De analyse van de GPD

Onderstaand artikel uit BN/De Stem kreeg als titel mee ‘De SP regeert gewoon mee’…

SP-leider Jan Marijnissen mag thuis met een hernia op bed liggen, hij is wel degelijk aanwezig in Den Haag. Het lijkt soms alsof Marijnissen met Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet het land bestuurt.

“Er wordt door het kabinet heel goed naar de SP geluisterd”, zegt Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP. “Dat is prettig oppositie voeren.” Of het nu gaat om Europa, de ‘demontage van de grootschaligheid’, het ontslagrecht, de terugkeer naar de menselijke maat, de bescherming van postbodes: het is alsof de PvdA in het kabinet de SP-standpunten vertolkt.

“Je merkt de druk van de SP richting PvdA”, erkent CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel. “Bij de liberalisering van de post ging het vooral over arbeidsvoorwaarden. De SP pakte onmiddellijk de PvdA aan: dat ze de postbodes in de steek lieten.”

Sinds de parlementsverkiezingen van 22 november, toen de sociaaldemocraten negen zetels verloren en de socialisten forse winst boekten, is dit het verhaal: de PvdA voelt zich opgejaagd door de meisjes en jongens van Marijnissen. Alles wat de SP goed doet, doet de PvdA fout. De SP heeft een duidelijke leider, de kaders zijn aanwezig op straat en de partij heeft een consistent links verhaal. De PvdA stelt er bitter weinig tegenover, zo blijkt ook uit de conclusies van de commissie-Vreeman. Vreeman onderzocht de redenen van de slechte verkiezingsresultaten van de PvdA en constateert dat de boodschap niet helder was en het leiderschap van Wouter Bos weinig overtuigend. Ondanks de regeringsdeelname en het vicepremierschap van Bos blijft het bij de PvdA broeien. “Geen wonder, als je bedenkt dat we in de peilingen ooit op zestig zetels stonden”, zegt een ingewijde.

Volgens oud-partijstrateeg Jacques Monasch moet de PvdA als de ‘hoeder van de sociaaldemocratie’ de SP van haar terrein verdrijven. Andere PvdA’ers willen een fusie met de SP. Maar bij de SP wachten ze liever af hoe de PvdA verder in de verdrukking raakt. Tot die tijd regeert Marijnissen mee.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 01 juni 2007 :: 13.10 uur

69 Comments

69 reacties

 1. Ik denk dat de PvdA de SP de wind uit de zeilen wil halen om zodoende bij de volgende verkiezingen weer sterker terug te komen.
  Ik vertrouw die bobo’s niet.
  Maar goed als de standpunten van de sp op deze manier er toch door heen komen is het gewone volk de burger wel de winnaar.

  Reactie door pieke — vrijdag 1 juni 2007 @ 13.16 uur

 2. Sorry maar beetje voor de verkiezingen ideen pikken, met allemaal mooie beloftes, dan 100 dagen te gaan leuteren, en vervolgens weer de minima te naaien?

  Dit kabinet is 1 grote JOKE!
  mvg

  Reactie door zZzaai — vrijdag 1 juni 2007 @ 13.23 uur

 3. normen en waarden is 4 a 5 jaren terug al door Balkeneinde van het CDA van de CU gepikt.

  eens een dief………….

  Reactie door Gerrit — vrijdag 1 juni 2007 @ 13.26 uur

 4. De PvdA wil om verdere afkalving en verlies onder de vakbondsleden in de huid van de SP kruipen.De SP moet haar eigen identiteit behouden en haar pijlen op de PvdA en het CDA richten.Vooral de ouderen van het CDA dient steeds voorgehouden te worden,dat het CDA er voor gezorgd heeft dat de AOW steeds verder aan koopktacht uitgehold wordt.Ouderen worden met een aalmoes/verhoging van 5 euro per maand afgescheept.Ik ben benieuwd als de SP nog scherpere eisen gaat stellen aan het kabinet,wat zij dan gaan doen.Als de SP er op wijst dat haar ideeen overgenomen worden,dan krijgen de kiezers in elk geval de indruk”dat de(SP) stok achter de deur”werkt.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 1 juni 2007 @ 13.32 uur

 5. Toen Kok nog aan het roer was, had Jan Marijnissen tegen Kok gezegd, je moet de ideologische veren niet afschudden, maar op schudden.
  Jammer genoeg heeft KoK niet geluisterd.

  Reactie door Ben tarici — vrijdag 1 juni 2007 @ 13.37 uur

 6. Ha, ha, ha. Nausicaa Marbe schrijft vandaag in de Volkskrant over de partij van van babyrompers. Nu Kok de ideologische veren van de partij heeft geschud, wordt de kale babyromper zichtbaar met de tekst: “Als ik later groot ben, stem ik PvdA”. Langzaam dringt het besef door dat een partij niet zonder ideologie kan. Je maatschappijvisie moet de bron zijn van je ideeen en standpunten, niet je verwachting van mogelijke stemmenwinst.
  Niemand stemt een kale kip!

  Reactie door Dirk Ruijne — vrijdag 1 juni 2007 @ 13.57 uur

 7. SP gewoon de boeg in de gaten houden !
  Al dat geneuzel van de PvdA is toch al lang een partij van de VVD-vrindtjes : dat is vanak den Uijl zo en dat zal zo wel blijven , omdat ze willen regeren ( wel zonder een sociaal ideaal ) .

