De Belastingdienst en het UWV

Ruim 400.000 bedrijven moeten opnieuw hun loongegevens over 2006 inleveren bij de fiscus. Door computerproblemen bij de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV zijn de al ingeleverde gegevens niet bruikbaar. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdagnacht in de Tweede Kamer gezegd tijdens het spoeddebat over de problemen bij de fiscus.

Door die problemen ontbreken de noodzakelijke loongegevens over 2006 om voor werknemers definitief hun recht op toeslagen of teruggave van te veel betaalde premies voor bijvoorbeeld zorg of WW te kunnen vaststellen.
(…)
De problemen ontstonden vorig jaar, bij invoering van de wet Walvis, die het voor bedrijven makkelijker moest maken om aangifte te doen. De bijbehorende software doet het echter niet.(Elsevier)

De SP heeft voormalig staatssecretaris Wijn regelmatig gewaarschuwd voor de problemen bij de Belastingdienst. Steeds weer waren er sussende woorden, en nu valt het ‘lijk uit de kast’. De gegevens van de bedrijven van het UWV zijn onder andere nodig om de hoogte van toeslagen te berekenen. Ewout Irrgang pleitte er gisteren voor dat de burgers in ieder geval niet verder de dupe worden van deze problemen en zo snel mogelijk worden ingelicht.

De vraag is nu of alles boven tafel is. Volgens de minister is het van groot belang dat er nu een situatie ontstaat waarin duidelijk wordt dat ‘we weten wat we niet weten’. Als de minister nog niet eens weet wat hij niet weet, zegt dat veel over de staat waarin de Belastingdienst en het UWV verkeren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 21 juni 2007 :: 13.44 uur

80 Comments

80 reacties

 1. Wacht maar … Er komen nog meer lijken uit de kast bij de belastingdienst ! Men verleent “service” door de voorlopige teruggaves en aangiften zelf in te vullen maar de gebruikte gegevens voor 2007 zijn afkomstig uit het belastingjaar 2004 !!! En in drie jaar kan er heel veel veranderen … Straks allemaal terugbetalen met kosten en boete … Makkelijker kunnen we het niet maken !

  Reactie door Jan met de Pet — donderdag 21 juni 2007 @ 13.49 uur

 2. Niet de dupe worden?

  Quote:
  Volgens de minister is het van groot belang dat er nu een situatie ontstaat waarin duidelijk wordt dat ‘we weten wat we niet weten’. Als de minister nog niet eens weet wat hij niet weet, zegt dat veel over de staat waarin de Belastingdienst verkeerd.

  En breidt dit Nu eens even verder uit a.u.b.
  tot het hele land. :(

  Reactie door Alex — donderdag 21 juni 2007 @ 13.52 uur

 3. waarom komt mij nu zo een dickensiaans beeld naar boven van zo’n man met een jasje waarvan de ellebogen verstevigd zijn en met mouwbeschermers. Hij zit achter zijn bureau, je weet wel met zo een schuin schrijfblad, en doopt regelmatig zijn ganzeveer in.

  In alle rust gaat hij met grote krulletters de zorgtoeslagen berekenen. sssst, als een belastingambtenaar op zijn werk is wil hij zijn rust hebben. hij is weer in ere hersteld!

  uiteindelijk zijn de toeslagen bedoeld voor hen die het minste geld hebben en dus is er geen haast bij.

  Reactie door ipuntje — donderdag 21 juni 2007 @ 14.14 uur

 4. Die overheid is een gesmeerd lopende organisatie :
  Dankzij het UWV heb ik een belastingschuld ( nog resterend bedrag ) van 700 euro , jaar 2003 wegens niet correct geheven belasting !
  Vertrouwen in de overheiddiensten moet je dus in het geheel niet hebben : natuurlijk wordt altijd direct verwezen naar een fout id de computer : de computer maakt geen fout ( helaas ) .
  En het mooie is ook nog eens dat de belasting erbij ook nog eens rente gaat heffen over dit bedrag , wegens niet direct kunnnen betalen : Goed he ?
  Vindt men het vreemd dat er burgers ten gronde gaan aan klungel-diensten der overheidsdiensten .

  Reactie door Fred — donderdag 21 juni 2007 @ 14.22 uur

 5. Die overheid is een gesmeerd lopende organisatie :
  Dankzij het UWV heb ik een belastingschuld ( nog resterend bedrag ) van 700 euro , jaar 2003 wegens niet correct geheven belasting !
  Vertrouwen in de overheiddiensten moet je dus in het geheel niet hebben : natuurlijk wordt altijd direct verwezen naar een fout id de computer : de computer maakt geen fout ( helaas ) .
  En het mooie is ook nog eens dat de belasting erbij ook nog eens rente gaat heffen over dit bedrag , wegens niet direct kunnnen betalen : Goed he ?
  Vindt men het vreemd dat er burgers ten gronde gaan aan klungel-diensten der overheidsdiensten .

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 14.24 uur

 6. Makkelijker kunnen we het niet maken.

  Reactie door Willem — donderdag 21 juni 2007 @ 14.36 uur

 7. «De bijbehorende software doet het echter niet.»
  Toen ik dat laatste zinnetje op Teletekst las schoot ik in een driedubbele deuk.

  Waarschijnlijk is die software één grote brij gekookte Italiaanse deegwaren, in het jargon ook wel “spaghetti” genoemd. Het heet niet voor niets Copy en Paste – Copy en Pasta zal je bedoelen.
  Als je in de loop van de jaren de ontwikkeling en opvolging van de verschillende softwarehuizen hebt gevolgd die zich er mee bemoeid hebben zal dat je niet verbazen. Het zijn bijna zonder uitzondering zich ‘professional’ noemende amateurs, die zich voor de rommel die ze maken flink laten betalen.
  Zet er één of twee gewone slimme jongens op, ook wel nerds genoemd, die weten hoe het moet. Elk verstandig bedrijf heeft wel zo iemand rondlopen, desnoods “achter de schermen”. Maar dat mag bij de Belastingdienst niet. En met hogere salarissen krijg je in deze branche echt niet automatisch een hogere kwaliteit.

  Maar ja, wat kun je verwachten als je volgens het meest succesvolle softwarebedrijf ter wereld op “Start” moet drukken om je computer uit te zetten?

  Reactie door jk — donderdag 21 juni 2007 @ 14.44 uur

 8. Die de Jager heeft toch een ICT bedrijf, wat een kereltje, hij creeert in zijn eentje weer heel veel werk zo voor zijn bedrijf.
  Kunnen we dat zooitje dat nu de ICT regelt (de yuppies in foute pakken) van Getronics etc.. niet vervangen door mensen die er echt verstand van hebben, mensen die met open standaarden werken en bedrijven die geen grote panden moeten onderhouden. De overheid zou echt eens achter zijn oren moeten krabben. Wanneer gaan ze hun ICT opbouwen dat ze niet afhankelijk meer zijn van gelicenceerde bedrijven die ze tot het bot toe uitkleden

  Reactie door Jack — donderdag 21 juni 2007 @ 15.01 uur

 9. Niet te geloven wat een minkunkels, niets lukt meer. Maar hoe kan het toch? We hebben toch van geweldige bestuurders?
  Ze kunnen steeds minder in dit land, behalve dan de zakken vullen en ondergeschikten uitknijpen op de verkeerde zaken.
  De ondergeschikten die allemaal ziek worden door dat aansturen van die halve gare bestuurders met hun achterbakse gekonkel in hun achterkamers, hun sociëteiten.
  Non-valeurs met krijtjespakken die altijd wegkijken waneer ze ter verantwoording worden geroepen. Tijd voor de GUILLOTINE.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 21 juni 2007 @ 15.02 uur

 10. Ik dacht dat het kabinet bij de verkiezingen gesteld had dat er 10.000 ambtenaren overtollig waren en weg moesten.Hoeveel ambtenaren zitten dan in hun neus te peuteren,als er ondanks dit gegeven achterstand is.Of was dat alweer de zoveelste verkiezings leugen?

