McLekker?

Kinderen van 3 tot 5 jaar vinden eten lekkerder als het uit een McDonalds verpakking komt. Zelfs als het gaat om wortels, melk of appelsap. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door Dr. Tom Robinson van de Stanford Universiteit.

Kinderen kregen twee identieke porties eten voorgeschoteld: eentje in merkloze verpakking en eentje in een rode verpakking met de bekende gouden M. Van de 63 kinderen die meewerkten vond 54% de wortels uit het McDonalds zakje lekkerder, 23% gaf de voorkeur aan de wortels uit de merkloze verpakking. Minder dan een kwart zei dat er geen verschil was.

De smaakperceptie van de kinderen wordt volgens Robinson fysiek veranderd door de branding van het voedsel. De belangrijkste oorzaak van deze conditionering is volgens hem de stroom van McDonalds advertenties waar de kinderen aan worden blootgesteld.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 08 augustus 2007 :: 17.33 uur

85 Comments

85 reacties

 1. Mc Donalds is heel fout bezig. Ze richten zich veel op kinderen om hun slechte voedsel aan de man te brengen. Dit zou niet mogen kunnen. Kinderen hebben nog geen goed besef wat goed voedsel en wat slecht voedsel is. De Mc Donalds, voor mij een kankergezwel in de samenleving.

  Reactie door Rudy Nordhausen — woensdag 8 augustus 2007 @ 18.16 uur

 2. Misschien moet de SP ook een gouden ‘M’ op haar logo zetten, misschien krijgen we dan bij de volgende verkiezingen 54 % van de stemmen :).

  Reactie door Pascal Obma — woensdag 8 augustus 2007 @ 19.13 uur

 3. Ronald McDonald

  Rudy, na het eten van Mc Junkfood, kunnen de kinderen altijd nog in een Ronald McDonald Huis terecht! Genoemde Ronald – de mascotte van de fastfoodketen – is niets anders dan een gewetenloze kinderlokker, bedacht om klanten (kinderen) te lokken en het imago van de multinational op te vijzelen.

  Helaas worden ouders vaak door hun kinderen ‘gedwongen’ om naar McDonalds te gaan. Zo’n happy meal doet de fietjes in de kinderoogjes immers veel lekkerder smaken.

  Persoonlijk ga ik overigens liever naar Counter Bos: Goekoper en lekkerder!

  Erik Sc

  Reactie door erik — woensdag 8 augustus 2007 @ 19.13 uur

 4. Beste Rudy,

  Fijn dat er nog volk bestaat in Nederland die over zaken nadenken, ik ben reeds drie jaar naar Cuba gevlucht – de andere kant van Guantanomo Bay – omdat Nederland zowel in zakelijk als sociaal opzicht inmiddels beneden het dieptepunt van de USA is beland.
  En……Castro zegt gewoon “Fuck the USA
  Culture, I don’t wish to make a Casino or a
  drugshole out of my country as you people did before, and will continue to do so”.

  Immers wij ontpoppen ons hier tot een vlindertje welk het absolute schaapje van dit kleine volkje uit de USA vertegenwoordigd. Dat dit volkje in tegenstelling – tot wat het wereldvreemde of
  slechts enge mannetje Balkenende verkondigd -in het geheel geen normen en waarden kent, daarbij terzijde:

  Zo nemen wij alle fast food ketens en reclames over, zitten wij reeds in een politiestaat die vele malen verder gaat dan
  heer Castro zelve ooit heeft bewerkstelligd, zelf niet in moeilijke historische tijden, gedwongen door veel grotere krachten dan hij zelve op dat moment had mogen verwachten te kunnen trotseren. Immers, de Nederlandse staat vraagt belasting om de weg te betreden, bekeurd haar burgers vervolgens na overtredingen van 3km per uur met van burgers geld betaalde cameras.
  Laat haar burgers godsvermogens betalen voor ziekeverzekeringen, terwijl ze eerst zaken moeten declareren ipv dat dit automatisch wordt verricht – waarschijnlijk moeten we werken aan de werkgelegenheid – en worden specialisten verwend op een manier alsof ze geen sociaal beroep zouden uitoefenen. Verder stoppen ze exact zoals u in uw artikel meldt kinderen vol met USA bullshit advertising, en staan zelfs nul zes sexlijnen toe om op televisie te adverteren, inclusief slecht sprekende en wat hoerige amerikaanse huisvrouwtjes die op tell-sell hun artikelen aanbieden. Ik vermoed hier dat het om bijstandsvrouwtjes gaat die geen bijstand ontvangen, en derhalve en public op tv geprostitueerd worden.

  Dit alles moet natuurlijk uiteindelijk allemaal bijdragen aan de twee grootste doelstellingen voor de komende nogal jachtige jaren:

  1. De kenniseconomie,
  2. Meer normen en waarden.

  Volgens mij gaat het met beide bijzonder goed !!!!!?????????????????

  Ik ben veertig jaar, Amsterdammer van geboorte en opgegroeid met de wallen aan mijn zijde. Toch ervaar ik huidig Nederland als het grootste hoerenhuis ter wereld, en de grootste schijnheilen ter wereld, daarbij
  met name referend aan zittende orde.

  Op dit moment beraad ik mij zowel op harde actie, als op afscheid van dit eveneens klein gebleken volkje ! U zult allen nog
  van mij horen !

  met vriendelijke groet en dank voor uw opbouwende artikel,

  Erwin Overdijk

  Reactie door Erwin Overdijk — woensdag 8 augustus 2007 @ 19.29 uur

 5. Het is natuurlijk onzin dat er goede of slechte calorieen zouden zijn, je hebt alleen te veel calorieen.

  Reactie door Bart — woensdag 8 augustus 2007 @ 19.47 uur

 6. I DON’T LIKE Yankee FOOD.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 8 augustus 2007 @ 19.48 uur

 7. Er is eens een keer een onderzoek geweest onder zeer kleine kinderen. Ze kenden alle reclametekens zals shell macDonalds etc..etc.. volledig uit hun hoofd wisten ze te benoemen en te vertellen wat het was.
  De reclame is zeker voor kinderen pure brainwahing. Onbewust leren en bewust beinvloed.

  Reactie door Henny — woensdag 8 augustus 2007 @ 20.18 uur

 8. brainwashing natuurlijk.

  Reactie door Henny — woensdag 8 augustus 2007 @ 20.19 uur

 9. Het komt door de ‘branding’ van het voedsel …

  Ik wist dat ze probeerden te koken of te bakken, desnoods in de magnetron, maar ‘branden’?

  Nou ja, als ik mijn voedsel ‘gebrand’ heb zal ik in het vervolg aan MacDonalds denken.

  Reactie door Drob — woensdag 8 augustus 2007 @ 20.50 uur

 10. Wat ik wel heerlijk vind zijn hun Milk Shacks.
  En voor de rest geef je kind maar een magnum daar wordt die gezond van of de vette hap uit de cafetaria?
  Of ga naar de kermis en koop van die lekkere zoete rotzooi met kleurstoffen.
  Op zich zelf is Mac Donald wel leuk voor de kinderen alleen breng ze aan het verstand dat het af en toe een ongezond maar lekker uitje is.
  Of help ze snel aan de sigaret dan proeven ze helemaal niet meer wat ze eten.

