Olie op het vuur

In de afgelopen dagen heeft president Bush zich laten fêteren in Albanië. Zijn pleidooi voor een snelle onafhankelijkheid van Kosovo van Servië deed het daar natuurlijk erg goed. Inmiddels is er vanuit Servië woedend gereageerd op dit Amerikaanse avonturisme.

De situatie in Kosovo is na de oorlog in 1999 is nog steeds gespannen. Velen zijn inmiddels uit Kosovo verdreven. Op enkele enclaves na is het landje volledig Albanees. Het UCK, dat zich steeds gesteund heeft geweten door de VS, de EU en de NAVO, heeft haar doel bijna bereikt: een volledig Albanees en onafhankelijk Kosovo. Hoewel het Westen steeds heeft benadrukt dat dit niet het politieke einddoel was van haar bemoeienissen met het conflict, wordt nu steeds duidelijker dat we voor de gek gehouden zijn.

De mensen in de regio maken zich grote zorgen over de toekomst wanneer Kosovo geheel Albanees én onafhankelijk wordt. Wat gaan de Albanese minderheden in Montenegro en Macedonië doen? Hoe lang zal een samengaan met Albanië op zich laten wachten? En wat voor gevolgen zal dat hebben voor de stabiliteit en veiligheid in de regio.

In 2000 schreven Karel Glastra van Loon en ik een boek over de laatste Balkan-oorlog, in het bijzonder over de episode waarin Kosovo in het brandpunt van de belangstelling stond. Ben je geïnteresseerd in de achtergronden, dan kun je het boek ‘De laatste oorlog’ hier on line lezen. (Het boek komt overigens binnenkort uit in een Engelse versie.) Met name dit hoofdstuk gaat in op de politieke gevolgen van de oorlog.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 11 juni 2007 :: 19.51 uur

65 Comments

65 reacties

 1. Ja, ik heb het eerder vermeld hier: het wisselgeld voor bombardementen op Belgrado is dat gristenfundamentalistische neoconhavik-Amerikanen in Kosovo een superbasis hebben!! http://www.globalsecurity.org/military/facility/camp-bondsteel.htm
  Bondsteel! Zo groot dat het vanuit de kosmos zichtbaar is! Waar ze ook nog CIA-martelvluchten naartoe kunnen invliegen.
  Maar behalve mijzelf schijnt niemand zich daar bijster druk om te maken. En Europa
  waar Kosovo toe behoort, al helemaal niet. schande!!

  Reactie door Haq — maandag 11 juni 2007 @ 20.15 uur

 2. Ik heb het altijd wel gedacht die vent Bush lult maar uit zijn nek om anderen te paaien hij denkt niet na wat daarna de gevolgen van kunnen zijn met Serviè.Dat heeft hij nu in Albaniè gedaan en een paar dagen geleden in het Vaticaan met de Paus geheuld .En zulke mensen regeren de wereld en Poetin is er ook zo een en allemaal onder het mom God
  En zulke lieden willen over de hele wereld de baas spelen .Was Hitler ook niet zo iemand? En Rooseveld in Amerika in de jaren 40 en je ziet wat er daarna met de wereld gebeurd is.

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 11 juni 2007 @ 20.35 uur

 3. Poetin en Rusland zijn sterk verbonden met de Servisch byzantijnse kerk.Deze kerk had in de middeleeuwen haar ontstaan en bakermat in Kosovo.Poetin is allergisch voor verdere uitbreiding van islamitische invloed,vooral nu de Russische zuidgrens onrustig is.Tsetchenie is een bakermat van islamitisch terrorisme.En het ronselen van islamieten uit Kosovo voor verder terrorisme is voor Poetin not done.Wanneer Kosovo onafhankelijk wordt dan kan dat overslaan naar de islamitische bewoners van Montenegro en Macedonie.Het grote probleem is de forse aanwassende populatie van de islamieten,waardoor armoede ontstaat.Bush wil Servie onder druk zetten om Mladic en zijn kompaan Karadsitch uitgeleverd te krijgen.D.w.z.een koehandel creeren om zijn zin te krijgen.Dit gaat natuurlijk samen met de E.U.,welke ook Servie en Albanie uiteindelijk met de rest van kleine staatjes wil gaan inlijven onder E.U. vlag.Vooreerst zijn dit sterk criminele landen,zij houden zich bezig met drugs,smokkel,valse munterij kidnap etc.Bush moet oppassen met zijn pokerspel met Poetin.De E.U. is te zeer afhankelijk van de Russische olie en gas,vooral in de winter.China als grote grondstoffen slok-op kijkt geamuseerd naar dit politieke spel.Rusland heeft recentelijk een vriendschaps verdrag gesloten met China.
  De E.U. moet zich niet door Bush laten opjutten.Wij zouden wel eens de kastanjes uit het vuur moeten halen.Bush ambities om het rakettenschild in Polen en Tsechie te verwezenlijken,dient niet te geschiedden via een controverse tussen de E.U.en (Rusland)/ Poetin.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 11 juni 2007 @ 20.43 uur

 4. Ga nou meer eens eerst van bank veranderen.

  Reactie door Maria — maandag 11 juni 2007 @ 21.04 uur

 5. Het is schandaling dat acht jaar na dato de waarheid omtrent het conflict in 1999 nog steeds niet boven tafel is. De grove leugens werden zelfs gebruikt om de noodzaak van een EU-grondwet te promoten.

  Reactie door Seraphis — maandag 11 juni 2007 @ 21.31 uur

 6. Op deze manier wordt er door het zogenoemde Westen politiek bedreven. Zo deed men dat in de 19e en 20e eeuw. Hadden Jan en Karel gehoopt op een andere ontwikkeling? De geschiedenis herhaalt zich gewoon, omdat politici en andere machthebbers dat willen. Een van mijn opa’s was afkomstig uit Slovenie. Hij en zijn landgenoten hadden toen al de pest aan de Turken (Albanezen). De Albanezen waren de lont in het kruitvat en zijn dat tot op de dag van vandaag gebleven. En nu gaan wij die gekken ook nog belonen. Rupsje nooitgenoeg is uit op het land van hun buren en daar hebben ze een geheim van gemaakt. De vergelijking met de politiek van de Zionisten is frappant, ook al omdat de VS op de achtergrond aanwezig is.

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 11 juni 2007 @ 21.37 uur

 7. Teunis 5, je gevoel van veiligheid hangt af van je IQ, dús de mate waarin jij jezelf laat brainwashen door Amerikaans gristencorporatisme, begrijp je?

  Reactie door Haq — maandag 11 juni 2007 @ 22.04 uur

 8. Haq reactie 6
  je kan nog zo’n hoog IQ hebben als je wilt , maar als Serviers, Russen of Chinezen je huis plat branden zou je toch zeker graag in dat Amerikaanse kamp willen zitten .

