Argentinië pakt de trein terug

Op de grote treinstations van Buenos Aires is het de laatste tijd zeer onrustig geweest. Groepen reizigers ontstaken in woede en richtten vernieligen aan toen treinen voor de zoveelste keer in geen velden of wegen te bekennen waren. Sinds de privatiseringen in de jaren 90, is de kwaliteit van het openbaar vervoer in Argentinië in een rap tempo gedaald.

Constitución in de hoofdstad was ooit zo’n mooi klassiek station in Parijse stijl, nu is het een bouwvallig en stinkend doorgangshuis van tien miljoen passagiers in de maand, met alleen een noodverlichting en grote plassen midden in de hal.

De treinen die ze hier nemen zijn volkomen uitgewoond, veel ramen ontbreken, en om er in de spits in te komen heb je aan een paar normale ellebogen niet genoeg. Als er al een trein voorkomt die je zou kunnen proberen te nemen. (Volkskrant)

Voor president Kirchner was de maat vol. De staat herneemt de totale zeggenschap over het treinverkeer en de infrastructuur, al blijft de mogelijkheid voor privébedrijven om deel te nemen in het exploiteren van bepaalde lijnen. Hetzelfde gaat gelden voor de metro in Buenos Aires, waar de passagiers ook met enige regelmaat uit hun vel springen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 04 juni 2007 :: 13.30 uur

102 Comments

102 reacties

 1. Kirchner draait privatisering terug!
  Eerst oa de energiebedrijven, waterbedrijven, postbedrijven en nu: de TREIN!
  Hoelang zal het in Nederland duren?
  Eerst maar eens flink wat rellen schoppen?
  HELPT!!
  Eerder zal er niet geluisterd worden.

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 13.56 uur

 2. In NL heeft de staat 100% van de aandelen van de NS. Dus…is nog steeds een staatsbedrijf. Loopt het goed? Nee.

  Mogen andere bedrijven een spoor aanleggen? Of een trein laten rijden op het liggende spoor? Nee.

  Jan, je had het over fair play bij Wouter. Nu jij graag: fair play…

  Reactie door Michel — maandag 4 juni 2007 @ 14.18 uur

 3. “energiebedrijven” zijn semi-publiek. En de helft van de energieprijs bestaat uit belastingen. Van vrije marktwerking voel je dus amper wat.

  Waterbedrijven: zijn zo ver ik weet van de overheid

  Postbedrijven: ook hier heeft de overheid ingegrepen, en is geen vrije marktwerking.

  Reactie door Michel — maandag 4 juni 2007 @ 14.20 uur

 4. Gloria, oh Gloria, dat moet je toch weten, hier in Nederland gebeurd alles 50 jaar later, tenzij het roer radicaal omgegooid wordt. Welke roerganger zal dat aandurven, zal ik het zeggen geen één, het eindigt
  altijd weer in veel geschreeuw en weinig daadkracht.
  Ik zag gisterenavond op het nieuws Fidel Castro als 80 jarige, redelijk opgeknapt.
  Maar wat weet men hier van hem, weinig, heel weinig, een man die behoorde tot een verdervelijk systeem. Hij kon redevoeringen houden van uren lang zonder dat de mensen in slaap vielen. Ik zat deze morgen in een boekje te lezen, “Fidel Castro spreekt over Marxisme en Leninisme” uit begin jaren 60, ik dacht zo bij mijzelf, hoeveel mensen in Nederland zullen willen weten wat die man zei, laat ik een paar bladzijden door de scanner halen, er zitten scanfoutjes in vanwege de slechte kwaliteit van de druk.
  Wat ik er mee wil zeggen, socialisme, je gelooft er in of niet. In en socialistische samenleving kent men geen privatisering van
  nutsbedrijven wat dan ook.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Fidel.rtf

  Reactie door d'olle Henk — maandag 4 juni 2007 @ 14.35 uur

 5. @ Michel, ik zie nergens het woordje Nederland in terugkomen, dus wat wil je nu zeggen? Dit is gewoon een verslag van wat Argentinië doet…?

  Reactie door Bart — maandag 4 juni 2007 @ 14.38 uur

 6. Privatisering voor nuts- en OVbedrijven werkt gewoon niet! Laat dat maar lekker in overheidshanden zodat de controle op die bedrijven in de handen van de kiezers ligt.

  Ik verwonder me er trouwens wel over dat er blijkbaar mensen binnen de SP zijn die geweld een oplossing vinden om hun doel te bereiken. “Eerst maar eens flink wat rellen schoppen?
  HELPT!!”
  Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 13.56
  Een oproep tot geweld op het weblog van Jan vind ik volstrekt ongepast en SP onwaardig.

  Reactie door nognooitvangehoord — maandag 4 juni 2007 @ 14.43 uur

 7. @Bart

  Zie je niet dat dit in de trant is, van hee kijk: de markt doet het, dus het is slecht. In NL doet ook de overheid het (heeft het altijd gedaan), en het is ook slecht.

  In landen als Thailand is de zorg voor een groot deel geprivatiseerd. Deze zorg staat bekend als zeer goedkope, kwalitatieve hoogwaardige zorg. Alleen zo’n berichtje zal hier wel nooit verschijnen….

  Reactie door Michel — maandag 4 juni 2007 @ 14.49 uur

 8. @2en @3 Voorkomen is beter dan genezen.

  Ja, privatiseren van de zorg, dat loopt lekker.
  De basispremie wordt straks een lege doos.

  Reactie door Gandalf — maandag 4 juni 2007 @ 14.52 uur

 9. De dogmatische, door de ideologie van de particuliere markt verblinde Nederlandse neo-liberale politici lijken pas door Engelse en Argentijnse (wan)toestanden de ogen geopend te kunnen worden. En dan druk ik mij nog optimistisch uit…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 4 juni 2007 @ 15.09 uur

 10. @ Michel,

  Dat Cuba 1 van de betere gezondheidszorgsystemen heeft hoor ik de VVD ook niet zeggen…

  Dude, you are on a socialist website, what do you expect?

  Van alles zijn goede en slechte voorbeelden. In het geval van marktwerking in publieke diensten zie ik meer slechte dan goede voorbeelden

  Reactie door Bart — maandag 4 juni 2007 @ 15.16 uur

 11. @ Michel (2):

  De NS is geen staatsbedrijf meer. De Minister van Verkeer en Waterstaat kan nog slechts indirect (via prestatiecontracten e.d.) invloed uitoefenen. Verder is de vroegere NS opgesplitst. Het bedrijf ProRail heeft nu als taak de infrastructuur te verzorgen.

  Citaat :”Mogen andere bedrijven een spoor aanleggen? Of een trein laten rijden op het liggende spoor? Nee.”

  1. Hoe zie je het voor je, dat ANDERE bedrijven ook nog sporen zouden kunnen aanleggen? Zeker 16 sporen tussen Amsterdam en Utrecht? (Gelukkig is de verdubbeling tot vier sporen net klaar).
  2. Wel degelijk mogen nu ANDERE bedrijven dan de NS treinen laten rijden over liggend spoor. Nog nooit gehoord van uitbesteding en concessies? Dat is dus die veel geroemde marktwerking, waaruit bv. Syntus is voortgekomen.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 4 juni 2007 @ 15.16 uur

 12. @Bart 10

  Zeker een tijdje niet op Cuba geweest. Smerige ziekenhuizen, verouderde apparatuur, corruptie en gebrek aan bijna alles.

  Reactie door Maarten — maandag 4 juni 2007 @ 16.15 uur

 13. @4 d’olle Henk

  Gelezen! Vond dit een mooie:
  “De Revolutie zelf is bezig ons te revolutioneren. De Revolutie zelf maakt ons elke dag meer revolutionair.”
  Laten we op z’n minst aan Revolutie beginnen!
  Het land dut in door braafzaamheid en een heleboel helden aan de kant!

  @6 Nickname: never heard of??

  Je hebt natuurlijk ook mensen die het heel vervelend vinden die privatisering, maar lekker in de voccers-pas meelopen!
  Laten we VOORAL ‘fatsoenlijk’ blijven en onze stem niet verheffen. Zo kan alles in 4 jaar geruisloos door- en ingevoerd worden!
  Dit oppositiedove-farizeeers-kabinet houdt niet van burgerlijke ongehoorzaamheid. En zolang de burgers gehoorzaam blijven: VERANDERT ER NIETS IN DIT LAND!
  Het volk uit de rails en de treinen erin… kan dit land eindelijk vooruit helpen!
  Of wil je daar nog 50 jaar over gaan doen?

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 16.30 uur

 14. Michel — maandag 4 juni 2007 @ 14.20::

  Ja, ja, adept van de “vrije markt” (gewoon ordinair kapitalisme):

  Alleen al het feit dat voor profiteurs hiervan (aandeelhouders en de top) eigenlijk winstmaximalisatie en kosten beheersing voorop staan, is voor mij eigenlijk al voldoende reden om te concluderen dat zo het ALGEMEEN BELANG dan altijd tekort zal worden gedaan.
  Zij leggen dit altijd zo uit dat ook NOODZAKELIJKE kosten voor o.a. veiligheid en comfort BEKNOT moeten worden. (minder ritten, hongerloontjes voor personeel, materieel etc.)

