‘Spray 4 justice’

Protest voor Palestina

Protest voor Palestina

Op het Plein in Den Haag protesteren vandaag Palestijnen tegen de Israelische bezetting en de scheidingsmuur die door Israël gebouwd wordt op Palestijns grondgebeid.

40 jaar geleden begon de zesdaagse oorlog en werden verschillende Palestijnse gebieden bezet door Israël. Al 40 jaar lang beheerst het conflict tussen Palestina en Israël het nieuws. Sinds enkele jaren bouwt Israël een muur om de Palestijnse gebieden.

Hulporganisaties trokken al eerder aan de bel in verband met de desastreuze gevolgen die de muur heeft. Ze eisen dat Israël het besluit van het Internationaal Gerechtshof – die de muur op illegaal verklaarde – opvolgt. De SP denkt daar hetzelfde over.

Gisteren had NOVA een (voor mij) onthullende reportage over de aanloop naar de Zesdaagse Oorlog. In tegenstelling tot wat hier algemeen werd en wordt aangenomen, ging Israël bepaald niet vrijuit, om het zachtjes uit te drukken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 05 juni 2007 :: 14.59 uur

125 Comments

125 reacties

 1. Ze kunnen eisen wat ze willen, maar Israël denkt met de steun van de VS altijd in haar recht te staan.

  Reactie door Anja — dinsdag 5 juni 2007 @ 15.28 uur

 2. Zoals voor het NOS journaal bekendgemaakt door een nederlandse UNO waarnemer heeft Israel in 80% van de gevallen deze oorlog zelf uitgelokt.Dat is door de nederlandse regering altijd geheim gehouden.De inval in Polen door Hitler in September 1939 werd ook uitgelokt.De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 5 juni 2007 @ 15.37 uur

 3. @2 Maan,

  Interessant gegeven, heb je dar een link naar toe waar één en ander na te zoeken is?
  Vast bedankt.

  Reactie door Anja — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.10 uur

 4. @ Anja, NOVA van gisteren…

  erg verhelderend

  Reactie door Bart — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.22 uur

 5. Ik zag voor het slapen gaan een stuk op nova.
  Ik viel bijna van mijn bed af van verbazing,dat er een ander beeld word laten zien waarop Israel zijn macht te danken heeft.
  dat is meer een beeld laten zien van journalistiek.
  Dat eenzijdige beeld wat helemaal niet waar blijkt te zijn word openbaarder.
  Israel is een andere zuid-afrika.
  Krijgen we zometeen weer een terroraanslag van zogenaamde moslims te verwachten,om weer de schuld in de Islam zijn schoenen te schuiven.
  Krijgen we weer respect voor onze israelische vrienden die de hamas en andere groeperingen uitroeien en verbannen.
  Of is Iran eerder aan de beurt.
  Of allemaal tegelijk.
  Het boeit ze toch niet.
  Ze hebben geld zat.

  Reactie door sander — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.23 uur

 6. anja.

  hier een ander gegeven waaruit blijkt dat WO2 uitgelokt is door de elite.

  http://www.afvn.nl/2006_3/afpag20_21_26_27.htm

  Reactie door sander — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.25 uur

 7. 2. Maan Arkenbosch…

  Gisteren document niet gezien. 80%? De nederlandse VN waarnemer van destijds zei dat het een grote leugen was die bedreiging, de grootste geschiedvervalsing van de vorige eeuw. Dit werd bevestigd door sommige Israelische intelectuelen.De bedoeling was altijd gewoon gebiedsuitbreiding. Ze kwamen daarbij telkens met gepantserde ‘tractoren” het neutrale gebied in. Indien er een schotje viel als gevolg daarvan, een waarschuwingsschot wel te verstaan, wachtte ze totdat de VN het ‘gehoord’ zou hebben. De heren journalisten in Nederland vertelden met verve de onwaarheid door Israel gedicteerd aan het nederlandse volk. Toen hij de nederlandse regering erop wees na talrijke VN rapporten te hebben geschreven was het antwoord;” Dit is niet het gevoelen van de Nederlandse bevolking”.
  Dat zegt genoeg. Teruggeven die handel de VN resolutie uitvoeren en terug naar de grenzen van voor 67. Indien het toen al niet de schijn van warheid had dan kunnen we hoogstens bevroeden hoe het nu zit met de informatie en de nederlandse propaganda. Ze hebben helemaal zelf het wantrouwen van de omliggende staten op de nek gehaald door ardinair binnen te vallen voor gebiedsuitbereiding. Er was vrede maar ze wilden land. Gek he dat ze sindsdien als vijand worden gezien door dezelfde staten waar ze zonder enige aanleiding binnen vielen.

  Reactie door Henny — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.32 uur

 8. ordinair natuurlijk, gebiedsuitbreiding, sorry nog niet helemaal wakker.

  Reactie door Henny — dinsdag 5 juni 2007 @ 16.34 uur

 9. In het verleden heb het een en ander geschreven over dit item. Wat wilt Iraël?, niets anders dan een groot Israël van af de Nijl tot Euphrat en de Tigres, zo staat het in de oude boeken. Het is interessant te lezen hoe in Amerika daar over gedacht wordt.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Zion.doc

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.25 uur

 10. Een van de aangegeven grenzen van het Beloofde Land is de “rivier van Egypte”. Dit is niet de Nijl, maar een kleinere rivier, die door het oosten van de Sinaï loopt en uitmondt in de Middellandse zee. Vlakbij de Israëlische grens. Tot aan de Eufraat hoeft al evenmin te betekenen dat Israël half Irak zal claimen, maar die begint al ergens in het huidige Syrië. Mensen die Israël te expansionistisch vinden, zouden er rekening mee dienen te houden dat het huidige Israël niet het gehele Beloofde Land beslaat maar dat er nog wat stukken Jordanië, Syrië en Egypte bij dienen te komen. Verder wordt er in het Oude Testament ook nog voorspeld dat God zal regeren vanuit Sion, over de gehele aarde. Dus die muren in hun eigen land zijn toch vroeg of laat wel een keer niet meer nodig. De vraag is alleen wanneer, en waardoor.

  Reactie door W6969 — dinsdag 5 juni 2007 @ 17.43 uur

 11. Mooi he , van Frankrijk en England een land schenken en dat de tegen de bewoners zeggen NU bent u tweede rangs burger zonder econmie ; u mag werken voor de nieuwe bewoners : Gek he , dat er nog steeds ellende heerst , ondanks de aantallen die elkaar wel respecteren en goed met elkaar samenleven zonder elkaar te vermoorden of elkaars huizen kapot te schieten : jammer voor deze kleine aantal oude en niuwe bewoners .

  Reactie door Fred — dinsdag 5 juni 2007 @ 18.21 uur

 12. In Marokko werkt zo’n muur prima, dat heeft israel goed gezien.

  Reactie door Bart — dinsdag 5 juni 2007 @ 19.28 uur

 13. Raketten vliegen gewoon over muren heen , dus wat wil men bereiken ?

  Reactie door Fred — dinsdag 5 juni 2007 @ 19.45 uur

 14. ik zet altijd automatisch mn stekels op als personen uit de westerse beschaving die in gezapigheid en welvaart de wereld in aanschouw nemen hun mening klaar hebben over problematiek elders…
  in de jaren ’70 was nederland pro israel daardoor was de media pro israel , wat de mening van het volk beinvloedde…anno nu , laat de media het tweede eenzijdige beeld zien en kijk – de meningen rennen achter het gegeven anti beeld aan.
  ik heb de waarheid niet in pacht , heb wel n goed aantal jaren in dat land gewoond – 12 in totaal- en kan nu even niet mn mond houden.

  mag ik jullie deelgenoot maken van n herinnering? ik woonde in een (politiek links georienteerde) agrarische gemeenschap , 4 km ten noorden van de gazastrook.
  iedere keer dat het leger de noodzaak zag de grensovergangen bij gaza dichtte gooien , hadden wij het druk…
  de gemeenschap wordt namelijk omgeven door de velden die wij bewerkten en iedere keer dat de arabieren geen mogelijkheid kregen om via de normale weg het land binnen te komen om hun dagelijks brood te verdienen , zochten ze (terecht) n omweg.

  die omweg was dan dwars door onze velden heen.ikzelf heb n aantal jaren op de velden gewerkt en geloof me…als wij net bezig waren met het irrigeren van de gewassen , dan kom je met n personenauto de velden wel op , maar nooit meer af…dus wanneer wij weer te horen kregen van n grensstop , lieten we onze werkzaamheden vallen en namen alle beschikbare traktoren mee de velden in op zoek naar in de modder weggezakte afgeladen auto’s vol radeloze arabieren…

  en met sleepkettingen en hoge pk’s en het doorgeven van n route verder over onze drogere velden , konden wij de belachelijke situatie iets minder belachelijk maken…

  dat , lieve mensen , lezen jullie niet in de kranten..dat is geen nieuws…

  ook niet dat een man waarmee ik op de velden werkte , op n nacht bezig was in de grote kas , met het bijstellen van de irrigatie per computer , en zo opging in zn werk dat hij niet aan zag komen dat hij even later een bijl in zn achterhoofd zou krijgen door n binnengeslopen arabier…

  mijn hart doet pijn voor deze zinloze daad , maar net zo’n pijn voor die tot waanzin gedreven gaza-inwoner die net zo vast zat in de situatie..
  beschadigde zielen aan beide kanten…niets is zwart -wit…

  er zal absoluut gedacht worden dat ik niet erg objectief kan zijn…want ik zie het nog zo voor me (kan me zelfs nog herinneren hoe het voelde)…nadat ik mn traktor uit had geschakeld en de sleepketting verwijderd omdat de laatste auto uit gaza voor die dag losgetrokken was uit de modder…
  hoe die man op mij af kwam stappen…het stereotype arabier..lange kaftan , roodgeruite doek om zn hoofd..the works!!
  en mn handen beetpakte (mij!! n vrouw!!) en maar bleef schudden en zeggen – wat kan ik terugdoen – wat kan ik terugdoen??

  en ik in mijn (toen nog heel idealistische) wijsheid antwoordde :
  zorg jij er aan jouw kant ook maar voor dat onze kinderen niet met wapens tegenover elkaar komen te staan….

  Reactie door chai — dinsdag 5 juni 2007 @ 19.52 uur

 15. De Oost Duitse muur werd afgebroken maar de joden zetten er een nieuwe neer.Veel Palestijnen zitten zonder vorm van protes in joodse concentratiekampen.De joden hebben door de vermissing van 2 soldaten het afgelopen jaar Libanon gebombardeerd en meer dan 100.000 clusterbommen afgeworpen.De joden roepen de arabische haat over zichzelf af.Het wordt tijd dat er een verstandige joodse leider aantreed,anders zal Israel steeds verder in het nauw komen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.15 uur

 16. @bezoekers van dit forum

  Rob de Kuster, als ik je tekst een beetje mag overnemen, met name “de haat tegen de Joden” (JM-Het inzicht, 12:00, goed getimed trouwens;), en het tegenstrijdige in onze interpretatie van Jezus’ leer dat je aangaf, wil ik duidelijk stellen dat tegenstrijdigheid, strijdig zijn met, welk (zeer legitieme) volk dan ook, niet de leer van Jezus kán zijn. Nu, welke psychologische leer je (men) dan ook aanhangt, Israël móet een stapje verder, en heeft het bij deze (wat mij betreft) gedaan.

  Ik dacht dat ik de enigste was die deze feiten, naar ik aanneem, (van de uitzending van Nova) nog niet onder ogen heb gezien! In perspectief. Conclusies zijn derhalve nog wel ver te zoeken. Laat ik dan nog maar één psychologische term gebruiken, waar ik aan dacht (en dat hoeft dus niet perse waar te zijn), en dat is ‘denial’, ontkenning van een conflict, en dat in een prachtig landschap! Van alle complicaties die er zijn, vergt het toch veel bewondering, om nu toch een einde te maken aan alles waar je in gelooft, zeker als dat geliëerd is aan jezelf. (Gelukkig wordt er al heel veel voor gedaan.) Vooraleerst het conflict dat niet bestaat, maar die bijkomstig in het leven geroepen is. Tja, ik geef het je te doen.. Vergeef een ander, maar bovenal ook jezelf, en ga drogredenen uit de weg, die helpen niet.. Om dat mogelijk te maken, kan ik persoonlijk niet veel meer, dan liefde en kracht te sturen (met name dank aan het werk van de SP, vele palestijnen), die ze zelf verkondigen. Kunnen we de “haat” tegen de Joden weer goed maken, kunnen we iets voor ze betekenen? Belangrijkste les, die er niet om liegt, is denk ik dat we Israël hebben belemmerd, door goede bedoelingen, en zodoende ‘tegenstribbelingen’ (beter dan tegenstrijdigheden) in stand hebben gehouden. Een klein beetje is nu opgeklaard, al is dat enkel in mijn beleving. Goed werk, Nova. Dank daarvoor.

  Ik sta graag achter met name de Joods-Palestijnse zaak, op alfabetische volgorde (ai, dat is misschien niet in de arabische letter, excuus), en schik me naar de complexiteit, dat na vandaag (gister-avond) weer iets heeft mogen laten zien. Ik heb met recht weinig recht van spreken, maar dit is wat ik kan zeggen: Ik vergeef mezelf voor de kruiziging van Jezus, hij, die ons al lang al heeft vergeven. En woorden schieten me tekort..

