Images of labor

Images of Labor

Op de SP-fractie hangt al enkele jaren een selectie uit de collectie ‘Images of Labor‘. Mocht je geinteresseerd zijn in mooie foto’s, schilderijen, muurtekeningen en pamfletten over de strijd voor een sociale wereld, dan raad ik je zeker aan om eens op de collectiepagina van Labor Arts te kijken.

In 1993 was ik voor de eerste keer in de VS. Van een van mijn gesprekspartners uit de vakbeweging kreeg ik een serie van tien affiches met de titel ‘Images of labor’. Ze zijn mooi ingelijst en drie ervan hangen al van 1994 op mijn kamer. De mooiste kreeg een tekst mee van Eugene V. Debs, een vermaard vakbondsleider uit het begin van de vorige eeuw: ‘Intelligent discontent is the mainspring of civilisation. Progress is born of agitation. It is agitation or stagnation.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 04 juli 2007 :: 11.40 uur

26 Comments

26 reacties

 1. De SP is tegenwoordig de ECHTE Partij van de ARBEID…

  De PvdA is tegenwoordig eerder de partij van VNO-NCW
  - voor versoepeling ontslagrecht
  - voor lagere belastingen bedrijfsleven
  - tegen aanpak topinkomens
  - tegen meer rechten voor werknemers in ondernemingsbesturen
  etc…

  misschien moet de PvdA maar de Partij van de Aardolie worden…en de SP de nieuwe Partij van de Arbeid ;)…

  Reactie door Daan — woensdag 4 juli 2007 @ 12.46 uur

 2. Intelligente ontevredenheid is de hoofdbron van de beschaving. Vooruitgang is het gevolg van opwinding/verontwaardiging.
  Het is actie of stilstand!
  (Vrij vertaald van Eugene V. Debs)

  Nu zou er een debat zijn over de participatietop!

  Reactie door Elsemie — woensdag 4 juli 2007 @ 13.12 uur

 3. Het debat is om 19.30 uur vanavond

  Reactie door Elsemie — woensdag 4 juli 2007 @ 13.23 uur

 4. Mij wordt vaak ‘verweten’ dat ik geagiteerd overkom. Volgens de Van Dale is ‘geagiteerd’ zijn niet iets om trots op te zijn. Het zou een soort gedragsstoornis zijn. ‘Opgefokt’ noemen ze dat dan wel.

  Ik zeg dan steeds: ‘Ik ben toevallig wel intelligent geagiteerd!’ Ik maak me met reden druk over bepaalde zaken. O.K., ik weet het, je de hele dag druk lopen maken is iets te veel van het goede, en misschien daadwerkelijk een beetje gestoord.

  Gelukkig slaap ik 8 uur per dag…

  Erik Sc

  Reactie door erik — woensdag 4 juli 2007 @ 13.36 uur

 5. Ik vind het wat beschaafder (in de zin van bescheidener) dan het Franse “Liberté, égalité, fraternité ou la mort“, wat op alle overheidsgebouwen gegrift staat, en in elk geval wat minder utopisch (in de zin van romantisch heroïsch).

  Reactie door jk — woensdag 4 juli 2007 @ 13.40 uur

 6. Image of Labor.
  Artist: Milton Glaser

  “It’s true that they can execute the body, but they cannot execute the idea wich is bound to live”.

  Reactie door Gloria — woensdag 4 juli 2007 @ 13.45 uur

 7. Eén van de oorzaken dat ouderen moeilijk aan de bak komen is de architectuur van het “loongebouw”: in veel sectoren wordt je betaald naar leeftijd in plaats van naar wat je doet. Tel daarbij op de pensioenpremies die sterk stijgen naarmate de leeftijd van een werknemer vordert. Zo is de oudere werknemer voor werkgevers wat de kachel is voor kinderen – Au!

