Rasmussen uit de Tour

Zo lang ik bewust leef heb ik de Tour de France gevolgd. Vroeger eerst alleen via de radio en kranten, later via de radio, de tv en de kranten. Theo Koomen, Fred Racké, Mart Smeets…

Ik kan wel zeggen dat ik in de ban ben geraakt van de heroïek, van de verhalen daarover. Maar nu lijkt toch alle crediet te zijn opgebruikt. Zonder grote schoonmaak is er geen toekomst voor deze sport. En dat is jammer, heel jammer.

Ik heb etappes ter plaatse gevolgd, de magie ervaren. Maar de magie is verbroken door de persoonlijke drama’s die zich in de Tour nu (maar ook al eerder) afspelen.

Sport is mooi, maar de dingen moeten (uiteindelijk) wel zijn, wat ze schijnen, lijken. Al twee ploegen zijn naar huis, die van Vino en Cofidis, Rabobank volgt waarschijnlijk.

Alle mensen die zeggen dat het niet anders kan, hebben wel een erg cynische kijk op de mens en zijn sport. Natuurlijk kan het anders; wanneer de organisatie, de sponsors en de renners het écht willen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 26 juli 2007 :: 0.00 uur

83 Comments

83 reacties

 1. Rabobank is minstens zo schijnheilig als de doping gebruikende renners.
  Rabo betekent reet in het Portugees…

  Je ziet wat er gebeurt wanneer geld een steeds belangrijker rol speelt.
  Waarom wordt er toch zoveel cocaïne gebruikt door managers?
  We zitten in de intensieve menshouderijwereld.
  Zoals al eens eerder gezegd, er is geen eerwaardigheid meer.
  Kopen en verkopen.
  RABO, ABN, AMRO, VALUTA.
  Alles van waarde is weerloos en waarde wordt tegenwoordig bepaalt door de valuta door geld en niet meer door waardigheid.
  De VVD-types hebben het voor elkaar gekregen en de CDA-types zijn altijd schijnheilig en dus ongeloofwaardig geweest.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 26 juli 2007 @ 0.01 uur

 2. Shit Jan kom net bij Feyenoord Chelsea vandaan je verwacht het eigenlijk niet. De Tour kan zo mooi zijn, maar wat ik begrepen heb gaat het niet direct om doping. Op deze manier wordt het niet leuker met de Tour.
  Maar Feyenoord was goed en dat moet je goed doen.

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 26 juli 2007 @ 0.07 uur

 3. Ook woensdagvanavond in dagelijkse terugblik met Mart Smeets blijkt opnieuw dat doping gewoon al jaren speelt en dat velen meedoen aan dit grote leugenspel dat Tour de France heet. Je kunt alleen zo geweldig goed presteren als je stimulerende middelen gebruikt was de conclusie. Middelen waarvan is afgesproken dat ze op de dopinglijst staan. Zolang je niet wordt betrapt mag je doorrijden.

  Kennelijk is de dopingcontrole nu slimmer opgezet en waarschijnlijk technisch ook steeds beter uitgerust. Alle renners hadden een formulier ondertekend waarin ze plechtig verklaarden afstand te hebben genomen van alles wat met doping heeft te maken. Ook deze belofte blijkt dus geen knip voor de neus waard te zijn.

  De sancties moeten kennelijk strenger worden voor zowel de renners als de ploegen. Het ergste van alles is dat deze tak van wielrennen momenteel al zijn eigen glazen aan het ingooien is. Het moest dus helaas nog erger worden voordat het beter wordt.

  Wordt het ooit beter, wordt het ooit weer schoon…..ook dat antwoord en die keus ligt voor een groot deel bij de renners zelf!

  “Eerlijk duurt het langst” wordt in deze Tour wel heel erg bekrachtigd.

  Reactie door Gerrit — donderdag 26 juli 2007 @ 0.40 uur

 4. Als de wielrennerij de doping niet kan stoppen, zal de doping de wielrennerij uiteindelijk wel stoppen, denk ik dan maar.

  Daar kan ik niet wakker van liggen. Maar ja, ik heb misschien makkelijk praten, want ik geef persoonlijk niks om wielrennen.

  Echter, zó gemakkelijk praten heb ik dan ook weer niet. Dopinggebruik is een beetje het gevolg van commercialisering van de sport. Je ziet het vaak bij sporten, waarbij individuele prestaties van belang zijn. (Wielrennen, turnen, schaatsen, bijvoorbeeld.) Het is een soort ruilmiddel om oneerlijke concurrentie te bevorderen. In ruil voor roem levert de wielrenner gezondheid in. Zijn baas maalt daar niet om, want die was meer gefocust op dat andere ruilmiddel, dat … goh, help me eens even…

  Bij teamsporten uit de commercialisering zich minder in dopinggebruik, geloof ik. Dat gaat nog steeds over geld (ah, dat woord zocht ik zoëven). Hele teams/clubs worden soms opgekocht. De “sport” van met beleid naar een goed team toewerken bestaat al een tijdje niet meer. Rijke clubs kopen jonge talenten tegenwoordig al op, zonder ze zelf te willen opstellen. Ze kopen maar raak. En die jonge gasten trappen er maar wát graag in, omdat ze dan een aanspraakmakende club op hun CV hebben staan.

  Nou ja, ik kan vellen volschrijven, maar wat ik maar wil zeggen is, dat er dus geen markt blijkt te zijn voor neoliberalisme in de sport. Volgens mij, tenminste.

  Reactie door Wilbert — donderdag 26 juli 2007 @ 0.40 uur

 5. Zeer triest…wielrennen is een prachtige sport, maar ik heb er nu even genoeg van…
  Boogerd had een prachtig afscheid kunnen krijgen in zijn allerlaatste tour.
  Ik hoop maar op betere tijden

  Reactie door Cilia — donderdag 26 juli 2007 @ 0.43 uur

 6. Geld maakt meer kapot dan je lief is.

  Maar ook hetvolgende. Ook supporters en politiek doen eraan mee. De druk wordt steeds groter, evenals de bijna ‘verering’, de etappes zwaarder en langer. Het moet steeds spectacilairder en sneller. Het is nooit genoeg. Jarenlang heeeft eenieder de kop in het zand gestoken. Wie weet niet indien hij/zij heel eerlijk is dat wat nu gepresteerd wordt boven het menselijke kunnen uitgaat. Helden worden niet geboren maar gemaakt andersom ook denk ik.

  Reactie door Henny — donderdag 26 juli 2007 @ 7.04 uur

 7. Het is nogal overdreven om juist nu te gaan roepen dat het krediet voor de wielersport op is. Het is vooral een gebrek aan historisch besef. Doping heeft altijd een rol gespeeld in de meest heroische sport die er is. Wij, het publiek, teren op deze heroiek. Eerder vind ik de beslissing van de RABO-directie een moedige en vooral goede beslissing om de wielersport transparanter te maken. Rasmussen was al besmet en hoewel hij nooit positief is getest, zal zijn optreden altijd besmet blijven. Gewoon lekker blijven kijken naar de strijd tussen Contador, Evans en Leipheimer.

  Reactie door Jacob — donderdag 26 juli 2007 @ 7.38 uur

 8. Om winnaar te worden, moet je een hoop doen. Helaas komen sommigen dan ook in de verleiding om doping te gebruiken. Dat komt natuurlijk ook door de financiële en commerciële belangen, die een rol spelen. In de amateursport wordt waarschijnlijk veel minder doping gebruikt.

