Aan het werk

De gemeente Oss heeft de landelijke titel ‘Meest innovatieve en meest veelbelovende ‘Work First project’ in de wacht gesleept met het project ‘Werkende weg’. Oss ontving deze prijs op donderdag 10 mei tijdens het eerste Divosa congres over ‘Work First’ in Nederland.

Bij het particuliere re-integratiebedrijf SHD is het nieuws dat de gemeente Oss de landelijke titel voor het meest innovatieve en meest veelbelovende Work First-project in de wacht heeft gesleept met blijdschap ontvangen. In de loods aan de Alanenweg worden sinds de start van het project langdurig werklozen begeleid en voorbereid op hun terugkeer op de arbeidsmarkt.

Zij hebben gewoon een extra steuntje in de rug nodig, dat ze van ons krijgen. Maar ze moeten het vervolgens wel zélf zien te rooien.” SP-Wethouder Chris Ermers is namens de gemeente eveneens verguld met de prijs, die werd uitgereikt op het Divosa congres in Amsterdam: ”Er zat geen award aan vast, maar de titel is wat ons betreft voldoende. Het is het bewijs dat we met Werkende Weg de juiste weg zijn ingeslagen.”

(Nieuwsbericht SP-Oss)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 11 mei 2007 :: 14.52 uur

296 Comments

296 reacties

 1. “Project/ traject” zegt het al: BAAN GETTO VOOR ACHTERGESTELDE, MINDERGEACHTE DERDE RANG BURGERS. Een echte baan krijg je niet via onheilige zakkenvullende gemeentelijke projecten, maar vooral door gelijke kansen, gelijke behandeling, rechtstreeks sollicitatie, duidelijk en haalbare eisen en verwachtingen, naleven van afspraken en vooral een leefbare loon. De kleinkinderen van oude slavenhandelaars zijn werkzaam als bemiddelaars en managers bij gemeentelijk en overheidsdiensten en ook bij die duistere reïntegratiebureaus. Kijk niet naar de motto’s, kijk naar de uiteindelijke resultaat. Er zijn heel veel glossy motto’s en gemanipuleerde cijfers(work first cijfers).

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.29 uur

 2. Als Leiden hier ook een voorbeeld van is vraag ik mij af of we hier wel zo blij mee moeten zijn.
  In ieder geval was de VVD in Leiden zeer content met de SP FIRST-WORK plannen.
  En zo schuift alles vanzelf een beetje op…

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.41 uur

 3. PS

  Moet zijn: Work First.
  Toch handig als je EERST gegeten hebt voordat je naar je werk gaat.

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.43 uur

 4. Het wordt heel mooi gebracht, maar deze projecten betekenen in de praktijk gewoon werkverschaffing/dwangarbeid en de SP zou zich daar met hand en tand tegen moeten verzetten. Werk dient beloond te worden met een CAO-loon!

  Reactie door Jan Ruiter — vrijdag 11 mei 2007 @ 15.49 uur

 5. Dat klopt in principe wat Jan de Ruijter zegt.
  Maar er zijn mensen waarbij het echt niet lukt of die gewoon een flinke duw nodig hebbben.In eerste instantie met tegenstribbelen maar uiteindeljk blij dat ze het gedaan hebben. En dat gebeurt in Oss waar de sociale dienst haar pappenheimers wel kent.Mensen die echt niet kunnen zullen niet gepushd worden,dat houden wij als SP Oss raadsfractie goed in de gaten.

  Reactie door SP raadslid — vrijdag 11 mei 2007 @ 16.14 uur

 6. De haast ontzichbare SP,en dit item.waar al vragen over waren gesteld en beandwoord door P.Ulenbelt.Ik vraag mij af,of ik wel bij de goede partij zit.

  Reactie door rafstal — vrijdag 11 mei 2007 @ 16.26 uur

 7. Jan Ruiter, vergeet niet dat op dat soort trajecten veel regulier werk van de arbeidsmarkt en van sociale werkvoorzieningen wordt onttrokken.
  Work first projecten is in mijn beleving met tante Mien naar de supermarkt, het hondje van de overbuurvrouw die met een gebroken been plat ligt uit laten en dat soort zaken, om de mensen die men wil helpen uit het sociale isolement halen.
  En dat is niet verkapt de arbeidsmarkt ontwrichten!
  In de jaren tachtig is het overigens ook mislukt, de politiek leert niet uit het verleden.
  En als we weer in een hoog conjuctuur zitten, valt iedereen weer in slaap, terwijl juist dan de tijd hoog is om het aantal bijstandsgerechtigden te verlagen.
  Daarnaast heeft Den Haag per 1 mei (dat de PVDA juist die dag koos) de arbeidsmarkt helemaal vergald door de grenzen open te stellen

  Reactie door Sinne — vrijdag 11 mei 2007 @ 16.34 uur

 8. Het staat mooi op papier en het klinkt goed.
  Reintegratiebureau’s verdienen goed geld, met het zogenaamd begeleiden naar een nieuwe of andere baan.
  In de praktijk blijkt echter keer op keer dat het vooral bij goede bedoelingen blijft, en dat er van echt reintegreren weinig terechtkomt.
  Ten onrechte wordt geschermd met behaalde resultaten.
  Het gebeurt nog te vaak dat de gereintegreerde snel weer uitvalt.
  Ik sluit me daarom volledig aan bij de twee bovenstaande reakties.
  We moeten zorgen voor echt passende banen, die onder een CAO vallen.
  De afgelopen jaren hebben we kunnnen zien, dat de commerciele reintegratiebureau’s
  niet aan het belang van de clienten denken.
  Maar vorral aan de eigen winst, dit vaak ten kostte van kwetsbare mensen.
  De hele reintegratie branche moet op de schop.
  Het belang van de client moet weer op de eerste plaats komen, alleen dan is een goede en zinnige reintegratie mogelijk.

  Reactie door kitje — vrijdag 11 mei 2007 @ 16.51 uur

 9. Sollicitatieplicht? Mee akkoord. Reïntegratie voor langdurig werklozen? Mee akkoord, maar als na een paar trajecten over drie jaar, bij verschillende reïntegratiebureau’s er geen succes kan worden behaald, nl. een fatsoenlijke baan ondanks elke dag solliciteren, zegt dat meer over de werkgever dan over de onbemiddelbare werkzoekende. Want als reïntegratie zo succesvol zou zijn als rechtse politici beweren, was die immers allang aan het werk geweest? Verplichte aanwezigheid bij sollicitatieclubs als je een bijstandsuitkering krijgt? Ook nog mee akkoord, als dat een paar maanden duurt en eens per jaar een paar dagen wordt bijgestuurd.
  Onbeperkte aanwezigheidsplicht bij sollicitatieclubs van CWI en gemeente, en mogelijk arbeidsplicht tegen een uitkering? Dat is waar rechtse politici op aansturen.
  Schande! Onacceptabel. Dat lijkt op curatele. Dat lijkt op taakstraf! Dat is in strijd met het Europees verdrag van de Rechten van de mens. Uit onvrijheid zal nooit iets goeds voortkomen. Verplicht werktraject is bovendien onrechtvaardig want niet nodig voor:
   wie jong is èn knap, en goedkoop, en nooit voor zichzelf opkomt.
   wie familie of vrienden heeft met een groot netwerk en invloed op werkgevers.
   wie rijke familie heeft.
   wie toevallig samenwoont of getrouwd is met een rijke partner.
   wie toevallig kan leven van een gewonnen prijs of erfenis.

  En dit: Er zijn banen genoeg maar die worden niet ingevuld door degeen die het hardst een baan nodig heeft! Wie alleen woont,zelfstandig een huishouding voert, eenpersoons of als bijstandsmoeder, kan alleen fatsoenlijk leven van een baan van minstens 30 uur. De realiteit op de arbeidsmarkt leert dat de meeste banen in de administratieve sector, in de schoonmaakbranche en in de dienstverlening bewust verknipt worden aangeboden als part-time job of voor minder dan 20 uur. Die banen worden massaal ingevuld door mensen die leven in een samenwoonsituatie waar al een inkomen ís! Tweeverdieners! Tja, want de dure hypotheek zal betaald moeten worden. Omdat deze mensen geen sollicitatieplicht hebben kunnen ze bovendien veel relaxter, want vanuit een luxe positie, zich presenteren op de arbeidsmarkt en op sollicitatiebezoek. Ook zal de werkgever veel eerder iemand uitnodigen voor gesprek die vanuit een partnerschap solliciteert dan iemand die een uitkering ontvangt.(gezin hoeksteen)Om maar te zwijgen over het feit dat werkgevers al helemaal niet geïnteresseerd zijn in alleenstaande 50-plussers met uitkering, zelfs niet met recente werkervaring!

  Is dit rechtvaardig? Nee!! De overheid faalt door mensen te verplichten deel te nemen aan reïntegratietrajecten die niet nodig zijn omdat blijkt dat de meeste aaanstellingen gaan naar diegenen waar niet urgent een baan nodig is. Werkgelegenheid blijkt een schaars goed voor degenen die een uitkering ontvangen maar niet voor menigeen die het al goed heeft. De overheid zou daarom werkgevers moeten verplíchten eerst werkzoekenden zonder inkomen aan te nemen, in plaats van mensen die al koopkracht genoeg hebben. In dit licht is het ook discriminerend dat mensen met een bijstandsuitkering niet samen mogen wonen.
  En tot slot: bedenk dat wanpresterende Kamerleden, ministers en burgemeesters, riante wachtgelden ontvangen die soms in de miljoenen lopen helemaal geen sollicitatieplicht hebben en mogen bijverdienen wat ze willen.

  Reactie door Haq — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.11 uur

 10. Dit zijn uitbuitingsprojecten daarna moeten ze het zelf maar rooien.
  Nee,SP zo makkelijk is dat niet die mensen moeten aan een baan geholpen worden.
  De projecten en de heren strijken de centen op en je ziet maar verder.
  Dat is wel erg makkelijk.
  Ik wil cijfers zien van het resultaat dus hoeveel mensen werkelijk aan een baan komen.
  En dan kunnen we zien of het een prijs waard is.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.11 uur

 11. De hele publiciteit rondom dat congres is op zijn minst difuus te noemen. Hierbij wat achtergrond.

  Geelof: “Work first moet naar duurzame arbeid leiden. Voor de jongeren is work first een springplank. Nu zijn we met oudere werknemers bezig. Die moeten we ook een meerwaarde kunnen bieden. Het wordt nu belangrijk om de werkgevers te binden. Ik heb een aantal mensen die een netwerk hebben bij stukadoors. Dat is waardevol. Daar moeten we ons meer op gaan richten.”

  Straatman: “We moeten niet vergeten dat het om de klant draait. Daar moeten we op blijven focussen. Met iedere klant draait het om maatwerk. Ga niet een klant pesten die niet kan werken, zorg dat je een klant helpt met work first en houd de klant centraal.”

  Laurier: “Work first is een reeks van verschillende projecten met verschillende doelstellingen. Ik vind het moeilijk om daarover algemene conclusies te trekken. Ik ben toch bang dat de doelstelling van work first versmalt. Het is jammer dat in de benchmark de klanten en de werkgevers niet zijn meegenomen.”

  Comentaar Ben

  Was dit wel gebeurd dan zou het feestje waarschijnlijk ruw verstoord zijn en zou er van de huidige euforie in de media geen sprake zijn. Het bewijst in ieder geval dat de mens dus irelvant is, exact wat wij al sinds 15 december in het Bosche werkkamp ervaren

  Ik verwijs de fans van Work First toch graag naar deze site, al vaker op de SP blog aangehaald.

  Reactie door Ben — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.20 uur

 12. Hier in Helmond bestaat Direct Werk, zoals het hier heet, uit het in elkaar zetten van sleutelhangers en het controleren van kleerhangers op gebreken. Geen zinvol werk dat ook niet aansluit bij de wensen op de arbeidsmarkt. De rekenkamer heeft onlangs een onderzoek naar Direct Werk gedaan en was van mening dat dit project aan herijking toe was.

  Reactie door Frank — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.26 uur

 13. missinh hyperlinks op @12.

  Divosa impressie…
  werken zonder werk

  Reactie door Ben — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.32 uur

 14. Wiens work gaat het echt om? slavenhandelaars.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 17.56 uur

 15. De FNV is niet zo te spreken over het ,,work first pricipe”het minimumloon wordt ontdoken,geen pensioen opbouw en het betreft de mensen met de allerlaagste opleiding meestal ook nog de groep die het minst mondig is,
  er wordt ook geen moeite gedaan om deze mensen fatsoenlijk bij te scholen voor een normale baan.
  De enige die beter van worden zijn de reintregatiebureau,s die als paddestoelen uit de beschimmelde(letterlijk en figuurlijk) nederlandse bodem schieten.
  In schril contrast met een uitgerangeerde politicus die net de tweede kamer verlaten heeft want die zal je er niet vinden.
  Riante wachtgeldregelingen etc.

  Reactie door che — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.08 uur

 16. Ik denk dat het erg ligt aan hoe de Work First trajecten worden ingericht. Volgens mij kan het op een goede manier – en een hele slechte manier.

  Dat de Osse SP – die ik toch wel vertrouw met betrekking tot menselijkheid – de prijs wint stemt wellicht hoopvol dat andere gemeenten waar het heel kut gaat (zie inderdaad voorbeelden FNV) zich hieraan optrekken.

  Reactie door Melinco — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.10 uur

 17. sinds wanneer? maakt de sp van werklozen hoeren van het bedrijfsleven !
  een particulier bedrijf leverd slaven aan de werkgevers op aanvraag .walchelijk!
  mis in het verhaal .
  a.wat kost een dergelijk reintegratie traject
  per persoon.
  b.hoe hoog is de uitstroom naar vast werk
  c.wat zijn de kriteria betreffende duurzame arbeid (bijv halfjaar /jaar/of vast contract)
  d.wat is de leeftijd en geslacht van de mensen die duurzaam uitstromen

  reintegratie bedrijf pluspunt in eindhoven (inmiddels overgenomen .jaja ook in dergelijke bedrijven word gehandeld.)
  krijgt van de gemeente Geldrop-Mierlo indien een bijstandsgerechtigde binnen 6 weken uitstroomd 10000 EURO!!!!!!!!plusp[unt en de gemeente handteren hierbij als DUURZAME UITSTROOM EEN PERIODE VAN 6 MAANDEN !!!!!!met als gevolg dat o.a schoonmaak bedrijven op CWI banenmarkten langdurig werklozen benaderen en zelfs deze mensen helpen om een reintegratie traject aan te vragen en ze daarna met subsidie aan te nemen .en na een half jaar weer op straat te flikkeren
  (5)raadslid .(graag je naam vermelden) raad je aan samen met je collegas eens goed onderzoek te doen naar deze mensenhandelaren reintregatie trajecten is ,maffia,werk man .
  en sodemieter die prijs meteen het gemeentehuis uit .
  veel mensen zijn in werkgevers en overhied teleurgesteld en hebben geen behoefte aan werk .deze laat je met rust dit blijven ongemotiveerde werknemers .soms brengen mensen zelfs opzichtige tatoes of piercings aan zodat ze niet aamngenomen worden .
  lood om oud ijzer dus .
  hoe denk de sp[ oss mensen te motiveren die eerst uit de melkert banen geflikkert zijn (o.a congierges) en in de bijstand gekomen zijn .
  sorry maar dergelijke prijzen weiger je !!!

  Reactie door h.verbeek — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.29 uur

 18. “Veel mensen komen daardoor terecht in tijdelijke, onzekere en laagbetaalde banen met weinig perspectief. Dat brengt het gevaar van “draaideurklanten” met zich mee, waarbij cycli van werk worden afgewisseld met periodes dat mensen moeten terugvallen op een WW-uitkering en bijstand. Hij waarschuwt voor “werkenden armen”.

  Citaat van dhr Thissen van het Divosa

  Ik zei zelf bij de invoering van de WWB hier in Schiedam we gaan carrouselwerkelozen creëren en verdomd mijn visie wordt bevestigd door de directeuren van de sociale diensten!

  Reactie door Sinne — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.36 uur

 19. Ik heb geen werk, krijg een uitkering en ben ook echt niet van plan om te gaan werken.
  Ik kan het prima uitzingen zo.
  Ik begrijp dan ook niet waarom men percé mensen aan de slag wilt hebben.
  Laat die mensen toch gewoon met rust.

  Reactie door Littleheart — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.39 uur

 20. Wat me wel opvalt dat men vaak de makkelijkste slachtoffers pakt om naar Work first trajecten te sturen, zoals alleenstaande moeders met kleine kinderen en zo, weigeren, helaas dame we gaan lekker uw uitkering korten (sanctioneren)!
  Iemand die kan werken moet inderdaad aan de slag, maar hou wel rekening met de thuis situatie en dat wordt vaak niet gedaan.

  Reactie door Sinne — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.40 uur

 21. Tenslotte volgens de laatste ramingen zullen de 26.000 asielzoekers ruim 1 miljard gaan kosten waardoor in ieder geval de gratis schoolboeken al van de baan zijn.
  De slinkende groep arbeiders kan dus het geld voor deze frauderende groep gana ophoesten.
  Mij zal het worst wezen, ik leef mijn eigen leven wel maar ik vind het wel sneu voor veel van mijn vrienden (waaronder 2 ECHTE vluchtelingen) en familieleden.
  Maar dan ook niet zueren dat alles duurder wordt, fijne klaagzangers van me.

  Reactie door Littleheart — vrijdag 11 mei 2007 @ 18.49 uur

 22. @ 5, SP Raadslid Oss.

  Lees bijdrage van Che(15) en ook anderen goed door.

  Kennelijk de desintegratiebureaus(” wrok first” ) hebben zelf per spoed inburgeringcursus nodig. Het ruikt naar gebakkenlucht voor reeds achtergestelde burgeres. Indien het om werk gaat dan moet die werk een leefbare salaris volgens CAO betalen. En literaat mensen moeten dat aan kunnen.

  SP moet niet de weg van D66, GL en PvdA bewandelen.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.03 uur

 23. Ik ben tegen elke vorm van geef die mensen een normaal betaalde baan, ze hebben er RECHT op.

  Niet die ratten van werkgevers spekken, die hebben de zakken al gevuld.

  Reactie door Pool — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.07 uur

 24. @ 9 Haq

  ben het met u eens.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.07 uur

 25. Andere politieke partijen zijn al besmet, laat maar de SP niet besmetten met dit soort wanpraktijken/ uitbuitingen.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.09 uur

 26. @ 18 Correctie, had het belangrijkste woord vergeten….

  elke varm van……

  DWANGARBEID

  Reactie door Pool — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.09 uur

 27. Daar gaat het zometeen nog om.
  Iedereen die stil zit word gewoon gedwongen om wat te doen.
  Al word je putje schepper op de oceaan.
  Lekker wennen aan de bijstand.
  Die word ook afgeschaft.
  Lekker werken voor je eten.
  Je betaalt je lam aan belastingen en je krijgt er niks meer voor terug.
  lekker als alternatief plantsoenen dienst met een oranje pakje aan.
  “ÏK BEN STEUNTREKKER”betekent dat oranje pakje.
  Krijgen we ook in de gevangenis.
  Ondertussen nog steeds je lam betalen aan belastingen.
  En ben je ooit een keer aangeschreven.
  Vergeet je toekomst maar.
  lekker he die tweedeling.
  En het echte tuig loopt nog vrolijk rond.
  Zijn zakken te vullen.
  Re-intergratieburo’s.
  Al-capone’s idee.

  Reactie door sander — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.20 uur

 28. hah!!!
  en verlplicht slaaf salaris,
  What een beautiful world,and wanner kommen werk kampen weer,heh? pardon? ho!!! het is al hier
  maar waar zijn de prikkeldraad ?
  In jij hoofd,and by de banken….
  Work first and hou jij bek,wees maar blij dat jij in een democratie kapitalist geboren ben waar alles mogelijk is,zie de krass lotten hier,zij zijn voor jij,maar eerste werken,he?
  Eerste voelen wat slaaf betekent,kom on alle politici verplicht 1 maand per jaar ,om te werken met/als de onderclass,en met alle gevolgen van dien..
  Per solidariteit

  Reactie door Guess/bozo — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.23 uur

 29. Al die ideeen die men wil is leuk.
  Laat het werken lonend zijn,zodat je niet in de bijstand wil komen.
  Als al die plannen worden doorgezet dat men gewoon niet meer aan een uitkering komt,dan hopen dat de onderste klassen hun lonen flink omhoog zien gaan.
  Anders blijven bepaalde mensen wel erg stijgen in hun inkomen.

  Reactie door sander — vrijdag 11 mei 2007 @ 19.37 uur

 30. Juist ik krijg mijn uitkering (een kleine) en ik kan er van rondkomen.
  Ik vertik het om voor een paar lullige centen meer me te gaan inspannen voor de kapitalistische Groot-viziers.
  Ik heb het goed.
  Binnenkort komt er nog een tijd dat we geen RECHT meer hebben op een uitkering.

  Reactie door Littleheart — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.05 uur

 31. @17 h.verbeek

  Volkomen mee eens: Dergelijke prijzen weiger je!!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.10 uur

 32. Ik wens hier een duidenlijk andwoord van de SP.Met cijfers en resultaten.Work first voor je uitkering?.Walgenlijk.en dan reageren met een SP raadslid.Heb je geen naam,of schaam je je ogen uit je kop.Krijgen deze mensen een baan garantie? lees het stuk van van L.van Overbeek maar eens bij het katholiek nieuwsblad.het moet toch gvd niet gekker worden.

  Reactie door rafstal — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.26 uur

 33. Prachtig beschrijving van feiten door Sander en anderen.

  Ik weet niet of ik moet lachen of huilen aan de slavernij stand van zaken in dit land.

  Werk loont niet. De slavernij is hier en nu. Het eind is zoek, wie is het volgende aan de buurt? Wiens baan is het volgende om weg gesaneerd te worden? Wie zijn de toekomstige groepen die slavernij arbeid moeten gaan verrichten?

  Beste allen in een land waar slavernij getolereerd en door de regering, tweedekamer en raadsleden goed gevonden wordt is niemand veilig meer. Niet eens pas afgestudeerde ABN-AMERO medewerkers.

  Laat ons met z’n allen dit soort wanpraktijken aanvechten. Anders worden we straks zelf het slachtoffer van slavernij wandaden. Iedereen die een echte werk(welke werk dan ook) doet dient een leefbare salaris te ontvangen volgen passende CAO met noodzakelijke sociale rechtsbescherming.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.32 uur

 34. @ 9 Haq
  Ik ben het volledig met je eens.
  Ik heb dezelfde ervaring en zie het ook om me heen. De werkgever wordt met de dag arroganter.
  Zelfs jonge mensen met papieren en relevante ervaring die van baan willen switchen komen niet in beeld als ze niet voldoen aan het profiel wat is gesteld. De werkgever wil meer en meer voor een dubbeltje op de eerste rij zitten!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.33 uur

 35. Wat is er nou eigenlijk zo goed aan dit Work First project? Het spreekwoord luidt nog altijd: Goede wijn behoeft geen krans. Een hoop blijdschap voor niks.

  Reactie door reint — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.39 uur

 36. De politici die de slavernij goedkeuren moeten zelf een genoeg nemen met salaris op bijstand niveau. Volgen mij zijn de Haagse bende hebben toch niet hoge IQ after all. Kijk naar hun voornemens en ook naar hun niet waargemaakte belooftes. Politiek is voor sommigen is gewoon een zakkenvullerij levenslang baan geworden.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.39 uur

 37. Soory maar sommige slaoonsocialisten vallen hierdoor toch door de mand. Hozo sociaal?

  Het kinkt too gloosy to be true.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.42 uur

 38. Zijn we dan blij met een dooie mus?

  Reactie door reint — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.47 uur

 39. Waardeloos waardeloos zakkenvullers die dit land lokaal en landelijk besturen zijn normen en waardeloos.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.53 uur

 40. iederen bijstand + gewoon salaris(als jij een ban hebt, eerlijk?
  Boven 2x modal, regelling niet geldig.
  Eerlijk?
  Samen werken (consument,goed voor economie),
  Sament delen (de meer jij verdien, de minder public and social vorzienieng toegang krijg jij zonder te betalen.Social solidariteit)
  eerlijk
  boven 10x modal,can jij anderen kopen, maak hier misbruik van,samen werken

  Reactie door Guess/bozo — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.57 uur

 41. http://www.katholieknieuwsblad.nl/beneden.php?art=kn2417a

  Erg de moeite waard Rafstal.

  Reactie door Shaman — vrijdag 11 mei 2007 @ 20.59 uur

 42. Wellicht is het een “innovatief”idee dat de SP zelf ook een periodieke prijs gaat uitreiken voor een sociaal gerichte prestatie.Overigens denk ik dat een sociale SP erkennings decoratie in brons/zilver/goud een betere en hoger gewaardeerde onderscheiding kan worden(indien eerlijk/rechtvaardig gemotiveerd)dan de Koningklijke Officier/Ridder/Leeuw orden van de rechtse (ons kent ons) netwerken politiek.Deze lintjesregen krijgt steeds minder achting.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.09 uur

 43. Het katholiek Niewsblad heeft nog een veel pakkender artikel mensen…

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/beneden.php?art=kn2417a

  @30 het recht op uitkering io door deze zotternij feitelijk al verlaten. want er is geen vorm van discussie mogelijk, het is simpleweg take it or leave it. In Den Bosch is het inmiddels zover dat als je aangeeft niet kunne functioneren in een werkploeg waarin uitsluitend geestelijk gehandicapten zitten(niks ten nadele van hun uiteraard), dan is dat werk weigering en wordt je betaling stopgezet.

  Reactie door Ben — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.33 uur

 44. Een kennis van me is in Oss te werk gesteld en hield er na een aanta dagen hartklachten aan over. met veel moeite heeft een minifinanciering kunnne regelen via work first echter tegen condities die nergens op slaan. Maar goed hij is in elk geval kunnen ontsnappen uit die waanzin.

  Reactie door Ben — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.36 uur

 45. oops verkeerde link, zie kleerhangers sorteren …http://www.katholieknieuwsblad.nl/beneden.php?art=kn2417a

  Reactie door Ben — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.38 uur

 46. http://www.katholieknieuwsblad.nl/beneden.php?art=kn2417a

  Reactie door Ben — vrijdag 11 mei 2007 @ 21.38 uur

 47. Het zou goed zijn als SP zich duidelijk en hard uitspreekt tegen dit soort uitbuiting via achterdeur.

  Werk moet een leefbare salaris opleveren.

  Reactie door khosrow — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.22 uur

 48. @50 Khosrow

  De Sp heeft zich uitgesproken over deze uitbuiting. Ze is voor: Work First!
  En heeft hier zelfs een prijs voor in ontvangst genomen.
  Weer een recht verkwanseld in dit land.

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.28 uur

 49. Daar had ik afgelopen week met de verantwoordelijk wethouder een boeiende discussie over Khoshorw, die hopelijk snel wordt voortgezet.

  Reactie door Ben — vrijdag 11 mei 2007 @ 22.32 uur

 50. We moeten gewoon van die zgn. “economie” af!
  En al helemaal van de mondiale! Veel meer locaal regelen, geld is leuk als ruilmiddel maar verder is het niets.
  Economie is een verzinsel dat mensen afhankelijk maakt en onderdrukt, het is net een verslavende drug!
  Consumeren, CONSUMEREN MOET!! Lever je aandeel!

  Ja, prachtig, maar als je dat nou gewoon niet op die manier wilt?!

  BAH!

  Reactie door Tomatenklets — vrijdag 11 mei 2007 @ 23.09 uur

 51. Is de SP nu helemaal van de pot gerukt door ‘verguld te zijn’ met dit ‘innovatieve’ project van een particulier reintegrijpgeldbedrijf? Het doet me zeer sterk denken aan het Megabanenproject van NV Werk in a’dam. Werklozen verplichten om naar een loods in de haven te komen (en kwam je niet dan bezochten ze je thuis). Vervolgens deze medemensen ‘reintegreren’ als taxichauffeur (waardoor de taximarkt op zijn reet kwam te liggen) of als banenpooler in de ‘werkpoel’ van de haven, waar nog steeds een schip van enig omvang moet aanmeren, ergo geen werk. Heeft miljoenen gekost en zeer weinig opgeleverd.
  Laat de overheid (i.e. cwi) de werkwillige werklozen koppelen aan een baan en laat dit niet over aan reintegratiebureaus die al 3000 euro kunnen declareren voor het opstellen van een trajectplan zonder resultaat van plaatsing. En voer gewoon een basisloon in voor iedereen zonder verplichtingen, geen gezeik en geen controle. En goedkoop. Wil iemand meer geld dan gaat hij/zij daar voor werken.
  Waarom maakt de SP zich hier niet sterk voor? Waarom moet ook de SP mee in het idee dat werken moet? Wat zou er bijvoorbeeld van V. van Gogh geworden zijn als hij toendertijd gereintegreerd zou zijn? Zeker geen wereldberoemd schilder in ieder geval.
  Heeft de SP het boek van Hans Achterhuis “arbeid, een eigenaardig medicijn” niet gelezen? Of hebben ze zijn ideeen lachend naast zich neer gelegd als ‘onhaalbaar’?
  Bah, bah, links wordt steeds rechtser in dit land.

