbaar als vervelend en behoorlijk onbeschoft kan worden ervaren. Daarom stappen ze steeds meer over naar ‘stille’ communicatie als sms en mail.”»

  Wat een onzin, ze deinzen er niet voor terug om overal hun honden te laten schijten – dan zullen ze zich wat aantrekken van bellen in het openbaar, al of niet luidruchtig.
  Ik heb een hele simpele verklaring – ik denk dat het geld op is.

  En mail heeft een totaal andere eigenschap: je kan op je gemak je boodschap intikken en nog eens doorlezen, corrigeren en wat al niet, zoals iets bijsluiten, naar iedereen uit je adresboek een kopietje sturen, gewoon niet versturen en weggooien, &c &c – geduldiger nog dan papier …
  Echt iets voor eilandbewoners.

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 19.24 uur

 7. zo kan het qua overheids controle in no time ook:
  (overigens al aangekondigd door marcel messing in zijn boek worden wij wakker, en op zijn site wijwordenwakkerpuntorg)

  ”Patiënten krijgen breedband-chip ingeplant
  donderdag 3 mei 2007, Den Haag, 09:54 uur

  De Amerikaanse firma Zarlink heeft een prototype van een chip gemaakt, die vanuit het menselijk lichaam kan zorgen voor breedbandige communicatie met de buitenwereld, meldt internetnieuwsdienst EETimes op zijn website.
  De bedoeling is dat de chip wordt opgenomen in een implantaat voor het menselijk lichaam en van daaruit technische gegevens naar buiten stuurt. Artsen kunnen op die manier de toestand van bijvoorbeeld kunstgewrichten veel beter in de gaten houden.
  De chip werkt in de frequentieband rond 400 MHz, die is gereserveerd voor dit type medische toepassingen.
  De communicatie verloopt via een protocol dat is opgesteld door een Amerikaans medisch consortium. Deze standaard, de Medical Implant Communication Service genaamd, wordt ondersteund in de VS en Europa. Australië en Japan zijn bijna rond met de goedkeuring van het protocol.”

  bovenstaande is slightly off topic, wel belangrijk..
  overigens fijn dat er voor stillere communicatie gekozen wordt via mob.tel., ik prefereer nog steeds live contact!

  Reactie door je veux vivre — donderdag 3 mei 2007 @ 19.38 uur

 8. Ik heb nog nooit een mobieltje gehad.Het idee altijd mobiel te zijn grrrr.als ik over straat loop zie ik iedereen met het gezicht naar beneden zich verstoppend in hun mobieltje.en het ergste van alles is dat je verplicht bent om mee te luisteren.je bent ook een soort wandelende tom tom,want wie dacht je luisterd er ook mee?

  Reactie door rafstal — donderdag 3 mei 2007 @ 19.47 uur

 9. Oh ja? Er was toch nog een andere manier om met elkaar in kontact te treden?
  Ik ben het alleen even vergeten, mogelijk door de effecten van GSM straling. ;)
  Tussen het gebruikelijke geblablabla een mens écht te ontmoeten is binnenkort echt een waar wonder.

  Reactie door Alex — donderdag 3 mei 2007 @ 19.53 uur

 10. Hoera ! je wordt ziek van dat gekakkel over niets !

  Reactie door Fred — donderdag 3 mei 2007 @ 20.14 uur

 11. Het is een rust om zo’n ding NIET te hebben :die heb je ook niet nodig , omdat je al hitsig wordt van die lui rondom mij .
  Ik denk dan altijd een een emmer met water , waarmee je zo’n ding onschadelijk kan maken : dat heb ik overgehouden uit militaire dienst : toe had je van die lui , die zonnodig een wekker om half vijf in de ochtend af lieten gaan om hun bid-kransje te hebben : schrik goed af zo’n emmer water !

  Reactie door Fred — donderdag 3 mei 2007 @ 20.36 uur

 12. mijn mobiel blijft thuis,dus zo mobiel is het niet,het kan trouwens nix doen ,nada ,nuul, rien,zonder mij.
  Waardeloos!!!!!!