  Reactie door reint — donderdag 26 juli 2007 @ 8.44 uur

 9. Zoals ik al eerder in het andere item over de Tour sprak is alweer bewaarheid….

  We kunnen beter stoppen met die EPO Tour het zal jaarlijks alleen maar erger en heftiger worden.
  Wat zal het nieuwste worden na epo en bloedtransfusies,….. transplantaties???, dit heeft niets meer met sport te maken.

  Gewoon accepteren “STOPPEN MET DIE EPO TOUR”.

  Reactie door Pool — donderdag 26 juli 2007 @ 8.54 uur

 10. wordt het niet eens tijd dat de tv stations/zoals de duitse/gewoon niet meer uitzend,dus geen reclame meer.
  en eeuuu mart smeets,had jaren geleden eens half motorminnend nl op zijn dak,door met een grote bleeb te schreeuwen motersport moest verboden worden,het is veel te gevaarlijk,
  wel martje,trek dan nu je bleeb ook maar over de wielersport,das pas gevaarlijk.inplaats van gewoon door,reclame te maken,voor een zolangzamerhand zielige vertoning op twee wielen.

  vooral als je ze tegen komt op een brug,aan de linkerkant,in dit geval de verkeerde kant.
  zowat over de reling,whahaha(duivels lachje)hun dan he.

  Reactie door ad — donderdag 26 juli 2007 @ 9.08 uur

 11. Wat Rasmussen betreft,heb ik het nou fout,dat de man niet is ontslagen voor dopinggebruik maar om het bedriegen van zijn ploeg???
  Rasmussen krijgt de kat omdat hij liegt….
  iedereen staat op zijn achterste poten maar wij worden al jaren bedrogen door vak K.
  die liegen,besodemieteren en bestelen ons volk al jaren en in dat geval wordt er toch
  door de mensen weinig tegengas gegeven,oke, we stemmen SP maar dat is dan ook alles.
  Liegen mag dus niet in de tour maar wel in den Haag.

  Reactie door henk de bruin — donderdag 26 juli 2007 @ 9.21 uur

 12. Het gaat om grote bedragen. Misschien ben ik cynisch, maar geld corrumpeert.

  Reactie door Struikelaar — donderdag 26 juli 2007 @ 9.23 uur

 13. Helaas Rasmussen wordt afgerekend voor iets wat voorviel voordat hij aan de toer begon.
  GEEN DOPING dus.
  Want het bewijs is hiervoor is niet geleverd.
  Men zegt weleens de belasting rekent altijd af zelfs
  na je overlijden.
  Maar de RABO bank doet hetzelfde bij leven.
  Ander belangen mischien?
  Een oud liedje ,,here comes the story of the hurricane,,

  Reactie door che — donderdag 26 juli 2007 @ 9.31 uur

 14. De drang om te presteren wordt natuurlijk steeds groter naarmate de druk en de belangen groter zijn. Doping was er natuurlijk altijd al maar het wordt pas erg als mensen zeggen dat je wel doping moet gebruiken omdat je anders niet meekan. Dan is het tijd voor een grote schoonmaak. En die is nu gaande en dat gaat gepaard met grote schandalen want er zijn nogal wat incidenten.
  Volgens mij zijn er echt nog wel schone renners, voor iemand als Boogerd of Tankink zou ik wel mijn hand in het vuur durven steken.
  Het blijven toch individuele gevallen die dopinggevallen. Het wordt wel lekker opgeblazen in de media maar wat kunnen renners als Boogerd en Dekker er aan doen als ze op zo’n manier bedrogen worden door hun eigen kopman? Hadden ze dan ook zo hard voor hem gereden?
  Dat vind ik nog het meest wrange dat er dus renners zijn die op deze manier hun eigen sport naar de knoppen helpen. En de prijzen voor de neus van een collega-renner wegkapen die wel eerlijk spel speelt.
  Zo’n zit-actie van gisteren heeft geen enkele zin maar de controles verscherpen wel degelijk.
  Hoe hoger de pakkans, hoe minder dopinggebruik. En daarnaast mogen de mensen rondom de renners die meewerken aan het dopinggebruik ook wel wat harder worden aangepakt. Zo’n arts kan gelijk weer bij een volgende ploeg aan de slag terwijl de renner zijn verdere carriere wel kan vergeten.

  Reactie door apollo — donderdag 26 juli 2007 @ 9.43 uur

 15. Heel makkelijk van een aantal reageerders om het geld de schuld te geven. Ter info: in de amateurwielrennerij schijnt juist meer sprake te zijn van doping aangezien daar minder controle is. Daarbij leent de sport zich voor doping aangezien het een duursport is zonder veel behendigheid. Hierdoor heeft b.v. een voetballer veel minder baat bij doping. Waar ligt het dan aan? Ik denk aan de cultuur die van oudsher in de wielerwereld bestaat. Aan de ene kant sporters die makkelijk vatbaar zijn voor invloeden van aan de andere kant duistere types.

  De wil bij sponsors, de meeste teams en de meeste renners is wel degelijk aanwezig maar de methodes rammelen nog. De oplossing zou volgens mij een veel strakkere leiding van de ploegen zijn. Gewoon elke dag samen trainen, eten en naar de eigen clubarts. Geen eenzame hoogtestages en eigen begeleiders meer. Daarbij een streng controleregime met levenslange schorsing bij overtreding, niet alleen van de renner maar ook van zijn ploegleider en ploegarts. En duistere ploegen als Astana gewoon de licentie weigeren. Onbegrijpelijk dat deze bende die vorig jaar werd uitgesloten toch weer is toegelaten.

  Reactie door Robert-Jan — donderdag 26 juli 2007 @ 9.45 uur

 16. @ 10 che,

  Ja zou best kunnen. Banken moeten solide overkomen maar waar ze kunnen pikken ze een graantje of miljard mee. Ik kende iemand die héél lang gevochten heeft tegen de NMB maar er uiteindelijk aan onderdoor is gegaan. Hem was ten onrechte krediet ingetrokken.
  RABO wist dat er van alles geslikt werd in het wielrennen en zijn er desondanks in gaan investeren natuurlijk omdat ze nagenoeg zeker weten dat die investering extra geld oplevert. Gokken houden ze niet van bij de bank.
  Moeilijk om achter de waarheid te komen, zoals vrijwel altijd. Misschien zit er wel een andere grote bank achter of misschien weten ze allang dat Rasmussen gebruikt heeft maar krijgen ze van bijv. de Fransen de gelegenheid om het op deze manier op te lossen. Misschien krijgen ze zelfs wel geld van de Fransen of Spanjaarden die belang hebben bij een andere winnaar. RABO blijft zo zuiver en Rasmussen kan zeggen dat hij niet gebruikt heeft want geen bewijs.
  Das ist ein Fall für Drek oh sorry Derrick. Harry wo bist Du? Erst nochmal ein Tropical Trink…

  Reactie door L'écologiste — donderdag 26 juli 2007 @ 9.48 uur

 17. @10

  In de prof wielersport is het zo dat je het HET HELE JAAR DOOR geen doping mag gebruiken en dat je regelmatig daarop gecontroleerd wordt op onaangekondige tijdstippen. Je moet dan beschikbaar zijn voor controle en daar aan meewerken. Rasmussen heeft hier meerdere keren niet aan meegewerkt. Hij noemt dit “administratieve fouten”. Nu verklaarde hij later dat hij in Mexico verbleef terwijl een groot wielrenkenner hem zag trainen in Italië……

  De leugen regeerde opnieuw maar hopelijk niet lang meer.

