Stop braindrain arme landen

Hospital Africa

Was tot voor kort een gebrek aan aidsremmers het grootste obstakel in de strijd tegen aids in Afrika, tegenwoordig overlijden aidspatiënten onnodig door een tekort aan medisch personeel. Dat staat in een onlangs verschenen rapport van Artsen Zonder Grenzen. (Oneworld)

Het Westen berooft derde wereldlanden graag van hun goed opgeleide mensen. Dat die mensen gaan is vanuit hun positie te begrijpen. Dat wij het als Westen bevorderen leidt tot dit soort excessen.

Keerzijde van migratie is dat landen vaak hun best opgeleide mensen zien vertrekken. Zoals Zuid-Afrika, dat al jaren te maken heeft met een brain drain . Veel, vooral jonge, mensen vertrekken voor een aantal jaren naar overseas , bij voorkeur Groot-Brittannië, om daar geld te verdienen. Dit land recruteerde in 2001 volgens schattingen 15.000 verpleegkundigen uit Afrika en zal er in 2008 nog eens 35.000 nodig hebben. Ondertussen vindt er in de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg een aderlating plaats. Waren er in 1996 nog 472 gezondheidswerkers per 100.000 inwoners, in 2001 was dat aantal gedaald naar 140. Om de vacatures toch te vervullen, worden artsen en verpleegkundigen aangetrokken uit andere Afrikaanse landen zoals Zimbabwe, Botswana en Malawi; landen die zelf al kampen met een toenemend tekort aan mensen in de gezondheidszorg. (ND)

Ook Nederland wil het immigratiebeleid vernieuwen, zonder rekening te houden met de gevolgen voor het land van herkomst van de kenniswerkers. Vrijdag tijdens de ministerraad werd hier een nieuwe stap in gezet. Tijdens het debat vorig jaar oktober over het ‘moderne immigratiebeleid’ noemde Agnes Kant het ‘immigratie-apartheid‘.

Ik begrijp ineens waar premier Balkenende op doelde met de terug naar de VOC mentaliteit: kolonialisme in een modern jasje. Na de koloniale jacht op grondstoffen zitten wij echter niet te wachten op een neokoloniale jacht op ‘brains’ en talent in armere landen.”

De SP heeft hier al vaker tegen geprotesteerd. In de gezondheidszorg leidde dat toendertijd tot de afspraak dat er niet werd geworven in landen waar de verpleegkundigen harder nodig zijn dan bij ons. Helaas is dat convenant op 1 juli 2004 al afgelopen.

Het volgende komt ook uit het verslag van het debat dat vorig jaar oktober werd gehouden. Ik raad je aan om het helemaal te lezen.

Het gemak waarmee in de toekomst hoogopgeleiden door bedrijven in het buitenland besteld kunnen worden, zal ernstige afbreuk doen aan de bereidheid bij werkgevers en overheid om te investeren in scholing en opleiding. Kant: “Niet de jacht op buitenlands talent maar opleiding en scholing van binnenlands talent moet het devies zijn. Laat de minister eerst maar eens aangeven in welke beroepen een te kort aan goed opgeleid personeel zal ontstaan en waarom daarin niet voorzien kan worden door opleidingen in ons land.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 03 juni 2007 :: 22.06 uur

65 Comments

65 reacties

 1. Trouwens en ik of gedroomd, en/of gedacht dat Polen toch een EU-land was, excuus!!!

  Reactie door Gonda — zondag 3 juni 2007 @ 22.23 uur

 2. Veel Nederlandse brains zijn ook naar de VS vertrokken. Braindrain is van alle tijden. Ik heb een afstudeerstuk gelezen van een vriendin van me waarin ze aantoonde dat die braindrain ook goede kanten heeft voor de landen die gedrained worden. Maar hoe dat zat weet ik effies niet meer als proletariër zijnde…

  Reactie door Hans Langbroek — zondag 3 juni 2007 @ 22.29 uur

 3. Waarom zouden we niet de zaak omkeren. De wens van veel migranten is om hun oude dag in hun land van herkomst door te brengen. Als de politiek het mogelik maakt snijdt het mes aan 2 kanten. Er ontstaat werkgelegenheid en een valutastroom voor de landen van herkomst en ter plekke wordt de druk verminderd op huisvesting en zorg die onbetaalbaar is/wordt. Wellicht komt een emigratiestroom van Nederlandse ouderen op gang.

  Reactie door Milton — zondag 3 juni 2007 @ 22.32 uur

 4. Reactie door Milton — zondag 3 juni 2007 @ 22.32

  Milton legt u mij eens uit wat het land van herkomst is, van Nederlandse ouderen??

  Reactie door Gonda — zondag 3 juni 2007 @ 22.41 uur

 5. In Suriname is dat ook een probleem, goed opgeleide Surinamers zitten in Nederland om in de verzorging te werken terwijl de bejaardenhuizen daar zitten te schreeuwen om verzorgenden.

  Reactie door Carla — zondag 3 juni 2007 @ 22.50 uur

 6. ik ben
  vezorgende (mcz)

  Reactie door gaf — zondag 3 juni 2007 @ 23.06 uur

 7. Reactie door Carla — zondag 3 juni 2007 @ 22.50

  Carla dat scheelt Nederland natuurlijk ook veel geld aan leerkrachten circu opleiding.

