Non-proliferatieverdrag

Het non-proliferatieverdrag had als doel de afschaffing van alle kernwapens. Het houdt in: (a) dat landen die in 1967 nog geen kernwapens bezaten ze niet zullen verwerven, en (b) dat de landen die ze bezitten, ermee instemmen om zich er in de loop van de tijd van te ontdoen.

Het werd gisteren 39 jaar geleden ondertekend. Er is niet veel van terecht gekomen – mede door atoomspion Abdul Qadir Kahn die geheimen van Nederlandse bedrijven ontfutselde. Zo kwam Pakistan aan zijn atoombom. De kennis werd later doorverkocht aan onder andere Iran en Noord-Korea. De rol van Nederland hierin verdient alles behalve een schoonheidsprijs. Of zoals Frits Veerman, ex-collega van Khan, het in de Tribune verwoordde: ‘Tegenover de internationale gemeenschap moet Nederland zich diep, diep, diep schamen.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 02 juli 2007 :: 14.08 uur

53 Comments

53 reacties

 1. Ieder die natuurkunde studeert , kan een deskundige worden op het gebied van atoomwapens : daar is nu eenmaal elke Universiteit te open voor !
  Einstein was ook mede-verantwoordelijk voor het ontwerp ; onder druk dat men in Duisland er ook mee bezig was tijdens de tweede wereld-oorlog .

  Reactie door Fred — maandag 2 juli 2007 @ 16.21 uur

 2. Uhh, ik meen toch duidelijk te hebben gelezen in diverse stukjes hier op Jan zijn webblog dat Iran geen kernwapens had???
  En hoe moeten we dit verdrag ten uitvoer brengen, vragen of deze landen AUB willen stoppen met het produceren en ontwikkelen van kernwapens?
  Of misschien toch deze landen binnen vallen met veel bombarie zodat wij weer pagina’s vol kunnen schrijven, dat dit eigelijk niet moest.
  Het is een spiraal die langzaam maar zeker de negative kant blijft opdraaien.

  Reactie door Tukkersterror — maandag 2 juli 2007 @ 16.27 uur

 3. @ TT

  De kennis van nucleaire technologie is ook geheim, die is door Kahn doorgesmokkeld, en dus de geheimen om die wapens te maken…

  Reactie door Bert — maandag 2 juli 2007 @ 16.37 uur

 4. @3 Bert,

  Ja dan ga ik me afvragen hoe deze personen ooit een baan hebben kunnen krijgen bij bedrijven als Urenco of Signaal?

  Hier is momenteel een ander groot nieuws dat Engelse Artsen betrokken zouden zijn bij aanslagen in Engeland en dat er twee zijn gearresteerd.
  Weet iemand hier meer over?

  Reactie door Tukkersterror — maandag 2 juli 2007 @ 17.27 uur

 5. Gloria

  Even off-topic.

  Terwijl jij jouw stuk aan het intypen was was ik het mijne aan het intypen. Toevallig he. Ik bood je daarbij inderdaad excuses aan voor het ”woord” dat ik gebruikte en had het stuk al opgezocht, meestal ben ik een stuk nauwkeuriger maar haalde hier… door elkaar. Toen ik mijn excuus daarvoor wilde verzenden was ineens het topic gesloten.
  Het heeft zo moeten zijn, ik was langzaam want mijn muis was kapot waardoor de computer rare dingen gng doen, vanzelf selecteren, de tekst versrong van beneden naar boven en/of de hele pagina ging aan de loop zodat alles door elkaar stond.
  Dat heb je er nu van die muis had er al meer dan genoeg van en gelijk heeft hij.
  Mijn man heeft zojuist een nieuwe gehaald dus alles is in orde nu. Ik heb je nog niet gelezen maar wat mij betreft is alles oke, was eigenlijk al het was meer een voorbeeld voor mij van een jammerlijk misverstand dan dat er sprake was van enige wrok mijnerzijds. Had je wel gemist.
  Wie zou ons op hetzelfde moment bij elkaar gebracht hebben?
  Of was het:
  Zwei batzen auf eine banke, zwei menschen eine gedanke!!!!

  Reactie door Henny — maandag 2 juli 2007 @ 17.27 uur

 6. Lees je zodadelijk, ik wil even naar tennis kijken Michaela Kraycheck komt in acte. Tot ziens.

  Reactie door Henny — maandag 2 juli 2007 @ 17.29 uur

 7. Wie zeg dat Iran kernwapon heeft?,en Israel en india niet het verdraag heeft getekend,
  TT=” Hier is momenteel een ander groot nieuws dat Engelse Artsen betrokken zouden zijn bij aanslagen in Engeland en dat er twee zijn gearresteerd.
  Weet iemand hier meer over?”
  Lol,jij lijk meer en meer aan een troll,on topic Medic…

  Reactie door gaf — maandag 2 juli 2007 @ 17.58 uur

 8. Je moet wel een open deur hebben , om het gemakkelijk in te trappen : Het zou pas echt gevaarlijk worden als een land atoomwapens had !

