Dag van Europa

Dag van Europa
(ArtToday Inc.)

Vandaag is officieel ‘De dag van Europa‘. Prima, samenwerking heeft ons veel goeds gebracht. Maar de regering gebruikt de dag om de geesten rijp te maken voor de nieuwe grondwet, pardon, nieuw ‘verdrag’.

Stukje bij beetje blijkt dat dit kabinet de essentie van de afgewezen grondwet gewoon intact laat. De Volkskrant laat een aantal Kamerleden aan het woord, de reactie van Van Baalen is tekenend:

‘Het kabinet laat het motorblok van de Grondwet ongewijzigd’, concludeert VVD-Kamerlid Van Baalen. ‘Aan essentiële zaken als de omvang van de Commissie, de stemverhouding tussen de lidstaten, het opgeven van ons vetorecht, wordt niet gemorreld. (…)

‘Als iets geen Grondwet meer heet, wil dat niet zeggen dat het geen Grondwet meer is. Met de symboliek verdwijnt het idee van een Europese federatie. Niet het motorblok, maar de toeters en spiegels waren de steen des aanstoots.’ Van Bommel (SP) ziet dat anders. ‘De burger heeft geen néé gezegd tegen een vlag of een volkslied, maar tegen veranderingen die van Europa een superstaat maken. Het kabinet verkoopt hetzelfde onder een andere naam. Mijn gevoel zegt dat we grotesk belazerd worden.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 09 mei 2007 :: 20.32 uur

91 Comments

91 reacties

 1. Het is geen gevoel we worden belazerd.

  Reactie door De Hakker — woensdag 9 mei 2007 @ 20.48 uur

 2. Europa gaat snel de richting uit van een kolonie van het angelsaxische economische model en het angelsaxische gedachtengoed. Niet voor niets worden de mensen hier veel te dik.
  En ik hou zoveel van Europa juist vanwege de kleinschaligheid, de cultuurgeschiedenis, de verscheidenheid aan landschappen, de gastronomie, de muziek, de literatuur etc.
  Maar waar je ook komt: Coca cola, Nestlé, Unilever, CNN en aanverwante nationale staatstv berichtgevingen.
  Het kiepelt de verkeerde kant uit en zelfs met een onverdachte bank als de ABNAMRO…
  Het aftellen is begonnen, president Wellink sust ons op de staatstv. Wie gelooft hem nog?
  De roofridders kennen geen schaamte meer en openbaren zich meer en meer. Wie het niet ziet is blind.
  Barroso heeft zijn baantje omdat hij Bush, Blair (en Aznar) de gelegenheid gaf om op de Azoren de oorlog aan Irak te verklaren. De Hoop Keffer kreeg ook een aardige NATO baan in ruil voor een deal. Aznar is weg en nu wordt Sapatero het leven zuur gemaakt.
  Mensen de Angelsaksen overheersen de wereld. Na het Brittania rules the waves heeft USA de macht overgenomen. De Fransen worden in de hoek gezet door een Hongaar (die natuurlijk zeer positief is over het Westen).
  Het westen was ooit het beroemde Vrije Westen. Er komen prachtige dingen vandaan maar de laatste jaren zie ik negatieve ontwikkeling die alle macht aan de economie geeft. Wat kunnen we daar nog aan doen?

  Reactie door L'écologiste — woensdag 9 mei 2007 @ 20.58 uur

 3. Het is geen gevoel. Het is een feit dat men ons belazert. En dat voelt niet prettig.

  Reactie door Koen — woensdag 9 mei 2007 @ 21.00 uur

 4. Harry van Bommel’s gevoel laat hem niet in de
  steek, niet alleen hiermee, maar met meerdere
  zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.
  Nu terzake de argumenten op tafel leggen,
  waarom het voor de Nederland meer onheil,
  dan heil lijkt te brengen!

  Reactie door Madelief — woensdag 9 mei 2007 @ 21.01 uur

 5. Wij zijn al overbodig geworden en lam gemaakt.
  Alles krijgen ze nu voor elkaar.
  Dit lijkt mij echt op een vooropgezet plan.
  Het biderbergplannentje.

  Reactie door sander — woensdag 9 mei 2007 @ 21.02 uur

 6. Vandaag in Duitsland,honderden Globalisten opgepakt en worden als terroristen neergezet.Ze maken de weg vrij, en iedereen die niet wil wordt buitengesloten of opgesloten.Lees de artikelen op http://www.dknwz.net/ maar.

  Reactie door rafstal — woensdag 9 mei 2007 @ 21.06 uur

 7. Nu na Duitsland en Polen ook Frankrijk `gekozen’ heeft (wat heet: stemmachine) voor een megalomane Bilderbergvolksmenner die zijn schijt aan werkende Frankrijk demonstreert door op een miljonairsjacht vacantie te houden voordat hij ook maar een slag heeft uitgevoerd, is de natte droom van een US-Israëlgezind nieuw Europa klaar, de kleine rechtse landjes als Holland zijn de reactionaire veren in de reet van de neocorporatieve Europagezinden.
  Maar er is hoop: Italië heeft Duce Berlusconi verjaagd voor een socialist en ook Spanje wordt door fatsoenlijk links geregeerd na barre jaren van US-getrouwe falangisten.

  Reactie door Haq — woensdag 9 mei 2007 @ 21.23 uur

 8. Er gaat geen dag voorbij of er is wel een dag van de …….

  @7 Mooi verwoord Haq.

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 9 mei 2007 @ 21.34 uur

 9. Vanaf vandaag moeten we nog beter op de inhoud van onze portomonee letten, vooral wat deze gekken daar in de EU weer van plan zijn.

  By the way….. NEE blijft NEE tegen de EU grondwet/verdrag

  Reactie door Pool — woensdag 9 mei 2007 @ 21.39 uur

 10. We worden weer bedrogen door deze propaganda van deze leugenachtige z.g.n Christelijke regering De regering zegt dat driekwart van de Nederlanders tevreden zijn met de door deze regring voorgeschotelde verdrag van de Europese Unie inplaats van de Europese grondwet ik wist 2 jaar geleden al als de grondwet verworpen zou worden door het DEMOCRATISCHE REFERENDUM .Dan zou als Balkenende weer in de nieuwe regering zou komen dat die grondwet die nu een nieuwe naam krijgt zonder referendum doorgedrukt zou worden .Was de PvdA toen ook voor die grondwet ? Dan zou deze regering eens moeten luisteren naar het radioprogramma van de NCRV radio s,middags om half 2 bij standpunt NL Die hadden een stemming voorgelegd over het Europese verdrag van VOOR of TEGEN het verdrag en daar stemde 35 % VOOR en 65 % TEGEN .Is dat voor deze regering dan nog niet genoeg om naar het volk te luisteren ? Ik zal het door mailen aan de partij waarvan ik me zo bedrogen voel de PvdA

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 9 mei 2007 @ 21.39 uur

 11. het wordt toch echt tijd voor meer georganiseerde opstand boven of ondergronds wat hier en daar een gevoelig? prikje? geeft,je weet wel de cda/cu/en aanhang vinden dat terrorisme,een gemiddeld mens noemt het gerechtigheid.
  je weet wel waar ahum nederland zo bang voor is,de cda/cu/vvd en aanhang/stemmers dan he.

  Reactie door ad — woensdag 9 mei 2007 @ 21.43 uur

 12. FRANS TIMMERMANS EN HET NOS JOURNAAL

  Opvallend hoe het NOS journaal uitgebreid verslag doet van de dag van Europa. Frans Timmermas (PVDA) komt aan het woord en vertelt de kijker dat de ‘gemiddelde’ Nederlander maar liefst 10 % rijker is geworden dankzij de Europese Unie. De Unie moet overigens niet groter worden, want we willen die rijkdom natuurlijk niet delen. Zo zijn we ook wel weer!

  Wat hebben de PVDA en het NOS Journaal toch?

  Erik Sc

  Reactie door erik — woensdag 9 mei 2007 @ 22.01 uur

 13. @ 6 rafstal

  Antiglobalisten bedoel je, neem ik aan.

  Reactie door ACE — woensdag 9 mei 2007 @ 22.05 uur

 14. Pool, ik hoorde op het journaal dat we dankzij de EU gemiddeld 3000 euro per jaar meer verdienen.

  Reactie door Carla — woensdag 9 mei 2007 @ 22.34 uur

 15. Hadden we ze met dat gedrocht van een grondwet net een blauw oog geslagen, beginnen ze weer overnieuw. Hoe moeten we ze nou weer toetakelen?

  Reactie door Drob — woensdag 9 mei 2007 @ 23.16 uur

 16. Vandaag (dag van Europa 9 mei 2007), was in Maastricht een Europa debat. MTV cool politics heeft er gefilmt. Onze minister van buitenlandse zaken heeft als antwoord gegeven op de vraag; Waarom zitten wij in Irak?
  (antwoord, van minister Verhagen, in mijn eigen woorden)
  Er zitten tientallen Nederlanders in Irak om er een politiemacht op te leiden en mensen op te leiden om het land later te Besturen. Er moeten nog veel meer mensen vanuit Nederland naar Irak toegestuurd worden. Ze zitten er te weinig….

  De Spanjaarden zijn er al weg. Als ik onze minister van buitenlandse zaken moet geloven, zitten “onze jongens” voorlopig nog in Irak.

  We gaan dus zorgen voor meer blauw op staat….in Irak dan……

  Reactie door Mark — woensdag 9 mei 2007 @ 23.22 uur

 17. @ 12 Carla

  Alweer een van de grootste leugens van dit kabinet om de EU te promoten, noem mij 1 persoon die dat erbij heeft gekregegen… en als er mensen zijn die dit wel hebben ontvangen dan is dat alleen de…. happy few … of te wel mensen die het totaal niet nodig hebben omdat ze al genoeg graaien en bestelen.