  .
  Overigens wil ik je deze niet onthouden, als ik het heb over de nodige argumentatie; ik ben geen expert in de levensloop van de Jood Jezus (geboren in Israël, ofwel het beloofde land, toegewezen door een deïty), nog steeds in de realiteit van alledag, en heb me net zo min verdiept, relatief, in de zaak van de Palestijnen, (Syriërs,) dus lees vooral deze link naar de weblog van Anja Meulenbelt. (Om de eenvoudige reden dat ik die niet uit kan sluiten.) Je kunt daar ook meer links vinden naar andere sites.
  http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/
  http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/categorie/palestina-israel/
  Harry van Bommel, buitenland woordvoerder (SP)
  http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/
  De SP-link staat er natuurlijk ook op.

  Als zodanig de moeite waard. Dat is toch mooi als je dat kan zeggen. Vijf voor twaalf hebben de meesten niet meer op zak.

  .
  Ik hoop dit terug te kunnen brengen op de schaal die Jezus voor ogen had, die heeft immers ook niet voor niets geleefd. En dat is geen hoogmoed, dat is pure noodzaak, ook Israëliërs hebben wat mij betreft nu wel genoeg voor de voeten gekregen. Klein beginnen. Ik ben ook nog maar een kind in de geest.

  Reactie door Bas Schoutsen — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.20 uur

 17. Ter herinnering het standpunt van de SP toen, liever eerder.

  Ook kunt u het Tribune artikel ‘Nieuwe kruistochten?’ van september 1992 nalezen waarin Jan Marijnissen afstand nam van militaire betrokkenheid in (toen nog) Joegoslavië.

  Reactie door Timbo — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.28 uur

 18. een land wat gesticht is door het westen,wat voor amerika van strategisch belang is, het midden oosten met al hun olie.de helft van de amerikaanse senaat heeft wel iets met israel,daarom ook altijd die steun door middel van een veto.israel lapt ook altijd de VN resolutie,s aan hun laars,waar andere landen zich aan moeten houden geld niet vor israel(Irak-afganistan-iran-syrie)noem maar op het is wel toevallig dat dit allemaal moslim landen zijn,daardoor de reacties van die landen.zolang israel de bezette gebieden vast houdt zal hier nooit geen vrede komen.

  Reactie door jack — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.36 uur

 19. Voor al die ellende is het westen verantwoordelijk. Ik heb wat oude militaire geweren (verzameling) in een rek staan.
  Daar zit een Russischer Karabiner 1938 bij.
  De volgende beschrijving zit erbij.
  Die Waffen stammen aus einer Militärhilfe Chrustschows an Nasser, im Bemühen um die ägyptische Freundschaft.

  Hoe dan ook, het is een verstoorde samenleving die nooit meer goed komt tenzij de een de ander uitmoordt, zo werkt ook de geschiedenis. Iedere keer wannneer er onderhandelingen zijn dan geldt steeds de regel de Palestijnen moeten Israël erkennen en al die palestijnse vluchtelingen moeten in hun kampen blijven.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Pal.jpg

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.42 uur

 20. Altijd en overal is er kritiek op Israel. Vanzelfsprekend is Israel ook niet altijd even goed bezig, maar wij mogen niet uit het oog verliezen dat de palestijnen wellicht de grote schuldigen zijn. Ik kan me goed indenken dat Israel genoeg heeft van al die palestijnse terroristen. En dan moet je gaan denken: wie is hier de hoofdverantwoordelijke voor. Uiteindelijk kom je dan uit bij een persoon: Yasser Arafat. Jarenlang heeft deze man terroristische bewegingen in het leven geroepen en op velerlei wijze ondersteund. Op het moment dat men bezig is met zulk soort bewegingen te creeren moet men goed beseffen dat deze zich wellicht tegen hun (voormalige) beschermer zullen keren op het moment dat deze een iets andere (gematigde) koers gaat varen. Op dat moment erkennen zij jouw (Arafat) autoriteit niet meer en zullen zij door gaan met hun “acts of terrorism” en misschien deze wel op een hoger pitje zetten om aan te tonen dat ze hun eigen plan trekken en om te protesteren tegen de huidige gang van zaken. Israel heeft ook op deze manier gereageerd, en de resultaten zijn duidelijk. Het feit dat ook terroristen uit andere landen (vooral Hesbollah) zich ermee gaan bemoeien verergert de situatie schromelijk, zij proberen een wig te drijven tussen Israel (en daarmee een deel van de Westerse wereld) en de arabische (en islamitische landen). Het feit dat de Israeli’s lang niet de volledige kracht van hun leger gebruiken geeft toch aan dat zij niet op een “totale oorlog” uit zijn, maar “gericht” actie willen ondernemen tegen hen die Israel dwarsboomt. De onstane situatie is zielig voor vele palestijnen, maar zolang zij de terroristen blijven steunen (hierbij hoort ook het bekogelen van Israeli’s) roepen zij dit over zichzelf af.
  Vergeet niet dat het voor de inwoners van Israel(ben er 2 jaar geweest) helemaal geen pretje is, overal waar je komt loop je het gevaar slachtoffer te worden van een Palestijnse aanslag…….

  Kortom om, we moeten beide partijen in de gaten houden en tot de orde roepen, maar hierbij niet vergeten dat Israel toch iets meer in haar recht staat!

  Reactie door Marduk — dinsdag 5 juni 2007 @ 20.56 uur

 21. @6 Sander,

  Dank je, wegens tijdgebrek ben ik er even vluchtig doorheen gesjeest, maar zal het morgen eens goed bestuderen, het lijkt inderdaad nogal dubieus te zijn.

  Reactie door Anja — dinsdag 5 juni 2007 @ 22.08 uur

 22. nova berichte wat de oplettende lezer/zoeker al tig jaren wist,een uitgelokte 6 daagse oorlog het doelgericht vermoorden van vrijheids strijders,,die wel of niet in de weg staan, enz,en een israel dat niet veel verschild van waar ze zelf voor gevlucht zijn..
  niet zo gek dus dat een iran hard op zegt,wat heel veel mensen denken,,israel moet van de land kaart geveegt worden.(teregt?)
  maarja elke nieuwe usa president rechts en links komt elk jaar op de joodse us lobbie,van joden die nog zelfs nooit ahum grotendeels gestolen land gezien hebben!!en als president/en andere vip. heb je maar te komen anders loop je miljoenen mis in je gekochte winst.
  hoe zou het in nederland zijn??,,
  of gaat het cidi dit ook als antie joods zien,zal wel weer,,
  moet je eens op die site gaan lezen wat een ze zelf weer eens uitblaten over de 40 jaar terrug uit gelokte moord partij/en
  waneer wordt die troep die hun uitblaten eens onder de loep genomen.op waarheid/de zelfde waarheid van 40 jaar geleden,en nog te horen op hun uitkijk posten,,uiteraard na indrukken van een knopje krijg je de grootste/arme ikke zijn aangevallen door,tja wat eigenlijk onzin te horen .
  en hoever zit dat cidi spul hier in de politiek?ze bleren geregeld,we hebben een klacht van die en zus en zo,ingedient bij die nl politiek de eu,enz.

  en meneer marduk,wat te denken van de israeliche terroristen,,of zijn dat geen terroristen omdat ze gesteunt worden door de verkeerde westerse wereld.was die steun er niet dan was er geen deels gestolen israel.

  Reactie door ad — dinsdag 5 juni 2007 @ 22.44 uur

 23. hee het laatse is weg,,
  dus woonden ze dan nog allemaal bij mekaar en met mekaar,
  dan waren de palestijnen niet hun huizen uit getrapt,,
  dan waren er geen dorpen die totaal niets met wat dan ook plat gedondert,en opgeblazen,,tja en die mensen die dus geen familie/huizen/land. meer hebben,,heten nu terroristen?

  Reactie door ad — dinsdag 5 juni 2007 @ 22.53 uur

 24. Voor degenen die ook ontzet zijn:

  a.s.za, 9 juni in Amsterdam op de Dam, 13.00 – 15.00 uur: Manifestie “Ik ben ontzet!” over 40 jaar Israëlische bezetting. Ik lees net dat Harry van Bommel een van de sprekers is. Komen jullie ook??

  Reactie door Elizabeth — dinsdag 5 juni 2007 @ 22.55 uur

 25. De enige oplossing is dat Israël eens gaat investeren in de Palestijnse gebieden. In gezondheidszorg, infrastructuur, scholen, huisvesting, werkgelegenheid, etc. Ze zouden Hamas en andere haat-groeperingen hiermee de wind uit de zeilen nemen.
  Palestina of Israël kan één land zijn met Joden en Palestijnen. Dan zal je eerst ongelijkheden moeten weghalen om de bevolking gematigd te krijgen. Maar dat gaat niet gebeuren. Zeker daar niet. Ondenkbaar.
  Houd bij dit conflict altijd WOII in je achterhoofd. De Nazi’s hebben meer losgemaakt en ontketend in de wereld dan we aan de oppervlakte zien zo op het oog. Het gaat nog steeds om “landje-pik” of “Lebensraum”, zoals dat toen heette. Alleen is “the defender” inmiddels verworden tot “the preditor” met de kennis en tactieken van de voormalige opponent. Daarmee bedoel ik alle Westers/Joodse elementen in elk opzicht.
  Hier spelen heel andere machten achter de schermen een veel groter spel dan we weten.
  Het is allemaal zo langdurig omdat Islamitische Arabieren een heel andere kijk op de zaak en het leven hebben.

  Europa en Rusland zijn via een achterdeur toch maar mooi van die Joden afgekomen door de staat Israël te steunen. Kunnen ze mooi daarheen verhuizen. Want ze waren toch wel een spil in de tweede wereldoorlog en dat willen we nooooit weer!
  Na de 6-daagse oorlog is het ook nog gelukt een aantal omringende landen van Israël onder de invloedsfeer van het westen te krijgen en rustig te houden.
  Maar ja…je blijft zitten met die “vervelende” Palestijnen. Maar dat is gelukkig ver weg van Europa en Amerika.
  Eigenlijk kan ons dat geen reet schelen. Over hoeveel mensen hebben we het…?
  Collateral damage to benefit of the new American Century.

  Als leert over de mieren snap je het probleem.

  Reactie door MijnZus — woensdag 6 juni 2007 @ 0.26 uur

 26. Ik vind dat Israel zich het lot van de Palestijnen zou moeten aantrekken en concessies moet doen om een onafhankelijke palestijnse staat mogelijk te maken. Toenaderingspogingen (hoewel in het verleden vaak mislukt) moeten worden hervat..Wie weet zou dat weer mogelijk worden wanneer Bush het veld geruimd heeft en er in de VS een president aan de macht komt die de Camp David besprekingen nieuw leven in kan blazen! Maar dan zal de palestijnen ook een echt alternatief (met steun van Europa) geboden moeten worden, zodat radicale elementen (Hamas) door de palestijnen zelf ook afgewezen worden! Terreur, zoals nog steeds bedreven door o.a. Hamas en (helaas) democratisch gesteund door de palestijnen zelf, zal nooit een oplossing voor vrede dichterbij brengen! Dat lokt nieuwe repressie en geweld door Israel uit. Besprekingen en onderhandelingen (en toezeggingen van beide kanten) zijn voor het lot van de palestijnen van levensbelang! Beide partijen zullen dat moeten inzien en enige druk van buitenaf zou ook zeker kunnen helpen..Daar zijn echter sterke (wereld)leiders voor nodig en helaas ontberen we die nu nog! Voor de palestijnen hoop ik enerzijds dat die sterke wereldleiders zullen opstaan en de palestijnen daarnaast in gaan zien dat steun aan terroristische organisaties door het plegen van aanslagen het belang van de palestijnen meer kwaad dan goed doen!!

  Reactie door ToN — woensdag 6 juni 2007 @ 1.06 uur

 27. Wie de huidige kaart van de Westbank bekijkt kan duidelijk zien wat de bedoeling van Israël is: het omsingelen en uitknijpen van de laatste stukjes van hun beoogde “Groot Israël”. Op vrede zijn ze nooit uitgeweest en dat speelt ook nu geen enkele rol. Ze denken met hun kernwapens en de steun van de kapitalisten (oliebelangen; de US en hun handlangers, waaronder ons corrupte CDA) de Arabische wereld net zo lang onder controle te houden tot de laatste Palestijnen weggewerkt zijn.

  Hoe die ‘Endlösung’ er precies uit zal zien is nog een beetje in nevelen gehuld maar reken maar dat ze de les geleerd hebben om het niet te snel en opzienbarend uit te voeren. Geen gas, geen spoorlijnen, geen machetes, maar langzaam en verhuld, heel tactisch met ‘smart weapens’ en omhuld met uitgekiende mediacampagnes.

  Of het ze zal lukken?

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 6 juni 2007 @ 1.07 uur

 28. 20 marduk.