  Reactie door Fred — maandag 2 juli 2007 @ 18.10 uur

 9. Tja, ik ben er al vaak om van antisemitisme beticht, (!) maar goed, nog een keer (bis): Waarom mag Israël kernwapens hebben en Iran geeneeens een kernsentrale? Dat snap ik namelijk niet, en ik ben het er ook niet me eens. Peace man!
  Ik zal er wel niks van begrepen hebben, maar misschien zijn er hier Leon-de-Winter-sektevolgelingen die het me nog een keer overtuigend willen voorkauwen.

  Reactie door Haq — maandag 2 juli 2007 @ 18.38 uur

 10. Wat Kahn heeft gedaan is de tekeningen van ultracentrifuges voor het verrijken van uranium naar Pakistan doorspelen. Je kunt daarmee uranium verrijken net zolang tot je uranium hebt met ca 90% U-235, dat geschikt is om er een atoombom mee te maken. Maar voor een atoombom is meer nodig dan het verrijkt uranium, zoals b.v.de ontsteking. Ik denk niet, dat Kahn daarvoor ook heeft gezorgd,gewoon omdat die bij Urenco natuurlijk niet aanwezig waren. Die kennis moet langs andere weg zijn verkregen. Iran heeft de kennis voor het verrijken waarschijnlijk wel via Pakistan verkregen, maar dat is nog niet voldoende.

  Reactie door simbro — maandag 2 juli 2007 @ 18.41 uur

 11. Off topic

  @5 Henny

  Je bent er gelukkig! (smile)
  Bedankt voor je ruiterlijkheid.
  Groeten aan je hulpvaardige man en je nieuwe muis.
  See you.

  Reactie door Gloria — maandag 2 juli 2007 @ 18.48 uur

 12. Beste haq , ik denk dat je die vraag best mag stellen : probleem is dat het westen en USA ; het de Ärabieren “niet toe vertrouwen , omdat zij menen dat deze een kleiner lontje hebben , en dus sneller naar deze wapen zullen grijpen : Maar wij weten en hopelijk zij ook , dat er maar een AARDE is en er geen hemel is waar je kan vertoeven , als zijnde het paradijs .

  Reactie door Fred — maandag 2 juli 2007 @ 18.50 uur

 13. Het principe van een kleine atoombom is vrij simpel hoor, echter Kahn heeft de geheimen gestolen voor de produktie van een krachtige atoombom.

  Er heeft zelfs in het verleden ooit de bouwtekening en beschrijving van een simpele maar effectieve attombom in de krant gestaan.

  Lange rechtopstaande pijp, uranium onderin de pijp, van af boven een explosief laten vallen die vlak voor die het uranium raakt explodeerd, 80% bij 1 kilo uranium om een stad als enschede weg te vagen.

  Was toen een hele rel over, maar zoals boven al gezegd, elke natuurkundige kan dit verzinnen en dus niet zo geheim.

  Kahn stal echter technologie die landen in staat stelde meer en betere uranium te produceren waardoor atoomwapens die in bommen en raketten kunnen gebouwd worden, een lange rechtopstaande pijp is zo moeilijk te lanceren he ;-)

  Dat is ook de reden waarom terroristen nooit atoomwapens zullen gebruiken voor aanslagen omdat atoomwapens alleen effectief zijn als je er genoeg hebt om je vijand in 1 keer uit te schakelen, door een enkele aanslag met 1 atoomwapen zal de gehele wereldopinie tegen de daders keren, zelfs mensen die symphatie voor de doelen van de terroristen hebben zullen zich van die terroristen afkeren.

  Reactie door ronald — maandag 2 juli 2007 @ 18.59 uur

 14. Je moet hierbij wel bedenken dat prof. Kistemaker die de leiding over het ultracentrifugeproject had, linkse studenten weigerde een stageplek op zijn laboratorium te geven. Bij sollicitatieprocedures voor baamtjes werd zelfs naar de politieke overtuiging van de sollicitanten gevraagd.

  En dan kan zomaar de eerste de beste figuur uit een fascistisch bestuurd land zomaar alle geheimen in komen zien en de papieren kopieren.

  Die link met het fascisme is overigens niet nieuw. Tijdens de oorlog onderhield Kistemaker nauwe connecties met een Nazi-instituut in Parijs dat vermoedelijk bezig was met de ontwikkeling van de atoombom voor Hitler-Duitsland.

  Reactie door Drob — maandag 2 juli 2007 @ 19.31 uur

 15. @7 Niets trol.
  In het journaal werd er gesproken van JAWEL 2 artsen.

  Van die mensen die de eet van hypocratus hebben gezworen, mensen die zich nooit zullen bezondigen aan het doden van mensen, maar gericht zijn op het helpen van mensen.