  Reactie door Pool — woensdag 9 mei 2007 @ 23.26 uur

 18. @6 rafstal
  De nieuwe wereldorde… bedacht door primitieve geesten. Europa op de schoot van Amerika VERDRAGgeerd.
  Die wereldorde heeft niets met wereldvrede te maken, maar alles met wereldWREDE.
  Tja rafstal, wie had kunnen denken dat de strop voor Saddam symbool staat voor de
  STROP van de democratie.
  Verloederd door een stelletje Bilderbergbeulen en het volk moet hangen.

  Reactie door Gloria — woensdag 9 mei 2007 @ 23.35 uur

 19. Voor wie het nog niet wist: lezen…en kijken dan wordt alles duidelijk…

  http://www.dknwz.net/?p=260#more-260
  http://www.eqgen.nl/html/multimedia_gezondheid_codex_Laibow.html

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 9 mei 2007 @ 23.41 uur

 20. de grondwet is nix,
  Illusie is alles
  Ik laat de commentaars aan de illusionists

  Reactie door Guess/bozo — woensdag 9 mei 2007 @ 23.47 uur

 21. Off-topic

  ……Tokkies in het noorden …
  Veel goedkope woningen in Oost-Groningen blijken ondanks hun lage prijs (vaak minder dan een ton in euro’s) nauwelijks te verkopen. Degenen die dergelijke huizen nog wel kopen zijn mensen waarop men in Oost-Groningen niet bepaald zit te wachten: probleemgezinnen uit andere delen van het land, die de lage huizenprijs in Oost-Groningen ook hebben ontdekt

  Van die probleemgezinnen hebben ze in die regio inmiddels meer dan voldoende. Wethouder Ruud Hietbrink, zelf overigens ook ‘import’, waarschuwt voor deze komst van ‘Tokkie’-gezinnen. “Van dit soort lieden word ik echt niet blij”, liet hij zich laatst ontvallen….

  Reactie door Pool — donderdag 10 mei 2007 @ 0.42 uur

 22. @ 15 Drob
  Dat blauwe oog brengen ze op de markt als:
  Art today; de spiegel van de ziel wordt afgedekt met een neo-liberale lens!
  Hoe takelt men zichzelf toe!

  Reactie door Elsemie — donderdag 10 mei 2007 @ 0.49 uur

 23. Nederland = DEMONCRATIE

  Reactie door Sjors — donderdag 10 mei 2007 @ 1.06 uur

 24. Europa = Eursloopa

  Ze kunnen in plaats van sterren beter eurotekens in die vlag zetten; want daar draait om.

  Reactie door ReneR — donderdag 10 mei 2007 @ 2.05 uur

 25. Ja, ja….we hebben pasen, bevrijdingsdag en doden herdenking gehad…met de nodige hypocritie….
  Dat was nog es een feest! Nu terug tot de orde van de dag, na de biecht en het gezever de echte, onvervalste expantiedrift!
  Het wordt je gewoon door de strot gedouwd, natuurlijk weer met een grote glimlach en een twééde uitleg. (Da’s voor diegenen die het niet begrijpen…..)

  Reactie door Tomatenklets — donderdag 10 mei 2007 @ 2.51 uur

 26. @14 Carla,
  Voor het gemak wordt verzwegen dat de meeste mensen door de invoering van de € veel armer zijn geworden. Daarbij opgeteld het botte bijl beleid van Balkenende van de laatste jaren trek ik de conclusie dat ik nog aan de debet kant zit. Het zal nog lang duren maar misschien nooit meer komen dat ik weer uitkom op het niveau van voor bovengenoemde rampen.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 10 mei 2007 @ 7.02 uur

 27. Gevoel van belazerd te worden ? : U wordt belazerd !
  De belangen van het kabinet zijn niet de uwe , maar die van het groot Kapitaal !
  Uw verworven rechten worden omzeep geholpen !

  Reactie door Fred — donderdag 10 mei 2007 @ 9.02 uur

 28. “Wij” doen het voor landsbelang , we kunnen niet achterblijven , we lopen het liefst geheel voor op als een Madurodam-landje .
  “Ze kunnen niet zonder ons !”

  Reactie door Fred — donderdag 10 mei 2007 @ 9.20 uur

 29. Ze belazeren de kluit onder het toeziend oog van alle burgers van alle landen in de EU.

  Lekkere start begint al met zwendel en valse voorlichting, dwingelandij ten top.

  Ik dacht dat wij de dwingelandij al jaren afgeworpen hadden, onderdrukking en volksverlakkerij zouden anno 2007 zijn tijd gahd moeten hebben, maar nee… wat heeft zo`n europa nog meer in petto voor ons?

  foute mensen, foute zaken!

  Reactie door e.krul — donderdag 10 mei 2007 @ 9.42 uur

 30. Alles wordt ons tegenwoordig door de strot geduwd,gaan weer stemmen omdat we denken invloed te kunnen uitoefenen.We hebben gestemd over Europa,de stemming was duidelijk.Laat men zich daar dan aan houden,welke regering er ook zit.DE SP aan de bak,zo snel mogelijk,maak het maar waar SP.Succes!!!!!!!

  Reactie door HG Moring — donderdag 10 mei 2007 @ 9.45 uur

 31. Laten we ons wel goed beseffen dat de Europese Unie veel goeds heeft gebracht, de interne markt heeft ons economische voorspoed opgeleverd! Niettemin moet er natuurlijk het een en ander veranderen, Europa moet veel socialer worden. Sommige delen binnen de oude grondwet tekst draagden bij aan een socialer Europa, zoals het handvest van grondrechten. Dit handvest bevat niet enkel klassieke grondrechten, maar juist ook sociale en economische grondrechten die de burgers in Europa beschermen tegen mogelijk onwenselijke en asociale voorstellen van de Europese Commissie. We moeten ons inderdaad niet laten belazeren door de regering, maar oppassen dat we met te veel negativiteit niet juist goede aspecten uit het oude verdrag verliezen!

  Reactie door Thijs — donderdag 10 mei 2007 @ 9.48 uur

 32. Pool, ze zeiden niet dat mensen 3000 euro meer zijn gaan verdienen maar dat de Nederlander 3000 euro minder zou verdienen zonder de EU.

  Reactie door Carla — donderdag 10 mei 2007 @ 10.14 uur

 33. “Het door de strot duwen , doen de ouders bij hun jongeren ook : heeft te maken met positie je kan Balkenelende zien als de Vader des Vaderland : en die zorgt dat hij het landsbelang dient : niet het volksbelang !

  Reactie door Fred — donderdag 10 mei 2007 @ 10.57 uur

 34. Rafstal, ik krijg hier kippenvel van! Invallen bij links/anti-globalisten. Vrijheid van meningsuiting? democratie? Wordt de EU een dictatuur met de koppen naar rechts en de koppen naar links in de gevangenis en bestempelt als geestelijk gestoord? Ik ben wel ongelooflijk trots op de bereidheid om te protesteren door al die mensen die tegen de plannen van Sarkozy zijn. Eigenlijk moet er nu echt iets gebeuren voordat iedereen die niet tot de elite behoort en iedereen die het niet eens is met liberalisatie op alle gebieden de mond gesnoerd wordt..maar hoe? Straks komt er een verbod op linkse partijen in de EU?

  Zijn er mensen die naar de top van onderop gaan op 20 mei? Is het een goed idee om daar erg massaal naar toe te gaan? Ik woon zelf in Friesland..zijn er nog meer mensen uit Friesland die gaan?

  Reactie door cynthia — donderdag 10 mei 2007 @ 11.58 uur

 35. Thijs, zoals de SP kijkt naar de EU is in mijn ogen positief. Zoals de EU top kijkt naar de EU vind ik behoorlijk negatief. De SP is voor samenwerking m.b.t.grensoverschrijdende zaken maar voor behoud van eigenheid en uiteraard inspraak. Nederland is klein Thijs. De EU zou er voor iedereen moeten zijn maar wordt voor hen met middelen/geld…wat is hier positief aan?

  Reactie door cynthia — donderdag 10 mei 2007 @ 12.02 uur

 36. Ik ben het eens met Thijs (@31). Er valt veel aan te merken op de tekst van de grondwet, maar we moeten erkennen dat er een unie is van 25 landen en dat dat in principe een goede zaak is. De unie moet kunnen functioneren en dat kan niet op de huidige manier.
  De tekst is redelijk uitgebalanceerd en het kan nou eenmaal niet zo zijn dat elk land of elke politieke stroming al zijn wensen en belangen erin terugvindt. Het is een basis om verder vorm te geven aan Europa.
  Natuurlijk wil iedereen graag een vetorecht hebben, maar dan wordt er met 25 lidstaten niet veel meer besloten. Ik vind bovendien dat we niet moeten doen of er in Europa per definitie besluiten worden genomen die niet in ons belang zijn. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat Nederland een sociale regel krijgt opgelegd die onze eigen regering niet wil. En niet alle regels uit Brussel zijn slecht. Al zou ik het wel goed vinden dat Europa zich enigszins beperkt tot grensoverschrijdende zaken.
  Wat er met een superstaat bedoeld wordt, is mij niet altijd duidelijk. Van een federatie ben ik ook geen voorstander en daar is ook nauwelijks draagvlak voor. Een extra bestuurslaag heeft voor- en nadelen. Er is al vaak op gewezen dat het aantal ambtenaren in Brussel vrij gering is. Uiteindelijk is er een overheid die regels oplegt. Of dat nou een lokale, nationale of supranationale overheid is; er kan een goede of een slechte regel uitrollen.
  Hoe het ook zij, de Nederlandse regering is na het referendum moreel verplicht om een nieuw verdrag – of hoe het ook gaat heten – opnieuw aan de bevolking voor te leggen.