  Bovendien, ik probeer altijd de zaken in een ruimer verband te zien, het is ALTIJD zo dat voorstanders van zo vrij mogelijk (liefst ongebreideld) kapitalisme ALTIJD BLIND zijn voor de onderkant van de samenleving en vooral oog hebben voor de rechtvaardiging van eigenlijk misdadig hoge salarissen van de top.
  En zulke mensen zou je dan in dienst moeten hebben van het ALGEMEEN BELANG? … ook Brazilie is weer het zoveelste bewijs dat Nederland korte metten moet maken met “marktwerking” in de noodzakelijke levensbehoeften.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 17.04 uur

 15. @ Michel, maar nog altijd beter dan het Amerikaanse systeem, als we Michael Moore mogen geloven in ‘Sicko’

  Reactie door Bart — maandag 4 juni 2007 @ 17.15 uur

 16. De door de belastingbetalers opgebouwde trein infrastructuur is door het Argentijnse? grootkapitaal uitgezogen en kreupel weer terug gegeven aan de publieke sector.Er moet weer een smak belastinggeld in Argentinie tegen aan gegooid worden.Dat is een dure privatiserings les geweest.Ik hoop dat Prinses Maxima eens een goed gesprek heeft met Balkenende.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 4 juni 2007 @ 17.15 uur

 17. @ Maan,

  Volgens het artikel gaf de overheid nog steeds veel subsidie… dubbel leed dus..

  Reactie door Bart — maandag 4 juni 2007 @ 17.16 uur

 18. d’olle Henk — maandag 4 juni 2007 @ 14.35:

  Henk, je hebt helemaal gelijk, desondanks ben ik ook na bijna 50 jaar LEUGENPROPAGANDA en massieve tegenwerking nog altijd van mening dat Fidel een integer mens is.
  Het is een prestatie dat, met de meest gewetenloze en machtigste tegenstander ter wereld, Fidel nog RECHT van spreken heeft.
  En, natuurlijk is ook hij geen volmaakt mens en zal ongetwijfeld, mogelijk juist door die massieve tegenwerking, min of meer ernstige fouten hebben gemaakt: wat ik echter niet kan uitstaan is dat hem zelfs niet eens het voordeel van de twijfel werd/wordt gegund.

  Over domme napapagaaiers van de Telegraaf en andere leugenmedia wil het ik dan nog niet eens hebben: het volstaat met te zeggen dat nogal wat mensen principeloos zijn als het om hun eigen portemonnee gaat.

  Kortzichtig egoisme en hebzucht zullen altijd menselijk streven naar rechtvaardigheid in de weg staan: in die zin heeft het socialisme het altijd veel moeilijker dan politieke overtuigingen die het met de moraal wat minder nauw nemen.

  Ik heb eigenlijk een zekere weerzin om dit voor de zoveelste keer in mijn leven te moeten constateren, altijd maar weer open deuren intrappen, maar ik blijf in het goede in mensen geloven.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 17.17 uur

 19. Michel — maandag 4 juni 2007 @ 14.49:

  Je weet niet waarover je het hebt, waarschijnlijk als gevolg van gebrek aan historisch inzicht ( je bent zo ongeveer tussen 18 en 45 jaar??):

  Nog niet zo lang geleden, toen de staat hoofdverantwoordelijke was voor het ziektenkostenverzekeringssysteem, kostte dat onze samenleving ongeveer 9% van het bruto nationaal produkt (of inkomen , weet even niet precies meer) terwijl dat TEGELIJKERTIJD in de V.S. op 13% lag. (GEPRIVATISEERD!!!)
  En, in ons land was daarmee iedereen GOED verzekerd, terwijl in de V.S. miljoenen mensen (de armsten dus!!) TOTAAL NIET verzekerd waren en dus overgeleverd aan de genade van de Amerikaanse maatschappij.

  Ook heb ik heimwee naar vroeger toen er voldoende bussen en treinen reden, bemand met personeel die, mede door goede arbeidsvoorwaarden, hun onderneming toegewijd waren.

  En dan nu … kom je voortdurend ergerlijke stoorzenders tegen die, tegen alle beter weten in hebzucht, machtsdrang en uitkleding/afbraak van alle collectieve goeds verdedigen in naam van superAFGOD “marktwerking”.

  Juist mensen met enig historisch besef weten dat dat niet veel goeds inhoudt …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 17.33 uur

 20. @17 Bart

  En bij ons eet de overheid van 2 walletjes.

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 17.42 uur

 21. Er blijft maar geld vrijkomen om de agressie in het openbaar vervoer aan te pakken in Nederland. De mensen die ” de pineut ” zijn van het geweld kunnen er amper iets tegen doen. Hun werkgever maakt geld vrij. Het geld komt van de burgers (verhoging van de reiskosten) . De regering gaat bijna op vakantie, dit doen ze nadat ze maar liefst 100 dagen geluisterd hebben naar de mensen van wie ze de stemmen ontvangen hebben. Schijnbaar is de radio kapot van de regering. Wat te doen tegen de privatisering? Stem SP!

  http://www.cnv.nl/home/nieuws/artikel/21294/?tx_ttnews%5Byear%5D=2007&tx_ttnews%5Bmonth%5D=04&cHash=39ac83eb63

  http://www.ilv.nl/Nieuws/2006/12/Openbaar-vervoerpersoneel-onvoldoende-beschermd-te.html

  http://www.bndestem.nl/economie/article1456554.ece

  http://www.argus-online.nl/CGI_BIN/cartoon.pl?q=A-020703

  (on- eindigbare reputatie…………)

  Reactie door Mark — maandag 4 juni 2007 @ 17.45 uur

 22. @18 Harrie V

  David en Goliath!
  Het steentje van het socialisme veilig bewaard om op de juiste tijd en de juiste plaats het kapitalisme te raken en te vloeren.

  Reactie door Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 18.09 uur

 23. wat zou er mis zijn met privatiseren ? In de vroegere communistische/socialistische landen liep alles zeker altijd op rolletjes ? Daarom zijn ze zeker nu ook bijna allemaal (op een enkel land na) van het socialistische systeem afgestapt ?

  Reactie door Ab — maandag 4 juni 2007 @ 18.41 uur

 24. Zullen we vragen of Maxima bij de SP komt?

  Reactie door Mark — maandag 4 juni 2007 @ 18.44 uur

 25. @19 Harrieke

  historie ? voc ?

  misschien is dit een goed stukje geschiedenis…

  http://members.home.nl/pushkar/oranje15.html

  Reactie door iew — maandag 4 juni 2007 @ 19.13 uur

 26. mark 23 denk je echt dat maxima van 800.000 terrug wil naar +- 35.000,
  ze hoeft nu alleen maar op haar bleep te liggen en geld te vangen.en wat opvreters er uit te blepen,,
  en er zijn van die bleeps die rustig staan te juigen met het simbool van de kunnegin in de hand de rood/bloed/wit/de dood/blauw/als je gestorven bent. als ze langs komt in haar goetsie mantelpakje met te grote hoed,van pakweg 40.000 euri.oooo wat ziet ze er sprankelund uit he,bleep op man dat zijn kleren alla 1940.
  tja ik begon zo goed,maar dan begint de haat tegen het koningshuis de boventoon te krijgen?en dan laat ik me gaan hijg hijg,sorry.
  oo ja treinen op tijd.

  Reactie door ad — maandag 4 juni 2007 @ 19.46 uur

 27. Zo is dat. Klasse, Kirchner! Ik vraag me alleen af: is het niet nogal duur voor de staat om geprivatiseerde bedrijven terug te kopen? Of onteigenen ze de eigenaren gewoon. Oh, ik lees het al, ze onteigenen. Heftig, zeker als bedrijven in buitenlandse handen zijn. Het Volkskrant-artikel is zeer de moeite waard om te lezen.

  “Beide waren sinds de privatisering in handen van een bedrijf van de omstreden zakenman Sergio Taselli, een specialist in het opkopen van bijna failliete bedrijven. Die voerde zo’n wanbeheer dat hem in 2004 al eens een lijn werd afgepakt. Taselli investeerde nauwelijks, maar streek wel een hoop subsidie op: vijf miljoen euro in de maand.”

  Van die rare constructies weer. Die wij in Nederland ook zo hebben. Geen ‘echte’ marktwerking (hoewel ik zeker geen voorstander van echte marktwerking ben).