  Mensen die zich NOOIT zullen lenen voor orgaan handel.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergenr — maandag 2 juli 2007 @ 19.39 uur

 16. @13 Ronald,

  Zo is het, de theorie van de techniek is algemeen bekend en toegankelijk. De technische details daar gaat het om.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergenr — maandag 2 juli 2007 @ 19.42 uur

 17. @10 Simbro de ontsteking is voor een ieder toegankelijk, zelfs hoe je hem moet maken, die kennis was al openbaar ver voordat Kahn zijn neus liet zien in Almelo, zelfs de technische details waren bekend en zijn nog steeds op Internet te vinden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 2 juli 2007 @ 19.50 uur

 18. Bij de “bouw “van de eerste atoombom , was het “zwaar-water “wat werd toegepast om de kernsplitsing af te schermen : een bekend natuurkundige kwam toevallig te werken rondom Einstein : welke er zich nog over verbaasde , dat er zwaar-water kon toepassen i.p.v. grafiet ( ? ) : De Duitsers hadden in Noorwegen een Zwaar-water centrale : zodat men in Amerika dacht , dat de NAZI’s ook bezig waren met een bom ; vandaar dat deze in een snel tempo werd ontwikkelt , met een aantal proefjes in de woestijn ( USA ) .

  Reactie door Fred — maandag 2 juli 2007 @ 19.53 uur

 19. Zo werkt het dus niet, ronald.

  Khan is niets anders als een excuus om een oorlog met Irak en Iran te legitiemeren.
  Valt het u ook op dat niemand een vinger uitsteekt naar Khan en Musharraf? Waarom beschermen wij Khan en Musharraf?

  Zijn we deel van de oplossing of zijn we onderdeel van het probleem?

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 2 juli 2007 @ 19.54 uur

 20. Tukkersterror — maandag 2 juli 2007 @ 16.27:

  Enige tijd geleden zei ik dat ik u wantrouw:

  Ik zie nog steeds geen reden om u daarvoor mijn excuses aan te bieden en deze opmerking terug te nemen.

  U zegt dat u arts bent……
  U lepelt dan af en toe zinsneden op als dat u daarom vanuit uw functie zich verplicht voelt om alle gewonden (ongeacht hoe en waarom of AFKOMST) met uw kennis en kunde te helpen (UITERAARD!!!) en:

  U reageert hier op dit weblog vaak
  MAAR: ik krijg bij u telkens het gevoel dat u ietwat bedekt en voorzichtig probeert de voor velen voor de hand liggende, maar voor de SP ALTIJD geldige, argumenten tegen zinloze oorlogen, zinloos geweld etc. te onderschrijven:
  hiermee a.h.w. “krediet” verwervend, om dan min of meer bedekt TOCH voorzichtig bij ons begrip proberen te kweken voor de inmiddels ontstane status quo die door SP-ers zonder meer wordt VERWORPEN.

  U schaart zich daarmee dan weer in de rijen van Balkenendeaanhangers.
  Natuurlijk mag dat, maar doe dat dan rechtstreeks en ZONDER voorafgaand, aan SP-ers gericht, “begripvol” VOORBEHOUD!

  In ESSENTIELE, ZEER WEZENLIJKE zaken ben je voor of tegen, maar zeker niet HALFSLACHTIG!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 2 juli 2007 @ 19.54 uur

 21. Veel “effectiever” voor teroristen zijn neutronen granaten .

  Reactie door Fred — maandag 2 juli 2007 @ 19.55 uur

 22. @14 Drob.

  Je hebt hierin gelijk, maar de gehele maatschappij had een blinde vlek voor de gevaren van rechts ( en vandaag de dag nog), zeer verwonderlijk na WOII, voor links waren ze als de dood, al even verwonderlijk (of juist niet) als je beschouwd dat juist communisten de harde kern uitmaakten van het verzet en pas aan het eind van de oorlog dat verzet werd geïnfiltreerd met rechts gezinde figuren om zo de BS te vormen.

  Mij vader werd lid van de EVC en werd daarom later binnen de FNV heel lang gewantrouwd.

  Elke ambtenaar moest niet alleen een eed afleggen ,maar moest verklaren dat hij nooit connecties had gehad met de EVC, De CPN of een abonnement op de waarheid. De CPN was uitgesloten van de commissie stiekem.

  Men had op de plekken waar de dienst werd uit gemaakt een bewuste blinde vlek voor de risico’s van rechts. Een man als Bolkenstijn kon er zelfs ongestraft in de jaren 90 nog een boek overschrijven hoe gevaarlijk links wel was.

  Ondertussen was het in Duitsland nog erger. Linkse mensen kregen daar voor de Industrie betrokken bij elektriciteitopwekking een Berufsverbod, want ook kerntechnologie was daar bij aan de orde.

  In mijn centrale liepen werknemers van KWU (de tak van Siemens die zich met kerncentrales bezig hield) met een grote boog om mij heen, ik was troubleshooter en OR voorzitter en had altijd mijn button “Kernenergie bedankt” op mijn jas, zo bang waren ze dat ze wellicht bij hun leidinggevers in diskrediet zouden kunnen komen. We schrijven dan begin jaren 70, de Eemscentrale is in 1974 in productie genomen.