  Reactie door Teun — maandag 11 juni 2007 @ 22.13 uur

 9. @2 Dirk Schuit

  “En zulke lieden willen over de hele wereld de baas spelen”.

  Dirk dat kan zolang het volk het toestaat.
  Dat kan zolang een volk in coma blijft.
  Dat kan zolang ‘we’ de rode loper uitleggen voor dergelijke lieden.
  Zijn volkeren te bang geworden om op te staan? Dan moeten we ons af gaan vragen of we inmiddels niet in de greep van een werelddictatuur leven onder leiding van Bush en trawanten en de volgende trawant may be:
  Giuliani. Zal hij in het zadel geholpen worden dmv de stemcomputers? Ook Belgie is verrechtst, Frankrijk idem dito, Roemenie en Polen zijn handlangers van Amerika geworden, Merkel en haar Verenigde Staten van Europa en Balkenende in haar voetspoor. Europa is verloren aan de neocons! Zeer opmerkelijk dat de westerse wereld verneoliberaliseerd is sinds we geen vat meer hebben op onze stem. Heel opmerkelijk…
  De vraag is of de volkeren belazerd worden of dat ze hun hersens aan het verliezen zijn. Je zou het laatste gaan denken, want de ‘schaapjes’ zijn griezelig mak.

  Reactie door Gloria — maandag 11 juni 2007 @ 22.17 uur

 10. Teun — maandag 11 juni 2007 @ 21.42:

  En ik denk dat het vlees beter is dan de beentjes … en dat wie een kuil voor een ander wil graven, een schop moet meebrengen, enz. enz.

  En eh, dit zijn ECHTE waarheden!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 11 juni 2007 @ 22.18 uur

 11. Teun — maandag 11 juni 2007 @ 21.42, aanvulling

  …. en in tegenstelling met jou heb/krijg ik helemaal geen veilig gevoel van het besef dat al tientallen jaren een land kennelijk in staat is (overeenkomst met o.a. Romeinse rijk) andere landen CHANTEREND te DWINGEN (dat dan in de berichtgeving vervolgens braaf heet: VRAGEN) om waar ook ter wereld zijn van oorlogs- en veroveringszucht getuigende bases neer te plempen.

  Integendeel, we worden allemaal steeds meer in die oorlogszucht meegezogen omdat onze regeerders kontenkruipend, hielenlikkend en kwijlend achter de V.S aanHOLLEN (en dat vanwege de materiele belangen van een feitelijk kleine, maar schatrijke minderheid.
  Absurd, onrechtvaardig, ONCHRISTELIJK, MISDADIG en daardoor O-N-G-E-L-O-O-F-LIJ-K, maar een FEIT!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 11 juni 2007 @ 22.31 uur

 12. @7 Teun

  op dit moment branden Serviers, Russen of Chinezen de huizen niet plat.

  daar is het Amerikaanse kamp net mee klaar,die hebben nu hun kamp zelfs opgeslagen…

  alleen nu in Afghanistan en Irak.

  Reactie door iew — maandag 11 juni 2007 @ 22.35 uur

 13. 9. Gloria, je hebt helemaal gelijk.
  Het gemanipuleer met de stemcomputers brengt rechts aan de macht.
  Voor het gevoel zou het ook nog wel eens kunnen, omdat ze zo goed op onderbuikgevoelens inspelen dat er daadwerkelijk een redelijke groep is die rechts stemt.
  Beperk gewoon alle fundamentele rechten van een bevolking, maak ze arm, laat ze zich kwaadmaken op de rijken en de buitenlanders; en ja hoor men stemt rechts.
  Totaal niet beseffende dat juist dan ze alles wordt afgepakt…

  Reactie door kaatje — maandag 11 juni 2007 @ 23.12 uur

 14. 8. Russen en Amerikanen strijden wat mij betreft om wie het vreselijkste volk is; kijk maar eens op vakantiebestemmingen; ze zijn allebei grof en denken dat ze de wereld bezitten.
  Je zult toch echt moeten erkennen dat Amerika de grootste agressor is.
  De neo-cons hebben een zelfs openbaar plan gemaakt met als doel totale wereldhegemonie.
  Het gaat al aardig lukken. Zelfs een peuk opsteken in de kroeg is er zometeen niet meer bij.
  Dat wij dit i.t.t de jaren zestig allemaal zo mak pikken, is zo vreemd, dat je bijna zou denken dat er iets in het drinkwater wordt gestopt.

  Reactie door kaatje — maandag 11 juni 2007 @ 23.18 uur

 15. Beste mensen, denkt nu eventjes goed na, hoe houd je de oorlogsindustrie het best draaiende, je gaat in de politiek en je gaat vijandsbeelden schapen.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 11 juni 2007 @ 23.48 uur

 16. @14 Kaatje

  Het zou erop kunnen gaan lijken, Kaatje!
  En ja, ik weet het van de Amerikanen en Russen op hun vakantiebestemmingen. Mijn zoon is behoorlijk geschrokken in Egypte onlangs! Onbeschoft en EISEN alles op commando op!
  Mijn God, Kaatje, we gaan behoorlijk in de tang zitten van een heel afschuwelijk plan.
  Hoe hebben we het met ons allen kunnen laten gebeuren!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 12 juni 2007 @ 0.22 uur

 17. kaatje — maandag 11 juni 2007 @ 23.18 en Gloria,

  Als onze opvattingen over normen en waarden en heel veel gezichtspunten RELATIEF zijn, ik heb dit hier al meerdere malen betoogd, dan kan zelfs de sensationeelste en schokkendste ONTHULDE leugen de mensen niet echt meer van hun stuk brengen:
  Immers: “Dat zal wel, dat zeggen ze omdat …”
  Dit leugencomplex is voor de huidige wereld het grootste gevaar en zal haar steeds verder laten afglijden …

  Ik heb de indruk dat diep in de meeste mensen het besef (onbewust) hiervan leeft: het verlamt zo de toch wel degelijk aanwezige passie en dadendrang. Tevens is er door dit alles ANGST, altijd ANGST.

  Ik persoonlijk vind dit gruwelijke LEUGENCOMPLEX juist een bewijs dat alleen God, in de persoon van Jezus Christus, deze leugenkluwen kan en ZAL ontwarren.

  Tot zolang krijgen overtuigde echte socialisten, zoals binnen de SP, mijn steun.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 12 juni 2007 @ 1.10 uur

 18. @14 Kaatje
  “Dat wij dit i.t.t de jaren zestig allemaal zo mak pikken, is zo vreemd, dat je bijna zou denken dat er iets in het drinkwater wordt gestopt.”