  Reactie door Jeroen van Gerven — donderdag 10 mei 2007 @ 12.14 uur

 37. @34 Cynthia

  Waarin zit hem nou precies die eigenheid. Dat er niemand boven ons staat die eventueel een regel kan opleggen? Hebben Friezen of Limburgers binnen het koninkrijk dan ook geen eigenheid?
  Voorstanders van de grondwet wordt vaak bangmakerij verweten. Niet ten onrechte, maar mensen voorhouden dat Nederland van de kaart zal worden geveegd is dat ook.

  Reactie door Jeroen van Gerven — donderdag 10 mei 2007 @ 12.27 uur

 38. Europa en Ad Melkert

  Wolfowitz krijgt kans om zich mondeling te verdedigen voor de etische commissie van de Wereldbank. Ad Melkert kan zijn koffers alvast gaan pakken. De hyena.

  Ik hoop alleen maar dat Adje niet terugkomt naar Europa. Want dan wordt de Unie nog onaantrekkelijker! Melkert heeft, net als de PVDA, boter op z’n hoofd. Maar al zijn de leugen en de hypocrisie nog zo snel, de waarheid achterhaald hen wel.

  Erik Sc

  Reactie door erik — donderdag 10 mei 2007 @ 12.45 uur

 39. Vandaag treed Tony Blair af, althans maakt hij de aankondiging. Zonder dat hij zich verantwoord voor zijn misdaden en zodat zijn opvolger de komende twee jaren alles recht kan breien wat krom was en Labour in 2009 vrolijk verder kan na weer een overwinning.
  Tony Blair treed af omdat de buit binnen is, het verdrag getekent, de EU/VS markt is nu één.

  Laten we hopen dat Blair nog een laatste excursie door Bagdad maakt en daarbij geheel alleen verdwaald.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 10 mei 2007 @ 13.10 uur

 40. TERUGTREDEN

  Tony Blair gaat moven. Nu Jan Peter nog…

  Erik Sc

  Reactie door erik — donderdag 10 mei 2007 @ 13.51 uur

 41. Europa, wat ga je met ons doen? Super slimme jongens en meiden zien nu de tijd aangebroken voor het klaarstomen van de super staat Europia.
  De staat van ongekende mogelijkheden, daar waar de Romeinen, Napoleon en Hitler faalden zal nu verrijzen uit het dal der leugenaars.
  Blair met een nog grotere neus dan Pinokkio zal wel ministerpresident worden van die superstaat Europia bijgestaan door iets minder langneuzigen. En het Volk? Ach, zoals altijd, die zet je in waar geld te verdienen is en als ze niet willen, dan komen zij maar om van de honger. Een democraties Europia waar stemmen flauwekul is, als de uitslag niet in goede aarde valt bij de langneuzigen dan geven zij er een andere uitkomst aan, zo is tenslotte ook de grondwet van EUROPIA in elkaar gesleuteld.
  Tijdens een zeldzame opruimings woede kwam ik nog een brief tegen geschreven 12 Maart 1997 aan het hoofdbestuur FNV te Amsterdam, het klingt allemaal bekend in de oren.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Delfzijl.doc

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 10 mei 2007 @ 14.35 uur

 42. PvdA : “Sterk en Sociaal ” doet denken aan Stalinistische leuzen !
  de drugs voor de gewillige idioot : ze hebben namelijk tot heden , niet aanwijsbaar kunnen maken dat zij sociaal zijn ; wel dat ze continue gebruikmaken van geniepigheid !

  Reactie door Fred — donderdag 10 mei 2007 @ 14.48 uur

 43. 35% voor 65% tegen…. de gemiddelde Nederlander (ja die met 1,7 kind) is 10% rijker… Wat moet je ermee?
  Onderzoek heeft aangetoond dat 70% van de Nederlanders vindt dat….
  O nou dan vind ik dat ook.
  Het lijkt wel of daarmee geprobeerd wordt de publieke opinie te beïnvloeden.

  En hoezo het kabinet laat het ‘motorblok’ ongewijzigd? Die beeldspraak doet het altijd goed aan de borreltafel maar het zegt helemaal niks. Hapklare brokken dat is wat de mensen willen zodat ze niet teveel hoeven na te denken? Vertrouw op ons want wij politici hebben er heel lang over nagedacht en wij weten wat goed is voor jullie.
  Welke invloed heeft het kabinet dan wel op de inhoud van dit Europese document? Daar wordt toch samen met andere Europese landen over beslist?

  Feit blijft dat als je iets hebt voorgelegd aan het volk middels een referendum en dat zegt in ruime meerderheid nee en je gaat het daarna er toch doorheen drukken je de essentie van het begrip volksvertegenwoordiger niet helemaal hebt begrepen.

  Reactie door apollo — donderdag 10 mei 2007 @ 16.12 uur

 44. Een aantal weken geleden heeft Maxime Verhaegen in een interview laten weten dat wat hem betreft de hypotheekrente(aftrek), het onderwijs en de zorg in Nederland buiten een nieuw ‘verdrag’ blijven.
  Hij wilde geen uitspraak doen over wat hij wel in een nieuw ‘verdrag’ wilt.
  Blijkbaar wordt daar nu over ‘gezwegen’, ik heb er althans niets meer over gelezen of gehoord.

  ‘De regering heeft een aantal punten genoemd die in een nieuw verdrag geregeld moeten worden zoals een duidelijke afbakening van Europese taken, een grotere rol voor de nationale parlementen en een striktere naleving van de begrotingsregels.
  Dit stond ook al in de Grondwet en blijken punten die nauwelijks omstreden zijn.
  De inschatting is dat een nieuw verdrag
  vooral in vorm, naam en omvang zal afwijken van de Grondwet, maar nauwelijks wat betreft de inhoud.
  Daarbij vinden de onderhandelingen nu in beslotenheid plaats.’
  Zeker de moeite waard om te lezen :

  http://www.wijwillenreferendum.nl/

  We worden nu al belazerd, er MOET een referendum komen.

  Reactie door Lieve — donderdag 10 mei 2007 @ 16.34 uur

 45. http://www.wijwillenreferendum.nl

  Reactie door Lieve — donderdag 10 mei 2007 @ 16.35 uur

 46. Geachte heer Marijnissen,
  Enkele andere Kamerleden m/v heb ik dit eendere bericht gestuurd maar als gewoonlijk verneem ik nimmer punt of comma. U respondeerde vorig jaar wèl.
  Waar het om gaat:
  Aanvankelijk moest en zou ook de PvdA haring of kuit omtrent die Irak-kwestie hebben. Nu, in de regering heeft minister W. Bos noch enig ander PvdA-kabinetslid nog behoefte aan een “onderzoek naar het waarom de Nederlandse regering in 2003 haar politieke steun aan de inval in Irak verleende.”
  M’n beste, Denken u en uw medestanders m/v op dit punt dat de premier met de pet in de hand omstandig zou willen uitleggen, dat hij evenals Blair en zovele andere regerings-leiders braaf als het schoothondje van Baas Bush achter de laatste aangelopen heeft “omdat dat nu eenmaal een trouw Bondgenoot betaamt” en Irak zo nodig van Saddam verlost moest worden omdat die (vermeend) andere massavernietigingswapens bezat dan “slechts” — ironie — gifgas- en chemische? Ik, meneer Marijnissen EN 170 andere oud- en in 1990 ontslagen oud-medewerkers m/v van de n.v. Optische Industrie “De Oude Delft”, later OLDELFT en na door de Amerikanen in de ban gedaan te zijn Delft Instruments, hadden de religieus verziekte Bush en trawanten kunnen vertellen, dat Saddam Houssein’s uiterste wapen de Exocet-raket was, die Saddam Himself, Personally aan mij heeft laten zien onder het uitspreken van de woorden (want hij sprak wèl wat Engels): “This is how we keep balance in Middle East.” Als u geïnteresseerd mocht zijn waarom en waar Saddam mij de hand gedrukt heeft en mij zijn oorlogstuig heeft laten zien, dan is een telefonisch of e-postboodschapje voldoende. Overigens zou de zozeer ambitieuze heer W. Bos, thans minister van Financiën, of althans zouden zijn “afhouders” u mijn bovenstaande betreffende berichten aan hem, ter hand kunnen stellen want zoals gezegd, “De Politiek” — generaliserend maar tòch — respondeert niet op kritische geluiden uit de bevolking en zeker niet als de vinger op de wonde, de zere plek gelegd wordt.
  Meneer Marijnissen, L A A T de zaak zoals zij is O F u moet W. Bos er met de haren bijslepen en H E M laten verklaren waarom hij onze goede NATO-militairen zo broodnodig naar Afghanistan moest sturen dwars tegen de volkswil en die van jawel! D’66 in. Ik heb Bos geschreven, dat zodra er een NL militair zou omkomen en als later bleek ook omgekomen is al dan niet in de strijd, hij bloed aan de handen had du moment hij de weg vrij tot het sturen van onze militairen gemaakt had. Stellig heeft er voor Bos óók die drog-gedachte gegolden: Een goed NATO-bondgenoot aarzelt geen seconde om de troepen die daar niet voor bedoeld zijn of ooit waren, de vuile zaken van Bush en Blair te laten opknappen terwijl zij enkel bezig zijn om zich met de moed der wanhoop, de — door Bush, Blair c.s. over de wereld afgeroepen –terreur van het lijf te houden. Ook die boodschappen aan Bos, Halsema, de vorige minister van Defensie de heer Kamp moeten hun afhouders zonder probleem kunnen produceren.
  Het neemt echter allemaal niet weg, dat u en uw ideegenoten m/v, “er beter geheel vanaf kunnen blijven” omdat de islam op zichzelf al voldoende aanleiding zou dienen te zijn om er vanaf te blijven, “Europa” er van te doordringen dat het uiterst verstandig is om tot een Europese KERN!-strijdmacht te komen teneinde ons nu eens zonder de USA teweer tegen de islam te kunnen stellen wanneer die, alle Arabische en islamitische staten vereend onder het uitschreeuwen van de kreet: “Allah ûh akbar“ onstuitbaar zal rollen en blijven doorrollen er niet voor terugdeinzend om kernwapens ofwel nucleaire te gebruiken. DAT komt mij — als niet-strateeg — uiterst nuttig en belangrijk voor. Meer dan de premier in het beklaagdenbankje te zetten en Bos niet.