  Kortom in een kapitalistische maatschappij is het normaal om links te wantrouwen, men voelt zich minder bedreigd door rechts. Helaas dat loopt dus ook vaak fout af.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 2 juli 2007 @ 20.07 uur

 23. INVESTEER IN WERELDWIJDE VERZOENING
  Verspreiding van kernwapens over veel landen lijkt onvermijdelijk. Een kernoorlog lijkt daardoor steeds dichterbij te komen. Daarom vind ik het gerechtvaardigd dat elk land 3% van zijn totale inkomen besteed aan internationale verzoening via wereldwijde dialoog, vredesonderwijs in binnenland en derde wereld en de vorming van een wereldregering.

  Ik schat dat dat voor Nederland zou neerkomen op een investering van zo’n 18 miljard euro. Dat is erg veel geld, maar we hebben geen keus.

  Reactie door Jaap Veldkamp (alias j) — maandag 2 juli 2007 @ 21.03 uur

 24. @ 23 Jaap Veldkamp

  Aanvulling: Ik bedoel dus 18 miljard euro jaarlijks.

  Reactie door Jaap Veldkamp (alias j) — maandag 2 juli 2007 @ 21.04 uur

 25. Geen wereldregering, Jaap Veldkamp. Nu niet, nooit niet.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 2 juli 2007 @ 21.36 uur

 26. @25 Rob de Kuster

  Kan je hier wat duidelijker over zijn, Rob?
  In een ander item heb ik het naar jou ook over een wereldregering gehad. Zoals gezegd daar:
  NIET met de huidige mentaliteit van de wereldheren en hun liberaal kapitalistische wanstaltigheid. Daarom is ook het Ein Reich-Verdrag een gedrocht. En moet beslist afgeblazen worden. Tja zeg…we zijn goed maar niet gek!!

  Maar ware vredeshelden op wereldniveau hoeft toch geen sprookje te blijven?
  Buiten de jungle van de geldwolven leven er toch velen die meegegroeid zijn in de wereld van eerlijk delen en opgegroeid zijn van homo sapiens naar homo conscience, waar het SOCIALISME plaats heeft genomen in die mens.

  Dan is het toch mogelijk dat de wereld wel toevertrouwd is aan zulke mensen die met HART en ZIEL uit zijn op het welzijn voor iedereen en wapens ombouwen tot ploegscharen?
  Ik geef toe dat het utopisch klinkt…

  Reactie door Gloria — maandag 2 juli 2007 @ 22.57 uur

 27. Israël heeft (in tegenstelling tot Iran) het verdrag overigens niet getekend. Tijd voor VN-inspecties (go Scott Ritter), en vrijheid voor Vanunu!

  Even over Londen: is het niemand opgevallen dat er uit alle macht wordt geprobeerd “Al Qaeda” aan Iran te linken, zelfs via een zgn. jihad-site die gehost wordt door een bedrijf in Arizona op een server in Texas? (en opeens werd Rushdie erbij gehaald)

  Hoe is dat mogelijk, in het land van Homeland Security… (en zéker niet de eerste keer)

  http://zapruder.nl/forums/viewreply/85919/

  vandaar naar beneden scrollen, want dan is ook te lezen dat volgens een Saudische dissident, op wiens naam, zonder dat hij het wist, de site was geregistreerd waarop 7/7 werd aangekondigd, verteld dat Al-Hesbah (de huidige Jihad-site) een front van westerse inlichtingendiensten is.

  Dit terwijl een ex-CIA-agent op MSNBC verklaarde wat het effect zou zijn geweest van de recente “aanslag” als die was gelukt..Enorme schade. Aan de binnenkant van de gebruikte auto, weliswaar…

  http://nl.youtube.com/watch?v=QK5-jIfOBjQ

  Ook doet het Iran-vriendelijke Hezbollah opeens mee in Irak, althans, dat beweert men op CNN:

  http://www.cnn.com/2007/WORLD/meast/07/01/iraq.hezbollah/index.html

  Tel dit op bij alle pogingen om Iran van het maken van kernwapens te betichten, beschuldigingen dat Iran wapens zou leveren aan Iraakse Al Qaeda-strijders, en betrokken zou zijn bij een aanslag in Karbala in januari. Tel dit op bij de (opzettelijk?) foutieve vertaling van Ahmadinejad’s uitspraken over Israël.(niet “Israël van de kaart vegen” maar “De Imam zei dat dit regime dat Jeruzalem bezet houdt moet verdwijnen van de bladzijden van de tijd.” )

  En dan natuurlijk Wilders’ recente uitspraken over het bombarderen van Iran. Gezien zijn buitenlandse contacten kan men er vanuit gaan dat zijn timing niet uit de lucht komt vallen.

  Iran is het volgende doelwit. Al gaan ze op hun kop staan in Teheran, al zweren ze eeuwige trouw aan dominee Cheney, ook al is er geen enkel bewijs van het maken van kernwapens.

  Irak’s wmd’s revisited.

  Reactie door Johnito — maandag 2 juli 2007 @ 23.28 uur

 28. Ik heb veel gereist, Gloria. Veel landen gezien. Verschillende culturen, verschillende religies. Ik koester die verschillen. Het maakt de wereld zoveel meer interesant.

