Het inzicht

Minister Middelkoop van Defensie

Regering, parlement, media en de bevolking discussiëren wel genoeg over steun en rechtvaardiging van een missie, maar ze denken niet genoeg na over het verloop en de beëindiging van een missie, vindt de minister. (Nu.nl)

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken

Volgens Verhagen is het belangrijk om achtergestelde gebieden beter te betrekken bij de globalisering, de wereldwijde handel. Als zij daarvan ook profiteren, valt een bron van onvrede weg. (Nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 01 juni 2007 :: 23.56 uur

37 Comments

37 reacties

 1. Dit klopt er zit vaak wel een kop aan het verhaal maar de staart zit zit vast met een punaise die er naar willekeur aan geplakt wordt.
  Wat de geloofwaardigheid geen goed doet.

  Reactie door che — zaterdag 2 juni 2007 @ 5.15 uur

 2. “In zijn toespraak zette Verhagen zijn doelstellingen uiteen voor het buitenlandbeleid in de komende jaren. De nieuwe minister wil een actieve rol van Nederland in het buitenland en daarbij de nadruk leggen op naleving van de mensenrechten. Morele waarden als vrijheid, democratie, solidariteit en humaniteit zijn voor hem de vaste ankers.”

  Terwijl in Irak en Afghanistan nog steeds een ten hemelschreiende op leugens gebaseerde illegale oorlog gaande is. Oorlog die geen ander doel heeft als het roven van olie en grondstoffen, oorlog die geen ander doel heeft als het verveelvoudigen van de winsten van de bedrijven van Bush en Cheney. Oorlog die door de Nederlandse christenregereerders volledig gesteund wordt in ruil voor mooie baantjes.
  Terwijl dat gaande is presteert Verhagen wat Bush als jaren presteert. Glashard blijven liegen over je bedoelingen om democratie en vrede te brengen en ondertussen gewoon door gaan met het doen van het tegenovergestelde!

  Het is om razend van te worden dat Nederlandse regeringsvertegenwoordigers van CDA en CU huize zich laten gebruiken als handpop door Washington en dat de minister president per regeer-akkoord een onderzoek naar al deze zaken blokkeert!

  Reactie door Koen — zaterdag 2 juni 2007 @ 8.26 uur

 3. Goeden morgen vrienden SP.

  Zou Middelkoop, hier Afganistan bedoelen?
  Dan zou hij ogenblikkelijk de oorlog daar moeten beëindigen, dat is altijd beter dan doormodderen, tegen de wil van de bevolking.

  En heeft Verhagen het licht gezien?
  Welke maatregelen worden dan genomen?
  Zakkenvullers in naam van ontwikkelingshulp?

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 2 juni 2007 @ 8.36 uur

 4. en wat te denken van dit:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article431665.ece/Ze_zijn_niet_toe_aan_individualisering

  Met z`n allen…met z`n allen…samen toch…vanaf nu bent u een groep…u laat uw ontwikkeling leiden door de groep…u kunt uw verantwoordelijkheid niet aan…dat regelen wij dus voortaan voor u…wij van het VOC bevelen en schrappen, JPB en kornuiten!

  Reactie door e.krul — zaterdag 2 juni 2007 @ 9.43 uur

 5. Voortschrijdend vertraagd inzicht en uitgesteld denken,
  vergaande betutteling kenmerken dit nieuwe kabinet Balkenende!

  Reactie door e.krul — zaterdag 2 juni 2007 @ 9.47 uur

 6. Globalisering Wat een afschuwelijk woord. Laten we nog ruimte over voor de mening en waardering van andere culturen in de wereld?

  Kijk en luistertip;
  Videoclip ; Ramstein- America. (we all live in America)
  Deze videoclip beschrijft alles wat ik wil meegeven met dit stukje.

  Citaat Minister Verhagen van buitenaardse zaken;” Nederland kan niet zonder bevriende relatie met Amerika” (einde citaat)

  Reactie door Mark — zaterdag 2 juni 2007 @ 13.27 uur

 7. Er was een een wiskundige die een formule heeft bedacht in de relatie tussen oorlog – armoede -economie .

  Reactie door Fred — zaterdag 2 juni 2007 @ 14.28 uur

 8. Over leugens en waarheidspreken

  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1187

  Reactie door Willem — zaterdag 2 juni 2007 @ 16.10 uur

 9. Maxime Verhagen vindt het belangrijk om achtergestelde gebieden of Afghanistan, beter te betrekken bij de globalisering.
  Verhagens intelligentie is toch wel heel erg bedenkelijk.
  Afghanistan heeft alleen een enorme papaver-productie.Die wil Verhagen in de wereldwijde handel kennelijk betrekken. Als zij daarvan ook profiteren, valt een bron van onvrede weg.Ik denk dat de bron van onvrede verplaatst word naar Bush.Waarschijnlijk komt Verhagens VOC mentaliteit weer boven borrelen.Kennelijk heeft hij uit geschiedenis boekjes de opium oorlog goed bestudeerd.Weer het zoveelste bewijs dat Balkenende/CDA zich omringd heeft met welliswaar trouwe,doch incompetente vazallen!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 2 juni 2007 @ 21.50 uur

