De verbouwing van de verzorgingsstaat?

Monument voor Drees

Voor het Binnenhof staat Drees al enige tijd tussen de hekken, een mooi tafereel voor de voorkant van het nieuwe themanummer van ‘Spanning‘.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 07 mei 2007 :: 17.34 uur

116 Comments

116 reacties

 1. Geld is op bij de PvdA ? Of is het de sociale-democratie de mond snoeren ?

  Reactie door Fred — maandag 7 mei 2007 @ 19.00 uur

 2. Geen verbouwing zonder afbraak!!!!!
  Is dit dan de totale afbraak??????

  Reactie door Gonda — maandag 7 mei 2007 @ 19.17 uur

 3. Ja, we hebben het ook bewonderd. Met het motto: “Afbraak van de verzorgingsstaat”, waar Drees, als de laatste socialist bij de p.v.d.A. zich zo voor heeft ingezet!
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 7 mei 2007 @ 19.28 uur

 4. Beste vrinden socialisten,

  De heer Drees heeft in de jaren ’70 zijn lidmaatschap van de P.v.d.A. opgezegd. Hij vond de koers van deze partij te links en was van mening dat er in Nederland sprake was van “oversocialisatie”. Hij was in woord en geschrift een fervent tegenstander van het kabinet Den Uyl. Tevens maakte hij zich in zijn laatste levensjaren ernstige zorgen over de de grote instroom van buitenlanders.
  Dan is natuurlijk de vraag: wie mag zijn gedachtengoed claimen, links of rechts?

  Met liberale groet,

  Reactie door Jan Bert Kuipers — maandag 7 mei 2007 @ 20.07 uur

 5. hij was de enige echte. zou Bos hem kennen??

  Reactie door wladimir iljitjs — maandag 7 mei 2007 @ 20.07 uur

 6. Willen Drees draait zich drie keer rond in zijn graf als hij ziet wat de Pvda nu met zijn erfenis uitvreet.

  Hij wilde op zijn laatst al niet meer met de Pvda geassocieerd worden maar zou zich nu niet meer op het binnenhof durven vertonen.

  De Pvda’ers zullen er wel met een grote boog omheen lopen of anders tuft hij ze stiekem alsnog in het haar.

  Zo’n groot staatsman verdient dit Pvda toch niet, dit Pvda is van een postume vernedering zonder weerga. Plaatsvervangende schaamte maakt zich van mij meester.

  Reactie door ACE — maandag 7 mei 2007 @ 20.17 uur

 7. De Partij van de Arbeid zou zijn naam moeten veranderen de opzet waar de PvdA voor opgericht is bestaan al lang niet meer .De 3 grote partijen CDA,PvdA en VVD mikken tegenwoordig op de middengroepen (Commisarissen)Directeuren Aandeelhouders),(Partij van de Arrogantie) (Voor Veel Duiten)Wat Willem Drees in de vijtiger jaren heeft opgebouwd aan sociale voorzieningen proberen die 3 arrogante partijen in de kortst mogelijke tijd af te breken want de economieèn van de Europese Unie moeten de grootste van de wereld worden ten koste van de gewone werkende mens dat zie je wel aan dat geharrewar van de ABN-AMRO-BANK en dat gaat in de toekomst met nog veel meer bedrijven gebeuren .Ik vind dat de regering moet ingrijpen om de bedrijven nog Nederlands te houden en aan de werkgelegenheid te denken

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 7 mei 2007 @ 20.19 uur

 8. Bos heeft slechts tijdens zijn Univisitaire opleiding politiek WAT van hem vernomen en loop nu te bleren , dat hij in diens voetsporen loopt : Idioot !

  Reactie door fred — maandag 7 mei 2007 @ 20.20 uur

 9. Ik ben benieuwd wat dit geintje kost. Ik heb even gerekend en kom inclusief plaatsing op een kleine 4000,- euro.

  Mijn vakmanschap laat te wensen over, zal de Gemeente concluderen.

  Reactie door ACE — maandag 7 mei 2007 @ 20.24 uur

 10. 6

  je bedoelt natuurlijk te BLAIREN. ook zo”n lekker jong, die Blair.

  en die lummel in Frankrijk gaat hetzelfde doen.

  Reactie door wladimir iljitjs — maandag 7 mei 2007 @ 20.29 uur

 11. Goed stuk “Het rijke rooie leven” in Spanning. Ik heb mij direct opgegeven voor een abonnement. Het rooie leven van het verleden moet weer herleven.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 7 mei 2007 @ 20.41 uur

 12. Kijk , den Haag zit weer eens in de geld-problemen : een sisser van 180 miljoen , daar is een PvdA wethouder opgestapt : denk je dat een VVD -burgemeester , dan nog geld steekt in zo’n PvdA-kunstenaars frutsel ?

  Reactie door fred — maandag 7 mei 2007 @ 20.47 uur

 13. deze man ( Drees ) verdient een ereplaats. eigenlijk zouden wij weer 1 mei moeten vieren met Drees als symbool.

  de man is een kanjer. ons voorbeeld.

  ps: ik heb dit mailtje ook naar Woutertje gestuurd

  Reactie door wladimir iljitjs — maandag 7 mei 2007 @ 21.08 uur

 14. @4 Jan Bert Kuipers.

  Wat denk je van Drees junior van DS70. Ik heb altijd zeer wantrouwend gestaan tegenover de Dreesjes. Het was te veel van gemaakt socialitisch met andere woorden zij wisten het zo goed dat zij ver boven het Volk stonden. Tijdens de invoeing van de noodwet Drees heeft er een uitruil plaats gevonden (volgens Wikipedia) de politionele actie’s mochten doorgaan in Ned Oost Indië als Drees zijn zin kreeg. Dit is meten met verschillende maten, 6000 dooie maten.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 7 mei 2007 @ 21.19 uur

 15. @ 14 d’olle henk

  Henk,

  Ik had een huis in de Willem Dreeslaan op het oog. Zal ik het cancelen?

  Erik Sc

  Reactie door erik — maandag 7 mei 2007 @ 21.28 uur

 16. @d’olle Henk.(14)Zo is dat.romantiek is leuk,maar een goed lang termijn geheugen is beter.

  Reactie door rafstal — maandag 7 mei 2007 @ 21.31 uur

 17. Ik heb zo mijn twijfels over Drees, inzake zijn stellingname tegen de leden van de Internationale brigades die tegen Franco vochten.
  Drees was niet veel linkser dan Wouter Bos, en ook hij neigde sterk naar het midden.

  Reactie door toergenjev — maandag 7 mei 2007 @ 23.23 uur

 18. Drees is dood. Hartstikke dood.

  Reactie door MijnZus — dinsdag 8 mei 2007 @ 1.21 uur

 19. Ik vind de grootste verdienste van Drees zijn zuinigheid. Daar kunnen moderne politici nog een voorbeeld aan nemen.

  Reactie door reint — dinsdag 8 mei 2007 @ 6.48 uur

 20. SP zit niet te wachten op zetel in de SER

  AMSTERDAM – De Socialistische Partij weigert een kroonlid te leveren voor de Sociaal-Economische Raad (SER). Dit stelt Agnes Jongerius, voorzitter van de vakvereniging FNV. Ze zei dit gisteren tijdens een debat over de toekomst van de vakbeweging van BNR Nieuwsradio, Nova en Het Financieele Dagblad.

  Sinds Jacqueline Cramer en Ank Bijleveld minister werden, zijn er twee vacatures voor kroonleden in de SER. Jongerius: ‘Ik zou het verstandig vinden dat de stem van de SP, inmiddels een belangrijke stem in dit land, ook gehoord wordt in dit forum. Een week of zes geleden heb ik het hier met partijleider Jan Marijnissen van de SP over gehad. Maar hij zei dat hij niet van plan was bij minister Donner te gaan lobbyen.’

  De SP is inmiddels de derde partij in de Tweede Kamer, maar de partij krijgt vaak kritiek dat SP’ers zich als bestuurders niet graag laten zien.

  Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP, die ook bij het debat aanwezig was, zei dat niemand bang hoeft te zijn dat de stem van de SP niet wordt gehoord. ‘Het is de vraag of wij wel dezelfde weg moeten gaan als andere partijen in dit land’, aldus Ulenbelt. ‘Wij staan ook niet te trappelen om burgemeesters te benoemen. En met een paar onafhankelijke kroonleden verander je de wereld niet.’

  De kroonleden in de SER zijn onafhankelijke deskundigen, vaak hoogleraren op economisch, financieel, juridisch of sociaal terrein. Bij hun benoeming wordt rekening gehouden met spreiding over de verschillende vakgebieden, maar er wordt ook op gelet of de belangrijke politieke stromingen wel voldoende vertegenwoordigd zijn.

