Loze belofte

Beloofde inkomensverhoging jonggehandicapten gaat niet door

Jonggehandicapten met een Wajong uitkering krijgen niet de inkomensverhoging die hen door het kabinet is toegezegd. De 5% extra die in verkiezingstijd en bij het aantreden van dit kabinet is beloofd blijkt netto 0% te zijn. Dit blijkt uit informatie die de SP heeft verzameld via een meldpunt op www.waoplein.nl.

Bij het meldpunt zijn in de eerste vier dagen al 250 meldingen binnengekomen. Initiatiefnemer en SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: “Het lijkt er op dat geen enkele alleenstaande jongehandicapte met een Wajong-uitkering er 5% op vooruit gaat. Het bedrag van een Wajong-uitkering is lager dan het sociaal minimum en wordt daarom aangevuld. De uitkering wordt inderdaad met 5% verhoogd, maar dat wordt meteen weer van de aanvulling afgetrokken. Het nettoresultaat voor jonge mensen met een handicap is dus 0 % erbij, zij blijven gewoon op het sociaal minimum steken. De belofte waarmee de regeringspartijen mooie sier maakten, is voor deze mensen dus een dooie mus. Wat met de linkerhand wordt gegeven, wordt met de rechterhand weer afgepakt.”

Ulenbelt waarschuwde begin dit jaar al voor de effecten van aanvullingen die de verhoging teniet zouden doen. De SP steunt de verhoging van 5% maar eist wel dat de verhoging ook in de portemonnee van mensen is terug te vinden. Ulenbelt heeft in april 2007 een Kameruitspraak gevraagd om de 5% verhoging een netto verhoging van het inkomen te laten zijn. Dat het CDA en de PvdA beiden moties niet steunden, was volgens Ulenbelt al een veeg teken.

(Persbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 03 augustus 2007 :: 21.12 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Maar waar zit de verklaring dan dat iemand die gezond is wel genoegen moet nemen met een sociaal minimum en dat iemand met een Wajong uit kering meer moet hebben.
  (natuurlijk is het het sociaal minimum ook schandalig laag)

  Reactie door De Hakker — vrijdag 3 augustus 2007 @ 22.08 uur

 2. Nou ik zit ook in de WAO ze doen net of je er wel vrijwillig in zit maar ze maken je bij dit kabinet blij met een dood vogeltje ik krijg wij zullen van 70 naar 75% gaan nou mooi niet dus als alleen staande met een toeslag kopje genoemd moet je daar de 5% weer inleveren wat is dit voor een bullshit dat iedereen erop vooruit gaat
  Hier klopt dus niks van en de meeste mensen hebben ook nog een hoge uitgave vanwege de gezondheid want we moeten wel een hoog bedrag ziektekosten betalen maar de vergoedingen gaan er hard op achteruit.
  Dus al bij al we gaan er alleen maar op achteruit en daar moet wat aan gedaan worden en waarom dit niet gebeurt is mij een raadsel.

  Reactie door Monique Maathuis — vrijdag 3 augustus 2007 @ 22.55 uur

 3. @1 Hakker

  Voor iemand die gezond is hoeft het
  (a)sociale minimum niet het eindstation te zijn. Voor een Wajong’er is dat het in de meeste gevallen wel….

  Zoiets???

  Reactie door Cees — vrijdag 3 augustus 2007 @ 23.00 uur

 4. 15% netto blijft 15% was 30% netto voor de aso’s zelf
  maar een burger daar is 5% gelijk aan 0.
  ach ja de sterken met 15%(dit jaar) bepalen wel wat een gehandicapte krijgt,
  kabinet gedachte ze komen toch niet protesteren,en is daar een aanleiding voor halen we gewoon de voorzieningen op ns/bus stations weg.valt de helft al weg.
  zo nu ga ik naar de g kerk.
  afz balellende en bos 05-08-07

  Reactie door ad — vrijdag 3 augustus 2007 @ 23.14 uur

 5. @ 1 De Hakker,

  Hakker waar is jou sociaal (SP) gevoel gebleven?