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 21 juni 2007 @ 15.05 uur

 11. Testen doen ze tegenwoordig in de bedrijfstoestand ? Zonder parallel-systemen ?

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 15.06 uur

 12. Zodra ze(belastingdienst) moeten betalen zijn er meestal problemen,als ze moeten ontvangen nooit.Rara hoe kan dat? :/

  Reactie door Peetje — donderdag 21 juni 2007 @ 15.10 uur

 13. Euh , ook geen backup’s of spiegel-systemen ??????????

  Doet denken aan conversie problemen ?

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 15.10 uur

 14. @11
  Dat de minister zegt, “dat ie weet wat we niet weten” IS ook een backup ;)

  Reactie door Alex — donderdag 21 juni 2007 @ 15.17 uur

 15. Off topic

  In de Parlementaire Nieuwsbrief van vandaag staat: “De CDA’er (= Balkenende, OM) greep er (nl. gisteren in de Tweede Kamer, OM) de discussie aan zichzelf te complimenteren met zijn Europese rol in 2002. ‘Zeldzaam zoals ik als beginnend premier de besluitvorming naar mijn hand zette’, aldus Balkenende. ‘Nederland heeft onder mijn leiding in Europa veel ambitie getoond.’”

  Zeldzaam zoals een premier zichzelf veren op de hoed steekt. Vooral als het resultaat waarop hij zich beroemt per referendum duidelijk is afgewezen.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 21 juni 2007 @ 15.27 uur

 16. Geweldig, de (semi) rijks-instellingen.
  Het Kabinet beloofd lasten-verlichting en vereenvoudiging van regels, verlichting van administratieve lasten etc.
  En het eerste wat er gebeurd: de burgers en bedrijven financieren nog langer de rijksbegroting, en de administratieve lasten nemen alleen maar toe.
  En dan doen ze ook nog een beroep op het geloof in een “betrouwbare” overheid????.
  Laat de overheid eindelijk ‘s hun werk goed doen, voor dat ze dat van burgers en bedrijven eist.

  Reactie door Leftfoot — donderdag 21 juni 2007 @ 15.30 uur

 17. Ik erger me er al jaren aan, dat debelastingdienst niet eens behoorlijk informatie geeft over belastingregels en aftrekposten. Je moet in het blinde maar wat invullen, zodat je altijd te veel betaalt als je geen dure consulent kunt betalen. Maar maak je een “fout” in je aangifte, dan wordt die je wel aangerekend.

  Ik was zelf eens laat met de belasting aangifte omdat ik eerst een software probleem kreeg door een stroomstoring en daarna bij de belastingdienst geen toegang kreeg met mijn inlogcodes, die de belastingdienst mij (als ondernemer) verplichtte te gebruiken om de aangifte via internet te doen.

  Inloggen ging niet. Op papier mocht niet. Uitstel kreeg ik niet. Toegang was er niet. Een boete moest ik betalen, omdat op grond van onverklaarbaar niet werkende codes geen uitstel verleend kon worden.

  Zou er nu ook iemand een boete moeten betalen?

  Reactie door ingrid — donderdag 21 juni 2007 @ 15.33 uur

 18. Je begint onderwel erg BUNZIG te worden ; de belastingdienst heeft ook toegang tot ( gegens ) van prive-giro / bank nummers : stel nu door een leuke software fout : de belastingdienst alle prive-rekeningen blokkeert en de tegoed opeist ?

  handig is dat door-koppelen van gegevensbanken !

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 15.45 uur

 19. Olav Meijer — donderdag 21 juni 2007 @ 15.27

  niet zo negatief hoor, krijgt ie eindelijk eens een compliment, dan gun je hem dat toch.

  van een ander krijgt ie geen complimentjes. ‘t is net een kleutertje, duim in de mond, dekentje erbij (ala linus) en zichzelf op de borst kloppen omdat niemand op zijn schouder wil kloppen

  Reactie door ipuntje — donderdag 21 juni 2007 @ 15.46 uur

 20. Zorgtoeslag

  Ik heb van de week twee formulieren naar Heerlen verstuurd, om zorgtoeslag voor 2006 en 2007 aan te vragen. Komen deze nu retour?

  Mijn aangifte inkomstenbeslasting/premie volksverzekeringen 2006 kan pas op de bus als de zorgtoeslag is afgehandeld (regeltje van de Belastingdienst).

  Ik ben bang dat dit een lang verhaal gaat worden. In verband met mijn uitgavenpatroon, had ik echter op een snelle belastingteruggave en uitbetaling van toeslagen gerekend. Ondertussen moet ik spaargeld opnemen om het eenenander te kunnen financieren. Kan ik het renteverlies ook bij de Belstingdienst verhalen?

  Erik Sc

  Reactie door erik — donderdag 21 juni 2007 @ 15.47 uur

 21. Beginnend ? er was toch al een B1, B2, B3 kabinet : was dat zijn proeftijd ? Vandaar dat het politiek , zo rottig in Nederland is gesteld .

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 15.51 uur

 22. hoe zat dat ook alweer…?

  o ja, de belastingdienst heeft vorig jaar ongeveer 800 medewerkers van het UWV in dienst MOETEN nemen vanwege inkrimpingen bij het UWV…

  na de val van B2 wilde de overgrote meerderheid van de kiezers,DIRECT nieuwe verkiezingen,maar onze Majesteit keerde de rug naar het volk en onder het genot van een glaasje en een Bilderberg bijeenkomst besloot zij om JPB in het zadel te houden.

  als er direct nieuwe verkiezingen waren uitgeschreven had de SP nog groter geworden dan men nu is en was de EU grondwet dus een GROOT probleem geworden.

  intussen moesten de stemcomputers nog even “gecontroleerd en verzegeld” worden.
  en ondanks dat de overgrote meerderheid aangaf absoluut geen nieuw Bak-ellende kabinet meer te willen,bleef het CDA toch de grootste en hield men de SP op een smerige wijze buiten de regering.

  men gaat gewoon door met zakkenvullen,omdat de oppositie niets anders doet dan lullen.
  maar goed wat weet ik er van….
  ik ben maar een domme achterlijke armoedzaaier.

  want zo mag ik het natuurlijk niet zien,ik MOET het zien zoals de VOC het uitlegd,en anders word ik gekielhaald.

  Reactie door iew — donderdag 21 juni 2007 @ 15.59 uur

 23. 7. Jk, ik kan je als insider vertellen dat er top IT’ers op de projecten bij het UWV zitten.

  De grote problematiek is ontstaan doordat het ministerie van Financien leading is en het UWV slechts als een kostenpost wordt gezien.

  Vanuit de belastingdienst kwamen baggergegevens die door het UWV op allerlei mogelijke wijzen geconverteerd moesten worden, dit heeft geleid tot het ontwikkelen van allerlei workarounds.
  Dat er bij het UWV uberhaupt nog gegevens uitkwamen, is een groot applaus waard.

  De belastingdienst heeft een aantal taken van het UWV overgenomen, vandaar ook de verschuiving van het personeel Iew, dat had niets te maken met “moeten”.

  Eindelijk is er nu fatsoenlijk overleg opgestart door belastingdienst en UWV zodat men de systemen goed op elkaar kan aansluiten.

  De belastingdienst werkt echter met een softer format voor het aanleveren van de gegevens dan dat het UWV nodig heeft. Dit resulteert dan weer in het feit dat je alsnog alle gegevens zelf aan het UWV moet verstrekken, terwijl dit helemaal niet nodig zou zijn.

  Door elke werkgever alle noodzakelijke gegevens gewoon op burgerservicenummer via internet in te laten voeren, zouden we al een groot deel van de problemen kwijt zijn.

  Reactie door kaatje — donderdag 21 juni 2007 @ 16.09 uur

 24. “Als de minister nog niet eens weet wat hij niet weet, zegt dat veel over de staat waarin de Belastingdienst en het UWV verkeren.”

  Het zegt ook veel over de “minister”!!!

  Reactie door Gerrit — donderdag 21 juni 2007 @ 16.12 uur

 25. @Kaatje

  dan is mij dat verkeerd uitgelegd,of ik heb dat destijds verkeerd begrepen.

  ik hoorde dit van een medewerker bij de belastingdienst.

  met dank voor de info Kaatje.

