Hertsenberg en Tros-Radar, Rooie Reus 2007

Gisteren werd in de Rode Hoed de Rooie Reus Prijs 2007 uitgereikt aan Antoinette Hertsenberg en de redactie van het Tros-programma Radar. De onderscheiding, vernoemd naar Dirk de Vroome, is bestemd voor mensen die zich op opmerkelijke en gedurfde wijze inzetten voor de samenleving, voor behoud van solidariteit en tegen maatschappelijk onrecht in Nederland en daar buiten.

De presentatrice van het programma Radar droeg de prijs op aan alle Legio-Lease gedupeerden, de kwestie die de aanleiding voor haar nominatie vormde en ook op dit log al eens aan de orde kwam.

“Voor al die hele gewone mensen die zich hebben laten misleiden door de ‘witte sokken-brigade’ die deze mensen om moesten praten – zo werden ze genoemd – hebben ik en mijn redactie het allemaal gedaan.”

Rooie Reusprijs uitgereikt door weduwe Dirk Vroome
De weduwe van Dirk de Vroome – de rooie reus – reikt de prijs uit aan Antoinette Hertsenberg

Hieronder het juryrapport.

Juryrapport Rooie Reus-prijs 2007

In 1996 was het tien jaar geleden dat Dirk de Vroome, de Rooie Reus van Zuid-Limburg, overleed. Er was net een prachtig boek over hem verschenen. Dat was natuurlijk de aanleiding, maar niet de werkelijke reden waarom de SP besloot in zijn naam een prijs in het leven te roepen. In 1994 was het eerste Paarse Kabinet aangetreden, die de marktwerking hoog in het vaandel had staan. In 1996, toen de prijs voor het eerst werd uitgereikt, werden bijvoorbeeld de Nederlandse Spoorwegen geprivatiseerd, juridisch beter gezegd: verzelfstandigd, want de beursgang die toen de bedoeling was, is er nooit van gekomen.

De SP, die in 1994 voor het eerst was doorgedrongen tot de landelijke politiek met twee zetels in de Tweede Kamer, zou groot worden door het voortdurend wijzen op de nadelen die marktwerking heeft in sectoren zoals het openbaar vervoer, de gezondheidszorg of het onderwijs. Maar de 25 zetels van november 2006 zijn natuurlijk ook te danken aan de protesten tegen de ‘graaicultuur’ die de marktwerking inmiddels heeft veroorzaakt.

In 1996 bestond de jury naast Jan Marijnissen uit de vorig jaar overleden vakbondsbestuurder Herman Bode, Sietse Bosgra van de anti-apartheidsbeweging, de Rotterdamse Carrie, toen columniste van Spijkers met Koppen, milieu-activist Lucas Reijnders en ik zelf, toen nog redacteur van Vrij Nederland. In de jaren daarna zijn er juryleden geweest als Elkse ter Veld, oud-staatssecretaris, of Frans Moor, PvdA-Kamerlid, die uit de partij stapte vanwege de afbraak van de WAO. En hoe divers de jury ook was samengesteld: over wie dat jaar de kandidaten zouden moeten zijn, heeft nooit verschil van mening bestaan. Het moesten Rooie Reuzen zijn die tegen de tijdsgeest durfden op te roeien. Vandaar dat de prijs in 1998 ging naar de dokters van De Witte Jas, die illegalen hielpen, of in 1997 naar Annie Verdoold in de Rotterdamse wijk Spangen, die de strijd aanbond met de verloedering in haar wijk, of in 2002 naar het VPRO-radioprogramma Argos, dat ondanks alle Hilversumse druk van luister- en kijkcijfers, vast bleef houden aan haar koers: gedegen onderzoeksjournalistiek.

Dit jaar bestond de jury uit Jort Kelder, oud-hoofdredacteur van Quote, Gerard Legebeke, eindredacteur van onderzoeksradioprogramma Argos dat in 2002 de prijs won, Prem Radhakishun, programmamaker van Premtime, Jan Marijnissen en ik. En hoe divers de jurysamenstelling ook dit keer was, over het thema waren we het snel eens: rauw kapitalisme. Dát typeert volgens ons deze tijd. Maar wie waren de Rooie Reuzen die daar tegenin roeiden? Nóg hoor ik Jort Kelder vertwijfeld uitroepen dat hij zo graag een ondernemer de prijs zou geven – maar dat hij er niet ééntje zou weten die ‘m waardig was.