  Reactie door Guess/bozo — donderdag 3 mei 2007 @ 22.29 uur

 13. Ik heb al jaren zo’n mobiel bel-ding, zit in mijn tas, staat altijd uit, hij zit daar als ik moet bellen, zo ging het vroeger ook met de telefooncellen alleen om te bellen. En als ze mij willen bellen dan bellen ze maar als ik thuis ben. Maar ja, wie ben ik.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 3 mei 2007 @ 23.06 uur

 14. @2 Pool

  Buiten dit weblog bestaat mijn leven alleen uit live-contact. Ben tussen de regels door aan het mantelzorgen, schuif nog steeds mijn rekeningen in de bus van de bank, stuur voor alles en nog wat volgeschreven kaarten met vulpen! en met regelmaat ben ik zelf de postduif: Gewoon even lekker bij elkaar een ‘bakkie doen’ en boom opzetten.
  Mobiele telefoon? Een vergeten ding in mijn tas. Wel handig om snel te alarmeren mocht zich iets voor doen.
  Dag Pool.

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 0.18 uur

 15. Er komt een dag dat ik al mijn telefoons de gracht in donder en verhuis naar Timbuktu.
  Het is dat ik zo’n draadloze roeptoeter voor mijn zaak heb maar ik vervloek die dingen.
  “Ja, met mij! Ik heb je net een e-mail gestuurd!”
  My God…get a life…

  Reactie door MijnZus — vrijdag 4 mei 2007 @ 0.37 uur

 16. Nu hoor ik net op de TV dat er “honderden hete vrouwen wachten op JOUW telefoontje! Om je stoutste fantasieën waar te maken!”
  Ik ga dus maar even de gebruiksaanwijzing opzoeken van die telefoon om uit te vinden hoe je er mee kan bellen. Ik wil mijn stoutste droom wel een verwezelijkt zien: de SP in de regering…

  Reactie door MijnZus — vrijdag 4 mei 2007 @ 0.48 uur

 17. Ik heb gelukkig geen mobiele telefoon en begrijp ook niet waarom iemand zo een onding zou willen hebben. Het heeft voornamelijk nadelen zoals:

  Een exorbitante prijs voor een telefoongesprek (zeker indien je deze vergelijkt met het tarief voor vaste telefonie).

  Een verhoogde kans op kanker, voornamelijk hersentumoren.

  Een buitengewoon ernstige aantasting van de privacy. De overheid en anderen kunnen altijd zien waar men zich bevindt. Tevens kan bij veel modellen ongemerkt software naar de mobiele telefoon worden geupload waarmee de microfoon stiekem geactiveerd kan worden. Word je afgeluisterd zonder dat je het merkt, zelfs als de telefoon uitstaat. Met deze techniek hebben ze in de V.S. recentelijk twee maffiosi te pakken gekregen.

  Altijd voor iedereen maar beschikbaar moeten zijn.

  Het land volgepropt met schadelijke zendmasten en mogelijk nog veel schadelijkere UMTS masten.

  Om er maar een paar voor de hand liggende te noemen…

  Reactie door Paul — vrijdag 4 mei 2007 @ 2.08 uur

 18. Citaat: “Mobiele telefoons hebben hun functie als statussymbool verloren” .
  Het uiterlijk teken van maatschappelijk aanzien heeft de mobiele telefoon allang verloren. Volgens mij is het al ruim gedurende 5 jaar een geaccepteerd communicatiemiddel. Momenteel heeft de mobiele telefoon meer een functie als; Mini-laptop, mobiele tv, radio, mp3 speler, game-console, ms-office desk, foto en video applicatie,internet-pc en als het uitkomt, word die gebruik, voor de functie waar die vroeger voor gemaakt was.
  De mobiele telefoon is meer een compact multimedia device geworden. Het heeft nu de status van multimedia-device. Zelf surf ik ook vaker gedurende het poepen even met mijn mobiele telefoon op internet of msn. Een wc bezoek duurt zo gemiddeld 5 minuten langer….Doordat ik op MSN kan chatten hoef ik minder te bellen en spaar ik weer heel wat belkosten. “Make the most of now!”

  Reactie door Mark — vrijdag 4 mei 2007 @ 5.39 uur

 19. @16 MijnZus,

  Ik denk dat die stoute dromen je een smak geld gaat kosten. 