  Reactie door Gonda — zondag 3 juni 2007 @ 23.10 uur

 8. @ 4 Carla

  Klopt helemaal en niet alleen in Suriname,… ik hoop alleen niet dat de zaak doorschiet in de trant van,….

  Je mag vanuit Suriname als verpleegkundige in Nederland gaan werken maar je neemt dan ook je patienten mee…

  Ik hoop niet dat iemand op dat wilde idee zal komen…. alhoewel.

  Wat denk je Carla,… zou Bert Koenders van de PvdA in Burundi geen verpleegkundigen aan het ronselen zijn geweest???.
  Hij moest toch het rondje Nederland in 100 dagen doen, en wat moest hij dan daar in Afrika…. dat is wel erg ver uit de richting.

  Maar goed zo zie maar weer hoe vaak je door de politiek belazerd wordt.

  Reactie door Pool — zondag 3 juni 2007 @ 23.19 uur

 9. Inderdaad, hele volkstammen WITTE artsen verlaten het zinkende schip dat Zuid Afrika heet. Australia staat met stip op nummer 1, maar ook Europa staat redelijk hoog op het verlanglijstje. En waarom, omdat ze simpelweg geen toekomst meer zien en hebben in zuid Afrika. Wat in Zimbabwe is gebeurd, gaat ook in Zuid Afrika (landonteigening is al aan de gang) gebeuren.

  Reactie door Wim — zondag 3 juni 2007 @ 23.37 uur

 10. als we ze in Nederland gaan weren…dan gaan ze wel elders…

  …dus tenzij je het internationaal aanpakt …

  Reactie door Dirk — zondag 3 juni 2007 @ 23.39 uur

 11. Sneu voor rechtse blanke knakkers hier dat het beste ongerepte IQ toch in de derde wereld zit!
  En ik hoop van hárte dat dit ongebreideld scherpe verstand gaat spugen op de G-8 en ervoor zorgt dat eigen delfstoffen niet worden weggegeven aan inhalige Amerikaanse neocons en Europees gristenuitschot dat biddend bukt voor het weerzinwekkende Bushfiguur.

  Reactie door Haq — zondag 3 juni 2007 @ 23.41 uur

 12. @10 Dirk

  Jazeker internationaal, Dirk!
  Helemaal des SP’s hoor! Groot voorstander van nationale samenwerking, maar GEEN VERDRAG waar we gezamenlijk medeschuldig gaan worden om NOG meer graaiers te spekken en NOG meer intellectueel erfgoed uit de Afrikaanse landen te ontstelen dmv de geldgod! Dat gaan wij niet ‘verdrag’en!!

  @3 Milton
  Zorg hoeft helemaal niet onbetaalbaar te zijn. Laten we maar eens beginnen om allemaal ZORG te dragen voor eigen familie. Dan komen we al een heel eind.

  @ Overheid
  Je kan zomaar niet iedereen de arbeidsmarkt opschoppen en “Work First’ projecten opstarten zonder de consequenties daarvan te overzien!
  En zie: Iedereen aan een baan en de beste mensen omkopen uit het buitenland.
  MEER zorg THUIS! Maak daar eens WERK van!!
  Als iedereen de deur uit wordt gedwongen, van de jonsten tot en met de oudsten, wordt ZORG idd erg duur. Maar dat was toch ook de bedoeling? Hoe anders kan de overheid zichzelf aan het werk houden? Via al deze asociale plannen!
  Geef eens wat meer ZORG overheid aan de thuiszorgenden! Zij zijn meer waard dan jullie ervan willen maken.

  En daarbuiten? STOP die uitbuiting van de Afrikaanse landen. Die zijn nu wel genoeg ge-VOCT! Internationale samenwerking zou hier moeten betekenen: MEER geld voor de Zorgopleidingen in EIGEN land! Nee, niet alleen voor ons land, de landen in Europa, maar bovenal de Afrikaanse landen ipv voor HEEL VEEL GELD jatwerk te verrichten!
  Terug naar eigen land Overheid. Laten we daar maar eens mee gaan beginnen.
  Niet?

  Heren Balkenende, Rouvoet en Bos:
  “Politiek is van burgers, zij geven macht en halen het weer terug”… om met de woorden van Monasch te spreken.
  U bent gewaarschuwd!

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 2.57 uur

 13. De laatsten zullen de eersten zijn… dus Gandalf? Lekker geslapen en gezond weer op? Goedemorgen allemaal!

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 3.21 uur

 14. @12 PS Dirk

  Moet natuurlijk zijn:
  Groot voorstander van INTERnationale samenwerking!

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 3.57 uur

 15. hoog opgeleide nederlanders zijn tijdens hun opleiding vaak een buitenlandse partner. Ons immigratiesysteem zit zo in elkaar dat deze mensen hun partner slechts met de grootste moeite naar Nederland kunnen krijgen met gevolg dat ze in een ander eu-land gaan wonen en zonder problemen een verblijfsvergunning krijgen omdat ze met hun man/vrouw zich vrij in de eu mogen vestigen.