 10. Oke, dus Middelkoop wil mensen medeplichtig maken en Verhagen denkt ze nog wel om te kunnen kopen.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 2 juni 2007 @ 23.45 uur

 11. Mensen opgepast. We horen weinig over Afghanistan en dat betekent dat achter de schermen alles geregeld wordt om de missie voort te zetten. Indien nu zaken niet bespreekbaar worden en overwegingen achter de deuren blijven staan we zodadelijk voor een ‘zogenaamd’ maar door de regering genoemd ‘ voldongen feit.’
  In feite is het niet voldongen maar zijn ze daar nu voor aan het zorgen zodat de Nederlandse bevolking nu al zonder het te beseffen gemanipuleerd wordt en de argumentatie ter voortzetting gelegitimeerd.
  En de media doen hier aardig aan mee.
  Ik moest lachen met van Dis in “Dit is het nieuws” over de ‘waarde’ van de nederlandse journaals cq. t.v. NIEUWS. Het gaat inderdaad nergens over, kleinzielig en kneuterig terwijl de wereld in brand staat en daar ontvangen ze bij de NOS salarissen voor hoger dan die van de minister-president.Hij verwoordt hiermee precies wat ik al jaren roep.
  Als dit de teneur is kunnen we het onderwijs wel geheel afschaffen. Niets willen weten verdient dan het beste zou ik zeggen.
  Houd het volk vooral dom lever ze over aan brood en spelen en doe vervolgens zelf je voordeel.

  Reactie door Henny — zondag 3 juni 2007 @ 9.07 uur

 12. Ze zullen niet luisteren, Henny. Dat doen ze nooit, waarom zouden ze daar nu mee beginnen?

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 3 juni 2007 @ 14.27 uur

 13. Pfff!
  (Het kortste commentaar dat ik hier ooit heb gegeven :)).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 3 juni 2007 @ 20.18 uur

 14. Stop the Clash of Civilizations

  http://www.avaaz.org/en/stop_the_clash/

  Dinsdag 5 juni is het 40 jaar geleden dat de bezetting door Israel van Palestijnse gebieden begon. De activistische organisatie Avaaz hoopt zoveel mogelijk online ondertekeningen van hun petitie voor vredesbesprekingen vóór die datum. Demand peace talks now.

  Op de pagina staat een zeer cool filmpje, Stop the Clash of Civilizations, dat me uit het hart gegrepen is.

  “If the people lead, the leaders will follow.”

  Reactie door Ellen — zondag 3 juni 2007 @ 20.33 uur

 15. Off Topic
  De G8 top lijkt in turbulent vaarwater te komen.Niet alleen de demonstranten bijten van zich af ook Angela Merkel krijgt het zwaar.
  De Verenigde Staten en de Europese Unie – liggen nu al met elkaar overhoop over de opwarming van de aarde.
  Indien A.Merkel als E.U. en G8 voorzitster niet scoort,gaat zij onderuit.
  Ook zijn er tussen de VS/Engeland en de rest van de E.U. meningsverschillen over de hedgefunds. Duitsland wil dat er striktere regelgeving komt voor wat betreft hedgefunds.In deze sector gaat ongeveer 1600 miljard dollar om.
  Bush en Blair zijn voor de snelle winst van de hedgefunds,omdat deze funds in Engeland en de VS gevestigd zijn. Duitsland is bang voor destabillisatie van het financieele en monetaire systeem en onrust door minder werkgelegenheid.Het niet nakomen van verplichtingen in het Schotse Gleneagles van 2 jaar geleden ingevolge de ontwikkelingslanden is ook een heikel punt.
  Verder ligt Poetin met Merkel overhoop betreffende de mensenrechten en het installeren van raketten in Polen en Tsjechie.Kortom genoeg vuurwerk voor een uiteenspatten van deze top of een nietszeggend resultaat.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 3 juni 2007 @ 21.49 uur

 16. Off topic, over inzicht uit Islam en Christendom

  Vergeet de G8 top; Angst en verdriet zijn twee van de grootste blokkades (die men op kan werpen als ware het deugden, wat geloven soms zijn). Dat is mijn interpretatie, die ik ook weer kan vinden in de NMO uitzending van vanmiddag over ‘afvalligen’. Waarom moet ik vrezen voor de Islam als ik uit alle macht probeer er iets goeds van te maken? Daarna kwam er weer prachtige citaten uit de Koran.

  En oh ja, in Johannes 3:7 staat dat er sprake is van reïncarnatie. Staat het er toch in; Doe er je voordeel mee. (Ik voelde me net een journalist met een scoop, een ‘stop de persen’ idee, van een paar jaar oud, jl! Ik was vanmiddag uitgenodigd door een kennis, voor een muzikaal cultureel uitstapje.) Door omstandigheden las ik van middag toevallig mee, doe ik anders nooit, en kwam ik het, enigszins verbijsterd, tegen. Blijft een interessant boek, al is er soms ook wel degelijk sprake van Gehannes. Ben nu weer terug. Gloria!