  Met vriendelijke groet,

  J.J.A. van Oers.

  P.S., De NL troepen moeten zo snel mogelijk WEG uit Afghanistan.

  Reactie door J.J.A. van Oers — donderdag 10 mei 2007 @ 16.36 uur

 47. @ 32 Carla

  Ik heb het artikel nog niet gelezen, maar daarom blijft het nog wel een leugen.
  Ik denk eerder dat we zonder de EU veel meer overhouden in de knip, want de EU en de euro hebben ons flink de das omgedaan.

  Carla, bedankt voor je opmerkzaamheid.

  Reactie door Pool — donderdag 10 mei 2007 @ 17.16 uur

 48. Dag van Europa.. Moeten wij trots zijn?
  Volgens artikel 8 van deze europese wetgeving heb ik recht op omgang met mijn kind. In Nederland wordt de moeder beschermd, in plaats van het kind en kan zij vrijelijk en ongestoord doorgaan met het niet nakomen van de regeling.
  Zelfs uitspraken van rechters en kortgedingen worden gewijgerd voor behoud en onze wetgeving doet hier niets aan.
  Het zou een schande zijn, wanneer brussel Nederland zou toelaten.
  Nederland heeft zelfs niet eens ‘de rechten van de mens’ in orde.

  Schande is het, dat een vrouw alles kan doen en dat wanneer de man dit doet, hij aan de hoogste bomen zou worden opgehangen.

  Doe daar maar eens wat aan!

  Reactie door Gerald Gijsbertsen — donderdag 10 mei 2007 @ 19.11 uur

 49. Dat de koopkracht door de E.U.verbeterd is,zoals Frans Timmermans van de PvdA beweert is klinklare onzin.De EURO is door het groot-kapitaal bevorderd om een gigantische inflatie te bewerkstelligen en zo de koopkracht te verwateren.Op een kunstmatige wijze wordt de rente via de drukpers strategie laag gehouden zodat vooral banken met uitlenen forse winsten maken en samen kunnen werken met durf-kapialisten.Intussen wil Angela Merkel samen met de Duitse groot-industrieelen de teugels via de EU grondwet verder aantrekken.Dat het E.U.parlement door het groot kapitaal in de luren gelegd wordt bewijst wel het Galileo-sateliet project.Er is al 1,5 miljard euro aan verknoeid en nu doet het groot kapitaal ineens niet meer mee.Om E.U.gezicht verlies te vermijden moet nu nogmaals uit de belastingpot 1,5 miljard euro opgehoest worden.Straks wordt dit project via “marktwerking”voor een schertsbedrag door het grootkapitaal “overgenomen”.Zolang het rechtse E.U.parlement zich deze financieele capriolen kan veroorloven,kan geen sprake zijn van een EU grondwet.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 10 mei 2007 @ 19.11 uur

 50. Ja, dat konden we allemaal al tijdenlang en mijlenver zien aankomen.

  Het zal een hele klus worden om opnieuw gedaan te krijgen, dat het parlement zich bereid zal verklaren zich tevoren te binden aan een opnieuw te houden referendum. Want dat kan alleen maar op deze manier, op “vrijwillige” basis.
  Zeker is, dat de regeringscoalitie aankoerst op de normale procedure voor verdragen. (Dus slechts goedkeuring door het parlement. Balkenende c.s. kunnen zich immers geen tweede “zeperd” veroorloven. Of zal de CU nog tegensputteren?).

  @ Jeroen van Gerven (36):

  Een van de gevaarlijkse elementen is, dat -althans in de oorspronkelijke tekst van de “Grondwet”- het neo-liberale economische model als fundament van de EU wordt aanvaard. Geen wonder dat VVD-er Van Baalen zich er al weer zo op verheugt.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 10 mei 2007 @ 19.20 uur

 51. @ 50 Olav Meijer

  Van een normale procedure kan geen sprake meer zijn. De politiek heeft nu eenmaal, omdat ze dat zo belangrijk vonden, een mening aan het volk gevraagd en doordat ze het raadgevende referendum hebben omgezet naar een bindend referendum aangegeven dat ze volledig vertrouwen in het volk hebben.
  Dit heeft een zeer groot vertrouwensprecedent geschapen.

  Het argument waarmee de uitslag van het referendum werd verklaart, was dat men zich realiseerde dat het fout was dat het volk niet volledig en interactief bij de ontwikkeling van Europa was betrokken.
  Dit argument geldt dan toch zeker nu dubbel.

  De Koningin, Willem Alexander en Maxima zullen trachten zich te representeren als onbeduidende ambivalente leden van de Raad van State ten einde de achterdeurprocedure mogelijk te maken. Maar let wel, zij zijn ons staatshoofd en toekomstige staathoofden. Het kan gewoonweg niet dat zij het volk ongelegen laten en zich van het volk niets aantrekken.

  Ik ben van mening dat een kolosaal beroep, bijvoorbeeld in de vorm van een handtekenigenactie, op onze koningin, Wiilem III en Maxima de enige kans is om alsnog tot een referendum te komen.

  Reactie door ACE — donderdag 10 mei 2007 @ 20.31 uur

 52. Er is geen enkel rationeel argument te bedenken waarom we niet eerst afwachten om te kijken wat Frankrijk gaat doen.

  Je zult zien dat de laatste die tegenstribbelt het meest tegemoet gekomen gaat worden zoals dat met bijvoorbeeld Engeland en Denemarken ook is gebeurt.

  Het is dus met of zonder achterdeurprocedure altijd belangrijk dat je een afwachtende houding aanneemt. Nuchtere zakelijke argumenten voor welke manier dan ook, is een verplichting die de regering heeft aan het volk. Anders leveren zij een wanprestatie, tenzij er dwingende redenen zijn natuurlijk.

  Die dwingende redenen zijn er momenteel niet, gaan er wel komen want Frankrijk zal de laatste willen zijn om precies dezelfde argumenten.
  En JPB gaat in deze strijd wederom het onderspit delven, vreemd hè, zou het misschien komen dat hij onvoldoende capabel is ?, omdat hij waar ook ergens anders in de wereld nog geen kop van jut zo mogen leiden.

  Reactie door ACE — donderdag 10 mei 2007 @ 20.47 uur

 53. Aan Maan Arkenbosch van @49,

  Het is nog erger: de vermelde inflatiecijfers in de EU worden onder druk van de VS veel te laag gehouden. De werkelijke geldontwaarding is veel hoger (4% of meer per jaar).

  Hier kun je het lezen in een artikel van financieel expert Willem middelkoop. Daar het lange artikel nu nog alleen via de cachefunctie van Google te lezen is, citeer ik het deels. Het waarschuwt tevens voor een komende economische crisis.

  “Pas op! Dit is een extreem kinderachtige column.
  Willem Middelkoop 20-09-2006
  Macro economie, Politiek

  Al twee dagen lijkt de krant geschreven door de Rijksvoorlichtingsdienst. Met de hoofdredactionele commentaren verzorgd door de speechwriter van Balkenende. Natuurlijk was de Miljoenennota een prachtig verhaal. Jazeker, er is herstel van de economie. En iedere baan erbij vind ik fantastisch. “De werkloosheid is de laagste binnen de EU”, lees ik in de Telegraaf onder de kop “Nederland voorop in de EU”. Maar daar hoort wel de zin bij, dat we minimaal 300.000 werklozen in de WAO, sorry ik bedoel de WIA, hebben geparkeerd. Volgens academici die het kunnen weten hoort maar liefst éénderde van de bijna één miljoen arbeidsongeschikten eigenlijk thuis in de categorie werklozen.

  Vervolgens lees ik verder dat “de inflatie beperkt is”. Prachtig verhaal als je je niet verdiept in de trucs die statistici gebruiken om dat te bereiken. In het rapport van de grote Franse Bank Credit Agricole, dat al maanden op straat ligt, staan op pagina 47 de vier verschillende technieken in de “vuile oorlog tegen inflatie”. Voldoende munitie voor een FNV looneis van minimaal 4%. Maar ook bij de vakbond slaapt men lekker door. Wie wil weten of de inflatie echt beperkt is hoeft alleen maar naar de oplopende prijzen van olie en ander grondstoffen te kijken.

  De stijgende inflatie is dus logisch en een direkt gevolg van de onverantwoorde acties van minister Zalm en zijn internationale collega’s. Want hoe is dit economisch herstel ook alweer bereikt?

  Om de recessie na de beurscrash te bestrijden werd wereldwijd de korte rente tot bijna nul procent te verlaagt. Geholpen door ongekende reclamecampagnes nemen daardoor de uitstaande schulden en hypotheken jaarlijks met meer dan tien procent toe. De totale groei van de geldhoeveelheid ligt al jaren op ongeveer acht procent. Dat is twee keer zoveel als afgesproken door Zalm en zijn kornuiten. Iedereen met minimaal MAVO-3 weet dat dat onherroepelijk leidt tot verregaande geldontwaarding.