  Wat is Israel.
  alleen dat het uit medelijden gegeven is aan de joden na de WO2.
  Denk je nou echt dat ze uit medelijden Israel hebben weggegeven.
  Omdat jij het heb over dat Israel meer recht heeft.
  Waarop.
  vanwege een verhaaltje uit een boekje die zegt dat de grote god de joden het land Israel heeft belooft.
  Een land voor alleen de joden en niemand anders.
  Waarom moesten zij de palastijnen verjagen na hun intrede in palastina later het Israel.
  israel heeft nergens meer recht op.
  Het heeft alleen recht op een vredig leven door alles te delen.
  En wat zij nu gecreeert hebben is een afspiegeling van een ghetto.
  Israel is niet zo democratisch als men denkt.
  Israel trekt ook aan de touwtjes in de VS.
  Omdat zij het meeste geld hebben.

  Reactie door sander — woensdag 6 juni 2007 @ 1.27 uur

 29. Omdat ik vanavond een beetje dwars lag kwam ik op de SP site.
  Mensen,bedaar en lees;
  Koningin van de Woestijn.
  van Janet Wallach.
  isbn 90 414 0157 1
  Jan, ook voor jou is het leerzame lektuur!

  Reactie door Marianne Hofstede — woensdag 6 juni 2007 @ 3.12 uur

 30. Jeruzalem was nu niet ver meer. Zodra Jezus de stad zag liggen, begon Hij te huilen. Hij zei: “Jeruzalem! Gods eeuwige vrede lag binnen uw bereik, maar u hebt er niets van willen weten.”
  Lucas 19:41-42

  WEG ISRAEL MET DIE GRUWELIJKE BEZETTING EN DIE AFGRIJSELIJKE MUUR!

  Reactie door Gloria — woensdag 6 juni 2007 @ 3.42 uur

 31. het onstaan van de (staat) israel wordt vaak verzwegen net als de manier waarop.
  landroof,exodussen van de oorspronkelijke bewoners.
  Ook hier gold met de bijbel in de hand verover je andersmans land.

  Reactie door che — woensdag 6 juni 2007 @ 6.26 uur

 32. Doe dan meteen ook mee met een grote internationale actie. Demand REAL peace talks now.
  http://www.avaaz.org/en/stop_the_clash/

  Met het inspirerende filmpje, uit m’n hart gegrepen Stop the Clash of Civilizations

  “If the people lead, the leaders will follow.”

  Reactie door Ellen — woensdag 6 juni 2007 @ 7.37 uur

 33. Juist Che , dat is bij vele ontbreekt : geschiedenis wat daar heeft plaats gevonden !
  Het land is ” övergenomen ” via een “deal ” .
  Zeer begrijpelijk , waarom er zoveel geweld is .

  Reactie door Fred — woensdag 6 juni 2007 @ 9.02 uur

 34. 20. Marduk

  De bezetter staat nooit in zijn recht. “Altijd en overal is er kritiek op Israel.”
  Wederom vervalsing van de waarheid.
  Israel wordt altijd verdedigd ook al lapt het de VN volkomen aan de laars. Dit dankzij vriend Amerika die het vetorecht in deze automatisch gebruikt.
  De VN resoluties die wel aangenomen zijn worden niet uitgevoerd en geen haan die ernaar kraait daar waar wij als het ons zo uitkomt de VN gebruiken om de Palestijnen en anderen te veroordelen en aan te vallen. Voor mij zijn het verzetsstrijders. Dat het hier en daar overgaat in terrorisme, het probleem gegijzeld wordt is een GEVOLG van het contenue negeren van de werkelijkheid. Machteloosheid, uitzichtsloosheid op enig bestaan en vooral rechteloosheid en de toenemende woede t.o.v. de veroorzakers daarvan zijn de perfecte ingredienten.
  Ik kan het ze niet eens meer euvel duiden.
  Waarom denk je dat er maar 6 dagen nodig waren indien het waar was wat Israel zei dat de legers van die landen aan de grens samentrokken om Israel aan te vallen. Dan was niet zo. Dat is precies de reden dat het maar 6 dagen duurde.

  Reactie door Henny — woensdag 6 juni 2007 @ 9.47 uur

 35. @20

  Ooit gehoord van de Irgun en de Stern gang?

  Leer je geschiedenis, voordat je partijen eenzijdig bestempelt van terrorisme.

  “Kortom om, we moeten beide partijen in de gaten houden en tot de orde roepen, maar hierbij niet vergeten dat Israel toch iets meer in haar recht staat!”

  Die laatste zin mag je van mij onderbouwen.

  Reactie door Laurent — woensdag 6 juni 2007 @ 10.07 uur

 36. @ 31 Che

  In 1948 stichte Ben Goerion de staat Israel nadat men het land van de Palestijnen had weggeroofd.

  In feite is Israel niet van de Israeliërs maar van de Palestijnen, waarom denk je dat er steeds conflicticten zijn.

  Zo had het in de geschiedenisboeken moeten staan….. Zwervende geloofsfanaten stelen land en noemen het Israel.

  En wie het verhaal van het “beloofde land” heeft verzonnen kwam denk ik van een andere planeet.

  Reactie door Pool — woensdag 6 juni 2007 @ 10.10 uur

 37. Ik vind het programma van NOVA zeer goed, maar was voor mij geen onthulling. Een voordeel van een socialist van niet-westerse afkomst te zijn, den ik.

  Helaas hebben veel westerse socialisten nog steeds een verkokerde westers-instelingsdenkwijze. Daardoor luisteren en horen zij zeer selectief. Ondanks dat vinden zij dat hun visie objectief is en een universele waarden heeft: want zij zijn westers.
  Het is zeer frustrerend voor een allochtone socialist, zoals ik, omdat deze verkokerde denkwijze bij mij als meta-racisme overkomt.

  Dit moet ik even kwijt omdat ik beu ben van de monopolische houding van sommige SP-leden die vinden -bewust of onbewust dat zij het kenniscentrum zijn, alles beter weten en de recht hebben om de allochtonen neer te zetten als cultureel gehandicapte groep en geen een wordt zeggen over de culturele handicapten van de westerlingen.
  Het is hoogste tijd om de calvinistische, gecalculeerde en nuchtere mentaliteit van de autochtonen ook aan de kaak te stellen, en niet alleen zeggen dat allochtonen zeer gastvrij zijn.
  Het is hoogste tijd om de calvinistische, gecalculeerde en nuchtere mentaliteit van de autochtonen ook aan de kaak te stellen.

  Hebben Nederlanders geen culturele eigenschappen die waard is om ter discussie te stellen?
  Eet gewoontes bijvoorbeeld? Oma en Opa die in de keuken aan het eten zijn terwijl hongerige kleinkinderen in de woonkamer moeten zitten en wachten.
  De bijna hele klas van mijn zoon mocht bij ons altijd mee eten (ze weigerden nooit, wilden zij graag mee eten) gedurende de vier jaar. Mijn zoon was een keer heel toevallig tijdens het eten bij een van de Nederlandse vriendjes. Hij moest in de woonkamer zitten terwijl hele familie lekker in de keuken aan het eten was.
  Mijn Nederlandse buurvrouw sloeg nooit over mijn uitnodigingen voor het eten , maar nooit nagedacht om mij een keertje slechts voor een kopje koffie uit te nodigen.
  Een Nederlandse vader die geld vraag aan zijn Turkse ex-vrouw omdat zijn kinderen te veel fruit eten wanneer zij bij hem op weekendbezoek zijn.

  Stel je meer open aan allochtonen, maar niet alleen de aspecten die jij graag wil zien, zals dat zij homo-haters en vrouwenonderdrukkers etc. zijn. Maar ook dat zij even intelligent als jij te zijn en soms beter dan jij de feiten onder ogen durven te zien dan jij.

  Deze waarheid bestond al. Alleen men was nog niet klaar om deze waarheid onder ogen te zien.

  Ik heb zo veel bijeenkomsten over de Palestina kwestie meegemaakt. Daar werd deze waarheid altijd naar voren gebracht en onthuld. Helaas werd het door de nederlandse deelnemers niet gehoord en genegeerd.
  Nu Nova in de monden van de westerse betrokkenen reeds bestaande en bekende feiten naar voren brengt, heeft men oren en ogen om het te begrijpen en zegt dat het een onthulling is. Jammer.

  Ik vergeet nooit een opmerking van de nederlandse deelnemers in een van de bijeenkomsten over de Palestina kwestie (tijdens de Golfoorlog):

  “Ja maar, jullie palestijnen hebben geen demokratische traditie, hoe denken jullie een demokratische land te verrichten. Laat de oplossing aan de Westerse landen over.”.

  Ik ben moe, boos en gefrustreerd door de opportinistische vriend- en camaradenschap van de nederlanders.

  Stop met de kennis en deskundigheid-monopolie.

  Beschouw de allochtoon niet als informanten, maar wissel de informatie uit.

  Stop met trainingen te geven aan allochtonen.

  Begin eerst met je zelf te opvoeden: reken af met je culturele handicapten.

  Leer van elkaar.

  Reactie door Birten Lostar — woensdag 6 juni 2007 @ 10.12 uur

 38. Beide partijen moet maar eens normaal gaan doen : stel dat Jezus en Mohammed beide op hetzelfde moment elkaar in een stad zouden ontmoeten : Wat zouden ze dan tegen elkaar zeggen ?

  Reactie door Fred — woensdag 6 juni 2007 @ 10.21 uur

 39. sinds waneer wordt wat waar is en wat niet bepaald door 1 vn waarnemer?

  israel gaat zeker niet vrijuit maar dat gaat naar alle waarschijnlijkheid ook op voor de andere kant

  Reactie door gbh — woensdag 6 juni 2007 @ 10.41 uur

 40. Laurent, een klein stukje geschiedenis

  Voor en tijdens de 2e wereldoorlog werden joden in heel Europa opgejaagd en vervolgd.
  Je weet wat er toen met de meesten van hen is gebeurt?

  Na de oorlog waren er gelukkig ook nog joden die deze holocaust hebben overleefd.

  Toen deze mensen weer terug naar huis wilden waren zij niet meer welkom, hun huizen waren al weer bewoond door andere mensen en hun spullen waren ingepikt door de Duitsers.

  Zwaar ondervoed en geheel berooid waren zij hier niet meer welkom, en dat was in heel europa zo, wel eens gehoord van de exodus?
  Overal waar deze mensen zich wilden vestigen kwamen ze niet eens aan land en werden als ratten weer terug op de schepen gejaagd.

  Uiteindelijk was er een oplossing gevonden waar deze mensen naar toe konden, stuur ze maar naar Israel werd er gezegd.

  Eenmaal daar aangekomen moesten ze een heel nieuw leven opbouwen (met hulp van europa en amerika)

  Als we in europa na de oorlog deze mensen weer opgevangen hadden zoals het natuurlijk hoort was dit probleem er dus niet geweest.

  Natuurlijk gaat de regering van Israel niet vrijuit en hadden ze de Palestijnen niet mogen verjagen met als resultaat dat het nu na 40 jaar nog steeds een puinhoop is.

  Ik weet niet het fijne van deze hele situatie en ben er ook niet bijgeweest maar je hoort verhalen altijd van 2 kanten en ik heb begrip voor beide “kampen”

  Israel is bang als ze gebied vrijgeven dat ze dan alles kwijt zijn want ze vertrouwen de palestijnen niet, en de palestijnen vertrouwen Israel niet, de diepgewortelde haat van de Palestijnen t.o.v. Israel is dermate groot dat ik denk dat het dus nooit goedkomt daar.

  Reactie door Carla — woensdag 6 juni 2007 @ 10.59 uur

 41. Vorie week vrijdag gaf Harry van Bommel een lezing in Dongen.
  Hij zei daar dat hoe dan ook alles op den duur uitkomt.
  Nu Irak nog.

  Reactie door Antoinetta — woensdag 6 juni 2007 @ 11.03 uur

 42. De beide volkeren zitten aan elkaar vast : als de ene , de andere slaat , slaat de andere terug .

  Een beter gebaar van de Joden zou zijn om niet muren te bouwen , maar kapot geschoten huizen weer op te bouwen van de tegenpartij .

  Reactie door Fred — woensdag 6 juni 2007 @ 11.09 uur

 43. Fred, ben ik met je eens maar al die opgeblazen bussen dan? en de mensen die daarin zaten.

  Reactie door Carla — woensdag 6 juni 2007 @ 11.18 uur

 44. Een beter gebaar leidt aan de andere zeiden ook tot een beter gebaar !

  ACTIE = REACTIE .

  Reactie door Fred — woensdag 6 juni 2007 @ 11.52 uur

 45. Opmerking t.a.v. de Palestijen : wees eens volwassen en houdt uw kinderen thuis en laat ze niet gaan steunen gooien : wees een volwassen volk : leer uw kinderen niet te haten .

