Aanbestedingen

Overheden lappen in 70 procent van de gevallen de eigen regels voor het aanbesteden van werk aan hun laars, zegt MKB-Nederland. Ze zeggen zich te baseren op de jongste cijfers van het ministerie van Economische Zaken. “De misser van minister Koenders met het onderhands gunnen van het Schoklandevenement aan bevriende partijgenoten, is slechts het topje van de ijsberg.”

Ook minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) negeerde de aanbestedingsregels. In dit geval ging het om de organisatie van de Kindertop op 6 juni. Beide ministers voerden aan dat er geen tijd was om de zaak aan te besteden.

De organisatie voor het midden- en kleinbedrijf heeft samen met werkgeversvereniging VNO-NCW een speciaal meldpunt geopend waar ondernemers vragen en klachten kunnen deponeren over aanbestedingsprocedures.

De achtereenvolgende kabinetten hebben, als ware marktfundamentalisten, geprobeerd overal marktwerking in te voeren. Van het OV tot de energienetten, van de sociale zekerheid tot de publieke diensten. Overal moest opeens worden ‘aanbesteed’, ook als dat tot veel ellende leidt, zoals in de thuiszorg.

Wat me overigens de afgelopen dagen nog meer is opgevallen, zijn de enorme bedragen die er voor de reclame voor het kabinetsbeleid zijn uitgetrokken: Meer dan 700.000 euro voor ‘het akkoord van Schokland’ (terwijl de artiesten gratis hun medewerking verleenden!) en meer dan 200.000 euro voor ‘de kindertop’. Interessant om te weten wat de totale kosten zijn geweest van die ‘honderd dagen’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 01 augustus 2007 :: 19.15 uur

104 Comments

104 reacties

 1. GOED VOORBEELD DOET VOLGEN WEG MET DE AANBESTEDIGNEN.HET MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS!

  Reactie door joepie — woensdag 1 augustus 2007 @ 19.36 uur

 2. @ 1 Joepie,

  Ik neem aan dat dit een grap van je is Joepie?

  Want openbare aanbestedingen is de enige mogelijkheid om de regering te controlleren op eerlijkheid en niet op vriendjes politiek.

  Verder levert de openbare aanbestedingen, scherpere prijzen op die ons burgers vele euro’s belastinggeld kunnen schelen.

  Ik vind dan ook dat Koenders en Rouvoet in deze vervolgt moeten kunnen worden, want tijd gebrek kan natuurlijk nooit een excusses zijn voor deze “misdaad” die riek naar coruptie.
  Ik weet nog dat Bram Peper als burgermeester van Rotterdam de zelfde fout maakte tijdens het 650 jarig bestaan en dit op een moment de kop heeft gekost.

  Maar het zal wel weer zoals gewoonlijk met een sisser aflopen, zoals het de laatste tijd steeds weer gebeurd in de laatste 8-10 jaar in een regering van list & bedrog.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 1 augustus 2007 @ 20.03 uur

 3. Wel grappig die aanbestedingen. de overheid verzint het, maar lapt zelf de regels aan zijn laars. Af en toe is het absurd dat dingen aanbesteed moeten worden, maar als je die regel stelt moet je als overheid je er aan houden. Feestje van Koenders koste ruim 730.000 euro Marco Bosato trad gratis op de dag voorzitter kreeg 3.600 euro de website koste 40.000 dat geld hadden we wel beter kunnen besteden.

  Reactie door Harry Sangers — woensdag 1 augustus 2007 @ 20.11 uur

 4. en als dat schokland geval nu nog wat was?een totale aanfluiting.
  gewoon een geld verslinder,met wereld bekende artiesten?in nederland dan he.en een flut verdrag,waar je nooit meer wat van hoort.
  zet er meer als 100 mensen op,, en de buitenste blepen van het ahum eiland.
  oo de parkeerplaats mee gerekent,vooruit 150.

  Reactie door ad — woensdag 1 augustus 2007 @ 20.46 uur

 5. Waarover gaat nu precies ‘het akkoord van Schokland’? Dat Koenders onderhands het geld voor promotie hiervan doorgeschoven heeft naar PvdA-vriendjes (‘neefjes van Rottenberg’)valt me echt zwaar tegen. Koenders vond ik altijd nog wel een acceptabele PvdA-man. Dat hij zelf niet bedacht heeft dat je in een glazen huis zit als parlementariër en dat zoiets natuurlijk meteen bekend wordt ! De conclusie kan alleen maar weer luiden: MACHT CORRUMPEERT !!!
  Is er dan niemand meer integer in Den Haag ?

  Reactie door simbro — woensdag 1 augustus 2007 @ 20.46 uur

 6. Aanbestedingen zijn een ramp! Ik heb zelf bij de overheid gewerkt en even snel iets bestellen bij een leverancier (bv in het MKB) is er niet meer bij. Nee dan komen er ineens allerlei regels om de hoek kijken en moet er een europese aanbesteding komen. Met als gevolg: de grote bedrijven doen mee en de kleintjes staan buitenspel.

  Reactie door Chantal — woensdag 1 augustus 2007 @ 20.49 uur

 7. Of aanbestedingen een ramp, drama of een zegening zijn, daar gaat het m.i. niet om. Fnuikend is echter dat onze overheid de regels zo makkelijk aan de laars lapt en gelijktijdig van de burger verwacht de regels in acht te nemen. Koenders moet zich doodschamen, maar heeft een enorme plaat voor zijn kop. Dat is in het recente verleden gebleken. Deze man is voor superregent in de wieg gelegd. Daar zullen we nog veel van horen.
  Goedenavond overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 1 augustus 2007 @ 20.57 uur

 8. Dan hebben we het nog niet over de relatie geschenken ,pretreisjes en kerstpakketten die liever niet op de werkplek maar thuis bezorgt moeten worden.
  Zo gaat het bij de grote bedrijven ook.
  In onze gemeente zijn wethouders af moeten treden voor het ,,onderhands gunnen”.
  Wordt het weer tijd voor een parlementaire enquete?

  Reactie door che — woensdag 1 augustus 2007 @ 21.06 uur

 9. Als grote sommen belastinggeld worden besteed aan commerciële bedrijven, dan is aanbesteden op z’n plaats. Marktwerking hoort thuis op de markt. En dan moet de overheid zich als eerste aan de regels houden. Maar laten alsjeblieft stoppen met die waanzin van verplichte aanbesteding van de thuiszorg! Die zorgt er voor dat duizenden ervaren krachten worden ontslagen, en dat hun werk wordt overgenomen door Poolse vrouwen. Ik gun die Poolse vrouwen van harte het beste, maar wat we hier vooral doen is onze eigen werkloosheid organiseren. Met dank aan CDA, VVD en PvdA! Teken daarom ook op http://www.zorggeenmarkt.nl tegen de verplichte aanbestedingen!

  Reactie door D. van den Bergh — woensdag 1 augustus 2007 @ 21.44 uur

 10. @ 8 che

  Klopt als een bus, ik kreeg nog weleens de nieuwste apparatuur tv’s e.d. thuisbezorgd als relatiegeschenk, mijn beider zoons elk jaar de nieuwste mobieltjes, mijn vrouw een jaarabonement op een van de grootste beautysalons enz. enz. enz. en dan het nog maar niet te hebben over alle flessen sterke drank, wijn en champagne.

  Soms wist ik niet eens of dat ik met die gevers nog zaken deed, zelfs nu nog ontvang ik rond de kerst het een en ander van oude klanten.

  Reactie door Pool — woensdag 1 augustus 2007 @ 22.10 uur

 11. BKB staat dat voor Belangenverstrengelaar Bert Koenders? Als de 70% van het MKB kloppen, dan is er veel mis in Nederland. Daar moet zeker tegen opgetreden worden. Zo zie je maar weer elke politieke partij heeft zo zijn zorgen.

  Reactie door Dick Westerveld — woensdag 1 augustus 2007 @ 22.57 uur

 12. Ondanks dat bij grote projecten meerder bedrijven een offerte moeten doen, komt het nog steeds voor dat deze veel en veel te duur uitkomen (delta werken, de betuwelijn etc.) ik ben er voor dat de overheid dit soort projecten zelf uitvoert en geheel in eigen hand houdt. blijft het lekker overzichtelijk, en als er problemen komen, dan zet je de betreffende ambtenaar gewoon aan de kant. het loopt nu zo langamerhand de spuigaten uit, en wij (de belastingbetalers) maar dokken.

  Jan, maak daar eens werk van !

