Alles mag retro worden…

De regering geeft hoog op van haar klimaatdoelstellingen. Maar ondertussen wil ze wel nieuwe kolencentrales gaan bouwen, centrales die enorm vervuilend en zeker niet duurzaam zijn. Greenpeace heeft er een filmpje over gemaakt, onder het mom ‘Help ons klimaat niet naar de kolen…

Zie ook: Standpunt SP over energie

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 28 juni 2007 :: 14.51 uur

32 Comments

32 reacties

 1. De opgewekte stroom is niet voor binnenlands gebruik, maar voor de export.
  Stelletje kolenlijers….

  Reactie door @bacus — donderdag 28 juni 2007 @ 15.29 uur

 2. Als er energie besparende maatregelen komen hebben wij minder centrales nodig.Kolencentrales zijn kennelijk geent op de CO2 beurs.Daar worden emissies verhandeld.Deze regering speelt gewoon het kapitaal in de kaart.Waarom wordt er geen subsidie gegeven op zonne-collectoren?Dat is goed voor de werkgelegenheid en het milieu en kostenbesparend voor de verbruiker.Kolen zijn thans op de internationale geoderen markten flink aan het stijgen.Dat de E.U.minder afhankelijk wil worden van Rusland en het Midden Oosten is op zich goed.Straks zijn kolen centrales onrendabel of te duur en dan kan de belastingbetaler of consument het weer ophoesten.Straks krijgen wij zwarte stroom,welke als groen verkocht wordt.Regering,denk toch eens na!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 28 juni 2007 @ 16.14 uur

 3. En het meest belachelijk is dat we nu nog energieimporteur zijn, maar over een paar jaar energieexporteur. We hebben deze centrales dus helemaal niet nodig!

  Reactie door D. van Alphen — donderdag 28 juni 2007 @ 16.29 uur

 4. Het problem is op te lossen als volgt :

  Ieder aardbewoner moet terugkeren naar de status van de middeleeuwen : dau afzien van de auto ,……….vervoersmiddemet motor .

  Ieder moet van alle artikelen die elektriciteits vergen afzien .

  ………enz

  Kan dat de huidige mens nog wel ? NEEN , de mens is gedreven door winst !
  Dus zeg maar gedag met elk streven !Het elidt alleen maar tot heffingen die de burger zwaar zullen belasten : enige oplossing is dus aanplant van veel bomen ( bossen ) .
  Wel laatste is ook een probleem , omdat deze ruimte innemen : In de westelijke wereld met name NL , B ,.. is ruimte een groot probleem : daarom worden ook hoge gebouwen neergezet .

  Bovendien zijn we tegen Kernenergie .

  Er zullen altijd een aantal energie-omzettingen moeten plaats vinden waar o.a CO2 vrijkomt ( en andere gassen ) : Ook de mens produceert Co2 .Zolang Fusie nog in de kinderschoenen staat en andere vormen van energieopwekking : windmolens ,….. niet alle vereiste capaciteit kunnen voldoen .

  Reactie door Fred — donderdag 28 juni 2007 @ 16.45 uur

 5. Wat een geweldige oplossing:

  Het sprookje van de kringloopgedachte.

  Haal de kolen uit de grond, maak er stroom etc. van, stop de uitstoot-CO2 weer in de grond, dan is de problematiek van de bodemdaling ook weer opgelost.

  En vervolgens leven we straks met z’n allen op een “luchtbel”.

  Reactie door Leftfoot — donderdag 28 juni 2007 @ 18.09 uur

 6. De oplossing voor ons energieprobleem is nochthans simpel: subsidieer een zonnepaneel voor ieder dak in Nederland (of twee, of drie, al naar gelang de behoefte) en je bent zo energie-exporteur. De subsidie is ook maar tijdelijk, immers de massa-productie van zonnepanelen drukt de kosten wel.

  Waarom wordt er toch zo moeilijk gedaan vraag ik me dan af.

  Reactie door Emil Jacobs — donderdag 28 juni 2007 @ 18.10 uur

 7. De meest vervuilde en vervuilende tak van sport is de regering, nee de Nederlandse politiek op dit moment.
  Ik heb al gedacht dat we in Nederland misschien wel overgenomen zijn door een Hedge-fund.

