Van Aartsen wil nu wel

Vandaag en gisteren was ik op bezoek in Noord Holland. Ik was op stap met twee goede kennissen. We hebben ons licht opgestoken in Schagen, Wieringen, Medemblik, Petten en Egmond.

In de categorie ex-politici die als een blad aan de boom omdraaien, vandaag Van Aartsen:

Oud-VVD-fractieleider Van Aartsen vindt dat er een parlementair onderzoek moet komen naar de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak. Dat zei hij op Radio 1.

Volgens Van Aartsen wordt er teveel gespeculeerd over de redenen waarom het kabinet in 2003 de Amerikanen steunde. Daarom is het goed als de feiten op een rij worden gezet. Als fractievoorzitter was Van Aartsen nog tegen onderzoek.

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor een parlementair onderzoek. De PvdA is eigenlijk voor, maar in de formatie is afgesproken dat het er niet komt. Van Aartsen is daar verbaasd over. De VVD is tegen een onderzoek.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 13 juli 2007 :: 21.42 uur

32 Comments

32 reacties

 1. Tsjah, zo zijn vvd’ers die durven pas ergens tegenin te gaan als ze geen macht meer hebben.
  Slappe zakken.Het lijkt me stug dat Rutte dit gaat overnemen.Al is het wel te hopen natuurlijk.

  Reactie door sietse — vrijdag 13 juli 2007 @ 21.52 uur

 2. net zo als JM deed na het z.g. “paspoortendebat” …

  Reactie door Teun — vrijdag 13 juli 2007 @ 21.59 uur

 3. Ik vraag me af of hier dus partijdicipline binnen de vvd wordt opgelegd door machten buiten de politiek.

  Reactie door Patrick — vrijdag 13 juli 2007 @ 22.09 uur

 4. @ Teun

  dat Jan Marijnissen ietwat diplomatiek was kun je hem niet kwalijk nemen. Mijn mening was en is dat ze hun paspoorten in hadden moeten leveren.

  Van Aartsen is een hipocriet, mosterd na de maaltijd zullen we maar zeggen.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 13 juli 2007 @ 22.13 uur

 5. Hoop doet leven, maar ik vrees het ergste. De meeste vvd-ers zijn vandaag de dag trigger happy, al zul je ze never nooit in de loopgraven tegenkomen. Nee, daar zetten ze omgeschoolde werklozen in, met een driejarig contract. Lekker goedkoop dat volk.

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 13 juli 2007 @ 22.16 uur

 6. J.Pruimboom reactie 4

  Ja die is goed ! JM was niet hypocriet toen hij 2 weken na een kamerdebat (waarin hij niets durfde te zeggen) in een krant alsnog zijn draai eraan gaf ? Achteraf was iedereen een verzetsheld !

  Reactie door Teun — vrijdag 13 juli 2007 @ 22.37 uur

 7. @ Teun,

  Ik zou er nog moeite mee hebben als ik Marijnissen was. Een persoonlijke mening is heel wat anders dan een mening vormen voor een partij omtrent zo’n onderwerp.

  Ik had ook liever gezien dat het sneller en duidelijker naar buiten kwam. Maar hij hoeft zijn mening nu niet te herzien zoals van Aartsen nu doet.

  Eigenlijk lulde van Aartsen uit zijn nek toen hij nog in Den Haag zat.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 13 juli 2007 @ 22.48 uur

 8. Openheid over Irak. Prachtig. Dan horen we uren belastinggeld later uit een dik rapport “dat men is ingegaan op gegevens van de Amerikanen, die ten onrechte als bewijs werden overlegd, maar dat men vanwege de officiele vormgeving van het document niet had kunnen weten, dat het om oude internet-citaten ging. En hoewel alle Amerikaanse koerswijzigingen er op wezen, dat er vooral naar een reden gezocht werd, is dat nooit officieel medegedeeld. Kon men dus niet weten.” Of zoiets.

  Niets nieuws. Als JPB dat nu verklaart en belooft voortaan alles op waarheid te controleren, kunnen we verder met de toekomst.