  Maar inderdaad door al dat extra geleende geld gaat het nu economisch beter. Korte termijn succes met straks lange termijn problemen.

  De juichende toon van de miljoenennota is ook helemaal in strijd met de werkelijke vooruitzichten. Professionele beleggers zijn het over één ding eens. We zitten in de EU inmiddels dichtbij de top van de huidige herstelgolf. De vooruitzichten worden opnieuw zorgelijk.

  De Nederlandse economie is vooral afhankelijk van Duitsland en de VS. En de laatste berichten die hier vandaan komen zijn ronduit zorgelijk. In Duitsland wordt alweer minder gewinkeld en de belangrijke en op de economie vooruitlopende indicator van het Duitse investeerdervertrouwen staat op het laagste punt sinds 1999. De afgelopen vier maanden maakte die ZEW-index een ongekende duikeling van +55 naar -20 punten. Duitsland is de derde grootste economie ter wereld. Ook in de grootste economie, die van de VS, rinkelen inmiddels de alarmbellen. Volgens het IMF is het leeglopen van de huizenbubbel is een grote bedreiging voor de Amerikaanse economie en het wereldwijde herstel.

  En dan hebben we het nog niet eens over de enorme instabiliteit in de wereldeconomie, die elk moment tot grote onrust kan gaan leiden. Tijdens de IMF/Wereldbank/G-7 vergaderingen in Singapore is over het wegwerken hiervan weer geen akkoord bereikt. Kern is de enorme schuld van de VS aan de rest van de wereld met een dreigende dollarcrash als gevolg. Om te zien wat dat inhoudt moet je vooral nog eens naar de geweldige VPRO documentaire “De dag dat de dollar valt” kijken.

  De enorme bedreigingen door de die instabiliteit wordt het beste verwoord door Harvard econoom en oud chef-econoom van het IMF Kenneth Rogoff. Hij publiceerde enkele dagen voor de bijeenkomst de volgende waarschuwing;

  “De onbalans in de wereld moet worden weggewerkt. Als de wereldleiders hier niet in slagen zal de wereldgeschiedenis hen niet vriendelijk behandelen. Ze zullen dan verantwoordelijk worden gehouden voor het niet onderkennen van een dreigende catastrofe die zich zo duidelijk zichtbaar aankondigde”.

  Rogoff staat in de economische wereld nou niet bekend bepaald bekend als een onnodige paniekzaaier. Maar over zijn verhaal verscheen geen letter Nederlandse kranten.

  Reactie door Ineke van der Maat — donderdag 10 mei 2007 @ 20.53 uur

 54. Jeroen van Gerven, het zijn mijn woorden niet dat van de kaart afvegen. Ik ben wel bang dat Nederland niet zoveel meer te zeggen zal krijgen en dat op basis van het aantal inwoners in vergelijking met de landen om ons heen. Ik ben geen angstzaaier, wel iemand die verder durft te kijken en dit is toch een heel reeele blik? Jij vindt blijkbaar van niet, dat is jouw mening.

  Reactie door cynthia — donderdag 10 mei 2007 @ 21.21 uur

 55. @5 Dit kabinet is overigens in een Bilderberghotel klaargestoomd door topkoks.
  http://www.vrijuit.nl//nederland/friesland/beetsterzwaag/bilderberg-lauswolt

  Reactie door Haq — donderdag 10 mei 2007 @ 21.30 uur

 56. Nu 100 dagen het land in om te luisteren.En straks weer horen dat ze het beter moeten uitleggen dat europa best belangrijk is.Deze liberale kliek moet weg en mijn andwoord daarop is:zorg voor chaos.

  Reactie door rafstal — donderdag 10 mei 2007 @ 23.10 uur

 57. @ 53 Ineke van der Maat

  Hoe heet dat artikel van Middelkoop en de waarschuwing van Rogoff was dat onderdeel van een artikel en weet je waar ik dat kan terugvinden ?

  “Pas op! Dit is een extreem kinderachtige column ; waarom staat er dit bij ?, is dit jouw mening ?

  Reactie door ACE — donderdag 10 mei 2007 @ 23.14 uur

 58. Off-topic

  Het songfestival is weer een oost europees onderonsje geworden.
  Hier ziet u de (maffia) macht die op ons afkomt, ze beheersen nu al het amusement wat zullen ze straks beheersen, ik weet het, maar zeg het lekker niet omdat ik allang voor deze ontwikkeling gewaarschuwd heb en zie het bewijs wordt geleverd.
  Dit is toch niet de eertse keer dat de meeste oostbloklanden die deelnamen allen geplaatst worden voor de finale.

  Even terzijde,…. ik hou niet van het eurosongfestival,… nooit gedaan trouwens.

  Reactie door Pool — donderdag 10 mei 2007 @ 23.55 uur

 59. Misschien tijd om uit de EU te stappen, net als Zwitserland en Noorwegen…..?

  Reactie door Karel — vrijdag 11 mei 2007 @ 7.47 uur

 60. http://www.deepjournal.com/p/16.html&m=22

  Op deze site is een serie artikelen van Willem Middelkoop te vinden, ik vermoed dat het bovenstaande een van deze artikelen is.

  Reactie door Hanna — vrijdag 11 mei 2007 @ 8.38 uur

 61. http://66.102.9.104/search?q=cache:GtI7Ggjw0UIJ:www.descopist.nl/2006/09/20/joop-wijn-miljoenennota/+Willem+Middelkoop+20-09-2006&hl=nl&ct=clnk&cd=2&gl=nl&client=firefox-a

  P.S.
  Als link niet werkt: copy/paste dan onderstaande in browser ZONDER aanhalingstekens aan begin en einde!!

  (http://66.102.9.104/search?q=cache:GtI7Ggjw0UIJ:www.descopist.nl/2006/09/20/joop-wijn-miljoenennota/+Willem+Middelkoop+20-09-2006&hl=nl&ct=clnk&cd=2&gl=nl&client=firefox-a)

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 11 mei 2007 @ 9.43 uur

 62. 61+ 9.43 uur

  Bovenstaande m.b.t. artikel Middelkoop.
  Link werkt!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 11 mei 2007 @ 9.46 uur

 63. @ Hanna

  Bedankt voor de link, het betreffende artikel staat er niet tussen maar de artikelen die erop staan zijn zeker interessant.

  @ Wattenstaafie

  Bedankt, ik had verwaxht dat het artikel uitgebreider zou zijn zoals Ineke van der Maat vermeldde. Daarentegen heeft ze blijkbaar nagenoeg het gehele artikel geciteerd.

  Ik ga nu op zoek naar dat rapport van Credit Agricole en me een beetje meer verdiepen in het werk van Rogoff en Volcker in deze kwestie. Nogmaals bedankt.

  Reactie door ACE — vrijdag 11 mei 2007 @ 10.14 uur

 64. Pool, Het songfestifal is geen SONGfestifal meer maar een oost-europees NARREN festifal.

  Nederland moet daar niet meer aan mee willen doen.

  Helaas trappen ze er weer in.

  Reactie door Carla — vrijdag 11 mei 2007 @ 10.55 uur

 65. EU JA! EU NEE! En dan ook nog de grondwet.

  Wat een gewijfel en getwijfel.
  Het mag en moet alleen maar NEE zijn, en NEE worden en blijven.

  De Unie is een opwarmer van doelstelingen van een reeks dode en valse wereldveroveraars, moordenaars, plunderaars en van bezetters en hun knechtjes.

  Zulke knechtjes zijn onze regeerders, zelfs samen met de Koningin, wier afbeelding op de BEZETTERSMUNT de euro staat

  Teken van Nederlandse en koninklijke onderdanigheid en land- en volksverraad.

  Voor haar en onze kopstukken geldt:
  ALS WIJ DE POEN MAAR KRIJGEN!

  Samen hebben zij land en volk verkocht en verrraden.

  De Koning van Hispanje uit het Wilhelmus, waar de Majestteit zo van houdt, is nu veranderd in de Euro en de Europese Unie.

  Goeie morgen en groeten van

  Haras.

  Reactie door Haras Mormolus. — vrijdag 11 mei 2007 @ 10.56 uur

 66. @ACe

  Het artikel was wel enigszins langer, maar blijkbaar voor de verkiezingen van november bedoeld.

  Zo stond er nog iets over Paul Volcker, de voorganger van Greenspan.

  Misschien is de 3delige-serie over goudmanipulatie die door Willem Middelkoop voor de IEX-website is geschreven, ook wel aardig in dit verband. Onder deel 3 staan links naar deel 1 en 2. Deel 3 vind je in de pagina http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=8986

  Reactie door Ineke van der Maat — vrijdag 11 mei 2007 @ 11.18 uur

 67. @ Hanna & Wattenstaafie

  De financiële stituatie van de VS is riskant maar indien naar mijn mening de dollar over een periode van de komende 5 jaar geleidelijk zakt naar zeg maar 1,80 en er komt volgend jaar een ( democratische) president die een stringenter financieel beleid gaat voeren, is mijn mening dat alle belangen gebaat zijn de situatie uit te zingen. Je ziet nu al dat Azië risico’s lichtelijk spreidt tussen dollar en Euro.

  Het scenario van “de dag dat de dollar valt ” is nagenoeg overeenkomstig met de situatie van 1929, echter het grote verschil is dat in Europa zowat 80 % van alle geldtransacties digitaal gaan. Het betreffende scenario lijkt dan ook onwaarschijnlijk.