  De politiek die in dit land momenteel bedreven wordt alsmede de politici is/zijn wel zo smerig dat ik iedere dag onpasselijk word. Ik snak naar ‘schone’ lucht en een leefbare omgeving.
  Ik heb zo langzamerhand een dringend energieprobleem, mij wordt iedere adem afgesneden.

  Reactie door Henny — donderdag 28 juni 2007 @ 18.46 uur

 8. Wat gaat er gebeuren met hoge concentratie CO2 in de grond ? Kan deze mengen met andere stoffen : en dan vuurtje erbij en een grote boem ?

  Reactie door Fred — donderdag 28 juni 2007 @ 19.03 uur

 9. @7 Fred, CO2 is onbrandbaar. Mengen met welke stoffen? Als je bijvoorbeeld 100 km diep gaat is het daar al aardig hectisch.

  Reactie door Gandalf — donderdag 28 juni 2007 @ 19.18 uur

 10. Beste mensen,

  Het is geen eenvoudig vraagstuk, het energie-in combinatiemet het klimaatvraagstuk.

  Ik zou hier nu een heel epistel kunnen neerzetten. Doe ik niet.

  Voor de belangstellenden staat o.a. dit stukje op m’n website.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — donderdag 28 juni 2007 @ 20.25 uur

 11. Het merendeel van de mensen wil maar 1 ding: goedkope stroom, en niets anders.

  Voordat we ons blijven verslikken in de CO2 hype zullen we de contra onderzoeken ook moeten afwachten voordat we geld verspillen aan iets waar we niets aan kunnen doen.

  Reactie door Gaudoin — donderdag 28 juni 2007 @ 21.25 uur

 12. Ik had hier nog een recent nieuwtje gemist, namelijk het idee van de natuurkundige Alfred Wong (en hier) om de CO2 via een soort uitlaatklep langs de polen vanaf de aarde af te voeren, de ruimte in. Dat lijkt misschien (gesteld dat het technisch haalbaar blijkt) slimmer dan het opslaan van de CO2 in ondergrondse aardlagen. Het lijkt mij echter buitengewoon onverstandig.

  Zuurstof (O) is er genoeg op de aarde, in de lucht, in het water en in gesteenten. Maar koolstof veel minder. Dat komt omdat het zo licht is (atoommassa 12). In de eerste fasen van de kosmologische ontwikkeling zijn grote hoeveelheden aan de aantrekkingskracht van de jonge aarde ontsnapt. Het resterende aan zuurstof gebonden koolstof is gelukkig behouden gebleven, anders waren we er nu niet geweest. Een deel is opgeslagen in kalkachtige gesteenten met carbonaten, waar het niet zo gemakkelijk uit te halen is. In een evolutie van honderden miljoenen jaren is de meeste van de vrijere koolstof via biologische en geologische processen ondergronds opgeslagen (veen, kolen, olie en aardgas), met als gevolg dat de aarde zo mooi is als zij nu is.

  Het zou wel eens heel stom kunnen zijn om die weinige koolstof allemaal de ruimte in te gaan blazen. Die krijg je dan nooit meer terug. Het zou wel eens kunnen dat we die in de toekomst nog eens heel hard nodig hebben.

  En alle koolstof verbranden en gasvormig onder de grond stoppen lijkt me ook niet echt slim.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 28 juni 2007 @ 21.56 uur

 13. Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is gebleken dat de vier grootste energiemaatschappijen (Essent, Nuon, Eneco en Delta)
  vanaf 2003 t/m 2005, 400 miljoen euro te veel aan energie-transport aan de verbruikers in rekening hebben gebracht.Vooreerst is de vraag hoe het kan dat de energie maatschappijen dat zelf niet opgevallen is.Voorts is het vreemd dat er kennelijk een slechte accountancy controle is geweeat.Dit komt over alsof willens en wetens de verbruiker getilt is.De provincies en gemeenten,als aandeelhouders, moeten zich schamen,dat ze hun eigen inwoners, zo bedrogen hebben.En hoe zit het met het tijdvak na 2005? Het verhaal is nog niet af!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 28 juni 2007 @ 22.02 uur

 14. @ Evert Wesker, 20.25
  Ik heb net je stukje diagonaal doorgelezen. Erg interessant en aanbevolen.
  Ik wil er wel even op wijzen dat de vaker gehoorde uitspraak:
  “It Was Not a Lack of Stones that Ended the Stone Age”
  volkomen mank gaat in relatie tot deze discussie.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 28 juni 2007 @ 22.06 uur

 15. Hermien,

  Deze uitspraak werd in een debat (in het stukje) gedaan. Trek het dus niet uit z’n verband.

