Laat de verandering maar komen

Europa schrikt wakker. De betamelijke grenzen van de ‘vrije markt’ komen steeds duidelijker in zicht. De private equity fondsen maken het dan ook erg bont. Ze kopen bedrijven op voor snelle winsten om vervolgens de bedrijven berooid achter te laten.

Deze ontwikkelingen brengen Eurocommissaris voor handel, Mandelson, er toe om weer na te denken over het ‘gouden aandeel’ (een minderheidsbelang dat bescherming biedt tegen ongewenste overnames of kaalplukkerij). Eerder verbood ‘Europa’ deze regeling.

De PvdA surft mee op de omgeslagen publieke opinie en pleit ook in Nederland voor dit gouden aandeel. Uiteraard krijgen ze hier onze volledige steun voor. Gek genoeg wijst ook de VVD ‘het gouden aandeel’ niet meer af. Het was echter wel onder Paars, en onder deze twee partijen dat het ultieme marktdenken vorm werd gegeven en zo ongeveer alles wat publiek en essentieel was in de verkoop werd gedaan, inclusief de bescherming tegen ongewenste overnames.

Het onderschrijft mijn stelling dat het neoliberalisme over zijn hoogtepunt heen is. In alle hoeken van de samenleving ondekt men de immorele en onmenselijke kanten van het ongebreidelde marktdenken. De uitverkoop van de publieke sector en de jacht op de snelle winsten benadeelt de samenleving, zoals ik al aangaf ik het boek Tegenstemmen (1996).

Gezien het feit dat er nu eindelijk wordt nagedacht over de negatieve gevolgen van het neoliberalisme wil ik de laatste alinea van mijn boek ‘Nieuw Optimisme’ hieronder onder je aandacht brengen.

Ik ben blij dat ik lang niet de enige ben die dat beseft, het aantal medestanders groeit – en snel. Het hoogtepunt van de periode van oppervlakkigheid en van postmodernisme zijn we onderhand voorbij. We moeten nu hoognodig tegengas geven aan al het pessimisme en negativisme in de politiek en in de samenleving. Natuurlijk is het niet eenvoudig om foute ontwikkelingen te keren, natuurlijk is wat scheef gegroeid is niet zomaar recht te breien, natuurlijk zal nieuw beleid ook met vallen en opstaan gepaard gaan – maar er is beslist geen reden om louter negatief te zijn en onszelf wijs te maken dat we onze toekomst niet in eigen handen hebben. Ik geloof er in ieder geval echt in en ik hoop dat het aanstekelijk werkt. Het is tijd voor nieuw optimisme! (Nieuw optimisme)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 25 juli 2007 :: 17.54 uur

63 Comments

63 reacties

 1. Noem eens één voorbeeld waarbij private equity fondsen een bedrijf berooid hebben achtergelaten.
  Éen voorbeeld!

  Wat zou je denken van de eigenaar van bv de NRC? (JM)

  Reactie door BF — woensdag 25 juli 2007 @ 18.24 uur

 2. Erg grap;pig dat Dé partij die zelf geen regeringsverantwoordelijkheid durft te nemen gaat praten over veranderingen. En dan vervolgens gaan zeuren dat het niet helemaal gaat zoals jullie wilden.
  Durf toch eens zelf wat!!

  Dat zal nog veel erger worden, wanneer het beleid niet verbeterd (JM).

  Reactie door Jawea — woensdag 25 juli 2007 @ 18.41 uur

 3. Ik weet wel een paar voorbeelden waarbij socialisten een heel land berooid hebben achtergelaten.

  Zeker, ik kan me die voorbeelden ook wel voor de geest halen, alleen niet in ons land en ook niet als gevolg van het beleid van de SP (JM)

  Reactie door BF — woensdag 25 juli 2007 @ 18.50 uur

 4. Bij de invoering van het gouden aandeel,is vooral gedacht aan hedgefunds welke vermomd zijn als o.m.Chinesche,Russische en Arabische staatsfondsen,welke hun drukpers $ kwijt willen tegen waardevaste activa zoals grondstoffen en goedlopende bedrijven.Gekke Henkie (PvdA,CDA,VVD,C.U.)heeft dat lange tijd niet in de gaten gehad!Dat geeft ook de inferieure kwaliteit aan van deze partij-vertegenwoordigers weer.Van Maria v.d.Hoeven en Wouter Bos heb je hierover lang niets gehoord,zij zaten te slapen.
  Oorzakelijk verband zijn de ingrediënten welke er na 11 September 2001 toe geleid hebben dat de toenmalig financiële tovenaar Greenspan,de monetaire $ drukpers in de hoogste versnelling heeft gezet.Daarbij heeft de Europeesche Centrale Bank zich ook niet onbetuigd gelaten (waardedaling Euro t.o.v.gulden). Deze ingreep heeft de Aziatische en vooral de Chineesche economie een forse oppepper en consumptie drift gegeven,waardoor alleen al in China 1200 miljard $ in de pakhuizen liggen,welke als stofzuiger fungeert t.a.v. de harde en zachte grondstoffenmarkten. Het Chinesche BNP bedraagd nu al 1 miljoen $ per minuut!!!!Hierdoor is er een enorme drukpers geldwolk boven de internationale geld en kapitaal markten latent aanwezig. Intern manifesteert zich dat in de V.S. via roekeloze subpreme hedgefunds, waardoor de banken zich onder elkaar kennelijk moeten vasthouden. Ondertussen blijven de banken en funds zwijgzaam over de grootte van dit miljarden debakel. Feitelijk dienen de banken/hedgefunds uitsluitsel te geven over dit subprime gezwel.Ook de E.C.B. kan niet doorgaan met het opkopen van verliesgevende $,teneinde de $-val te temporiseren.Als dat niet gebeurt,dan dondert de koopkracht echt in elkaar.Maan Arkenbosch Fin.Ec.Analist