  Het gaat mij meer over de inflatie in Europa. Een vriend van mij zit als financiële beleidsanalist in de financiële sector en zei een paar maanden terug dat de inflatie vanaf 1-1-2006 tussen 4,7 en 7,2 % heeft bedragen. Ik geloofde dat niet immers de gepresenteerde inflatie was blijkbaar laag.

  Ik heb op dit log een paar keer de discussie proberen aan te zwengelen dat de bedrijven een veel te hoog arbeidsuurtarief berekenen. De berekende arbeidsuurtarieven zijn naar mening in vergelijking met de situatie van voor de Euro absurd uit verhouding met de kostprijs daarvan.

  De winsten die door het bedrijfsleven worden gepresenteerd zijn naar mijn mening slechts gebaseerd op kostenbesparingen EN die idioot hoge arbeidsuurtarieven. Maar die extreme hoge arbeidsuurtarieven betalen we natuurlijk zelf middels de inflatie die voornamelijk ook naijlt.

  Ik was/ben van mening dat juist nu een dwingend moreel beroep op het bedrijfsleven moest worden gedaan onze maatschappij niet te belasten met de hoge arbeidsuurtarieven in plaats van het morele beroep dat op individuen wordt gedaan de broekriem aan te trekken en het consumeren te beperken.

  Dat de grondstofprijzen enorm stijgen had ik zelf al geconstateerd maar dat werd gecompenseerd door de ‘redelijk’ lage olieprijs. Wel vind ook ik de geldgroei in Europa aan de forse kant.

  Dit alles werd min of meer teniet gedaan doordat Europa een alleszins redelijk inflatie laat zien van net boven de 2 %.

  We moeten in gedachten houden dat de staatsschuld van Europa en de VS percentueel nagenoeg gelijk is. Het dollarprobleem is dan ook alleen maar gebaseerd op de scheve betalingsbalans van de VS.

  Nu Middelkoop ook stelt dat de inflatie boven de 4 % ligt en dat bovendien onderbouwt door te stellen dat Credit Agricol heeft aangetoond dat er manieren zijn om die inflatie fictief anders te presenteren, ben ik angstig geworden en wil ik er wat meer van weten.

  Als jullie eventueel meer gegevens over de Europese inflatie weten, zou ik het bijzonder appriciëren die te mogen ontvangen.

  Reactie door ACE — vrijdag 11 mei 2007 @ 11.20 uur

 68. @ 66 Ineke van der Maat

  Ik heb het artikel inmiddels gelezen en heb mijn insteek/motivatie voor de vraag aangegeven onder nr. 67.

  Ook aan jou en natuurlijk eigenlijk iedereen op dit log zou ik willen vragen informatie over de (fictieve)inflatie aan te dragen.

  Let wel, ik vind dit niet Off Topic, in tegendeel zelfs ik vind dit essentieel om de EU en het komende nieuwe verdrag te kunnen beoordelen.

  Uiteraard stel ik jullie mening erg op prijs.

  Reactie door ACE — vrijdag 11 mei 2007 @ 11.25 uur

 69. Hoor net Timmerman op radio 1.
  Hij vindt dat er een enorm lichtpunt is, en dat is dat uit recente peilingen blijkt dat de Nederlander nu voor het overgrote deel achter de nieuwe grondwet staat.
  Welke peilingen eigenlijk??

  Reactie door Hanna — vrijdag 11 mei 2007 @ 13.53 uur

 70. @ ACE (51):

  Met jouw redenering in de eerste twee alinea’s ben ik het in principe zeer eens. Maar het feit blijft, dat er hard voor geknokt zal moeten worden. Want de regering zal zeker aansturen op een “business als ususal”-aanpak.

  Maar geloof me maar eens (ik schreef hierover al eerder), Beatrix is slechts formeel (qualitate qua) voorzitter van de Raad van State. De “echte” is vice-voorzitter Tjeenk Willink. En Willem-Alexander en Máxima horen slechts toe. Je dicht hun een macht toe, die ze daar helemaal niet hebben.

  De Tweede Kamer moet massaal worden benaderd om weer met de referendum-constructie akkoord te gaan.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 11 mei 2007 @ 13.55 uur

 71. @ Hanna (69):

  Vanmorgen vroeg hoorde ik vluchtig een dergelijk bericht op radio 1.
  Het ging om een onderzoek onder 1.000 personen, waarbij 3/4 deel zich positief uitsprak over Europa (dus niet speciaal over de “Grondwet”). Dat is dus iets anders. Ook de SP is voor Europa, maar dan een sociaal Europa.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 11 mei 2007 @ 14.03 uur

 72. @ ACE

  De newsletter van Heise (ook zeer krititisch) meldde eergisteren dat de terugbetaling van consumentenkredieten in India en China problemen geven.

  Faule Konsumentenkredite in den Emerging Markets

  Rainer Sommer 09.05.2007
  Nicht nur bei US-Hypotheken, auch in China und Indien zeigen sich erste Probleme mit Konsumentenkrediten

  Weil “faule Kredite” untrüglich drohendes Unheil ankündigen, werden sie an den Finanzmärkten gerne mit Kanarienvögeln in der Kohlenmine verglichen. Und sie werden in guten Zeiten vergeben: “Bad loans are made in good times”, lautet jedenfalls eine britisches Banken-Sprichwort.

  Misschien heb je nog wat aan de links in het artikel. Ze verwijzen ook naar Engelstalige websites.

  Het gehele artikel staat in http://www.heise.de/tp/r4/artikel/25/25243/1.html

  En ook interessant is
  Überall Blasen

  Rainer Sommer 06.05.2007
  Dick Cheneys Finanzberater ortet die “erste wirklich globale Blase” und ruft die nächste “Bubble-Time” aus
  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/25/25206/1.html

  Reactie door Ineke van der Maat — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.01 uur

 73. @ 70 Olav Meijer

  Ja, ik weet dat we over de feitelijk macht van het Koninkshuis verschillen van mening en ronduit is dat voor mij natuurlijk slechts gissen.

  Mijn uiteindelijke beslissing maak ik met name op geruchten die ik ook niet op waarheid kan beoordelen, zoals ;

  Bernard die regelmatig in de Raad van State zich mengde in de discussie over de aanschaf van de gevechtsvliegtuigen en bovendien zelfs informeel het initiatief naar zich toetrok waardoor den Uil de grootste moeite had hem te controleren.

  De vermeende inmenging van Claus inzake het reiskostenforfait eind jaren tachtig.

  Beatrix die Lubbers vermeend ‘verzocht’ te regelen dat Brinkman geen minister president zou worden. ” Brinkman zal het me niet kwalijk nemen dat ik deze keer maar eens stem op de nr. 3 van de lijst Hirsch-Ballin”, waarmee hij het CDa de grootste verkiezingsnederlaag ooit bezorgde.

  Onze ambassadeur in Zuid-Afrika die vreemd ging en naar verluid door Beatrix niet meer werd geaccepteerd en de laan uit werd gestuurd.

  Ik noem er maar een paar en moet toeggeven dat er geen schrammetje bewijslast voor is.

  Volgens mij nemen ze alle drie volledig deel aan de vergaderingen van de Raad van Staten en heeft Beatrix volledig stemrecht.
  Ik mag het kwijt zijn maar momenteel zijn er maar 21 leden of zo, waarvan drie uit het koninklijk huis. Toegegeven ik ben niet van alle gegevens even zeker.

  Waarover wij ook van mening verschillen is dat deze coalitie naar mijn mening bewust heeft gekozen het nieuwe akkoord zonder referendum door de kamer te jagen en dat de coalitie de betreffende procedure om deze reden in het regeerakkoord heeft opgenomen. Er is immers geen enkele reden om een standaard procedure zo expliciet in een regeerakkoord op te nemen. Het is inderdaad mijn mening dat er coalitieafspraken zijn over het stemgedrag en de partijdiscipline, identiek aan de partijdiscipline inzake de Irakenquete, als het voorstel in de tweede kamer komt. Dat is waarom ik denk dat een beroep op de tweede kamerleden zinloos is, omdat de coalitie met 80 stemmen aan een informeel stemadvies is gebonden.

  Is het jou mening dat het advies van de Raad van Staten ook kan luiden dat er een referendum moet komen ? acht jij dat reeel ?

  Hoe dan ook lijkt het mij, dat bij de Raad van Staten gelobbyd moet worden voor een referendum. Helaas is dat praktisch niet mogelijk buiten een morele aanspraak op het geweten van Beatrix te maken.

  Ik besef dat het een longshot is maar ik zie het vooralsnog als de enige mogelijkheid.

  Reactie door ACE — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.19 uur

 74. @ 71 Olav Meijer

  Inderdaad de propagandamachine draait op volle toeren. Er stonden gisteren inderdaad twee onderzoeken in de krant, naar ik meen de Telegraaf, waar men tot dezelfde ‘gewichtige’ conclusie komt.

  Bij deze onderzoeken en de presentatie daarvan wordt bewust ingespeeld op de onduidelijkheid die jij vermeldt. Mensen zien het onderscheidt niet en vanuit instinctief groepsgedrag voegen ze zich onwetend bij de meute.

  Reactie door ACE — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.36 uur

 75. @ ACE (72):

  Beatrix, Willem-Alexander en Máxima nemen praktisch nooit deel aan vergaderingen van het adviesorgaan Raad van State. Alleen in bijzondere omstandigheden.