  Reactie door Fred — woensdag 6 juni 2007 @ 11.55 uur

 46. Pool, mijn bijdrage no. 40 heb ik niet uit een geschiedenis boekje maar van zeer betrouwbare documentaires.

  Reactie door Carla — woensdag 6 juni 2007 @ 12.20 uur

 47. steunen = stenen

  Reactie door Fred — woensdag 6 juni 2007 @ 12.26 uur

 48. Israel heeft NIETS geleerd van WOII,geloof heeft niets dan oorlog gebracht in het verleden,heden en wellicht ook in de toekomst.

  is het niet verstandig om “geloven” waaraan men deelneemt aan een bepaalde groep met een gelovige leider wereldwijd te verbieden?

  of dat nu Chr. kerk Katholiek of wat dan ook is,behalve als je zelf geloofd “individueel”
  laten we kerken en dergelijke maar onder het terrorisme of fundamentalisme zien.
  het brengt niets anders dan verdeeldheid en oorlog…

  god schiep de aarde? en de mens?
  maar nergens leest men dat god of Allah, of hoe men het te aanbidden “figuur” ook noemt,
  dat god de Christen schiep of de Moslim.
  geloof maakt meer kapot dan men lief heeft…

  geloof komt uit iemand zelf en niet uit een boekje,een dominee,imam,pater,paus,een moskee,kerk of wat dan ook!

  Reactie door iew — woensdag 6 juni 2007 @ 12.48 uur

 49. @40 Carla,

  Als ik jouw “betoog” zo lees, begrijp ik eruit dat het collectief aangepraatte schuldgevoel t.a.v. wat de joodse mensen tijdens WOII is overkomen alles goed praat voor wat de Israelische regering haar palestijnse burgers momenteel aandoet en aandeed?

  Vind je dat zelf niet een beetje dom?

  Reactie door Laurent — woensdag 6 juni 2007 @ 12.50 uur

 50. @45 Inderdaad Fred! En verder, leer uw kinderen de Israelische soldaten liefhebben, die je medeburgers gebruiken als schild, die Palestijnse kinderen gebruiken als schietschijf, palestijnse huizen ongevraagd binnendringen en vervuilen, je vernederen bij de controlepunten en moeders die moeten bevallen, gewonden en zieken bij zo’n controlepunt doorgang en elke medische hulp ontzeggen.

  Ik hoop dat je toch enig sarcasme in mijn reactie proeft…

  Reactie door Laurent — woensdag 6 juni 2007 @ 13.08 uur

 51. Laurent, alleen domme mensen noemen een ander dom.

  Het was geen betoog maar de werkelijkheid en die wordt hier nogal eens ontkent.

  Reactie door Carla — woensdag 6 juni 2007 @ 13.18 uur

 52. de VS war on terror propaganda machine is al heeeel lang aan het werk.
  kijk hier eens naar: http://www.crooksandliars.com/2007/06/04/olbermann-the-nexus-of-politics-and-terror-2/

  in beeld en geluid…

  Reactie door iew — woensdag 6 juni 2007 @ 13.33 uur

 53. @51 Beste Carla, mensen die tragedies gebruiken als vrijbrief (én emotioneel chantagemiddel) om andere mensen kwaad te mogen aandoen, moeten zich diep, diep schamen. Dat doet Israel, en blijkbaar, jij ook. Helaas ben ik bang dat jij nog niet in staat bent om die werkelijkheid te aanvaarden. Dus, heb ik, “domme” Laurent ook geen zin meer om verder met jou te “discussieren”.

  Reactie door Laurent — woensdag 6 juni 2007 @ 13.37 uur

 54. Dat Joden eigenlijk al sinds de totale verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen(ik dacht 70 na Christus) een zwaar vervolgde en opgejaagde groep zijn is een FEIT.

  Dat dat voor al die vervolgde joden haast obvoorstelbaar veel en onpeilbaar diep kleed heeft teweeg gebracht is een FEIT

  Dat met name het christelijke Europa (nota bene in Gods en Jezus’ naam!!!) hieraan een haast niet de de;lgen schuld heeft is een FEIT.

  Dat het bijna ongelooflijk is dat een diepzinnig en wijs boek als de bijbel voor deze christelijke moordenaars en vervolgers ”inspiratiebron” was is letterlijk schandalig omdat een beetje goed christen daaruit juist de conclusie trekt dat de joden als “Gods volk” zo nooit be(mis!)handeld hadden mogen worden, net als om het even welke andere mensen maar ook.

  Dat de gruwel van de niet aflatende jodenvervolging uiteindelijk culmineerde in de allerergste jodenvervolging – en moord aller tijden is een geschiedkundig FEIT en ligt heel veel nu levende mensen nog vers in het geheugen.

  Dat veel van vaak al hun familie beroofde, totaal berooide, geestelijk en vaak lichamelijk kapot gemaakte mensen ook nog eens de naweeën van een vernield Europa moesten ondergaan (tekort aan of helemaal geen medeleven, van huis en haard beroofd, ja vaak zelfs van hun LAND beroofd is een FEIT.

  Dat het toen al meer dan een halve eeuw bestaande Zionisme, bezien in het licht van al die nauwelijks te beschrijven ellende en leed, een voor de hand liggende “oplossing” bood is te BEGRIJPEN, zeker omdat dat toen op grote politieke steun kon rekenen. Uiteindelijk is, na heel veel geharrewar, de staat Israël gesticht. Ook dit is een FEIT

  Het geharrewar en daadwerkelijke strijd met doden en gewonden, voorafgaande aan de stichting van de staat Israel maakte meteen ook duidelijk dat een nieuw, groot probleem werd gecreëerd: het nu overbekende Palestijnse probleem, wat inmiddels, sinds 1948 (ook in diverse oorlogen) al meer dan honderdduizend doden, ettelijke gewonden, invaliden, ontheemden, een onmenselijk bezettingspolitiek en alle daarmee samenhangende onrecht en leed heeft geleid. Dit is het momenteel het actueelste FEIT.

  Israel heeft, terwijl het zich zeer goed bewust was van het onrecht en leed wat het veroorzaakte, veel te weinig en in ieder geval veel minder gedaan dan wat het had kunnen doen om de bron van al dat leed te verzachten (landroof en bezetting) n.l. de oorspronkelijke Palestijnse bevolking GELIJKBERECHTIGD en ECONOMISCH GELIJKWAARDIG aan een WELVARENDE en RIJKE maatschappijn laten deelnemen: simpel gezegd, de Palestijnen zouden, naast alle gewone burgerrechten, gemiddeld even rijk moeten zijn als de joodse Israëliërs.

  Al op alle mogelijke manieren, zelfs door moord en doodslag en bezettingsterreur letterlijk zelfs een miniem bestaan ONMOGELIJK wordt gemaakt: wat rest zo’n TOT WANHOOP gedreven bevolking dan nog??!!: verzet, al dan niet gewapend en … inderdaad, de ULTIME WANHOOPSDAAD, ZELFMOORDAANSLAGEN.!!
  Die waren/zijn een FEIT.

  Dat met name het christendom het gedrag van de Israelische politici en militairen scherp zou moeten veroordelen zou een FEIT moeten zijn, zelfs indien als begrijpelijke verzachtende omstandigheden de hiervoor geschetste, dieptreurige joodse geschiedenis mag worden opgevoerd. Misdaden blijven, ook onder zeer verzachtende omstandigheden, MISDADEN en zouden daarom ook dienovereenkomstig moeten worden VEROORDEELD, met name door de verenigde naties. HELAAS IS ZULKS GEEN DAADWERKELIJK FEIT!!

  Het zelf ondervonden leed mag, ook onder moeilijke politieke omstandigheden NOOIT een excuus vormen om dan anderen “er onder te houden” en te knechten.
  Temeer geldt dit voor het huidige Israël, dat alle economische middelen heeft om het de Palestijnse bevolking economisch en burgerrechtelijk draaglijk te maken.

  Maar, daar is, naast RECHTVAARDIGHEIDSGEVOEL, heel veel, welhaast REVOLUTIONAIRE, MOED en DAADKRACHT voor NODIG.
  Maar, als deze daadwerkelijk getoond zou worden, kan het haast niet anders dan dat de slachtoffers dit als eerste zullen herkennen, en deze zullen honoreren, al is het hoogstwaarschijnlijk aanvankelijk schoorvoetend.
  Het is eigenlijk een grote schande dat het gros van de joodse bevolking, in weelde badend, niet een deel van die weelde met de Palestijnen wil delen.
  In geen enkel land kunnen te grote verschillen in welvaart en welzijn zonder grote maatschappelijke spanningen bestaan, en dus al helemaal niet in Israël.
  Dat koppig negeren is een GROTE SCHANDE!!

  Misschien is ook wel een grote MISDAAD van de westerse landen, Amerika voorop dat ze dit juist ook niet willen, vanwege de PRECEDENTWERKING die dat overal in de kapitalistische wereld zou moeten hebben: een rechtvaardig verdeelde en gedeelde welvaart … !!!
  Absurd en ongelooflijk dat, zo bezien, de Palestijnen ook nog slachtoffers zijn van de mondiale klassenstrijd.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 13.42 uur

 55. @40 carla,

  Ik kan me aardig vinden in jouw reactie, de situatie zoals hij nu is komt natuurlijk niet van één kant.
  Zowel Israël als de palestijnen zijn schuldig aan de situatie zoals hij nu is.

  Zelf heb ik joodse aangetrouwde familie en als je dan die reactie’s hoort v.w.b. de palestijnen, treft de joden geen schuld, maar dat trekt ik zeer in twijfel.
  Ook hier zal het wel opgaan, waar twee veschten, twee schuld.

  Ik vind het een zeer gevoelige (expolosieve) toestand daar en weet niet wat er van te denken.
  Wat je er ook over leest, het is altijd de mening van een bepaald persoon die denkt gelijk te hebben, maar de geschiedenis gaat zóver terug, zoals ook de haat die tegen anders denkenden diepgeworteld en ingebakken zit.

  Zoals hierboven al door iemand aan gegeven is, vrees ik dat de geloofskwestie van de joden (wij zijn het uitverkoren volk van god) hier toch ook een grote rol speelt.

  Ook kan ik mij herinneren (uit lang vervlogen tijden,toen ik nog gehersenspoeld werd door gereformeerde bijbelse teksten) dat er ergens in de bijbel geschreven stond, dat de joden altijd een volk zouden blijven dat van verdrukking en achtervolging niet gevrijwaard zou worden, tot het einde der tijden.

  Nogmaals, voor velen een gevoelige kwestie, zo ook voor mij, ik kan er vele artikelen over lezen, maar blijf toch bij mijn standpunt dat beide partijen zo schuldig zijn als maar kan zijn.

  Na het artikel te hebben gelezen wat sander als link opgaf, zeg ik dan ook, het is dubieus, maar het is ook maar een schrijven van één persoon en hoe kijkt deze persoon tegen de realiteit aan jegens de geschiedenis van WOII.
  Wat er tijdens WOII is uitgehaald met de joden is onder géén ènkel beding te rechtvaardigen, maar ook zoals nu door de joden gebeurt t.a.v. de palestijnen en andersom is ook niet te rechtvaardigen.

  Het is en blijft een moeilijk onderwerp, zeker gezien het feit dat er fanatieke religieuze zaken hier een rol blijven spelen.

  Reactie door Anja — woensdag 6 juni 2007 @ 13.48 uur

 56. Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @, opmerking±

  Excuses voor enkele grammaticale – en spelfouten. (worden ook wel, aandacht afleidend, door soms stugge en vreemde gedrag van het toetsenbord in de hand gewerkt)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 14.04 uur

 57. @55 Anja

  ” maar de geschiedenis gaat zóver terug, zoals ook de haat die tegen anders denkenden diepgeworteld en ingebakken zit.”

  maar de oorsprong van die haat en het voortduren ervan is altijd een geloofskwestie geweest en nu nog…
  in mijn ogen is het nu juist HET GELOOF dat al eeuwenlang eindeloos verdeeldheid en oorlog zaait.

  en dan niet zozeer vanwege het individu dat gelooft [waar dan ook in] maar wel van de grootschalige geloofsverspreiders die groepen werven [kerk,moskee etc] en elkaar tegen elkaar opzet,of elkaar niet wil respecteren,vanwege BELANGEN!

  in eerste plaats zijn wij allemaal mensen,en mogen wat mij betreft alle geloven, die elkaar vanwege hun geloof niet als mens willen zien maar als “heiden” of anderszins,onmiddelijk verboden worden!

  Reactie door iew — woensdag 6 juni 2007 @ 14.16 uur

 58. iew — woensdag 6 juni 2007 @ 14.16:

  Goedemiddag,
  Zou het niet ook zo kunnen worden gezien dat geloofskwesties een dankbaar EXCUUS zijn om grote verschillen in welvaart in stand te houden?
  Dat niet zozeer de verschillen in geloofsvisie, maar vooral de als schrijnend ondervonden, ONRECHTVAARDIGE welvaartsverdeling de eigenlijke UITEINDELIJKE oorzaak van veel (de meeste?!) conflicten is.

  Ik kan dit vermoeden onderbouwen met een verwijzing naar de kapitalistische, westerse, “Christelijke” landen:
  Moet je eens zien hoe OPPORTUNISTISCH (dus verre van PRINCIPIEEL!!!)daar het -vooral welgestelde- deel van de bevolking het geloof “belijdt”.
  Als het geloof echt “diep” zou zitten, zouden die “gelovigen” juist een sterke drang moeten hebben om de welvaart haast REVOLUTIONAIR te herverdelen!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 14.43 uur

 59. Carla, kijk eens op:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Proposals_for_a_Palestinian_state
  Met name onder het kopje: Declaration of the state in 1988

  Lees het goed; het is minder vijandig richting Israel dan de eenzijdige vestiging van een Palestijnse staat doet vermoeden. En dat is een understatement.