  Reactie door iew — donderdag 21 juni 2007 @ 16.18 uur

 26. off topic

  de eurotop is begonnen. Terwijl onze regering zich op de borst klopt dat er geen vlag en geen symphonie van beethoven in het verdrag komt is het ook wel eens interessant het nieuws in Duitsland te volgen. Daar wordt het gesputter van Nederland eerder terzijde geschoven, zo van : daar komen we wel uit.

  Veel belangrijker is de starre houding van de Polen, die meer stemrecht willen, zoveel dat ze altijd een veto hebben, ook als er geen veto meer is. In ieder geval meer stemrecht als de Duitsers, zelfs WO II wordt erbij gehaald.

  De kans dat daar een compromis bereikt wordt is veel en veel kleiner. De minister van buitenlandse zaken van Polen geeft tot nu toe geen krimp, integendeel. Ergens belachelijk dat een van de grootste ontvangers de grootste bek heeft, maar dat is vaak zo. Als het zo doorgaat komt er geen referendum omdat er geen verdrag komt!

  Trouwens Groot-Brittannië, het land van onze nieuwe president (naar sarkozy), ligt ook nog stevig dwars.

  Reactie door ipuntje — donderdag 21 juni 2007 @ 16.18 uur

 27. aanvulling; op 16.18

  de minister president van polen wil bij het stemrecht van polen ook de mensen meetellen die nu in polen gewoond zouden hebben als de tweede wereldoorlog niet plaats had gevonden!

  http://www.focus.de/politik/ausland/stimmengewicht-in-eu_aid_64058.html

  en daar moeten wij één volk mee worden.

  Reactie door ipuntje — donderdag 21 juni 2007 @ 16.26 uur

 28. Kom kom zo slecht doen ze het ook weer niet, al één geval gehoord die de belasting aangifte 2006 op 11 mei 2007 (te laat dus) heeft ingediend en nu al zijn teruggaaf op de rekening gestort heeft gekregen.
  Marruh er zit wel een rekenfoutje in de voorlopige aanslag!
  Computersysteem foutje????;)

  Reactie door Sinne — donderdag 21 juni 2007 @ 16.29 uur

 29. Communicatie dus ! : Ik praat MARS en de ander praat PLUTO : dat probleem hadden de MARS_ en PLUTO- mannetje ook een geruime tijd : het bleek dat rooksignalen het meest efficient was en goedkoopst ( dat hebben ze op een afstand bestudeert ; hoe ze dat op aarde doen !

  mensen , mensen : wie iemand het licht uit doen !

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 16.29 uur

 30. @23. kaatje

  Ik geloof je onmiddellijk.
  Als je insider bent in dit gebeuren ken je misschien het boekje van Fred Brooks Jr. “The Mythical Man-Month”. Brooks beschrijft vooral de problemen die ontstaan als een ‘applicatie’ een ‘product’ moet worden en het verschil tussen kleine en grote projecten, waarbij de problemen vooral ontstaan door het managen van de taakverdeling. Maar ook zo’n management moet professioneel zijn.

  Uit eigen ervaring weet ik dat zelfs de helpfiles bij de Belastingdienst niet in orde zijn, ook inhoudelijk niet – gewoon tekst.
  De problemen met het verzamelen van gegevens uit allerlei hoeken kan inderdaad netelig zijn maar niet onoplosbaar.

  Twee voorbeelden van grote succesvolle projecten die ikzelf heb gemaakt:

  http://www.ganuenta.com/nypaper.pdf , als paper geaccepteerd op een congres in New York. Het boekwerk aan achterliggende technische details wil je niet weten.

  En
  http://wwwbio.leidenuniv.nl/~batenburg/WEKAPLQQ.HTML#s3 , waar inderdaad sprake is van het door jou genoemde probleem van het verzamelen van gegevens.

  Reactie door jk — donderdag 21 juni 2007 @ 16.35 uur

 31. Wie gaat er voor op draaien ?

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 16.58 uur

 32. Boskabouter ?

  Reactie door Fretje — donderdag 21 juni 2007 @ 16.58 uur

 33. Goed dat er eens aandacht aan wordt besteed: Ergerlijk! Ik heb via zowel UWV ziektewet als Huurtoeslag Belastingen te maken met tegoeden! Ik wacht al sinds november op meer dan 700 euri! Bellen helpt niet, vaak kom je niet verder dan een keuzemenu, telefonisten van de callcenters weten van elkaar niet wat ze doen, raken je dossier kwijt of komen afspraken niet na. Bezwaarschriften en klachtbrieven helpen wel, na stevig doordrammen is er al wat huurtoeslag toegezegd maar het is nog steeds niet gestort. Daardoor derf ik rente en kan ik bv. de Wegenbelasting van dezelfde Belastingdienst voor het komende kwartaal nauwelijks voldoen maar die sturen wèl meteen een deurwaarders-exploot als het niet op tijd binnen is.

  Wat was het leven vroeger makkelijk, overzichtelijk en ergernisloos toen GAK aansluitend doorbetaalde bij ziekte flexwerk en de woningbouwvereniging gewoon maandelijks huursubsidie van de huur aftrok. Maar ja, toen leefden we nog in de tijd van de gulden en was girosaldoafschrift ook gratis, onlangs merkte ik per automatische telefoonstem dat de Postbank telefonische saldo-info verhoogd heeft van vijf naar tien eurocent per minuut!

  Ik heb sterk het idee dat UWV en Belastingdienst (maar ook water- en energieleveraars) een vertragings/ ontmoedigingstactiek hanteren om minder assertieve mensen af te doen zien van claims waar ze recht op hebben!

  Reactie door Haq — donderdag 21 juni 2007 @ 17.12 uur

 34. Goeden middag vrienden SP.

  Komt deze staatssecretaris uit dezelfde klassen waarbij nu geconstateerd wordt dat ze niet kunnen rekenen?
  Het kunstmatig in stand houden van een kabinet, zoals nu bij dit zittende kabinet gebeurt, blijkt keer op keer op een miskleun uit te draaien.
  Wanneer ik het debat over embryo’s in de tweede kamer hoor is een standpunt vasthouden dat bij de formatie is afgesproken heilig.
  Daardoor is van democratie geen sprake meer, de controle op het kabinet is van nul en gene waarde.
  Hoog van de toren blazen dat er 100 dagen nodig zijn om naar het volk te luisteren, maar alles moet wel gebeuren wat in achterkamertjes is afgesproken, wat blijft er dan van de democratie over? Een farce!

  Wat een verademing is het om naar Agnes Kant te luisteren, hoe zij om gaat met de controle op de kabinets plannen, waarbij het volgzaam meelopen door CdA,CU en PvdA een regelrechte blamage is voor hun verkiezing als volksvertegenwoordiger.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 21 juni 2007 @ 17.24 uur

 35. @ToN

  Kom jij hier nog langs? Hopelijk kan jij er als ‘belastingman’ nog iets over zeggen?
  Groet!

  Reactie door Gloria — donderdag 21 juni 2007 @ 19.59 uur

 36. Dat deze beide instellingen nog bestaan?

  Zou een “normaal” bedrijf zulke blunders maken dan was deze binnen een jaar bankroet.

  Zo zie je maar weer dat zij kunnen putten uit een potje die niet leeg raakt en waar wij burgers voor moeten bloeden.

  Reactie door Tukkersterror — donderdag 21 juni 2007 @ 20.02 uur

 37. http://www.personeelsnet.nl/dossier.php?Id=3403&waar=9

  moeten ze het bedrijven in de kont kruipen, ook nog gaan vergoeden!