  Zo ontstonden de België route en de Duitsland route.

  theoretisch kunnen deze mensen nadat hun partner in dat andere eu-land een, ook nog eens aanmerkelijk goedkopere, meerjarige verblijfsvergunning voor de eu hebben, weer terugkomen naar NL, maar waarom zouden ze als ze in dat andere land al een baan hebben.

  Mijn zoon en zijn universitair geschoolde buitenlandse partner wonen nu in Belgie en hebben het wel gehad met Nederland. Daar wordt alles gedaan, gratis, om haar verplicht in te laten burgeren, daarna wordt ze geholpen met het vinden van een bij haar opleiding passende baan.

  In Nederland geven we liever kapitalen uit aan (re-) integratiebureaus, die alleen geld kosten en niets opbrengen.

  Los dit probleem eerst eens op en zorg dat de hoogopgeleide Nederlanders in Nederland blijven, misschien heb je die hoogopgeleide buitenlanders dan niet nodig!.

  Reactie door ipuntje — maandag 4 juni 2007 @ 6.54 uur

 16. Hier komt de gemiddelde ‘student’ niet verder dan een dikke SMS-duim. En als dan het batterijtje van de rekenmachine al leeg is…tja, dan hebben we helemaal een probleem. Stof tot nadenken?

  Reactie door Rob — maandag 4 juni 2007 @ 8.03 uur

 17. Goeden morgen vrienden SP.

  Wie zijn er altijd de dupe?
  De armen!
  Zij die geld hebben verdienen aan de armoe.
  Die willen graag dat het blijft voortbestaan.
  Daarom komt daar geen einde aan, gelukkig zijn er ook mensen die zich inzetten voor een betere wereld, en de SP is het grote voorbeeld.

  Off Topic..
  Nu lees ik dat er voorgsteld wordt om het Nederlandse en Duitse CO2 in Slochteren op te slaan, daar is een uitgebreid netwerk aan buizen voor nodig, wie zal dat betalen????
  U raad het al, wij.
  Twee keer verdienen aan een gasveld, tel uit je winst, met als reden het milieu.
  Geld verdienen op kosten van de gemeenschap, daar zijn de grootkapitalisten bijzonder goed in.
  SP, gebruik je verstand en hou je oren wijd open, je wordt weer geflest.
  Eerst laten uitvoeren door de overheid en als de onkosten er uit zijn, privatiseren!!!!
  Zo is de marktwerking het troetelkindje.
  Vraag het aan het CDA, PvdA en VVd.
  Goed voor het milieu, ten koste van de arme landen, wereldwijd.
  Want dan kunnen ze nog jarenlang oorlog voeren om het milieu te verpesten en in dure auto’s rondrijden, dat zullen ze niet laten.
  Daarbij het Openbaar vervoer steeds duurder maken waarmee het milieu niet gediend is.
  Een geluk dat de SP er is.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 4 juni 2007 @ 8.57 uur

 18. Wat van ver komt is lekker, zegt men toch altijd. Dat is ook één van de redenen dat de werkgevers het ontslagrecht willen versoepelen. Dan kan men Nederlandse werknemers ontslaan. En deze vervolgens vervangen door buitenlanders. Voor de ontslagen werknemers is er geen scholing maar de onzin, die re-integratie heet. De PvdA ziet ook veel meer in re-integratie. In de Volkskrant van 10 maart schrijft Paul Tang van de PvdA, dat “snelle” re-integratie meer zin heeft dan omscholing.

  Reactie door reint — maandag 4 juni 2007 @ 9.34 uur

 19. Dit is niet alleen gevolg van de hoogte van het loon , maar vooral de vreselijke bureaucratie , die mensen ondervinden in bepaalde landen als het gaat om persoonlijke ontplooing : Zie de meeste Univeristeiten in Nederland : onderzoekers , ontwikkelaars gaan vaak ten onder door meer commercieel geleuter van Cooleges van Bestuur ; zodat deze mensen niet in alle rust kunnen denken en doen : Bij de TU houden meer hoog-leraren zich bezig met managertje spelen , dan met fundamenteel onderzoek ;dat is waarom veel hogergeschoolde hun biezen nemen , naar landen waar dit wel mogeljk is : Afrika is een land ,waar eidelijk de oorspronkelijke bevolking meer kan opzetten echter de ervaring en mentaliteit missen van “de blanke “zie maar de landbouw , waar de blanke boer zijn plaats verliest ,en in bezit wordt genomen door de oorspronkelijke bewoner , die nog geen ervaring heeft weten op te bouwen .dat is jammer dat positieve discriminatie vaak tot gevolg heeft dat een groot deel van de landbouw in die landen kapot gaat .