En zo kwamen we uiteindelijk terecht bij de drie genomineerden voor de Rooie Reus-prijs 2007.

* Antoinette Hertsenberg en de redactie van TROS Radar: zonder hen waren de verkooppraktijken van de aandelen LegioLease nooit boven water gekomen en was er nooit een regeling getroffen met de tienduizenden slachtoffers.

* Pieter Lakeman, horzel in de pels van Ahold en nog veel meer bedrijven die al jarenlang ondervinden dat Lakeman en de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) dwars door opgepoetste jaarcijfers heen prikken.Voor menig onderzoeksjournalist is Lakeman leermeester en inspiratiebron geweest.

* Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, die heeft laten zien dat juist aandeelhouders van enorme betekenis zijn voor een transparant bedrijfsleven, zonder gesjoemel of exorbitante zelfverrijking.

Alle drie hebben bewezen dat zij het durven opnemen tegen de uitwassen van het kapitalisme, in een omgeving waarin dat bepaald niet ‘normaal’ wordt gevonden. Talloos zijn de artikelen in kranten die er tegen de actie van Radar zijn geschreven. Als mensen zo dom waren om in die verkooppraatjes te trappen, dan was dat toch eigen schuld? Ze waren toch zélf op winst uitgeweest? Ook Lakeman en De Vries kunnen meepraten over de hoon die hen ten deel viel. U zult het straks uitgebreid horen van de nominatoren.

Met hun nominatie voor de Rooie Reus-prijs 2007 spreekt de jury haar waardering uit voor hun moedige opstelling. Antoinette Hertsenberg, Pieter Lakeman en Peter Paul de Vries zijn voor ons dé Rooie Reuzen van 2007. En wie de Gróte Rooie Reus-prijs 2007 in ontvangst mag nemen, gaat u straks bepalen. Wij vinden hen alle drie zeer waardige kandidaten.

Tenslotte. Het is beslist niet zo dat de opwinding over de verkoop van ABN Amro, of over het feit dat minister Bos weigert iets aan de topinkomens te doen, een rol hebben gespeeld bij deze nominaties. Het thema werd al in het najaar van 2005 gekozen, en de kandidaten een jaar later in het najaar van 2006. De jury kan slechts concluderen dat we met het thema van dit keer wel héél actueel zijn. Wat ik u ook kan verzekeren, is dat jury bij het vaststellen van het thema en de kandidaten zich niet gerealiseerd heeft dat de oorsprong van de Rooie Reus-prijs feitelijk gelegen is in verzet tegen de marktwerking en het neo-liberalisme, waarvan we nu, elf jaar later, de doorgeschoten consequenties zien. In de tijdsgeest handel je, maar verbanden zie je wel vaker pas achteraf.

Ik wens u een prettige middag en veel wijsheid straks bij uw beslissing.

Uitgesproken door Elma Verhey, voorzitter jury Rooie Reus-prijs 2007

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 02 juli 2007 :: 11.32 uur

22 Comments

22 reacties

 1. De mens is inhalig en wil steeds meer.
  Ze gaan tegen beter in geloven in sprookjes en krijgen de afknapper.
  Niet helpen deze mensen als ze wel hadden gewonnen waren ze nu aan het pronken met hun centen en ons voor dom versleten.
  Gegokt en verloren,niet jammeren daarna en de zielepiet spelen.

  Reactie door De Hakker — maandag 2 juli 2007 @ 12.12 uur

 2. Jammer dat er dit jaar geen socialistische kandidaten waren, leek daarom meer op een (kapitalistische) bijenkomst van D66. Zo hoeft het van mij niet meer.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 2 juli 2007 @ 12.14 uur

 3. Antoinette Hertsenberg, zeer mooie vrouw met een groot hart. En een van de meest professionele tv-presentatrices die je op tv ziet, totaal wars van truttigheid. Alleen jammer dat ze bij de Tros zit.

  Reactie door Haq — maandag 2 juli 2007 @ 13.58 uur

 4. Sorry, maar met de Legio lease-”slachtoffers”kan ik niet veel medelijden hebben. Mensen die makkelijk snel rijk willen worden en te dom zijn om te beseffen dat daar altijd grote risico’s aan zitten. Maar: wat is er nog rood aan De Rooie Reus- prijs? Juryvoorzitter Elma Veheij roemt mensen als Lakeman en Peter Paul de Vries omdat zij zouden strijden tegen de uitwassen van het kapotalisme. Huh? Zij maken zich alleen druk om de belangen van de aandeelhouders maar om de uitwassen van het kapitalisme die gewone mensen -dus niet degenen die worden ‘gestraft’voor hun eigen hebzucht- treft in hun dagelijks leven, hier en in de derde wereld, hebben ze zich nog nooit ook maar één seconde druk gemaakt. Onbegrijpelijk dat de SP deze prijs zo verkwanselt!