  Hendsfrie bellen in de auto mag ook niet meer op straffe van een boete van € 140 dacht ik. Het lijdt teveel af.
  Maar met een karkit is het ook een zot gezicht. Staat er iemand in de auto voor een stoplicht te wachten en zie je hou die in een voor de rest lege auto voor zich uit zit te praten.

  Maar het is niet strafbaar om bijvoorbeeld een broodje jonge kaas tegen je oor te drukken of tegenaan te praten.

  Jengelende kinderen op de achterbank is ook gevaarlijk. Maar daar heeft mijnheer Sony en andere Japanners het volgende op gevonden. Geef ze een dvd speler om film te kijken en spelletjes te doen. Lekker rustig. Alleen loop je het risico dat de “kits” ( rotwoord) op den duur niet meer weten hoe een koe er uit ziet.

  Ik heb een ontzettende hekel aan luidruchtig bellen in het openbaar. Mijn oplossing in zo’n geval, de beller onnozel blijven aanstaren, dan kunnen ze soms niet meer uit hun woorden komen. Wil nog wel eens helpen. Je moet er wel mee oppassen want agressie ligt op de loer.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 4 mei 2007 @ 6.28 uur

 20. Gandalf, zodra ik merk dat mijn kidds op de
  snelweg rijden, maar überhaupt, dan beëindig
  IK het gesprek, het is niet alleen ieder bel-
  tik die télt, maar op de ‘grote weg’ en de
  subwegen, TELT IEDERE SECONDE, al bezitten ze
  nog zoveel ‘gespreide aandacht’ en werkt het
  handsfree bellen comfortabel en is dus voor
  mij dus de carkit eerder een middel om niét
  oud te worden, dan wél. Ongetwijfeld zullen
  straks, de verzekeringen ons leiden tot onder
  zoek naar de nieuw ingevoerde rijgedragsmoge-
  lijkheden.

  Ja, zo’n openbare treincabinetelefooncel zal
  menigeen wel kunnen aanzetten tot het schrijven van korte verhalen.
  Moet je naast zo iemand zitten die zo’n fake
  gesprek zit te voeren met ‘niemand’ die de
  medereizigers (ook in bus) graag hun stém
  doen horen…zielig!

  Als op afgelegen treinstations men vlak voor
  aankomst even de afhaalauto in aantocht weet,
  zal dát voor menige ouder een geruststelling
  zijn, en dié gún ik ze dus van harte, als je
  ziet hoe frèle dat jonge spul is, maar dát
  spul weet zich wél te gedragen en te kléden!

  Die kledingomslagcultuur is weer extra in
  aantocht: leggings dragen onder zomerkleding
  om vooral niét in the picture te zijn, daar
  waar anderen zich niet weten af te remmen in
  gedrag. De décolleté’s die tot en met de
  ‘navelpiercing’ te zien zijn, zullen op een
  gegeven moment ook gewoon weer verdwijnen,
  maar nu nog gezien worden als een ‘open mind,
  is a joy for ever’….totdat….tja en Ageeth
  Scherphuis werd er destijds ‘hard’ om geval-
  len bij haar presenteren, maar bij wat nu ge-
  tolereerd wordt stelde dát niets voor!

  Ja er moet nog wel een kleine cultuuromslag
  in gedrag komen, nl. dat de norm niét ligt
  bij degene die extravagant gekleed wil gaan,
  maar bij diegene die zijn hánden niet weet
  thuis te houden. Zelfdiscipline kan nl. tot
  grote en grootse daden leiden, maar WIE dan
  eigent zich het recht toe de norm te bepalen?

  Er is de afgelopen 40 jaar enorm veel ver-
  anderd, en van decadentie soms, leidt dat vanzelf weer naar een íngetogen periode.
  Zo is dat altijd gegaan, afgeremd dan weer opnieuw doordat excessen, door het tégendeel,
  zich buitenproportioneel voordeden.

  Ken je het toppunt al van het een oermens
  willen zijn die toch eigentijds wil communi-
  ceren?
  Een naturist die je met zijn gsm ziet bellen,
  en er kennelijk een intensief gesprek mee
  heeft….gut wat zijn we dan ‘modern’….!