  Reactie door De Hakker — woensdag 8 augustus 2007 @ 21.28 uur

 11. Tja, is dit zorgelijk?
  Ik weet het niet. Reclame is niet voor niets reclame. Daarmee breng je je product aan de man. Vind ik deze ontwikkeling wenselijk? Nee. Vind ik dat ouders ook een eigen verantwoordelijkheid hebben? Ja. Een kwart van de kinderen vond het merkloze verpakte eten lekkerder, dus we kunnen niet zeggen dat we allemaal beinvloed worden door deze ‘branding’. Leuk onderzoek, maar behalve dat de testgroep erg klein is (63 kinderen) zijn ze allemaal uit dezelfde geographische achtergrond genomen, engeland. Men kan dus met aanname dat deze test met een groter aantal kinderen hetzelfde resultaat zou geven, hooguit zeggen dat Britse kinderen de mc donalds verpakking verkiezen boven een andere.

  Al met al, een leuk onderzoek maar niet echt van hoog niveau, volgens mij tenminste.

  Reactie door Wilbert Smeets — woensdag 8 augustus 2007 @ 21.30 uur

 12. Ten eerste zou men even moeten checken als die professor Tom Robinson van Stanford niet op de loonlijst van Macdonald is.
  Tegen Mac heeft juist een paar dagen geleden een opstand plaatsgevonden in de week Kruitberg in Berlijn om te voorkomen dat zo’n tend daar zou zich bevestigen. Daar de burgers hebben juist beweerd dat ze willen niet de gezonde karakter van de wijk verliezen en dat ze willen voorkomen dat hun kinderen slachtoffer worden van de vuil di Mac verkocht. Trouwens waarom de drugsdealers mogen niet hun waar bij de scholen verkopen en Mac wel.Misschien omdat men durft niet tegen de propagandamachine van de VS te optreden. De VS via alle kanalen proberen het gedrag van de mensen te beinvloeden om uitendelijk te kunnen bepalen wat goed is voor de mens. Mac, net als Hollywood, is deel van die machine.
  Er zou volksinitiatieven moeten komen om tegen die propaganda te kunnen optreden.

  Reactie door Nicolai — woensdag 8 augustus 2007 @ 21.38 uur

 13. ach het kabinet doet er ook al jaren aan mee,ze hebben het toch ook telkens over voorbeelden uit de VS.

  in Amerika bijvoorbeeld…
  want in Amerika …

  en ook krijgt van alles een Amerikaans naampje tegenwoordig in de kamer.

  leuk onderzoek maar het is eigenlijk overbodig,we hoeven alleen maar achterom te kijken en we kunnen constateren dat die brainwash al jaren aan de gang is.

  Reactie door iew — woensdag 8 augustus 2007 @ 21.59 uur

 14. raar onderzoek die enkele keer dat ik bij mc donalds kom zie ik alleen maar hevig telefonerende managers,vertegenwoordigers, waarschijnlijk omdat de hamburgers zo klein zijn dat je ze met 1 hand kan vasthouden .(voel je hem).onbegrijpelijk dat mensen die klote zooi eten terwijl je op zo,n krukje zit wat iets groter is als je bilnaad.aan een plakkerige tafel.mijn dochter van negen maakt liever thuis pizzas met een zelfgemaakt gezichtje. voordeel :lekkerder,gezonder,leuker,geen chinees speelgoedrommeltje wat weer weken lang in de keukenlade rondzwerft.

  Reactie door h.verbeek — woensdag 8 augustus 2007 @ 22.14 uur

 15. De kinderen die Mc Donalds fan zijn hebben dat vaak niet van een vreemde. Veel ouders houden er ook wel van en het is nog eens makkelijk vermaak. Dit laatste geld ook voor de TV waar hun kinderen uren per dag naar mogen staren. Zo raken de kinderen nou beinvloed.

  Ik denk dat er op dit punt een belangrijke taak bij de opvoeders (ouders en school) ligt.
  Goede opvoeding betekent ook goede voeding. Uit onderzoek is gebleken dat gezond eten een positieve invloed heeft op het concentratie- en leervermogen van kinderen.

  Mc Donalds kun je maar op een manier uit de wereld helpen en dat is door er niet naar toe te gaan! Die smerige Mc Donalds ten alle tijden mijden dus.

  Reactie door Rijntje — woensdag 8 augustus 2007 @ 22.15 uur

 16. Met het eten van McD is niets mis, wel met de vraatzucht van de personen die blijven doorschranzen. Ik krijg hier alleen de indruk dat de items bedoeld zijn om op de VS te schelden aangezien iedere reactie geen hout snijdt, vooral de cubapropaganda. Ieder commentaar hier is emotioneel en komt voort uit jaloezie omdat de VS de leidende natie is en Europa niets voorstelt. Jammer dat iedereen hier slechts kan schelden.

  Reactie door Dominique — woensdag 8 augustus 2007 @ 22.24 uur

 17. is dit straatvoorlichting voor idioten?

  Een ieder goede vader of moeder weet dit
  we hebben geen partij nodig die ons op de foute producent wijzen.Dat is niet uw taak,

  You ain’t my daddy , and i got freedom.
  en schelden is normaal als iemand mij een mening dreigt op te leggen , straks wordt het een norm, een regel een wet ieeeek.

  groetjes een oude boer uut twente.

  Reactie door hemaworst — woensdag 8 augustus 2007 @ 22.43 uur

 18. We nemen de kinderen toch ook mee naar een snackbar, is echt niet gezonder. Mijn zoon eet zelfs alleen de salades van de mac donalds, en de cadeautjes, die gaan hier jaren lang mee.Ook ik eet liever van een zwart bord dan van bijv, een paars. Het oog doet ook wat. Natuurlijk worden kinderen beinvloed door reclame, ouders ook. Maar het zijn ook de ouders die de kinderen naar de mac donalds brengen. En als ze zich gedwongen voelen, dan moeten ze maar eens bij zich zelf ten rade gaan. Ik vind dit een zinloos onderzoek. In dit onderzoek gaat het volgens mij niet over de positie die mac donalds heeft in de wereld, dan kan ik me misschien wel bij de menigenen van bovenstaande aansluiten. Maar waar wij onze frietjes halen, maakt niet uit, overal ongezond, maar zo af en toe erg lekker. Mijn kinderen krijgen goede voeding en af en toe een keertje lekker niet. Gelukkig maar

  Reactie door diana — woensdag 8 augustus 2007 @ 23.27 uur

 19. Kom er regelmatig, de mac staat pal naast het bedrijf waar ik werk, savond’s om 10 uur geen zin meer te gaan koken. Maar..de Mac gaat op de gezonde toer ; MacSalade’s,Milkshakes,zelfs een soortement van schoolmelk in een iets aantrekkelijker verpakking, op de toonbank staat een glazen ronddraai vitrine met heuse appels en mandarijnen e.d. Uiteraard weet ik ook wel dat dat meer uit PR-oogpunt wordt gedaan dan dat men werkelijk iets om die steeds dikker wordende kindertjes geeft, maar toch, een appel na je happy meal..geen slecht idee.

  Reactie door Gerard — woensdag 8 augustus 2007 @ 23.33 uur

 20. @13
  Ach,we brengen toch ook Heineken bier naar Amerika.
  En zo bierbuik is nu ook niet alles als je in de spiegel moet kijken of je nog een mannetje bent.
  Niet dat ik een USA fan ben maar als ik al kijk op medisch gebied wat daar vandaan komt of kwam is het niet allemaal negatief.

  Reactie door De Hakker — woensdag 8 augustus 2007 @ 23.41 uur

 21. Dominique reactie 16

  helemaal de spijker op zijn kop !