  Reactie door Gonnie — maandag 2 juli 2007 @ 14.15 uur

 5. de SP die PP de Vries nog meer ging eren .. gelukkig is het niet zo ver gekomen..

  Reactie door Dirk — maandag 2 juli 2007 @ 14.37 uur

 6. Ik ben het eigenlijk wel met gonnie eens, toen ik las Rooie reusprijs dacht ik in 1e instantie meer aan iets sociaals.

  Ik vind dit totaal niet met elkaar in overeenstemming.

  Tros Radar is een goed programma maar voor zo.n prijs dacht ik toch aan andere genomineerden.

  En de andere kandidaten? het draait allemaal om het hebben van nog meer geld.

  Opzich ook helemaal niks mis mee maar P.P. de Vries komt ook op de de aller-kapitaalkrachtigste, dus wat heeft dit te maken met de rooie reus.

  Reactie door Carla — maandag 2 juli 2007 @ 16.40 uur

 7. Ider mens is uniek , en ook zijn/haar unieke streven naar de fatsoenlijker leven .

  Reactie door Fred — maandag 2 juli 2007 @ 18.11 uur

 8. Antoinette Hertsenberg, heeft haar prijs dubbel en dwars verdiend.Zij zegt onverbloemd de waarheid t.a.v.onrechtvaardige en oneerlijke zaken op consumenten gebied.Het is aan te bevelen dat er ook een onpartijdig programma komt welk de politieke besluitvorming toetst aan rechtvaardigheid en eerlijkheid.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 2 juli 2007 @ 19.28 uur

 9. De aankondiging van de genomineerden deed me al achter de oren krabben. Rooie reuzen? De uitreiking was zeker amusant, mede dankzij The Tunes (werkelijk een fantastisch leuke band!), maar voor een prijs ter nagedachtenis aan Dirk de Vroome en zijn werk was het te onbezield. Jammer, want het is en blijft een prachtprijs.

  Reactie door Preeti — maandag 2 juli 2007 @ 19.54 uur

 10. Ook was het heel opvallend dat er, behalve de genodigden met aanhang, misschien maar zo’n twintig “gewone” mensen aanwezig waren in de zaal. Ik heb ook veel mensen gemist van onze volksvertegenwoordigingen.
  groet
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 2 juli 2007 @ 20.00 uur

 11. OVERHEID MOET CONSUMENTEN STEUNEN
  Ik vind dat de overheid de rol van de Consumentenbond en de Consumentenprogramma’s in de media heel sterk moet ondersteunen met een budget van minstens 10 miljard euro per jaar.

  MINISTERIE VAN CONSUMENTENZAKEN
  Er moet er zelfs een ministerie komen van Consumentenzaken die van veel producten, diensten en bedrijven de kwaliteit en veiligheid test, in samenwerking met buitenlandse overheden.

  RECLAMEVERBOD
  Ook moet misleidende reclame veel strenger worden verboden. Liever nog een verbod op alle reclame.

  RENDABEL PLAN
  De kosten van deze plannen zullen zich volgens mij ruimschoots terugverdienen doordat consumenten en bedrijven veel minder vaak gedupeerd worden en minder tijd kwijt zijn aan het zoeken naar goede producten en diensten. Resultaat: minder oplichting en onderling wantrouwen en meer welvaart en welzijn.

  Reactie door Jaap Veldkamp (alias j) — maandag 2 juli 2007 @ 21.32 uur

 12. De rooie reus prijs is aan het verkleuren.
  Jammer ik had Majoor Boshard de prijs nl veel meer gegund.
  Gaan we medelijden krijgen met speculanten?
  Dan word het tijd om in te zien dat we niet gaan dwalen.

  Reactie door fred — maandag 2 juli 2007 @ 21.38 uur

 13. Gefeliciteerd Antoinette Hertsenberg!
  Je hebt goed werk gedaan!

  @8 Maan Arkenbosch
  Vwb je laatste zin: Dat zou bitterhard nodig zijn! Want sinds het christenkabinet met de scepter zwaait en de media beinvloedt is het een lamlendig zootje geworden.