  Reactie door Fred — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.05 uur

 8. Prachtig dat gaat goed zo!

  Reactie door e.krul — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.05 uur

 9. “… constateert dat de boodschap niet helder was en het leiderschap van Wouter Bos weinig overtuigend.”

  Als die Wierd Duk, schrijver van dit best wel heldere artikel echt ONBEVANGEN en EERLIJK was geweest had hij vooral ook moeten benadrukken dat de pvda (net als overigens cda en vvd) leugens verkoopt en met name beloften aan de zwaksten en laagstbetaalden in de samenleving NIET NAKOMT.

  Waarom altijd maar, door een dergelijke eigenlijk vergoeilijkende schrijfstijl, SUGGEREN dat dat de normaalste zaak van de wereld zou zijn?

  Als er is gelogen, ZEG DAT DAN OOK!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.25 uur

 10. …SUGGEREN –> SUGGEREREN (!)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.27 uur

 11. Versterking van de linker vleugel moet komen van alles wat nu (nog) niet links is. Het is daarom kortzichtig om verdeeldheid te zaaien onder hen die nu al links zijn, of op zijn minst zeggen te zijn! Uitlatingen als die van Monash getuigen van een gevaarlijke kortzichtigheid. En hij is niet de enige die denkt slim te zijn, de SP afbranden en er zelf beter van denken te worden. De strijd moet gaan tussen een sterk en groeiend links tegen rechts, het neo liberale kamp. Het wordt de hoogste tijd dat met name de PvdA eens gaat beseffen waar “onze” belangen liggen. Met name Wouter Bos draagt niet positief bij aan een verenigd links front. Zijn opschuiven naar het midden/ rechts luidt tevens zijn ondergang in, hij zal verzwolgen worden en van “zijn” PvdA een obscuur clubje maken dat wat in de marge rommelt.

  Reactie door William — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.44 uur

 12. dus met andere woorden:

  Wouter Bos en de PVDA hebben de verkeerde leugens gebruikt waardoor men heeft verloren…

  en omdat het CDA nog beter kan liegen zitten ze dus wel in het kabinet…

  Reactie door iew — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.45 uur

 13. Goeden middag vrienden SP.

  Opgewekt schrijf ik dit neer, want bij mijn prognoses sinds de verkiezingen zijn mijn voorspellingen allemaal uitgekomen!
  Heeft Veerman mijn visie doorgelezen? In zijn rapport zijn bijna mijn woorden opgenomen hoe de vork in de steel zit.
  Voor de PvdA geef ik het advies (geheel gratis) om op deze manier door te gaan, want de SP vaart er wel bij.
  Vooral hun opstelling aangaande de Irak oorlog, en niet in de minste plaats de Europese grondwet.
  Die op advies van J.Monarch geen grondwet meer genoemd mag worden.
  Blijf a.u.b. zo doorgaan, al die dikbetaalde en hooggeleerde heren weten het beter dan wij, ik verkneuter me bijzonder.
  En blijf zulke rapporten produceren!

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.50 uur

 14. Bos had voor de verkiezingen zijn handtekening niet gezet ? en nu weer niet ?
  Hoe komt het dat hij dan in het Kabinet zit :
  Heeft deze man last van bewuste geheugenverlies ?

  Reactie door Fred — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.56 uur

 15. Andere pvda-ers willen een fusie met de SP!
  Komt de pvda een beetje laat achter, die kans hebben ze vorig jaar gehad met de verkiezingen.
  Helaas pindakaas, wie te laat komt vist achter het net.
  Gewoon laten darren die pvda, komt de SP alléén maar ten goede. Onze tijd komt nog en waarschijnlijk véél eerder dan menigéén denkt.
  Goed standpunt van de SP, gewoon afwachten, de pvda helpt zichzelf om zeep.
  En Monasch?
  Och, dat zullen zijn laatste stuiptrekkingen wel zijn om de boel nog een beetje (voor het oog te redden) en de schijn op te houden.
  De pvda is niet meer en zal nooit meer worden waar het eens voor stond.
  Over en sluiten maar.
  Aan allen een goed weekend gewenst, ik ben er van tussen!

  Reactie door Anja — vrijdag 1 juni 2007 @ 15.07 uur

 16. Boer pas op je kippen anders gaat na de volgende 4 jaar de Haan heel anders kraaien.

  Er staat een enorme contradictie in. De SP waarvan je de voorstellen nu overneemt en waar je dus het dichtst bij zou staan en dus een bondgenootschap zou moeten sluiten om iets verwezenlijkt te krijgen bestrijden wil dus zeggeen dat je wederom met machtspolitiek bezig bent en niet met visie en programma. Indien iets goed is gaan we het bestrijden is een vreselijk rare gedachtenkronkel.
  Waar gaat het nu om partijbelang eigenbelang en machtspolitiek of landsbelang.
  Of is het zo; eenmaal weer de grootste gaan we weer volledig de andere kant op.
  En dan de SP maar verwijten dat ze niet willen samenwerken in het belang van Nederland.
  Dit is nu precies waarom de PvdA verliest. Het gaat hen niet om een programma en/of visie het gaat hen om pure machtspolitiek.
  Het is precies een kameleon waar nodig verschieten ze van kleur om de macht in handen te houden.
  Het is een grote dierentuin daar bij de PvdA ze vreten zelfs elkaar bijna op.
  Indien nodig veranderen ze weer net zo makkelijk van het schaap (met de vijf poten) in een wolf.