  Hé, dat is mijn tekst! :)

  Ondertussen blijft in eigen land het CDA de grootste. Zolang het gros op die club blijft stemmen zie ik het somber in. Na diverse knoeikabinetten en het land sociaal naar de afgrond gebracht, blijft men geloven in die nepgristenen. Inderdaad Kaatje, er zit iets in het drinkwater.:)

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 12 juni 2007 @ 6.22 uur

 19. “het wordt steeds duidelijker dat we voor de gek gehouden zijn”.

  kom nou, iedereen weet toch dat het doel bij de politiek altijd datgene is wat ze benadrukken dat het niet is. we gaan niet om te vechten in afghanistan is er ook zo eentje. Maar de hele politiek, in nederland en op de rest van de wereld is vergeven van dit soort zeker niet bestaande doelen.

  Reactie door ipuntje — dinsdag 12 juni 2007 @ 6.38 uur

 20. Goeden morgen vrienden SP.

  Er zijn veel aanknopingspunten te vinden met onze oorlog in Afganistan en Irak.
  Aan beide zijden lopen moordenaars rond die er voor zorgen dat er ontzettend veel leed ontstaat.
  Dat er daardoor weer wraaknemingen worden ondernomen en is de cirkel rond.
  En wanneer er domme mensen zijn zoals de huidige president van de VS, en de ministerpresident van Nederland, komt er van opbouw niets van terecht.
  In plaats van vredesoperaties te ondernemen en daar geld in te stoppen blijft men op de conservatieve manier denken en dat lost niets op. Want oorlog voeren brengt alleen maar leed voort.
  Conservatieven die alleen op uit zijn om het eigen gelijk aan te tonen leren nooit om voor een betere wereld te zorgen.
  De wereld verandert schrikbarend vlug en wij zien dat in, terwijl het conservatieve deel alleen in geweld blijft volharden.
  Jan geeft in zijn boek duidelijk aan waar de prioriteiten moeten liggen, en dat is niet in het toestemming geven om mensen te vermoorden zonder vorm van proces.
  De regering die zulke capriolen uithalen, zijn oorlogsmisdadigers!

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 12 juni 2007 @ 9.03 uur

 21. Als we vanuit gaan dat de (wereld)leiders een creatie van de kiezers zijn, dan vraag ik me af:

  Is de wereldbevolking -de kiezers- achterlijk dat zij zelf deze schurken aan de regering helpen? Als zij niet achterlijk zijn en bewust deze schurken kiezen, zijn de kiezers niet zelf verantwoordelijk voor al die vreselijke oorlogen en de toestanden in de wereld?

  Ik denk dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor al die eellende. De politieke leider gebruiken alleen die mismentaliteit van de kiezers voor hun politieke doeleenden.

  Al die haat jegens joden, heeft Hitler in zín eentje veroorzaakt? Dat geloof ik niet.

  Dat bestond al, zeggen de geschiedschrijvers. Hitler heeft die haat alleen voor zijn politieke doelen gebruikt.

  Wij mensen hebben gemene trekjes. Als wij klachen moeten wij klachen over onze gebreken en waar nodig onze mentaliteit veranderen. Niemand heeft baat om de beschuldigende vinger slechts op de ander te richten.

  Als eerst moeten we stoppen met die beurzen: aandelen kopen en geld verdienen zonder iets te produceren. Dit is puur woekeraarsmetaliteit.

  Of je absurd vindt of niet draait de wereld ekonomie op de beursspelletjes en wij als ‘onschuldige’ individuen doen ook mee.

  “Ken u zelf” en begint bij je zelf.

  Reactie door Birten Lostar — dinsdag 12 juni 2007 @ 9.18 uur

 22. Haq / Teun

  Beste Haq , Teun heeft groot gelijk,je kunt
  voor een lekkere frisse brainwash altijd bij
  de Amerikanen terecht, zij hebben een prima kamp met alles er op en eraan op een
  mooi resort Cuba in Quantanamo Bay.
  Teun ,jonge… proberen, je komt net als de
  mensen die daar nu zitten/hangen/whatever
  heerlijk gebroken terug een chiropracticer is er niets bij.

  Reactie door Toon van Vliet — dinsdag 12 juni 2007 @ 9.20 uur

 23. Off topic

  Vanwege de actualiteit nog eens mijn variant op Paul van Ostaijen’s gedicht: “Marc groet ‘s morgen de dingen”:

  MARK R. GROET ‘S MORGENS DE DINGEN

  Dag ventje met de slee in Den Haag met de poet
  ploet ploet
  dag stoel naast de tafel
  dag brood op de tafel
  dag Geerteke-Geert met de pijp
  en
  dag Geerteke-Geert met de pet
  pet en pijp
  van het Geerteke-Geert
  goeiendag

  Daa-ag Riet
  dag lieve Riet
  dag klein Rietelijn mijn

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 juni 2007 @ 9.26 uur

 24. Toen de oorlog daar begon,begreep ik alleen dat het ging om de serviers,bosnie’s en kroaten.

  We zijn nu jaren verder en ik reed in 2003 door yougoslavie heen.
  Ik ben er ook wel eens doorheen gereden in 1981,83 en 85.
  Toen waren het de yougoslaven die aan de grens stonden.
  In 2003 stond daar een navo macht aan de grens.
  Potdicht.
  Dan lees je het plan van de NWO.
  als eerste is het doel om defensie,media en energie in het bezit te hebben.
  Defensie waarmee verdiend word door de angstzaaierij dat een ander wil aanvallen.
  de media om iedereen een rad voor de ogen te houden.
  De energie om landen te maken en te breken.
  En het geld natuurlijk.

  Al deze 3 compenenten is in hun bezit.
  Maar de vraag is om die energie te vervoeren.
  Over het land kost te duur,dus over zee dan maar.
  ook omdat Iran de zogenaamde vijand is.
  Kazachstan heeft contracten getekend met het westen.
  ik meen dat Minister Bot ook nog daar geweest is.
  Kazachstan.
  Een dictatuur.

  Waar kan je de olie het snelst in europa krijgen.
  Inderdaad yougoslavie.
  helaas waren de russen daar die de touwtjes in handen hebben.
  Wat er moest gebeuren is opdeling om het land te breken.
  Zie Irak.

  Dit zijn allemaal herhalingen van destijds.
  Toen ze de ottomanen hadden verslagen deden ze hetzelfde.
  Verdeel en heers.

  De media vertelt ons hun kolder wel.
  De ontwerpers van die oorlog blijven buiten schot.
  europa is net zo schuldig als de VS.
  Ze praten allemaal met de dubbele tong.

  Reactie door sander — dinsdag 12 juni 2007 @ 10.14 uur

 25. Als je denkt dat het leven heilig is, – heiliger dan wat ook in de wereld-, en dat de mens het meest verheven wezen op aarde is, dan leg je automatisch een ongewoon grote klemtoon op eigenbelang dat een stempel drukt op de wijze hoe je naar de anderen kijkt en de wereld interpreteert.
  Onze zienswijze is daarom meestal zeer subjectief: wij verduisteren zelf –bewust of onbewust- onze objectiviteit. Daarom zijn wij vaak niet in staat om objectief te zijn en onpartijdig te handelen.
  Wij moeten naar de wereld leren kijken vanuit het standpunt van de ander en zo doende onze objectiviteit vergroten. We moeten leren hetzelfde zien vanuit werkelijk verschillende en tegengestelde gezichtshoeken: het leer van Thucydides.