  Reactie door Madelief — vrijdag 4 mei 2007 @ 11.10 uur

 21. “20…. ontzettend om dan nu dus wéér zo´n
  ´gesprek van de dag´op het TVnieuws over
  Putten te horen vertellen….wie zich niet
  weet te gedragen in het bijzijn van anderen
  moet zich realiseren dat op een gegeven mo-
  ment Justitie niét te herstellen medische
  handelingen zou kunnen gelasten, waarbij
  nooit meer een weg terug te verwachten is!
  Beveiliging burgerbevolking moet worden ge-
  intensiveerd, niet alleen grondige pscycho-
  logische testen voor schoolleidingen, maar
  zelfs ook hun schoolartsen, die ook beter
  door de gemeentelijke geneeskundige en ge-
  zondheidsdiensten gecontroleerd moeten worden
  Dáár had ik het trouwens al eerder over ge-
  had op dit log.

  Dan nog maar ter illustratie het waar gebeur-
  de uit de eerste hand opgetekende ervaring±
  een schoolarts, die met zo´n eigenaardig
  blik in z´n ogen vroeg zélf de bh van een
  leerling te mogen loslaten.

  Uit een tweede hand een verhaal dat de vent
  niet aarzelde handtastelijk te zijn bij een
  vrij uitgegroéide leerling.

  Voor de buitenwereld gold toen dat hij op
  enig moment vervroegd werd gepensioneerd,
  en men hield deze gang van zaken gewoon on-
  der de pét! Godzijdank hoeft dát nu niet meer
  zo, ongecorrigeerd, door de zijdeur af te
  gaan. Sneu, heel sneu voor goedwillende
  ´naasten´ en ook een kláp in gezicht van de
  meest nabij betrokkenen van een dergelijke
  dader, maar……aan de galg ermee!

  Bij meer genuanceerde psychologische testen
  had al lang aangegeven kunnen worden, welke
  mensen wel en evt. niet voor bepaalde beroe-
  pen geschikt bevonden kunnen worden, zelfs
  als de studie ´met lof´ gesláágd moet heten…dan toch maar laten ´vakken vullen´!

  Ja met alle geavanceerde technieken opnieuw
  kinderen die de dupe worden van dergelijke
  ontucht, wat kan ik er hels om worden!

  Onberekenbaar gedrag, zoals 60 jaar terug
  bijv. prof.dr.Waterink dat wetenschappelijk
  kon bewijzen, met ook aangetoonde ongeremd-
  heden, bewijzen de mensheid doorgaans geen
  enkele dienst, alleen maar meer ´belast wor-
  den met een te verhogen tolerantie´ en die
  bereikt op een gegeven moment zijn top/punt!

  Reactie door Madelief — vrijdag 4 mei 2007 @ 13.33 uur

 22. @ 14 Gloria

  Inderdaad gewoon effe een briefje of kaartje, geeft toch aan hoezeer je die persoon waardeer.

  Mobiel bellen, het is net wat Gandalf ook al schrijft,…..

  …Maar met een karkit is het ook een zot gezicht. Staat er iemand in de auto voor een stoplicht te wachten en zie je hoe die in een voor de rest lege auto voor zich uit zit te praten….

  Ik vind het net mensen in een aquarium die aan het luchthappen zijn.

  Ik heb ook zo’n mobieltje met een klein abonnementje, puur alleen om gebeld te worden en voor noodgevallen.
  Als ik in m’n dacha ben heb ik een Oekrains simkaartje, dan kan de familie mij ook goedkoop bellen via 1649,…verders, bel ik altijd gratis van m’n vaste telefoonaansluiting.

  Reactie door Pool — vrijdag 4 mei 2007 @ 13.38 uur

 23. Zouden ze allemaal last van hun vingers hebben gekregen of fluitende tonen un hun oren. Wat moet ik hierop zeggen. Ik heb er een voor noodgeval maar heb hem nooit gebruikt. Ook alleen voor als ik ergens ben waar ze door al dat mobiel gedoe geen vaste en dus geen telefoon hebben als er iets gebeurt. Ik haat die dingen. Goed voor nood maar zoals nu gebruikt. Ze zitten in de bus en vertellen op luide toon dat ze er over 5 minuten zijn. Zinloze informatie, vijf minuten wachten en je behoeft niets mede te delen. Praten als een kip zonder kop over helemaal niets dat is ook een kunst.
  Allemaal narcisten die zich zo belangrijk voelen dat ze denken geen minuut onbereikbaar te mogen zijn. Zou de wereld dan vergaan?