  Wat wij zien is een naakte PvdA een partij die niets om het lijf heeft maar denkt er vreselijk goed uit te zien; een partij die zich gedraagt als de keizer in het sprookje.
  Helaas zijn zij de enige die het zien en hopenlijk zien andere kiezers wat ik zie; De “naakte waarheid”

  Reactie door Henny — vrijdag 1 juni 2007 @ 15.40 uur

 17. De SP moet vooral doorgaan met de ontwikkeling van haar eigen visie, standpunten en politieke praktijk. De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op (vooral bij de PvdA) die het hebben over een mogelijke fusie tussen PvdA en SP tot een “progessieve volkspartij”.
  Zo een tijdje geleden kamerlid Diederik Samson, en Joost Zwagerman onlangs in de Volkskrant en gisteren weer bij Knevel en Van den Brink. Het grappige is dat Zwagernan steeds praat over “links” en daarmee de PvdA bedoelt! En dan ineens komt bij hem als een “deus ex machina” de SP te hulp: als redster uit de nood. Als “gedroomde” leider van de “volskpartij” ziet hij…Herman Wijffels! Hoe warhoofdig (of is het wanhopig?) kan je zijn…..

  Een fusie tussen de PvdA -die politiek-inhoudelijk nu een lege huls is- en de SP moet geheel van de hand worden gewezen. (Men sluite zich maar aan bij de SP). Een dergelijke stap zou tot een verwatering leiden, die resulteert in een politiek diffuse organisatie. Een gevolg zou ook zijn, dat een flink deel van de SP (de linker vleugel) zou opstappen. Misschien is dat wel het streven, de geheime agenda van bepaalde PvdA-ers…..

  Zo juist hoor ik op de radio Wouter Bos (naar aanleiding van het rapport-Vreeman), die zegt dat het probleem van de PvdA niet is geweest gebrek aan inhoud, maar juist een TEVEEL aan inhoud! Ha ha ha! Hoe bont kan je het maken! :) :) :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 1 juni 2007 @ 16.24 uur

 18. Ik was er even niet. PC in de war, vier weken lang. Maar nu ben ik er weer. Ik voel er niets voor om goedwillende PvdA-ers af te zeiken. Steek liever je hand uit en trek samen op. Het gaat toch niet om de poppetjes?

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 1 juni 2007 @ 17.12 uur

 19. Raak zegt wezenlijk :

  Dat JM/SP de koningin niet een CDA/CU/Pvda/SP coalitie hebben voorgesteld en afgedwongen is een kolossale fout van de SP. Dit had regeringsdeelname immers zeer wel het beste mogelijk gemaakt.

  Ik mis alleen de excuses aan de SP-kiezers.

  Als Raak een beetje vent is, doet hij dat alsnog of verklaart het waarom niet !.

  Reactie door ACE — vrijdag 1 juni 2007 @ 17.38 uur

 20. Dire merde aux cons,Is niet nodig ,het is noodzakelijk….
  Helaas te lang is hier in dit land geharypotterd(t) dat PVDA links was…
  CDA is zeker niet elitist,And VVD is niet elitist,PVDA is Zeker niet elitist…LOL
  Ik denk dat SP zall ALs ALLE delnemers,haar ziel kwijt raken…

  Reactie door gaf — vrijdag 1 juni 2007 @ 17.39 uur

 21. Hoe ze dan ook waarheid worden, de standpunten van de SP halen het in elk geval. Onze SP-stem is dus absoluut NIET verloren geweest.

  Ik denk niet dat de mensen zo dom zijn om de volgende keer weer op de PvdA te stemmen als die zo een radicale draai maken, zeker niet als het gezicht gewoon Bos blijft. Een partij die meedraait en dan door concurrentie vanuit een andere partij weer een draai maakt om stemmen te krijgen, dat doorziet toch iedereen!!

  Kunnen we trouwens zelf voorstellen welke standpunten we graag door de PvdA erdoor gedrukt hadden???

  Reactie door Irma — vrijdag 1 juni 2007 @ 17.42 uur

 22. Vergeet niet dat het volk honden gedrag vertoont al krijg deze een schop onder de kont voor een brokje komt deze met een kwispeldende staart terug bij zijn baasje.
  Kijk naar het verhaal jullie krijgen zoet en het resultaat hiervan.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 1 juni 2007 @ 17.59 uur

 23. Off topic,,,,,maar eigenlijk helemaal niet!
  GROOT NIEUWS VIA JAN DE WIT, die ik graag
  hartelijk dankzeg als de woordvoerder van de
  SP vandaag met de mededeling dat asielaan-
  vragers van vóór 2001 zeker weten dat zij nu
  écht mogen blijven om hier hun bestaan op te bouwen. Velen van hen hebben bijna 6 jaar
  de tijd gehad om de Ned. taal te leren.
  Laten wij hen ook hier hartelijk ontvangen en
  vooral niet op taalfouten af te rekenen. Zij
  hebben onze stimulans aan alle kanten hard
  nodig! Gefeliciteerd iedereen die het nu be/
  treft! Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.01 uur

 24. @ 21 Irma

  Je hebt gelijk dat het mooi meegenomen is dat er plannen van de SP worden gerealiseerd en dat er met die plannen rekening wordt gehouden.

  Maar zoals elk voetbalcoach memoreert :
  we hebben het niet meer in eigen hand omdat we het hebben afgegeven bij de vorige wedstrijd.

