72,5 miljoen euro

Zuivelmaker Danone wil voor 12,3 miljard euro babyvoedingsbedrijf Numico kopen. Topman Bennink krijgt dan 72,5 miljoen euro. (NRC)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 10 juli 2007 :: 11.00 uur

120 Comments

120 reacties

 1. Wat nog het meest stinkt is dat de topman van Danonre afkomstig is. Ons kent ons.

  Reactie door Drob — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.07 uur

 2. Dat heeft hij dan verdiend, voor al die zware verantwoordelijkheden die hij droeg. Het is marktconform, bla, bla, bla…. je hoort ze alweer.

  Wat een arrogantie dat iemand zichzelf uberhaupt zoveel meer waard acht dan een ‘gewone’ leerkracht, politieagent, verpleegster, etc.

  Reactie door Irma — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.09 uur

 3. Topman Bennink verdient dan 72,5 miljoen euro. (NRC)

  Dit is toch eigenlijk gewoon walgelijk om te lezen, de verhoudingen in dit land zijn toch echt wel totaal zoek geraakt zo langzamerhand.
  Als ik nog jong had geweest, had ik dit land dan ook absoluut de rug toegekeerd.
  Ik heb helaas niet meer de mogelijkheid, anders zou ik zelfs nu nog vertrekken.

  Misschien dat als de SP ooit aan de macht komt, dat ze dan aan mij mijn eigen, en het door mijzelf ingelegde pensioengeld uit kunnen betalen voordat dit ook nog weggegraaid wordt, en dan ben ik weg hier.

  Groet,William2

  Reactie door William2 — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.32 uur

 4. Dit doet me denken aan het feodale systeem uit de Middeleeuwen. Grote economische vrijheid voor de meest begaafden leidt tot onvrijheid voor de minstbegaafden.

  Reactie door Jaap Veldkamp (alias j) — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.47 uur

 5. Ja en wat is er mis mee ? Deze man heeft Numico weer op de rails gezet en mag daarvoor zijn aandelen en opties verzilveren . Ja dit heet gewoon zaken doen . Dit is géén belastinggeld dat over de balk wordt gegooid voor ontwikkelingshulp of generaal pardon ! Of voor onzinnige milieuplannetjes . Maar daar maakt Jan c.q. de SP zich niet zo druk over . Dus schoenmakertje blijf bij je leest en ga in de 2e kamer eens wat doen !

  Reactie door Teun — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.49 uur

 6. NIks hoor Teun…

  Denk vooral niet aan al die werknemers die het werk voor deze man doen… of die straks ongetwijfeld worden ontslagen in de reorganisatieronde die volgt..

  Reactie door Bert — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.55 uur

 7. welke maatregelen gaat Wouter Bos nu nemen?…

  Reactie door Daan — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.58 uur

 8. Dat zijn toch geen topmannen, Bennink is een profiteur, uitzuiger, een levensgevaarlijke parasiet! Er is maar een oplossing, geen danone meer. Zuivel met toegevoegde suikers is hééééééééééél slecht voor de gezondheid.

  Gevolgen: Diabetes, Reuma, ostheporose.
  Voor al diegene die een heupoperatie hebben ondergaan zou de zorgverzekering een schadeclaim moeten indienen!

  Reactie door Elsemie — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.59 uur

 9. @5 Teun

  Dit is weer een monopolist erbij!
  Waar is de vrije markt en de concurrentie?
  wie trekt er aan het langste eind?
  Niet de consument, de belastingbetaler, wat denk je dat er met het kapitaal van die grootgraaier gebeurd? Over welke balk?

  Reactie door Elsemie — dinsdag 10 juli 2007 @ 12.04 uur

 10. “Uitverkoop van Nederland..”

  Bij deze stelling blijf ik..je wordt overspoelt door de ene na de andere fusie!!
  Hoe gaat dit af-/verlopen,in de toekomst??
  Er wordt ècht alleen nog aan het Economische belang gedacht,wat kórtzichtig!!
  Het droevige:het economisch belang gaat er niet eens ècht zo veel op vooruit;natuurlijk wel de grote bazen.
  De arbeiders en de consumenten dragen meestal de direct opgelopen(schaaf)wonden!!
  “Den Haag” denk eens wat beter na en behoud de verantwoordelijkheden,als leider v.dit land..Zo langzamerhand ben je lètterlijk een LIJDER v.d. negatieve politieke (economische) gevolgen.

  Reactie door Anneke — dinsdag 10 juli 2007 @ 12.11 uur

 11. Quote
  Dit doet me denken aan het feodale systeem uit de Middeleeuwen. Grote economische vrijheid voor de meest begaafden leidt tot onvrijheid voor de minstbegaafden.

  Reactie door Jaap Veldkamp (alias j) — dinsdag 10 juli 2007 @ 11.47

  Re.
  Ja, dat dachten ze destijds in Frankrijk ook voor de revoltutie.
  Daarna waren de rollen omgedraaid, en werden de z.g “meestbegaafden” gedegradeerd tot de voerzoekers van de volgens jou minstbegaafden.

  Hun wanhoopskreten reikten tot aan de hemel, met weinig resultaat, want God luisterde niet naar ze.
  Hij was niet omkoopbaar, dat was jammer voor hen destijds.

  Reactie door William2 — dinsdag 10 juli 2007 @ 12.40 uur

 12. Elsemie reactie 9
  Dit is de vrije markt ! De sterken kopen de zwakkeren ! Dat is nu eenmaal in een vrije markt economie en daar is niets mis mee ! En als jij iets tegen een “monopolist” wilt doen dan moet je er niet kopen of je begint gewoon je eigen winkeltje . Mag allemaal.
  Maar bespaar ons een “geleide of staatseconomie” want daar zijn de voorbeelden van bekend.
  Reactie 6 van Bert
  Wie praat er over ontslagen ? En de werknemers doen precies het werk waar ze voor aangenomen zijn en waarvoor ze betaald krijgen. En voor de hr. Bennink geldt dat ook . Alleen had hij iets betere arbeidsvoorwaarden bedongen ! Het bedrijf is n.l. niet van de werknemers maar nog steeds van de aandeelhouders . Die dragen het risico met hun kapitaalinleg .
  Dit alles i.t.t. onze staat die geld en kapitaal van de burger verkwanselt aan allerlei onzin projectjes waarvan de rij te lang is om op te schrijven maar die zelfs jij kunt bedenken.

  Reactie door Teun — dinsdag 10 juli 2007 @ 13.30 uur

 13. Als je zoveel geld uit een onderneming kan trekken is er maar één conclusie: de consument heeft teveel betaald. Vergeet daarbij ook niet de aftrekposten en andere zaken waar grote bedrijven zich aan tegoed mogen doen. Die meneer Bennink zal best wel wat gedaan hebben, maar het gaat er bij mij niet in dat een prestatie €72,5.000.000 groot kan zijn. ( dit in tegenstelling tot het standpunt van Teun, die de loftrompet steekt over dit soort wanstaltige zaken. )

  @12 Teun ……” Dit alles i.t.t. onze staat die geld en kapitaal van de burger verkwanselt aan allerlei onzin projectjes waarvan de rij te lang is om op te schrijven maar die zelfs jij kunt bedenken.”

  Dat ben ik gedeeltelijk met je eens, zoals JSF, oorlogje voeren omdat Bush dat wil, hoge snelheids treinen, Betuwe lijnen. Te veel om op te noemen.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 10 juli 2007 @ 13.53 uur

 14. @ 13 Gandalf,

  Mag l’écologiste zich bij jouw aansluiten?

  Voorts is zuivel natuurlijk gezien slechts bedoeld voor de kleintjes. Je ziet het resultaat wanneer volwassenen die producten kopen: obesitas in het kwadraat.
  Ik ben benieuwd hoeveel ‘nieuwe’ zuivelproducten er sinds 1960 in Nederland bij zijn gekomen. Wanneer je gaat tellen schrik je je waarschijnlijk kapot. Ruwe schatting vele tienduizenden procenten. En die Numico kweekt ook vis. Volgens mij ook geen zuivere koffie.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 10 juli 2007 @ 14.20 uur

 15. @5 Teun
  Nee hoor, daarvoor kreeg hij jaarlijks al 8,5 miljoen euro. Dit is EXTRA !

  Zoals mijn dochter van 12 zei: had hij die 8,5 miljoen euro nu al op?

  Reactie door Irma — dinsdag 10 juli 2007 @ 14.23 uur

 16. @12 Teun
  Dit heeft helemaal niets met ‘vrije’ markt te maken. Dit is roofdierkapitalisme waar de honden geen brood van lusten. En ik al helemaal niet. Helaas kost het veel extra investering in tijd én geld om goede producten op tafel te krijgen. Sinds de jaren ’80 worden consumenten geconfronteerd met inflatie en bezuinigingen en vooral sinds de invoering van de Euro valt er voor velen helemaal niets meer te kiezen of te delen!
  Het water staat ons aan de lippen, het is iedere maand ‘overleven’ terwijl de zorg en het onderwijs helemaal uitgekleed worden, waar haalt iemand de arrogantie vandaan om zich zoveel kapitaal toe te eigenen, terwijl miljoenen Nederlanders stikken in de wurggreep van deze ROOFDIEREN!

  Reactie door Elsemie — dinsdag 10 juli 2007 @ 14.55 uur

 17. Klm, Numico, ABN-amro, Nedlloyd, Hoogovens zijn sinds de Euro al verkocht aan buitenlander, Stork en TNT volgen met zekerheid binnen 2 jaar.

  Dat is nagenoeg de helft van onze beursgenoteerde internationals.