  Reactie door HD van Wieren — woensdag 1 augustus 2007 @ 23.24 uur

 13. Heer en/of Mevrouw D.van den bergh: even een vraag hoe had u zich dat voor-gesteld?
  Hoe moet ik dat vragen aan die Poolse dame, “schuif me even de gordijnen iets opzij” kan volgens mij een heeeeeeel lange discussie worden. (Of zou er helemaal niet wat gevraagd mogen worden?)Of misschien in het Pools?
  Dan hier een ervaring van mij: het was in de vorige eeuw 1976 en/of 1977 dat ik aan de agora (toendertijd een nieuw winkelcentrum in Lelystad) werkte, en op een gegeven moment een paar ploegjes engelse-metselaars werden aangenomen. Dat ging zo—- s’morgens 08.45 uur (wij begonnen 07,00 uur) arriveerden ze wegens slechte busverbinding, (de meeste morgens waren ze nog een beetje dizzy van de avond ervoor in de pub)dan werd er wat gedronken en gepraat met de timmerlieden althans?????
  09.00 uur schaft(is etenstijd) daarna werd er van de timmerlieden verwacht dat ze de Engelsen uitlegden en wat en/of hoe er gemetseld moest worden (lachen het leek Babel wel, volgens ene “Hakker” het verhaal uit het grote sprookjesboek, maar voor mij nog altijd de bijbel) er zijn niet veel Nederlandse-timmerlieden die de Engelse taal machtig zijn.
  Zo om een uur of 11.00 werd er schoor-voetend begonnen met het metselen, s’middags 15.30 uur stapten ze gezamelijk de bus in (wegens slechte busverbinding) wij werkten tot 16.00 uur en dat was maar goed ook konden wij gezamelijk in dat halve uur dat wij er langer waren, snel het Engelse metselwerk afbreken voor het verhardings-proces in gang getreden was.
  Dat was al, zo ging het dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit.
  Ik heb dit nooit goed kunnen begrijpen, maar ja wie ben ik.

  Groetend Gonda.

  Reactie door gonda — woensdag 1 augustus 2007 @ 23.31 uur

 14. Het Spel en de Regels Jan. Je typte het vast niet zelf…

  137.000 voor een Website van Rouvout laten we maar even buiten beschouwing, toch….

  Het Spel en de Regels….

  Ik vraag me af wanneer iemand opstaat en zegt – met stalen ballen – dat je dit de kiezer niet kunt aandoen !

  Reactie door Maurice — donderdag 2 augustus 2007 @ 4.22 uur

 15. Gelijke kansen moeten gewaarborgd worden.

  Zeker bij de overheid moet gelden dat de regels, die gelijke kansen waarborgen en de beste uitkomst, worden nageleefd. Er wordt nu vastgesteld, dat de rijksoverheid, haar eigen regels niet naleeft. Ik ben bang, dat de werkelijkheid nog veel erger is als de provincies en gemeenten ook in ogenschouw genomen worden. Kortom, niet verkeerd te onderzoeken hoe erg het is en wat gedaan moet worden om gelijke kansen op het krijgen van overheidsopdrachten te waarborgen.

  Reactie door A.P. van Dijk — donderdag 2 augustus 2007 @ 7.34 uur

 16. Schokland valt in het niet bij de HSL lijn, de Betuwelijn, en de Noord-Zuidlijn (Amsterdam). Daar zou justitie eens onderzoek naar moeten doen.

  Reactie door Willem — donderdag 2 augustus 2007 @ 9.03 uur

 17. Hier moet duidelijk een voorbeeld volgen en er moeten koppen rollen.
  Het kan niet zo zijn dat ministers openlijk Maffia praktijken toepassen en op hun stoel blijven zitten.
  Als dit toelaatbaar wordt geacht door de partijen in de kamer dan moet het Nederlandse volk zich maar eens af gaan vragen of we met bestuurders te maken hebben of dat de politiek bestaat uit witten boorden criminelen.
  Je kunt niet anders concluderen dat dit twee gevallen zijn van openlijke corruptie.
  Waarbij bij mijn toch het vermoeden bestaat van lak aan het volk er kan mijn niets gebeuren want in de kamer heeft ieder boter op zijn hoofd.

  Reactie door De Hakker — donderdag 2 augustus 2007 @ 9.08 uur

 18. Goeden morgen vrienden SP.

  Weer een voorbeeld wat in de pers wordt afgedaan als ‘beginners fout’, AN ME HOELA, niks beginners fout.
  Een faliekante doorwrochte vrienden voortrekkerij, die overgenomen is uit hun voorbeeld land de VS. Die vrienden hebben veel geld in hun kas gestort en moeten beloond worden in de vorm van goed betaalde werken. Wat anders!
  En de VVD die dat al jaren toepast komt nu met verontwaardige berichten omdat het hun goed uitkomt.
  Het komt neer op de balk en de splinter in het oog.
  Hou mij niet voor de gek, want CHU en PvdA zullen wel komen met alle mogelijke kronkels om het goed te praten.
  Ons, en daarbij doel ik op de SP, kan je daarmee niet overtuigen.

  Een verontwaardigde…

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 2 augustus 2007 @ 9.19 uur

 19. Mooi werk van MKB!
  Ik heb al eens eerder gezegd dat SP en een zekere liberale benadering best kunnen samengaan.
  Het zijn vooral het schijnheilige leugenachtige CDA en de halfzachte PvdA die van Nederland een Hansworst maken waar zelfs de honden op het laatst geen brood meer van lusten.
  Er wordt me toch een hoop geld besteed aan eindeloos vergaderen en opgepoetste projecten uit de krotenkokers van PvdA en CDA.
  Doe gewoon dan doe je al gek genoeg. Nou je wilt niet weten wat er in een doodeenvoudige worst zit. Het gewone is simpelweg niet gewoon meer. Kwaliteit ver te zoeken.
  Waalkadeproject voor de zoveelste keer wordt deze in Nijmegen veranderd. Ik weet zeker dat elke bezoeker op dit blog voor zijn/haar woonplaats zonder moeite zulke waanzinnige aanbestedingsgeldverspilling kan opnoemen. wedden dat er giga PvdA en CDA onzin bij zit?

  Reactie door L'écologiste — donderdag 2 augustus 2007 @ 9.26 uur

 20. Nu hebben we het over aanbestedingen, maar wat dacht je van al die ambtenaren van CDA en Pvda origine die zich te goed zitten te doen aan de regeltjesgeving in dit klootjesvolkland?
  Vroeger in hun Japanner naar het werk en de volgende vergadering maar tegenwoordig zelfbewust per openbaar vervoer of per fiets via het goed gefinancierde fietsenplan?
  E er zijn er bij die dichterbij de werkvloer in de maatschappij staan en het overheidsysteem willen veranderen maar die worden weggepest. Geen gevoel voor bestuurlijke verhoudingen…
  Zo krijg je als land wel een waterhoofd.
  En dan blijven al die MKBeetjes afhankelijk van de betreffende ambtenaren, hu afdelingshoofden die de paraaaf moeten zetten e dan moeten die MKBeetjes deze dames en vooral heren in hu hol kruipen. Kwestie van overleven.
  Hoezoo geen ‘Italiaanse toestanden’in Nederland. het zou hier best nog wel eens erger kunnen zijn.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 2 augustus 2007 @ 9.34 uur

 21. Vandaag even in de krant gelezen over die aanbestedingen. Blijkt dat dit kabinet voor 3 feestjes 1.250.000 een miljoen tweehonderdvijftigduizend neertelt. Opening Betuwelijn erbij ( was ook aanfluiting er rijden amper treinen) kom je op 1.6 miljoen. Best veel voor een kabinet wat zuinig wil zijn.

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 2 augustus 2007 @ 9.43 uur

 22. Alweer de PvdA ? ……….zucht !

  Reactie door Fred — donderdag 2 augustus 2007 @ 10.00 uur

 23. @19 Tja Fred, mensen waarderen het blijkbaar, de PvdA is gestegen in de peilingen. Ieder volk krijgt wat het verdient?

  Reactie door Irma — donderdag 2 augustus 2007 @ 10.29 uur

 24. Tja Irma,er komt nog genoeg aanzetten om de sp nog groter te maken.

  Reactie door Ben tarici — donderdag 2 augustus 2007 @ 10.36 uur

 25. Ik begrijp nooit zo goed waarom dat hele aanbestedingscircus nodig is. Er moet een klus gedaan worden en iemand moet dat doen. Het maakt mij niet uit wie dat doet, als het maar goed gebeurt voor een redelijke prijs.
  Als minister zou ik misschien de schijn van vriendjespolitiek vermijden, maar als aan de bovengenoemde voorwaarden is voldaan, zie ik er niet zo’n probleem in. Ik koop mijn groente en fruit ook bij een kleine Turkse groentewinkel, omdat ik die het meer gun dan de Albert Heijn.
  Als we in de materie van de overheidsaanbestedingen duiken laten we ons dan richten op de vraag of de kwaliteit/prijs-verhouding goed is.