  Onbegrijpelijk (en verwerpelijk) dat Israel deze uitgestoken hand niet met beide handen heeft gegrepen.

  Reactie door Ellen — woensdag 6 juni 2007 @ 14.47 uur

 60. @ 46 Carla

  Mijn informatie heb ik van getuigen die in 1948 in het Midden Oosten op het grondgebied van de Palestijnen aan het werk waren en die de het slagveld in 1947/48 hebben meegemaakt.

  Zelf heb ik in m’n studietijd een tijdje in een kibboets gewerkt ( dat was in als hippie zijnde )
  totdat ik op een gegeven moment brood moest gaan bakken voor het Israelische leger, dat was ten tijde van de zes daagse oorlog in de Golf van Eilat.
  Ik ben toen accuut naar Nederland terug gekeerd.

  De zesdaagse oorlog brak uit op 5 juni 1967, als gevolg van drie weken spanning tussen Israël en haar buren.
  De eerste spanningen ontstonden op 15 mei 1967 toen de Israëlische geheime dienst, de Mossad aan de regering bekendmaakte dat Egypte enorme hoeveelheden troepen in de woestijn de Sinai gestationeerd had, op een kleine afstand van Israël.
  Maar dit was niet de enige aanleiding voor de spanningen. Op de grens tussen Israël en Egypte was een VN veiligheidsleger gestationeerd maar de Egyptische president destijds, Gamal-Abdel Nasser, dwong dit leger te vertrekken. Dit gebeurde op 19 mei.
  In de nacht van 22 op 23 mei liet Nasser de Golf va Eilat afzetten, waardoor Israël haar belangrijkste aanvoerroute over zee verloor. Op 30 mei volgde Jordanië de in 1966 opgezette alliantie tussen Egypte en Syrië en gaf het commando aan de Jordaanse kant van de Golf van Eilat over aan Egypte. Kort daarna stuurden Irak, Algerije en Koeweit versterkingen na alle buurlanden van Israël.

  De eerste burgemeester van Eilat,… Hanoch Nenner, was afkomstig uit Nederland. Hij was burgermeester van 1951 tot 1959. Heden ten dage kent de stad een kleine Nederlandssprekende gemeenschap.

  Carla er zijn honderden documentaires gemaakt over die periode, maar er zijn slecht hier en daar wat foto’s en een beetje filmmateriaal uit die periode beschikbaar die de ware toedracht hebben vastgelegd.

  En voor 1940 leefde de Joden gewoon onder ons, zonder opgejaagd te worden.
  Alleen in de Oostblok landen werden ze gezien als paria’s om dat zij de eigenlijke bevolking op allerlei manieren oplichte en bestal.

  Goed de periode 40-45 is geen excuus om hun wandaden van nu te rechtvaardigen.
  Het zij zo.

  Reactie door Pool — woensdag 6 juni 2007 @ 14.57 uur

 61. Beste mensen hier, mijn verhaal wordt uit zn. verband gerukt.
  Hetgeen waarop ik reageer is hoe het kwam dat Joden een plek moesten hebben om te leven, zij waren nergens welkom.

  Wat er daarna gebeurde is uiteraard niet te pruimen, van beide kanten totaal geen begrip voor elkaars situatie, geen tegemoetkoming .

  De Arabische wereld zag de Joden ook niet graag komen en schroomde dan ook niet om aan te geven dat, wanneer er een israelische staat zou komen men zou vechten totdat er geen Jood meer over was.

  Israel moest van de kaart worden geveegd.

  Kijk, als je zo al begint moet je het niet gek vinden dat er extreem op wordt gereageerd.

  Reactie door Carla — woensdag 6 juni 2007 @ 15.20 uur

 62. 37 Birten lostar.

  Goed betoog van je.

  Reactie door sander — woensdag 6 juni 2007 @ 15.54 uur

 63. @57 Iew,

  Geheel mee eens, maar dat geef ik dus ook aan, zolang er religieuze zaken mee blijven spelen en zéker op gróte schaal v.w.b. het opjutten ervan, houden we dit soort oorlogen, in het groot en in het klein.

  Reactie door Anja — woensdag 6 juni 2007 @ 16.17 uur

 64. @ 61 Carla

  Jij schrijft……

  ….Hetgeen waarop ik reageer is hoe het kwam dat Joden een plek moesten hebben om te leven, zij waren nergens welkom….

  Maar Carla al die jaren dat zie hier in europa en america woonden en werkten was er nooit sorake van een eigen land, ze waren geoon inwoners van dat land, en hadden geen problemen in het land waar ze woonden.

  Alleen op een dag kreeg Ben Goerion (gezien zijn Poolse afkomst en de Polen het niet zo met de Joden op hadden) die kronkel om een land te zoeken wat dan de staat Israel moest worden.

  Als je in Antwerpen of Amsterdam aan een Jood ga vragen of hij naar Israel wil verhuizen,kijkt hij je aan of je gek ben.
  Ze zijn hier zo ingeburgerd met hun diamanthandel e.d. dat de hele affaire rond de Palastijnen hun zeer weinig intresseert, zij denken puur aan hun business en de rust die men hier en overal nu ondervindt.

  Antisemitische geluiden hoorde ik vroeger ook al, niets nieuws onder de zon kijk maar hoe marokkanen en turken enz. enz. gediscrimineerd worden.

  En Israel hoeft echt niet van de kaart te worden geveegd, ze moet alleen openstaan voor vrede samen met de Palestijnen en de rest van de Arabische wereld.
  Ook mopeten ze eens de principes van de Torah laten vallen …het oog om ooog principe wordt door de Torah gerechtvaardigd, op deze manier komt het nooit tot een vreedzame oplossing in dat gebied.

  Reactie door Pool — woensdag 6 juni 2007 @ 16.24 uur

 65. @60 Pool,

  Sorry jongen, maar naar mijn idee zwets je nu uit je nek. (met alle respect) Maar de joden zijn door de hele geschiedenis heen al een op(verjaard volk geweest. En dus niet vanaf 1940-45 zoals jij het stelt.
  Wat die wandaden betreft, dat ben ik met je eens, die worden van twee kanten gepleegd.
  Maar waar ligt de waarheid??
  God mag het weten! Ik niet.
  —————————

  @61 Carla,

  Ik (spreek nu namens alléén mijzelve, ruk jouw verhaal in het geheel niet uit zijn verband, maar neem het bloedserieus.
  Als je niet op mij wilt reageren, geef dat dan gewoon even aan, weet ik ook waar ik aan toe ben.
  Groet, Anja

  Reactie door Anja — woensdag 6 juni 2007 @ 16.25 uur

 66. @ 61 Carla

  Sorry, voor de typfoutjes, m’n toetsen bord heeft weer kuren, en kan dus bijna geen fout getypte letters deleten of vervangen… gelukkig geen koffie deze keer.

  Reactie door Pool — woensdag 6 juni 2007 @ 16.32 uur

 67. @63 (op)verjaard moet zijn gejaagd.

  Reactie door Anja — woensdag 6 juni 2007 @ 16.37 uur

 68. ik ben geboren in 1968 en heb de wo2 nooit meegemaakt.
  Opgegroeid in het vredige hollandje.
  Ik ben opgegroeid met de lessen uit de wo2 dat alleen Hitler 6 miljoen joden op zijn geweten heeft door vergassing in de gaskamers.
  Dat de Amerikanen en canadezen onze redders waren.

  Je word wat ouder en je leest ook andere verhalen wie er verantwoordelijk waren voor de aanloop van Hitler.
  Die mensen hoor je niet en zij bestaan nog steeds.
  Systemen zijn ingevoerd om een mensen menigte onder bedwang te houden.
  Om voor je te laten werken.
  Het communisme is ingevoerd omdat de rotshilds en de elite van de tsaren afwou.
  De tsaren vonden dat deze elite veels te veel macht kregen.
  Deze elite zorgt voor het geld waarmee 2 landen oorlogje kunnen voeren.
  napeleon en de britten werden allebei gespekt door de rotshilds.
  Zij creren scene’s die zij naar hun gelang indelen.
  het maakt hun ook niet uit wie daar in de politiek zit.
  Zolang zij maar het geld regelen.
  israel is een creatie van deze elite.
  In 1895 of zoiets hadden ze al het plan om het huidige Israel om te dopen in het huidige israel.
  In de VS is de FED overgenomen door deze elite rond 1908,doordat ze het geld niet konden terug betalen die ze hadden geleend.

  In WO2 zijn de spoorwegen naar de concentratiekampen doelbewust heel gelaten.
  Rockefellers bezit IBM,ford motoren werden geleverd,etc en etc.
  Pas toen de russen terug vochten kwamen de amerikanen pas in actie.
  Omdat men geen communistisch europa wou hebben.
  Dat met pearl harbor is uitgelokt,zodat de jappen aan zouden vallen.
  Was ruim van te voren bekend.
  Voor die aanval was 85% tegen deelname van de oorlog in europa.
  Na de aanval kon het ineens.
  omdat ze allemaal dachten dat de jappen onverwachts aanvalde en niet wisten dat ze uitgelokt werden.
  de oorlog kon al jaren eerder zijn afgelopen.
  1 keer wilden officieren hitler uitleveren aan de geallieerden,maar deze werden verraden door de geallieerde.
  Alle officieren kregen de kogel.
  Ook de eerste wo kon jaren eerder zijn afgelopen.
  Het volk is gewoon gebruikt door de verdieners aan de oorlog.
  Ondertussen houden ze brave verhalen over hoe moedig hun volk wel niet was.

  Over het leven van de joden waarom zij verdreven zijn,kan ik me wel iets indenken.
  Maar dat kunnen ook de papoua’s uit nieuw genuea zijn.
  Ik begrijp dat het joodse geloof ook niet openstaat voor andere culturen.
  Ik had ze echt een vredig israel gegund.
  Ik had eens een keer gelezen dat Israel alleen zou kunnen onstaan als de messias zou komen.
  Ik denk dat ze bedoelen de vrede die ieder in zich heeft om tot een vredig oord te komen.
  Waar de buren in harmonie met elkaar kunnen samenleven.
  Zolang dit regime word ondersteunt door westerlijke invloeden zal het nooit vrede kennen.
  omdat het westen daar hele andere doeleinde heeft.
  Zie de 200 kernwapens die ze daar hebben.
  Die zijn niet van Israel alleen.

  Reactie door sander — woensdag 6 juni 2007 @ 16.38 uur

 69. Over de FED.
  goeie docu.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-7065177340464808778

  Reactie door sander — woensdag 6 juni 2007 @ 16.46 uur

 70. In het verleden is op deze weblog aleens een flinke discussie geweest over het Israëlische/ Palestijnse vraagstuk, jammer dat het niet direct terug te vinden is.
  Daar heb ik het een ander geprobeerd uit te leggen en er waren heel wat meningen.
  Gelukkig is alles te vinden met google, het zoekargument is: Hiensch zionisme

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 6 juni 2007 @ 17.19 uur

 71. sander — woensdag 6 juni 2007 @ 16.46:

  Goedemiddag,
  “Ik begrijp dat het joodse geloof ook niet openstaat voor andere culturen.”:

  Beste Sander, ik lees altijd jouw reacties en ben het met veel daarin eens, maar een zinsnede daaruit als hierboven geciteerd, is gewoon, het spijt me, NIETSZEGGEND, bijna een drogreden, want kan eigenlijk van nagenoeg elk volk of groepering gezegd worden, omdat er ALTIJD wel wat is dat daarmee gedekt is.

  En, in het geval van een RIJKE HOOGSTAANDE cultuur als de joodse, is het juist minder aannemelijk dat zij niet zou openstaan voor anderen: zij heeft echt ONVERGANKELIJKE staaltjes van denkvermogen, spiritualiteit, creativiteit en ook humor (!) geschonken aan de mondiale samenleving.

  Maar … juist DAAROM kan men het Joden en Israeliers, die daarvan maar al te vaak goed op de hoogte zijn, extra zwaar aanrekenen dat zij zo (IN WOORDEN en DADEN!!) weinig begrip en medeleven kunnen opbrengen voor het onnoemelijke leed, de Palestijnen aangedaan.
  Ik ben er van overtuigd dat uit heel wat wijze, joodse geschriften OVERVLOEDIGE ARGUMENTATIE valt te halen tegen de huidige Israelische politiek.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 17.33 uur

 72. lees voor
  17:26 06 Juni 2007
  Verhagen kritisch over missie Iran
  Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft moeite met een voorgenomen handelsmissie naar Iran. Dat zei hij in de Tweede Kamer. Enkele Nederlandse bedrijven willen naar Iran afreizen om te praten over handelsmogelijkheden.

  Op dit moment zijn er beperkte sancties tegen Iran omdat het land atoomwapens aan het ontwikkelen zou zijn. De VN gaat mogelijk strengere sancties afkondigen en daarom is de missie volgens Verhagen op dit moment niet verstandig.

  Daarnaast ergert Verhagen zich aan de anti-Israël-houding van Iran. Hij gaat de zaak bespreken met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.

  ———————————————

  het is in mijn ogen niet verstandig van Verhagen om op besluiten van de VN maar even vooruit te lopen…

  of hij kent de agenda van de VN al,en weet welke sancties er gaan komen.

  de handelsmissie kan zich altijd nog terug trekken,mocht dat nodig zijn.

  of mag het niet van Boesj…?