  Wie verwacht er ooit vrede te brengen met gewapende militairen. Ik bewonder onze jongens en wat ze allemaal opbouwen in door oorlog verscheurde dorpen. Dat vind ik een bewonderenswaardige taak. Maar waarom wordt dat werk gedaan door soldaten en niet door b.v. het rode kruis? Omdat het te gevaarlijk is. Waarom is het te gevaarlijk? Omdat er op de soldaten wordt geschoten. Cirkeltje rond.
  Ik hoop dat de Amerikanen gauw klaar zijn met alles terug te halen uit Afghanistan wat ze tegen de Russen hebben achtergelaten. En uit Irak, wat ze Sadam hebben gegeven tegen Iran.
  Dan kunnen de bewoners gaan praten over hun eigen toekomst.

  Gelukkig zit ons ABP-pensioen nu weer gebeiteld.

  Reactie door Rob — vrijdag 13 juli 2007 @ 22.55 uur

 9. Ik begrijp nog altijd niet waarom die 10% verhoging voor ministers nodig is.De politiek wordt toch door alle politici(behalve SP)gebruikt als springplank voor een dikke baan of adviseursschap(zonder betekenis).Hoe beter de bewezen diensten aan het groot kapitaal,hoe sterker de springplank.Een”duivels”dilemma volgens Wim Kok.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 13 juli 2007 @ 23.26 uur

 10. @ teuntje @2
  beter dan een dubelle tong (gememgde met taboes) ,he?
  Waar komt het vandaam?

  Reactie door gaf — vrijdag 13 juli 2007 @ 23.26 uur

 11. @8 Rob

  Onze jongens? Het zijn ‘mijn’ jongens niet en ik vind ze ook niet bewonderenswaardig, maar ontzettend DOM! Daarbij bouwen ze niet op, maar breken af.

  Reactie door Gloria — zaterdag 14 juli 2007 @ 0.26 uur

 12. @9 Maan Arkenbosch — vrijdag 13 juli 2007 @ 23.26,

  Om de gevolgen van hun eigen beleid niet te hoeven voelen. En dan vervolgens als de gewone man er wat bij wil hebben omdat het leven er niet goedkoper op wordt zijn ze als de kippen bij om er voor te zorgen dat ze er op achter uit gaan.

  Ja, het is wat. Eerst armoede maken en dan weer plannentjes maken op het op te lossen.
  Want anders hebben ze weer niks te doen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 14 juli 2007 @ 1.38 uur

 13. Van Aartsen zei wel meer: ‘Nederland, het New York van Europa’ indachtig.
  Wie neemt deze man nog serieus?
  Wie neemt uberhaupt opportunisten serieus?
  Je hoeft maar naar de diverse politieke partijen te luisteren en je weet of ze aan de macht zijn of juist niet. Inconsequentie alom.
  Het wordt tijd dat een consequent geluid gaat overstemmen: het wordt tijd dat de SP gaat regeren!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 14 juli 2007 @ 3.03 uur

 14. Goeden morgen vrienden SP.

  Draaikonterij komt er veel kijken bij politici, dat komt tot uiting o.a. bij de delegatie naar Palestina, de draaikonten vinden nu dat er niet gesproken mag worden met Habas, en verbieden zelfs de anderen die het wel doen.
  Wanneer daar olie te vinden zou zijn, dan draaien ze om als een blad van een boom.
  Dan is er alle redenen voor om elke dictatuur te verontschuldigen.
  Draaikonten, en nooit anders geweest.
  Geef mij maar de SP. recht door zee.

  Een overtuigde ……

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 14 juli 2007 @ 8.12 uur

 15. Vrees ik toch met grote vrezen, dat mogelijk
  Van Aartsen een fractiestandpunt heeft moeten
  uitdragen. Tja wat is een meerderheidsbeslis-
  sing binnen een fractie dan feitelijk waard,
  als er nadien diverse figuren hun ‘binnens-
  kamers-stém’ verruilen, en men van een feite-
  lijke ‘juiste beslissing’ niet kan spreken.
  Het lijkt de hoogste tijd te worden, dat bij
  belangrijke belissingen niét volstaan kan wor
  den met ‘stemming bij hand opsteken’, maar
  het individuele Kamerlid zijn ‘ja’ of ‘nee’
  in het vervolg dan met een handtekening gaat
  bevestigen, waarvan acte!