  Bovendien winnen we niet echt van de Pvda, het lijkt erop dat CDA en Pvda voornameljk hun stemmen verliezen aan de PVV. De groei van de PVV is dan ook de belangrijkste ontwikkeling die door de SP op haar merites moet worden beoordeeld om eigen groei mogelijk te maken.

  Reactie door ACE — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.03 uur

 25. Nou, dit zijn toch de goede berichten!
  De PvdA heeft haar kansen verziekt en zal niet meer in ‘vol ornaat’ terugkeren.
  Applaus Volk!! We gaan de goede kant op. Dachten ze het af te doen met proteststem… NO WAY!!
  Voor de SP is zorgvuldig gekozen door heel veel bewuste Nederlanders die het niet meer zien zitten met het neoliberale uitbuitbeleid. Het zal alleen maar erger worden! Zelfs als PvdA ‘op z’n SP’ gaat opereren zal het volk dit als fake zien en een listige streek om naarstig de partij weer op te schroeven. Wie zal daar nou nog intrappen?
  Het is gebeurd met Bos en de PvdArbeidersverlakkers! Erfgoed van KOK. Wat een vreselijke salonsocialist was dat. Ook hij is er met de poen vandoor.
  Eindelijk! Nederland laat niet meer met zich sollen. Timmermans vergeet je spelletjes maar en Barosso? Een Europachanteur!
  Weg met al die politieke beunhazen!
  Deze ‘old fashioned’ politiek heeft geen kleur en geen smaak meer. VOC OFF!!
  Een boerenstamppot zonder zout.
  Laten we de borden afspoelen en de verse culinaire maaltijd van de SP gaan opdienen. Wat zullen we met ons allen gezond worden!

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.04 uur

 26. @19 ACE

  onzin vind ik dat wat u nu stelt.
  JPB wilde per se geen regering met een linkse meerderheid,dus dat gaat absoluut niet op.

  en de Koningin wilde de SP niet in de regering hebben,anders had zij na de val van B2 wel naar de wens van haar volk geluisterd en direct nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

  en het was heel erg duidelijk dat de SP moedwillig is buitengehouden!
  u verdraait hier een aantal zaken vind ik.

  Reactie door iew — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.08 uur

 27. Leuk hoor,op deze manier aan de zijlijn mee te mogen juichen.of erger,net te doen alsof je deel uitmaakt van het kabinet.wat een zwaktebod en bijna zielig.je geeft er maar een draai aan,ik weet wel beter.En madelief,gefeliciteerd hoor ben blij dat jij zo blij bent.nu nog kijken hoe dit betaald gaat worden.op naar het volgende generaal pardon,want nederland krijgt weer de meeste immigranten(gelukszoekers)van heel europa binnen.ra ra hoe zou dat komen.liegen,crimminelen,oorlogsmisdadigers en madelief is blij.

  Reactie door rafstal — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.25 uur

 28. @ Harry Scheltema (18):

  Samenwerken, waar mogelijk en nuttig, is natuurlijk prima. Maar een fusie is een heel ander verhaal. Dat is vooralsnog niet echt aan de orde, maar het zou hoe dan ook een desastreuze ontwikkeling zijn.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.26 uur

 29. @ 22 Madelief

  Je moet niemand op taalfouten afrekenen tenzij je doceert.

  Reactie door ACE — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.28 uur

 30. @ ACE (19):

  Dat ben ik absoluut niet met je eens. Wat jij stelt zegt Ronald van Raak helemaal niet. Hij constateert alleen terecht dat de SP inhoudelijk veel invloed heeft. Dat komt omdat de PvdA zelf zo weinig inhoud heeft, en zich in haar benarde positie gedwongen voelt naar de SP te luisteren.

  Het is helemaal geen fout van de SP -en dat zegt van Raak dus ook niet- dat ze geen deel uitmaakt van het kabinet, want dat heeft het CDA altijd geblokkeerd. Dat bleek onlangs uit het interview met minister Verhagen in de Volkskrant: hij is heel blij dat de SP niet in het kabinet is gekomen.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.35 uur

 31. @ 24 iew

  Ik weet dat dit de officiële lezing is van de SP. Ik vind die lezing te veel voorgekauwd en met een veel te hoog “Kan ik er wat aan doen gehalte”.

  Je uiterste best doen is niet voldoende, je hebt de plicht te zorgen dat het voor elkaar komt, punt. Geciteerd en je zult vast wel weten van wie en hij heeft 100 %gelijk.

  De SP verkeerd niet in de luxe zich opzij te laten zetten. Vechten tot de dood erop volgt en dat heeft de SP naar mijn mening niet gedaan.

  Kortom we hebben een meningsverschil, wat op zich hartstikke goed is, waarbij we beiden onvoldoende bewijslast hebben en we ons alleen maar kunnen baseren op ons gevoel. Maar je zult het met mij eens zijn dat de Pvda zal zeggen dat ZIJ het waren die de maatschappij hebben verbeterd en dat de orerende Raak de naam van slechte verliezer zal krijgen opgeplakt. Mischien weldoor iedereen.

  Vandaar dat mijn beroep op Raak om te bekennen, erkennen of verklaren toch niet volledig nutteloos mag worden geacht, met name niet tegenover echter SP’ers.