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 9.36 uur

 20. Off topic !
  Mogelijk is in den lande meer sprake van veel
  drukte op Internet.
  Henny en ik constateerden dan al het op ver-
  keerde plek tegenkomen van vnl. leestekens.
  Voor wie zoeken naar @ ‘het apestaartje’….
  dat kan terecht gekomen zijn op de plek van
  het ‘accent grave’ (zoals het woord scène
  aangeeft). De storing houdt soms minuten aan,
  en is irriterend als er snel post verzonden
  moet worden. Succes allemaal en een goede
  dag gewenst! Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 4 juni 2007 @ 9.47 uur

 21. Ten overvloede, de cijfers ónder de lees-
  tekens blijken dan intact te zijn gebleven
  en het is even zoeken hoe wérkelijk álle
  leestekens dan een warboel zijn geworden.
  Tot op heden waren het bij mij, vnl. vraag-
  teken, tussen haakjes, e.d., maar als het ook
  een apestreek van een Apestaart betreft is
  het privé al lastig, maar voor een aantal
  zakenmensen zeer zeker. Sterkte, Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 4 juni 2007 @ 9.51 uur

 22. Een week lang zat ik zonder computer.
  Het belangrijkste onderdeel had de geest gegeven. Ik heb een hoop gemist.
  Van alles en nog wat moet nu nog opnieuw worden geinstalleerd.

  Ik weet niet of ik nu al ergens op kan reageren.

  Maar in ieder geval:
  Handel industrie, geldmachten en regeerders overal, vind ik veelal parasitair tuig.

  Nog even de groeten voor Gloria, Elsemie, Madelief en andere vrouwen, wier eerdere reacties ik niet meer kon lezen en ook nog niet lezen kan.

  Verder: Voor iedereen een prettige dag, behalve voor: Ik ben de namen even kwijt.

  Haras.

  Reactie door Haras — maandag 4 juni 2007 @ 10.05 uur

 23. Re-intergratie heeft totaal geen zin als het doel is om vrindtjes flink te laten verdienen door opdrachten van uitkerende instanties , zonder eisen te stellen t.a.v. resultaten : d.w.z het aantal mensen dat weer hun intreden hebben gedaan in het arbeidsproces : korte omscholing/stage kan daarbij zeer gunstig werken .
  Grote deel echer beland bij de publiekelijke schoonmaakbedrijven met behoud van hun bijstand-uitkering , in de vorm van papierprikken , papierbakken legen en vuil aanvegen .

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 10.07 uur

 24. IN dEN hAAG , BEGINT AL EEN pOLSE WIJK TE ONTSAAN : een politie-korps heeft politie in Polen uitgenodigd voor een cursus , om de Poolse-crminaliteit te leren herkennen ; in veel gemeente worden Polen aangenomen uit Polen .
  Een gemiddelde Pool beschouwd de Politie Corrupt :
  Snap u het ? ik niet !

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 10.16 uur

 25. Madelief,

  Wat die leestekens betreft, ik heb er ook wel eens last van.

  Rechts onderin de blauwe balk van je scherm staat (tenminste bij mij) naast het lichte blauwe balletje met een wit pjltje erin wat naar links wijst, een wit vierkantje met zwarte puntjes.
  Hierop kun je de instelling weer wijzigen in internationaal VS en alles doet het weer.
  Hoe het soms kan veranderen is ook mij een raadsel, maar als de tekens bij mij kuren vertonen, kijk ik eerst daarnaar en meestal in dat ding dan alleen op Nederlands ingesteld, dus dan wordt het weer even internationaal aanklikken en alles is weer als voorheen.

  Succes!

  Reactie door Anja — maandag 4 juni 2007 @ 10.45 uur

 26. @21 Als de mensen nou maar voldoende rommel weggooien dan ontstaat er vanzelf werkgelegenheid voor de papierprikker of andere vuilopruimers. Met die argumentatie gooiden vervelende jongetjes in de klas met propjes papier.

  Reactie door reint — maandag 4 juni 2007 @ 10.52 uur

 27. Internationale slavenhandel(import en export van werknemers)gaat in alle sectoren en op alle niveaus gewoon door. Vroeg of laat zijn we direct of indirect allemaal de dupe. Niemand wordt bespaard in een tijd en cultuur waar het vooral om snel en goedkoop weknemers gaat.

  Reactie door khosrow — maandag 4 juni 2007 @ 12.14 uur

 28. Ik bedoel @23 Fred
  Met creëren van rotzooi lost men dus geen problemen op.

  Reactie door reint — maandag 4 juni 2007 @ 12.23 uur

 29. Daar gaan we weer, de VOC moet weer eens als een voorbeeld van alles wat slecht is aangehaald worden. Jammer.

  Reactie door Gerrit (die andere) — maandag 4 juni 2007 @ 12.30 uur

 30. “Otto werkt voor twee” is het motto, tevens de naam van een bedrijf in Rotterdam. Dat bedrijf heeft zich gespecialiseerd in slavenhandelpraktijken. Ze importeren slaven uit Oost Europa terwijl de werkzoekenden in dit land worden door de CWI van het kastje naar de muur gestuurd. Het trainen en bemiddelen van werkzoekende Nederlanders zou enige inspanning gaan kosten.

  De positie van Nederlandse werknemers is dankzij gelegaliseerde slavenhandelpraktijken zwaar ondermijnd. Hoezo eerlijk? Het is hoog tijd om onze incompetente overheid ter verantwoording roepen. Beter nog ontslagen zonder gouden handdruk en zelfs zonder een uitkering. Want hun portemonnee is al dik genoeg gezien hun uitbuiting praktijken.