  Reactie door rafstal — dinsdag 8 mei 2007 @ 8.41 uur

 21. Ik begrijp steeds minder van die verering van de heilige Drees.Hij is door de geleide loonpolitiek van kort na de oorlog, gecombineerd met het laag houden van de huren de oorzaak van de woningnood in ons land geweest. Hij is de voorvechter geweest van een kritiekloos lidmaatschap van de NATO, met alle gevolgen van dien, waardoor ons land een gehoorzaam knechtje van Bush en Israel is geworden.Aan de AOW zal zijn naam inderdaad voor eeuwig verbonden blijven, maar men vergeet dat ook alle landen om ons heen zo’n oudedagsvoorziening hebben, die soms zelfs nog beter is dan de onze!Door zijn samenwerking met Romme in de Rooms-Rode coalities, waar hij nogal wat sociale punten heeft ingeleverd ten voordele van de welstand van de nederlandse boeren (denk maar aan de boterberg)heeft hij de arbeider benadeeld..Toegegeven: ik zag dat ook allemaal ook niet zo helder in de vijftiger en zestiger jaren, maar bij mij begint het besef steeds meer door te dringen dat die PvdA toen al op de verkeerde weg zat.De oprichting van de SER, met erkende en niet erkende vakbonden, waardoor de vakbeweging (ik bedoel de echte) monddood werd gemaakt en ga zo maar door.Het wordt echt tijd die Drees eens in een reëeler perspectief te plaatsen

  Reactie door hanneke — dinsdag 8 mei 2007 @ 10.16 uur

 22. #21. hanneke

  Als een volk een persoon gaat vereren moet je altijd uitkijken. Wat de AOW betreft, die is de basis van ons pensioensysteem, en als geheel is dat op een degelijke filosofie gebouwd. Beter dan in de ons omringende landen.
  Het zal zeker in samenwerking met Romme zijn geweest, maar die landbouwmaatregelen kwamen van Mansholt. Zijlstra, ook ooit premier, heeft daar, ook politiek gezien, een vernietigende analyse over gegeven. Daar gaat ook Sarkozy z’n vingers niet aan branden. Dan krijgt-ie alle tractoren uit Frankrijk op bezoek.

  Ik denk dat het verdomd moeilijk is om uit de kluwen van belastingen en heffingen aan de ene kant, en een oerwoud van subsidies aan de andere, nog een fatsoenlijk recht breiwerkje te creëren. Zeker is het voor minder scrupuleuze elementen in de maatschappij een prachtig troebel viswatertje.

  Reactie door jk — dinsdag 8 mei 2007 @ 11.12 uur

 23. het verbouwen van de verzorgingsstaat gaat klauwen vol met geld kosten. ze hadden het beter kunnen laten, zoals het was. dan was deze regering goedkoper uit geweest. ze moeten zonodig het geld over de balk smijten. daar is regering balkenende goed in. ze hadden beter naar vadertje drees kunnen luisteren. als vadertje drees dit ziet, zou hij zich wel een paar keer omdraaien in zijn graf.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 8 mei 2007 @ 11.23 uur

 24. @21 Hanneke.

  AOW.

  Brinkman (CDA) probeerde de bezem door de AOW te halen, het kostte hem zijn politieke kop.
  Woutertje Bos probeerde via allerlei truken de AOW een kopje kleiner te maken.
  Drees was er niet mee eens zoals de AOW in 1957 ingevoerd zou worden.
  Jaren is er gekort op de AOW, alles op een rijtje zettend is het een godswonder dat er in dit politiek achterlijk land de AOW nog bestaat. Zo’n 10 jaar geleden heb ik al iets getracht op papier te zetten, ik heb het al eens op deze weblog gezet, maar zij die het niet kennen, lees het en als je geen tijd hebt, print het uit en leg het onder je nachtkussen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grafrede.doc

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 8 mei 2007 @ 11.44 uur

 25. @20 rafstal
  Ik begrijp dat het raar overkomt maar iedere zetel of functie waarvoor gelobbied moet worden is dus NIET democratisch!! Ik moet er niet aan denken te moeten lobbyen bij Donner voor een baantje. Als de regentenpartijen eerlijk en democratisch waren dan werden dat soort functies al democratisch gekozen op kwaliteit, niet op lobbyvaardigheid.

  SP-burgemeesters zullen er snel komen zodra we burgemeesters laten kiezen door de bevolking.

  Reactie door Irma — dinsdag 8 mei 2007 @ 11.47 uur

 26. De burgemeesters moeten gekozen worden door de gemeenteraad, want de gemeenteraad is gekozen door de bevolking.
  Als de burgemeester rechtstreeks gekozen moet worden uit de bevolking,dan krijgt men de rare situatie, dat ‘n rijke patser zich verkiezbaar stelt, deze gaat dan ‘n vermogen in de campagne zetten en heb je kans dat die burgermeester wordt.

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 8 mei 2007 @ 12.45 uur

 27. Verraden en verkocht.
  En daarna afgeperst, bestolen en uitgeknepen!

  Haras.

  Reactie door Haras — dinsdag 8 mei 2007 @ 14.54 uur

 28. @27
  Waar heb je het nu precies over.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 8 mei 2007 @ 15.23 uur

 29. Met alle respect voor Drees, maar vele PVDA’ers bewijzen het niet nauw te nemen wanneer men in een andere positie komt. Kok en zijn commissariaten is het meest schrijnende voorbeeld. Wat Drees in deze ijd had gedaan kan niemand weten. Wat we wel weten is dat de PVDA mee werkt aan uitverkoop van zorg zonder dat de kwaliteit toeneemt. Het meest frustrerend is dat voor de mensen met hulpvraag maar ook aan de basis, verpleegsters, etc.

  Zorg wordt minder toegangkelijk voor mensen met minder geld, gelet op het aantal onverzekerden zal dit steeds meer toenemen. Dat is een echte zorg.

  Reactie door Ton Sijm — dinsdag 8 mei 2007 @ 15.29 uur

 30. @ 29 Ton Sijm

  Willem Drees was een zeer consencieus man, zijn zoon een leegloper. André van de Louw en Marcel van Dam en consorte hebben zowel Drees als de Pvda een dolk in de rug gestoken en bloedend langs de kant van de weg achtergelaten.

  Jouw conclusie over onze zorg is volledig correct en als metafoor heb ik onze zorg een keer vergeleken met amerikaanse toestanden of minimaal steeds meer neigend daarnaar toe en kreeg volop kritiek.

  Reactie door ACE — dinsdag 8 mei 2007 @ 17.10 uur

 31. @Irma.Ik heb het alleen geplaatst.verder hoor je mij er ook niet over.

  Reactie door rafstal — dinsdag 8 mei 2007 @ 17.57 uur

 32. Drees was ook erg zuinig voor gevluchten Hongaren ( 1956) , ze werden wel uit vluchtelingenkampen gehaald als zijn gingen werken in Nederland .Principe werden Hongaren in nederlnd opgevangen , door Hongaren die hier woonde en Juliana stelde zelfs het palais beschikbaar .

  Reactie door Fred — dinsdag 8 mei 2007 @ 18.20 uur

 33. 29. Ton mee eens en het aantal gaslekken neemt in snel tempo toe zo ook de uitval van electriciteit etc. Openbaar vervoer duurder maar steeds minder behalve natuurlijk voor de nieuw ingevoerde buisnessclass. Zo oom de perrons met buisness rstaurants etc…..etc… Zouden daar wel grote sigaren gerookt mogen worden?

  Reactie door Henny — dinsdag 8 mei 2007 @ 18.42 uur

 34. @24 d’olle Henk
  ik heb je grafrede doc uitgeprint en ook gelezen. Maar je raad het onder mijn kussen te gaan leggen volg ik maar niet op.
  Dat is een recept om nachtmerries te van te krijgen.
  Na al die jaren hoef je er nog steeds geen erratum aan te hangen, zeker niet waar het de beschrijving van de inhoud betreft.
  Sterker nog,
  je zou er nog een treffende finale van het vervolg van de laatste
  tien jaar aan kunnen toevoegen. Hoef je alleen maar een rijtje namen van enkele slopers en hun afbraakwerk aan toe te voegen en je hebt een horror story, van de teloorgang van het inmiddels failliete Nederland in kaart gebracht.
  Sloopbedrijf Balkenende I II III en IV spanden wat mij betreft toch echt wel de kroon.

  Reactie door Alex — dinsdag 8 mei 2007 @ 18.46 uur

 35. Nou ook in Frieland geen SP in de provinciale staten.Het zit politiek muurvast.potten kijkers niet gewenst,stel je eens voor dat je bij gegevens kunt komen die niet openbaar zijn of geheim.Nu hebben ze de SP er nog buiten kunnen houden.Maar ook in den-haag zijn ze bang dat buiten de gevestigde orde,andere toegang krijgen tot stukken die andere lichten werpen over gedane zaken.Fortuyn is niet voor niets vermoord.en niet alleen door Volkert van der G.er zijn twee soorten munitie in het lichaam van Fortuyn gevonden.De SP is ook een gevaar voor de Bildenbergers en vraag mij dan ook af, wanneer wij SP’ers dat zullen gaan merken.

  Reactie door rafstal — dinsdag 8 mei 2007 @ 21.16 uur

 36. @ 28 De Hakker

  Jij bent waarschijnlijk gelukkig getrouwd en betaald (nog) geen alimentatie.
  Arme Haras is mogelijkerwijs slachtoffer van de eerste feministische golf. Uitgeverij De Bonte Was heeft een boekje over hem open gedaan.

  Erik Sc

  Reactie door erik — dinsdag 8 mei 2007 @ 21.38 uur

 37. @ 24 d’olle Henk

  Goede rede Henk, die grafrede van je. Heb je er nog commentaar op gehad in 1997?

  Erik Sc

  Reactie door erik — dinsdag 8 mei 2007 @ 21.47 uur

 38. @36
  Dat kan niet want ik lees hier alleen maar verhalen over alleenstaande moeders die uitgeknepen worden.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 8 mei 2007 @ 21.56 uur

 39. @37 Erik.

