De tussenstand

De voorsprong van Hillary Clinton op Barack Obama, haar belangrijkste rivaal om de Democratische nominatie voor het presidentschap, wordt snel groter. Dit blijkt uit onderzoek van USA TODAY/Gallup Poll.

Clinton scoort nu 48% – 8% meer dan drie weken geleden – en Obama zakt 2% en komt op 26%. De belangrijkste oorzaak is het verschil van opvatting over het buitenlandbeleid. Obama zei onlangs dat hij ook met de leiders van landen als Iran en Venezuela in gesprek zou gaan, Clinton verwerpt dat en noemt hem onervaren en naïef. En dat lijkt te werken: de Democratische achterban geeft haar beduidend meer vertrouwen als het gaat om zaken als Irak en terrorisme. Als de andere Democratische kandidaten zich terugtrekken en de keuze wordt Clinton of Obama, zou de uitkomst nu 59%-36% zijn.

Er wordt inmiddels ook gespeculeerd over een Clinton/Obama ‘ticket’.

Bij de Republikeinen zijn de verhoudingen stabieler, de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani haalt 33%, voormalig senator Fred Thompson uit Tennessee 21%. Senator John McCain uit Arizona speelt met 16% geen serieuze rol meer.

Overigens staat momenteel 34% van de Amerikanen achter het beleid van de huidige president. Over anderhalf jaar wordt zijn opvolger geïnstalleerd.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 07 augustus 2007 :: 21.49 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Met deze mevrouw van de regen in de drup of zeg maar weer in de regen.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 7 augustus 2007 @ 21.59 uur

 2. Ja ik zie er ook het voordeel niet van in.

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 7 augustus 2007 @ 23.36 uur

 3. dus clinton wil niet praten met bovengenoemde iran venezuela,
  en wat dan met de groeiend vijanden van de us,ooja die gaan ze afluisteren,denken ze,met hulp van hun vriendjes de regeringsleiers van bv nederland duitsland polen enz
  wie is er dan naief,
  en wat is er dan anders aan nu?
  34% is het nu nog steeds eens met mister nobodie boes.
  ach ja een bruggetje versa katrina,afluisteren,
  wat een laf en bang volk die 34% met wapens en geld.

  Reactie door ad — woensdag 8 augustus 2007 @ 0.32 uur

 4. Hillary begon zo.n beetjs 15 jaar geleden al over de erbarmelijke omstandigheden van Medicare.
  Haar man was destijds nog president; haar werd de mond gesnoerd.

  Of je nou door de kat gebeten……

  Zij kan/mag niet eens meer zeggen waar het op staat; de top 500 beslist.

  Reactie door kaatje — woensdag 8 augustus 2007 @ 1.13 uur

 5. Hopelijk stelt Al Gore zich op het laatste nippertje bereid de VS uit de modder te trekken,waar Bush ze ingesleurd heeft.Mijn tweede keus zou zover toch Obama zijn,want hij kent zich tenminste niet te groot,om met anderen te onderhandelen en dat is wat ‘echte democratie’ betekent.Geen loze woorden maar daden.

  Reactie door Albert — woensdag 8 augustus 2007 @ 4.22 uur

 6. De vraag is of Clinton haar uitspraken doet omdat een dergelijk standpunt in de USA eerder gewaardeerd wordt. Vanuit hier ben ik wel blij dat een toekomstige president van dit enorme land niet wil praten met dictatoriale regimes als in Venezuela en Iran.

  Reactie door hemelaar — woensdag 8 augustus 2007 @ 7.01 uur

 7. Yep .. met de Clintonnetjes van de regen in de drup of weer in de regen.

  Democraten of Republicans .. beide partijen zijn hevig geinfecteerd met het corporate fascisme wat sinds 9/11 openlijk in Washington regeert.

  Deze berichtgeving over de polls de polls!! staat wel op dit weblog maar als dictator Bush een executive order uitvaardigt die hem toestaat zonder de aanleiding openbaar te maken een nationale permanente noodtoestand uit te roepen lezen we er hier helemaal niets over.

  Reactie door Koen — woensdag 8 augustus 2007 @ 7.26 uur

 8. Goeden morgen vrienden SP.

  Het lijkt in de VS nooit wat het werkelijk is, de reclame heeft zo’n grote invloed op de opinie van de bevolking.
  En de kleine minderheid die hun gezonde verstand behouden raken er onbedoeld van onder invloed.
  Wat in verkiezingstijd beloofd wordt zijn ze precies zoals in dit land direct vergeten, om de belangen van de sponsors te behartigen.
  Want de democraten zijn zeker niet beter dan de Republikeinen in die zaken.
  Men zegt wel dat de sponsor geen invloed op de politiek heeft, maar dat geloofd niemand.
  Toch zie ik liever de democraten aan het bewind dan de aarts conservatieven van Bush.
  Laat U echter geen zand in de ogen strooien door propaganda taal. Ondertussen heeft Bush de gehele rechterlijke macht in handen van zijn Republikeinen gebracht, en dat is voor het land een regelrechte ramp. Zie daar maar eens tussen te komen met goede wetten, dat zie ik somber in, want ze blokkeren elke vooruitstrevendheid.