  Reactie door khosrow — maandag 4 juni 2007 @ 12.59 uur

 31. De stelling van Agnes Kant is helemaal to the point, ook al wordt het zwemmen tegen de stroom in. Zoals tomaten in Nederland worden geteeld met hulp van Poolse arbeiders en vervolgens geëxporteerd worden naar Italië!
  Logisch en pragmatisch denken wordt meer en meer overschaduwd door opportunistische retoriek van de monopolisten omdat niemand een ‘loser’ wil zijn. Chaos is winst!

  Reactie door Elsemie — maandag 4 juni 2007 @ 13.39 uur

 32. Waarom gaan pas afgestudeerde NL artsen niet een jaartje of wat naar een derde wereldland. Omgekeerde braindrain. Elk jaar in zo’n land wordt procentueel in mindering op de studieschuld gebracht, als die er is. Leren ze eerst de echte ellende kennen, kunnen ze er hier beter tegen.

  Reactie door William — maandag 4 juni 2007 @ 13.50 uur

 33. @22 HARAS

  Ik miste je al! Goed dat je van je laat horen! Ik hoop dat alles gauw in orde komt en we je hier met regelmaat zullen terugzien. Wie weet heb je weer iets ‘moois’ in gedachten? Schrijf het op, Haras, en verras ons.
  Dag Haras!

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 14.17 uur

 34. @25 Bedankt Anja, met vergrootglas vond ik
  dus alleen iets met een groen pijltje naar
  links met als verklaring “hardware veilig
  verwijderen” dus vind ik niet exact wat jij
  me nu beschrijft helaas. Doorgaans blijf ik
  finaal af van al datgene wat ik nog niet vol
  doende beheers, al was het maar om zelfs te
  ontdekken, dat er geen enkele letter nog op
  dat toetsenbord komt. Fouten worden er dus
  nog aan alle kanten gemaakt, en de verwisse-
  lingen zijn aan de orde van de dag:
  geef mij maar bluine bonen met lijst…tjé
  hoe krijg ik die ‘l’ nu weer weg als ik een
  ‘r’ bedoel! Wat een geluk dat ik geen toela-
  tingsexamen hoef te doen voor tig zaakjes!
  Evengoed bedankt voor de moeite! Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 4 juni 2007 @ 14.28 uur

 35. @34 Madelief,
  Nou dat is toch al heel wat, je zat in iedel geval in de goeie hoek te zoeken. Als je nu op dat pijltje (witte) éénmaal klikt, komen el nog meel tekentjes te voolschijn en daal zit dat (het lijkt wel een beetje op een schoolsteentje) met zwalte look, ook bij, als je daal met je muis op gaat staan, komt el vanzelf te voolschijn waal hij op is ingesteld.
  Stelkte elmee.
  Plettige dag veldel.

  Reactie door Anja — maandag 4 juni 2007 @ 15.14 uur

 36. 1 ONDERWIJS VIA RADIO IN DERDE WERELD
  Een oplossing voor dit probleem is om in ontwikkelingslanden de bevolking heel intensief te scholen via veel radiokanalen tegelijk. Rijke landen kunnen dat wereldwijd met en voor hen organiseren in het kader van ontwikkelingshulp.

  De bevolking in de derde wereld kan daartoe opwindradio’s krijgen en kleine batterij-opladers op zonneënergie. Zo kunnen ze naar de radio luisteren zonder elektriciteitsnet.

  Ook in ons land zouden de media een veel grotere rol moeten spelen bij het onderwijs.

  2 ENGELS ALS VOERTAAL
  Die opleiding via de radio verloopt veel makkelijker en goedkoper als alle derde- wereldlanden zouden overschakelen op het Engels als officiële taal. Want dan kunnen in elk land in principe dezelfde onderwijsprogramma’s worden uitgezonden via de radio.

  Engels als voertaal zou trouwens ook voor ons land geweldige voordelen hebben op veel gebieden.

  Reactie door j — maandag 4 juni 2007 @ 15.58 uur

 37. ja, dit gaat me toch iets te ver deze stelling dat het Westen de derde wereld berooft van de talenten. En waarom ook weer de VOC er bij halen, dat gaat me ook steeds meer tegenstaan. Maar dit terzijde. Het is te begrijpen dat goed opgeleide mensen hun heil elders zoeken, zeker als deze in eigen land geen baan of goed betaalde baan kunnen vinden! Dat probleem los je niet zomaar op door met de beschuldigende vinger naar het Westen te wijzen, het probleem bevindt zich in die landen. Als daar banen worden gecreeerd, betere salarissen worden betaald, dan is er enige kans om deze talenten te behouden. Nederland stuurde 10 jaar geleden tientallen dokters naar bv. Zambia in het kader van ontwikkelingshulp omdat daar een uittocht plaatsvond van artsen naar… Zuid-Afrika. En er was schaarste aan artsen in Z-Afrika omdat deze vertrokken waren naar… Europa. Het cirkeltje is rond.

  By the way, vergeet ook niet dat die 30.000 van het generaal pardon ook immigranten zijn, die ook talenten hebben die in eigen land heel goed gebruikt kunnen worden. Ik ga er dan wel van uit, en niet ten onrechte, dat een groot deel van deze groep om economische redenen hier is. Ook een vorm van brain drain eigenlijk….