  Reactie door Bas Schoutsen — zondag 3 juni 2007 @ 21.52 uur

 17. Off Topic
  In antwoord op Bas Schoutsen @16

  Lieve Bas, ik ben ook net terug. Laat ik het hele stuk even hier noteren. Altijd beter dan ergens een stukje uithalen. Toch?
  Johannes 3:1-8

  ” Op een nacht kwam Nicodemus met Jezus praten. Hij was een Farizeeer en lid van de Hoge Raad.
  “Meester”, zei hij, “wij weten dat God U gezonden heeft om ons te leren. Alle wonderen bewijzen dat.”
  Jezus antwoordde: “Luister goed, wie niet opnieuw geboren wordt, kan het Koninkrijk van God niet ontdekken.”
  “Opnieuw geboren?” vroeg Nicodemus. “Hoe kan dat? Iemand kan toch niet voor de tweede keer uit zijn moeders lichaam geboren worden?”
  Jezus antwoordde: “Toch is het zoals Ik zeg. Als iemand na zijn natuurlijke geboorte ook niet geestelijk geboren wordt, kan hij onmogelijk in het Koninkrijk van God komen. Uit mensen komt menselijk leven voort, maar uit de Geest van God komt geestelijk leven voort. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat Ik zei dat u opnieuw geboren moet worden. De wind waait waarheen hij wil. Je hoort hem wel, maarje weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook als iemand door de Geest van God nieuw leven krijgt.”

  Zo kan een mens in EEN leven 2x geboren worden. Deze wedergeboorte is Amazing!
  Dag Bas!

  Reactie door Gloria — zondag 3 juni 2007 @ 22.45 uur

 18. ah, ik wist het, Gloria. Ik vroeg het aan mijn buurvrouw, en die gaf al zoiets aan. Had ik nu wel de aandrang dat boekje mee te nemen met die tekst, maar goed, om het hierbij even te laten (jij hebt evt. met bovenstaande het laatste woord), had ik alleen even 3:7 opgeschreven:

  Johannes 3:7
  “Wees niet verbaast dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden.” (NBV-2004)

  Een beetje bijbel kennis is soms goed, maak ik er maar even van. Andere vertaling..
  Groet, Gloria! Bedankt voor je antwoord.

  Reactie door Bas Schoutsen — maandag 4 juni 2007 @ 16.56 uur

 19. @18 Bas Schoutsen

  Ja, ik heb nogal wat verschillende vertalingen.
  Maar het ‘lekkerst’ leest “Het Boek”.
  Niet zo overdreven gewichtig en in gewone mensentaal.
  De ‘oudere’ vertalingen houden God verre… veel te afstandelijk en verheven!
  Ook de laatste (NBV 2004/ Uitg Jongbloed)is een slecht aftreksel in mijn ogen EN ‘beleving’. Vermengd met Calivinistische strengte en kilte om het maar even met de vinger in de wind te zeggen.
  “Het Boek” doet nergens afbreuk maar heeft de juiste ‘feeling’ te pakken.
  Daartegenover gebruik ik de Willibrord vertaling voor de vele voetnoten, die goede uitleg geven.
  Enfin, het is natuurlijk heel persoonlijk allemaal.
  Dag Bas! Groeten aan je buurvrouw.

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 18.44 uur

 20. @18.Bas Schoutsen

  Marcion van Sinope (dualisme) = Nieuwe testament = nieuwe wereld orde (new world order) = de nieuwe mens.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 4 juni 2007 @ 18.47 uur

 21. @20 Rob de Kuster

  Dag Rob, kom jij nog in de buurt?
  Via Marcion van Sinope kwam ik bij Tertullianus terecht. Zeer vergeestelijkt man die tot in de kern wist door te dringen van het mysterie van de Heilige Drie-Eenheid van God. (Trinitas)
  Zijn Tres Personae (Drie Personen) en Una Substantia (Een Wezen)getuigt van een enorme geestelijke ‘diepzeeduik’, die hij naar de oppervlakte heeft weten te halen binnen de taal.
  Tot zover.
  Want het valt mij toch vaak op dat mensen als zij ‘geestelijk goud’ ontvangen dit gaan verwarren met zeer exclusief uitverkorenschap. Het had in goede handen moeten blijven, maar zie hoe hij tenslotte zich ‘op/afsluit’ in zoiets als een sekte.