  Reactie door Ellen — maandag 4 juni 2007 @ 19.57 uur

 28. gloria 13,even een engels parlements reactie heur heur.op het tweede stukje in 13 en je eerste boven aan,,
  we moeten gewoon blijven praten en vooral niets doen,dat is precies wat de cda/cu/vvd/pvd# farizeeérs verwachten van de slachtschapen in dat geweldige hol,land.
  blijf ze lekker tellen die schapen en slaap zacht hol’land.
  zo nu op naar de g8 top.
  gloria ;-)

  Reactie door ad — maandag 4 juni 2007 @ 20.07 uur

 29. http://news.google.nl/news/url?sa=t&ct=nl_nl/0-0&fp=4664ce1389dc0b13&ei=R1VkRvPYPJymogP5-eXiDg&url=http%3A//www.nrc.nl/economie/article718022.ece/Koper_Hema_is_klein%2C_jong_en_onervaren&cid=1134741983

  Hema in buitenlandse handen, je zou kunnen zeggen dat HEMA nu ook is geprivatiseerd. Klopt niet helemaal dat weet ik maar het gaat om het idee hier.
  Het probleem hier is dat van af nu de winst van de HEMA niet meer in Nederland wordt uitgegeven maar in het Verenigd Koninkrijk.,
  Het privatiseren van overheidsdiensten maakt deze overheidsdiensten tot internationale koopwaar met de mogelijkheid dat zelfs het geld wat de burgers in leggen in deze dienst (omdat ze nu eenmaal naar hun werk moeten reizen) verdwijnt naar het buitenland om nooit meer terug te komen in de nationale economie. Op deze manier versterken privatisering en marktwerking-in-plaats-van-overheid de (onnodige!) tweedeling in de samenleving.
  Dit is allemaal aangetoond en als je het nog eens diepgaand uitgelegd wil hebben lees dan de boeken van JM op deze site of lees deze PDF files eens door (als je Engels kan lezen):
  http://www.mythical.net/screwed/excerpts.htm
  Marktwerking is okay maar overheid moet er zijn om te zorgen dat de markt de burgers niet uit zuigt want de markt kan daar niet voor zorgen zoveel is ondertussen wel duidelijk.

  Reactie door Koen — maandag 4 juni 2007 @ 20.19 uur

 30. Ab — maandag 4 juni 2007 @ 18.41:

  Afgezien van goede algemene informatie over de heilloosheid van kapitalisme, indien dit niet voldoende beteugeld en gereguleerd wordt(bibliotheek!):

  Doe zelf eens wat moeite en lees bijv. eens de reacties hier op dit weblog tot pakweg 3 a 4 maanden terug. Er zijn er genoeg waarin je jouw “vraag” (eigenlijk HIER provocerende opmerking) becommentarieerd en hopelijk beantwoord vindt.

  Harrie V.
  Altijd maar weer dezelfde antwoorden geven, ikzelf heb daar nu helemaal geen zin in.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 20.27 uur

 31. Inderdaad!
  Geen marktwerking maar marktwering!

  Reactie door Haq — maandag 4 juni 2007 @ 20.47 uur

 32. Niet alleen op dit blog en in de kroeg, maar ook in winkels wordt schamper gepraat over privatiseringen, de euro en andere, dikwijls vileine zaken.

  Winkelpersoneel zal daar niet vlug in mee gaan. Liever slaat het zijn ogen neer, als er bij de kassa eens een gesprek over op gang komt.

  En zo is het ook in Chineese restaurants, bij onaardigs vragen over China.

  De man of vrouw aan de balie van de afhaalchinees, heeft het dan ineens ontstellend druk met zijn telraam: de abacus, en verstaat dan ook niet meer wat er in het Nederlands word gevraagd of gezegd dat anders klinkt dan: “Mag ik een loempia?”

  Er is ook bij andere mensen vaak angst om zich ergens mee in te laten of een uitspraak te doen.

  Waar zijn sommige mensen, vooral met een baan bang voor?

  Och ja: Zoals de wind waait, waait menig hoedje!

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — maandag 4 juni 2007 @ 20.49 uur

 33. Bij onderzoek is vastgesteld dat hedgefunds of graai-kapitalisten de laatste 4 jaren razendsnel groeien. Zoals in eerdere colums door mij gesteld,beheren de hedgefunds 1600 miljard euro, dat is 30% meer dan het vorig jaar. Hedgefunds vestigen zich in belastingparadijzen zoals Kaaiman eilanden,Barbados,Monaco,Jercy etc. Hierdoor ontlopen zij miljarden euro-s belasting,waardoor zij steeds meer (bespaard belasting geld) kunnen investeren in nog grotere kluiven. Het “volvreten” van grote bedrijven begint epedimische vormen aan te nemen.Feitelijk financieren,straks de op de straat gezette werknemers deze financieele pirana-s. Domme politiek:met extra waakzaam te zijn kom je er niet!!!! Jan Modaal betaald zich groen en geel aan belasting,terwijl het CDA/PvdA via “extra waakzaamheid” deze geldsprinkhanen,miljarden laat ontduiken via slimme constructies!!!
  Jan…waar is deze politiek mee bezig??

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 4 juni 2007 @ 21.13 uur

 34. Deze politiek levert ons uit aan de Nieuwe Wereld Orde van de corporaties , beste Maan Arkenbosch.

  http://deepjournal.com/p/7/a/en/710.html – Meet The Bilderbergers – Our Invisible Government

  http://deepjournal.com/p/7/a/en/713.html – Bilderberg 2007 Final Report, part 1

  Reactie door Koen — maandag 4 juni 2007 @ 21.29 uur

 35. Harrieke reactie 30
  “Heilloosheid van het kapitalisme” ??
  Waarvan denk jij dat je hier leeft ? Toch zeker niet van het socialisme toch, want dan had je zeker niet deze gelegenheid gehad om hier te posten ! En vergeet je ook niet een beetje dat wij “kapitalisten” zo’n beetje de hele wereld ondertussen moeten onderhouden ? ! Waarvoor steeds weer al die bedelacties en hulpgoederen ? Zelfs Noord-Korea en Cuba steunen we nog . Kunnen ze zelf dan helemaal niets behalve wapens kopen en hun socialistische burgers laten verhongeren ?

  Reactie door Ab — maandag 4 juni 2007 @ 21.31 uur

 36. @4 d’olle Henk, ongeveer tezelfder tijd werd
  ook met de paplepel ingegoten de ‘dreiging’
  die er van alle kanten toenam, niet afnam.
  We hadden de Hongaarse Opstand, De Praagse
  Lente, de onlusten in Zuid-Afrika, de nog
  steeds ‘letterlijke’ blank/zwart onlusten in
  ‘modern’ Amerika zelf, de Baskische ongeregeldheden, de Ierse godsdienstoorlog,
  Korea, VietNam, het oprichten van de Ber-
  lijnse Muur, het begrip als teener over de lu
  gubere Koude Oorlog, de honger in Biafra en
  ik zal nog wel wat zijn vergeten, maar we
  weten niet anders dan spanning en nog eens
  spanning, het meten van de krachtvelden,
  wereldwijd en WAT werd ons dan feitelijk per
  krant kenbaar gemaakt? Gecensureerd werden
  alle kranten in Nederland werd in de wandel-
  gangen geventileerd. Wie trokken er werke-
  lijk aan de touwtjes. Hoé werd de publieke
  opinie gevormd, wel goed, of expres op het
  verkeerde been gezet? DE Cubacrisis, mensen
  werden doodsbang gemaakt, maar hoe erg zou
  het feitelijk geweest zijn, als je achteraf
  de pro’s en contra’s hoort of de kapstok
  waar e.e.a. aan werd opgehangen. Zal het ons
  allemaal ooit écht duidelijk worden? Naar wat
  wij nu kunnen volgen in alle media met alle
  communicatiemiddelen is en was er ontzettend
  veel fout, en toegeven dat het nu feitelijk
  om een economische oorlogsvoering gaat ter-
  wille van het ‘kapitaal’ zal niemand willen
  bevestigen. Opportunisme is het van A tot Z.
  De permanente druk die internationaal op lan
  den en inwoners drukt is fenomenaal geworden
  voor iedereen die politiek bewust gemaakt kon worden, maar hoevelen zijn er dat nu?
  Inmiddels getuigen goeddeels alle privatise-
  ringen van een opportunisme dat z’n weerga
  niet kent en lijkt er uit de losse pols gere-
  geerd te worden alsof het ONZE laatste dagen
  zou betreffen. De structuur is zoek, de sa-
  menhang niet meer te vinden of wordt niet
  meer gezocht. Celdeling begint inderdaad
  kleinschalig, celvernietiging is in enkele
  momenten te realiseren. Constructief werken
  lijkt zijn langste tijd gehad te hebben als
  men mee doet aan destructie van mens en dier!
  Of onze trein de weg door de donkere tunnel
  naar de volgende eeuw nog zal halen is maar
  helemaal de vraag! Komaan, waar zouden nog
  lichtpuntjes zijn d’olle? Groetjes, Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 4 juni 2007 @ 21.40 uur

 37. het fabeltje dat het vroeger zo goed was leeft nog steeds bij de wat jongeren.
  Ambtenaren, ik was er zelf een, werden verdomd slecht betaald.
  Het bedrijfsleven betaalde beter maar ook niet zo geweldig.
  Armoede en karigheid was een gewone zaak en dan heb ik het over de jaren zestig-zeventig.
  De treinen reden meestal keurig op tijd.
  De leuze van de Nederlandsche Spoorwegen was;
  “Veilig, vlug, voordelig.