  Reactie door Teun — woensdag 8 augustus 2007 @ 23.58 uur

 22. Beste mensen, ik ben een beetje teleurgesteld: reden, er was een filmpje over de staking in 1979 bij Smit, daar kwamen zinvolle reacties op af, soms te zinvol.
  Daar ik al ruim 40 jaar van het NVV/ FNV lid ben, ben mij gaan verdiepen in het verleden, daar ik vele vele jaargangen vakbondsbladen uit die jaren op zolder heb liggen. Na uren onderzoek terug naar de PC en wat zien ik, onderwerp verdwenen met al de reacties. Iemand voelt zich in het kruis gegrepen, ik denk dat dit verder uitgediept dient te worden. Dit gezegd hebbende door een oud vaksbondsman.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 9 augustus 2007 @ 0.00 uur

 23. @4 Erwin Overdijk

  Goede reactie! Kunnen ze daar nog wat asielzoekers gebruiken?
  Cuba lijkt mij een verademing vergeleken bij de westerse dictatuur!
  Het liberaal kapitalisme heeft de democratie misbruikt om het volk te knevelen, uit te buiten en de leugen- en bedrogkabinetten ingezet om hun eigen zakken te vullen.
  Doe de groeten aan viva Fidel! Mocht ik besluiten naar Cuba te vluchten dan hoop ik wel dat ik af en toe een frietje MET op dat zonovergoten eiland kan smullen.
  Wat denk je?

  Reactie door Gloria — donderdag 9 augustus 2007 @ 3.30 uur

 24. Mc Donaldsvoedsel is wel degelijk slechter. Enorm veel zout, verzadigde vetten en veel suiker. Dat wil je toch je kinderen niet geven?

  Daarnaast kleven er nog veel meer nadelen aan Mc Donalds. Het grote gebruik aan verpakkingsmateriaal. Niet echt milieuvriendelijk. De speeltjes van Mc Donalds worden niet altijd op nette wijze geproduceerd, soms door kinderarbeid. Waar grazen de runderen voor de hamburgers? Inderdaad, vaak op plekken waar regenwoud stond. Mensen worden in veel landen bij Mc Donalds ook uitgebuit. Lees hier meer: http://www.mcspotlight.org

  Ik zie geen enkele reden om daar ooit te eten.

  Reactie door Rudy Nordhausen — donderdag 9 augustus 2007 @ 7.59 uur

 25. Goeden morgen vrienden SP.

  Of het voedsel van de grote M nu beter of slechter is of niet kan ik niet bepalen, maar wat ik wel kan is of ik dat bericht (onderzoek) (studie) met argusogen moet beoordelen.
  1e. Wie is Tom Robinson?
  2e. Wie heeft dat onderzoek betaald?
  3e. Is de bankrekening van Tom gecontroleerd op onderhandse betalingen?
  4e. Moeten wij de reclame geloven?
  5e. Zijn wij ondertussen genoeg gehersenspoeld om voetstoots aan te nemen, dat wat onder de noemer van een studie wordt gepubliceerd, ook voor waar moeten aannemen?

  Zolang niet is aangetoond of deze vragen met voldoening beantwoord kunnen worden, is mijn twijfel daaraan niet overtuigend om het te geloven.
  Als onderbouwing is mijn reden dat in Nederland en in het gidsland Amerika geen enkel onderzoek neutraal te noemen is.
  Er spelen onderhands altijd belangen mee die niet in de studies worden vermeld.
  Dat geld ook voor onderzoeken die door welk dan ministerie worden uitgevoerd, daar spelen altijd politieke invloeden mee.
  Is daar verandering in te brengen?
  Ik denk het niet, daarom moet elke studie/ onderzoek met argwaan worden bekeken.
  Met deze doe ik een oproep aan mijn tweede kamerleden om toch vooral kritisch in de beoordeling te zijn. En daar heb ik vertrouwen in, gezien de praktijk!

  Een berustende….

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 9 augustus 2007 @ 8.26 uur

 26. heb ik als kind toch wat gemist.

  Reactie door mcniel — donderdag 9 augustus 2007 @ 8.31 uur

 27. 3 miljoen mensen bezoeken wekelijks mcdonalds in Nederland

  Reactie door Daan — donderdag 9 augustus 2007 @ 9.50 uur

 28. De fout ligt niet bij McDonalds,maar bij de ouders die hun kinderen meerdere keren per week vetvoer voor de neus zetten.
  En van de snackbars is McD.degene die enigzins op de calorien,vrije vetzuren,en bovenal herkomst van de ingredienten let.
  Kortom, vergelijk snacks met snacks,en beschouw ze niet als een maaltijd.

  Reactie door tom — donderdag 9 augustus 2007 @ 10.15 uur

 29. Goed gesproken Tom. Met McDonalds is niks mis. Gewoon een prima bedrijf met een giga omzet. De schuld ligt bij de ouders.

  Reactie door hemelaar — donderdag 9 augustus 2007 @ 12.14 uur

 30. Het meest waarschijnlijke acht ik dat de kinderen het eten uit deze grote fastfoodketen met lekker associëren. Dan dus ook maar de spruitjes, bloemkool en tuinbonen thuis in die kartonnetjes verpakken zou je bijna denken.

  Nee, hoevaak je iets eet bij deze fastfoodketen is nog altijd een keus van de ouders. Die keus wordt steeds lastiger want de jongste generatie ouders is zelf al opgegroeid met de letters van deze fastfoodketen in de straat. Laat je de kop niet gek maken door reclames en door de buren die misschien wel 3 keer per week gaan. Gebruik je GEZONDE verstand gewoon.

  Reactie door Gerrit — donderdag 9 augustus 2007 @ 12.24 uur

 31. reclamemakers zijn handelaren in aandacht,en dienen doelgroepen met doordachte listen aan te zetten tot koop van welk product dan ook.
  ook “wij”als sp maken in verkiezingstijd met succes gebruik van de media om aandacht te vragen voor onze boodschap.
  multi,s in dit geval macd,hebben de beschikking over enorme reclamebudgetten.
  een van de vele doelgroepen van de fastfoodketen zijn kinderen,en met succes want de bekendheid is enorm en het merk is ijzersterk.
  het imago van deze vetpot is iets anders,in deze tijd van doorgeslagen consumentisme!!
  daarom is men begonnen met een grootschalig reclame-offensief om hun imago op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen op te poetsen,met de invoering van de z.g bedrijfscodes.
  code,s dienen de presentatie,maar consumenten hebben ook hun verantwoordelijkheid,en kunnen met een kritische maatschappelijke instelling veel macht uitoefenen op de bedrijfsvoering van dergelijke bedrijven.

  Reactie door visgert — donderdag 9 augustus 2007 @ 13.00 uur

 32. @22 Henk,

  Ik weet niet of het is wat je bedoelt, maar kijk eens bij staking smit in Rotterdam, topic van 9 maart j.l.

  Reactie door Anja (B) — donderdag 9 augustus 2007 @ 15.58 uur

 33. @30 Gerrit

  “Nee, hoevaak je iets eet bij deze fastfoodketen is nog altijd een keus van de ouders.”

  dat is een deel van het probleem,maar laten we er voor zorgen dat scholieren tussen de middag niet van het schoolplein af mogen,net zoals vroeger dan kunnen ze er tussen de middag ook niet zelf op uit om junkfood te gaan kopen.

  gewoon allemaal eten op school met direct goede voorlichting erbij,dat kan aanmerkelijk veel opvoedingskampen schelen ook,aangezien de scholen nu ook moeten voorzien in voor en naschoolse opvang,investeer daar in zou ik zeggen.

  Reactie door iew — donderdag 9 augustus 2007 @ 18.26 uur

 34. @33
  Ja,sluit ze helemaal op voor de boze buiten wereld.
  En dat eten op school ook weer gratis?
  Voorlichting prima maar als de ouders niet meer
  de verantwoording voor het eten nemen waar zijn we dan in godsnaam mee bezig met deze kinderen.
  Dan ook maar helm op enz.

