Rotzooi in de Maas

De overheid heeft geadviseerd met onmiddellijke ingang niet meer in de Maas te zwemmen, vissen of gevangen vis uit de rivier te consumeren.

Uit metingen van het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) blijkt dat de rivier is vervuild met chloorpyrifos en cypermethrin, insectenbestrijdingsmiddelen voor gewassen dat zeer giftig is voor vissen. De vervuiling is afkomstig van het chemisch bedrijf Chimac-Agriphar uit het Belgische Ougrée. Het bedrijf kampte dinsdag met een storing in het eigen zuiveringsstation. Waterleidingmaatschappij Limburg WML is vrijdagmiddag gealarmeerd en gestopt met de winning van Maaswater.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 04 augustus 2007 :: 13.13 uur

14 Comments

14 reacties

 1. Me dunkt; Deze informatie is het begin van een nieuwe bewustwording.

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 4 augustus 2007 @ 14.32 uur

 2. Dag Jan, je kan je zwembroek weer uit de kast halen, zie http://www.nu.nl/news/1183157/10/rss/Zwemmen_in_Maas_weer_toegestaan.html
  Overigens toont dit incident aan hoe belangrijk is dat we een goed meetnet hebben voor de grote rivieren, zie http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/07/19/op-bezoek-bij-het-riza/

  Reactie door Paulus Jansen — zaterdag 4 augustus 2007 @ 14.57 uur

 3. een storing??
  een zelfde storing zeker als jaren geleden van basf,zomaar spontaan een opvang bak geknapt.enz enz.
  en waar komt het weer terregt,
  ook maar een opvang bak maken alla ijselmeer einde van de ahum schone ijsel.kunnen de belgen ook naar hartelust blijven storten,net als de duitsers.

  Reactie door ad — zaterdag 4 augustus 2007 @ 16.50 uur

 4. Rotzooi in de Maas, wellicht, maar wél een hele mooie foto, vind ik, Jan.

  Dank je.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 4 augustus 2007 @ 18.22 uur

 5. Waar om was er geen veiligheidsvoorziening voor dit soort ongevallen? Nee, waarom hebben ze het toegestaan dat het zuiveringssysteem zo werkt dat als het uit valt dat er dan geen andere oplossing is dan de rivier? Als men vliegtuigen op dezelfde manier zou bouwen als deze zuiveringsinstallaties zou niemand in een vliegtuig durven stappen! Wat is dit voor onzin.
  De vervuiler dient een boete te betalen voor de vervuiling en de zuiveringsinstallatie zal verbeterd moeten worden zo dat dit nooit meer kan gebeuren!

  Wat heb je aan een meetnet .. die giftige stoffen komen uiteindelijk ergens terecht waar ze jou en mij kwaad doen. Voorkomen is beter dan genezen verklaren.

  Reactie door Koen — zaterdag 4 augustus 2007 @ 18.49 uur

 6. Chimac-Agriphar (the friendly independant)maakt spul om planten te beschermen en is volgens haar eigen website een goede partner in uw zoektocht naar innovatieve en veiliger producten. Da’s in dit geval weer mooi gelukt: geen waterplant in de Maas heeft nog bladluis en vissers kunnen de vis er met een schepnetje zo afscheppen -veel veiliger dan dat gedoe met die scherpe haakjes. Op dezelfde website: we remain strong promoters of “putting people first” (in their graves, misschien…)Commentaar van Ome Jan, vissend aan de Maas: Da’s nou pas echt iets om giftig van te worden….

  Reactie door Rob Brienne — zondag 5 augustus 2007 @ 0.56 uur

 7. Ik ben toevallig gisteren in Maasbracht geweest en heb daar aan de maas gezeten. Met of zonder gif als je ziet wat daarin drijft dan ga ik er sowieso al niet in.
  En ja het is het aloude verhaal. Het systeem werkt nog niet perfect, dinsdag gebeurd, donderdag aan de autoriteiten pas gemeld en vrijdag aan de rest van……nadat voor de bevolking zichtbaar werd dat er iets (ge)loos(d) was. Per ongeluk? Moet de leek eens mee aankomen.

  Reactie door Henny — zondag 5 augustus 2007 @ 6.47 uur

 8. Er is weinig verschil in het gedrag van onze Waalse zuiderburen en de Russen in Tsjenobyl.

  Reactie door Drob — zondag 5 augustus 2007 @ 11.26 uur

 9. Goeden morgen vrienden SP.

  Het volgende verhaal in komkommertijd.

  Deze berichtgeving is nauwelijks beter dan dat de Russen een middel tegen ouderdom hebben gevonden.

  Een sceptische….

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 5 augustus 2007 @ 11.29 uur

 10. Uiteidelijk komt deze rommel toch in de zee terecht.Hebben wij dit spul werkelijk nodig?
  Waarom worden er niet meer vijanden van luizen en parasieten gekweekt?Dat is onschuldig.Moedertje natuur gaat steeds meer met ons afrekenen!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 5 augustus 2007 @ 11.31 uur

 11. schandalige onzorgvuldigheid,en dit nog zacht uitgedrukt.
  begrijp niet dat giftige en zeer schadelijke stoffen zelfs maar in de buurt van een waterzuiverings-installatie kunnen geraken.
  dergelijke bedrijven dienen gescheiden en beveiligde circuits te hebben voor deze stoffen zodanig dat bij brand,een ongeluk op zelfs opzet geen gevaarlijke stoffen in ons milieu kunnen geraken.
  kenmerkend bij deze gevallen van verontreiniging zijn meestal het tijdstip,de hoeveelheid en de giftigheid van verontreiniging volgens autoriteiten en bedrijven,want soms blijkt informatie niet juist of zelfs niet waar,want ja je imago he
  ???.
  overigens foto geeft een mooi beeld van het landschap en omgeving van het maasgebied in noord-oost brabant,een bezoek waard.

  Reactie door vidgert — zondag 5 augustus 2007 @ 20.26 uur

 12. Vanochtend stond er in de metro dat er 20.000 kilo vis gedood is (hoezo geen kleine ramp).

  Reactie door Daan — maandag 6 augustus 2007 @ 10.02 uur

 13. Als het probleem al in Limburg begint dan ligt de oorzaak in Wallonië of Frankrijk. Daar drinken ze natuurlijk een soort spa-water en wij kunnen in hun drollenwater kreperen. Bleeeeh ik ben blij dat ik uit Limburg ben verhuisd, want het water leste niet eens de dorst, een van de hardste waters van Nederland. Je zou het niet zeggen maar het is wel zo.

  Reactie door W6969 — maandag 6 augustus 2007 @ 19.37 uur

 14. Wat mij het meeste stoort, is de lakse houding van de zogenaamde deskundigen. In twee jaar zou het visbestand hersteld kunnen zijn. Geloof er maar niks van! Er zijn maarliefst honderden dode kopvoorns en veertien meervallen van anderhalve meter gezien door een bevriende sportvisser en dat op slechts een klein stukje Maas. Beschermde vissoorten die echt niet binnen twee jaar terug zijn!

  Reactie door Yvo Bindels — dinsdag 7 augustus 2007 @ 19.56 uur