  Marcion overigens heeft de link niet kunnen leggen tussen het Oude en het Nieuwe.
  Eigenlijk jammer, want die Link = Christus!
  Gestorven aan het Oude, opgestaan in het nieuwe. BRUG!
  Het Oude Testament kan niet genegeerd worden anders was er geen Nieuw Testament. En juist het Nieuwe is van kracht geworden door Christus’dood. Eerder kon er geen Nieuw Testament zijn. Van het Nieuwe zijn we nu de erven. Niet meer erven van de rigide Wet, maar van de warme Genade. (Hart van God)

  Dit alles is voelbaar door het geloof heen.
  Geloven is naar binnen keren (contact) en daar valt het besef dat het Oude Testament iets zegt van die ‘oude mens’. Het is tevens onze eigen (persoonlijke) geschiedenis VOOR de kennismaking met Christus. Door met Christus verder te gaan (geloven in Hem)gebeurt er zoiets als de ‘nieuwe mens’. De oude mens verdwijnt geenszins uit het geheugen en dat is maar goed ook. Hoe anders zou men dan kunnen spreken van de 2e geboorte, waar Jezus over sprak?
  Christenen voelen zich opnieuw geboren en daaruit zou dankbaarheid mogen voortvloeien.
  Die ‘nieuwe’ mens is de ‘oude’ niet meer. Een ander proces gaat zich aftekenen dat zich gestaag gaat afscheiden van de ‘oude mens’. (De Weg)

  Maar zie, ook bij veel ‘nieuw geborenen’ kan het oude nog teveel aankleven. Grootste gevaar (valkuil) is de idee van het ‘zeer exclusieve uitverkorenschap’. Dit is de hoogmoed waar velen aan ten val komen. Dat zien we door de geschiedenis heen. Van leiders in het algemeen tot politiekleiders tot kerkleiders tot sekteleiders tot dictators.
  Aan de vruchten kent men de boom. De vrucht van hoogmoed werkt altijd ten slechte. Zowel voor de Godgelovige mens als de niet-Godgelovige mens.
  Het druist namelijk tegen God in.

  Voor de ‘nieuwe mens’ schuilt hier het grootste gevaar: het oude ego. Deze doet hen laten geloven dat zij als ENIGE zeer exclusief zijn uitverkoren.
  Hierdoor ontbreekt het zicht op de geloofswetenschap dat IEDEREEN dat is door Jezus. Om niet!
  Want niet op de werken, maar op geloof komt alles aan.
  En juist door geloof, komen de werken erop aan.

  Reactie door Gloria — dinsdag 5 juni 2007 @ 3.20 uur

 22. Als u zich in de leer van Marcion verdiept, Gloria, zult u zien dat er zeer veel overeenkomsten zijn met de huidige katholieke kerk. En ik weet het zeker, Plato en Marcion bij elkaar opgetelt zijn nog altijd geen Jesus Christus. Dat dualisme in de leer van de kerk zit mij dwars. De afkeer van Marcion van het Oude Testament, zijn stelling dat de God van het oude testament, de scheppende God een minderwaardige God was en dat in Jesus er zich een nieuwe God openbaarde is niet alleen in strijd met de werkelijke leer van Jesus; er is slechts 1 werkelijke God, maar verklaart ook de haat tegen de Joden. Marcion was de bron van het antisemitisme en zijn theologie was de bron voor het fascisme. En die gedachte heeft aan miljoenen Joden het leven gekost en maakt vandaag de dag nog steeds slachtoffers.

  Deze new world order is zo oud als het nieuwe testament en heeft massa’s slachtoffers te verantwoorden. Ook in het oude Joodse land Irak. Maar met dat inzicht wil het bij velen nog niet lukken.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 5 juni 2007 @ 12.00 uur

 23. @22 Rob de Kuster

  Rob, het is niet de eerste keer dat je Marcion van Sinope gebruikt om je af te zetten tegen de katholieke kerk.
  Maar verdiep je dan ook echt! Door de christenen werd hij GEEXCOMMUNICEERD. Hij werd als dwaalleraar gezien. Een ketter zoals ze dat noemden!
  Je kunt de Zoon niet scheiden van de Vader, dus de man heeft zijn eigen versie gemaakt en zijn eigen aanhang aangetrokken. Tenslotte werden de Marcionieten samen met het Manicheisme op een lijn gezet. De katholieke kerk heeft zich daar volkomen van gedistancieerd!

  Zelfs de door mij hierboven aangehaalde Tertullianus die zeer goed werk heeft verricht, maar tenslotte zich aansloot bij de Montanisten en dit ook als sekte werd gezien door de katholieke kerk is mede hierdoor NIET opgenomen in de lijst van kerkvaderen
  Overigens Calvijn en de protestanten rekenen Tertullianus wel tot hun kerkvaderen.