  Wat je verder aansnijdt is ovrigens wel waar.
  De koning(in) heeft wel degelijk politieke ongecontroleerde macht, maar die ligt elders.
  Een heel belangrijk punt is de coalitievorming na verkiezingen van de Tweede Kamer: de benoeming van informateurs en formateurs.
  En natuurlijk heeft de koning(in) als door de wol geverfde invloed bij de wekelijkse besprekingen met de minister-president. Precies is die invloed niet na te gaan, omdat de ministers voor alles verantwoordelijk worden gesteld. Het besprokene blijft in principe binnenskamers.
  Veel hangt natuurlijk ook af van de persoonlijkheid, visie en opstelling van de koning(in).
  Zo is bekend is dat Juliana als koningin jarenlang van mening verschilde met de regering, en b.v. het besluit om de executie van de ter dood veroordeelde oorlogsmisdadiger Lages weigerde te ondertekenen, en geheel eigen redevoeringen hield tijdens haar bezoek aan de VS in 1952! Deze laatste waren religieus-pacifistisch getint. Hierin ligt ook de eigenlijke oorzaak van haar gebrouilleerdheid met Prins Bernhard en de Soestdijk-affaire in de jaren vijftig, die ten onrechte de naam “Greet Hofmans-affaire” heeft gekregen.
  (Ter lezing aanbevolen: het recent verschenen boek “De Greet Hofmansaffaire” van Lambert Giebels (dat als een roman leest, en waarin ook interessante staatstrechtelijke beschouwingen staan) en de politieke biografie over Prins Bernhard van Wim Klinkenberg (1978)).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.07 uur

 76. @ ACE (72):

  Vervolg.
  Ik begrijp jouw opmerking niet, dat wij van mening zouden verschillen over het feit, dat de huidige regering van plan is het nieuwe verdrag over de EU door het parlement te jagen. Dat stel ik zelf immers ook. Daarom juist pleit ik ervoor de Tweede Kamer te benaderen om opnieuw de referendum-procedure te volgen. EEN ANDERE WEG IS ER NIET: ALLEEN DE KAMER ZELF BESLIST DAAROVER. Als zij hier niet mee akkoord gaat, zal de gewone verdragsprocedure worden gevolgd. (Wat ook kan, omdat het in casu eigenlijk altijd al om een verdrag is gegaan. Een internationale “Grondwet” bestaat gewoon niet). Vergeet verder niet dat de vorige keer ook de VVD is “omgegaan”, na aanvankelijke bezwaren, zodat een kamermeerderheid voor het referendum ontstond. Nogmaals: de Raad van State -aan welke natuurlijk adviezen kunnen worden gegeven- adviseert zelf slechts, maar het parlement beslist!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.25 uur

 77. Inneke van der Maat,
  Ik volg Willem Middelkoop al enkele jaren.Intensiever vanaf 2001.Ook heeft Irma Schogt: http://www.markettiming.nl/nl_products/se_combi.php)mijn interesse.Het grote probleem in Nederland is dat er veel te veel mensen wonen op een klein stukje grond.Vooral pensioenfondsen zijn onverantwoord bezig.Ik beklaag de toekomstige pensioentrekkers.Ik adviseer zoveel mogelijk langlopende schulden te maken tegen de huidige lage rente en te beleggen in onroerend goed,grond en edelmatalen.Als straks de overheid niet meer voor de AOW-ers kan opkomen en de pensioenfondsen met hun”vleermuizen”geld pensioenen gaan uitbetalen,zul je straks blij zijn dat je op eigen kompas belegd hebt.Deze regering moet eindelijk eens de bevolking de waarheid vertellen!!!!!!!!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.34 uur

 78. @ 76 Olav Meijer

  Begrijp ik het goed dat je vind dat wij dus onvoldoende ons best hebben gedaan de tweede kamerleden te overtuigen om voor een Irak enquete te stemmen ?.

  Of ben je het me eens dat we geen schijn van kans hadden vanwege het bindende stemadvies van de coalitie partijen.

  Reactie door ACE — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.00 uur

 79. De E.U.grondwet zal er kost wat kost moeten komen.Oorzakelijk verband lijkt mij dat na de door het groot-kapitaal geinsprireerde grondwet,ogenblikkelijk een E.U.leger (in samenwerking met de NAVO) wordt opgezet om volksopstanden/sociale onrust de kop in te kunnen drukken.Deze onrust zou kunnen ontstaan nadat de destructieve geld-drukpers/inflatie politiek de inkomens dermate aan koopkracht uitgehold hebben,dat massale armoede en uitbuiting tot deze onrust leidt.Voeg daarbij de gevoeligheid t.o.v. de E.U.moslim inwoners,de afhankelijkheid van de steeds duurdere Russische en Midden Oosten olie.Vooral de Russische apiraties t.o.v.de E.U.-Oostgrens en de Russische populatie in Estland/Letland en Litouwen kunnen spanningen veroorzaken.Kortom,de grondwet hoort bij de schaakstukken van het groot-kapitaal.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.33 uur

 80. Eis wederom een REFERENDUM!
  Anders werken aan een zgn. burger-initiatief, immers 100.000 handtekeningen zijn zo bij elkaar gehaald.

  Reactie door Bernd Zwart — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.38 uur

 81. @ 72 Ineke van der Maat

  Dankje voor de links. We kunnen economie theroretisch benaderen echter dat is niet mijn favourite benadering.

  Zoals gezegd vind ik solvabilliteit totaal geen waardevol criteria. Solvabilliteit is voornamelijk virtueel. Het probleem van de VS heeft te maken met het tekort op de betalingsbalans.

  Niet solvabilliteit is de parameter voor crisis maar onevenwichtigeheid. Daarop baseer ik mijn mening dat de dreigende dollarcrisis kan worden voorkomen als er uitzicht zal zijn op meer evenwicht.

  Ook in Europa hebben we EMU criteria die vanuit solvabilliteitoogpunt zijn gecreeerd. Daarmee ontstaat vreemde economische politiek zoals het nastreven van een hoger BNP immers dan voldoe je ook aan die criteria. Een self fulfilling phrofesy.Ik noem maar wat; er moeten zoveel mogelijk vrouwen aan het werk, vanuit emancipatoir standpunt ‘misschien’ loffelijk echter vanuit de politiek slechts enkel bedoeld om het BNP op te krikken en economisch gezien eindig.
  Mensen voelen de relativiteit van solvabilliteit feilloos aan. Ik noem maar wat; Een huizenbezitter denkt ik ga mijn huis cashen want dat heeft een gigantische waarde om dan tot het besef te komen dat hij ook ergens moet wonen en hij tegen dezelfde hoge waarde een woning moet terugkopen of duur moet huren.

  Vituele solvabilliteit zou zich dus moeten reflecteren in de valutakoers van je munt.
  Dit is in Europa niet het geval vanwege de onevenwichtigheid tussen de verschillende EU-landen. In ben niet voor vrije marktwerking maar de rente zou naar mijn mening wel volledig aan de vrije markt moeten worden overgelaten. Ik snap wel dat dat in het huidige finaciele systeem niet mogelijk is echter het zou wel moeten.

  De twee parameters rente en evenwichtigheid zijn naar mijn mening de belangrijkste indicatoren voor de economische beoorderling van Europa. Beide worden door mensenhanden bepaald en dat kan ernstige gevolgen hebben.

  Helaas heb ik nog geen tijd gehad maar ga ik dit weekend bekijken of ik iets meer over de werkelijke Europese inflatie kan terugvinden met de gesuggereerde manipulatie van de ‘eigen’ rentecriteria in het rapport van Credit Agricole in ogenschouw.

  Reactie door ACE — zaterdag 12 mei 2007 @ 9.58 uur

 82. @ 72 Ineke van der Maat

  Met de parameter rente bedoel ik natuurlijk de werkelijk vrije rente en niet dat manipulatieve cijfertje dat de ECB vaststelt.

  Reactie door ACE — zaterdag 12 mei 2007 @ 11.44 uur

 83. natuurlijk worden we belazerd,via een achterdeur proberen ze de grondwet in de oude vorm voor bij 100% er door te lozen!

  Reactie door Eugene — zaterdag 12 mei 2007 @ 12.35 uur

 84. waroom zou wij accepteren een elit visie?,is het Kaste/Classwork ,en aan wiens belang?
  Sterk europa? voor wie?
  Tegen Wie?

  Reactie door Guess/bozo — zaterdag 12 mei 2007 @ 21.32 uur

 85. @ ACE (78):

  Nee, ik heb het niet over het Irak-onderzoek. Dat is een heel andere kwestie. Uiteraard moeten we dat punt ook niet laten rusten.

  Ik heb het over het komende nieuwe EU-verdrag. Hier zullen we moeten knokken voor een nieuw referendum, in tegenstelling tot het plan van de regering: door het parlement jassen zonder de bevolking als geheel haar stem te laten horen. Een nieuw referendum zal alleen mogelijk zijn, als de meerderheid van de Tweeed Kamer daarmee instemt, net als de vorige keer. Er is echt geen andere weg. En net als vorige keer is deze meerderheid wel degelijk mogelijk, maar komt die niet vanzelf.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 13 mei 2007 @ 16.32 uur

 86. @ 85 Olav Meijer

  Wie van de coalitiepartijen denk je dat zich niet aan de coalitiediscipline zal houden;
  CDA,CU of de Pvda ?
  Allemaal waren zij fervent voorstander van de grondwet de vorige keer.

  Het is mijn mening dat we slechts een kans maken als de Raad van Staten een referendumadvies geeft en zelfs daarvan weet je dat het mijn mening is dat dat advies al tijdens de coalitiebesprekingen is bekonkeld.

  Overigens qua staatsrecht is Willink bovendien altijd eenkennig formalistisch geweest.

  Ik vind je standpunt bewonderswaardig maar zolang ik de politiek volg, heb ik dit opportunisme nog nooit beloond gezien.