  Een sombere…..

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 8 augustus 2007 @ 8.38 uur

 9. Het wordt tijd dat er in Washington ‘n progressieve president komt.
  Ik heb het idee dat Barack Obama deze kandidaat is, ik zou op hem stemmen.

  Reactie door Ben tarici — woensdag 8 augustus 2007 @ 8.44 uur

 10. obama 99% clinton 1% waarom .obama heeft belastingverlaging belooft met gratis hamburger van een of andere kleffe hamburgerketen .poppenkast is het daar in amerika .gaan we straks weer gaatjes tellen in de ponskaartjes .oplossing is een grote raket bouwen amerika er in en hup naar mars schieten .(daar willen ze graag naar toe)kunnen we hier weer een vredige wereld opbouwen .waarin we ook nog een beetje zuivere lucht kunnen opsnuiven .voor de duidelijkheid ik bouw mee.

  Reactie door h.verbeek — woensdag 8 augustus 2007 @ 9.26 uur

 11. Zo gaan ze trouwen ?

  Reactie door Fred — woensdag 8 augustus 2007 @ 11.21 uur

 12. @6 Hemelaar,

  Wat is er precies zo dictatoriaal aan het Venezolaanse regime? Het feit dat Chavez democratisch is ver- en herkozen? Of dat een grote meerderheid van de bevolking achter hem staat? Of is het dictatoriaal omdat het niet als een schoothondje de VS gehoorzaamt?

  Reactie door Jan-Willem — woensdag 8 augustus 2007 @ 13.05 uur

 13. geven ze elkaar het ja-woord ?

  Reactie door Fred — woensdag 8 augustus 2007 @ 13.49 uur

 14. Zo te zien geniet Hillary met volle teugen van haar aantrekkelijke boytoy, en waarom ook niet? Nu kan ze Barack Obama mooi tot Vice-President kronen. Jammer voor Bill Clinton, maar dan had hij maar met zijn handjes van Monica af moeten blijven. Nu is het Hillary’s beurt!

  Reactie door Het Witte Huis — woensdag 8 augustus 2007 @ 15.15 uur

 15. 14. En wie is de gelukkige?

  Reactie door Henny — woensdag 8 augustus 2007 @ 20.30 uur

 16. De eerste vraag is, denk ik, als wij moeten geloven aan de cijfers van USAToday/Gallupp van de VS. Hun cijfers hebben ook het doel om de publiekopinie te beeinvloeden.
  Onlangs heeft N. Chomsky getoond dat de 75% van de bevolking in de VS is om te stoppen met bedreiging tegen Iran en via diplomatische weg de probleem op te lossen. Ook nog de grote meerderheid van de burgers is voorstander van een kernwapenvrijzone dia gaat van Israel tot Iran. Om deze informaties te vinden in de VS moet je lang zoeken, zegt Chomsky. USAToday en Gallupp zijn onderdelen van propagandamachine van grote corporations. Ik heb meer vertrouw in N. Chomsky.

  Reactie door Nicolai — woensdag 8 augustus 2007 @ 22.02 uur

 17. En Noam Chomsky is bij lange niet de enige intellectueel,die er zo over denkt Nicolai.Die reactie van #6,die van hemelaar zit ver naast de feiten en de waarheid.Chavez is wel degelijk democratisch gekozen en herkozen.Hij was zeker aan het denken aan Abbas in Palestina,waar Hamas democratisch gekozen werd,maar niet mag regeren,omdat Bush dat niet wil.Wat is de definitie van democratie volgens hemelaar?

  Reactie door Albert — donderdag 9 augustus 2007 @ 4.50 uur

 18. Het maakt allemaal geen ene moer uit. De democraten hebben een betere PR-machine maar het buitenlands beleid is hetzelfde. Binnenlands volgen ze allemaal de belangen van de grootkapitalisten. Ze beloven nu van alles, maar straks maakt het toch geen verschil. Amerika is hopeloos.

  Reactie door Gerrit Holl — donderdag 9 augustus 2007 @ 9.43 uur

 19. Amerkikaans politiek is toch een lachertje.
  Het gaat er hier ook steeds meer op lijken. de zoektocht naar soundbites wordt groter.

  Herinneren jullie je nog de “u draait en bent niet eerlijk” van JP. nou dat zei hij tegen een persoon die hij erna minister van financien maakten. was hij toen zelf aan het liegen of vergeet hij dat zo snel??

