Wereldwijde Dag voor de Persvrijheid

worldfreepressday.org

In 2006 werden 82 journalisten tijdens en vanwege hun werkzaamheden vermoord. Momenteel zitten er zeker 125 gevangen.

Wie ook gevangen zit, is de Birmese oud-journalist en redacteur U Win Tin (77), al achttien jaar zit hij vast vanwege zijn inzet voor de pro-democratische beweging. Via de site van Amnesty International kun je bij de junta van Birma/Myanmar pleiten voor zijn vrijlating.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 03 mei 2007 :: 20.10 uur

33 Comments

33 reacties

 1. heel vaak op deze wereld zitten de verkeerde mensen gevangen……….

  Reactie door fred — donderdag 3 mei 2007 @ 20.20 uur

 2. Petitie getekend! De persvrijheid is OVERAL ter wereld in het gedrang: ook hier in Nederland!

  Reactie door J3roen — donderdag 3 mei 2007 @ 20.32 uur

 3. Wat erg.je leven in de cel om dat het vrije woord niet gehoord mag worden.en dat noemen ze dan nog de gouden driehoek.narcotica staten zijn het.

  Reactie door rafstal — donderdag 3 mei 2007 @ 22.00 uur

 4. de meesten worden in het rechtse Colombia vermoord….waarom wordt er door iedereen dan meer op het wat linksere Burma gericht…de SP moet zich niet laten gebruiken…

  Reactie door Dirk — donderdag 3 mei 2007 @ 22.01 uur

 5. Lul toch niet pers vrijheid.

  In dit land staat alles in teken van de gevestigde orde.
  Door de regenteske vage klerkensmoelenkliek werd het gepeupel feitelijk opgeroepen om Fortuyn af te maken.
  Dus lul in godsnaam niet over die politiek correctie PvdA terreur van de politiek en media die we al decennia lang over ons heen hebben moeten laten gaan.

  En maar gemakkelijk vanachter de bieflapsocialistische PvdA-zetel virtueel een handtekeningetje zetten tegen de moordpartijen in Zimbabwe.
  Zimbabwe wat meer dan vijftig miljoen aan ontwikkelingshulp gekregen voor het kopen van allerlei moordtuig van onze PvdA/CDA heksenmeesters.
  Persvrijheid in NL
  Hahahaha
  Wat een ziekelijke kolder.

  Reactie door Twain — donderdag 3 mei 2007 @ 22.05 uur

 6. Jarenlang heeft de Pvda en CDA met ontwikkelingshulp regimes (zoals Zimbabwe, Kongo et cetera) gesteund opdat ze kritische geesten gevangen kunnen zetten.
  Zoals ze met ontwikkelingshulp klaar hebben gekregen dat de Ethiopische regering van het geld dat ze ondermeer van NL ontvingen massaal oorlog konden voeren. Immers NL zorgde wel voor de voedselvoorziening.
  ECHTE Ethiopische vluchtelingen waarschuwde er ons voor.
  Maar de PvdA/CDA deed net als hun neus bloedde.
  Maar gelukkig nemen we nu 26.000 (voor een deel) leugenaars op zodat we de echte gevluchte journalisten die ECHT met de dood bedreigd worden niet meer kunnen en zullen helpen.
  Hulde.

  Reactie door Twain — donderdag 3 mei 2007 @ 23.29 uur

 7. Ik vind het heel erg dat journalisten vermoord worden en gevangen worden genomen. Vooral de oorlogsjournalisten zullen veel risico lopen.
  Maar ook erg vind ik dat journalisten in hun persvrijheid de waarheid verdraaien en handlangers van het kapitaal zijn geworden. Vooral in Nederland.