  In het midden- en kleinbedrijf is die trend nog een graadje erger.

  Allemaal met dank aan ene meneer Zalm die onze gulden heeft verkwanseld voor een habbekrats waardoor onze bedrijven als warme koopjes over de toonbank gaan.

  Verstokte globalisten zijn van mening dat het niet uitmaakt welke nationaliteit de aandeelhouder heeft omdat nu ook al op de AEX het grootste volume verhandeld wordt aan buitenlandse investeerders.

  Maar bij ( toekomstige )reorganisaties waar er een monpolistische aandeelhouder heerst, zul je zien dat het beleid wel degelijk door nationalistische sentimenten wordt bepaald en dat wij naast het potje zullen pissen.

  Nu Donner/JPB van plan zijn het ontslagrecht nog helemaal naar de klote helpen en kunnen buitenlanders straks helemaal doen en laten wat ze willen en zullen in de positie zijn Nederland te maken maar vooral te breken.

  Met jongens als JPB en Zalm heb je geen vijanden nodig.

  Reactie door ACE — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.00 uur

 18. @ 13 Gandalf

  Goeie mening, Hear, Hear, echt raak.

  Volledig met je eens.

  Reactie door ACE — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.02 uur

 19. @15 vervolg

  De neoliberale roofkabinetten die de publieke sector in de uitverkoop hebben gedaan en het beetje gemeenschapsgeld dat over blijft investeren in projecten voor de zakkenvullers in het bedrijfsleven, onder het mom van innovatie en werkgelegenheid, zodat de slaafse consument verder uitgekleed kan worden!

  Reactie door Elsemie — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.03 uur

 20. @11 William2

  LOGICA
  Ik zie drogredenen als een vorm van misleiding en verborgen verbaal geweld. Soms gebruiken mensen ze onbewust. Hoe zie jij dat?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

  Reactie door Jaap Veldkamp (alias j) — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.06 uur

 21. ‘t is natuurlijk een smak geld. Maar ik neem aan dat er belasting over betaald moet worden. Dat er een heleboel ( in verhouding tot het totaal echter weinig) naar enkelingen gaat lijkt mij geen probleem. Moet men ook maar aandelen kopen. Toen Nina Brink haar gebakken lucht verkocht is er toch ook geen medelijden met de kersverse aandeelhouders geweest. Toen was er vermaak, ook wel leedvermaak genoemd.
  Overigens ben ik het grotendeels met Teun eens.

  Reactie door Johan — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.17 uur

 22. Uiteraard betaald de consument altijd teveel. Verders ben ik van mening dat de markt dit maar zelf uit moet zoeken. Van mij zit er niets bij want ik eet geen zuivel.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.30 uur

 23. weer een bedrijf uit nederlandse handen.
  nu nog weg uit nederland en het is weer goed voor elkaar. waar zijn de politicie om dit tegen te houden. ó ja zomerreces. wordt er nog wel gewerkt?

  Reactie door mcniel — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.36 uur

 24. Nu begrijp ik waarom in de Bijbel “Begeren” een zondige gedachten is.
  Gij zult niet begeren, ook een ander zijn miljoentjes niet. Wij leven in een totaal verziekte maatschappij.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.38 uur

 25. Ik ben het normaal gesproken volledig met dit soort kritiek eens, echter Bennink is echt een absolute topper.
  Het heeft hem echt bloed, zweet en tranen gekost van Numico weer een supergezond bedrijf te maken.
  Ik verwacht van hem dat hij dit bedrag voor het grootste deel aan een goed doel schenkt en de medewerkers mee laat profiteren.

  Vanzelfsprekend vindt ik 75 miljoen wel buiten enige proportie, maar ik heb liever dat hij dit aan een goed doel besteedt, dan dat het verdwijnt in de hebberige zakken van de aandeelhouders.

  Wat betreft vrije concurrentie, was het sowieso al een illusie dat wij daar als consument beter van zouden worden.

  We zouden moeten eisen dat er subsidie komt op biologische producten, dan koopt iedereen dat voor zijn/haar baby; dat is de enige manier om bedrijven echt maatschappelijk verantwoord te doen laten ondernemen.
  De macht is aan de consument, we zullen die echter wel moeten grijpen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.45 uur

 26. Ten waarde van 1 dag oorlog in irak in irak,lol.
  of zonder dit en met “gewoon salaris”1 dag oorlogje in Afghanistan.betaal het leger ook belasting?
  Deze sort mensen zijn echt vampires,get your zilver bullets,en wees niet bang…
  Bang Bang Bang,vergeet de volgelingen niet…
  Terug naar mijn knoflook recepte.

  Reactie door gaf — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.47 uur

 27. Wat een gezeur toch. Allen zijn consumenten. Koop dan toch gewoon geen Danone meer, of meuk van Nutricia!

  Nederlanders zijn een land van klagers. Net als de ABN: als je het er niet mee eens bent; neem een andere bank. moet je eens zien hoeveel al die miljarden waard zijn

  Reactie door moppie — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.57 uur

 28. Ha Ha

  Dat krijg je nu als je uitverkoop houd(t).
  We willen toch bestolen worden met deze verotte maatschappy

  Wat klagen we toch ,als je het zelf nu eens kreeg zou je het dan aanpakken ????????

  Het is toch allemaal door en door verot.

  Reactie door Willy — dinsdag 10 juli 2007 @ 16.07 uur

 29. En toen het Kruidvat babymelkpoeder wilde gaan verkopen spande Numico een rechtzaak tegen ze aan. Er mag immers geen concurrentie zijn, anders zijn die bedragen er immers helemaal niet meer uit te halen. Pure uitbuiterij!

  Trouwens wat betreft belasting over die 72,5 miljoen betalen? Dacht het niet. Daar zijn allemaal mooie constructies voor.

  ttp://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob01/ob01-08.html
  Het verwerven, houden en verkopen van aandelen binnen een onderneming kan onder voorwaarden als een activiteit worden gezien die mogelijk recht geeft op aftrek van voorbelasting. In het bijzonder doet deze vraag zich voor bij zogenoemde houdstermaatschappijen.
  _____________________________________
  Dhr Bennink krijgt vast ook nog hypotheekrenteaftrek, vooraftrek belasting en allerlei andere handige, liberale constructies die bedacht zijn om de miljoenen van dit soort mensen veilig te stellen. Dit terwijl er wederom bezuinigd gaat worden op ouderen en gehandicaptenzorg (Zembla gezien deze week?)

  Zijn ‘normale’ salaris is trouwens ook belastingtechnisch erg gunstig voor hem:
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2006/weken_2006/15/10-numico_benink.xml
  Beloning Bennink 2005

  Vast salaris 1.000.000
  Variabel salaris 1.221.500
  Pensioen 127.423
  Overig 45.964
  Aandelen 5.247.000
  Opties 813.000
  Totaal 8.445.887

  Hoe naief kun je trouwens zijn om te denken dat zo iemand de helft aan belastingen betaald en dat het nou eenmaal marktwerking is? Marktwerking is alleen maar goed voor de top van Nederland, die verdienen eraan. Consumenten hebben niets in te brengen. Dat de EU de kartelvorming in de gaten houdt is natuurlijk prima, maar dat ze vervolgens zulke hoge boetes opleggen die NIET terugvloeien naar de consumenten en dus weer door de consumenten moeten worden opgebracht door prijsstijgingen is totale waanzin!

  Reactie door Irma — dinsdag 10 juli 2007 @ 16.19 uur

 30. @14 “Mag l’écologiste zich bij jouw aansluiten?”
  Maar natuuuurlijk!

  @25 Kaatje. “Het heeft hem echt bloed, zweet en tranen gekost van Numico weer een supergezond bedrijf te maken.”

  Nou Kaatje, hij zal zijn inspanningen best wel verricht hebben. Geen bloed, geen zweet misschien een enkele traan van zijn partner omdat hij niet op tijd bij het avondeten was. Maar het gaat m.i. om het systeem van vrije markt en daaraan inherent het toe eigenen van kapitaal uit onderneming. Voor mij is het buiten proportie.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 10 juli 2007 @ 16.37 uur

 31. AFM verdenkt ook voorkennis, waardoor het aandeel in nog geen dag opeens zomaar 25% gestegen is. Hopelijk is de opvolger van Peter Paul de Vries ook zo mans om hier een zaak van te maken.

  Wat dat geld betreft: BELACHELIJK. Verdeel het over alle werknemers die het allen verdiend hebben!

  Reactie door pmpmeese — dinsdag 10 juli 2007 @ 16.45 uur

 32. ” En toen het Kruidvat babymelkpoeder wilde gaan verkopen spande Numico een rechtzaak tegen ze aan. Er mag immers geen concurrentie zijn,….”

  Da’s niet waar: er werd een patent geschonden en da mag nie! Koop andere waar en Numico heeft pijn! Geen danoontjes en de pijn wordt iets groter. Er zijn alternatieven voor de potjes in de winkel.

  We leven nu eenmaal in dit systeem. Ik ken geen beter. Gebruik het systeem dan ook. De NL consument klaagt en zit daarna weer op zijn luie reet voor de TV (en wat doet hij/zij daar: mopperen). Het bedrag is Bennink niet af te pakken. Hij zal wel een deeltje aan een goed doel geven als aflaat. BEN (als ik zo vrij mag zijn): WARCHILD!!!!

  Reactie door moppie — dinsdag 10 juli 2007 @ 16.50 uur

 33. @29
  Waarom denk je dat Bennink hypotheek aftrek heeft? Hij is volgens mij geen Gekke Henkie Ik denk niet dat je kan voorrekenen, dat je rijker wordt van geld weggeven aan hebberige banken. En dat ie alles uit de kast haalt om zo weinig mogelijk belasting te betalen, lijkt mij logisch. De taak om hier wat aan te doen ligt bij de Tweede Kamer en dus ook bij de SP.