  Reactie door Martin Borghart — maandag 4 juni 2007 @ 22.09 uur

 38. het fabeltje dat het vroeger zo goed was leeft nog steeds bij de wat jongeren.
  Ambtenaren, ik was er zelf een, werden verdomd slecht betaald.
  Het bedrijfsleven betaalde beter maar ook niet zo geweldig.
  Armoede en karigheid was een gewone zaak en dan heb ik het over de jaren zestig-zeventig.
  De treinen reden meestal keurig op tijd.
  De leuze van de Nederlandsche Spoorwegen was;
  “Veilig, vlug, voordelig.
  Er waren nog honderden busbedrijfjes die elk in hun eigen gebied opereerden.
  Als je van a naar b moest en door het licentiegebied van de ‘concurrent’ kwam mocht je daar niet opstappen ook al was dit korter en sneller.
  Het toen private busvervoer was omslachtig en onoverzichtelijk.
  Naar die periode moeten we niet terug.

  Reactie door Martin Borghart — maandag 4 juni 2007 @ 22.16 uur

 39. @36 Madelief,

  Afgelopen winter, het zal omtrent oud en nieuw geweest zijn, liet ik mijn hond uit op een van die donkere weggetjes bij ons, toen ik in de verte een lichtpuntje zag. Toen het wat dichter bij was, zag ik dat het een oude man was met een lange grijze baard en een ouderwetse lantaarn in zijn hand. Hij stond eventjes stil, en zei tegen mij; Voorwaar, voorwaar, het einde der tijden komt eraan. Toen was hij ineens verdwenen, Conan mijn hond huilde heel verdrietig, en was ontroostbaar. Dieren voelen dat beter aan dan mensen. Ik heb het maar niet verder verteld, want er wonen al zo weinig mensen in ons dorp.
  Madelief prettige avond nog, groeten Dee en Henk.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 4 juni 2007 @ 22.37 uur

 40. Argh ja Kirshner,het best for social democratie

  THE Game is a good doc to look out…..
  garent SP and thurder

  Reactie door gaf — maandag 4 juni 2007 @ 22.42 uur

 41. Haras — maandag 4 juni 2007 @ 20.49:

  Beste Haras,

  Dat werpt een bedenkelijk licht, en dat weet jij door het zo te stellen ook best wel, op de z.g. vrijheid die wij hier genieten:
  Het is de vrijheid om binnen bepaalde grenzen te voldoen aan de wensen van het heersende systeem, maar o wee als je dat systeem FUNDAMENTEEL ter discussie stelt:
  Doorgaans maken nogal wat mensen er zich dan -geergerd- vanaf met wat nietszeggende opmerkingen (vaak bij gebrek aan voldoende argumenten, zijn maar al te blij met hun “brood en spelen”) of inderdaad lafheid, ingegeven door het DAN diepe besef/instinct dat het kwaad kersen eten is met de macht …

  En die macht wil dat besef graag zo houden en hersenspoelt dat er dan nog wat steviger in door o.a. lugubere en sinistere speelfilms die het uitdagen van de heersende macht als onderwerp hebben: de daarin vaak angstaanjagend opererende geheime diensten zouden zo rechtstreeks uit de hel kunnen zijn ontsnapt, danwel losgelaten.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 23.07 uur

 42. Maan Arkenbosch — maandag 4 juni 2007 @ 21.13:

  Maan, ik zal dan toch maar weer een open deur intrappen: dat is toch OOK een gevolg van “MARKTWERKING” (MOORDDADIG KAPITALISME dus!!), en daar is J.P.B. met zijn makkers toch voor …?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 23.15 uur

 43. @32Haras. Je zegt: ` Er is ook bij andere mensen vaak angst om zich ergens mee in te laten of een uitspraak te doen.
  Waar zijn sommige mensen, vooral met een baan bang voor?’

  Goed getroffen! Dat is wat mij ook opvalt hier in dit land, mijn leven lang al. Dat is typisch Nederlands conformistisch gedrag. En dat is sinds de benepen kabinetten Balkenenden verstikkender geworden.
  Er ligt een diepe angst aan ten grondslag zijn/haar baan te verliezen en uit de gemeenschap te worden verstoten. Daardoor krijg je ook kuddegedrag in partijen als CDA, PvdA en D66. (pas ergens nee tegen durven zeggen als men zéker weet dat andere burgers dat ook durven doen) De angst door buren en andere dorpelingen apart gevonden worden is vooral op het platteland vaak reden om in alles de veiligste weg te kiezen tot zelfs het merk auto toe. Ik noem dat kleinburgerlijke dadenvrees.

  Helaas is het zo dat als ik solliciteer ik in mijn cv niet altijd SP kan noemen als activiteit want dan kan ik de meeste banen wel schudden. Maar als iemand aanstipt lid van een VVD of CDA werkgroep te zijn is dat juist een pluspunt. En ik tot voor een paar jaar maar denken dat ons land niet meer verzuild was…..

  Reactie door Haq — maandag 4 juni 2007 @ 23.22 uur

 44. Ab — maandag 4 juni 2007 @ 21.31:

  Het is duidelijk dat we figuren als jij eerst dankbaar moeten zijn (luid en duidelijk uitgesproken) alvorens zelfs maar het geringste ELEMENTAIRE recht te doen gelden.
  Het FUNDAMENTEEL ter discussie stellen van dat vermaledijde kapitalisme zou dan al helemaal niet meer aan de orde moeten zijn nietwaar?

  Mensen als u stel ik de laatste tijd altijd een simpele vraag, omdat die door de actualiteit van het zich hier uitlevende kapitalisme telkens weer opduikt:

  Vindt u beloningen (ik onthoud me expres van voor de hand liggende bijvoeglijke naamwoorden) zoals die in toenemende mate aan bepaalde topfiguren worden “toegekend” (let op de aanhalingstekens) te rechtvaardigen, of zelfs maar de helft daarvan?
  En, ook als u ziet dat een groter wordende groep mensen steeds meer moeite heeft om de elementaire levensbehoeften te betalen?

  Kijk, met DIE REALITEIT als achtergrond en een EERLIJKE reflectie daarop is er een basis om argumenten uit te wisselen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 23.25 uur

 45. Ab — maandag 4 juni 2007 @ 21.31:

  En, het kapitalisme zou “de wereld onderhouden”?

  ik zou zeggen: het kapitalisme houdt de wereld ER ONDER.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 4 juni 2007 @ 23.33 uur

 46. Er zijn veel argumenten voor en tegen privatisering. Voor mij is het, het beste als de arbeiders zelf gewoon de macht in een bedrijf krijgen. Geen kapitalisten aan de macht die zelfstandig beslissingen nemen, of een staat die een bedrijf de orders geeft. Laat de arbeiders zelf een arbeidersraad kiezen en laat de arbeiders via democratie beslissen of ze een voorstel van de raad goedkeuren of niet. De staat moet geen bedrijven runnen, en een bedrijf moet niet door één man of vrouw bestuurd worden. Maar daarvoor moeten de arbeiders wel gaan na denken over bepaalde zaken. Je kunt dan niet meer zeggen van “ dat zijn niet mijn zaken “ als je wilt dat jij ook wat te zeggen hebt over de productie van een bedrijf, dan moet je ook iets doen en niet maar denken van “ het zijn niet mijn zaken “. Dus ik mijn ogen geen staat die de besluiten neemt en geen individu die alles zegt.

  Reactie door Jorein Versteege — maandag 4 juni 2007 @ 23.43 uur

 47. #1

  mmm Kirchner heeft het teruggedraait en niet die ontervreden mensen. Ik zie Balkenende dit nog niet zo snel doen. Die gelooft nog sterker in de marktwerking dan Rutte.

  Reactie door ReneR — dinsdag 5 juni 2007 @ 0.11 uur

 48. ik bedoel ,ik zal nooit vechten voor mensen die wapen produceren,ben jij een van hun?
  Stem jij SP?

  Reactie door gaf — dinsdag 5 juni 2007 @ 0.12 uur

 49. Zondag meegemaakt:
  Amsterdam – Groningen – en dan verder met een trein van Arriva

  In de jaren ’90 reed er een directe trein naar Groningen en werd stoptrein na Zwolle.

  Later kon je overstappen in Amersfoort op de sneltrein, welke aan de andere kant van het perron kwam/stond.

  Nu is er op Zondag geen directe trein en moet je in Amersfoort via de loopbrug met al je baggage naar een ander spoor voor een stoptrein naar Groningen. Eénmaal in Groningen was de flitsende Arriva trein al gevlogen. Er staat niets op de borden boven het perron. Uur wachten dus of een avonturenreis met de bus (Arriva) met een overstap in een dorp ergens.

  Alles bij elkaar genomen had ik al op een terrasje kunnen zitten in Parijs tegen de tijd dat ik aankwam.

  Reactie door MijnZus — dinsdag 5 juni 2007 @ 0.14 uur

 50. Aanvullend is de situatie op de terugreis hetzelfde in Amersfoort. Overstappen via een loopbrug naar een ander spoor. Er zal vast wel ergens een lift zijn, maar ik ken mensen die het obstakel Amersfoort niet meer kunnen nemen in het traject Groningen – Amsterdam en vice versa. Die halen dat niet. Jammer, Pa. Na je operatie aan je long zul je deze zomer niet op een terrasje zitten in Amsterdam, wat je zo graag nog wilde.

  Ik zag in de verte op station Amersfoort nog een oude dame met een stok zich een tot NS omgebouwd oud Duits treinstel inworstelen want de treden kloppen niet met de hoogte van het perron.

  Vandaag was mijn vertrekpunt een stoeptegel in het weiland met een kapotgeslagen Abri er op, waar eens een echt stationsgebouw stond.