  Iemand die gezond is van lijf en leden, kan altijd nog links en rechts een neven functie aannemen. zoals bijvoorbeeld schoonmaakwerk, krantenwijk, vakkenvullen of wat dan ook om zo boven het minimum uit te komen.

  Mensen met een handicap, zijn gebonden door diverse beperkingen en na de diverse herkeuringen zijn dit ook mensen met een sterke beperking die totaal niets meer kunnen.

  Het geld wat zij krijgen van de overheid is ook het enigste wat zij kunnen krijgen en als dit het minimum is zullen zij door bijverdiensten er niet bovenuit kunnen komen.

  Reactie door Tukkersterror — vrijdag 3 augustus 2007 @ 23.16 uur

 6. @4
  Maar dan moet hij dat zwart doen ander gaat het ook van zijn uitkering af.
  Mijn sociaal gevoel is heel groot maar daarom moeten er wel argumenten zijn om de uitkering van de Wajong hoger te maken.
  Ik kan niet overzien wat voor financiële voorzieningen deze mensen meer of minder hebben in het voordeel tegenover de gezonde mensen met sociaal minimum.
  (even buiten beschouwing laten dat gezondheid natuurlijk onbetaalbaar is en een grote zegen).

  Reactie door De Hakker — vrijdag 3 augustus 2007 @ 23.30 uur

 7. Jan, uit jouw stuk blijkt dat je zelf ook niet echt op de hoogte bent geweest, van het staartje:’ hoe verantwoordt men die uitgave?’
  UWV kreeg eerst de zwarte piet, nu de RBD.
  Soms denk ik echt wel eens dat ” you really don’t know what’s fucking going on.”

  Goeie nacht; ik ga je echt niet uitleggen, hoe lang wij al gevochten hebben voor bovenstaand issue.

  Reactie door kaatje — vrijdag 3 augustus 2007 @ 23.36 uur

 8. De Heer geeft,… De Heer neemt

  Het kabinet ten voeten uit, welke Chr-partij heeft ooit iets voor de zwakkeren in onze samenleving gedaan, als alleen maar verder in hun bestaan te beperken.
  Nu dus ook met steun van de PvdA,…. ach ik vergeet het weer Christelijk Sociaal Democratisch beleid, oftewel het bestelen van gehandicapten.
  Schamen ze zich niet daar in Den Haag om bijna weerloze gehandicapte jongeren tot op het bot financieel uit te kleden.
  Hoe zit het dan met BilderBea waarom hoor ik haar niet het kabinet terecht wijzen om deze mensonterende houding.

  Reactie door Pool — zaterdag 4 augustus 2007 @ 0.34 uur

 9. Yah is wat moelijk, 5% voor de wayong trekkers (die zijn al stemmers!
  geef maar 500-800 miljoen aan de drie maal liegen mag wel, generale pardonners, die zijn nu nog geen stemmers, pas bij de overvolgende verkeizingen, kunnen die ook links stemmem, en mogen door rechts onderhouden worden. Zoals in “We breed them you feed them”

  Reactie door schalkwijk — zaterdag 4 augustus 2007 @ 7.33 uur

 10. Als je een WAO of WAjong uitkering hebt kun je het een en ander van de belasting aftrekken.

  Al je ziektekosten inclusief de zorgpremie, medicijnkosten en een vast bedrag van €776 (dacht ik). Als je daardoor boven de drempel (afhankelijk van je inkomen) uitkomt krijg je meestal iets terug.
  Ik zeg dit, omdat ik de indruk heb dat veel wao ers dat niet weten.