  Reactie door Gloria — donderdag 3 mei 2007 @ 23.54 uur

 8. gaat de SP ooit nog werk maken van de dag van de arbeid…

  Reactie door Dirk — vrijdag 4 mei 2007 @ 1.05 uur

 9. Goeden morgen vrienden SP.

  Nee Dirk@8 dat gebeurt niet.
  Volgens Paul Ulenbelt worden de 364 dagen van het jaar net zoveel aandacht gegeven aan de rechten van arbeiders als op 1 mei, daar heeft hij de dag van de arbeid niet voor nodig.
  Dat is formeel wel waar, maar het is nagenoeg niet doenbaar om op 5 mei de mensen te motiveren om massaal te demonstreren tegen onrechtvaardigheden, zoals bijvoorbeeld in België gebeurt op 1 mei.
  Het is misschien gevoelsmatig, maar ik voel me daar bijzonder verenigt met al die mensen die daar bijeen zijn.
  Dat zal nooit gebeuren op de 364 dagen die Paul bedoelt.
  Als het echter om strategische redenen is om de 5e mei als vrije dag te maken, dan mag het van me, maar dat heeft niets met socialisme te maken.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 4 mei 2007 @ 9.22 uur

 10. Persvrijheid, ja, maar alleen als je je aan de regels houd. Regels – opgelegd door het kapitalisme, – want ten slotte telt er maar een ding: – en dat zijn de opbrengsten, -middels de verkoopbaarheid van een verhaal – het inspelen op de emotionele gevoelens van de lezer. (Hetgeen een aparte wetenschap is!)

  Ik heb me al vaak afgevraagd: “WIE bepaalt wat nieuws is? Wie bepaalt wat gepubliceerd mag worden?
  Het zijn gewoon de aandeelhouders – en die willen poen, en liefst nog een beetje meer.
  Vrije pers?
  Eerlijke berichtgeving?
  Dat bestaat al heel lang niet meer.
  Die bestaat alleen nog bij kleine onafhankelijke, niet winstgerichte krantjes, van de laatst overgebleven idealisten.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 4 mei 2007 @ 12.02 uur

 11. Het grootste aantal gedode journalisten sinds 1992, namelijk 98, bevonden zich in Irak (Journalists Killed 1992-2006). In Maart 2003 berichte de BBC oorlogscorrespondente Kate Adie al dat het Pentagon had gedreigd onafhankelijke journalisten te zullen doden (Pentagon Threatens to Kill Independent Reporters in Iraq). They Shoot Journalists, Don’t They?

  Ananga

  Reactie door Ananga — vrijdag 4 mei 2007 @ 13.33 uur

 12. Ik heb getekend ook de vraag mee te doen aan meerdere acties per e-mail van Amnesty.

  Er zijn gelukkig nog vele journalisten die hun vak zo serieus nemen daar waar zij opkomen voor de rechten van een ander dan henzelf dat ze de onderdrukking en detentie over hebben voor de vrijheid van vooral de ander in navolging van henzelf.

  In Nederland hebben we persvrijheid maar legt de pers vooral zichzelf censuur op.
  Ze brengen de ANP en andere voorgekauwde en niet verder onderzochte berichtjes uit Den Haag en van bijvoorbeeld het militaire apparaat in Uruzgan. Karskens is nog de enige echte onderzoeksjournalist.
  Waar de een zijn leven geeft om de wereld kont te doen van onderdrukking van mensen hangt de ander lui achterover in zijn stoel en schuiift vanuit overheidsbronnen wat informatie door zonder te verifieren of dit klopt of zitten voornamelijk in de studio uitspraken van BN-ers binnen en buiten de politiek als nieuws te brengen. Een soort doorgeefluik.

  Waar vrijheid normaal is en een goede betaling en etentjes met…. heersen alss norm van belangrijkheid geeft men die vrijheid op t.b.v. het lekkere luxe leventje en een goede relatie met het bedrijfsleven en de overheid, de kerk en de publieke omroepen graag betalen voor gewenst nieuws.
  Menig journalist in Nederland of zich als journalist voordoende talk-show presentatoren doen nog steeds klusjes voor ministeries.