  Reactie door iew — woensdag 6 juni 2007 @ 17.34 uur

 73. Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 17.33, aanvulling:

  …een staaltje van werkelijke, door LEED gelouterde, joodse diepzinnigheid:

  Iemand vraagt aan een joodse rebbe (rabbijn in oosteuropa, dit is een citaat uit de 18e eeuw):
  “Rebbe, hoe komt het toch dat er zoveel kwaad is in de wereld , terwijl er toch ook heel veel goeds is”?
  Antwoord van de rebbe: “stel u voor dat u op het dak van uw huis, omlaagkijkend, in de modder op die door regen ondergelopen zandweg langs uw huis”, een goudstuk ziet glinsteren: hoe kunt u dat bemachtigen, ANDERS dan door in het stof en de modder af te dalen?”

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 17.53 uur

 74. Marduk 20 zeg me wie je bent. Wellicht ben jij een van die vreters van twee walletjes: veilig wonen en goed geld verdienen in Nederland en de goede jood uithangen in het Beloofde Land. Je bent er twee jaar gweest zeg je. Heb je daar je dienstplicht vervuld en hoeveel Palestijnen heb je neergeschoten?

  Reactie door Harry Scheltema — woensdag 6 juni 2007 @ 18.07 uur

 75. @ W6969 (10):

  Citaat: “…dat er nog wat stukken Jordanië, Syrië en Egypte bij dienen te komen.” Wel ja joh, wat maakt het uit! Inpikken die grond!

  @ chai (14):

  Natuurlijk is de werkelijkheid van concrete, individuele personen minder zwart-wit, en zijn er veel grijstinten. Maar als de algehele situatie in ogenschouw wordt genomen, wat in de politiek niet anders kan, dan is de situatie wel zwart-wit.
  Ex-premier Van Agt was daarover gisteravond bij Knevel en Van den Brink glashelder over.

  Marduk (nr. 20) verdraait de geschiedenis volledig. Te veel om allemaal op in te gaan. Alleen nu dit: juist Arafat had zich bereid verklaard een Palestijnse staat van 22 % van het oorspronkelijke grondgebied te willen accepteren!

  @ Carla (40):

  Dat is een zéér eenzijdig verhaal. Kennelijk heb je naar zeer eenzijdige documentaires gekeken.
  Jij slaat bv. gemakshalve de al heel oude geschiedenis van het Zionisme over, al begonnen eind 19e eeuw. Het streven een Joodse staat te stichten, dus op een exclusief-religieuze grondslag. Dat werd al gauw in het Midden-Oosten geprojecteerd. Van begin af aan was daarin al in principe geen ruimte voor Arabieren/moslims. Rond de eeuwwisseling van 1900 migreerden al Joden naar het Beloofde Land.
  Bovendien zijn bij de stichting van Israël miljoenen Palestijnen vermoord, van huis en haard verdreven en beroofd. Dat zijn misdaden tegen de menselijkheid. Daar ligt de eerste oorzaak van alle verdere ellende in het huidige Palestina/Israël.(Zie verder ook Pool in nr. 64 en Sander in nr. 68).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 6 juni 2007 @ 18.11 uur

 76. Ik denk dat we de hulp in moeten roepen van een aantal Marsmannetjes die in een keer alle “heiligdommen” verwijderen , dat hebben ze daar al een probleem minder !
  Tweede : je deelt het land in precies twee delen en noem deze stukken grond zoals de twee volkeren dat willen .

  Reactie door fred — woensdag 6 juni 2007 @ 19.17 uur

 77. sander nog een stukje geschiedenis : Stalin heeft zo’n 20-25 miljoen doden om zijn geweten .

  Reactie door fred — woensdag 6 juni 2007 @ 19.19 uur

 78. @ 65 Anja

  Als je de bijbel moet geloven is inderdaad het Joodse volk opgejaagd en zoekende geweest, maar hoe zag het eruit in werkelijkheid, ik kan nergens terugvinden dat hele kuddes Joden over onze aardbol aan het zwerven waren, kijk het verhaal van het beloofde land bleek een illusie, en had beter het geroofde land kunnen heten dat benaderd meer de werkelijkheid.

  Veronderstel wij gaan massaal naar Luxemburg, we verjagen de bevolking en gaan er wonen en nederzettingen bouwen e.d. en dat onder het mom hier is ons beloofde land, gaat de rest van de wereld dan ook zo gezapig reageren zoals we ook in 1948 gedaan hebben????.

  Nou moet je niet gaan vertellen dat religieus gezien wij niets in Luxemburg te zoeken hebben, maar dat hadden de Joden ook niet in Palestina.

  Maar goed het leed is geschied, het is alleen jammer dat er nog steeds zoveel wapengekletter voor nodig moet zijn om daar een beetje vrede te krijgen.

  Reactie door Pool — woensdag 6 juni 2007 @ 19.27 uur

 79. Harry Scheltema — woensdag 6 juni 2007 @ 18.07:

  Goedenavond,
  Marduk een Jood??!!, met zo’n alias (Marduk was een Babylonische god, nota bene het babylon dat op tal van plaatsen in de bijbel wordt verketterd!

  En zo heb ik bijv. ook nog nooit van een jood gehoord die Kain heet …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 19.38 uur

 80. @78 Pool

  de armen worden al eeuwen lang opgejaagd en onderdrukt,en dat over de hele wereld.

  zullen wij dan ook maar een stukje beloofd land met geweld innemen en verdedigen?

  welk stukje wilt u dat ik aan u beloof? ;)

  Reactie door iew — woensdag 6 juni 2007 @ 20.24 uur

 81. @80 Iew
  Doe mij maar een stukje ‘NU’ :)

  Reactie door Alex — woensdag 6 juni 2007 @ 21.10 uur

 82. @80 Iew
  Doe mij maar een stukje ‘NU’

  Reactie door Alex — woensdag 6 juni 2007 @ 21.11 uur

 83. Oef, twee keer een stukje ‘nu’ dat gaat niet.
  Dat is te veel van het goede.

  Reactie door Alex — woensdag 6 juni 2007 @ 21.13 uur

 84. @65 Pool,

  Ben ik met je eens, daarom zeg ik ook: god mag het weten maar ik niet.
  En dan is er ook nog de vraag wie heeft de bijbel geschreven.

  Wat ik wel weet is dat Israël zich met de steun van de VS en het geld dat de VS in de wapenvoorziening van Israël steekt, zich erg sterk en oppermachtig voelt.

  Verder is wat ik had opgeschreven ook maar alléén datgene wat ik uit mijn uiterts gereformeerde (ik noem het altijd grifverkeerde) opvoeding kan herinneren.
  Dit was geen opvoeding van god is liefde, mar één van PAS OP, god ziet alles.
  Nou als dat zo is, heb ik nog heel wat uit te leggen vrees ik.

  Bewust heb ik me ervan losgemaakt omdat ik al vrij vroeg in de gaten had dat bepaalde zaken niet klopten. Als god voor liefde door moest gaan, waarom dan altijd die haat en nijd onder de mensen? Men was de kerk nog niet uit of het commentaar op en geroddel over anderen was alweer volop aan de gang, dit heeft mij altijd tegen gestaan, met als resultaat dat ik al 35 jaar geen kerk meer van binnen heb gezien.

  Ik heb de overtuiging christelijk zijn doe je in je dagelijkse leven en niet zondags in de kerk.
  Nogmaals, respect voor elkaar en jezelf, leven en laten leven.
  Jezelf en anderen recht in de ogen kunnen aankijken.
  En als het aan mij ligt, al dat wapentuig de wereld uit, liever gisteren nog dan vandaag.

  Fijne avond verder gewenst, moet even de kinders bijstaan die in hun examenperiode zitten en nog socializen, mijn lieve man is vandaag namelijk jarig, 6 juni D-day.
  Elk jaar weer een speciale dag.

  Groet, Anja

  Reactie door Anja — woensdag 6 juni 2007 @ 21.30 uur

 85. @ 80 iew

  Het land van melk en honing en een barbeque, even denken…….. ‘t liefst iets met een warm klimaat, blauwe zee, palmbomen, excotische natuur maar onbewoond (anders verlaag ik me ook tot het niveau van landjepikker), en waar geen enkele religie ooit z’n intrede heeft gehad.

  Even wat anders…

  Max (Mozes) Tailleur had het altijd over Sam en Moos, ik heb hem/hun nooit grappen horen maken over Israel, jij wel.

  Reactie door Pool — woensdag 6 juni 2007 @ 21.32 uur

 86. Iew @80
  Het eerste en het laatste stukje beloofd land dat wij kunnen innemen draagt de naam: NU!
  Het feit wil dat wij in onze gedachten vooruit kunnen hollen of er achteraan kunnen gaan is de crux.

  Reactie door Alex — woensdag 6 juni 2007 @ 21.33 uur

 87. Ik bedoel maar,
  naast de verpleegzorg , de bejaardezorg , de kinderzorg…bestaat er nu ook
  de BEMOEIZORG
  wil je iemand vd bemoeizorg aan de deur? dat kan…

  Reactie door Alex — woensdag 6 juni 2007 @ 21.51 uur

 88. !!!!NU!!!

  Reactie door Alex — woensdag 6 juni 2007 @ 21.58 uur

 89. @Alex
  Gaat het weer een beetje? ;)

  Reactie door MijnZus — woensdag 6 juni 2007 @ 22.05 uur

 90. @87 MijnZus
  Bedoel je ‘NU’? ;)

  Reactie door Alex — woensdag 6 juni 2007 @ 22.08 uur

 91. @88 Alex
  LOL

  Reactie door MijnZus — woensdag 6 juni 2007 @ 22.28 uur

 92. zoals de amerikanen de indianen hebben uitgemoord en in deresevaten hebben gestopt,zo doen de israeliers het met de palestijnen.zo min mogelijk bewegingsvrijheid,des te meer overzicht heeft men.laten we wel wezen toen duitsland in 1940 nederland binnen viel , waren we ook niet blij,en daar wilden we zo snel mogelijk vanaf

  Reactie door jack — woensdag 6 juni 2007 @ 22.29 uur

 93. Pool — woensdag 6 juni 2007 @ 19.27:

  Goedenavond,

  In de bijbelverhalen werden de joden nergens “opgejaagd”, wel zijn ze door de machtige, Babylonische heerser Nebukadnezar (ook Nabuccodonosor genaamd) gevankelijk weggevoerd en in ballingschap gedaan.
  (De bekende opera Nabucco –met het slavenkoor!- van G.Verdi heeft deze ballingschap als onderwerp)

  Overigens werd de joden voorspeld dat zij, wegens herhaald wangedrag en negeren van Gods wetten, “verstrooid zouden worden onder alle volkeren” (Leviticus 26:33, Deuteronomium 4:27, 28:64 en 32:26, 1 Koningen 14:15, Nehemia 1:8, Psalm 106:27, Jeremia 9:16 , enfin ik stop maar, er zijn nog meer bijbelpassages met deze voorspelling.

  De geschiedenis heeft ons geleerd dat die voorspelling, met alle bijkomende leed en ellende, letterlijk is uitgekomen.
  Een goed gedocumenteerd (dik!) boek over de joodse geschiedenis MET OOK hun wedervaren vanaf de eerste eeuw tot aan de tweede wereldoorlog is Werner Keller’s “En zij werden verstrooid onder alle volkeren”.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 6 juni 2007 @ 22.42 uur

 94. @80 Pool.

  Met alle respect, was Jezus Sirach geen schriftgeleerde uit de tweede eeuw v chr.
  Hij had uitdrukking gegeven aan de hoop dat het hele joodse volk zich in het land Israël
  zou verzamelen.
  Schijnbaar wist ook hij niet dat daar andere mensen leefden.
  De dispora was toen al een feit.

  gr. Henk

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 6 juni 2007 @ 23.29 uur

 95. @Pool (78)

  “Als je de bijbel moet geloven is inderdaad het Joodse volk opgejaagd en zoekende geweest”

  Zoekende? Het wist precies waar het beloofde land was.

  “…maar hoe zag het eruit in werkelijkheid, ik kan nergens terugvinden dat hele kuddes Joden over onze aardbol aan het zwerven waren”

  Mocht je toch enige werkelijkheid van de bijbel accepteren:
  - De slavernij in Egypte
  - Jozef en Maria in Egypte
  - Jacob in Haran
  - Babylonische Ballingschap
  - Diverse bezettingen en schatplichtigheden van Israël zelf
  - Jozef en Maria naar Egypte.
  - Ten tijde van Jeremia ook steeds meer vluchtgedrag naar omliggende landen, toen de Babylonische druk hoger en hoger werd.
  Je ziet, zowel op landelijk niveau als voorbeelden met een gezicht die volop in de bijbel staan. Tel daarbij op wat evt niet genoemd is, en de na-bijbelse geschiedenis en je hebt toch aardig wat.

  “kijk het verhaal van het beloofde land bleek een illusie, en had beter het geroofde land kunnen heten dat benaderd meer de werkelijkheid.”

