Maximum rijtijden voor diertransporten

Het kabinet moet maximum rijtijden voor diertransporten bepleiten in Europa. Dit vindt Tweede Kamerlid Krista van Velzen van de SP, die ook stelt dat de handhaving van de bestaande regels verscherpt moet worden. Varkens in Nood toont vandaag met wrang beeldmateriaal aan dat de bestaande regels stevig overtreden worden.

Bij transporten van Nederland naar Spanje en Italië kregen varkens geen water of voer, bleek de temperatuur in de wagens tot 40 graden opgelopen te zijn en stierven verschillende varkens tijdens het transport. Van Velzen: “Het is al vrij bizar om dieren over dergelijke lange afstanden te vervoeren, maar als je dat dan doet moeten de regels goed gehandhaafd worden. Het is onacceptabel dat de race om vlees zo goedkoop mogelijk te ‘produceren’ zo zeer ten koste gaat van dierenwelzijn.”

Van Velzen vroeg in april dit jaar al opheldering over overtredingen bij internationale diertransporten. Een overtreding met Nederlands vee in Letland werd door minister Verburg als een incident neergezet. Inmiddels is duidelijk dat in dezelfde periode een ander transport tussen Nederland en Italië plaatsvond waarbij 192 varkens dood aankwamen. Van Velzen: “Het is onduidelijk waarom minister Verburg dit incident niet aan de Kamer heeft gemeld. Dergelijke misstanden tonen aan dat de handhaving sterk verbeterd moet worden en internationale transporten verder aan banden gelegd moeten worden. De minister moet haar nek hier voor uitsteken.”

(Persbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 03 augustus 2007 :: 11.33 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Goed zo Krista!

  Verder moeten we terug naar gesloten kringlopen.
  Laat die agroindustriélen uit Brabant maar eens een voorbeeld nemen aan Philips in Eindhoven. Dat zijn tenminste mensen die een goed product weten te maken.
  Varkensvlees geproduceerd ten koste van het welzijn van die dieren, ten koste van het milieu en de natuur en wellicht ook ten koste van de volksgezondheid, in ieder geval de geestelijke volksgezondheid. Dat is toch van zeer laag allooi.
  Laat ze weer boer worden op een schaal die goed is voor mens, dier , milieu en natuur.
  O dat kost te veel?
  Dan zijn we hier in Nederland niet goed bezig. Als je rijk moet worden over de rugen van dieren, planten, vervuild grondwater, etc. heen dan ben je niets meer dan een dief van Gods Paradijs. Maar daar stoort Gerda Verburg zich niet aan. Ze koopt haar geloof af met af en toe een bezoekje aan de kerk en verder prominent CDA lidmaatschap.

  CDA en CU blijken ordinaire hoereerders en tollenaars in de tuin van God.

  Krista: aanvaluuuuuh!!!

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 3 augustus 2007 @ 11.43 uur

 2. ik heb meer dan 25 jaar geleden besloten, geen dieren meer te eten,de beest heeft de macht nu….

  Reactie door gaf — vrijdag 3 augustus 2007 @ 11.52 uur

 3. Ik heb Gerda al zoveel mooie verhalen horen vertellen, maar daar blijft het dan ook bij, ze doet er NIKS aan.

  Reactie door Carla — vrijdag 3 augustus 2007 @ 11.54 uur

 4. Inderdaad, die regelgeving is er al. Maar die moet natuurlijk dan ook wel gehandhaafd worden.

  Maar ja. Dan moet men achter ondernemers aan en dat wil het kabinet nu juist niet. Vrije markt. U weet wel, die VOC mentaliteit.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 3 augustus 2007 @ 12.13 uur

 5. Was het niet Mahatma Gandhi, die zei dat de beschaving van een land valt af te lezen aan de wijze waarop men met dieren omgaat. Ik ben het helemaal met Gandhi eens.

  Reactie door reint — vrijdag 3 augustus 2007 @ 13.26 uur

 6. ik dacht, dat gerda verburg van boerenafkomst was. daar is in haar beleid niets van te merken. het is al eens eerder aangekaart, dat de transport van dieren beter moet, maar ook de voorganger veerman heeft er niets aan gedaan. wat ik me afvraag is, waarom de varkens in grote getalen naar spanje vervoerd moeten worden, terwijl ze in nederland ook geslacht kunnen worden. dan heb je dat dierenleed niet in die mate, dan wat nu het geval is. het transport,de stress van de dieren, de dierenmishandeling om de varkens of ongeacht welk dier dan ook, in die veewagen te krijgen, de hitte in die veewagen en het vervoer naar spanje toe. dat hoeft niet in die hitte te gebeuren. dan zeg ik op mijn beurt: “Hou ze hier en zorg ervoor, dat ze in nederland een kort transport naar het slachthuis gaan zonder dierenleed.” zo zou dat in elk europees land moeten gebeuren, maar ook, dat ze een goed leven achter de rug hebben gehad. zelf eet ik wel vlees, maar ik probeer, als het even kan biologisch vlees te kopen.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 3 augustus 2007 @ 13.32 uur

 7. “Ik heb Gerda al zoveel mooie verhalen horen vertellen, maar daar blijft het dan ook bij, ze doet er NIKS aan.