  Reactie door Gerrit — donderdag 26 juli 2007 @ 9.50 uur

 18. Jan: het probleem ligt NIET bij wielrennen..

  Het zijn juist de ANDERE sporten die onvoldoende streng controleren ..

  Vroeger toen men minder streng was werden renners immers ook niet betrapt ..

  Reactie door Daan — donderdag 26 juli 2007 @ 9.51 uur

 19. Een terechte beslissing van de RABO directie.
  Alle renners hadden zich geconformeerd aan afspraken om doping verhalen te voorkomen. Een van die afspraken was, vertel waar je verblijft.
  Als je zelfs dan je eigen werkgever niet in kennis stelt van je werkelijke verblijfplaats, is de basis van wederzijds vertrouwen dusdanig geschaadt dat er één oplossing overblijft, einde contract!
  Overigens in mijn beleving een heel sportieve actie van de RABO bank, lak aan de gele trui, eerlijkheid boven alles!

  Vroeger trainde ik zelf met diverse grootheden uit de jaren 80 en nimmer en dan ook nimmer heb ik iets vernomen over prestatie verhogende middelen, terwijl we al fietsend wel de grens van het onmogelijke opzochten.
  Misschien moeten we wel terug naar de tijd van Woutje Wagtmans; geen oortjes zelf je band plakken en één fiets ter beschikking; het peleton amper wetend wat de voorsprong bedraagt van de gedemareerde renner(s).

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 26 juli 2007 @ 10.40 uur

 20. Hoewel we van een sportevenement geen wereldprobleem moeten maken, doen de gebeurtenissen ook mij, als liefhebber, pijn.
  Dat er in de topsport doping voorkomt valt op zichzelf te begrijpen. Wetende hoe fanatiek topsporters zijn, hoe belangrijk winnen gevonden wordt en hoe groot de commerciële belangen ook zijn, kun je vatten dat er wel eens een valsspeler tussenzit. Daar komt bij dat topsporters – en zeker de wielrenners in de Tour – veel van hun lichamen vergen. De lijn tussen medische begeleiding en doping kan dan een hele dunne worden.
  Maar inmiddels is ook wel duidelijk dat er onder wielrenners een ware dopingcultuur heerst. Jans Koerts maakte gisteren in het programma van Mart Smeets duidelijk dat je er gewoon niet bijhoort als je het niet deed (of doet…?). Aan die cultuur moet een einde komen en ik denk dat het fiasco wat de huidige Tour geworden is, daar wel aan bijdraagt.
  Je ziet nu dat een zondaar om te beginnen zijn hele ploeg meesleurt in zijn val en bovendien de sport als geheel beschadigd. Dat zal de heren toch te denken geven en hopelijk een omslag teweegbrengen.

  Reactie door Jeroen G — donderdag 26 juli 2007 @ 10.41 uur

 21. Rasmussen heeft een interne code geschonden, heeft gelogen over zijn verblijfplaats waar hij aan het trainen zou zijn.
  Nou en? Rasmussen is op zijn pravicy gesteld, dat is alom bekend en dit geval van Rasmussen heeft totaal niets maar dan ook niets met doping te maken.
  De reactie van Theo de Rooy vind ik sterk overdreven, dit was eind juni ook al bekend, dus hadden ze Rasmussen niet moeten laten starten als ze zo op de waarheid gesteld zijn.
  Dat had de andere Raborenners deze desillusie bespaard.
  Is de leiding van de Rabobank zelf wel zo zuiver? Nee, beslist niet!
  Uit ervaring weet ik dat deze liegen hoog in het vaandel heeft staan.
  Niet zo fraai Rabobank, zou zeggen geef eerst zelf maar eens het goede voorbeeld wat eerlijkheid betreft.

  Reactie door Anja (B) — donderdag 26 juli 2007 @ 10.46 uur

 22. @16
  Toen de RABO bank er nog niet was.

  Doping is het gebruik van middelen die als doel hebben de prestaties van sporters te verhogen. Dit is een verschijnsel dat al bekend was bij de oude Grieken. Zij hadden al de eerste kracht en prestatieversterkende middelen gevonden om een betere prestatie bij de Olympische Spelen neer te zetten. Dat was bijvoorbeeld voor de meest uitgeputte mannen melk uit de vrouwenborst. Hun middelen waren natuurlijk niet zo ver ontwikkeld als die in onze tijd en er was ook nog geen controle mogelijk.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Doping

  Reactie door De Hakker — donderdag 26 juli 2007 @ 10.58 uur

 23. Vinokourov betrapt, Rasmussen nu ook al naar huis, wanneer controleren ze die Smeets eens?
  Die man zit daar altijd met zijn glas wijn god weet wat daar in zit!

  Reactie door stan — donderdag 26 juli 2007 @ 11.02 uur

 24. Het grote geld wint altijd. Zoals de samenleving de nek wordt omgedraaid gebeurd dat ook met de sport. Vroeger was ik een sportliefhebber maar sinds de invoering van het betaalde voetbal heb ik er geen belangstelling meer voor, wel 25 jaar gevoetbald in een amateurclubje, dat was het.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 26 juli 2007 @ 11.42 uur

 25. Anja (B) 10.46
  Dus als jouw partner zegt dat hij/zij naar zijn/haar werk is en achteraf blijkt dat hij/zij naar een maitresse was, geeft dat jou geen enkele reden om aan hem/haar te twijfelen!
  Rasmussen zat in de beleving van de RABO in Mexico en naar nu blijkt zat hij dus in Italië. Om elke schijn van dopinggebruik te voorkomen hebben ze die afsprsken met elkaar gemaakt.
  Als je een afspraak hebt met je “werkgever”, heb je dat ook na te komen.

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 26 juli 2007 @ 11.46 uur

 26. @ 24 d’olle Henk,

  Het grote geld wint altijd op den duur. Soms zitten ze er wel eens naast maar dat compenseren ze met geld. Mulktinationals, banken, verzekeringsmaatschappijen en overheden.
  Vergelijk het met iemand die op een oude fiets zonder versnellingen vooruit moet zien te komen met iemand die slechts de pedalen hoeft rond te trappen op een ultralichte volledig technisch verantwoorde racefiets.

  De samenleving wordt de nek omgedraaid, de sport, etc. En dat kan omdat de gemiddelde Nederlander ligt teslapen en het allemaal wel goed vind en te lui en te laf is zich op te richten.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 26 juli 2007 @ 12.16 uur

 27. Kortzichtig dat sommige reageerders meteen de reflex hebben ‘het komt door het geld’. Wat Wilders heeft met ‘de Marokkanen’ hebben sommigen hier met ‘de commercie’. Ze maken geen eigen analyse en houden hun vooroordeel niet kritisch tegen het licht.

  De Grieken dopeerden al, amateur body builders doperen, amateur-atleten doperen, het gaat niet om geld maar om presteren.

  Mensen hebben hun zwaktes en de neiging om vals te spelen is daar één van.