  Reactie door ACE — zondag 13 mei 2007 @ 17.03 uur

 87. Het einde van de Democratie

  Aan alles komt een einde.
  Wanneer de mogelijkheden zijn uitgeput van een systeem wat feitelijk gebaseerd is op een kleine groep. In overzichtelijke groepen kunnen maatregelen beter genomen worden wanneer men het eens kan worden over een bepaalde aanpak omdat een gemeenschappelijk doel de efficiëntie vergroot.
  Ik kan mij voorstellen dat tijdens de oudste gemeenschappelijke ondernemingen een afspraak welke gemeenschappelijk is aanvaard tot goede resultaten kan leiden.
  Wanneer een groep jagers besluit een dier te jagen en dit besluit is tot stand gekomen aan de hand van ieders beste oordeel zal de minderheid zich neerleggen bij de beste keuze.
  Dit alles uit vertrouwen omdat de ervaring heeft geleerd dat de methode werkt.
  Nu hebben we een samenleving gevormd waarbij we nagenoeg alle persoonlijke verantwoordelijkheden hebben uitgeleverd aan een onzichtbaar apparaat met oneindig veel subsystemen welke in toenemende mate laten zien dat het individu geweld wordt aangedaan omdat het systeem een meer dan gemeenschappelijk doel lijkt na te streven.
  Het weggeven van zelfgebeschikking, door eens in de vier jaar het totale mandaat te verlenen aan abstracte machtsclusters en dubbele streefdoelen waarvan na de eenmaal bepaalde regeringssamenstelling, alle varianten mogelijk zijn. Vooral wanneer de afwijkingen van de verkiezingsbelofte meestal in het voordeel uitpakt van de instanties welke gebaat zijn met het instandhouden van een hoge economische machts status quo. Aanvankelijk maakte het niet zoveel uit of dit nu de staat zelf of de aangesloten bedrijven of een mengvorm daarvan, uitgingen van een zo groot mogelijk financieel rendement en vergroting van invloed.
  Vandaag de dag heeft de wens de leefomgeving naar de wens van de eigen groep in te richten plaatsgemaakt voor een door de media opgevoerd nationaal beeld waarvoor men de verantwoordelijkheid dient op te brengen. Het gebrek aan de juiste informatie in voldoende onbevooroordeelde hoeveelheden, doet de kiezer geloven dat de media een waarheidsgetrouw beeld geven van de werkelijkheid waarnop men de mening vormt, simpelweg omdat er geen andere bronnen toegelaten worden. Met deze vaststelling is aangegeven dat de media in directe relatie staan tot die instituten welke belang hebben bij de sturing van de publieke opinie. Kortom de aard van het nieuws is de fundatie voor het te sturen “democratische proces”. De totstandkoming van de publieke opinie is een gemanipuleerd aspect op basis waarvan men kiest voor een vermeende belangenpartij welke eenmaal in het zadel, een eigen koers kan varen met dekking van de media welke weer ten dienste staan van zij die het systeem gesloten wensen te houden. Het zal duidelijk zijn dat er nog maar zeer weinig van het uiteindelijke gevoel van het individu overblijft bij de laatste gelegenheid het eigen leven naar eigen goeddunken in te richten.
  De ontsporing van het recht op zelfbeschikking is een feit.
  Zonder in detail te treden wat de effecten zijn van deze ondoorzichtige grootschaligheid kan men tot de slotsom komen dat er een reform moet plaatsvinden om te redden wat te redden valt omdat het machtsmonopolie volledig in handen is bij hen die het machtsstatus quo in handen willen houden.
  De democratie is vervormd tot een autocratie waarbij in toenemende mate het bestuursmandaat verder bij het individu zal worden weggenomen.
  Het is van belang bij het restaureren van de groepsmatige consensus. Dat er een bewustwordingsproces op gang moet komen welke het individu sterkt in het ontwikkelen van de noodzaak te werken aan een eigen biotoop in samenwerking met de omgeving en andere levensvormen is daarmee onontkoombaar. Kleinschaligheid is daarbij essentieel. Grootschaligheid en centralisatie van de macht zal uiteindelijk leiden tot slavernij van het individu welke steeds verder zal worden bestuurd door een onzichtbare beleidskern.
  Globalisatie en vorming van grote bedrijfssamensmeltingen welke voedselstromen beheersen gedekt door “gekozen beleidsmakers”, zijn een directe bedreiging voor de garantie voor een eerlijke distributie van eerste levensbehoeften. Daarmee is de relatieve stabiliteit van dit moment te danken aan de mate waarin men zich lijkt te schikken in dit beheersingsmodel.
  Het risico dient zich aan dat wanneer de democratische oergroep zich teweer zou stellen tegen de verwording van het systeem waarmee men zich heeft opgevoed als zou deze het meest ideale zijn, die groep een repressieve maatregel kan verwachten van wat “eigen overheid” genoemd kan worden. Ergo, de jarenlange gebrekkige betrokkenheid en onvoldoende druk op de controlemogelijkheden waarbij de individuele lethargie het smeermiddel was, keren zich nu tegen iedere persoon als sociaal bepaald ziektebeeld.
  In die zin zou men deze maatschappijopbouw kunnen zien als een ziekte welke nu inmiddels grensoverschrijdend geworden is in de vorm van een Europese Unie. Deze Unie is het levende bewijs dat individuele wensen en opvattingen volledig ondergeschikt gemaakt zijn ter meerder glorie van dit autocratische systeem wat neigt naar meer schaalvergroting.
  De Unie is de bekroning op waar jarenlang aan is gewerkt en men kan zich binnen dit apparaat op de borst kloppen vanwege het listige wegnemen van de zelfbeschikking met goedvinden van de burger zelf. Men heeft zijn of haar ziel aan de duivel verkocht.
  Het doorsnijden van de laatste morele verbindingskoorden is de laatste stap naar een totalitaire bestuursvorm welke te danken is aan de mogelijkheden welke het democratische systeem aanvankelijk bood. Grote bestuursapparaten welke internationaal opereren en dit doen onder het mom van democratie zijn dictaturen met een einddoel welke tegenovergesteld zijn aan de behoeften van het individu. Vrijheid en Democratie zijn spookbegrippen geworden welke het ene zeggen en het andere bedoelen.
  Het aangaan van de directe strijd is gedoemd te mislukken omdat men dan alle tegenkrachten mobiliseert van minimaal dezelfde grootte als waarover men zelf denkt te beschikken.
  Wat eerder van belang is een inventarisatie te maken van de overgebleven vrijheden en zolang deze nog enigszins bestaan. Vervolgens alles in het werk stellen om een proces op gang te brengen welke als een deken over het bestaande gelegd kan worden. Coëxistentie in plaats van revolutionaire machtsovername. Het overbodig maken van het oude is de garantie voor het alternatief.
  Voordeel is, dat in gedeelten dit proces kan worden gevormd naar beste kunnen van die groep welke zich deze taak voor haar rekening nam. Hierbij komt het als vanouds aan op de verantwoordelijkheid en vaardigheden van ieder aangesloten individu. De sleutel tot welslagen ligt bij het individu als kleinste en belangrijkste deel van de samenleving. De extensie van het individu kent qua groep een psychologische grens, gelijk aan het oude tribale verband van ongeveer 200 personen. Daarnaast ontstaat een volgende groep welke in symbiose functioneert met omliggende verbanden. Een aanbodsvariatie aan producten voor de levensbehoeften is gegarandeerd door onderlinge uitwisseling op basis van gelijkwaardigheid.
  Echter zonder winstoogmerk. Het systeem is gebaseerd op harmonisatie in plaats van expansie welke een schaalvergroting met zich meebrengt en opnieuw aanleiding is tot deformatie. Ieder belang wat in strijd is met het welzijn en ontwikkeling van het individu ter vergroting van het eigen ethische inzicht en bewustzijnsvergrotende verlangen van de groep met als streven de natuurlijke bronnen van deze planeet te nemen en terug te geven in een geest van eenheid en harmonie in zicht van een bestendig en duurzaam bestaan, is in strijd met de beginselen van de schepping als geheel.

  Reactie door rob van der Zon — zondag 13 mei 2007 @ 21.37 uur

 88. Heel flauw om het zo op een slinkse wijze alsnog proberen erdoor te krijgen. Probeer het dan over 5 jaar nog eens.

  Reactie door Johan — maandag 14 mei 2007 @ 3.45 uur

 89. De Top van Onderop, 20 mei in Amsterdam!
  EEn andere wereld is mogelijk! Mens en milieu zijn belangrijker dan winst. Workshops, lezingen, manifestatie en protest tegen de manier waarop de G8 beslist, namelijk zonder burgers! Entree is 5 euro voor de hele dag. Nederlands Sociaal Forum

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 10.35 uur

 90. @ 87 rob van der zon
  Amen, zoals Sartre verklaarde: “Het socialistische Europa is niet te kiezen omdat het niet bestaat, het moet worden gemaakt!”

  Reactie door Elsemie — maandag 14 mei 2007 @ 13.34 uur

 91. @ ACE (86):

  Je vergist je. De CU was ook tegenstander van de Europese “Grondwet”. Daarnaar verwijs ik dan ook in nr. 50.

  En nogmaals: de Raad van State geeft in deze slechts advies, maar BESLIST NIETS. Dat doet de Tweede Kamer de facto. Het is nu eenmaal niet anders.
  De PvdA-Europarlementariër Max van den Berg heeft afgelopen weekend gezegd ook voorstander te zijn van een tweede referendum. De VVD is de vorige keer ook pas in een laat staium “om” gegaan. Met andere worden: er zijn nog best mogelijkheden. Maar die moet je zoeken waar ze ook inderdaad liggen!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 14 mei 2007 @ 18.39 uur