  Hopelijk gaat de SP zendtijd kopen en kunnen ‘Harrie’s die ECHT Mens zijn’ tegenwicht bieden aan de mens die wel op wil staan, maar niet wakkergeschud wordt.

  Reactie door Gloria — maandag 2 juli 2007 @ 23.29 uur

 14. Ik houd niet van verkiezingen, heb dat al vaker gezegd.

  Nederland is een grote verkiezingsstunt geworden.

  De mooiste, de grootste, de beste, de slechtste de……

  Reactie door Henny — dinsdag 3 juli 2007 @ 8.09 uur

 15. Zo geweldig is dat Radar-prgramma nou ook weer niet om daar nu een prijs voor te geven. Met de legio-lease slachtoffers ben je wel verzekerd van een hoop publiciteit want daar gaat het natuurlijk om.

  De toonzetting van het programma vind ik vaak nogal sensatiebelust. Met kwalitatief goede journalistiek heeft het weinig van doen.

  Reactie door apollo — dinsdag 3 juli 2007 @ 11.07 uur

 16. Ik ben even gaan kijken. Het kan zijn dat er een paar mollen aan het werk zijn geweest. Maar ik denk dat Dirk de Vroome zich in zijn graf heeft omgedraaid.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 3 juli 2007 @ 13.21 uur

 17. De rooie reus prijs is aan het verkleuren.
  Jammer ik had Majoor Boshard de prijs nl veel meer gegund.
  Gaan we medelijden krijgen met speculanten?

  Reactie door Johan — dinsdag 3 juli 2007 @ 15.33 uur

 18. Het is maar goed dat Jan de legio lease slachtoffers wel serieus neemt. De SP achterban op dit log kan daar nog wat menselijkheid van leren.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 3 juli 2007 @ 16.05 uur

 19. 18. Gerrit.9die andere)

  Indien je uberhaupt niet voor dit soort verkiezingen bent of voor een prijs voor iemand die gewoon tegen een goed salaris haar werk doet heeft dat toch niets te maken met je houding t.o.v. ‘slachtoffers’.

  Reactie door Henny — dinsdag 3 juli 2007 @ 17.23 uur

 20. De nominatie voor de RR-prijs was dit jaar
  zeer merkwaardig.
  Peter-Paul de Vries als belangenbehartiger
  van de couponnetjesknippers was wel het
  toppunt.Lakeman had nog gekund bij gebrek aan
  beter.De opwinding van Hertsenberg over de
  zgn.Legio-Lease slachtoffers heb ik nooit
  begrepen.Iedereen wist dat aandelen werden
  gekocht met geleend geld.De voorwaarden waren
  glashelder.Ik heb ze nog eens nagelezen en
  niemand kan volhouden de risico’s niet te hebben gekend.Toen de ” verdriedubbeling” de
  mist in ging door het instorten van de beurs
  ging men zoeken naar een mogelijkheid om te
  ontkomen aan de consequenties.Die werd gevonden in een juridische spitsvondigheid
  nl. de eis dat de contractuele overeenkomst
  door beide partners getekend had moeten worden.Ik ben er zeker van dat als in het
  omgekeerde geval de bank op grond van het
  zelfde argument de winst niet had willen uitbetalen dezelfde Hertsenberg DAAR dan een
  campagne tegen had gevoerd.Kortom, onwaar-
  achtigheid troef.Ik was dit jaar niet bij de
  uitreiking want zelfs nu overvalt me een
  gevoel van schaamte, laat staan als ik er ook
  nog eens bij zou hebben gezeten.
  Ad

  Reactie door Ad — woensdag 4 juli 2007 @ 15.27 uur

 21. Grappig, Antoinette Hertsenberg is een van de (te) duur betaalde kijkcijferkanonnen binnen de publieke omroep waar Jasper van Dijk elders op deze site tegen tekeer gaat.

  Peter Paul de Vries vertegenwoordigt (een deel van) de aandeelhouders wier macht zou zijn doorgeslagen volgens velen hier en hij wil juist dat ze nog meer invloed uit kunnen oefenen.

  En Pieter Lakeman… euhm, daar kan ik even niets grappigs over verzinnen.

  Reactie door Friso — woensdag 4 juli 2007 @ 18.18 uur

 22. Niets te melden over Pieter Lakeman? Kijk dan eens hier. Niet bepaald een Rooie Reus. De SP is de weg een beetje kwijt, vrees ik.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 5 juli 2007 @ 0.54 uur