  Reactie door HARSAN — maandag 4 juni 2007 @ 17.19 uur

 38. Veel in ons land goed opgeleide jongeren vertrekken naar het buitenland.De partij-politieke CDA/PvdA/VVD regeringen zijn hier verantwoordelijk voor geweest.Oorzaak:Iedere dag grote file-ergernissen,onbetaalbare huizen en huisvesting,idiote en veel te hoge belasting-regime,geen invloed van de bevolking tijdens de 4 jarige regeringstijd/minachting van de lager opgeleide bevolking,overdreven controle van de bevolking door de politiek via camera-s,koppeling van bestanden,internet en belgedrag,merktwerking,betutteling en regentengedrag etc.
  Nu probeert de politiek goedkope hoger opgeleiden uit arme landen hier heen te lokken.Totdat zij er ook achter komen dat het hier niets voor hun is.Dit CDA/PvdA beleid is dweilen met de kraan open.Politiek de fout ligt bij jullie,niet bij degenen welke vertrekken!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 4 juni 2007 @ 17.32 uur

 39. @ 38 Maan Arkenbosch,

  U hebt grote gelijk. Hoezo vrijheid blijheid? Ja misschien voor de vastgoedbende en markt speculanten(CDA, PvdA, VVD, D66 en LPF) maar voor de rest worden we als loonslaven benaderd en behandeld. De oorzaak van de ellende zit in Haagse achterkamercultuur. Die voelen zich boven ons en gedragen zich boven de wet.

  Kennelijk Import en export van slaven kent geen grens meer. Het is niet VOC gisteren maar here and now tegenwoordige tijd.

  Het is om te lachen en huilen tegelijkertijd. Ik vraag me af hoe komt dat we in dit zogenaamde ‘ontwikkelde?’ land toch uiteindelijk voor zulke bende hebben gekozen??????

  Reactie door khosrow — maandag 4 juni 2007 @ 18.33 uur

 40. Je kan natuurlijk niet alles aan de regeringen verwijten maar ook aan de gulzigheid van de afzondelijke personen ; t.g.v. van de grote verschillen in koopkracht , woon-omgeving , bureaucratische rompslomp ; zijn er mensen die verkassen .
  Dat vindt ook gedeeltelijk via asiel status en de mogelijkheden daarbij en andere mogelijkheden , die in eigen land niet aanwezig zijn en/of te realiseren : Zo kunnen jonge mensen verhuizen naar landen waar bijvoorbeeld de mogelijkheid is om gratis te studeren , terwijl dat in Nederland niet mogelijk is : Eignlijk kan men dus concluderen : het is de mens eigen om een optimum te vinden en dat wordt in veel landen mogelijk gemaakt ,doordat de grenzen minder dicht zijn .

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 18.44 uur

 41. Opengrenzen brengt alleen maar ellende met zich mee. Grens dicht voor slavenimport en export. Ben blij voor de mensen die na jaren onduidelijkheid en ellende hier mogen blijven, maar dat(de trage en onbetrouwbare ambtelijke molen) mag in de toekomst niet meer geburen. Maar ik denk dat de overheid een directe rol speelt bij misbruik, slavenimport en export.

  Voor een land met zoveel duur management en bestuurlijke lagen zijn we behoorlijk mismanaged.

  Reactie door khosrow — maandag 4 juni 2007 @ 19.02 uur

 42. @ 40 Fred,
  Gezien de stand van zaken in Nederlandse onderwijssysteem kan ik me haast niet voorstellen dat iemand naar Nederland komt om te gaan studeren. Want 10 uur les per week en de rest zoek het maar zelf uit cultuur, is behoorlijk weinig in verhouding met de kosten die migratie met zich mee brengt.

  Reactie door khosrow — maandag 4 juni 2007 @ 19.06 uur

 43. @40 Fred

  “Je kan natuurlijk niet alles aan de regeringen verwijten maar ook aan de gulzigheid van de afzondelijke personen”

  managers… bonussen… en wie gaan er na een politieke carriere werken in het bedrijfsleven?!

  dat zijn dus die figuren die het mogenlijk maken dat afzonderlijke personen extreme vormen van gulzigheid, KUNNEN gaan vertonen.

  als de regering daar nu eens de verantwoordelijkheid zou nemen en DAAR iets aan doen,dan zijn ze er ook niet meer schuldig aan…

  maar ja dan schijten ze in eigen zak,om het maar even platvloers te zeggen.

  Reactie door iew — maandag 4 juni 2007 @ 19.24 uur

 44. Het probleem in deze wereld is de gigantische verschillen in armoede , ontwikkeling .
  Dit wordt volgens het basis economische denken in stand gehouden ;dat zegt dat een schaars goed , veel waarde heeft . Door grote verschiilen te laten zijn , zijn er grote winsten : Ik denk dat door het ontstaan van de EU per land een zekere teruggang zal ontstaan : bedenk maar de verdeling van de diverse producties : Polen heeft enorme grote gebieden voor productie van landbouw-producten , als dus Polen in Brussel een groot aandeel verkrijgt in de landbouwproductie , zal dat ook de Nderlandse landbouw treffen : zo is dat ook het geval met de visserij : Nderland mag slachts een kleine quote van de totale EU-visserij benutten , om deels in eigen beheofte te voorzien ; de rest moet elders hier naar toe gebracht worden en omgekeerd : dat levert minder werkgelegenheid om in dit productie-gebeid , maar ook neemt de hoeveelheid vervuiling toe , door de vele transporten : ook de werkeleijke behoeften aan producten is minder gemakkelijk in te schatte , wat leidt tot mogelijke overproductie en daarmee ook extra belasting op de vis-hoeveelheid in de zee . zo zijn voor alle mogelijke producties enorme overvloede aanwezig ; wat zou leiden tot verlagen van de waarde van een product : omdat te verkomen wordt het vernietigd !