  Reactie door Jeroen G — donderdag 2 augustus 2007 @ 10.47 uur

 26. Noem mij 1 sociale daad van de PvdA ?
  Oke noem mij geen sociale daad : Het is vragen in de woestijn !
  PvdA = “Asociaal en Zwak ” !

  Reactie door Fred — donderdag 2 augustus 2007 @ 11.10 uur

 27. De belastingbetaler betaalt.
  Het maakt de minister niet uit.
  Schandelijk!

  Reactie door Daan — donderdag 2 augustus 2007 @ 11.22 uur

 28. Dit soort zaken spelen al decennia op elk niveau. Maar worden de verantwoordelijken nu slechter in het verbergen van hun foute praktijken, of zijn hun acties tegenwoordig makkelijker te controleren?

  Om een vergelijking met de doping-praktijken in de Tour te maken. Het valsspelen is zo ingesleten, dat een heldere, kritische kijk op de werkelijkheid en zichzelf, door een filter van leugens zwaar onmogelijk wordt gemaakt.

  Naar huis sturen die betrapte gasten, liefst met het hele team, lijkt me een aardig begin van de oplossing.

  Reactie door gastronic — donderdag 2 augustus 2007 @ 11.26 uur

 29. De Overheid, die mag dat. Zij bedenkt de wetten. Maar die zijn er in hoofdzaak om burgers in toom te houden.

  En wat aanbestedingen betreft: geldt dat ook voor kleine bedrijven, die door goedkoper te werken een bedreiging kunnen vormen voor de grote bedrijven, die onze economie gaande houden.

  Als die bedrijven zonder hun steun , door teveel goedkopere kleintjes de pijp aan Maarten zouden moeten geven, dan kunnen overheden na hun aftreden wel fluiten naar voor hen passende banen in de grote bedrijven.

  Omdat overheden toch wel voor een groot deel buiten en boven de wet mogen staan en in sommige opzichten onschendbaar zijn, hebben zij zolang zij als overheid funtioneren, het recht om met hulp van vrienden, aan hun verdere carriere en toekomst te denken.

  Overheden, die kunnen wij vergelijken met God. Die zij in feite Zijn wettige vertegenwoordigers. Voor God zelf, gelden wetten en regels niet die hij aan ons stervelingen heeft geschonken. Dank zij Zijn Vertegenwoordigers van religie.

  En daarom mogen overheden, net als God, van alles en nog wat doen en nalaten, waardoor ik en wie dit lezen, door de justitie kunnen worden vervolgd en zwaar gestraft.

  Zonder overheden zou de economische motor van bijvoorbeeld onze nationale wapenhandel niet goed kunnen functioneren en de economie, die daar voor een deel op berust, die zou dan niet niet zo floreren als vandaag de dag.

  En dan zouden arme mensen in andere landen niet kunnen rekenen op de steun van ons leger met zijn kanonnen, om daar democratie te brengen en hun land opnieuw weer op te bouwen, volgens betere inzichten dan die daar nu nog gelden.

  Arme landen zouden dan ook geen wapens kunnen kopen om zich te beschermen, tegen agressieve buren.

  Alles grijpt als de tandwielen van een machine in elkaar. Haal tandwielen van overheden er uit, dan stort alles in elkaar.

  Een prettige dag toegewenst, door:

  Haras.

  Reactie door Haras. — donderdag 2 augustus 2007 @ 11.34 uur

 30. Och er is niets nieuws onder de zon !
  Zelfs in de vroegere socialistische heilstaten was dit een bekend fenomeen . Het zijn tenslotte allemaal toch ook maar mensen hè !

  Reactie door Teun — donderdag 2 augustus 2007 @ 11.40 uur

 31. En dan met een rot smoesje komen dat het aan de tijd ontbrak.

  Zelf moest ik onlangs aan de gemeente leveren, waar ik zelf raadslid ben.
  Om het zuiver te houden, moet je dan vrijstelling vragen aan de provincie.
  Gezien het tijdsbestek, heb ik willens en wetens maar de nodige bestellingen gedaan om tijdig te kunnen leveren. Er moest nogal wat voorbereiding plaatsvinden om uit te kunnen leveren.
  Na ruim drie weken kwam de vrijstelling binnen vallen, een paar dagen voor ik uit moest leveren.
  Dus als het de overheid zelf aan gaat ontbreekt het aan tijd en als het een ondernemer betreft hebben we alle tijd van de wereld!
  Ik durf ook te veronderstellen dat zowel Koenders als Rouvoet, aanzienlijk goedkoper hadden kunnen werken.
  Maar ja het is niet hun geld!
  De normen en waarden vliegen al enkele jaren over de haagse toonbank direct de afvalcontainer in!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 2 augustus 2007 @ 12.35 uur

 32. Ik ben 20 jaar ondernemer, heb 20 jaar op SP of Groen Links gestemd, dus mijn positie is duidelijk.
  Opdrachten krijg je meestal niet zonder “vriendjes”, “kennissen” of “cadeautjes”; zeker niet bij de overheid en soms niet bij het bedrijfsleven. Dat is een droevige constatering, maar wel de realiteit. Het is niet voor niets dat smeergeld aftrekbaar was voor de belastingen. Want let wel, in Nederland valt het nog mee vergeleken met het buitenland.
  In dat opzicht is een (Europese) aanbesteding een goede zaak. De praktijk is echter dat de hele aanbestedingsprocedure tot een tijdrovende bureaucratische farce is verworden. Het kost maanden werk dat niet betaald wordt. Het komt er op neer dat kleine bedrijven aan dergelijke aanbestedingen niet meer kunnen meedoen omdat het te kostbaar is. Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is. Verder leiden deze Europese aanbestedingen tot krankzinnig ingewikkelde inkoopprocessen. Het ministerie van Justitie heeft haar ICT inkoopbeleid gegund aan een Duits bedrijf. U begrijpt het al, onze offertes moeten in het Duits worden opgesteld en de facturen ook.

  Nou ja, zo kan ik nog dagen doorgaan. Volgens mij heeft de SP geen weet van dit soort MKB-leed.

  Hans Veeger

  Reactie door Hans Veeger — donderdag 2 augustus 2007 @ 12.52 uur

 33. @ 31 Sinne Tolsma,

  Als ondernemer en als raadslid zul je vast hebben gezien dat het gros van de ambtenaren reddeloos verloren zou zijn wanneer ze commercieel moesten werken. Ze denken dat ondernemers minstens zoveel tijd hebben als zij. En jij maar offertes schrijven en maar weer op gesprek worden gevraagd en nieuwe offertes en voorstellen schrijven want moeten nog beter afgesteld op het beleid en dan is de betreffende ambtenaar weer niet op zijn plek etc. en ondertussen loopt de parkeermeter maar de ambtenaar heeft gewoon zijn vaste salaris terwijl jij niet weet of je over een maand of twee nog wel voldoende hebt om je bedrijfje gaande te houden maar je houdt de moed erin want wie weet krijg je van de gemeente toch nog dat ene opdrachtje.

  Maar wanneer je voldoende vriendjes op de verschillende overheidsposten hebt gaat het heel anders. M.a.w. ons geeft ons en buitenstaanders hebben het moeilijk en daardoor wordt de vrije marktwerking belemmerd, maar die geldt niet voor de overheid zelf. Nee dan gaan we opsplitsen en krijg je semi-overheidsinstellingen die opdrachten marktconform moeten afwikkelen en daar op worden afgerekend, maar dus weer niet de overheid zelf. Die kan blijven zitten op de troon zoals Haras @ 29 het zo prachtig heeft omschreven. Je zou er bijna mee ophouden of toch maar aan de kontkruiperij meedoen?

  Reactie door L'écologiste — donderdag 2 augustus 2007 @ 12.55 uur

 34. hebben zij zich weleens aan de regels gehouden? volgens mij hebben alle kabinetten balkenende door de mazen van de wet gefietst en wij ons maar aan de regeltjes houden. Slecht voorbeeld doet slecht volgen.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.30 uur

 35. Het mag niet zo zijn dat via mogelijke belangenverstrengeling partijvrienden bevoordeeld worden in het gunnen van lukratieve overheidsopdrachten.Belastinggeld dat via-via in partijkassen vloeit is zo niet een corrupte,dan toch wel een zeer kwalijke zaak.Het partij-politieke kabinet dient m.b.t.hun financieele handel en wandel de belastingbetaler hierover transparant voor te lichten.Het vertrouwen in deze CDA/PvdA/C.U.regenten regering is tot een bedenkelijk peil gezakt!!CDA!wij willen geen WAARDEloze NORMEN!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.37 uur

 36. Tolsma / Veeger / L’ecoliste /etc.

  En wat dan….lunchegesprekjes in een goed
  restaurant, twee ,drie keer de offerte komen bespreken
  Bemonsterde offertes in drievoud,etc.
  Ennnuuuhhh zeg…nu ik je toch zie….kan
  jij toevallig nog aan twee kaartjes komen voor ….??