  Ik kan mij niet zo goed meer voor de geest halen, wel dat Jan de Wit (SP) later zei, die EU regels komen mij bekend voor, vandaar ik erbij gezet heb, tien geboden van de SP.
  Bij het FNV in die tijd kon men ermee leven.
  gr. Henk

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 8 mei 2007 @ 22.02 uur

 40. De verbouwingsplannen zijn als volgt:
  Gymnasia krijgen extra toelagen (tonnen),omdat op basis van postcode en inkomsten geconcludeerd wordt dat er ‘achterstanden’ moeten worden aangepakt!
  De leerlingen en de leiding zijn niet blij met dit ‘label’, maar het geld kunnen ze wel gebruiken!
  Het ministerie praat over een incident of zoiets. Zo zijn er ook provinciale subsidies aan bedrijven die medische ‘producten’ ontwikkelen die vervolgens op de ‘markt’gebracht worden voor een prijs, die alleen met een aan te vragen ‘toeslag’ betaald kan worden. Als je dan maar de juiste postcode hebt!
  Grande finale!

  Reactie door Elsemie — dinsdag 8 mei 2007 @ 22.34 uur

 41. rafstal (35).
  …”wanneer wij SP-ers dat zullen gaan merken”…. Als je het wilt zien, (of liever als je niet weigert het niet te zien) zie je het al dagelijks om je heen.Vooral in de media! Helaas is de SP niet bereid het te willen zien en daarom reageert ze op dit soort dingen inadequaat, in de hoop er tenslotte toch “bij te mogen horen”Ik wens ze hierbij veel succes, maar tussen wensen en verwachtingen gaapt dikwijls een grote kloof.

  Reactie door hanneke — dinsdag 8 mei 2007 @ 23.43 uur

 42. @hanneke.Dat is wat ik bedoel.tel daar bij op het bericht vandaag in de krant.Wilders al jaren gevolgd door de AIVD.en je ziet dat duistere krachten hier de baas zijn.en wie is Mat Herben,een infiltrant van de AIVD? Moest de JSF veilig gesteld worden?.Hoe lang zal onze Jan al gevolgd worden? word er meegelezen op dit blog,word er uitgedaagt op dit blog?Wie is onze Koningin? Wat is haar rol in de Bildenberg groep?.is mijn telefoon alleen een telefoon of ook een microfoon?.leef ik wel in een democratie,zijn we het complot denken al lang gepaseerd en lopen wij jaren achter?Wat is er allemaal gaande?

  Reactie door rafstal — woensdag 9 mei 2007 @ 9.27 uur

 43. @ 5 en 13:

  Kameraad Wladimir Iljitsj, vanwaar deze omslag en bewondering voor deze ordinaire renegaat? Je had toch meer op met Roland Holst en Gorter en de hunnen? Hoe moet dat gaan als zelfs jij het rechte pad verlaat? En na één stap achterwaarts, niet meer twee stappen voorwaarts gaat? Wat te doen? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 mei 2007 @ 9.44 uur

 44. @ rafstal (42):

  Aan de Fortuijn-programma’s op TV (6 mei jl.) heb ik ook de sterke indruk overgehouden, dat Mat Herben een infiltrant van de AIVD is. Hij was voorlichter van defensie en verdedigde het JSF-project sterk. Hij heeft de grootste rol gespeeld bij het “ompraten” van Fortuijn, die ook nog een speciaal bezoekje kreeg van de Amerikaanse ambassadeur. En volgens Henk Westbroek had Herben tevoren geprobeerd Fortuijn (toen nog gekant tegen de JSF) bij Leefbaar Nederland te wippen.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 mei 2007 @ 10.30 uur

 45. PAS OP HET VOLGENDE VERRAAD VAN DE PVDA KOMT ERAAN.
  Tijdens een debat maandagavond zei FNV-voorzitter Jongerius dat ze naar de top komt als ze een uitnodiging krijgt, ‘onder iedere voorwaarde’. PvdA-kamerlid Ton Heerts zei bij hetzelfde debat dat het standpunt van zijn partij dat er niet aan het ontslagrecht wordt gemorreld, ‘niet in beton gegoten is’.

  Reactie door De Hakker — woensdag 9 mei 2007 @ 10.52 uur

 46. Heel symbolische is de kop van Drees alleen nog zichtbaar via de gesuggereerde contouren, het grootste gedeelte is doorkijkbaar naar de huidige staat van Nederland.

  Reactie door e.krul — woensdag 9 mei 2007 @ 11.14 uur

 47. @25. Irma
  «SP-burgemeesters zullen er snel komen zodra we burgemeesters laten kiezen door de bevolking.»

  @26. Ben tarici
  «De burgemeesters moeten gekozen worden door de gemeenteraad, want [...]»
  (het argument slaat volgens mij nergens op).

  Bij geen van beide kan ik me iets zinnigs voorstellen. Een burgemeester is alleen voorzitter van de gemeenteraadsvergaderingen en in die functie dient hij inhoudelijk gewoon z’n mond dicht te houden. Anders gebeuren er ongelukken. Hij mag wel ingrijpen om ongelukken te voorkómen, zoals Leers in Maastricht of indertijd Wolters in Middelburg. Verder mag hij 100-jarigen feliciteren en Sinterklaas binnenhalen. That’s all.

  De “gekozen burgemeester” opnemen in je politieke programma is een gotspe. Als je een gotspe tot kroonjuweel maakt ben je wel erg ver van huis – maar dat hebben we gezien aan D’66; je kan je dan altijd nog tot burgemeester laten benoemen, en de werkjes gaan doen die ik hierboven heb beschreven.

  Ik zie een burgemeester als een mislukte manager in het bedrijfsleven, die ze vroeger wel een plaatsje gaven in het “zweetkamertje” en krantenartikelen lieten uitknippen.

  p.s.
  Het ergste is nog als ze dan later, als ze uitglije, weer in de Tweede Kamer (terug)komen.

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 11.20 uur

 48. Een goeie vriend van me, Bob Armstrong (hij woonde downtown New York, en na 9/11 heeft iedereen weken gewacht op bericht van hem) fungeert als luis in de pels in de Amerikaanse politiek.
  Hij schreef deze filosofische beschouwing over de staat en haar macht.
  http://manhattanlp.org/SerfCity/serfcity_vol2_iss1.pdf

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 11.31 uur

 49. Hoeveel agenda’s bestaan er eigenlijk?http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1127(ps hoe maak ik de linh rood)

  Reactie door rafstal — woensdag 9 mei 2007 @ 11.43 uur

 50. De toekomstige “staat” zetelt niet in Den Haag of Washington – de toekomstige staat zetelt in de pc van de burger.
  Zorg dat je tijdig de e-mailadressen van alle volksvertegenwoordigers, landelijk, provinciaal en locaal, in je adresboek krijgt, schrijf ze pamfletten (hou het beperkt en netjes, anders blokkeren ze de je). Zoals bv. hier: laat Gloria, Henny, Elsemie voor de iedeeën zorgen, Olav Meijer voor de redactie, ACE en Alex voor de analyses, De Hakker voor de one-liners en HARAS voor de literaire bijdragen (sorry als ik iemand overgeslagen heb, maar ik noem maar wat). Ik zag hier een keer de suggestie dat Plasterk deze weblog zou lezen – illusie. Veel te vrijblijvend. Alleen NRC-Handelsblad heeft een klein deel gelezen omdat Jacques Mattheij er met een klacht naar toe was gegaan omdat hij verwijderd was.

  p.s.
  Ik heb er niets mee te maken, maar de SP zou er, om niet de boot te missen, goed aan doen zich te herbezinnen op de EU-10-geboden; zie http://www.nidi.knaw.nl/nl/demos/ – ik zeg het maar even. Je kunt het wel niet willen zien (zie de prachtige formulering van hanneke #41!), maar het is de realiteit. Anders wordt de SP in no time net zo archaïsch als de CPN onder Marcus Bakker (die zit nu godzijdank veilig opgeborgen in GL).

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 12.47 uur

 51. Zo dadelijk op http://www.stand.nl/
  SP tweede kamerlid Jasper van Dijk

  Het nieuwe Europese verdrag is een goed alternatief voor de Grondwet. eens/oneens ?

  Reactie door Alex — woensdag 9 mei 2007 @ 12.54 uur

 52. @49. rafstal

  «http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1127(ps hoe maak ik de linh rood)»

  spatie tussen “1127″ en “(”
  (geen dank!)

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 13.27 uur

 53. @ rafstal (42):

  Vervolg:

  In het Parool staat vandaag bovendien:
  “Volgens de krant (= de Telegraaf, OM) had de dienst de indruk dat hij daar (= in de Israëlische ambassade, OM)instructies kreeg voor zijn werk als Kamerlid, eerst voor de VVD en later als onafhankelijke parlementariër.”