  Het is door die verhoging van 5% zo, dat diegene die op het minimum zitten en een aanvulling krijgen, het niet merken omdat de aanvulling daardoor minder wordt.
  Dit wist deze regering dondersgoed. Deze regering en de vorige en die daarvoor enz. sterk is in het principe verdeel en heers. Zodoende ondermijn je de solidariteit. Dat is al een heel oude truc.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 4 augustus 2007 @ 7.36 uur

 11. Politici………veel beloven weinig geven, Doet een gek in vreugde leven.
  Ik heb geen geloof meer in politici geen enkel telkens weer blijkt dat ze liegen bedriegen draaien en graaien.
  en altijd gaat het ten koste van de mensen aan de onderkant van de samenleving.
  En dat wordt dan met een hele hoop gedraai gelieg en bedriegerij neergezet alsof het iets geweldigs is.
  Politici bah stelletje acteurs en dan ook nog hele slechte acteurs het begint steeds meer op een slechte soap te lijken.
  Politiek is iets geworden waar Politici heel trots op zijn en ik als burger strontziek van ben en totaal geen vertrouwen meer in heb.

  Reactie door Jacques — zaterdag 4 augustus 2007 @ 9.11 uur

 12. WAO/WIA afschaffen, mensen in de WW stoppen, (half)jaarlijks keuren (indien men een een dusdanige ziekte of handicap heeft dat genezing onmogelijk is dan geen keuring meer).

  Belachelijke WIA/WAO organisatie opdoeken.

  Met andere woorden, gewoon WW geven en periodiek keuren en bij geen verbetering gewoon WW wederom met half jaar verlengen.

  Hiermee worden mensen die echt ziek zijn altijd voor zien van inkomen en simulanten moeten elk half jaar weer vrezen voor hun ‘luizenleven’ en het is juist die onzekerheid die simulanten aanspoort om toch maar weer te gaan werken.

  Reactie door ronald — zaterdag 4 augustus 2007 @ 10.21 uur

 13. Kijk…die minkukels hebben ” wel op papier” honderd dagen ons steeds verder afglijdend landje bereisd en hebben zoals zij beweren met mensen “uit alle lagen van de bevolking” gesproken, ook met jong gehandicapten.
  Ik heb hier in Rotterdam een paar van die
  kwazie intelligentia uit vak K aangehoord.
  Als de mensen zouden krijgen wat die etterbakken allemaal beloofde dan loopt er in mijn stad niemand meer in een Wibra’tje of Zeemannetje.
  Er stond (zat) een jonge knul in een invalidewagentje bij,die jongen kreeg zoveel
  toegegd dat hij zich al rijk zat te rekenen.
  Hij kon beiden handen gebruiken maar er was
  toch geen werk voor hem te vinden een aan-
  hanger van die hotemetoot beloofde die jongen te helpen…er werden gegevens uitgewisseld en inderdaad….die jongen heeft
  niets meer gehoord.
  Conclusie :de jonggehandicapten willen wel,zover zij kunnen,maar zij worden nergens aangenomen!!!!!!!!!

  Reactie door henk de bruin — zaterdag 4 augustus 2007 @ 10.22 uur

 14. POOL,
  De Heer geeft….De Heer neemt !
  Bedoel jij daarmee de Heer’s chocoladefabriek?
  Enorm prettig en warm week-end !!!!!!!!!!!!

  Reactie door henk de bruin — zaterdag 4 augustus 2007 @ 10.26 uur

 15. Hakker, ik heb waardering voor uw nimmer aflatende kritiek op het gelijkheidsbeginsel in de stukjes op dit weblog en ergens heeft u gelijk. Jong-gehandicapten zouden moeten kunnen rondkomen van het sociaal-minimum, net zoals iedereen er van rond zou moeten kunnen komen. Helaas, voor veel mensen lukt dat niet.
  Iemand met een sociaal minimum kan zijn uiterste best doen zijn/haar situatie te verbeteren, iemand die volledig afgekeurd is kan dat niet. Besef eens wat het is om een jong-gehandicapte of diens ouders te zijn…..
  Nooit een vooruitzicht op iets meer dan het absolute minimum. Geen pensioenopbouw. Geen uitzicht op verbetering. Amper mogelijkheden tot sociaal contact. Thuiszorg geminimaliseerd. Zorgkosten hoger en hoger met dreiging van nog meer marktwerking. Volledig, levenslang, afhankelijk van de overheid. Armoede en angst tot de dag dat je sterft.

  5% was wel het minimale wat deze zogenaamd christelijke regering zou kunnen doen.