  Vanuit de tijd dat ik nog naar de katholieke kerk ging weet ik dat iedere week een deel uit het Oude- en het Nieuwe Testament wordt voorgelezen. Altijd de verwijzing van het Oude naar het Nieuwe dus. Neem de moeite om eens ‘inside’ te gaan en haal in de bieb “Katechismus van de Katholieke Kerk” op.(LICAP.SRKK)

  Maar vergeet niet: de Joden hebben het Jodendom en de christenen stoelen op het Jodendom. Jezus is als Jood geboren en heeft God de Vader Gezicht, Handen en Voeten gegeven. Het Hart van God kwam in het hart van het volk dat de Messias verwachtte op grond van de Profetieen. En zo geschiedde. Maar velen hebben Hem niet herkend…

  Lees ook blz.429-421 (K.vdK.K.), waaruit ik e.e.a citeer:
  De oude wet (Mozes) is de eerste vorm van de geopenbaarde wet.
  Verder: de oude wet is een voorbereiding op het evangelie. (Blijde Boodschap)
  Verder op blz. 421:
  “De evangelische wet vervult de geboden van de wet. De bergrede betekent in geen geval afschaffing of ontkrachting van de oude wet. Zij brengt daarentegen de verborgenkracht ervan aan het licht en laat nieuwe eisen zien: ze openbaart heel de goddelijke en menselijke waarheid van de wet. De nieuwe wet voegt geen nieuwe uiterlijke voorschriften toe, maar ze vernieuwt de mens tot in zijn hart, de wortel van het handelen, waar hij kiest tussen wat zuiver en wat onzuiver is, waar het geloof, de hoop en de liefde en samen met hen de overige deugden gevormd worden. Het evangelie brengt zo de oude wet tot haar voltooiing door de navolging van de volmaaktheid van de hemelse Vader, door het schenken van vergeving aan de vijanden en door het gebed voor de vervolgers, dit alles met de goddelijke mildheid als voorbeeld.”

  Rob, ik heb de katholieke kerk achter mij gelaten, maar zal haar niet verloochenen. De moederkerk heeft mij ‘gewiegd’ en ‘gespeend’ tenslotte, maar kinderen gaan hun weg…
  Ik heb grote moeite met het hierarchische systeem en allerlei!
  Toch zijn bij haar de geloofsschatten ten diepste bewaard gebleven en los van al het uiterlijke vertoon en vele misstanden blijft Jezus Christus tenslotte voor mij over.
  Hem en alleen Hem volg ik! Hij is De Vergevende!! En zie: ook Nu heb ik weer in de boeken gebladerd om het op te nemen voor dit bolwerk, waar Hij en alleen Hij het kaf van het koren zal scheiden.

  Reactie door Gloria — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.48 uur

 24. @23 PS

  Correctie: blz. 420-421 (K.vdK.K.)
  Rob, zie bij “Maar velen hebben Hem niet herkend…”: Johannes 1:1-18.
  Groet!

  Reactie door Gloria — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.03 uur

 25. @23.24.Gloria
  Dankje voor je antwoord, Gloria. Ik heb de woorden waarmee Marcion van Sinope wordt omschreven ook gelezen, Gloria. Maar ik heb mij ook in de leer van Marcion verdiept en deze langs de huidige leer van de katholieke kerk gelegd en veel te veel overeenkomsten gevonden. Wanneer ik de leer van Jesus dan vervolgens langs die van de katholieke kerk leg zie ik veel te veel verschillen.

  Nee, Gloria, de katholieke kerk heeft zich niet van Marcion gedistancieerd. Dat lijkt maar zo. De leer van de huidige kerk heeft meer overeenkomsten met Plato en Marcion dan mij lief is.
  Wees kritisch, Gloria, een kijk eens naar de leer van Plato en Marcion en vergelijk die met de leer van Jesus. Te veel tegenstrijdigheden. Marcion heeft een veel grotere rol gespeeld in het tot stand brengen van het nieuwe testament, dan men momenteel beseft.
  Een voorbeeld.
  De drie-eenheid is geen uitgemaakte zaak, Gloria. Het is veel later in het geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel vastgesteld. En niet door Jesus.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geloofsbelijdenis_van_Nicea

  Ik wil u deze tekst niet onthouden: “Hoewel de tekst van de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel nadien door geen enkel oecumenisch concilie meer is gewijzigd en tot op de dag van vandaag formeel (met ondergeschikte tekstuele varianten) geldt als de geloofsbelijdenis van alle christenen, is een ogenschijnlijk kleine toevoeging in de hiervoor genoemde Latijnse tekst één van de oorzaken geweest van het schisma tussen de Kerk van Rome en de oosters-orthodoxe kerken in 1054: na de woorden “ex patre” (= “uit de vader”) werd in 589 door het Concilie van Toledo van de Spaanse kerk het woord filioque (“en de zoon”) aan de geloofsbelijdenis toegevoegd. Onder aanvoering van keizer Karel de Grote werd dit door de Duitse kerken in 794 als de enig juiste tekst bestempeld en het is sindsdien in de tijdens de eucharistieviering gebruikte rooms-katholieke geloofsbelijdenis blijven staan. Dit hoewel Paus Leo III in 808 aan Keizer Karel de Grote schreef dat hij het fout vond om aan de tekst van de geloofsbelijdenis te sleutelen. De Griekse, later oosters-orthodoxe kerken verwierpen en verwerpen de toevoeging van het ‘filioque’, omdat daarmee gezegd wordt dat de Heilige Geest voortkomt uit de Vader èn de Zoon en dus niet gelijkwaardig God is. En dit is een ketterse aantasting van de Triniteitsleer.”