  Reactie door robbie robson — zaterdag 12 mei 2007 @ 0.10 uur

 52. Veel Work First projecten zijn slecht. Oss laat zien dat het anders kan. Waar veel gemeenten mensen uit de bijstand laten werken voor hun uitkering, zonder opleiding en zonder begeleiding geeft Oss minstens het minimumloon, opleiding en begeleiding. Dat is geen uitbuiting, laat staan dwangarbeid of slavenhandel. Dat is in de beste tradities van de SP het bieden van de helpende hand. Abutaleb kan daar een voorbeeld aan nemen

  Reactie door Paul Ulenbelt — zaterdag 12 mei 2007 @ 0.37 uur

 53. @ 51 Paul Ulenbelt
  Als er een tanker gekeerd wordt dan is het dankzij jou inzet!
  Tegen de stroom in, maar steady she goes!
  Bedankt voor de toelichting.
  De ervaringen die worden verwoord, zijn in vertrouwen gegeven.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 12 mei 2007 @ 0.56 uur

 54. @51 Paul Ulenbelt

  Aan het werk! De alleenstaande moeder/vader met haar/zijn gezin werkt zich ROT! Staat overal alleen voor!!
  Zou het niet eens tijd worden Paul Ulenbelt om deze hardwerkende groep op z’n MINST aan een minimumloon te helpen?
  Of worden die door de SP ook de deur uit gewerkt om de kinderen op te bergen en
  ergens een werkje te doen voor WEL het minimumloon?
  Mogen we nog WERK aan kinderen hebben?
  Laat dan ook ECHT zien dat het in Oss anders kan!
  WAT IS WERK Paul Ulenbelt…
  WEL die vrouw die een kudde kinderen opvangt en NIET die vrouw die haar kinderen opvoedt, begeleidt en stapsgewijsweg op weg helpt naar de maatschappij?
  Het wordt hoog tijd dat ALLE verzorgers van kinderen serieus worden genomen en daarnaar betaald worden.

  Reactie door Gloria — zaterdag 12 mei 2007 @ 2.04 uur

 55. @51 Paul Ulenbelt

  Aan het werk!
  De alleenstaande ouder werkt zich rot! Saat overal alleen voor!!
  Zou het niet eens tijd worden om deze hardwerkende verstoten groep op z’n MINST aan een minimumloon te helpen?
  Mogen we nog WERK aan kinderen hebben?
  Laat dan ook ECHT zien dat het in Oss anders kan.
  Want WAT is werk?
  WEL die vrouw die een kudde kinderen opvangt en NIET die vrouw die haar kinderen opvoedt, begeleidt en stapsgewijs op weg helpt naar de maatschappij?
  Het is toch van de gekke!

  Reactie door Gloria — zaterdag 12 mei 2007 @ 2.27 uur

 56. Laten we elkaar geen mietje noemen en het probleem bij de horens pakken, veel mensen die in de bijstand zitten komen tegenwoordig gewoon niet meer in aanmerking voor een baan omdat deze mensen de huidige hoge salarissen niet waar kunnen maken.

  Dat is inherent aan de als maar stijgende salaris eisen, als je als werkgever de hoofdprijs moet betalen voor een werknemer dan wil je wel de beste voor je geld.

  Willen we deze mensen een baan bieden waarvan je kan leven moeten we niet van dit soort domme projecten starten maar de kosten van het levensonderhoud verlagen.
  Daardoor hoef je niet een enorm salaris te verdienen en is een werkgever eerder geneigd iemand aan te nemen.

  Reactie door Ronald — zaterdag 12 mei 2007 @ 7.25 uur

 57. Heb ik iets gemist? De SP was toch altijd tegen werken met behoud van uitkering? Misschien moet ik dan toch eens gaan kijken of ik nog wel goed zit bij de SP als principes zomaar worden losgelaten.

  Reactie door Chantal P — zaterdag 12 mei 2007 @ 7.47 uur

 58. @51
  Ik mis het resultaat hoeveel van deze mensen krijgen een baan want dat is het belangrijkste.
  Het totale eind resultaat.
  Misschien dat men daar eens meer cijfers over kan geven.
  En dan beoordelen dit is het.
  De opmerking in de trant van daarna zoeken de mensen het zelf maar uit doet mijn het ergste vrezen.
  Maar ik hoop op andere cijfers.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 12 mei 2007 @ 8.01 uur

 59. (51)work first is bedoeld om mensen uit de uitkering te houden .mijninziens blijft het belang van degene die het aangaat ondergeschikt aan het beoogde doel om mensen uit de uitkering te houden .dit is in oss niet anders .ben er van overtuigd dat ook in oss de kosten hoger zijn als de baten .en het hier slechts gaat om rondpompen van belastinggeld ten behoeve van grote winsten voor bedrijven .wat het miniuumlonn betreft wat oss betaald scharen deze mensen zich onder de groep van werkende armen .die als ze nog wat meer gaan verdienen diverse zaken gaan verliezen/verminderen o.a huurtoeslag .de afgelopen regeringen hebben gekozen voor een ,aandeelhouders, economie waarbij korte termijn denken/winst de boventoon voerd .daarbij vallen slachtoffers .daar zorg je goed voor .die ga je niet nog een keer straffen met een REINTEGRATIE TRAJECT.die uitsluitend bedoeld zijn om de uitstroom cijfers op te leuken ten behoeve van de gemeente(raad) zodat zich deze op de borst kan slaan .wil nogmaals kwijt dat op o.a. cwi banenmarkten ,subsidiepooiers, mensen benaderen waar een vette stimulerings subsidie op te verkrijgen is .slaven/mensenhandel dus .

  Reactie door h.verbeek — zaterdag 12 mei 2007 @ 8.53 uur

 60. Door verschillende omstandigheden kan het zijn dat mensen laag opgeleid, danwel hele-
  maal niet opgeleid werden. In hoeverre zij daar zelf schuld aan konden hebben is even
  niet belangrijk.
  Kánsen hen aangeboden om zichzelf te kunnen
  bewijzen in een aanloop naar een ‘volledige’
  baan is dit een prima opstap.
  Zelfs hoogopgeleidenen hebben de kans om in
  een stageperiode te kunnen bewijzen dat zij
  het toekomstige diploma ook zullen kunnen
  waarmaken en accepteren zonder meer dat zij
  zelfs als beloning een ‘schijntje’ ontvangen.
  Niet alleen de studie bepaalt hoe de toekom-
  stige werknemer is ingesteld op ‘werken’ en
  ‘dienstverlening’.
  Wel zal erop moeten worden toegezien, dat
  niet ‘de zieken, die uiteindelijk in die po-
  sitie van BIJSTANDSGERECHTIGDEN geraakten
  terwijl ze feitelijk in aanmerking dienden te
  komen voor een W.A.O.regeling’ onzorgvuldig
  wordt geselecteerd.
  Als mensen mét opleiding die kánsen krijgen
  aangeboden binnen het opleidingstraject, dan
  moeten zeker mensen, die geen opleiding heb-
  ben volgens de basis normen, maar óók al die
  mensen die hún opleiding, soms heel specifiek
  toegespitst naar één beroep, gróte kánsen ge
  boden worden om een herintreding mogelijk te
  maken.
  We zullen ook kunnen zien of het slechts die-
  genen zijn die ‘door kennis de mácht’ hébben
  om langs gemakkelijke weg hun doel te berei-
  ken, of dat het diegenen zijn, die zoveel
  ‘kracht uit karákter’ putten, dat ook zij
  door ‘bewijslevering’ een minstens zo groot
  aandeel hebben in de van hen te verwachten
  arbeidsprestáties.
  Let wel: over de gehele linie is men bekend
  met de negatieve benaming van ‘lijntrekkers’
  en ‘de kantjes-er-aflopers’ en het gezegde,
  dat ‘nieuwe bezems schoon vegen’ komt ook
  niet uit de lucht vallen en helaas zijn die
  uitdrukkingen óók van toepassing op mensen
  die ‘de kennis’ hebben, maar géén ‘karakter’.
  Dit initiatief werkt door naar twee kanten,
  die van de werknemer én die van de vrije on-
  dernemer die de inzet en prestaties van ie-
  mand kan toetsen aan de reeds geleverde
  ‘proeve van bekwaamheid om te WILLEN wérken’.
  DIT INITIATIEF VALT DUS TE BEJUBELEN en dan
  nu maar hopen dat ‘belanghebbenden’ aan twéé
  kanten zich op een plezierige manier op el-
  kaar kunnen instellen.
  Ja, zoals Oss bézig is? Hier weet men het al:
  ik ben gek op ossenworst, kan er géén genoeg
  van krijgen, het liefst een Jordanese ossen-
  worst, die we zittende wég weten te werken. Zowaar ”n zégen!’, maar juist dat schreef
  ik 7 maart ook al!
  Proost ik vanavond op de stad Oss, dé stad
  van goeie soep, goeie worst, wérk én SPijs!!
  Ik ben vóór-visie-in ‘t jat: PROFICIAT,dus!
  Met een hartelijke groet aan állen en in het
  bijzonder aan m’n téér bemínden!Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 12 mei 2007 @ 9.32 uur

 61. Verder is het natuurlijk zo dat de mentaliteit ook wel wat aan gedaan moet worden in dit land.
  En dat duidelijk gemaakt moet worden aan een hoop mensen dat het geen luilekkerland is.
  Dat doe je niet zo als nu de uitkeringen lager maken en zo een z.g prikkel geven.
  Ten eerste moet je wel aan een hoop mensen duidelijk maken dat ze in het verleden wat hebben laten liggen en nu met de gebakken peren zitten.
  Dus maak er wat van en anders niet klagen.
  Verder moet je ze duidelijk maken dat van ieder een inspanning verwacht mag worden om zijn eigen brood te verdienen.
  En dat daar inspanning voor nodig is omdat te bereiken.
  Dus het komt niet aan waaien kom uit je stoel af en ga wat ondernemen.
  Verder mag je verwachten als er geld in gestoken wordt om mensen op weg te helpen dat dit ook voor 100% bij die mensen terecht komt.
  Dus zakken vullen over de rug van deze mensen is misdadig.
  De mentaliteit kweken wat je niet heb kun je niet opvreten.
  Dus eerst verdienen en dan consumeren en niet te veel wijzen naar allerlei filmpjes.
  Dus mensen eigen verantwoordelijkheid bijbrengen en dit niet beperken tot fiets helmpjes.
  Mensen bij brengen dat zelf medelijden je niet verder brengt.
  Welke kleur of geslacht of nationaliteit maak niet uit.
  Dus maak je zelf sterk en verschuil je niet achter die dingen en doe een stap naar voren.
  Verder de mensen of een gedeelte hiervan bij brengen dat instroom prima is maar dat dit veel geld kost.
  Dus de SP mag ergens voor zijn maar vertel de mensen ook wat het kost en wat het voor negatieve gevolgen het kan hebben op het verdelen van de sociale pot.
  En die mensen die hier klagen dat het minder wordt met hun uitkeringen dat het egoïsten zijn en wel een grote mond hebben tot dat het hun geld kost.
  Verder de mensen bij brengen dat de gezondheid een hoop kost zonder de verzekeringen vrij te pleiten van zakken vullen ook hier weer in je ieder hol kijken.
  Mensen blijven teveel vreten,men rookt als een idioot het zuipen neemt gigantisch vormen aan men maakt van kinderen psychologische tijd bommen, men beoefent de meest risico volle sporten, en men draait door i.v.m. met te snel de wip in de relatie sfeer met alle gevolgen waar een ander voor op moet draaien,men moet het pronk gedrag tegen over de de buitenwereld stoppen met alle financiële gevolgen van dien en zo kan me al het gebruik van antidepressiefa gigantisch omlaag brengen.
  De mensen duidelijk maken dat het kinderen krijgen een zegen is voor je zelf en dat je deze kosten als liefde moet nemen en niet allemaal bij andere moet leggen die deze zegen al lang achter de rug hebben of deze niet willen of kunnen nemen,waarbij wel het uitgangspunt moet zijn dat elke kind een gelijkwaardige kans heeft om zich te ontwikkelen maar van de ouders mag daarvoor ook een duidelijk financiële inspanning van verwacht worden die gerust ten koste mag gaan van hun eigen consumptie gedrag.
  Verder moeders duidelijk maken dat je niet eeuwig de verzorging in normale situatie van je kinderen hoef te doen.
  Dus bereid je voor op wat er na komt zodat je niet je hele leven afhankelijk wordt van een droom prins wat bedrog bleek te zijn en zo e.v.t niet daarna afhankelijk bent van andere
  zuinige geldschieters.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 12 mei 2007 @ 9.54 uur

 62. @ 51 Paul Ulenbelt

  Je Schrijft,……

  …..Waar veel gemeenten mensen uit de bijstand laten werken voor hun uitkering, zonder opleiding en zonder begeleiding geeft Oss minstens het minimumloon,…

  Maar hoe zit dat dan met de armoedeval als deze mensen het om welke reden maar ook niet aan een reguliere baan kunnen komen???.

  Heeft de gemeente Oss hier zich wel bewust van gemaakt en de nodige maatregelen daarvoor getroffen.

  Minimumloon is een goede basis, maar alle subsidies, regelingen en toeslagen zijn gebaseerd op het bruto inkomen, dus kan het niet zo zijn dat je na zo’n periode je moet gaan melden bij schuldhulpverlening en voedselbank.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 10.21 uur

 63. OP de site van de SP.
  In de discussie met parlements leden is dit nog steeds actueel zie Jan de Wit.
  Hier maakt Jan duidelijk wat de koers van de SP is en die moeten vasthouden.
  Ik constateer dat er een tweedeling aan het onstaan is binnen de SP en dat de VVD als lachend derde hier garen bij spint,als je deze discussie doorneemt vallen er harde woorden die zeker terecht zijn.
  In nederland gebeuren rare dingen waar vroeger een harde kern nog actie ondernam laten velen alles maar apatisch over zich heen komen.
  Van de week nog in het nieuws een ambtenaar met een ontslag vergoeding van 450000 euro.
  (meer als een miljoen gulden)
  Een nieuwe regering die nagenoeg niet meer voor de camera,s verschijnt en zich verschuilt achter protocol en regels.Wel 30% meer salaris(gemiddeld ook 30000 euro per jaar).
  Dat er schouders zijn die dit moeten dragen begrijp ik ,maar over de ruggen van de zwakste in de samenleving is een schande.
  reintregatie projecten ter eigen glorie.
  Goed voor een verdere carriere en zorgen dat je in de picture blijft.
  Lijkt de boodschap voor de wethouders sociale zaken hier ten lande.
  Een afvallige wethouder maakt nog geen ,,Praagse lente”
  Ik blijf SP stemmen.

  Reactie door che — zaterdag 12 mei 2007 @ 10.36 uur

 64. Het wordt eeb tijd dat we die ratten van werkgevers een een ander deuntje laten zingen.
  Ze hanteren nog altijd het begrip,….

  Loon naar werken

  maar zou het niet beter zijn, als het deuntje zou worden,……..

  Werken naar loon

  Ik denk dat men dan wel anders zal omgaan met de werknemers, en de supergraaiers aan de top dit nooit kunnen waarmaken.
  Vangen we toch mooi 2 vliegen in 1 klap.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 10.37 uur

 65. Paul, deels kan ik je prijzen met je reactie dat in Oss het minimumloon wordt gegeven,blijft staan dat er regulier werk aan de arbeidsmarkt wordt onttrokken door gemeentes.
  Die werkgevers liggen in een deuk, lekker goedkoop uitbesteden en als ze niets hebben, zitten ze ook niet op de blaren met personeel dat men moet ontslaan.
  Hoeveel gemeentes maken niet misbruik van de situatie en wordt er werk onttrokken van de WSW bedrijven.
  Een schandelijke ontwikkeling in de arbeidsmarkt!
  En dan wil die aboehtalep de wsw gelden vrij besteedbaar gaan maken voor gemeentes juist voor work first trajecten!
  Een zeer schandelijke ontwikkeling!
  Zoals ik eerder aanhaalde iemand die kan werken, moeten we stimuleren en motiveren om aan de slag te gaan en een toekomst perspectief geven en dat gebeurt niet met de work first trajecten.
  Ik ben en blijf van mening vanaf de eerste dag dat we bezig zijn met de WWB met carrousel werkelozen te creëren.
  bijstand
  reïntegratie/ work first traject
  werk
  ww
  bijstand
  En het cirkeltje is rond.

  Reactie door Sinne — zaterdag 12 mei 2007 @ 10.37 uur

 66. Pool zie # 18 mijnerzijds

  Reactie door Sinne — zaterdag 12 mei 2007 @ 10.38 uur

 67. Work First-project en reïntegratie-projecten hebben als doel goedkope/ soms gratis arbeidskrachten en geen gezeik bij ontslag.
  M.a.w. het ontslagrecht stelt in deze situaties geen reet voor, en de door de werkgevers ontvangen subsidie is al in de zakken verdwenen.

  U kunt nagaan wie hier alleen maar beter van wordt,… in ieder geval niet de uitkerings gerechtigen die is toch al de l#l dus laten ze hem/haar de l#l blijven.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 10.56 uur

 68. @ 65 Sinne

  Je vergeet onderaan je lijstje nog te schrijven ,…

  schuldhulpverlening
  huisuitzetting
  afgesloten van energie
  voedselbank
  geen zorgverzekering

  Ik zal maar niet verder gaan anders wordt de lijst te lang.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 11.00 uur

 69. @30 Littleheart
  Dat zeg je goed, je krijgt je uitkering. Vanuit een systeem dat is opgezet om hen die niet, of tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen op te vangen en onder(steun)ing te bieden. Ik geloof niet dat het systeem is opgezet om hen die voor een bepaald bedrag of minder weigeren te werken in hun levensonderhoud te voorzien. Je houding (ik maak een aanname hier dus corrigeer me als ik ernaast zit) lijkt me er een die nogal duaal is. Wanneer het op jouw onderhoud aankomt kunnen wij, de meerderheid die het minst verdient werken om jouw aan het eten te houden. Je bent zelfs zo aardig ons te laten weten dat ons zwoegen je geen worst interesseert (sociaal mens zei je?). Terwijl wanneer je het hebt over hen die de steun van de werkende onder ons echt nodig hebben [post 21] je klaagt over de slinkende groep arbeiders die het geld moeten opbrengen.
  Mijn beste Littleheart, het gaat om sociaal zijn. Het betekend voor mij dat ik mijn capaciteiten inzet om mijzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Hierdoor draag ik mijn steentje bij door mede- werk te creëren met het trainen en begeleiden van nieuwelingen op de arbeidsmarkt, mijn salaris te verhogen en daardoor een grotere bijdrage te kunnen leveren aan ons sociale systeem, ons land stabieler en sterker te maken zodat wij anderen kunnen opvangen en helpen. Kortom door actief deel te nemen aan het bouwen van een sociale maatschappij ben ik sociaal.
  Met je capaciteiten langs de zijlijn zitten, eten van de vruchten van andermans arbeid en roepen dat het socialer moet, is niet sociaal, helpt niet mee en is ronduit choquerend. Ik weet zeker dat als jij wilt er voldoende openingen zijn om jouw capaciteiten in te zetten. Ik wil je dan ook aansporen actief sociaal te zijn.

  Reactie door Kees — zaterdag 12 mei 2007 @ 11.17 uur

 70. @62
  Dit begrijp ik ik niet bij de gehuwden is volgens mij het inkomen net zo hoog in de bijstand als het minimum loon.
  Dus ik snap die terugval voor deze groep niet.
  Deze terugval gaat alleen op bij alleen staande.
  Deze krijgen 70 % van het minimumloon.
  Maar het kan zijn dat ik de cijfers verkeert leest.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 12 mei 2007 @ 11.41 uur

 71. Reïntegratiebureau’s en ander werkverschaffings bureau’s pas betalen als de deelnemers vaste reguliere baan heeft.

  Op deze manier vallen alle malafide bureau’s (en dat zijn er wat) door de mand.

  Bespaart de burger weer een boel geld wat anders weer in verkeerde zakken verdwijnt.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 11.48 uur

 72. We zien het toch allemaal verkeerd.
  Eerst komen wij aan de beurt,met het eerlijke delen.
  Jij ietsjes meer als ik maar ok.
  Daarna komen de chefs,managers,onderdirecteuren.
  En als laatste de directeuren,hoofd besturen,Premiers,en vooral de koningin.
  Alleen is dit al een eeuwenlange strijd,die niet te winnen is.
  De unthermensch moet altijd blijven werken voor de ubermensch.

  Reactie door sander — zaterdag 12 mei 2007 @ 11.59 uur

 73. Work-First Project.
  Waarom moet dat in het Engels? Hoe spreek je nou ‘Project’ uit? Als motto’s in het Engels worden gesteld moeten ze altijd iets versluieren. Een gezonde dosis achterdocht is dus wel op z’n plaats.
  Maar ja, iemand heeft weer een lintje …

  Reactie door jk — zaterdag 12 mei 2007 @ 12.02 uur

 74. Er was eens een tijd, dat men vanuit de stu-
  diebanken een uitkering kon krijgen, die af-
  gemeten werd aan de gevolgde studie.
  Werd geen baan verkregen, hoe dan ook, on-
  danks de voltooide studie, had men al zeker
  ook een redelijk bestaansnorm (dat géén mini-
  mum wás) te pakken. Kat in ‘t bakkie voor die
  genen, die studeren leuk en interessant von-
  den, maar er niet hun inkomen van hoefden te
  hebben. Immers in veel gegoede kringen, mogen
  jongeren op kosten van ouders de ‘suite’ uit-
  hangen. Een ander voorbeeld werd het toen we
  uit de prinsessen waren en de zonen van Trix
  en Margriet, direct te rekenen tot het K.H.
  ook hun inkomen gingen ‘verdienen’, als gewo-
  ne gezonde Hollandse jongens, ‘n goed voor-
  beeld!
  Juist bij dit onderwerp dient veel genuanceer
  der uit de doeken gedaan te worden, wie deze
  manier van ‘áánpakken’ (wát je maar kan, als
  je geen opleiding kon voltooien of te ‘bedon-
  derd’ was om je schooldiploma te halen) nu
  feitelijk betreft.
  Uiteindelijk bestaat de groep al sowieso uit
  drie generaties, die allen een eigen benade-
  ring vergen.
  In deze tijd, waarbij je ziet hoe hordes lui
  amok maken op straat, met manieren die ner-
  gens op lijken, is het de toekomstige werk-
  gever er alles aan gelegen om ‘goed’ met zijn
  werknemers te kunnen ‘afrekenen’, niet als
  zij het té bont maken, maar ook ‘kwaliteit’
  van de ‘nieuwe werknemer’ kunnen waarderen!
  De werkgever heeft niet alleen een boekhou-
  der aan het werk, maar moet steun krijgen om
  werknemers te ‘corrigeren’.
  Werkgevers die verzuimen, mensen een fatsoen-
  lijk onbepaalde tijdscontract te geven, ná
  gebleken geschiktheid of één jaar proeftijd,
  moeten geen schuld hebben aan het feit dat
  veel jongeren nu géén huis kunnen kopen, omdat de ‘bank’ allerlei voorwaarden stelt,
  meer dan vroeger. Jongeren en oudere jongeren
  die jaren moeten wáchten op fatsoenlijke wo-
  ningen en die daardoor psychisch een dubbele
  last te torsen krijgen en zich zien gedwars-
  boomd in ‘huisje, boompje, beestje’!
  Depressiviteit is er al in alle gelederen en
  zeker óók daar.
  Depressiviteit en burn-out nemen toe en vormen een totaalplaatje van wat in Nederland
  kwaliteit van léven betekent, waarbij de
  geestelijke volksgezondheid achteruit gaat,
  als niet deze drie tesamen worden uitgewerkt:
  wonen, opleiding, werken, die de kwaliteit
  van welzijn mede bepaalt.
  Dus wáár hebben we het over en over wié heb-
  ben we het?
  Wie weet zien we hier nog een computer-enthou
  siast langskomen, die dan daarin expert is
  geworden, maar als scholier mogelijk meer als
  een ‘spijtoptant’ gekwalificeerd zou worden,
  eens zien hoé blij die is met gebóden kansen!
  Nu, zal ik nog even de raad van Che/63 op-
  volgen en de beschouwing van dhr J. de Wit
  gaan doornemen en ik bén benieuwd!
  Uiteraard zijn de meningen hier weer zeer uit
  eenlopend, maar als je sociaal bent ingesteld
  dien je niet alleen voor eigen parochie te
  preken, maar rekening te houden met meerdere
  kanten van deze zaak, waarvan acte!
  Optimistische dagen gewenst, Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 12 mei 2007 @ 12.10 uur

 75. @61. De Hakker
  De Hakker, je overtreft jezelf – ik zie hier wel dertig one-liners, waar een partijprogrammaredacteur zijn vingers bij aflikt. Petje af!

  Reactie door jk — zaterdag 12 mei 2007 @ 12.11 uur

 76. gek hé dat er zoveel onrust is en er steeds meer achterstandswijken bijkomen…

  gek hé dat deze mensen vaak als een kat in het nauw om zich heen gaan slaan…

  maar laten we BLIJ ZIJN! het gaat goed met Nederland!
  en hoe gaat het met de mensen…?

  ik werk me iedere dag suf [vrijwillig] om mensen te helpen die te maken hebben met vele misstanden,onrecht,bureaucratiese betonnen muren,armoede,etc etc…

  maar nee,WORK FIRST! anders word men gestraft,zeg maar fictieve VOC zweepslagen.
  maar voor mijn dagelijks vrijwillige werk word ik niet betaald,sterker nog men heeft vaak liever dat ik ga poepscheppen bv voor een minimum loon of minder,want men heeft liever niet dat ik deze mensen help,ik verdien er namelijk niets mee,en ben alleen maar lastig.

  asielzoekers mogen hier niet werken,al zijn ze hier al 5 jaar,maar omdat we mensen nodig hebben, zetten we de grenzen maar open voor oost europa…

  dan heeft men in de kamer nog het gore lef om over “gelukszoekers” te spreken als het om asielzoekers gaat,maar wat zijn die oost europeanen dan eigenlijk op de letter?!
  toch ook eigenlijk gewoon gelukszoekers?!
  de Balkenende kabinetten zijn één groot rottingsproces!

  er zijn zat mensen die al 6 jaar lang willen WORK FIRSTEN!
  maar die mochten en mogen niet…

  Reactie door iew — zaterdag 12 mei 2007 @ 12.13 uur

 77. Mijn gemeente wil mij laten werken ondanks dat ik ben afgekeurd. Ze plaatsen zich hiermee boven de uitspraak van verzekeringsartsen van het UWV.

  Reactie door kadootje — zaterdag 12 mei 2007 @ 12.17 uur

 78. Ik ga mij bezinnen,of de SP mijn partij nog wel is.Dit gedoe met work first is een klap in mijn gezicht.Ook de situatie rond de wao en de brave manier waarop de SP opositie denkt te voeren,is niet de mijne. voorlopig zal ik de site ook niet bezoeken.

  Reactie door rafstal — zaterdag 12 mei 2007 @ 12.46 uur

 79. @kadootje

  Als het UWV je heeft afgekeurd dan heb je niets met de gemeente (bijstand)te maken.

  Reactie door Janneman — zaterdag 12 mei 2007 @ 13.16 uur

 80. @ janneman, ik krijg nu nog aanvulling wwb van 8 %, omdat ik 70 % van 38 uur krijg inplaats van 70 % van mijn 51 uur die ik contractueel werkte..Dus wel met de gemeente te maken..

  Reactie door kadootje — zaterdag 12 mei 2007 @ 14.09 uur

 81. Nou, nog een voorbeeld uit de praktijk: in Amsterdam krijgt het reintegratie bedrijf TWEE KEER (!) zoveel per jaar als de uitkeringsgerechtige voor het begeleiden…. lekkere melkkoe.