  Het gaat niet, Gloria. Ook al stelt men het zich nog zo rooskleurig voor. Mensen verschillen, maar zijn gelijkwaardig. Koester die verschillen. Men kan er zoveel van leren.

  Ik kies persoonlijk voor het internationalisme. Samenwerken in vrijheid en gelijkwaardigheid. Wat dat betreft geef ik president Poetin gelijk.

  Niet voor een wereldregering, niet alles onder 1 noemer proberen te schuiven. De mogelijkheden voor misbruik is te groot.
  Globalisering is voor mij niets anders dan imperialisme, HET symptoom van liberaal kapitalisme.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 3 juli 2007 @ 0.00 uur

 29. @15,niets te maken met die topic,een terrorist zal nooit een atoom bomb gebruiken,het zal alleen meer kans geven aan staat terrorism via oorlog…
  Zo wanneer komt het?,zo dat een Orwelian wereld werkelijkheid word.Zelf denk ik da wij al lang voorbij dit nachtmer zijn,nu is it Eigen schuld dicke buld,we didn’t know…

  Reactie door gaf — dinsdag 3 juli 2007 @ 0.05 uur

 30. @28 Rob de Kuster

  Nee Rob, zo’n model als gedacht hierboven bedoel ik natuurlijk niet! Ik koester die verschillen wel degelijk. Heb menigmaal hier gesteld dat de cultuurverschillen ook in mijn ogen zeer interessant zijn en ik houd hiervan. Ook van de gerechten, ontvangsten, opvattingen tot en met sjaaltjes. (why not?)Heb ook nogal gereisd in mijn ‘rijke’ tijd.
  Ik houd van Nederland als Nederland, ook al houd ik hier en daar wel van de franse slag…

  Natuurlijk alle landen met hun eigenheid! Maar met een wereldregering doel ik meer op een Sociaal Wereld Orgaan dat boven alle regeringen verheven is en zicht houdt op die wereld met al die afzonderlijke regeringen, zodat voedsel en gelden eerlijk over de volkeren verspreid worden en landen op zich NIET tot de graaicultuur meer kunnen behoren. Dat ‘ieder voor zich’, naar ‘allen voor elkaar’ wordt…

  Een soort van VREDESWERELDREGERING… nou ja, ik stop maar! Menselijkerwijze zal het niet mogelijk zijn… ken de mens!
  Het zal wel mijn ‘hemels’ verlangen zijn.

  Poetin’s internationalisme oke! Als de man zich op dat eiland maar niet laat paaien door de werelddictator. Ik houd niet van dat Bush-gesmoes.

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 juli 2007 @ 1.58 uur

 31. @27 Johnito

  Jazeker is dat mij opgevallen. Mediapulatie!
  Al Qaeda, Al Qaeda, Al Qaeda… het staatsjournaal is druk bezig in opdracht van Balkenende’s Boss het volk te bespelen.
  De vraag is welk spel Engeland speelt…
  Overigens goede reactie van jou Johnito!

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 juli 2007 @ 2.15 uur

 32. Proliferatie betekent in medische term:
  woekering.
  NON-Woekering dus!
  STOPPEN met die atoomwoekeraars!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 juli 2007 @ 2.38 uur

 33. Je mag het haast niet meer hardop denken maar ik doe het toch: een psyopje van CIA als waarschuwing om pacifisten dus dissidenten aan deze zijde van de plas in het gareel te houden en te dwingen in de Bushpas te blijven lopen?

  Reactie door Haq — dinsdag 3 juli 2007 @ 10.04 uur

 34. Nederland is, althans wat zijn hoogste kringen aangaat, al heel lang een land van kooplui. En wel van het soort, dat niet schroomt om aan allerlei smeerlapperij geld te verdienen.

  Kijk maar in de historie.

  Voor de vuiligheid en stiekeme handeltjes onder de tafel van wie regeren, vindt men altijd wel zondebokken, die men criminaliteit, falen en bedrog kan aanwrijven.

  Doch vertegenwoordigers van een staat, dat zijn in heel wat gevallen de echte en de grootste bandieten.

  Maar dat weet iedereen toch?

  Verkopers krijgen soms straf, terwijl producenten altijd vrijuitgaan.

  Haras.

  Reactie door Haras. — dinsdag 3 juli 2007 @ 11.24 uur

 35. Israël heeft (in tegenstelling tot Iran) het verdrag overigens niet getekend. Tijd voor VN-inspecties (go Scott Ritter), en vrijheid voor Vanunu!

  Even over Londen: is het niemand opgevallen dat er uit alle macht wordt geprobeerd “Al Qaeda” aan Iran te linken, zelfs via een zgn. jihad-site die gehost wordt door een bedrijf in Arizona op een server in Texas? (en opeens werd Rushdie erbij gehaald)

  Reactie door Johan — dinsdag 3 juli 2007 @ 15.27 uur

 36. @ 20 Harry V.