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 25 juli 2007 @ 19.26 uur

 5. @ BF

  Zelfs in het artikel in Trouw staat al een voorbeeld:
  http://www.trouw.nl/hetnieuws/economie/article758328.ece/Bescherming_bedrijven_weer_bon_ton

  Reactie door Bert — woensdag 25 juli 2007 @ 19.44 uur

 6. COMMERCIËLE OMROEPEN LEIDEN TOT VERHARDING EN VERRECHTSING
  Grote bedrijven krijgen steeds meer macht doordat ze veel kiezers in slaap sussen via de commerciële omroepen. De grote bedrijven bepalen globaal de inhoud van de commerciële radio- en tv-programma’s, omdat zij de reclamekosten betalen.

  Commerciële omroepen zijn “opium voor het volk’. Ze spiegelen de burgers een wereld voor waarin politiek niet belangrijk is, en waarin de landelijke en mondiale nadelen van het kapitalisme sterk worden onderbelicht.

  De commerciële omroepen verheerlijken egoïsme, hebzucht, overconsumptie, lichamelijk en geestelijk geweld en oorlog. En indirect propageren ze vaak het kapitalisme. Privatisering en verrechtsing kunnen daarom volgens mij het beste worden aangepakt door de commerciële omroepen te verbieden.

  DRAAI PRIVATISERING TERUG
  Ik vind dat zoveel mogelijk bedrijfstakken in handen van de overheid moeten komen, om te beginnen de productie van hardware en software en diensten in verband met internet. Want ICT is een van de meest belangrijke maatschappelijk factoren waarvoor dringend een centrale, democratisch gestuurde en uniforme infrastructur moet worden gemaakt.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 25 juli 2007 @ 19.53 uur

 7. BF

  Dat ligt er aan hoe je een bedrijf ziet. Als enkel een naam en kapitaal, of ook als werknemers en een maatschappelijke functie.

  Even dicht bij huis, wat dacht je van PCM?

  Reactie door Rita — woensdag 25 juli 2007 @ 20.01 uur

 8. @2 Jawea — woensdag 25 juli 2007 @ 18.41,

  De SP durft wel degelijk regerings verantwoordelijkheid te nemen maar dat wilde het cda niet. De SP is het hele jaar actief, andere partijen zie jij niet of nauwlijks buiten verkiezingstijd. Alleen als ze stemmen nodig hebben komen ze (andere partijen) uit hun luie stoel.

  @3 BF — woensdag 25 juli 2007 @ 18.50,
  Lekker makkelijk om alle socialisten over een kam te scheren. Als denk dat de SP slecht is voor Nederland noem dan voorbeelden van waarom.

  Nog een vraagje voor jouw. Welke partij trekt al jaren bij de gewone man de broerriem aan maar wil er zelf 10 t/m 30% op vooruit gaan?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 juli 2007 @ 20.22 uur

 9. Mag er hier auto’s uit Japan worden verkocht?

  Mag er hier Japanse auto’s worden verkocht die in Europa door een Japanse fabriek geproduceerd worden die in een nieuwe fabriek zit?

  Mag er hier Japanse auto’s worden verkocht die in Europa door een Japanse fabriek geproduceerd worden die in een overgenomen bedrijfspand zit?

  Reactie door Harry — woensdag 25 juli 2007 @ 21.05 uur

 10. Durf toch eens zelf wat!!

  Reactie door Jawea — woensdag 25 juli 2007 @ 18.41

  Is jouw naam Gekke Henkie?
  Het gaat meestal zoals de SP het wil.
  De ene keer duurt het soms wat lang en zijn er dure onderzoeksbureau’s voor nodig om het gelijk van de SP aan de andere kant te krijgen. En de andere keer moet de SP een paar slaapkoppen wakker maken om een ramp te voorkomen! Probeer maar eens dankjewel te zeggen, oh nee, dank U wel! Even oefenen dan lukt het wel.