  Reactie door Henny — vrijdag 4 mei 2007 @ 14.07 uur

 13. @9 ouwe Dirk

  Op 1 mei zou de SP prima het spanningsveld tusen arbeid en kapitaal eens kunnen benadrukken…en aangeven dat ze aan de kant van de grote meerderheid staat..

  nog steeds actueel..zie oa wat er rond ABN aan het gebeuren is..

  Nu is het alleen de PvdA die 1 mei, de dag van de arbeid viert…terwijl de SP op die dag veel meer sier kan maken dan dit jaar…

  Reactie door Dirk — vrijdag 4 mei 2007 @ 14.18 uur

 14. Persvrijheid is bijna dood(verstrengeld in de achterkamers van mediamagnaten en regering PR en propaganda)

  Reactie door Khosrow — vrijdag 4 mei 2007 @ 15.20 uur

 15. @ Madelief (13):

  In dit opzicht verschillen we radicaal van mening, Madelief. Want ik heb die oude Hiltermann altijd een (soms zeer) rechtse rakker gevonden, die in lange, pedante, wollige volzinnen soms barre dingen kon zeggen. Hij was altijd zeer pro-Atlantisch en een adept avn de Koude Oorlog, en hij verafgoodde De Gaulle bijna. Waaraan ik misschien nog de slechtste herinnering heb: het goedpraten van het fascistische kolonelsregiem in Griekenland (1967-1974).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.45 uur

 16. @ Henny (16):

  Spel- en typfouten vind ik echt niet belangrijk, hoor, maar deze vind ik toch wel grappig:
  “…de wereld kont te doen…”
  Is dat hetzelfde als de wereld een kontje geven? :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.48 uur

 17. En, Henny, ik ben het eens met je waardering voor Arnold Karskens. Die heeft al lang duidelijk gemaakt wat de Nederlanders in Afghanistan nu door schade en schande moeten ervaren: zo werkt het gewoonweg niet.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.51 uur

 18. Zie dat Cuba op de tweede plaats staat maak me ongerust of de vriend van deze natie in Venezuela niet de zelfde kant op gaat.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 4 mei 2007 @ 17.55 uur

 19. 20. Olav het is maar goed dat mijn stukjes soms (wel erg vaak tegenwoordig) met spel-en typefouten aan elkaar hangen, ik maak de domste fouten, weet ook niet wat ik soms mankeer fouten die ik eerst nooit gemaakt zou hebben. Soms werken zaken aanstekelijk denk ik en schrijven vanaf de lever, met verstand zonder nadenken heeft zijn prijs. Het is maar goed dan valt er in dit landje zo nu en dan nog eens wat te lachen dus zou ik zeggen, leef je uit met op en aanmerkingen zeker als ze zo leuk zijn. KOND zo goed dan. Overigens vind ik het eigenlijk wel belangrijk, ik erger me vaak rot aan mijn eigen te laat geziene fouten, maar niet belangrijker dan de mens en zijn inhoud.
  Soms heb ik stront in mijn ogen, een plank voor mijn kop en een waterhooofd maar verder is wel alles oke hoor.

  Reactie door Henny — vrijdag 4 mei 2007 @ 21.28 uur

 20. groot zijn verschillen c.q omstandigheden waar journalisten hun werk doen.
  in dictaturen of in een democratie,in oorlogsomstandigheden (embedded journalisme)of gewone alledaagse verslaggeving.
  dat de polderlandse verslaggeving niet zonder gevaren is blijkt uit het feit dat journalisten onder druk van justitie worden gezet om in sommige gevallen hun bronnen prijs te geven.
  zelfs gevallen van gijzeling van journalisten door justitie zijn bekend,overigens zonder resultaat.
  interresant in deze is het onderzoek van stella braam en astrid van unen naar de z.g bronbescherming die op de dag van de persvrijheid werd gepresenteerd.