  Reactie door Johan — dinsdag 10 juli 2007 @ 16.52 uur

 34. @25 kaatje
  Denk je niet dat het de werknemer van Numico bloed, zweet en tranen heeft gekost? Die moesten namelijk genoegen nemen met loonmatiging terwijl meneer Bennink maar een ‘schamele’ 11,5 miljoen euro (2006) mee naar huis kreeg. Voor zoveel geld oeten heel veel mensen bloeden en zweten, maar niet 1 daarvan heet Bennink, en nu krijgt hij ook nog eens 72,5 miljoen euro uit de winst. Waar denk jij dat die winst vandaan komt?

  Reactie door Irma — dinsdag 10 juli 2007 @ 16.54 uur

 35. Steeds als een of andere topfiguur weer een belachelijke hoeveelheid geld krijgt toegespeeld krijgen we deze protesten en terecht !
  Maar wat kunnen we er aan doen ? Het kapitalisme afschaffen en alle ondernemingen nationaliseren (eigendom van de staat maken).Daar hoor ik niemand meer over, zelfs niet binnen de SP. Andere mogelijkheid: bedrijven democratiseren, ofwel de OR veel meer macht geven, b.v. een veto geven over de salarissen van de bestuurders. Eigenlijk is de democratiseringsgolf van de zestiger/zeventiger jaren nooit volledig geweest: de democratie stopt nog steeds bij kantoor- of fabriekspoort. Als dan toch ondernemingen privebezit moeten blijven dan zullen we veel meer macht moeten geven aan de werknemers, zodat die een zware (wat mij betreft beslissende) stem krijgen in de bestemming van de winst. Dat is een concreet doel om naar toe te werken en zou in het verkiezingsprogramma van de SP moeten staan.

  Reactie door simbro — dinsdag 10 juli 2007 @ 17.02 uur

 36. Beste Jan,

  Hoelang blijft men nog geloven in neo-liberalisme? Ik denk zelf, totdat de bom barst. Op een gegeven kan je topmensen geen bonussen van 72,5 miljoen meer geven. De totale ineenstorting van deze vulgaire consumptie-maatschappij is niet meer zo ver weg.

  Met vriendelijke groet,

  Reactie door Niek van Aurich — dinsdag 10 juli 2007 @ 17.04 uur

 37. 32. Dat is ook zo, maar zonder Bennink had een gedeelte van de werknemers al lang veel eerder op straat gestaan; hij is namelijk echt heel erg goed.
  Ik heb al aangegeven dat ik het ook buitenproportioneel vind.

  Reactie door kaatje — dinsdag 10 juli 2007 @ 17.15 uur

 38. Je moet maar denken, als de persoon tussen 6 planken ligt, heeft hij net zoveel als een ander, die tussen 6 planken ligt.

  Reactie door leen — dinsdag 10 juli 2007 @ 17.29 uur

 39. Hoe ze het verpakken maakt niet uit maar het zijn laaienlichters ;),zowel topmanagers als aandeelhouders. Of het nou via frauderen, handig manipuleren van de boekhouding of ‘open en bloot’ gaat doet niet ter zake

  ..succes Bos,zet ‘m op joh,anders roven ze je staatsruif ook leeg,lol

  Reactie door R v B — dinsdag 10 juli 2007 @ 17.37 uur

 40. @ Simbro, dat staat er ook in (of in het grondbeginselprogramma dat voor langere termijn geld)

  Reactie door Bert — dinsdag 10 juli 2007 @ 17.51 uur

 41. @ 36 Niek van Aurich,

  Dat lijkt mij ook. alleen wie zitten er damn met de gebakken peren en wie zijn er dan naar één of ander oord zoals Argentinië in Nazi-Duitsland gevlucht?
  Wedden dat Bennink hier of daar maar dan wel buiten Nederland een aardig optrekje heeft waar hij kwistig geld rondstrooit in de betere restaurants etc.?

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 10 juli 2007 @ 18.38 uur

 42. Inderdaad we hadden al weer een paar dagen geen postjes gehad over andermans verdiensten.

  Reactie door BF — dinsdag 10 juli 2007 @ 18.58 uur

 43. even over dat belasting betalen:
  veel, zo niet alle, van die topmannen in het bedrijfsleven betalen in Nederland helemaal geen belasting.
  die hebben een beleggings bv of nv in -pak hem beet- curacao en betalen daar maar 7,5 procent maximaal of er is een andere constructie bedacht waardoor zij nauweljks of niets aan belasting betalen.
  hoe voelt DAT wanneer je, als belastingbetalende Nederlander je belastingaanslag bekijkt?
  en kom nu niet aan met gezever dat je het normaal vind belasting te betalen.
  dat vind ik ook, als dat voor iedereen geldt.
  degenen die denken dat kopstukken uit het bedrijfsleven hier over hun mijoenen belasting betalen, is naief.

  Reactie door G. — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.21 uur

 44. #12 Teun

  Quote:
  “Dit is de vrije markt ! De sterken kopen de zwakkeren ! Dat is nu eenmaal in een vrije markt economie en daar is niets mis mee ! En als jij iets tegen een “monopolist” wilt doen dan moet je er niet kopen of je begint gewoon je eigen winkeltje . Mag allemaal.”

  Ik vraag me af of jij dat wel wil Teun; want met een paar grote spelers heb je als consument maar te betalen wat het kleine frutje onderling af gaat spreken in het geheim; prijsafspraken dus. Ik weet niet of je het nieuws wel volgt; onlangs nog over de boete van de grote bierbrouwers en de oliemaatschappijen zoals SHELL. En geloof me; dat de verstandhoudingen tussen de huidige energiereuzen en zorgverzekeringen erg knus is op dit moment.

  De vrije markt van nu is slechts schijn is de conclusie die je alleen maar kunt trekken en het wordt steeds slechter. Nog even en we zitten al dicht bij de monopolie aan van een systeem waar jij persoonlijk van walgt; namelijk het communistische; ook daar heb je geen concurrentie meer en geen keuzevrijheid! En dat zit jij hier de hele tijd te propageren. Enigste verschil is misschien; dat de winst van een bedrijf daar ten goede komt aan het land zelf en nu verdwijnt in de zakken van een ordinaire a-sociaal. Weet waar je voor kiest.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.28 uur

 45. Maar dat is toch logisch? Bennink moet het toch kunnen redden verder, na zo’n zware verantwoordelijkheid te hebben gedragen? Die kan je echt niet met een aalmoes wegsturen.

  En de gewone werknemers die ontslagen zullen worden na de reorganisatie? Ach, die kunnen toch wel weer solliciteren? Die hebben nu eenmaal niet zo’n unieke kwalificatie die die arme Bennink alleen maar bij Numico kon waarmaken…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.29 uur

 46. Ik zie hier veel “jaloerse” reacties op iets waar we met zijn allen aan meewerken n.l. vrije economie . Als we die niet zouden hebben, dan zouden heel veel mensen onder al deze reageerders het hoogstwaarschijnlijk nog slechter hebben ! Verder is dit door JM een “opgeklopt” verhaal om weer wat zieltjes te winnen en de aandacht ergens anders te leggen. Maar zelfs als hij in het kabinet zou zitten, zou hij er niets aan kunnen doen want het ligt nu eenmaal niet in de competentie van welk kabinet dan ook . En dat is maar goed ook want anders zaten we in een dictatoriaal land ! En in die landen gaathet meestal economisch niet zo goed .

  Reactie door Teun — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.32 uur

 47. Wat sowieso al helemaal fout is, dat zo’n man ook nog opgehemeld wordt, ook in sommige reacties hierboven ! Bedenk wel: een onderneming als Numico bestaat niet uit één man, er zullen veel mensen hebben meegeholpen er weer iets van te maken, dat kan iemand nooit in z’n eentje. Nog een extra pleidooi voor wat ik bij 35 heb gezegd.

  Reactie door simbro — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.41 uur

 48. @ Simbro (45):

  Voor alle duidelijkheid: als je mij tot de “ophemelaars” rekent, heb je mij totaal verkeerd begrepen.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.44 uur

 49. @40
  Dan wordt het hoog tijd om daar op korte termijn meer aandacht aan te besteden. Als je als partij ergens kan scoren dan is het wel op het tegengaan van de graaicultuur en aangezien andere partijen niets doen ligt hier een heel grote kans voor de SP !
  De boodschap is zo simpel: laat werknemers (mede)beslissen over wat er met de (hun !) winst gebeurt.Daarvoor hoeft niet meteen het privébezit van ondernemingen te worden aangevochten (wat voor velen een stap te ver zal zijn).

  Reactie door simbro — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.52 uur

 50. Schijnbaar heeft men geen Tabaksblat nodig om een uitstekende sigaar uit eigen doos op te steken.

  Dit heet legaal stelen.
  Of beter;
  Het faciliteren van corruptie.