  Reactie door Madelief — zaterdag 14 juli 2007 @ 8.59 uur

 16. Ik heb gisteren het marathon-gesprek op de VPRO met van Aartsen gehoord.

  Wat hij zei over het onderzoek het volgende, als nederland erom blijft vragen dan moeten we het maar doen, dan is het gelijk afgelopen met allerlei verdachtmakingen omtrent de positie van Jaap de Hoop Scheffer, die volgens hem beslist niet waar zijn.

  Het was zijn persoonlijke mening en niet die van de VVD.

  Reactie door Carla — zaterdag 14 juli 2007 @ 9.27 uur

 17. Van Aartsen heeft gelijk. Als fractievoorzitter heeft hij te maken met partijdicipline, iets wat bij de SP ook niet vreemd is. Maar nu hij zijn ideologische handen vrij heeft mag hij weer zeggen wat hij vindt.Dat is politiek, mensen.

  Reactie door Jelle — zaterdag 14 juli 2007 @ 10.31 uur

 18. Praten met de Hamas ,is als onderhandelen met de nazi’s.Geef de SP! geen kans!!

  Reactie door De ridder — zaterdag 14 juli 2007 @ 11.27 uur

 19. @ 18
  Groot gelijk, nobele ridder, bestijg uw paard en maak ze allemaal dood. En hun vrouwen en hun kinderen, hun vrienden en kennissen, toeschouwers en pers, dan weet je – bijna – zeker, dat niemand hun dood zal wreken.
  Praten, stel je voor!

  Reactie door Rob — zaterdag 14 juli 2007 @ 14.06 uur

 20. reactie 18 de Ridder

  Uit mijn hart gegrepen !!!!!!!!!!!!

  Reactie door Teun — zaterdag 14 juli 2007 @ 14.17 uur

 21. Openheid over Irak. Prachtig. Dan horen we uren belastinggeld later uit een dik rapport “dat men is ingegaan op gegevens van de Amerikanen, die ten onrechte als bewijs werden overlegd, maar dat men vanwege de officiele vormgeving van het document niet had kunnen weten, dat het om oude internet-citaten ging. En hoewel alle Amerikaanse koerswijzigingen er op wezen, dat er vooral naar een reden gezocht werd, is dat nooit officieel medegedeeld. Kon men dus niet weten.” Of zoiets.

  Reactie door Johan — zaterdag 14 juli 2007 @ 16.10 uur

 22. Tja bij VVD’ers verbaas ik me nergens over.
  Zelf zal hij het wel voortschrijdend inzicht noemen, daarmee wordt door nagenoeg elke politicus elke onbegrijpelijke draai verklaard en een poging gedaan de geloofwaardigheid toch overeind te houden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 14 juli 2007 @ 19.14 uur

 23. Deze vraag is geheel off-topic, maar ik moet hem toch even stellen. En wel aan Teun. Teun, wat in godsnaam heeft de SP jouw voor gruwelijks aangedaan dat je altijd zo afgeeft op de SP. Niets of niemand in de SP kan volgens mij iets goed doen in jouw ogen. Kom op kerel, gooi het eruit, praat erover maar blijf er niet mee zitten, brengt alleen maar narigheid. Praten kan veel oplossen zoals je wel weet.

  Groetjes, Gerard

  Reactie door Gerard Hamers — zaterdag 14 juli 2007 @ 20.19 uur

 24. Zowel Teun als de Ridder moeten nu eindelijk eens open kaart spelen. Wees een vent en zeg wie je bent en waar je voor staat. Alleen op die manier kunnen wij zinnig van gedachten wisselen. Elkaar uitmaken voor rotte vis schiet niet op.

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 14 juli 2007 @ 20.26 uur

 25. @16 Carla

  Tja, als mensen van de VVD het al goed gaan vinden… de vraag is hoe zo’n onderzoek gaat!
  ONAFHANKELIJK???????

  Reactie door Gloria — zaterdag 14 juli 2007 @ 23.28 uur

 26. Ik kan Van Aartsen waarderen. Hoe meer man, hoe beter. Het gaat hier namelijk niet om van welke partij je bent, maar om moraliteit en waarheidsvinding. Het is een duidelijk signaal voor de VVD-ers in de Eerste Kamer.