  Reactie door Elsemie — woensdag 25 juli 2007 @ 21.06 uur

 11. Mensen vergeet niet de vakantieperiodes zijn aangebroken, d.w.z dat er weer allerlei vogels deze weblog wil gaan bestieren met de meest mogelijke onzin en kinderlijkheden.
  Zie reactie @ 1, 2, 3. alhoewel we BF kennen omdat hij een vaste vakantie bezoeker is en even gaat schelden en dan weer weg is.

  Reactie door Pool — woensdag 25 juli 2007 @ 21.12 uur

 12. Sorry Jan, maar voorlopig blijf ik ZEER NEGATIEF.
  ONZE|SOCIALE EN ECOLOGISCHE INFRASTRUCTUUR WORDT NOG STEEDS IN MOORDEND TEMPO UITGEHOLD TEN GUNSTE VAN ECONOMISCH KAPITAAL KAPITAAL KAPITAAL VAN DE ELITE.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 25 juli 2007 @ 21.26 uur

 13. @ 6 Jaap Veldkamp

  Helaas is onze staatsomroep geen haar beter.
  VPRO is allang niet meer wat het geweest is. ARTE is zo ongeveer nog de enige redelijke zender die over is. Dus kunnen de hyena’s zich massaal op ARTE werpen om deze in te pakken.
  Vaarwel TV.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 25 juli 2007 @ 21.35 uur

 14. Beste Jan, ik ontleen mijn optimisme aan het grenzeloze vertrouwen, dat wat verkeerd is uiteindelijk ook verkeerd zal blijken te zijn en derhalve zal worden rechtgebogen. Nu ja, af en toe heb ik natuurlijk ook wel eens een dipje. Maar over het geheel genomen heb ik geduld genoeg.

  Hierbij moet ik wél opmerken, dat ik totnogtoe in de luxe positie verkeer, dat ik me dat geduld kan permitteren. Dat is een kwestie van geluk (in meerdere opzichten/betekenissen). Anderen hebben het minder goed getroffen :(.

  Maar ook ik zal het niet nalaten om mijn best te doen om e.e.a. te bespoedigen.

  Reactie door Wilbert — woensdag 25 juli 2007 @ 21.42 uur

 15. een goede vrindien van mij schreef eens een stuk omdat de maatschappij zoals hij heden ten dagen is,teveel voor haar werd.

  ik heb haar gevraagd of ik dit eventueel mocht gebruiken als ik dat nodig vond of mensen aan het denken wilde zetten.

  ik vind het nu nodig! het past dan ook wel bij deze discussie.
  het heet: MEEDOEN OF JE MOND HOUDEN.

  u kunt het hier lezen: http://www.xs4all.nl/~jamdaddy/iew/index.html

  Reactie door iew — woensdag 25 juli 2007 @ 21.50 uur

 16. @15 vrindien = vriendin [correctie]

  Reactie door iew — woensdag 25 juli 2007 @ 21.51 uur

 17. @15 Iew

  Dat ‘stukje’ van die vriendin van jou is de moeite van het lezen waard.
  Niet dat ik het niet al wist.
  Ik vraag me wel eens af hoeveel normale mensen zich inmiddels in alle hoeken en gaten ‘verborgen’houden.
  Het zijn er volgens mij heel veel.
  Tegenwoordig moet je slapen om aan de macht te zijn.

  Reactie door Alex — woensdag 25 juli 2007 @ 22.15 uur

 18. @rita en bert
  PCM heeft vooral last van een krimpende dagbladmarkt, niet van aandeelhouders
  En TDC is een gezond bedrijf zie http://tdc.com/publish.php?dogtag=tdccom_ir_report_an

  Reactie door BF — woensdag 25 juli 2007 @ 22.17 uur

 19. BF
  Last van krimpende hersenen en/of verbreking van onderling kontact tussen synapsen?

  Reactie door Alex — woensdag 25 juli 2007 @ 22.21 uur

 20. @iew — woensdag 25 juli 2007, 21.50

  Afgezien van een enkel detail: Hoe herkenbaar!
  Voor mij, althans.

  Bedankt. Perfect timing, ook.

  Ik durf het eigenlijk niet goed te vragen, maar: “Hoe is het nu met die vriendin?”

  Reactie door Wilbert — woensdag 25 juli 2007 @ 22.25 uur

 21. @15 iew

  Heel raak, ik moest meteen denken aan:
  “De Schreeuw” van Munch, die werd notabene gestolen!

  http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://gallery.jexx.nl/cartoon_archief/images/schreeuw.jpg&imgrefurl=http://gallery.jexx.nl/cartoon_archief/pages/schreeuw.html&h=511&w=393&sz=168&hl=nl&start=1&tbnid=v9p1YKl_Vcs1DM:&tbnh=131&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3DDe%2BSchreeuw%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26sa%3DG

  Reactie door Elsemie — woensdag 25 juli 2007 @ 22.27 uur

 22. @20 Wilbert
  Ik doe een gok aangaande je vraag.
  Mensen die iets dergelijks inzichtelijk verwoorden kunnen voeren doorgaans een rijk zij het een geisoleerd leven.
  Ver weg van die irrationele ‘werkelijkheid’van alledag.