  Reactie door Timbo — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.53 uur

 51. anekdote van onze top der loonslaven.
  voorzitter raad van bestuur vindt bij z,n aantreden drie enveloppen in zijn bureaulade.
  in de eerste envelop vind hij een brief met het opschrift:geef je voorganger(s) de schuld van de ontstane misere.
  in de tweede envelop een brief met het advies:snoeihard saneren zo snel en hard als maar kan!!
  in de derde envelop steekt een brief met het advies om drie nieuwe enveloppen voor z,n opvolger te maken.
  niet erg moeilijk voor topmannen om bedrijven te saneren,alleen het resultaat telt nietwaar,?gevolg is dan ook dat de aandeelhouders-waarde en bedrijfswinsten enorm stijgen .
  juist in deze tijd waarin enorme speculatie en beleggingskapitalen rond de wereld worden gejaagd met als doel een maximaal rendement te behalen,komen bedrijven juist in nederland in de etalage te staan .
  dat juist een elite van topmanagers zich hier moddervet mesten heeft niks te maken met klassiek ondernemerschap,maar met roof en koopkapitalisme dat doet denken aan piramide-constructies die grote gevolgen kunnen hebben voor werknemers,consumenten en de samenleving als geheel.

  Reactie door visgert — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.58 uur

 52. 46@ Olav
  Natuurlijk had ik door dat jouw reactie ironisch bedoeld was ! Daarvoor ken ik je inmiddels goed genoeg, d.w.z. jouw reacties.
  Het gaat over bv Teun, Johan, Kaatje

  Reactie door simbro — dinsdag 10 juli 2007 @ 19.59 uur

 53. Wat gaan we nu weer beleven…….

  ….Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil de salarissen van ministers en staatssecretarissen met tien procent verhogen. Ze zal dit vrijdag voorstellen in de ministerraad.

  Een commissie, geleid door VVD-politicus Hans Dijkstal, heeft geadviseerd om de salarissen zelfs met dertig procent te verhogen. Ter Horst gaat nu een nieuwe commissie van wijzen vragen te bekijken of een verdere stijging wenselijk is.

  De loonstijging was al aangekondigd in het regeerakkoord. Veel topambtenaren verdienen nu meer dan de leden van het kabinet en de coalitiepartijen vinden dat ongewenst….

  ….. zucht …….

  Reactie door Pool — dinsdag 10 juli 2007 @ 20.20 uur

 54. “Wat sowieso al helemaal fout is, dat zo’n man ook nog opgehemeld wordt, ook in sommige reacties hierboven ! Bedenk wel: een onderneming als Numico bestaat niet uit één man, er zullen veel mensen hebben meegeholpen er weer iets van te maken, dat kan iemand nooit in z’n eentje. Nog een extra pleidooi voor wat ik bij 35 heb gezegd.”
  kapitalism is door andeelhouders Communist gewoorden

  Reactie door gaf — dinsdag 10 juli 2007 @ 20.29 uur

 55. communistish

  Reactie door gaf — dinsdag 10 juli 2007 @ 20.30 uur

 56. De top van Numico kan een slordige 150 miljoen euro verdelen.Dit is het zoveelste dieptepunt in de uitverkoop van soliede nederlandse bedrijven.Nadat vele bedrijven en kwow how naar China en India overgebracht zijn,de hedgefunds vele grote bedrijven hier opgeslokt hebben,is het nu zo dat grote bedrijven nog groter moeten worden,omdat zij anders door hedge sprinkhanen opgeslokt worden.Het is een trieste zaak dat 150 miljoen verdeeld wordt door de top,welke over de (rugjes)van kleine kinderen en ernstige zieken (ook in derde wereldlanden)is verdient?verkregen.Deze ziekelijke geldwolven hebben totaal geen sociaal gevoel.De producten van Nutricia zijn idioot duur en worden met enorme miljoenen aan reclame kosten in gepromoot.Het is onbegrijpelijk dat Wouter Bos geen belasting maatregelen tegen deze uitverkoop neemt.In Duitsland komt zo iets niet voor.De enorme snelheid van de $ drukpers heeft de hele wereld overspoeld met liquiditeiten die waardevaste grondstoffen en bedrijven zoeken,om straks de collaps van de $ voor te zijn.Het is onbegrijpelijk dat vooral pensioenfondsen aan dit spel meedoen.Zolang de $ drukpers op volle toeren draait en GEKKE Henkie uitverkoop van zijn in soms honderd jaar opgebouwde bedrijven houdt zullen de effectenbeurzen tot onrealistische hoogten stijgen.Pikant detail is dat dergelijke berichten,vooral in fundamentalistische moslimlanden haat en minachting van westerse waarden oproepen.Tenslotte is bij vertrek op termijn,van grotere bedrijven,ook vertrek van deskundigen en vaklui naar het buitenland mogelijk.Dit CDA/PvdA/C.U.kabinet krijgt straks klappen,via een boemerang effect,van een marktwerkings strategie die zij zelf opgeroepen heeft.
  Maan Arkenbosch,Fin.Ec.analist/Marktstrategie.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 10 juli 2007 @ 20.44 uur

 57. Danone is een multinational en daar kan je niks tegen beginnen.Gewoon die dure toetjes niet meer kopen en als je een drankje voor de betere spijsvertering nodig hebt stap je gewoon over op Campina(Vifit).Dat is trouwens een Nederlands bedrijf en die wil misschien ook wel de werknemers overnemen van Numico als de omzet omhoog gaat.
  ps. ik werk niet bij Campina hoor!

  Reactie door Eric van Dulst — dinsdag 10 juli 2007 @ 20.58 uur

 58. @ 56 Maan,

  Die geldpers loopt en niemand schijnt daar ook maar iets te controleren!

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 10 juli 2007 @ 21.20 uur

 59. @54 Gaf
  Inderdaad, Bennink heeft eerst de hele raad van bestuur eruit gedonderd en vervangen door hoog betaalde buitenlandse talenten. Dat zal noodzakelijk zijn geweest want Numico was op sterven na dood. Daarna is loonmatiging gevraagd aan het personeel.

  Chapeau Bennink dat je Numico er weer bovenop kreeg, maar daar heb je toch afgelopen jaar al 11,5 miljoen voor gekregen?
  Nu kan die raad van bestuur dus 150 miljoen euro verdelen en belastingvrij laten uitbetalen in de respectievelijke buitenlanden. Lees de post van Maan Arkenbosch maar als je wilt weten waar dit aan is verdient. Mijn zus kreeg in het ziekenhuis ook die voeding toen ze niet kon eten i.v.m. kanker. We betalen het allemaal, ongevraagd, via AWBZ, zorgkosten en weet ik veel. Bij Danoontjes heb je een keuze (vers fruit met gewone yoghurt is trouwens lekkerder en beter voor de kinderen) maar bij veel dingen heb je geen keuze. Marktwerking is een farce!!!

  Reactie door Irma — dinsdag 10 juli 2007 @ 22.07 uur

 60. @43: heb zo vernomen dat het nog voordeliger is om je BV te vestigen in de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey. Nog voordeliger qua belastingen dan Curaçao?

  Reactie door pmpmeese — dinsdag 10 juli 2007 @ 22.09 uur

 61. @53 Pool.

  Ik weet dat je een man bent met een muziek verleden. Mij schiet een melodie te binnen.
  Ik weet niet of het correct is.
  “I wish I was a rich man”. Wie zong dat ook weer, zou hij de oorzaak zijn van dit financiele tranendal?
  Ik constateer een Nederlandse overheid die van God los is en Mammon getrouw volgt op het pad des verderfs. Eerloos en gewetenloos.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 10 juli 2007 @ 22.23 uur

 62. Maan Arkenbosch — dinsdag 10 juli 2007 @ 20.44:

  Goedenavond,

  Nee, beste Maan, die klappen krijgen wij, de “gewone” mensen.

  Overigens was je me voor met jouw betoog over de gigantische productie van ONGEDEKTE (mijn bijdrage!) dollars:

  Ik stond op het punt om te reageren met een uit WOEDE en ONGERUSTHEID geboren opmerking dat het godgeklaagd is dat WAARDELOOS papier van onze BEZETTER -AMERIKA- waardig geacht wordt om te ruilen tegen zowat alles van waarde in Nederland en de rest van de wereld.

  Als dat verdomde Amerika uithijgend na al dat uitvreten straks op zijn gat ligt, heeft het WEL het BEZIT van de halve wereld in handen, terwijl wij hier hoogstens nog vuurtjes kunnen stoken van die rotdollars, omdat het gas en de electra ook al niet meer betaalbaar zullen zijn.

  En dan wordt christenen zoals ik verweten dat die NAIEF zijn en in “sprookjes” geloven…!
  In ieder geval niet in kapitalistische sprookjes.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 10 juli 2007 @ 22.29 uur

 63. Je schuift 72,5 miljoen euro naar de topmanager
  en je koopt het bedrijf voor een prikkie een relatief kleine investering waar veel winst mee te behalen valt.Volgens mij is KLM zo ook door Air-France overgenomen.Dit is niet in het belang van het Nederlandse bedrijfsleven.
  Feitelijk zijn dit steekpenningen aan corrupte managers die strafrechtelijk vervolgd dienen te worden

  Reactie door Willem C — dinsdag 10 juli 2007 @ 22.53 uur

 64. Bennink heeft bloed, zweet en tranen voor dit bedrijf over gehad, en het dus verdient?
  -Bloed, heeft hij bloed moeten geven voor het bedrijf?
  - Zweet, ha, ha, de mannen die de potjes Olvarit in de wagen laden , die hebben geweet.
  - Tranen? Ja, van geluk toen hij zijn salarisstrookje ontving.
  Wat heeft hij gedaan in al die jaren? Het niet winstgevende deel van Numico in de VS verkocht, en dat heeft er voorgezorgd dat er weer geld in het laatje kwam. Is opzich niet zo’n prestatie, want iedereen die iets verkoopt krijgt geld in het laatje. En verder. Geprobeerd fabrieken in Iran te kopen, is gelukkig niet door gegaan. En nu werkt hij leuk samen met China, daar gaat een deel van het werk naar toe. Dat mogen kinderen tegen hongerloon-prijzen potjes dure babyvoeding inpakken zodat onze dikgegeten baby’s hun buikjes nog voller kunnen eten.