  N.B.: De verdenking bestaat dus dat Wilders richtlijnen opvolgt van de Israëlische regering!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 mei 2007 @ 14.29 uur

 54. de ondergang van de pvda is eigenlijk een feit
  een elitaire partij is het geworden drees zou zich hebben afgmeld als pvda lid en zou lid geworden zijn van de sp bij de pvda zijn ze aan het onderzoeken wat er eigenlijk mis is in de partij jammer dat drees er niet meer is want die hadt ze wel verteld

  Reactie door theunissen — woensdag 9 mei 2007 @ 14.49 uur

 55. @ 50JK
  Je bezorgde me een spontane lachbui ;)
  Maar als je iemand vergeten bent waar het de
  analyses betreft, is het d’olle Henk.
  Zie:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grafrede.doc

  Reactie door Alex — woensdag 9 mei 2007 @ 14.55 uur

 56. @55. Alex

  ja, Henk is goed!
  (die had ik gelezen)

  Goed dat iemand nog kan lachen want ik word er af en toe wel een beetje mies van.

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 14.59 uur

 57. Wanneer gaat de PvdA een Fusie aan met de VVD , daar kan de laatste nog veel van leren : de tructje van de PvdA zijn er om de arbeider nog minder te laten profiteren ( consumeren ) van zijn verdiende loon .
  En de zwakkere in de samenleving hebben ze geheel lak : eens werd een voorstel gelanceerd ,dat elke Nderlander recht had op een basis-inkomen verkregen op wel/niet werken : Wie waren er fel op tegen ……Yes de PvdA !

  Reactie door Fred — woensdag 9 mei 2007 @ 16.21 uur

 58. ALs we Drees nu eens opgraven en met koperdraad omwikkelen en zijn grafsteen voor een Magneet vervangen.

  Kan ie mooi ECO stroom opwekken terwijl hij zich elke dag een slg in de ronde draait van wege het huidige PVDA.

  Reactie door Ronald — woensdag 9 mei 2007 @ 17.13 uur

 59. Een ontzettend leerzame en verhelderende tekst van Marga Trappenburg. in ‘spanning’.
  We verliezen ons in de frustratie en de bron daarvan is zo moeilijk te benoemen in
  een land van graaiers en lege kretologie en marktdenken.
  Dat dat onderhuids spanning oplevert is wel duidelijk. Maar het is goed die spanning
  zo te kunnen benoemen.
  Twee jaar geleden bracht ik een Loesje poster
  met de tekst: “Komt een man bij de dokter, weg dokter” naar mijn huisarts.
  Zei hij: “Hang maar op het prikbord”.
  Die poster heeft daar twee jaar gehangen.
  Twee maanden geleden was mijn huisarts echt weg.
  Hij kon/wilde het niet meer meemaken.
  Zo denkt mijn partner eraan uit het onderwijs te stappen, om dezelfde vanwege
  beroepsbepaalde andere redenen maar met een gemeenschappelijke kern.
  Ze wil/kan het niet meer meemaken.

  Zo zijn er dus ook burgers die het niet meer kunnen aanzien en uit dit ‘systeem’ van
  graaierscultuur en marktdenken te willen ontsnappen.
  Alleen het gaat niet.

  Ik hoop dat Bakellende en zijn ‘ploeg’ zijn tijd goed gebruikt in die 100 dagen.
  Maar ik betwijfel het.
  Die man is een wandelende bom, geladen met zeer gevaarlijke munitie.
  Geintellectualiseerd onvermogen.
  Gevuld met de intelligentie van een ontzettend grote boekenkast.
  Maar wel een die omgevallen is.

  Reactie door Alex — woensdag 9 mei 2007 @ 18.01 uur

 60. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ze aan het ‘verbouwen’ zijn. Volgens mij zijn ze aan het afbreken. Verbouwen is meestal dat je iets mooiers terugkrijgt een verbetering, dit is eerder een afbreekkabinet.
  Zoals op alle lijsten waarop wij onder Balkenende fors gezakt zijn als het gaat om de ‘beste’ van iets belanden we hier om met Manuel te spreken ‘aan de grond’

  4.Jan Bert Kuipers..

  Dat was onder invloed van zijn zoon die DS 70 oprichtte denk ik. Die moest hij natuurlijk steunen is tenslotte zijn zoon he.

  Enfin mijn oouders waren in die tijd heel blij met vadertje Drees en dat kan ik ze niet kwalijk nemen.

  Reactie door Henny — woensdag 9 mei 2007 @ 18.36 uur

 61. ‘ouders, afbraakkabinet’. Haastige spoed is zelden goed

  Reactie door Henny — woensdag 9 mei 2007 @ 18.39 uur

 62. @ 50 jk
  Ik word er verlegen van, dus zit ik hier blozend als een (zongedroogde) tomaat en een beetje ongemakkelijk omdat ik weet dat er dagelijks actie’s per email worden ondernomen door mensen die meer ervaringsdeskundig zijn in veel opzichten, dan mijn persoon.
  Email en PC zijn inderdaad een krachtig middel om informatie te vergaren en te géven, gevraagd en ongevraagd en dat zou iedereen moeten doen. En als je last van dyslexie, afasie of een writersblok hebt dan zijn er geen woorden maar daden! Actie voeren tot de 100 dagen om zijn en dan hoop ik ook op een grandioos vuurwerk.

  Wat betreft het burgermeesterschap is er in mijn stad een interessante ontwikkeling.
  Onze VVD-burgemeester volgt zijn hart…..
  en dat betekent dat hij voortijdig opstapt.
  Ik zal er niet veel woorden aan vuil maken, Houdoe en bedankt!
  Volgens de gebruikelijke procedure heeft de commissaris van de koningin, Maij, een sleutelpositie in de procedure. De gemeeteraad maakt een profielschets waarmee CvK de wervings-en selectieprocedure voert en geschikte kandidaten voorstelt aan een vertrouwenscommissie. Deze vertrouwenscommissie doet een meervoudige voordracht aan de gemeenteraad die uiteindelijk het besluit neemt, wat achteraf weer de goedkeuring van de minister van Binnenlandse zaken nodig heeft.
  De wens van de raad is in principe bindend.

  Mijn conclusie is dat de CvK hier een veel te grote rol heeft. Hoe die vertrouwenscommissie tot stand komt heb ik niet kunnen achterhalen. Olav???

  Reactie door Elsemie — woensdag 9 mei 2007 @ 18.48 uur

 63. @50 jk
  Heb ik net een lange reactie geschreven en toen ik op de knop reageer klopte, werd ik geblogt.

  Ik ben altijd snel verlegen, bloos als een tomaat, teveel eer, want er zijn legio ervaringsdeskundige personen die veel resultaten boeken met het sturen van gevraagde en ongevraagde emails zowel links als rechts!

  Met een dwalende regering al 100 dagen in het land kun je als oppositie best last krijgen van afasie, maar het vuurwerk komt er toch wel en onderwijl is er veel actie bij o.a. actieve leden met het werken aan de basis en actie’s zoals het verzamelen van handtekeningen.

  De burgemeester in Eindhoven werd het te heet onder de voeten, ha, ha, dat gaat nog interessant worden jk! Welke kandidaten gaat Maij Wegge voordragen op basis van het profiel dat de gemeenteraad, mét een ruime vertegenwoordiging van de SP, heeft gemaakt.

  Groeten

  Reactie door Elsemie — woensdag 9 mei 2007 @ 19.21 uur

 64. @ 44 Olaf Meijer,

  Denk ik ook al heel lang en die reactie van H. W. heb ik ook gezien.
  Misschien ben ik paranoïde maar sommige zaakjes komen toch aardig op zijn plaats. Misschien wist M.H. er zelfs wel van dat P.F.zou worden overgeplaatst naar de andere wereld.
  Dat soort gedachten zijn mij in het geheel niet vreemd. Wat mij bevreemd is dat de pers zo weinig durft te opperen. Je kunt toch een gedachte poneren en die toetsen aan de werkelijkheid? Je kunt je dingen toch hardop afvragen met alle rspect tegenover de persoon die ALTIJD weerwoord mag geven? M.H. is toch een publiek figuur?

  Reactie door L'écologiste — woensdag 9 mei 2007 @ 19.35 uur

 65. @ 59 Alex

  Grandioze typering van Balkenende, humoristisch maar wel kernachtig acuraat vergegeven.

  Reactie door ACE — woensdag 9 mei 2007 @ 20.03 uur

 66. @60. Elsemie

  Je begrijpt – het was maar een greep – maar je stukjes zijn hartstikke goed en to the point. Met die Cvk bij ons (Zeeland) idem dito; die is nu gefrustreerd met pensioen gegaan – de gedeputeerden hadden een “pure” voorzitter van hem gemaakt, hij had niets in de melk te brokken. We moeten nog afwachten hoe Karla Peijs dat doet, maar volgens mij heeft ze schoenen met stalen zijkanten en is ze al druk bezig er een tussen de deur te wringen.

  Verder over de EU: ik herhaal nog maar eens de URL, nu ge-focused, omdat ik het voor de geïnteresseerde SP-er toch wel een aanbevelenswaardig artikel vind.
  http://www.nidi.knaw.nl/en/output/demos/2007/demos-23-04-lutz.pdf/demos-23-04-lutz.pdf

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 20.23 uur

 67. @ 49 rafstal

  Ik zal je helpen dit is de bedoelde link,……

  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1127

  en nu even jouw foutje je moet, voor dat je plakt altijd een spatie open laten aan het begin en het einde van de link.

  Succes ermee

  Reactie door Pool — woensdag 9 mei 2007 @ 21.53 uur

 68. @ 49 rafstal

  Nog even dit…. de link wordt pas rood nadat je hem hebt verzonden.