  Ik stel voor aan de leiding van de SP een cursus te starten van het leer van Thucydides.

  Dit hebben we hard nodig in deze ‘donkere tijden’ .

  Reactie door Birten Lostar — dinsdag 12 juni 2007 @ 10.48 uur

 26. Het verleden gaat gewoon door in de toekomst : De moslims waten in de tweede wereldoorlog , voor een groot deel , “partner “van de NAZI’s en vochten tegen “de communisten ” en andere deel is overwegend katholiek : Mooi toch dat EU : een bom in eigen EU-huis : Sevieen is nog niet EU , eneals Rusland : laten ze er ook bij ; dan is er vrede ( ????????)

  Reactie door Fred — dinsdag 12 juni 2007 @ 11.10 uur

 27. Een stukje uit de column van Van Doorn,Trouw de Verdieping , 21-04-2007.

  ‘Toch vallen deze actuele tegenvallers in het niet vergeleken bij zeer recente en onrustbarende informatie over de werkelijke politieke situatie in zuidelijk Afghanistan. Het maandblad van NRC Handelsblad onthulde deze maand het bestaan van een geheim onderzoeksrapport over Afghanistan dat vorig jaar in opdracht van de Nederlandse ambassade in Kaboel werd samengesteld en waarvan het resultaat voorafgaand aan ons avontuur in Uruzgan bekend was.Journaliste Antoinette de Jong, die het rapport in handen heeft gekregen, laat zien dat de huidige rol van de Taliban in feite onderdeel is van een oud intern machtsconflict tussen de stam van de Durani’s, die momenteel aan de touwtjes trekt en die vanuit Kaboel wordt gesteund, en de Ghilzai-stam die, in verzet tegen deze concurrenten, de Taliban te hulp roept.

  Anders gezegd: terwijl de Navo-troepen, inclusief de Nederlandse, in de mening verkeren dat zij de oorlog tegen het terrorisme uitvechten, maken ze deel uit van een al eeuwenlang durende stammenstrijd.”

  Reactie door Maria — dinsdag 12 juni 2007 @ 13.26 uur

 28. Bovenstaand @27 zal niemand verbazen.
  We raken ook hopeloos verstrikt in deze missie.
  Ik vraag me af waar het geheim onderzoeks rapport nu is en wie er voor de besluitvorming missie Uruzgan kennis van had genomen en voor zich heeft gehouden.

  Reactie door Maria — dinsdag 12 juni 2007 @ 13.34 uur

 29. Jan, als ik je bij je voornaam mag noemen, ga eens vragen stellen over die 800.000 eurie die het leger uitgeeft terwijl er voedselbanken in Nederland bestaan en ouderen uitdrogen omdat er geen zorg wordt verleend…

  Doe eens wat beters dan zeuren over Albanië. Een uitkeringstrekker is daar nog nooit geweest, dus boeit het niet. Die willen namelijk weten hoe ze de huur moeten betalen.

  Reactie door Maurice — dinsdag 12 juni 2007 @ 14.51 uur

 30. ELKE westerse oorlog is ingegeven door koloniale motieven..invloed en afzetmarkten…

  Reactie door Dirk — dinsdag 12 juni 2007 @ 16.10 uur

 31. PSP?

  Op de site van de Tweede Kamer kwam ik ergens tegen: Rita Verdonk (ex PSP) werd pas heel laat lid van de VVD. Wie kan mij hier meer over vertellen? Haar studie sociologie verklaart mij niet alles.

  Erik Sc

  Reactie door erik — dinsdag 12 juni 2007 @ 16.16 uur

 32. Ik ken een man hij heet Bush,
  hij komt ieder land binnen met een nieuwe smoes.

  Mooie verhalen heeft hij te kust en te keur,
  hiermee dwingt hij heel europa tot zijn kleur.

  Hoelang zal europa deze sprookjes nog geloven,
  Ik hoop dat de liefdesvlam met Bush dan ook snel zal doven.

  Want waren wij het niet die vroeger de criminelen zonden om daar te leven,
  Dan weten we nu waarom Bush ons laat beven.

  Het was een oud systeem dat toen al niet liep,
  en voor ons nu de oorlogen schiep.

  Het moraal van het gedicht is dat ik in iedergeval niet kan dichten, maar ook niet tot oorlogen aanzet.

  Reactie door Tukkersterror — dinsdag 12 juni 2007 @ 16.49 uur

 33. Over dit onderwerp denk ik toch genuanceerder dan hier is aangekaart. Joego-Slavië was bijeengeveegd uit diverse landen na de Eerste Wereldoorlog. Maar daarbinnen zijn altijd grote verschillen en tegenstellingen tussen de volkeren blijven bestaan. De Kroatische partizaan Tito kon het land na de Tweede Wereldoorlog nog, op basis van zijn onafhankelijke “derde weg”-koers, in een statenbond bijeenhouden (ondanks de afschuwelijke praktijken van de Kroatische Ustasji, die met de Duitsers hadden gecollaboreerd, en de nationalistische Servische Tsjetniks), maar na zijn dood op bijna 88-jarige leeftijd in 1980 is het snel bergafwaats gegaan. Het is een vrij logische ontwikkeling geweest, dat de diverse deelgebieden weer volledige autonomie zijn gaan nastreven. Hoewel die zelf ook vaak weer uit diverse volkeren bestaan, zoals bv. Bosnië (katholieke Kroaten, orthodoxe Serviërs en moslims). Kosovo is altijd voornamelijk Albanees-islamitisch geweest (meer dan 90 %). Lange tijd heeft het een autonome status binnen Servië gehad. Het is niet vreemd dat men nu streeft naar onafhankelijkheid, gezien de ervaringen met de Serviërs. (De Albanezen/islamieten zijn altijd behandeld als tweederangsburgers).
  Net zoals Tsjetjsenië eigenlijk geen Russisch gebied is, maar door Rusland bezet tijdens het expansionistische imperialisme van de tsaren in de 19e eeuw.
  Ook een eventuele wens van Kosovo tot aansluiting bij Albanië zou niet verbazend zijn. Het grote probleem is echter, dat vooral in dat deel van de Balkan het, eufemistisch gesproken, niet zonder slag of stoot zal gaan. De werkelijke uitdaging is dus te trachten langs geleidelijke, vreedzame wegen tot herschikking te geraken.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 juni 2007 @ 17.08 uur

 34. Goed gedaan Jan pak die oplichters aan.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=67782/contentid=850787/sc=709039

  Reactie door De Hakker — dinsdag 12 juni 2007 @ 18.09 uur

 35. Off-(en zijdelings ON)Topic

  TNK-BP gaat naar alle waarschijnlijkheid haar licensie over het enorme Kovykta gasveld in Oost Siberië verliezen. TNK-BP heeft onlangs weer een rechtzaak verloren en onderhandelingen leiden niet tot het gewenstte resultaat.
  Het gerucht dat ik inmiddels hoor is dat Shell favoriet is om samen met Gazprom dit veld te gaan exploiteren.