  Teun,citaat “natuurlijk is er niks nieuws onder de zon,het zijn allemaal ook maar mensen” einde citaat.
  Teun, het is fijn dat je mee wilt discusieren op dit log maar je bent niet op de hoogte van de kracht van de derde macht in dit landje.

  Haras,weer een prima postje, to the point !!!

  Reactie door henk de bruin — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.39 uur

 37. Stand.nl

  De ophef rond de kabinetsevenementen is overdreven:

  Eens 31%
  Oneens 69%

  Het valt gelukkig niet in goede aarde bij het volk, ondanks Ernst Cramer van de ChristenUnie die weer zoete broodjes aan het bakken was.

  Wanneer gaan presidenten en ministers toch eens ruiterlijk hun fouten erkennen?
  Hoe kan je een land voorgaan in corruptie!
  Ook gemeentes maken een potje van de hun toegeworpen vrijheden. Het is een zootje en ook zie ik maar EEN oplossing:

  Ja ReneR, het is tijd voor revolutie!

  Reactie door Gloria — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.40 uur

 38. L’écologiste 12.55 uur
  Als het aan mij zou liggen, dan werd morgen het bedrijfsleven werk mentaliteit in ALLE overheidssectoren ingevoerd!
  Afgelopen met navelstaren, window viewing en zo niet meer, maar productiviteit.

  Gelukkig zit ik niet in een branche waar europees aanbesteed hoeft te worden, tenzij men voor plus € 137.000,00 aan snoepgoed wil gaan bestellen!
  Maar dan wel op vooruit betaling, want snelle betalers zijn het ook niet, die overheids instellingen.

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.47 uur

 39. Henk de Bruin 13.39
  Niks lunch afspraak, één offerte en that’s it.
  Graag en anders niet!

  Maar je mag uiteraard best wel een keer een week logeren in mijn kerstpakket in Frankrijk hoor! lol lol lol lol

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.53 uur

 40. @ 36 Henk de Bruin

  Prcies zoals je het omschrijft gebeurd aan de lopende band.
  Toen ik nog mijn automatiseringsbedrijf had
  werd ik ook vaak uitgenodigd voor (overleg) dineetjes en die eindigde dan meestal met zuipen, stripdanseressen en hoeren, er werden zakelijke gesprekken/transacties gehouden in bordelen.
  Gelukkig heb ik daar nooit aan meegedaan, ik had dat soort laag bij de grondse praktijken ook niet nodig.
  Mijn product en dienstverlening was gewoon goed dankzij mijn (personeel) medewerkers en we hadden altijd volop werk.
  Niks kontkruiperij, niks netwerken,…. gewoon een goed product en dan is het verhaal erom heen ook minder belangrijk.

  Ondernemers die zich in allerlei bochten moeten wringen om hun hoofd boven water te houden kunnen beter stoppen, of eens bij zichzelf te rade gaan of ze het wel goed doen, vaak denken ze dat ze god zijn en dat hun niets kan gebeuren.

  Er zijn een paar kleine dingen die je onderneming tot een succes kunnen maken…

  1. Goede medewerkers.
  2. Eerlijkheid.
  3. Een goed product of dienstvelening.
  4. Blijf jezelf.

  Vaak hoefde ik geen offerte uit te brengen en kreeg ik de opdrachten op mijn condities.
  Ik heb jaren geleden mijn bedrijf verkocht en dat wordt nu na een paar omwentelingen gerunt door mijn oud medewerkers en ook zij hebben nog steeds succes en voldoende opdrachten.

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 14.42 uur

 41. Ik zou nog maar 1 mogelijke optie en dat is dat Koenders en Rouvoet zo snel mogelijk opstappen. Zonder dat ze gebruik kunnen maken van de riante wachtgeldregeling, ze hebben immers regels overtreden.

  Schokland was toch een belachelijk gedoe; Harry ook al trad Marco Borsato gratis op, zijn body-guard die hij altijd nodig heeft was niet onbetaald, dus dat komt er ook weer bij.

  En mensen die zeggen dat de Betuwelijn, de HSL-lijn etc meer geld gekost hebben hetvolgende: het gaat hier om het principe FOUT IS FOUT. Als ministers van dit kabinet die ingestemd hebben nota bene met de Europese aanbestedingskwestie hadden ze beter moeten weten. Dus kom na de zomer niet meer terug, het vertrouwen is nu helemaal weg vooral in Koenders die voor de verkiezingen nog scherpe kritiek had op de Irak en Uruzgan missies en nu alles goed vindt; ergo hij zet zijn vriendjes in om dure events te organiseren. Frits Huffnagel jr..

  Reactie door bokkenrijder — donderdag 2 augustus 2007 @ 14.51 uur

 42. Koenders of Rouvoet:
  Aanbesteden? Aanbesteden?
  We hebben het toch UITbesteed, dat is toch geen aanbesteden, dan hebben we toch niks verkeerd gedaan?

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 2 augustus 2007 @ 15.01 uur

 43. De overheid lapt de regels aan hun laars. Goed om te weten dat wij de regels van de europese unie kunnen omzeilen, door als argument te gebruiken, dat de tijd ontbrak!

  Dank overheid voor deze tip! Op deze wijze kunnen wij de werkgelegenheid in eigen land houden en op de oudewetse manier doorgaan en dat is wel zo fijn.

  Misschien kan de situatie in de thuiszorg (wmo) ook op deze wijze worden omzeild, door allerlei argumenten te verzinnen, waardoor alles bij het oude blijft. Wel zo fijn, voor de hulpbeoefende, die de zorg krijgt waar deze recht op heeft en voor de werknemer, die de stresvolle situatie waarin hij of zij in verkeerd kan vermijden.

  Reactie door Jan uit Groningen — donderdag 2 augustus 2007 @ 15.25 uur

 44. Aanbestedingen worden ook heel slim omzeild.
  In mijn voormalige gemeente vond de burgemeester het tijd voor een visiedocument; totale kosten 300.000 euri.
  Door een slimme onderverdeling in deelplannen te maken bleef men bij elk deel onder de aanbestedingsgrens.
  De opdracht ging naar een vriendje van Cap-Gemini.

  Dit zou onmogelijk gemaakt moeten worden.

  Reactie door kaatje — donderdag 2 augustus 2007 @ 16.12 uur

 45. ACH IN 2006 ONGEVEER 43 MILJOEN VERKEERD AANBESTEED
  NU.nl
  Ministeries hebben vorig jaar voor minstens 43,4 miljoen euro aan opdrachten aanbesteed die niet voldeden aan de Europese regels. Dat blijkt donderdag uit een inventarisatie van de Algemene Rekenkamer op verzoek van NRC Handelsblad.

  Het werkelijke bedrag ligt naar verwachting hoger omdat niet van alle departementen exacte gegevens beschikbaar zijn.

  Zegt genoeg over de normen en waarden van Balkenende en consorten!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 2 augustus 2007 @ 16.29 uur

 46. God straft onmiddelijk, zeker alleen hen die eerlijk handelen in deze maatschappij.

  Meer en meer wordt duidelijk dat crimineel gedrag in Nederland beloont wordt!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 2 augustus 2007 @ 16.34 uur

 47. Dit is een kritische reactie over jan marijnissen, en is daarom verwijderd door een moderator.

  Reactie door Telegraaflezer — donderdag 2 augustus 2007 @ 16.45 uur

 48. @32 Hans Veeger. Mee eens. In mijn bedrijf wordt men ook gek van de pro-forma offertes die worden aangevraagd. De keuze is al gemaakt maar toch moeten vanwege de Europese regeltjes nog twee bedrijven benaderd worden voor een offerte (een dag werk voor niets). Dit moet anders worden georganiseerd. Hoe weet ik niet, maar daar moeten die dure ambtenaren in Brussel toch iets op kunnen bedenken. Vriendjespolitiek nee – elkaar voor de gek houden met verplichte aanbestedingen ook niet.