  Reactie door jk — woensdag 4 juli 2007 @ 13.48 uur

 8. @7 jk,

  Tsja, is maar lastig als die franje op de arbeidsmarkt: minimumloon, ontslagbescherming, pensioenopbouw, periodiekjes, arbo. Kunnen we maar beter wegmoderniseren. Gewoon weer terug naar die goeie ouwe tijd dat je als werknemer s’morgens met je pet in de hand kwam vragen of er die dag nog werk voor je was.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 4 juli 2007 @ 13.58 uur

 9. ik heb weinig gereageert de laatste tijd op de weblogs omdat niet mijn interesse hebben, ik mis de laatste maanden onderwerpen zoals armoede bestrijding, 150 euro eigen risico bij de zorgverzekering, in 2008 heeft de gemiddelde consument een kwart minder te besteden door o.a. extra milieuheffingen hogere accijnen op alcohol en tabak, zo zijn er meer onderwerpen die dacht ik meer aandacht verdienen door de sp.

  Reactie door peterN — woensdag 4 juli 2007 @ 14.08 uur

 10. @8 Ed Sorrento

  Ik denk dat het iets ingewikkelder in elkaar zit. De tijd van aardappels rooien is wel vooorbij. Een werkgever als bv. een chipmachinefabrikant zit verweven in een technische en wereldwijd-economische structuur – die neemt geen mensen aan om ze willekeurig te ontslaan. Als de markt voor chips minder wordt wordt ook de markt voor chip-machines minder en dan moet je wat.

  Reactie door jk — woensdag 4 juli 2007 @ 14.08 uur

 11. @8 Ed Sorrento

  … het is maar een voorbeeld.

  Reactie door jk — woensdag 4 juli 2007 @ 14.11 uur

 12. Don’t waste any time in mourning. Organize.

  Reactie door One Big Union — woensdag 4 juli 2007 @ 14.13 uur

 13. Eergisteren lees ik op NOS-Teletekst dat Nederland de laagste werkloosheid van alle EU-landen heeft (3,4%, Denemarken 3,7). Gisteren was het bericht weer verdwenen – misschien was het toen al weer anders …

  Reactie door jk — woensdag 4 juli 2007 @ 14.52 uur

 14. @12 One Big Union
  Hello brother or sister, i called for you and ther you are. You’re so right, let’s organize!
  As our labour rights are equal we don’t have to fight each other, old and young people, black or white all over the world united in one labour organisation!

  Also we need to become critical consumers and only buy fare trade products so solidarity sets a trap for the kapitalists.

  Reactie door Elsemie — woensdag 4 juli 2007 @ 15.15 uur

 15. @ 13

  Als je nu het ontslaan van (oudere) werknemers goedkoper maakt, kun je wachten op het moment dat de ancienniteitssystematiek (het periodiekje)in de beloningen ter discussie wordt gesteld door de werkgevers. Dit uiteraard in het belang van die oudere werknemer zelf, want die oudere werknemer wordt nu als eerste geloosd.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 4 juli 2007 @ 15.27 uur

 16. @10 jk
  De enige manier om de neerwaartse spiraal in de arbeidsvoorwaarden te keren is lid worden van internationale vakbonden. Als alle chip’makers solidair zijn kunnen productiemedewerkers niet meer tegen elkaar uitgespeeld worden.

  Ondanks de economische groei en de krappe arbeidsmarkt moet de gemiddelde Nederlander toch inleveren door de lastenverzwaring die het kabinet volgend jaar wil invoeren!
  De inflatie door brandstofprijzen en energienota’s (gasmeters die 6% meer tellen)
  is dit jaar hoger dan de stijging van CAO-lonen.

  6 miljoen mensen……zijn niet blij!

  Reactie door Elsemie — woensdag 4 juli 2007 @ 15.42 uur

 17. @ 13 JK V
  Geen wonder dat Nederland de laagste werkloosheid heeft van de EU? Nu wel met het Amerikaanse Work First plichtmodel, daarmee ook de laagste lonen en sociale voorzieningen van de top-5 welvarendste EU-landen. Schande! Ik zou zeggen: `Laat je niet naaien. Wrok verfrist!’

  Reactie door Haq — woensdag 4 juli 2007 @ 16.20 uur

 18. @17 Haq

  Goeie Haq… “Wrok verfrist!”
  Nu ik zojuist hoorde op het journaal dat ook alle graanprodukten en melk-prodrukten tot 50% verhoogd gaan worden… ons dagelijks brood dus!!!… lijkt mij dat we nu op het diepste punt zijn uitgekomen.
  Mensen vechten voor een paar procent en de uitkeringen blijven bevroren… hoe in godsnaam valt hier nog te overleven?
  De boot is los… let’s WROK IT!