  Reactie door ACE — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.44 uur

 32. Beste Jan, deze erkenning zal je zeker goed doen daar in Oss en is terecht verdiend!
  Meeregeren zonder in de regering te zitten : FANTASTISCH, ook voor alle SP ers.
  Er is een ‘stille’ revolutie bezig die volgens mij niet kan gestuit worden.
  Wat wel al een tijd opvalt is dat het CDA zich nogal stilhoudt : angstvallig ? en/of strategisch ? : zich op de achtergrond houden zodat er voorlopig geen of nauwelijks protest komt tegen hun beleidsplannen – die niet veel goeds zullen inhouden – en de achterban als een kudde schapen rustig blijft en intussen ‘meehelpen’ de PvdA onderuit te halen om de aandacht van de ‘vijand’ – zo zien ze de SP- van henzelf af te leiden.
  CDA-fractievoorzitter van Geel ‘erkent’ wel
  “Je merkt wel de druk van de SP richting PvdA” en heeft het over de liberalisering van de Post en de rol van de PvdA hierin. Geen woord over het CDA en hun rol.
  Over het feit dat de SP feitelijk meeregeert geen woord.
  Ik vraag mij ook af of de PvdA nu begint in te zien wat ze aan deze coalitiepartner hebben.

  Reactie door Lieve — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.53 uur

 33. @19 ACE

  Dit is dromen! Zo hadden heel veel mensen het gehoopt. Sociale christelijke partijen die waarlijk de boodschap van Christus hebben begrepen EN een PvdA dat met hart en ziel voor de werkelijke arbeid(ers) in het land gaat. En ja, dan samen met de SP?
  Een droomscenario!
  Maar het moet je nu toch wel duidelijk zijn dat de SP bewust en keihard opzij is gezet door de farizeers en de hoogmoed van Bos.
  We zullen nog even geduld moeten hebben. En dat zeg ik die op haar laatste houtje bijt… maar toch! De SP moet groter worden totdat het zelf de touwtjes in handen kan nemen en maar zien wie er dan met haar mee MAG doen.

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.58 uur

 34. @23
  Wel hopen dat men er ook voor gaat om een bestaan op te bouwen.
  De meeste die ik tegen kom daarvan bestaat het bestaan uit niets doen.
  Alleen elk jaar 6 weken vakantie naar het land van herkomst.
  Er moet vooral een stimulans uitgaan van de centen komen niet vanzelf aanrollen probeer je nieuwe vaderland te helpen opbouwen door een actieve bijdrage.
  Laat zien dat je dankbaar mag zijn met je woning waarvoor een iemand anders weer een jaar langer kan gaan wachten want je krijgt natuurlijk voorrang.
  Neem geen advocaat om steeds je rechten te halen maar zorg ook voor je plichten.
  Vergeet niet dat de ondersteuning die je nu krijgt opgebracht is door een hard werken Nederland.
  Vergeet niet dat je leeft uit een pot die steeds meer mensen moet voeden zodat er steeds minder overblijft.
  Want dan wordt men hier kwaad op deze site dat de uitkeringen en de subsidies omlaag gaan.
  Dus pas je aan aan de gemiddelde Nederlander een groot deel gaat er voor en een deel verziekt de boel.
  Bereiken jullie dit gem. dan mogen we al te vrede zijn.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 1 juni 2007 @ 19.35 uur

 35. @31 ACE

  de SP laat zich niet opzij zetten,daar ben ik niet bang voor.

  en dat u het stuk hierboven anders intepreteerd dat kan en is uw goed recht,ik zie het net even anders.

  “Maar je zult het met mij eens zijn dat de Pvda zal zeggen dat ZIJ het waren die de maatschappij hebben verbeterd en dat de orerende Raak de naam van slechte verliezer zal krijgen opgeplakt.”

  dat zal wel meevallen,de geloofwaardigheid van W. bos en de PVDA keldert nog dagelijks.
  en als er straks van alles fout is gegaan dan krijgt de PVDA zowiezo de schuld van het CDA. [kijk maar wat ze met de VVD hebben gedaan]

  ik ben lid van de SP en heb hier totaal geen moeite mee.
  en sinds waneer maakt het iets uit in de politiek? verliezen… winnen…
  en anders word je toch gewoon Minister van sociale zaken of zo net als Donner.

  de PVDA zal het proberen ja, om met de eer te gaan strijken,maar nu doet u net alsof de SP dom is,en het CDA dat zou pikken…

  Reactie door iew — vrijdag 1 juni 2007 @ 19.57 uur

 36. @4 Maan Arkenbosch.

  Gelukkig, je bent een van de weinigen die eventjes stilstaat bij de oudjes.

  Ik kwam een schrijven tegen in een dorpskrant
  van een gepensioneerde man, het is leuk gebracht maar waarom is zijn vrouw blijven werken?
  http://members.home.nl/h.hiensch/Verw.jpg

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 1 juni 2007 @ 20.08 uur

 37. http://heerlen.sp.nl/weblog/2007/06/01/rood-bezoekt-verhagen/#more-1107http://heerlen.sp.nl/weblog/2007/06/01/rood-bezoekt-verhagen/#more-1107

  Word is power!

  Reactie door Mark — vrijdag 1 juni 2007 @ 20.09 uur

 38. @ 33 Gloria

  Uiteraard hebben JPB en Pvda de SP opzij gezet maar wat wil je nou, dat is zo de wereld in elkaar zit.

  Ik zeg alleen dat wij er te weinig voor hebben gevochten, dat wij nu juist ons dat niet kunnen permitteren, dat altijd alleen de loser en de jodocus opzij worden gezet.

  En dat het vier partijen kabinet wel eens de grootste kans zou zijn geweest om de SP te laten regeren. Die aller grootste mogelijkheid hebben we laten liggen en nogmaals juist wij kunnen dat ons niet permitteren.