  Reactie door Irma — zaterdag 4 augustus 2007 @ 10.54 uur

 16. @ 15 Irma,

  Dank je voor deze harde waarheid, die jij hier zo goed vertolkte.

  @ 12 Ronald,

  Wil jij de mensen die nu nog in de WAO/WIA zitten opzadelen met een jaarlijkse keuring?
  IK denk persoonlijk dat deze mensen echt ziek zijn want voor de lol ga je deze armoede niet in.
  Zelfs mijn hond en van anderen hebben het beter dan deze mensen.

  @ 6 Hakker,

  Nee hoor iemand in de WAO mag met toestemming geld bij verdienen tot zijn/haar manmaatloon.
  Slechts een klein gedeelte word dan gekort op hun uitkering.

  Reactie door Tukkersterror — zaterdag 4 augustus 2007 @ 11.41 uur

 17. IRMA, 10.54 uur, wat mooi zou het zijn als
  jouw statement op al die SP weblog’s zou ver-
  schijnen, een prachtige bijdrage, …..mag
  ook verder in de kranten….!
  Met nadruk nogmaals, ‘gezondheid is onbetaal-
  baar’, maar tevens ‘optimaal gezond-ZIJN be-
  spaart mensen ontzettend veel extra kosten’!
  Kosten die mensen met een sociaal minimum er
  absoluut niet extra bij kunnen hebben!
  Ondanks álles proberen de vrolijke ‘zieke’ te
  spelen is alleen nog mogelijk als er althans
  niet extra slapeloze nachten bijkomen, omdat
  men dáárnaast anders wel omkomt van de (geld)
  zorgen. We wéten het, we bevestigen het en de
  Overheid laat ons ernaar kijken tot misselijk
  mákend toe! Morgen is het weer zondag, dé dag
  die voor iedereen wékelijks een ‘bevrijdings-
  dag’ zou moeten kunnen betekenen, waarop zor-
  gen worden weggenomen en tranen van de ogen
  worden gewist….als dát zou kunnen ?? !! !!

  Reactie door Madelief — zaterdag 4 augustus 2007 @ 12.25 uur

 18. Ik heb WAO en heb er geen 5%, maar 5€ bij gekregen. Dat wordt overigens weer keurig verrekend met de toeslagen zodat er netto eerder iets af gaat dan dat er iets bij komt.

  Reactie door Chantal P — zaterdag 4 augustus 2007 @ 16.30 uur

 19. ik heb het er ook niet bij gehad ,en ik ben 46 jaar,
  ik leef in pure armoede.
  ik weet niet wat het bestaans minimum is, maar ik leef van 790 euro netto.

  Reactie door anna — zaterdag 4 augustus 2007 @ 23.32 uur

 20. ik schreef , ik leef van 790 euro.

  ik bedoel natuurlijk ik overleef.

  in ieder geval dat probeer ik.

  Reactie door anna — zaterdag 4 augustus 2007 @ 23.34 uur

 21. ik had 2 jaar geleden 1400 pleuro per mand,ik krijg nu 756 per maand,omdat ik een dief ben,zijn MCG gehandicapten in een stalag beland? ,
  leuk,iederen noem daat integratie,wijk integratie,ik dacht het “bedrijf” krant was neutral.
  Ik vroeg een bus voor hun

  Reactie door gaf — zondag 5 augustus 2007 @ 0.38 uur

 22. Wat moet ik hierop nog zeggen?

  Kijk maar uit zodadelijk wordt de penning weer ingevoerd zodat iedereen kan zien dat je een uitkeringstrekker bent i.p.v. een uitkeringsgerechtigde. De omgekeerde wereld van Balkenende is die van de pariarisering van de samenleving.
  Dat levert weer mogelijkheden op om God te dienen door de armen te helpen en zo het hiernamaals te verdienen en dat laatste daar hebben ze veel voor over. Als er geen noodruftigen meer zijn dreigen de goede daden jegens hen ook te verdwijnen en worden er geen zieltjes meer door gewonnen.
  Het zieligheidsgehalte van Balkenende’s maatschappijvisie moet weer opgepoetst worden. We moeten weer normen en waarden krijgen zodat we met ons excellente salaris die arme drommels weer van Gods hulp kunnen voorzien en/of bekeren. meaculpa….