  Reactie door Henny — vrijdag 4 mei 2007 @ 14.32 uur

 24. Zoals Loesje al zei:

  “Mobiel bellen? Neem een fiets!”

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 4 mei 2007 @ 17.00 uur

 25. @24 Olav. Geweldig! Spreekt mij enorm aan.:)

  Reactie door Gandalf — vrijdag 4 mei 2007 @ 17.29 uur

 26. Een dag om feest te vieren, maar de stemming
  lijkt gedrukt, men is niet écht enthousiast
  en binnen een half uur reizen had ik Utrecht
  Centrum kunnen staan ‘kijken’ en stond in
  dubio of ik Ziektekostenrekening van 800
  eurootjes nog even zou meenemen om nog eens
  duidelijk te maken dat hij Hoogervorst z’n
  gang heeft laten gaan, de Zorgverzekeraars
  niet in de hand heeft weten te houden etc.
  Zijn orkest heeft in 2006 vrij vals gespeeld.
  Als je meent daar dirigent van te moeten wil-
  len zijn, vraag ik alleen nog maar uit de
  grond van mijn hart:
  wie neemt het stokje nu over?

  Een slotakkoord kan het volk zelf nog wel in
  elkaar timmeren, mét liéfde zelfs als was
  het één groot evangelistenkoor á capella!

  Hoe moet IK nu toch nog vroom blijven?

  In heel kort bestek, blijkt opnieuw een goede
  stemvork nodig te zijn dat messcherp te ver-
  trouwen is en waardoor geen valse tonen naar
  binnen gelepeld behoeven te worden.

  Reactie door Madelief — zaterdag 5 mei 2007 @ 19.27 uur

 27. ik heb voor het eerst een mobieltje,van mijn werkgever,zins een maand of 4,

  eeuuu krijg ik te horen ik moet zelf meer bellen,wandt anders wordt het abonoment te duur,
  nou ik ben gaan bellen,onder werk tijd,want hij heeft niet gezegt waar na toe,,
  en me vrouw,die zegt s’avond tjee het lijkt wel of je weer twintig bent.tja,die o6 nummers,en gratis, voor mij dan he,

  Reactie door ad — zondag 6 mei 2007 @ 7.46 uur

 28. Bericht!!!! De mobiele telefoon is voor een bijhoorlijk deel mede verantwoordelijk voor de klimaatsverandering.

  Reactie door Henny — zondag 6 mei 2007 @ 8.51 uur

 29. Kan zo’n ding tegenwoordig niet in de hersens ingeplant worden ; dat bespaart een RSI-armpje t.g.v. die houding : bovendien hoeven ze dan ook niet zo hard te schreuwen , zodat een ander persoon niet hun problemen van de dag niet horen : over trein-,—–, vertragingen , over de stoelgang op school ,………: beperkt ook de oogbelasting door dat getuur naar dat schermpje ………

  Reactie door Fred — maandag 7 mei 2007 @ 15.30 uur

 30. Beste Jan,

  De cijfers lijken te wijzen op een gedragsverandering die hoogstwaarschijnlijk mede het gevolg is van het aanbod van nieuwe gebruiksmogelijkheden.
  De conclusie dat de GSM o.g.v. van dalende aantallen gesprekken aan status heeft ingeboet lijkt me weinig onderbouwd en staat haaks op het gegeven dat de helft van de bellers in de afgelopen 12 maanden een nieuw mobieltje heeft aangeschaft.

  Reactie door Friso — maandag 7 mei 2007 @ 17.54 uur

 31. @28. Henny

  «De mobiele telefoon is voor een bijhoorlijk deel mede verantwoordelijk voor de klimaatsverandering.»

  … en ook voor de Tweede Wereldoorlog

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 15.32 uur