  De katholieke kerk volgt tot vandaag de dag de ketterse versie van de Triniteitsleer. Marcion werd een ketter genoemd, Gloria.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.17 uur

 26. @25 Rob de Kuster

  Rob, heb jij mijn reactie vannacht nog zien staan? Hopelijk laat je het mij even weten, want anders kan ik opnieuw beginnen!
  Heel zorgvuldig heb ik alles voorbereid om jou te kunnen antwoorden en je laten zien hoe jij met grove stappen over heel verfijnde zaken in het geloof heenwalst.
  Toen ik eindelijk klaar was en even snel de rest van alle nieuwe reacties las, was het daarna verdwenen. Wat een schrik! Alles voor niets!!

  Hopelijk heb je tijd om de volgende passages te lezen uit de K.vdK.K.:
  Blz.65 thema’s: 245/246/247/248
  Blz.66 thema’s: 253/254/255/256

  Hieruit had ik geciteerd en persoonlijk e.e.a. toegelicht. Dit zijn de bladzijden van de kern van het geloof. Prachtig!
  Ook de zienswijze van de Oosters-Orthodoxe kerk wordt hier liefdevol uitgelegd.

  Want hier spreekt de volkomen verfijning en de wijze waarop men gekomen is op filioque.
  Verdiepende en invoelende zal je het begrijpen. Ik hoop dat je dit met open geest zult lezen.

  Dag Rob, veel succes in Eindhoven!

  Reactie door Gloria — woensdag 6 juni 2007 @ 14.36 uur

 27. @26.Gloria
  Sorry, Gloria. Als je reactie hierboven er niet meer bij staat, heb ik deze gemist.

  Ik heb uw verwijzingen hierboven nog niet gelezen, maar dat ga ik nu doen. Eventuele reactie daarop volgt later.

  Wel wil ik je er op wijzen dat ik dit onderwerp niet enkel religieus benader, maar ook vanuit historisch perspectief. En dat laatste doe ik dan niet aan de hand van de Bijbel.

  Eindhoven was een interesante observatie. Ik was vooral benieuwd naar de reacties vanuit het publiek. De multiple choice vragen waren nauwelijks representatief, en de heren en dames politici weten heus wel hoe laat het is. Dat hoeft men ze echt niet uit te leggen. Of de burger werkelijk invloed uitoefend of dat het allemaal als politiek correct geensceneerd wordt zal snel genoeg blijken. Maar goed, aan elke analyse gaat een observatie vooraf.

  Tenslotte hoorde ik dat vandaag alle 5 verdachten van de moord op Roberto Calvi in 1982 zijn vrijgesproken. Calvi was de bankier van het Vaticaan en via hem liepen er diverse lijnen tussen het Vaticaan en de maffia, de vrijmetselaarij lodge P2 en diverse regeringsleiders. Alle 5 vrij, om woest van te worden. Je zou potverdorie de pausmobiel willen bestormen.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 7 juni 2007 @ 2.31 uur

 28. Het woord is mens geworden; Johannes 1:1-18.
  Ik heb het gelezen, Gloria. Ook de alinea’s 245-248 en 253-256. Echter, het oude testament zegt; Jesaje 44:8

  “Verschrikt niet, en vreest niet; heb Ik het u van toen af niet doen horen en verkondigd? Want gijlieden zijt Mijn getuigen: is er ook een God behalve Mij? Immers, is er geen andere rotssteen: Ik ken er geen?”

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 7 juni 2007 @ 4.24 uur

 29. Nou, he he…het inzicht is er..nu de daden nog! Ooh nee dat kost geld!

  Reactie door cynthia — donderdag 7 juni 2007 @ 14.12 uur

 30. @27 Rob de Kuster

  Goed dat je geweest bent in Eindhoven en hebt kunnen observeren hoe e.e.a. te werk gaat.
  Voor je laatste deel in je reactie:
  De verdachten die vrijgesproken zijn waren neem ik aan tegen de praktijken van Roberto Calvi? Je ziet dat ik niet zo goed op de hoogte ben van deze wanpraktijken. Of waren die verdachten mede betrokken?

  @28
  Rob, er is EEN God. Bestaande uit Vader, Zoon, heilige Geest.

  Deze vergelijking: Een plant. Bestaande uit: wortel, steel, bloem.

  Zo EEN dus!

  En wat het Vaticaan betreft: God doorgrondt alles en allen en zal alles aan het licht brengen.