  Reactie door Henny — zondag 5 augustus 2007 @ 7.16 uur

 23. @ Ronald 12:

  WW-ers lijden een luizenleven??? Iedere week verplicht solliciteren, ook bij ziekte??

  Hoogte v/d WW is nu 70% v/h vervolgdagloon WAO=Wet Walvis gedurende 2,5 jaar. Daarna 70% van 70%. Vanaf september ontvang ik 40 euro incl 8 % vakantiegeld WW per dag (die 8% gaat er dus nog van af). Noem je dat een luizenleven?

  Je letterlijk het leplazarus sollicteren, maar geen hond die je als werkgever aanneemt. En waarom niet? Omdat je ondanks je exWAO status nog steeds net zo ziek bent =1=.
  =2= Werkgevers willen geen nieuwe lichting goed gekeurde WAO-ers
  =3= Hoog opgeleide ex-WAO ers krijgen te maken met het fenomeen dat een 40 urige werkweek te veel voor de gezondheid is en dat werkgevers hen niet WILLEN juist omdat ze vanwege de hoge opleiding bang zijn dat ze ervan door gaan.

  Bij deze doe ik overigens ook de oproep aan ALLE GEMEENTES WAAR DE SP VERTEGENWOORDIGD IS om een ARTIKEL 42 brief te sturen naar hun college van B&W.
  Waarom? Door de bruto verhoging van 5% is de kans groot dat een aantal WAO-ers die voorheen net op de rand van toeslagen als de langdurigheidstoeslag zaten, nu opeens 1 euro te veel hebben.

  Minister Donner heeft eerder dit jaar aan mede-complice Ton Heerts aangegeven dat gemeentes met coulantie deze langdurigheidstoeslag moesten bekijken. Dus alle sociale raadsleden die dit lezen: DOE HIER WAT MEE.

  Eenieder weet dat je slechts langdurigheidstoeslag ontvangt als je 5 jaar lang onafgebroken op het minimum zat.
  Of de chronisch zieken toeslag: hierbij ligt het percentage op gemiddeld 110%: heb je nu een cent meer, kun je het shaken.

  Raadsleden, ga hiermee a/d slag. Paul Ulenbelt of Jan de Wit kunnen wellicht adivseren??

  Overigens de 5% verhoging is en was niet eens een dood musje, eerder een dode DODO die al eeuwenlang is uitgestorven.

  De WAO-WIA-WAJONG-WAZ strijd dient te worden voortgezet: nu meer dan ooit. Handen ineen, samen sterk! Solidariteit ipv verdeel en heers.

  Reactie door bokkenrijder — zondag 5 augustus 2007 @ 23.56 uur

 24. @23 bokkenrijder

  Was het maar alles dat je elke week moet solliciteren. Zoveel moeite om sollicitaties te maken, 90% van de bedrijven stuurt niet eens een berichtje dat de sollicitatie ontvangen is.

  Reactie door patrick — maandag 6 augustus 2007 @ 8.47 uur

 25. @1 tot en met @24 !!!

  Hé Jan, wat doen we aan alle ellende die wij hier lezen!!!

  Reactie door Tukkersterror — maandag 6 augustus 2007 @ 9.12 uur

 26. ik denk dat van iedere gewone burger zijn salaris omhoog moet.
  sinds de komst van de euro zijn de prijzen verdubbelt voor de consument.
  ook de woonlasten zijn fors gestegen, het verschil van arm en rijk is TE groot.
  dit kabinet heeft onze economie verziekt.
  alle respect voor gehandicapte maar bij mij in de familie heb ik 2 wajong uitgerechtigde, maar krijgen alles wat ze nodig hebben.
  wat voor andere hulpbehoevende mensen niet gedaan wordt.
  krijgen alles terug van de belasting, terwijl een andere uitk.gerechtigde nog nooit iets heeft terug gekregen.