  Reactie door Alex — woensdag 25 juli 2007 @ 22.33 uur

 23. @20 Wilbert

  het gaat weer beter met haar hoor,van je af schrijven kan daar goed bij helpen.
  en steun van mensen om haar heen natuurlijk.

  we hebben vanavond samen nog gegeten.
  we blijven positief,hoe negatief het er vaak ook uitziet en aanvoelt.

  toch is er vanwege dit kabinet nog een hele lange weg te gaan,naar een socialer en menselijk bestaan.

  want die zijn minder met ons begaan…

  Reactie door iew — woensdag 25 juli 2007 @ 22.48 uur

 24. (2)regeringsverandwoordelijkheid is tegenwoordig eerst 100 dagen door het land reizen (je vraagd je af hoe een verkiezingsprogramma tot stand komt )dan vertel je dat we aan de spaarlampem moeten en natuurlijk ga je na 100 dagen hard ?werken op vakantie (reces)aan die flauwekul doen we niet mee.ondertussen krijgen mensen geen thuiszorg meer ,is er verdomme een wachtlijst voor kindermishandeling!!! is het bij de belasting een klote!!!!!!!!!! zooi .(aangiftes van bedrijven kwijt,nog steeds wachten mensen op zorg en huurtoeslag)
  en wouter bos (shell)wilde niet met de sp .
  en wat durft de sp niet .
  zaken als het terugdraaien van de no claim in de zorg ,gratis openbaar vervoer,gratis schoolboeken ,en nu actueel het stoppen met de uitverkoop van nederland ZIJN VOLLEDIG OP HET KONTO VAN DE SP TE SCHRIJVEN ,EN WAT DACHT JE VAN ALS ENIGE PARTIJ TEGEN EEN EU GRONDWET TE ZIJN (en een referendum te winnen samen met de nederlandse bevolking )dan heb je politieke lef jongen .dus lul niet.

  Reactie door h.verbeek — woensdag 25 juli 2007 @ 22.51 uur

 25. @Alex — woensdag 25 juli 2007, 22.33

  Als ik eerlijk moet zijn, beste Alex, dan was mijn vraag niet bedoeld om erachter te komen, wat men gokt, hoe men dat document interpreteert of wat het bij mensen losmaakt.

  Op zijn minst zou ik liever eerst het concrete antwoord van iew zélf willen afwachten.

  Dat begrijp je vast wel.

  Reactie door Wilbert — woensdag 25 juli 2007 @ 22.52 uur

 26. Wilbert

  Ah ja ok.Zeker! Maar zo’n gok was dat eigenlijk niet :)

  Reactie door Alex — woensdag 25 juli 2007 @ 23.12 uur

 27. @Alex — woensdag 25 juli 2007, 23.12

  Dat blijkt :)

  Misschien had ik de page niet bijtijds gerefreshed of zo. Maar ach, “problem” solved.

  Reactie door Wilbert — woensdag 25 juli 2007 @ 23.22 uur

 28. @BF #!

  1 voorbeeld?

  Wat dacht je van Furigas

  Reactie door ReneR — woensdag 25 juli 2007 @ 23.27 uur

 29. En je moet niet vergeten de invlioed van deze fondsen bij bedrijven als Stork en de ABN of Fokker

  Reactie door ReneR — woensdag 25 juli 2007 @ 23.31 uur

 30. @iew — woensdag 25 juli 2007, 22.48

  Ik moet een inhoudelijke reactie even schuldig blijven, iew.
  Maar anders was het een vrolijke geweest.

  Tot later.

  Reactie door Wilbert — woensdag 25 juli 2007 @ 23.32 uur

 31. Jaap Veldkamp — woensdag 25 juli 2007 @ 19.53:

  Eindelijk kan ik het inhoudelijk voor een groot deel met je eens zijn, zij het dat “verbieden van commerciele omroepen” niet zo verstandig en daarom onwenselijk is: ik heb elders op dit weblog gezegd dat “vrijheid” eigenlijk impliceert dat het genieten daarvan bepaalde -niet geringe!- verantwoordelijkheden veronderstelt.

  Inderdaad “verdienen” de commerciele omroepen, net als eigenlijk heel wat andere institities en mensen, hun vrijheid eigenlijk niet, maar moeten die volgens mij TOCH -gebaseerd op een zo verstandige mogelijk geregelde wettelijke grondslag- gewaarborgd krijgen:
  de heilloze en spanning- en chaosbevorderende discussies en ruzies die bij een verbod ontstaan, zijn dan het BEGIN van ALLE vrijheidsbeperking!
  Hoewel…. dat begin van vrijheidsbeperking is er eigenlijk geniepig en stiekem al met een veelal MISPLAATST beroep op terrorismebestrijding…

  Je kunt 1n plaats daarvan veel beter een beroep doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van betrokkenen, ook al zullen die zich daaraan vaak niets gelegen laten liggen.