  Reactie door Marleen — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.02 uur

 65. Ik vraag me zo langzamerhand af of BEURScomputers, (verantwoordelijk voor berekening van o.a AEX-index en koersen op Wallstreet) net als stemcomputers, niet OOK GEMANIPULEERD zouden kunnen zijn?!

  Misschien gaat veel (of misschien wel ALLE!) argumentatie met betrekking tot stemcomputers en fraude OOK op voor de “telramen” van de MAMMONTEMPELS?!

  Want, bedenk eens, dat zou pas HANDEL zijn!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.02 uur

 66. Als dit kabinet valt kunnen we maar beter een ‘Rampenplan’ klaar hebben.

  Reactie door Elsemie — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.12 uur

 67. @ 65 Harrie,

  Hoe ver zijn we verwijded van Duitsland jaren ’20?

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.25 uur

 68. @53
  Ter Horst zal een commissie van wijzen vragen te bekijken of een verdere verhoging tot 30 procent wenselijk is.
  …..
  Ik wil me graag als zeer wijs man aanmelden voor deze commissie,zodat onwijze beslissingen uit blijven.
  De vraag die bij deze wijze man opkomt is wat is wenselijk of wie vindt het wenselijk of met wie ze wensen wordt rekening gehouden en wat wens het volk de geldschieter.
  Leve de PVDA Hoera!!!

  Reactie door De Hakker — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.50 uur

 69. “Danone” = inter/multinational taalgebruik: “geef niets”.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.54 uur

 70. Ik geloof dat het nog steeds niet duidelijk is wat ik bedoel, 44. ReneeR en 54. Gaf, zitten apert tegen mijn grootste angst aan.
  M.i klopt het namelijk dat de kapitalistische ideologie heel dicht tegen de zo apert verafschuwde communistische ideologie aanzit.
  Zowel het communisme als het kapitalisme waren in beginsel zeer leuk.
  Ze hielden echter beide geen rekening met de mens en haar hebzucht en machtswellust.

  Ik wil graag een dom voorbeeld geven van hoe het fout gaat.

  De boeren krijgen al jaren een achterlijk klein bedrag voor hun aardappels en uien.
  Boeren hebben geprobeerd zich te verenigen in een cooperatie, met als enige voorwaarde dat er GEEN ENKELE AFVALLIGE mocht zijn.
  Dan kun je immers de verkoopprijs handhaven.

  Niks van dat, altijd wel weer een L.L die toch uit angst de boel verkoopt, als er 1 schaap over de dam is….

  Nogmaals we hebben de macht als producenten en als consumenten, laten we het een keer grijpen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.55 uur

 71. @ 61 Henk H

  Bedoel je soms Lex Goudsmit (Fiddler on the roof of Anatevka) maar dat was…. If I were a rich man

  Anders ken ik het nog van de groep the Volumes

  Reactie door Pool — dinsdag 10 juli 2007 @ 23.56 uur

 72. Ik ben vandaag op sollicitatiegesprek geweest bij een NV.
  Ze liggen likkebaardend aan m’n voeten; tja, je zal maar goed zijn.
  Geef me effe jullie e-mail adressen, als er dan wat te halen valt qua overnames kunnen jullie meteen inzetten op put-opties :-)

  Dit geintje komt me ongetwijfeld weer op een notitie te staan bij de AFM.

  Je kunt ook nooit winnen… :-)

  Reactie door kaatje — woensdag 11 juli 2007 @ 0.10 uur

 73. 71. Fiddler on a roof is Anatevka, het is van de joodse schrijver Aleichem.
  Goudsmit was een toffe gast, hij is helaas niet meer onder ons.

  Ik heb trouwens een pesthekel aan musicals, maar blijf graag up to date.
  Geef mij maar opera, hardrock en grunge.

  Reactie door kaatje — woensdag 11 juli 2007 @ 0.21 uur

 74. @71 Pool

  Lex Goudsmit, je roept wat in mij op, waar is de tijd gebleven. Terwijl ik dit schrijf, draait op de achtergrond, The last Waltz van the Band. Daarvoor heb ik gekeken naar “Spartacus” een baletvoorstelling in het Bolsjoi Theater te Moskou, met muziek van Aram Katsjatoerian, wat weten wij weinig van goede muziek. Dat kan nu, want Dee is een paar dagen naar Limburg en ik heb hondenwacht. Pool, vergeet nooit, “muziek is de grootste schat die een mens ooit bezat” volgens mij komt deze zin ook uit een melodie. Dat is meer waard dan al die bergen euro’s. Waar blijft de SP tune.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 11 juli 2007 @ 0.46 uur

 75. Bennink is de winnaar in zijn eigen loterij.

  Reactie door reint — woensdag 11 juli 2007 @ 1.06 uur

 76. @67
  Eerst nog even de zigeuners, andersdenkenden en homo’s. Dan zijn we er zo ongeveer.

  Reactie door Roodkapje — woensdag 11 juli 2007 @ 1.47 uur

 77. 52. Teun, Johan en Kaatje, daar word ik niet gelukkig van.
  Ik pas namelijk niet in het rijtje.

  Ik hoop dat je een keer leert lezen, zo moeilijk moet dat toch niet zijn.
  Teun en Johan maken zich duidelijk bekend als VVD’ers die het volstrekt normaal vinden dat deze man zo ‘n beloning krijgt.

  Ik heb dit nooit gezegd, maar zo zie je maar weer dat wanneer je als rechtgeaarde socialist, die op haar werk er niet voor schroomt om met een che guevarra shirt rond te lopen, de ergste bagger over je heen krijgt.

  Even lezen wat ik daadwerkelijk gezegd heb.

  Laat ik Bennink nou toevallig kennen, vreemd maar waar, ook SP aanhangers kennen wel eens iemand.
  Als hij er niet was geweest, was zeker 25% van de werknemers uberhaupt hun baan al veel eerder kwijt geweest.
  Het ging namelijk niet zo goed met Numico.

  Ik ga er nog steeds vanuit (zoals eerder gesteld) dat hij het bedrag voor het grootste gedeelte aan een goed doel schenkt en de werknemers mee laat profiteren.

  Ik zal hem daar persoonlijk vanzefsprekend ook op aanspreken.

  Reactie door kaatje — woensdag 11 juli 2007 @ 2.13 uur

 78. Quote Jaap Veldkamp.

  @11 William2

  LOGICA
  Ik zie drogredenen als een vorm van misleiding en verborgen verbaal geweld. Soms gebruiken mensen ze onbewust. Hoe zie jij dat?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

  Reactie door Jaap Veldkamp (alias j) — dinsdag 10 juli 2007 @ 15.06

  Re
  Wel leuke link Jaap, maar die schaar ik dan toch onder de catogorie google wijsheden, en die zijn op mij niet van toepassing, omdat ik daarvoor veel te veel zelf meegemaakt heb in mijn leven.

  Ik zag overigens gisteravond op het nieuws, dat ze toch overwegen om een onderzoek in te stellen naar voorkennis mbt het verhandelen van aandelen Numico een dag voor de overname.
  De handel was vijf keer zo hoog als normaal, wel vreemd vind je ook niet?
  Zullen ze nu toch nog de boel opgelicht hebben?
  Groet,
  William2

  Reactie door William2 — woensdag 11 juli 2007 @ 7.19 uur

 79. @ 74 d’olle Henk,

  In Spanje kunnen ze goed zingen en er zou nog wel wat vuur in het volk kunnen zitten.
  Dus Zapatero kom nu nons eens een handje helpen.
  Wat dacht je hier van?

  NO PASARÁN!

  Aunque me tiren el puente
  y también la pasarela…
  me verás pasar el Ebro
  en un barquito de vela.
  No pasarán! No pasarán!

  A LAS BARRICADAS!

  Negras tormentas agitan los aires,
  nubes oscuras nos impiden ver;
  aunque nos espere el dolor y la muerte,
  contra el enemigo nos llama el deber.

  El bien más preciado es la libertad,
  hay que defenderla con fe y valor.

  Alza la bandera revolucionaria
  que llevará al pueblo a la emancipación.

  En pie pueblo obrero, a la batalla!
  Hay que derrocar a la reacción.

  A las barricadas, a las barricadas,
  por el triunfo de la Confederación!

  Reactie door L'écologiste — woensdag 11 juli 2007 @ 9.12 uur

 80. @77 Kaatje, nee, jij hoort zeker niet in dat rijtje thuis. Voor mij is dat overduidelijk. Ik heb respect voor hetgeen jij in je werkkring en daarbuiten doet.

  Je zegt: “Ik ga er nog steeds vanuit (zoals eerder gesteld) dat hij het bedrag voor het grootste gedeelte aan een goed doel schenkt en de werknemers mee laat profiteren.”

  Dat zou mooi zijn. Zullen we wedden om een kwartje? :)

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 11 juli 2007 @ 9.51 uur

 81. Subsidie op biologische producten?
  Dan krijgen we nog meer Champignonkwekers die hun niet biologische producten als biologisch verkopen.
  Heeft de consument door deze oplichting teveel betaald, van enige schadeloosstelling is geen sprake.
  Idem dito met de eieren in GB, uit legbatterijen gewoon verkocht als scharreleieren,het doel is zoveel mogelijk binnenhalen ten koste van de ander.
  Gisteren weer naar Terzake gekeken op Canvas. Firestone die moderne slaven in dienst heeft, een eigen slavenpolitie en mensen opsluit zonder wet-en/of regelgeving.
  Gewoon een ouderwetse plantage van rubberbomen met imense voorzieningen voor de Amerikaanse eigenaren en jawel slaven.
  Firestone die alle chemische stoffen loost op een rivier waar mensen van moeten leven.
  Indien je de volgende keer je banden verwisselt denk dan eens na waar de rubber vandaankomt. En Bush maar roepen over het klimaat en milieu.