  Ik begrijp uw wantrouwen, maar waarom zou ik geen eigen mening mogen hebben?
  En krediet hoef ik bij de achterban van de SP niet te verdienen, krediet krijg je niet door hier stukjes te schrijven, krediet krijg je door je omgeving door de dingen die je doet of juist weiger te doen.
  Krediet bouw je op als mens tegenover andere mensen, niet door je beroep of door je afkomst.
  En het grootste krediet word opgebouwd door onschuld, zoals zwerfkinderen hier in St. Peterburg.
  Het is dan ook niet de achterban van de SP die mij aanspreekt, maar de SP zelf, deze mensen zien het als een roeping om hun tijd (leven) in te zetten voor de burger en dan wel voor de burger die het nodig heeft.
  Het is denk ik ook één van de weinige partijen in Nederland die zowel local als landelijk te bereiken is voor de burger en het lef heeft om misstanden aan te pakken die hun naar het hard gaan.
  Een partij waarbij de leider niet bang is om zelf polshoogte te gaan nemen als er iets niet klopt en dit ook direct oppakt.
  Dat is de SP in mijn ogen en dat is de respect en het krediet die de SP en zijn vrijwilligers van mij krijgen en zeker verdienen.

  En waarom zou ik niet ergens voor of tegen mogen zijn?

  Ja, ik ben tegen elke vorm van geweld, ik ben tegen oorlogen, ik ben tegen onderdrukking van bevolking, etc. etc. etc.
  Maar als er gepaste dwang nodig is om er voor te zorgen dat bepaalde groepen te ontwapenen, zodat grote groepen van deze bevolking het beter krijgen en dood en verderf hierdoor tot een minimum word beperkt, ben ik inderdaad de laatste die daar op tegen is.
  En dan kun jij mijn woorden en gedachten in twijfel trekken, dat is het recht dat jij hebt.
  Maar zolang er in de wereld nog brandhaarden zijn, zullen wij legers nodig hebben om deze op te lossen om deze mensen een minimum bestaan te bieden en deze brandhaarden niet te laten overslaan naar andere gebieden.
  En misschien dat onze kleinkinderen dan kunnen leven in een wereld waar geen honger, geen geweld en geen oorlogen meer zijn.

  Reactie door Tukkersterror — dinsdag 3 juli 2007 @ 15.49 uur

 37. Het is zeker komkommertijd, ook op dit weblog. Dit zijn ouwe koeien waar Nederland zich al voor geschaamd heeft.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 3 juli 2007 @ 15.56 uur

 38. @ 7 Gaf,

  jij, zei/vroeg, wie er dan wel zegt dat Iran kernwapens zou hebben?

  In Rusland zitten nog steeds drie hoge militairen in het gevang, die kort na het uiteenvallen van de Sovjet, kernwapens zouden hebben verkocht aan Libie, Iran en Irakse handelaren.

  En bedankt voor uw ongeloof en bijnaam van troll, maar waarschijnlijk gaat het nieuws hier sneller dan in den Nederlanden, want vandaag kregen wij te horen dat er een derde arts was gearresteerd.

  Met vriendelijke groet,
  Uw troll

  Reactie door Tukkersterror — dinsdag 3 juli 2007 @ 16.06 uur

 39. @ 15 Roelf,

  Ik hoop dat ik de eed toch niet op hoef te eten.

  Hieronder de eed van Hippocrates, waarbij de tekst normaal word afgedrukt op perkament in de vorm van een kruis.

  Ik zweer bij Apollon de genezer, bij Asclepius, Hygieia en Panacea en neem alle goden en godinnen tot getuige, om naar mijn beste oordeel en vermogen de volgende eed te houden.
  Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen en om bestwil mijner zieken hun een leefregel voorschrijven en nooit iemand kwaad doen.
  Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft.
  Nooit zal ik een vrouw een instrument voorschrijven om een miskraam op te wekken. Maar ik zal de zuiverheid van mijn leven en mijn kunst bewaren.
  Het snijden van de steen zal ik nalaten, ook als de ziekte duidelijk is.
  Ik zal dit overlaten aan hen die hierin bekwaam zijn.
  In ieder huis waar ik binnentreed, zal ik slechts komen in het belang van mijn patiënten.
  Mijn leermeester zal ik eren en liefhebben als mijn ouders.
  Ik zal in gemeenschap met hem leven en zo nodig mijn bezit met hem delen, de kunst leren zonder vergoeding en zonder dat daartoe een schriftelijke belofte nodig is, aan mijn zonen, de zonen van mijn leermeester en aan de leerlingen die verklaard hebben zich aan de regelen van het beroep te zullen houden, aan hen allen zal ik de grondslagen van de kunst leren.
  Al hetgeen mij ter kennis komt in de uitoefening van mijn beroep of in het dagelijks verkeer met mensen en dat niet behoort te worden rondverteld, zal ik geheim houden en niemand openbaren.

  Moge ik, als ik deze eed getrouwelijk houd, vreugde vinden in mijn leven en in de uitoefening van mijn kunst, maar moge het tegenovergestelde het geval zijn indien ik hem schend.
  Ik zal mij verre houden van iedere welbewuste slechte daad en van elke verleiding, in het bijzonder van de geneugten der liefde met mannen of vrouwen, of zij vrij zijn of slaaf.