  Overigens: wat ik hier zeg is helemaal niet nieuw, de essentie is al lang geleden grondig overdacht en -voor zover mogelijk- in diverse nationale wetten verankerd.
  Ook in ons land zijn persvrijheid, vrijheid van meningsuiting etc. heel bekende begrippen en laten we dat zo maar houden, zeker met de zich eigenlijk nu pas ten volle ontplooiende internetrevolutie!

  Mocht een werkelijk GROF MISBRUIK van deze vrijheid tot gevaarlijke excessen leiden, dan zijn er wel degelijk wettelijke middelen om de samenleving tegen totale chaos te behoeden, zonder dat meteen de “noodtoestand” hoeft te worden uitgeroepen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 26 juli 2007 @ 2.41 uur

 32. Sorry, maar ik deel dit optimisme niet. Niets wijst er op dat er werkelijk een kentering aan zit te komen. In de UK gebruikt men de overstromingen om enkele forse “anti terrorwetten” er door te drukken.
  Meer dan 100 000 huishoudens zitten daar zonder drinkwater en Brown denkt; “He, laten we de controle aan de grenzen fors verstevigen.” Men gebruikt de overstromingen om de burgerrechten verder in te dammen.

  In de USA stevent Hillary Clinton op een verkiezingsoverwinning af terwijl we al twee jaar weten dat zij de nieuwe president wordt.
  Niks democratie. De Clintons zijn goede buddies met de Bush family.

  Ik zie alleen de misleiding toenemen. Maar geen werkelijke kentering. In de verste verte niet.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 26 juli 2007 @ 3.48 uur

 33. DRAAI PRIVATISERING TERUG
  Ik vind dat zoveel mogelijk bedrijfstakken in handen van de overheid moeten komen, om te beginnen de productie van hardware en software en diensten in verband met internet. Want ICT is een van de meest belangrijke maatschappelijk factoren waarvoor dringend een centrale, democratisch gestuurde en uniforme infrastructur moet worden gemaakt.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 25 juli 2007

  Ja Jaap laten we allemaal een Trabant gaan rijden, kon je na betaling 7 jaar op wachten, geleverd zonder banden op de velgen, waar een (staats)monopoly al niet goed in kan zijn. Zonder prive intitiatief met al zijn ondernemers risicos van Jobst Gates en anderen, hadden jullie nooit hier met elkaar kunnen communiceren op het internet. Ondanks rooie hond Gore zijn bewere
  ing dat hij de “uitvinder” van het inernet was. Gore kan nog geen haring kar winstgevend beheren.

  Reactie door Schalkwijk — donderdag 26 juli 2007 @ 6.29 uur

 34. Beste iew:
  http://www.xs4all.nl/~jamdaddy/iew/index.html
  Dat is een goed geschreven aanklacht / oproep.

  Ik hoop dat meer en meer mensen gehoor gaan geven aan die oproep om te stoppen met het consumeren van ruis.
  Als we hun ruis uit kunnen zetten dan staan ze buitenspel.

  Reactie door Koen — donderdag 26 juli 2007 @ 7.39 uur

 35. De laatste jaren is het beleid gebassert op wantrouwen.
  Laten we eerst weer eens terug gaan naar vertrouwen, want dat geeft ook weer vertrouwen.
  Het is niet ider voor zich en God voor ons allen.nee we zouden er met z’n alle iets van moeten maken .
  niet de rijke rijker en de armen armer, er is genoeg voor ons alle, als we maar weten te delen.
  Want de mens vernietigt op de manier zoals het nu gaat zichzelf.

  Reactie door joepie — donderdag 26 juli 2007 @ 9.52 uur

 36. Reactie op BF nr. 1:
  PCM

  Reactie door Joop — donderdag 26 juli 2007 @ 10.06 uur

 37. @ 33 Schalkwijk

  Denk je dat je hier drogredenen gebruikt? Zoja welke? En denk je dat die manier van argumenteren leidt tot het doeltreffend oplossen van maatschappelijke problemen?

  1. http://www.dispuuttau.nl/content/staut/drogredenen.html

  2. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/1111-drogredenen-deel-1.html

  3. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/1112-drogredenen-deel-2.html

  4. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/1113-drogredenen-deel-3.html

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 26 juli 2007 @ 10.11 uur

 38. Dat de overheid Het Gouden Aandeel terug wil verbaasd ook mij niet. We zien door de privatisering van bedrijven helaas te vaak dat hun macht misbruikt wordt. Onder het motto marktwerking en concurrentie-positie t.o.v. het buitenland bijvoorbeeld.

  De realiteit is echter vaak onnodig dure producten voor de consumenten en werknemers die van alle kanten uigebuit worden. Daarnaast is er een steeds groter wordende top en suptop binnen die bedrijven die zich buitenproportioneel jaar op jaar verrijkt met bonussen van miljoenen euro’s terwijl het de gewone werknemers op de werkvloer zijn die de grootste bijdrage leveren aan de verbeteringen en prestaties van die bedrijven. Grote bedrijven krijgen een soort macht waar de overheid steeds minder invloed op kan uitoefenen niets meer over te zeggen heeft.