  Reactie door Sam — donderdag 26 juli 2007 @ 12.42 uur

 28. Ik vind het terecht dat de directie Rasmussen naar huis heeft gestuurt zodra duidelijk was dat hij had gelogen over zijn verblijf plaats. Wat eerst nog kon worden afgedaan als administratieve vertraging en slordigheid bleek ineens het bewust ontlopen van dopingcontroles te zijn. In dit geval komt de geloofwaardigheid van Rasmussen nog meer in gevaar dan al het geval was, want wie gelooft nu nog dat Rasmussen niets gebruikt heeft in die periode dat hij rondreed in de Dolomieten ipv Mexico ? In deze tour waar alles draait om “eerlijkheid” en “betrouwbaarheid” is zo’n verdenking van de gele trui-drager een doodsteek. Wil je als Raboploeg en Rabobank-sponsor daar wel mee in verband worden gebracht ?
  Feit is dat de Tour de France te zwaar is om zonder middelen alle km’s in moordend tempo af te leggen. Zolang de tourdirectie daar niets aan veranderd zullen de renners alle mogelijke vormen van doping moeten gebruiken om de tour uit te kunnen rijden.

  Reactie door Carolien — donderdag 26 juli 2007 @ 12.44 uur

 29. Het enigste wat telt is dat de Bank goede reclame kan blijven maken en dat desnoods d.m.v. het ontslaan van een renner die nog geen bewezen doping heeft gebruikt. Oke een leugen maar wat wordt er niet gelogen in Den Haag (sorry)of wat wordt er al niet gelofen in de bankwereld of in de globalistische maatschappij. wat wordt er al niet gestolen van de gewone man. Nee de integriteit van de RABO bank staat voorop want het komt ze nu goed uit

  Reactie door josmazzel — donderdag 26 juli 2007 @ 12.58 uur

 30. De tour is een steeds groter wordend groot geld evenement en de normen en waarden zijn daardoor afhankelijk geworden van het geldelijke gewin.
  Eigenlijk is dat niet anders dan bij onze managers en topbestuurders ze bepalen elkaars normen, waarden en geldelijk gewin en denken zelf onafhangkelijker te worden als er meer geldelijk gewin is.
  Nu zegt de rabobank als sponsor, dat de renners zelf moeten beslissen of ze de tour uit rijden.
  Dat lijkt maar zo ,het is alleen het geldelijke gewin waarom ze doorrijden en dan moet je zijn bij de vraag wie zorgt voor het geldelijke gewin?
  Zij zijn het die de norm (het bedrag)bepalen en dat zet de renner onder druk,hoe groter het bedrag hoe groter de druk en hoe ondergeschikter de waarde en de gezondheid van de renner.
  Het is dus van belang dat bij zo’n onverantwoord handelen de financiele bron financieel gestraft gaat worden.

  Reactie door H.v.Schijndel — donderdag 26 juli 2007 @ 13.11 uur

 31. De Tour is naar mijn idee ten onder gegaan aan de commercie en dat dreigt met meer sporten te gaan.

  Ik heb altijd al lopen kankeren op die wielersport, ik heb zeg maar; last van Gilles de la Tourdefrance. Puur en aleen omdat ik vroeger al zag hoezeer bedrijven en sponsoren zich daar op de voorgrond drukten. Vorig jaar nog een Noor een doodsmak gemaakt door een opgestoken opzichtig reclamebord vlak voor de finish…

  Wat heeft dat (geld) nog met sport te maken?
  Met eer en roem?

  Sport wordt steeds meer het domein van gasten die voor het geld gaan; net als hedgefondsen, die het bedrijfsleven verzieken. Ik zie een paralel daarmee. Geld maakt alles kapot, overal.

  Het wordt tijd dat de invloed van de commercie overal wordt teruggedrongen om de sporten in zijn geheel weer toonbaar en eerbaar te maken anders blijf je dit soort excessen houden vrees ik.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 26 juli 2007 @ 15.25 uur

 32. #21 Anja Bollen

  Was jij niet lid van de ABN bank??

  Reactie door ReneR — donderdag 26 juli 2007 @ 15.40 uur

 33. Sinne Tolsma 11.46 uur,

  Wedervraagje:
  Als een hoge pief van de Rabobank toevallig een broertje heeft die bisschop van den Bosch is, moet je die dan zo maar op zijn woord geloven?
  Neem maar van mij aan dat ik heel wat grote leugenaars bij de Rabobank ken.
  Zelfs de formateur van ons huidige kabinet BIII heb ik in zijn Raboperiode meegemaakt.
  Wat jij nu suggereert dat Rasmussen een maitresse in Italië heeft zitten is gebaseerd op pure sensatielust.

  Reactie door Anja (B) — donderdag 26 juli 2007 @ 15.42 uur

 34. 3 dagen geleden zei een verslaggever bij de NOS:
  Dit is de mooiste tour in de laatste 30 jaar!.
  Ik was het daar helemaal mee eens.
  Nu niet meer – dit is de meenst schandalige tour ooit.
  Ik ben zeker een trouwe sport liefhebber.
  Maar voor mij hoeft het niet meer.
  Vanaf nu wil ik helemaal geen tour meer.
  Wij moeten met zijn allen maar weer terug naar zo’n 50 jaar geleden.
  Toen betaalde men niet voor sport – hooguit een onkosten regeling.
  De groote commercieele belangen maken de sport kapot – dat ziet iedereen!!!.
  Zodra er geld (groot geld) in het spel (sport) komt, gaat het fout en blijft het fout gaan.
  Hoogachtend,
  Eric
  Heemstede

  Reactie door Eric — donderdag 26 juli 2007 @ 15.52 uur

 35. Met jou topprestaties van de afgelopen jaren mag je de lokale gendarmerie ook wel in de gaten gaan houden, Jan.

  Voor hen is het een ABC-tje dat de tovenaar van Oss wekelijks stiekem wat van z’n toverdrank door die tomatensoep van de SP mikt. Hatsjikkidee en abracadabra.

  Commercie en helden-verering in sport, muziek en film. Mensen maken elkaar gek. Van aandacht-tekort naar verpletterende hoeveelheden aandacht. Dat kan ja niet goed gaan. Met een beetje meer aandacht voor elkaar in het algemeen kom je volgens mij al een heel eind.
  (Maar ik sta achter degenen die het meteen grof met een revolutie willen aanpakken, pats boem enzo)

  Laten we het positief zien: Een deel van het systeem lijkt te werken. Volgend jaar beter.

  Reactie door gastronic — donderdag 26 juli 2007 @ 16.18 uur

 36. jan,

  ik vind dat agnes kant jouw opvolger moet worden. Ik stem op agnes.

  gr. henk

  Reactie door henk — donderdag 26 juli 2007 @ 16.19 uur

 37. Wat een hot news,zeg..die Rasmussen..velen vallen door de mand,maar kijk elke avond Martje..meer Nederlander is er niet,dacht ik. Martje Smeets maakt wel mooie televisie..die arrogantie van hem vergeef je..wat een vakman,en de dopingcontroles werken dus..alleen maar goed nieuws..de schuldigen verwijderen en verdergaan…klopt ! Blijf geloven in de Tour en in echte helden…niet in de dopers

  Reactie door eric — donderdag 26 juli 2007 @ 16.30 uur

 38. @ 33 Anja (B),

  En was hij geloofwaardig? Of heb je ernstige (t)wijffels?
  Hij heeft trouwens een aardige visie op natuur in Nederland. Echter een visie is natuurlijk anders dan wat er in de praktijk van gebakken wordt. Mooie reclameslogans garanderen nog geen kwaliteitsproduct.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 26 juli 2007 @ 16.31 uur

 39. Anja 15.42
  Lezen is schijnbaar niet je sterkste kant!
  Ik noem als voorbeeld jou en je partner en een maitresse en jij maakt er direct van dat Rasmussen een maitresse in Italië heeft!