  En nee, deze persoon is nu in de WAO door het reintegratie bedrijf: overgespannen geworden door hun gerotzooi en onder druk zetten…. daar schiet je wat mee op.

  Reactie door reinoud — zaterdag 12 mei 2007 @ 15.33 uur

 82. Reinoud, 15.33 aBOEHtaleb heb goed voor zijn vrienden gezorgd dus!

  Reactie door Sinne — zaterdag 12 mei 2007 @ 15.54 uur

 83. n 2006 neemt bijna 60% van de circa 41.000 bijstandsgerechtigden in Amsterdam
  deel aan een traject bij een re-integratiebedrijf, zoals sollicitatietraining, computerles,
  een taalcursus of stage. Van de bijstandsgerechtigden die in de periode januari 2004
  tot juli 2006 zo’n traject volgden vond slechts 11% werk. Deze trajecten kostten de
  gemeente in totaal € 80 miljoen. Dit is circa € 17.000 per cliënt die werk heeft
  gevonden Meer spannends

  Reactie door Ben — zaterdag 12 mei 2007 @ 16.10 uur

 84. @82
  Oei!!

  Reactie door De Hakker — zaterdag 12 mei 2007 @ 16.34 uur

 85. Wat een vreemde principes hebben sommige mensen als het om werk en uitkeringen gaat.

  Mijn uitgangspunten:

  - Wie kan werken, moet werken. Ook alleenstaande ouders indien er redelijke opvang kan worden geregeld. Je moet geen kinderen nemen en dan de verantwoordelijkheid voor je huishoudpot bij anderen leggen. Bovendien is opvoeden en het huishouden geen fulltime baan, een kind zit immers het grootste deel van de dag op school en het huishouden kost hoogstens een uur per dag. Stel je niet aan en neem zelf je verantwoordelijkheid voor je inkomen en hou niet onnodig je hand op bij de werkende medemens.

  - Wie per se niet wil werken, moet niet verwachten dat de gemeenschap hem of haar vervolgens geld cadeau gaat doen. Dat heeft niets met solidariteit te maken, dat is een anti-socialistische profiteursmentaliteit. Daarmee ondermijn je namelijk het draagvlak voor een goede WW en Bijstand.

  - Mensen die even geen werk hebben, kun je als gemeente beter een baan geven (tegen minimaal minumumloon!) dan een uitkering. Daar is de gemeenschap beter mee af. Als dat werk je niet bevalt, zorg je zelf maar voor een betere inkomstenbron.

  - De eerste stap naar zelfontplooiing is onderwijs, de tweede stap is arbeid. Dus inderdaad: aan het werk!

  Reactie door Witteman — zaterdag 12 mei 2007 @ 16.37 uur

 86. Kees en Witteman,

  Helemaal mee eens, wie kan werken moet werken, ook al vind je het werk niet leuk, jammer maar als je eenmaal werkt komt er heus wel een kans op een betere baan, die betere baan krijg je niet ineens, je zult er eerst wat voor moeten doen.

  Alhoewel ik denk dat sommige mensen op dit weblog het daar helemaal niet mee eens zijn, die willen nl. niet werken, lekker in de slachtoffer rol kruipen en schelden op alles en iedereen die wel iets van zijn leven maakt.

  Ik lees hier op dit web iets te vaak het woord zakkenvullers en uitbuiters, ik ga me afvragen wie er nu zakkenvullers en uitbuiters zijn.

  Reactie door Carla — zaterdag 12 mei 2007 @ 17.56 uur

 87. @ 51,Geachte heer Paul Ulenbelt, de constructie en de betiteling ‘work first’ is al lang besmet. Het zou veel beter hulpen wanneer wij in dit land discriminatie bestrijden, van afspraken nakomen, belofte waarmaken, gewone werk belonen met een deugdelijke inkom en een minimumloon als startbasis. Hoezo origineel? Ik dacht dat een minimumloon betekent minimumloon en dat alle uitkeringgerechtigden recht hebben op een praktische omscholing. En adequate persoon en situatiegerichte begeleiding en bemiddeling naar echte werk. Dat de gemeente oos zijn aantal van die verplichtingen nakomt verdient geen prijzen, ze moeten dat sowieso altijd doen. Dat is hun plicht richting de burgers. Ik heb op Abutalab niet gestemd maar wel op SP, omdat ik geloofde in de SP motto “gewone loon voor gewone werk”. Dus what is new? Het klinkt als of Oos iets bijzonder heeft gedaan. Dat is niet zo. Ze moeten het altijd doen. En nog zelfs beter.

  Reactie door Khosrow — zaterdag 12 mei 2007 @ 18.12 uur

 88. Flinke taal Witteman (85) Elke populist zal het met u eens zijn, maar alvorens te
  brallen dat het probleem weer bij de onwillige werkloze ligt nog even lezen wat er eerder al gepost is hier: Motiveren voor werk eerst pas dan als het walgelijke graaien uit de gemeenschapskas door wanpresterende ministers, kamerleden en burgemeesters wordt aangepakt! Alsmede korte metten maken met zelfverrijking door grootgraaiers in het zorgmanagement en in de geprivatiseerde nutsbedrijven.
  En nu meteen de zweep over nepotisme oftewel vriendjespolitiek in overheids en semi-overheidsinstellingen, waardoor hele stukken arbeidscircuit gesloten blijven voor capabele werkwilligen zonder netwerk.
  En voorts: aanpak van uitzendbureaus die veelal adverteren met fake-banen om zodoende een succesvol beeld van zichzelf neer te zetten, zelfs het CWI is zo naief te geloven dat al die aangeplakte propaganda van het uitzendwezen in hun arbeidsbureau’ s voor echt bestaande banen garant staan.
  Wie solliciteert op een uitzendbureau maar niet doorsnee genoeg wordt ingeschat, wordt eerst helemaal uitgemolken door een huppelkut van twintig en krijgt dan meestal iets vaags te horen dat de baan in kwestie al vervuld is, en namen van bedrijven waar dat werk is geven ze al helemaal niet. Meestal liegen ze schandelijk.
  En tot slot: Rigoureuze sturing van de overheid inzake CWI zodat vacatures worden
  toegekend aan diegenen die het hardst een baan en inkomen nodig hebben, en niet gaan naar lieden in luxe samenwoonsituaties waar al inkomen genoeg is.
  Het lijkt me duidelijk dat met deze maatregelen reïntegratiebureau’s niet eens meer nodig zijn, wie of wat moet trouwens worden gereïntegreerd? Het gaat meestal om mensen die al een heel stuk van hun leven gewerkt hebben maar zijn ingeruild voor een jonger iemand of voor een Pool. Laat de reïntegratiezuigers die maar opvoeden!! Ik weet overigens van een reïntegratiebureau dat nb. werklozen `coacht’ op een locatie van 350- euro per vierkante meter per maand, de hele verdieping beslaat 90 m3, dus reken maar uit wat deze lieden verdienden over de rug van de belastingplichtige.

  Reactie door Haq — zaterdag 12 mei 2007 @ 18.29 uur

 89. work first…
  asielzoekers die willen werken mogen niet,maar moeten het doen met een uitkering of worden onderhouden door familie/vrienden/kennissen/kerk.

  daarom hebben we oost europeanen nodig om bepaalde beroepen en vakken in te vullen.
  [grenzen open]

  en de mensen die vanuit de uitkering aan het werk MOETEN en vaak ook WILLEN,komen niet aan een normale betaalde baan want die banen worden weggegeven aan werknemers uit oost europa…

  maar vrijwillig werken met behoud van uitkering, dat mag alleen totdat sociale zaken vind dat men werk moet gaan doen dat sociale zaken voorschoteld,anders verliest men zijn uitkering of volgen er sancties…

  drinken ze nu water uit die glazen in de 2e kamer,of is dat pure jenever?!!
  want alleen een bezopen dronkelap kan zulke dingen verzinnen.

  Reactie door iew — zaterdag 12 mei 2007 @ 18.32 uur

 90. Rectificatie 88, moet zijn een na laatste zin: 900 vierkante meter!

  Reactie door Haq — zaterdag 12 mei 2007 @ 18.39 uur

 91. Khosrow, jij bent zo’n figuur die vind overal ‘recht’op te hebben maar wat stel jij daar tegenover?

  Elk mens heeft recht op een goed bestaan, maar zal er ook zelf aan moeten werken, voor niks gaat de zon op heb ik altijd geleerd.

  Persoonlijk vind ik het een goed plan dat éerst werk, maar daar zullen sommige hier het niet mee eens zijn, ik heb zelf een aantal malen om mij heen meegemaakt dat mensen werkeloos werden, enige tijd een uitkering hadden en daarna weer aan de slag gingen, niet altijd in de baan die ze ambieerden maar dat gaf niet, zij stroomden vanzelf weer door naar een betere baan omdat ze werk hadden, kijk en dat is nu waar het omgaat, als je eenmaal aan de slag bent komt er vanzelf weer een kans om hogerop te komen en meer salaris te vedienen.

  En dat gezeur van sommige dat bazen uitbuiters zijn dat getuigt van hoe je zelf in elkaar zit, als je er bijvoorbaat vanuitgaat dat bazen zakkenvullers en uitbuiters zijn dan wordt je vanzelf een drop-out, de meeste bazen hebben graag gemoniveerd personeel met hart voor de zaak en de mensen worden daarvoor dan ook goed beloond.

  Er zullen best uitwassen zijn maar die zijn er ook onder werknemers, daar zitten ook uitbuiters en zakkenvullers bij.

  Reactie door Carla — zaterdag 12 mei 2007 @ 18.54 uur

 92. werkende weg.
  ondertussen zijn kinderverzorgenden(die opvoeden,opvangen,verzorgen in de breedste zin én dat 8760 u. p/jr.)nog immer onbezoldigd.
  hen werken we weg
  terwijl zij juist zo aan ”de” weg werken en wegen wegen en vinden
  die werken
  waar men politiek gezien (in o.m. het onderwijs)
  de weg kwijt is..

  Reactie door qui d'amor nel suo linguaggio — zaterdag 12 mei 2007 @ 19.12 uur

 93. Beste Jan,

  Als partijgenoot denk ik dat je optimisme en hoera stemming indeze totaal misplaatst is als je even dieper nadenkt over de inhoud.

  Voorbeeld: 54 jaar 36 jaar gewerkt in de sociale dienstverlening, en nu volgens de sociale dienst instaat werk te doen op sociale werkplaats niveau, toekomst perspectief nul, nul,hoe denk je dat dit geestelijk verwerkt wordt.

  Hier kan ik mij dan ook totaal niet in het standpunt en hoerastemming van de SP, ook mijn partij, vinden.

  Misschien zou je Jan hierop kunnen reageren.

  Reactie door K.B.Bosman — zaterdag 12 mei 2007 @ 19.23 uur

 94. De vraag blijft of iemand wel voldoende presteert voor zijn geld. Dat wordt natuurlijk meestal subjectief bepaald. Vroeger werden inkomensverschillen gerechtvaardigd met het motto: Rijk en arm, de Here heeft ze beide gemaakt. Tegenwoordig worden inkomensverschillen gerechtvaardigd door de zogenaamde marktwerking. Topverdieners kunnen hierdoor claimen, dat ze krijgen wat hun toekomt. Uitkeringsgerechtigden worden niet in staat geacht om het minimumloon te “verdienen”. Maar dat kan natuurlijk niet. Vandaar al die reintegratiebureaus. Krijg toch de kolere!

  Reactie door reint — zaterdag 12 mei 2007 @ 20.06 uur

 95. Het lijkt me verstandig om de reïntegratie-industrie eens aan te pakken. No cure-No Pay. Ik hoor de SP al jaren blaffen, maar bijten is er niet vaak bij. Als overtuigd SP’r wil ik eens echt actie zien met meer eigen initiatieven zodat de SP kas eens goed besteed gaat worden.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 12 mei 2007 @ 20.39 uur

 96. @ 89 iew

  Nee iew het is geen jenever,… het is illegaal gestookte wodka mee gebracht door een stel Polen.

  Work-first en reïntegratie-projecten blijkt een verkapte vorm van Slavenarbeid, Werkverschaffing en Dwangarbeid en dateert nog uit de foute periode van de VVD, ik ben er ook niet zo happy mee dat de SP in Oss dit toejuicht, Wamnt heeft men de consequenties voor de betroffenen wel eens onderzocht voor als het mislukt.

  Dus SP Oss niet te vroeg juichen… Bezint eer gij begint… u speelt wel heel hoog spel met gezinnen.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 20.48 uur

 97. @86 Carla,

  Idd. Carla, na de reacties te hebben gelezen moet ook ik constateren dat er nogal wat tussen zitten met de instelling:; we willen wel geld zien, maar er voor werken hó maar.

  Ik heb lang getwijfeld of dit aan mij lag deze gedachtengang, maar met jouw reactie bevestig je wat ik al had waargenomen.
  Potverdikkie, ik zou willen dat ik nog kon werken.

  Als je dan opmerkingen leest van mij niet gezien ik heb het wel goed zo, lekker niets doen mijn geld komt toch wel binnen, daar word ik niet goed van.
  Ik heb ruim 22 jaar gewerkt voordat ik in de WAO terecht ben gekomen, ik zou willen maar al te graag willen werken, maar het gaat niet en het mag niet.

  Wrang om dan zulke reactie´s te moeten lezen.

  Fijn weekend gewenst aan allen.

  Reactie door Anja — zaterdag 12 mei 2007 @ 20.52 uur

 98. Witteman heeft DE opplossing, wie kan slaaf zijn,moet slaaf woorden,want dat doet iedereen. toch?
  eerlijk social verdellen,samen werken.
  Ja onderwijs 2+2+=5
  maar alles is relatief.Als in een goulag ,heb jij de Kapos en de rest…
  Leer 1 man te vissen zal hij morgen vissen vangen,leer ‘m hij is niets waard,zal jij ,morgen, leren wat pijn is.

  Reactie door Guess/bozo — zaterdag 12 mei 2007 @ 21.02 uur

 99. @ 86 Carla

  Jij schrijft,….

  ……Ik lees hier op dit web iets te vaak het woord zakkenvullers en uitbuiters, ik ga me afvragen wie er nu zakkenvullers en uitbuiters zijn….

  Als je na een bepaalde tijd weer uit zo’n werkverschaffingsproject wordt gelazerd en je komt dan in een armoedeval terecht, wiens zak is er dan gevuld,… en dat over de rug van de tot dwangarbeid verplicht gestelde uitkeringsgerechtige.

  Ik heb het hier dan wel over de situatie in Oss waar men het minimumloon betaald.

  Bruto krijg je meer dan het minimumloon, maar je huur- en zorg toeslag worden berekend aan de hand van het bruto inkomen, en dat is meer dan je uitkering geworden,… conclusie …. je krijgt minder huur en zorg toeslag en waarschijnlijk zal je ook je OZB vol moeten betalen enz. enz. enz.

  M.a.w. je naait jezelf een oor aan als je aan dit soort dwangarbeid gaat meedoen, zonder dat er garanties zijn ingebouwd dat je niet in de armoedeval terecht zal komen.

  Het beste is alvorens men erin trapt,… schriftelijk laten opstellen dat bij een armoedeval de gemeente garant staat om deze financieel op te vangen zodat u geen inkomensverlies lijd.

  Dus nogmaals Carla wie vult hier de zakken of is aan het uitbuiten……

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 21.06 uur

 100. @ 96 Anja

  Waarom die mensen niet laten werken tegen een normaal salaris waarom altijd het laagste, het zijn toch ook geen tweedehands mensen.

  Ze hebben toch ook recht op een normaal leven als men productief is, en dan begin je niet met onderbetaling voor gelijkwaardig werk, dat is puur discriminatie of een gewoon salaris of anders de boom in met die projecten.

  Ik kan me jouw situatie wel begrijpen, maar niet iedereen zit in zo’n situatie.

  Jij ook een fijn weekend verder.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 21.18 uur

 101. @ 86 Carla

  Even een klein rekensommetje

  Door deelname aan zo’n project krijg je elke maand netto 60 euro meer dan je uitkering.

  Het verlies of kortingen op je zorg- en huur toeslag, je kwijtscheldingen, subsidies enz. bedraagt 180 euro.

  Dus ga je voor 120 euro per maand de boot in als je aan dit soort dwangarbeid deelneemt.

  Reactie door Pool — zaterdag 12 mei 2007 @ 21.28 uur

 102. Pool, voor zoverre ik weet krijgt iedereen met een salaris tot 15.000 bruto salaris huur en zorgtoeslag, ik weet niet waar jij het bovenstaande vandaanhaalt, je schets een beeld waarvan ik nog nooit heb gehoord.

  Ik ken nl ook mensen die werken voor een salaris net boven het minimum en die maken gebruik van deze maatregelen en ze redden het aardig en hebben geen schulden.

  De woorden slavenarbeid en werkverschaffing gebruik jij wel erg makkelijk.

  Er wordt hier echt een beeld geschertst alsof we weer beland zijn in de jaren 30, er zal best het een en ander mis zijn maar wat ik hier lees is echt een beetje overtrokken.

  Leven jullie soms in een ander Nederland dan ik?

  Reactie door Carla — zaterdag 12 mei 2007 @ 23.09 uur

 103. Het is maar wat je werk noemt. We hebben de tegenwaarde van de zinloze dwang arbeid in kaart kunnen brengen. 60 mensen werken zich een hele middag een ongeluk voor een order die een nettto resultaat vertegenwoordidt van eueo 15,00. Dats is voor de hele order!

  Voor alle mensen die denken dat er zinvol werk wordt gedaan in die kampen mischien toch een doordenker.

  Reactie door Ben — zaterdag 12 mei 2007 @ 23.12 uur

 104. Pool , schandalig dat jij het woord dwangarbeid noemt, we hebben hier in Nederland nog altijd een C.A.O. en vakbonden en minimumlonen, je gaat echt te ver.

  Bijna nergens is het zo goed geregeld als hier, als je ziek bent krijg je 2 jaar loon doorbetaald, ik begrijp echt die woede niet.

  Reactie door Carla — zaterdag 12 mei 2007 @ 23.13 uur

 105. @ Pool

  ik ben blij dat je duidelijk maakt wat dergelijke projectjes teweeg brengen. Dat is dus absoluut geen vooruitgang. Ik ken veel gevallen als deze en het is een farce.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 12 mei 2007 @ 23.23 uur

 106. Anja 97 Je zegt: `Ik heb ruim 22 jaar gewerkt voordat ik in de WAO terecht ben gekomen, ik zou willen maar al te graag willen werken, maar het gaat niet en het mag niet.’
  Bedoel je hiermee dat je liever door een UWV-arts op wonderbaarlijke wijze gezond wordt verklaard om je uit de WAO in de bijstand te laten pleuren? Wat vandaag de dag betekent dat je daarna verplicht kleerhangers moet sorteren voor Four Star, een soort productiebedrijf dat vergelijkbaar is met de wasknijperproductie in gevangenissen.

  Wat is het nut van deze Werk Eerst? (ik spreek mijn moerstaal) Werkervaring opdoen? Dagstructuur bieden? Dat zal voor sommigen gelden, maar de meeste deelnemers zijn nette mensen en hebben al heel wat beters en nuttigers gepresteerd per loonlijst in hun actieve loopbaan. Het gaat er volgens mij dan vooral ook om om mensen die geen werk kunnen krijgen dagelijks te kunnen controleren want de ambtenaren bij gemeentelijke verplichte werktrajectendoen daar niks anders dan rapporten schrijven. Heeft iemand zich wel eens afgevraagd waar al die informatie naartoe gaat?

  Wat ook raar is: waarom geldt dit voor bijstandsgerechtigden en niet voor mensen met een UWV-WW-uitkering? Of voor types die van overheidswege riante wachtgelden opstrijken? Ik noem het stigmatisering, het bewust willen kweken van een onderklasse omwille van genoegdoening voor de common sense van een politiek interessante midden- en bovenklasse, met arbeidsethos is het immers goed stemmen scoren in calvinistisch Nederland? En wie niet wil, oud, te hoog opgeleid, chronisch ziek, of invalide? Die wordt steeds gedreigd met 10 à 20 % korting op de minimunuitkering. Echt, ik ken mensen die daar verplicht werken voor een droploon en nóg naar de voedeselbank moeten!

  Een beetje draaideurcrimineel lacht zich te barsten om deze eerlijke onnozelaars. Een crimitype recidiveert, krijgt een taakstraf van veertig uur waarvan hij na tien uur alweer thuis is, en kan leven van zijn bankrekening en in een dure auto rijden.
  Geen wonder dat sinds de invoering van gemeentecuratele voor gewone burgers die toevallig werkloos zijn geworden, blijkens de laatste cijfers één derde van de bijstandsaanvragers niet meer verschijnt.
  Hebben de beleidsmakers weer wat om te controleren, lijkt me zinvoller dan vliegen afvangen bij weerloze groepen goedwillenden die toevallig iets te exotisch van pluimage zijn om door de arbeidsmarkt serieus genomen te worden.

  Reactie door Haq — zaterdag 12 mei 2007 @ 23.38 uur

 107. @101
  Dit is onzin zoveel scheelt dat niet.
  Als je kijkt naar de lijnen van teruggave kan dit nooit 180 Euro zijn met 60 Euro erbij in de buurt van het minimumloon.
  Dit lijkt mijn althans onmogelijk.
  Dus laten we wel eerlijk blijven.
  Of toon dat reken sommetje.
  Met die 60 Euro erbij is armoe en met die 60 Euro eraf ook.
  Ik kan me wel indenken dat van die 60 Euro misschien 40 Euro overblijft met aftrek van subsidies.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 12 mei 2007 @ 23.50 uur

 108. Maar waarom aan de enen kant zoveel geld uit geven en aan de andere kant alles toe laten.
  Bij ons in de buurt schilders bedrijf laat zich failliet verklaren iedereen ontslagen mensen die er al ruim 30 jaar werkte.
  Zoon start verder en neemt allemaal Polen in dienst.
  PVDA wordt wakker landverraders waarom laten jullie dit toe na 1 Mei waarom hebben jullie de arbeider verraden.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 12 mei 2007 @ 23.55 uur

 109. Slaaf zijn is het uiterste voor voedsel bank ,profiters,en parasiten,?
  Zo ga het in een graaiende maatschappij?
  En wat denk jij van modal x tegen modal x
  Dualiteit
  En luier aan de top,en luuiers aan de base
  Een ouins ouin en nog geloven dat het werk.
  Democratie is dead,en sp deed mee
  lang leef Arbeit
  Arbeit is vrijheid.
  Vrijheid is geld
  geld is god
  god is vrijheid.
  Baahh!
  Tijd voor nieuw idees

  Reactie door Guess/bozo — zondag 13 mei 2007 @ 1.03 uur

 110. Je kunt eigenlijk beter zeggen dat er geen bijstand meer is. Het is een reïntegratie uitkering en als je geluk hebt kun je zelf in de reïntegratie-industrie aan de slag, zodat iedereen op zijn beurt reïntegreerd of gereïntegreerd word. Grrr!

  Reactie door Elsemie — zondag 13 mei 2007 @ 1.17 uur

 111. @ 107 De Hakker

  Het gaat hier niet alleen over de lijnen van teruggave, ik bedoel ook de OZB, IB-groep, Waterschap, kinderkorting, voorlopige teruggaaf, langdurigheidstoeslag enz. enz.
  De bedragen die ik heb genoemd zijn bij benadering, het verschilt per individu.

  Informeer bij de belastingen, en je zal schrikken.

  ________________________________________

  @ 104 Carla

  Niet alleen dwangarbeid maar ook nog eens werkverschaffing net als 40/45 niets meer en niets minder, toen was het of je werkt of we schieten,… nu is het werken of je krijgt geen cent.

  C.A.O. loon, waar, en wanneer, en bij wie, niet bij dit soort dwangprojecten.

  Sinds wanneer hebben dit soort werkveschaffingsprojecten een C.A.O. (ik moet bijna lachen )

  Ga eerst eens overal informeren voordat je hier onzin begint te schrijven want van deze materie heb je nog geen kaas gegeten.

  Reactie door Pool — zondag 13 mei 2007 @ 1.39 uur

 112. @ 104 Carla

  Als er geen mensen met bijstand meer zijn, wie gaat dit werk dan doen en tegen wat voor salaris,… wel eens over nagedacht ?????

  Prettige nacht verder.

  Reactie door Pool — zondag 13 mei 2007 @ 1.48 uur

 113. @78 rafstal

  Dag rafstal, ik zal je missen. ‘k Zag net je reactie. Was weg vandaag.
  Hoop dat je weer gauw terugkomt?!
  Ik ben ook heel erg geschrokken van dit bericht om als SP blijkbaar een goede indruk te maken op de gevestigde partijen… met de blik op over 4 jaar?
  Het gevaar van groeien is dat partijen zich meer gaan richten op het grote kuddedenken en langzaam aan hun principes wat naar rechts opschuiven.
  Het is in mijn ogen ook dwangarbeid want als je verplicht kleerhangers moet sorteren (zie Haq @106) en je weigert dan word je gesanctioneerd. Wat wordt er toch ingehakt op de gemakkelijkste groep in Nederland en geen politieke partij die de legale criminelen aan durft te pakken. Bouwfraudes, prijsafspraken, 100 dagen aan lopen lummelen van dit kabinet, die besodemieterde euro en al die euroknapen die ons land met de dag meer ontzielen. De criminele zorgverzekeraars en die energiemaffia incl. de overheid met hun asociale heffingen!
  Flink doen over de hoofden van mensen die zich niet kunnen verweren en ondertussen al die wanstaltige geldduivels hun ongebreidelde gang laten gaan. Lekker diplomatisch blijven en vooral geen opschudding veroorzaken.
  Loop niet weg rafstal maar kom terug! Er is werk te doen! Ook hier!!
  Kom op rafstal… aan het werk!
  Lieve groet.

  Reactie door Gloria — zondag 13 mei 2007 @ 2.44 uur

 114. @106 Haq,

  Wat ik bedoel is dat er heel wat voor over zo hebben om mijn gezondheid terug te krijgen, maar helaas, dat is een utopie.
  Zoiets krijgt zelfs een UWV arts niet gedaan.

  Als ik hier reactie’s lees, >>, dan is dat inderdaad wrang.

  Reactie door Anja — zondag 13 mei 2007 @ 8.16 uur

 115. correctie: op @109 (had mijn brilletje niet op)

  Wat ik bedoel te zeggen is dat ik er heel wat voor over zou hebben om mijn gezondheid terug te krijgen, maar helaas zal dat altijd een utopie zijn.
  Dit krijgt zelfs een UWV arts niet voor elkaar.

  Als ik hier reactie’s lees zoals >>>>, já, dan is dat behoorlijk wrang.

  Reactie door Anja — zondag 13 mei 2007 @ 8.19 uur

 116. Het ligt dus niet aan mijn brilletje, er wordt gewoon geen stuk tekst niet over genomen.
  achter zoals; ik krijg een uitkering en vind het wel best zo en ik ben niet van plan om te gaan werken, moet er nog tussen de >>

  Reactie door Anja — zondag 13 mei 2007 @ 8.20 uur

 117. @106 Haq, nu compleet als het lukken wil.

  Wat ik bedoel is dat er heel wat voor over zo hebben om mijn gezondheid terug te krijgen, maar helaas, dat is een utopie.
  Zoiets krijgt zelfs een UWV arts niet gedaan.

  Als ik hier reactie’s lees, >>, dan is dat inderdaad wrang.

  Reactie door Anja — zondag 13 mei 2007 @ 8.22 uur

 118. lukt dus niet!!! ik geef het op.
  Fijne zondag verder.

  Reactie door Anja — zondag 13 mei 2007 @ 8.23 uur

 119. Opmerkelijk is dat je vroeger de koppelbazen had,die werden langzaam aan vervangen door uitzendbureaus nu worden het reintregatiebureau,s.
  Het zijn wel telkens de zelfde poppetjes die achter de schermen werken.
  Wat er al niet verzonnen wordt om een bevolkingsgroep te blijven onderdrukken of onder de duim te houden.
  Want zonder een percentage uitkerings trekkers draait een economie ook niet
  We hebben het hier over een vast en variabel werknemers potentiaat.
  Waarmee adeqaat ingesprongen kan worden als de economie aantrekt.
  (p.s niet afkomstig van een verloren USB stick)
  Ik sluit me aan bij Elsemie het is maar net aan welke kant van de lijn je staat.
  Of je zit diep in shit ,en aan de andere kant waar het gras altijd groener is wordt je altijd ,,geholpen” door vrienden.
  Die de juiste kruiwagens hebben en de connecties.