  Reactie door Gloria — woensdag 4 juli 2007 @ 20.45 uur

 19. @18 Gloria

  Dat werd wel een beetje krom (=verdraaid) verteld, Gloria. Het gaat vooral om maïs en suikerriet. Een klein rekensommetje om de verhoudingen te bepalen: Om een tank van een SUV (100 l) van voldoende ethanol te voorzien is ruim 200 kilo maïs nodig. Dat is net zoveel als één mens aan calorieën in een heel jaar nodig heeft.
  Het meest schrijnende aan het verhaal is dat het door de overheden voor 45% gesubsidieerd wordt, en gaat dus direct ten koste van de voedselproductie voor de derde wereld.
  Ook het argument van ‘milieuvriendelijkheid’ gaat niet op, want de productie is ongelofelijk vervuilend, met name het grondwater en dan uiteraard daar, waar het geloosd wordt in zee. Er is in dat hele stroomgebied van die troep geen enkel leven meer mogelijk. Tel uit je winst. Hier is het hele verhaal.

  http://www.foreignaffairs.org/20070501faessay86305/c-ford-runge-benjamin-senauer/how-biofuels-could-starve-the-poor.html

  Reactie door jk — woensdag 4 juli 2007 @ 22.30 uur

 20. ja, en muskens: 11 jr. geleden!!: steel brood.
  http://www.sdnl.nl/muskens4.htm

  jk, ik ben bezig met de biomassavergisvergaszooi-jurisprudence.., de rol overheid, en de andere écht groen/duurzame!!! mogelijkheden. mijn mail adres heeft de webmaster,jk, ik zou graag met u verder communiceren.
  ik volg uw/jullie, (vaak virtuoze- waarvoor tnx!-)comments wel met enige regularity,sinds echter iemand alhier misbruik maakte onthoud ik mij alhier, so salute to you all!

  Reactie door numi !! — woensdag 4 juli 2007 @ 23.18 uur

 21. @19 jk

  Idd schrijnend jk!
  We zullen het maar op Darwin’s natuurlijke selectie houden…
  Stervende mensen en stervende dieren.
  Tel uit je winst!

  @20 numi!!
  Ja, dat wordt jatwerk!
  Jammer dat iemand misbruik heeft gemaakt.
  Het gaat je goed!
  Salut numi!!

  Reactie door Gloria — donderdag 5 juli 2007 @ 1.26 uur

 22. @20 numi

  by default blue, here it’s red, you’re welcome …

  Reactie door jk — donderdag 5 juli 2007 @ 8.47 uur

 23. Tijdens de participatietop lijkt het te gaan om de ontslagbescherming. Maar let op. Men heeft wel een gesubsideerde arbeidsvorm geconstrueerd waarbij men met behoud van uitkering aangevuld tot het minimum loon voor een jaar werk verschaft. Dit lost NIETS op. Mensen worden daarna gewoon weer werkeloos. Geen pensioen opbouw of hypotheek. Geen eigen huis. Werkgevers creeren hiermee weer een poel van draaideur werkelozen die als een hamstertje in een molentje nergens naar toe gaan. Ondertussen draait de samenleving op voor de kosten. Men maakt van arbeiders tweede klas burgers. De de overheid (PVDA) werkt hier dus aan mee.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 5 juli 2007 @ 15.42 uur

 24. @23 Rob de Kuster

  Zo is het Rob!
  Sleep dit even door naar het zojuist geopende item.

  Reactie door Gloria — donderdag 5 juli 2007 @ 16.43 uur

 25. Geen ontslag, maar aan de slag….wordt dan
  hiermee bedoeld in de bijdrage van Rob de
  Kuster (@23), dus ‘slepen’ binnen de SP, of
  ook daarbuiten voor wie het ook duidelijk
  moet worden?

  Reactie door Madelief — zondag 8 juli 2007 @ 10.11 uur

 26. Eén van de oorzaken dat ouderen moeilijk aan de bak komen is de architectuur van het “loongebouw”: in veel sectoren wordt je betaald naar leeftijd in plaats van naar wat je doet. Tel daarbij op de pensioenpremies die sterk stijgen naarmate de leeftijd van een werknemer vordert.

  Reactie door Johan — zondag 29 juli 2007 @ 22.15 uur