  Reactie door De Hakker — donderdag 9 augustus 2007 @ 19.01 uur

 35. gewoon voedsel in een Mac verpakking? rebranding?
  Niks nieuws, al de communistische partijen veranderde hun naam in de 90 jaren ook in Socialistisch, zelfde rottige inhoud, vleuriger verpakking.

  Reactie door Schalkwijk — donderdag 9 augustus 2007 @ 19.32 uur

 36. @34 De Hakker

  weer wat gevonden om te hakken?
  wie heeft het hier over gratis? weer niet goed gelezen zeker…

  ze mogen in ieder geval niet roken op school.
  en wat nou opsluiten?! overblijven is heel normaal evenals naschoolse en voorschoolse opvang.

  u ziet werkelijk overal alleen maar slachtoffers hé? triest.

  het ligt zeker alleen maar aan de ouders?
  u ziet ze zeker liever met veel overgewicht in een opvoedingskamp een stormbaantje doen…?

  Reactie door iew — donderdag 9 augustus 2007 @ 20.19 uur

 37. Normaal vinnik patat niks an, maar als er een mcDonald zakje omheen zit, mmmjammie!!

  Reactie door W6969 — donderdag 9 augustus 2007 @ 20.52 uur

 38. @32 Anja (B).

  Anja, bedankt voor de tip, nu kon ik alsnog de film bekijken.
  En de vakbonden maar om zich heen kijken waar de leden gebleven zijn.

  gr. Henk

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 9 augustus 2007 @ 20.55 uur

 39. @36
  Iew schreef
  Maar laten we er voor zorgen dat scholieren tussen de middag niet van het schoolplein af mogen,net zoals vroeger dan kunnen ze er tussen de middag ook niet zelf op uit om junkfood te gaan kopen.
  …………………
  Het is duidelijk dat geef jij aan dat je de kinderen in hun bewegingsvrijheid wil belemmeren.
  ………………
  Heel misschien dat dit wel zou kunnen maar dan te voorkomen dat ze slachtoffer worden van drugs en ander verslavende verleidingen maar niet om een patatje.

  Reactie door De Hakker — donderdag 9 augustus 2007 @ 21.12 uur

 40. @39 De Hakker

  ja joh maak er zelf maar wat van,het is verspilde moeite om u iets duidelijk te maken dat meer omvat dan het puntje voor puntje omhakken van iemand z’n bijdrage.

  blijf maar lekker in uw eigen bekrompen wereldje, toedeledokie! en het beste.

  Reactie door iew — donderdag 9 augustus 2007 @ 21.36 uur

 41. Iew Schreef.
  gewoon allemaal eten op school met direct goede voorlichting erbij,dat kan aanmerkelijk veel opvoedingskampen schelen ook,aangezien de scholen nu ook moeten voorzien in voor en naschoolse opvang,investeer daar in zou ik zeggen.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Wat heeft eten op school met opvoedings kampen te maken?
  Eten met je gezin is een sociaal gebeuren dat leg je niet bij school neer.
  Nog even en we de school moet ze in de pyjama thuis brengen.
  Voorlichting zeker maar de school is geen vreet schuur.
  Natuurlijk moet de school weer een functie krijgen in de gezondheid van de kinderen door middel van een schoolarts die de kinderen regelmatig onderzoekt waarbij ook andere dingen misschien ontdekt kunnen worden zoals mishandeling of misbruik.

  Reactie door DeHakker — donderdag 9 augustus 2007 @ 21.59 uur

 42. @38 Henk, graag gedaan hoor.

  Reactie door Anja (B) — donderdag 9 augustus 2007 @ 22.20 uur

 43. @ 24 rudy

  Het tweede stukje van je tekst daar ben ik het wel mee eens, als we het gaan hebben over je eerste stukje, dan kunnen we ook gaan discussieren over de vette gebakken vis aan de nederlandse stranden en de frisdranken.

  Ze kijken je raar aan …. maar als je het vraagt krijg je je big mac ook op een papiertje. Maar ga maar eens naar de albert heijn in de koeling, naar de kant en klaar maaltijden, dat is pas een nare verpakking. Toch echt een Nederlands bedrijf.

  En slechte werk omstandigheden bij de mac d.
  Ik durf het niet te zeggen, weet ik te weinig van, vanuit mijn gevoel denk ik dat je beter bij de mac in china kunt werken dan in bijv. een autofabriek. Maar daar kan ik helemaal fout in zitten. Daarentegen heb ik ook wel eens mijn dienblad zonder af te rekenen op de balie bij mac donalds in Eindhoven laten staan, omdat de medewerkster die mij hielp, zo werd afgeblaft,door haar manager, met de woorden, als jij zo met personeel omgaat is mijn eetlust verpest.

  @ 34 hakker.

  Ben het helemaal met iew eens:OVERBLIJVEN en al helemaal op het voortgezet onderwijs.
  juist beschermen die kinderen, al is het alleen maar tegen zichzelf. We leggen veel te vroeg alle verantwoordelijkheid bij kinderen, ik noem dat afschuiven. Het is hun recht dat wij ze nog gedeeltelijk beschermen.

  En weet je, uiteindelijk zijn ze er best blij mee, houden geld over en kunnen gewoon rustig met elkaar op het schoolplein rondsjouwen, ipv haasten en weer moeten kiezen wat ze nu weer moeten eten.

  En weg met de verkoop van snacks in de schoolkantine, kopje thee, glaasje melk is genoeg. Boterhammen in een trommeltje en opeten.

  Reactie door diana — donderdag 9 augustus 2007 @ 22.24 uur

 44. @42
  Het is toch van de gekken dat we kinderen op gaan sluiten omdat ze een patatje gaan eten.
  En dat we ze gaan onttrekken aan het gezond gezins leven.
  En dan met de motivatie het eten.
  Als we het eten al niet toe vertrouwen aan de ouders wat in godsnaam dan nog wel.
  Afschermen alleen tussen de middag op school kom nou volgens mij ben je dan wel heel erg kortzichtig bezig.
  Geef jij je kinderen geen boterham mee om te eten tussen de middag waarom moeten ze haasten.
  Krijgen we dan helemaal ouders die van gemakzucht om vallen en de verantwoording voor het goede eten bij de school gaan leggen.
  Een gevangenis tegen junkfoot het kan niet gekker.
  Overblijven op voortgezet onderwijs we hebben het bijna over volwassenen.

  Reactie door De Hakker — donderdag 9 augustus 2007 @ 22.44 uur

 45. @33 Iew

  Wat jonge kinderen tot en met de basisischool betreft heb je als ouders veel invloed op wat ze eten. We weten allemaal dat wanneer ze eenmaal naar het voortgezetonderwijs gaan we als opvoeders of verorgers deels de grip kwijt zijn, maar dat was 25 jaar geleden niet anders.

  Waar ik van baal is dat tegenwoordig overal de scholen maar voor op moeten draaien. Voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang, naschoolse opvang, ook al ontbijt in sommige gevallen en straks zeker ook nog een avondmaaltijd. WAAR ZIJN WE MEE BEZIG?????? Neem als ouders zelf je opvoedings en voedingsverantwoordelijkheid en zorg dat je kinderen jouw aandacht krijgen en dat ze gezond eten. Genoeg groente en fruit en volkorenbrood verkrijgbaar in alle supermarkten. Waar moet dit heen???????