  Zoals jullie zien, moeten wij in opdracht van de overheid deze eed meerdere malen verlochenen.

  1. Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft.

  2. Nooit zal ik een vrouw een instrument voorschrijven om een miskraam op te wekken.

  Reactie door Tukkersterror — dinsdag 3 juli 2007 @ 16.20 uur

 40. @ 28 & 30 Rob en Gloria,

  Het zou een perfect idee zijn!!!

  Gewoon van ieder land een burger kiezen (liefst bij loting) die met zijn allen deelnemen in een Wereld vredes regering die samen een oplossing bedenken voor de problemen in de wereld.

  Maar hoe snel zou het kapitaal er een vinger in de bekende pap hebben?
  En zouden de landen zich houden aan de afspraken?

  Ik ben er direct voor mits het gebeurd met gewone burgers en niet met politici.

  Reactie door Tukkersterror — dinsdag 3 juli 2007 @ 16.42 uur

 41. Ik begrijp dat niet. Die internationale gemeenschap heeft een niet-sluitend verdrag gesloten omdat Duitsland graag het een en ander open hield m.b.t. kernenergie heb ik begrepen.
  Bovendien verkoopt Bush nucleaire kennis aan India in ruil voor handel en verwijt Amerika hen zodadelijk weer dat ze ook kernwapens gaan bouwen, tenslotte heeft Pakistan ze ook.
  Niet een land van die internationale gemeenschap heeft ook maar iets ‘teruggedrongen’ integendeel in ruil voor handel of wederdiensten hebben ze m.i. enkel verspreid.
  Dus Nederland valt helemaal niet op in het rijtje enkel misschien als ‘dom’ land, maar ook dat wisten ze allang daar maken ze zelf al eeuwen gebruik van.
  En politici die zich ergens voor schamen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.
  Die schamen zich alleen als ze verkeerd hebben gegokt op de beurs en dat toevallig uitkomt. Politici zijn bloosloos.
  Gohh… het kabinet heeft gewerkt. Hoe is het mogelijk, ze hebben een waarschuwingssysteem opgezet voor ‘hittegolven”

  En ze vertellen ons dan wat wij en eenieder allang weten. NA het reeds ingestelde weeralarm van het KNMI hebben ze dus weer heel veel ‘daadkracht’ getoond.
  Je mag in de bejaardenhuizen wel uitdrogen van binnen maar niet van buiten.
  Misschien kunnen we ook nog een advies krijgen wat te doen als de gemoederen in het land door hun toedoen ‘oververhit’ raken.

  Reactie door Henny — dinsdag 3 juli 2007 @ 17.12 uur

 42. Tukker sorry voor het word troll,

  “kernwapens zouden hebben verkocht”
  DEZE artsen zouden zeker van het boogy man Groepering AL qaeda ,actief militant zijn?
  Ach, met vriendelijk groeten
  Uw skeptish vriend,
  PS:En ik ga akkord
  “Ik ben er direct voor mits het gebeurd met gewone burgers en niet met politici.”
  Direct Democratie nu!!!!!

  Reactie door gaf — dinsdag 3 juli 2007 @ 17.52 uur

 43. @40 Tukkersterror
  @42 Gaf

  Nou kom op! Werk aan de winkel!!
  Laten we gaan denktanken.
  We kunnen de wereld toch niet overlaten aan de denkbombtank van Bush en gefrustreerde paspoortgraaisters die in het beloofde Godblessland liederlijk willen scoren.

  Terug naar het volk! Ja Gaf, democratie NU!!
  SP, hoe pakken wij dit aan?

  Goh Tukkersterror… had ik het hierboven al opgegeven (Ken de mens!), blaas jij het toch weer leven in?
  Wie weet… laat de mens zich KENNEN?
  Ik ga maar patent aanvragen op mijn stukje hierboven, want die wereldregering wil ik wel op mijn naam hebben.
  Dit valt geloof ik onder “Intellectueel Eigendom”?
  Tja zeg… genoeg laten jatten uit mijn ideeenwereld!

  @Henny, doe jij ook mee?
  Met 2 mannen en 2 vrouwen komen we al een heel eind. Jammer dat Rob het niet ziet zitten. Toch Rob?
  In conclaaf lijkt mij het beste!
  Het is tijd voor iets nieuws.

  LET’S CHANGE THE WORLD!

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 juli 2007 @ 19.36 uur

 44. PS

  Ja Tukkersterror goed idee:
  De Vredes-Wereld-Regering bestaande uit een gekozen lid per land.
  Hoeveel landen zijn er op Aarde?

  By the way: Conclaafaccomodatie in open veld. Ik bedoel geen hekken…
  We zullen muren af moeten breken!

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 juli 2007 @ 19.44 uur

 45. @44 Again PS

  Tukker alleen eh… geen Balkenendegebral!

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 juli 2007 @ 19.48 uur

 46. Laten we zeggen dat Nederland nooit ophield naief te zijn.

  Ook vinden we dagelijks daarvan voorbeelden waarbij de SP zich kwalificeert als boegbeeld.