  Toen de energiebedrijven grotendeels nog in overheidshanden waren betaalde je voor het aantal m3 gas en kwh stroom en een klein bedrag voor de aansluiting. Nu betaal je voor wel 6 andere elementen ernaast…… Straks betalen we ook nog voor het gas dat je niet hebt gebruikt maar dat ze voor je gereserveerd hebben omdat ze uitgingen van een bepaald verbruik per jaar.

  Natuurlijk mag ik en wil ik niet alle geprivatiseerde bedrijven over 1 kam scheren, er zijn er ook die het sociaal maatschappelijk en individule belang wel degelijk waarderen, respecteren en daar invulling aan geven.

  De overheid mag van mij haar Gouden Aandeel terug maar ze moet wel leren van de fouten uit het verleden. Overheid: laat de organisatie van deze grote bedrijven over aan mensen die daar beroepshalve verstand van hebben en wil dat niet zelf doen.

  Reactie door Gerrit — donderdag 26 juli 2007 @ 10.40 uur

 39. @15 Prachtig verhaal iew!
  Lijkt me die vriendin toch een theoloog in
  ruste te zijn met een veelvoud aan ervaringen
  en inzichten! Ergens overkwam me ineens het
  gevoel van een zeer ouderwetse, maar goed
  aanvullende ‘open deur’-preek die mensen even
  niet bij alles wat dogmatisch was hield, maar bij de lés, de les en levensles van elke
  dag!
  Vráág me niet waarom ik bij die opwelling ben
  gekomen en ik hoef er ook geen antwoord op.
  De door jou ‘gebrachte quote’ was prima!
  Overigens verwacht ik hier nog evt. wel meer
  oud-theologen die hun al dan niet veranderde
  standpunten komen brengen !
  Positief denken in ‘mogelijkheden’ kan veel
  moeilijkheden minimaliseren en dat mag elke
  dag opnieuw geprobeerd worden en ook NU! SP!
  In alle opzichten een arbeidzame dag wensend
  deze….

  Reactie door Madelief — donderdag 26 juli 2007 @ 10.53 uur

 40. te laat!!en niet effectief zijn beschermings-constructies zoals een gouden aandeel.
  liberale wetgeving en versoepeling van spelregels zijn oorzaak van doorgeschoten macht van haai en sprinkhaan-kapitalisme.
  niet alleen hedgefondsen en pe-fondsen,maar in toenemende mate zijn buitenlandse staatsfondsen (china)actief in ons globale geldcircus.
  reguleren van dergelijke ontwikkelingen en beheersen van deze enorme vermogens op jacht naar maximaal rendement is de opgave van regeringen en bedrijfsleven in internationaal verband.
  idee van het gouden aandeel zal de doorgeschoten macht van het internationale kapitaal dan ook nauwelijks beinvloeden.
  publieke opinie en media in onze polder dienen opmars van dit graai en snaaikapitalisme kritisch te volgen,vooral de herkomst en beleggingen van deze kapitalen verdienen maximale aandacht zodat mens en milieu een nog niet groter slachtoffer worden van dit geld-activisme!!!

  Reactie door visgert — donderdag 26 juli 2007 @ 11.15 uur

 41. Wanner starten de Olympische management games in de EU ?

  Reactie door Fred — donderdag 26 juli 2007 @ 12.21 uur

 42. kijk zo verander je de zaken als je het millieu wilt helpen,en daarmee de oliekapitalisten dwarszit:

  http://www.nu.nl/news/1171188/30/Biodiesel_maakt_eten_duurder.html

  laat de veranderingen maar komen?

  “Europa schrikt wakker. De betamelijke grenzen van de ‘vrije markt’ komen steeds duidelijker in zicht.”

  welke vrije markt?

  Reactie door iew — donderdag 26 juli 2007 @ 13.10 uur

 43. Ik lees dat de drinkwatervorziening is afgeschermd van de marktwerking.

  Vorige week las ik een bericht dat Coca-Cola de markt van meeneem’drinkwater wil veroveren en heeft daartoe de chaudfontainebron in België opgekocht. In Nederland zijn er bierbrouwers die ook eigenaar zijn van drinkwaterbronnen én beursgenoteerd zijn. Hoe moet ik dat zien?

  Reactie door Elsemie — donderdag 26 juli 2007 @ 13.33 uur

 44. Het lijkt wel op het Monopoly spel. Degene met geld koopt alles op. De andere spelers eindigen met schulden.

  Reactie door reint — donderdag 26 juli 2007 @ 15.00 uur

 45. Of de heren in Den Haag hebben nagedacht over :

  Huisvesting van hier naartoe trekkende Oostblokkers .
  De Taal ( re-intergratie Nt2 of Euro-taal )
  Belasting van de Soiale-voorzieningen .
  belasting van politie en justitie .
  Bate / kosten van Oostblokse arbeiders .
  Taal-problemen van kinderen uit de Oostbloklanden in het onderwijs .