  Gas op het vuur gooien in dit geval dus.
  Ik vermoed dat één en ander sterk gaat afhangen van de koers die Europa in de toekomst gaat varen.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 12 juni 2007 @ 18.15 uur

 36. @33 Olav

  Ik heb altijd begrepen dat Yougoslavië na de eerste wereldoorlog gevormd is. Tito hield die club bij elkaar.
  Toen de berlijnse muur gesloopt werd begonnen de westerse landen met ondermijnende politiek,
  want Yougoslavië was het laatste communistische bolwerk. Weet je nog Gendser en de Paus schreeuwde het hardst om die volkeren tegen elkaar uit te spelen. Daar was weinig moeite voor nodig want de Balkan was nog steeds het Kruitvat.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 12 juni 2007 @ 18.24 uur

 37. @33.Olav Meijer
  U gaat hier iets te gemakkelijk voorbij aan de rol die de USA destijds, maar ook nu nog, speelt bij de veroorzaakte onrust in het voormalige Joegoslavië.
  Rusland gaat met de huidige koers in Servië NIET akkoord. Afscheiding van Kosovo roept niet alleen binnen Servië enorme problemen op. Ook in Georgië en Tadzjikistan dreigt in dat geval een interne afsplitsing.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 12 juni 2007 @ 18.46 uur

 38. De beerput is wel opgetrokken zeg.

  Nu blijkt ook het pensioenfonds van de publieke omroep zwaar te investeren in ‘slechte’ bedrijven.

  LLink wil uit het pensioenfonds stappen naar aanleiding van een publicatie van geenstijl

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/909611.html

  Reactie door ronald — dinsdag 12 juni 2007 @ 19.13 uur

 39. De Balkan is een grote bom ten gevolge van jaren ongelijkheid , armoede en een variant van het Stalinistische communistme : ook voor de 1e en 2e wereldoorlog was het al een grote puinhoop ; nu begint de “herbezinning “van wie nu eigenlijk het land is :met de dieverse goddiensten en de onderlinge haat is het daar niet zo best :de EU zou die landen maar voolopig niet moeten opnemen in de EU

  Reactie door Fred — dinsdag 12 juni 2007 @ 19.15 uur

 40. Persbericht van Llink

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/images/persberichtllink.html

  Reactie door ronald — dinsdag 12 juni 2007 @ 19.26 uur

 41. @37.correctie
  Hier moet staan: “Ook in Georgië en Transnistrië (Moldavië) dreigt in dat geval een interne afsplitsing.”

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 12 juni 2007 @ 20.30 uur

 42. Bush horloge gestolen,Heinenken verdacht!!!!!
  need to vind the link

  Reactie door gaf — dinsdag 12 juni 2007 @ 20.35 uur

 43. beste mensen en vooral de man met de opa afkomstig uit Slovenie.

  Ik zal zeggen ga eerst de geschidenis over Balkan lezen dan zul je begrijpen hoe het in mekaar steekt. Gelet op de geschiedenis is Kosovo altijd van ons (Albanezen) geweest. Waarom mag een land als Montenegro zich wel onafhankelijk verklaren en wij Albanezen niet. En eigenlijk meer dan 90% van de bevolking in Kosovo wil dat.

  De Europese Landen hoeven niet bang te zijn dat Kosovo zich bij Albanie aansluit, want bijna geen een in Kosovo wil dat. We willen een onafhankelijke staat zijn en hoe dan ook zal dat ook gebeuren. Er is geen weg meer mogelijk.

  Reactie door jongen uit Kosovo — dinsdag 12 juni 2007 @ 21.17 uur

 44. Stop de Nieuwe Wereld Orde der Illuminati!
  Zij die ons al eeuwen voor misbruiken met macht achter de schermen.

  Lees Worden Wij Wakker van Marcel Messing
  en hierna Regeren vanuit eht dusiter van Jim Marrs.

  Dit geeft een heel andere kijk op het nieuws.

  Het verhaal over hoe werkelijk de hazen, de hidden agenda’s, lopen.

  Ontmantel hen en je kunt pas serieus wat doen aan onrecht, misbruik en vervuiling ter wereld.

  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M26&l=NL

  Reactie door Willem — dinsdag 12 juni 2007 @ 21.43 uur

 45. Gandalf, wat stoppen ze dan in ons drinkwater volgens jou?

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 juni 2007 @ 22.23 uur

 46. @31 Erik Sc
  Na het behalen van haar Atheneum-diploma aan het Niels Stensencollege te Utrecht studeerde zij sociologie (specialisatie organisatiesociologie) en criminologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (doctoraalexamen 1983). In deze tijd was ze actief voor de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), maar later voor de Politieke Partij Radicalen (PPR).

  Rita Verdonk was daarna tot 1996 werkzaam bij het ministerie van Justitie.

  Zij werd op 27 mei 2003 benoemd tot minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie in het tweede Kabinet-Balkenende. Verdonk is lid van de VVD sinds 2002.

  ___________________________
  Duidelijk geval van opportunisme, je sluit je gewoon aan bij die partij waar je denk een kans te hebben op leiderschap. Voor minder doet Rita het niet. Ik heb altijd een diep wantrouwen gehad voor mensen die zomaar van de ene naar de andere politieke partij gaan.
  Ach ja, onze wereldleiders, onze toekomstige wereldleiders (dream on Rita), 1 pot kleddernat!

  Reactie door Irma — dinsdag 12 juni 2007 @ 22.57 uur

 47. Jan, even off topic, maar niet minder belangrijk. Heb je al gelezen dat het inderdaad de kant opgaat met de woningbouwcorporaties zoals menigeen op dit log al voorspeld had?
  Een gedeelte privatiseren en een gedeelte een sociale functie.
  Wij wisten natuurlijk al lang dat het doel van van verenigingsmodel naar stichting en vervolgens eigenaar gemaakt worden was dat de kapitalisten hun graaiende klauwen aan die 43? miljard zouden krijgen.
  Nou die kant gaat het dus mooi op.
  Het eerste advies is al uitgebracht.
  tijd voor flyers op straat en huis-aan-huis verspreiding over deze aankomende diefstal van gemeenschapsgeld.
  Precies hetzelfde gaat overigens metde WW gebeuren.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 juni 2007 @ 23.05 uur

 48. @ 47 Kaatje,

  Stuur de flyers maar, ik ben graag bereid om ze te verspreiden in mijn vakantie als ik weer eens in NL ben, want anders staan zij straks allen op straat.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 13 juni 2007 @ 0.14 uur