  En wie nog meer spul wil lezen (over hoe ik er tegenaan kijk – klimaatvraagstuk / energievraagstuk – zie hier. Er staat een hele lijst stukjes.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — donderdag 28 juni 2007 @ 22.26 uur

 16. CO2 is geen vervuiling. Het is juist goed voor de plantjes en de tuin. Vam het klimaat-effect ben ik nog niet overtuigd, en als het bestaat lijkt me de voorspelde 20 centimeter extra zeespiegelstijging in 100 jaar goed mee om te gaan.
  En voor wie toch tegen die kolencentrales is: dat kan niet anders vanwege Europa, dus: op naar het referendum. En: stem NEE.

  Reactie door Willem Dezwijger — vrijdag 29 juni 2007 @ 2.56 uur

 17. 2. Maan

  Dat mag allemaal niet er MOETEN kolencentrales gebouwd worden van Europa vanwege de marktwerking begrijp je.

  We moeten toestaan dat er kolencentrales komen en we mogen geen roetfilters eisen voor 2009 en we moeten tegelijk de luchtverontreinigng omlaagbrengen omdat we anders niet mogen bouwen enz….

  Maar het allerbelangrijkste is dat de lucht die ik inadem, Nederland is tegenwoordig vuiler dan de ons omringende landen Belgie en Duitsland, een van de vuilstwe landen van Europa, in ieder geval niet beter wordt en ik heb niets meer in te brengen.

  Ik hoor Balkenende nog zeggen:

  Een opgeven van een veto is niet zo erg we zijn er toch bij in de minsiterrraad enz, we onderhandelen toch dus hebben we weldegelijk inspraak.

  Welnu boven zie je wat er gebeurt met het opgeven van nog meer veto’s.

  Dan geeft Cramer geen enkel verweer meer, doet geen enkele moeite meer en zegt heel simpel in een zin.

  Het moet van Europa.

  Cramer en het bedrijfsleven stonden altijd al op zeer goede voet.
  PvdA en het milieu bestaat niet echt. De PvdA vindt zoals het hele kabinet en Europa dat alles ondergeschikt is aan de marktwerking en de marktwerking bij de PvdA in Europa is heilig.

  Wat zijn we toch blij met Europa Ik stem dan ook wederom een dikke NEE.

  16. Willem de Zwijger

  Het is goed voor de plantjes in de tuin.

  Dat kun je niet vergelijken met dat wat de mens nodig heeft. Planten zetten CO2 om in zuurstof en DAT is wat de mens nodig heeft. Alles is op elkaar afgestemd in de natuur en des temeer rotzooi je erinpompt op plaatsen waar het niet hoort of zoals Hermien zegt verwijdert op plaatsen waar het wel hoort des temeer zijn we bezig met vernietiging als we daar te ver ingaan.

  Teveel Co2 in DE LUCHT en te weinig zuurstof daar gaan mens en dier aan kapot. Denk ook aan het fijnstof dat het oplevert.

  Reactie door Henny — vrijdag 29 juni 2007 @ 7.45 uur

 18. Dit kabinet is een retro-virus.

  Reactie door Henny — vrijdag 29 juni 2007 @ 8.18 uur

 19. Vanochtend goed het journaal beluisterd; wat blijkt ; minister Kramer kan er niets tegen doen, als de energiebedrijven steenkolencentrales willen bouwen, dit ivm de liberalisering! Jemig! Regeren is vooruit zien, toch! Dus is dit ook wederom de schuld van de politiek. Een koekje van eigen deeg dus! Ik kan het allemaal niet bevatten. Kan dit zomaar en wat is de waarde van het Kyoto-verdrag of zijn de doelen daarmee al ruimschoots behaald?! Ik walg er zo langazamerhand van, maar wel mooie sier maken door een bedrijf als essent met ‘ groene stroon’ enne het wereldnatuurfonds !