  Reactie door Pool — woensdag 9 mei 2007 @ 21.56 uur

 69. @ 52 jk

  Sorry, ik zag dat jij ook op rafstal zijn probleempje had gerageerd.

  Ik denk dat het nu zeker goed moet gaan.

  Goede avond overigens.

  Reactie door Pool — woensdag 9 mei 2007 @ 21.58 uur

 70. @ Olav Meijer.Ja Olav, onze Jan.M gaat vaak naar de chinees.mischien onderhoud hij zo wel zijn contacten met de comunisten.Ik geloof het niet.ik geloof wat ik in nr 35 zeg.

  Reactie door rafstal — woensdag 9 mei 2007 @ 22.12 uur

 71. @66 jk
  Ik herinner mij een verhaal van een gewiekste tante, ze heette Sidonia en schoonmaken is haar hobby. De bezem erdoor zou ze zeggen (en doen).

  Het artikel met demagogische cijfers schetst een trend, maar in welk perspectief moet je dat zien? Zullen deze europeanen hun paspoort willen inleveren?

  Reactie door Elsemie — woensdag 9 mei 2007 @ 23.16 uur

 72. @ 61 henny
  Ik wens je een heerlijke vakantie waarin je lekker kunt onthaasten, met veel inspiratie en tsaziki en sirtaki!

  Reactie door Elsemie — woensdag 9 mei 2007 @ 23.19 uur

 73. @71. Elsemie

  Het is “demografische” cijfers niet “demagogisch” (tenzij je dat expliciet ironisch bedoelt).
  Zo las ik hier ook ergens van iemand het woord “hypocratisch” – ik denk: dat is een een goeie – een regeringsvorm van hypocrieten, desnoods ter plekke geconstrueerd; dat heb ik maar zo gelaten.

  Maar ik kom op je vraag nog wel terug – voor nu: ze zijn wel in orde.

  Reactie door jk — woensdag 9 mei 2007 @ 23.35 uur

 74. @71. Elsemie

  … ze zijn wel in orde … de cijfers bedoel ik.
  Om de gedachten te bepalen: het heeft niets met een paspoort te maken; dat is alleen een papiertje om te laten zien wat voor nationaliteit je hebt als je naar een vreemd land wil. Ook niet met loyaliteit. Je kunt je Nederlander voelen maar het toaal niet eens zijn met de regels hier. Het artikel gaat over het gevoel, het bewustzijn van een identiteit.
  Opmerkelijk is dat Frankrijk en Nederland bij de eerste zes scoren, Frankrijk 68%, Nederland 59% (tabel onderaan).
  Figuur 2. is het meest interessant. Daar zie je hoe het bewustzijn van twee identiteiten – de nationale en de Europese – over de verschillende leeftijdscohorten verdeeld zijn. De jongeren scoren heel hoog en dat zakt maar langzaam. Het betekent dat de verwachting gerechtvaardigd is dat over zeg 20 jaar zo’n beetje iedereen zich tevens Europeaan zal voelen.
  Dat is het perspectief. Ik zou daar als politieke partij wel m’n bakens op uitzetten, ook al doet het zeer. Afname van het bevolkingsaantal is ook zo’n hete brok voor politici, ze willen halsstarrig blijven geloven in toename.

  (Voor gratis toezending van het bulletin kun je je per e-mail opgeven – staat wel ergens op de site vermeld. Demografie beschrijft de samenstelling van een bevolking en de ontwikkeling daarvan – voor een politicus onmisbaar).

  Reactie door jk — donderdag 10 mei 2007 @ 10.00 uur

 75. jk
  Jip, demografische cijfers, die een ontwikkeling bij jongeren signaleert die meer europees gevoel hebben dan ouderen, wat overigens niets zegt over instemming met demagogische instituties en verdragen.
  Zo, heb ik me er weer uitgepraat?

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 10.06 uur

 76. @ 74 jk
  Met perspectief bedoel ik ook of dit soort onderzoeken met enige regelmaat worden gehouden. Hoe europees bewust is de jeugd in 1975 t.o.v. vandaag. Ook roept dit soort onderzoeken vragen op als wat is dat europees bewustzijn dan? Een goedkope vakantie of gaat het ook om uitwisseling van studie/sport. Hoe verhouden zich de migratiecijfers etc. Is het bewustzijn een focus op die landen met de meeste welvaart of is er ook nog sprake van solidariteit met de minder ontwikkelde europese landen. Voor dat laatste maakt de SP zich wel sterk.
  Het klinkt ook logisch dat je als jongere breder oriënteerd dan op oudere leeftijd.

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 11.44 uur

 77. @76. Elsemie
  «Is het bewustzijn een focus op die landen met de meeste welvaart»

  Het gaat over de 15 EU landen. Het gaat niet over vakantie. Het gaat over: voel je je Nederlander, Fransman etc. èn/of Europeaan. In figuur 1. zie je dat een heel klein percentage zich uitsluitend Europeaan voelt.

  Reactie door jk — donderdag 10 mei 2007 @ 12.39 uur

 78. @ 77 jk
  lastig hoor die cijfers, waarom voelt iemand zich Europeaan, vanwege de euro (makkelijk op vakantie), de subsidies? Een kennis (50+)die na diverse functie’s in o.a. Duitsland en Zweden zijn domicilie weer in Nederland kiest, omdat hij zich hier toch meer thuis voelt. Jongeren die juist hun domicilie elders kiezen. Ik herken wel het beeld dat mensen zich makkelijker over grenzen bewegen, maar de reden is dan juist het culturele verschil of meer welvaart. De culturele en economische verschillen die zo typerend voor Europa zijn, hoe haal je daar een gemene deler uit?
  Opvallend is dat landen als Frankrijk en Nederland met een hoog europees bewustzijn zich tégen de Europese grondwet hebben uitgesproken. Dit betekent dat juist die bevolking met hart vóór de zaak, tégen dit gedrocht is en mogelijk wel vóór samenwerking is in een andere vorm.

  De conclusie is ook zo top-down;
  “Op de lange termijn is een groeiende Europese identiteit onder de EU-burgers zeker een voorwaarde voor meer vertrouwen in Europese instituties en toenemende integratie. Dat betekent niet dat bestaande instituties en ontwerpen van verdragen daarom met meer instemming zullen worden begroet. Wat deze studie wel onderstreept,
  is dat de algemene voorwaarden voor
  Europese politiek gestaag en wezenlijk veranderen door het niet tegen te houden proces van de natuurlijke bevolkingsvernieuwing.”

  Dit onderzoek bewijst m.i. dat er wel draagkracht is voor een Europese samenwerking, maar dat instituties niet voldoende afgestemd zijn op de bevolking mét die Europese identiteit. De voorwaarden zijn er maar het Europees Parlement heeft blijkbaar andere belangen dan die van de europeaan

  Ik zou een onderzoek naar de beleving van de Europese identiteit een goede basis vinden voor verdere samenwerking.
  Meer op inhoud dan op de vorm!

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 14.32 uur

 79. P.S.
  Leuke opdracht voor iedereen die binnenkort over de grens gaat; de SP in 100 dagen door Europa, op zoek naar de Europese identiteit!

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 14.50 uur

 80. PvdA : de partij van de Afbraak : slopen alle sociale voorzieningen .

  Reactie door Fred — donderdag 10 mei 2007 @ 15.12 uur

 81. Op de website van de PvdA staat de geschienis van die partij, dit lezend moet ik zeggen deze partij is van het socialisme
  vervreemd zoals Blair als Wouter Bos zijn de verkeerde weg in geslagen, was dat niet de derde weg. Zij snappen het niet meer en een TomTom brengt ook geen redding meer.
  http://members.home.nl/h.hiensch/PvdA-his.mht

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 10 mei 2007 @ 16.16 uur

 82. @79. Elsemie

  Elsemie, maak er een wedstrijd van.
  1e prijs: een zakteeveetje, een kussentje en een zak chips;
  2e prijs: een zakteeveetje, een kussentje en een zak chips;
  3e prijs: een zakteeveetje, een kussentje en een zak chips

  Reactie door jk — donderdag 10 mei 2007 @ 17.15 uur

 83. @ Elsemie (62):

  Door allerlei nieuwe experimenten is de rol van de CvK tegenwoordig juist aardig teruggedrongen vergeleken met vroeger.
  De “vertrouwenscommissie” wordt in dit geval door de gemeenteraad zelf ingesteld; die kan dus ook de gang van zaken daarin regelen.

  Zie ook dit aardige artikel van Paul Bordewijk in de e-mailkrant van de PvdA-afdeling Leiden over de gang van zaken daar:
  http://www.paulbordewijk.nl/artikelen/183

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 10 mei 2007 @ 17.57 uur

 84. @82.
  Sorry, Elsemie, ik had dit niet moeten schrijven. Maar ik ben eens wat onderwerpen hier gaan doorlezen. En ik moet zeggen – het is wel een neerslachtigmakend verhaal, die SP; als je nou bijvoorbeeld weer dat laatste schrijfsel van L’écologiste leest – wat een treurnis en met een aplomb of het de meest indringende waarheid van het universum is. Het lijkt wel een zwartekousenkerkpredikant (l’éco zal wel een zij zijn, maar die mogen daar niet). Allesbehalve had ik zin om neerslachtig te worden dus werd ik melig.
  Weet je wat ik vind? De SP heeft dan misschien wel een boodschap maar heeft geen belofte. Toon van Vliet zei het ergens: “men heeft het te goed in dit land.”