 49. @33 Hérschikking? Dát kan hier in de regio
  ook wel en zetten we de geschiedenisklok
  weer even terug, maar doen het deze keer net
  even anders:
  Nederland fuseert met Vlaanderen en wordt
  verplicht vanaf het l.o. ook Frans te leren,
  en Frankrijk fuseert met Wallonië.
  Wacht ons alleen de schermutseling om de stad
  Brussel, maar krijgen we die onder contrôle,
  zijn we van ontzettend veel problemen af.
  We bombarderen Oss tot de hoofdstad en maken
  er een SPlendid SPecial van!
  Het lijkt de Rijks Planologische Dienst, zo-
  als die vroeger heette, de afgelopen vijftig
  jaar om het even te zijn geweest hoe Neder-
  land gestructureerd zou moeten worden.
  “Verplaatsingstechnieke” hield het meest
  bróód op de plank. Kléinschalig werden nieuwe
  winkelcentra opgezet en niet zelden binnen 30
  jaar ook weer ongedaan gemaakt.
  Gooi ik olie op het vuur? Ik wil er bij dit
  soort ‘structuur aanbrengen’ ook nog wel een
  lucifer extra bijhouden!
  Collaboreren? Dat wordt een moeilijk begrip?
  Bij een invasie van een ópbouwmissie wordt
  bijv. d.m.v. ‘instructie’ de Taliban geëlimi
  neerd, maar verandert de ópbouwmissie van
  strategie in een oorlogvoerende missie, wordt
  na afloop diezelfde Taliban geroemd en gepre
  zen door hún verzét en alsnog geëerd!
  Een wezenlijke vredestichter komt hierdoor
  niet meer in het vizier, men gaat er vermoede
  lijk zelfs voor op de loop!! Als de dood…..
  Wat zou het toch mooi zijn Olav, als Thomas
  von der Dunk, je hier zélf een handje kon ko-
  men helpen…..’n Workshop door deze Waag-
  meester gegeven in het gelijknamige gebouw,
  onder het genot van een hapje en een drankje,
  lijkt me wel wat: ik betáál zelf wel!
  Maar zodra de zetels wérkelijk meer dan 30
  zetels heeft ga ik er op eigen gelegenheid
  een hapje eten, in het gebouw met de twee
  torentjes! Wáág het niet SP om meer dan 40
  zetels te halen anders kan er moeilijk een
  vorkje meegeprikt worden!
  Hérschikking Olav? Kleinschalig beginnen net
  zoals de SP binnen de Kamertafels, nétjes
  aanschuiven middels Kámermanieren, maar keurig een stoel aangeschoven krijgen lijkt
  een moeilijk karwei heden ten dage!
  Madelief!

  Reactie door Madelief — woensdag 13 juni 2007 @ 6.40 uur

 50. @47 Kaatje.
  Ja we konden erop wachten dat dit aan de orde zou komen, deze kas wordt straks ook leeggegraaid.
  Een organisatie zonder winstoogmerk, opgezet door en voor huurders, met als oogmerk sociaal wonen voor iedereen is nu big buisness geworden, doel: zoveel mogelijk geld verzamelen ipv sociale woningen bouwen.
  en het verzamelde geld is straks verdwenen.

  Het zal mij overigens benieuwen hoelang het nog duurt voordat ze de pensioenfondsen leeg gaan graaien, daar zit zo’n 800 miljard in, ben ik straks 65, en dan is er net niks meer over, het zal mij niks verbazen.
  Ik vertrouw de hoge heren totaal niet meer,allang niet meer trouwens.
  Mvg, William.

  Reactie door william2 — woensdag 13 juni 2007 @ 7.39 uur

 51. 43 jongen uit Kosovo

  Jongeman ik ken de geschiedenis van het voormalige Zuid-Slavie van A tot Z. Omdat mijn voorouders daar geleefd hebben. Sinds de slag om het Merelveld hebben moslims meegevochten met de onderdrukkers van de Serven. Eerst met de Turken en toen die waren verdreven met Habsburgers. In de tweede wereldoorlog vochten ze zij aan zij met de Duitsers. Onder andere in de SS Skanderberg divisies. En nu maar zielig doen. Er is voor de Serven een troost. Met bondgenoten van de fsamilie Bush loopt het in de regel slecht af. Zie het einde van de Irakeese Sadam.

  Reactie door Harry Scheltema — woensdag 13 juni 2007 @ 9.04 uur

 52. 47. Kaatje

  Ik ben het geheel met je eens. Het is langs de wilde beesten af.

  Eerst maken ze het nationaal kapitaal t.b.v. sociale woningbouw (zowel geld als kapitaal in de vorm van de woningen zelf, bezit van een onafhankelijke stichting om deze taak uit te voeren, die vervolgens zoveel bevoegdheden krijgt en/of liever neemt en zelfstandigheid en zo weinig controle uit Den Haag dat er de geldgenererende marktgerichte managers die geen enkele voeling meer hebben met het doel zelf, i.p.v.beheerders en behoeders, i.p.v. leidinggevenden aangesteld worden.
  Ooit bedoeld voor efficiency maar een manager later opgeleid denkt veelal in dollars en winst om zijn status aan af te kunnen lezen, dat heeft hij/zij zo geleerd.
  Dit loopt al jaren zo uit de hand dat ze bijna een marktpartij met winstoogmerk i.p.v. woningverstrekker/beheerder zijn geworden en vervolgens willen ze een deel van dat inmiddels opgepotte geld, gegenereerd uit ons aller bezit, bezit dat ze nooit gekocht maar gekregen hebben en dat ze dus NIET besteed hebben voor het doel waarvoor het was alsmede de woningen (bezit) zelf privatiseren.
  Gewoon confisceren voor een marktgerichte woningbouw of privebedrijf wat niets meer te maken heeft met het doel waarvoor ze ooit zijn opgericht en de reden waarom……..
  HET DESTIJDS EEN STICHTING MOEST WORDEN.

  Precies om te voorkomen wat ze nu willen doen.

  NB van bezit dat GEEN privebezit is maar door ons allemaal, nu en in het verleden, opgebracht t.b.v. en algemeen bezit.

  Dit zou pure diefstal van belastinggeld en woningen zijn en gaat tegen iedere afspraak destijds gemaakt in, gaat in tegen alle voorwaarden van overdracht.

  Zij kregen via die Stichting het BEHEER van niet het eigendom als zodanig en niet om winst te maken.
  Als dit doorgaat moet er een luid protest opgaan in de samenleving.

  Het is pure diefstal en riekt naar huurliberalisatie en markwerking met gestolen bezit en ja via een achterdeur.

  Een Stichting mag geen winst maken (maar blijkbaar geen haan in Den Haag heeft ernaar gekraaid als ze het wel deden.

  Er is juist destijds voor een stichting gekozen, OPDAT het automatisch terug zou vloeien in de sociale woningbouw en dus de doelstelling alsmede de middelen daarvoor ‘GEZEKERD’ waren.