  Vandaar dat bijvoorbeeld Afrika het kan schudden , om mde producent te worden en blijft dus na-ijlen op de welvaart : gevolg dat men het komt halen .

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 19.27 uur

 45. wat een groot probleem is voor ecomen ; is het feit dat de uitbreiding van de EU zo groots is , dat het lijkt of deze het niet meer onder controle hebben ; veel wordt namelijk afgeleid ( economische verwachting ) van modellen , die gebouwd zijn voor een Nederlandse economie en een vage benadering zijn van de Nederlandse economie met wat externe beinvloeding : maar wat nu plaats vindt er een chaos .

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 19.36 uur

 46. @44

  De tweede(de oorzaak) verklaart het eerste(het schaars wordt in leven geroepen en in stand gehouden mede door onze overheid)

  Reactie door khosrow — maandag 4 juni 2007 @ 19.59 uur

 47. En van wie komt die nieuwe stap? Van Donner. Ik heb het idee dat Donner de nieuwe Zalm aan het worden is: diegene die met desastreuze waanideeen en wanbeleid de macht naar zich toe gaat trekken, met zeer negatieve gevolgen voor Nederland, en in dit geval de landen waar deze kenniswerkers vandaan komen. Donner in de bocht: het ene vreselijke idee na het andere, nu al. Wát een knurft zeg, niet normaal.

  Dit nieuwe vreselijke plan van hem gaat alleen maar verliezers opleveren. Waar Agnes Kant terecht op wijst. Alleen de korte-termijn belangen van bedrijven tellen kennelijk voor Donner.

  Ik ben voor de zoveelste keer zéér tevreden dat ik SP heb gestemd. Klasse SP!!! Jullie denken tenminste ná!! Iets wat bijna een uitzondering lijkt in de politiek!!

  Reactie door Ellen — maandag 4 juni 2007 @ 20.11 uur

 48. Het werkt ook de andere kant op. Lekker braindrainen oftewel weg uit Nederland …

  Zijn we intussen niet ook een ontwikkelingsland geworden met ons afgebroken sociaal stelsel…

  Reactie door bilogics — maandag 4 juni 2007 @ 20.33 uur

 49. Donner is dan ook de minister van Asociale zaken !
  De man is Jurist , net als zijn voorganger : die zijn regeltjes handhavers ! De mensheid is hieraan ondergeschikt : in hun optiek is lijden menselijk en dus toegestaan .

  Reactie door Fred — maandag 4 juni 2007 @ 21.41 uur

 50. Al die brains hebben ondertussen wel flink geteert op belastingcenten om hun jarenlange en dure studie te bekostigen; dat wordt vergeten. Tegen de tijd dat ze na hun studie de schuld terug zouden betalen; smeren ze hem snel naar de VS.

  Leuk he die kenniseconomie; daar schieten we dus flink mee op…bah schei toch uit.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 5 juni 2007 @ 0.03 uur

 51. @ Fred

  ‘De man is Jurist , net als zijn voorganger : die zijn regeltjes handhavers ! De mensheid is hieraan ondergeschikt : in hun optiek is lijden menselijk en dus toegestaan .’

  Fijn dat je mij (of Jan de Wit bijvoorbeeld) als jurist op 1 hoop gooit met een Christus Deed Anders-politicus in optima forma als Donner. Wat een nuance, en trouwens ook wat een spelling…hoe oud ben je, jongen?

  Reactie door Floris V — dinsdag 5 juni 2007 @ 10.10 uur

 52. zolang het internationaal niet wordt aangepakt kan Nederland weinig….anders gaan ze toch naar de VS ofzo…

  Reactie door Dirk — dinsdag 5 juni 2007 @ 10.37 uur

 53. De braindrain van veel nederlanders is niet zozeer ingegeven door meer geld verdienen.
  Al ik kijk in mijn vriendenkring dan wonen de meesten in Zweden en Duitsland. Het leefklimaat is daar vaak beter dan in Nederland. Ikzelf vertrek dit jaar naar Finland vanwege de partner,het gebrek aan files,lagere huizenprijzen,minder horkerigheid,de luchtkwaliteit,goede kinderopvang. Er is ook meer respect voor andermans spullen in deze homogene samenleving en het aantal allochtonen zal door mijn komst nog steeds niet boven de 1 procent van de totale bevolking uitkomen.