  Reactie door Gerrit — donderdag 21 juni 2007 @ 20.26 uur

 38. Balkenende heeft er samen met Zalm een mooi zooitje van gemaakt en dat had de SP al voorspeld.
  Alles erdoorjassen wat je wil zelfs gedurende een minderheidsregering binnen 4 jaar omdat ze nu eenmaal vier jaar de kans krijgen hun plannetjes uit te voeren. Stel dat ze niet herkozen zouden worden. Het ei waar ze reeds lang op hadden zitten broeden moest via verwarmingslampen versneld gebroekn worden en tot leven gebracht. Niet t.b.v. het landsbelang de nederlanders en de haalbaarheid alsmede betalbarheid maar gewoon omdat ze nu eenmaal hun wil aan het volk willen opleggen koste wat kost. Want Balkenende had een boek gelezen warin stond dat iedere burger behalve de overheid een eigen verantwoordelijkheid had,
  Nu wat het kost dat weten we intussen wel, het is nog nooit zo’n rotzooi geweest, niet alleen bij de belastingen maar ook de studiefinanciering, het UWV, het CWI, de ministeries etc… Eindeloze correspondenties over de meest simpele zaken, eindeloze fouten omdat de linkerhand niet meer weet wat de rechter doet etc…
  Een ding moet gezegd worden we hebben eindelijk eens een nationale ombudsman die werk maakt van werk maar dat is dan ook de enige bij de nederlandse overheid en ik denk dat die zolangzamerhand het niet meer kan bijbenen.
  De belastingdienst, makkelijker kunnen we het niet maken.

  Reactie door Henny — donderdag 21 juni 2007 @ 21.04 uur

 39. Waarschijnljk moeten ze bij de belasting uit armoede binnen korte tijd alle voorlopige aanslagen,negatief of positief,alle zorg en huurtoeslagen ongecontroleerd afboeken omdat de achterstand zo groot geworden is door de softwareongevallen dat ze het nooooit meerrr kunnen afwerken…..En maar werk bij verzinnen ,kindertoeslagen,teveel betaalde zorgtoeslag terug storten,het corrigeren van de fout verstrekte toeslagen enz.
  Ben blij dat ik daar niet werk,je vrienden willen niet meer met je gezien worden….

  Reactie door Jan — donderdag 21 juni 2007 @ 21.27 uur

 40. En nu het hier toch over de belastingdienst gaat:

  Beste Jan Marijnissen,

  Op de allereerste plaats: van harte beterschap!

  Voorts, gaat de SP nog vragen stellen, mogelijk zelfs een motie indienen, over het VER achter blijven van de zorg- en huurtoeslagen bij de gestegen zorgpremies en huren?
  De huurtoeslag werd zelfs WEER verder VERLAAGD!!

  Ik heb dit hier onlangs al gezegd: hoe kan de regering beweren dat velen er dit jaar op VOORUIT zouden gaan!! (in ieder geval WEER NIET de laagstbetaalden!)

  Zo’n LOZE en LEUGENACHTIGE bewering is een schande als men bedenkt dat juist de mensen die deze toeslagen maar al te hard nodig hebben, zo ALWEER de dupe worden.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 22 juni 2007 @ 0.38 uur

 41. @35 Gloria
  Tuurlijk lees ik het allemaal, ik kan alleen maar terugverwijzen naar de link die de SP (in mijn ogen terecht) gemaakt heeft naar de waarschuwing in 2006 van Ewout…
  Voor de rest komen een hoop van de hier geplaatste reacties (verstandelijk gezien) niet altijd even slim over, maar gevoelsmatig begrijp ik ze wel..Noem het maar het “Calimero-effect”..Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk!
  Ik werk me in elk geval een slag in de rondte onder hele moeilijke omstandigheden en meer kan en mag niemand van mij verwachten..Er zijn hele onverantwoordelijke politieke keuzes gemaakt en de Belastingdienst heeft wel degelijk ook vooraf de waarschuwende geluiden laten horen! Maar als de politiek daar niet naar luistert, dan kan en mag je achteraf een uitvoeringsinstantie zoals UWV of Belastingdienst (laat staan de medewerkers) als er problemen zijn, niet met de schuld opzadelen..
  Ik vind het persoonlijk wel heel teleurstellend dat zoveel SP’ers dat niet inzien en hun haatgevoelens richten op mensen die elke dag weer hun best doen onder moeilijke omstandigheden..Zelfs ‘s-avonds en op zaterdag overwerken, alles alleen maar om de schade voor “hun klanten” zo beperkt mogelijk te houden! Dan verdienen juist die mensen het niet om op zo’n eenzijdige manier alle kritiek ook nog te verduren krijgen..Als die mensen massaal er ineens genoeg van zouden hebben en ermee ophouden, hoe groot zou dan de chaos wel niet zijn???
  Maar lieve Gloria, fijn dat jij daar in elk geval wel over nadenkt..Ik was van plan om maar helemaal niet meer te reageren, maar jij bent voor mij reden genoeg om het toch maar weer wel te doen!

  Reactie door ToN — vrijdag 22 juni 2007 @ 0.55 uur

 42. @33 Haq
  Jouw conclusie heeft niks te maken met de instelling die ambtenaren hebben hoor! Er zijn probemen, dat is waar! Maar ik vind het nogal makkelijk en goedkoop om dat de medewerkers te verwijten..Die doen gewoon hun werk en zelfs meer dan dat..Reacties die raken aan de inzet en bereidwilligheid van de medewerkers (en de kritiek daarop) die leiden uiteindelijk tot een situatie waarbij jongeren massaal voor het bedrijfsleven zullen kiezen en dan zal niemand nog geneigd zijn om zijn/haar nek uit te steken voor het algemene belang..Dan wil in de toekomst echt niemand uberhaupt nog ambtenaar zijn!
  Enne Haq, als jij de indruk hebt dat die instanties “niet zuiver op de graat zijn”, zelfs misschien wel “corrupt” zijn, dan staatr het je vrij om een klacht in te dienen..Is het antwoord nog steeds niet naar jouw zin, dan staat voor jou ook de weg naar de Nationale Ombudsman open..Ga dus hier niet lopen chagrijnen, maar neem jouw lot in eigen hand en maak er werk van wanneer je jezelf niet netjes behandeld voelt..Wordt dan es wakker en beschouw jezelf niet steeds weer als slachtoffer..Er zijn wel degelijk mogelijkheden om jouw recht alsnog te krijgen hoor..Je moet er alleen wat moeite voor doen!!!

  Reactie door ToN — vrijdag 22 juni 2007 @ 1.23 uur

 43. @39 Jan
  Ik werk er nog steeds en was voorlopig nog niet van plan om het maar gewoon op te geven..Ik moet er ook niet aan denken als al die medewerkers dat massaal wel zouden doen! Dan zal de chaos pas echt niet meer te overzien zijn!

  Reactie door ToN — vrijdag 22 juni 2007 @ 1.50 uur

 44. @41 ToN

  Fijn ToN om het ook van jouw kant te horen.
  Dank voor je reactie!
  Dag lieverd.

  Reactie door Gloria — vrijdag 22 juni 2007 @ 1.55 uur

 45. @3 ipuntje
  Jazeker, wij schrijven nog steeds met ganzenveren whahaha..(droom lekker verder)! Enne, we zitten niet met verstevigde elleboogversterkers of mouwbeschermers achter ons buro hoor..En “met grote krulletters toeslagen berekenen”???? Ben je misschien ergens in de Middeleeuwen blijven steken?! Denk jij werkelijk dat de Belastingdienst de klant een fatsoenlijke dienst kan bieden wanneer (zonder automatisering) alles handmatig tot stand zou moeten komen? Ben je nou werkelijk zo dom of doe je alleen maar alsof??!! Mocht je inderdaad zo dom zijn, laat dan voortaan jouw postings hier maar achterwege!

  Reactie door ToN — vrijdag 22 juni 2007 @ 2.36 uur

 46. @35 Gloria
  Ben ik nu genoeg “langsgekomen”? Had op dit tijdstip misschien beter allang mijn bed kunnen opzoeken! Voorlopig vind ik het nou wel weer ff welletjes en ik moet bovendien morgen voor al die criticasters hier weer aan de slag (haha)..

  Reactie door ToN — vrijdag 22 juni 2007 @ 2.43 uur

 47. ToN — vrijdag 22 juni 2007 @ 2.36

  met computers schijnt het ook niet erg te lukken! Het ging er in dit topic toch om dat de belastingdienst op bepaalde punten geen fatsoenlijke dienst KAN leveren!