  Reactie door Jan uit Groningen — vrijdag 29 juni 2007 @ 8.52 uur

 20. CO2 emissierechten zijn n hoax

  Biobrandstoffen uit oppervlakte gewassen die geschikt zijn voor menselijke consumptie zijn desastreus…

  Balkenende maakt van het klimaatprobleem een melkkoe…

  Ik heb 2 jaar geleden al een stukje geschreven met 15 groene aandachtspunten die het vorige kabinet allemaal heeft afgeschaft, en het geplaatst op het blog van http://www.janpeterbalkenende.nl
  weggemodereerd…

  Politiek is een frauderende, verdraaiende, manipulerende stinkende aangelegenheid in Nederland waar elk probleem altijd afgeschoven wordt op de minima en zwakkere

  Het heeft ook geen zin om te stemmen omdat de de grijze duiven die op het binnehof de scepter zwaaien bij nieuwe verkiezingen altijd in het zadel blijven, verkondigen dat ze de goede ideen van de oppositie overnemen om, nadat ze 100 dagen in het zadel zitten allemaal overboord te gooien…

  Enig idee waarom dit blog een van de weinigen is waar gediscusieerd kan worden over politieke themas?…
  brrrr…

  Ik schaam me voor Nederland als ik naar Duitsland kijk…

  mvg, zZzaai,
  woordvoerder IEX duurzaam beleggings forum energie

  Reactie door zZzaai — vrijdag 29 juni 2007 @ 10.40 uur

 21. Over staatscensuur gesproken:
  Vannacht stond onderstaand bericht op pagina 108 Teletext echter MET de passage tussen haakjes!
  Deze passage is nu GESCHRAPT!

  Minister Cramer staat de bouw toe van vier kolencentrales.
  In een brief aan de Kamer schrijft ze dat ze de bouw niet kan tegenhouden,door de liberalisering van de Europese energiemarkt.

  Minister Cramer erkent dat de centrales vanwege de hoge CO2-uitstoot niet goed
  zijn voor het milieu ( Let op, nu komt ie: EN STRIJDIG ZIJN MET DE MILLIEUDOELSTELLINGEN VAN HET KABINET.) Toch denkt ze dat de bouw aanvaardbaar is als er strenge voorwaarden worden gesteld.

  Cramer gaat ervan uit dat de provincies strenge eisen aan de nieuwe centrales zullen stellen. GroenLinks vindt de bouw onaanvaardbaar. Greenpeace verwijt haar dat ze geen vinger uitsteekt om de bouw te blokkeren.

  Do I have to say more?!

  (Daarnaast is dit voorbeeld illustratief voor het verliezen van de beslissingsbevoegdheid van nationale regeringen ten gevolge van de dictatuur van het monstrum EU. Wanneer dit tot de verantwoordelijken van Teletext doorgedrongen is zal dit aangepaste bericht ook wel weer worden aangepast dan wel snel worden verwijderd)

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 29 juni 2007 @ 11.19 uur

 22. 21. Wattenstaafie

  Zoals ik al zei;
  ” Dit kabinet is een retrovirus”

  Uitleg. Elk virus dat behoort tot de familie van RNA virussen die gezwelsziekten veroorzaken.

  Reactie door Henny — vrijdag 29 juni 2007 @ 14.36 uur

 23. 20. Zaaaiii

  En ze zijn spotgoedkoop. Zo goedkoop dat er ALLEEN MAAR een averechts effect vanuitgaat.
  Het is een typisch VOC-product.

  Reactie door Henny — vrijdag 29 juni 2007 @ 14.38 uur

 24. Willem de Zwijger — vrijdag 29 juni 2007 @ 2.56:

  Dit is nu een typisch voorbeeld van een DROGreden: als het goed is voor het een DAN (!!) is het (zonder feitelijke onderbouwing!) goed voor het ander.