  Reactie door Kes Gerittsen — dinsdag 5 juni 2007 @ 13.20 uur

 54. Jan de Wit heeft duidelijk gekozen , en dat volgt ook uit zijn daden voor sociaal onrecht te bestijden en daar waardeer ik deze man ten zeerste om. echter er zijn ook juristen die dat niet doen en er behoorlijk rijk door worden en dat tegen sociale rechtvaardigheid .

  Reactie door Fred — dinsdag 5 juni 2007 @ 14.55 uur

 55. het ontslagrecht is gemakkelijk genoeg ! Als men veel arbeiders eruit willen gooien , past men de REORGANISATIE-truc toe :dus deze is legaal en aanvaard : de interne aangelegenheden van een bedrijf .Mooi is ook het sociaalplan , wat vaak zeer ongunstig uitpakt voor de onslagen arbeider .

  Reactie door Fred — dinsdag 5 juni 2007 @ 15.10 uur

 56. Floris V , helaas ben ik niet zo hoogggeleerd als u , en is mijn Nederlands neit zo ontwikkelt als u , maar u bent jurist .
  waar ik on doelende was de twee laatste ministers van Soiale zaken , die de verantwoording hebben over het uit de AOW donderen van mensen via een herkeuring met vraagtekens : Als men wenst dat deze mensen gaan werken , dat dient als eerst geregeld te worden dat deze mensen ook werk kunnen krijgen , eventueel met zeker aanpassing .

  het wad een ambitie om het aantal AOW-ers te verminderen ; een verlangen die al zo’n 10 jaar geleden bestond : toen had het te maken met het feit dat een groot aantal werknemers van scheepwerven , die gingen sluiten , in de AOW te dumpen; wel deze mensen zijn nu alle het pensioen .

  Reactie door Fred — dinsdag 5 juni 2007 @ 15.23 uur

 57. @56 Fred
  je bedoelt de WAO (arbeidsongeschiktheid),
  Bij 65 jaar heb je recht op AOW (Algemene ouderdoms wet) Pensioen is een arbeidsgerelateerde aanvullende verzekering.
  Voor de rest klop je verhaal als een kloppende vinger! Wao’ers komen met 65 jaar in de AOW, mogelijk aangevuld met het opgebouwde pensioen.

  Reactie door Elsemie — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.06 uur

 58. 16. En een woordenboek erbij, desnoods electronisch.

  Wij halen ook de Polen naar hier zodat ze daar zonder zitten. Die haleb vervolgens weer de Roemenen nar Polen etc..etc… het laatste land is het armste land dat met alle middelen gepoogd heeft hun mensen op te leiden die vervolgens weer vertrekken en ga zo maar door. Dat is dus puur kapitalisme.Zelfs Belgische specialisten, artsen en tandartsen komen naar Nederland omdat Nederland ze het dikst betaalt. Jarenlang is geprobeerd de specialisten hier wat minder grote salarissen te laten verdienen maar jarenlang heeft het vriendjes netwerk van politiek en specialist het tegengehouden. Daarom worden de heren/dames politici met alle egards behandeld als ze eens ziek worden.
  En zo loopt het over heel de wereld als geld het belangrijkste item is.Ze nemen van de maatschappij maar hebben geen zin iets aan de maatschappij terug te geven.

  Reactie door Henny — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.14 uur

 59. Bedank Elsemie voor de correctei ;komt dat ik erg pissig ben op die minsiter van Asociale zaken .

  Reactie door Fred — dinsdag 5 juni 2007 @ 18.24 uur

 60. Wij ? je bedoelt de uitzendbureau ‘s :de legalen koppelbazen .

  Reactie door Fred — dinsdag 5 juni 2007 @ 18.25 uur

 61. @59 Fred
  Ja, dat had ik in de gaten en daarom schreef ik : “dat klopt als een kloppende vinger” wat hardstikke fout is, want het moet zijn het klopt als een ‘zwerende’ vinger, wat dan weer cynisch is bedoeld. Kun je me nog volgen?
  Prettige avond nog, ik moet er weer vandoor!

  Reactie door Elsemie — dinsdag 5 juni 2007 @ 18.49 uur

 62. @ Fred

  Ik begrijp de boosheid, maar richt die dan inderdaad op de mensen waar het om gaat. No hard feelings verder.

  Reactie door Floris V — woensdag 6 juni 2007 @ 1.07 uur

 63. Henny, en dan te bedenken dat er veel cultuurverschillen zijn en iedereen die niet in het rijke westen woont maar wel tv kijkt kan gaan denken dat alle vrouwen in het Westen h#$ren zijn…ik houd mijn hart vast!

  Reactie door cynthia — vrijdag 8 juni 2007 @ 12.34 uur

 64. 63. Cynthia

  Ze konden weleens gelijk hebben als ik Bush bij de Paus zie zitten lijkt het er soms verdomd veel op.

  Reactie door Henny — zondag 10 juni 2007 @ 10.54 uur

 65. :) !! Henny, maar echt hoor! Ik maak me daar wel een beetje zorgen over. Er komen hier ook allemaal mannen heen die hier een paar maanden werken en hun vrouw of vriendin is nog in eigen land. Hoe zal het straks gaan? Meer verkrachtingen? :( Maar daar denkt Balkenende niet over na natuurlijk…

  Reactie door cynthia — dinsdag 12 juni 2007 @ 22.59 uur