  Halsema probeerden het ook vaak met hele flauwe grappen. Ik hoop dat er in de toekomst meer over echtte problemen gesproken wordt i.p.v. een ordinaire populariteits rees om kranten koppen.

  Reactie door j. albaas — donderdag 9 augustus 2007 @ 15.52 uur

 20. Hillary en de V.S.zitten tot aan hun nek in het moeras,welke Bush nagelaten heeft.Zij kan moeizaam de problemen gaan oplossen.Bush komt er zo genadig van af.De V.S.zullen oorlogsmoe en financieel ontredderd hun leidersrol verliezen aan China/Aziaten en Rusland.De energiekrapte zal ook de V.S. treffen en daarom zijn impopulaire maatregelen van Hillary Clinton onvermijdelijk.Haar ego zal het nog moeilijk krijgen.Daarom zal zij steun zoeken bij veel adviseurs,waaronder haar echtgenoot.Hillary gaat een moeilijk tijdvak tegemoet.Het is een sterke vrouw,en dus best een goede vervangster van Bush jr.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 9 augustus 2007 @ 20.42 uur

 21. Bush en de Clintons zijn zulke goede buddies, dat over de uitslag van de verkiezingen geen twijfel hoeft te bestaan.
  Hillary Clinton wordt in 2008 de eerste vrouwelijke president en zorgt er gelijk ervoor dat Bush vrijuit gaat. Mark my words.

  http://www.liveleak.com/player.swf?token=8b4_1186698801

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 10 augustus 2007 @ 5.53 uur

 22. “But I cast it with conviction!”

  http://www.liveleak.com/player.swf?token=37a_1176338919

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 10 augustus 2007 @ 6.09 uur

 23. @ Henny (15):

  Zie je dat niet op de foto? :)

  Reactie door Olav Meijer — zondag 12 augustus 2007 @ 2.27 uur

 24. 23. Olav

  Ach ja weet je voor mij is het momenteel een pot ‘nat’ zal ik maar zeggen. Ik heb ze allen gezien bij de Israelische lobby. Kan niet zo snel op de naam van die jaarlijkse bijeenkomst komen, begin al aardig aan geheugenverlies te lijden.

  Reactie door Henny — zondag 12 augustus 2007 @ 8.47 uur

 25. Waarom word zelfs HIER de Presidents Candidaat RON PAUL genegeerd?

  Reactie door p Jansen — maandag 13 augustus 2007 @ 3.53 uur

 26. Niet dat die heilig is, maar tenminste een eigen programma, de rest van de candidaten zijn dr voor de show en zijn allemaal al door de bedrijven gekocht. dat geld voor bijde partijen.
  Het ‘plan’is hillary als pres en obama als Vicepres. levert wel een paar firsts op. eerste vrouwelijke (lesbische?) president en eerste ‘zwarte’vp. (als het zn echte ‘kleur’is tenminste en niet zal verbleken zoals bij Michael jackson)

  Reactie door p Jansen — dinsdag 14 augustus 2007 @ 16.16 uur

 27. Obama, Clinton. 1 pot nat, gedirigeerd door dezelfde puppetspelers.

  http://mparent7777.blogspot.com/2007/03/obama-to-aipac-wont-rule-out-nuking.html

  Als Democratische kandidaat lijkt me Kucinich de enige enigszins zuivere politicus.

  En bij de Republikeinen hoop ik inderdaad op de in de mediapolls (maar niet onder kiezers) massaal genegeerde Ron Paul als kandidaat.

  Reactie door Johnito — woensdag 15 augustus 2007 @ 2.06 uur

 28. “De voorsprong van Hillary Clinton op Barack Obama, haar belangrijkste rivaal om de Democratische nominatie voor het presidentschap, wordt snel groter. Dit blijkt uit onderzoek van USA TODAY/Gallup Poll.”

  .. en?

  Tenzij een beschermengel van het amerikaanse volk de dobbelsteen op Ron Paul’s ogen laat uitrollen, wordt het gewoon weer tijd voor een CFR-president .. als de verkiezingen niet voortijdig worden “overruled” of voor onbepaalde tijd uitgesteld door de per-31-augustus-officieel-breinloos-zijnde, zittende boy-king, om zijn eigen termijn te verlengen.

  Reactie door Q.E. Bono — donderdag 16 augustus 2007 @ 1.24 uur

 29. @ 14:

  “Jammer voor Bill Clinton, maar dan had hij maar met zijn handjes van Monica af moeten blijven. Nu is het Hillary’s beurt!”

  tsja, als Billy the Clit al uit knikkeren werd gestuurd, welk spel mag voor W worden gekozen vanwege “zijn” -ahem- blowjob?

  Reactie door Q.E. Bono — donderdag 16 augustus 2007 @ 1.31 uur