  Reactie door che — zondag 13 mei 2007 @ 8.27 uur

 120. Ja, ik weet niet goed of dit zinvolle projecten zijn. Op zich een goed streven om mensen aan de slag te laten gaan en op die manier te laten reïntegreren in het arbeidsproces. Mits er natuurlijk werk is…. Maar goed, met het openstellen van de grenzen voor buitenlandse werknemers zou je zeggen dat er schaarste is aan werknemers….

  @19 Littleheart
  je hebt inderdaad een klein hart wat betreft solidariteit! Door deze houding draag je niets bij aan de samenleving en profiteer je van hetgeen anderen bij elkaar werken. Met jou zijn er nog velen die zo denken en hebben er voor gezorgd dat onze verzorgingsstaat onbetaalbaar is geworden en dus nu wordt afgeslankt. Met dank overigens aan de naieve progressieve politici van de jaren 70. Dat de samenleving de laatste 2 decennia is verziekt is mede te wijten aan de lamlendige houding van jullie soort profiteurs.

  Reactie door HARSAN — zondag 13 mei 2007 @ 8.30 uur

 121. @ 61 De Hakker
  Waar gehakt wordt vallen spaanders! Met deze uitspraken sla je de spijker op de kop, Hakker. Laat Littleheart en andere gelijkgezinden daarvan kennis nemen. Eigen verantwoordelijkheid nemen, ik hoop dat dat een van de doelen is van de reïntegratietrajecten en dat bepaalde lui de notie krijgen dat er een prestatie wordt verlangd teneinde enig inkomen te verwerven.

  Reactie door HARSAN — zondag 13 mei 2007 @ 8.38 uur

 122. @76 iew
  verschil is dat de EU-onderdanen uit Polen een nuttige bijdrage kunnen verlenen aan de economie. Gelukzoekers uit andere continenten zijn hier gekomen om te profiteren van onze voorzieningen die we met hard werken hebben opgebouwd, en die op valse gronden toegang tot ons land willen verschaffen (de paar procent ECHTE vluchtelingen daargelaten, die zijn uiteraard welkom), of hebben verschaft. Die gelukzoekers zouden beter een goede bijdrage aan hun eigen land kunnen geven, niet?

  Reactie door HARSAN — zondag 13 mei 2007 @ 8.46 uur

 123. Carla, Je schrijft zo een uitkeringstrekker meent overal recht op te hebben. Ben is in de bieb gaan zitten toen de uitkering het abbo nog toeliet. Als uitkeringstrekker heb je geen recht! Hier beslist de Gemeente. Rechtbanken zijn niet voor bijstands mensen. Die moeten naar de gemeente. Ook als ze gedwongen worden tot werkverschaffing a la jaren 30 tig. Het kan! Voor hen is geen rechtbank. Het kost jou helemaal geen belasting geld. Dus maak je geen zorgen. Tegen domme werkverschaffing valt niets te doen al wint men een miljoen bij de lotto waar men advocaten mee kan inhuren. Ze kunnen niet naar een rechtbank. Allen naar de Gemeente. Of zie ik dat verkeerd. Graag reakties van juristen. Zul je zien dat er geneen komt, want welke werkende is geinterreseerd.

  Reactie door pjotter — zondag 13 mei 2007 @ 9.00 uur

 124. Mensen, jullie zijn zelf mensen aan het stigmatiseren, ik heb het woord bijstandmensen niet 1 keer getypt.

  Wat mij opvalt dat juist deze mensen zichzelf tot de lagere klasse degeraderen.

  Laat 1 ding duidelijk zijn, waar het hierom gaat zijn gezonde mensen die te lang bijstand ontvangen, waarvan iets wordt terugverwacht, is dat zo gek?

  Ik heb het niet over mensen met een WAO uitkering , wat ik bedoel te zeggen is dat (nogmaals) als je eenmaal aan het werk bent het dan makkelijker wordt om een stapje hogerop te komen, met (jawel) Pool een baan met C.A.O. en aanverwante arbeidsvoorwaarden en dat gaat zeker lukken als je bereid bent iets bij te leren.

  Ik heb het nl. zelf in mijn omgeving gezien dat mensen die hun baan kwijtraakte in de WW belandde en toen eerst zijn begonnen met de door jullie genoemde (rotbaantjes) die mensen zijn nu weer op het niveau waar ze uitkwamen door alles aan te pakken.

  Maar als je maar negatief blijft ten opzichte van werkgevers en ze zakkenvullers en uitbuiters blijft noemen dan kom je geen stap verder, erger nog, dan wil je ook geen stap verder komen.

  Reactie door Carla — zondag 13 mei 2007 @ 10.29 uur

 125. beste mensen. dat een term als work first misleidend werkt en discussies laat verzanden is niet toevallig.
  EERST WERK (NEDERLANDS) is bedoeld om mensen die uit een werksitatie komen en een uitkering (ww/bijstand)aanvragen zo vlug mogelijk aan een betaalde baan te helpen .zodat ze weer in de maatschappij meedraaien .het is nu eenmaal zo dat als mensen langer werkeloos zijn moeilijker aan een werk komen .dus de basis van EERST WERK .!! is mijninziens wel te billekken.
  alle gemeenten en dus ook OSS! misbruiken de term EERST WERK !!!!!!!! om langdurig werklozen te werk te stellen .dat is en blijft een verwerpelijke zaak .
  EERST WERK. wil zeggen .dat met degene die zich na ontslag meld bij het c.w.i. gekeken word hoe deze persoon weer snel aan het werk kan .bijv in eigen beroep of ander soort werk na omscholing uiteraard alleen met respect naar deze persoon toe en een goed geregelde inspraak. let wel deze mensen hebben nog geen uitkering en horen dus niet!!!!!!! bij een reintegratie bedrijf thuis .mijninziens zijn ze in OSS daarom verkeerd bezig en moet de sp fractie en de sp wethouder hun huiswerk nog maar eens overdoen .het is een politiek gegeven dat je met ,UITKERINGSTREKKERS, niet scoort .maar als dit de weg word waar de sp de P.V.D.A. voorbij wil streven geef mijn portie maar aan fikkie.ER IS GEEN ENKEL REINTEGRATIE BEDRIJF DAT MENSEN EEN TOEKOMST PERSPECTIE KAN BIEDEN .DUS KAPPEN MET MAFFIA ORGANISATIES.

  Reactie door h.verbeek — zondag 13 mei 2007 @ 11.03 uur

 126. Rafstal en Gloria
  De rijksoverheid heeft de financiële verantwoordelijkheid en uitvoering van de WWB = Wet werk en bijstand overgedragen aan de gemeentelijke overheid. (Evenals de WMO over het tuinhek van de gemeente is gegooid)
  Gemeenten hebben er dus direkt belang bij uitstroom te bevorderen. Het resultaat is dat er vaak onorthodoxe methoden gebruikt worden om de bestanden op te schonen. Het enige wat een partij als SP, in die gevallen dat ze bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt, kan doen is om dit beleid langs de Sp-meetlat te leggen. Dit is er in Oss gebeurt, niets bijzonders, inderdaad, maar de oorzaken waarom er zoveel mensen aan de zijlijn staan; liberale kabinetten sinds de jaren ’80, “de kolossale tanker op drift”, daar heeft een wethouder geen invloed op en het positieve van dit verhaal is dat de werkwijze in Oss als voorbeeld wordt gesteld voor de rest van het land. Mogelijk dat de scherpe kantjes geslepen worden.
  Positief van dit verhaal is ook dat uit de reactie’s blijkt wat een puinhoop het is op de arbeidsmarkt!

  Reactie door Elsemie — zondag 13 mei 2007 @ 11.25 uur

 127. Ben het eens met Pjotter 123 dat zelfs burgerrechten worden ontnomen aan wie de pech heeft eenmaal bij werk eerst terecht te komen. Zie ook: http://www.fnv.nl/defnv/actueel/nieuws/work_first_projecten_slaan_door.asp
  Het is dagelijkse aanwezigheidsplicht, erger dan de voormalige stempelplicht in België waar we vroeger om lachten. Op de beschikking voor toekenning Bijstand staat dan: we achten een langdurig traject nodig om aanvrager weer in het arbeidsproces te krijgen. Dit overkomt zelfs mensen die via UWV al een paar reïntegratietrajecten hebben gevolgd en mensen die al genoeg gewerkt hebben in hun leven maar te oud zijn en dus door de werkgever worden gedicrimineerd op leeftijd.
  De oppassers bij work-firsttrajecten en projecten zijn meestal gesoigneerde dames type Verdonk, die uiteraard zelf geen kostwinner zijn thuis, maar `het’ erbij doen: op infantiele wijze volwassen werkloze mensen betuttelen, en daar zitten ook hbo-ers bij die toevallig een opleiding hebben die niet aansluit op de arbeidsmarkt, want niet commercieel. Zelfs degenen die uitstekend sollicitatiebrieven kunnen schrijven en zich kunnen presenteren bij de werkgever, mogen niet alleen naar een `werkgever’ voor een `stage’plaats toe, zulke oppassers gaan dan méé! alles draait om plicht met uitkeringskorting als stok achter de deur. Op de dagelijkse plichtclub of werksimulatiefabriek is de sfeer vaak benauwd, ongezellig en niet collegagezind want de angst heerst dat degene naast je kan pakken op uitspraken en die doorbrieven naar een oppasser om zelf in een goed blaadje te komen. En deze laatste noteren alles wat de deelnemer zelf zegt in een `rondje’ beginnen en `afsluiten’ en uiteraard alles wat er natuurlijk tussendoor tussen neus en lippen wordt opgevangen. Verder ook opmerkelijk, de voornamen van deelnemers zijn in de helft van de gevallen meestal Abdullah, Mohammed of Fatima, en meestal gaat het om mensen die uitstékend zijn ingeburgerd en alles aan willen pakken, maar niet gratis natuurlijk. Dat doen binnenstromende gelukszoekers uit Polen toch immers ook niet?

  Reactie door Haq — zondag 13 mei 2007 @ 11.39 uur

 128. @122 HARSAN

  dat kunnen asielzoekers in de 5 jaar dat zij hier zitten wachten met een uitkering dus ook… [en hier een bijdrage leveren]
  gewoon laten werken met tijdelijke werkvergunning.
  daarbij zijn die oost europeanen eigenlijk op de letter ook gelukszoekers,zij komen immers ook voor levensverbetering.
  zelfs zo massaal dat men bv in Polen geen werknemers uit eigen land meer kan krijgen.
  ze zijn keihard nodig in eigen land maar trekken massaal weg.

  ook tijdens het werken hier verblijft men dus in Nederland en zijn voor een deel ook aangewezen op onze voorzieningen.
  het is maar net hoe u het wilt zien.

  Reactie door iew — zondag 13 mei 2007 @ 12.18 uur

 129. Volgens mij gaat iedereen eraan voorbij dat dit reintegratiebureau mensen begeleidt en op weg helpt!!! Met andere woorden, mensen worden geholpen om op een goede manier werk te zoeken en zo normaal rond te kunnen komen.
  Ik denk dat dit erg belangrijk is. In de jungle die onze arbeidsmarkt is, is het belangrijk om mensen wegwijs te maken en iets is beter dan niets. Het gaat hier ook om langdurig werklozen die normaal gesproken door onze overheid en werkgevers afgeschreven worden voor altijd met een uitkering

  Reactie door cynthia — zondag 13 mei 2007 @ 12.27 uur

 130. Ik hoop oprecht dat het goed gaat met de mensen die op deze manier meer kansen hebben gekregen en wellicht zelfs een baan. En ja dit neemt niet weg dat er een tekort is aan banen voor mensen die met de handen werken…
  En ik hoop ook oprecht dat deze mensen werk vinden en zo geen uitkering meer hoeven. Ik ben wel benieuwd hoe dit bureau zijn geld krijgt. Scholing is ook erg belangrijk en ik hoop dat dit bureau daar ook iets mee doet. Maar hup bieden aan mensen, dat zou veel vaker moeten!

  Reactie door cynthia — zondag 13 mei 2007 @ 12.31 uur

 131. De gemeente Oss doet mee met ‘Werkende Weg’. Deelnemers aan Werkende Weg krijgen een dienstverband bij een reïntegratiebedrijf. Ze krijgen dus geen uitkering meer, maar betaald werk. Als er geen passend werk is, dan wordt dit gecreëerd. Vanaf de eerste werkdag ontvangen deelnemers in ieder geval het minimumloon. Tijdens het dienstverband volgen zij een traject (werkervaring, training, scholing) met de bedoeling binnen 1 jaar met regulier werk in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

  Reactie door cynthia — zondag 13 mei 2007 @ 12.37 uur

 132. Maar de werkgevers hebben beterschap belooft? Eerst het ontslagrecht naar de knoppen en dan nemen we misschien langdurige werklozen in dienst.
  PVDA en FNV staan op het punt te zwichten voor deze chantage die als eind resultaat heeft.
  Ontslag recht naar de knoppen en langdurige werklozen blijven er.
  Of wel de PVDA en het FNV presenteren weer een dooie mus.

  Reactie door De Hakker — zondag 13 mei 2007 @ 12.57 uur

 133. @ cynthia

  Er bestaan geen reïntegratiebureau’s die mensen op weg helpen, hun enige doel is financieel profijt over de rug van de hulpbehoevende en de belastingbetaler.

  Reactie door Gaudoin — zondag 13 mei 2007 @ 13.09 uur

 134. @130. ik kan me voorstellen dat het moeilijk is voor te stellen. Er is een verschil tussen de foldertaal van de reintegreuten en de overheid, en wat er werkelijk gaande is. De relaiteit is precies andersom, reintegratiebueaus helpen mensen juist niet, enkele kleine bureaus uitgesloten. De grote 9 hebben slecht een doel, zoveel mogelijk overhouden aan de zak geld die reintgratie heet. Als zou gebeuren wat de landelijke clientenraad heeft geadviseerd, dan zou je opvatting kloppen, dus sory, maar ik deel je optimisme niet, tewril ik al jaren heel graag aan de slag zou willen.

  Je kunt de vraag ook anders stellen, waarom krijgen wij ongevraagd zinloze hulp door de strot gedrukt die we niet kunnen weigeren! Het wordt tijd dat werkzoekenden weer door de overheid als volwassenen worden beschouwd en er dialoog komt in plaats van eenzeidge ondoordachte maatregelen op straffe van intrekking van rechten.

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 13.31 uur

 135. Geachte Carla, Praat en schrijf namens uzelf en niet namens anderen en vooral niet namens mij. 1- mensen die zichzelf verrijken door middel van leugenachtige trajecten en over de rug van uitkeringsgerechtigden zijn gewoon zakkenvullers. Mensen die buiten hun schuld vanwege individuele omstandigheden aan buiten de arbeidsmarkt zitten hebben recht op deugdelijke bestaan zonder dat ze uitgebuit worden door duistere slavenhandelaars(bemiddelaars/ de gemeenten / sozawe/ sommige werkgevers). Ik heb niks tegen arbeid, welke arbeid dan ook. Maar ben wel tegen uitbuiting. Al;s een voormalige asielzoekr uit oorlooggebied moest ik sinds mijn zestiende voor mezelf zorgen. Ik heb vauit een oude auto midden in een woestijn cola’s verkocht om mijn brood te kunnen verdienen want toen had ik een tijdelijke vergunning in Amerika met heel veel beperkingen qua aanwaarden van een normale baan. Dus alles het om ondernemen gaat of handen vies maken hoeft u voor mij niks voor te lezen.

  U gebruikt de term “slachtoffer” zonder duidelijk uit te leggen wat of wie u daarmee bedoelt. Volgens mij slachtoffer is diegene die zich laat uitbuiten. Ik behoor niet tot die groep maar kom wel op voor ze omdat ik weet hoe het is om uitgebuit te worden. Ik heb diverse soort bannen en ook vrijwilligers werk uit eigen initiatief en zonder dwang van buiten af gedaan. Hoe draaideur dan ook heb ik tot nu toe altijd zelf werk gevonden zonder tussenkomst van slavenhandelaars(zakkenvullende bemiddelaars). Ik heb de Nederlandse taal zelf geleerd zonder alle die schijn inburgering en integratieprojecten. Op dit moment zit ik in de masterfase van mijn opleiding en werk goed samen met mijn medestudenten. Tussen mijn gezinverantwoordelijkheid en stuidieverantwoordelijkheid en zoekn naar de volgende baan zet ik mij ook in voor mijn buurt en ook soms voor SP.

  Tenslotte ik ben het baas over mijn eigen leven en daar ben ik enorm trots op. De uitkeringsinstanties of regeringen kunnen mij niet manipuleren met hun glossy motto’s. ‘Work first’. Werk is goed maar dat hoeft niet voor of in opdracht van slavenhandelaars te zijn. De definitie ‘in’ en ‘uit’ is zeer relatief. Soms kan ik gerust zeggen dat de uit eigenlijk in betekent terwijl de zichzelf ‘in’ geachte eigenlijk ‘uit’ betekent.

  Oh, ik ga niet vanuit dat u dat begrijpt en blijf de zakkenvullers bij de naam noemen. En nee Ik bedoel niet alle werkgevers in dit land. Dus praat namens uzelf en niet namens mij.

  Reactie door khosrow — zondag 13 mei 2007 @ 13.50 uur

 136. Via een reintegratie buro werk ik in de restaurant keuken van de gemeente Schiedam.
  Ik verdien hiermee 1003,- euro pm.
  Her reintegratiebedrijf ontvangt hiervoor 7500,- euro per drie maanden.
  Daar hoeven ze niks voor te doen zolang ik aan het werk blijf (en dat blijf ik, want de gemeente is allang blij met zulke goedkope krachten) Het reintegratie buro heeft zo’n 120 mensen “in dienst”. Kunt u rekenen? Is het raar dat de reintegratie buro’s als paddestoelen uit de grond springen?

  Reactie door Carla K — zondag 13 mei 2007 @ 13.50 uur

 137. @131 Ben
  Ik denk, dat als bedrijven mensen nodig hebben, dan vinden ze wel degenen die ze zoeken. Daar is helemaal geen overheidsbeleid voor nodig. De overheid zou wel een soort Melkertbanen kunnen aanbieden aan mensen, die op deze manier geen werk vinden. Of eventueel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk aanbieden. Dat gebeurt toch nu ook al. Die reïntegratie-poppenkast is nergens voor nodig en kost ook nog eens handen vol geld.

  Reactie door reint — zondag 13 mei 2007 @ 13.56 uur

 138. Een kennis van me zit in een reïntegratietraject en heeft voor zichzelf al uiteengezet wat het pad moet zijn. Het reïntegratiebureau schuift het steeds naar voren om zoveel mogelijk sessies te realiseren want ze krijgen per sessie betaald. Het uiteindelijke advies zal het pad zijn die die kennis uitgestippeld heeft. Hun een hoop centen en mijn kennis een vertraging van enkele maanden.

  Reactie door Gaudoin — zondag 13 mei 2007 @ 14.27 uur

 139. Cynthia 129. laat me niet lachen! Ken mensen die al een paar jaar door een reintegratiebureau worden begeleid naar werk. Het doel van een reintegratiebureau is vooral het opstrijken van geld voor mensen die makkelijk weer aan de slag komen. Mensen die kampen met een arbeidshandicap of op leeftijd en afkomst worden gediscrimineerd worden zoet gehouden met sollicitatiecusussen en andere onzin. Er wordt niks actief gedaan aan de problemen, die ook onze Overheid laat liggen, voor mensen die niet aan het werk komen. Fantastisch al die privatiseringen en korttermijn denken. Wie maakt deze mensen wegwijs in een maatschappij die op leeftijd, gezondheid en afkomst discrimineerd?!

  Reactie door links — zondag 13 mei 2007 @ 14.45 uur

 140. Nou SP ik ben het er helemaal mee eens hoor, Work First! Ik heb in de aanbieding een fantastische man van 57 jaar die zich jaren uit de naad heeft gewerkt voor een bedrijf waar hij als ambtenaar begon en zijn pensioen veilig had gesteld door 30 jaar in het bedrijf te investeren. Helaas mocht deze man zijn pensioen niet halen want hij zat bij een grote ontslagronde mede mogelijk gemaakt door onze Overheid ‘wegens economische redenen’. Deze man probeerd al vier jaar vol overgave aan het werk te komen. Als sneeuw door de zon ziet hij verdwijnen wat hij al die jaren heeft opgebouwd om waarschijnlijk uiteindelijk zijn ouwe daggie te moeten slijten in de bijstand. Overal hoort hij dat hij te oud is. Nergens wil men iemand die ook nog een arbeidshandicap heeft opgelopen door 30 jaar aan een bureau gekluisterd te zitten om voor zijn ouwe daggie te werken. RSI bestond toen nog niet. Deze man is aan het einde van zijn latijn en heeft inmiddels last van hartritme stoornissen. Wat stress al niet met je kan gaan doen. Al deze tijd denkt deze man die nog aan normen en waarden doet het zal wel goed komen zolang ik eerst maar aan het werk kom. Dacht je dat hij daarbij medewerking kreeg? Dat er begrip voor hem is? Nee hij wordt door alle instanties nog eens extra onder druk gezet om aan het werk te komen. Welk werk?! Niemand krijgt een werkgever zover een oude man met een handicap aan te nemen, al zouden ze het proberen. Ik snap niet dat de SP meewerkt aan een project zonder toekomst perspectief?! Zolang werkgevers de vrijheid hebben te discrimineren op leeftijd, gezondheid en afkomst zal er niets veranderen. Dit is geen structurele oplossing. De Overheid geeft bedrijven alleen maar meer vrijheid. Straks mogen ze mensen ook al voor korte periodes aannemen om ze vervolgens weer in alle vrijheid te mogen dumpen. Ik daag de SP uit deze man uit mijn verhaal te begeleiden naar werk! Niet door hem af te schepen met begeleiding of sollicitatie trainingen waar hij er al tig van heeft gehad maar door een werkgever bereid te vinden die het met hem aandurft. Ja SP, Work First!

  Reactie door links — zondag 13 mei 2007 @ 15.07 uur

 141. Eens met 134 ben, 137 Reint en 138 links:
  Degene die al jaren vruchteloos solliciteert
  weet als ervaringsdeskundige bijna altijd feilloos het beste hoe de arbeidsmarkt inelkaar zit en hoe hij of zij zich optimaal kan presenteren, zeker als zo iemand ook nog hoger opgeleid is. Het is belachelijk en stuitend dat ook zulke mensen nu gedwongen worden betutteld door ambtenaren van Sociale Zaken en juffen van reïntegratiefirma’s die echt geen káás hebben gegeten van waar een eeuwige sollicitant om wat voor reden dan ook tegenaan loopt. Ze willen het zelfs niet eens hóren en vinden het wiel voor je uit, komen triomfantelijk met oplossingen waar jezelf alláng aan had gedacht, komen met vacatures bij bedrijven waar je al tig keer hebt gesolliciteerd zonder dat die werk`gevers’ het fatsoen hadden je terug te schrijven en kraken zelfs de beste sollicitatiebrief nog af op punten en komma’s. Discussie over vorm en inhoud wordt afgekapt. Maar bemiddelen, ho maar. Op werkplichttraject krijgen serieuze sollicitanten die niks liever willen dan aan de slag, te horen van de leidinggevende amtenaren dat ze maar een pak met strop moeten aantrekken of aan zichzélf moeten werken. Weerzinwekkende ambtenaarlijke nitwitbemoeienis, waarbij ze je toelachen met een glinsterende bek vol kronen terwijl de uitkeringsgerechtigde zijn lippen gesloten houdt omdat een nieuwe brug 500 euro kost en ook al niet meer wordt vergoed, onbetaalbaar blijft dus. Zo zal geen baas die aannemen natuurlijk… Zum Kotzen.

  Reactie door Haq — zondag 13 mei 2007 @ 16.02 uur

 142. Haq en Link,

  Goeie analyse. De moraal van het verhaal is dat veel mensen dankzij de overheid onnodig lang in een uitkerig zitten omdat wij als afhankelijken van de uittkering geen nergens recht van spreken hebben.

  De ambtenaar en politicus is vergeten dat wij bestaan en is er vooral voor eigen regels die kwalitiatief moeten worden gehandhaaft.

  individueel ben je machteloos, maar we zitten hier met 55.000 SPérs. Stel nu dat we per lokale SP afdeling zelf een aktie beginnen, om de SP politici te steunen in vele gemeeenten wel degelijk klaar staan om mee te werken aan een oplossing (althans dat is mijn ervaring in Den Bosch, waaar we tegen WF in opstand aan het komen zijn.

  Als we zelf opstaan en ons zichtbaar maken komen waarschijnlijk ook nog een keer af van het imago dat in de media wordt neergezet.

  Ik doneer de benodigde internet infrastructuur

  Zo maar een idee

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 16.24 uur

 143. @ 124 Carla

  Je snapt het nog steeds niet,…lees eens reactie @ 136, dan zie wie de zakkenvullers, uitbuiters, slavendrijvers zijn.

  Work-first = dwangarbeid, waar door werkgevers, gemeentes en maffiabedrijfjes grof aan verdiend wordt, een echt VOC begrip, vroeger verkochten wij al slaven, en er is sinds die tijd niets veranderd alleen het woord slaaf is nu uitkeringsgerechtige geworden.

  Zo, ik stop met het reageren op jou want dit is verspilde tijd, je snapt het gewoon niet of je wil het niet snappen,.. ook al zou men het je duizend keer uitleggen.

  Reactie door Pool — zondag 13 mei 2007 @ 16.34 uur

 144. Work first is bedoeld voor de mensen die via opengestelde grenzen hier willen werken.

  work first en dan onze eigen bevolking pas!
  wij krijgen als laatste werk,of helemaal niet meer…

  al wil men nog zo graag,men is nu al snel te duur,te lastig,te mondig,te oud en noem de smoezen maar op die de werknemers hanteren om een goedkpoere arbeidskracht uit bv oost Europa aan te kunnen nemen.

  dit gebeurt nu dagelijks in vele sectoren,ik kreeg dit seizoen nog niet eens een baan als bollenpeller,men werkte voornamelijk alleen nog maar met oost europeanen werd mij ronduit gezegd…!

  waarschijnlijk bedoelen ze met dit soort projecten WERKGEVERS FIRST!

  Reactie door iew — zondag 13 mei 2007 @ 16.53 uur

 145. Die re-intergratie buro’s,samen met het UWV/ABW/CWI houden mensen aan het werk.
  5 Mensen zijn in een tijdsbestek bezig jouw aan het werk te krijgen.
  Die 5 hebben een riante inkomen.
  In de zin dat ze er niet voor hoeven te zweten.
  Om die riante inkomens te krijgen,moeten meer mensen aan de slag.
  Doordat er meer mensen aan de slag kunnen kan het uitgebreid worden met meer kantoren en meer mensen.
  Om die mensen aan de slag te krijgen,geef je ze putje schepper baantje op de oceaan.
  krijgt ie ook nog eens hetzelfde loon en degene die hem aan het werk krijgen, krijgt een subsidie-bonus.
  Degene met het zogenaamde leren op school en met diploma’s eraf zijn gegaan,krijgen leuke baantjes voor het leven.
  Degene zonder diploma’s zijn werkvod.
  Zonder al dat werk,draait de boel niet.

  Wat een mooie stunt zou zijn van de SP.
  Een landelijke stakingsdag voor alle onderbetaalde werknemers.
  Of een week/maand.
  Dan gaan ze wat minder hard brullen en de centen wat eerlijker verdelen.
  Zoals die lech wallenski in polen toen deed.
  Maar zo slecht heeft de top het niet meer.

  Dus alle steuntrekkers zometeen het oranje pakje aan en schoffelen voor je gemeente.
  Ondertussen is je loon nog steeds overbelast en word je gedwongen om slaaf te zijn van de staat.
  Waar er tegenwoordig nog geld van af word gehouden,mag je zelf betalen.
  Omdat je niet kan sparen van dat geld wat je krijgt.
  Dat doet de staat wel voor je.
  Het zweepje bestaat niet als wapen meer,maar word nu gebruikt door met kortingen en uitsluitsel van de uitkeringen.

  Ik zou graag willen werken,maar wetend dat ik aan het eind van de maand net zoveel overhoud dan met een uitkering is wel uitzichtloos.
  laat staan met die work first trajecten of rea trajecten.
  3 jaar werken en nog steeds het minimumloon.
  ondertussen die oostbloklanden toelaten om zogenaamd het minimum te krijgen volgens de cao.
  Dan blijft ons loon ook dat minimum.
  Want het zijn werkers die ze massaal toe te laten en die kosten niks.