  In mijn plee hangt een kalender met een oude foto van Station Warfum. Een stoomlok met wat wagonnetjes. Je ziet spoorwegpersoneel, een aparte wagon achteraan voor fietsen en een bemand station.

  Was dan vroeger alles beter?

  Reactie door MijnZus — dinsdag 5 juni 2007 @ 0.38 uur

 51. Gloria — maandag 4 juni 2007 @ 18.09:

  Beste Gloria,
  heb je misschien profetische gaven?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 5 juni 2007 @ 3.08 uur

 52. Harrieke reactie 45
  Nee jij gelooft nog steeds dat het socialisme c.q. communisme ervoor zorgt dat jij je computer nu lekker kunt bedienen ?!
  Moet je eens even in het vroegere Oostblok gaan vragen …Bewijs hebben ze daar wel geleverd dacht ik zo !

  Reactie door Ab — dinsdag 5 juni 2007 @ 9.02 uur

 53. Renationaliseren dat spoor! Post- nuts- en zorgwezen erbij. Daar is een overheid voor.
  Een overheid bestaat niet zoals nu bij rechten voor de rijken en plichten voor het plebs.

  Staat & Handel, en Kerk ook, moeten geïsoleerd van elkaar staan, want een fusie tussen bedrijfsleven, overheid en religie, belichaamt hetzelfde megalomane fascistoïde dictatenpakket als wat Mussolini voorstond en dat heet een Corporatieve Maatschappij, waarin de belangen van het individu met repressie ondergeschikt worden gemaakt aan die van de Staatsmacht, gesymboliseerd door
  de Faesces, een roedenbundel waaruit een bijl steekt als wapen tegen dissidenten.

  Reactie door Haq — dinsdag 5 juni 2007 @ 10.29 uur

 54. @46

  Het staat eenieder vrij een dergelijk bedrijf te beginnen in Nederland.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 5 juni 2007 @ 10.55 uur

 55. @52 Ab.

  Ik weet gezien mijn leeftijd veel van communisme af, ik heb in het verleden de USSR en China bezocht, ik ben nooit lid van de CPN geweest. Als men vroeger mij de vraag stelde ovet het communisme, was mijn antwoord over welk land zullen wij het hebben. Als je bezwaren hebt over het communisme, dan moet je jezelf verdiepen in de materie, één ding kan ik alvast zeggen het communisme is niet bedacht door idioten.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 5 juni 2007 @ 10.57 uur

 56. lekker voorbeeld. Als je echt denkt dat dat land met nederland te vergelijken is kan je de ussr ook met met ond landje in 1 adem noemen.

  En we weten hoe goed al die mensen het daar dagelijks gehad hebben onder het socialisme.

  Het communisten is niet bedacht door idioten?? nee het zit vol goede bedoelingen maar ze werken niet hoeveel voorbeelden wil je.

  Denk dat de lage inkomens het hier met veel privatiseringen toch beter hebben dan zonder in rusland.

  Communisme is onmogelijk en assiciaal.
  De weg naar de hel ligt vol met goede edoelingen.

  Reactie door j. albaas — dinsdag 5 juni 2007 @ 11.41 uur

 57. Off topic:

  Crisisberaad bij de VVD!
  La Verdonk heeft weer eens uitgehaald naar Mark Rutte, nu in de HP.

  Mark groet ‘s morgens de dingen, maar nu vast niet meer Rietelijn(-zijn).

  Zou Verdonk zich niet eindelijk eens moeten aansluiten bij haar geestverwant Wilders? Hoewel dat gerommel bij de VVD ook wel iets heeft.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 juni 2007 @ 12.14 uur

 58. d’olle Henk reactie 55
  Ik weet niet of Uw leeftijd er veel toe doet om iets over het communisme te weten, maar ik ben zelf van voor 1940 dus heb het communisme ook mee mogen maken ( als toeschouwer). Ben ook in verschillende landen achter het toenmalige “ijzeren gordijn” geweest en was er niet vrolijk over ! De enigen die in die landen het goed hadden waren de partijleiders en kornuiten !
  Dus communisme/socialisme is een theoretisch verhaal dat in de praktijk zelf heeft bewezen niet te werken . Daarnaast was het vaak ook op het menselijk vlak diep treurig : wreed en meedogenloos ! Dus al die reageerders op deze site die zonodig communisme/socialisme willen moeten maar eens de recente geschiedenis van al die landen gaan bestuderen. Of misschien nog beter : ga eens een tijdje naar N.Korea of Cuba ! Kan je je lol op.

  Reactie door Ab — dinsdag 5 juni 2007 @ 12.21 uur

 59. @56 J.Albaas.

  Je vergeet en belangrijk moment, een politiek
  systeem (bv. het socialisme) wordt nooit uit weelde bedacht. Men vergeet te makkelijk de ellende die eraan vooraf ging. Al die anti’s
  willen maar één ding zien, waar sta ik en hoe kan ik zo snel mogelijk de maatschappelijke ladder naar boven beklimmen en de rest zal mij een zorg zijn. Denk je nu werkelijk dat het in Nederland zo goed gaat, kijk maar om je heen hoeveel mensen in de bijstand zitten, hoeveel mensen het met toeslagen moeten zien te redden. Die club wordt jaarlijks groter, behoorlijk werk is er niet meer te vinden en de werkgelegenheid verdwijnt over de grens. Privatisering en globalisering is het Credo van deze tijd, de ene helft van de bevolking is bezig, geld van de andere helft uit de zak te halen, en die zakkenvullers zijn geen socialisten.
  De mens in deze tijd is een wegwerp artikel geworden zonder statiegeld.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 5 juni 2007 @ 12.33 uur

 60. misschien kunnen wij de SP wat meer in het nieuws helpen…

  misschien via dit forum: http://forum.eenvandaag.nl/index.php

  ik heb me er vandaag geregistreerd.

  Reactie door iew — dinsdag 5 juni 2007 @ 13.23 uur

 61. d’olle Henk (59):

  “De mens in deze tijd is een wegwerp artikel geworden zonder statiegeld.”

  Heet scherp geformuleerd!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 juni 2007 @ 13.43 uur

 62. Pardon: heet = heel.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 juni 2007 @ 13.43 uur

 63. Stem Sp als je tegen privatisering van het openbaar vervoer in Nederland bent. Dat heb ik dus gedaan en prompt werd Novio(busmaatschappij Nijmegen) verkocht door de SP.
  Privatisering van bussen kan best goed gaan.
  Ga maar eens kijken in Helsinki.Alles rijdt op tijd en het materiaal is ok.
  Er moeten dan wel meerdere aanbieders hetzelfde traject rijden.Dat is in Nijmegen helaas niet het geval.Er komt een geprivatiseerd monopolie dankzij de SP.

  Reactie door Kes Gerittsen — dinsdag 5 juni 2007 @ 13.47 uur

 64. Vervolg op nr. 57:

  Mark heeft al weer het hoofd in Rita’s schoot gelegd: hij accepteert haar uitleg.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 juni 2007 @ 14.10 uur

 65. @59 d’olle Henk

  Ondertussen is Nederland het land met het minste percentage werklozen in Europa en wordt het met de dag nog beter door de aantrekkende economie.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 5 juni 2007 @ 15.25 uur

 66. 9. Olav Meijer.

  Ik hoorde pas nog iemand roepen. Kijk maar eens naar Argentinie daar heeft met medewerking van Amerika de dictatuur meegeholpen de Friedmandoctrine uit te voeren. (Totale vrije markt) De economie ging met stappen omhoog. Ik dacht toen. Mens wat zeg je al die slachtoffers van de dictatuur, voetbalstadions vol, blijvende armoede door exorbitante uitbuiting op straffe van de kogel en een koninklijke schoonvader die tegen alles wat afgesproken is door ene heer Wim Kok met de tweede kamer,hier vrijelijk in en uitloopt, bezit heeft etc.
  De afspraak destijds was dat er iedere keer….. toestemming gevraagd zou moeten worden aan…..
  Heb jij er nog ooit nog iets van gehoord. Ik niet. Ze worden zelfs vertederd aangekeken.

  Reactie door Henny — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.00 uur

 67. 4. d’Olle henk.

  Ik heb daar al vaak over geschreven maar geen hond die weet hoe de werkelijkheid was voor Fidel. Ze willen het niet weten. Evenmin willen ze niet weten dat het zo langzaam vooruitgaat niet vanwege Fidel maar vanwege de eeuwigdurende handelsboycot ingeleid door de Amerikanen natuurlijk, die hun bordelen op het tropisch eiland zagen verdwijnen.

  Reactie door Henny — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.04 uur

 68. @67 Henny.