  Reactie door visgert — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.10 uur

 21. Helemaal mee eens iedereen zou moeten kunnen schrijven en zeggen wat hij wil. Zou mooi zijn als dat hier ook zou kunnen. Helaas weten we dat de Vrijheid van Meningsuiting niet voor iedereen geldt. Als je Politicus bent heb je meer rechten en ook het recht te zenzureren. Wel apart dat zo iemand zich inzet voor de persvrijheid maar ondertussen zelf andere regels hanteerd. Met 2 maten meten noem je dat ook wel.

  Reactie door links — zaterdag 5 mei 2007 @ 13.02 uur

 22. @1 Fred
  ‘heel vaak op deze wereld zitten de verkeerde mensen gevangen………’

  Wat versta je onder ‘verkeerd?’
  Waneer het verkeerde mensen zijn vind ik het goed dat ze gevangen zitten. Als het daarentegen de verkeerde mensen zijn die gevangen zitten vind ik dit niet goed.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 5 mei 2007 @ 17.49 uur

 23. Persvrijheid is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Als de persvrijheid wordt ingeperkt, dan volgt daarna onherroepelijk de vrijheid van meningsuiting op internet, en daarna vrijheid van meningsuiting voor vormen van politiek. Dit gaat gecompenseerd worden door groepen van mensen die hun frustratie van het niet mogen zeggen wat ze vinden gaan omzetten in iets anders, waarschijnlijk geweld of gewelddadige vormen van actie. Vrijheid van meningsuiting is meer in het voordeel van machthebbers dan inperking van die vrijheid.

  Reactie door Hans Langbroek — zaterdag 5 mei 2007 @ 23.11 uur

 24. @16 Henny. Goed gezien.
  Ik kan mij nog herinneren dat tijdens de hoorzitting over deelname aan de oorlog in Afghanistan Karskens de mond werd gesnoerd door de haviken die aangestuurd door een zootje hoge militairen uit de US.

  Ik ben altijd sceptisch t.o.v. journalisten die gniffelen als het bijvoorbeeld over hoge inkomens en zakkenvullerij gaat.
  Ik heb meer moeite met Witteman dan toentertijd Mr. GBJ waarvan bekent was dat hij erg rechts was, maar daar ook geen doekjes om wond. Je wist met hem waar je aan toe was.
  De toestand in de wereld kluisterde teveel mensen aan de radio. Maar ja, de Telegraaf is ook de grootste.

  En zijn titel hebben we het in het verleden eerder over gehad Olav, weet je nog?

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 6 mei 2007 @ 6.58 uur

 25. Als er sowieso vooropgesteld toezicht bestaat op media gaat het de fout in. Dat moet slechts achteraf te bestraffen zijn.

  Reactie door Johan — zondag 6 mei 2007 @ 15.10 uur

 26. 10 Hilterman.

  Waar jij voor staat is geen vrije mening,maar een misdaad tegen de onvolwassenen.
  Kinderen zijn teer in hun jonge jaren.
  Ik zat zelfs in internaten en heb daar heel wat dingen zien gebeuren,wat die smeerlappen uitvreten bij die jonge knaapjes.
  Het zal je kind maar wezen,wat het overkomt.
  Wat jij zegt zal Goebels wel voor staan.
  Terecht dat je dat niet op een goede en positieve manier uitbelicht in de media.

  Reactie door sander — zondag 6 mei 2007 @ 16.47 uur

 27. GJB Hilterman iedere zondag, herinnering aan mijn vader die niet rechts was maar recht voor zijn raap en recht door zee.
  Bijna altijd gevolgd door Rudolf Shock. Weet bij God niet meer hoe je dat schrijft.

  Reactie door Henny — zondag 6 mei 2007 @ 20.30 uur

 28. Over vrijheid van meningsuiting gesproken: In Nederland repressie tegen andersdenkenden.
  Op 5 mei!!
  Een ludieke G-8 fietsdemonstratie op weg naar kamp Zeist in Utrecht is op barbaarse wijze door de politie opgerold. http://www.indymedia.nl/nl/2007/05/44231.shtml
  Let wel, het ging om een vreedzame optocht met clowns en kinderen die niet op het fietspad wilden rijden, deelnemers werden met bussen vol opgepakt, fietsen in beslag genomen.
  Waarom schrijft de gewone pers hier niks over?
  De SP Utrecht stelt inmiddels vragen.

