26 miljoen op de vlucht

070806bangladesh.jpg

Elk jaar veroorzaakt de moesson in Zuidoost-Azië grote overstromingen, maar dit jaar is de regenval het ergst sinds mensenheugenis.

Meer dan 26 miljoen mensen in Nepal, India en Bangladesh ontvluchtten de afgelopen week hun huis. Ze verblijven onder meer op dijken en daken, ingesloten door het water, vaak zonder voedsel of drinkwater.

Veel arme landen hebben de grootst mogelijk moeite om bij dit soort grootschalige rampen effectief te kunnen optreden. (Ook in New Orleans was er destijds geen snelle en effectieve hulp, maar dat had niks met armoede te maken, althans niet van de overheid.) Daarom heb ik eerder, naar aanleiding van soortgelijke overstromingen in zuidelijk Afrika, voorgesteld dat de VN het initiatief neemt voor een netwerk van regionale steunpunten (met heli’s, met voedsel, en met andere benodigdheden) om in geval van rampen snel en effectief te kunnen optreden. Vanzelfsprekend zouden de rijke landen dit netwerk moeten meefinacieren. We hebben toch ook een brandweer, voor het geval dat….

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 06 augustus 2007 :: 14.09 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Ik stel voor dat wij ons leger ombouwen tot uitsluitend hulpleger inzetbaar bij rampen waar ook ter wereld.En alle troepen meteen terug uit Afghanistan,want dat is dweilen met de kraan open. Een Rode Kruis-leger dus; met veldhospitalen etc.
  Meer beschaafde landen zullen volgen, net zo lang er niemand meer naar de oorlog gaat.Dan houden die vanzelf op,bij gebrek aan mankracht.

  Reactie door anne hilverda — maandag 6 augustus 2007 @ 14.43 uur

 2. het lijkt wel alsof moeder natuur terugvecht tegen de nietsontziende verwoesting van natuur door de mensheid.

  het natuurlijk evenwicht zal hoe dan ook worden hersteld door de natuur zelf,daar ben ik van overtuigd,al moet dat de mensheid zelf kosten…

  Reactie door iew — maandag 6 augustus 2007 @ 15.16 uur

 3. ZELFHULP OP STRAATNIVEAU
  Gespecialiseerde hulporganisaties op het gebied van rampen zijn inderdaad heel belangrijk in ons land en daarbuiten. Maar Het is fysiek vaak bijna niet mogelijk om binnen een week honderdduizenden mensen te evacueren uit een rampgebied. Dat geldt in ons land en nog sterker in landen zoals Bangla Desh.

  Daarom is het cruciaal dat de bevolking zelf goed is uitgerust en zeer uitgebreid is voorgelicht via de media om om te gaan met een zeer grote ramp.

  Daarbij is een jaarlijkse gezamenlijke rampenoefening per straat gecombineerd met een straatfeest belangrijk. En dat kan ook de sociale samenhang bevorderen. Via de media zouden de burgers heel uitgebreid moeten leren om die activiteiten zelf met elkaar te organiseren. Daardoor is dat plan goedkoop en heeft het duurzame effecten, zowel praktisch, als sociaal en psychologisch. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld het zelfrespect van mensen versterken.

  1. http://www.redcross.org/services/prepare/0,1082,0_239_,00.html

  2. http://www.redcross.org/services/prepare/0,1082,0_70_,00.html

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 6 augustus 2007 @ 15.24 uur

 4. In 2005, precies een maand voordat New Orleans werd getroffen, viel er in Mumbai een hoeveelheid regen als nooit te voren. Vele slachtoffers, meer als in New Orleans, maar veel hoorde je er niet over.

  Goed dat dit nu aan het veranderen is..

  Reactie door Redstar — maandag 6 augustus 2007 @ 17.28 uur

 5. Het is letterlijk en figuurlijk met de kraan open dweilen.oorzakelijk verband is de opwarming van het zeewater door het broeikas-effect.Zolang het kapitaal met bull-bakken blijft rondrijden wordt dat alleen maar erger.Energie-vreters moeten gewoon zwaar belast worden,zodat die dingen de sloop opgaan.Het geneuzel haalt niets uit.Wouter Bos moet zijn academische vriendjes gewoon de belastingschroef aandraaien,daar zijn ze gevoelig voor.Verder wordt het de hoogste tijd dat Jan Modaal met subsidie in verhouding tot het inkomen,zonne-collectoren kan gaan installeren op het dak.Goed voor het milieu en de portemonnee,echter niet goed voor de woekerwinsten van Essent en Nuon.Juist dat wil het kapitaal en de met haar gelieerde CDA/PvdA/C.U. overheid niet!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 6 augustus 2007 @ 17.52 uur

 6. Is men zich er van bewust dat tussen de tiende en de zestiende eeuw noordwest Europa door de ene na de andere stormvloed geteisterd werd, waarbij een kwart van Nederland verloren is gegaan (ontstaan van Waddenzee en Zuiderzee) en honderdduizenden mensen verzopen zijn? Was dat ook broeikaseffect?