  Reactie door Gloria — donderdag 7 juni 2007 @ 14.32 uur

 31. @30.Gloria
  Calvi stond een gevangenisstraf te wachten vanwege Banco Ambrosiano. Calvi had veel vijanden binnen het Vaticaan gemaakt en voelde zich bedreigt. Hij had zijn vrouw en kinderen opdracht gegeven om het land te ontvluchten en zou zich binnen een paar dagen bij hen voegen. Forensisch onderzoek heeft aangetoont dat Calvi zichzelf NIET heeft opgehangen.

  http://www.americanatheist.org/pope99/calvi.html

  Beste Gloria. Geloof me, ik ben wel bekent met de triniteitsleer. Maar deze wordt vanuit de orthodoxe kerk niet erkent. Was Jesus Christus zoals Mozes een profeet die het woord van God verkondigde. God “door” Jesus of “uit Vader EN de Zoon.” Openbaarde God zich door de Heilige Geest in Jesus zoals in Mozes, of was Jesus God?
  Gloria, de triniteitsleer staat nu eenmaal op gespannen voet met één God zoals in het oude testament beschreven. Ondanks alle nuances en verfijningen. En daarin verraad Marcion zich.
  Besef wel, Gloria, dat deze tegenstelling de vervolging van miljoenen Joden tot gevolg heeft gehad. Vergeet de kruistochten en de ridders van Malta niet.

  Persoonlijk, Gloria, snap ik het wel. Maar daar gaat het niet om. Bekijk dit eens vanuit historisch perspectief. Zie de ravage.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 7 juni 2007 @ 16.36 uur

 32. @31 Rob de Kuster

  De Oosters-Orthodoxe Kerk erkent wel degelijk de Triniteitsleer.

  Zie punt 1 en 2 aan het begin:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geloofsbelijdenis_van_Nicea

  En:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Drie-eenheid

  Trouwens dubieuze zaak met Calvi en het Vaticaan. Ik zou eerst de gronden van de vrijspraak moeten kennen om te zien waar die vrijspraak op gebaseerd is.
  Wie weet krijg ik nog eens een link te zien hiervan.
  Welterusten Rob en bedankt voor de discussie.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 juni 2007 @ 2.52 uur

 33. Hallo, Gloria.
  Ik denk dat we op dit punt blijven verschillen, Gloria. Ik heb nog even een site opgezocht die de verschillen specifiek benoemd.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Oosters-orthodoxe_kerken

  Maar ook op de door u gegeven link staat het er toch echt. In verleden- en tegenwoordige tijd.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geloofsbelijdenis_van_Nicea

  “De Griekse, later oosters-orthodoxe kerken verwierpen en verwerpen de toevoeging van het ‘filioque’, omdat daarmee gezegd wordt dat de Heilige Geest voortkomt uit de Vader èn de Zoon en dus niet gelijkwaardig God is”

  Gloria, ik wil hiermee niet het belang van Jesus ondermijnen. Ik geef alleen aan dat er ook anders tegen Jesus Christus aan gekeken wordt. Zijn boodschap was echter niet minder belangrijk.

  Wat Calvi betreft, de 5 werden vrij gesproken omdat de rechter in Rome de zaak niet voldoende bewezen achte. Onder de 5 was niet de daadwerkelijke moordenaar. Het waren 5 personen die medeplichtig geacht werden, maar men heeft dit dus onvoldoende bewezen geacht. Calvi werd trouwens in Londen dood aangetroffen, hangend onder een brug.
  Hier is een link van CNN van afgelopen woensdag.

  http://edition.cnn.com/2007/WORLD/europe/06/06/italy.calvi.reut/index.html

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 8 juni 2007 @ 11.45 uur

 34. @33 Rob de Kuster

  Zelf zit ik niet met allerlei verschillen. Ik kan beide redeneringen volgen vanuit de beide zienswijzen.
  Je kom niet terug op je opmerking dat de O. Orthodoxe Kerk de triniteitsleer niet erkent.
  Ik heb je die links doorgegeven om te laten zien dat zij de triniteitsleer expliciet wel erkent. Het is hun grootste goed nota bene!
  Juist hierdoor is het schisma ontstaan.
  Over de Vader en de Zoon zijn ze (R.K/O.K)het volkomen eens. (1.Menswording van God in de persoon van Jezus Christus. 2. Er bestaat maar EEN God en die manifesteert zich in drie personen)Triniteitsleer.

  “Tijdens het oecumenisch concilie van Constantinopel in 381 ging men het hebben over de derde Goddelijke persoon: de Heilige Geest. Hiermee werd vastgesteld dat de H.Geest als 3e Goddelijke persoon evenveel God was als God de Vader en Christus de Zoon van God.”
  Dus daar is in beide kerken geen enkele twijfel over. Hiermee is de Triniteit door alle ‘partijen’ bevestigd.

  Rob, om dit geschilpunt gaat het:
  Oosterse Christelijke Kerk:
  De H.Geest komt voort uit de Vader door de Zoon
  Westerse Christelijke Kerk:
  De H.Geest voortkomt uit de Vader en de Zoon

  Rob, de ravage die in de eeuwen der eeuwen is aangericht stond hier even los van. Het ging mij om de zuivere benadering.
  Maar nu los daarvan: Ja, het is een drama als we de effecten in de wereld bekijken en hoe geloof politiek misbruikt is tot op de dag van vandaag!
  Ik kan alleen samen met jou en alle andere SP-ers ‘vechten’ voor een betere wereld en alert blijven naar allerlei verdraaiing en mistoestanden.
  Ik hoop dat de ‘zaak Calvi’ ooit opgehelderd zal worden!
  Dag Rob! Ik moet rennen nu, tot later en nogmaals bedankt voor de discussie.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 juni 2007 @ 14.47 uur

 35. @35.Gloria
  Wees voorzichtig, Gloria. Haastige spoed is zelden goed.