  Dus ja …

  p.s.
  Ik vind het wel gaaf dat je dat artikel gelezen hebt!

  Reactie door jk — donderdag 10 mei 2007 @ 18.06 uur

 85. @ Elsemie (78):

  Precies: juist een bewust doorleefd streven naar samenwerking in een SOCIAAL Europa brengt mee dat zo veel Nederlanders (waaronder de SP) -en zeker ook bewoners van andere landen- gekant zijn tegen het van boven af opgelegde neo-liberale Europa, dat vooral gericht is op winstmaximalisatie (of minstens -optimalisatie) voor de grote kapitaalsconglomeraten.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 10 mei 2007 @ 18.09 uur

 86. jk
  Een fietstochtje of wandelingetje in dit oerhollandse weer zou je goed doen (af en toe hard in een diepe plas springen), want reden tot neerslachtigheid is er volop als je goed om je hen kijkt. Dat laatste heeft L’ecologiste altijd goed gedaan en de recente ontwikkelingen in de politiek doen een betrokken mens bijna de das om! Alle democratische en sociale verworvenheden worden gesloopt en met voeten getreden in het belang van de Europese superstaat!
  Mensen worden op zichzelf terug geworpen en ieder vecht op zijn manier om te ‘over’leven of trekt zich angsthazig terug bij de schapen op het droge. De enige manier om niet neerslachtig te worden is ACTIE!

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 19.25 uur

 87. @85 Olav Meijer
  Dankjewel, ik heb het artikel van Borderwijk gelezen, maar ik moet nu weg, kom er later nog op terug!

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 19.27 uur

 88. @86. Elsemie
  «Een fietstochtje of wandelingetje in dit oerhollandse weer zou je goed doen »

  Erg bedankt voor je advies, maar dat had ik nou net gedaan – langs de boulevard in Vlissingen – schitterend! Die gigantische schepen (voor Antwerpen) komen zo dicht langs de kust dat het lijkt of je ze aan kan raken. Bovendien bij m’n cardioloog weer een hartmedicijn kwijtgeraakt en ik moet zelf maar zien of ik volgend jaar nog op controle wil – nog geen twee jaar na een viervoudige bypass-operatie!
  Dus alle reden tot vrolijkheid – en dan dit … misschien is het mijn stijl (of stiel) niet.

  Reactie door jk — donderdag 10 mei 2007 @ 20.33 uur

 89. @86. Elsemie

  Eerlijk gezegd zie ik dat niet om me heen, ik zie heel goed uitziende, ‘weldoorvoede’, opgewekte mensen. Ik zie mensen die zich wezenloos kopen. Maar die moet ik dus juist niet zien? Ik wordt er zo mogelijk nog neerslachtiger van. En ik maar denken dat iedereen meer had dan ik. Is dat het?

  Ik begrijp ‘t – er is voor mij geen redding meer … Nu begrijp ik ook Gloria beter dat ze er nog “iets’ naast heeft.
  Ik heb twintig jaar lang in een bedrijfstak gewerkt (18000 werknemers) in een positie waar ik een totaal overzicht van de inkomens had – ik kan je zeggen: die verhoudingen waren ok in my book!
  Iemand hier berispt mij dat ik geen consideratie heb met de gepensioneerde mijnwerkers. Drie weken later schrijft ze dat ze naar Peru op vakantie is geweest – erg geloofwaardig moet ik zeggen.

  Weet je, Elsemie, ik ga ‘t allemaal niet geloven.

  Ik ken de boodschap van de SP, maar zeg mij wat de belofte is.

  Reactie door jk — donderdag 10 mei 2007 @ 23.25 uur

 90. @ 85 Olav Meijer
  Ik heb weinig vertrouwen in de democratische competenties van het provinciebestuur.
  Tante Sidonia veegt zelfs de ‘gasten’ de deur uit!
  De goed functionerende gemeenteraad is het meest logisch en democratisch. Iemand moet dat proces bewaken. Wat een gedoe.

  Het lijkt erop dat Europa inmiddels verkocht is

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 23.56 uur

 91. @88 jk
  Ik krijg de post er niet in geklopt, mogelijk verschijnt hij later nog.
  Gefeliciteerd met de prettige wandeling in het besef dat je weer ‘vooruit’ kunt.

  Groeten

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 0.08 uur

 92. @91. Elsemie
  Een open weblog zoals deze nodigt uit tot ongenuanceerde stellingen, waardoor een sfeertje ontstaat van: de SP, het uitverkoren volk. Dat werkt averechts.
  PvdA is kop van jut. “Was sich liebt, das neckt sich.”.
  Onder “Plasterk” heb ik iemand verteld wat mijn achterland is. Na school ben ik begonnen te werken bij het Burgerlijk Armbestuur in een middelgrote gemeente. Dat zorgde voor mensen die bij de Gem. Soc. Dienst ‘uitgeprocedeerd’ zijn. Wekelijks huren ophalen van 6 tot 10 gulden. Dan kom je wekelijks – en leer je mensen kennen – in buurten waar behalve de vuilsnisemmer nog een emmertje staat, waar een banaan ‘extra voeding’ is. Na militaire dienst (stevig, vergelijkbaar met wat d’olle Henk vertelde) een aantal jaren bij een instelling gewerkt voor geestelijk gehandicapten (dat noemde je toen nog niet zo, maar dat mag niet meer). Via een advertentie uit een orgaan van jeugdverenigingen. Die kinderen, eerst schoolgaand, later werkend, waren niet zwakbegaafd geboren, maar door situaties thuis zo geworden. Als je je verdiept in de achtergronden waarin dat kon gebeuren word je fysiek misselijk. Misschien wel bij mij de diepere oorzaak dat ik nog steeds politici de kop gek zeur over jeugdzorg en ze wijs op de verborgen gevaren van, of liever, ìn de ‘hoeksteen’ van de samenleving, omdat ik denk dat ze het veldwerk niet kennen – althans daar merk ik niets van, ja, achter hun leerbeklede buro. Omdat het socialisten zijn die van niet tot iet zijn gekomen en bij wijze van spreken in een restaurant het bord waarvan ze moeten eten eerst omdraaien om te zien of het wel wedgewood is (afijn, weer een boek! maar ik verzin niets).

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 9.29 uur

 93. @89 en @92 jk
  De belofte van de SP is dát ze gaan regeren. Misschien lukt het om aan de noodrem te trekken en deze liberale trein tot stoppen te dwingen.
  Hoe er dan uit de doorgeschoten individualistische samenleving een maatschappij kan ontstaan die solidair is met kwetsbare groepen, zich sociaal gaat gedragen en menselijke waardigheid tentoonspreid is een gigantische klus. Dat is inderdaad de grootste belofte; een gigantische klus!
  Dit kabinet heeft een regeerakkoord gebreid waarin niet het woord individu, maar ‘Samen’ centraal staat. De winst van de SP heeft deze ‘trend’ mede in gang gezet. Waarschijnlijk zal het niet méér dan een tendensieus programma zijn omdat de aansluiting met de basis ontbreekt. Die aansluiting heeft de SP wel op vele gebieden zoals onderwijs en zorg, belangrijke pijlers als je wezenlijke hervormingen wil. Die basis bestaat ook uit actieve leden, de een wat meer solidair dan de ander, die niet afwachten en overal tegen zijn, maar ergens vóór gaan!
  Tot zover de propoganda, maar jk, een socialistiche partij kan niet anders dan vol dynamiek aan het werk zijn, juist aan die basis. Dat is een aspect wat landelijke bestuurders en regenten van b.v. PvdA huize uit het oog verloren zijn. Op gemeentelijk niveau is die band tussen burger en bestuurder er nog wel, maar de gemeentelijke politiek is erg afhankelijk van de landelijke en daarom begrijp ik niet dat er binnen een partij van de arbeid zo weinig gebeurd.
  Als de SP gaat regeren zou het met de PvdA moeten zijn, maar het Cda heeft juist door de coalitie met PvdA een wig gezet. In deze stelling probeert men te houden wat er is, recht te praten wat krom is, economische belangen veilig te stellen en iedereen die uit de boot valt, heeft pech! Tweedeling!
  Alleen door crisis kan er weer saamhorigheid ontstaan, zo leert de geschiedenis en dan kun je maar beter voorbereid zijn!

  jk, op dit weblog komt van alles voorbij gefietst en ik heb gehoord dat er veel meer gelezen dan gereageerd wordt. Die paar maanden dat ik lees en reageer heb ik veel geleerd, leer de politiek en de mensen kennen! Ongenuanceerd soms, maar gelukkig ook een ander geluid dan wat je dagelijks via de media krijgt voorgeschoteld, want dat is iedere dag van hetzelfde laken een pak.

  ‘Toevallig’ ben ik mijn carriére ook begonnen bij verstandelijk gehanicapten, in 1975 toen mensen nog idealen hadden en daar iets mee wilden doen. Die motivatie in de zorg is helemaal weg bezuinigd. Later in de welzijn precies hetzelfde en wat jij zegt is heel herkenbaar en helemaal waar. Veel gezinnen kampen met erfenissen waar je geestelijk en lichamelijk ziek van wordt en zijn een regelrechte bedreiging voor de menselijke waardigheid. Alleen met persoonlijke ondersteuning in woord en daad kun je daar iets betekenen en enigzins voorkomen dat er de zoveelste daad van zinloos geweld een spoor van vernieling maakt waardoor wij meer en meer ontaarden. Gelukkig is er een voorstel aangenomen (van de SP),waardoor die ondersteuning aan gezinnen thuis weer een kans krijgt. Het veldwerk moet in ere worden hersteld en weg met de managers! Helemaal eens.