  Reactie door Toon — donderdag 2 augustus 2007 @ 16.52 uur

 49. Ik wil er voorts, wellicht ten overvloede er ook nog even op wijzen, dat het nóg slechter op dit gebied gesteld is met de lokale overheid. Vooral in gemeentebesturen weten ze vaak hun partijvriendjes te bedienen die een onderzoeksburootje hebben met dure overbodige rapporten als resultaat.

  Onderzoeksburootje, vaak beheert door een PvdA er, schrijft dan rapportje wat precies in de smaak zal vallen van het gemeentebestuur.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 2 augustus 2007 @ 17.04 uur

 50. Deze overheidsdienders besteden geld dat van een ander is afgedwongen. Het gaat van de grote hoop. Als het hun eigen geld was geweest (hun eigen bedrijf, hun eigen familiekapitaal) of gulheid van hun eigen persoon vanuit hun eigen bezittingen, dan waren ze er vast verantwoordelijker mee omgegaan.

  En dat ze het nu zo druk hebben komt doordat ze niet rigoreus de zonde in de maatschappij te lijf gaan met geweld, met oog om oog, tand om tand, en dus hun handen vol hebben aan mensen die zelf niet eens deel willen zijn van een rechtvaardige maatschappij, die tief je er toch allereerst uit, en misschien hebben ze dan tijd over voor het invullen van 2 formulieren meer.

  Reactie door W6969 — donderdag 2 augustus 2007 @ 17.51 uur

 51. Jullie zijn kanjers!

  Jullie komen met woorden op voor het recht, jullie roeren je mond bij onrecht.
  Jullie zouden je volgens de bijbel op deze manier hebben gevrijwaard van de zonde die anderen over de maatschappij afroepen, jullie treft geen schuld.

  Zelfs al heeft het geen praktisch effect, men zal het hebben geweten, dat er mensen hebben geprotesteerd, die nog voor het recht opkwamen.

  Reactie door W6969 — donderdag 2 augustus 2007 @ 17.53 uur

 52. Het viel mij ook op wat voor hoge bedragen beide ministers hebben gebruikt voor hun PR-stunts. En wat heeft het uiteindelijk voor nut? Persoonlijk zou ik deze ministers en het hele kabinet adviseren om -net als de SP- het hele jaar door met mensen te praten.

  Jammer Koenders en Rouvoet zo’n fout maken, ik denk dat dit wel voorkomen had kunnen worden. Toch zijn de aanbestedingsregels wel weer regels vanuit de EU, dus eigenlijk ook niet verwonderlijk dat daarvan afgeweken is, die regels zijn namelijk altijd onduidelijk.

  Reactie door Gerben — donderdag 2 augustus 2007 @ 18.09 uur

 53. Kun je nagaan, dat wanneer onze eigen regering de ‘regels’ van de EU niet in de hand kan/wil houden,
  (waarvan zij ‘lijdzaam’ en zéér actief deel uitmaakt),
  dat een indicatie is voor het gegeven dat ofwel de regels niet kloppen, dan wel het (moedwillig) gebrek aan ‘voortschrijdend’ inzicht van die poppetjes die bij het legaliseren van die regels deze vervolgens zelf weer aan hun laars lappen.
  Een Perpetum Mobile.
  Oneindige energie, maar dan niet uit eigen zak maar van diezelfde Europese burgers.
  Dit is slechts een topje van de ijsberg.

  Reactie door Alex — donderdag 2 augustus 2007 @ 18.18 uur

 54. “De gemeentelijke bouwleges lopen veel te zeer uiteen, vindt SP-Kamerlid Paulus Jansen. Hij wil dat de bedragen gelijk worden getrokken.”

  Ik vind dat legeskosten en alle overige kosten (paspoort, legitimatiebewijs etc.) naar draagkracht op- en vastgelegd moeten worden. Het gelijk trekken bevoordeelt enkel diegenen, die b.v. in Haren wonen. Kom Paulus, rij er eens door en bezie het Wassenaar van het Noorden.

  Ik denk dat je volgende voorstel is, deze kosten gelijk te trekken met die in Polen (als uit een vervolgonderzoek mocht blijken, dat ze het goedkoopst zijn in de EG)

  Reactie door Johan — donderdag 2 augustus 2007 @ 18.26 uur

 55. Sinne Tolsma.

  Wat verkoopt jij dan Frikandellen ??

  Reactie door henk de bruin — donderdag 2 augustus 2007 @ 18.37 uur

 56. Ach ja, de overheid vergeet ook wel eens iets, zoals de aanbestedingsregels die de overheid zelf heeft verordonneerd.

  Gelukkig zijn ze op andere gebieden wel scherp, zoals het heffen van belasting op de tegemoetkoming die de Bos en Lommer bewoners kregen van gemeente Amsterdam.

  Kan iemand mij nog uitleggen waarom ik de boel niet bij elkaar zou mogen belazeren door zwart werken, downloaden i.p.v. kopen, met de leasebak privé rijden etc?

  Reactie door GJH — donderdag 2 augustus 2007 @ 19.04 uur

 57. Stoelendans

  De SP is feitelijk tegen marktwerking ondanks alle bewijzen dat we onze welvaart slechts te danken hebben aan juist deze marktwerking.

  Maar nu doet de SP ineens aan een oud Hollands spelletje.
  Stoelendans.

  Ineens springt de SP op vanuit een andere stoel.
  De stoel van de beschermer van de marktwerking.

  Prima natuurlijk maar wel een beetje dubbelziend.

  Het recept is te kopen bij de betere opticiens.

  Reactie door Timbo — donderdag 2 augustus 2007 @ 19.09 uur

 58. Lezen Henk 19.37

  Reactie door sinne Tolsma — donderdag 2 augustus 2007 @ 19.30 uur

 59. De hervormde hypocriet Rouwvoet is nu ook van zijn voetstuk gevallen.Hij zou het grootste vertrouwen binnen dit kabinet hebben.Inmiddels schijnt voor 43 miljoen euro via “er was geen tijd voor” in partij-politieke vrienden zakken (partij-zakken?)zijn terecht gekomen.De bevolking is niet geinterreseerd in het via haar belasting geld opgezette partij-politieke propaganda campagnes a-la-Bush.Wouter Bos zal mede hierdoor op de 3e dinsdag in September,weer een fikse belastinverhoging aankondigen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 2 augustus 2007 @ 19.43 uur

 60. Tja, “het spel en de regels”, hè. Niet iedereen weet zich daaraan te houden…..

  Marktwerking is uitstekend, vindt het kabinet, maarreh…we moeten er zelf geen last van hebben! Zoiets als zeer vrome gelovigen, die zich aan kinderen vergrijpen e.d.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 augustus 2007 @ 19.44 uur

 61. @ Harry Sangers (3):

  Inderdaad: die 7,5 ton euro, waaronder 3.600 euro voor de voorzitter (van het bureau zelf, dat de opdracht kreeg), zijn idiote bedragen! Dit vind ik op zichzelf al, naast natuurlijk de directe politieke connectie, een regelrecht schandalige verkwisting van belastinggeld. Te meer als we bedenken dat de artiesten belangeloos optraden.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 augustus 2007 @ 19.50 uur

 62. 47 Telegraaflezer.
  Als men een klein beetje scherp commentaar geeft in de rubriek WuZ van de Telegraaf, dan “bekijkt”de redactie het postje en als zij denken dat het goed is plaatsen zij het pas, als het niet in hun straatje past plaatsen zij het dus niet!!
  Vlak voor de verkiezingen zou er een hotemetoot van de PvdA bij ons een toespraak houden OM 12.30 uur, de man kwam veel en veel later en zei “als je naar Rotterdam moet
  dan sta je in de file en dat is mij nu ook overkomen vandaar dat ik later ben” mmmaaaarr
  ik had de vent uit het stadhuis zien komen met een wethouder.Hij was al eerder in onze stad,hij had gewoon een broodje gegeten,niks
  mis mee maar hij moet de boel niet besodemieteren
  Ik schreef dat en nog enige andere zaken op de site van de partij.
  Ik werd voor altijd geblokkeerd,jammer? ach beste Telegraaflezer ben je mal,dat komt overal voor.
  En…op het SPlog op de vorige pagina staan
  duidelijk de SP spelregels, daar moet je je gewoon aan houden,niets meer en niets minder,
  Telegraaflezer of niet.

  Reactie door henk de bruin — donderdag 2 augustus 2007 @ 20.15 uur

 63. Helaas, maar ik doe het ook niet!
  Als ik iets wil zoek ik niet op prijs alleen, maar ook op betrouwbaarheid.

  Dus kan ze geen ongelijk geven, en Europees aanbesteden? Hoe doe ik dat, want als ik op marktplaats of zo vraag, wie wil mijn dakkapel plaatsen???
  Dan krijg ik hoge reiskosten en onbekende firma’s en kwaliteit en geen lekkage en goede service is dan belangrijker, dus ik kan dan net zogoed direct deze kiezen!