  Reactie door Timbo — dinsdag 3 juli 2007 @ 19.57 uur

 47. Wereld-Vredes regering van mensen van het volk?

  Dus dan worden er mensen aangewezen om te regeren die van een bepaald (vredes) gedachtengoed zijn. En ook geselecteerd op afkomst (mensen van het volk, geen politici). Dus de SP die pro democratie en tegen discriminatie is, is dan eigenlijk niet jullie partij maar eerder een Marxistische internationale.

  Regering van het volk: Mensen van het volk die gaan regeren zijn automatisch politici. Geen politici, dus weg ermee, mensen van het volk aan de macht. Op die manier verslijt je heel wat lichtingen politici die telkens niet mogen bestaan. Klopt niet met elkaar. Of is dit uit ervaring met hoe de praktijk van het communisme zijn partijboeven kent?

  Roep dit eens in een Taliban provincie van Afghanistan, misschien wil het volk daar vast ook wel op een bepaalde manier regeren maar ik betwijfel of dat strookt met jullie eigen opvattingen. Gaan jullie dan protesteren? Zo nee dan ben je eerder een formalist dan iemand met een politiek gedachtengoed en vind je een ander’s mening altijd belangrijker dan die van jezelf als het maar volgens dat formele systeem gaat dat niet werkt.

  Dus ik heb er een hard hoofd in bij hoeveel mensen jullie die onzin weten te verkopen er klopt werkelijk geen hout van.

  Reactie door W6969 — woensdag 4 juli 2007 @ 8.42 uur

 48. Gloria voor Koningin!

  En Haras wil best wel koning zijn.

  Ook een mogelijk heid: Alle mensen worden koningen en koninginnen. En zij hebben een of twee twee fantastische onderdanen.

  Haras

  Reactie door Haras. — woensdag 4 juli 2007 @ 10.41 uur

 49. @47 W6969

  Tjonge, jonge… volg even de discussie van vorenafaan! (o.a. @26/@30)En zie hoe e.e.a. tot stand is gekomen. Puur enthousiasme en nadenkende over een wereld die anders kan, moet! Van mensen die het gehad hebben met de liberaal kapitalistische dictatuur.
  Lees voortaan wat grondiger voordat je hier gaat slaan met allerlei communistische modellen en verwijten waar werkelijk geen hout van klopt!
  Als je dit ook nog leest met enig gevoel voor humor dan kom je een heel eind.
  Maar dit calvinistische toontje sla je maar in eigen kring aan. Zwaai jij daar maar met jouw scepter en boor iedere gedachten die niet strookt met jouw opvattingen maar gelijk de grond in.
  Door mensen zoals jij zal de wereld in dit sop blijven gaarkoken.
  Veel genoegen met de wereld van Bush!

  Wat een betweterig verhaal hang je hier op!

  Reactie door Gloria — woensdag 4 juli 2007 @ 12.43 uur

 50. @49 W6969

  Die laatste zin was blijven hangen, maar daar heb ik geen moeite mee!
  Daar komt eigenlijk mijn reactie op neer:
  Interessant-doenerige betweterigheid!
  Brrr… daar worden we al dagelijks mee geconfronteerd!

  Reactie door Gloria — woensdag 4 juli 2007 @ 12.49 uur

 51. @48 Haras

  Ja, mensen verdienen het om koninklijk behandeld te worden.
  NIEMAND hoeft onderdaan te zijn!
  Maar daar kicken de machtshebbers op!
  Ik heb liever met de (al)macht van God te maken.
  Hij is het die koningskinderen van ons maakt!

  Reactie door Gloria — woensdag 4 juli 2007 @ 12.56 uur

 52. eeeuuu ik meen dat de usa er ook tot aan zijn ellebogen in, mee heeft geholpen,zeg maar laat die kahn maar gaan,het mag.
  en wat de engelse ahum aanslagen,aangaat,er komen er dagelijks duizenden soldaten bij.die de oorlogen even verplaatsen waar het werkelijk thuis hoort.en niet in verwegistan of irak/iran? en de vriendelijke buren van israel.nee op nederlandse bodem,usa bodem,uk bodem,waar het hoort.

  Reactie door ad — woensdag 4 juli 2007 @ 21.43 uur

 53. Ad,remember groenhoven
  “Speciality Chemicals’ – 14 Jaar na de Bijlmermeerramp door een El Al-vliegtuig”
  “If you’ve never wondered why so much of the world thinks our justifications for invading, bombing, sanctioning and destabilizing various parts of the Middle East are a pile of crap, today might be a good day to start. Because today is the fourteenth anniversary of the Bijlmermeer air disaster, whose sordid aftermath opened up a whole can of worms relating to secret weapons trafficking and unaccountable government, which really gives the lie to all the worthy motivations we claim for our policies. If you want to know just how little our government and our allies’ governments really care for all those good causes we say we are bequesting the Middle East – rule of law, non-proliferation, democratic and accountable government, etc. – you only have to look at the Bijlmermeer tragedy.’”+1 year

  Reactie door gaf — donderdag 5 juli 2007 @ 2.13 uur