  Dat boekje waaruit ik een paar bladzijden gescanned heb is een uitgave van de werkgroep informatie Cuba, ik wil best het op deze weblog zetten maar het is net wat je zegt; Geen hond die er wat vanaf weet, laat staan dat men het wilt lezen. Woorden die op niets slaan op deze weblog zetten is veel eenvoudiger, de simpele zielen.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.36 uur

 69. @ Henny (66):

  Zeker, die Friedmandoctrine is desastreus (geweest).
  Net als in Chili is de rechtse dictatuur in Argentinië (1976-1983) een zeer zwarte bladzijde geweest. Heel lang zijn de verantwoordelijken gevrijwaard geweest van strafvervolging. Pas de laatste tijd wordt daarvan werk gemaakt.
  Die Zorreguieta is in hoge mate mede-verantwoordelijk geweest. Maar prinses Máxima kan daarop natuurlijk niet worden aangekeken. Hoe het in de praktijk nu precies gaat met de bezoekjes aan Nederland weet ik ook niet. Die worden zorgvuldig buiten de schijnbwerpers gehouden.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.42 uur

 70. Een van de grote voordelen van de regering van Mussolini was dat de treinen wel op tijd kwamen inderdaad. Daar hoef je niet per sé links voor te zijn. Wordt er in dit verhaal wel rekening gehouden met de ineenstorting van de Argentijnse economie nog niet zo lang geleden?

  Dat dit maar als een soort blauwdruk op geavanceerdere beschavingen van toepassing is vergt wel wat meer uitleg lijkt mij. Zou wel eens erg generaliserend kunnen blijken. Toon maar eerst eens dus aan dat het in Nederland dan dus ook zo gaat als in Argentinië. Zonder geld begint namelijk ook een overheid nada nakkes noppes.

  Reactie door W6969 — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.51 uur

 71. @ Bart 10 Ga maar eens kijken in Cuba, en maak een praatje met de gewone mensen op straat: De goede ziekenhuizen zijn voor de partij bobo’S, niet voor de rest van het volk, die komen in smerige ziekenhuizen terecht. Wel gratis!

  Inderdaad de spoorwegen zijn geprivatiseerd in Argentinie, maar dat betekent in Argentinie, dat er enkele rijke families het daar voor het zeggen hebben, en de boel leeg melken, evenals het openbaar vervoer in de steden.
  Wil ermee zeggen dat de privativatie in westerse landen anders is dan in bijvoorbeeld Argentinie.

  De nederlandse staat geeft nog steeds geld aan de NS, dit op basis van hun prestatie. De staat heeft wel degelijk wat in te brokkelen bij de NS. Verhouding gewijs wordt er meer geinvesteerd, dan in de jaren 70 en 80, op basis van inflatie, en aantallen reizigers.

  Reactie door jan(andere) — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.00 uur

 72. @71 jan (andere)
  “Verhouding gewijs wordt er meer geinvesteerd, dan in de jaren 70 en 80, op basis van inflatie, en aantallen reizigers.”

  Tja dat mag wat geld kosten hé!

  Reactie door Elsemie — woensdag 6 juni 2007 @ 1.02 uur

 73. 69. Olav Meijer

  Ze had op zijn minst afstand kunnen doen, ik heb haar er niet over gehoord. En vergeet niet de koninklijke familie is al veel en veel langer nauw betrokken geweest bij de jet-set van Argentinie, dat is niet van na Maxima.

  Sorry ik weet niet wat er met mijn computer is maar ik kan woorden niet benadrukken de leestekens zijn allang van slag. Misschien heb ik ergens per ongeluk op gedrukt ik weet het niet. Het maakt het schrijven wat lastiger dus plaats ze zelf maar.

  Reactie door Henny — woensdag 6 juni 2007 @ 10.03 uur

 74. @ Henny (73):

  Prinses Máxima heeft enkele malen wel degelijk afstand genomen van de Argentijnse junta. Niet van de persoonlijke band met haar vader, maar dat mag ook niet van haar worden verlangd. En haar activiteiten voor micro-krediet vind ik alleszins passend. In de traditie van Claus, zal ik maar zeggen.

  Die langjarige verbinding van met name Prins Bernhard met Argentijns rechts is inderdaad bekend. Zelfs met (ex-)nazi’s aldaar.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 6 juni 2007 @ 12.13 uur

 75. “Constitución in de hoofdstad was ooit zo’n mooi klassiek station in Parijse stijl, nu is het een bouwvallig en stinkend doorgangshuis van tien miljoen passagiers in de maand, met alleen een noodverlichting en grote plassen midden in de hal.”

  Ooit was Utrecht Centraal een ruime stationshal. Nu een overkapte markthal met onoverzichtelijke trapgangen en overal kiosken en andere commerciele uitingen welke een overzichtelijk en veilige looproute naar de treinen onmogelijk maken.

  Reactie door Bert — woensdag 6 juni 2007 @ 13.49 uur

 76. Bert — woensdag 6 juni 2007 @ 13.49:

  Goedemiddag,
  Ja, het is een echte schande dat in het overvolle Nederland, waar grond en ruimte een schaars goed is, een aantal proleten het welhaast vanzelfsprekend heeft gemaakt (geen enkele discussie!!!) dat nagenoeg elke vrije vierkante meter ruimte wordt “bekraamd” en “bewinkeld”.

  Ik begreep het als christen al goed, maar in bovenstaand licht bezien nog beter, dat Jezus Christus woedend de handelaren uit het voorportaal van de Joodse tempel in Jeruzalem sloeg en zweepte!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 14.59 uur

 77. 74. Olav.

  Ze moest wel maar door mij is dat niet als zodanig overgekomen. Iets uit noodzaak geboren omdat je een relatie hebt waarin dat verlangd wordt. Sorry dan had ze het veel en veel eerder moeten doen. Maar goed laat ik haar het voordeel van de twijfel geven. Haar ouders lopen tegen de kamerafspraken in hier vrijelijk in en uit.

  Nog iets waardoor ik het niet vertrouw.
  Willem Alexander die zegt bij de geboorte van zijn laatste kind dat hij gaat vor
  “The Triple A”

  Reactie door Henny — woensdag 6 juni 2007 @ 16.03 uur

 78. sorry ‘ervaren’ natuurlijk. Voor

  Reactie door Henny — woensdag 6 juni 2007 @ 16.03 uur

 79. @d’olle Henk

  Sorry hoor maar strooit met feiten die niet kloppen. het aantal mensen met bijstand groeit niet! ! !
  en kom nou niet met het gebrul dat het komt omdat ze eruit gezet worden.

  We hebben het het hier heel erg goed. allemaal…
  Van een bijstand kan je behoorlijk leven trouwens. kan het weten ben kind van alleen staande bijstandsmoeder.

  Hou A.U.B. op met zeuern over hoe slecht alles is en focus op echtte problemen zonder die te verzinnen.

  ik wordt echt naar van al dat gepraat hoe slecht we het hebben. Zo komen we als samenleving niet tot de echtte problemen.

  Reactie door j. albaas — woensdag 6 juni 2007 @ 16.38 uur

 80. @77 j.albaas

  ik word naar van diegenen die de waarheid niet onder ogen durven of willen zien.
  leest u dit eens: http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/7223/Honderden_gezinnen_wachten_op_hulp_voedselbank.html
  zo goed gaat het maar…

  en zie hier: http://www.voedselbank.nl/files/site23_20070523152025_Nieuwsbrief_mei_2007_pdf.pdf

  we gaan er nog feest over vieren ook!
  laten we blij zijn! het gaat goed met ons land!

  een grof schandaal is het! en dan druk ik mij zelfs uiterst voorzichtig en zachtjes uit.

  zou u hier dan zo vriendelijk willen zijn,om uit één te zetten hoe men in uw gezin,daar zo makkelijk van rond weet te komen? of is gekomen,tijdens het hebben van die uitkering?

  graag wat onderbouwing,iedereen kan dat wel even roepen.
  de feiten en cijfertjes zeggen toch echt het tegenovergestelde.

  Reactie door iew — woensdag 6 juni 2007 @ 16.55 uur

 81. Het is wel weer toevallig dat de verkiezingen er aan komen in Argentinie..

  Reactie door jan(andere) — woensdag 6 juni 2007 @ 18.09 uur

 82. @ Henny (77):

  Tja, die “Triple A” was volgens mij een zéér onhandige grap van Willem-Alexander. Ik sluit niet eens uit, dat hij echt niet op de hoogte was van de Argentijnse “Triple A”, want deze term heeft ook een aantal andere betekenissen (b.v. in de sfeer van het bier).
  Zullen we, à la Máxima, vergoeilijkend maar zeggen: “dat was een beetje dom? ” Voordeel van de twijfel?

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 6 juni 2007 @ 18.20 uur

 83. @ iew
  Centraal bureau voor de statestiek lijkt me een iets betere bron dan jouw vreemde krantje.

  85% van mensen die bij de voedselbank komen hebben schulden waardoor ze niet rondkomen.
  (75% procent daarvan heeft schulden door hoge leningen en kopen op crediet.
  Kortom het is toch voor een groot gedeelte eigen schuld. een ander gedeeltte komt niet in aanmerking voor een uitkering.

  Rondkomen van een uitkering kan als je niet gewend ben aan luxe. Wij hadden vroeger geen auto grote televisie en niemand rooktte.
  ” Ik zeg niet dat als je een uitkering heb geen luxe mag maar we moeten wel blijven onthouden dat een pakje shaq raar is bij iemand die geen eten zecht te kunnen betalen.” PS, dit is een quotte van het stel dat de voedselbak is begonnen en nog runt!