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 12.55 uur

 94. @93. Elsemie

  Ik ga er goed de tijd voor nemen. Indrukwekkend stuk!

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 13.37 uur

 95. @92 jk
  @93 Elsemie

  Ik ben het helemaal met jullie eens dat er veel meer aandacht besteed zou moeten worden aan de gezinnen die aangeven in problemen te komen. Persoonlijke ondersteuning is preventieve zorg leveren.
  De deuren van de tehuizen openzetten is nakaarten op een uit de hand gelopen proces van discommunicatie en verwaarlozing.
  Wat zal jij daar veel van geleerd hebben jk. En jij Elsemie. Zo dicht bij de mensen en zien waar de problemen ECHT zitten. Juist voor mensen zoals jullie zou er binnen de politiek gretig open oor moeten zijn. Maar zij blijven BEWUST oost-indisch doof.
  Ik heb al vele malen aangekaart hier dat de overheid liever zichzelf in stand houdt, dan eerlijke zorg en aandacht te geven aan de zelfstandigheid van mensen.
  Het neoliberalisme is daar niet op uit! Ja, financiele zelfstandigheid maar that’s it!
  Juist door dit keiharde overlevingsbeleid vallen de ‘zwakkeren’ buiten de boot en dat is kassa voor de overheid. Zelfs Rouvoet weet er weer een slaatje uit te slaan… weerbarstige kinderen in een opvoedingskamp. En zo kunnen de overheidsjobs vervuld worden.
  Zo zoetjes aan wordt alles opgeborgen wat niet voldoet aan de gemiddelde neoliberale eisen. De kinderen van de alleenstaande ouders weggebonjourd in de opvang en de verzorgers de deur uit bevolen. Een volkomen emotioneel verwaarloosde jeugd die rondhuppelt naar de voorschoolse/overblijf/naschoolse opvang en zij die protesteren (gezond toch!!) worden direct ondergebracht bij de psychiatrie en allerlei gespuis dat geenszins de ouderlijke functie kan vervangen. De oudsten worden beroofd van hun opgespaarde geld en mogen tenslotte hun dagen slijten in de tehuizen waar asociaal op bezuinigd wordt.
  Het moet KAPPEN zijn met dit uitmergelbeleid. En ja, de SP doet er alles aan maar ik vrees dat het liberaal kapitalisme hun sinistere plannen kost wat kost ten uitvoer zal brengen.
  Het betekent eenvoudig het lozen van de ‘zwakkeren’ en op naar de ‘sterksten’voor de holy economie. En zie wat een toekomst dit zal geven… eurogespuis!
  Je moet er toch niet aan denken dat je nageslacht verplicht moet gaan vervallen in deze race die alleen succes heeft over lijken! En geloof maar dat heel veel ouderen hun ogen niet kunnen geloven… in de steek gelaten en tenslotte opgeborgen door eigen bloed dat nu eenmaal moest kruipen waar het niet mocht gaan. Verkilling en eigen belang heeft dit land in noodtempo ontzield. Het is een hele gevaarlijke stroming die vanuit Amerika de wereld in haar greep houdt. De Verenigde Staten van Europa zal de eindtijd inluiden van het tijdperk waar mensen nog HART voor elkaar mochten hebben.
  Ik houd van democratie. Maar als democratie vervalt in manipulatie en het volk verplicht aanzet tot het kweken van ‘fatsoens’criminelen dan kan het niet anders dan dat het VOLK ZELF zal moeten opstaan en de BEZEM erdoor moet halen.
  Wie weet is de puf er nog niet uit.
  Wat mij betreft is het tijd voor revolutie!
  Want de wond ettert maar door en door. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!
  En geef toe… dit land riekt niet fris meer.

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.28 uur

 96. @93. Elsemie

  Je zegt:
  «Veel gezinnen kampen met erfenissen waar je geestelijk en lichamelijk ziek van wordt en zijn een regelrechte bedreiging voor de menselijke waardigheid.»

  Dat is waar, maar ik bedoel eigenlijk veel concreter, ernstiger dingen, waar kinderen echt fataal slachtoffer zijn of een onherstelbaar trauma overhouden. Dingen die je nooit in het nieuws ziet of hoort, bv. een jongen die z’n vader achter de voordeur vind met een mes in z’n rug of een jongen die z’n moeder krijsend aantrof met haar onderlichaam bewerkt met zoutzuur. Een stuk of vier vijf gevallen kwamen dit jaar door in het publieke nieuws, van uitgemoorde gezinnen, van een jongetje van acht in Sluiskil door z’n vader gegijzeld door het een mes op z’n keel te zetten – die dingen. Kinderen zijn volslagen weerloos tegen ouders die “de pest in” hebben.

  Dan hoor ik nog die calvinistische Brinkman op TV zeggen over een ontspoorde jongen: “Die jongen moet eens met z’n vader gaan praten.” Wat een onbenul …

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.02 uur

 97. @96 jk
  Dat bedoel ik ook hoor, geweld in het gezin is de meest voorkomende vorm van ‘zinloos’ geweld.
  Dit is niet zozeer erfelijk, maar wel overdraagbaar. Kinderen met een geweldadige en/of incestueuze jeugd, lichamelijk en/of geestelijk dragen een loodzware last en op het moment dat zij hieraan onderdoor gaan vertonen zij op volwassen leeftijd vaak hetzelfde gedrag dat zij zelf hebben moeten doorstaan. Je kunt er letterlijk gek van worden.
  Alleen door hulp en steun van buitenaf kan deze vicueuze cirkel van psychisch en lichamelijk geweld doorbroken worden.
  Omdat de maatschappij verhard, zoals Gloria zo goed kan verwoorden, is er voor deze kwetsbare mensen, wat je aan de buitenkant echt niet ziet, geen sociaal vangnet,
  “helaas, wij kunnen u niet van dienst zijn” en worden er vooral hoge eisen gesteld aan te leveren prestatie’s en zelfstandigheid waardoor iemand helemaal door kan slaan.

  Ook veteranen met niet onderkende post traumatische stress stoornissen worden aan hun lot over gelaten waardoor 98% in een echtscheiding beland, de vrouwen hebben ten einde raad een zelfhulpgroep opgericht hoorde ik om nog te redden wat er te redden valt en de reactie van de regering is dat ze blij zijn met dit initiatief terwijl ze zich ‘dood’ zouden moeten schamen.

  jk, als we het aan deze regering over laten wordt het een grote zooi!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.20 uur

 98. @95. Gloria
  «Wat mij betreft is het tijd voor revolutie!»

  Hoe wou je dat toch doen, Gloria? 85% van wat jij “het volk” noemt stemt niet op de SP. Van de rest wil 95% helemaal niet zoiets als een revolte (iedereen heeft het goed, weet je nog, (Toon van Vliet)). Hou je 5% van 20% = 1%, verspreid over het land waarschijnlijk, over om je revolutie op poten te zetten. Daar heb je geen waterkanon voor nodig om dat nog verder te verspreiden.
  Van die “gevaarlijke stroming vanuit Amerika” zit je er ook volkomen naast.
  Het euvel zit in de Nederlanders zelf, dat is niet pas, dat zit er al 500 jaar in, en misschien al wel 2000 jaar.
  De Romeinen konden elk volk klein krijgen behalve de Bataven. Dat zagen ze in en ze werkten met ze samen. If you can’t beat them join them – dat wist Julius Caesar al.

  Sir William Temple, in de 17e eeuw Engels ambassadeur hier in de Rebupliek, verbaasde zich erover dat de Hollanders zo “tolerant” waren, onderzocht dat en kwam tot de conlusie dat het pure onverschilligheid was – indifference (zie Simon Schama in Rich and Embarrassing).
  In tegenstelling daarmee zijn de bijvoorbeeld de Amerikanen heel erg sociaal met elkaar – daar zul je geen dag alleen zijn en dat begint al meteen op de airport.

  Zet maar gauw een Huis van Geschiedenis op, samen met Plasterk. Een “uitje” voor het gezin, een beetje excentrisch graag zodat er flink getransporteerd moet worden. “Ach, nooit aan gedacht dat die gezinnetjes dan moeten reizen!”

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.13 uur

 99. jk
  Mijn laatste posting is weer niet door gekomen, hier nog een poging.
  Ik ben niet specifiek geweest. Ik bedoel ook psychisch overdraagbare aandoeningen.
  Kinderen die hun jeugd mishandeld, misbruikt of verwaarloosd zijn dragen zo’n zware last met zich mee dat ze veel kans hebben, vooral onder de druk van een prestatiegerichte maatschappij waarin iedereen wordt geacht zijn eigen boontjes te doppen en waar geen sociaal vangnet meer is, om onder die druk door te slaan en op volwassen leeftijd hetzelfde gedrag gaan vertonen, waarvan ze vroeger zelf het slachtoffer van waren.
  Geweld in huis is de meest voorkomende vorm van zinloos geweld. Deze vicueuze cirkel kan alleen met steun en hulp van buitenaf doorbroken worden, liefst nog voordat de eerste symptomen zichtbaar worden.