  Jouw invraagstelling draait natuurlijk om de vraag of die inname geoorloofd is ja of nee. Nederland is ooit afgepakt van de Spanjaarden, of van het Derde Rijk, wie stelt dat nog in vraag? Jij? Beide omvergeworpen machten golden als pervers en fout, en als Kanaän wordt veroverd duizenden jaren geleden ver van het bed, valt dat kennelijk veel meer op. Hoe kan dat, en rijmt dat zich eigenlijk wel?

  “Veronderstel wij gaan massaal naar Luxemburg, we verjagen de bevolking en gaan er wonen en nederzettingen bouwen e.d. en dat onder het mom hier is ons beloofde land, gaat de rest van de wereld dan ook zo gezapig reageren zoals we ook in 1948 gedaan hebben????.”

  Degene die het beloofde was God in het voorbeeld uit de werkelijkheid, ipv fantasie over Luxemburg. Wat nou juist precies het onderscheid is tussen laten we zeggen een expansionistische Hitler die zichzelf land belooft, of Joden die door God iets beloofd wordt, is dat wereldse, en of het rechtvaardig is.

  “Nou moet je niet gaan vertellen dat religieus gezien wij niets in Luxemburg te zoeken hebben, maar dat hadden de Joden ook niet in Palestina.”"

  Als de Luxemburgers het maar bont genoeg maken zoals Kanaän dat sperma-offers bracht aan de Molech, of mensoffers, of afgoderij waarin de mens zijn eigen materiële maaksel ging aanbidden (precies het omgekeerde van een bovennatuurlijke schepper aanbidden vind je niet?)… Of als Luxemburg heel godvruchtig zou zijn en Nederland juist de rotte appel, is net zo goed denkbaar. Dan wordt Nederland door Luxemburg uitgeroeid.

  “Maar goed het leed is geschied, het is alleen jammer dat er nog steeds zoveel wapengekletter voor nodig moet zijn om daar een beetje vrede te krijgen.”

  In de bijbelse voorbeelden vind je zowel de redenen, en als je goed oplet zie je ook dat het volk Israël maar hoefde te komen (met makkelijk 1.2 miljoen mensen) om die mensen al op hun zenuwen te werken. Al die oorlogen met de Kanaänietische volkeren zijn ontstaan doordat Israël aan de grens al werd aangevallen. En toen ging de beer los. Het is dus 1) door God beloofd, 2) door de Kanaänieten zelf over zich afgeroepen ook nog eens in wereldse zin.

  Hoe gerechtvaardigd wil je het dus nog hebben Pool? De verdeeldheid dat je niet meer weet wat van wie is, komt door een innerlijke verdeeld geraaktheid van Israël. En als het dat weet op te heffen als Israël zijnde, is niets daartegen bestand wat zich onterecht het beloofde land probeert toe te eigenen.

  Reactie door W6969 — woensdag 6 juni 2007 @ 23.40 uur

 96. @ 92 W6969

  Je kan me vertellen over de bijbel en andere religieuze boeken, geschriften wat je wil .. ik snap er soms geen f#ck van omdat ik als atheist ben grootgebracht en er was bij ons thuis geen enkel boek te vinden wat maar op een bijbel of iets anders leek.
  Dus je kan wat dat aangaat mij proberen van alles op de mouw te spelden, maar dat betoog van jou zegt mij “met alle respect” geen ene moer, ik kijk alleen naar de werkelijkheid en wat ik weet en gehoord heb van mensen die omstreeks die tijd daar in de omgeving werkzaam waren.
  Jammergenoeg zijn al enkele van hen overleden, maar hun verhalen en foto’s gaven mij toch een ander beeld dan men de mensen wil laten doen geloven.

  Realiteit en Religie een wereld van verschil.

  Even voor alle duidelijkheid, ik ben geen antisemiet.

  Reactie door Pool — donderdag 7 juni 2007 @ 0.24 uur

 97. @ 94 Henk H

  http://www.vecip.com/default.asp?onderwerp=151

  http://www.statenvertaling.net/bijbel/jezus_sirach.html

  Henk, ik wil deze artikelen ook wel lezen maar het lijkt mij toch weer te godsdienstig om daar maar gelijk het stempel van waarheid
  op te drukken.

  @ 95 W6969

  Even ter verduidelijking een kaart van, toen Palestina nu Israel.

  http://www.digischool.nl/gs/community/mo1.htm

  Reactie door Pool — donderdag 7 juni 2007 @ 0.46 uur

 98. 71 Harrieke.

  misschien iets te kort door de bocht,want ik bedoelde te zeggen dat als 2 verschillende geloven elkaar tegenpolen zijn je niet openstaat voor elkaar.
  De sterkste zal de andere dwingen.
  Het kan mentaal of fysiek.

  Zometeen word ik aangezien als anti-semiet,wat ik helemaal niet ben.
  Maar iets moet de reden zijn waarom de joden steeds verbannen werden.

  Reactie door sander — donderdag 7 juni 2007 @ 1.02 uur

 99. @ 84 Anja

  Goeimorgen

  Een beetje te laat, maar alsnog gefeliciteerd met de verjaardag van je man en sterkte aan je kids in deze drukke examentijd.

  Indredaad ik kan ook met dat bijbelse verhaal nergens heen, gezien jou grif verkeerde achtergrond zal jij er meer van gelezen hebben dan ik, maar ik blijf het “fictie” vinden.

  En inderdaad respect, eerlijkheid en open staan voor elkaar, als iedereen zich daarvan bewust is dan zijn we al een eind op weg naar een goede samenleving.

  @ 93 Harrieke

  Zoals ik al eerder aangaf ken ik de diverse verhalen uit diverse bijbels niet, het is voor mij net zo veel adakadabra als dat alleen rooms katholieken maria verschijningen zien, dus waar het betreft, het Joodse volk, kan ik alleen maar afgaan op de feiten en getuigen van de tijd dat men Palestina innam en toen de staat Israel uitriep, voor de rest klinken al die verhalen voor mij erg ongeloofwaardig.

  Kijk alles wat er voor de geboorte van Christus gebeurd is moet je geloven of niet, en wat daarna gebeurd is heeft men vertaald naar een boek genaamd de bijbel, maar deze is okk geschreven vanuit een bepaalde visie en bewijst nog niets over de rondzwervingen van het Joodse volk.

  Zijn er ook aanwijzingen uit die periodes te vinden, die niet op religieuze gronden gebaseerd zijn, dat rechtvaardigd dat de Joden, Palestina hun beloofd land is, en niet een stuk land in China bijvoorbeeld.

  Reactie door Pool — donderdag 7 juni 2007 @ 7.39 uur

 100. @99 Pool,

  Hartelijk dank alsnog! (ook ik een beetje aan de late kant vandaag) en ik zal het aan mijn jongens doorgeven. Je weet maar nooit wat een beetje extra stimuland teweeg kan brengen.

  Groet, Anja

  Reactie door Anja — donderdag 7 juni 2007 @ 9.58 uur

 101. stimuland = stimulans

  Reactie door Anja — donderdag 7 juni 2007 @ 9.59 uur

 102. Die paar duizend doden door deze kwestie die hier per jaar vallen, vallen echt in het niet bij de duizenden doden, en gruwelijkheden per MAAND in DARFUR. Hier wordt helaas te weinig aandacht aan besteed.
  Zowel de Joden als de Palestijnen hebben hier schuld aan. Daar kom je op deze manier niet uit.Helaas is het weer een politieke rage om hier over te bakkelijen, terwijl er wereld wijd veel grotere conflicten zijn, waar je niemand over hoort. Ook de SP niet.
  Over Tsjetsjenie, Zimbabwe, Noord korea, en noem maar op hoor je niets.

  Reactie door Jan (andere) — donderdag 7 juni 2007 @ 10.39 uur

 103. @95 w6969
  @97 Pool

  De diaspora (verstrooing) van de Joden is moeilijk uit te leggen daar er te veel verklaringen zijn, vooral op religieus gebied.
  Als je mij op de man vraagt, dan heb ik maar één antwoord, het waren één van de eerste emigranten op de wereld, opzoek naar betere leefgebieden zoals zigeuners en noem maar op.
  Veel is er geschreven over de Joden want het was en is een slim volkje. Gezien het genealogisch onderzoek van mijn familie heb ik mij er mee bezig gehouden, die werden de Dantzigers genoemd omdat zij daar in de 17e eeuw vandaan kwamen. In die tijd was Dantzig de smeltkroes van geloofsvluchtelingen zoals Scotten, mennonieten en Joden.
  Het waren veel portugese Joden, die kwamen met Nederlandse schepen (met een mennoniet als kapitein, die voeren niet op VOC schepen daar zij aan boord geen bewapening wilden hebben.) Er was veel handel op de Oostzee.
  De portugese Joden werden al in 1492 uit Portugal en Spanje gezet.
  Een goed boek maar erg dik is, het “Memorbook
  History of Dutch Jewry from the Renaissance to 1940″ by Mozes Heiman Gans.
  Een bijzonder boek is, “Een geschiedenis der Joden” van Josef Kastein, een geautoriseerde vertaling uit het Duits door Dr. J.L. Snethlage uit 1932.
  Aan dit soort beschrijvingen hecht ik meer waarde dan al die religieuze uiteenzettingen.
  Gisterenavond had je op Arte een twee uur durende documentatie over de 6 daagse oorlog, het voorspel en de oorlog, waarom zien wij dit hier nooit op de publieke zenders?

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 7 juni 2007 @ 11.20 uur

 104. @ Reactie door Elizabeth — dinsdag 5 juni 2007 @ 22.55

  Komen op die manifestatie van rooie rakkers? Echt niet. Ik kijk wel uit. Ik heb wel wat beters te doen dan te demonstreren. Valt me nog mee dat dat op een zaterdag is en niet op een gewone doordeweekse dag. Dat is toch meestal wanneer jullie demonstreren i.p.v. te moeten werken???

  Reactie door Evil — donderdag 7 juni 2007 @ 13.14 uur

 105. @102. Kom nou Jan, dat is geen excuus, dat in andere landen nog erger mensenrechten worden geschonden dan door Israël.
  Het Beloofde Land dat zo democratisch pretendeert te zijn heeft toch een voorbeeldfuctie dunkt me en de landen die jij noemt hebben nog geen atoomwapens waar Israël zo mee pronkt omdat het mag van Uncle Sam.

  Reactie door Haq — donderdag 7 juni 2007 @ 13.15 uur

 106. d’olle Henk — donderdag 7 juni 2007 @ 11.20:

  Goedemiddag,

  Ja, ik herinner mij nu weer dat ik wel eens spijtig bedacht wat ik (o.a. muziek) miste doordat ik Arte niet kan ontvangen:
  Deze zender zit n.l. in een pluspakket van de kabelTV-exploitant dat ongeveer 8 Euro kost en dat vind ik gewoon te duur.

  Overigens, ik kan nu zo’n 30 zenders ontvangen, maar de uiteindelijke keuzemogelijkheden zijn gewoon schijn: het merendeel hiervan zendt grote hoeveelheden pulpTV en rotzooi uit, zodat ik me doorgaans beperk tot een tiental publieke omroepen (in Nederland, Belgie, Duitsland en soms B.B.C.)

  Vooral Belgie en Duitsland hebben vaak goede, ook wetenschappelijke, documentaires.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 7 juni 2007 @ 13.16 uur

 107. @106 Harrieke

  Een alternatief is een schotel atenne, daarmee kun heel wat zenders ontvangen,
  ook radio, alleen om de Nederlandse zenders te ontvangen moet je apart betalen bij canal digital, de rest is free to air, een schoteltje en ontvager voor Astra kost nog geen 100 euro als je een beetje rondkijkt. De schotel moet je wel naar het zuiden kunnen richten. Je hebt ook draaibare schotels daarop ontvang je heelwat zenders.
  Maar als ik eerlijk mag zijn, het digitale pluspakket van @Home bijvoorbeeld is zijn prijs waard.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 7 juni 2007 @ 14.07 uur

 108. Ik heb mij weleens laten vertellen dat het merendeel van de Joden, die zich in Israël, lees het naoorlogse Palestina gevestigd hebben uit de USSR kwamen, wie weet daar meer van?

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 7 juni 2007 @ 15.01 uur

 109. Beste dólle Henk , dat klopt inderdaad : deze zijn ( de meeste ) bijzonder fanatiek en dacht te menen dat zij ook een rotzooi maken : Ze zijn namelijk altijd zeer sterk onderdrukt geweest door het stalin-communisme : de meeste zaten in werkkampen :
  De Stalinistiche communisten waren namelijk bijzonder gekant tegen de Joden , de rest komt uit andere werelddelen na de Tweede Wereld-oorlog ( de overlevende van de NAZI’s )

  Reactie door Fred — donderdag 7 juni 2007 @ 16.43 uur

 110. De toestroom is pas echt tot stand gekomen na de val van de USSR en vetigde zich in de veroverde gebieden .

  Reactie door Fred — donderdag 7 juni 2007 @ 16.44 uur

 111. @ Pool (96):

  Zo is dat. Met religieuze geschriften in de hand kan je -dankzij de eigen interpretatie daarvan- op alles uitkomen wat betreft politieke “claims”. Zo is de Apartheid ook verdedigd met de hand op de Bijbel.