  Voorbeeld: paardenstront en kippenmest zijn ook goed voor plantjes (paardenstr. zelfs heel goed voor rozen en champignons) maar zou jij die in je woonkamer willen hebben of in grote hoeveelheden in toekomstig, in de natuur opgeslagen, drinkwater etc.??!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrie V. — vrijdag 29 juni 2007 @ 16.26 uur

 25. bedrijven, handel, bedrijven, handel, bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel bedrijven, handel wij….
  harrie v.

  Reactie door Harrie V. — vrijdag 29 juni 2007 @ 16.31 uur

 26. Jan uit Groningen @ 19

  Ja Jan, ik zag het vanochtend ook op het journaal, en ergerde mij mateloos aan de constatering dat er niets meer tegen de 3 voorgenomen – grotendeels op kolen gestookte – energiecentrales gedaan kan worden omdat er immers ‘op democratische wijze’ tot liberalisering van de energiemarkt was besloten.

  Een rookverbod in de horeca en wel drie nieuwe ‘Amercentrales’ erbij. Misschien wordt het tijd om dit kabinet op democratische wijze naar huis te sturen. Jacqueline Cramer laat het milieu mooi in de kou staan. Net als de rest van de PVDA.

  Overigens is elke dag op NASA’s Earth Observatory duidelijk te lezen wat voor een gevolgen dit soort wanbeleid heeft. Het veranderen van het begin van de lenteperiode op de Noordpool is slechts één voorbeeld hiervan. Uitgebalanceerde ecosystemen raken volledig in de war met verstrekkende mondiale gevolegen.

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 29 juni 2007 @ 17.18 uur

 27. Wattenstaafie — vrijdag 29 juni 2007 @ 11.19:

  En nu (ong. 18.00 uur) is het helemaal weg …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 29 juni 2007 @ 18.07 uur

 28. @ 26 PS

  Helpt Jacqueline Cramer zelf met het opbouwen van de stijgers? Zo ja, laat ze Balkenende a.u.b. meenemen!

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 29 juni 2007 @ 22.04 uur

 29. @22 Henny

  Ik veronderstel dat dit proces irreversible is? Retromutatie uitgesloten zoals bij atavisme?
  (grapje)

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 30 juni 2007 @ 0.03 uur

 30. Wat een suf idee. (Dat van die kolencentrales, bedoel ik.)
  Dan hebben volgende kabinetten toch een valse start?

  Reactie door Wilbert — zaterdag 30 juni 2007 @ 1.22 uur

 31. Laten we als SP, nu we al zo’n eind op weg
  zijn, eerst maar eens doorgaan met en geduch-
  te retroSPectie en ons daarna gaan afvragen
  hoé er in de wandelgangen gedacht wordt over
  het opborrelende natuurlijke CO2 in de veen-
  gronden. Echter dat opvangen, zonder nog meer
  inklinken van de bodem, lijkt mogelijk effec-
  tief maar is misschien wel te desastreus voor
  woorden. Velen met mij vroegen zich dat al
  heel lang af t.a.v. Slochteren, dus waar dan
  nu de Nederlandse Wetenschap blijft met de diverse voorspellingen?

  Reactie door Madelief — zaterdag 30 juni 2007 @ 15.47 uur

 32. Die mnister kramer is werkelijk te dom voor woorden. Hoe kom je in hemelsnaam met haar IQ en kennis op zo’n plek in dit land?

  Helemaal los daarvan:
  De overheid is juist ANTI-Milieu. Ik stem als ondernemer, die verder kijkt dan zijn neus lang is en zo hier land, altijd VVD, maar heb best milieusympatesieen. Waarom krijg ik geen subsidie op m’n zonnepanelen? En waarom krijg ik geen verlaging van de motorrijtuigenbelasting op mijn aardgas VW Caddy !!!!!!!!!!!!
  Waarom verdwijnen de mega-bronnen van onnodig(!) fijnstof niet uit de stad; verkeersdrempels en stoplichten.

  De overheid praat lekker, maar oplossingen ho maar. Gaat niet om het milieu, maar om de poen. Graaien willen ze. Das best, maar dan moet het geld ook zeer verantwoordelijk besteed worden. En daar gaat het fout.

  Reactie door Jones — maandag 1 oktober 2007 @ 20.37 uur