  Reactie door Carla — vrijdag 3 augustus 2007 ”

  Laat maar haar ‘s een keertje met zo’n transport meevoeren en dan krijgt ze toch de kribbels om er iets aan te doen, niet waar?

  Reactie door walking bull — vrijdag 3 augustus 2007 @ 13.35 uur

 8. @ 7 Walking Bull: goed dat je schrijft meevoeren i.p.v. meerijden. Dan mogen ze Schreijer-Pierik (voorzitter landbouwcommissie) wat mij betreft ook inladen voor een enkele reis Spanje of Italië.

  Reactie door Willem — vrijdag 3 augustus 2007 @ 13.42 uur

 9. de getoonde beelden van organisatie varkens in nood geven een juist beeld van de praktijk van veetransporten.
  maar niet alleen varkens zijn slachtoffer van deze misstanden.
  alle dieren die over grote afstand vervoerd worden in soms barre weersomstandigheden,dwars door europa heen zijn slachtoffer van dit erbarmelijke en weerzinwekkende systeem.
  heb videoopnamen gezien van duitse dierenorganisaties die tonen de praktijken na deze transporten n.l de uiterst schokkende beelden van slachthuizen in zuid en oost europa,alweer incidenten volgens autoriteiten,maar deze beelden c.q misstanden waren het gevolg van een willekeurige steekproef die dieren-beschermers maakten.
  laat vooral consumenten weten en zien op welke dieronterende manieren hun speklap,biefstuk of kipfileetje op de barbeque terecht komt….smakelijk eten ….

  Reactie door visgert — vrijdag 3 augustus 2007 @ 14.02 uur

 10. Ik meen me toch te herinderen dat er vorig jaar enkele wetten zijn aangenomen om dit transport van dieren duidelijk te verbeteren.
  Waarom werken deze dan niet of ontbreekt er de manschappen voor controlle voor?
  En dat in zoveel werkelozen!!!

  Reactie door Tukkersterror — vrijdag 3 augustus 2007 @ 14.49 uur

 11. Ik heb inderdaad nog niet zolang geleden van het transport naar Rusland gehoord dacht ik en nu weer met het varkenstransport.
  Zoals ook met het andere item, daar waar geen controle is of zeer sporadisch omdat men er gewoonweg niets om geeft gaat alles gewoon lekker door, on’menselijke’ diertransporten, stelen en helen.
  In het geval van economische belangen denk ik weleens ze controleren ‘bewust’ niet.
  Allen voor een Picasso komt de nederlandse overheid nog het bed uit.
  En de sector alsmede de overheid wast zoals altijd de handen weer in onschuld. Ze doen het zo goed, het zijn incidenten.
  Volgens mij is het een groot jarenlang voortslepend incident. Indien je niet controleert blijft iedere ontdekking van het gangbare een ‘incident’.
  Het ergste afgezien van de gebeurtenis zelf dan is dat onze Gerda in de wetenschap dat het niet klopt, in de wetenschap van feiten die het tegendeel bewijzen en die ze achterhoudt op het moment van kamervragen, gewoon tegen de kamer zegt dat het wel meevalt en ontkent, ontkent,ontkent……. …………
  CDA en boeren transporteurs het is twee handen op een buik een buik van hetzelfde kaliber gevuld met dezelfde belangen.
  En inderdaad de belachelijkheid, ze worden vervoerd naar het buitenland om dan als vlees weer terug te keren op dezelfde markt.
  Dat is zo vreslijk dom of krom als je wilt. Laten we dat sowieso verbieden en de minster van milieu er ook maar eens bij betrekken. Geen onnodig vervoer is geen onnodige co2 uitstoot.
  Maar in de huidige wereld vervoeren mensenhandelaren de mens ook al op dezelfde manier. Geen respect voor leven en leed alleen voor de portemonnee.
  ogen in de zak die steeds voller wordt.

  Reactie door Henny — vrijdag 3 augustus 2007 @ 15.30 uur

 12. maaike jong-doppen,ik heb eens een verhaal gehoort over het daar heen vervoeren,dat het met geld supsiedies te maken had,en in die landen het goedkoper was/is om te groeien,minder zeg maar regels,spuitje hier voor dikkere billen,spuitje daar,voor minder spek,en natuurlijk de groeihormonen.
  en dan als bv parma hammen terrug met supsidies,naar bv nl.
  die gene die dat uitlegde,,een boer,, zij zo verdien ik er 2 keer aan,maar dat is nu dus 12 jaar terrug,of dat nog zo is?