  Weer een totale re-integratie ?

  Reactie door Fred — donderdag 26 juli 2007 @ 15.46 uur

 46. Het feit dat onder druk van de E.U.,de toenmalige CDA/VVD regering de gouden aandelen van KPN en TPG (post) heeft moeten verkopen,terwijl de verantwoordelijke E.U.commissaris nu roept dat het gouden aandeel weer ingevoerd moet worden,geeft aan door welke Tele-Tubbies wij vanuit Brussel/Den Haag geregeerd worden.Dat betekend ook dat invoering van de 96% grondwet welke vanuit Brussel dwangmaatregelen oplegt,een slechte zaak is.
  Het wordt de hoogste tijd dat de SP meer BESTUURS VERANTWOORDELIJKHEID gaat dragen.
  Overigens was mijn waarschuwing (4 dagen terug):dat de effectenbeurzen flinke klappen zouden krijgen,het zoveelste schot in de roos!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 26 juli 2007 @ 16.13 uur

 47. In alle hoeken van de samenleving ondekt men de immorele en onmenselijke kanten van het ongebreidelde marktdenken.

  Nu alleen de kampioen neoliberaal ‘vrije markt’ denken, Jan Peter ‘fatsoen moet je doen’ Balkenende, nog. Maar ja, hij zal wel eerst zijn heer en meester George W. Boef vragen wat te doen. De onvoorwaardelijke steun voor het ongebreidelde en ongelimiteerde roofridder kapitalisme zal in de huidige regering nog wel even blijven voortbestaan. Misschien moeten ze maar een aantal fasen overslaan en meteen weer het lijfeigenschap herintroduceren.

  Ananga

  Reactie door Ananga — donderdag 26 juli 2007 @ 16.20 uur

 48. Jaap Veldkamp — woensdag 25 juli 2007 @ 19.53 schrijft:

  COMMERCIËLE OMROEPEN LEIDEN TOT VERHARDING EN VERRECHTSING

  We kunnen in de Verenigde Staten zien wat er gebeurt wanneer alle media zich in handen van een klein aantal bedrijven bevindt. Dit komt de democratie en de waarheid beslist niet ten goede. De corrupte Romeinse heersers wisten het al. Geef het volk brood en spelen om ze rustig te houden en hun aandacht af te leiden…

  Ananga

  Reactie door Ananga — donderdag 26 juli 2007 @ 16.35 uur

 49. @ 43 Elsemie,

  Coca-cola probeert op veel plekken in de wereld de hand te leggen op mineraalwaterfabrieken.
  Je moet namelijk eerst een goed netwerk hebben om te kunnen verkopen tegen goede prijs. Coca-cola heeft een zeer goed netwerk.
  Kleine bottelaars leggen het af want hebben geen netwerk. Voilà.
  Kleine vissen worden gegeten door grotere vissen, grotere door nog grotere, etc.
  Inderdaad wie het meest heeft koopt het meest op en heeft Monopolie gewonnen. Maar laten we dat toe of moet hij terug naar af en naar de gé van génis?

  Reactie door L'écologiste — donderdag 26 juli 2007 @ 16.38 uur

 50. Rob de Kuster — donderdag 26 juli 2007 @ 3.48 schrijft:

  In de USA stevent Hillary Clinton op een verkiezingsoverwinning af terwijl we al twee jaar weten dat zij de nieuwe president wordt.
  Niks democratie. De Clintons zijn goede buddies met de Bush family.

  Ik zou er maar niet te hard op rekenen dat George W. Boef, na het verstrijken van zijn mandaat, vrijwillig het Witte Huis zal verlaten. Ze draaien daar op volle toeren om bij een volgende false flag terreuraanslag de staat van beleg af te kondigen. Halliburton heeft de FEMA concentratiekampen al gebouwd waarin opstandige Amerikanen kunnen worden geïnterneerd. Führer George heeft het al eerder zelf gezegd: ‘If this were a dictatorship, it’d be a heck of a lot easier, just so long as I’m the dictator.’

  Ananga

  Reactie door Ananga — donderdag 26 juli 2007 @ 17.00 uur

 51. 43. Elsemie.

  Het is nog erger De Europese Unie wil het drinkwater DUURDER maken in Europa, gewoon het kraanwater. Dit om mensen bewust te maken van het eventuele watertekort.
  Nu de zuurstof nog verkopen, tenminste als die nog enigszins voorradig is.

  Voor de rest ben ik het met Rob de Kuster eens. Ik heb geen enkel vertrouwen.

  Reactie door Henny — donderdag 26 juli 2007 @ 18.06 uur

 52. L’écologiste — donderdag 26 juli 2007 @ 16.38

  Maar laten we dat toe of moet hij terug naar af en naar de gé van génis?