  Ik zal het nog maar eens zeggen: ik heb er iets op tegen op de man te spelen, ik wil niet katten en zit er niet op te wachten afgekat te worden omdat ik mijn mening verkondig, of bepaalde beelden opschrijf.

  Allereerst heeft onze regering er een puinhoop van gemaakt, zoals je zelf schrijft en heeft weer eens niet willen luisteren. Toen zijn vast de computerexperts gekomen die alleen eentjes en nullen zagen en niet geluisterd hebben naar de opdracht. het ging dus weer mis en de boel ligt in het honderd; de gegevens zijn misschien wel weg, want moeten opnieuw ingeleverd. nog even wat kabinetten Balkenende en we zijn terug in de 18e eeuw, sociaal, in het onderwijs, in de zorg, in de belasting, alleen niet in de economie

  dan komt bij mij een beeld boven waarin iemand probeert alles weer in orde te krijgen, maar geen gereedschappen meer heeft om dat te doen. Dat is eerder positief tov de hardwerkende ambtenaren als negatief. Bovendien hoefde die man niet na anderhalf jaar opnieuw te beginnen.

  We zijn zo afhankelijk geworden van computers dat komende onderwijzers niet meer kunnen rekenen. Op de lagere school roepen ze al: wu hebbu toch rekenmasjienus. Bij mijn eigen kinderen heb ik vroeger al opgemerkt dat ze de meest simpele dingen met een rekenmachine deden en ze uitgelegd dat je 6*7 sneller uit je hoofd hebt uitgerekend als dat je je computer eerst opstart, alleen omdat je dat ding hebt.

  Op je vraag of ik in de middeleeuwen ben blijven steken kan ik alleen maar antwoorden dat ik samen met vele andere Nederlanders hard op weg ben terug te gaan naar die tijden. Velen zijn daar al weer; moeten “bedelen” voor hun geld, worden behandeld als melaatsen en onze regering versnelt dit proces met grote stappen.

  tot slot wil ik nog opmerken dat ik van mening was dat iedereen vooralsnog zelf mocht uitmaken of hij op dit web reageerde. Ik heb naast veel nuttige bijdragen genoeg (in mijn ogen) nonsens gelezen. Als ik in jouw ogen onzin schrijf kan ik je alleen maar aanraden over me heen te lezen.

  Reactie door ipuntje — vrijdag 22 juni 2007 @ 8.01 uur

 48. 41 Ton,

  Dat ben ik met je eens. Ook ik heb enkel keihard werkende medewerkers gezien. Die zelf allerlei workarounds verzinnen, omdat ze het zich persoonlijk aantrekken dat mensen hun centjes niet krijgen of werkgevers voor de zoveelste keer bellen met een probleem dat ze niet op kunnen lossen.

  Ik ben de mening toegedaan dat er lieden in het management (een laag die veel en veel te zwaar is) rondlopen die opzettelijk de boel frustreren.
  Als straks het UWV gestript wordt, gedeeltelijk geprivatiseerd en gedeeltelijk geintegreerd met de RBD is er namelijk lang niet voor al die managers nog een baantje!

  Daarnaast heeft het topmanagement vaak geen idee wat er speelt, omdat ze en foutief geinformeerd worden en m.i domweg de capaciteiten niet hebben.

  Werknemers moeten op hun tenen, stilletjes door de organisatie lopen, want als je zaken echt probeert aan te pakken, sta je buiten.
  Als die managers moeten namelijk met dubbele fluwelen handschoenen aangepakt worden.

  Reactie door kaatje — vrijdag 22 juni 2007 @ 8.25 uur

 49. @ Ton 42: Het is niet meer dan normaal hoor dat de belastingdienst, nutsbedrijven en (semi)overheidsinstellingen mensen correct en op tijd betalen waar ze recht op hebben! Met alle respect voor de callcentermedewerkers, maar het is geen excuus om slecht beleid op de rechthebbende af te wentelen, topmanagement wordt goed genoeg betaald om zaken soepel te laten verlopen.
  Wie een aanmaning krijgt, verhoogd met boete, als er bv. niet snel genoeg belasting wordt gestort, mag ook de instanties aanmanen veschuldigd saldo stante pede uit te keren! Het moet niet gekker worden.

  Reactie door Haq — vrijdag 22 juni 2007 @ 8.30 uur

 50. @ 38 Henny,

  Precies zo is het. Ze willen hun wil opleggen koste wat kost! En dat kost ons onze samenleving.
  JPB cs (be-)sturen vanwege HET BEZIT en nooit vanwege waarheidsvinding, de weg naar kwaliteit van leven voor iedereen.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 22 juni 2007 @ 8.59 uur

 51. De grootste lijken vallen elke 4 vjaar uit de kast van het CDA; de VVD en de PvdA; omdat ze al jarenlang de macht en de regering bepalen en er steevast een dikke puinhoop van maken.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 22 juni 2007 @ 9.05 uur

 52. Aanvulling @ 20 zorgtoeslag

  Uit bovenstaande reacties valt een hoop te halen (boosheid, frustratie maar ook onbegrip) Echter, NIET WIE VOOR DEZE VERTRAGINGEN PRECIES VERANTWOORDELIJK IS. Ik snap het nog steeds niet. Misschien ben ik wel dom, maar kan iemand mij a.u.b. een korte uitleg geven?

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 22 juni 2007 @ 9.11 uur

 53. Ik vind het al een godswonder dat er bij dit soort instanties en in b.v. gemeenten er uberhaupt nog “werk” wordt verzet. Ik heb ondervonden dat mensen die werken bijna de hele tijd bezig zijn elkaar te pesten alleen de allergrootste ratten: (http://www.managementboek.nl/boekeninfo.asp?CODE=moobnrooqr&ReferrerID=1)
  komen vooruit in deze organisaties, en eerlijkwerkende mensen worden niet beloond, die worden juist weggepest.

  In deze organisaties gunnen werknemers elkaar letterlijk helemaal niets meer, ze doen bijna allemaal mee aan de grote “ikke ikke ikke race”

  Reactie door Caspar Minning — vrijdag 22 juni 2007 @ 9.19 uur

 54. 41. Ton

  Begrijp ik nu dat je de reacties persoonlijk opvat? Natuurlijk zijn er ambtenaren die hun werk goed doen en dat ze zich een slag in de rondte werken. zeker onder dit kabinet, is zeer duidelijk. Juist vele hardwerkende en gewetensvolle ambtenaren, zij zijn immers ook mensen van verschillend pluimage, zijn de dupe. Ze kunnen het volgens mij niet aanzien wat er gebeurt, zij hebben er meer last van dan degene die dat allemaal minder belangrijk vinden. Dus voel je niet aangesproken als we het over het geheel van het ambtenarenapparaat hebben en het disfunctioneren van het apparaat en de politiek als anajager in deze. De top zou zich eens wat moeten weren en niet teveel de politiek pleasen door te zeggen dat iets haalbaar is als dat het niet is.
  Helaas heb ik de andere ambtenaar dus ook meegemaakt zoals overal verschil van mensen aanwezig is.
  Wel kan ik me voorstellen dat regeringen met hun regeltjes en de ambtenaar die iedere keer iets weer anders moet doen dan voorheen mensen zo murw kan maken en zo weinig arbeidsvreuggde geeft dat ze het opgeven betrokken ambtenar te zijn en gewoon uitvoeren omdat dat het enig haalbare is.
  Indien ik het mis heb mag je me corrigeren.

  Reactie door Henny — vrijdag 22 juni 2007 @ 9.49 uur

 55. Ton,ik heb veel respect voor mensen die ondanks alle problemen die veroorzaakt worden door de politieke bazen van de belastingdienst met een megasalaris(weggesaneerde oude politici)hard willen werken om Nederland te behoeden voor een totale instorting.Maar je kunt de bal de komende tijd teruggekaatst krijgen.
  Tot nu had men nog respect als je een naheffing opgelegd kreeg van de inspecteur..
  Vanaf nu zeg je gewoon dat de software niet goed was net als bij jullie.