  Reactie door Gerrit — vrijdag 10 augustus 2007 @ 0.06 uur

 46. @ 44 hakker

  voortgezet onderwijs:vervolg onderwijs na de basis school.

  de kinderen die naar de brugklas gaan zijn 12, een enkeling 11 of 13. Duurt dan nog 6 jaar voor ze volwassen zijn, dus we hebben het over kinderen en niet over bijna volwassenenen. Mijn kinderen moeten straks 13 km fietsen om thuis te komen, dus geen tijd om een boterham thuis te eten. En daarbij ben ik werken om 12.00.
  Wie is er verantwoordelijk als een scholier onder een auto komt, wie is er verantwoordelijk als mijn kind na de middag pauze om welke reden niet meer op school komt. Denk je nu echt dat de leerkracht mij gaat bellen, Uw kind is niet op school.
  Het gaat hier helemaal niet over opsluiten, je gaat naar school en je blijft daar tot dat de school uit is. Ik als ouder wil ongeveer weten waar mijn kinderen op deze leeftijd uithangen, lijkt mij niets meer als normaal. En als U goed leest, had U kunnen lezen dat mijn kinderen een boterhamtrommel ( gevuld met boterhammen) mee krijgen ( en een appel). Een verantwoorde maaltijd, wat ze ermee doen, heb ik niet in de hand, dat is eigen verantwoordelijkheid. Heb ook nergens geschreven dat ik wil dat de kinderen op school blijven enkel en alleen om te zorgen dat ze een goede maaltijd binnen krijgen. De zin die U geschreven heeft “van afschermen en kortzichtig”, snap ik ook helemaal niet. Maar dat zal wel komen omdat we op een andere manier opvoeden.( mits U kinderen heeft) En onttrekken aan een gezond gezinsleven? Hoeveel kinderen eten tussen de middag op het voortgezet onderwijs, thuis een boterham. Is een gezond gezins leven Uw inziens de kinderen naar de snackbar laten gaan. Ik kom nooit om 12oo in de snackbar, maar ik kan me niet voorstellen dat er dan allemaal ouders met hun kinderen een frietje zitten te eten.

  En dan nog eentje….gemak zucht. Het is heel wat meer gemakzucht om de kinderen geld te geven voor de snackbar, dan ‘s morgens 3 lunchtrommeltjes te maken.slaap lekker

  Reactie door diana — vrijdag 10 augustus 2007 @ 1.03 uur

 47. 46 ps ik zie niet in het stukje van iew dat ze bedoelt dat de school moet zorgen voor een maaltijd, misschien bedoelt ze dat wel, maar ik heb het zo niet gelezen. Mocht het wel zo zijn, vind ik dat niet de verantwoording van de school. Ik eet op mijn werk ook een boterhammetje met kaas, en vind niet dat de kinderen meer hoeven te krijgen dan een boterham.

  Reactie door diana — vrijdag 10 augustus 2007 @ 1.11 uur

 48. @36 Iew

  Ben jij het echt?
  Je zegt:
  “overblijven is heel normaal evenals naschoolse en voorschoolse opvang”

  Dat ga je toch niet menen? Ik vind het nog altijd abnormaal dat kinderen over moeten blijven en daardoor de godganselijke dag van huis zijn. Tel daar nog even de voorschoolse en naschoolse opvang bij… dan hebben we het over asociale opvoedingen!
  Juist tussen de middag is het voor kinderen een verademing om lekker thuis te eten en wat te babbelen gezellig aan tafel, ipv onder het toeziend oog van WEER vreemden.

  Met tienerkinderen is het natuurlijk anders. Zij nemen brood en drinken mee van huis.
  Overigens: ook ik heb er geen moeite mee als ze eens een patatje nemen hoor!
  Kom op, al dat gezonde gefreak. Het werd op het laatst gewoonte in mijn gezin om 1 keer per week frietjes etc op te halen van de snackbar! Mijn feestdag!!
  Die ene avond dat ik niet hoefde te koken. Ik denk er nog steeds met genoegen aan terug.
  Dag iew!

  Reactie door Gloria — vrijdag 10 augustus 2007 @ 2.22 uur

 49. @48 Gloria,

  Mijn kinderen hebben vanaf de kleuterleeftijd op een school gezeten waar overblijven heel normaal was, ja zelfs verplicht als het even kon.
  Doelstelling hiervan?
  Sociale contacten van het samen eten en spelen van de kinderen onderling te bevorderen.
  Dit had weer tot gevolg dat er veel afspraakjes werden gemaakt onderling om na schooltijd te gaan of komen spelen.
  Dit heeft niets met een asociale opvoeding te maken, het maakt kinderen juist socialer.

  Mijn jongste zoon zit nu op een school in een plaats welke niet zijn woonplaats is en daar geldt de regel: dan tussen de middag overblijven en niet naar huis, er wordt toezicht gehouden, ze kunnen er warme verantwoorde maaltijden krijgen etc. en ik kan je zeggen dat deze jongen braaf zijn eigen boterhammetjes, fruit en een verantwoorde fles drinken erbij meeneemt.

  Trouwens heb ik liever dat er duidelijke regels zijn en toezicht is, als dat ze tussen de middag onnodig op straat lopen of fietsen om dan vervolgens zich weer rot te haasten om op tijd weer op school te zijn waar ze bekaf aankomen.

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 10 augustus 2007 @ 10.58 uur

 50. @48 Gloria

  het gaat mij er om dat het nu al heel lang zo is, en het liefst zie ik dat ook anders.
  maar hoe verander je dat weer terug?
  er verandert namelijk niets,waardoor jeugdzorg het niet meer aan kan,en men het plan gevat heeft om opvoedingskampen te gaan bouwen en dergelijke zaken.
  als de scholen dan toch verplicht zijn/worden om alles te gaan regelen denk ik dat de kinderen beter af zijn op school dan in zo’n opvoedkamp.

  natuurlijk zie ik gewoon liever weer één ouder thuis en de voor en naschoolse opvang verdwijnen,en dat kinderen tussen de middag gezellig thuis kunnen eten.
  maar mijn mening is dat het vertrouwen in de [politiek] oppositie ook weg is,aangezien het totaal geen zin heeft zolang de VOC kapitein aan het roer staat.

  men gaat al 4 jaar gewoon door met waar ze mee bezig zijn,en alles word gewoon terzijde geschoven.
  met de verkiezingen was al duidelijk dat de burger het allemaal anders wil,sociaal en menselijk,maar daar heeft Bak-ellende schijt aan.
  en de oppositie laat zich piepelen,dit kabinet vaart maar 1 koers,de EIGEN ikke ikke koers.
  ook de oppositie legt bijna alles bij de goodwill van de burger neer ipv in directe zin voor de burger op te komen.
  misschien bang voor zetelverlies?

  dus dan ik kies dan in mijn bijdrage maar voor de minst slechtste weg,dat DE HAKKER daar direct weer iets anders van maakt met z’n opsluiten moet hij weten.

  mijn dochter blijft zelf liever over omdat ze graag naar school gaat en liever op het schoolplein speelt na het middageten,hier in de buurt zijn dan toch geen vriendjes/vriendinnetjes waar ze mee speelt.
  op school wel.

  na school ben ik gewoon thuis en voorschoolse opvang gaat ze ook niet.
  wij eten ook 1x in de week een patatje maar dan moet ik ze wel zelf bakken van mijn dochter hahaha dat vind ze lekkerder.

  en MC donalds? daar komen we misschien 2x per jaar.

  wat ik dus aan wilde geven is meer een soort minste van 2 kwaden,om te voorkomen dat kinderen straks door de regelgeving in opvoedkampen terecht komen,omdat de ouders er niet MOGEN zijn voor de kinderen door das kapital.

  u MAG het niet zien zoals het is,u MOET het zien zoals wij uitleggen is het motto van JPB.

  en we gaan weer over tot de orde van de dag,ALLEMAAL inclusief oppositie.