  Het controleren van alle aanbiedingen kost ook geld, dus of deze wet iets opleverde?
  Als ik iedere serieus moet onderzoeken en afhandelen en uurloon reken kan ik het dus voordeliger niet doen!

  Reactie door Dirk — donderdag 2 augustus 2007 @ 20.17 uur

 64. Het duistere achterkant van de Normen en Waarden leus, van Balkenende & Co: luister naar mijn Woorden en kijk niet naar mijn Daden!

  Reactie door e.krul — donderdag 2 augustus 2007 @ 20.18 uur

 65. Gut ik had ook geen tijd om mijn belastingformulier in te vullen!

  Marktwerking was het dus niet, integendeel, daar moet ik Dirk gelijk in geven.
  “Dus laten we blij zijn met elkaar”
  Maar Dirk betrouwbaarheid is dus ook ver te zoeken want iedere jan modaal moet geloven aan(of liever ten onder) de markwerking op straffe van.,…. en ten koste van zichzelf.
  En dan ook nog het je vriendjes gunnen dat is nu PvdA ten voeten uit. Alhoewel wie van ons is anders in het dagelijkse leven. Als hij/zij het zijn familie kan laten verdienen pakken ze echt geen ander.
  Alle gekheid op een stokje.
  Dit kan natuurlijk niet. Indien de overheid zich niet aan hun eigen gestelde regels kan houden en de ander dwingen desnoods met geweld en gerechtelijke stappen zich aan hun regels te houden dan ligt het er toch wel heel dik bovenop dat ze geen land besturen maar vooral zichzelf en hun metgezellen bedruipen.

  Reactie door Henny — donderdag 2 augustus 2007 @ 20.33 uur

 66. Door in zee te gaan met vriendjes-bedrijven worden andere ondernemers dus volledig buitenspel gezet. Ongeacht wat de prijs is, de deal is van te voren al beklonken. Dit is nog erger dan onderlinge prijsafspraken, daar speelden bedrijven elkaar om de beurt de bal nog toe, hier is er maar één aan zet die de klus mag uitvoeren.

  Reactie door Gerrit — donderdag 2 augustus 2007 @ 21.14 uur

 67. Jan, je zegt in ‘Het spel en de regels’
  «Al is het natuurlijk wel zo chique [..]»

  ‘chique’, zo gespeld betekent ‘tabakspruim’ en in uitdrukkingen zoveel als ‘je muil’, ‘je klep’ (couper la chique).
  Het woord wat jij bedoelt wordt gespeld ‘chic’.

  Reactie door jk — donderdag 2 augustus 2007 @ 21.30 uur

 68. @57 Timbo
  Ogenschijnlijk lijk je hier een punt te maken. Maar: voor zover ik weet is de SP niet tegen alle marktwerking maar wel daar waar het belang van de consument/klant/patiënt door de marktwerking geschaad kan worden. Omdat de kwaliteit van de dienst achteruit gaat en/of duurder wordt, neem als voorbeeld het openbaar vervoer of de (thuis)zorg. Ten tweede: wij leven nu eenmaal in een maatschappij waar de marktwerking ver is doorgevoerd en je moet als overheid bij een keuzemogelijkheid natuurlijk het alternatief kiezen met de laagste prijs/kwaliteits-verhouding, het gaat altijd om belastingcenten. En je moet zeker niet een opdracht geven aan de eerste de beste (?)organisatie, die dan ook nog gerund wordt door clubgenoten. Ik zou zeggen, probeer het eens wat scherper te zien.

  Reactie door simbro — donderdag 2 augustus 2007 @ 21.37 uur

 69. ik las ergens dat de regering voor 70% zich niet aan de regels houd.
  dus wat is dan het probleem dat er pak em beet 400.000 niet verzekerd zijn.
  en zoals ik geen geldig legitimatie bewijs (verlopen) heb.
  waarom!! omdat het geen geldig bewijs is,,
  probeer maar eens geld te krijgen van een verzekerings maatschappij (uitbetaling)AEGON,
  dan geld het legi niet,nee dan moet je een bewijs van in leven halen op gemeente huis,
  dus als verzekerings maatschappijen AEGON zelf gaan beslissen dat een legi niet geldig is dan beslis ik hem niet meer aan te schaffen,altands voor in nl,en mocht ik op vakantie gaan dan maar een paspoort,verschil in prijs zit er niet meer in.

  Reactie door ad — donderdag 2 augustus 2007 @ 22.22 uur

 70. aha vorig toppic gelezen maurise het gaat jou om 137.000 euries,ik meende dat je bedoelde aantallen op een web side/log
  dan weer wel excuus,verwarrend voor mij altands

  Reactie door ad — donderdag 2 augustus 2007 @ 22.45 uur

 71. Natuurlijk is Rouvoet geen haar beter dan al die andere ghristenen. Gewoon weer een gewetenloze dienaar van het kwaad die de zakken van zijn vriendjes vult in de wetenschap dat die vriendjes straks zijn zakken zullen vullen. Het is niet volgens de afgesproken regels, het is incestueus, het is corrupt en dus is het strafbaar.

  Reactie door Koen — vrijdag 3 augustus 2007 @ 7.41 uur

 72. Opmerkelijk is dat het opvallend stil is over dit onderwerp vanuit het kabinet.
  Zitten zeker allemaal in een buiten verblijf van een bevriende partijgenoot, die binnenkort nog iets gegund moet worden!

  Reactie door sinne Tolsma — vrijdag 3 augustus 2007 @ 9.13 uur

 73. De stilte van het kabinet (en helaas ook dit forum) over veel ergere dingen begint op te vallen.

  Reactie door Koen — vrijdag 3 augustus 2007 @ 9.35 uur

 74. @71 Koen.

  Hans Gruyters de oprichter van D66 en later burgemeester van Lelystad zei eens…
  citaat “als je een CDA’er een hand geeft moet je je vingers natellen” einde citaat.
  Dat was toch een vooruitziende blik,of niet ??

  Reactie door henk de bruin — vrijdag 3 augustus 2007 @ 10.02 uur

 75. Al die duistere aanbestedingen…laten zij hun aandachting aan de belangrijke zaken besteden, maar waarschijnlijk zijn kritische opmerkingen, vragen en terechtwijzingen, niet aan deze lieden besteed.

  Aan het oog ontrokken sjoemelen ze zaken rond met vriendjes en andere figuren, de wederdiensten in het achterhoofd.

  De krochten van de politiek zijn dan pas te doorgronden,wanneer men op de voet volgt, door stegen en stinkende riolen.

  Reactie door e.krul — vrijdag 3 augustus 2007 @ 10.32 uur

 76. Politiek is voor een groot deel ambitie ; d.w.z. men wilt populair zijn bij das Kaptital , want dat levert zeker een leuke baan op .
  Niet populaire “äcties” bij das Kapital zorg er voor dat je als ex-politicus nog een wachtgeldregeling kan verwachten en dat is natuurlijk niet zo best : Jan Modaal heeft dit niet ! Die kan er snel uitgepletterd worden bij niet populaire acties naar zijn BAAS en kan bij het CWI zich inschrijven en poberen weer een baan te vinden : de kans neemt zeer sterk af , als de leeftijd toeneemt .

  Reactie door Fred — vrijdag 3 augustus 2007 @ 10.56 uur

 77. @ 75 e. krul en @ 76 Fred,

  Duistere zaken kunnen boven komen door goede journalistiek. Helaas is daar gebrek aan. de journalisten hebben ook last van het phenomeen door Fred beschreven.

  Zo gaan duistere zaken hand in hand met het verwijderen van kritische geesten.

  En dan krijg je wat @ 74 Koen waarneemt namelijk dat het stil wordt.

  En dat de machthebbers ook niet zodanig aan de tand worden gevoeld dat ze wel wat moeten loslaten.

  Gebeurt niet en uit zichzelf doen ze toch nooit hun mond open. Geen last van een geweten. Vroeger waren er wel bij de PvdA die dan de eer aan zichzelf hielden. Maar nu zijn ze net als bij het CDA ze blijven gewoon ztten, vastgeplakt begerig naar hun goede salaris en positie.