  Gezond verstand, daarvoor moeten we gaan.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 7 juni 2007 @ 17.23 uur

 112. Aanvulling op 111:

  En, Pool, ik weet waarover ik praat. Mijn vader is dominee geweest. Dus ik weet wel iets af van de Bijbel enz., maar doe bewust niet mee met theologische discussies hier.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 7 juni 2007 @ 17.26 uur

 113. @ 103 Henk H

  Ik zal eens rondkijken in de bieb naar die boeken die jij opnoemde.

  Jammer dat ik gisterenavond weg was anders had ik beslist even naar Arte gekeken want tijdens de 6 daagse oorlog was ik in Israel aan het werk in een kibboets en heb toen alle oorlogs ellende daar meegemaakt.
  Ik zat in de buurt van Eilat waar het er best hevig aan toeging.

  Ik ga pas volgende week eens snuffelen in de bieb voor die boeken, want a.s. zondag vertrek m’n vrouw weer voor ongeveer 6 maanden naar Japan dus gaan we nu even geen boeken lezen.

  Reactie door Pool — donderdag 7 juni 2007 @ 18.52 uur

 114. @ 105 Haq

  Ok, je hebt hier zeker een punt.

  Reactie door Jan (andere) — donderdag 7 juni 2007 @ 19.32 uur

 115. Nu het live debat over de zorgverzekering op tweedekamer.nl

  Reactie door Pool — donderdag 7 juni 2007 @ 20.20 uur

 116. Ik had nog geen tijd, om alle reacties te lezen. Toch wil ik even kwijt:

  Je bent oerdom en niet wijs, als je een gekke agressieve, vermeende Godheid aanbidt, die jou vertelt dat je bij oorspronkelijke bewoners in een land, hun bezit mag mag vernielen, hun met hun vrouwen en kinderen mag verdrijven en vermoorden, om dat land in bezit te kunnen nemen.

  “God” heeft nooit echt van de Joden gehouden.
  Hij gaf ze het stigma van de besnijdenis, om ze met regelmaat te kunnen laten bestrijden en tenslotte uit te kunnen roeien.

  Door eeuwenlange vermenging bestaan er tegenwoordig geen echte, zuiver joden meer.
  Het joodse Volk is lang geleden, al verbasterd.

  Het huidige Jodendom berust op nep en mensen die zich nog jood wanen, worden bedrogen en misbruikt door zowel wereld- als religiecriminelen.

  Bij het napluizen van Hitler zijn afstamming, is gebleken dat hij zelf ook Joods bloed in zich had.

  Omdat hij dat wist, ontlaadde zich bij hem de woede om wat ook zijn volk was, te kunnen vervolgen.

  Hij waande zich zelfs hun afgezant van God, die de opdracht had om hen te straffen.

  Bij het verbranden van Joden, werd hij geinspireerd, door de Openbaring van Johannes.

  Daar is nog heel wat over te vertellen. Maar dat doe ik nu niet,

  Groeten van Haras en slaap zacht, met mooie dromen ook over een vrij Palestina, zonder vermeende Joden.

  Haras.

  Reactie door Haras — donderdag 7 juni 2007 @ 22.03 uur

 117. @112 Olav Meijer

  Kennis van de kerkgeschiedenis is iets anders
  dan theologische discussies.
  Wat Groen van Prinsterer schreef in de beroemde voorrede van zijn “Ongeloof en Revolutie” over het “Er staat geschreven” en
  er is geschied”, betreft ook de kerk geschiedenis, ja haar in de eerste plaats.

  De Christen belijdt, dat hij van de onzichtbare kerk, het lichaam van Christus een levend lidmaat is en eeuwig zal blijven. Hij is ook lid van de zichtbare kerk. Hij mag haar geschiedenis niet verwaarlozen, zij is ook zijn geschiedenis. Hij heeft die geschiedenis te leren kennen, om er de werken des Heeren in op te merken en God te verheerlijken, die aan Zijn kerk de eeuwen door zijn beloften heeft vervuld.

  Zo eindigd, een inleiding van tien bladzijden van een driedelig boekwerk over “Geschiedenis der Kerk”.

  Ik heb geleerd dat geschiedenis ontzettend belangrijk is en dat de geschiedenis van de Kerk de meest belangrijke, niet vanwege een bepaalde geloofsovertuiging maar omdat de mens daar als mens omschreven wordt en niet als mannetjes makerij.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 7 juni 2007 @ 22.14 uur

 118. @111 Olav Meijer

  Wat is gezond verstand, Olav?
  Leg dat mij eens uit. Dacht jij daar een claim op te hebben omdat je het geloof van je vader hebt afgewezen?

  Zoals ik je in het andere item al vertelde is er door velen veel geleden onder het christendom. Maar ook onder de andere religies! En laten we de religie van het communisme niet vergeten! Waar worden geen vreselijke fouten gemaakt?
  Ik denk dat NIEMAND gezond verstand heeft, zolang men bij voorbaat alles afwijst zonder zich nauwgezet in e.e.a. te verdiepen.
  Onderzoekt alles en behoudt het goede!

  Wel kan ik mij voorstellen dat hele jeugden van mensen verpest zijn door veel te benepen en letterlijk met de vinger op de letter verplichte zondagsdiensten met hel- en verdoemenispreken! Het is dan juist goed om daar helemaal van weg te gaan.
  In mijn geval heb ik ook eerst alles losgelaten en achter mij gelaten.
  Uit vrije wil en uit interesse ben ik mijzelf in e.e.a. gaan verdiepen. In mijn geval betekent het dat ik de kerk achter mij heb gelaten en (Let wel: ik spreek voor mijzelf) het goede heb behouden.
  Nl: Jezus Christus.

  Of dit een kwestie van gezond verstand is laat ik in het midden. In ieder geval reageerde ik met hart en verstand in @30 wat ik hier weer zal herhalen:

  ” Weg Israel met die gruwelijke bezetting en die afgrijselijke muur!”

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 juni 2007 @ 2.34 uur

 119. @111 Olav Meijer

  Wat is gezond verstand, Olav?
  Zoals ik je in het andere item al vertelde is er door velen veel geleden onder het christendom. Maar ook onder de andere religies! En laten we de religie van het communisme niet vergeten! Waar worden geen vreselijke fouten gemaakt?
  Ik denk dat NIEMAND gezond verstand heeft, zolang men bij voorbaat alles afwijst zonder zich nauwgezet in e.e.a. te verdiepen.
  Onderzoekt alles en behoudt het goede!

  Wel kan ik mij voorstellen dat hele jeugden van mensen verpest zijn door veel te benepen en letterlijk met de vinger op de letter verplichte zondagsdiensten met hel- en verdoemenispreken! Het is dan juist goed om daar helemaal van weg te gaan.
  In mijn geval heb ik ook eerst alles losgelaten en achter mij gelaten.
  Uit vrije wil en uit interesse ben ik mijzelf in e.e.a. gaan verdiepen. In mijn geval betekent het dat ik de kerk achter mij heb gelaten en (Let wel: ik spreek voor mijzelf) het goede heb behouden.
  Nl: Jezus Christus.

  Of dit een kwestie van gezond verstand is laat ik in het midden. In ieder geval reageerde ik met hart en verstand in @30 wat ik hier weer zal herhalen:

  ” Weg Israel met die gruwelijke bezetting en die afgrijselijke muur!”

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 juni 2007 @ 2.37 uur

 120. Olav Meijer.

  Ik kan het in je bijdragen hierover met alles eens zijn. Blijkbaar geldt voor sommige mensen dat een mens geen mens is maar de ene mens de ander niet is, het ene leed niet het endere leed.

  Het is bijna een cliche geworden maar daar waar slachtoffers daders worden is gezond verstand ver weg. Joden vinden arabieren een minder soort volk. Waar in de geschiedenis heb ik dit eerder gehoord. 8 van de tien amerikaanse soldaten vinden arabieren een minder soort volk en ik weet niet meer precies hoeveel van de 10 heeft in Irak en Afghanistan tegen de bevolking onnodig of zinloos geweld gebruikt en mishandeld alleen omdat zij daar plezier aan beleefden.
  Mensen willen niet weten dat in Israel jongens van 14 jaar gevangen gezet worden met schending van alle mensen-en kinderrechten die er zijn. Dat Palestijnen zonder vorm van proces gedetineerd worden, tegen iedere conventie in. Dat ze vernederd en onderworpen worden en soldaten daar ‘plezier’ aan beleven. Blij met de val van een muur blij met de oprichting van een andere muur. Democratie is kiezen wie wij willen dat je kiest etc..etc…
  Waar humanisme en mensenrechten niet meer de drijfveer zijn in meningsvorming is recht ver te zoeken. Wij Europa laten ons graag voorstaan op onze joods christelijke cultuur als ‘achtergrond’ Voor 1945 hadden ze niet zoveel over voor die joodse cultuur, integendeel. Nederland zette in de jaren 30 en daarna joden de grens over als ongewenst volk en vreemdeling vergelijkbaar met de zigeuners nu.
  De propagandamachine van Israel wordt hier zo kritiekloos overgenomen dat vele nederlanders gehersenspoeld zijn en niet meer de werkelijkheid zien, geloof bij die besluitvorming speelt een grotere rol dan menigeen wil toegeven.
  Wat u niet wil dat u geschied doe dat ook een ander niet vindt geen enkel gehoor in de Israelische politiek en niet bij de westerse bevolkingsgroepen en vele burgers. Integendeel.
  Maar, toen blind voor de joden voor wat hen overkwam of liever werd angedaan, nu blind voor de Palestijnen en wat de israeliers en in het verlengde darvan de westerse landen doen.
  In het land der blinden is een oog koning. Helaas doen ze daar een lapje voor.

  Reactie door Henny — vrijdag 8 juni 2007 @ 10.24 uur

 121. Een muur houdt mensen niet tegen , bekijk maar de muur die eens bestond in Berlijn !

  Muren , hekken , afrasteringen worden alleen maar opgezet uit ANGST !
  De ANST komt voort uit een slecht geweten en hebzucht .

  Zoals een wijze zin : geen enkele mens heeft ooit een zandkorreltje bezit .

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juni 2007 @ 13.16 uur

 122. Gezond verstand : Onderzoek alles en behoud het goede : dit is een basisadvies voor elke mens op deze aarde : onderzoek andere geloven en cultuur-gebruiken . En laat je niets voorprediken .

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juni 2007 @ 13.31 uur

 123. In het verleden hebben alle partijen zich misdragen. vandaag de dag is het niet anders.

  oog om oog is nooit een manier.

  Zie hier nooi een einde aan komen.
  Al die mensen die hier dagelijks pijn van hebben. aan allebei de kanten kunnen geen kant op.

  je kan alleen maar hopen dat iemand een keer stopt met de aggressie. Uit de reacties hier te lezen lijkt dat iedereen wel een partij begrijpt.

  Ik vind het te ingewikkeld.

  Hoop dat wijsheid en vreden het ooit overneemt van de haat, wraakgevoelens

  Reactie door j. albaas — vrijdag 8 juni 2007 @ 14.34 uur

 124. De mensheid overtreft het dierenrijk op het gebied van geweld , plunderen , macht .

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juni 2007 @ 15.04 uur

 125. @ d’olle Henk (117):

  Je hebt er gelijk in dat kerkgeschiedenis (waarover ik zelf ook wel wat weet) en theologische discussies niet hetzelfde zijn. Maar op beide onderwerpen ga ik hier niet inhoudelijk in. Geschiedenis is voor mij ook belangrijk, zoals je wel gemerkt zult hebben, maar kerkgeschiedenis zeker niet het belangrijkst. Wat mij betreft zijn de sociaal-economische verhoudingen (produktiewijzen, productiemiddelen en -verhoudingen), sociale en politieke geschiedenis, enz. enz., VEEL belangrijker.

  Gloria (118):

  Nee, ik beweer niet een “claim” te hebben op gezond verstand. Ik zeg alleen dat we voor gezond verstand moeten gaan, maar zeg niet dat een ander dat niet heeft, gelovig of niet.
  En fouten worden inderdaad overal gemaakt. Zelfs binnen de SP…. :)

  Voor de duidelijkheid: ik heb zelf géén benepen, autoritaire, rigide en/of orthodoxe opvoeding gehad. Mijn ouders waren voor hun generatie zelfs nogal vrijzinnig. (Wel politiek totaal niet bewust).
  Dat ik niet meer gelovig ben is dan ook geheel het product van zelfstandig critisch nadenken, om mij heen kijken, sociale ervaringen, e.d. Kortom: het resultaat van de aard van het beestje.
  Maar ik ontzeg niemand zijn/haar geloof en hoop dat dat inspiratie mag zijn voor (in mijn ogen) politiek goede keuzes.

  (Enneh…ik lees heel soms nog wel in de Bijbel (en de Koran). Vind ik hier en daar wel mooie literatuur. (Zoals bv. de Bergrede in het Evangelie van Mattheus, in de oude Statenvertaling. De Nederlandse taal is erdoor verrijkt)).

  @ Henny (120):

  Je hebt dat heel goed verwoord, Henny!
  Zo is dat: de “rijke joods-christelijke cultuur” heeft het tijdens de Tweede Wereldoorlog nogal af laten weten, en het geloof van bepaalde groepen Christenen laat hen vaak niet de werkelijkheid onder ogen zien in het Midden-Oosten.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 8 juni 2007 @ 18.42 uur