  Reactie door Jan — vrijdag 22 juni 2007 @ 10.24 uur

 56. @ 41 ToN,

  “Dan verdienen juist die mensen het niet om op zo’n eenzijdige manier alle kritiek ook nog te verduren krijgen..Als die mensen massaal er ineens genoeg van zouden hebben en ermee ophouden, hoe groot zou dan de chaos wel niet zijn???”

  Juist ToN! Ik begrijp dat het heel moeilijk is voor jou en je collega’s en dat je al heel behoorlijk je nek uitsteekt en echt verantwoordelijkheidsgevoel hebt.
  Maar…
  Wanneer jij en je collega’s daar blijven werken zijn jullie ook een beetje medeplichtig net als Ja Soldaat die zijn orders van “far away” krijgt.
  Als jullie nu eens echt zouden stoppen met werken en ook Jan Soldaat en Piet de ME-er en Maarten de politieagent. Ja wat dan?
  Dan heeft de macht geen macht meer en zullen ze eens moeten luisteren en overtuigen en discussiëren. Dan zou er weer een beetje kans bestaan op democratie. Maarten mag natuurlijk wel nog steeds echte boeven vangen.
  Maar ik vrees dat de zgn ‘war on terror’ er voor gezorgd heeft dat ‘men’ alles reeds zover geregeld heeft dat een dergelijke stop nooit georganiseerd kan worden. Maar… er kan natuurlijk ook een spontane golfbeweging ontstaan die niet meer is te stoppen. Een tsunami veroorzaakt door wanbeleid van deze en voorgaande regeringen ter wille van het BEZIT dat echt denken heeft ingewisseld tegen belangendenken.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 22 juni 2007 @ 10.34 uur

 57. 52.

  Het kabinet stuurt deze organisaties aan en is dus volledig verantwoordelijk.
  Wanneer je te maken hebt met twee organisaties met zo ‘n enorme complexiteit van systemen, kun je niet even taken overhevelen van de een naar de ander; het duurt jaren voordat dat weer soepel loopt.

  Je zit met historie die overgeheveld moet worden.
  Zo is men nog steeds bezig de 5 ex-basisregistraties te integreren tot 1 geheel.

  Ik heb me laten vertellen dat het GAK systeem het beste werkte destijds.
  Uit politieke overwegingen echter moesten er ook systemen van andere ex-basisregistraties meegenomen worden; dat veroorzaakt nog steeds problemen.

  Je zou bijna zeggen dat RBD en UWV gezamenlijk volledig opnieuw moeten gaan bouwen aan een precies gelijk systeem, dat zou echter een enorme investering met zich meebrengen, zeker een paar honderd miljoen.

  M.i is het uiteindelijke doel echter een groot deel van het UWV te privatiseren, dus zal het kabinet zich meer richten op het in kaart laten brengen van de koppelvlakken tussen alle systemen, zodat deze gemakkelijk losgesneden kunnen worden.

  Reactie door kaatje — vrijdag 22 juni 2007 @ 11.19 uur

 58. Het is flauwe kul om bij de automatiserings-problemen bij de overheid naar de politiek of het kabinet te wijzen.
  Laten we die in godsnaam van de computervloer weghouden (Wim Kok, die denkt dat de muis een remote control is).
  Net als bij elk bedrijf zullen de mensen op de werkvloer het moeten doen, en vooral de eerste laag daarboven – het lagere en middelmanagement. Die moeten van wanten weten en zijn direct verantwoordelijk. En meer mensen leidt tot langere ontwikkeltijden (Fred Brooks, Mythical Man-Minute). Uiteraard is in elk bedrijf de algemeen directeur verantwoordelijk voor een goede gang van zaken. Maar hoe hoger in de organisatie hoe sterker de blauwe-ogen-selectie.
  En laten we wel wezen – het is een weerbarstige materie. Als de huisschilder een hoekje in het kozijn vergeten is geeft hij het de volgende dag (of meestal week) een kwastje. Bij computer-software kan een klein foutje grote en ernstige gevolgen hebben.

  Ik heb echt eens een week gezocht in mijn eigen software naar een fout met datumomrekening. Bleek die bij Microsoft te zitten. Die rekende (in Excel) 1900 als een schrikkeljaar. MS had het programma gekocht (of gekregen) van IBM en die had het weer van MultiPlan, waar het fout was gegaan – geen besef dat bij een omvangrijke industrie (waaronder de verzekeringsindustrie, het notariaat èn de Belastingdienst) datums zich over drie verschillende eeuwen kunnen uitstrekken.

  Uit mijn eigen ervaring weet ik dat automatiseerders meer bezig zijn met de procedures dan met de processen, Het gebeuren in de werkelijkheid komt echt helemaal achteraan.

  En hoe vaak denk je bij Albert Heijn niet dat de winkelbediende te lang in de disco is blijven rondhangen?

  Reactie door jk — vrijdag 22 juni 2007 @ 12.47 uur

 59. Een vraagje aan Ton.

  wat voor werk doe je daar eigenlijk.
  Zit je de hele dag achter je PC om aanslagen uit te rekenen en te versturen.
  Vind U het zo een leuke baan,wetend dat de burger uitgeknepen word door de instantie waar U werkt.
  Zit er geen gewetensvroeging op het ogenblik dat je ziet dat de burger geen bal te vertellen hebben.

  Ik heb zelfs een jaar geleden een aanslag gekregen.
  Ging over een schorsing.
  Ik had mijn auto voor een maand geschorst.
  70 eurie’s.
  Bleek de auto nog niet gemaakt te zijn.
  weer in de schorsing gedaan.
  130,00 eurie’s.

  Krijg ik een maand later een verrekening met de belastingdienst.
  Schijnt de belastingswet te zeggen dat je minimaal 3 maanden je auto moet schorsen.
  Moest ik alsnog 40,00 eurie’s betalen over een tijdvak dat de auto geschorst was.
  was ik niet mee eens en schreef een bezwaarschrift naar de belastingdienst.
  Ene Inspecteur olthuis schrijft mij dat ze het handhaven en dat ik alsnog die 40,00 eurie’s moet betalen.
  Ook gebeld en daar zeggen ze dat je de wet moet kennen.
  Die wet word met de dag veranderd.
  Zelfs op jullie kantoor weten ze de wet niet en ik moet het wel weten.

  Ik wou in beroep gaan als die 40,00 eurie’s alsnog betaald moet worden.
  Wat blijkt.
  gelijk hebben is anders als gelijk krijgen.
  de belastingdienst procedeert je dood met ons belastingsgeld.

  Ik krijg een staatsadvocaat of te wel rechtsbijstand die niet verder komt als de drempel van het gerechtshof.
  terwijl jullie kantoor moscowitch kunnen inhuren.
  Is dat eerlijk.
  Ik heb jullie kantoor meerdere brieven verstuurt ernaar,toen er een deurwaarder op mij af werd gestuurt.
  Die 40,00 eurie’s is 120,00 eurie’s geworden.
  Ik heb geschreven dat jullie een maffiapraktijk zijn.
  Zonder pistolen dan.
  Die pistolen zijn de politie als jullie de opdracht geven.

  Ik heb dat bedrag betaald,omdat ik kansloos ben als eenling.

  maar de karma heeft toegeslagen.

  Jullie kantoor heeft mij 2670,00 eurie’s gestort.
  Met die 2670,00 ga ik lekker op vakantie.
  Ik betaal het terug op de manier hoe het terug betaald gaat worden.
  Dat is 25,00 euro per maand.

  Over 15 jaar is het terug betaald.
  En 25 eurie’s eraf per maand lig ik niet wakker van.
  Geld verdienen kan altijd,als je maar een plan heb.
  En plannentjes om dat te verdienen ken ik ook.
  Dat burgelijke levert niks op.
  Je word gewoon uitgemolken door de staat.

  Reactie door sander — vrijdag 22 juni 2007 @ 13.39 uur

 60. Beste sander , zit in de prijs ook al de rente over het te vorderen bedrag verwerkt ?

  Reactie door Fretje — vrijdag 22 juni 2007 @ 15.00 uur

 61. 60 fretje.