  Reactie door iew — vrijdag 10 augustus 2007 @ 11.04 uur

 51. Kinderen zijn heel erg merkgevoelig, volwassenen soms iets minder. De reclame is natuurlijk bedoeld om dat te bevorderen. Maar vergeet niet, dat de merkjunk het voor een groot deel moet hebben van de klasse perceptie van de ouders. Een “merk” is duurder dan merkloos. Wie zich “merken” kan permitteren heeft meer inkomen. Wie veel geld heeft is “beter”. Dat leert niet alleen de reclame ons, maar ook de politiek, het onderwijs, de gezondheids”zorg” de ” hulp” verlening, de geinstitutionaliseerde huisjesmelkers.

  Reactie door ingrid — vrijdag 10 augustus 2007 @ 12.38 uur

 52. Iew,
  gisteren hebben mijn ‘stief’dochter en haar vriendin hier een hamburgermaaltijd gegeten. Mijn dochter maakte het klaar.

  vandaag belde het meisje haar moeder.

  Mam, we hebben gisteren zelfgemaakte hamburgers en frietjes gegeten. Was lekker joh! Need I say more?

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 10 augustus 2007 @ 14.43 uur

 53. McDonalds is niet gek ! Ze maken gebruikt van psychologie , dat deede een Rus ook met een test-hond : Het is een associaltie aanbrengen in de Brains .

  Reactie door Fred — vrijdag 10 augustus 2007 @ 15.34 uur

 54. In een heel ver verleden ben ik eens een keer met mijn kinderen naar McDonalds geweest omdat er niets anders in de buurt was. De frites lag in een zakje op een dienblad gesmeten en lag er half uit. Verder kan ik het me niet meer precies gherinneren behalve dan die rare mutsen die ze droegen. Het was de eerste en de laatste keer, ik vond het zo onsmakelijk eruitzien.
  Wil dat zeggen dat mijn nu volwassen kinderen er nooit komen. Nee maar niet al teveel.
  Tieners nemen hun boterhammen mee naar school zie ik Gloria schrijven. Dat is zo maar helaas indien je ‘s ochtends over een pad fietst dat veel door schoolgaande jeugd gebruikt wordt zie je de zakjes met boterham en al langs de weg liggen. Zo gaat dat met tieners, ze vertellen ook niet alles.
  Ik weet nog dat wij vroeger ook stiekem van het schoolplein gingen om bij het bakkertje op de hoek heerlijke puddingbroodjes te kopen. Ik bedoel maar….tieners zijn tieners en mogen dat zijn. Goed voorbeeld doet niet ‘altijd’ goed volgen etc…..
  Kinderen en tieners hebben soms een mind of there own denk ik dan maar en op vele gebieden is dat een goede ontwikkeling.

  Reactie door Henny — vrijdag 10 augustus 2007 @ 17.06 uur

 55. @54 Henny

  Als mijn kinderen hun brood niet hebben opgegeten wat ze hebben mee gekregen, nemen ze het weer mee naar huis. (gelukkig)
  Ik heb ze van héél klein af aan al geleerd dat je niets op straat mag gooien en zeker geen eten en ook laten zien dat er veel honger is in de wereld. (onder begeleiding weliswaar en met de nodige uitleg daarbij)

  Zitten ze te zeuren om iets lekkers of mam ik heb honger, dan is het bij mij in huis altijd zo: je boterhammen die je mee terug gekomen hebt staan in de koelkast, dat eerst op eten en daarna zien we wel verder.

  Eerst het normale eten, anders heb je ook geen honger alléén maar lekkere trek.
  Daar is niets mis mee, hun gewone gezonde eten hebben ze nodig.

  Dit neemt natuurlijk niet weg dat er genoeg kinderen/tieners zijn die hun brood wel langs de kant van de weg gooien, maar lijkt mij meer een kwestie van hoe je je kinderen hebt groot gebracht.
  En voor zover ik het nu kan overzien met mijn jongens van bijna 19 jaar en ruim 16, heb ik voor elkaar gekregen waar ik voor gevochten heb.

  En wat MC.D. betreft, ze talen er zelfs niet naar, ooit vroeger wel eens gedaan op een verjaardag voor een kinderfeestje na één of andere activiteit, maar ze vinden die vette hap niet te pruimen en qua gezelligheid hoef je er al helemaal niet te komen.
  Het is gewoon een afhaal fabriek vol gestampt met vaak oesbesitas gevalletjes of hoe dat ook heten mag, maar als je ooit langs komt zitten er velen met een ruime mate aan overgewicht.
  Ruim 12 jaar geleden werd ik er al misselijk van als je zag hoe in volle vaart de vette hap naar binnen werd gewerkt.
  Walgelijk!

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 10 augustus 2007 @ 17.48 uur

 56. @54@55
  De ideale moeders zijn er ook weer het is even wachten nog met hun optreden in een EO programma.
  Persoonlijk wordt ik misselijker van een restaurant vol rook.
  En als je konijnenvoer wil eten dan moet je met de kinderen het weiland in.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 10 augustus 2007 @ 18.54 uur

 57. @56 Hakker,

  Als je eens echt in mij had verdiept zou je kunnen weten dat ik van de EO, god en allah en alle flauwekul die daar omheen hangt geen éne moer moet hebben.

  Het is een kapstok voor wandaden die door velen wordt gebruikt om hun kromme wangedrag goed te lullen, om het ook maar eens grof uit te drukken.
  Dis waar je deze onzin vandaan haalt, het is mij in een raadsel!

  Trouwens mijn kinderen gaan het weiland niet in, (beetje kort door de bocht Hakker) maar krijgen een uitgebalanceerde verantwoorde maaltijd en hebben daar zelf ook inspraak in.
  Ze koken zelfs mee!
  En já Hakkertje, daar hoort nu éénmaal ook rauwkost bij. (maar daar zijn ze gek op!)

  Maar is dat tegenwoordig ook niet bij Mc.D. te verkrijgen?
  Maar dan met de nodige zooi vette derrie erop?

  Wees gerust Hakker, van rook word ook ik misselijk, zelfs KOTSmisselijk.

  Roken in het bijzijn van anderen getuigt van weinig begrip voor je medemensen, zeker gezien t.o.v. de mensen die aan cara lijden.
  Maar geldt dit ook niet voor de open haarden die zo snel mogelijk worden aangestoken als het weer een beetje omslaat, ook al is het qua temperatuur niet nodig maar wel verrekte mistig buiten, zodat deze troep extra ellende veroorzaakt?
  En de vuurkorf buiten op de warme zogenaamde gezellige zomeravonden, waardoor deze mensen met mooi weer worden gedwongen door omwonendem om binnen te gaan zitten?

  Het is niet het roken alleen hakker!
  Ook al is het jou stokpaardje (kan ik inkomen) er zijn meer, veel meer dingen die het leven van een medemens onmogelijk maken om plezierig door het leven te kunnen gaan.

  Hoop dat je niet al te misselijk bent geworden en wens je verder een smakelijk eten toe.

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 10 augustus 2007 @ 19.42 uur

 58. @56
  Maar beste Anjatje je weet toch als je naar de MC gaat wat je staat te wachten.
  Moet je toch eens doen met je kinderen het weiland in is gezond.
  Geen openhaarden,vuurkorven,sigarettenrook alleen een paar plakkaten van verteerde rauwkost.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 10 augustus 2007 @ 20.36 uur

 59. Moet Anja(B)gelijk geven. Ook mijn kinderen vinden dat TROEP helemaal niks.

  Wist je dat die MC Donald en kentucki of hoe dat ook heet hele stukken oerwoud op kopen en kaal scheren om er vee vet te mesten voor de ketens!

  Ook dat over die vieze openhaarden en die smerige sigarettenlucht. BRRRR, bah, verschrikkelijk goor.