  Reactie door ad — vrijdag 3 augustus 2007 @ 16.43 uur

 13. @ 12 ad

  Volgens mij is dat nog steeds zo, en ander weet Connie Breukhoven (Vanessa)er wel een gat in de markt voor te maken.
  Onodig dierenleed moet je voorkomen, maar vergeet niet dat deze varkens naar de slacht gaan en niet naar een schoonheidswedstrijd.
  Het vlees is nog steeds waterig, kijk maar hoe het krimpt als je het bakt of braad.

  Reactie door Pool — vrijdag 3 augustus 2007 @ 16.53 uur

 14. Ik meen begrepen te hebben dat de transporten van varkens te maken hebben met de definitie van Parma-ham.

  Ham mag alleen Parma-ham genoemd worden als het varken in Parma geslacht is. Het is dan dus geen kostenaspect, maar een definitiekwestie. Als men alleen nog maar toestaat dat Parma-ham alleen van in de omgeving van Parma gefokte varkens gemaakt mag worden, dan is het probleem opgelost.

  Het is toch idioot dat de Nederlandse ham (in Nederland gefokt) opeens een Italiaanse delicatesse wordt als daar het mes er in gaat.

  Verander de productdefinities op een manier die aan de realiteit recht doet en er verdwijnen veel transportproblemen.

  Hoe het met de transporten naar Spanje zit, weet ik niet, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat de transportkosten opwegen tegen het voordeel van goedkoper slachten. Mogelijk speelt daar ook een productdefinitiekwestie.

  Reactie door Rob van Hoorn — vrijdag 3 augustus 2007 @ 17.48 uur

 15. @14
  Een moslim eet geen varken dat geeft al aan hoe een deel van de mensen dit dier beschouwen.
  Het is onrein en afval.
  Het woord varken heeft een negatief(dik varken,vies varken,je stinkt als een varken enz.) betekenis in de samenleving dit wordt omgezet in de behandeling van deze beesten.
  Vrouwen hebben dat veel met muizen het zijn lieve diertjes maar ze hebben het liefst dat je ze verplettert.
  Onzinnige angst.
  En zo veroordelen wij een dier door onze eigen zwakzinnigheden tot een product wat vogelvrij is.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 3 augustus 2007 @ 17.58 uur

 16. Volgens Christa van Velzen “is het onduidelijk waarom minister Verburg dit incident niet aan de Kamer heeft gemeld.”

  Nou, dat lijkt me juist heel duidelijk. Ze wil verbloemen dat het om een structureel voorkomende situatie gaat, zodat het telkens als “een incident” kan worden afgedaan. En zo kunnen de transportondernemers gewoon hun gang blijven gaan.

  Schandelijk dieronterend.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 augustus 2007 @ 18.41 uur

 17. Wat zou men nou varkensvlees eten?
  Het is toch ONREIN?

  Reactie door W6969 — vrijdag 3 augustus 2007 @ 20.46 uur

 18. @17 W6969

  Ik denk dat de mens onreiner is dan welk varken dan ook!
  Zie alleen al hoe dieren vervoerd worden!
  Zij hebben een hel op Aarde vanwege de geestelijk gestoorde mens.
  Vinger op de letter? Lees dan ook Romeinen 14: 13-23.

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 augustus 2007 @ 2.29 uur

 19. pool das waar dat het vlees?? vol water zit,
  een pond graag,
  eeu het is iets meer,mag dat?
  jawel, dan heeft mijn vrouw ook nog een balletje.
  tip meneer gooi er een pak beschuit door heen heb u meer,
  en pool,,
  jaha,,(ik geef zelf even andwoordt op mijn vraag ,goed?)
  wat dacht je van kippevlees,,
  nou?
  dat wordt ook verzadigt met water,,
  oo ja?
  ja.
  je koopt een kip maar na het braden heb je een kuiken.
  rob van hoorn,klopt wat betreft parma ham,,denk ik.
  een op lossing daarvan zou wezen,het hier vervadigen van parma ham,onder de naam van bv harna ham,we werken toch in het nieuwe europa zoooo goed samen,met die nieuwe eu richtlijnen,voor de instandhouding van grote vlees/vervoer bedrijven,,
  eeu italie is het niet goedkoper om bv hier een bedrijfje te beginnen met hammen,is datniet goedkoper,als je alle subsidies en vervoerkosten er af trekt.
  maar wil je echt wat doen,tegen dat dierenleet,of andere dingen,stop dan voorlopig met het kopen van hammen/paardevlees/producten van appie hein(1 op de 3 zijn vergeten dat er een opvreter aan de macht is bij appie)
  en niet betalen met een pinpas van bv FORTIS/ING die zijn daar ook sterk in,, aan het beleggings v/front van moordenaars.

  Reactie door ad — zaterdag 4 augustus 2007 @ 6.14 uur

 20. Gloria.
  Ik ben ook mens maar laat mij er buiten!!!
  groet.

  Reactie door henk de bruin — zaterdag 4 augustus 2007 @ 18.17 uur

 21. @20 henk de Bruin

  Haha, dag mens!
  Groet.

  Reactie door Gloria — zondag 5 augustus 2007 @ 16.40 uur