  Nu zal de Pvda met alle goeie nieuwe dingen mooi weer spelen en de invloed van de SP zullen ze bagatelliseren en weghonen. Pvda stemmers zulen geen noodzaak meer zien over te komen etc.

  Dat het pretentieus is te zeggen dat het allemaal door de gigantische invloed van de SP komt, terwijl we met die invloed dat wat we hadden moeten bereiken, we niet voor elkaar hebben gebokst

  Ik ben wel blij met de goeie dingen die er gebeuren, dat heb ik ook al tegen Irma gezegd, dus versta me niet verkeerd.

  Maar juist dat vrouwtje dat op haar laatste zoutje, uh, touwtje, boutje, foutje, uh, houtje bijt, is te kort gedaan.

  Niet gevreesd Gloria, ik heb nog wel een houtje liggen.

  Reactie door ACE — vrijdag 1 juni 2007 @ 20.24 uur

 39. Het is te hopen dat het met de SP niet net zo gaat als met AZ door overal naast grijpen ondanks de beste te zijn.

  Reactie door lapper — vrijdag 1 juni 2007 @ 20.56 uur

 40. @ 29 Dag ACE, voor alle duidelijkheid:
  ik MOET helemaal niks en ik mág van alles en
  ook zonder dat jij mij daar de voorwaarden
  voor aanreikt. Je zult de komende tijd wel
  merken hoé ik mijn reakties doceer en regel-
  maat is daarbij niet te verwachten.
  Probeer er een prettige avond van te maken…
  MADELIEF.

  Reactie door Madelief — vrijdag 1 juni 2007 @ 21.30 uur

 41. Off-topic

  In september horen we weer dat er extra bezuinigd moet worden, ik weet nu ook wel waarom….

  http://www.nujij.nl/verdubbeling-van-kosten-bij-missie-in-afghanistan.186040.lynkx

  Reactie door Pool — vrijdag 1 juni 2007 @ 21.30 uur

 42. @38 ACE

  Ik ben het beslist met je eens dat de SP veel harder had moeten protesteren. Ik heb dat voortdurend aangekaart hier.
  Het volk behoort te weten hoe de vork in de steel zit en daarin vond ik de algehele opstelling van de SP zeer teleurstellend.
  Velen hebben zich hierover verbaasd overigens.
  En nu? Tja… die 100 dagen! En dan weer dat reces. Wie heeft dit bedacht om de politici zo’n lange vakantie te geven, terwijl de hard werkende bevolking het met een paar weken per jaar moet doen. Slecht voorbeeld van een baan waar zoveel fouten mogen worden gemaakt en waarop niet tussentijds op afgerekend mag worden!
  ACE, het gaat mij allemaal te lamlendig en ook dat steek ik niet onder stoelen of banken, zoals je weet.
  Nu kan ik alleen maar enthousiast hopen dat de SP groeit en groeit en dat dit kabinet onderuit gaat. Laten we daarbij hopen dat de fractieleden er allemaal klaar voor zijn!

  By the way: Walgelijk die Donorshow! Wat zijn uw goede doelen, wat stemt u etc.
  Als ik gun, gun ik het een zwerver ook! Nogal narcistisch gedoe met die nier.

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 juni 2007 @ 21.39 uur

 43. @41 Pool

  Verdubbeling van kosten voor de Missie van Afghanistan:

  Van 240 miljoen naar 580 miljoen!!
  Dokken volk!!
  Voorlopig maar verder bijten op een houtje.

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 juni 2007 @ 21.51 uur

 44. 28 Olav Meijer

  Heb ik over een fusie gehad? Nee toch! Ik moet er niet aan denken om met Tichelaar en co op te trekken. Hij en zijn maatje Bos zijn zachtroze Liberalen, uit op macht en zo onbetrouwbaar als de pest Dat vinden echte Pvda-ers met mij.

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 1 juni 2007 @ 22.04 uur

 45. “Laat me raden..”

  Nu niet oververhit raken Mijnheer Marijnissen, dat is helemaal niet nodig; Agnes Kant staat immers aan het hoofd van een prima zorgsector..
  fijne avond, Jan, en, tijd voor een kopje kruidenthee, dat geldt. Tijd is geld? Het is u gegund.

  Een tien met een goeden griffel.

  :)

  Reactie door Bas Schoutsen — vrijdag 1 juni 2007 @ 22.23 uur

 46. Wat een leugenaar is die Wouter Bos ….

  Bij NOVA verklaarde hij dat de SP voorstander was van de EU grondwet.

  De verrader heeft gesproken en heeft wederom de SP afgekraakt.

  Ach het verraders imago blijft hem en de PvdA nog jaren achtervolgen en daar helpt met modder gooien niets aan.

  Reactie door Pool — vrijdag 1 juni 2007 @ 22.40 uur

 47. @44 Harry Scheltema

  Wat let je om bij de SP te komen? Het gaat je toch niet om de poppetjes, maar om het gedachtengoed?
  En dat is geen stuiver meer waard bij de PvdA. Ze kunnen het lonken naar rechts niet laten en als het moet verkopen ze hun ziel. Dat is wat ze het volk nu hebben laten zien.
  Wanstaltig toch?