  Reactie door sander — zondag 13 mei 2007 @ 17.03 uur

 146. Work First Den Bosch
  http://www.fnv.nl/helpjezelf/lokaal/work_first/work_first_in_uw_gemeente/den_bosch.asp
  http://denbosch.sp.nl/weblog/2007/04/15/sp-bezoekt-sagenn/

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 17.31 uur

 147. Klopt Iew,

  in den bosch zitten nu Nederlanders wiens baan i overgenomen door Polen.

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 17.33 uur

 148. Het is natuurlijk een loffelijk streven van de SP om zich sterk te maken werklozen te willen begeleiden naar werk. Het moet dan wel echt om werk gaan en niet om de begeleiding en de begeleidingscenten. Er zijn echter dusdanige financiele prikkels in de reintegratietrajecten ingebouwd dat het voor reintegratiebedrijven al lonend is om begeleiding an sich te geven. Probeer de voorwaarden waaronder reintegratiebedrijven kunnen declareren te veranderen, SP, als je de scherpe kantjes van het kabinetsbeleid eraf wilt schaven en mee wilt gaan in ‘werken moet’.
  Maar mijns inziens zou de SP een andere richting op moeten willen: Geen commerciele reintegratie maar vanuit de overheid geregeld. En vanuit: werken mag, het moet niet. Echte werkonwilligen krijg je niet langdurig aan de slag en ze vervullen vaak zinnige maatschappelijke taken. Die enkele klaplopers moeten we voor lief nemen als noodzakelijk kwaad. Al kost dit enkele miljoenen, nu worden er miljarden aan (vaak onzinnige) reintegratietrajecten besteed. Om nog maar te zwijgen over de vele miljarden die de overheid kwijt is aan graaisalarissen, fraudes en andere witte boordencriminaliteit. Dat zijn de echte klaplopers.

  off topic:
  @ 92 qui d’amor nel suo linguaggio

  Mijn enige taal voor jou is wartaal en vice versa: Spinnen, ritsen, hologram.
  Liefde? Jouw ‘wegen’ zijn gebaseerd op angst, zijn niet puur en wars van elke liefde.
  Indien je je zo druk maakt over het onderwijs: Probeer eens het anti-systeem van Anastasia, beschreven in de boeken van Vladimir Megre. En ga zeker geen kleine kinderen een trauma aanpraten met: We willen je hart hebben ‘Wat, bedoel je mijn liefde?’ Nee, we hebben jouw hart nodig.
  Een ‘time-bandit’ ben je. Vanuit de klaagzangen van de noosphere. Why? Don’t ask me. Goedendag en al het liefs

  Reactie door robbie robson — zondag 13 mei 2007 @ 17.46 uur

 149. ben ik even blij dat ik geen lid meer ben van de sp.
  dit is niet te verdedigen.

  Reactie door jan — zondag 13 mei 2007 @ 18.01 uur

 150. Het gaat nog beter dankzij de transparnate EU lees ik net
  Steeds meer Duitsers trekken de grens over om in het oosten van Nederland werk te vinden.
  Goolkate: „In Duitsland is de baas God zelf en geef je elkaar ’s ochtends een hand en ga je niet naar huis voor je de baas nog even gezien hebt. Daar zullen Nederlanders die in Duitsland gaan werken rekening mee moeten houden, maar andersom ook. Meer

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 18.04 uur

 151. De geest van Colijn is opgestaan en in de huid van de SP gekropen. De werkverschaffing is terug. Is het volgende project het Osse-bos of het Osse-kanaal. Ooit kon Jan Marijnissen nog trots zijn op zijn linkse afkomst, nu staat hij al rechts van de PvdA. Hoe ver zal de SP nog afglijden richting de VVD. De fractie van de SP in de provincie vind al dat er veel meer overheidsgeld gegeven moet worden aan particuliere bedrijven omdat hun “winst” verzekerd moet zijn. Ik voorspel dat de SP bij de eerstvolgende verkiezingen de gevolgen van deze rechtse uitbuiterspolitiek zal merken.

  Reactie door Berend — zondag 13 mei 2007 @ 18.37 uur

 152. Mensen jullie lezen niet maar jullie oordelen..ik ben ook geen voorstander van reintegratiebureau`s en dat is inmiddels wel bekend dacht ik zo. Ik lees dat dit reintegratiebureau een verschil is omdat het mensen een kans geeft en minimumloon uitbetaalt in plaats van werken met behoud van een uitkering! Kortom er wordt dus nu gekeken naar de onrechtvaardigheid van werken met behoud van uitkering want als het immers ook anders kan!

  Reactie door cynthia — zondag 13 mei 2007 @ 18.41 uur

 153. Daarom ben ik dus blij! Bovendien gaat het over langdurig werklozen die sowiezo geen kans krijgen op de huidige arbeidsmarkt! Geef deze mensen a.u.b. meer kansen en dat doet dit reintegratiebureau naar ik begrijp. Praat me niet van andere bureau`s want die zitten er puur om hun eigen zakken te vullen, dat weet ik allemaal wel!Ik denk ook dat het goed zou zijn als er mensen op dit log zouden komen die hier meer over kunnen vertellen..dat ze een baan hebben gevonden of in ieder geval een kans krijgen om verder te komen..
  Ik vind dat iedereen veel te snel oordeelt zonder de praktijk te kennen

  Reactie door cynthia — zondag 13 mei 2007 @ 18.44 uur

 154. Dat lost helaas niks op want je verliest financieel doordat je vrijstelling van gemeentelijke belastingen wegvalt. De wet schrijft voor dat je recht hebt op je eigen reintegratie, echter in de praktijk moet je die onzin reintegratie bureaus accepteren, ookal weet iedereen dat ze niks voor je doen. Geef werkzoekenden de helft van het geld dat nu op gaat aan de zakkenvullers, en je hebt meer duurzame uitstroom

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 18.56 uur

 155. Uiteraard aan mensen die zichzelf serieus nemen, en niet de misfits die erop uit zijn misbruik van voorzieningen te maken. die waren er overigens 50 jaar geleden ook, en een beetje gemotiveerd ambtenaar pikt die er feiloos uit

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 18.58 uur

 156. Ben, daar moet dus echt verandering in komen!
  Er wordt kritisch naar gekeken heb ik gelezen. In ieder geval zijn dit stappen vooruit en ik vertrouw erop dat de SP kritisch blijft.

  Reactie door cynthia — zondag 13 mei 2007 @ 19.04 uur

 157. Ik ook, ik ben er ook van overtuigd dat de SP erop uit is de best mogelijke situatie te creren. De pest is dat ieder gemeente autonoom is en er dus iets 535 gemeenten zijn met wisselende misstanden. Over SP Den Bosch nets meer dan lof. ;-)

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 19.19 uur

 158. Mensen laat er geen misverstand zijn omtrent mijn opvattingen m.b.t. mensen weer aan het arbeidsproces te laten deelnemen.
  Ik heb terecht kritiek op de meeste reintegratiebureau’s en dit soor work-first projecten.

  Natuurlijk ben ik voorstander dat iedereen een baan moet kunnen krijgen, maar dan wel een normaal betaalde baan zonder al die poespas en gelverslindende maffiaclubjes.
  Want voor een normale baan val je ook onder een CAO en dat is in dit geval niet, dus je bent een makkelijke prooi voor die maffiaclubs, en heb je totaal geen rechten.

  Ik wordt woest als ik zie hoe men weer de zwakkeren in onze samenleving als speelbal voor graaiers gaat gebruiken.

  Ik hoop dat de SP hier zeer nauwlettend een oogje in het zeil zal houden, ook wat betreft dat mensen niet in een armoedeval terecht komen want dat kan en mag niet gebeuren.

  Het zal gemeentes en overheid een worst wezen of je naar de kl#te gaat, die denken alleen maar aan scoren en statistieken.
  Dus mensen mocht je gedwongen worden of ongedwongen aan zo’n project deel te nemen vraag dan eerst schriftelijk vast te leggen dat je geen inkomensverlies lijd door aan zo’n project deel te nemen, en mocht dit wel het geval zijn dat de gemeente u extra financieel bijstaat om dit verlies te dekken.

  Gewoon eisen, geen verklaring,.. geen project.

  Wedden dat bijna alle gemeentes je gaat korten op je uitkering omdat je in hun ogen niet wil werken…. als je met dit verzoek komt.

  De gemeentes zien niet dat zo’n verklaring de enigste weg is om NIET naar de kl#te te gaan.

  Reactie door Pool — zondag 13 mei 2007 @ 21.12 uur

 159. Zou een boeiende stage opdracht zijn… hoeveel Nederlanders zitten door toedoen van de overheid onnodig lang in een uitkering? Dat onderzoek is nog nooit gedaan zover ik heb kunne achterhalen

  Reactie door Ben — zondag 13 mei 2007 @ 21.21 uur

 160. Dat Oss bij Werk Eerst projecten het minimumloon uitbetaalt lijkt een verbetering,
  maar het systeem blijft even verwerpelijk uiteraard omdat het zelden leidt tot doorstroming naar hoger salaris, of passend werk, ook niet voor hoger opgeleiden, geen baas neemt Work First op een cv serieus als werkervaring omdat het geen eigen keus is.
  De Ossche aanpak is net iets beter, niet omdat er veel veel verschil is tussen minimumloon en uitkering vanwege volle pond moeten betalen voor allerlei overheidsgeruleerde heffingen (armoedeval), maar omdat de deelnemer tenminste nog op een loonlijst staat. Die hoeft zich dan niet meer geïntimideerd te voelen.
  Want: Wie verplicht moet werken voor een uitkering wordt door het begeleidend ambtenarenkorps al gauw bedreigd met korting op uitkering als je een eigen mening hebt of je kop hen niet aanstaat. Of zelfs als je een betere oplossing weet, zoals vrijwilligerswerk doen voor de SP!!!
  Heeft de partij hier al eens over nagedacht? Want zelfs in vrijwilligerswerk blijkt er geen vrije keuze. Kamervragen a.u.b, wakker blijven heren!!

  Voorts is het zo dat wie gedwongen moet werken voor zijn uitkering nog altijd valt onder de Wet Boeten, wat betekent dat je een stuk privacy moet inleveren: onbeperkte controle van giro- en bankrekening, toelaten van huisbezoek door sociale recherche; extra bijverdiensten elders worden ook dan nog beschouwd als onrechtmatig. Verder geldt ook onveranderd nog de Verhaalplicht tot 12 jaar na dato voor ex-partners met afroombaar inkomen die moeten dokken voor de uitkeringsgerechtigde. (Leuk, worden man en vrouw zelfs na een scheiding nog eens tegen elkaar opgezet, leuk als kinderen daar ook van mee mogen genieten nietwaar?)
  Verder is het zo dat iemand op een loonlijst in vaste dienst beter af is als hij onverhoopt ziek wordt, want dan betaalt het UWV aansluitend. Zoniet bij werkers in een uitkeringssituatie, per geheime agenda is kennelijk een vertragingstactiek afgesloten tussen Sociale dienst en UWV-Ziektewet om te voorkomen dat Work-First mensen zich massaal ziek melden, want het UWV betaalt pas na maanden, vaak zelfs na een half jaar iets uit, en wie niet regelmatig belt krijgt zelfs helemaal geen ziektegeld, maar ook geen uitkering. Ik ken mensen die hierdoor zwaar in de financiële problemen zijn geraakt, geen wonder dat er steeds meer daklozen bijkomen! Ook ken ik een bijstandsmoeder die vier dagen per week trouw naar werkplichttraject gaat wat voor eigenlijk zinloos is, want beneden haar ervarings- en opleidingsniveau, en zelf nog steeds de kosten van kinderopvang moet betalen, ondanks toezeggingen van de Sociale Dienst!
  En het is nog gekker! Wat ik zie, hier en in andere gemeenten, is dat nieuwe instroom voor deze sollicitaie- en werkplichttrajecten worden `uitgenodigd’, lees opgeroepen, mensen die vrij recent nog hebben gewerkt, maar dat de ècht langdurige werklozen met rust worden gelaten. Dan heb ik het over mensen die al jaren en soms decennia uitkering trekken, dáár zou toch lijkt me, om te beginnen genoeg te activeren zijn? Maar dat zal wel te bedreigend zijn voor de ambtenaren want dan krijgen ze te maken met een verstokt in werkloosheid gehospitaliseerd Tokkies en Floddergehalte en met de echte bijbeuners uit de zwarte circuits, het is natuurlijk
  makkelijker om eerst de recent werkloze werkwilligen aan te pakken, te pesten en te verplichten. De SP is elf jaar mijn partij, ik heb op plaatselijk niveau reeds enkele maanden geleden een signaal afgegeven bij de Hulpdienst over deze onrechtvaardige toestanden maar helaas is men mij het antwoord schuldig gebleven, dus het zou de partij sieren wat verder te kijken dan alleen het plaatselijke Ossche succesje.

  Reactie door Haq — zondag 13 mei 2007 @ 21.29 uur

 161. Men moet natuurlijk niet onderschatten dat de mensen die werk hebben toch een werkloze als een misdadiger zien.
  En mensen boven de 55jaar in het bedrijfsleven als gestorven worden gezien dus verbrand en uit gestrooid.
  Dan is de stap naar een taak straf niet zo groot die nu met deze bureaus in de praktijk heeft gebracht
  Uit ervaring kan ik spreken financieel hoef ik niet meer zo te werken maar wou het eigenlijk best wel graag.
  Red me prima met me ontslag regeling maar toch heb je het gevoel het deugt niet.
  Wel wat boven de 56 jaar maar toch nooit met tegenzin gewerkt en goed bij gebleven in de ontwikkelingen van mijn vak.
  Na twee en half jaar en 201 sollicitaties is het resultaat 0,0.
  Terwijl ik echt me best heb gedaan met meer dan de verplichte 4 sollicitaties in de maand en in mijn ogen met een prima CV en een enorme dosis ervaring.
  Van de 201 sollicitaties 11 antwoorden terug ontvangen terwijl ik best in een beroeps groep zit waar veel vraag naar is.
  Vaak met de woorden we hebben uw CV aandachtig bekeken maar vinden deze niet geschikt voor deze baan terwijl de ontvangen brief nog rood is van het liegen want bij de derde zin van boven geb.1948 was mijn kop er al afgehakt.
  Dit moet voor mensen die de zelfde leeftijd hebben en niet het geluk hebben gehad met een ontslag regeling een enorme frustratie zijn.
  Nog frustrerende is dat deze mensen met een enorme ervaring als een stelletje debielen in een reintergratie bureau worden gezet en als kleine kinderen worden behandeld.
  Dan komt er een onzinnege uitspraak in de politiek van ook de oudere moet solliciteren want anders is dat leeftijdsdiscriminatie hoe onzinnig moet je zijn om dat te bedenken als je nog geen enkel druk middel heb toegepast om de leeftijdsdiscriminatie in het bedrijfsleven uit te bannen.
  Nee,nog erger deze idioten willen het ontslag recht om zeep helpen waar een oudere nog een beetje bescherming heeft.
  Gelukkig heb ik enorme interessant werk gevonden als vrijwilliger met veel uitdaging.
  Het is ongeveer 24 uur in de week zou dit een betaalde baan zijn dan schat ik de kosten op 40000 Euro in het jaar.
  Toch ondanks de grote geestelijke belasting mag ik maar vier weken op vakantie en een foutje in mijn briefje en het is kassa.
  Wel moet ik zeggen dat bij name het UWV heel
  realistisch werd gekeken en ook duidelijk was een baan kun je vergeten.
  Maar ook deze mensen zijn gebonden aan de dwaasheid uit den Haag en hebben daar best moeite mee.
  Maar wie weet kom ik als ik onder de verantwoording van de gemeente val nog wel aan een prachtig baan bij het station als bewaker van een fietsenstalling.
  En kan zo weer rijp gemaakt worden voor mijn nieuwe toekomstige baan.
  Dit zie ook als een uitdaging op leeftijd dan van 62 jaar.
  En als dit onder de vlag van een SP wethouder mag gebeuren dan is mijn dankbaarheid groot.
  Maar de vraag die ik me wel zou stellen en nu toch ook stel ben ik nu maf of zijn het toch de anderen.

  Reactie door De Hakker — zondag 13 mei 2007 @ 21.45 uur

 162. En NIEMAND die ook maar iets doet, dit gaat al jaren zo, gelukkig weet gezond Nederland dit niet, want anders……..: Een aantal gemeenten investeert hun geld nu niet in de scholing van werkzoekenden en het creëren van werkgelegenheid. Volgens de Amsterdamse rekenkamer geven zij de belastingcenten van de burgers uit aan commerciële reïntegratiebedrijven. Jobcoaches blijken handige jongens. Ze sturen werklozen van het ene naar het andere traject zodat het reïntegratiebedrijf optimaal kan profiteren van de uitstroompremies die de gemeenten als beloning verstrekken. Uit onderzoek van de Amsterdamse rekenkamer blijkt dat een reïntegratiebedrijf wel tot drie keer toe zo’n premie kan opstrijken voor een en dezelfde werkloze.

  Reactie door Harry — zondag 13 mei 2007 @ 21.52 uur

 163. Volgens de Amsterdamse rekenkamer geven zij de belastingcenten van de burgers uit aan commerciële reïntegratiebedrijven.

  Hahahahaha en NOG doet NIEMAND wat, je gelooft het toch niet, dit is Nederland 2007.

  Reactie door Harry — zondag 13 mei 2007 @ 22.00 uur

 164. Als oud-wethouder van Sociale Zaken van de gemeente Oss was ik verantwoordelijk voor de invoering van het project ‘Werkende Weg’in Oss waar nu de discussie op deze website over woedt. Het uitgangspunt van dit project is tweeledig:
  Allereerst een groep mensen die al heel lang in de uitkering zitten maar wel kunnen werken aan een baan helpen. Immers, iemand die kan werken dient te werken mits er een fatsoenlijke baan met normale arbeidsvoorwaarden voor handen is.

  Ten tweede die groep mensen die nog niet kunnen werken om wat voor reden dan ook via scholing, mentale training en begeleiding aan het werk helpen. Daarbij is het uitgangspunt dat mensen met respect worden bejegend en in hun waarde worden gelaten. Er wordt zorgvuldig geselecteerd of mensen geschikt zijn voor dit project. Nu nemen 85 mensen deel aan dit project, terwijl Oss circa 1200 uitkeringsgerechtigden telt. De mensen die niet in staat zijn om te werken worden dus met rust gelaten.
  Daarnaast is van belang dat mensen in ‘Werkende weg’uit de uitkering gaan en tenminste het minimumloon verdienen. In de praktijk betekent dit dat de meeste mensen er tenminste netto 150-200 euro per maand op vooruitgaan. En dat is veel geld als je op het minimum zit.
  En wat zijn de resultaten van Oss? 20 Mensen zijn afgehaakt, omdat bleek dat er andere inkomsten waren en ze eieren voor hun geld kozen. 40 Mensen hebben een baan gevonden hetzij in het vrije bedrijf hetzij in de publieke sector. 85 Mensen zijn thans werkzaam in het project.
  Bij veel mensen die deelnemen aan het project zie je na aanvankelijke aarzeling een omslag
  in het denken. Ze krijgen meer zelfvetrouwen en zelfrespect. Na zoveel jaren heb ik een echte baan!
  Met ‘Werkende weg’slaat Oss twee vliegen in een klap. Mensen in de bijstand worden op een menselijke wijze weer zelfstandig.
  En ten tweede houdt Oss op deze manier geld over om extra armoedebeleid uit te voeren en te betalen. Zo is bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering voor de laagste inkomens ingevoerd die als een van de beste van Nederland wordt beschouwd.
  Ook is in Oss de draagkrachtnorm om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand verhoogd naar 120% van de bijstandsnorm waardoor honderden extra gezinnen in aanmerking komen voor aanvullende bijstandsvoorzieningen als het schoolkostenfonds, het computerfonds en het fonds ‘Meedoen is belangrijk’ voor een lidmaatschap van een sportclub of het bezoek van museum of theater.

  Reactie door Henk van Gerven — zondag 13 mei 2007 @ 22.32 uur

 165. De ‘vrije’ vertaling van Work First in het duits… heeft de internationale geschiedenis gehaald.

  Blind staren op kwantiteit doet de kwaliteit vervagen.

  Miljarden worden er verkwanseld aan verdringing op de vrije arbeidsmarkt.

  De mensen met de minste kansen worden nog meer achtergesteld.

  Waarom niet ‘gewoon’ het principe van een basisinkomen. Spaart een hoop tijd, geld, ergernis, kantoorgebouwen, ambtenáárlingen, bureauterreur et cetera…

  Reactie door Lezer — zondag 13 mei 2007 @ 23.11 uur

 166. moraal van het verhaal .alle langdurig werkeloze moeten in oss gaan wonen .de sp diend uit sollidaritiet met andere mensen buiten oss die prijs te veroordelen .en geen gelul ,van langs de sp meetlat gelegd,of goed iniatief reintegratie bedrijven zijn mensenhandelaren die uitkeringsgerechtigde vernederen tot handel ten bravoure van de winst makers .het zou de sp oss sieren als ze het contract met dit reintegratiebedrijf publiceren!1

  Reactie door h.verbeek — zondag 13 mei 2007 @ 23.27 uur

 167. @153 Cynthia

  Je wilt dat mensen hun verhaal vertellen?
  Lezen dan maar…dan wordt duidelijk hoe of het er aan toe gaat in re-integratie trajecten
  Ontluisterend 10 weken –dagboek.

  http://www.jacquelinegrosman.nl/werkenzonderwerk/vooraf.html

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 13 mei 2007 @ 23.38 uur

 168. Henk
  bedankt voor die uitleeg,maar ik vrees dat het te laat is,de SP is verkoopt aan het kapital,het zal als de PVDA rijpen.
  “Immers, iemand die kan werken dient te werken mits er een fatsoenlijke baan met normale arbeidsvoorwaarden voor handen is.”
  Zie het werkword Dienen

  “Er wordt zorgvuldig geselecteerd of mensen geschikt zijn voor dit project.”
  Dat klink te selectief

  “Ze krijgen meer zelfvetrouwen en zelfrespect. Na zoveel jaren heb ik een echte baan!”
  OH lala
  en het toetje
  “armoedebeleid uit te voeren en te betalen”
  Nu ben ik zeker dat ik nooit op SP zal stemmen, trouwens zal ik ook niet meer stemen
  Steletjes volksveraarders.
  Actie
  “Meedoen is belangrijk”

  Reactie door Guess/bozo — maandag 14 mei 2007 @ 0.03 uur

 169. @ 164 Henk van Gerven

  Het is allemaal heel mooi en nobel, maar ik lees niets wat er gebeurd met mensen die om welke reden dan ook moeten afhaken of geen velenging meer mogelijk is, en dat ze dan in de armoedeval terecht komen,… Heeft Oss daar ook aan gedacht of valt deze deelnemer dan maar met een rotklap in de nog grotere armoede.

  Ik ben toch wel nieuwsgierig wat de gemeente Oss hier aan wil of kan doen.
  Het gaat per slot van rekening wel over mensen die al geen geld hebben om een klein beetje een normaal bestaan te hebben.

  Ik hoop dat ik een antwoord krijgt.

  Reactie door Pool — maandag 14 mei 2007 @ 0.16 uur

 170. http://www.katholieknieuwsblad.nl/beneden.php?art=kn2417f

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 14 mei 2007 @ 0.22 uur

 171. @46 Ben

  Excuses voor het opnieuw plaatsen van de link in 167
  (Had de eerder door jou aangedragen link over het hoofd gezien)

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 14 mei 2007 @ 0.48 uur

 172. Als ik no 164 lees doen ze het in Oss zo gek nog niet.
  Dat het landelijk een puinhoop is wil niet zeggen dat Oss met de SP in het college dit ook zo doet.
  Hier wordt met een respectvolle manier omgesprongen met de mensen en een dubbele klapper gemaakt door extra geld in de voorzieningen voor minima te stoppen.Ook zit Oss 39 euro onder het landelijke gemiddelde wat betreft de gemeentelijke lasten.En wat de voorzieningen voor gehandicapten betreft staan ze ook ver boven hun buurgemeenten.

  Reactie door Marie — maandag 14 mei 2007 @ 1.02 uur

 173. HIER GAAT HET OM: dat KLOPT NIET!!!

  Jobcoaches blijken handige jongens. Ze sturen werklozen van het ene naar het andere traject zodat het reïntegratiebedrijf optimaal kan profiteren van de uitstroompremies die de gemeenten als beloning verstrekken. Uit onderzoek van de Amsterdamse rekenkamer blijkt dat een reïntegratiebedrijf wel tot drie keer toe zo’n premie kan opstrijken voor een en dezelfde werkloze.

  Reactie door Henk — maandag 14 mei 2007 @ 1.42 uur

 174. Nette actie SP!

  Reactie door Johan — maandag 14 mei 2007 @ 1.47 uur

 175. Wat ook raar is: waarom geldt dit voor bijstandsgerechtigden en niet voor mensen die van overheidswege riante wachtgelden opstrijken? Nee Haq, die kunnen jaren en jaren hun gang gaan….. Daar komt men niet aan.

  Reactie door Henk — maandag 14 mei 2007 @ 1.55 uur

 176. @164
  Volgens mij komt er altijd een gedeelte weer aan het werk als de vraag maar groot genoeg is.
  Dat deze projecten nu wat succes hebben is hoofdzakenlijk gebaseerd op de nu huidige vraag naar werknemers.
  1200 uitkering trekkers 40 man werk dat is 3 %.
  De vraag die bij mijn opkomt is hoeveel er normaal zonder de projecten weer aan het werk waren gekomen.
  Mede als ik kijk naar de selectie waar de gene met de meeste kansen er uit gelicht worden.
  Het resultaat lijkt mijn meer het mee deinen op vraag en aanbod.
  Ook de vraag wat kost het om deze mensen weer aan het werk te krijgen en hoelang blijven ze aan het werk.
  Het doet me altijd denken aan zo project ergens in het Noorden van het land kosten 3 miljoen Euro en 3 man aan het werk.
  Het gezegde het levert geld op voor de gemeente daar stel ik grote vraagtekens bij.
  Al is op papier natuurlijk alles mogelijk.
  Maar het kan best zijn dat de SP in Oss het wiel heeft uit gevonden.
  Misschien eens goed om de mensen die onder dit project vallen eens aan het woord te laten.
  Want tot nu toe lees ik alleen maar reacties van zich op de borst slaande opperhoofden.
  En misschien wel terecht maar de informatie is tot nu toe summier en eenzijdig.

  Reactie door De Hakker — maandag 14 mei 2007 @ 6.37 uur

 177. Werk, onzinnige hype van 100% mensen aan het werk, enig idee wat dat werken aan je carbon footprint doet?, ja?

  Elke dag n uur in de auto of t openbaar vervoer, die werkers verbruiken bergen met energie en mollen ons enviroment!,

  Nee de politiek denkt nog in oude termen van het kan niet op, nee we moetten meer, beter duurder, meer omzet, oo, wat zullen onze eu buurlanden wel niet denken… meer winst meer mensen aan de slag….. meer autos verkopen

  rotop, met tig miljard mensen en al hun bewegingen, we stinken nu al de pan uit, geboortebeperking en arbeidsbeperking of thuiswerken zou ik zeggen, speel toch eens in op nieuwe items in het nieuws, en de kennis die we nu hebben, straks zijn we een grote stinkende afvalberg maar we hebben wel allemaal n baan in brussel

  zielig…..

  mvg een duurzaam energie experd

  Reactie door zZzaai — maandag 14 mei 2007 @ 6.37 uur

 178. @ hag 160
  Precies! Gemeenten weten maar al te goed dat mensen die iets te verliezen hebben het makkelijks te gebruiken zijn voor hun statestieken. Niet die luie f!@#$@s die al 9 jaar of langer op de pof vertoeven. Dat kost ze te veel energie, want die mensen moet je echt achter de broek aan zitten.

  En daar is geen ruimte voor in hun 38 urige werkweekje. Nee, het moet kunnen zonder visie, innovatieviteit, lef en hard werken.
  Dus dan maar de recent werklozen.