  Ze doen daar nu echter allang aan kapitaalvergaring, zoveel mogelijk winsten maken, zo weinig mogelijk investeren, zelfs koophuizen bouwen met zoveel mogelijk graaien aan de top.

  Concluderend ik weet ik val meermaals in herhaling:

  Dit zou pure diefstal zijn van algemene middelen. Laat ze de woningen en het geld dan maar weer gewoon teruggeven aan de gemeenten waarvan ze het ook in beheer ‘gekregen’ hebben als ze er geen ‘zin’ meer in hebben.

  Toen werd het geld gebruikt waar het voor was bedoeld.

  Mensen pas op je tellen er gebeuren rare dingen achter je rug om. Dit roepen ze niet voor niets daar wordt achter de schermen met Den Haag al over gepraat dunkt me en langzaam worden de geesten van de Nederlandse bevolking RIJP gemaakt zoals dat nu ook al gebeurt m.b.t. verlenging missie Afghanistan.
  Laat je niet voor voldongen feiten stellen.
  De Belg zou zeggen dat gaat ‘zonder erg’ althans dat is waar ze daarboven in Den Haag en bij de Co… in geloven, op vertrouwen.

  Reactie door Henny — woensdag 13 juni 2007 @ 9.43 uur

 53. Oh Henny, ik wed dat er hele groepen mensen
  zijn die niet het top-inkomen bereikten, toch
  ooit een koophuis betrokken uit nood, en dol
  graag zouden willen ruilen met een huurwoning
  mits, die, zoals vroeger, gerelateerd wordt
  aan comfort en ‘stand’ en de huur ervan niet
  elk jaar stijgt, maar gewoon een váste is en
  blijven kan, door het onderhoud voor rekening
  van de verhuurder, goéd geregeld is.
  Op die manier kan de doorstroming beter
  plaatsvinden en men ook weer overgaan tot
  meer ‘ruilen’. Door het wegvallen van een op
  te bouwen pensioen, igv van ontslag, ziekte,
  etc. komen nu na al die massa-ontslagen en
  niet meer aan het werk komen, veel mensen in
  de problemen, zeker ook die mensen die in-
  middels aow gerechtigd zijn en het aanvullen-
  de bedrijfspensioen niet hebben kunnen bemach
  tigen: grote drama’s. Zij leven in de kramp
  van noodzakelijke levensbehoeften waaraan het
  niet zou mogen ontbreken, laat staan zaken
  die vervangen dienen te worden of kleine on-
  gelukken die zelf verholpen moeten worden,
  omdat de Verzekering daarin niet tegemoet zal
  (kunne) komen. Je rolt met dit thema van het
  één in het ander en ziet niet allen in de ge-dachten al die konsekwenties aan je voorbij
  gaan, maar ook in de praktijk waarneembaar.
  Veel huizen die ook daardoor te koop staan en
  lang niet altijd om ‘groter’ te gaan wonen.
  De niet af te lossen hypotheek brengt ze naar
  de afgrond en waren ze nog in het bezit van
  een huurhuis geweest was er nog een vorm van
  subsidie vanuit de gemeente mogelijk geweest.
  Al het extra geld aanwenden waarvoor het be-
  doeld werd, wordt om er méér van te maken be-
  legd ipv besteed aan noodzakelijk onderhoud
  of méér dan dat, nieuwbouw, voor allemaal of
  de nieuwe generatie, die NU, vandaag de dag,
  het kind was, door te kleine huizen en kamers
  en het kind wordt door nog steeds gebrek aan
  ruimte, maar met het probleem niets kan ivm
  ontoereikende financiën igv ‘beginners’ en of
  dat nu huurders of kopers zijn, doet gewoon
  niet meer terzake op een gegeven moment.
  Natuurlijk er zijn na de oorlog miljoenen
  mensen méér bijgekomen, maar dat er nog al-
  tijd woningnood is, is feitelijk schande.
  Overigens vind ik het ook in lang niet alle
  gevallen noodzakelijk dat een jongere eist
  op zijn 18e zelfstandig te moeten kunnen wo-
  nen, maar langer dan tot het 25ste jaar moet
  een mens toch niet verplicht hoeven ínwonen
  en zich aan andermans huisregels te houden!
  Het is zo’n complex probleem, maar ook hier
  ontbreekt het aan visie, durf, ingrijpen,
  aktie en alles wat er nodig is om deze zaken
  te coördineren, al met al zo treurig om je
  heen te moeten zién! Blijf het herhalen, dát
  zeker wél! Doen! Groet, Madelief.
  P.S. De aanvullende missie Afghanistan wordt
  al lang met omzwervende bewegingen geïnplan-
  teert, alsof het gaat om ‘onze jongens en
  meisjes’ hiér van de straat te houden en
  ‘siepelsgewijs’ wordt e.e.a. in geforceerde
  intervieuws de bevolking gedoceerd via de NOS
  Men ondersteunt deze door buitenlandse mogend
  heden Nederland in het openbaar een ‘klap op
  de schouder te geven voor het zo mooi wer-
  ken op internationaal nivo’ en vooral daar in
  A. zou de bevolking zo blij zijn met de Ne-
  derlanders, die zij gewoon niet van de Engel-
  sen of Amerikanen weten te onderscheiden en
  met de reputatie die de Amerikanen zich in
  het M.O. op de hals heeft gehaald, zal onze
  missie dat op een gegeven moment grondig ge-
  waar worden.
  Het lijkt er tegenwoordig op dat journalisten
  en speciaal oorlogsverslaglegging door mensen
  die een tweede inkomen via partner delen en
  zich derhalve ‘vrij’ kunnen bewegen en uiten.
  Boeken schrijven is wat hen overblijft als
  zij in het vak zelf geen integere redakteu-
  ren tegenkomen, die uitfilteren wat het ‘ge-
  zag’ hen vriendelijk ‘verzoekt’!
  Hier Henny kunnen de zaken ‘gebracht’ worden
  en kan er stevig tegenaan gehekeld worden:
  een groot goed om hier te kunnen vloeken zon-
  der te schelden en te schelden zonder te vloe
  ken, want men wordt hooguit op taalgebruik
  verwijderd (én dat is dan terecht!!!), maar
  inhoudelijk kan men vrijuit denken en spreken
  alles binnen het betamelijke, maar nog altijd aanzienlijk meer dan men via een inge-
  zonden stukje in de krant geplaatst krijgt.
  Ook dat is hier de SP, soms met de tanden
  knarsend van onbehagen door onwellevendheid,
  maar tolerant als géén andere partij in dit
  land………………….tóch? Groet!

  Reactie door Madelief — woensdag 13 juni 2007 @ 10.42 uur

 54. Ik heb helaas te weinig doorwrochte kennis van de historie m.b.t. de Balkan er zijn er hier die dat veel beter kunnen uitleggen vanuit de historie en de ervaring.