  En durft de Utrechtse politie nu consequent te zijn en ook eens die horden brallende dronken corpsballen oppakken die de stad regelmatig teisteren, per fiets en, ja zelfs met cabrio’s over fietspaden rijdend, graag gooi ik er tomaten in de volgende keer.

  Reactie door Haq — maandag 7 mei 2007 @ 9.46 uur

 29. Ja Hac,
  je hebt daar een punt:
  De politie hoort een voorbeeldfunctie te geven, – maar doet het tegenovergestelde:
  Te hard rijden, als daar geen enkele aanleiding toe is. – Op fietspaden en wegen aan de verkeerde kant rijden – fiets patrouilles in voetgangers gebieden rustig voortpeddelend.
  Ik heb wel eens een paar van die jonge snuiters hierover aangesproken. – Antwoord: “Wij hebben hiet toestemming voor van de burgemeester persoonlijk”. – en toen fietsten ze vrolijk verder het overbevolkte voetgangers gebied in!.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 7 mei 2007 @ 13.20 uur

 30. Amita 34 ik bedoel niet het politiekorps hoor! Nee corpsballen zijn elitaire brallende studenten, hockeykids van rijke bobo’s & notabelen die tijdens de ontgroeningsdagen in september de hele stad in beslag nemen, kriskras de weg versperren daar waar ludiek demonstrerend links tegen de G-6 het op 5 mei nota bene niet màg en op schandalige wijze door de ME wordt opgepakt! Wat is er geworden van dit land? Het lijkt Argentinië wel ten tijde van de repressie onder de Zorregueta’s en hun phascistische meesters.

  Reactie door Haq — maandag 7 mei 2007 @ 16.29 uur

 31. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahah,

  Persvrijheid.

  Jammer maar pers zit in de achterzak van hun sponsors(KPN en andere bedrijven, en ook touwentrekkende actoren binnen bepaalde overheidskringen)

  Reactie door Khosrow — dinsdag 8 mei 2007 @ 17.17 uur

 32. Burgemeester Opstelten van Rotterdam is altijd klaar om een bijdrage te leveren aan personvrijheid door middel van zijn zwijg verzoek aan raadsleden en ook ambtenaren.

  Er is weer een nieuwe bouwschandaal in Rotterdam. De bouw van een parkeerplaats naast Erasmus medisch centrum is onvoldoende doordacht, slecht gepland, Loopt veel achter op de schema, wellicht komt het nooit tot stand en als het komt zou dat aanzienlijk meer kosten dan oorspronkelijk gedacht. Nu hebben ze weer achteraf een onderzoeksbureau ingehuurd om de misstanden te gaan onderzoeken. Daarom volgens de Burgemeester Opstelten, moeten de raadsleden informatie verzwijgen.

  Hoezo persvrijheid?

  Vrijheid inclusief vrijheid van meningsuiting/ persvrijheid is al lang verstrengeld. Stads PR mededelingen zijn wel toegestaan.

  Reactie door khosrow — woensdag 9 mei 2007 @ 12.21 uur

 33. Waarom geen kamervragen over het feit dat we geen leger sturen naar Myanmar (waar men vraagt om echte steun, en meer dan enkel afkeurende woorden)
  We hebben een goede reden!

  Dappere mensen protesteren daar tegen de dictatuur. Van de SP verwacht ik hiervoor toch meer dan enkel woorden!
  Terwijl we wel een leger sturen naar Afganistan. (In Afganistan heb ik weinig demonstraties gezien, in Myanmar wel)

  Reactie door Dr. D.J. van der Wal — donderdag 27 september 2007 @ 19.21 uur