  En wat het geloof betreft al zou de broer van een hoge pief van de RABObank de Paus wezen.
  Geloof maakt meer kapot dan doping!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 26 juli 2007 @ 16.33 uur

 40. @232 Renee Rumoer,

  NEE! Je bent in de war!

  Reactie door Anja (B) — donderdag 26 juli 2007 @ 16.43 uur

 41. Ok Anja; de groeten daar trouwens in Belgie…

  Reactie door ReneR — donderdag 26 juli 2007 @ 17.07 uur

 42. Dagenlange druk dat er iets met Rasmussen zou zijn en nu tranen in het peleton dat ze de klassementsleider kwijt zijn. Tsja…

  In de machtsstrijd tussen UCI/Protour en de Tour de France vallen nu eenmaal veel slachtoffers. Kijken hoe Rabo daarvoor gecompenseert wordt…

  Rasmussen was tenslotte al een ‘balk in de ogen van de Fransen’ al is hij nóóit positief gevonden voor dopinggebruik!

  Reactie door Peter van der Klein — donderdag 26 juli 2007 @ 17.15 uur

 43. HEt doping gedoe van de Tour is weer een uitvloeisel van allerlei perfectionisme en balanceren op het randje van doping, zoals die stof Epo, dat kunstmatig oplappen van mensen hun lichamelijke processen om ze allerlei prestaties te laten verrichten die allang niet meer op natuurtalent wijzen vind ik zo eigenaardig. Vroeger had je dat ze gezellig met z’n allen een fles wijn leegzopen en desnoods nog wat Tour de France reden de volgende dag en nu is het precies het omgekeerde het is alsof het streberige een eigen leven is gaan leiden.

  Reactie door W6969 — donderdag 26 juli 2007 @ 17.17 uur

 44. Ondanks alles wat ik hierboven schrijf ben ik het er niet mee eens dat Rasmussen NU uit de tour gehaald wordt door n.b. Rabo zelf. Ik ben het eens met Anja. Ik vind het overigens een belachelijke regeling dat je 24 uur per dag 365 dagen per jaar beschikbaar moet zijn voor dopingcontrole. Bovendien heeft de Raboploegleider hem steeds verdedigd, het was bekend en voor de tour hebben testen niets uitgewezen m.b.t. dopinggebruik. Er is m.i. niets nieuws onder de zon anders dan een week geleden.
  Ik denk dat de sponsor RABOBANK hier achterzit n.a.v. de blijvende hetze van vooral ook ex-wielrenners verslaggevers die zeer waarschijnlijk zelf dope hebben gebruikt. Hier is bij Rasmussen nog geen sprake van.
  Had die man de tour laten uitrijden en nadien bekeken op een rustig moment, achter de schermen indien het puur van sponsor tot speler is, wat er nu allemaal aan de hand is m.b.t. hem en eerlijk wegen en dan zonder de pers a.u.b.
  Rasmussen is geofferd door en voor de commercie en de suggestieve geruchtenmachine van zwartmakerij heeft zijn werk gedaan.
  Deze man heeft wel een heel jaar lang getraind en getraind en keihard gewerkt in de tour en verdient niet zo behandeld te worden zolang van dopinggebruik niets bekend danwel aangetoond is. Waar gaat het nu over? Wie zonder leugen is werpe de eerste steen.
  Volgens mij is het enkel gehoorgeven aan de hetze en indien dat gaat gebeuren is iedere sportman gedoodverft verliezer.
  Het boe-geroep van de Fransen zegt genoeg. Er zijn maar een paar goede renners en dat zijn de Franse renners…..
  En Boonen heeft voor mij afgedaan. Heilig boontje, bah….Willen de aandacht afleiden van hun eigen biechten en dit is de ‘kift’.

  Reactie door Henny — donderdag 26 juli 2007 @ 17.19 uur

 45. Met alle respect voor degenen die van wielrennen houden noem ik het de Grote Doping Tour de France.
  Meer is het niet op dit moment en als er zulke grote commerciële belangen niet erbij betrokken waren zoui hij al lang vanzelf afgestorven zijn.

  Reactie door walking bull — donderdag 26 juli 2007 @ 17.19 uur

 46. (Het bovenstaande heb ik nog niet gelezen, dus excuses als ik teveel herhaal wat anderen al hebben gezegd).

  De problemen rond de Tour de France hebben m.i. de volgende oorzaken.

  1. De (met name financiële) belangen zijn te groot geworden. Het behalen van topplaatsen in de klassementen is een allereerste vereiste gworden voor sponsors.
  Hierdoor ontstaat een cultuur van succes moeten behalen ten koste van álles.

  2. Het totale parcours van de Tour is onmenselijk zwaar. Geen enkele renner kan de Tour uitrijden zonder enige hulpmiddelen (welke niet altijd verboden middelen hoeven te zijn). Doping is hierdoor haast onvermijdelijk geworden. (Volgens mij wordt nog maar een kleine fractie van de werkelijke gevallen ontdekt. Steeds slimmere methodes en taktieken worden toegepast).

  Het is duidelijk dat Rasmussen de ellende over zichzelf heeft afgeroepen. Want liegen over je verblijfplaats kort vóór de Tour (terwijl men die vanaf drie maanden tevoren exact moet opgeven, ten behoeve van het uitvoeren van controles) kan maar één achtergrond hebben: het gebruiken en uittesten van een of ander vorm van verboden middelen.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 26 juli 2007 @ 18.07 uur

 47. Jammer dat enkele niet de volledige achtergronden van het RABO besluit er in betrekken!
  Theo verdedigde in beginsel idd Rasmussen, tot hem ter oren kwam via een italiaanse journalist dat Rasmussen in Italië verbleef en niet in Mexico.
  Rasmussen heeft dit bevestigd!
  Als je als renner en liefhebber van de sport wil dat er een eind komt aan al die dopingsperikelen, moet je met elkaar afspraken maken en zeker ook nakomen.
  Als je dan als renner je eigen team loopt voor te liegen en hier andere mee in gaat betrekken, getuigd van alles behalve loyaliteit.
  Als ik het voor iemand opneem en nadien kom ik er achter dat die persoon willens en wetens mij de zaak heeft voor gelogen is die bij mij ook afgedaan
  Het behelst hier geen leugentje om bestwil!

  Reactie door Sinne — donderdag 26 juli 2007 @ 18.28 uur

 48. De RABO Bank heeft de sport,de renners en zichzelf door het slijk gehaald.Per definitie was Rasmussen voor en tijdens de tour niet gedrogeerd.Zolang e.e.a. niet onomstotelijk bewezen is heeft de RABO Bank t.a.v.Rasmussen m.i.onrechtmatig gehandeld.Weer een domme beslissing van een stel dure managers!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 26 juli 2007 @ 18.35 uur

 49. @47
  Dit is nog eens een makkelijk ontslagrecht.
  Verstoorde arbeidsverhouding ,afspraak hij mag niet liegen over zijn verblijfplaats.