  Bah!

  http://keesdejong.blogspot.com

  Reactie door Kees — maandag 14 mei 2007 @ 7.36 uur

 179. @164 Henk van Gerven
  Als ik het verhaal goed begrijp dan zijn van de 1200 werklozen in Oss er 85 geselecteerd voor het Work First project. Dan is mijn eerste vraag: Zijn die 85 de probleemgevallen, langdurig werkloos, laag opgeleid, al wat ouder, gehandicapt allochtoon; dat wil zeggen mensen, die zonder hulp geen werk vinden? Van de 85 die geselecteerd zijn zijn er 40 doorgestroomd naar regulier werk, dat is dus 3 procent van de werklozen. Is dit landelijk gezien een knappe prestatie? En als dit zo is hoe komt het dan dat Oss zo succesvol is? Wat doen ze dan anders dan de rest van de Nederlandse gemeenten? Het is mooi voor degenen, die zo werk vinden en het is ook mooi dat er zo meer geld vrijkomt voor bijzondere bijstand. Maar er blijft natuurlijk ook meer geld over voor bijzondere bijstand als er bezuinigd wordt op de uitgaven voor reïntegratie. Met andere woorden wegen de baten van reïntegratie wel op tegen de kosten. Gezien alle berichtgeving en ook mijn eigen ervaringen heb ik daar grote twijfels over.

  Reactie door reint — maandag 14 mei 2007 @ 9.08 uur

 180. Als mensen, nadat ze in WorkFirst gepushed zijn weten dat niet accepteren van de opgelegde situatie ertoe leidt dat er geen inkomen meer is, zal de meerderheid zich schikken in de situatie, en desgevraagd zich niet negatief uitlaten richting overheid.

  Als ervaringsdeskundige zie ik dat van 80 mensen hooguit 4 lof 5 na verloop van tijd, vaak nadat ze een interne baan hebben gekregen waardoor voor hen de situatie wat beter wordt, engigszins positief zijn.

  De overheid daarentegen geloven blind hetgeen ze vanuit management van de werkfabrieken te horen krijgen, management dat er ook op getraind is arbo dienst en arbeids inspectie een loer te draaien.

  Reactie door Ben — maandag 14 mei 2007 @ 9.13 uur

 181. (164)ik vind u een respectvol kamerlid .maar work first! (werkende weg)is de verkeerde weg .
  allereerst word er dus in ruim 1100 mensen niet meer geinvesteerd .deze uitvallers kunnen en willen best vrijwilligers werk doen en met de premie die dit opleverd kunnen ze ook komen tot een inkomens toename van 100 tot 200 euro.het merendeel van deze mensen wil wel .maar worden slecht begeleid meestal door mensen die de taal ,van de straat, niet verstaan .
  hoe vald hetproject te rijmen met o.a ook in oss het verdwijnen van (laaggeschoold/technisch)werk naar elders .
  ben het met u eens dat voor een kleine groep mensen die jaren als oud vuil behandeld zijn ,met een goede scholing meer zelfvertrouwen krijgen en zelfbewuster worden .vraag is alleen heb je daar een commercieel reintegratie bedrijf voor nodig?ik denk van niet .
  het siert de sp oss dat ze niet klakkeloos de ambtenaren voorstellen volgen .maar ik blijf van mening .dat een werkproject door een commercieel (reintegratie)bedrijf verwerpelijk is .dus teruggeven die prijs a.u.b.

  Reactie door h.verbeek — maandag 14 mei 2007 @ 9.56 uur

 182. Politiek is mooi voor politici ; ze steken graag de loftrompet in hun achterste”: als werkloze ben je gewoon het LIJDENDVOORWERP .

  Reactie door Fred — maandag 14 mei 2007 @ 10.09 uur

 183. Wattenstaaffie, lezen!!!! De verhalen van mensen die met dit reintegratiebureau te maken hebben! Waarom lees je zo slecht?

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 10.15 uur

 184. Innovatief : wat is dat ? ook weer zo’n moderne trend ?

  Reactie door Fred — maandag 14 mei 2007 @ 10.16 uur

 185. Wattenstaafie, lees je de bijdrage van Henk van Gerven ook even? Even de balk weghalen voor het hoofd en onbevooroordeeld lezen!

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 10.17 uur

 186. Nogmaals: dit reintegratiebureau en een paar anderen doen het anders dan de standaard graaiende reintegratiebureau`s en daarom ben ik blij! We hebben het hier ook over langdurig werklozen die zo een kasn krijgen, uit een isolement raken, een uitkering niet meer hoeven te hebben en in een Gemeente wonen die rekening houdt met hun inkomen! EEn voorbeeldfuncie dus met als grote pluspunt reflectie en daardoor verbetering!

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 10.29 uur

 187. Pas als je 1 stap gezet hebt kun je de volgende nemen. Het heef geen zin 5 stappen vooruit te kijken

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 10.30 uur

 188. @ 176 Beste De Hakker, je schrijft: `Misschien eens goed om de mensen die onder dit project vallen eens aan het woord te laten.
  Want tot nu toe lees ik alleen maar reacties van zich op de borst slaande opperhoofden.’

  Dacht je nou echt dat plichtwerkers voor een uitkering hier hun persoonlijk relaas durven vertellen? Nog niet eens onder pseudoniem, en bij publicatie hooguit met verdoezelde feiten want hun controleambtenaren lezen dit ook met belangstelling en zullen maar wat graag iemand op het matje roepen die uit de school klapt zodat weer met uitkeringskorting als straf kan worden gedreigd.
  Ik raad je aan de door anderen hier reeds geplaatste link te lezen: http://www.jacquelinegrosman.nl/werkenzonderwerk/vooraf.html
  Het is het schrijnende relaas van een weerloze onderworpene aan een kleinmenselijk ambtenaarlijk machtssysteem dat bedoeld is om goedwillende niet één, nee, maar drie trappen na te geven.

  @Kees 178

  Juist! Laat de flinke rechtse gemeenteambtenarij de beroepswerklozen in woonwagenkampen en types in de motorclubketen eerst eens aanpakken, daar zou meer eer aan te behalen zijn toch? Daar valt toch zeker daadwerkelijk iets te reïntegreren? Maar de echte klaplopers zijn kennelijk een maatje te groot.

  Reactie door Haq — maandag 14 mei 2007 @ 10.34 uur

 189. @164 Bedankt Henk van Gerven voor deze nadere
  uiteenzetting! Afgezien van cijfers is er nu
  mogelijk ook een bétere observatie mogelijk
  met een betrouwbare bedrijfsarts. Immers het
  destijds volstromen van de w.a.o.gelederen
  had o.m. ook een ‘sociaal’ karakter, nl. die
  mensen aan een inkomen te hoúden, die abso-
  luut niet verdienden de smak te maken naar de
  bijstand en waarbij sollicitaties al sowieso
  op niets zouden uitlopen.
  Met dit initiatief, mits zuiver en grondig
  begeleid én gehandhaafd, kan ook de belang-
  hebbende zélf tonen, wat die voor zichzelf en
  de werkgever waard is.
  De soms wel veel te snelle diagnose waardoor
  iemand die teRECHT kwam in een herkeurings-
  procedure, terwijl de toelichtende rapporten
  niét werden afgewacht of verwerkt in het to-
  taal en nog méér áfknápte, is de dúpe gewor-
  den van op de grote hoop gegooid te zijn,
  geen conscentieuze, maar lichtvaardige behan-
  deling.
  Diegenen die er een ‘loopje’ mee namen, hun
  huis ter beschikking stelde van logé’s (wat
  die daar danook tegenover stelden) en zelf
  in de vakantiewoning verbleven, die zullen nu dus moord en brand schreeuwen als feite-
  lijk zou blijken dat ze nog wel dégelijk kunnen funktioneren en zij zullen dus geen belang hebben in deze constructie, immers als de logés iets stortten in het ‘potje voor het goede doel’, dan was de gastheer al
  lang blij!
  Dit project zal ook tonen, door een langduriger observatie, en niét de moment opnamen van het uwv, wáár de belanghebbende
  thuis hoort, áán het wérk, of juist zeker
  niét!
  Wel wordt het in een aantal gevallen een ook
  fysieke last om te moeten bewijzen, dat men
  écht niét meer in staat is tot arbeidspresta
  ties, zelfs al heeft men de ‘kop’ erbij, echter het omgekeerde komt meer en meer de
  kop opsteken, nl. ‘het lijf’ lijkt héél wat
  voor te stellen, maar koppie-koppie ontbreekt
  en heeft het helaas begéven!
  De ex-werknemer, mét ‘papieren’ waar danook
  vandaan, al is het lijf wat ouder, maar nog
  steeds gezond, zou moreel net zoveel rechten
  moeten hebben als de jong-afgestudeerde die
  in de praktijk nog niets heeft laten zien
  van een bijbehorende prestatiedráng! Ook die
  nieuwe gezonde jonge mens dient in veel gevallen er een ónderbetaalde stagefunktie
  aan vooraf te doen laten gaan van soms een
  half tot één jaar. Conditie en aanleg mogen
  dus na een aanloopperiode wel degelijk goed
  ingeschaald gehonoreerd worden en dáár moet
  dan ook juridisch gerefereerd kunnen worden!
  Misschien wel handig ook om de discussie hiér
  af en toe even te ‘sturen’, dit om mijn zorg
  voor de ‘gemoedstoestand’van vélen, van hoog
  tot laag. Merci! Ik zei het al destijds:
  “Gelukkig, we hebben een……zaal!”.

  Reactie door Madelief — maandag 14 mei 2007 @ 10.35 uur

 190. De ontslag vergoeding moet naar beneden zegt de PVDA uit naam van Heerts.
  Als je daar niet gelukkig mee bent zegt deze socialist dan heb je geluk want het is niet verboden om te emigreren.
  Dus wat deze vent bedoelt wij als PVDA maken de dienst uit en als dat niet bevalt dan flikker maar op naar het buitenland.
  Teletekst RTL 7

  Reactie door De Hakker — maandag 14 mei 2007 @ 10.55 uur

 191. Zo-maar een stukje van een forum: het blijft een DRAMA:

  Na een half jaar heeft het weinig opgeleverd de reintegratie : een reintegratieconsulent die me niet seriues neemt en zit te drammen over een niet passende baan die geschikt voor me zou zijn.
  Ik denk dat hij gemakkelijk die 8000 Euro wil scoren, maar daar heb ik geen probleem mee als er een goed passend stuk werk zou zijn, maar dat is er niet.
  Al die tijd ben ik met vacatures aangekomen en deze betitelt hij als niet ter zake doende.
  Hij wil ook niet verder eigenlijk tijd er aan besteden (tijdverspilling )

  Laat de flinke rechtse gemeenteambtenarij de beroepswerklozen in woonwagenkampen en types in de motorclubketen eerst eens aanpakken, daar zou meer eer aan te behalen zijn toch? Daar valt toch zeker daadwerkelijk iets te reïntegreren? Reactie door Haq

  NEE Haq, die pakken ze NOOIT aan, dat weet je toch wel….

  Reactie door Geert — maandag 14 mei 2007 @ 11.12 uur

 192. @ Geert

  Waarom denk je dat er werkeloosheid onder de woonwagenbevolking is? Die stigmatiserende praatjes van jou zullen daar ook wel aan mee helpen. Stumper.

  Reactie door Gaudoin — maandag 14 mei 2007 @ 12.05 uur

 193. @ 186 cynthia

  Jij schrijft,…

  …..en in een Gemeente wonen die rekening houdt met hun inkomen! EEn voorbeeldfuncie…..

  Weet je dat zeker, ik weet nog steeds dat mensen die een paar maanden in zo’n traject hebben meegedraaid en afhaken om welke reden maar ook, direct met de armoedeval te maken krijgt.

  Dus met andere woorden,….. als het na een tijdje mislukt is de gemeente debet aan jou nog grotere armoede, want zij zijn het die zonodig dit soort projecten verplicht opleggen.

  Cynthia,… laat me niet lachen, en a.u.b. laat die voorbeeldfunctie maar achterwege, zolang dat niet geregeld is.

  Ik heb in dit item al enige malen vragen hierover gesteld, maar de heren politici e.d. durven hier de handen niet aan te branden.

  Het geeft mij te denken, of ik dan wel bij de goede partij zit.

  Reactie door Pool — maandag 14 mei 2007 @ 12.29 uur

 194. Zeker zou de SP op moeten komen voor mensen die in de meest opvallende pakjes Papier moeten prikken , terwijl hun ambtelijke “collega “een minimumloon hebben en een voertuig onder hun achterwerk : was toch gelijk werk —-> gelijk loon ?

  Een strijdpunt van de SP ?

  Reactie door Fred — maandag 14 mei 2007 @ 13.02 uur

 195. 187 Cynthia.

  wat jij nu zegt,zei mijn casemanager ook bij het CWI.
  Hij zei letterlijk.
  Zie je de overkant,dat moet je zien te halen.

  Ik zeg daarop waar de overkant wel niet is.

  Ik kan echt wel werken,maar het werk wat zij mij aanbieden is met zijn 10en schoffelen,houtskoolblokjes in een doosje douwen,werken bij de kringloopwinkel waar de helft taakgestraften zijn.
  Niet dat ik wat heb tegen taakgestraften,maar wat ik moet doen komt hetzelfde over.
  Ik word gewoon gestrest in groepsverband werken.
  Ik heb diploma’s en wat krijg je voor werk.
  Zinloos werk zonder toekomst.

  En zij die daar werken geven op bevel via de telefoon,dat je langs moet komen.
  Binnen 1 dag of 2 dagen.
  Normaal krijg je een brief toegezonden met de bedenkelijke dagen ertussen om afspraken te verzetten.

  Daarom vind ik dit systeem verrot geworden.
  Zonder dat je het zelf doorheb,ben je een slaaf/robot geworden.
  De dagelijks ritme van 7 tot 5.
  De ene die de ander het commando geeft.
  En zij die de commando’s uitdelen smullen ervan.

  Reactie door sander — maandag 14 mei 2007 @ 13.26 uur

 196. Voor wie eroverheen gelezen heeft in het artikel in het katholike nieuwsblad…

  “De stelling die door sommigen wordt betrokken dat de uitkeringsgerechtigde niet verplicht is het aangeboden werk te aanvaarden, is onhoudbaar. Weigering leidt immers tot verlaging of stopzetting van de uitkering waardoor de bijstandsgerechtigde, die per definitie niet over eigen financiële middelen beschikt – juist om die reden doet hij een beroep op ondersteuning door de overheid – zonder of met zeer ontoereikende middelen van bestaan komt te zitten met als gevolg armoede, huisuitzetting, afhankelijkheid van particuliere liefdadigheid en dus aantasting van het grondrecht van de menselijke waardigheid, dat immers met name omvat “het fundamentele recht van eenieder op bestaansmiddelen en voorzieningen die voor hemzelf en zijn gezin toereikend zijn”.

  Een met dwangarbeid geconfronteerde bijstandsgerechtigde kan in principe dus zo naar de rechter stappen5 en doorprocederen tot aan het Hof in Straatsburg toe. Het probleem is alleen dat hij, zodra hij de intimidatie van de uitkeringsambtenaren durft te trotseren, onmiddellijk het risico loopt van zijn uitkering te worden beroofd (over het bemoeilijken van de toegang tot het recht voor de burger gesproken!) en hij dus gedurende de tijd dat zijn procedure loopt, verstoken is van alle middelen van bestaan.”

  Reactie door Ben — maandag 14 mei 2007 @ 14.05 uur

 197. @ 193 Pool
  Het klopt dat dit probleem niet erkend wordt.
  Als je langer dan 6 maanden een inkomen boven het sociale minimum hebt wordt je uit de bijstand gezet en wordt een en ander als volgt verrekend:
  Bijstand is een aanvulling op de eigen inkomsten en de heffingskortingen van de belastingdienst.
  Bijna alle soorten inkomsten tellen mee.
  Geen invloed op de uitkering hebben: kinderbijslag, huur- en zorgtoeslag, no-claim teruggave van de ziektekostenverzekering, Levenslooptegoed en bijzondere bijstand.
  De uitstroompremie tot maximaal € 2066,- en een kostenvergoeding voor vrijwilligerswerk van maximaal € 95 per maand of € 764,- per jaar. De bedragen zijn € 150 per maand tot een maximum van € 1500 per jaar als het vrijwilligerswerk wordt verricht als onderdeel van een reïntegratietraject.

  Inkomensvrijlating: De gemeente kan besluiten dat een bijstandsgerechtigde gedurende korte tijd een deel van zijn inkomsten uit arbeid mag houden, als dit naar het oordeel van de gemeente bijdraagt aan de arbeidsinschakeling en volledige uitstroom uit de bijstand. De vrijlating mag ten hoogste zes aaneengesloten maanden toegepast worden en de bijstandsgerechtigde mag maximaal 25% van zijn inkomsten houden, met een maximum van € 173 per maand. Binnen deze grenzen mag de gemeente de hoogte en duur van de vrijlating zelf bepalen. Is iemand na deze periode van gedeeltelijke vrijlating nog aangewezen op een (gedeeltelijke) bijstandsuitkering, dan worden de inkomsten volledig op de uitkering in mindering gebracht.

  In de verrekening achteraf wordt dus geen rekening gehouden met het feit dat je door gestegen inkomsten minder huurtoeslag krijgt en niet meer in aanmerking komt voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Omdat degene die reïntegreert er meestal na 6 of liever nog na 5 maanden weer uitgeknikkerd wordt ontstaat er een grote warwinkel aan herberekeningen van instantie’s waar geen jurist zijn vingers aan wil branden! Hellup!

  Reactie door Elsemie — maandag 14 mei 2007 @ 14.10 uur

 198. Gaudoin, je hebt gelijk, sorry, Gr Geert

  Reactie door Geert — maandag 14 mei 2007 @ 14.11 uur

 199. (192)verbitterde mensen kunnen weleens verkeerde opmerkingen maken .zeker de laatste 10 jaar is de werkeloosheid onder woonwagenbewoners gedaald .ten eerste hebben woonwagenbewoners een belangenvereninging en zijn dus goed georganiseerd .wat je positie sterker maakt. goed voorbeeld daarvan is dat destijds veel illegale autoslopers door verandering van wetgeving (afschaffing middenstandsdiploma) in de gelegenheid zijn gesteld een legaal autobedrijf op te zetten .deze mensen hadden destijds heel veel inspraak in het te volgen traject .
  mensen die nu in een reintegratie traject zitten hebben niks te vertellen , en worden slechts gedwongenen en bedreigd als ze zich niet volledig schikken naar de fratse van de ambtenaren en medewerkers van reintegratie bureaus.zeker woonwagenbewoners zouden gezien hun geschiedenis hier allert op moeten zijn wand de geschiedenis herhaald zich weer als we niet goed opassen .alleen sollidariteit kan ons daarmee helpen .er hebben al 2 kamerleden gereageerd op deze draad .dat wil in ieder geval zeggen dat er aandacht is voor het probleem .maar die prijs accepteren blijft voor mij onacceptabel en de sp onwaardig .(menselijke waardigheid)

  Reactie door h.verbeek — maandag 14 mei 2007 @ 14.13 uur

 200. @ Geert

  Ik reageerde ook wat impulsief maar ik ben jaren bezig geweest om woonwagenjongeren aan het werk te helpen wat bijna onmogelijk is juist door het beeld wat er is ontstaan door een kleine groep. Door diverse factoren is het erg moeilijk, terwijl er velen graag willen. Ook deze mensen komen in een dergelijke draaimolen terwijl er meer problemen spelen. Gerichte begeleiding bestaat hiervoor niet meer, zodoende.

  Reactie door Gaudoin — maandag 14 mei 2007 @ 14.26 uur

 201. @ 192 Gaudoin: Natuurlijk is het voor woonwagenbewoners en hun kinderen erg dat ze van een uitkering moeten leven, maar ik snap gewoon niet dat deze langdurig werklozen niet op plichtclub hoeven.

  En niet om racistisch te zijn hoor, maar op uitkeringsplichtclub ontmoet je ook nooit mensen die Sam, Moos, Levi of Sarah heten, die schijnen op wonderbaarlijke wijze steeds per lobbie aan aantrekkelijk het werk te geraken. Ja, ik zal me wel vergalloperen met deze uitspraak, maar de praktijk is dat de helft van de met dwang opgetrommelde deelnemers goed geschoolde Nederlanders van de derde generatie allochtonen zijn die Mohammed, Abdul of Fatima heten. Daar moet toch een verklaring voor zijn nietwaar?

  Reactie door Haq — maandag 14 mei 2007 @ 14.49 uur

 202. @ 196 Ben

  Inderdaad het is precies zoals het artikel en jij aangeeft.
  De SP zou een fonds moeten hebben of minimaal mensen ondersteunen die deze rechtsprocedure willen aangaan.

  Door dat de gemeente weten dat ze jou leven in handen heeft zullen ze alles met je doen wat ze willen.

  Mensen tellen niet meer mee alleen de scoren en de statistieken.

  Was dat ook niet het streven van H#tler een samenleving waar men controle op heeft, en kan bespelen als marionetten.

  Reactie door Pool — maandag 14 mei 2007 @ 14.56 uur

 203. @ 197 Elsemie

  Ik vind dat mensen massaal moeten weigeren om aan dergelijke projecten deel te nemen.
  Er is niets geregeld voor deze mensen alleen de slavernij en de dwangarbeid vieren hier hoogtij.

  Maar het kon niet missen, dit is weer zo’n wet van de VVD er Mark Rutte toen hij nog als broekie op Sociale Zaken zat, dus dan kun je wel natellen dat het een grote bende is deze hele wet, mischien ook verkeerd ingeschat ?????.

  Ik kan nog steeds niet begrijpen dat SP – Oss en prijs hiervoor krijgt en accepteert, in principe zou men zich moeten schamen omdat er verders niets geregeld heeft.

  Reactie door Pool — maandag 14 mei 2007 @ 15.46 uur

 204. @ Haq

  Zover als mijn kennis reikt worden woonwagenbewoners ook op plichtclub gestuurd. Een algemene maatregel die voor deze specifieke doelgroep niet afdoende is omdat de externe markt niet zit te wachten op deze mensen, niet vanwege de kwaliteiten maar het vooroordeel wat er nog steeds heerst.

  Reactie door Gaudoin — maandag 14 mei 2007 @ 16.10 uur

 205. Ik raad iedereen aan maandagavond, 14 mei, 20.55, Ned.2, te kijken naar de documentaire “China Blue”, over de arbeidsomstandigheden in de Chinese textielindustrie.

  Reactie door Jan Ruiter — maandag 14 mei 2007 @ 16.12 uur

 206. Ik raad iedereen aan maandagavond, 14 mei, 20.55, Ned.2, te kijken naar de documentaire “China Blue”, over de arbeidsomstandigheden in de Chinese textielindustrie.

  Reactie door Jan Ruiter — maandag 14 mei 2007 @ 16.13 uur

 207. @cynthia 183 en 185

  Waarom reageer je zo heftig?
  Ervaringen met re-integratiebureau’s in het algemeen zijn slecht te noemen. Vandaar ook het initiatief in Oss.
  Je kunt me wel verwijten een balk voor het hoofd te hebben en niet te lezen, maar op het moment dat ik mijn bijdrage plaatste stond die van Henk van Gerven er nog niet. Althans nog niet op mijn scherm.
  Bovendien is uit de tekst van het topic de nieuwe aanpak niet op te maken.
  Inderdaad, Henk van Gerven licht deze nieuwe aanpak toe. Maar ik kan niet reageren op iets wat er niets staat, snap je?
  En met deze ‘Osse aanpak’ is de problematiek m.b.t. andere re –integratiebedrijven niet onmiddellijk ook opeens van de baan, blijft onverlet voorbestaan.
  Er is nog een lange weg te gaan.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 14 mei 2007 @ 16.14 uur

 208. @ h. verbeek

  Ik weet dat een jaartje of vijftien er nog een concrete belangenvereniging bestond, sinds de afschaffing van de woonwagenwet is daar een eind aangekomen. Net in die periode vond het merendeel van de decentralisatie plaats en is juist in grote mate de mogelijkheid tot eigen inkomsten dwarsgezeten, wat leidde tot een verhoogde instroom in de bijstand.

  Reactie door Gaudoin — maandag 14 mei 2007 @ 16.15 uur

 209. Ik mis nog steeds commentaar van de mensen die het betreft in Oss.
  Zoals het nu is zijn veel verhalen over de hoofden van deze mensen heen.
  Cijfers ,de mensen zelf en vergelijkingen daar gaat het om en niet een mooi geschreven verhaal door de Notabelen.
  Zoals Pool al aangeeft er ontbreken een paar dingen die de aanpak op zijn waarde kunnen beoordelen.

  Reactie door De Hakker — maandag 14 mei 2007 @ 17.49 uur

 210. @ Wattenstaafie (167):

  Bedankt voor de link!

  Inderdaad heel verhelderend en ontluisterend.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 14 mei 2007 @ 18.16 uur

 211. Het zou de SP sieren , om inderdaad eens stelling te nemen tegen de gemeentelijke rondselpraktijken : waarom heeft de ene bijstandtrekker de plicht papier te rijmen en de nadere in een mooi pak stadswacht te spelen , met wat betere voorzieningen .
  Waarom bestaat er in Den Haag de gemeentelijke dienst VEGEN , welke alle ambtenaar zijn en op z’n minst minimumloon en pensioen hebben en RECHTEN , terwijl de papierprikker , met minder middelen gedriegt wordt op gehele /gedeeltelijk intrekking van zijn/haar bijstanduitkering : Dat is pure RECHTS-ONGELIJKHEID !ACtie SP !@!!!!!

  Reactie door Fred — maandag 14 mei 2007 @ 18.20 uur

 212. @ 203 Pool
  Hoe verhoud de landelijke politiek zich tot de gemeentelijke? Dit A-Sociaal beleid, inderdaad ingezet door Rutte, komt op het bordje van de wethouder die bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt. Die nuance moet je wel zien vind ik.
  Inmiddels zijn er veel lokale afdelingen van de SP actief met enquêtes om de problemen in kaart te brengen. Zo kunnen de effecten van dit beleid teruggekoppeld worden en kan Rutte op het volgende VVD congres het volgende debacle ten tonele voeren! Ere wie ere toekomt.

  Reactie door Elsemie — maandag 14 mei 2007 @ 18.25 uur

 213. Jawel : mooi die gemeenten-ambtenaren van de sociale dienst ; je kan de meeste gelijkstellen in mentaliteit aan een concentratiekamp bewaker ; alleen is er geen geweld in fysieke zin !

  Het is verstandig veel vanm dit soort gesprekken bij gemeentes / reintegratie bureau’s op te nemen : kan je hun mentaliteit testen : wat met zegt en wat men schrijft !

  Reactie door Fred — maandag 14 mei 2007 @ 19.27 uur

 214. …..De gemeente Oss heeft de landelijke titel ‘Meest innovatieve en meest veelbelovende ‘Work First project’ in de wacht gesleept met het project ‘Werkende weg’

  SP-Wethouder Chris Ermers is namens de gemeente eveneens verguld met de prijs..

  Het zou de gemeente Oss sieren om zich te ontdoen van deze titel.
  Er is totaal niets geregeld voor de deelnemers als men na enkele maanden om welke reden afhaakt.

  .. ex wethouder van Oss,..Henk van Gerven en politicus … Paul Ulenbelt,… durven mijn inziens geen uitspraak te doen m.b.t. de armoedeval waar deze mensen in terecht komen.

  Men is bang zijn handjes te branden.

  Men kan toch ook gewoon toegeven dat men daar bij het uitvoeren er van niet aan gedacht heeft, of men kan ook zeggen dat Den Haag dit moet regelen, alles beter dan niets meer van je te laten horen.

  Reactie door Pool — maandag 14 mei 2007 @ 20.05 uur

 215. Pool leg ons nog eens uit, hoe dat jij
  denkt dat de verantwoordelijkheid ligt bij een vrije ondernemer, die geacht wordt zijn
  bedrijf gaande te houden en winst te maken,
  vwb. het begeleiden van zijn personeel, en de
  verantwoordelijkheid ervoor ten tijde dat dát
  aan de slag is en wie het inkomen moet garan-
  deren aan de werknemer, die helaas niet ge-
  schikt blijkt voor de funktie, ook tot diens
  eigen, grote grote verdriet!
  Er zitten toch twee niet te veronachtzamen
  zaken aan een dergelijke zaak, die van de
  werknemer, maar ook die van de werkgever, die
  helaas geen filantroop kan spelen, maar wiens
  bedrijf doorgaans ‘bittere ernst’ is!
  Vertel me hoe jij van je interieurverzorgster
  af komt als die om de haverklap een ‘moment
  voor persoonlijke verzorging claimt en buiten
  een cigaretje gaat draaien en trekje voor
  trekje staat te doen in de daarvoor bestemde
  ruimte’, niet alleen in de voorgeschreven pauze maar ook daar buiten, afgezien nog van
  de sanitaire stops, etc. Wat is in deze de
  zekerheid voor de werkgever die beduveld
  wordt door een goedogende werknemer, maar op
  grond van de wet praktisch niet ontslagen kán
  worden! Daar wel eens uitvoerig bij stil ge-
  staan? Simpele vraag, maar ik méén het!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 14 mei 2007 @ 21.43 uur

 216. Er zijn al jaren dit soort “work first” schijntrajecten. Oss bestaat nog langer. Dus waarom komt Oos nu met naar buiten met zulke glossy resultaat. Waar waren ze alle die jaren? Om hoeveel mensen gaat het nu, wie en volgens welke meetdefintie heeft bepaald dat ze sucusess geboekt hebben. Volgens mij is er gewoon oudewets ons kent ons. Het work first traject ruikt besmet.