  En zo’n Rouvoet de zogenaamde christelijke man die recht door zee is is nu ineens niet meer zo recht door zee. Bang zijn ze voor armoede en verguizing en ambitieus geil zijn ze op een hoge positie. Hoogmoedig houden ze hun mond of liegen het bagatelliserend weg. Een esprit van nul komma nul. Uiteindelijk blijken het toch platte materialisten te zijn die zogenaamde christelijke Rouvoet van de CU en socialistische Koenders van de PvdA en in hun kielzog al die kontenkruipers uit die partijen.
  Ja jongen naar boven likken en naar onderen trappen. Dit phenomeen is aan de orde va de dag. Er is geen transparantie meer geen eerlijk spel. Het is een dictatuur van de democratie geworden met afspraken voorak en in de achterkamertjes, alles afgekaart en dan geen echte discussies meer in het parlement. Allesmooi va te voren georchestreerd, het volk gecastreerd.

  Nu ineens wordt Pronk weer ontdekt. Pronk nog uit de tijd van den Uyl. En Woutertje Bos toen hij net partijvoorzitter was, o wat had hij een lof voor Den Uyl. Maar in de praktijk een draaikontje met een esprit van nul komme nul en een ruggengraat als een grassprietje.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 3 augustus 2007 @ 11.23 uur

 78. Ht kan allemaal nog veel gekker.
  Bij een grote overheidsinstantie heeft men een CRM tool aangeschaft voor een bak geld.
  Prima tool, onontbeerlijk voor een bedrijf op weg naar een tevreden klant.
  Ze mogen het geluk van ingewerkt zijn in dit tool slechts twee jaar smaken.
  Dan moet de boel weer europees aanbesteed worden en worden ze bijna zeker verplicht over te stappen naar een ander tool.
  Absurd.

  Reactie door kaatje — vrijdag 3 augustus 2007 @ 14.40 uur

 79. 77. L’ecologiste

  Als je alleen al kijkt wat de overheid goedgekeurd heeft aan salarissen en regelingen van bijvoorbeeld de publieke omroepen inclusief of vooral de NOS dan is het niet verwonderlijk dat ze zo gedwee volgen. Alles hutselt daar bovendien ook door elkaar wat ook niet bevorderlijk is voor onderscheidende doelen en nieuws.
  Vooral met invoering van het nieuwe stelsel is er fors in de buidel getast. Het werd ook ineens stil na alle commotie.
  Wiens brood met eet….wiens woord men spreekt.
  Een zogenaamd linkse voor mij destijds objectieve krant wordt ineens wel heel erg economisch bewust rechts niet omdat identiteit, objectiviteit en feiten belangrijk zijn (feiten zijn feiten maar welke vind je belangrijk en welke wil je liever onder het tapijt houden en niet weten)maar omdat het lezersaantal anders te ver terugloopt en er winst gemaakt moet worden. Je praat dus naar de bij de gemiddelde kapitaalkrachtige lezer gewenste uitkomst toe. Er zijn geen principes meer er is gewoon geen onderzoek meer afgezien van een enkele BBC journalist.
  Journalisten geven vanachter de computer ANP berichten door en zo nu en dan een bijdrage van buiten (die ze eerst ook nopg uitzoeken) en noemen dat tezamen een krant.Al die buitenlandjournalisten, ze leven er lekker, maar hoeveel nieuws komt daar daadwerkelijk vandaan en hier terug en wat voor nieuws niet anders dan de daar uitgegeven gekleurde A…P berichten.
  Onderzoek kost geld en dat drukt de winst…. Liever lekker lui rijk worden en de ander rijk laten worden en bij elkaar op de borrel of samen in de wereld draait door ter promotie van….. vooral elkaar…. beiden tevreden.

  Reactie door Henny — vrijdag 3 augustus 2007 @ 15.49 uur

 80. @ L’écologiste:

  Citaat: “En Woutertje Bos toen hij net partijvoorzitter was, o wat had hij een lof voor Den Uyl.”

  Bos is nooit partijvoorzitter geweest. Wel staatssecretaris, fracteleider, en nu minister.
  Overigens vind ik Jan Pronk als partijvoorzitter geen gek idee. Dan komt er weer eens een beetje links geluid uit die hoek.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 augustus 2007 @ 18.53 uur

 81. @Olav Meijer — vrijdag 3 augustus 2007 @ 18.53

  Jan Pronk, net als jazz-musici – grey & bold

  Reactie door jk — vrijdag 3 augustus 2007 @ 21.36 uur

 82. DEN HAAG (ANP) – Wat betreft het CDA, PvdA en SP is de kou uit de lucht voor minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). De twee coalitiepartijen zijn blij met de nadere uitleg die de bewindsman vrijdag gaf over de onjuiste aanbesteding van het evenement op Schokland, eind juni.
  …………
  En zo gaan we weer verder met ons kamer clubje.
  Of wel het ,ik vul jou jij mijn zak clubje

  Reactie door De Hakker — vrijdag 3 augustus 2007 @ 21.49 uur

 83. De bewindsman schrijft verder dat het idee voor het evenement niet kon worden overgedragen aan andere bureaus, omdat BKB het verzonnen had. Bovendien was er te weinig tijd om een verkorte procedure in te stellen, stelt de minister.
  …………….
  Maar ze hadden tijd om het te verzinnen,uit te werken,voorkennis en het stinkt niet.
  SP het wordt morgen 28 graden welke kou is er uit de lucht.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 3 augustus 2007 @ 21.56 uur

 84. mischien zit er toch nog iets positiefs aan het geheel ,tenminste als de hapjes en de flesjes wijn die over zijn naar de voedselbanken gaan.

  Onvoorstelbaar het is toch bezopen dat er in nederland armoede wordt geleden en dat dergelijk feesten(betaald met belastinggeld) doorgang vinden.

  Reactie door knabbel — vrijdag 3 augustus 2007 @ 22.05 uur

 85. Dus hier mag, nee móet de zo verfoeide marktwerking ineens wel?? Ondanks alle tonnen die er worden besteed -verspild- aan omslachtige aanbestedingsprocedures? Ondanks dat het dus uiteindelijk neerkomt op wie er het goedkoopste levert en dus (want het geld moet ergens worden terug verdiend) de goedkoopste arbeidskrachten inhuurt de opdrachte binnehaalt? Want dat is de kern van deze regels uit liberale kring: verplichte marktwerking en dus minder kosten voor de overheid (en niet, zoals hier wordt gesuggereerd: eerlijke concurrentie). Maar voor die duizenden werknemers die door dit soort regels vaste banen verliezen en op contractbasis voor een fooitje worden ingehuurd, daar heeft de SP in dit geval geen oog voor? Merkwaardig. Toch al merkwaardig dat de SP hier nu ineens zo’n punt van maakt (zonder eerst grondig de feiten te bestuderen) omdat nu blijkt dat het niet Koenders was maar zijn ambtenaren, dat dit bureau voor vele ministeries en alle grote partijen heeft gewerkt en dat ministers van ale partijen op verschillende ministeries de afgelopen jaren deze Europese regels hebben overtreden. Dit speelt dus al zo lang als die regels bestaan. Maar heeft de SP zich hier ooit eerder druk om gemaakt? Nee. Waarom nu ineens hier zo’n punt van gemaakt, op basis van onvolledige krantenberichten? Dat maakt geen erg geloofwaardige indruk (net zomin als het geloofwaardig is dat de SP voorop loopt om het koningshuis te verdedigen. Nog geen jaar geleden een partij die zichzelf republikeins noemde, maar dat is na een zeer geheim dinertje van onder meer Agnes Kant met Maxima en Alexander snel uit het verkiezingsprogramma geschrapt) waar is de SP mee bezig? Het zal best heel goed scoren bij de vaste kern op deze website (lekker hakken op de PvdA!)maar er zijn ook SP leden die wel zelf kunnen nadenken en niet alles voor zoete koek slikken.

  Reactie door Gonnie — vrijdag 3 augustus 2007 @ 23.52 uur

 86. Blijkens de nieuwsberichten heeft ook de
  SP fractie de uitleg van Koenders aanvaard.
  Dat is jammer.De beste sociaal-democraat
  heeft namelijk altijd nog paard gestolen.
  De vriendjespolitiek van Koenders- ondanks
  alle excuses blijft het dat toch-hadden we
  moeten benutten om het treurige gezelschap
  dat de PvdA vormt, onder vuur te houden.
  Ad

  Reactie door Ad — zaterdag 4 augustus 2007 @ 2.12 uur

 87. Ik zou weleens willen weten, hetgeen deze 2 pvda-prominenten er netto aan hebben overhouden, op een klus van 750 000 euro?!

  PvdA en verdienen aan het leed van anderen, terwijl de artiesen belangeloos hebben meegewerkt (dat ook nog eens een keer), dat neigt naar salon-socialisme!