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 juni 2007 @ 22.43 uur

 48. En een tien in de letterkunde! Heb ik iets teveel gezegd?

  Yours,

  Reactie door Bas Schoutsen — vrijdag 1 juni 2007 @ 22.43 uur

 49. @45 PS

  De ECHTE PvdAers die het ECHT goed voor hebben met dit land zullen er alles voor over hebben om dit land weer op orde te brengen. Dan kijk je niet naar je partij, maar naar de beste weg! En dat is die van de SP.
  Ik verwacht dan ook dat de ECHTE PvdAers zo wijs zijn om dit te doen. De snelste weg vooruit!

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 juni 2007 @ 22.49 uur

 50. @46 Pool

  Ik heb het gehoord en de roddelcampagne is begonnen.
  Net de EO-kabinet-show gehoord? Daar kwamen de steken onder water weer van Bos.
  Die PvdA wordt toch echt heel zielig hoor!

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 juni 2007 @ 23.48 uur

 51. @49 Gloria.

  Nu ben ik oud en versleten,
  als een afgedankte masjien-
  Sraks word ik de straat opgesmeten.
  Hoe kom ik aan kleren en eten?
  De baas zegt: dat mot je maar zien!

  Ik werkte bij avond en morgen,
  Vreugde hebben wij nooit gekend-
  wij zijn doorvreten van zorgen,
  die wij nog angstvallig verborgen,
  omdat je niet graag wordt gekend.

  Gestaakt heb ik nooit en van heibel,
  daar hield ik niet van. De patroon,
  die zweerde bij God en de bijbel,
  en duldde van stakers geen heibel!
  En nu- wat is nu mijn loon?

  Straks word ik de straat opgesmeten,
  als een afgedankte masjien -
  mijn krachten zijn opgesleten.
  Hoe kom ik aan kleeren en eten?
  De baas zegt: dat mot je maar zien!

  G. van Oorschot.

  De PvdA is een partij waarvan de kopstukken
  niet weten wat werken is, zij beleefden arbeid met hun mond en van socialisme hebben zij nooit iets begrepen.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 2 juni 2007 @ 0.25 uur

 52. Citaat NOS journaal; “Wouter Bos denkt dat de PVDA er wel weer bovenop komt. Vooral omdat ze nu in de coalitie zitten en in de regering successen kunnen boeken”. (einde citaat)

  Het grootste succes dat te boeken zou zijn voor de PVDA, zou zijn dat ze hun woorden na komen. De Woorden die ze voor de verkiezingen hard riepen (onafhankelijk onderzoek over Irak ect enzzzzzzz).
  Dit moeten ze intern regelen.

  “Word is power”. Niet voor de PVDA !
  Nu zeker niet!

  Reactie door Mark — zaterdag 2 juni 2007 @ 2.36 uur

 53. @51 d’olle Henk

  Met recht Henk!
  Je zult nu wel slapen, maar straks zal je het nieuwe topic bekijken… niet schrikken Henk! De leugenmachine van de PvdA draait op volle toeren…

  Bedankt voor van Oorschot!
  Dag Henk.

  Reactie door Gloria — zaterdag 2 juni 2007 @ 3.55 uur

 54. Wouter Bos verweet bij KB de SP indirect dat de SP een makkelijke en simpele boodschap verkondigt die de simpele mens makkelijk kan overzien en begrijpen omdat de SP een statisch en conservatief programma heeft en niet bereid is tot compromissen c.q. regeringsdeelname. Hierin onderschat hij overigens de gewone mens gigantisch.

  De Pvda is inderdaad een karakter offensief tegen de SP begonnen.

  Maar de vraag is: waar is de SP ????.

  Reactie door ACE — zaterdag 2 juni 2007 @ 13.46 uur

 55. Bos verweet de SP overigens ook een Stalinistisch geleide organisatie te voeren.

  Laten we dit over onze kant gaan ?

  Reactie door ACE — zaterdag 2 juni 2007 @ 13.48 uur

 56. Nou als je een aantal PvdA koppen ziet denk je inderdaad dat je in een Stalinistische land vertoef :Dogmatische uitspraken ,Volksverlakkerij is de PvdA .
  :”Sociaal en Sterk ” hoezo ? Sociaal in opzicht van de Bonus-jagers ; ze hebben het zo moeilijk in dit land ?

  Reactie door Fred — zaterdag 2 juni 2007 @ 14.24 uur

 57. Laat maar zeggen ze stelen het linkse gedachtegoed om vervolgens in een andere jasje te presenteren.

  Ik vind deze trend zeer gevaarlijk voor de SP . Want te veel water bij de wijn levert nooit een effectief beleid op. Daardoor lopen we het gevaar van naambesmetting en bij gefaalde beleid krijgen we ook schuld en verwijt aan het linkse adres. We moeten keihard verzetten tegen dit kabinet en hun verwaterde symbolisch beleid bloot leggen.

  Reactie door khosrow — zaterdag 2 juni 2007 @ 18.08 uur

 58. 64. ACE de SP dat zijn wij toch, althans wat mijzelf betreft de SP stemmer en symphatisant.
  Dat bewijst eens temeer dat het geen Stalinistisch geleide organisatie is. Het hart zit bij de kiezers en die hebben dat allang door. Wouter Bos doet een spijkerbroek aan om op een kist de gewone man te trekken omdat hij dacht dat ze toch geen verstand hadden en dus PvdA zouden stemmen.
  Helaas kijkt juist de gewone mensch, wat dat dan ook moge zijn, die een zeer weldenkend, doorleefd en gezond verstand heeft daar helemaal doorheen. Dat kan hij niet bevatten dat hadden zijn spindokters niet voorzien.
  Misschien is het wel zo dat het, Balkenende en Bos, een soort robotten zijn in menselijke verpakking gefabriceerd in China.
  Dat zou verklaren waarom ze steeds in herhaling vallen en niet reageren op de werkelijkheid. Dat verklaart een hoop over de performance van Balkenende en Bos.
  Misschien had Bos wel een persoonlijke relatie met de papegaai in Blijdorp of Artis.
  Hij denkt dat het dieren zijn met menselijk gedrag die het met hem eens zijn omdat ze hem napraten. Dat wordt uitkijken geblazen.