  Maar terug naar het onderwerp.

  Dit soort bedragen kun je nooit ‘verdienen’, dit soort bedragen worden je gegeven.
  Ik ken legio mensen die een dubbele werkweek maken maar waarvan nooit gezegd wordt dat ze dit soort bedragen ‘verdienen’.
  Tegenover het goede werk van hem stond een meer dan ‘goed’ salaris.
  Kortgeleden stond er zelfs te lezen dat het volbrengen van fusies bij voorbaat goed beloond wordt bij het verlaten van de firma, ongeacht de gevolgen voor de rest van de werknemers, consumenten en de eventuele gevaren daaraan.
  De fusiegeilheid berust derhalve niet meer, althans zo luidt de waarschuwing, op het belang van…. of het zo goed mogelijk doen van…. maar op de ‘daad’ op zich.
  Met zoveel euro’s in het verschiet wordt alles ondergeschikt gemaakt aan……

  Reactie door Henny — woensdag 11 juli 2007 @ 9.58 uur

 82. Beste Teun, je weet het gaat allemaal om geld.
  En de échte aandeelhouders zijn de arbeiders.
  Zij verdienen veel, maar krijgen het niet.
  Het heeft ook niets met ”jaloersheid” te maken, maar met rechtvaardigheid.
  Tegenwoordig worden arbeiders ontslagen terwijl het met de grote werkgevers goed gaat.

  Reactie door Ben tarici — woensdag 11 juli 2007 @ 10.18 uur

 83. Ik ben redelijk rechts en pro kapitalisme maar ook ik vind dit een beetje te gek.

  Reactie door Timmermans — woensdag 11 juli 2007 @ 11.44 uur

 84. Door dit soort zaken zou je bijna socialistisch willen worden.

  Reactie door Timbo — woensdag 11 juli 2007 @ 13.35 uur

 85. @77 Kaatje
  Sorry Kaatje, ik snap nu, dat je het een beetje voor Bennink opneemt. En toch blijf ik er bij, dat in zo’n bedrijf iemand het niet alleen voor elkaar krijgt. Er zijn altijd medewerkers die met goede ideeën komen enz. Als hij dat bedrag aan zijn werknemers geeft of aan een goed doel is hij voor mij de man, laat me het weten als het zover is !

  Reactie door simbro — woensdag 11 juli 2007 @ 15.51 uur

 86. Zuivelmaker Danone wil voor 12,3 miljard euro babyvoedingsbedrijf Numico kopen. Volgens financiele deskundigen een absurd hoge prijs. Ik, als kleine aandeelhouder, ben blij met zo’n Frans bedrijf met een ondeskundige hoofdbestuur en blij met Bennink, die er verstand van heeft een kat in de zak te verkopen. Dat er nu miljarden Nederland binnenvloeien en voor een groot deel hier besteed worden, mag wel gewaardeerd worden. Toch maar mooi die Franse Euro’s binnengehaald, voordat ze daar in het begrotingstekort gestort worden.

  Reactie door Johan — woensdag 11 juli 2007 @ 16.48 uur

 87. met zo’n bedrag mag je haast je kont wel afvegen(als er niet 1 al tot zijn elleboog inzit)met duizentjes,anders erf zijn nageslagt teveel.73 milj/na een jaar 80 milj,
  waar woont hij,op naar het heineken tijdperk.

  Reactie door ad — woensdag 11 juli 2007 @ 17.00 uur

 88. @77 Kaatje

  Jammer dat een mens dan niet meer objectief kan zijn. Zo zie je maar…
  Kennis Bennink heeft hulp nodig? Nou ja!!
  Ik zou zeggen, kom op lui! Laten we het nou toch opnemen voor de kennis van Kaatje: de man die met bloed, zweet en tranen zijn zakken heeft gevuld.
  Ja Hitler was ook wel aardig… hij aaide zijn hondje!
  Sorry Kaatje, maar je verwachting van de goede doelen zijn onzin. Goede doelen in de man zijn hoofd zouden moeten zijn dat hij het geld over het totale personeel uitspreidt. Je moet zo’n bedrag niet eens WILLEN!
  Jouw kennis is in mijn ogen gewoon een ordinaire geldwolf! Misschien dat je hem dat tijdens een receptie in zijn oor kan fluisteren? Het zou je sieren.

  Reactie door Gloria — woensdag 11 juli 2007 @ 17.13 uur

 89. Je mag hier volgens sommige mensen niets van vinden, want binnen het bedrijf is het goedgekeurd. De politiek moet zich er dan niet mee bemoeien. Dit is duidelijk een typisch liberaal standpunt. Dat kan, prima. En dat is ook hoe het nu zo is geregeld wettelijk. Maar het is toch niet zo liberaal om te zeggen dat je je er niet mee moet bemoeien als politieke partij? Gaat politiek niet juist over welke regels er zouden móeten zijn?

  Reactie door Gerbert — woensdag 11 juli 2007 @ 18.50 uur

 90. @ Johan

  Aan welke economische theorie ligt jouw stelling ten grondslag dat euro’s kunnen verdwijnen in een begrotingstekort? Is het niet zo dat door euro’s een tekort verdwijnt? Gaarne verneem ik je idee voor een proefschrift Economische wetenschappen.

  Reactie door Gerbert — woensdag 11 juli 2007 @ 18.52 uur

 91. Dus Danoon-TJE is het bedrijf met z’n lullige 12 miljoen Euro, en Danone is de Dikkedeur met bijna 6 keer zoveel marktwaarde!! Die heeft aardig wat “in de melk te brokkelen” met z’n zuivelgebeuren.

  Wie is nou eigenlijk de melkkoe is dat de koe of Danone zelf??

  Reactie door W6969 — woensdag 11 juli 2007 @ 19.20 uur

 92. @ Harrieke (62):

  Over dollars gesproken: vandaag vernam ik via CNN weer opvallende cijfers.

  De kosten van de oorlogvoering belopen in Irak zo’n $ 10 miljard per maand, en inclusief andere inspanningen (waaronder Afghanistan) $ 12 miljard per maand.
  De totale kosten zijn inmiddels bijna $ 800 miljard. Hierdoor is de nationale schuld in de VS tot astronomische hoogte opgelopen.

  Als je erover nadenkt, wat met al dit weggegooide geld in de VS had kunnen worden gedaan (gezondheidszorg, scholen, enz. enz.; sommigen hebben dit een beetje uitgerekend)…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 11 juli 2007 @ 19.54 uur

 93. 92. Olav

  En wat te denken van de slachtoffers in New Orleans?

  Reactie door Henny — woensdag 11 juli 2007 @ 21.34 uur

 94. Ik kan niet anders zeggen dat deze zak snel gevuld is. Dit is pure corruptie. ik mag leiden dat hij eronder bezwijkt. Eigenlijk kun je hier in redelijkheid niet eens meer over praten.

  Reactie door Henny — woensdag 11 juli 2007 @ 21.49 uur

 95. @ 74 Henk H

  Ik heb waarschijnlijk weleens eens iets van hem gehoord van Aram Iljitsj Katsjatoerian, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen.
  Wat ik over hem gelezen heb, schijnt het een der groten te zijn.

  Henk, even Conan een paar oordopjes in, en je kan de stereo wel op 10 zetten nu Dee even naar het zuiden is.
  Ik twijfel er niet aan dat je elke dag rijst eet, want Deetje zal wel in het voren voor je gekookt hebben, nasi, ajam pedis, rendang, tolor asin, sajoer e.d. dus omkomen van de honger zal je wel niet.

  Henk, doe de groetjes aan Dee als je haar spreekt.

  Reactie door Pool — woensdag 11 juli 2007 @ 22.28 uur

 96. @ 86 Johan

  Dit schrijft Willem de Zwijger zijn op weblog o.a. over de omstreden beloning :

  “In het kader van het overname-bod van Danone op Numico – Nutricia-babyvoeding, voor de leek – krijgt CEO en veelverdiener Bennink 72,5 miljoen euro volgens de NRC, en 87 miljoen volgens de VEB. Volgens diezelfde NRC (10/7) schuift de transactie voor de gehele Raad van Bestuur 220 miljoen euro, ongeveer een half miljard ouderwetse guldens. Meer dan de hele jaarwinst van het bedrijf van vorig jaar.

  Voor alle duidelijkheid, dit gaat om mensen in loondienst die nooit enig ondernemersrisiko hebben gelopen en niets anders hebben gedaan dan braaf te bevorderen van wat van Nutricia mocht worden verwacht, namelijk het vervaardigen en verkopen van Olvarit.
  (http://dezwijger.blogspot.com/}

  Wie denkt nog dat deze Raad van Bestuur, met zicht op een half miljard gulden, het belang van de onderneming, of de werknemers, laat staan het algemeen belang kon vertegenwoordigen?

  De man heeft gewoon gelijk.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 12 juli 2007 @ 0.33 uur

 97. @96 Let wel, ik ben geen vuige kapitalist, maar heb mijn spaarcentjes zelf belegd (Op hoop van zegen}. Uiteraard wordt er nu gegapt van mijn centen, maar dat gebeurd ook en in hevige mate, bij alle pensioenfondsen. B.v terugstorten naar bedrijven van koerswinsten uit het pensioenfonds(m. o.Rabobank). En ik denk dat er wel meer voorbeelden zijn waarbij de werknemer verneukt wordt.
  Maar ik denk niet dat ik de Numico transactie, buiten het gegap van het bestuur, mij en Nederland (ons) nadeel oplevert.(En de werknemers, want wie drinkt en eet de produkten?)
  Pas de wet aan tegen gappers, wat ons allen een paar cent voordeel oplevert.