  Ik ben 6 jaar geleden uit een fallisement gekomen.
  Daardoor sta ik op de zwarte lijst bij het BKR.
  Ik hoef nergens meer aan te kloppen om wat te lenen.
  Het verschil tussen de bank en de belastingdienst zal niet zoveel schelen.
  Of dat ik bij de weekamp of otto wat bestel.
  Rente betaal je altijd.
  Ik verwacht niet dat ze 20% rente gaan vragen over een jaar.

  Reactie door sander — vrijdag 22 juni 2007 @ 18.52 uur

 62. 15. Olav Meijer.

  Ik vind het niet gek Olav en steeds minder zeldzaam. Het stikt van de narcisten in de regering samengevoegd met enig autistische aanleg en zie je krijgt bovenstaande uitspraak, een mix van.
  Geen enkel gevoel voor verhoudingen.
  Zo blijkt ook iedere keer weer als hij het over solidariteit heeft. Dat is bij hem totaal tegengesteld aan dat wat de nederlandse burger doorgaans daarbij in gedachten heeft. Hij bedoelt gewoon denivelleren.
  En wat de EU betreft. Balkenende is erger dan de EU hetgeen hij daar probeert te schrappen heeft hij hier al op eigen houtje compleet doorgevoerd nl. complete concurrerende marktwerking in een volledig open markt op alle gebieden met volledig open grenzen. Wat hem betreft behoeft dat item dan ook niet zo nodig uit de grondwet.
  Wat hij nu aan het doen is is dus puur voor de buhne en opsmuk om het volk het bekende rad voor de ogen te draaien.De nationale regeringen mogen zelf bepalen welk onderwerp door Brussel danwel de nationale regering geregeld mag worden. Het onderwerp dus. Wel hij denkt vast dat hij nog lang aan de macht blijft en hijzelf dat kan bepalen dus toch zijn eigen model hier kan doorvoeren dat reeds gelijk is aan pure marktwerking etc….
  Laten we vooral blij zijn met elkaar.
  Aan de sociale kant gebeurt er niets evenmin m.b.t. mensenrechten (maar dat zijn voor de EU toch maar woorden).
  Niets wordt gedaan door Nederland aan democratisering van de EU, het blijven aangestelde proleten enz…

  20. Eric.

  Misschien een goed idee om 2x 500 euro schadevergoeding te vragen.
  Zoals al die mensen naar de rechter moeten voor geleden schade zowel materieel alsmede psychisch m.b.t. niet op tijd betaalde huur-en zorgtoeslagen. Wat een bedrijf kan kunnen wij toch ook?

  Reactie door Henny — vrijdag 22 juni 2007 @ 19.45 uur

 63. Ik ben één v/d slachtoffers van de Wet Walvis.

  -1- Naast deze breed uitgemeten problemen hiermee bij UWV-belasting had het ook als gevolg dat eenieder die vanaf 1/1/2006 vanuit de WAO i/d WW geraakte, niet meer 70% WW ontving op basis v/h oude salaris, maar op basis van het dagloon WAO. Dat is wat je op je eerste WAO-dag aan WAO kreeg, als je jonger dan 34 was, kreeg je gelijk een vervolguitkering. Walvis betekent voor mij dus 70% van de vervolguitkering. De vervolguitkering was 70% v/h sociale minimum, de WW dus weer 70% hiervan PLUS de WW-tijd is verkort, binnenkort krijg ik de vervolguitkering WW, hetgeen weer 70% is van wat ik nu krijg. Het zal logisch zijn: hier loopt een rechtzaak tegen wegens discriminatie van WAO-ers ten opzichte van “werkenden” die i/d WW komen. IN mijn geval, een bruto verschil van 1000 euro per MAAND!

  -2- Bedrijven eisen een schadevergoeding en zullen wel tegemoet gekomen worden.
  EN DE BURGERS???
  Mijn ouders wachten nog steeds op de teruggaaf van 2005 EN 2006. Mijn moeder belt steeds met belastingdienst “het kan nog een paar jaar duren, we mogen er 5 jaar over doen”.

  U leest het goed, burgers die hun belastingaangifte te laat instuurden, kunnen een boete tegemoet zien. Maar andersom geldt dat niet. Mijn ouders hebben het geld gewoon echt bitter hard nodig, een paar duizend tegoed van Belastingdienst. Wat kan hieraan gedaan worden? Noodgedwongen lenen ze elders geld om grote uitgaven te doen.

  Dit zou toch niet moeten mogen….

  Reactie door pmp — vrijdag 22 juni 2007 @ 23.41 uur

 64. @63….pmp…. Een regering met een dergelij-
  ke instelling dient met grote kracht geJONASt
  te worden en met een flinke zwiepert over het
  Kurhaus in Scheveningen, vólle zee te gaan
  verkennen, maar dan ‘ieder voor zich’, zo
  lang ZIJ niet ‘go(e)d voor óns állen’ zijn en
  daar dubbel en dik van getuigen!
  Sterkte! Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 23 juni 2007 @ 13.13 uur

 65. Madelief — zaterdag 23 juni 2007 @ 13.13:

  Beste Madelief,

  Goedemiddag,

  Bespeur ik nu een toegenomen radicalisering bij jou?: ik bedoel, ik hoor zulks graag, maar kreeg bij jou de indruk dat ongenoegen (begrijpelijk!) eerst het filter van (eventueel) corrigerende ratio passeerde.

  Daar is overigens niets mee mis, maar inderdaad (ik spreek nu voor mezelf), VERDOMME, altijd geremd, beschroomd naar dansen kijken: echt dansen is dan waarschijnlijk een OPENBARING…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 23 juni 2007 @ 17.37 uur

 66. @17.37 Harrie V. Nog zweverig van de medica-
  tie, moet ik dus het summiere hierboven juist
  zien te interpreteren en zowaar dát gaat me ‘n toer kosten. Dat wordt dan morgen, want
  ik houd het nu zittend voor ‘gezien’ en had je graag in detail nog wat ‘duidelijker’ hier
  ontvangen. Twijfel slaat toe en mis-interpre-
  tatie vind ik één van de meest zorgwekkende
  situaties in ‘s mensen léven. Mogelijk léés
  ik je élders beter, hetgeen de wég naar de
  bedoelde ‘vertaling’ wat zou kunnen vereen-
  voudigen. De conclusie middels jouw eerste
  alinea is vermoedelijk zeer juist en helaas
  ben ik daarin (emotio) niet altijd konse-
  kwent, maar voorzeker dat ik meen dat zo veel
  mogelijk uitgegaan moet worden van een vorm
  van ‘beheersing’. Je tweede en laatste alinea
  roept zowel herkenning als vraagtekens op van
  wege de ‘verwoording der béélden’.
  Zelden ben ik radicaal, maar onrecht zien aan
  doen of zelf aangedaan worden, kan mij zeer
  opstandig doen worden, maar nog altijd zo ge-
  corrigeerd mogelijk doen reageren.
  Tja, nog steeds heel merkwaardig dat ik hier
  tegen wildvreemden práát, die ik op weinig ge
  bied kan inschatten, maar al lézende en de
  controverses bespeurende kom ik, hoop ik, een
  heel eind. De leeslesjes hier zijn als een ge
  tekend patroon, de één rader je wat makkelij-
  ker uit dan de ánder, maar het langer leven
  leert daarvoor een radAr te hanteren.
  Fijne avond Harry, ja zeker, ik had je graag
  eens zonder vermomming op een SP-avond ont-
  moet binnen een club van de ‘ons bekenden’.
  Met vriendelijke groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 23 juni 2007 @ 20.37 uur

 67. Het ging niet goed bij de belastingdienst, en het gaat nog steeds niet goed… Van mij mogen ze het afschaffen :-)

  Reactie door marloes — zondag 24 juni 2007 @ 12.01 uur

 68. @59 sander
  Ik zit (waar nodig) achter mijn pc en tegelijkertijd veelal aan de telefoon om naar aanleiding van geautomatiseerd verstuurde aanslagen, mensen met problemen oplossingen aan te bieden!! En dan heb je het gewoon over het oplossen van, meestal individuele, problemen..Dat vereist maatwerk, maar ik vrees dat jij dat niet zult snappen! Ik kan genoeg praktijkvoorbeelden geven, maar die lijken me voor dit (openbare) weblog minder geschikt..