  Reactie door De Hakker — donderdag 26 juli 2007 @ 18.39 uur

 50. heb ik eens een fiets vacantie gedaan,zo maar 100/150 km per dag gerijen met bagages en zo,op onze tempo,naar drie weeken waren wij klaar
  met de mont ventoux vanaf Malaucene,1,45 uur ik was trots als een gaarnal,..
  Maar daar op de top zit een souvenirs winkel met ouwe photo,1902,een vent was daar boven gekomen in minder dan 1 uur 10 mn,(fiets van 30 kg,geen versnelling system,jij moest de wiel omdraien om te klimen dan weer omdraaien om af te dalen)…Chocolatje gedronken dan klaar voor de afdaling,verrasing was toen ik mijn teller keek,was de maximum snelheid 87km/u…
  Daaroom had ik zo veel auto gepasserd.lol dit waren goeien tijden,met long emphysem het is me niet meer zo mogelijk.
  PS: ik ken een goede camping daar,geen tourist dorp met pindakaas ,en 3km uit Malaucene

  Reactie door gaf — donderdag 26 juli 2007 @ 18.54 uur

 51. “Gerijen”=Gefiets

  Reactie door gaf — donderdag 26 juli 2007 @ 18.57 uur

 52. Geacht panellid,

  We nodigen u uit mee te doen aan een flits-enquête over de Tour de France. Deel nemen kan alleen vandaag tot 18.00 uur, omdat we de uitslag vanavond in onze televisieuitzending willen presenteren.

  Michael Rasmussen is door de ploegleiding van de Rabobank-formatie uit de Tour de France gezet. De gele-truidrager heeft de interne regels van de ploeg overtreden. Rasmussen zou buiten medeweten van de ploegleiding in de Dolomieten hebben getraind en daarmee controles op doping hebben ontlopen.

  Wat vindt u van de beslissing van de ploegleiding? Moet het gebruik van doping worden vrijgegeven of juist strafbaar worden gesteld?

  http://www.eenvandaag.nl/

  waarom bevalt mij die vraagstelling niet…?!
  dan mag Maradonna toch zeker ook wel weer voetballen met een snuifje coke op als men het wil legaliseren?

  nou wordtie helemaal mooi !!!

  Reactie door iew — donderdag 26 juli 2007 @ 19.12 uur

 53. maar waroom nu en niet voordat de tour begon ?

  Reactie door gaf — donderdag 26 juli 2007 @ 19.13 uur

 54. Hakker, ik ken de huidige contracten niet, maar ik vrees dat er zeker en vast een zinsnede over dit soort zaken vernoemd staat.

  Reactie door Sinne — donderdag 26 juli 2007 @ 20.47 uur

 55. Hakker, eigenlijk geef je een vrijbrief om een arbeidscontract niet serieus te nemen en dat je die zomaar aan je laars kunt lappen!

  Reactie door Sinne — donderdag 26 juli 2007 @ 20.49 uur

 56. @55
  Dat zou kunnen Sinne maar je zou toch zeggen dat zo ontslag dan via een rechtbank moet lopen.
  Maar dat kan nog komen natuurlijk als hij werkelijk onschuldig mocht zijn.

  Reactie door De Hakker — donderdag 26 juli 2007 @ 21.21 uur

 57. @ 56 De Hakker,

  Aan welke kant zou de rechtbank staan denk je?
  Snel vliegen = ras ras ras mussen
  Oder rasch rasch rasch Müssen?

  Wanneer het een zaak wordt. Wat denk je? Recht of rechtBank???

  Reactie door L'écologiste — donderdag 26 juli 2007 @ 23.47 uur

 58. Variatie op een thema:

  De SP is mooi, maar de dingen moeten (uiteindelijk) wel zijn, wat ze schijnen, lijken.

  Reactie door Joe — vrijdag 27 juli 2007 @ 0.05 uur

 59. Heel spijtig dat dit moest gebeuren en ook heel vreemd.

  Maar u mag mij allen cynisch vinden maar ik ben oprecht van mening dat er geen enkele tourrenner of andere topsporter zonder enige vorm van verdachte middelen/medicijnen leeft.

  Wanneer wielrenners nu nog in de tour dit wel beweren, liegen ze dat het gedrukt staat. Als alle leugenaars uit la grande Boucle gezet zouden worden, zou de Champs-Elysees zondag helemaal leeg zijn.

  Dit gezegd hebbende, betekent niet dat ik pleit voor toelating van doping/verdachte middelen, maar WEL dat we allen onszelf eens moeten afvragen of het wel reeel is wat we eisen van topsporters.

  Nogmaals, het betreft echt niet alleen de wielerwereld, hier wordt alleen extreem veel gecontroleerd. Maradona gebruikte altijd drugs, Becker tenniste op verslavende pijnstillers-slaapmiddelen etc. Wordt eens wakker, niemand gebruikt niets in de topsport.

  Overigens ben ik ook wel benieuwd hoe duur zo’n bloedtransfusie zou zijn die Vino had; als het echt zo heilzaam en werkzaam is, waarom wordt die dan niet i/h ziektekostenpakket aangeboden aan chronisch vermoeide en zieke mensen?? Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren, is een illusie: ik weet het wel. Maar denk er eens verder over na: het bespaart de chronisch zieken/vermoeiden die aan ME etc lijden dan wel een levenlang pijn/vermoeidheid/medicijnen! Onderzoeken hoe dit werkt dus, net zoals er onderzoek plaatsvindt naar diabetis B onder obesitas patienten.

  Reactie door pmpmeese — vrijdag 27 juli 2007 @ 0.20 uur

 60. Heb vanavond in het journaal alweer vernomen dat de “opvolger van het geel”, genaamd Contador nu ook alweer verdachte is..Hij is 24 jaar, een grote toekomst voor zich (neem ik aan), dus ik zou hem willen aanraden om die gele trui zo snel mogelijk te “lozen”!! Beter “clean” tweede worden, dan met die gele trui om de schouders door (voornamelijk) de franse pers (L’Equipe voorop) afgebrand worden en je carrierre in rook te zien opvliegen! Cantador, zorg dat je voor Parijs het “geel” weer loost, anders maken ze je af en is nu al jouw wielercarriere definitief ten einde!
  Dat lijkt mij in een notedop de essentie van wat er op dit moment gaande is…

  Reactie door ToN — vrijdag 27 juli 2007 @ 0.35 uur

 61. 7. Jacob, jij verwoordt het m.i uitstekend.
  Die sport is altijd omgeven geweest met ” doping” .

  Vroeger deed men dat heel dom, waardoor meerdere renners helaas het leven hebben moeten laten; zeker in de ploegenachtervolgingen ploegen.

  Nog tot voor kort was er geen enkele ” nazorg ” waardoor Pantani zwaar depressief raakte, in het zwarte gat viel, Bello mario cippolini aan de coke verslaafd raakte en die arme jongen Van den Broucke zichzelf helemaal verloor.

  Om nog maar te zwijgen over de mindere goden, die als knecht of eendagsvlieg hun werk hadden gedaan.
  (Zie het verhaal van Jans Koerts bij Smeets).

  la grande boucle win je niet op een bruine boterham is een bekende uitspraak en een ieder die beweert van wel, LIEGT.

  Waarom zouden we moeten willen dat je niks meer mag gebruiken?!

  ” God ” heeft in de natuur allerlei middelen tot onzer beschikking gesteld.

  Voor een tour heb je aardig wat nodig. Het is een illusie om dat uit te bannen, dus waarom nier reguleren en zorgen dat die jongens dan toch nog gewoon 80 worden.

  Lijkt mij veel zinvoller.

  In ’88 won Ben Johnson de 100 meter in 9,84.

  Ik zag het life en vond het geweldig, geen nepprestatie, wat hij ook gedaan had, het was geen stand-in die liep.