  Reactie door Khosrow — maandag 14 mei 2007 @ 22.02 uur

 217. Wattenstaafie, ik heb op http://www.oss.nl gekeken en heb zo uitgezocht hoe het zit..en ik zie positieve dingen! Ik ben wel benieuwd wat de verhalen zijn van mensen die via dat bureau in Oss aan het werk zijn gegaan. Ik zie verschillen die positief te noemen zijn! Iedereen reageert zonder te informeren en dat stoorde mij even enorm…Ik ken namelijk de praktijk wat betreft slechte reintegratiebedrijven en ja die zijn er veel te veel. Oss en nog en paar zijn een verschil

  Reactie door cynthia — maandag 14 mei 2007 @ 22.15 uur

 218. Voor de duidelijkheid. Er is niks tegen werk, welke soort werk dan ook die mensen kunnen doen en dat ook volhouden. Wel tegen uitbuiting en baangetto’s. Want vaste lasten van mensen en zoek het maar zelf uit school kosten van hun kinderen stijgt ook. Dus we kunnen niet van mensen verwachten om eeuwig genoeg nemen met een minimumloon.

  Laat de tweedekamerleden en de regeringsleden gaan werken voor minimumloon zonderenige rechtbescherming. Zie of ze kunnen op die manier dure kapsel en dure jas betalen.

  Veel mensen raken zelfs in financiële probleem door het aanwaarden van werk. Want alleen administratieve ellende door draaideur arbeidscenario’s zorgt voor extra kosten.

  Reactie door khosrow — maandag 14 mei 2007 @ 22.22 uur

 219. @ 215 Madelief

  De ondernemer is risiconemer
  Dit soort situaties die jij hier schetst moet je als wekgever incalculeren, en anders moet je stoppen met je toko.

  Daar gaat het hier niet om, het gaat hier over mensen dwingen tot dwangarbeid zonder verantwoording voor de gevolgen ervan te dragen, en waar heel veel geld in verkeerde zakken verdwijnt, maar dat weer de uitkeringsgerechtigde dubbel gepakt wordt als het na enkele maanden misgaat.

  Daar gaat het in dit item over.

  Let wel,… ik ben voorstander dat mensen aan een gewone normale betaalde baan geholpen worden, maar niet op de manieren die nu gehanteerd worden.

  Reactie door Pool — maandag 14 mei 2007 @ 22.25 uur

 220. @215
  En zo pakken we elke uitzondering om de werknemer verder de sloot in te drukken.
  Het zeer eenvoudig om daar van af te komen.
  Maar je moet wel wat aan archief opbouw doen.
  Deze werknemer kan prima ontslagen worden.
  En dit is totaal niet onmogelijk krijg de indruk dat hier Nederland zo langzamerhand niemand meer ontslagen kan worden.
  Waar komen al die mensen in de WW toch vandaan.
  Het is de argumentatie om de werknemer het ontslag recht af te nemen zoals die door de werkgevers graag gewenst wordt.

  Reactie door De Hakker — maandag 14 mei 2007 @ 22.32 uur

 221. ja, maar hoe creeeren ze nu passend werk, en hoelang zijn de arb. contr., en als ze verbaasd zijn ad potentieel clienten; wat doen ze daar dan mee? hebben de clienten ook nog initierende participerende co-efficienten?, dat kon ik er niet uit op maken. zal zijn dat ik dom-weg te moe ben,nu hier iedereen het nest in bonsoiren, en zelluf ook. welltrust!

  Reactie door qui d'amor nel suo linguaggio — maandag 14 mei 2007 @ 22.44 uur

 222. @ 213 Fred
  Goed idee om een geluidsopname te maken, uh tenminste als je over die apparatuur kunt beschikken. Mooi niet dus als je spaargeld inmiddels is opgeslokt door allerlei ‘herberekeningen’. Is er nog ergens een cursus ‘creatief’ boekhouden?
  Je kunt ook een ‘stagiaire’als getuige en supporter meenemen. Iemand van de Abn-Amro of zo. Een verborgen mobiele camera , lenen, van je zus. En dan te horen krijgen dat je je als oproepkracht laat gebruiken, omdat achteraf zal blijken dat een 0- urencontract niet het gewenste honorarium genereert voor het reïntegratiebedrijf. Wat er daarna nog gezegd is is niet geschikt voor plubicatie.
  Een ander wordt finaal de grond in geboord omdat ze rekening wil houden met haar vrijwilligerswerk als er 4 uurtjes betaald werk verricht MOET worden.

  @ 214 Pool
  Terugkoppelen, in zijn achteruit en vol gas dan kom je in de modder en moet je met man en macht weer gaan staan duwen om los te komen. Maar ik zal me wel weer te plastisch uitdrukken!

  Reactie door Elsemie — maandag 14 mei 2007 @ 22.44 uur

 223. @222 Elsemie

  mbt 214:
  Als je het zelf begrijpt is het goed…way ahead?!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 15 mei 2007 @ 0.01 uur

 224. @ 206 Jan Ruiter

  Ik heb gekeken, nou en ?????. wat moet ik ermee, wil je dit voer voor de VVD hier gaan promoten ofzo.

  Mischien ben ik iets vergeten in het onderstaande rijtje…..

  Uitbuiting
  Bedreigingen
  Slecht salaris
  Geen tegenspraak
  Lange werkdagen

  Beste Jan Ruiter, ik zie echt geen verschil met ons land alleen dat dit Nederland is en geen China.

  Reactie door Pool — dinsdag 15 mei 2007 @ 0.22 uur

 225. (217)zou graag zien dat sp oss de overeenkomst (contract)met dat reintegratie bedrijf op haar website zet .wellicht dat dan mijn conclusie bijgesteld kan worden .(215)waarom? mag zo iemand geen sigaretje roken terwijl de baas staat te golven.
  dit is nu de praktijk mensen worden tegen hun wil en onder bedreiging aan het werk geschopt .als alle schoonmakers in nederland 3 weken een sigaret roken kost dat minder dan wat joep.v.d.nieuwenhuizen achterovergedrukt heeft bij o.a rdm

  Reactie door h.verbeek — dinsdag 15 mei 2007 @ 1.51 uur

 226. Mátten Elsemie, dé oplossing om uit de pro-
  blemen te geraken, maar daar moet je wel een
  juiste tactiek in hanteren.
  Leg die eens achter je áchterwielen en je
  scheurt in één klap áchteruit, dat zie je
  dan nog net door de achtrRuit!
  Mátten ook eens onder de voeten van de over-
  heid leggen, die nu meermalen de burger lijkt
  te gebruiken als voetveeg!
  Echter die scheurt weg en zet ‘m in z’n 4 !
  Je zou het toch niet willen geloven, maar
  dat lijkt nu de praktijk!

  Reactie door Madelief — dinsdag 15 mei 2007 @ 5.01 uur

 227. Reïntegratie is de Haarlemmerolie als middel tegen werkloosheid. Men denkt wel dat het helpt, maar het helpt niet!

  Reactie door reint — dinsdag 15 mei 2007 @ 7.16 uur

 228. Alweer een foute staatssecretaris,……

  http://www.nu.nl/news/1077923/11/rss/%27Staatssecretaris_De_Jager_schond_werknemersrechten%27.html

  Wanneer komen er nu eens integere mensen op dit soort posten, tot nu toe zie ik alleen maar maffiafiguren op het toneel verschijnen.

  Reactie door Pool — dinsdag 15 mei 2007 @ 9.40 uur

 229. @201 Haq
  Wat gij niet wilt dat u geschiedt, gun dat ook een ander niet.

  Reactie door reint — dinsdag 15 mei 2007 @ 9.56 uur

 230. In Nijmegen is men inmiddels verstandiger geworden, daar is reintegreuten… Toedelodoki…

  n Nijmegen heeft het reïntegratie- en handhavingsbeleid de afgelopen periode bijgedragen
  aan een daling van het lokale bijstandsvolume: van 6.579 eind 2005 naar 5.859 eind
  september 2006. Deze positieve ontwikkeling willen we natuurlijk consolideren. Dat neemt
  niet weg dat we beleid en uitvoering continue willen verbeteren. Ook in het coalitieakkoord
  2006 -2010 zijn richtlijnen voor een ‘hernieuwd’ reïntegratiebeleid opgenomen. Deze krijgen
  haar vertaling in dit voorstel. Zowel op beleids- als op uitvoeringsonderdelen wordt een
  wijziging voorgesteld. De essentie van het voorstel is dat de uitvoering van het
  reïntegratiebeleid niet meer wordt uitbesteed aan private marktpartijen, maar grotendeels
  (weer) in eigen beheer wordt uitgevoerd.

  Hier het hele plan

  Reactie door Ben — dinsdag 15 mei 2007 @ 9.59 uur

 231. Carla K, kun jij even contact met mij opnemen!!!

  Aangezen de gemeente Schiedam zelf een voorbeeld functie heeft.

  Reactie door Sinne Tolsma — dinsdag 15 mei 2007 @ 11.42 uur

 232. @ 230 Ben

  Zijn er in deze uitvoeringsonderdelen ook een eventuele compensatie-onderdeel opgenomen voor mensen die, om welke reden maar ook, na enkele maanden moeten afhaken zodat dat deze mensen niet in de armoedeval terecht komen.

  Het zal wel niet, want armoedeval lijkt wel een toverwoord, zodra men erover begint onstaat er plots een kille stilte.
  Niemand die een uitspraak durft te doen omdat dan alle integratie- work first projecten direct naar de prullemand verwezen kunnen worden… JURIDISCH gezien.

  Het getuigt wel dat bestuurders toch een bepaalde lafheid hebben, en zich verre van een uitspraak houden. WATJES.

  Reactie door Pool — dinsdag 15 mei 2007 @ 12.43 uur

 233. Pool,

  Helemaal gelijk, wat me ook opvalt is dat zodra ze aangesproken op de menselijke aspecten van hun handelen ze ook niet thuis zijn. Het hele work first raport waarovoor die confernetie werd geregeld spreekt uitsluitend over de technische aspecten van de regelgeving.

  Ben

  Reactie door Ben — dinsdag 15 mei 2007 @ 13.11 uur

 234. Die compensatie is zover ik heb kunnen ontdekken niet meegenomen. Zal afhankelijk zijn van hoe mondig de indiduele slachtoffers zijn

  Reactie door Ben — dinsdag 15 mei 2007 @ 13.12 uur

 235. @ 233 Ben

  Ben bedankt voor het nakijken, maar dan komt het in feite hier op neer dat als je deelneemt aan zo’n project en na een paar maanden afhaakt je toch in de armoedeval terecht komt en dat je dat zwaar geld gaat kosten.

  Jij schrijft,….

  ….Zal afhankelijk zijn van hoe mondig de indiduele slachtoffers zijn…

  Ben,.. de meeste mensen weten dat mondelinge afspraken z.g. nooit gemaakt zijn bij een Sociale dienst, en als men dan toch vraagt om bescherming tegen de armoedeval dat men dan gekort wordt op je uitkering, en een grote mond hoef je ook niet te hebben, want dan ben je ook de klos.

  Dit zijn volgens mij G#stapo methodes.

  Daarom de prullebak in met al die geldverslindende onzin in elke gemeente.

  Er is niets maar dan ook niets geregeld ter bescherming van de deelnemer/ster, blijkt wel.

  Oss kan zijn project beter “Niet werkende weg” noemen.

  SP Oss, schaam je dat jullie SP-wethouder met dit soort VVD achtige truukjes meeheult.

  Dit lijkt verdacht veel op een ongeluk veroorzaken en dan doorrijden.

  Reactie door Pool — dinsdag 15 mei 2007 @ 14.57 uur

 236. De gemeente Oss zou zich heel diep moeten schamen omdat het in zee is gegaan met een reintegratiebedrijf dat een wolf in schaapskleren blijkt.

  De gemeente Oss doet er goed aan de gewonnen prijs terug te geven en de eer aan zichzelf te houden.

  Er zullen vast ook goede kanten aan het Work First idee zitten maar de gehanteerde (pressie)middelen zijn verwerpelijk.

  Dat Osse reintegratiebedrijf dwingt (lees: intimideert) je om een arbeidsovereenkomst te ondertekenen dat slecht is opgesteld en inhoudelijk op punten in flagrante strijd is met de wet. Door ondertekening zou je je als client/werknemer namelijk vogelvrij verklaren en zou het reintegratiebureau alles met je kunnen doen. En dat is gewoonweg ontoelaatbaar. Het is dan ook aanvechtbaar voor de rechtbank, geen enkele rechter kan of zal een dergelijk wurgcontract goedkeuren. De arbeidswet is wat dat betreft duidelijk. Moest ik dergelijke arbeidsovereenkomsten in mijn bedrijf hanteren, dan zou ik binnen de kortste keren mijn deuren moeten sluiten. Wat stelt het reintegratiebureau eigenlijk boven de wet dat zij tot nog toe kennelijk ongestraft, ja zelfs met steun van de gemeente, haar gang kan gaan? Weet de gemeente eigenlijk wel hoe die contracten er uitzien?

  Ik ken het geval van iemand die weigerde het wurgcontract te tekenen, zich niet liet intimideren en de poot stijf hield. Vervolgens een gespecialiseerde advocaat (betaald door de gemeente Oss!) op de kwestie heeft gezet en een aangepaste overeenkomst heeft weten te bedingen. In feite zijn daarmee alle angels eruit gehaald en de rollen omgedraaid: het reintegratiebedrijf kan deze persoon niet (meer) als speelbal gebruiken en heeft zich daarmee zelfs contractueel verplicht in te zetten voor de client. En was dat niet de oorspronkelijke opzet van Work First?

  Een ieder die zich geconfronteerd ziet met een gedwongen opname in het Werkende Werk project raad ik dan ook aan om zich niet te laten intimideren (omdat iedereen het recht heeft en de tijd moet krijgen een contract aan een ter zake kundige voor te leggen), vervolgens een advocaat in de arm te nemen en eventueel bijzondere bijstand aan te vragen voor de eigen bijdrage in de advocaatskosten. Dreigen (wat heet, zij begonnen toch) met een gang naar de rechtbank wil ook helpen. In bovenstaand geval hebben zowel gemeente als reintegratiebedrijf eieren voor hun geld gekozen en zijn accoord gegaan (lees: noodgedwongen moeten gaan) met de bepalingen zoals opgesteld door de advocaat.

  Reactie door rubbertje — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.25 uur

 237. Het kan zijn,

  Dat dit soort zaken in oss wel geregeld zijn. iedere gemeente mag tenslotte haar eigen kloon bedenken ecgter in de verschillende gemenetelijke plannen die ik inmiddels heb gezien komt onderwerp armoede val niet voor, hetgeen logisch is want dat heeft betrekking op de gevolgen voor mensen en die overweging hebben geen plaats in de werkkamp formule.

  Reactie door Ben — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.26 uur

 238. @ Jan Ruiter (206):

  “Tegenlicht” over de spijkerbroekenfabriek Li Feng Clothes Co. Ltd in Shaxi heb ik gisteravond gezien.

  In één woord: schrikbarend. Een arbeidster ontvangt als inkomen voor één broek US dollar 0,10. (Afgezien nog van de aftrek wegens huisvesting (12 meisjes in één kamer), eten/drinken en straf (elke minuut te laat in de prikklok telt)).
  Maandenlang wordt élke dag gewerkt (geen vrij zo lang werk binnenkomt; vaak tot diep in de nacht; overwerk wordt niet als zodanig betaald).
  De winst voor de onderneming is naar eigen zeggen zo’n US dollar 40.000,- per maand. Een Engelse klant gaat US 4,10 per broek betalen, en kan die in het eigen land voor het tienvoudige verkopen.
  Omdat de grote buitenlandse klanten lage prijzen eisen, zouden betaling van minimumloon en handhaving van officiële rusttijden volgens de ondernemer niet mogelijk zijn.

  Dit alles doet sterk herinneren aan het rauwe vroeg-kapitalisme aan het begin van de industriële revolutie.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.32 uur

 239. Dan te bedenken dat er “vroeger ” onder het ministerie van socialenzaken scholen waren , die langdurige werklozen opleiden tot een praktijkvak , zoals loodgieter , bankwerker ,…
  Helaas zijn deze wegbezuinigd en de ex-docenten zijn opgenomen in ROC’s waar zij , na een proefjaar MISSCHIEN een vaste baan konden verkrijgen : We weten alle dat cursussen bij ROC’s voor kortstodige opleidingen , bijvoorbeeld 1 jaar , onbetaalbaar zijn voor een werkloze EN dat een gemeenten ABSOLUUT geen geld beschikbaar wil stellen om dit te bekostigen : Jammer :
  In Belgieen kunnen werkloze GRATIS een opleiding doen en krijgen zelfs een BONUS !

  Reactie door Fred — dinsdag 15 mei 2007 @ 19.43 uur

 240. Ik krijg steeds meer een misselijk gevoeld dat de SP meewerkt aan deze projecten.
  Tot nu toe alleen maar lul verhalen van de verantwoordelijke gelezen.
  Zoals in @235 beschreven het is niet goed en het geeft geen goed gevoel.
  En nog steeds geen cijfers hoe het nu werkelijk zit en reacties van de belanghebbende zelf.
  Wat is er met de SP aan de hand teveel betaald geld i.v.m. met de energie rekening niet terug geven aan de mensen maar samen met het CDA deze in een andere grote pot willen stoppen.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 15 mei 2007 @ 19.58 uur

 241. Als werkloze heb je geen RECHTEN ???????

  Reactie door Fred — dinsdag 15 mei 2007 @ 20.08 uur

 242. rook scherm
  SP is verkopt,het kapital wint

  Reactie door Guess/bozo — dinsdag 15 mei 2007 @ 20.20 uur

 243. Goh , dat hadden ze onder het Nationaal-Socialisme ook : een heel leger met een schep ! En maar marcheren …
  Als ik de papierprikkers in Rotterdam ziet , lijkt dat er wel een beetje op : alle hebben een opvallend geel overal en pet , en gewapend met een prikstok en zakhouder …….ze moeten alleen nog marcheren …….

  Reactie door Fred — dinsdag 15 mei 2007 @ 20.27 uur

 244. Hoe schandalig dit SP optreden ook is.Het maakt wel duidenlijk wie er echt socialisten zijn en laten we het de rechterflank noemen.onthutsend is wel diegene die mij betichte wat ik al dan wel niet voor de sp kon betekenen.en altijd met ellenlange bijdragen dit blog vervuilt.het masker is algevallen.maar het schept wel duidenlijkheid.en een vraag aan Elsemie:ben jij betrokken bij dit project?.de weigering van betrokkenen om duidenlijkheid te geven waar De Hakker tig keer om vraagt en ikzelf ook om gevraagd heb blijft uit.al met al is het een schaamteloze vertoning van de SP en dit zal zich zeker vertalen in de komende peillingen.

  Reactie door rafstal — dinsdag 15 mei 2007 @ 21.07 uur

 245. Nog enkele aanvullingen naar aanleiding van de reactie op mijn commentaar in de discussie over ‘Werkende weg’ in Oss.

  Allereerst over de armoedeval. Daar hebben wij wel degelijk aan gedacht. Wij hebben de draagkrachtnorm verhoogd naar 120% van de bijstandsnorm. Dat betekent dat al die mensen die in Werkende weg aan de slag gaan hun rechten op individuele bijstand en zaken als de collectieve ziektekostenverzekering en schoolkostenfonds voor kinderen gewoon voor hen behouden blijven. Daarnaast is de armoedeval (het feit dat mensen bij het stijgen van hun inkomen geen recht meer hebben op bepaalde inkomensafhankelijke voorzieningen)niet alleen lokaal op te lossen. Zo heeft de SP in haar verkiezingsprogramma voorgesteld om een werkbonus in te voeren voor mensen die vanuit een uitkering gaan werken. Zo wordt voorkomen dat mensen die gaan werken in inkomen achteruit gaan. Ook pleiten we voor een inkomensafhankelijke kinderbijslag waardoor gezinnen op het minimum per kind 260 euro extra per jaar krijgen.

  Verder ik herhaal het nog maar een keer, wordt er heel zorgvuldig met mensen omgesprongen en worden ze al het mis gaat met het werken in een bedrijf of instelling weer opgenomen opgenomen in het project. Zij blijven tot twee jaar lang gewoon in dienst bij het reïntegratiebedrijf SHD om de kansen op vast werk zo groot mogelijk te maken.

  En het project is succesvol. Men kan zeggen, wat zijn nu 40 mensen, maar het gaat hier wel om mensen die al heel lang in de uitkering zaten en zonder hulp nooit meer aan de slag waren gekomen.

  De andere mensen die in de uitkering zitten worden door Oss niet afgeschreven. Zij hebben met recht een uitkering en worden op allerlei manieren geholpen door een goed minimabeleid en als er kansen zijn op werk door ze daarbij te helpen. Dat gebeurt niet allemaal door partikuliere reïntegratiebedrijven. De gemeente Oss doet heel veel zelf. Ze werkt nauw samen met het Centrum voor Werk en Inkomen en het UWV zodat we naar verhouding relatief veel mensen goed kunnen helpen en Oss relatief weinig mensen in de bijstand heeft.

  Reactie door Henk van Gerven — dinsdag 15 mei 2007 @ 21.51 uur

 246. Dit is het bewijs dat er gigantische bedragen in de zakken van de reintegratiebureau’s verdwijnen.

  In Amsterdam gebeurde dit onder de ogen van Aboutaleb, en deze was toen al door de rekenkamer op z’n vingers getikt.

  http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/2007/070130_fourstar.htm

  Reactie door Pool — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.07 uur

 247. @244
  Fred
  Dat doet me nog denken aan die papier prikkers die van een of ander dol gedraaid vrouwelijk schepsel rode kabouter mutsen op moesten zetten.
  Maar ik weet begod niet meer wie dit misbaksel was met dat idee.
  Het project heeft maar eventjes geduurd en volgens mijn zijn de slachtoffers nog door de opmerkingen van omstanders onder behandeling.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.26 uur

 248. Beste Henk van Gerven,

  even googlen naar SHD en de Osse projectjes levert al snel resultaat op.

  Voorbeeld:

  http://www.reintegratieklachten.nl/index.php?mode=detail&id=388

  Reactie door Gaudoin — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.29 uur

 249. (245)laat afd oss .het contract met shd op de website zetten dan kan men een goede mening vormen .als 40 mensen middels een traject goed in hun vel komen te zitten is daar niks mis mee .behalve de kosten ben ik zeer geintereseerd in hoe die mensen behandeld worden .in reactie (230)word vermeld dat je mondig moet zijn .klopt !resulteerde bij mij in 3 dagen hechtenis (geen geweld gebruikt)moest ff koppie kleiner gemaakt worden met medewerking van de wethouder .het c.w.i. uvw en reintegrastie bedrijven zijn en blijven voor mij mensonterende instanties met arrogante snotneuzen.ff graag het contract met shd door lezen wil ik mijn mening herzien .
  desondanks toch succes met je kamerwerk .

  Reactie door h.verbeek — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.52 uur

 250. Het gaat steeds beter in Nederland, maar veel postbodes komen vermoedelijk van een koude kerst thuis, als ze over een bepaalde tijd WORK-FIRST betreden.
  Hoezo slaafs???

  Reactie door Gonda — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.54 uur

 251. het wordt steeds maffer in tulpnland. Als er ergens 1 bankje in ene park geplaatst moet worden is er bij wijze van spreken een inspraak procedure van ee jaar waar door de overheid vermogens worden uitgegeven, en iedere burger mag zijn zegje doen want is democratisch.

  Zodra je de pech hebt in de klauwen van CWI en de andere keten partners te komen dan is de mens van de ene op de andere seconde gedegaradeerd tot een kansloos nummer dat geen enkel recht van spreken meer heef en rest slechts en respectloze commando structuur waarin in elk geval het uiten van eigen mening nooit strookt met de regels die op grijze kantoren ergens ver weg zijn verzonnen. Zelfs de ambtenaren die wel van goede wil zijn lopen hier op stuk.

  HIer ligt de kern van alle ellende die nu inmiddels al voor 250 postings heet gezorgt.

  Reactie door Ben — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.30 uur

 252. Ik zou zeggen hoog tijd om over de menselijke kant van work first eens een congresje te organiseren, voor alle beleidsmakers zal een wereld. Wel een asbest pak aantrkken zou ik zeggen want dat er wel eens wwar worden ;-)

  Reactie door Ben — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.33 uur

 253. oops… warm

  Reactie door Ben — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.34 uur

 254. @248 Gaudoin

  Ontluisterend die link! We zullen hard moeten werken om de SP LINKS te houden. Ik begrijp niet waar zij zo trots op is. Is het dan om trots op te zijn waar de VVD trots op is? In Leiden was de VVD verrukt over het ‘Work First’ plan van de SP. Ik zou zeggen… dat moet toch te denken geven!
  Zoals ook bij ‘red de postbodes’! Daar komt de aap uit de mouw: SP is samen met het CDA TEGEN het teveel betaalde energiegeld aan de BURGER terug te geven.
  Nou ja!!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.35 uur

 255. Wat nu SP?
  Is dit het effect van teveel ‘nieuw bloed’ in de fractie?
  Jan Marijnissen houdt de zaak bij elkaar alsjeblieft!

  Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.41 uur

 256. Het vorig kabinet heeft natuurlijk ook de “filosofie” van de Wortel en de stok geïntroduceerd. Ze willen van de verzorgingstaat af. Dat vraagt natuurlijk om een weinig respectvolle benadering van uitkeringsgerechtigden. De sociale hulpverlener wordt vervangen door een soort uitkeringsdompteur. Voor veel illegalen is er eigenlijk alleen nog de stok om ze weg te jagen.

  Reactie door reint — woensdag 16 mei 2007 @ 9.07 uur

 257. Karla K, 136:
  “Via een reintegratie buro werk ik in de restaurant keuken van de gemeente Schiedam.
  Ik verdien hiermee 1003,- euro pm.
  Her reintegratiebedrijf ontvangt hiervoor 7500,- euro per drie maanden.
  Daar hoeven ze niks voor te doen zolang ik aan het werk blijf (en dat blijf ik, want de gemeente is allang blij met zulke goedkope krachten) Het reintegratie buro heeft zo’n 120 mensen “in dienst”. Kunt u rekenen? Is het raar dat de reintegratie buro’s als paddestoelen uit de grond springen?”

  Waarvoor maak jij er geen melding van dat er mogelijk een vaste dienst verband voor je in zit en jij of je collega dan onder de ambtenaren CAO komt te vallen en daar ook naar betaald gaat krijgen ??
  Houdt niet weg dat de reintegratie bedrijven veel te grof geld vragen/ontvangen, vandaar ook dat ik me hard maak om de gemeente 100% zelf te laten doen, wat weer het nodige geld oplevert.

  Reactie door Sinne Tolsma — woensdag 16 mei 2007 @ 10.58 uur

 258. @ 245 Henk van Gerven

  Bedankt voor je aanvulling, en ik mag gelukkig constateren dat jullie het daar in Oss aardig voor elkaar hebben, kijk kinderziektes en fouten kunnen altijd nog komen maar de opzet zoals je nu schetst is hoopgevend voor diegene die al deelneeemt of nog gaat deelnemen.

  Ik hoop dat je kan begrijpen dat we hier op de weblog alert blijven op situaties waar de bescherming van de uitkeringsgerechtigde in het gevaar komt.

  Voor wat betreft die werkbonus en extra kinderbijslag, zullen we weer gaan folderen en ons inzetten om dit te realiseren.
  In ieder geval trek ik mijn eerder gemaakte verdachtmakingen in bij deze en hoop dat vele gemeentes het voorbeeld van Oss zullen volgen.

  Nogmaals bedankt voor je uitleg.

  Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 11.39 uur

 259. @ Sinne Tolsma 257, Beste Sinne, wat je zegt over in vaste dienst bij de gemeente is eerder al een illusie gebleken. Want als insider in de gemeenteambtenarij herinner me het Banenpoolproject van Melkert in de jaren negentig, waarbij door langdurig werklozen boventallig werk bij de gemeente kon worden verricht, zoals km-standen opschrijven van vuilnisauto’s, stukken kopiëren, koffie rondbrengen, wegmarkeringen opruimen en ook kantinewerk. Ik heb velen gekend die aldus tegen minimum-Melkertloon jaren werkten, aardige, nette mensen veelal, maar niet één (!) die in vaste dienst bij de Gemeente is gekomen. De procedure was: Bij vacatures mocht de bannenpooler blij zijn dat hij daar intern eerder op kon reageren dan voor publicatie in de bladen. De Kringloopwinkels vormden hier de enige uitzondering op maar deze plekken gingen voornamelijk naar mensen van de Amtillen, was speciaal beleid voor kennelijk. En nog is de drempel om zelfs voor de laagste ambtenarenfuncties aangenomen te worden zeer hoog, zo geldt ook hier een leeftijdscriterium, al zullen B&W dat nooit hardop zeggen.

  Reactie door Haq — woensdag 16 mei 2007 @ 13.53 uur

 260. En nu een prijs dat de mensen die zelf bij een reïntegratie bureau lopen kunnen geven.
  Want veren in eigen kont steken is niet zo moeilijk.
  Ook @245 voegt niets toe want het is weer een verhaal van een opperhoofd.
  Vreemd dat mensen na weer zo verhaal snel overstag gaan.
  ………..
  @245
  De andere mensen die in de uitkering zitten worden door Oss niet afgeschreven. Zij hebben met recht een uitkering
  Gut dus dat nog wel.
  ………..
  Ook pleiten we voor een inkomensafhankelijke kinderbijslag waardoor gezinnen op het minimum per kind 260 euro extra per jaar krijgen.
  Vogels in de lucht
  ………………
  Dat gebeurt niet allemaal door partikuliere reïntegratiebedrijven.
  Nee,dat hoef er maar een te zijn ook dit is een o.p.m. die alle kanten op kan.
  ……………..
  Men kan zeggen, wat zijn nu 40 mensen,
  Inderdaad wat zijn nu 40 mensen en wat kost dit helen project.
  Men zegt het levert de gemeente geld op maar laat dat maar eens zien.
  ……………
  Zo heeft de SP in haar verkiezingsprogramma voorgesteld om een werkbonus in te voeren voor mensen die vanuit een uitkering gaan werken. Zo wordt voorkomen dat mensen die gaan werken in inkomen achteruit gaan.
  Vogels in de lucht.

  Reactie door De Hakker — woensdag 16 mei 2007 @ 14.25 uur

 261. @226 Madelief
  Goeie tactiek hoor, gelukkig red ik me wel, ook dankzij support van anderen, maar tegelijkertijd zie ik er zovele aan onderdoor gaan. Het is echt mensonterend.
  Voor iedereen die aan de zijlijn staat wil ik zeggen: Houd de eer aan jezelf, jij bent even of meer waardevol dan degene aan de andere kant van de tafel die mede dankzij jou ‘positie’ een broodwinning heeft.
  Zoek juridische steun bij een bureau voor rechtshulp of advocaat die gespecialiseerd is in sociaal- en arbeidsrecht.
  Stuur een brief of email naar de dichtsbijzijnde lokale SP-afdeling als je niet correct bejegend wordt of andere misstanden te melden hebt.
  Blijf genieten van de dingen die je graag doet en waar je goed in bent!

  Reactie door Elsemie — woensdag 16 mei 2007 @ 14.47 uur

 262. Hakker,

  Wat ook opvalt is dat er nog nooit een opperhoofd serieus heeft gereageerd op alle gedocumenteerde misstanden. Alsof die niet zouden bestaan. De enige response op kritiek is dezelfde CD, samengesteld uit foldertaal, en wetsteksten zonder betrouwbare onderbouwing. Als je maar lang genoeg roept dat er geen problemen zijn dan zijn ze er blijkbaar ook niet en gelooft het klapvee dat uiteindelijk best wel schijnt de redenatie te zijn.

  Reactie door Ben — woensdag 16 mei 2007 @ 15.31 uur

 263. Haq, het is geen illusie, maar keiharde realiteit dat een van de twee die via een reïntegratiebedrijf daar werkt een vast dienst verband krijgt.

  Reactie door Sinne — woensdag 16 mei 2007 @ 16.33 uur

 264. (262)de sp opperhoofden weten donders goed wat er speeld bij de reintgratie bedrijven .de sp is ook de enige partij die onderzoek gedaan heeft zelfs voor de invoering van de nieuwe w.w.b. in 2004 .het cwi .u.w.v..reintegratie bedrijven zijn v.v.d. bolwerken .de kans is groot dat de sp afd oss het hoogst haalbare heeft binnengehaald .waarvoor respect .blijf echter van mening dat het contract openbaar gemaakt moet worden .
  en dat uit solidariteit met mensen die ,kamp managers, hebben de prijs geweigerd word!
  reintegratiebedrijven zijn maffia maatjes en dienen te verdwijnen .dat kan alleen als we samen werken .heb je informatie stuur die dan door aan de sp .

  Reactie door h.verbeek — woensdag 16 mei 2007 @ 17.46 uur

 265. Dank Henk van Gerven, 245, inz. mijn gedaan
  verzoek, zo wordt een impasse voorkomen.
  Fijne avond gewenst, en hoe is het met DE
  patiënt? Er is er maar één die hém ónder de
  duim mag houden toch? Doen! Fijne avond,
  Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 16 mei 2007 @ 17.48 uur

 266. @261, Elsemie, goed dat je begrijpt hoe
  cryptisch mijn matten waren en dat je moge-
  lijk vermoedde dat er een B vóór de 4 moest
  staan….maar toch voor álle(r)zekerheid!
  Fijne avond gewenst….allemaal! Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 16 mei 2007 @ 17.50 uur

 267. @ 260 De Hakker

  Ik ben aan het rekenen gegaan en moet toch tot de conclusie komen dat (op die twee vogels in de lucht na) de mensen na beeindiging van zo’n project niet in de armoedeval terecht komen.
  Helaas geld dit volgens mij alleen maar voor de situatie in Oss omdat ik niets geen informatie heb van andere gemeentes die hetzelfde principe hanteren als Oss.

  Maar er zal wel een addertje onder het gras zitten, die ik nog niet ben tegengekomen dus hou ik me er nog wel even mee bezig.

  Er zal geen opperhoofd serieus reageren op alle gedocumenteerde misstanden, men valt elkaar niet af.

  Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 17.53 uur

 268. @ 244 rafstal
  Sorry, ik lees nu pas je reactie, ik ben niet betrokken bij het project in Oss, waarom denk je dat? Ja, wel ervaringsdeskundige met reïntegreren en daarom zag ik hier de ‘bui’ al hangen. Je kunt alleen de SP-wethouders niet verantwoordelijk stellen voor dit beleid.
  Wel hoe ze daar in het geval dat ze die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen, mee om gaan en dat democratisch principe zie ik hier toch wel gerealiseerd!
  Paul Ulenbelt en Jan de Wit heb ik al een paar keer geëmaild over wantoestanden i.v.m. WAO en andere Sociale regelgeving en altijd kreeg ik een antwoord dat mij de zekerheid geeft dat ze binnen de mogelijkheden die er zijn alles in het werk stellen om ‘sociaal’ onrecht aan te pakken én ook burgerinitiatieven ondersteunen. Die inzet zie je nergens. Desalnietemin vind ik het frustrerend dat SP in de oppositie zit en ook als SP vroeg of laat gaat regeren zal het effect van B1,2,3,+ 4 niet meteen weggepoetst kunnen worden. Ik maak me wel sterk!

  Reactie door Elsemie — woensdag 16 mei 2007 @ 19.08 uur

 269. ter verduidelijking, mijn kritiek is niet direct gericht op de situatie in Oss, als zijn daar toch een aantal zaken niet helemaal zoals het zou kunnnen. Ik ben ervarings deskundige van Workfirst/Sagenn in Den Bosch, waar de sp tot nu toe zeer snel en adequaat binnen de mogelijkheden alles heeft gedaan om missatanden aan de kaak te stellen, daarvoor hulde!!

  Reactie door Ben — woensdag 16 mei 2007 @ 20.59 uur

 270. Wat wordt er door de reintergratiebedrijven totaal ontvangen van “Work First “gemeentes : daar kunnen die topbazen volgens mij aardig van leven .
  schatting : 100 – 2500 euro per geval ?

  Reactie door Fred — woensdag 16 mei 2007 @ 21.56 uur

 271. Practice what you preach, go ahead and you work first for a next to nothing slave salary. See if you and your family could survive on that salve salary for too long.

  Politiek in Nederland staat dit soort slavenhandel, dwangarbeid, uitbuiting en rechteloosheid toe.

  Dit is erger dan een banaan slavenhandel republiek.

  Reactie door khosrow — woensdag 16 mei 2007 @ 22.02 uur

 272. @ 269 Ben

  Bij Sagenn is het zwaar kl#te, ik heb gehoord dat de mensen in bizarre omstandigheden moet werken.
  Het schijnt in die loods een vuile en smerige troep te zijn.

  Zou de dienst arbeidsinspectie en de GGD hier geen macht op kunnen uitoefenen of valt dit niet binnen het werkgebied van die diensten, omdat dit een gemeente project behelst.

  Volgens mij moet dat Sagenn in Den Bosch opgedoekt worden en de verantwoordelijke personen zowel van Sagenn als de gemeente ter verantwoording geroepen worden.

  Trouwens Sagenn zit op meerdere plekken in ons land met dezelfde rotzooi en bizarre arbeidsomstandigheden.

  Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 23.30 uur

 273. @ 269 Ben

  Er is wat mis gegaan met m’n reactie, er ontbreekt het stuk over de SP in Den Bosch die de gemeente flink ervan langs heeft gegeven omtrent die misstanden daar bij Sagenn.

  Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 23.34 uur

 274. (271) klopt. wat steld een minimuum loon voor na de invoering van de euro .geen flikker .wat als de huur plannen van dekker doorgang hadden gevonden .dan hadden al die work first mensen goed in de shit gezeten (de sp heeft een grote vinger in de pap gehad om die plannen van tafel te krijgren )toch moeten we waken voor voor gewenning .het miniuumloon is gewoon te weinig .om fatsoenlijk van te leven .

  Reactie door h.verbeek — donderdag 17 mei 2007 @ 1.35 uur

 275. Pool,

  Arbeidsinspectie en arbodienst zijn op bezoek geweest maar vinden dit normazal. probledem is dat beide instanties uitsluitend met het management communiceert, dus niet met de mensen op de vloer.

  Reactie door Ben — donderdag 17 mei 2007 @ 14.27 uur

 276. @ 275 Ben

  Klopt Ben, kijk maar naar het kabinet 100 dagen het land verkennen, en die enkele keer dat men met de burger samen is, dan wordt er vreemd gehuppeld, liefst nog met klompen aan, en,… er worden rare quizjes gehouden, en dit noemt men het land en z’n bevolking verkennen.

  Begrijp nu waarom de bevolking zo ver van de politiek verwijderd is.

  Reactie door Pool — donderdag 17 mei 2007 @ 15.27 uur

 277. Wisten jullie dat die bedrijven zijn aandeelhouders en dochterbedrijven van elkaar en de gemeente. Wisten jullie dat aantal politici en regeringsleden zijn werkelijke direct en vaak ook indirect aandeelhouders en bestuursleden bij dit soort slavenhandel organisaties. Onderzoek de financiële portfolio van de rechtse politici en ook hun neventaken functies en ook die van hun familieleden, dan komt u vanzelf achter hoe corrupt dit land eigenlijk is geworden. Corruptie begint bijna altijd aan de top en druppelt naar de rest van de samenleving. Nederland is corruptie en slavenhandelland.

  Wat ik erg vind is om aan oos een prijs te geven voor wat ze eigenlijk altijd moeten doen. Ik dacht dat goed werk leveren door mensen adequaat te hulpen vanzelfsprekend was. Kennelijk in dit land het tegendeel is waar. Uitbuiting is zo ingebed in hedendaagse cultuur dat wanneer een organisatie beweert adequaat te handelen dan wordt die organisatie in de hemel gepraat.

  Reïntegratie verwijst vooral naar bestaande arbeiddesintegratie in dit land. En gaat iemand het uitzoeken waarom zijn de mensen die wel kunnen en willen werken blijven toch jaren lang aan de kant van de arbeidsmarkt terwijl ze wel extra geld goed kunnen gebruiken. Gewone arbeid in dit land komt neer op uitbuiting. Ik woon in een zogenaamde “achterstand” beter gezegd achtergestelde buurt. Ik ken veel mensen die wel werken maar toch in financiële armoede leven.

  Krom beleid in dit land houdt de schande en uitbuiting in stand.

  Hetzelfde gebuurt in het onderwijs. Onderwijsinstellingen worden beloond niet op grond van geleverde resultaten en concrete middelen die ze hebben ingezet bij sommige kinderen maar ze krijgen zakken vul met subsidies op grond van het dragen van de label achterstand. Sommige scholen dragen die label zelfs met trots. Omdat op die manier krijgen ze meer geld van de overheid en hoeven ze ook niet te veel presteren. Want hoe veel achterstand en hoe lang achterstand levert nog meer geld op.

  In dit land uitbuiting en kromme beleid is orde aan de dag, laat ons gezamenlijk inzetten tegen dit soort vakkenvullertje. Onze overheid is INCOMPETENT EN ONDERDEEL EN ZELFS DE OORZAAK VAN DE PROBLEMEN in dit samenleving. Ik Hoop dat de SP zich distantieert van dit soort reïntegratie waan voor dat het te laat is. Want een sociale partij duurt heel lang op te bouwen en heel snel af te breken.

  Reactie door khosrow — donderdag 17 mei 2007 @ 19.57 uur

 278. @ 277 khosrow

  Natuurlijk is Nederland zo corrupt als de pest, maar dat was het al jaren, alleen nu escaleert het, en daarom wordt het nu ook steeds zichtbaarder.

  Een oud spreekwoord zegt het al …… Hoe groter de geest,.. hoe groter het beest.

  Daar waar geld verschijnt,.. is het fatsoen dat verdwijnt.

  Deze spreekwoorden dateren nog uit de VOC periode en sindsdien is er niets veranderd.
  Men blijft slaven (uitkeringsgerechtigden) verkwanselen, en ze stellen zich boven God.
  Het enigste wat voor hun telt is GELD veel GELD heel veel GELD.

  Onder het mom van deelname aan een bredere samenleving en het vervullen van maatschappelijke funties binnen en buiten het bedrijfsleven, wordt belangenverstrengeling goed gepraat.
  Hoe verzinnen ze het.

  Reactie door Pool — donderdag 17 mei 2007 @ 20.22 uur

 279. Ik lees veel commentaar. Maar in Oss gaat het ècht anders! Lees op de Osse SP-site het stuk over Werkende Weg.
  http://oss.sp.nl/bericht/17124/070517-werkende_weg_work_first_in_oss.html

  Reactie door Marie — vrijdag 18 mei 2007 @ 2.14 uur

 280. In Oss gaat het echt anders! Natuurlijk, Hebben ze daar hele bijzondere gemeente mensen. Ben zei het goed mensen met een werkstraf of werklozen werken door elkaar. Goed voorbeeld van die kringloopwinkel. Waarvan ik het ontstaan ken. Omdat ik daar deel van ben. Emmeloord was wel heel succesvol. Als men toen iedereen tot slaafjes had gemaakt hadden we geen Marktplaats . Of mooie brandnetelkleding van de mensen die echt geloven.

  Bedankt iedereen die zo vasthoudend is en was. Dit is alles zo vernederend.

  Reactie door pjotter — vrijdag 18 mei 2007 @ 5.56 uur

 281. 279 marie.

  leuk om te horen dat het plan een goede uitwerking heeft op de bijstand.
  je zou haast zeggen dat de bijstand overbodig is geworden.
  Nu ook nog het loon omhoog,wat word bespaart op je loon als je zogenaamd in de Wia,ww of bijstand terecht komt.
  De kans dat je tegenwoordig nog gebruik kan maken op deze uitkeringen worden minimaal.
  We noemen het nu First work,of een ander reintergratieburo.
  Lekker werken tegen het minimum,zonder uitzicht op een toekomst.
  en zit je al in het minimum en verdien je iets meer als het minimum,dat je alles weer kan inleveren.
  lekker werken met behoud van je uitkering.
  de vaste lasten,energie,woonkosten rijzen de pan uit.
  Wat is je loon nog waard met deze bedragen.
  het is jammer dat je niet mag zwerven met een caravan,want dan pas bespaar je geld uit.
  Alles zijn inkomsten voor de gemeente en staat.
  en ze hebben zat poen in de kas,alleen geven ze het net zo snel weer uit aan onnozele projecten.
  Dan kan er weer bezuinigd worden op de normale man met de smalle beurs.
  Leuk dat er verteld word dat meer mensen uit de bijstand komen.
  Niet dat er bij verteld word,dat het gewoonweg slavenarbeid is.
  Zij hebben geen rechten en een een nee is korten op je uitkering en zelfs stopzetten ervan.
  Het zijn bezighoudtrajecten.
  En de gemeente vangt daar weer centen voor.

  In de politiek zitten heeft zijn voordelen.
  Je kan de baas spelen over het volkje en je eigen plaats vrijwaren voor simpel werk.
  hoe zwaar is nou dat werk.
  Ik kan mij niet indenken dat er ook maar een druppeltje zweet van hun hoofden afvalt voor de arbeid die zij verrichten.
  Die gasten worden wel 80 jaar en zonder mankementen aan hun lichaam wegens het zware werk wat ze ooit hebben verricht.
  Zij zullen wel een goede pensioenpremie hebben en er zeker van zijn op hun 60ste te willen stoppen.
  Dus mag het klootjesvolk wel langer doorwerken.
  Meer en langer voor minder.

  Reactie door sander — zaterdag 19 mei 2007 @ 9.31 uur

 282. Mensen moeten hun rechten opeisen door zich te verzetten. Wat ik mij altijd aan herinner, wat ik een bron voor persoonlijke inspiratie en hoop vind is dat iemand de titel Nederlander draagt gaat zich niet als slaaf opstellen. Althans dat hoop ik. Ik heb dat zelf nooit gedaan en zal het ook nooit doen. Wat dat betreft Perzische mensen zijn nog opstandiger. Wij laten ons niet als slaaf misbruiken. Beter honger of zelfs dood dan het leven als slaaf.

  Ik vind het een schande dat in dit land een ambtenaar mag bepalen wie welke wel of niet mag doen. Laat ze maar eerst discriminatie, uitsluiting en slechte arbeidsvoorwaarden gaan bestrijden.

  Beste mensen, sta op en eis jouw rechten en gewoon doe niet mee aan de arbeid reintegratie waan. Dat recht hebt u, maar u moet het gewoon opeisen.

  Ik vind het schandalig dat SP in OOS mee doet aan dit soort trajecten door mensen als minderwaardig, onkundig, laagopgeleid te betitelen en vervolgens in het water bij de wijn draaideur arbeid scenario’s(baan getto’s) te duwen. Ik dacht dat de SP tegen dit soort praktijken was. Niet alleen dat maar qua kwestie van dobbel nationaliteiten heb ik tegenstrijdige uitlatingen gehoord. Ook qua inburgeringplicht gekoppeld aan afkomst(discriminatie op grond van oorspronkelijke nationaliteit) heeft SP mee ingestemd.

  Sorry maar als een trouwe SP stemmer, verwacht ik meer duidelijkheid en consistentie van mijn partij.

  Alleen een paar allochtone gezichten als PR of een achteraf onderzoek naar Irak vind ik niet genoeg.

  Onze stemmen zijn niet vanzelfsprekend.

  Goh tenminste wist ik waar Verdonk voor stond. Ze is tevens charmant en sexier. Dus SP wakker worden voor dat het te laat is.

  Reactie door khosrow — zaterdag 19 mei 2007 @ 16.11 uur

 283. Was het ook niet Kereltje Rutte die de WWB geheel wilde afschaffen in een vlaag van verstands verbijstering.

  In iedergeval hebben hier het bewijs van door de overheid geinnitieerde discriminatie.

  Reactie door Ben — zaterdag 19 mei 2007 @ 19.30 uur

 284. het gaat erg moielijk voor the SP om zich niet als een social democrate partij te laten zien , het heeft decenias aan het PVDA gekost om het arbeiders te verrarden,
  Social democratie was nodig toen,nu niet meer …
  Laat maar komen S(socialist) P.

  Reactie door Guess/bozo — zaterdag 19 mei 2007 @ 22.44 uur

 285. Moeilijk…worden..voor de SP

  Reactie door Guess/bozo — zaterdag 19 mei 2007 @ 22.45 uur

 286. Beste Gloria,

  Ik snap echt niks van die prijs uitdeling, de legitimiteit en grond daarvan.

  Ik dacht dat adequaat hulp bieden, begeleiden en bemiddelen van werkzoekenden naar een baan vanzelfsprekend had moeten zijn. Dit is nu weer een bewijs dat de gemeenten, nemen hun taken en verantwoordelijkheid nooit serieus. Als ze toevallig dat doen verwachten ze een prijs en daarmee ook heel veel gratis PR voor hun werk.

  Ik vind dit een soort zelfverheiliging.

  Reactie door khosrow — maandag 21 mei 2007 @ 20.51 uur

 287. @286 Khosrow

  Ik ben het helemaal met je eens.
  We schuiven zo ongemerkt toch op naar rechts.
  Tegen de tijd dat er nieuwe verkiezingen zijn is er al weer zoveel meer schade in dit land aangebracht, Khosrow.
  Het neoliberalisme is een hardnekkig virus op wereldschaal en moeilijk te genezen. Het wachten is dat het volk er zo doodziek van wordt dat SOCIALISME de wonden kan verbinden en goede zorg draagt voor de toekomst die nooit meer in handen mag vallen van de geldwolven. Laten we elkaar sterkte toewensen, Khosrow.
  Groet!

  Reactie door Gloria — woensdag 23 mei 2007 @ 0.23 uur

 288. @287 PS Khosrow

  Er zijn prijzen die geweigerd behoren te worden. Dit is er zo een.
  Ik vraag ook geen prijs dat ik mijn 3 kinderen de maatschappij in heb geholpen. Dat is gewoon mijn werk!
  Maar dat mag ook al geen werk heten, Khosrow!
  En zie: de kruimels worden mij toegeworpen.
  Dat is de prijs die ik moet betalen!
  Dag Khosrow.

  Reactie door Gloria — woensdag 23 mei 2007 @ 0.35 uur

 289. Khosrow, in dit systeem is het niet vanzelfsprekend en dus moeten er initiatieven komen die laten zien dat het werkt om mensen op weg te helpen. Uiteraard komen de obstakels ( tekort aan werk, werkgevers die hun werk niet goed doen, nuteloze en regels en wetgeving van de overheid die remmend zijn) dan ook in beeld en als er bewijs is kan niemand er meer omheen! Ik denk dat niemand meer kan zeggen dat werken voor tenminste het minimumloon niet haalbaar is en ook niet dat het niet een goed idee is om rekening te houden met iemands beurs m.b.t. vaste lasten. Het is onrechtvaardig om iemand te laten werken maar diegene niet te belonen hiervoor. Door dit project is het duidelijk dat het kan en dat het werkt. In Oss zijn mensen geholpen die al lange tijd werkloos waren en dus anders nooit meer een kans zouden krijgen op de arbeidsmarkt en daarmee vaak sociaal geisoleerd zijn. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat iedereen die kan en wil werkt en dus moeten die mensen geholpen worden. Ik denk dat dit dus een project is wat een goed gesprek over het onrecht van slavernij op gang brengt. Ook wordt duidelijk dat er een tekort is aan werk en dat het onbeperkt opengooien van grenzen een domme zet is. Het is tegenstrijdig en dat kun je onder de neus van dit kabinet wrijven..

  Reactie door cynthia — woensdag 23 mei 2007 @ 12.31 uur

 290. Bedankt voor jouw argumenten Cynthia. Daar ben ik mee eens. Niks is vanzelfsprekend. Dingen worden pas mogelijk wanneer mensen(verschillende actoren/ palyers/ mensen die het om gaat) zicht met goede intentie en voldoende motivatie inzetten. Ook maak ik geen uitspraak over de zaak Oos. Want ik ken de details niet en wat we krijgen te horen, kan afkomstig zijn uit een PR fabriek. Maar wat ik wel kan zeggen is dat het weer om een “PROJECT” gaat tijdelijk dus. Terwijl dit soort aanpak dient ingebed zijn in de werkwijze van de overheid en gemeentelijke diensten.

  Reactie door Khosrow — woensdag 23 mei 2007 @ 16.47 uur

 291. Beste Gloria,

  Volgens mij die moeders verdienen de grootse prijs die er is. Jammer genoeg in dit show en tell land, hun werk en inzet wordt niet erkend nog beloond. Maar de werk van zichzelf verheilgende projectmedewerkers en ambtenaren krijgt wel een prijs. Het is een kromme wereld.

  Ik vind het echt jammer dat de SP ook hier meedoet lat maar het duidelijk zeggen. Niemand vraagt waarom zitten die mensen al jaren aan de kant van de arbeidsmarkt. Ze maken die werklozen uit voor zielig, ziek en onkundig.

  Reactie door Khosrow — woensdag 23 mei 2007 @ 16.55 uur

 292. Gloria, ik weet hoe het is om als een gewone burger(een burger zonder goudenlepel) kinderen op te voeden.

  Volgens mij u en de anderen die dat hebben gedaan of nog steeds doen, verdienen de prijs. Hoewel ik besef dat het werk die jullie doen/gedaan hebben is een prijs op zich. Er is geen PR veerheiliging van buitenaf nodig.

  Schandalig dat de PR projecten worden verheiligt voor het werk die ze beweren gedaan te hebben, het werk die eigenlijk ze hadden al lang stelselmatig moesten doen. Om even de oorzaken waarin ze zelf deel uit maken te verzwijgen.

  Volgens mij is de gemeente OOS even zo corrupt als de andere gemeenten. Ik bedoel waar was ze alle die jaren? Waarom werden sommige mensen aan de kant gezet in de eerste plaats?????????
  Kortom die projecten roepen elkaar in het leven, net zo als ‘doen als of politiek’ in dit land. Ze houden elkaar in stand doorhun verwijzende vingers. Maar wat hebben ze gedaan tot nu toe? Veel gebakken lucht geproduceerd.

  Vroeger dacht ik dat Verdonk kort door de bocht was. Maar nu als ik kijk naar die saloon socialisten die zich sociaal durven te noemen, miss ik niks liever dan die Verdonk terug. Ik was met haar niet eens maar ik kon tenminste om haar lachen en soms zelfs bewonderen. Er zijn veel te veel mensen die zich als sociaal voorstelen en precieze tegengestelde handelen en van twee kanten van de mond praten. Ik durf niet eens mezelf als socialist te noemen. Want zelfs de socialisten hebben soms de neiging om met de waan mee te doen. Op die manier zien ze zichzelf als progressief.

  Innovatie is het al lang niet meer. Die zijn gewoon gerecycled melkertrajecten waarin de achtergestelde arbeiders worden gezien als PR melkkoeien)

  Reactie door khosrow — woensdag 23 mei 2007 @ 18.56 uur

 293. @292

  Khosrow, ik vind je een verstandig man!
  Altijd leer ik van je bijdragen hier, waarin je de kern van zaken goed weet te raken.
  Ik wil je hiervoor bedanken en ik ben blij dat je onder ‘ons’ bent.
  We ‘zien’ elkaar wel weer ergens terug op het weblog.
  Dag Khosrow!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 mei 2007 @ 1.30 uur

 294. Als ik de SP in OOS was zou ik dit heel stil houden en de prijs terug sturen met de retuur sticker ‘waardeloos’.

  Reactie door khosrow — donderdag 24 mei 2007 @ 19.38 uur

 295. Misschien moeten politici die dit soort waan sponsoren en goed praten, zelf eerst slavernij gaan plegen(“work first-en”) en pas daarna gaan we op ze stemmen. Schandalig dat die zogenaamde volksvertegenwoordigen, worden beloond op grond van hun touwentrekkerig en vergader taken om even de snoepreisjes en belangenverstrengelingbaantjes te verzwijgen.

  Reactie door khosrow — donderdag 24 mei 2007 @ 19.45 uur

 296. de SP vindt zichzelf al langere tijd een sociaal-democratische partij en dus geen socialistische partij. dat is steeds duidelijker te merken.

  Reactie door Berend — zondag 27 mei 2007 @ 11.58 uur