  Geloof me ik weet dat niet alles altijd ok is. Maar als je wil en je inzet kan je echt rond komen. Werk heet dat. Ik werk voor een uitzend bureau en we hebben meer banen dan baan zoekende. Ik ben daar overigens begonnen als schoonmaker terwijl ik gestudeert heb.
  maarja ik wou perse niet op iemand anders zijn zak leven. (gekke jongen ben ik he)

  Heb ik het nu heel ruim dan….nee verdien 1900 bruto… maar das meer dan genoeg voor mij mijn vrouw en mijn dochter.
  Wil ik meer.. ja natuurlijk en dat komt wel elk jaar dat ik hard gewerkt heb stijg ik.

  hebben mensen het dan niet zwaar… zeker wel.
  Er moeten een hoop mensen uit de bijstand en uitkering gezet worden zodat zieken, ouderen en alleen staande moeders meer kunnen krijgen.

  tevens moeten er regels komen om al die leningen en crediet kopen tegen te gaan. Maar roept marijnissen al jaren.

  AMEN

  Reactie door j. albaas — donderdag 7 juni 2007 @ 10.02 uur

 84. j. albaas — donderdag 7 juni 2007 @ 10.02

  Goedemiddag,

  Jouw begrip en genade voor de zwakkere medemens is als die van zwaargebouwde, dikke Amerikanen die, medelevend en begripvol pratend, oude vrouwtjes helpen bij het oversteken (“granny, God bless you “).
  Immers,ze waren toch al op weg naar hun schietvereniging, waar ze leren zich desnoods medogenloos te verdedigen tegen de niet denkbeeldige situatie dat radeloze mensen voor hun traliehek om brood komen vragen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 7 juni 2007 @ 11.51 uur

 85. @ harry v

  wat een onzin.

  Omdat ik zeg dat mensen gectiveerd moeten worden om een beter bestaan op te bouwen ben ik een dikke amerikaan met een pistool.

  Hoe kom je erbij? heb je mijn bericht wel gelezen?

  Sociaal is volgens mij: Mensen helpen die echt problemen helpen om ze zelf op te kunnen lossen.
  Zorg voor meer werk en meer hulp om uit schulden te trekken.
  Door activiteit komt er meer geld vrij voor mensen die zelf niet kunnen werken.

  Omdat ik niet veel klaag bven ik zeker niet sociaal.

  kan je geen sociaalist zijn en denken dat je het niet slecht heb en mensen aan werk i.p.v. afhankelijkheid van overheids geld geholpen moeten worden.

  Dacht dat dit juist hoorde bij een socialistische partij die lange termijn hulp wil en geen korte termijn financieen.

  Als je mijn idieen aso vindt snap je de SP mischien ook niet of moet je het programma een keer lezen.

  En beoordeel me mening met argumenten en niet met een verpakte scheldpartij A.U.b. het is geen wilders forum

  Reactie door j. albaas — donderdag 7 juni 2007 @ 15.12 uur

 86. @ 79 83 85 g. alblaas

  Ik weet niet van welke planeet je kopmt en met welk programma jou ze geprogrammeerd hebben, maar zeg tegen je opperhoofd dat hij weer een de klok 30 jaar vooruit moet zetten.

  Van wie heb ik dit eerder gehoord op deze weblog……..

  En beoordeel me mening met argumenten en niet met een verpakte scheldpartij A.U.b. het is geen wilders forum

  Wie denk u wel dat u bent u gaat er al bijvoorbaat van uit dat men op deze onzin wil reageren.

  Ga naar de weblog van het CDA en begin daar met deze onzin te brallen je kan ook de website van de VVD eens uit proberen.

  O ja we hadden hier een C Harms die had ook altijd van dit soort domme verhalen en niet alleen C Harms ook vele anderen, helaas hebben ze het marr opgegeven om hier te blijven plakken met al die domme reacties.
  Ik zou zeggen … goed voorbeeld doet volgen.

  Het gaat u goed.

  Reactie door Pool — donderdag 7 juni 2007 @ 16.20 uur

 87. Galblaas 83: Eigenlijk ben jij een loos iemand die op het IQ van anderen teert, aangezien je te dom blijkt om zelf een fatsoenlijke opinie te formuleren, zelden zoiets achterlijks gelezen als wat jij uitkraamt. En eerlijk gezegd hoop ik dat je morgen steun moet trekken in de hoop dat je iets bij kunt leren.

  Reactie door Haq — donderdag 7 juni 2007 @ 21.23 uur

 88. Wat en maffe zooi hier.

  Weet je wat…. blijf elkaar allemaal maar lekker na praten dat je het zo slecht heb.

  En over dat ik in de steun moet. Ben jaren van een studiefinanciering rondgekomen en die is nog minder.Was dat leuk nee maar het ging best.

  Maar jullie hebben over 11 ding volledig gelijk. Ik moet het niet eens proberen en kan er beter mee kappen.

  Als jullie liever klagen i.p.v. aanpakken ga je gang ik hou je niet tegen.

  Als de opmerking dat we het nog niet zo extreem slecht hebben maar het veel beter kan/moet, hier totaal onbegrepen worden moet ik hier mee kappen.

  Blijf lekker overal op zeuren en vanuit je luie stoel achter je breedband computer en jeleuke platte tv. Blijf lekker ontevreden over alles wat je hebt. Blijf lekker aan onze jeugd laten zien dat alles helemaal slecht is.
  Verhuis mischien maar naar cuba en kijk hoe top het daar is. Rusland,amerika en israel schijnen ook super te zijn.
  maar kap nou A.U.B met het verzieken van mijn land.

  Socialisme is Optimisme zei mijn pa altijd.
  Het is mijn ziedereen de schouders eronder en knokken vor hun die niet kunnen knokken.
  Het is trots zijn op wat je heb en niet hebberig altijd maar willen.
  Maarja het is blijkbaar verrandert in:
  Ik wil meer, ik moet meer, ik werk teveel en ik ben jaloers want een ander heet meer.

  Mischien moet ik maar terug in de tijd toen ik met me pa naar mijn eerste sp congress ging want nu lijkt er geen trots meer te zitten in de sociaalist.

  Jan waar blijf je?? help ons recht op te staan…

  tot ziens

  Reactie door j. albaas — vrijdag 8 juni 2007 @ 9.06 uur

 89. @88 j. albaas

  u vraagt zelf aan mensen om argumenten en onderbouwing,waar blijft nu dat rekensommetje dat ik aan u vraag over het leven van een uitkering?

  zeggen dat men er van rond kan komen kan iedereen die er zelf niet afhankelijk van is.
  er word niet geklaagd dat we het zo slecht hebben,er word geklaagd dat het steeds slechter gaat in dit land en dat dit land dat eens zo trost kon zijn op zijn “sociale verzorgingsstaat” waar andere landen ons altijd als voorbeeld noemden!

  waar wij altijd voorop KONDEN lopen,maar nu heel hard op de weg terug zijn [de afgrond in]op vele fronten.

  u zegt:”Maarja het is blijkbaar verrandert in:
  Ik wil meer, ik moet meer, ik werk teveel en ik ben jaloers want een ander heet meer.”

  dat is meer toepasselijk op de VVD en het CDA.

  dat uitzendbureau van u,waar zit dat en hoe heet dat?
  want in welk uitzendbureau ik ook kom,men heeft zogenaamd altijd zoveel banen,en als ik er dan naar één vraag dan is het standaard antwoord altijd: nee op dit moment niet,maar we krijgen regelmatig werk binnen,u kunt zich in laten schrijven…

  waarop ik dan weer bulder: ik STA hier al een jaar of wat ingeschreven!
  waarom bellen jullie mij dan nooit!

  ik zal het u vertellen waarom ze mij niet bellen,omdat men niet zit te wachten op mensen zoals ik,een alleenstaand vader met de verantwoording en zorg over een 8 jaar jong kind, die uit de WAO probeert te komen,zonder rijbewijs en diploma!
  hoe zeker en goed ik mijzelf ook presenteer.

  als volgens u het CBS zo geweldig is,waarom zit de SP dan niet in de regering terwijl het verkiezingsprogramma door datzelfde CBS als Sociaal haalbaar en betaalbaar is bestempeld…

  ik heb het idee dat u een beetje buiten de realiteit staat.
  zelfs de kinderen in de bollenstreken [ik woon er ook in 1] komen al steeds moeilijker aan een bollenpelbaantje in de zomer.
  vaak zelfs helemaal niet meer.
  men werkt voornamelijk alleen nog maar met oost europese werknemers, is mij persoonlijk bij sollicitatie hier verteld nota bene…

  bent u lid van de SP ? en zo ja,bent u dan ook nog actief lid?
  ik denk namelijk van niet,anders had u geweten dat de SP JUIST overal met deze mensen de schouders eronder zet.

  o,ja het is niet UW land het is ONS land!
  u spreekt wel erg veel in de IK vorm…

  Reactie door iew — vrijdag 8 juni 2007 @ 12.27 uur

 90. iew, met alle respect, jij wil graag werk maar je hebt geen rijbewijs en geen diploma’s,ik zou zeggen ga een opleiding volgen, ik kan me niet voorstellen dat je dan niet aan het werk komt, ik hoor nl. constant om mij heen op radio en TV dat er werk genoeg is maar helaas ontbreekt het aan opgeleide krachten.