  Enige tijd geleden op tv een documentaire over vrouwen van veteranen, waarvan 98% in een echtscheiding beland omdat ze last hebben van posttraumatische stressstoornis die niet tijdig is onderkend. Deze vrouwen hebben ten einde raad een zelfhulpgroep opgericht. Een woordvoerder van de regering was blij met dit initiatief, terwijl ze zich ‘dood’ zouden moeten schamen!
  Als het aan deze regering ligt wordt het een grote zooi, want ze slaan keer op keer de plank mis en kunnen alleen repressieve maatregelen bedenken omdat ze totaal geen binding meer heeft met de mens.

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.32 uur

 100. luister
  “The whole dream of democracy(as it is) is to elevate the proletarian to the level of the imbecility of the bourgeois ”
  het democratish droom(als nu) is om het proletariat te hissen aan het bourgeoise nivo
  van dommheid
  1871….
  Wij stagneren, midden klass is, en blijf een klass,.

  Reactie door Guess/bozo — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.34 uur

 101. @98 jk

  Zijn Amerikanen anders dan wat gewiekste calvinistische Europeanen die land in hebben gepikt van de Indianen?
  Amerika is geen ver van ons bed show hoor!
  Maar wel het land dat overal aan landje-pik doet waar het ze niet zint en denken dat ze het voor zeggen hebben in de wereld. En dat zie je terug bij de neoliberalen alhier.
  Amerikagezinde mensen zijn in mijn ogen geen vrijheidsmensen, maar mensen die alleen hun eigen vrijheid lief hebben. Daar kan je anderen hopeloos mee tekort doen.
  Heb je daar ooit een socialistische partij aan de macht gezien? Zegt toch gewoon iets van het volk!

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.01 uur

 102. jk
  Nu staat er alweer een dubbele posting, ik ben ze steeds een uur of langer ‘kwijt’, is dat het werk van de disclaimer?

  “If you can’t beat them,join them”, dat is een goeie. Kijk, dat is nu precies wat de PvdA zou moeten doen.

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.28 uur

 103. @101. Gloria

  Ik weet opnieuw niet waar je het over hebt …

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.19 uur

 104. Of zullen we met de VVD?
  Rita schijnt best sexy te zijn!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.20 uur

 105. 102. Elsemie

  In de Gloriaanse beleving zou ik zeggen: dat is het werk van de neoliberalen.

  Ik heb het ook wel eens gehad. Als je niets verandert in je tekst geeft het systeem terug dat het al eens verzonden is en weigert het voor de tweede keer.
  Voor de zekerheid kun je je tekst eesrt in Kladblok maken en dan kopiëeren naar het frame hier.

  Je opmerking over de PvdA: eens! Maar de PvdA is tamelijk arrogant.

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.23 uur

 106. jk en Gloria
  Amerika is jong, radicaal en glossy, Europa is rijp, volwassen en zou zich als een ouder moeten gedragen. De wijzen komen uit het oosten.

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.25 uur

 107. @101. Gloria

  Gloria, je haalt twee dingen door elkaar: de Amerikaanse policymakers en de de Amerikaanse gewone mensen. Je gaat mij toch niet vertellen dat 300.000.000 mensen in een ander werelddeel niet deugen?
  Ik ben totaal geen Bush-aanhanger (ik haat hem ook niet) maar godbewareje voor een presidentschap van Al Gore! (om maar eens iemand te noemsn)

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.31 uur

 108. @105. Elsemie

  Dit wordt chatten – en ik moet gaan afwassen.

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.32 uur

 109. @98 jk

  Correctie:
  Embarrassing moet zijn Embarrasment

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.35 uur

 110. @103 Elsemie

  Amerika bestaat uit mensen, Elsemie.
  Met Europese genen. Al die ‘emigratie’landen zijn rechts! Australie idem dito. Het vroegere strafkamp van United Kingdom hangt als een magneet aan Amerika.
  En al die europese emigranten zochten daar hun heil voor meer MONEY. Als dit de hersenkamers grotendeels in beslag neemt blijft er voor de edele geest weinig ruimte over. Want ook die staat in verbinding met het brein.
  De meeste Europese emigranten zijn niet gegaan om te delen, maar om te hebben.
  Een uitvloeisel hiervan zie je terug in hun politieke keuzes.
  Socialisme vraagt om nadenken en bovenal empathie voor de medemens.
  Ik denk dat je het niet moet zoeken in ‘oudere’ of ‘jongere’ landen, maar in het ‘type’ mens.

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 23.10 uur

 111. @107 jk

  Daar moet ik ook niet aan denken! Dit land is gewoon nog lang niet volwaardig ontwikkeld. Anders was er allang ruimte geweest voor een nieuw Socialisme, zoals zich afspeelt binnen de SP in ons land.
  De Democraten zijn in hun denken niet verder gekomen dan de VVD hier. Verder zie ik niet veel nieuwe politieke initiatieven vanuit het volk opbloeien.

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 23.24 uur

 112. @111. Gloria

  Je schijnt er verstand van te hebben …

  Reactie door jk — vrijdag 11 mei 2007 @ 23.53 uur

 113. @ 110 Gloria
  Ik zoek niet. Op mijn weg vind ik gewonden en als ik die kan verzorgen is het goed. Als dat niet kan omdat er bijvoorbeeld geen verband is, is dat klote! Er is niets erger dan machteloos toekijken! Nu ’91 was een massaal protest door medewerkers in de gezondheidszorg tegen de bezuinigingen.
  Salaris niet op de eerste plaats.
  Een haagse bal maakte de opmerking dat hij graag een klisma had! Kom maar hier, drie voor de prijs van één!
  Revolutie op de werkvloer!
  Waar is de integriteit van mensen?

  Reactie door Elsemie — zaterdag 12 mei 2007 @ 1.23 uur

 114. Gloria & Elsemie

  Even kijken of ik niet iets vergeten ben voordat ik ga. Oh, hier hangt er nog een.

  «Of zullen we met de VVD?
  Rita schijnt best sexy te zijn!»

  Sommige mannen (en vrouwen – ik hoorde eens van een vrouw dat ze een ‘dijk’ van een minister was) vinden loenzende vrouwen sexy, vooral als het ook verticaal is. Toen ze in haar gevangenistijd drie jonge delinquenten op spreekuur had, vroeg ze de eerste: “Hoe heet jij?” “Willem”, zei de tweede. “Ik vroeg jou niks”, zei ze. “Ik zei ook niks”, zei de derde.
  O, ja, Amerika (ik lijk Colombo wel).
  Gloria, je zult begrijpen dat ik net als Knevel over zijn God, goed gedocumenteerd ben over sociale verzekeringen. Amerika had ver voor welk land in Europa ook zijn sociale verzekeringswetten – de eerste in 1935. Toen moesten wij nog 22 jaar zegeltjes plakken voor het pensioen en met anilinepotlood kruisjes zetten voor het ziekenfonds. Ik heb ooit eens tegen mijn vrouw gezegd: als je ophoudt met zegeltjes plakken krijg je van mij een gulden. Zo dacht Drees ook. Stoppen met zegeltjes plakken en een fatsoenlijke algemene ouderdomsregeling. (Maar het is met zegeltjes plakken net als met sex. Als ze iets leukers uitvinden houden ze dat er evengoed nog bij, ontuitroeibaar).
  Hoe komt het toch dat ik steeds moet denken dat je uit de sixties gevallen bent, Gloria? Don’t give away your age!
  Wat Engeland betreft zat je goed: als een jongen een theedoek bij de buren van de waslijn had gestolen werd hij naar Australië gedeporteerd – ze dachten zo de misdaad uit te roeien. Little they knew

  Reactie door jk — zaterdag 12 mei 2007 @ 9.47 uur

 115. @113 Vervolg
  Ik heb me hier een beetje plastisch uitgedrukt merk ik. Die haagse bal is nou zo’n type mens waar ik niet veel mee kan, in positieve zin dan. De mentaliteit in Nederland vind ik ook beneden peil als het gaat om solidariteit. Dat is na ’91 bijna een vies woord geworden. ‘Watje’ en ‘Softie’ worden populaire uitdrukkingen en de zorg is een ‘zachte’ sector, maar tegelijkertijd bekend de ambitieuze carrièregerichte mens dat hij/zij het werk in de zorg nooit zou kunnen opbrengen. Dubbele moraal heet dat toch?
  Hoe ik dat in historisch en antropologisch perspectief moet zetten? De machthebbers hebben zich altijd vrij en gemakkelijk over grenzen bewogen en schrijven de meeste geschiedenis, het volk moet meestal zien te overleven en grijpt dan aangemoedigd door de leiders al snel de wapens. In deze tijd zou je verwachten dat vooral mensen in welvarende landen, niet alleen de elite, meer onafhankelijker gaan denken en hun leiders aanmoedigen tot vreedzaam, sociaal en rechtvaardig bestuur, amerikaan of europeaan, is er leven na de tweedeling?

  Reactie door Elsemie — zaterdag 12 mei 2007 @ 11.01 uur

 116. … en “museum van geschiedenis” is volgens mij een neoplasme.

  Reactie door jk — zaterdag 12 mei 2007 @ 13.24 uur