  Reactie door sjan van rooij — maandag 6 augustus 2007 @ 10.47 uur

 27. Dit web-log zou een stuk minder items kennen indien we de niet-loze beloften zouden benoemen, bijvoorbeeld een modaal jaarsalarisopslag voor de ministers zelf. Dan waren we zo uitgepraat of niet.
  Het bedrijfsleven heb ik er zelden over horen klagen die willen alleen maar meer…en meer…. en meer… net als de mensen die menen het ‘VERDIEND’ te hebben, de overheid voorop.

  Reactie door Henny — dinsdag 7 augustus 2007 @ 9.46 uur

 28. ik denk dat van iedere gewone burger zijn salaris omhoog moet.
  sinds de komst van de euro zijn de prijzen verdubbelt voor de consument.
  ook de woonlasten zijn fors gestegen, het verschil van arm en rijk is TE groot.
  dit kabinet heeft onze economie verziekt.
  alle respect voor gehandicapte maar bij mij in de familie heb ik 2 wajong uitgerechtigde, maar krijgen alles wat ze nodig hebben.
  wat voor andere hulpbehoevende mensen niet gedaan wordt.

  Reactie door Peter — zaterdag 11 augustus 2007 @ 20.13 uur

 29. Wat voornamelijk rechts-liberalen niet doorhebben is dat vrijheid alleen mogelijk is als je tegelijk de verantwoordelijkheid van vrijheid aankunt. En om je verantwoordelijk te kunnen gedragen heb je m.i. een *geweten* nodig. Als iedereen zich naar geweten zou gedragen zou je niet eens een wetboek nodig hebben (ja denk daar maar es over na! DAT IS PAS EEN LIBERALE SAMENLEVING!! Dit soort utopische vrijheid is de diametraal tegenovergestelde van het Verdonk-adagium ‘regels zijn regels’ >> Verdonks regelverering is m.i. zeer wel vergelijkbaar met de gewetenafschuivende mentaliteit van de kampcommandanten tijdens WO II. ‘wir haben es nicht gewüsst’).

  Kortom, het is een bepaald slag rechts-liberalen dat de échte vrijheid -die mét verantwoordelijkheid- in de weg staan, juist omdat ze geen geweten hebben (?), omdat ze zich niet verantwoordelijk willen of kunnen gedragen. Egoisme is een te klein woord, het is eerder iets als onvolwassenheid. Zo snoepen rechts-liberale topmanagers -als waren ze kleine kinderen- van de bedrijfskas en vinden blaaskarige Golf-gti rijders een maximumsnelheid onzin (totdat hun eigen kind astma heeft of doodgereden wordt…).

  Ook een Wajong-uitkering is in beginsel een gewetenskwestie. Het gaat om mensen die van vóór hun 18de verjaardag -door nota bene de overheid!- vanwege hun handicap of ziekte niet geschikt geacht worden te werken; de overheid keurt ze af. Niet geheel zonder oorzaak. Het is -al zouden ze net zo productief zijn wat vaak helaas /uiteraard niet zo is- niet reeel van deze ‘afgekeurden’ te verwachten dat ze met dit negatieve overheidsstempel -laat staan hun gezondheid- kunnen concurreren met gezonde arbeidskrachten, hoe veel bureacratische subsidie romplsomp je er ook tegenaan gooit.
  Dat stempeltje is een achterstand die je niet met geld af kunt kopen.. al helpt het misschien wel, geld moet niet de reden zijn; de nadruk zou moeten liggen op de verantwoordelijkheid, het geweten. Niet alleen van de zwakkeren, ook van de sterkeren.
  En dit heeft niks met nivelleren te maken, wel met geweten.

  De technische uitwerking is een formaliteit. Politiek is de kunst geweten in (minimale) regulering te gieten. Maar het lijkt er steeds meer op dat het een uiterst geraffineerd technisch instrument is om het geweten te vervangen, Te sussen. Om verantwoord te liegen… tegen jezelf

  Stop de trend van juridisering als verantwoording, luister naar je geweten!

  Reactie door echnie — woensdag 26 september 2007 @ 17.03 uur