  Reactie door Johan — donderdag 12 juli 2007 @ 3.20 uur

 98. ach, als ik 1825 jaar werk tegen mijn huidige salaris, geen cent uitgeef en van de rente leef, heb ik ook 73 miljoen op mijn bankrekening heb ik net berekend. Ik kan me heel goed voorstellen dat de beste man zo productief is geweest dat de verhouding hier geheel geloofwaardig blijft.

  Reactie door ron — donderdag 12 juli 2007 @ 10.29 uur

 99. @95

  Wie kent niet de begintune van de The Onedin Line, het adagium uit Spartacus van Aram Kaatsjatoerian, die menigeen kippenvel zal bezorgen. Dit schrijft de VPRO in zijn gids, deze serie uit 1971-1980 wordt nu herhaald, dit was voor mij de reden om de hele Spartacus (Baletuitvoering)nog eens te zien en te beluisteren. Groetjes en ook groeten aan het Veen.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 12 juli 2007 @ 10.35 uur

 100. @Eric #57

  Nog even Erik….en dan is Campina ook een onderdeel van Danone Totdat alles wat je vreet en zuipt Unilever is of Danone.

  #Teun 46 QUOTE

  “Ik zie hier veel “jaloerse” reacties op iets waar we met zijn allen aan meewerken n.l. vrije economie .”

  Ik zie alleen maar domme reacties van jouwe hand. Je roept maar wat; dat de vrije markt zo heilzaam is voor ons in feite. Maar je argumenteert niet eens, je zit ons nu alleen jalouzie aan te smeren.

  Sommigen stellen; dat die man die miljoenen verdiend omdat hij zo goed was in zijn werk daar. Dat ben ik ook; maar ik verwacht daarvan heus geen bonus’ ik doe gewoon waar ik voor was aangenomen. Maar tegenwoordig nemen gasten die zich directeur noemen geen genoegen meer mee.

  In ziekenhuizen heb je mensen rondlopen in operatiekamers die elke dag mensen het leven redden’ die doen gewoon hun werk en zeuren ook niet over bonussen van miljoenen. Wat is van meer belang….een bedrijf dat na een dip door slim beleid erweer bovenop komt of dom toeval…of die artsen die zonder zeuren gewoon elke dag weer mensenlevens voor de dood weghalen??

  Reactie door ReneR — donderdag 12 juli 2007 @ 15.55 uur

 101. Excessen moeten altijd worden bestreden, zowel ter linker als ter rechterzijde. Niemand verdient 72,5 miljoen euro, deze beloningen zijn zot, zelfs voor een gematigd sociaal-liberaal als ik.

  Reactie door Niels — donderdag 12 juli 2007 @ 17.57 uur

 102. Ja je verdient het wel maar je krijgt het alleen niet…

  Reactie door W6969 — donderdag 12 juli 2007 @ 18.43 uur

 103. @ Henny (93):

  Natuurlijk, ook zou New Orleans volledig kunnen herrijzen!
  (Nooit zal ik die oude zwarte vrouw vergeten, die -kort na de overstromingsramp reagerend op de vraag wat president Bush zou kunnen doen- zei: “Gimme a dollar, bro’!”).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 12 juli 2007 @ 18.59 uur

 104. Hm Johan houdt zijn briljante ontdekking geheim tot na uitkomst van het proefschrift. Ook goed.

  Reactie door Gerbert — vrijdag 13 juli 2007 @ 0.37 uur

 105. Het is echt heel jammer dat er over het algemeen op deze site zo eendimensionaal wordt voorgesteld en toegelicht. Ook het verhaal over de topman van Danone. Hij heeft gewoon slim de onderneming en zijn eigen voorwaarden geleid. Tuurlijk hebben de mensen die er dagelijks voor werken – ‘de gewone arbeider’ – een bijdrage geleverd aan zijn succes. Alleen de meesten werken een gewone werkdag van 8 uur. Als er langer moet worden gewerkt, dan worden er overuren uitbetaald. En als er in het weekend door deze mensen moet worden gewerkt krijgen ze een weekendtoeslag. Als ze een kind krijgen moet de werkgever zorgen dat er van alles wordt geregeld zodta vader of moeder beide taken optimaal combinaren kan. Dat is fijn uiteraard. Dat hebben de medewerkers gekregen om dat ze slim hebben onderhandeld via hun vakbond of OR.

  En als ze opeens meer verantwoordelijkheid krijgen of ‘manager’ worden dan krijg je daarvoor uitbetaald. Zo simpel werkt dat, maar daar horen dan ook wel wat meer verantwoordelijkheden bij.

  Voor de topman van Numico geldt het niet anders: hij werkt bij Nimoco waarschijnlijk iets meer dan 8 uur op een dag. Hij werkt in de weekenden ook nog wel eens wat door, zit veel in het buitenland, waardoor hij zijn gezin wat minder ziet, dan die ‘gewone medewerker’, en daar hoort simpelweg een beloning bij. En als je dan ook nog het ‘lef’ hebt om ja te zeggen tegen de verantwoordelijk dat zoveel mogelijk van die ‘gewone medewerkers’ dagelijks hun kost kunnen (blijven) verdienen dan hoort daar gewoon een beloning voor.

  Het aantal miljoenen is natuurlijk veel, maar meer dan de helft gaat daar weer van naar de schatkist voor de belasting. Dus in die zin heeft het volk er ook wat aan, want daar worden gedurende een bepaalde periode weer een paar duizend ww- of andere uitkeringen, van betaald. Het kan zelfs zo zijn dat er wel een subsidie van wordt ingevuld waardoor politieke partijen bepaalde zaken kunnen verzorgen en regelen voor hun leden.

  Als ik het geklaag en boegeroep zo eens bekijk dan moet ik ineens denken aan de vrouw die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de postcodeloterij: Ze had verdriet omdat ze door haar eigen gedrag (namelijk geen lot kopen) geen miljoen heb gewonnen.

  Zo werkt het in het leven: je kunt een hoop aantal zaken zelf beinvloeden omdat je in veel gevallen een keus hebt. Kijk naar Jan Marijnissen: die is ook van arbeider naar Tweede Kamerlid opgeklommen. Dat hij uiteindelijk zijn salaris terugstort en in een eenvoduig huis blijft wonen. Dat moet Jan zelf weten. Dat is zijn keus.

  Ga echter niet zitten klagen en wenen als iemand anders een andere keus maakt en wel voor zijn inspanningen en verantwoordelijkheden beloond wil en kan worden.

  Reactie door Bernadette — vrijdag 13 juli 2007 @ 11.01 uur

 106. Bernadette, het gaat er nou juist om dat de verhoudingen zoek zijn en daarom wordt er terecht geklaagd! En die belasting waar jij het over hebt, wel eens gehoord van box 3? Je hoeft geen medelijden te hebben hoor! Met andere woorden de beloning is al behoorlijk! moeten hier dan miljoenen bij? Bernadette je kunt doen alsof we gek zijn op deze site maar dat zijn we toch echt niet! De arbeider wordt ondergewaardeerd terwijl zij het werk doen en dat is toch echt belangrijker dan directeur of manager zijn! Zonder personeel zijn een manager en een directeur overbodig. Zijn ze hier compleet knetter!

  Reactie door cynthia — vrijdag 13 juli 2007 @ 12.03 uur

 107. Ooh ja en om nog maar niet te spreken over allerlei aftrekposten Bernadette! Die heeft jan modaal niet

  Reactie door cynthia — vrijdag 13 juli 2007 @ 12.04 uur

 108. Uit de Menselijke Maat van onze gastheer Marijnissen:

  Doorgeslagen grootheidswaan van bestuurders en managers heeft positief ingestelde mensen vergiftigd met cynisme. Het schaamteloos vooropstellen van het eigen belang door sommigen heeft hele beroepsgroepen bezoedeld. Bestuurders en managers krijgen topsalarissen, maar leveren daarvoor (vaak* Wtstf) allerminst topprestaties.