  Reactie door Drob — maandag 6 augustus 2007 @ 18.36 uur

 7. Hmm misschien was het toen een situatie vergelijkbaar met die van ontwikkelingslanden nu, veel meer macht voor de natuur t.o.v. die van de menselijke technologie van toen.

  Van India kun je nog zeggen dat ze het geld van 1 kernbom beter kunnen besteden aan een stelsel van dammen en dijken, maar bij Bangladesh en Nepal gaat dat weer lastiger op.

  Reactie door W6969 — maandag 6 augustus 2007 @ 19.16 uur

 8. Het betreft inmiddels meer dan 30 miljoen mensen.

  Er is hier sprake van de gecombineerde effecten van ontbossing en zeer intense regenval.

  De moesson gedraagt zich (in elk geval dit jaar) zeer grillig. Normaal regent het wat regelmatiger. Maar thans is het of (te) droog, of het komt met een reusachtige bak water ineens omlaag.

  Tel daarbij dat er in dit gebied zo’n 300 miljoen mensen wonen en de watermassa’s van de Brahmaputra, Ganges en Meghna zich maar zeer lastig laten temmen (onze Rijn is daarbij vergeleken echt een beekje).

  Eenvoudig is dat allemaal niet, en een oplossing is een zaak (mensen in terpdorpen?; gevolgen ontbossing ongedaan maken – herbebossing?) van de zeer lange adem.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — maandag 6 augustus 2007 @ 22.02 uur

 9. Een heel goed idee. Het lijkt er echter ook op, dat de Aarde steeds meer plekken gaat maken die voor de mens onbewoonbaar worden. Je bent suicidaal als je daar gaat wonen zou ik haast zeggen.

  Reactie door ReneR — dinsdag 7 augustus 2007 @ 7.04 uur

 10. Goeden morgen vrienden SP.

  Heel veel jaren geleden is er op gewezen dat de landen die onder/gelijk met de zeespiegel liggen gevaar lopen bij overstromingen, jaar in jaar uit.
  Het is geen geheim dat daarvan de armsten de dupe zijn, want de rijken hebben zich niet op de gevaarlijke plaatsen gevestigd.
  Omdat wij hier in een rijk land leven is er veel minder gevaar doordat de dijken steeds hoger worden aangelegd, en na de overstromingsramp in 1953, is het Delta plan gerealiseerd, daar profiteren rijk en arm van. Het Nederlandse volk heeft dat betaald via de belasting.
  Waarom kan er geen Deltaplan gerealiseerd worden bijvoorbeeld voor Bangladesh?
  En dan niet met een éénmalige gift, maar door een contnue gevoerd beleid, waarbij de kennis van hier daar wordt toegepast? Wij zijn rijk genoeg, zie de uitgaven aan HS-Betuwe lijn.
  Sociaal denken, dat is enige manier van helpen.
  En ik zou er sarcastisch aan toe moeten voegen, en geen oorlog voeren, dan komt dat geld mooi vrij, waar heel hoge dijken van kunnen worden gebouwd!

  Een sociaal denkende…..

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 7 augustus 2007 @ 7.32 uur

 11. Ik vind het een prima idee dat via de VN te regelen. En dam dan meteen de macht van de VS in de VN in. Zonder dat te doen komt er niets wezenlijks van de grond. In die landen is immers vaak weinig te halen.

  Reactie door Henny — woensdag 8 augustus 2007 @ 20.39 uur

 12. 1. Regen valt er sinds mensenheugnis
  2. Men moet eens ophouden met de totale kaalslag in Het Karakoram en in de Himalaya
  3. Ieder overstrominkje wordt uitgebreid uitgemeten op tv en dus lijkt het vaker voor te komen.

  Hulp is geen oplossing; men moet zelf eens de handen uit de mouwen steken. Hulp leidt tot afhakelijkheid en lethargie en dus zal men in die landen doorgaan met hun oude patroon.

  Reactie door Dominique — donderdag 9 augustus 2007 @ 10.24 uur