  Als er geen werk zou zijn wat doen al die Polen dan hier?

  Heel veel bedrijven , ook voor lager opgeleiden zitten te springen om arbeidskrachten.

  Reactie door Carla — vrijdag 8 juni 2007 @ 13.12 uur

 91. @90 Carla

  ik was via reintegratie aan een goede opleiding bezig,totdat het reinegratiebureau vond dat zij er te weinig aan overhielden,en kon ik mijn opleiding niet meer vervolgen…

  een andere of nieuwe opleiding wil men mij nu niet verstrekken,alles waar ik mee kom is zogenaamd te duur of men twijfeld zogenaamd aan de werkgelegenheid in die sectoren waar ik dan de opleiding voor wil volgen.
  terwijl in de kranten en het nieuws bericht word dat men een tekort aan dit soort mensen heeft.

  ik heb al behoorlijk veel praktijkervaring in de ICT bijvoorbeeld,en heb een computertechnische achtergrond.
  ik zou zeggen ga maar eens een dagje mee met me op sollicitatieavontuur en je denkt er wellicht heel anders over.

  lager opgeleiden zegt u ? te springen?
  ja om goedkope niet Nederlands sprekende werknemers bedoelt u…

  u gelooft dus werkelijk wat met propagandeert in dat mediacircus?
  de realiteit is echt anders.

  het werk dat ik wel doe is vrijwillig en houd niet op bij 40 uur in de week…
  dit is in de hulpverlenende richting.

  Reactie door iew — vrijdag 8 juni 2007 @ 13.36 uur

 92. en bedankt carla.

  Ik praat in de ik vorm omdat ik het ook typ.

  uitkering zonder bijstand 800
  huursubsidie 250
  werk 2 dagen schoonmaker netto 128
  =1178

  Dit is niet erg veel maar meer dan genoeg om redelijk van rond te komen. En dan heb ik het niet over overige overheidshulp en subsidies.

  Als je werk zoekt. http://www.tempoteam.nl We ziten te springen voor mensen als jij.
  keukens, schilder, schoonmaak, kassen, archivering of de bewaking willen je waarschijnlijk graag hebben. Als je hard wil werken dan.

  Weet je trouwens dat je via he uwv veel opleidingen 9avond of overdag kan doen incl. het rijbewijs.
  maarja daar moet je wel zin in hebben natiirlijk.

  Typ hier je opleiding en je postcode en ik kom met min 4 plekken waar je kan soliciteren. Mischien moet je dan wel even je joggingbroek en piercings uitdoen. (niet boos worden is grapje)

  En ee ben geen lid want ik zweef tussen de sp en groenlinks.

  Reactie door j. albaas — vrijdag 8 juni 2007 @ 13.45 uur

 93. iew, dank voor je eerlijke antwoord.

  Ik geloof je verhaal , daar twijfel ik niet aan, maar ik hoor zovaak andere geluiden, niet alleen op radio en TV maar ook om mij heen.

  Ik geef toe dat ikzelf nooit in deze situatie heb gezeten, ik ga af op wat ik om mij heen hoor en zie.

  En dat is een ander beeld dat jij nu schept.

  Reactie door Carla — vrijdag 8 juni 2007 @ 14.28 uur

 94. typefoutje, 93 dat moet zijn dan in de laatste zin

  Reactie door Carla — vrijdag 8 juni 2007 @ 14.29 uur

 95. @ j.albaas

  helaas uw rekensommetje klopt niet:
  http://www.cisasite.nl/bijstand.htm

  “Als je hard wil werken dan.” ja dat wil ik en dat heb ik ook altijd gedaan,voordat er een hernia,beschadigde nekwervels,een kapotte maag,en een chronische extreem lage bloeddruk werden geconstateerd.

  de beroepen waar u nu aan refereerd kan en mag ik niet meer doen,ik was schilder en glaszetter in het particulier onderhoud met 15 jaar ervaring.

  “Weet je trouwens dat je via he uwv veel opleidingen 9avond of overdag kan doen incl. het rijbewijs.
  maarja daar moet je wel zin in hebben natiirlijk.”

  is een totale leugen,men wil niets investeren het enige waar het uwv in investeerd is reintegratiebureaus,zelfs als het gaat om een IRO,die krijgen een budget en maken uit of het toegestaan word of niet,en niet het uwv.

  mijn opleiding is LTS stucadoren [niet afgemaakt]
  ik werkte namelijk al vanaf mijn 15e.
  1761ck is mijn postcode.

  ik ken wel 100 plekken waar ik kan solliciteren,maar men neemt mij niet aan,sterker nog men weigerd meestal een sollicitatiegesprek al.

  ik heb wel nog steeds een goed stel hersenen en erg veel ervaring in de hulpverlenende sector [maatschappelijk]
  dit doe ik dan ook dagelijks op vrijwillige basis. [7 dagen in de week]

  kom maar op met die banen! GRAAG!
  en ik kan goed tegen een grapje hoor.

  het leuke aan uw grapje is dat ik ooit eens ben geweigerd voor een baan bij MC donalds vanwege een paar tatoos op mijn onderarm,dat kon niet volgens de bedrijsleider en men had geen shirts met lange mouwen voor mij.

  nu staat inderdaad de jeugd met een volgepiercde puistengezichie bij Mac hamburgers te verkopen,dat kan dan weer wel…

  Reactie door iew — vrijdag 8 juni 2007 @ 14.34 uur

 96. alsjeblieft:

  5-6-2007 Schoonmaker gebouwen/kantoren een Camping Omgeving Schagen Tijdelijke baan

  15-5-2007 Productiemedewerker Food SCHAGEN Tijdelijke baan

  23-3-2007 15x Contactcenter medewerker CallCenter SCHAGEN Vaste baan (mogelijk)

  8-6-2007 Commercieel medewerker binnendienst Agrarisch bedrijf Schagen Tijdelijke baan

  zeker het callcenterwerk lijkt me ok voor je. ze zoeken extreem veel mensen en je tatoo is geen probleem.

  hulpverlening kom je niet in zonder opleiding. Maar mischien kan je wel weer gaan studeren.

  succes ermee ! ! !

  Zijn we nou klaar

  Ps, heb vorig jaar mijn rijbewijs gehaalt via uwv (of het reintergratie bureau dat hun inhuren).

  Reactie door j. albaas — vrijdag 8 juni 2007 @ 15.51 uur

 97. @ 92 G alblaas

  Ga ergens anders mensen werven voor je uitzendbureau…
  Loop hier niet te zieken, ik zal 1 ding zeggen

     &nbsp Tijdelijk werk vaste onzekerheid

  G. alblaas, nu terug je hok in, ik snap niet dat hier op deze weblog reclame gemaakt mag worden.
  Maar ja het zal wel weer onder agressieve verkoopmethodes vallen, en dan gaat men over lijken.

  Reactie door Pool — vrijdag 8 juni 2007 @ 15.51 uur

 98. tja das niet echt een reactie waard.

  Reactie door j. albaas — vrijdag 8 juni 2007 @ 16.25 uur

 99. @ j. albaas

  al die baantjes die u hier neerplant hebben ze niet!
  ik heb namelijk even gebeld naar tempo,met de vraag waneer ik dan kan beginnen,nee inschrijven en dan bellen ze wel waneer ze er werk in hebben.
  gelul dus zoals altijd.

  callcenter? nee dat was waarschijnlijk niets voor mij,werd mij gezegd,het zal mijn leeftijd wel zijn denk ik.

  dat rekensommetje van u is ook bullshit,vandaar dat u dat dan ook maar snel buiten beschouwing laat.
  tsjonge jonguh wat valt u door de mand zeg…

  en nu ben ik inderdaad klaar met u.

  @Pool

  na het woordje UWV werd de toon inneens heel anders bij dat uitzendbureau…
  laat deze meneer maar kletsen.

  Reactie door iew — vrijdag 8 juni 2007 @ 18.32 uur

 100. @ 99 iew

  Ik had hem allang door, hij is hier al eens vaker op deze weblog aan het zieken geweest.
  Hij is dat figuur van die bollenmaffia, ken je hem nog herinneren…nou ik wel, precies dezelfde rot verhaaltjes en trappen op de zwakkeren.

  Reactie door Pool — vrijdag 8 juni 2007 @ 19.27 uur

 101. @100 Pool

  hij is in ieder geval zo vriendelijk geweest om zichzelf ongeloofwaardig te maken.

  ik dhad al wel een vermoeden,de stijl kwam mij ergens bekend voor ja…

  Reactie door iew — vrijdag 8 juni 2007 @ 20.53 uur

 102. Albaas schrijft dat hij heeft gestudeerT.

  Bij zijn afkraakstudie is het Nederlands er blijkbaar bij ingeschoten.

  Ik heb niet GESTUDEERD. Maar op mij mijn BLO-school, was, zo te zien, de Nederlandse les van een hoger niveau dan op zijn Hoge School of Universiteit.

  Angaande Nederlands, zou hij zijn pseudoniem, misschien beter kunnen wijzigen in: NIKSBAAS.

  Groeten van Gerrit Meerbaas.

  Reactie door Gerrit Jetten — zaterdag 9 juni 2007 @ 22.12 uur