  Reactie door helldriver — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.18 uur

 60. kinderen worden door macdonalds geconditioneerd omdat er een speeltje bij het happy meal zit dat niet in de winkel te koop is.
  ik vind het gewoon een hele goede marketing-strategie.
  en wie niet wil dat zijn kind macdonalds eet, gaat er gewoon niet heen. probleem opgelost.

  Reactie door G. — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.31 uur

 61. Wat dacht je van die chocolade(kindersuprise).Zit ook een speeltje in!

  Reactie door helldriver — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.36 uur

 62. en, dat wil ik ook nog ff kwijt, toen ik nog werkte haalde ik mijn kinderen altijd tussen de middag van school op om te eten.
  dat ouders werken is geen excuus om ze dan de godsganse dag op school te laten.
  Als je werkt heb je ook lunchpauze. het is een kwestie van prioriteiten stellen.

  Om terug te komen op eerdere reacties hierboven: een keertje macdonalds is echt niet erg, maar elke dag macdonalds of 4x per week dat is toch echt niet gezond.
  Enne… als kinderen genoeg geld bij zich heben om elke dag te gaan macdonaldsen hebben ze gewoon teveel geld tot hun beschikking.
  zo, en dit vind ik wel weer genoeg mierenn**ken voor vandaag.
  Fijne avond iedereen.

  Reactie door G. — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.41 uur

 63. 55. Anja.

  Ik heb ze hetzelfde opgevoed m.b.t. boterhammen en school maar dat is al lang geleden. Bovendien hadden mijn kinderen nooit geld bij om vanalles te kopen tijdens schooltijd. Mijn kinderen zijn inmiddels 30/29 en 25 jaar. Ik registreer wat ik tot mijn verbazing zie en dat heel veel kinderen de boterham dus blijkbaar stiekem verruilen voor iets anders. Meer weet ik ook niet, die zakjes spreken ook niet….alleen voor zichzelf dan. En G. als je dichtbij woont kan dat. Verder zie ik ouders naar MD gaan met kinderen bij wijze van ‘uitje’ terwijl ze er niet voor zichzelf heen gaan, ook dat gebeurt. Verder is een keer MD ook helemaal niet erg. En ook niet alles wat je gebruikt hoeft 100% gezond te zijn. Ook ik spring weleens uit de band het gaat om de mate waarin en dat is met alles zo.

  Reactie door Henny — zaterdag 11 augustus 2007 @ 20.24 uur

 64. @Anja (B)

  Als kinderen overblijven zelf leuk vinden, dan prima natuurlijk. Dat wilden mijn kinderen ook graag eens meemaken. Ik was af en toe overblijfmoeder. Vandaar!
  Heb juist daar gezien hoe ongezellig dit is.
  En je zult het vast wel weten: kinderen spelen niet altijd. Ook op het schoolplein is het vaak strijd!
  Thuis is zo’n plek waar je weer even jezelf mag zijn. Dit is wat kinderen NU het meest ontberen. Neem nou die zgn kwalitatieve tijd… uitvindsel van de uithuizige moeders en vaders!
  Juist de kwantitatieve tijd is een belangrijke factor voor kinderen. Een moeder/vader in de buurt, die ook andere dingen in en om het huis heeft te doen dan alleen rondjes draaien om de kinderen. Tenslotte hoort dit allemaal bij opvoeden.

  Reactie door Gloria — zaterdag 11 augustus 2007 @ 21.26 uur

 65. @64 PS

  Over spelen met andere kinderen:
  Vaak kwamen overblijfkinderen bij ons eten. En na school altijd een open huis voor ‘speelkinderen’ en natuurlijk: de theepot!
  Nou, dan hoor je nog eens wat! Het is niet altijd leuk op school!!

  Reactie door Gloria — zaterdag 11 augustus 2007 @ 21.30 uur

 66. 3 tot 5 jarigen,eeuu de ouders zijn schuld,ik heb nog niet mee gemaakt dat ik met 3 en 5 jarige een mac in lopen,
  en maar helemaal te zwijgen over dat kentucki geval martelende kippen farms,

  en dominicue nr 16 ik heb pas nog een amerikaan geholpen die vroeg de weg naar zwolle,en ik de goedheid zelve,heb,,het,, gezegt groningen/eelde aanhouden.kan ie gelijk op een cia vliegertje naar bv polen mee vliegen,of beter nog,terrug en tegen een world trade centrum achtig flatje aan vliegen.

  Reactie door ad — zondag 12 augustus 2007 @ 1.16 uur

 67. @64 Gloria

  het ligt er volgens mij ook wel aan waar je woont en waar de kinderen naar school gaan.
  in de randstedelijke gebieden is er vaak inderdaad alleen nog maar een ongezonde concurentiestrijd tussen de kinderen.

  dit is ook 1 van de redenen waarom ik voor de geboorte van ons kind heb gezegd [samen met ex] we gaan wel ergens anders wonen.
  waar ik woon is het nog even anders,de kinderen spelen hier nog “met” elkaar ipv “tegen” elkaar.

  we hebben net vorige week de jaarlijkse buurtspeeldag voor de kinderen gehad,dit organiseren we hier ieder jaar met alle ouders uit de buurt,het was weer reuze leuk!

  Reactie door iew — zondag 12 augustus 2007 @ 12.05 uur

 68. Genoeg aandacht besteed aan de McDonalds.
  Nu ga ik een hapje eten bij de Burgerking.

  Reactie door Gerrit — zondag 12 augustus 2007 @ 12.48 uur

 69. @68,

  Zo is’t Gerrit, ik ga nu op weg naar Fred en neem een kroket!

  Reactie door Anja (B) — zondag 12 augustus 2007 @ 23.29 uur

 70. @67 Iew

  Klinkt goed Iew!
  Ja, dat zal ook wel verschillen natuurlijk. Maar als brigadier-moeder lette ik ondertussen vaak op hoe het eraan toeging op de speelplaats. Daar schrok ik wel van, terwijl ik toch ook niet in ‘de grote stad’ woon.
  Haha, je zelfgebakken frietjes zullen vast niet te versmaden zijn! Maar die snackbardag was voor mij een feest!! Even geen aanrecht.

  Reactie door Gloria — maandag 13 augustus 2007 @ 2.11 uur

 71. Ach ja , als je een kind eerst een weekje uithongert , dan heeft een kind altijd trek , en dat komt moeders die bezig is met haar carriere heel goed uit : meer tijd voor make-up en winkelen .

  Reactie door Fred — maandag 13 augustus 2007 @ 11.23 uur

 72. @71 Fred,

  Waarom moet altijd de associatie worden gelegd dat moeders werken, dat er niemand thuis zou zijn om de kinderen op te vangen?

  Vrij kortzichtig vind ik dat.

  Er zijn genoeg moeders die gewoon thuis zijn en waarvan de kinderen wel overblijven op school en dat dan vanwege het sociale aspect.
  Dit kan beslist geen schade aan de kinderen toebrengen.
  Al zeker niet als de desbetreffende moeder/vader ook de nodige activiteiten op die school doet of heeft gedaan.

  Ik ben leesmoeder geweest, overblijfmoeder en heb de kinderen jarenlang begeleidt op de schoolcomputers, dus ik weet verdomde goed hoe het toeging en toegaat.

  Die alles staat gehéél los van vette Mac.

  Blijf het even in de juiste proporties zien, dat zou je sieren i.p.v. elke keer er een losse opmerking tussendoor te gooien welke geen ènkele inhoud heeft.

  Fijne dag verder Fred.

  p.s. Die kroket van gisteren heeft de zelfde weg afgelegd als de heenweg, veel te VET!

  Deze opmerking moet kunnen, in de huisregels van de SP staat nl. je moet hier een grOOt incasseringsniveau hebben.
  Normaal ben ik niet zo, maar je begint me een beetje te vervelen met je opmerkingen die kant nog wal raken.