  Voor de rest verwijs ik naar mijn reactie op het andere Item de ‘opbouwmissie’ dat gaat hier m.i. ook op en ik had ook dit item na het gelzen te hebben in mijn hoofd toen ik dat schreef.

  Heb zojuist een intervieuw gezien en gehoord op RTL 7 met John Bellinger die een Europatour maakte om ons te overtuigen dat de kritiek op Amerika niet klopte.
  De honden lusten er geen brood van. Maar het zou bijhoorlijk duidelijk kunnen maken waarom juist Afghanistan WEL een OORLOG genoemd moet worden in weerwil van de dans der woorden die van Middelkoop uitvoerde om om de hete brei heen te blijven draaien.
  Zonder dat hij het besefte en in relatie gebracht met de woorden van Van Middelkoop heeft hij bevestigd wat van Middelkoop trachtte te ontkennen en heeft Harry van Bommel groot gelijk en zijn wij heel erg belazerd maar dat wisten we natuurlijk allang.

  Reactie door Henny — woensdag 13 juni 2007 @ 13.58 uur

 55. Te betwijfelen valt dat bodyguards Bush’s horloge tijdens zijn “bad” in de menigte in Tirana (tja, waar elders kan hij nog zo’n ervaring opdoen? )in veiligheid hebben gesteld, zoals wordt beweerd. Iets dergelijks was in elk geval niet waarneembaar. Bovendien was het horloge in no time verdwenen. Waarschijnlijk wil men gewoon geen onaangename publiciteit. Maar wat zou het? Bij hem weten we altijd wel hoe laat het is. Bush zelf kan toch nauwelijks klok kijken, en bij de tijd kan hij ook niet worden gebracht.

  @ d’olle Henk (36):

  Citaat: “Ik heb altijd begrepen dat Yougoslavië na de eerste wereldoorlog gevormd is.”
  Dat heb ik toch ook geschreven?

  Verder (ook @ Rob de Kuster (37)):
  ik ben me bewust van de inmenging van de westerse landen. Maar dat doet aan de feitelijke interne geschiedenis en verhoudingen niets af. Kosovo is en was voornamelijk Albanees-islamitisch.
  (In 1973 heb ik door heel Joego-Slavië gereisd, en ook zelf de verschillen en tegenstellingen kunnen waarnemen).
  Zo bemoeiden westerse landen zich tijdens de “Praagse lente” in 1968 ook met Tsjecho-Slowakije, maar dat betekende toen ook niet, dat de inval van de Russische troepen gerechtvaardigd was. (Daartegen heb ik toen, nauwelijks een week terug uit Praag, met anderen bij de Russische ambassade geprotesteerd).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 juni 2007 @ 15.33 uur

 56. @ Madelief (49):

  Jouw vergelijkingen gaan niet echt op, natuurlijk, maar die zullen zijn gemaakt “pour besoin de la cause”. Afijn: wist je dat ooit in Utrecht een “Comité tot opheffing (of was het zelfs eliminatie?) van België” heeft bestaan?

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 juni 2007 @ 15.43 uur

 57. @56 Nee Olaf dat wist ik niet, bedoel je de
  stad zelf? Ik woon hier nog maar enkele jaren
  in één van de voordorpjes en vind het al heer
  lijk dat ik intussen me daar aardig kan oriën
  teren. Ja, natuurlijk gaat die vergelijking
  niet helemaal op, maar ken je het gevoel van
  ‘balorig worden van deze hele poppenkast’?
  Heb vandaag een verkeerde beweging gemaakt en wilde toch als ‘begeleidster’ mee met ie-
  mand die vandaag in het Pijncentrum van een
  ziekenhuis in Zeist een behandeling zou
  krijgen: de patiënt heeft het overleefd en de begeleidster ging met nog meer pijn er
  vandaan, dan waarmee ze er kwam . Goed, hét
  moet er weer uitschieten en anders de fysio.
  Het maakt het reageren er dus nu onduidelijk
  op, dus zal ik zoveel mogelijk lezen en zo
  min mogelijk schrijven, maar iedereen weet
  dat heftige pijnen mensen soms niet helder
  genoeg meer kunnen doen denken, al probeer
  je van wél. Sorry.

  Reactie door Madelief — woensdag 13 juni 2007 @ 20.31 uur

 58. @55 Olav.

  Ik was het woord vrijwillig vergeten. De staat Yougoslavië is vrijwillig gevormd.
  Ik ben er ook verschillende keren geweest met vacantie, ook op doorreis met ons busje naar Griekenland, het samengaan van de verschillende volkeren was te verdragen. Letwel het was en bleef het kruitvat van de Balkan. Daar heeft het westen misbruik van gemaakt zoals nu in het middenoosten en Irak. Ik zal een hele mooie prent uit het verleden laten zien:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Tito.jpg

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 13 juni 2007 @ 21.00 uur

 59. @42 Gaf
  Bush has hands kissed and watch stolen in Albania.
  http://www.youtube.com/watch?v=W7LuhQs8NSE

  Reactie door Kakel — donderdag 14 juni 2007 @ 9.08 uur

 60. @ Madelief (57):

  Veel sterkte met je fysieke ongemakken. Ik hoop dat je optimistische inslag door alles heen behouden blijft, maar dat zal wel lukken, schat ik in.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 14 juni 2007 @ 9.18 uur

 61. Bush hevig teleur gesteld , dat hij zijn horloge pleite is of in zijn zak :In beide gevallen is dat echt geinig !

  Reactie door Fred — donderdag 14 juni 2007 @ 14.03 uur

 62. Olie op het vuur,olie voor vuur…
  Een beetje off topic,een montage video 2 uur lang…
  Here de link
  http://www.zeitgeistmovie.com/

  Reactie door gaf — donderdag 14 juni 2007 @ 18.42 uur

 63. @60 Ja OLav, je schat het goed in!
  Zeker wat m’n optimisme betreft, maar de ook
  politieke omstandigheden laten mij momenteel
  weinig ruimte voor flinke perspectieven!
  Per dag met je sores omgaan, leerde ik ooit
  en dat is de moeite van het proberen waard.
  Fijn weekend, en …..uh, uh, van huis uit
  kwam ik niét uit Utrecht, tja ook oude steden
  hebben wel eens wat memorabele ogenblikjes
  meegemaakt. Je wéét toch hoe die grote toren
  wordt betiteld? Dag,dag….Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 16 juni 2007 @ 11.00 uur

 64. Jan, als ik je bij je voornaam mag noemen, ga eens vragen stellen over die 800.000 eurie die het leger uitgeeft terwijl er voedselbanken in Nederland bestaan en ouderen uitdrogen omdat er geen zorg wordt verleend…

  Reactie door Johan — maandag 18 juni 2007 @ 2.54 uur

 65. Kakel, hij zal vast gezien worden als het schip dat geld komt brengen maar voordat het geld er is …

  Reactie door cynthia — dinsdag 19 juni 2007 @ 14.02 uur