  Reactie door Henny — zaterdag 2 juni 2007 @ 19.41 uur

 59. Hallo Henny,

  Marijnissen heeft ook een groene pet. Op mijn werk loopt (rijdt) ook iemand rond met een groene pet, een rode jas, en haar voornaam is die van een gerespecteerd en zeer bekende SP’er. Ik zal haar eens vragen of ze ook met de SP instemt!)

  (Groet,)

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 2 juni 2007 @ 21.06 uur

 60. (Groet,) moet zijn (Groet;)

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 2 juni 2007 @ 21.09 uur

 61. 47 Gloria
  Beste Gloria,
  Ik ben tenminste 20 jaar lid van de SP en was daarvoor ruim dertig jaar lid van de CPN. Na het lezen van mijn bijdrage op “Wouter,fair play svp”, wordt het een en ander duidelijk.

  Reactie door Harry Scheltema — zondag 3 juni 2007 @ 11.56 uur

 62. @ Harry Scheltema (44):

  Nee, ik bedoelde niet jij het over een fusie van de SP en PvdA had, maar ik had het zélf in nr. 17 over een geopperde fusie. Ik veronderstelde dat nr. 18 (mede) daarop een reactie was, maar dus ten onrechte.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 3 juni 2007 @ 16.27 uur

 63. @ ACE (54):

  Ik krijg sterk de indruk dat er een interne afspraak binnen de PvdA is, om STELSELMATIG in de publiciteit (interviews e.d.) de SP zwart te maken door te stellen dat de SP het gemakkelijk heeft, omdat ze geen bestuursverantwoordelijkheid NEEMT (N.B.!), in tegenstelling tot de PvdA.
  Vandaag zei de minister van binnenlandse zaken Guusje ter Horst dat weer, geheel buiten het onderwrep, in “Buitenhof”, terwijl ze natuurlijk donders goed weet, dat de SP o.a. in het College van B&W van Nijmegen zit, en het CDA deelname van SP in het kabinet heeft geblokkeerd.
  Volgens mij is er een SMEERCAMPAGNE van de PvdA tegen de SP op gang. Ze hebben dit afgekeken van rat Maxime Verhagen.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 3 juni 2007 @ 16.37 uur

 64. Het leggen van een cordon sannitair rond de SP zou wel eens besproken zijn bij de kabinetsformatie.Herman Wijffels (CDA)en zijn compaan bij de WERELD BANK Ad Melkert (PvdA)hebben feitelijk de SP “kalt gestellt”.
  De SP mag geen (top)bestuurlijke ervaring krijgen.Dat verklaart dat de SP als 3e grote partij,geen burgemeesters,komissarissen van de Koningin en Provinciale gedeputeerden heeft.Dat betekend een remmende vooruitgang.Het is feitelijk het demoniseren door de (post)academici(CDA/PvdA/VVD) van Jan Modaal en Piet Minima.De SP zal haar bestuurlijke ervaring moeten bevechten, zij krijgt niets cadeau!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 3 juni 2007 @ 21.13 uur

 65. @64 Maan Arkenbosch

  Vreselijk he? Wat is er toch tegen de beste partij van Nederland? Bang voor hun posities?

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 1.04 uur

 66. @61 harry Scheltema

  Oh sorry Harry! Ik heb je @146 aldaar gelezen en ja… de PvdA…pfff.
  Nog bedankt!! Kwam waarschijnlijk door die laatste zin in @44: “Dat vinden echte PvdA-ers met mij”.
  Kon me al niet voorstellen gezien je eerdere reacties.
  Dag Harry. Groet!

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 1.15 uur

 67. Jammer dat jongeren zich misschien laten intimideren door een PvdA , maar iemand met wat meer levens-ervaring en kennis heeft van geschiedenis , op politiek en sociaal gebied , weet dat de PvdA met hun rethoriek niet te vertrouwen zijn : je weet ZEKER , dat je als arbeider BEDONDERT wordt :

  Noem een item van de sociale verworvenheden van de PvdA na het den Uijl-tijdperk : ik kan er geen een opnoemen !
  Ze zijn geweldig het het bedenken van leuke tructjes op de arbeider zijn geld te jatten .

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 9.55 uur

 68. 66 Gloria
  Eind goed, al goed. En nu nog zien of we alle linkse luitjes op een lijn krijgen. Dat moet lukken, want de zogenaamde linksen zonderen zich wel af.

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 4 juni 2007 @ 16.36 uur

 69. Als laatste nog even dit

  @59, mezelf (21.06)

  ik heb me vergist in haar naam (van mijn collega). Groot bedrijf, Action.. (en ze is geen SP’er, maar zal er waarschijnlijk wel affiniteit mee hebben;)

  Nou Henny, hopelijk heb ik je niet teveel in acht veroorloofd. Ik zal maar eens op mijn eigen kleding gaan letten..

  Reactie door Bas Schoutsen — woensdag 6 juni 2007 @ 18.03 uur