  Arbeid is arbeid…gemaakte uren zijn gemaakte uren…verantwoordelijkheid is verantwoordelijkheid…beloning is beloning en disproportioneel is en blijft disproportioneel. Wie een dergelijke beloning voor een topbestuurder billijk acht is de weg kwijt! Deze schaamteloze zelfverrijkingen aan de kaak stellen heeft niets van doen met jaloezie maar met niet verloren realiteitszin.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 13 juli 2007 @ 12.50 uur

 109. @105 Bernadette
  Ja, jammer hé dat je niet ongeneerd kunt graaien. Ongeneerde perverse zelfverrijking, waarmee je kunt aantonen hoeveel beter je bent dan die 500.000 kinderen die in chronische armoede leven en dankzij hun postcode totaal geen toekomstperpectief hebben. Hoeveel beter dan de ouderen die door hun kinderen aan de kant zijn gezet door de moordende concurrentieslag op de arbeidsmarkt. Hoeveel beter dan de chronisch zieken en gehandicapten die iedere dag moeten vechten voor een menswaardig bestaan.
  Gelukkig kunnen we een aantal zaken zelf beïnvloeden en dat zullen we ook doen.
  Dit soort perverse zelfverrijking moet aan banden gelegd worden en afgeroomd ten behoeve van diegene die geen gelukkig lot getroffen hebben, want in het ‘echte’ leven heeft iedereen een ‘lot’!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 13 juli 2007 @ 12.52 uur

 110. @ 99, Kijk, ik wil zélf wel Bennink voeren,
  lepeltje voor lepeltje, en reken maar dat ik
  daarvoor arbeidsloon ga rekenen, dat komt voor één week al snel op 720 en een halve eu-
  ro, gewoon óók eerlijk verdiend.
  Kanone, Danone, en lust meneer dat niet krijgt hij de BONZo brokjes, zoals jij, Henk,
  de viervoeter mogelijk ook voert.
  Het is weer heel aardig warm hier, 24 ‘, en is relaxen er niet meer bij, maar jij, ben je
  met al je bezigheden wel wezen lopen met Co-
  nan?. Vorig jaar had je de hele buitenboel ge
  schilderd, als verrassing voor Dee, en deze
  dagen, je lekker rustig gehouden of blaakte
  je weer van energie? Morgen is het écht warm,
  doe aub alleen het hoog nodige anders maken
  we ons zorgen!
  Katsjatoerian is dan een veel beter tijdver-
  drijf. Zeker weten doe ik dat je Dee nu zult
  missen, maar tel de uurtjes maar weer af!
  Fijne avond Henk, en iedereen die dat ook
  nodig heeft! Groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 13 juli 2007 @ 18.24 uur

 111. @ 105
  Is het niet prachtig? Duizenden mensen bouwen door de jaren heen een mooi bedrijf op en als ik slim onderhandelen kan over mijn eigen voorwaarden, dan mag ik het bedrijf verkopen en de winst daarvan opstrijken. Omdat de raad van bestuur mij vertrouwt. En ook zij vorstelijk beloond worden voor hun vertrouwen.

  Vervelender zijn natuurlijk de nachten daarna. In het begin kan ik nog wel slapen, zolang ik niet besef hoeveel mensen precies ik legaal bestolen heb, maar tegen de tijd, dat de ophef in de media ontstaat en ik iedereen uit moet gaan leggen, waarom ik meer recht heb op dat geld, dan al die nauwelijks geschoolde arbeiders, die daar tegen het onderhandelde minimum werken, dan heb ik toch wel een valiumpje of twee nodig. En een paar extra bij die documentaire over de mensen die hun baan kwijtraken en hun gezinnen.
  Ik moet toch wel? Ik heb een nieuwe ferrari nodig, en dat is toch wel even een heel wat belangrijker aankoop dan een nieuwe wasmachine.
  Altijd die kritiek.
  Ik draag veel verantwoordelijkheid.
  Daar word ik voor betaald.
  Verantwoordelijkheid voor al die werknemers die me zijn toevertrouwd. Eh.. ik bedoel, verantwoordelijkheid voor het bedrijf, dat ik verkoop, eh.. ik bedoel, verantwoordelijkheid voor de koers van de aandelen of waren het nou mijn beleggingen…

  Reactie door Rob — vrijdag 13 juli 2007 @ 18.41 uur

 112. Bernadette….

  Het gaat om de verhoudingen; zijn ze inmiddels ook bij jou zoek?

  Reactie door ReneR — vrijdag 13 juli 2007 @ 23.33 uur

 113. Wie doet dit jaar de oudejaarsconference? Op deze site staat voer voor een hele avond zelfspot.

  Reactie door Rob — zaterdag 14 juli 2007 @ 16.23 uur

 114. eeeuuu dan koop je gewoon geen producten meer van danone,,
  of kopen we ook nog bij de alberd hein,het is er anders nog steeds te druk,buiten de beatrix pruiken om,zie ik nog steeds,fiat cintecento’s ataan.
  ps al overgestapt naar een eerlijke bank,dus weg bij fortis ing enz,nee nog steeds daar aan het winkelen/bankieren,
  is dat niet het zelfde als dat je niet gestemd hebt?

  Reactie door ad — zaterdag 14 juli 2007 @ 20.11 uur

 115. In 1 woord: SCHANDALIG!

  Reactie door Alex Bijloo — zondag 15 juli 2007 @ 14.50 uur

 116. De verhoudingen zijn misschien zoek, maar het punt is wanneer zijn ze niet meer zoek. Wie bepaalt van alle mensen op deze site dat iemand maar één ferrai of juist helemaal niet mag hebben. Ik hoop niet de mnsen op deze site, want dan is het met ondernemend Nederland snel afgelopen.

  Tis een beetje lastig om op alle reacties te reageren. Maar grosso modo komt hier volgens velen van u op neer dat directeuren zich alleen maar verrijken over de rug van al die arme medewerkers. Een beetje bezijden waarheid niet waar.

  Een anekdote uit de praktijk: in de tijd dat het economisch wat minder ging: mijn medewerkers en ik konden kiezen: of binnen een paar jaar het bedrijf failliet en geen mensen aan het werk, of een aantal mensen minder en een goede doorstart?

  Weet u: men koos voor het eerste. U snapt het al: bedrijf is failliet gegaan, met alle gevolgen voor iedereen van dien. By the way als ondernemer had ik overigens geen recht op een uitkering, mijn mensen wel.

  Wie had het nu over dat er een directeur zonder personeel overbodig is. Ik kan u verzekeren met óók, zeker in tijden wanneer het met de economie wat minder gaat. Gelukkig ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten en ben opnieuw begonnen (zonder steun van de overheid overigens!)

  Trouwens kom ik ook uit een arbeidersgezin. Daar ben ik opgevoed met onder ander het principe: als je met één vinder naar de ander wijst wijzen er altijd nog vier naar jezelf. Dat heeft gemaakt dat ik mezelf altijd afvraag bij elk probleem: wat kan ik daar nu zelf aan doen? In plaats van wiens schuld is dat?

  En dat geldt voor het hele leven. Je kunt klagen bij de SP en hopen dat ze het voor jou oplossen. Of kijken naar je eigen situatie – en ook al zijn er nog zoveel beperkingen – en je afvragen wat ga ik morgen anders doen. (respondentnr 115 is daar overigens het levende voorbeeld van!)

  En als afsluiter (en misschien wel doodoener): verbeter wereld, begin bij jezelf: klaag niet maar doe!

  Reactie door Bernadette — woensdag 18 juli 2007 @ 13.05 uur

 117. Wat kan ik daar nu zelf aan doen. Dat vraag ik me ook af Bernadette en dat is stemmen op de SP..
  Ik zou zeggen verander de wereld en begin bij jezelf.

  Reactie door Henny — woensdag 18 juli 2007 @ 16.20 uur

 118. Bernadette — woensdag 18 juli 2007 @ 13.05:

  Ja, de wereld zit simpel in elkaar, niet?

  En, de verhoudingen zijn niet MISSCHIEN zoek, ze zijn TOTAAL zoek.
  Als je met al die overduidelijke en NIET VERDIENDE GIGABELONINGEN goed zichtbaar nog van misschien spreekt, waar is dan de overtuigingskracht van de rest van jouw verhaal met het al ontelbare keren herhaalde en uitgekauwde cliche “verbeter de wereld, enz….”, de graaiers gaan dan gewoon LUSTIG door en je geweten is dan -eigenlijk tot NIETS VERPLICHTEND- gesust, want: HOE DOE je dat…?!

  Of, en dat lijkt me niet ondenkbaar, en maakt bovengenoemde opmerking alleen maar aannemelijker: maak je voor jezelf sls “ondernemer” nog altijd een voorbehoud om ook zo gigantisch veel te verdienen?
  Weet dan wel dat je dan al heel snel (en TERECHT!!)op morele regels en maatstaven stuit, zeker in een van christelijke principes doordrenkte maatschappij als de onze.
  Juist het volslagen negeren daarvan, zoals vooral de laatste jaren gebeurt, leidt tot een chaotische ieder-voor-zichmaatschappij.

  Bovendien heeft, daarbij aansluitend, ook het socialisme een in veel opzichten scherpe, degelijke en (rechtvaardigerwijs gesproken) onweerlegbare, maatschappijanalyse gemaakt die duidelijk maakt dat ondernemen geen VRIJBRIEF kan zijn om je maar alles te veroorloven: dat is FUNDAMENTELER dan verongelijkte, flauwe verhaaltjes over het aantal auto’s dat iemand mag bezitten.
  Als je een aantal fundamentele en rechtvaardige levensprincipes hanteert, komt dit soort gedachten niet eens op.

  En, mocht dit na bovenstaande nog nodig zijn: SP-er gunnen iedereen een behoorlijke welstand maar zijn TEGEN ARMOEDE, die aantoonbaar het gevolg is van scheefgetrokken verhoudingen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 18 juli 2007 @ 23.19 uur

 119. @116 Bernadette
  Je begint bij jezelf en zoals je zegt met een ‘eigen’ bedrijf, en dan, hoe gaat het verder en waar wil je eindigen, wat is je doel en welke strategie kies je? De coöperative game of de non-coöperative one? Hoe lang duurt het deze keer voor je ‘opgegeten’ wordt?

  Reactie door Elsemie — donderdag 19 juli 2007 @ 12.54 uur

 120. Ik zie hier veel “jaloerse” reacties op iets waar we met zijn allen aan meewerken n.l. vrije economie . Als we die niet zouden hebben, dan zouden heel veel mensen onder al deze reageerders het hoogstwaarschijnlijk nog slechter hebben ! Verder is dit door JM een “opgeklopt” verhaal om weer wat zieltjes te winnen en de aandacht ergens anders te leggen.

  Reactie door Peter — zaterdag 11 augustus 2007 @ 18.38 uur