  In Gods naam reguleren, niet uitbannen, dan vernietig je alle sporten en verliest de natuur die je slim kunht gebruiken het van Gerefo’s en alle bijkomende reactionnairen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 27 juli 2007 @ 1.23 uur

 62. De

  Opmerkelijke

  Ongehoorde

  Finesses

  Plagen

  Ook

  Tour de France!

  ?

  Reactie door Madelief — vrijdag 27 juli 2007 @ 6.51 uur

 63. Misschien een zwarte trui voor renners die liegen? Zo zit je op het puntje van je stoel en een dag later stort je stoel in.
  Kijkt Rasmussen te veel naar tweedekamer.nl?
  Misschien heeft de tour een afkoelingsperiode nodig van 5 jaar en daarna de tour weer opstarten met de nieuwe generatie renners.

  Reactie door mcniel — vrijdag 27 juli 2007 @ 8.41 uur

 64. goedemorgen Jan, wel zelf blijven fietsen he!!

  Reactie door piet — vrijdag 27 juli 2007 @ 9.04 uur

 65. @61 Kaatje

  “Waarom zouden we moeten willen dat je niks meer mag gebruiken?!

  ” God ” heeft in de natuur allerlei middelen tot onzer beschikking gesteld.

  Voor een tour heb je aardig wat nodig. Het is een illusie om dat uit te bannen, dus waarom nier reguleren en zorgen dat die jongens dan toch nog gewoon 80 worden.”

  waarom niet gewoon op lichaamskracht en gezonde voeding? dan maar iets langer over de tour doen in z’n geheel…

  papaver,cocaineplant,marihuana zijn ook producten van de natuur en middelen tot onzer beschikking gesteld.
  wij mensen hebben de [on]wijsheid om die producten te benutten,ook van onze lieve heer gekregen [hersenen]

  dus omdat de lat steeds hoger word gelegd moeten we ons lichaam maar gaan vergiftigen om dat gewenste niveau te halen?

  waarom word heroine-coke-weed dan drugs genoemd maar wat die renners gebruiken heet dan inneens verboden middelen?
  het is namelijk niet alleen bloeddoping of epo maar er gaan ook veel steroiden en andere middelen om in de sport.

  met andere woorden,als het kapitaal er niet genoeg aan verdient is het drugs en verboden,maar als het om sport gaat waar vele miljoenen in verdient worden dan zijn/heet het verboden middelen?

  wat heeft dit nu nog met “sport” te maken?
  als we drugs “reguleren” kan men ook 80 worden.
  voor een renner is bloeddoping bv ook een “genotsmiddel” hij geniet er immers van als hij/zij beter kan presteren dan de rest.
  om het maar niet te hebben over het genot achteraf als je als winnaar kan afsluiten…

  Reactie door iew — vrijdag 27 juli 2007 @ 11.20 uur

 66. Het wordt tijd dat de wielersport gezuiverd wordt. Weg met al die puriteinse, hypocriete moraalridders die inmiddels ook al uitmaken wie de tour mag winnen.

  Reactie door hennie — vrijdag 27 juli 2007 @ 12.14 uur

 67. Als ik het goed ga begrijpen wordt er dus ingegrepen op de potentiele winnaars.
  Precies als met de stemcomputers!
  Niet’wij’ maar ‘zij’ bepalen wie ‘door’ mag.
  Rasmussen eruit gezet. De SP eruit gezet.
  En de Mart Smeetsen heffen hun glas en zijn niet weg te branden.

  Reactie door Gloria — vrijdag 27 juli 2007 @ 13.33 uur

 68. Zoals gisteren in NOVA die oude mentaliteit moet verbannen worden uit de topsport.

  en zoals Knol al stelde als het vrij gegeven wordt, wie zal dan de doden op zijn geweten nemen!

  Reactie door Sinne — vrijdag 27 juli 2007 @ 13.59 uur

 69. Anja 15.42
  Lezen is schijnbaar niet je sterkste kant!
  Ik noem als voorbeeld jou en je partner en een maitresse en jij maakt er direct van dat Rasmussen een maitresse in Italië heeft!
  =========================================
  Deze insinuaties heb ik ook al in de media gehoord voor jouw bericht hier werd geplaasts, sorry Sinne, ik lees prima!
  Maar door je reactie zo te vormen geef je hier extra voeding aan.
  Staat me tegen. Anja (B)
  =========================
  En wat het geloof betreft al zou de broer van een hoge pief van de RABObank de Paus wezen.
  Geloof maakt meer kapot dan doping!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 26 juli 2007 @ 16.33

  ===========================

  Roddels ook!

  Ik ken de wijze van handelen van de Rabobank en die is verre van zuiver, ze hebben er totaal geen moeite mee om mensen de vernieling in te helpen, op welke manier dan ooken dit gebeurt door de smerigste leugens te hanteren die maar denkbaar zijn.

  Laten we eerst maar eens op de ware toedracht wachten van het hoe en waarom.
  Dat er iets verzwegen word door de Rabobank wat niet voor publiciteit bestemd is krijgt voor mij steeds aannemelijker vorm.
  Verder ben ik er hier klaar mee.

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 27 juli 2007 @ 14.36 uur

 70. @ 67 Gloria,

  Aardige parallel. Aansturen wie er winnaar wordt.
  Maar Mart Smeets was er ooit zelf al bijna uitgewerkt omdat hij een te grote mond had.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 27 juli 2007 @ 15.45 uur

 71. #ToN 60

  Onzin
  een krant als L’equipe ontmaskert geen dopinggebruikers. Het lijkt me volkomen terecht als men gaat graven en speuren naar geruchten van dopinggebruik. Daar kunnen nederlandse parlementariers nog wat van leren, maar die laten het er al snel bij zitten.

  Dat doen de dopingtesten en de leugens van de renners, die zichzelf daarmee de das om doen.

  Doping blijft een foute zaak, vooral ook, omdat het oneerlijk is ten opzichte van de rest en nog niet bekend is wat de gevolgen zijn van langdurig trainen en gebruiken met doping.

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 juli 2007 @ 16.13 uur

 72. Ik ben zelf 43 maar zag mijn vader vroeger bij zijn radio de verrichtingen der renners beluisteren.
  Heden ten dage volg ik de tour zodra tijdritten, bergetappes plaats vinden.
  Heroische helden waren het en zijn het nog steeds ondanks de diverse hulpmiddelen.
  Die hulpmiddelen waren er ook ten tijde van de radio(de tijd van mijn vader).
  Tot de jaren negentig zijn deze ontkent.
  Nu vindt een kentering plaats, dit houdt in”De Renner gaat clean naar boven”.
  Dit lijkt me overigens een goede zaak.
  De vraag rest eigenlijk “is het verantwoordelijk om een clean mens deze arbeid te laten verrichten?”

  Mijn antwoord is NEE.

  Groeten Bert.

  PS. Het radioverslag was (met of zonder doping) iets wat mij nooit loslaat.