  Reactie door Jan uit Groningen — zaterdag 4 augustus 2007 @ 9.42 uur

 88. Koenders had tevens opgemerkt, dat deze 2 leden meerdere karwijtjes hebben verricht voor diverse ministeries! Alsof hij hiermee wil benadrukken, dat het dus legitiem is geweest. Het wijzen naar anderen en dus mag ik het ook!

  Misschien een taak voor de SP om dit te gaan doorlichten en de winsten die dit bureau daarmee zou hebben gemaakt of dit zich goed verhoudt ot het gene. Naar mij inziens, lijkt het miljoenenbedrijf.

  Het zijn 2 slimme jongens, die heel goed weten, hoe zij hun PR moeten doen, om een voet tussen de politiek te houden en daarmee hun opdrachten binnen te slepen

  Reactie door Jan uit Groningen — zaterdag 4 augustus 2007 @ 9.54 uur

 89. En….de SP is tevreden met de uitleg van Koenders,waarom eigenlijk, we weten dat de man enorm de boel kan besodemieteren,kijk naar het Irak onderzoek.
  Vogelaar,Hirs Ballin,etc.etc. ze hebben allemaal een plausibele verklaring maar er deugd geen niets van!

  Reactie door henk de bruin — zaterdag 4 augustus 2007 @ 11.33 uur

 90. ach ze zijn alleen maar een beetje dom en fout geweest

  Reactie door mcniel — zondag 5 augustus 2007 @ 7.40 uur

 91. 89. Henk de Bruin.

  Een broodje tevredenheid. Ik begrijp er ook werkelijk niets van, feiten zijn feiten en met aannemelijk hebben we dacht ik al genoeg ons hoofd getoten. Naieviteit? Of politieke ‘correctheid’, ik weet het niet meer. Als je het af laat hangen van enkel vertelsels aan de kamer dan moet je niet zeuren over Irak, over de schipholbrand over de betuwelijn over de bouwfraude…..etc.. ach ja laat maar. De eerste plausibele verklaringen veelal als zoete broodjes geslikt bleken totaal door de feiten achterhaald te worden omdat er genoegen mee werd genomen. En we gaan weer ‘gewoon’ verder.
  Criminelen hebben ook vaak in eerste instantie de meest plausibele verklaring totdat onderzoek wordt verricht of geconstateerd dat ze crimineel zijn omdat ze zich niet aan “de wet” gehouden hebben.

  Reactie door Henny — zondag 5 augustus 2007 @ 8.07 uur

 92. De SP accepteert de uitleg van Koenders. Regels zijn regels en de SP is daar m.n. intern altijd heel duidelijk in.Een verbazingwekkend mild gebaar richting deze bewindsman.

  Reactie door Dick Westerveld — zondag 5 augustus 2007 @ 15.16 uur

 93. @ 92 Dick Westerveld,

  Of zou de PvdA een deal hebben gesloten met de SP? Zouden er bij de SP ook zaken zijn die niet door de beugel kunnen. Ik wordt hier tamelijk misselijk van zeg.

  Reactie door L'écologiste — zondag 5 augustus 2007 @ 21.19 uur

 94. @93
  Voor mijn als SP is de kou totaal niet uit de lucht en krijg ik van wat er nu in den Haag gebeurt alleen maar koude rillingen.
  @17 Maar het komt voor mijn niet als een verassing.

  Reactie door De Hakker — zondag 5 augustus 2007 @ 21.56 uur

 95. @93 L’ecologiste
  @94 De Hakker

  Zeer opmerkelijk inderdaad!
  Het lijkt haast wel vriendjespolitiek. Voor wat hoort wat? Ik voel mij op dit punt nu ineens SP-vreemd.

  Reactie door Gloria — maandag 6 augustus 2007 @ 0.05 uur

 96. Och er is niets nieuws onder de zon. Zelfs in de vroegere socialistische heilstaten was dit een bekend fenomeen.

  Reactie door Johan — maandag 6 augustus 2007 @ 2.24 uur

 97. Ok dat er een fout is gemaakt weten wij nu wel.
  Maar 750.000,00 voor een feestje, hadden deze zeur betaalde belastingcenten niet op een betere manier besteed kunnen worden dan een feestje voor pakweg 100 genodigden!
  Dat is 4,5 cent van iedere inwoner hier in nederland, dus iedereen betaald voor een feestje van een ander.
  Aan de andere kant zou ik willen dat Rouvoet een gespecificeerde rekening openbaar maakte zodat wij kunnen oordelen of het geld inderdaad op de juiste manier is besteed.

  Reactie door Tukkersterror — maandag 6 augustus 2007 @ 9.23 uur

 98. @ 80 Olav Meijer,

  Bedankt voor de correctie.

  Pronk is inderdaad geen slecht idee. Het zou mooi zijn hem bij de SP te hebben.

  Reactie door L'écologiste — maandag 6 augustus 2007 @ 9.54 uur

 99. Al die duistere aanbestedingen…laten zij hun aandachting aan de belangrijke zaken besteden, maar waarschijnlijk zijn kritische opmerkingen, vragen en terechtwijzingen, niet aan deze lieden besteed.

  Reactie door Johan — maandag 6 augustus 2007 @ 15.03 uur

 100. @ 92 Dick Westerveld,

  Voor mij nu een reden om voorlopig niet meer hier te reageren.
  Het valt me vies tegen van de SP.
  Wanneer dit het begin is van handel met de PvdA dan hou ik het hier voor gezien.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 7 augustus 2007 @ 15.54 uur

 101. Mee eens L’écologiste !

  De SP heeft voor mij altijd het verschil gemaakt, als ‘enige’ linkse partij van Nederland en heb mij de afgelopen jaren erg thuis gevoeld!

  Maar als blijkt, dat ook deze partij, één pot nat is, ten aanzien van de andere partijen, dan hou ik het ook voor ‘eventjes’ (een ander alternatief is er eventjes niet) gezien, tenzij de partij weer beterschap beloofd! Het gedogen ‘acceptatie’ omtrent de ‘vriendjespolitiek’(dat is het wel) van Koenders, heb ook ik mij totaal SP vreemd gevoeld.

  Reactie door Jan uit Groningen — woensdag 8 augustus 2007 @ 9.06 uur

 102. Vandaag stuk in NRC gelezen na vorige week ook al een stukje m.b.t. niet aanbesteden van… Bij de belastingdienst is het helemaal erg. Miljoenencontracten rechtstreeks aan IBM gegeven en nog steeds met prijzen die ver boven de marktprijzen liggen, niets aanbesteed en gesjoemel met boekingen op data zodat geen geld teruggevorderd kan worden of budgetten verlaagd. Moeten wij eens doen met onze belastingaangifte, rekeningen verschuiven naar een oneigenlijk jaar om voordeel te halen. Ze hebben bij de overheid wel tijd om 100 dagen het land in te gaan. Is die organisatie overigens uitbesteed? Nee dus. Ze hadden geen tijd want ze moesten daarna ook nog 100 dagen op vakantie.
  Overheid ambtenaren het voor wat hoort wat principe en het aanschurken tegen……en god weet wat er nog aan douceurtjes gegeven zijn.
  Jan ik ben bijhoorlijk teleurgesteld als je met zo’n antwoord genoegen neemt zoals ik eerder al schreef. Ze hebben de kamer ook tevreden gesteld m.b.t. het OM maar wederom zijn er ongehoorde vormen van ik noem het kindermishandeling naar voren gekomen bij het ondervragen van een 13 jarige jongen. En met alle beloftes is wederom niets gedaan. We werden gerustgesteld met de Betuwelijn, met de schipholbrand en met…. ja Irak.
  Helaas wat een minister zegt en beloofd of wil doen geloven heeft geen enkele waarde meer als je het niet zelf onderzoekt. Bewijzen vragen en anders zelf verzamelen en aanhouden niet accepteren is mijn devies. Maar ja wie ben ik, wie zijn wij. Dat zou met de verkiezingen kunnen blijken inderdaad.

  Reactie door Henny — zaterdag 11 augustus 2007 @ 20.42 uur

 103. @ 102 Henny,

  Inderdaad wanneer je je niet duidelijk distantieert moet jet het niet vreemd vinden straks bij de verkiezingen op 1 hoop met de rest gegooid te worden.
  SP MAAK HET VERSCHIL NU OF NOOIT

  Reactie door L'écologiste — zaterdag 11 augustus 2007 @ 23.04 uur

 104. Wat iedereen in deze discussie altijd vergeet: waaróm moet eigenlijk europees aanbesteed?

  Tipje van de sluier: dat is niét verzonnen door welk kabinet dan ook…

  Reactie door Spamba — zondag 12 augustus 2007 @ 9.18 uur