  Reactie door Daan — zondag 15 juli 2007 @ 15.39 uur

 27. Het is een vrij algemeen voorkomend verschijnsel, dat politici, zodra ze geen verantwoordelijkheid meer dragen, ineens kritsch worden en eerlijk voor hun mening uitkomen. (Zo ook bv. Lubbers en Van Agt). Hoewel dat natuurlijk beter is dan als het niet zou gebeuren, blijft een onaangename nasmaak: het komt heel laf en opportunistisch over. Je moet integer en overeenkomstig je geweten durven handelen op het moment dat je politieke macht hebt.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 15 juli 2007 @ 17.18 uur

 28. je heb toch geheel geen onderzoek nodig ?
  Het is toch wel bekend wat de Nederlandse belangen worden gedireigeerd door das Kapital : denk maar aan olie en grondstoffen en mooie Amerikaanse inversteringen in Nederland : daar moet he wat voor doen : Stuur gewoon het arbeidersvolkje erop af als Jan soldaat : bovendien kan je op het inkomen van Jan Soldaat weer plukken ( huisvesting , belasting ,…) : een supergoedkope investering : bovendien kan je nieuwe wapens uit proberen .

  Reactie door Fred — maandag 16 juli 2007 @ 12.09 uur

 29. Zoals alle kritiek van de VVD op het kabinet: ze hebben het zelf mede veroorzaakt. Ik wordt kots en kotsmisselijk van die hypocrisie. Maar boos worden helpt meestal niet zo, dus ik laat het maar langs me heen gaan. Er tegen protesteren kan wel, stem niet op rechts! Dit land gaat naar de knoppen door zulke lieden.

  Reactie door Richard — woensdag 18 juli 2007 @ 21.45 uur

 30. Van Aartsen zei wel meer: ‘Nederland, het New York van Europa’ indachtig.
  Wie neemt deze man nog serieus?

  Reactie door Johan — vrijdag 20 juli 2007 @ 3.19 uur

 31. geachte sp ik heb vorige verkiezingen op jullie gestemd.mijn vraag is hoe staan jullie tegen over kindermisbruik en pedofielen???? de hele maatschapij vindt dat de straffen veels te mild zijn voor misbruikers ik denk dat als jullie in de media ervoor willen vechten dat alle straffen omhoog gaan maar voor kindermisbruik des te meer dat jullie de verkiezingen wel winnen en alleen kunnen regeren jullie moeten eens kijken op nujij.nl daar reageren heel veel pedo,s op nieuws berichten en willen de grens van 12 jaar bereiken wanneer een kind sex met een volwassenen zou moeten kunnen hebben .ik denk dat daar iedereen misselijk van wordt het wordt tijd dat die groep harder wordt aan gepakt ik hoop dat jullie mijn visie delen en winnen de volgende verkiezingen groetjes o e meier

  Reactie door meier — vrijdag 20 juli 2007 @ 22.39 uur

 32. @31 meier — vrijdag 20 juli 2007 @ 22.39

  De grens mogen ze wat mij betreft verhogen naar 18 jaar, maar het is juist doordat er zo weinig grip op de media is, vrijheid van meningsuiting en marktwerking, dat sex verworden is tot een goedkoop wegwerp product. Ik kan geen standpunt van de SP vinden over dit specifieke onderwerp, maar ik ben het met je eens dat de straffen voor kindermisbruik veel te laag zijn en er daarom een verkeerd signaal de wereld in gaat.
  Het is een onderwerp wat de laatste decennia bespreekbaar is geworden na jaren van taboe’s en de gevolgen zijn desastreus en niet in verhouding tot de straffen. Goede voorlichting aan ouders, kinderen en scholen is ook een belangrijk punt, want de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen is totaal iets anders dan de verdorven fantasiën van ‘bepaalde’ volwassenen, de pedofielen. Zij gaan bovendien helemaal voorbij aan het feit zij misbruik maken van hun macht als volwassenen door een relatie met een kind als gelijkwaardig te beschouwen, wat volstrekte onzin is en aantoont dat ze helemaal niets maar dan ook niets van de kinderziel begrijpen. Mensen die er op uit zijn de wet onder valse voorwendselen naar hun hand te zetten, welke middelen staan ons ter beschikking, goede vraag die meer aandacht verdient. Overigens heb ik ook erg veel respect voor een burgerinitiatief van een vrouw die via internet pedofielen opspoort en publiekelijk aanklaagt. Als we dat trucje allemaal zouden kennen zou er ook al een duidelijk signaal naar de samenleving gaan!

  Reactie door Elsemie — zaterdag 21 juli 2007 @ 11.47 uur