  Er is een wezelijk verschil, Gloria. Sorry dat ik hier steeds weer op terug kom, maar het is omdat ik denk dat u dit mist.

  “Rob, om dit geschilpunt gaat het:
  Oosterse Christelijke Kerk:
  De H.Geest komt voort uit de Vader door de Zoon
  Westerse Christelijke Kerk:
  De H.Geest voortkomt uit de Vader en de Zoon”

  Gloria, God ‘door’ de zoon betekent dat Jesus Christus geen God was, maar Gods woord door de Heilige Geest verkondigde. Jesus was in deze stelling een mens. De mensheid is Gods zoon.

  De Vader en de Zoon betekent dat Jesus God was en als mens was gekomen onder mensen. Maar daarmee is de mensheid geen zoon van God. Dat is een wezelijk andere interpetatie van de triniteitsleer.

  In beide gevallen is het woord van Jesus Gods woord. Daar doet het niets aan af.
  Maar het verschil in interpretatie is enorm, Gloria. In het oude testament is er maar één God, Gloria, die zich door Zijn Heilige Geest in zijn Zoon openbaart. De mens.

  Ik kan me voorstellen dat destijds in het oude Rome de gevestigde macht hier enorme moeite mee zou hebben. De mensheid als Zoon van God zou een directe bedreiging van hun authoriteit betekenen. Nee, dan liever die ene mens, Jesus, als de Zoon van God. Dat kan men nog beheersen. Eenmaal aan het kruis gestorven is deze geen bedreiging meer voor de gevestigde orde.

  Begrijpt u nu waarom Marcion destijds in 139 na Christus in het oude Rome de God uit het oude testament verwierp? Volgens Marcion had in Jesus zich een nieuwe God getoont. Uit de Vader was een Zoon voort gekomen. Een nieuwe God veronderstelt dat er minimaal twee waren, de Vader en de Zoon.

  De Vader DOOR de Zoon is een zeer groot verschil, Gloria.

  Ik hoop dat uw benen u niet in de steek hebben gelaten, Gloria, en u nog op tijd was.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 8 juni 2007 @ 21.27 uur

 36. @35 Rob de Kuster

  De God van het Oude Testament is de God van het Nieuwe Testament. Er is EEN God.
  Rob, het Christendom is gefundeerd op Christus, als Zoon van God, Die God IS.

  Je bent niet diep genoeg doorgedrongen in het O. Orthodoxe Christelijke geloof.
  Ook voor de Oosterse Kerk is Christus God die Mens is geworden.

  Wat jij ervan maakt is op z’n Arius en op z’n Jehova’s. Zij geloven niet dat Christus God is. Maar een door God geinspireerd mens.
  Dit is in de ogen van de R.Kerk en de O.Kerk ketters. Vandaar de buitensluiting van het Arianisme.
  Maar, het staat ieder natuurlijk vrij om dit wel of niet te geloven.

  God, die naar de Aarde kwam om Zelf als Mens te incarneren en de zonden van de hele mensheid op Zich te nemen is waar het Christelijke geloof om draait. Het was ook alleen God Die in staat was de hele mensheid te verlossen, door de Zoon omdat Hij God Is.
  Geen mens kan de mens verlossen.
  Het is het Werk geweest van God: Die Vader, Zoon en Heilige Geest is.

  De mensheid zijn de geschapen ‘kinderen’ van God. De mensheid is God niet.
  Voor deze mensheid heeft God (Voortbrenger) door de Zoon (Voortgebrachtte) en het Werk van de Heilige Geest (Voortkomende) zijn Verlossingswerk tot stand gebracht.

  Zo staat het er:
  Vader : UIT Wie alles is
  Zoon : DOOR Wie alles is
  H.Geest: IN Wie alles is

  Aldus de kern van het Christendom.

  Rob, dit betekent dat ik afstand neem van jouw interpretatie. Ook voor mij is Jezus Christus God. Maar niet minder heeft Hij geleden… geheel en al als Mens.

  Geen zorg, alles is goed gekomen. Ik weet… haastige spoed is zelden goed.
  Dag Rob!

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 juni 2007 @ 0.04 uur

 37. Wellicht heeft u nu een beter inzicht in mijn atheisme, Gloria. Ik hoop niet dat u denkt dat ik uw geloof in twijfel wil trekken, dat zou ik niet willen, ik heb u slechts een korte blik op mijn overtuigingen gegund. Ik waardeer het dat u mij ook uw visie op uw geloof laat zien.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 9 juni 2007 @ 20.51 uur