  JM schrijft in zijn boek ‘De Grote uitverkoop’: verkoop , het volgende:
  Eén sector is tot nu toe aan de privatiseringsgolf ontsnapt: het drinkwater. In april 1998 sprak de Tweede Kamer per motie uit tégen marktwerking in de drinkwatervoorziening te zijn. Het kabinet nam dit standpunt over en schreef aan de Kamer dat ‘duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening het best gewaarborgd is indien het publieke karakter verzekerd is’.
  Daarna oppert hij de vraag waarom dat niet voor de andere publieke sectoren geldt, maar
  mijn vraag n.a.v. het Coca Cola bericht was: Is het drinkwater nu wel of niet veilig gesteld voor partijen in de markt? Sorry, maar ik kan het even niet meer volgen,
  Zijn waterbronnen geen onderdeel van de nationale drinkwatervoorziening, ik bedoel zie ik hier spoken?

  Reactie door Elsemie — donderdag 26 juli 2007 @ 18.18 uur

 53. Maan Arkenbosch — donderdag 26 juli 2007 @ 16.13

  Je doe beter werk dan het KNMI.

  Reactie door Elsemie — donderdag 26 juli 2007 @ 18.21 uur

 54. @54 Fred

  de regering kan beter ophoepelen als ze zelf niet kunnen regeren,ze laten zich dus regeren door terroristen?!

  dat is namelijk wat ze dus uiteindelijk zelf zeggen.

  Reactie door iew — donderdag 26 juli 2007 @ 18.50 uur

 55. PvdA en VVD zijn niet bang voor de sprinkhanen…maar voor het socialistische China ..

  Reactie door Daan — donderdag 26 juli 2007 @ 19.55 uur

 56. Henny — donderdag 26 juli 2007 @ 18.06

  Ik laat mijn zwager wel een put boren.
  (is geen familie van) Brouwerijtje erbij, Gaan we weer terug naar de middeleeuwen, toen dronk ook iedereen bier, omdat het water niet te drinken was.

  Reactie door Elsemie — donderdag 26 juli 2007 @ 20.13 uur

 57. @32 Rob de Kuster

  Ik ben het met je eens.
  Alles staat vast, we hoeven er alleen nog maar naartoe ge(mis)leid te worden.
  Daar zorgt de ‘democratie’ wel voor!

  Reactie door Gloria — vrijdag 27 juli 2007 @ 13.40 uur

 58. Kan het niet worden verboden om met geleend geld bedrijven op te kopen?

  En kunnen wij de handel geen loer draaien om voor onze kralen en spiegels en onze poeha, geen geld meer te lenen?

  Dus, gewoon de dingen niet kopen waar wij zelf te weinig voor in de beurs hebben?

  Het is op termijn goed voor het milieu, de wereld en ons welzijn, om allerlei bedrijven niks links te laten liggen en vooral grote dingen niet meer op crediet te kopen.

  Slecht voor kapitalisten, die zodoende straatarm kunnen worden.

  Goed voor mensen van wie zij altijd al profiteren.

  Onze economie berust op pure nep en volksbedrog, wat het zelfde is.

  Tegen koopweigersprinkhanen, valt niet te vechten.

  Haras

  Reactie door Haras. — vrijdag 27 juli 2007 @ 21.42 uur

 59. Wat weet u het toch allemaal weer goed en veeeeel beter dan anderen. Uw vooruitziende blik is bijna angstaanjagend!! Jammer dat u nooit de verantwoordelijkheid wilt nemen en maar aan de zijlijn blijft roepen. Nederland zou een paradijs zijn als de SP de moed zou hebben te gaan regeren. Maar het risico is groot dat het paradijs dan ook niet komt en dus durft u het niet aan.
  Hou toch eens op met het beschuldigen van anderen.

  Reactie door Vermeer — zaterdag 28 juli 2007 @ 11.32 uur

 60. @ 60 Vermeer

  Correctie ….

  Had de PvdA de zaak niet verraden dan was de SP nu aan het regeren, dus je opmerkingen slaan nergens op

  Reactie door Pool — zaterdag 28 juli 2007 @ 12.44 uur

 61. Vermeer — zaterdag 28 juli 2007 @ 11.32

  Wij houden het voorlopig op een menselijke samenleving en dan nog is er de eerste regeringsjaren van de SP (dat klinkt goed) vooral veel puin te ruimen.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 28 juli 2007 @ 14.40 uur

 62. Vermeer

  Een paradijs zal het nooit worden tenminste niet met mensen. Dat het zoveel beter kan behoeft geen betoog. Ik sluit me graag aan bij Elsemie. Waar een wil is is een weg.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 juli 2007 @ 18.04 uur

 63. Eindelijk kan ik het inhoudelijk voor een groot deel met je eens zijn, zij het dat “verbieden van commerciele omroepen” niet zo verstandig en daarom onwenselijk is: ik heb elders op dit weblog gezegd dat “vrijheid” eigenlijk impliceert dat het genieten daarvan bepaalde -niet geringe!- verantwoordelijkheden veronderstelt.

  Reactie door Johan — maandag 6 augustus 2007 @ 4.03 uur