  Reactie door ToN — maandag 25 juni 2007 @ 0.27 uur

 69. @Kaatje
  Jouw reacties klinken me als muziek in de oren..De problemen zoals jij die schetst, daar zou iets aan gedaan moeten worden! Ben ik echt met je eens..Alleen zolang dat nog niet echt gebeurt, dan mag je volgens mij alleen maar blij zijn dat er nog ambtenaren zijn, die af en toe een “stok in de radertjes kunnen gooien”, om daarna in goed overleg met welke klant dan ook, samen naar oplossingen te zoeken..En dat is precies waarom ik mijn werk als nuttig beschouw! Hoewel ik net als jij een hoop kritiek heb, maar dat is voor mij geen reden om mijn werk dan maar “aan de wilgen” te hangen..

  Reactie door ToN — maandag 25 juni 2007 @ 0.43 uur

 70. Sander,
  Jammer dat jij je zo teleurgesteld voelt! Toch klopt een aantal van jouw argumenten niet hoor..Ik zou het je graag uitleggen, maar dit beschouw ik ook als zo’n individueel probleem..Daar heb ik juist bijna dagelijks mee te maken..Je “roept” hier ook dingen die ik zo kan tegenspreken, maar daar heb ik hier niet zoveel behoefte aan..Geef mij jouw emailadres en dan zal ik je precies uitleggen hoe het precies zit en waarom die meneer olthuis die beslissing wel moet nemen..Neem gewoon contact op, dan leg ik het jou allemaal uit, oke?

  Reactie door ToN — maandag 25 juni 2007 @ 0.59 uur

 71. Harrieke — zaterdag 23 juni 2007 @ 17.37
  Madelief — zaterdag 23 juni 2007 @ 20.37

  Jullie posts hier doorlezend bekruipt me het gevoel dat ik jullie beiden nog iets schuldig ben.

  Harrieke, ik heb nooit begrepen hoe of waarmee ik je vorige week zo heb kunnen provoceren. Mogelijk waren het de twee persiflages op de SF-verhalen van Isaac Asimov (Aum en het Insect). Ik was in de veronderstelling dat iedereen dat onmiddellijk zou herkennen – dom, dom …
  Alsnog mijn excuses. (Sybren Polet heeft een aantal verzameld in “De stenen bloedzuiger” naar het beroemde verhaal van van Robert Sheckley – tweedehands voor een euro)

  Madelief,
  Toen ik je schreef dat ik vond dat ik getrakteerd werd op een mooi stukje proza van je, kreeg ik een anderhalf keer zo groot stuk terug – indrukwekkend, ik was daar echt even stil van. Je bent een van de meest boeiende schrijvers hier!
  (Ik werd eraan herinnerd toen je hierboven schreef «Tja, nog steeds heel merkwaardig dat ik hier tegen wildvreemden práát [...]», want zo voel ik dat ook. Dit soort weblogs heeft iets heel nuttigs en goeds maar is aan de andere kant ook wat morbide; ik ben dus ook altijd in twijfel. Ik begrijp dat je ziek bent, hopelijk niet ernstig – ik wens je van harte beterschap!).

  Reactie door jk — maandag 25 juni 2007 @ 10.49 uur

 72. En die Wijn heeft weer een mooie baan en lacht zich gek. Nederland 2007.

  Reactie door Geert — maandag 25 juni 2007 @ 11.32 uur

 73. De voorlopige aanslag ontvangen. Of ik even €5500,00 wilde overmaken voor Augustus.
  Waarom? Mijn inkomsten waren niet vermeld in de aangifte. Vreemd, hardcopy gemakt, staat er toch zeker in.
  Belastingdienst, nee hoor staat niets in.
  Voor de zekerheid hebben ze mijn teveel betaalde belasting van 2005 maar vast ingepikt. Moet nu de weer in de aanval.
  Stelletje k*********n.
  Volgens de Bel dienst heb ik een fout gemaakt, nee dus ik heb heb het ze laten zien. Nee ik zit fout.

  Reactie door Willem — maandag 25 juni 2007 @ 17.26 uur

 74. @ Willem
  € 5.500,00 ?? Dan moet je aardig wat verdienen om zoveel belasting te betalen hoor! Dan moeten heel wat mensen hier op dit log het met minder doen! En mocht het niet kloppen, dan weet jij vast wel hoe en waar je bezwaar kan maken!

  Reactie door ToN — dinsdag 26 juni 2007 @ 2.19 uur

 75. @74. ToN

  Alleen IB is dat bij € 37.500 belastbaar inkomen; tel je ook de premie volksverzekeringen mee (wat normaal gesproken in de aanslag zit) is dat al bij € 18.500

  Reactie door jk — dinsdag 26 juni 2007 @ 11.22 uur

 76. @71. jk jij bent, en niemand hier, is mij
  ooit iets schuldig, behalve excuses als de
  toon véél te wensen overliet of de aantij-
  gingen geen enkele grond van waarheid bevat.
  Tja, morbide zeker, als je niet genoeg kunt
  inschatten tegen wie je het hebt en dat kan
  dus ook veroorzaken, dat als de toon ‘te ge-
  voelig’ lijkt, ik mogelijk al te snel denk
  in het bekende ootje genomen te worden!
  Wachten is het dan tot latere reakties waar-
  uit wezenlijk de gevoelens tot heldere uit-
  drukking komen! Nochtans is het niet mijn be-
  doeling iemand te kwetsen of te beledigen,
  maar zie dus ook graag eenzelfde houding naar
  mijzelf toe. Bij mijn opvoeding ooit, werd
  dus ook bij uitstek op de ‘toon’ gelet en zo
  mogelijk veelal de ‘aanvoegende wijs’, vat U?
  Fijne avond verder voor jou en de jouwen!
  Met vriendelijke groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 26 juni 2007 @ 16.12 uur

 77. @75 jk
  Belastbaar inkomen (al of niet inclusief premies) is wel het bedrag dat onderaan de streep overblijft hoor..En zelfs dan kan niemand mij wijsmaken dattie € 5.500,- moet “bijbetalen…Tenzij er gedurende het hele jaar geen loonbelasting (als voorheffing) is ingehouden..Maar ja, dan moet je die “loonbelasting” ook als extra inkomsten zien en mag ook daarover desnoods achteraf de verschuldigde belasting worden ingehouden..Voor de meesten geldt dat bijbetaald moet worden op basis van wat iemand bruto verdiend, daarnaast over dat inkomen een jaar lang aan loonbelasting en premies is ingehouden..Hetgeen dan nog evt. te weinig zou zijn ingehouden, dat moet voor de uiteindelijke aangifte IB bijbetaald worden..Maar gezien de bedragen die jij noemt, lijkt mij €5.500,- niet erg geloofwaardig hoor!

  Reactie door ToN — woensdag 27 juni 2007 @ 1.30 uur

 78. Willem, stug je bewijzen aangetekend versturen en een klacht indienen. Ze kunnen niet om bewijs heen en anders kun je naar de rechter stappen

  Reactie door cynthia — maandag 9 juli 2007 @ 18.02 uur

 79. De belastingdienst; logisch is het niet, makkelijker maken ze het niet en moeilijker maken ze het zeker

  Reactie door cynthia — maandag 9 juli 2007 @ 18.03 uur

 80. Opeens was ik per augustus 2007 mijn totale huurteoslag kwijt, dit met een bijstandsuitkering, omdat de computer van de belastingdienst mij wist te vertellen dat ik onder verhuurde, waar ik zelf niets van afweet, bellen en bellen, kreeg ik als antwoord de computer zegt het dus is het zo en als u andere gedachten daar over heeft moet u maar een bezwaarschrift indienen wat ik uiteraard heb gedaan omdat 125 huurtoeslag per maand op 830 uitkering niet lang is vol te houden ik bedoelmaar, leuker kunnen we het niet maken, je verwacht dit in bananenrepublieken maar ook in nederland is het doorgedrongen.

  Reactie door kebe — maandag 27 augustus 2007 @ 19.04 uur