  Gr.Bert

  Reactie door bert ipenburg — vrijdag 27 juli 2007 @ 17.08 uur

 73. Beste mensen
  overal is wetgeving in 18 honderd zoveel wer de kinderwet van van Houte ingevoerd die er voor zorgde dat kinderarbeid verboden werd. Binnen de Tour zijn er geen wetten de Tour staat boven de wet en de renners onze helden zijn domme slaven geworden die hun eigen gezondheid schaden. Ik heb een email naar de Franse ambassade gestuurd om deze wantoestand aan te kaarten. Dit heeft niets met sport te maken ook niet met top-sport het zijn gewoon mensen in dienst van een baas en die baas wil kostte wat kost het onderste uit de kan halen valt er een slaaf dood neer geen nood de volgende staat al te trappelen.
  Kijk voor het hele verhaal op:
  http://www.devrijecultureleruimte.nl/Wielrennen.html

  Reactie door Jan Sterenborg — vrijdag 27 juli 2007 @ 18.35 uur

 74. @ Kaatje (61):

  Die Olympische race in Seoul herinner ik mij ook nog heel goed. Ben Johnson presteerde “het onmogelijke”, en liep, opzij kijkend, schijnbaar met gemak vóór de anderen, in een nieuw wereldrecord, over de finish.
  Maar…hij had dan ook doping gebruikt en moest zijn Olympsiche titel inleveren. En zijn wereldrecord werd niet erkend.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 28 juli 2007 @ 2.27 uur

 75. Overigens hebben de vroegere sportvrouwen van met name China en de DDR, die vanaf jonge leeftijd doping voorgeschreven kregen, in het algemeen grote egezondheidsproblemen gekregen. (Vooral wat betreft de Duitsers is daarover het e.e.a. bekend geworden. Toen de dopingcontrole bij het zwemmen strenger werd, was de “gouden” generatie Chinese zwemsters als bij toverslag verdwenen!).

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 28 juli 2007 @ 2.34 uur

 76. Anja B 14.36 je plaats nogal wat over de RABO bank zonder enige onderbouwing, dus over insinuaties gesproken.

  Olav: Monique Knol gaf ook in NOVA al aan wat de DDR vrouwen toebedeeld kregen.
  Daarnaast als ze een paar dagen voor een belangrijk evenement nog sporen in de urine hadden, werden ze gewoon thuis gehouden!
  Daar werd dus wel over gesproken in het peloton!

  Reactie door Sinne — zaterdag 28 juli 2007 @ 12.20 uur

 77. @76Sinne,

  Ik insunueer helemaal niets, maar spreek uit ervaring Sinne.
  Verder wens ik je een goed weekend toe.

  Reactie door Anja (B) — zaterdag 28 juli 2007 @ 20.23 uur

 78. Het grote geld wint altijd. Zoals de samenleving de nek wordt omgedraaid gebeurd dat ook met de sport.

  Reactie door Johan — zondag 29 juli 2007 @ 2.56 uur

 79. Ik snap er niets van.
  Hoe kun je nou iemand uit de tour zetten als hij geen doping gebruikt heeft.
  Rabobank kiest ook de weg van de minste weerstand.
  Trouwens vraag ik mij serieus af wat er was gebeurd als onze vriend Moreau geel had gehad en hij voor hetzelfde werd beschuldigd. (dan hoorde je er NIETS van)
  Het is toch sowieso absurt dat renners zich moeten verantwoorden waar ze zijn. Straks krijgen ze nog een GPS module om hun enkel.
  Als hij doping had en/of heeft gebruikt dan is de actie goed, maar in dit geval is dit absurt.
  Nu wint iemand de tour die daadwerkelijk op een doping lijst heeft gestaan. Dat is toch op zijn minst vreemd te noemen!
  Ik vind het jammer dat de renners van de Rabo dupe worden van een zwakke ploegleiding. Ze hadden Rasmussen gewoon moeten laten fietsen en dan hadden ze TERRECHT de gele trui tot aan Parijs behouden.
  (P.s. waarom is er enkel zo’n hype om doping bij het wielrennen, zou het niet ook bij andere sporten gebeuren??)

  Reactie door L.Hodiamont — maandag 30 juli 2007 @ 10.12 uur

 80. Ik wil aan mijn bericht nog toevoegen dat, ik niet begrijp dat iemand SCHULDIG wordt bevonden puur op uitspraken van derden. Men is toch onschuldig tot dat het tegendeel daadwerkelijk bewezen is! Of geldt dit niet voor wielrenners…….

  Reactie door L.Hodiamont — maandag 30 juli 2007 @ 10.16 uur

 81. @71, ReneR
  Maar snap je dan ook dat ik vraagtekens zet bij het feit dat Rasmussen (Rabobank) zonder enige vorm van bewijs die gele trui inlevert, daar waar het bewijs van dopinggebruik nooit en nergens bewezen is? Contador stond wel degelijk op het lijstje van Fuentes en daarom vind ik dit alleen al een ongeloofwaardige tourwinnaar! Voor zover ik weet stond niemand van de Raboploeg (inclusief Rasmussen) op datzelfde inferieure “lijstje…Dus waarom die trui inleveren ten faveure van een renner die minstens net zo verdacht is, zo niet nog veel meer??

  Reactie door ToN — donderdag 2 augustus 2007 @ 1.43 uur

 82. De roes van Mart Smeets

  Eddy Merx was een paar weken geleden op bezoek bij Mart Smeets. Het was om precies te zijn op de laatste zondag van juli in het jaar 2007 en het was ook de laatste dag van de Tour de France. De nog steeds opmerkelijk knappe Merx vertelde aan Mart dat het wielrennen een spiegel van de wereld is.

  Het soort micromacroverhaal dat we ook kennen van onze grote dichter Leopold die in een druppel regenwater gevangen door een ruit de hele wereld zag. Een mooi beeld, te meer omdat sinds Aristoteles de mensheid ervan doordrongen is, dat het kleine het grote weerkaatst zowel in het goede als in het kwade.

  Mart wilde er niet aan! Hij verzette zich op z’n eigen ‘indolente’ manier, door gekscherend in zijn bekende oudejongenskrentenbrood houding te roepen, ‘dat dat toch wel meeviel’. Wielrennen was mooi en de wereld … . Merx (ex-dopinggebruiker) wilde Mart niet afvallen, ook omdat het voor hem een mooie dag was. Zijn zoon Axel, net zoals Michael Boogerd (en dus niet Boogaard!), reed voor het laatst de tour. Een memorabel moment. Op zeer vriendelijke doch niet mis te verstane wijze herhaalde Merx het nog een keer. ‘De wielerwereld is een afspiegeling van de echte wereld. Corruptie, verraad, leugens, commercie, schandalen en pijn, veel pijn. Dat is zo, daar kunnen we niet alleen de renners verantwoordelijk voor maken. Als er iets moet veranderen dan moet het van twee kanten komen’.

  Mart wilde er nog steeds niet aan, want Mart had al drie weken lang met ik weet niet hoeveel liter wijn achter z’n kiezen de schijn opgehouden dat alles mooi en sportief is en dat de jongens ware helden zijn en dat die akelige wereld waar Merx het over heeft niet bestaat. De roes van Mart is overduidelijk de roes waar heel de officiële pers in verkeert. Te veel wijn, te veel welvaart, te veel belangen!

  Column Tess

  http://www.tessonome.com/2007/08/05/de-roes-van-mart-smeets/

  Reactie door tess — zaterdag 11 augustus 2007 @ 17.21 uur

 83. De RABO Bank heeft de sport, de renners en zichzelf door het slijk gehaald. Per definitie was Rasmussen voor en tijdens de tour niet gedrogeerd. Zolang e.e.a. niet onomstotelijk bewezen is heeft de RABO Bank t.a.v. Rasmussen naar mijn mening onrechtmatig gehandeld.

  Reactie door Peter — zaterdag 11 augustus 2007 @ 18.11 uur