  En nu maar hopen dat ik de 200 woorden niet heb overschreven.

  Aan alle een héél fijne dag verder gewenst.
  met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — maandag 13 augustus 2007 @ 17.25 uur

 73. Gloria — maandag 13 augustus 2007 @ 2.11:

  Goedenacht,

  Beste Gloria, goedenacht,

  Iedereen die eerlijk is tegenover zichzelf, zal moeten erkennen dat het zo vaak versmade “huisvrouwenwerk” volwaardig is en vaak om de verdommenis niet meevalt!
  En, ik vind het eigenlijk stiekem wel een voorrecht om je zo intens met (je eigen!)kinderen te kunnen bezighouden…

  Mijn moeder kreeg vaak over de scheidingsheg, als ze wel eens op haar gemak met de armen over elkaar in de tuin in het zonnetje zat, speldeprikken van een van haar (veel) oudere buurvrouwen (de man was gepensioneerd kleermaker) die ongeveer zo luidden:
  “O, maar ik kan eigenlijk nooit goed stilzitten, dat zit niet in me, ik heb altijd zo hard moeten werken…” en meer van deze, voor velen bekende, dooddoeners.

  Tot het haar op een dag begon te vervelen en ze zei: “als ik ‘s morgens al om half 7 uit de veren ben om mijn huishouden goed te regelen, de was (nog grotendeels met de hand!!) te doen, met 3 kleine kinderen naar de markt ben geweest om goedkoop groenten in te slaan, enz. enz….. dan ben ik maar al te blij als ik dan eindelijk eens op mijn gemak kan zitten!”

  Die buurvrouw (die overigens bepaald niet de kwaadste was!) heeft zulks nooit meer gezegd…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 14 augustus 2007 @ 0.11 uur

 74. @72
  Er zijn genoeg moeders die gewoon thuis zijn en waarvan de kinderen wel overblijven op school en dat dan vanwege het sociale aspect.
  ……….
  Ik zou dit excuus toch naar fabeltjes land willen verwijzen en het realistisch willen benaderen,het is gemakzucht van deze ouders.
  Ik wou mijn kinderen altijd zo vaak mogelijk bij men hebben en de kinderen wilden dat ook altijd.
  Ze vonden het heerlijk hun verhalen tussen de middag en even bijkomen van de school.
  Op sluiten kan nooit sociaal zijn.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 14 augustus 2007 @ 11.46 uur

 75. @74 Hakker,

  Dat zie je toch verkeerd.
  Jij zegt, citaat: Ik wou mijn kinderen altijd zo vaak mogelijk bij me hebben en de kinderen wilden dat ook.einde citaat.

  Ja natuurlijk, je kinderen wisten niet beter.
  Overblijven op school betekent nog niet dat je ze opsluit.

  Mijn kinderen hebben er beslist geen schade van ondervonden, sterker nog ze zijn er zelfs socialer en sterker door geworden.
  Tussen de middag gezellig met de hele klas en de nodige moeders erbij eten (20 min.) om daarna nog eens 40 minuten buiten te spelen.
  Ze waren altijd om 14.30 uur uit, dat waren dus ook beslist geen lange dagen.
  En nogmaals;
  Ik ben leesmoeder geweest, overblijfmoeder en heb de kinderen jarenlang begeleidt op de schoolcomputers, dus ik weet verdomde goed hoe het toeging en toegaat.

  Mijn kinderen hebben hun moeder heel wat meer gezien op school als menig ander kind wat tussen de middag thuis ging eten.

  Waar ik wel vierkant op tegen ben is de voor en na schoolse opvang.

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 14 augustus 2007 @ 15.22 uur

 76. aanvulling op het aangehaalde citaat:

  Ik wou mijn kinderen etc. etc., dit kan natuurlijk ook een vorm van egoïsme zijn van jouw kant, dat je zelf niet lang zonder je kinderen kon.
  Los laten begint al bij de wieg.
  Het is dan onze taak om ze zo vroeg mogelijk zelfstandig te maken en ze als volwaardige sociale mensen op te voeden.

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 14 augustus 2007 @ 15.24 uur

 77. @73 Harrie V.

  Sorry Harrie, ik was hier niet meer langs geweest.
  Inderdaad mag je met AL dat werk eens lekker met je armen over elkaar zitten.
  Waar wordt geen pauze gehouden en gekwebbeld? Zelfs af en toe een bezoek aan een vriendin betekende vaak: evalueren. Uitwisseling over de opvoeding etc. Noem het maar werkbespreking!
  Ons WERK neem je meestal overal naartoe.
  Ik dook graag (in de tuin, of in huis) even in een boek. Had zo’n behoefte aan boeken over ‘het leven’, allerlei wijsgeren en boeken over het heelal. Die golflengte had ik nodig om er weer tegenaan te gaan en mij op ‘kinderniveau’ te bewegen. En het aanrecht niet te vergeten!
  De leukste tijd als moeder vind ik de tienertijd. Mondige kinderen met vrienden en vriendinnen om mijn ronde keukentafel (Open keuken), die in EEN klap mijn plan over het gezonde eten die avond wisten te torpederen en ik al mijn plannen liet varen.
  Zo kwam de frietjes/snackbardag in beeld.
  Topdag!
  Volgens mij had jij een toffe moeder en zij een toffe zoon! Zoals je over haar spreekt.
  Jammer dat je vader zo vroeg in je leven kwam te overlijden. Dat zal vast een sterke band tussen moeder en zoon hebben opgeleverd.
  Welterusten Harrie en wat ik ergens las:
  BETERSCHAP!

  Reactie door Gloria — woensdag 15 augustus 2007 @ 2.18 uur

 78. Beste Anja , je mag best reageren !
  Groeten .

  Reactie door Fred — woensdag 15 augustus 2007 @ 11.47 uur

 79. Van dat opfokvlees , waar hamburgers en andere maagvullers met de smaakstoffen van DSM ,…. help je goed mee in opfok kinderen die later het zelfde gedrag vertonen en niets meer weten van eigen maaltijd maken , het past is de tijd van veel verdienen en uiteindelijk niets overhouden : De Big-America Dream .

  Reactie door Fred — woensdag 15 augustus 2007 @ 11.51 uur

 80. Ik denk dat ik maar bij Gloria gaat eten , als ik geen tijd heb , om zelf iets klaar te maken :

  Groeten Gloria !

  Reactie door Fred — woensdag 15 augustus 2007 @ 11.53 uur

 81. @80 Fred,

  Kijk je wel uit dat je niet de frietjesdag kiest?

  Reactie door Anja (B) — woensdag 15 augustus 2007 @ 17.36 uur

 82. .. maar als die burgers binnenkort worden gebakken in vivoleum, kunnen die kids uiteindelijk nog gelijk krijgen ook ;o)

  Reactie door Q.E. Bono — donderdag 16 augustus 2007 @ 1.15 uur

 83. @80 Fred

  Schuif maar gezellig aan!
  Groet!

  Reactie door Gloria — donderdag 16 augustus 2007 @ 5.21 uur

 84. is dit straatvoorlichting voor idioten?

  Een ieder goede vader of moeder weet dit
  we hebben geen partij nodig die ons op de foute producent wijzen.Dat is niet uw taak,

  You ain’t my daddy , and i got freedom.
  en schelden is normaal als iemand mij een mening dreigt op te leggen , straks wordt het een norm, een regel een wet ieeeek.

  Reactie door Peter — dinsdag 21 augustus 2007 @ 19.27 uur

 85. @84,

  t’Wordt steeds griezeliger in ons landje.

  Reactie door Anja (B) — woensdag 22 augustus 2007 @ 10.37 uur